Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, 146. 1030 Bruxelles. Fortis : 001-3489506-07. Tél : 02/ 245.37.50 GSM : 0477/87.48."

Transcriptie

1 2ième trimestre 2014 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 NUMERO SPECIAL ANNIVERSAIRE 2014 Numéro d agrément P BC Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, Bruxelles Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/ enfantsdegomel@hotmail.be ou nicole.arbon@telenet.be Site Web :

2 Het was mooi weer. Iedereen maakte zicht klaar voor het feest en plots... Reactor nr 4 van Tsjernobyl is net ontploft en tonnen stoom, onder hoge druk, brandend en radioactief kwamen vrij. Evenals dampen gemengd met jodium die duizenden deeltjes césium 137 bevatten kwamen in de atmosfeer terecht. De kerncentrale bevind zich in Oekraïne op 16 km van de Wit Russische grens. De radioactieve wolk werd steeds groter. Ze kwam over Wit Rusland en via Scandinavië kwam de wolk richting Europa. Toen de wolk boven Wit Rusland dreef, begon het te regenen en daardoor werd de grond en het voedsel besmet. Maar de ramp in Tsjernobyl maakt nu deel uit van het verleden. Het leven gaat verder, zelfs als het risico op besmetting altijd aanwezig is, in de grond en zo het graan, de groenten, het fruit en het vlees van de dieren besmet.

3 Dit alles had zware gevolgen voor de jeugd, de kinderen en de baby's : kankers, bot-, spier en neurologische aandoeningen. Hoewel het ongeluk in Tsjernobyl jaren geleden gebeurde, blijft de verwoesting onverstoord doorgaan. Sommige mensen leven nog steeds in de gevarenzone waar alles normaal lijkt. Maar het is schijn, de mensen proberen niet meer aan de ramp te denken maar Tsjernobyl zal voor altijd in het geheugen gegrifd blijven. We hebben jullie nodig... Open jullie deuren, open jullie hart voor deze kinderen Ze komen uit de besmette gebieden. Bij ons krijgen ze de kans om gezonde lucht in te ademen, te eten tot ze geen honger meer voelen. Dat zijn de noodzakelijke dingen die hun ouder niet kunnen geven. Heel wat van die kinderen hebben geen papa en leven alleen met hun mama of hun babouchka die hun zo goed mogelijk proberen groot te brengen. De band met de kinderen die naar ons land komen, wordt ieder jaar sterker met onze gezinnen hier. Als de bussen terug vertrekken naar Wit Rusland, vloeien er veel traantjes. Aan beide kanten. Het is een verrijking voor zowel onze gezinnen als voor de kinderen van Wit Rusland. Het is één groot avontuur dat meer dan de moeite loont. Misschien zullen de kinderen jullie wel zeggen hoe gelukkig jullie zijn om in Europa de leven.

4 Bedankjes... Bedankt families die gedurende 1 of 2 maanden een kind hebben uitgenodigd. Bedankt "Compagnie Belge" vloerbekleding voor alle paletten vinyl, voltapijt...tot grote vreugde van alle kindertuinen. Bedankt Philippe voor het stapelen van de dozen. Bedankt Claude voor alle kilometers die je reed om alle spullen die we nodig hebben, te verzamelen. Bedankt Mevrouw Wauters voor alle truien. Bedankt Madeleine en Michel voor de dozen met kleding, speelgoed en de tombolalotjes. Bedankt Rita voor de Nederlandse vertalingen. Bedankt Stéphane voor website en Françoise voor de boekhouding. Bedankt Françoise Vielvoye voor de helpende hand. Bedankt Ady om de spullen te zoeken die we nodig hebben en bedankt Rudy om ze naar ons magazijn te brengen. Bedankt alle families die rekening houden met de data en hun documenten op tijd opsturen.

