Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, Bruxelles. Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/87.48.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Editeur responsable : ARBON Nicole. Rue Portaels, 146. 1030 Bruxelles. Fortis : 001-3489506-07. Tél : 02/ 245.37.50 GSM : 0477/87.48."

Transcriptie

1 2ième trimestre 2014 Belgique Belgïe PP-PB 1030 Bruxelles Bxs 3 BC 4271 NUMERO SPECIAL ANNIVERSAIRE 2014 Numéro d agrément P BC Editeur responsable : ARBON Nicole Rue Portaels, Bruxelles Fortis : Tél : 02/ GSM : 0477/ ou Site Web :

2 Het was mooi weer. Iedereen maakte zicht klaar voor het feest en plots... Reactor nr 4 van Tsjernobyl is net ontploft en tonnen stoom, onder hoge druk, brandend en radioactief kwamen vrij. Evenals dampen gemengd met jodium die duizenden deeltjes césium 137 bevatten kwamen in de atmosfeer terecht. De kerncentrale bevind zich in Oekraïne op 16 km van de Wit Russische grens. De radioactieve wolk werd steeds groter. Ze kwam over Wit Rusland en via Scandinavië kwam de wolk richting Europa. Toen de wolk boven Wit Rusland dreef, begon het te regenen en daardoor werd de grond en het voedsel besmet. Maar de ramp in Tsjernobyl maakt nu deel uit van het verleden. Het leven gaat verder, zelfs als het risico op besmetting altijd aanwezig is, in de grond en zo het graan, de groenten, het fruit en het vlees van de dieren besmet.

3 Dit alles had zware gevolgen voor de jeugd, de kinderen en de baby's : kankers, bot-, spier en neurologische aandoeningen. Hoewel het ongeluk in Tsjernobyl jaren geleden gebeurde, blijft de verwoesting onverstoord doorgaan. Sommige mensen leven nog steeds in de gevarenzone waar alles normaal lijkt. Maar het is schijn, de mensen proberen niet meer aan de ramp te denken maar Tsjernobyl zal voor altijd in het geheugen gegrifd blijven. We hebben jullie nodig... Open jullie deuren, open jullie hart voor deze kinderen Ze komen uit de besmette gebieden. Bij ons krijgen ze de kans om gezonde lucht in te ademen, te eten tot ze geen honger meer voelen. Dat zijn de noodzakelijke dingen die hun ouder niet kunnen geven. Heel wat van die kinderen hebben geen papa en leven alleen met hun mama of hun babouchka die hun zo goed mogelijk proberen groot te brengen. De band met de kinderen die naar ons land komen, wordt ieder jaar sterker met onze gezinnen hier. Als de bussen terug vertrekken naar Wit Rusland, vloeien er veel traantjes. Aan beide kanten. Het is een verrijking voor zowel onze gezinnen als voor de kinderen van Wit Rusland. Het is één groot avontuur dat meer dan de moeite loont. Misschien zullen de kinderen jullie wel zeggen hoe gelukkig jullie zijn om in Europa de leven.

4 Bedankjes... Bedankt families die gedurende 1 of 2 maanden een kind hebben uitgenodigd. Bedankt "Compagnie Belge" vloerbekleding voor alle paletten vinyl, voltapijt...tot grote vreugde van alle kindertuinen. Bedankt Philippe voor het stapelen van de dozen. Bedankt Claude voor alle kilometers die je reed om alle spullen die we nodig hebben, te verzamelen. Bedankt Mevrouw Wauters voor alle truien. Bedankt Madeleine en Michel voor de dozen met kleding, speelgoed en de tombolalotjes. Bedankt Rita voor de Nederlandse vertalingen. Bedankt Stéphane voor website en Françoise voor de boekhouding. Bedankt Françoise Vielvoye voor de helpende hand. Bedankt Ady om de spullen te zoeken die we nodig hebben en bedankt Rudy om ze naar ons magazijn te brengen. Bedankt alle families die rekening houden met de data en hun documenten op tijd opsturen.

