Laaggeletterdheid THEMADOSSIER BIBLIOTHEEK VLISSINGEN. Inleiding. Artikelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laaggeletterdheid THEMADOSSIER BIBLIOTHEEK VLISSINGEN. Inleiding. Artikelen"

Transcriptie

1 THEMADOSSIER BIBLIOTHEEK VLISSINGEN Laaggeletterdheid Inleiding In Nederland zijn naar schatting anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen en schrijven, waardoor zij in het dagelijks leven - privé of op het werk - minder goed kunnen functioneren. Van deze anderhalf miljoen is één miljoen van Nederlandse afkomst en een half miljoen van niet-nederlandse afkomst. Ongeveer volwassenen in ons land met een Nederlandse achtergrond zijn analfabeet. Mensen die laaggeletterd zijn kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze informatiemaatschappij. Ze hebben moeite om hun eigen doelen te realiseren en kunnen hun kennis en vaardigheden niet zelfstandig verder ontwikkelen. Omdat laag- en ongeletterdheid nauwelijks publiekelijk wordt besproken, denken veel mensen dat zij de enige zijn met het probleem. Dit werkt gevoelens van schaamte in de hand. Hierdoor verbergen velen deze achterstand. Dit draagt bij aan de instandhouding van het probleem. Meer lezen Artikelen Lezende tieners krijgen later betere baan Op: Taalkracht voor bedrijven, Tieners die buiten schooltijd veel lezen, hebben later meer succes in hun carrière. Dat stelt socioloog Mark Taylor van de Universiteit van Oxford. Aantal laaggeletterden aan hoge kant geschat In: BN de Stem, Terneuzen - Het aantal van bijna mensen in de gemeente Terneuzen die niet goed kunnen lezen en schrijven, is misschien te hoog ingeschat. Taalambassadeurs massaal op bezoek bij huisartspraktijken Op: ETV.nl, Met een massaal bezoek van meer dan tweehonderd Taalambassadeurs aan zorgverleners, lanceert Stichting Expertisecentrum ETV.nl dinsdag 1 maart de nieuwe multimediaproductie Lees en Schrijf! Gezondheid. De productie helpt laaggeletterden specifiek bij het verbeteren van lees-, schrijf- en rekenvaardigheden gericht op de gezondheid. Geletterdheid vergroot de kennis om gezonde keuzes in het leven te maken.

2 Laurentien in Europa ten strijde tegen laaggeletterdheid Op: nu.nl, Prinses Laurentien gaat zich op Europees niveau inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Laaggeletterdheid op de kaart Binnenlands bestuur, Drie van de vier grote gemeenten hebben beleid ontwikkeld op het gebied van laaggeletterdheid of hebben plannen daartoe. In 2006 stond het onderwerp nog nergens structureel op de agenda. Meisjes kunnen beter lezen dan jongens In: Algemeen Dagblad, Arnhem - In Nederland zijn aanzienlijk meer jongens laaggeletterd dan meisjes: 17,8% van de jongens en 10,7% van de meisjes. Ook liggen de scores van allochtone leerlingen qua laaggeletterdheid lager dan die van autochtone leerlingen. Taalniveau is schrijnend In: Profiel, Het taal- en rekenniveau van veel mbo-leerlingen is onder de maat. En om klaar te zijn voor de centrale examens van 2014, moeten scholen een behoorlijke inhaalslag maken. De eindstreep: de nieuwe referentieniveaus van Meijerink, die sinds 1 augustus gelden. Taalproblemen op de werkvloer Op: Kennislink, Bij het voorkomen van zware ongevallen op de werkvloer wordt onvoldoende rekening gehouden met de factor taal. Zo is ongeveer 50 procent van de veiligheidsdocumenten in Nederlandse hoog-risicobedrijven onvoldoende leesbaar. Dat stelt onderzoeker Paul Lindhout, die op maandag 10 mei promoveerde aan de TU Delft. Taalscan moet laaggeletterde op weg helpen In: Trouw, Werkgevers en vakbonden gaan de taalvaardigheid van werknemers bevorderen. Daarvoor lieten VNO-NCW, MKB en FNV gezamenlijk een taalscan ontwikkelen, die gisteren is gepresenteerd. Ze hopen zo ook lageropgeleiden te verleiden zich te ontwikkelen, vertelt bedenkster Ellen Dekkers, secretaris van FNV Bondgenoten. Financiële problemen bij laaggeletterden Op: Lezen & Schrijven, Ongeveer Nederlanders kampen met financiële problemen doordat zij moeite hebben met lezen en schrijven. Het lukt onderwijsinstellingen nauwelijks om deze groep in de schoolbanken te krijgen, aldus een artikel in het Nederlands Dagblad.

3 Beeld- en geluid Hoe komt Nederland aan 1,5 miljoen laaggeletterden? Vraaggesprek met Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Bron: VNO-NCW Pauw & Witteman: laaggeletterdheid Wendy van Dijk, Humberto Tan, Daphne Deckers en nog veel meer gasten in een speciale uitzending om de aandacht te vestigen op de strijd tegen laaggeletterdheid. Pauw & Witteman, Analfabetisme verpestte mijn leven Herman de Boorder is laaggeletterd. Omdat hij op de basisschool niet goed heeft leren lezen en schrijven, is hij in zijn latere leven veel gepest. Wereldomroep, Lees en Schrijf! Gezondheid promo Promotiefilmpje over Lees en Schrijf! Gezondheid. Meer weten over gezondheid en oefenen met lezen en schrijven? Kijk dan naar Lees en Schrijf! Gezondheid. Oefenen kan op (gratis inloggen).op de website is ook het werkboek te bestellen. Analfabetisme in Nederland Maar liefst 1,5 miljoen mensen kunnen nauwelijks lezen en schrijven. Maar wat zijn nu precies de oorzaken van analfabetisme en laaggeletterdheid? Deze film is gemaakt door Marleen Brans en Wolter Klok (VWO6, MaartensCollege Haren) naar aanleiding van een profielwerkstuk over analfabetisme. Met o.a. (straat)interviews.