5 Zomervakantie 2014 Nog enkele weken geduld en dan zijn onze kinderen er weer. Voorziene data van aankomst : Juli en Juli-augustus : zaterdag 26 juni Terugreis kinderen juli : zondag 27 juli Augustus : aankomst 27 Terugreis voor iedereen : maandag 25 augustus. De aankomsturen zullen regelmatig doorgegeven worden. Veel (alles) hangt af van de chauffeurs. Alle kinderen krijgen een zak. Als ze er geen gekregen hebben, vraag het mijn man Claude, hij heeft er altijd in de wagen. Voor de terugreis worden enkel deze zakken van de vereniging meegenomen en ze mogen maximum 20 kg. wegen. Vergeet zeker niet om de kinderen, binnen de 5 dagen, te laten inschrijven op de gemeentelijke diensten ivm aankomstverklaring. Voor de terugreis, wil ik graag vragen om een fotokopie te maken van de reispas ( nml van de blz met de foto en de volgende blz.) en me die te bezorgen bij het vertrek samen met het pasje in het bruine mapje dat U van ons kreeg. Het is heel belangrijk want voor de uitnodigingen hebben we de juiste gegevens en schrijfwijze nodig die op de reispas staan. Enkele tips voor de gezinnen die voor het eerst een kindje hebben : Het is belangrijk dat jullie gewoon het leventje van elke dag hebben met dit kind. De kinderen niet overladen met geschenkjes de eerste dagen. Het is de liefde die telt en niet enkel de geschenkjes. Een foto album met talloze herinneringen, dat is ook welkom evenals schoolgerief. Daar zijn ze heel blij mee. Het zal je niet verbazen als de zakken, die ze meebrengen, zo goed als niets bevatten. Schoenen en kleding zijn in Wit Rusland heel duur. Kleding wordt ginder niet elke dag gewisseld. In de lagere school dragen de kinderen een uniform. Je kan het kindje vragen naar de kleuren. Een wit hemd is een welkom geschenk, het spaart geld uit voor de moeder. Pulls en vesten zijn meestal blauw, ook de rokjes en lange broeken.

6 Leg ook het systeem van onze toiletten uit. Wc papier hoeft niet in een emmer (zoals bij hen) maar in het toilet. Ook wat de badkamer betreft, vertel ze dat wij ons elke dag wassen. Wat het eten betreft : ze moeten proeven van alles wat hen aangeboden wordt. Bij hen thuis wordt er vooral groenten uit eigen tuin gegeten zoals tomaten, radijzen, komkommers, wortels (vooral rauw), kolen. Als vlees eten ze graag kip, gehakt en sommigen lusten graag vis. Als fruit : appels, bananen, appelsienen. Fruit is heel duur in Wit Rusland dus krijgen ze meestal een paar kleine stukjes. Bij hen in de bossen vinden ze frambozen, champignons en aardbeien gratis maar ze zijn radioactief besmet. Laat hen de eerste avond, of de dag na aankomst zeker naar huis bellen. Dan is de famillie gerust gesteld dat alles in orde is (één telefoontje per week naar huis, dat moet volstaan, en niet langer dan 5 minuten, want het is duur). Er komt een verantwoordelijke (tolk) mee met de kinderen en ze spreekt Frans. U mag altijd bellen als er problemen zijn. Het telefoonnummer wordt bij aankomst meegegeven.

7 Betreffende de attesten Ik ben echt ontgoocheld. Meermaals heb ik gevraagd de nodige documenten voor 15 mei naar mij door te sturen. Gezien het in de meeste gemeentediensten meerdere dagen duurt voor ze een attest voor goed gedrag en zeden afleveren, hadden we gevraagd ze zeker voor 10 mei aan te vragen. Dit werd ook gemeld op onze website. Ik telefoneerde de gezinnen die geen mail adres hebben, heb mails en sms gestuurd en op 11 mei ontbraken nog gegevens van 8 families. Telefoontjes zijn niet gratis. Ik vrees dat heel wat families zich dat niet realiseren dus in de toekomst zal ik het ook niet meer doen. Het werd tevens vermeld in het tijdschrift, maar blijkbaar werd het niet gelezen. Eens de gevraagde datum voorbij, en dat geldt zowel voor de vrachtwagen als voor de reizen van de kinderen, ik doe geen extra telefoontjes meer. Enkel de gezinnen zonder mailadres zullen getelefoneerd worden. Voor de overige gezinnen zal er g d worden of een sms gestuurd, dat is vlugger. De documenten heb ik afgegeven of het Ministerie van Buitenlandse zaken. Van 7 families kreeg ik gescande documenten en van 1 familie geen enkel papier. Van de andere heb ik nog geen originele documenten gekregen. U zult dan ook niet verwondert zijn dat een volgende keer alle documenten in één keer zullen moeten afgegeven worden, of de kinderen zullen niet kunnen komen. Vanaf nu zijn de attesten voor goed gedrag en zeden 6 maanden geldig. Als je een kind voor de Kerstvakantie wilt uitnodigen, moeten de inschrijvingen voor 1 oktober in mijn bezit zijn. De attesten goed gedrag en zeden moeten dan op 1 november binnen zijn. Ik wil ook nog even meedelen dat de gezinnen van andere verenigingen, die vonden dat ze te laat werden gebeld bij aankomst en die vinden dat hun vereniging beter is, hoeven geen inschrijvingen te sturen.