5 Zomervakantie 2014 Nog enkele weken geduld en dan zijn onze kinderen er weer. Voorziene data van aankomst : Juli en Juli-augustus : zaterdag 26 juni Terugreis kinderen juli : zondag 27 juli Augustus : aankomst 27 Terugreis voor iedereen : maandag 25 augustus. De aankomsturen zullen regelmatig doorgegeven worden. Veel (alles) hangt af van de chauffeurs. Alle kinderen krijgen een zak. Als ze er geen gekregen hebben, vraag het mijn man Claude, hij heeft er altijd in de wagen. Voor de terugreis worden enkel deze zakken van de vereniging meegenomen en ze mogen maximum 20 kg. wegen. Vergeet zeker niet om de kinderen, binnen de 5 dagen, te laten inschrijven op de gemeentelijke diensten ivm aankomstverklaring. Voor de terugreis, wil ik graag vragen om een fotokopie te maken van de reispas ( nml van de blz met de foto en de volgende blz.) en me die te bezorgen bij het vertrek samen met het pasje in het bruine mapje dat U van ons kreeg. Het is heel belangrijk want voor de uitnodigingen hebben we de juiste gegevens en schrijfwijze nodig die op de reispas staan. Enkele tips voor de gezinnen die voor het eerst een kindje hebben : Het is belangrijk dat jullie gewoon het leventje van elke dag hebben met dit kind. De kinderen niet overladen met geschenkjes de eerste dagen. Het is de liefde die telt en niet enkel de geschenkjes. Een foto album met talloze herinneringen, dat is ook welkom evenals schoolgerief. Daar zijn ze heel blij mee. Het zal je niet verbazen als de zakken, die ze meebrengen, zo goed als niets bevatten. Schoenen en kleding zijn in Wit Rusland heel duur. Kleding wordt ginder niet elke dag gewisseld. In de lagere school dragen de kinderen een uniform. Je kan het kindje vragen naar de kleuren. Een wit hemd is een welkom geschenk, het spaart geld uit voor de moeder. Pulls en vesten zijn meestal blauw, ook de rokjes en lange broeken.

6 Leg ook het systeem van onze toiletten uit. Wc papier hoeft niet in een emmer (zoals bij hen) maar in het toilet. Ook wat de badkamer betreft, vertel ze dat wij ons elke dag wassen. Wat het eten betreft : ze moeten proeven van alles wat hen aangeboden wordt. Bij hen thuis wordt er vooral groenten uit eigen tuin gegeten zoals tomaten, radijzen, komkommers, wortels (vooral rauw), kolen. Als vlees eten ze graag kip, gehakt en sommigen lusten graag vis. Als fruit : appels, bananen, appelsienen. Fruit is heel duur in Wit Rusland dus krijgen ze meestal een paar kleine stukjes. Bij hen in de bossen vinden ze frambozen, champignons en aardbeien gratis maar ze zijn radioactief besmet. Laat hen de eerste avond, of de dag na aankomst zeker naar huis bellen. Dan is de famillie gerust gesteld dat alles in orde is (één telefoontje per week naar huis, dat moet volstaan, en niet langer dan 5 minuten, want het is duur). Er komt een verantwoordelijke (tolk) mee met de kinderen en ze spreekt Frans. U mag altijd bellen als er problemen zijn. Het telefoonnummer wordt bij aankomst meegegeven.

7 Betreffende de attesten Ik ben echt ontgoocheld. Meermaals heb ik gevraagd de nodige documenten voor 15 mei naar mij door te sturen. Gezien het in de meeste gemeentediensten meerdere dagen duurt voor ze een attest voor goed gedrag en zeden afleveren, hadden we gevraagd ze zeker voor 10 mei aan te vragen. Dit werd ook gemeld op onze website. Ik telefoneerde de gezinnen die geen mail adres hebben, heb mails en sms gestuurd en op 11 mei ontbraken nog gegevens van 8 families. Telefoontjes zijn niet gratis. Ik vrees dat heel wat families zich dat niet realiseren dus in de toekomst zal ik het ook niet meer doen. Het werd tevens vermeld in het tijdschrift, maar blijkbaar werd het niet gelezen. Eens de gevraagde datum voorbij, en dat geldt zowel voor de vrachtwagen als voor de reizen van de kinderen, ik doe geen extra telefoontjes meer. Enkel de gezinnen zonder mailadres zullen getelefoneerd worden. Voor de overige gezinnen zal er g d worden of een sms gestuurd, dat is vlugger. De documenten heb ik afgegeven of het Ministerie van Buitenlandse zaken. Van 7 families kreeg ik gescande documenten en van 1 familie geen enkel papier. Van de andere heb ik nog geen originele documenten gekregen. U zult dan ook niet verwondert zijn dat een volgende keer alle documenten in één keer zullen moeten afgegeven worden, of de kinderen zullen niet kunnen komen. Vanaf nu zijn de attesten voor goed gedrag en zeden 6 maanden geldig. Als je een kind voor de Kerstvakantie wilt uitnodigen, moeten de inschrijvingen voor 1 oktober in mijn bezit zijn. De attesten goed gedrag en zeden moeten dan op 1 november binnen zijn. Ik wil ook nog even meedelen dat de gezinnen van andere verenigingen, die vonden dat ze te laat werden gebeld bij aankomst en die vinden dat hun vereniging beter is, hoeven geen inschrijvingen te sturen.