4 NOS Headlines - Ik kan niet lezen! Op het ROC Amsterdam leren jongeren en ouderen hoe ze moeten lezen en schrijven. Wat hoewel het voor ons ondenkbaar is, er zijn nog steeds jongeren die dit niet zelf kunnen. Bron: NOS Taalkr8! Junior Taalkr8! Junior helpt basisscholen om kinderen spelenderwijs te enthousiasmeren voor taal. Ook ouders worden hierbij betrokken. Zo wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het voorkomen van laaggeletterdheid. Het filmpje geeft een idee waar het om gaat. Z. O.Z.: Het drama van het vmbo Op dit moment zijn er ongeveer vmbo-ers die de krant niet kunnen lezen, geen brief kunnen schrijven en bij elk formulier hulp nodig hebben. In Z.O.Z. praat Anil Ramdas met deskundigen en onderzoekers over "het drama van het vmbo". VPRO, Voor elkaar! Barry is vorig jaar gestopt met zijn werk als taxichauffeur vanwege een aantal tegenslagen. Hij twijfelt of hij een nieuwe studie aankan. Jolanda is 42 is het lezen en schrijven verleerd. Na een paar jaar volwassenenonderwijs te hebben gevolgd, kan zij weer redelijk lezen en schrijven, maar nog niet vlekkeloos. Ze wil haar zus een brief schrijven. RVU, A anpakkers: taalles Na 110 jaar leerplicht telt ons land nog steeds 1,5 miljoen mensen die bijna niet kunnen lezen en schrijven. Theo, zelf tot enkele jaren geleden ook analfabeet, uit Helmond stopt al zijn tijd in het opsporen van deze mensen met als doel ze over te halen op les te gaan. NTR, Lees en Schrijf! Gezondheid lancering Op 1 maart 2011 lanceerde Stichting Expertisecentrum.nl in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven Lees en Schrijf! Gezondheid. Over heel Nederland werd het lespakket verspreid onder ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.

5 Laaggeletterdheid-A Frits Bom (ex Ombudsman, Konsumentenman, Vakantieman, Televisieman) op de bres voor laaggeletterden. In opdracht van het ROC van Twente en Bom&Partners BV maakte hij deze documentaire over het thema Laaggeletterdheid. Boeken en dvd s Brieven aan de prinses In deze brievenbundel staan 43 brieven van laaggeletterden, gericht aan H.K.H. prinses Laurentien, beschermvrouwe van de Stichting Lezen en Schrijven. In de brieven vertellen mensen wat ze moeilijk vinden aan het Nederlands. Formeel taalgebruik van de overheid, de snelle en schreeuwerige reclames, het lezen van een sms. Het zijn soms grappige, soms ontroerende brieven van mensen die in Nederland zijn geboren, maar ook een andere afkomst hebben en daardoor moeite hebben met de taal. Een nuttig boekje, zowel voor de 1,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, als voor al die anderen, zodat die inzien dat geletterdheid niet zo vanzelfsprekend is als men misschien wel denkt. N iemand mocht het weten / Ginette Geenens Journaliste Wislez heeft het levensverhaal opgetekend van de functioneel analfabete Ginette Geenens. Pas na de dood van haar man, zij was toen 57, kwam Ginette in aanraking met de basiseducatie, de poort naar zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Het verhaal in ik-vorm geeft ook een beeld van het leven van een Vlaamse textielarbeidster in de jaren zestig. De Vlaamse achtergrond van de vertelster blijkt nauwelijks uit het taalgebruik. Het boek is een pleidooi voor toegankelijk volwassenenonderwijs om kansarmoede en uitsluiting tegen te gaan. Voor geïnteresseerden in volwassenenonderwijs en sociale verschillen. Nicky, een kind van twee culturen / Ine Hinne Het leven van de Indische Ine Hinne is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar zij wist zich altijd staande te houden. Omdat ze moeite had met begrijpend lezen ging ze op oudere leeftijd een cursus Basiseducatie Nederlands volgen. Hierop volgden andere cursussen tot ze door de ROC Nijmegen benoemd werd tot ambassadeur Laaggeletterdheid. In die hoedanigheid geeft ze voorlichting over haar ervaringen bij welzijnsstichtingen, bibliotheken en dergelijke om lotgenoten te inspireren en motiveren. Betty Sluyzer - neerlandica en kinderboekenschrijfster - heeft Ine s levensverhaal bewerkt tot dit boekje. Geschreven in heel korte zinnen en heel eenvoudige taal.

6 Met ongeletterde ogen: kennis van taal en schrift van analfabeten / Jeanne Kurvers Het boek is een schriftelijke neerslag van een studie van taalkundige Jeanne Kurvers. Zij ging na wat analfabete volwassenen weten over schrift en over de taal die ze spreken. Zijn mensen die nog niet kunnen lezen zich bewust van hoe hun taal in elkaar zit? Lees en Schrijf! (DVD) Deze dvd bevat de televisieserie die bestaat uit twaalf afleveringen gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Elke aflevering besteedt aandacht aan zowel lezen, schrijven, spelling als digitale toepassingen. Ook staat er telkens iemand centraal die moeite heeft met lezen en schrijven. De thema's van de afleveringen zijn o.a. gezondheid, openbaar vervoer, vrije tijd, geld zaken, sport en voeding. Er is aandacht voor alledaagse zaken als bijsluiters lezen, internet, reisinformatie, routeplanners, zakelijke brieven, geld overmaken, een woordenboek gebruiken en sms'en. Ongeletterd (DVD) In deze film speelt Anneke de hoofdrol. De jonge vrouw heeft door haar ongeletterdheid grote moeite om maatschappelijk een positie te verkrijgen en te houden. In een buurtwinkel krijgt zij als winkelhulp de kans om met behulp van duidelijke structuur en begeleiding te leren. Tevens wordt zij gestimuleerd om een alfabetiseringscursus te volgen, die zij met succes afsluit. De film schetst op realistische, intense en authentieke wijze de dilemma s, problemen en kansen van (de circa anderhalf miljoen Nederlandse) ongeletterden, want 'De wereld is zoveel mooier als je kunt lezen en schrijven', aldus Anneke. De film brengt voor een jong en oud publiek op een intense wijze de problematiek van de ongeletterdheid in beeld. Meer boeken Websites Week van de Alfabetisering Stichting Lezen & Schrijven Van 5 tot en met 11 september 2011 vindt de Week van de Alfabetisering plaats. Gedurende de hele Week organiseren bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties activiteiten om laaggeletterdheid en het belang van taal onder de aandacht te brengen. Het thema van de Week 2011 is: Doe mee! Stichting Lezen & Schrijven is opgericht om één doel te dienen: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel korte als lange termijn.