8 Ik aanvaard ook niet meer dat sommige families weigerden om de 10 dozen truffels aan te nemen. Het verkopen van deze truffels helpt ons de prijzen van de busreizen laag te houden. Wie de dozen liever niet aanneemt betaald dan 70 extra voor de busreis. 10 dozen truffels verkopen kan toch niet zo moeilijk zijn. Wij proberen de gezinnen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de aankomst van de bussen. De gegevens krijgen we door van de verantwoordelijken op de bus zelf. U begrijpt dat wij niet iedereen binnen de 5 minuten kunnen bellen. De families die het verst wonen, worden eerst verwittigd. Het gebeurt dikwijls dat we sommige gezinnen meermaals moeten bellen vooraleer er wordt opgenomen. Daar kunnen wij niets aan doen. Wij menen dan ook dat het beter is om een half uur langer te wachten op de kinderen dan dat ze in een ongeluk betrokken geraken. Zo, dat was dan mijn mededeling. Mag ik nogmaals vragen om stipter te zijn met de documenten want anders zal men op het Ministerie weigeren om ze te ondertekenen. Hartelijk bedankt om er rekening mee te houden want het is altijd beter dat we met alle documenten te vroeg zijn. Want jammer genoeg, te laat is te laat.

9 Nieuwtjes... En, het leven gaat verder met de plezante en minder plezante dingen. Wij leven dan ook heel erg mee met het verlies van Patrick en Colette die onlangs de vader van Patrick verloren. Wij wensen hen van ganser harte heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Veel beterschap gewenst aan Albert die gezondheidsproblemen heeft. En, zoals eerder reeds gemeld, zal de laatste vrachtwagen vertrekken september Gezien de moeilijke economische situatie, die zich overal laat voelen, zien we ons verplicht te stoppen. Het aantal giften wordt steeds minder. Alles wordt duurder zoals de huur van ons magazijn elke maand, de kosten van de elektriciteit en andere uitgaven. We moeten de vrachtwagen betalen, 2 maanden huur van een magazijn in Gomel, de douane kosten, telefoonrekeningen en treinritten naar Minsk. We krijgen trouwens geen enkele hulp van onze Wit Russische partner. Dit zijn de belangrijkste redenen. We hebben het 20 jaar lang volgehouden en het is met spijt in het hart dat we de transport naar Wit Rusland stoppen. We moeten de realiteit onder ogen zien. Alles wordt duurder, de vrachtwagen, de bus. Er worden steeds minder evenementen georganiseerd waardoor we minder geld binnenkrijgen. Daarom hebben we beslist om ons in de toekomst te blijven concentreren op de reizen van de kinderen. Hun gezondheid is nog altijd het belangrijkst. Wij blijven verder zoeken naar gastgezinnen en we zullen zeker de gezinnen, die de meeste hulp nodig hebben, blijven steunen.