8 Ik aanvaard ook niet meer dat sommige families weigerden om de 10 dozen truffels aan te nemen. Het verkopen van deze truffels helpt ons de prijzen van de busreizen laag te houden. Wie de dozen liever niet aanneemt betaald dan 70 extra voor de busreis. 10 dozen truffels verkopen kan toch niet zo moeilijk zijn. Wij proberen de gezinnen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de aankomst van de bussen. De gegevens krijgen we door van de verantwoordelijken op de bus zelf. U begrijpt dat wij niet iedereen binnen de 5 minuten kunnen bellen. De families die het verst wonen, worden eerst verwittigd. Het gebeurt dikwijls dat we sommige gezinnen meermaals moeten bellen vooraleer er wordt opgenomen. Daar kunnen wij niets aan doen. Wij menen dan ook dat het beter is om een half uur langer te wachten op de kinderen dan dat ze in een ongeluk betrokken geraken. Zo, dat was dan mijn mededeling. Mag ik nogmaals vragen om stipter te zijn met de documenten want anders zal men op het Ministerie weigeren om ze te ondertekenen. Hartelijk bedankt om er rekening mee te houden want het is altijd beter dat we met alle documenten te vroeg zijn. Want jammer genoeg, te laat is te laat.

9 Nieuwtjes... En, het leven gaat verder met de plezante en minder plezante dingen. Wij leven dan ook heel erg mee met het verlies van Patrick en Colette die onlangs de vader van Patrick verloren. Wij wensen hen van ganser harte heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Veel beterschap gewenst aan Albert die gezondheidsproblemen heeft. En, zoals eerder reeds gemeld, zal de laatste vrachtwagen vertrekken september Gezien de moeilijke economische situatie, die zich overal laat voelen, zien we ons verplicht te stoppen. Het aantal giften wordt steeds minder. Alles wordt duurder zoals de huur van ons magazijn elke maand, de kosten van de elektriciteit en andere uitgaven. We moeten de vrachtwagen betalen, 2 maanden huur van een magazijn in Gomel, de douane kosten, telefoonrekeningen en treinritten naar Minsk. We krijgen trouwens geen enkele hulp van onze Wit Russische partner. Dit zijn de belangrijkste redenen. We hebben het 20 jaar lang volgehouden en het is met spijt in het hart dat we de transport naar Wit Rusland stoppen. We moeten de realiteit onder ogen zien. Alles wordt duurder, de vrachtwagen, de bus. Er worden steeds minder evenementen georganiseerd waardoor we minder geld binnenkrijgen. Daarom hebben we beslist om ons in de toekomst te blijven concentreren op de reizen van de kinderen. Hun gezondheid is nog altijd het belangrijkst. Wij blijven verder zoeken naar gastgezinnen en we zullen zeker de gezinnen, die de meeste hulp nodig hebben, blijven steunen.