7 Parels van Geletterdheid 2010 Alfabetiseringsprijzen Alfabetisering ALFAbeter ABC Mijn abc Oefenen In de Parels van Geletterdheid 2010 vindt u beschrijvingen van de aanpak van laaggeletterdheid op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De tien beste beoordeelde projecten van de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2010 staan erin beschreven. Op 8 september worden Nationale Alfabetiseringsprijzen 2011 uitgereikt, o.m. drie vakprijzen in de categorieën bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke instellingen. Er wordt dit jaar ook een persoonsgebonden prijs uitgereikt aan de Geletterdheids- Man/ Vrouw van het jaar. Men kan via de website stemmen. Portal over laaggeletterdheid en basisvaardigheden. Voor mensen die graag een cursus lezen, schrijven of rekenen willen volgen. Verder is hier informatie te vinden voor de omgeving, het uitwisselen van ervaringen etc. Tevens hebben zij een Kenniscentrum. De stichting ALFAbeter heeft als doel functioneel analfabete (autochtone) volwassenen te ondersteunen. De stichting ALFAbeter geeft ook scholing en advies aan ROC's, landelijke of gemeentelijke overheden en andere betrokkenen. De stichting Belangenbehartiging Alfabetisering (kortweg: ABC) is een stichting van en voor volwassen laaggeletterde Nederlandssprekenden. Op de website staat veel informatie die voor laaggeletterden gebruikt kan worden als lesmateriaal, omdat alle teksten kunnen worden voorgelezen; inclusief de teksten die mensen zelf schrijven. Op de site staan ook de ervaringen van landelijke ambassadeurs laaggeletterdheid. Speciale website voor laaggeletterden. De website maakt laaggeletterden wegwijs op het internet. De teksten zijn in eenvoudig Nederlands geschreven en kunnen worden voorgelezen door een spraakcomputer. De portal Oefenen.nl is een startpunt voor mensen die interactief aan de slag willen met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Op de oefenportal oefenen mensen op een informele manier met taal, rekenen, internetten en omgaan met geld. De virtuele coach Jomi geeft extra uitleg over bijvoorbeeld inloggen of een programma zoeken.

8 Beetje Spellen Beter Spellen U aan zet Eenvoudig communiceren De Stiep Educatief Taalkr8! Taalkracht voor gemeenten Taalkracht voor Consultatiebureaus De website is voor iedereen die problemen heeft bij het dagelijkse spellen. De meest gemaakte fouten komen aan de orde. Het is mogelijk via de site mee te doen aan een gratis dagelijkse test. De website is voor iedereen die problemen heeft bij het dagelijkse spellen. Beter Spellen geeft oefeningen om de eenvoudige taal- en spellingsregels regels te trainen. Ook is het mogelijk via de site mee te doen aan een gratis dagelijkse test. Iedereen, ongeacht zijn beroep of rol in de samenleving kan helpen om laaggeletterdheid te voorkomen bij kinderen en te verminderen bij volwassenen. Informatie, suggesties en praktische tips over laaggeletterdheid om zelf mee aan de slag te gaan in de eigen omgeving. Eenvoudig Communiceren maakt informatie toegankelijkl met het uitgeven van boeken en kranten uit in eenvoudig, begrijpelijk Nederlands. Speciaal voor jongeren en volwassen die niet zo sterk zijn in lezen. De Stiep Educatief is een stichting die zich bezighoudt met het ontwikkelen, vormgeven en uitgeven van materialen rondom lezen (lees- en lesmateriaal) voor laagopgeleide Nederlands- en anderstalige volwassenen. Taalkr8! is een workshopprogramma waarmee vmbo-scholen het belang, maar vooral ook het plezier in taal overdragen aan de leerlingen. Daarnaast heeft Taalkr8! als doel het taalbeleid van de school te verbeteren. Een Taalkr8!-dag bestaat uit een opening waarin het verhaal van een Taalambassadeur, een ex-laaggeletterde, centraal staat. Daarna volgen de leerlingen workshops waarin zij op een leuke en creatieve manier bezig zijn met taal. Website met informatie over de aanpak van laaggeletterdheid in gemeenten en provincies. De aanpak van laaggeletterdheid en succesvolle bevordering van duurzame participatie is gebaseerd op zeven pijlers. In het linkermenu staan alle mogelijkheden en tips per pijler. Taalkracht voor Consultatiebureaus ondersteunt medewerkers binnen de jeugdgezondheidszorg bij de aanpak van laaggeletterdheid. Op deze website vindt u informatie over het herkennen van laaggeletterde ouders en de invloed van taal op de ontwikkeling van het jonge kind. Het startpakket kan worden gedownload.