10 De vrachtwagen De vrachtwagen zal tijdens het weekend van 14 september, 's morgens, geladen worden. En... de specialisten laders onder jullie...we hebben jullie nodig!! De zaterdag zal alles op paletten geladen worden, de pakketten worden nagekeken en gecontroleerd. Zo sparen we tijd uit voor de zondag tijdens het laden. Wie zich geroepen voelt om te komen helpen kan ons een seintje geven. Iedereen is welkom. Het inladen van de nominatieve pakketten (pakketten op naam) gaat door op zaterdag 12 september van uur tot uur. Er worden geen pakketten aanvaard voor of na deze datum. Voor donderdag 4 september moet er doorgegeven worden als je een pakket wilt meegeven en dit via mail of per post. Vergeet vooral niet om het registratieformulier voor de pakketten op te sturen of door te mailen naar Rita. Zij zal U dan een nummer doorgeven dat vermeld moet worden op de doos. Vergeet zeker niet het volledige adres en telefoonnummer door te geven. Kleine verandering om tijd te besparen. Wij vragen jullie om de pakketten klaar te maken voor zondag 7 september. Als ze klaar en gesloten zijn, weeg je de dozen en geef je het gewicht door aan Rita. Het nummer dat je krijgt, schrijf je aan de rechter kant van het blad en het gewicht aan de linker kant. Alles in zwarte stift!!! Opgelet : de dozen mogen niet zwaarder wegen dan 25 kilo!! De dozen moeten heel goed afgesloten zijn. De gaten moeten afgedekt zijn met karton zodat er niets uitgehaald kan worden. Het blad met het adres moet op de grote zijkant gekleefd worden en het detailblad van de inhoud op de andere grote zijkant van de doos. BEDANKT OM HIER REKENING MEE TE HOUDEN!!!! Het zijn maar kleine details maar ze besparen ons heel veel moeite en tijd.

11 VOOR DE VOLGENDE KONVOOI: In ruil voor 4 September 2014 Rita De Nooze rita.denooze@telenet.be 11, Ernest Claesstraat Colis@enfantsdegomel.com 3920 LOMMEL Tel : 011/ GSM : 0479/ Afsender: Naam : Adres : Telefoon : Aantal verpakkingen :. te sturen naar :... Adres : Telefoon :... Maximum van 5 pakketten per begunstigde Maximum gewicht 20 kg per pakket. Prijs 12 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden Volledig adres A.U.B.

12 Asbl " Enfants de Gomel " Siège social :Rue Portaels Bruxelles Présidente : Tél/Fax : 02/ GSM : 0477/ Compte : enfantsgomel@hotmail.com E Afzender : Aantal pakketten : Familie Gegevens in Wit-Rusland Naam Voornaam Huis Appartement Straat & Nummer Stad of dorp Streek Postcode Telefoon Nederlands Cyrillic PLASTIFICEREN EN OP DE GROOTE KANT PLAKKEN

13 Artikel Article Aantal Nombre Schoonmaken prod. Pr de nettoyage Чистащее средство Suiker Sucre morceau Сахар Fruitconserven Conserves de fruits Консервированые фрукты Olie in flessen Huile en bouteille Масло растительное Chocolade, choco Chocolat, choco,cacao Шоколад Macaroni macaroni Makanohи Dozen soep Paquets de soupe Суп ь пакетах Vleesbouillon tablet Cube liebig Кубики бульон Gemalen kofie Café moulu Кофе молотий Thee in buideltjes Thé en sachets Чай ь пакетах Granen Céréales Крупа Afwas produkten Prod. de vaisselle Ср-во для посуды Jam Confiture Варенье Snoep Bonbons, confiseries Конфеты Koekjes Biscuits Печенье Gedroogd fruit Fruits secs Сухофрукты Kleefpleister Sparadrap Пластырь Ketchup Ketchup кетчуп Shampoo Shampoing Шампунь Zeep Savon Мыло Tandenborstel Brosse à dents Зубная щетка Tandpasta Dentifrice Зубная паста Maandverband Serviettes hygiéniques Гигиенические салфетки Waspoeder Poudre à lessiver Стиральный порошок Schoolmateriaal Matériel Scolaire инвентарь школьный Schoenen Chaussures обувь Kousen, pantys Bas, pantys Чулки Kleren (volwass.) Vêtements (adultes) Одежда взрослая Kleren (kinderen) Vêtements (enfants) Одежда детская Speelgoed Jouets Игрушка Mayonaise Mayonnaise майонеа Groentenconserven Conserves de légumes Маринованые овощи Gewicht Poids Totalen: totaux: Totaal aantal Nombre total Totaal gewicht Poids total Totale prijs Prix total