10 De vrachtwagen De vrachtwagen zal tijdens het weekend van 14 september, 's morgens, geladen worden. En... de specialisten laders onder jullie...we hebben jullie nodig!! De zaterdag zal alles op paletten geladen worden, de pakketten worden nagekeken en gecontroleerd. Zo sparen we tijd uit voor de zondag tijdens het laden. Wie zich geroepen voelt om te komen helpen kan ons een seintje geven. Iedereen is welkom. Het inladen van de nominatieve pakketten (pakketten op naam) gaat door op zaterdag 12 september van uur tot uur. Er worden geen pakketten aanvaard voor of na deze datum. Voor donderdag 4 september moet er doorgegeven worden als je een pakket wilt meegeven en dit via mail of per post. Vergeet vooral niet om het registratieformulier voor de pakketten op te sturen of door te mailen naar Rita. Zij zal U dan een nummer doorgeven dat vermeld moet worden op de doos. Vergeet zeker niet het volledige adres en telefoonnummer door te geven. Kleine verandering om tijd te besparen. Wij vragen jullie om de pakketten klaar te maken voor zondag 7 september. Als ze klaar en gesloten zijn, weeg je de dozen en geef je het gewicht door aan Rita. Het nummer dat je krijgt, schrijf je aan de rechter kant van het blad en het gewicht aan de linker kant. Alles in zwarte stift!!! Opgelet : de dozen mogen niet zwaarder wegen dan 25 kilo!! De dozen moeten heel goed afgesloten zijn. De gaten moeten afgedekt zijn met karton zodat er niets uitgehaald kan worden. Het blad met het adres moet op de grote zijkant gekleefd worden en het detailblad van de inhoud op de andere grote zijkant van de doos. BEDANKT OM HIER REKENING MEE TE HOUDEN!!!! Het zijn maar kleine details maar ze besparen ons heel veel moeite en tijd.

11 VOOR DE VOLGENDE KONVOOI: In ruil voor 4 September 2014 Rita De Nooze 11, Ernest Claesstraat 3920 LOMMEL Tel : 011/ GSM : 0479/ Afsender: Naam : Adres : Telefoon : Aantal verpakkingen :. te sturen naar :... Adres : Telefoon :... Maximum van 5 pakketten per begunstigde Maximum gewicht 20 kg per pakket. Prijs 12 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden Volledig adres A.U.B.

12 Asbl " Enfants de Gomel " Siège social :Rue Portaels Bruxelles Présidente : Tél/Fax : 02/ GSM : 0477/ Compte : E Afzender : Aantal pakketten : Familie Gegevens in Wit-Rusland Naam Voornaam Huis Appartement Straat & Nummer Stad of dorp Streek Postcode Telefoon Nederlands Cyrillic PLASTIFICEREN EN OP DE GROOTE KANT PLAKKEN

13 Artikel Article Aantal Nombre Schoonmaken prod. Pr de nettoyage Чистащее средство Suiker Sucre morceau Сахар Fruitconserven Conserves de fruits Консервированые фрукты Olie in flessen Huile en bouteille Масло растительное Chocolade, choco Chocolat, choco,cacao Шоколад Macaroni macaroni Makanohи Dozen soep Paquets de soupe Суп ь пакетах Vleesbouillon tablet Cube liebig Кубики бульон Gemalen kofie Café moulu Кофе молотий Thee in buideltjes Thé en sachets Чай ь пакетах Granen Céréales Крупа Afwas produkten Prod. de vaisselle Ср-во для посуды Jam Confiture Варенье Snoep Bonbons, confiseries Конфеты Koekjes Biscuits Печенье Gedroogd fruit Fruits secs Сухофрукты Kleefpleister Sparadrap Пластырь Ketchup Ketchup кетчуп Shampoo Shampoing Шампунь Zeep Savon Мыло Tandenborstel Brosse à dents Зубная щетка Tandpasta Dentifrice Зубная паста Maandverband Serviettes hygiéniques Гигиенические салфетки Waspoeder Poudre à lessiver Стиральный порошок Schoolmateriaal Matériel Scolaire инвентарь школьный Schoenen Chaussures обувь Kousen, pantys Bas, pantys Чулки Kleren (volwass.) Vêtements (adultes) Одежда взрослая Kleren (kinderen) Vêtements (enfants) Одежда детская Speelgoed Jouets Игрушка Mayonaise Mayonnaise майонеа Groentenconserven Conserves de légumes Маринованые овощи Gewicht Poids Totalen: totaux: Totaal aantal Nombre total Totaal gewicht Poids total Totale prijs Prix total