9 Taalkracht voor bedrijven Herkenningswijzer voor baliemedewerkers Herkenningswijzer voor leerkrachten Herkenningswijzer voor het bedrijfsleven Herkenningswijzer voor artsen Toolkit Gezondheidsvaardigheden Functioneel analfabetisme in Zeeland Onderzoeksresultaten Ondersteuning en certificering van digitaal leren voor laagopgeleiden Taalscan met Teksten en opdrachten Een startpakket, een website en vele andere hulpmiddelen om bedrijven op weg te helpen met het aanpakken van laaggeletterdheid in en door hun bedrijf. De herkenningswijzer helpt om laaggeletterden te herkennen en om ze door te verwijzen naar een lees- en schrijfcursus. De herkenningswijzer helpt leerkrachten op weg om ouders met lees- en schrijfproblemen te herkennen en hen door te verwijzen naar een leesen schrijfcursus. ij ouders van leerlingen voor De herkenningswijzer helpt de personeelsfunctionaris in een organisatie om een werknemer(s) met lees- en schrijfproblemen te herkennen en door te verwijzen naar een cursus. In de herkenningswijzer staan uitspraken, die door mensen gebruikt worden om hun laag- of ongeletterdheid te verbergen. Artsen zijn beroepsmatig en als vertrouwenspersoon de aangewezen personen om mensen met lees- en schrijfproblemen door te verwijzen. De herkenningswijzer helpt artsen op weg om patiënten met lees- en schrijfproblemen te herkennen en hen door te verwijzen naar een cursus. Geletterdheid is een belangrijke basisvaardigheid binnen het geheel van gezondheidsvaardigheden. Het gaat hierbij niet alleen om lees- en schrijfvaardigheden, maar ook om het kunnen begrijpen van de informatie en op basis hiervan beslissingen kunnen nemen, in het dagelijks leven maar ook in situaties waarbij het gaat om de eigen gezondheid. Speciaal voor professionals in de zorg en gezondheids-bevordering, heeft het Gezondheidsinstituut NIGZ een toolkit gezondheidsvaardigheden samengesteld. Onderzoeksrapport door Scoop uit In opdracht van de Provincie Zeeland. In opdracht van Stichting Expertisecentrum ETV.nl heeft Artéduc een wetenschappelijk onderzoek gedaan onder 884 deelnemers en docenten naar de succesfactoren voor ondersteuning en certificering van digitaal leren voor laagopgeleiden. VNO-NCW, MKB-Nederland en FNV pakken samen het probleem van laaggeletterdheid aan. Zij hebben gezamenlijk een Taalscan opgesteld, die laaggeletterdheid moet verminderen alsmede problemen met mondelinge taalvaardigheid van medewerkers, werkzaam in lagere functies. U kunt de Taalscan en de teksten en opdrachten downloaden.

10 Monitor Laaggeletterdheid van de G52 inclusief Vlissingen en Middelburg Werken met taal: Bestrijding van laaggeletterdheid door sectoren en bedrijven Sinds de start van het Aanvalsplan Laaggeletterdheid Van A tot Z betrokken worden alle gemeenten in Nederland gestimuleerd om laaggeletterdheid aan te pakken. Om zicht te krijgen op de activiteiten die gemeenten op dit gebied ondernemen, is de Monitor Laaggeletterdheid afgenomen. Met deze monitor wordt vastgesteld hoe de 50 grootste gemeenten van Nederland, aangevuld met de gemeenten Vlissingen en Middelburg, de aanpak van laaggeletterdheid vorm hebben gegeven. De Stichting van de Arbeid heeft Research voor Beleid gevraagd een kwalitatief onderzoek uit te voeren naar de inspanningen die landelijke sociale partners, sectoren en bedrijven leveren om laaggeletterdheid onder werkenden aan te pakken. Dit rapport doet verslag van de resultaten van het onderzoek. Bibliotheek Vlissingen, samengesteld op 2 september 2011 Disclaimer Dit themadossier (samengesteld door Bibliotheek Vlissingen) heeft niet tot doel diepgaande wetenschappelijke informatie te verstreken. Na totstandkoming van het dossier zijn de opgenomen informatie en verwijzingen aan veroudering onderhevig. Het kan voorkomen dat links naar websites niet meer werken. De samenstellers van dit dossier hebben getracht naar zo betrouwbaar mogelijke informatie te verwijzen. Niettemin kunnen zij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor onjuistheden die mogelijk in de informatie en/of publicaties voorkomen. Informatie die van essentieel belang is voor de gebruiker dient door de gebruiker altijd op juistheid te worden geverifieerd. Beslissingen van de gebruiker op basis van informatie in dit dossier zijn voor zijn eigen rekening en risico. Meer themadossiers: of op Scribd. Heeft u vragen, opmerkingen of themasuggesties dan horen wij dat graag van u! advies@spui.nl

Welkom bij het VCA Examen

Welkom bij het VCA Examen Welkom bij het VCA Examen Je hebt 2 minuten per vraag stilte tijdens het Examen vereist Vraag 1 Wat is van invloed op het letsel als gevolg van stroomdoorgang door het menselijk lichaam? A. De weg die

Nadere informatie

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Aandacht voor laaggeletterde ouders Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven. Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven

Stichting Lezen & Schrijven. Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven Stichting Lezen & Schrijven Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven Educatie Werkt!, Amsterdam 30 september 2011 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven Laaggeletterden herkennen en dan? Clarine van Ommeren Apeldoorn 18 september 2014 Initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel korte als lange

Nadere informatie

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht.

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht. Maatschappelijke Ingekomen stuk D1 (PA 12 maart 2014) Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail

Nadere informatie

Aanvalsplan laaggeletterdheid en de toekomst van de volwasseneneducatie

Aanvalsplan laaggeletterdheid en de toekomst van de volwasseneneducatie Aanvalsplan laaggeletterdheid en de toekomst van de volwasseneneducatie Ina den Hollander Weert, 19 mei 2011 Kenniscirkel Leven Lang Leren Brabantse en Limburgse bibliotheken Wat is laaggeletterdheid?