14

15 Contacten VZW " Enfants de Gomel " Rue Portaels Bruxelles enfantsgomel (at) hotmail.com site web : Voorzitster: Secretaris: Boekhoudster: Nicole ARBON Tel/Fax : 02/ GSM : 0477/ nicole.arbon (at) telenet.be of presidente (at) enfantsdegomel.com Claude SCHOMELHOUD Tel/Fax : 02/ GSM : 0477/ nicole.arbon (at) telenet.be of secretaire (at) enfantsdegomel.com Françoise GOSSET Tel : 065/ GSM : 0477/ gossetfr2002 (at) yahoo.fr of tresoriere (at) enfantsdegomel.com Regionale Verantwoordelijken mede **************************************************** Regio de Ath-Chièvres : Albert POLARD - Leuze GSM 0474/ albertpolard (at) live.fr Regio de Dour et Tournai: Françoise GOSSET Tel : 065/ GSM : 0477/ gossetfr2002 (at) yahoo.fr Pakketten: Rita De Nooze Nederlandse afdeling: Tel : 011/ GSM Aankomsten en vertrekken: GSM : 0479/ Brussel rita.denooze (at) telenet.be of colis (at) enfantsdegomel.com Aankomsten en vertrekken: Denise DENIS Luik Tel : 04/ GSM : 0498/ ancredasia (at) hotmail.com Site Internet: Stéphane Dupuis Tel : 068/ GSM : 0475/ enfantsdegomel (at) gmail.com of web (at) enfantsdegomel.com

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 4ième trimestre 2016 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél : 02/ 245.37.50

Nadere informatie

NOG ENKELE WEKEN!!! Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis :

NOG ENKELE WEKEN!!! Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : 2ième trimestre 2012 2012 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 P201148 NOG ENKELE WEKEN!!! Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél

Nadere informatie

We feliciteerden Albert voor de superverkoop (180) dozen truffels. SUPER!

We feliciteerden Albert voor de superverkoop (180) dozen truffels. SUPER! 1st Trimester 2017 Nadat de kinderen in januari vertrokken waren, hebben we een vergadering georganiseerd. Er stonden heel wat punten op de agenda en waren benieuwd naar de nieuwe ideeën. Verschillende

Nadere informatie

Over enkele weken zijn de kinderen weer bij ons. Als alles goed gaat, reis ik samen met de kinderen naar Belgie en hou ik jullie ondertussen op de hoo

Over enkele weken zijn de kinderen weer bij ons. Als alles goed gaat, reis ik samen met de kinderen naar Belgie en hou ik jullie ondertussen op de hoo Over enkele weken zijn de kinderen weer bij ons. Als alles goed gaat, reis ik samen met de kinderen naar Belgie en hou ik jullie ondertussen op de hoogte van de reisroute. Mogen we jullie vragen om zeker

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : BE Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : BE Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 3ième trimestre 2017 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : BE74 0013 4895 0607 Tél :

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 3ième trimestre 2015 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél : 02/ 245.37.50

Nadere informatie

Verslag 4de trimester

Verslag 4de trimester Verslag 4de trimester Half september september kwam de vrachtwagen aan in Gomel en werden alle dozen gelost en opgeslagen in het magazijn. Alles werd gecontroleerd en nadien werden de documenten doorgestuurd

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 3 ième trimestre 2014 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél : 02/

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : BE Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : BE Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 3ième trimestre 2016 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : BE74 0013 4895 0607 Tél :

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, 146. 1030 Bruxelles. Fortis : 001-3489506-07. Tél : 02/ 245.37.50 GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, 146. 1030 Bruxelles. Fortis : 001-3489506-07. Tél : 02/ 245.37.50 GSM : 0477/87.48. 3de trimester 2013 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 BC - 4271 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : BE Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : BE Tél : 02/ GSM : 0477/87.48. 1er trimestre 2018 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : BE74 0013 4895 0607 Tél : 02/