14

15 Contacten VZW " Enfants de Gomel " Rue Portaels Bruxelles enfantsgomel (at) hotmail.com site web : Voorzitster: Secretaris: Boekhoudster: Nicole ARBON Tel/Fax : 02/ GSM : 0477/ nicole.arbon (at) telenet.be of presidente (at) enfantsdegomel.com Claude SCHOMELHOUD Tel/Fax : 02/ GSM : 0477/ nicole.arbon (at) telenet.be of secretaire (at) enfantsdegomel.com Françoise GOSSET Tel : 065/ GSM : 0477/ gossetfr2002 (at) yahoo.fr of tresoriere (at) enfantsdegomel.com Regionale Verantwoordelijken mede **************************************************** Regio de Ath-Chièvres : Albert POLARD - Leuze GSM 0474/ albertpolard (at) live.fr Regio de Dour et Tournai: Françoise GOSSET Tel : 065/ GSM : 0477/ gossetfr2002 (at) yahoo.fr Pakketten: Rita De Nooze Nederlandse afdeling: Tel : 011/ GSM Aankomsten en vertrekken: GSM : 0479/ Brussel rita.denooze (at) telenet.be of colis (at) enfantsdegomel.com Aankomsten en vertrekken: Denise DENIS Luik Tel : 04/ GSM : 0498/ ancredasia (at) hotmail.com Site Internet: Stéphane Dupuis Tel : 068/ GSM : 0475/ enfantsdegomel (at) gmail.com of web (at) enfantsdegomel.com

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Verder in dit krantje:

Verder in dit krantje: Maandelijks tijdschrift juli augustus 2013 Jaargang 7 Afgiftekantoor: Vosselaar Erkenningsnr: p409462 België-Belgique P.B. 2300 Turnhout 1 BC 9537 Familieberichten: Aan alle jarigen van de maand Juli en

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Roma. een project binnen Huize Triest - Gemeenschapshuis Tabor. onder de Roma s

Roma. een project binnen Huize Triest - Gemeenschapshuis Tabor. onder de Roma s Roma een project binnen Huize Triest - Gemeenschapshuis Tabor onder de Roma s De laatste drie jaar hebben we in Huize Triest Gemeenschapshuis Tabor een dertigtal Roma-families te gast gehad. Deze mensen

Nadere informatie

dichtbij Op de koffie bij Sharon Appels (43 jaar) Mijn oma had altijd zo n knop om haar nek.

dichtbij Op de koffie bij Sharon Appels (43 jaar) Mijn oma had altijd zo n knop om haar nek. Informatiemagazine van Stichting ATA, personenalarmering dichtbij nr. 2, maart 2012 Op de koffie bij Sharon Appels (43 jaar) Mijn oma had altijd zo n knop om haar nek. Win een rondvaart door de grachten

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

verschillen: die & deze // dit & dat...

verschillen: die & deze // dit & dat... verschillen: die & deze // dit & dat... ROC van Amsterdam educatie ROC van Amsterdam verschillen: die & deze // dit & dat... mooi lelijk snel langzaam groot klein winter zomer aan uit kort lang zoet zuur

Nadere informatie

Wonderen doen met weinig geld

Wonderen doen met weinig geld Tipwijzer Wonderen doen met weinig geld Versie: 19 juni 2012 Inleiding Wereldwijd krijgt armoede steeds meer het gezicht van een vrouw. Dat geldt ook voor Nederland. Vrouwen, en met name oudere vrouwen,

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Voor de leesbaarheid van dit boekje gebruiken we alleen het woord "ouders" daar waar we ouders en/of verzorgers bedoelen. Hetzelfde geldt voor het gebruik

Nadere informatie

http://www.staatsloterijtrekking.com (kijk daar dan rechtsboven).

http://www.staatsloterijtrekking.com (kijk daar dan rechtsboven). WELKOM! Je leest op dit moment versie 2.0 van het ebook: 117 Gouden Bespaartips Geschreven en samengesteld door Lonneke de Jong. Download de allernieuwste versie via onderstaande link: http://www.staatsloterijtrekking.com