Nadere informatie

Meer tijd voor taal! Blijvend aandacht voor taal binnen uw team

Meer tijd voor taal! Blijvend aandacht voor taal binnen uw team Meer tijd voor taal! Blijvend aandacht voor taal binnen uw team Stichting Lezen & Schrijven Michiel Sträter Jaarcongres Management Kinderopvang 22-04-2014 Kennismaken - Leidinggevende - Beleidsmedewerker

Nadere informatie

Workshop Taal Werkt! 11 september 2014

Workshop Taal Werkt! 11 september 2014 Workshop Taal Werkt! 11 september 2014 Programma Wat is laaggeletterdheid? Laaggeletterdheid binnen het bedrijfsleven Taalvrijwilligers binnen bedrijven Brainstorm Wat is laaggeletterdheid? 5 Feiten &

Nadere informatie

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Dinsdag 30 oktober 2012 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses

Nadere informatie

tieve En Ect Educa traj

tieve En Ect Educa traj Educatieve trajecten Educatieve trajecten In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord- Holland opleidingen voor volwassenen om participatie in de samenleving of op het werk te vergroten: de

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Zeg het voort. Werkboek

Zeg het voort. Werkboek Zeg het voort Werkboek In het werkboek Zeg het voort komen verschillende soorten oefeningen voor. De onderstaande plaatjes maken duidelijk om welke oefeningen het gaat. Deze les gaan we... Speel het spel

Nadere informatie

Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011

Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011 Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011 Via uw e mail ontvangt u vanaf december 2010 iedere twee maanden een digitale nieuwsbrief. In

Nadere informatie

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven TOETSEN TAAL Titel Korte omschrijving Uitgever en jaar Doelgroep Niveau Koppeling Stand. & Eindt. Context Digitaal / Instaptoets NT1 Een instaptoets voor lezen en VanDorp educatief, www. schrijven om de

Nadere informatie

Historiek Basiseducatie

Historiek Basiseducatie Overzicht workshop 1. Werking Open-School / Centrum voor Basiseducatie 2.Laaggeletterdheid 3. Hoe doorverwijzen / ermee rekening houden in de eigen praktijk? 4. Eenvoudig taalgebruik Historiek Basiseducatie

Nadere informatie

TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg. Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014

TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg. Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014 TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014 Dit weet u na deze presentatie Taal: ons een zorg? 1. Laaggeletterdheid in de zorg

Nadere informatie

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Wie niet goed kan lezen, schrijven en rekenen, is geen uitzondering. In ons land heeft meer dan half miljoen mensen er moeite mee. In een centrum voor basiseducatie kan je die achterstand

Nadere informatie

Verlegen om woorden Handleiding ouderbijeenkomst

Verlegen om woorden Handleiding ouderbijeenkomst Verlegen om woorden Handleiding ouderbijeenkomst Tips voor het organiseren van een bijeenkomst over ouderbetrokkenheid en het belang van taal. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om

Nadere informatie

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Heb je problemen met lezen, schrijven of rekenen? Je bent niet alleen! In Vlaanderen heeft 1 op 7 mensen er moeite mee. Bij Basiseducatie kan je opnieuw bijbenen. Er zijn 13 Centra voor

Nadere informatie

Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen

Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen Programma s laagdrempelig Voor veel laaggeletterden is leren en het volgen van formeel of non-formeel onderwijs allerminst een vanzelfsprekend. Zaken

Nadere informatie

Laaggeletterdheid en werk. SAM bijeenkomst 26 maart 2019

Laaggeletterdheid en werk. SAM bijeenkomst 26 maart 2019 Laaggeletterdheid en werk SAM bijeenkomst 26 maart 2019 NETWERKBIJEENKOMST 26 MAART 2019 Film https://www.youtube.com/watch?v=60 bkghlcprc Theorie Wat is het precies, laaggeletterdheid? Laaggeletterdheid:

Nadere informatie

Geachte leden, Overige moties

Geachte leden, Overige moties Geachte leden, In de vergadering van de commissie SI van 21 januari jl. is een aantal vragen gesteld waarop ik in deze brief antwoord geef. Naast uw vragen heeft de discussie in de commissie mij ook veel

Nadere informatie

ehealth voor iedereen!

ehealth voor iedereen! ehealth voor iedereen! ehealth voor iedereen! ehealth is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg: we maken een afspraak met de huisarts via internet, gebruiken een app om onze conditie te verbeteren,

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Voor de lessen Nederlands, PSO en LOB. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om een ouderbijeenkomst te organiseren over ouderbetrokkenheid en

Nadere informatie

Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen

Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen Lydia de Jong, Jorijn Tragter 28 mei 2016 Wie zijn wij? Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid en bevordering van digitale vaardigheid. Actie programma

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 maatschappijkunde CSE GL en TL Bronnenboekje GT-1127-a-19-1-b tekst 1 Mensen met lees- en schrijfproblemen nauwelijks herkend Twee van de drie Nederlanders zeggen niemand

Nadere informatie

Wat is laaggeletterdheid? Stichting Lezen & Schrijven

Wat is laaggeletterdheid? Stichting Lezen & Schrijven Programma 1. 2. 3. 4. 5. 6. Laaggeletterdheid aanpakken in de zorg Introductie Feiten & cijfers laaggeletterdheid Relatie geletterdheid & gezondheid Aanpak laaggeletterdheid Vragen? Slot (20 min) (20 min)

Nadere informatie

Gezondheid begrijpen: niet vanzelfsprekend

Gezondheid begrijpen: niet vanzelfsprekend Gezondheid begrijpen: niet vanzelfsprekend Ik dacht dat we een goed gesprek hadden, hij knikte en glimlachte vriendelijk. Maar op het tweede consult bleek dat hij mijn instructies en adviezen niet had