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

asbl «Enfants de Gomel»

asbl «Enfants de Gomel» 1 er trimestre 2019 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 asbl «Enfants de Gomel» Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : BE74001348950607

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Agenda deze week. Afwezig. Beste ouders,

Agenda deze week. Afwezig. Beste ouders, Nieuwsbrief 7 maandag 28 september vrijdag 2 oktober Beste ouders, Alweer zit er een week onderwijs op. Zoals u op de facebook site hebt kunnen lezen, was deze week de week tegen pesten. Ook bij ons op

Nadere informatie

NOUS AVONS UNE FAMILLE D ACCUEIL

NOUS AVONS UNE FAMILLE D ACCUEIL 1er trimestre 2015 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 BC - 4271 NOUS AVONS UNE FAMILLE D ACCUEIL NOUS EN ATTENDONS UNE.. Editeur responsable : ARBON Nicole Rue

Nadere informatie

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, 146. 1030 Bruxelles. Fortis : 001-3489506-07. Tél : 02/ 245.37.50 GSM : 0477/87.48.

Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, 146. 1030 Bruxelles. Fortis : 001-3489506-07. Tél : 02/ 245.37.50 GSM : 0477/87.48. 4ième trimestre 2014 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 Numéro d agrément P201148 BC - 4271 Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, 146 1030 Bruxelles Fortis : 001-3489506-07 Tél

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Kampboekje Jongwelpen 2014

Kampboekje Jongwelpen 2014 Kampboekje Jongwelpen 2014 Oedelem Tofste Jongwelpen, Hier zijn we weer, het leukste moment van het jaar is aangebroken! Het is weer tijd voor ons zomerkamp Jullie leiding is dolenthousiast om er in te

Nadere informatie

Onze stunt op Wereldwaterdag Drie maanden na de aardbeving in Haïti Word onze nieuwe WaSH-ambassadeur!

Onze stunt op Wereldwaterdag Drie maanden na de aardbeving in Haïti Word onze nieuwe WaSH-ambassadeur! Onze stunt op Wereldwaterdag Drie maanden na de aardbeving in Haïti Word onze nieuwe WaSH-ambassadeur! Driemaandelijks magazine nr. 20 april-mei-juni 2010 Hoi unicefkids! Ik voel het, de zomer komt eraan!

Nadere informatie

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Hallo beste KLJ ers, Het tweede deel van ons KLJ-jaar is al een tijdje van start gegaan, de koudste periode van de winter is voorbij en de

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Groepspraatje. Dag ouders en sympathisanten,

Groepspraatje. Dag ouders en sympathisanten, Groepspraatje Dag ouders en sympathisanten, Het scoutsjaar is nu wel echt begonnen, november is al de derde maand. Dit wil zeggen dan de leiding helemaal gerodeerd is, zowat alle leden ingeschreven zijn,

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Goedendag! Ik, ik ben. Ben jij? En jij? Jij bent! nee. één. twee. drie. vier. vijf. zes. zeven. acht. negen. tien. Gaat het? Het gaat goed.

Goedendag! Ik, ik ben. Ben jij? En jij? Jij bent! nee. één. twee. drie. vier. vijf. zes. zeven. acht. negen. tien. Gaat het? Het gaat goed. Vocabulaire En Action 5 : Nederlans naar Frans Unité 1 Goedendag! Ik ben Ik, ik ben ja Ben jij? En jij? Jij bent! nee één twee drie vier vijf zes zeven acht negen tien Unité 2 Gaat het? Het gaat goed.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Boerderijklassen Derde kleuterklas & het eerste en tweede leerjaar DE BONTE BEESTENBOEL

Boerderijklassen Derde kleuterklas & het eerste en tweede leerjaar DE BONTE BEESTENBOEL Boerderijklassen 2015 Derde kleuterklas & het eerste en tweede leerjaar DE BONTE BEESTENBOEL Kennismaking Wie gaat er mee? Juf Maria (3KB) Juf Kim (3KA) Juf Kelly (1A) Juf Cindy (1B) Juf Petra (2A) Juf

Nadere informatie

Wat aten mensen vroeger?