Nadere informatie

februari 2012 nr.1 februari 2012 1 Jaarvergadering Energiecollectief De OV-chipkaart Uw aandacht waard! Gezocht: secretaris V/M In het Alzheimer café

februari 2012 nr.1 februari 2012 1 Jaarvergadering Energiecollectief De OV-chipkaart Uw aandacht waard! Gezocht: secretaris V/M In het Alzheimer café februari 2012 nr.1 Jaarvergadering De OV-chipkaart Gezocht: secretaris V/M Agenda Activiteiten in: De Kortfoort De kleine zaal Overige activiteiten Activiteiten lange termijn Personalia Activiteiten Computercursus

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Vijf getuigenissen van (ex) Camelot bewoners die een goed zicht geven over de handelswijze van dit bedrijf jegens haar bewoners. Lees en huiver!

Vijf getuigenissen van (ex) Camelot bewoners die een goed zicht geven over de handelswijze van dit bedrijf jegens haar bewoners. Lees en huiver! Vijf getuigenissen van (ex) Camelot bewoners die een goed zicht geven over de handelswijze van dit bedrijf jegens haar bewoners. Lees en huiver! 1. Anoniem, Bewoners Camelot. Wordt je als bewoner fatsoenlijk

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9

Inhoud. Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9 Meulenberg vertelt Inhoud Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9 Jonge jaren in het vaderland 12 Liefde & huwelijk 16 Migratie 18 Barakken 22 Taal 28 Dagelijkse leven 32 Heimwee & terugkeer

Nadere informatie

GOED GEREGELD = GELD GESPAARD. Alles over water, rechten en plichten op een rijtje. Een uitgave van de Vlaamse Milieumaatschappij.

GOED GEREGELD = GELD GESPAARD. Alles over water, rechten en plichten op een rijtje. Een uitgave van de Vlaamse Milieumaatschappij. GOED GEREGELD = GELD GESPAARD Alles over water, rechten en plichten op een rijtje. Een uitgave van de Vlaamse Milieumaatschappij. Colofon Deze brochure is een uitgave van de Vlaamse Milieumaatschappij

Nadere informatie

Wonderen doen met weinig geld

Wonderen doen met weinig geld Tipwijzer Wonderen doen met weinig geld Versie: 26 januari 2012 Inleiding Wereldwijd krijgt armoede steeds meer het gezicht van een vrouw. Dat geldt ook voor Nederland. Vrouwen, en met name oudere vrouwen,

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Met z n allen, niet alleen 20 PROJECTEN DIE HET ISOLEMENT VAN OUDEREN DOORBREKEN

Met z n allen, niet alleen 20 PROJECTEN DIE HET ISOLEMENT VAN OUDEREN DOORBREKEN Met z n allen, niet alleen 20 PROJECTEN DIE HET ISOLEMENT VAN OUDEREN DOORBREKEN Met z n allen, niet alleen 20 PROJECTEN DIE HET ISOLEMENT VAN OUDEREN DOORBREKEN INHOUD Aan tafel 4 Alarm 6 Samen uit!

Nadere informatie

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25 yeah right!? een boekje open over kinderrechten 2 inhoud 6 14 8 3 Wat zijn kinderrechten? 5 Je rechten op een rijtje Het gaat mis, en dan? 7 Alle kinderen zijn gelijk De leeftijdsladder 10 Interview met

Nadere informatie

MINDER AFVAL PRODUCEREN

MINDER AFVAL PRODUCEREN MINDER AFVAL PRODUCEREN 1 INHOUDSOPGAVE Onze afvalberg verkleinen hangt af van onze consumptiegewoonten 3 10 tips in een oogopslag 5 Waarom moeten we minder afval produceren? 6 Preventie primeert 8 Eerst

Nadere informatie

Inhoudstafel Thema 1: wonen Thema 2: werk Thema 3: kleine uitgaven Thema 4: geld

Inhoudstafel Thema 1: wonen Thema 2: werk Thema 3: kleine uitgaven Thema 4: geld Inhoudstafel Thema 1: wonen p. 5 Vrienden en kennissen weten soms meer dan de rubriek woning gezocht in de streekkrant. Een huurcontract tekenen? Niet direct doen! Slaap er eerste een nachtje over! Je

Nadere informatie