Nadere informatie

Henk Bakker, coördinator Taalakkoord

Henk Bakker, coördinator Taalakkoord Henk Bakker, coördinator Taalakkoord Cijfers 1 op de 9 mensen in Nederland (15 tot 64 jaar) heeft moeite met lezen en schrijven. Dat zijn 1,3 miljoen mensen in totaal (ecxl 65+). Hiervan: Vrouwen 53%

Nadere informatie

Bondgenootschap voor. Geletterdheid Drenthe. Convenant 2019

Bondgenootschap voor. Geletterdheid Drenthe. Convenant 2019 Bondgenootschap voor Geletterdheid Drenthe Convenant 2019 Inleiding Laaggeletterdheid Er zijn nog te veel mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Landelijk gezien gaat het om 11% van de bevolking.

Nadere informatie

Humanitas Noord-Kennemerland

Humanitas Noord-Kennemerland Humanitas Noord-Kennemerland Maria Sabel - Stichting Lezen & Schrijven Mariëlle Harte - Taalhuis Alkmaar Ton Grooteman Stichting ABC (13 maart) Wibo Martina - Stichting ABC (22 maart) Het verhaal van Jos

Nadere informatie

Nederlands als basis. 2013-2014 www.rocrivor.nl. Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen

Nederlands als basis. 2013-2014 www.rocrivor.nl. Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen Nederlands als basis 2013-2014 www.rocrivor.nl Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen NEDERLANDS NIVEAUVERHOGING EN STAATSEXAMEN ZOMERCURSUS NEDERLANDS Welkom bij roc rivor ROC Rivor is hét opleidingscentrum

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

LAAGGELETTERDEN, MIGRANTEN & DE APOTHEEK

LAAGGELETTERDEN, MIGRANTEN & DE APOTHEEK LAAGGELETTERDEN, MIGRANTEN & DE APOTHEEK 2018 INHOUD 1. Laaggeletterdheid: definitie en cijfers 2. Gevolgen voor gezondheid en medicatiegebruik 3. Laaggeletterdheid herkennen 4. Communiceren met laaggeletterden

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Heldere taal? Ja graag! Over het bereiken van laaggeletterden

Heldere taal? Ja graag! Over het bereiken van laaggeletterden Heldere taal? Ja graag! Over het bereiken van laaggeletterden Marlies Kamperman - Pharos Hank Gronheid Stichting ABC N-H Jeanne Guijken- Taalambassadeur Definitie laaggeletterdheid Laaggeletterdheid wordt

Nadere informatie

Zorg in eigen hand Goede diabeteszorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden 12 april Hester van Bommel en Marjan Mensinga

Zorg in eigen hand Goede diabeteszorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden 12 april Hester van Bommel en Marjan Mensinga Zorg in eigen hand Goede diabeteszorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden 12 april 2017 Hester van Bommel en Marjan Mensinga Scoor jezelf Hoe scoor je op dit moment je eigen kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Dyslexie. Een grote tegenvaller. Een vervelend probleem

Dyslexie. Een grote tegenvaller. Een vervelend probleem Dyslexie Een grote tegenvaller Als iemand dyslexie heeft heet dat een dyslecticus. Het meervoud van een dyslecticus is dyslectici. Dyslexie is een woord uit de Griekse taal, het betekent `slecht lezen`.

Nadere informatie

Begrijpend Lezen 1 JV is gemaakt voor jongeren en (jong)volwassenen met een laag leesniveau

Begrijpend Lezen 1 JV is gemaakt voor jongeren en (jong)volwassenen met een laag leesniveau Begrijpend Lezen 1 JV is gemaakt voor jongeren en (jong)volwassenen met een laag leesniveau. Met behulp van dit programma leren leerlingen/cursisten onder andere informatie uit eenvoudige teksten te halen,

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

Convenant Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen

Convenant Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Convenant Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting Laaggeletterdheid

Nadere informatie

IN OPDRACHT VAN GEMEENTES VERZORGT HET ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLEIDINGEN VOOR VOLWASSENEN OM PARTICIPATIE IN DE

IN OPDRACHT VAN GEMEENTES VERZORGT HET ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLEIDINGEN VOOR VOLWASSENEN OM PARTICIPATIE IN DE V N I T T C A C J U A D TR DUCATIV TRAJCTN IN OPDRACHT VAN GMNTS VRZORGT HT ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLIDINGN VOOR VOLWASSNN OM PARTICIPATI IN D SAMNLVING OF OP HT WRK T VRGROTN: D ZOGNOMD DUCATIV TRAJCTN.

Nadere informatie

Argumentatiekaart Bibliotheek VANnU Themagroep jeugd

Argumentatiekaart Bibliotheek VANnU Themagroep jeugd Argumentatiekaart Bibliotheek VANnU Themagroep jeugd Onderdeel van toolkit Nieuw Delen 4.e Argumentatiekaart Bibliotheek VANnU Themagroep Jeugd Wanneer je gaat netwerken is het handig om je verhaal scherp

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid 17 oktober 2016 Contactpersoon: Cyril Crutz Directeur-bestuurder 0485-583 500 / 06-27093679 c.crutz@biblioplus.nl www.biblioplus.nl Inleiding

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Zeg het voort Portfolio ambassadeurs

Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Portfolio ambassadeurs 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Zeg het voort Cursus voor Ambassadeurs Geletterdheid Colofon Zeg het voort Portfolio ambassadeurs

Nadere informatie

Hoe doe je dat in de GGZ..communiceren met mensen met lage gezondheidsvaardigheden

Hoe doe je dat in de GGZ..communiceren met mensen met lage gezondheidsvaardigheden Hoe doe je dat in de GGZ..communiceren met mensen met lage gezondheidsvaardigheden Marjan Mensinga Trainer/adviseur/Medisch antropoloog/spv/poh GGZ 15 november 2018 Disclosure belangen spreker Wat gaan