Wat aten mensen vroeger? Op onderzoek in Ledeberg... Wat aten mensen vroeger? We trokken op onderzoek uit met onze klas. Dank je wel aan alle lieve mensen van Ledeberg die ons zo gastvrij ontvangen hebben en ons zo veel verteld

Nadere informatie

Naar school Mijn buikje kriebelt! Welkom in de 2 de kleuterklas. Van juf leen Sinte-Mariaschool - Bonheiden. s Morgens kom ik graag op tijd in de klas

Naar school Mijn buikje kriebelt! Welkom in de 2 de kleuterklas. Van juf leen Sinte-Mariaschool - Bonheiden. s Morgens kom ik graag op tijd in de klas Welkom in de 2 de kleuterklas. Naar school Mijn buikje kriebelt! s Morgens kom ik graag op tijd in de klas met mijn jas en mijn boekentas! Van juf leen Sinte-Mariaschool - Bonheiden. Afscheid nemen mag

Nadere informatie

Beste ouders en leeuwkes

Beste ouders en leeuwkes Leeuwkesweekend 16-18 maart 2018 Beste ouders en leeuwkes Het is tijd voor één van de supertofste activiteiten van het jaar. We gaan op weekend!!!! Wij kijken er al enorm naar uit, maar dit kan natuurlijk

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen leren de actieve voedingsdriehoek kennen en begrijpen de indeling ervan. De leerlingen kunnen zelf voedingsmiddelen indelen bij de passende voedselgroep. geeft

Nadere informatie

Weekendkrantje. 18 20 september 2015

Weekendkrantje. 18 20 september 2015 Weekendkrantje 18 20 september 2015 Wij zijn ongelooflijk blij dat jullie hebben gekozen om met ons op weekend te gaan! We gaan er alvast een spetterende tweedaagse van maken! Diegenen die nog nooit zijn

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

PieKrie kamp Schalmei Rijkevorsel augustus 2017

PieKrie kamp Schalmei Rijkevorsel augustus 2017 PieKrie kamp Schalmei Rijkevorsel 10-13 augustus 2017 Beste leden en ouders, Onze avontuurlijke Piepers en Krielekes houden ervan om de prinses terug bij haar prins te krijgen, om schatten te zoeken,

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Talentklassen 12 tot 16 maart

Talentklassen 12 tot 16 maart Talentklassen 12 tot 16 maart Omdat het bijna zover is, geven we u graag een bundeltje boordevol informatie mee over ons verblijf te Malle. In dit bundeltje kan u vinden : - De afspraken over vertrek en

Nadere informatie

Ik hoop dat U veel plezier beleeft in het samen praten met uw kind.

Ik hoop dat U veel plezier beleeft in het samen praten met uw kind. Beste Ouders In dit boekje staan allerlei foto's over dagelijkse dingen: opstaan, zich wassen,... Ik geef u hierbij enkele tips rond hoe u met uw kind kan praten tijdens bijvoorbeeld "het wakker worden".

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus kindvriendelijkgoor@gmail.com www.kindvriendelijkgoor.nl kindvriendelijkgoor.facebook.com mei/juni 2015 Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus Is er weer jullie leukste week van het jaar het kinderkamp!!!

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Algemene info. Wanneer? Van maandag 6 juli om 14u tot en met zondag 12 juli om 14u

Algemene info. Wanneer? Van maandag 6 juli om 14u tot en met zondag 12 juli om 14u 2014-2015 Loenhout Ergens in België is er een klein dorpje Loenhout, waar er kleine blauwe wezentjes wonen. En welke wezentjes zijn blauw en klein? SMURFEN natuurlijk! Het mooiste en ook bijna het enige

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Bruidsfotografie 2015

Bruidsfotografie 2015 PrijsBROCHURE Bruidsfotografie 2015 Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away. - Hilary Cooper - Die ademloze momenten, de momenten vol liefde

Nadere informatie

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen Alieke Bruins Waddengoud Met tekeningen van Samme Reijnders theaterlezen Wij spelen mee in dit boek Guusje Hoi, ik ben Guusje. Ik ben 9 jaar. In de vakantie, en soms ook in het weekend, ga ik met mijn

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Tovergevogel. nieuwsbrief van. Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl.