Nadere informatie

Laaggeletterdheid in de zorg. José Keetelaar, projectleider laaggeletterdheid & gezondheidsvaardigheden

Laaggeletterdheid in de zorg. José Keetelaar, projectleider laaggeletterdheid & gezondheidsvaardigheden Laaggeletterdheid in de zorg José Keetelaar, projectleider laaggeletterdheid & gezondheidsvaardigheden Programma Feiten en cijfers Taalambassadeur aan het woord Herkennen laaggeletterdheid Eenvoudig communiceren

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven

Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven Auteur: Barbara Griot Bonaire Maart 2017 Inleiding: Hare Koninklijke Hoogheid Laurentien heeft in het gesprek op 8 maart 2017 duidelijk aangegeven

Nadere informatie

Uitdagingen in de multiculturele praktijk

Uitdagingen in de multiculturele praktijk 12 uit de praktijk Kernproblemen Uitdagingen in de multiculturele praktijk Vraag een fysiotherapeut die werkzaam is in een achterstandswijk naar zijn ervaringen met allochtone patiënten en de kans is groot

Nadere informatie

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Bibliotheek Rijn en Venen 9 vestigingen 5 gemeentes 150.000 inwoners 27.750 bibliotheekleden Collectie:

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Taal verrijkt. aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Rijn en Venen

Taal verrijkt. aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Rijn en Venen Taal verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Rijn en Venen De Bibliotheek Rijn en Venen wil lezen voor iedereen mogelijk én plezierig maken. Daarbij richten we ons ook op mensen

Nadere informatie

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 MAANDAG 3 SEPTEMBER Taal is zeg maar écht ons ding Ster College organiseert deze middag allerlei taalactiviteiten. Het programma is als volgt: 13.00 uur Ontvangst

Nadere informatie

TRAINING WERKEN MET. Training Werken met. Ella Bohnenn Fouke Jansen. In opdracht van Stichting Expertisecentrum ETV.nl

TRAINING WERKEN MET. Training Werken met. Ella Bohnenn Fouke Jansen. In opdracht van Stichting Expertisecentrum ETV.nl ... WERKEN MET TRAINING Ella Bohnenn Fouke Jansen In opdracht van Stichting Expertisecentrum ETV.nl Stichting Expertisecentrum ETV.nl Lange Voorhout 9 2514 EA Den Haag Postbus 556 2501 CN Den Haag T 070-3765490

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a t Letterken Mededelingenblad van OBS t Smelleken Emmalaan 5, 5554 JM Valkenswaard Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092 Uitgave: 2 februari 2016 info@obstsmelleken.nl www.obstsmelleken.nl Belangrijke

Nadere informatie

CASTRICUM. Thema: Jong Volwassenheid

CASTRICUM. Thema: Jong Volwassenheid Dinsdag 25 januari 2011 CASTRICUM Thema: Jong Volwassenheid HANDIGE WEBSITES: STUDIE, WERK, WONEN. STUDIE http://www.meenwh.nl/viewobje.asp?ac=show&obj_id=417 Deze brochure mbt autisme in het onderwijs.

Nadere informatie

Stappenplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patiënten

Stappenplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patiënten Stappenplan Aanpak laaggeletterdheid bij patiënten Werken aan taal is werken aan gezondheid Leidraad in 5 stappen De vijf stappen in dit boekje bieden u een leidraad om binnen uw organisatie of praktijk

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID. Herkennen van laaggeletterdheid en doorverwijzen

LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID. Herkennen van laaggeletterdheid en doorverwijzen LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID Herkennen van laaggeletterdheid en doorverwijzen Laaggeletterdheid Terugblik les 1 wat is laaggeletterdheid en wat betekent laaggeletterdheid bij ouders voor de kinderen?

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Herkennen van en effectief communiceren met laaggeletterden. Farmacotherapeutisch overleg. Inhoud

Herkennen van en effectief communiceren met laaggeletterden. Farmacotherapeutisch overleg. Inhoud Inhoud Herkennen van en effectief communiceren met laaggeletterden Farmacotherapeutisch overleg Hoeveel laaggeletterde patiënten in uw praktijk? Laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden Wat is het

Nadere informatie

Om van gewone dingen meer te weten

Om van gewone dingen meer te weten Een brede verkenning naar het gebruik en de waarde van ETV.nl-materialen in non-formele educatie voor volwassenen - SAMENVATTING - COLOFON Titel :. Een brede verkenning naar het gebruik en de waarde van

Nadere informatie

Programma s in oefenen.nl

Programma s in oefenen.nl Programma s in Hieronder staat een overzicht van programma's zoals die op /SW en de bijbehorende beeldbank staan. Over Oefenen.nl is de e-learning portal van Expertisecentrum ETV.nl en richt zich op laag

Nadere informatie

Uitnodiging Symposium Laaggeletterdheid

Uitnodiging Symposium Laaggeletterdheid Uitnodiging Symposium Laaggeletterdheid Het is een onderwerp waar u misschien niet dagelijks bij stilstaat, toch beïnvloedt het de levens van velen. Laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen

Nadere informatie

ONDERWIJS & LAAGGELETTERDHEID

ONDERWIJS & LAAGGELETTERDHEID ONDERWIJS & LAAGGELETTERDHEID Onderwijs voor iedereen Mensen worden steeds ouder en de kans dat een mens van de wieg tot het graf bij één werkgever één functie zal hebben wordt steeds kleiner. Elke inwoner

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Rappe troonrede Op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede uit. Uiteraard vergeleken analisten deze direct

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant

Collegevoorstel. Zaaknummer Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant Zaaknummer 00527355 Onderwerp Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem waar vaak nog een taboe

Nadere informatie

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord Voorwoord Schrijven op B2 is een takenboek dat hulp biedt bij de training in het schrijven van korte en langere teksten in het Nederlands, die geschreven moeten worden op het Staatsexamen NT2 II. Schrijven

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld Twintigste editie Oktober 2017 Verslag van de studiedag Week van

Nadere informatie

Digitale grenzen en mogelijkheden van laaggeletterden en laagopgeleiden

Digitale grenzen en mogelijkheden van laaggeletterden en laagopgeleiden Digitale grenzen en mogelijkheden van laaggeletterden en laagopgeleiden Presentatie voor We leren altijd!, 10 jaar ETV.nl 5 maart 2014 Willem Houtkoop (willem.houtkoop@ecbo.nl Waar hebben we het over Verschillende

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Meer mensen moeite met taal

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Meer mensen moeite met taal PrO -weekkrant Week 47 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 18-24 november 2013 Eenvoudig Communiceren Meer mensen moeite met taal Foto: ANP Foto: Shutterstock Stichting Lezen en Schrijven

Nadere informatie

Taal: de sleutel naar echt meedoen

Taal: de sleutel naar echt meedoen Taal: de sleutel naar echt meedoen Leren en participeren, hoe doe je dat? www.wmoradar.nl Bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, kunnen bij Radar Wmo diensten een taalcursus volgen in hun

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

GIDS VOOR OUDERS. Zippy s Vrienden. Sociaal-emotioneel leren

GIDS VOOR OUDERS. Zippy s Vrienden. Sociaal-emotioneel leren GIDS VOOR OUDERS Zippy s Vrienden Sociaal-emotioneel leren PARTNERSHIP FOR Good mental health for children - for life www.zippysvrienden.nl Op onze website vindt u uitgebreide informatie over het Zippy

Nadere informatie

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Augustus 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Hoe bereik ik inwoners met een gezondheidsachterstand? Lerende Netwerken Sport en Bewegen

Hoe bereik ik inwoners met een gezondheidsachterstand? Lerende Netwerken Sport en Bewegen Hoe bereik ik inwoners met een gezondheidsachterstand? Lerende Netwerken Sport en Bewegen Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen Coryke van Vulpen c.vulpen@pharos.nl Inleiding wat is ses? Opleiding

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Betere zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Betere zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden Betere zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden Prof. dr. Jany Rademakers NIVEL Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg CAPHRI Care and Public Health Research Institute

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Bondgenootschap voor Geletterdheid Kennemerwaard. Convenant

Bondgenootschap voor Geletterdheid Kennemerwaard. Convenant Bondgenootschap voor Geletterdheid Kennemerwaard Convenant CONVENANT Bondgenootschap voor Geletterdheid Kennemerwaard 2015 2017 In aanmerking nemende dat: I. lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden

Nadere informatie

(TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN. Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks.

(TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN. Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks. (TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks. INLEIDING Veel mensen in Nederland kunnen niet goed lezen

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Amber Van Geit Opleiding:

Nadere informatie

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 ABC, doe je mee? (grijs) Is een NT2-methode voor gealfabetiseerde anderstaligen die nog geen voorkennis van het Nederlands hebben. Het leidt

Nadere informatie

Inleiding. Drie taalvormen

Inleiding. Drie taalvormen Inleiding Uw kind gaat binnenkort naar of zit inmiddels op de basisschool. Vaak horen wij van ouders: Tja, mijn kind zit nu in groep 1 of 2. Het stempelt daar met letters en het bekijkt en luistert naar

Nadere informatie

Nederland FACTS & FIGURES. Laaggeletterdheid in. Geletterdheid. VAN DE 1,3 MILJOEN laaggeletterden tussen de 15 en 65 jaar zijn: 65% 35%

Nederland FACTS & FIGURES. Laaggeletterdheid in. Geletterdheid. VAN DE 1,3 MILJOEN laaggeletterden tussen de 15 en 65 jaar zijn: 65% 35% Laaggeletterdheid in Nederland FACTS & Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. In totaal zijn dat 1,3 miljoen mensen. Van deze groep is 65% autochtoon. Het aantal laaggeletterden

Nadere informatie

Verdeel de tijd goed over de dertien opdrachten. U moet voor de eerste 10 opdrachten ongeveer 20 minuten reserveren.

Verdeel de tijd goed over de dertien opdrachten. U moet voor de eerste 10 opdrachten ongeveer 20 minuten reserveren. Hoofdstuk 3 - Oefening 19 - Extra oefening Vooruitkijken U maakt dertien opdrachten waarbij u iets moet schrijven. Bij de opdracht staat precies wat u moet doen. Lees de opdracht goed door voordat u gaat

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid en bevordering van digitale vaardigheid. Actie programma Tel Mee Met Taal

Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid en bevordering van digitale vaardigheid. Actie programma Tel Mee Met Taal Khadija Bentaher 8 december 2016 Programma Wie zijn wij? Laaggeletterdheid - Definitie - Feiten en cijfers Geletterdheid en gezondheid Geletterdheid en armoede Geletterdheid en vrouwen Dialoog 2 Wie zijn

Nadere informatie

Digitaal vaardig worden met Klik & Tik

Digitaal vaardig worden met Klik & Tik Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl Digitaal vaardig worden met Klik & Tik Jomi Ririmasse & Ben Vaske NT1-conferentie Woerden, 16 januari 2019 Wie zijn we? Oefenen.nl stelt mensen in staat om digitaal

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Eenvoudig schrijven 1

Eenvoudig schrijven 1 Eenvoudig schrijven 1 Wat is laaggeletterdheid? Het onvoldoende kunnen lezen, schrijven of rekenen om effectief te kunnen handelen in persoonlijke en maatschappelijke situaties en in situaties van studie

Nadere informatie

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn 1 Kaders bij zelfsturing: financieel gezond zijn Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn Financieel

Nadere informatie