Tovergevogel. nieuwsbrief van. Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl. Tovergevogel nieuwsbrief van Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl Inschrijven avondvierdaagse Agenda van 23 t/m 29 mei 2015 Plastic flessen inleveren

Nadere informatie

De Gloob-Fanfare. tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER

De Gloob-Fanfare. tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER De Gloob-Fanfare tweede leerjaar CORRECTIESLEUTEL - WATER De Gloob-Fanfare! Onze uitdagingen: 1. Wat verspillen wij dat blauw en vloeibaar is en veel meer waard dan goud? 2. Zet een groot emmer spektakel

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal,

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal, Nieuws update eind november 2014 Programma editie 2014: Fietsdagen: Vrijdag 19 december, zaterdag 20 december en zondag 21 december, met maandag 22 december gezamenlijk Serious Breakfast en het aanbieden

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria en

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuws van het KDV. April 2011. Inhoud

Nieuwsbrief. Nieuws van het KDV. April 2011. Inhoud Nieuwsbrief April 2011 Inhoud Nieuws van het Kinderdagverblijf Nieuws van de Humpie Dumpie Nieuws van de BSO Ook nog even dit Versje Colofon Dit is de nieuwsbrief van april 2011. In deze nieuwsbrief vindt

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

VAN 24 TOT EN MET 30 AUGUSTUS. Dinsdag 25 augustus om 10u30: PICKNICK

VAN 24 TOT EN MET 30 AUGUSTUS. Dinsdag 25 augustus om 10u30: PICKNICK VAN 24 TOT EN MET 30 AUGUSTUS Dinsdag 25 augustus om 10u30: PICKNICK MAANDAG 24 AUGUSTUS 2015 Na het ontbijt halen we in de leefzaal boven enkele gezelschapspelen uit de kast. Wie zin heeft kan meespelen

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Dag 6 & 7: dag 6 zondag & dag 7 bezoek ver weg

Dag 6 & 7: dag 6 zondag & dag 7 bezoek ver weg Dag 6 & 7: dag 6 zondag & dag 7 bezoek ver weg Hallo beste medereisgenoten, We hebben gehoord dat jullie zaterdag een hele mooie dag gehad hebben met een mooie opbrengst. Daar zijn we blij mee. Voordat

Nadere informatie

(dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl).

(dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl). Wie de schoen past, zaterdag 19 juli 2014 (dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl). De meeste ouders zullen het wel herkennen: je kind heeft zijn nieuwe schoenen

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Vakantieland of crisisland

Vakantieland of crisisland Vakantieland of crisisland Crisis graad 1 Lesvoorbereiding Projecteer de foto's van Zuid-Europa. Print de 4 tekeningen van kinderen: Dora uit Griekenland, Carlos uit Spanje, Sofia uit Italië, Thomas uit

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Beste leden en ouders, Wij hebben ons een jaar lang elke zaterdag enorm geamuseerd. Wij hebben week in week uit aan iedereen getoond dat wij de meest

Beste leden en ouders, Wij hebben ons een jaar lang elke zaterdag enorm geamuseerd. Wij hebben week in week uit aan iedereen getoond dat wij de meest Beste leden en ouders, Wij hebben ons een jaar lang elke zaterdag enorm geamuseerd. Wij hebben week in week uit aan iedereen getoond dat wij de meest avontuurlijke, de coolste en zeker de braafste piekrie

Nadere informatie

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3 Schoolafspraken voor leerlingen 1-2-3 Wanneer kan ik in de school binnen? s Morgens om 8.00u. s Middags om 13.00u. Wanneer beginnen en eindigen de lessen? s Morgens starten we om 8.30u. s Middags stoppen

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood.

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood. Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool met schooltas, fruit en brood. Zijn ontbijtje staat al klaar: een boterham of bordje pap, met daarbij een glaasje

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie