Beste leerling. De studiebegeleiders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste leerling. De studiebegeleiders"

Transcriptie

1

2 Beste leerling Het einde van het schooljaar nadert. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode. Als ondersteuning van die examenvoorbereiding werd er door de ploeg van studiebegeleiders een E-book samengesteld met bruikbare links en informatie. Hoe maak ik een goede examenplanning? Hoe geef je antwoord op open vragen? Wat is een goede aanpak bij multiple choice? Wat is een black out? Zijn er trucjes om faalangst tegen te gaan? In een perfecte wereld zijn er alleen maar perfecte leerlingen die geen tips nodig hebben. Zo iemand hebben wij in de studiebegeleiding nog niet ontmoet. Pik uit de tips wat voor jou nuttig kan zijn, je hoeft niet ALLE tips toe te passen om resultaat te voelen. We wensen je veel succes bij de voorbereiding van je examens. Denk vooral niet dat goede schoolresultaten en echte studievreugde enkel weg gelegd zijn voor de meeste verstandige leerlingen, maar wel voor elke leerling die zo goed mogelijk, aandachtig en regelmatig doet wat hij kan. De studiebegeleiders Dit document bevat veel verwijzingen naar websites. Bekijk zulke sites op tijd en niet vlak voor het examen. Schrijf de tips die je kunt gebruiken met felle kleuren op een groot papier en hang die op je kamer op.

3 Algemene examentips Relaxthee, peptalk, klavertjes vier, hoefijzers, schietgebedjes,... tja. Laat je niets wijs maken en zie de feiten onder ogen. Examen doen is spannend, al hoeft spanning een goede prestatie niet in de weg te staan. Twijfel je of het zal lukken? Daar heeft iedereen wel eens last van, maar twijfel dan op een geschikt moment en niet op het examen zelf. Het examen halen op grond van geluk? Laat je niets wijs maken. Slagen doe je op grond van een goede voorbereiding en een goede examentechniek. NIET Tot het laatste moment doorleren Opgejaagd de examenopgaven maken. Laten opjutten door anderen: 'Ben je al zenuwachtig', 'Vorige keer was meer dan de helft gebuisd', enz. Alleen maar door anderen laten geruststellen:'je kunt het best' In paniek raken als je iets niet meteen weet Blijven hangen aan een vraag / opgave die je niet kan beantwoorden WEL Besef dat het examen onderdeel is van een groter geheel en het resultaat niet afhangt van de laatste uren Verdeel de tijd, pauzeer tussendoor, neem wat te eten, drinken mee Negeren of krachtig verzoeken met deze negatieve praatjes op te houden Zelfvertrouwen opbouwen: denk aan alle voorbereiding, toetsen, enz. Om opgaven op te lossen heb je tijd nodig om na te denken Ga door naar de volgende vraag en los later deze vraag op GOEDE EXAMENS AFLEGGEN VRAAGT NIET LOUTER OM KENNIS. HET IS OOK EEN KWESTIE VAN EXAMENTECHNIEK.

4 Antwoorden op examenvragen Hoe ga je aan de slag met open vragen, meerkeuze vragen, mondelinge examens, reflectievragen, Op volgende link van de Artevelde Hogeschool vind je specifieke tips om bepaalde soorten examenvragen op te lossen: Op onderstaande link van de dienst studiebegeleiding van de KU Leuven vind je ook praktische tips om examen vragen op te lossen: meerkeuze vragen, vraagstukken, open vragen, mondelinge examens en openboekexamens. studieadvies/studiebegeleiding/examens.html Specifiek voor meerkeuze vragen krijg je op volgende link van de Universiteit van Leiden nog extra advies:

5 Omgaan met faalangst We hebben allemaal in meerdere of mindere mate last van examenvrees. Voor één op de tien leerlingen is de omgang met stresssituaties echter zo moeilijk dat je kan spreken van een ernstige vorm van faalangst. Voor hen is het voorbereiden en/of het afleggen van examens extra moeilijk. Volgende link van de universiteit van Leiden geeft je advies in het omgaan met examenvrees. Om goed met faalangst te kunnen omgaan is het belangrijk dat je zelf een duidelijk beeld hebt van wat faalangst is. Volgende link voert je naar een dossier van Klasse over faalangst. Het geeft wat achtergrond informatie maar ook concrete tips om toe te passen. Je vindt er ook een filmpje dat meer uitleg geeft en enkele faalangstige leerlingen aan het woord laat.

6 Facetten van studeren 1. Organisatie Koken begint met het bij elkaar zoeken van de ingrediënten. Een soldaat gaat niet naar de oorlog zonder zijn geweer. Studeren begint met organiseren. Een goede organisatie van je bureau, je studieplek en je lesnota s zijn een voorwaarde om tot studeren te kunnen komen. STUDIEPLEK: Waar je zit, maakt weinig uit: het park, de bibliotheek, je kamer, Het moet wel een plaats zijn waar je je voor 100% kan focussen op je studie. BUREAU: Hoe meer rommel er op je bureaus ligt, hoe moeilijker het wordt om je te concentreren. FACEBOOK en GSM: meld je af op facebook indien je je computer nodig hebt tijdens het studeren. Zo word je niet onderbroken door de laatste nieuwsberichten. Zet je GSM af. De SMS-jes vind je wel na het studeren. ZORG DAT JE AL JE MATERIAAL, NOTA S,. IN BEZIT HEBT! Dit doe je best enkele weken voor de examens.

7 MAPPEN: kleuren per vak, indelingen maken, titels en nummeringen aanbrengen, fouten verbeteren in kleur, moeilijke oefeningen aanduiden, smileys of gevarendriehoeken, inhoudstafel, 2. Planning De Rijks Universiteit van Groningen ontwikkelde een goed planningsdocument. Je kan dit downloaden via: uploads/2013/05/urenschema.pdf Algemene planningstips: Het opstellen én uitvoeren van een evenwichtige studieplanning is één van de belangrijke sleutels tot succes in het hoger onderwijs. Voor wie niet gewoon is een studieplanning op papier te maken, is het vaak nuttig om eerlijk bij te houden hoeveel tijd je gedurende een week in je studie hebt geïnvesteerd. Na deze eerste stap ben je goed op weg om bewuster met je tijd om te gaan en om je studie meer in handen te nemen. Je kunt verschillende planningen opstellen: een planning op korte termijn ( wat ga ik vandaag doen? ), op middellange termijn ( deze week ga ik deze taken afwerken ) en een planning op lange termijn voor de komende maanden of nog langer.

8 Een goede planning heeft volgende kenmerken: Concreetheid: door jezelf zeer concreet voor te stellen wat je gaat doen, geef je je brein een duidelijke boodschap. Dit geeft je de energie en concentratie om ervoor te gaan. Je kan achteraf ook controleren of je je doel gehaald hebt. Realistisch: jezelf dingen beloven of opleggen die je toch nooit kunt realiseren, is niet zinvol. Haalbare maar wel wat uitdagende doelen zijn het meest motiverend. Je hebt ook het recht om op je eigen tempo te werken, met je eigen prioriteiten. Intensiviteit: het is beter om intensief te werken met voldoende pauzes en ontspanning, in plaats van uren aan één stuk boven je boeken te zitten suffen. Soepelheid: eenmaal je een planning hebt, is er voldoende speelruimte nodig om onverwachte zaken op te vangen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door reservetijd (enkele lege blokjes ) in je weekplanning op te nemen. Meer lezen: KU Leuven brochure Studieplanning - PDF Aantal uren studeren Regelmatig werken tijdens het jaar biedt de beste kansen op studiesucces. Er is echter geen algemene regel die bepaalt hoeveel je moet studeren per dag of per week. Dit is afhankelijk van het aantal uren les en practica, de zwaarte en omvang van de vakken, je capaciteiten, je studieefficiëntie en hoe ambitieus je bent. Een goede studieplanning, waarbij je waakt over de balans tussen studie en ontspanning, is van cruciaal belang. Veel leerlingen zijn immers geneigd tot uitstellen of hebben de druk van toetsen of examens nodig om in actie te schieten. Anderen stellen juist te hoge eisen aan zichzelf en zijn voortdurend met hun studietaken bezig. Na enige tijd begint de vermoeidheid en stress door te wegen : het studierendement daalt drastisch. Meer lezen: KU Leuven brochure Studieplanning - PDF

9 3. Structuur Vroeg of laat moet iedereen leren studeren. Soms lukt het nog een tijd door gewoon je cursus eens te lezen of door de leerstof van buiten te leren maar al snel wordt de cursus te dik of de leerstof te moeilijk. Studeren is een ambacht, een kunde. Maar goed nieuws: studeren kan je leren! Bij het studeren staat je brein voor de taak van het begrijpen en het opslaan van het cursusmateriaal. Studeren verschilt van het lezen van een gewoon boek. De ene cursus zal meer inzicht vereisen, de andere meer geheugenwerk: Bij een roman begin je immers op pagina één en als het boeiend genoeg is lees je verder tot het einde Bij het studeren van een cursus is zo n lineaire, consumptiegerichte aanpak meestal niet zo effectief. Studeren vergt een meer actieve en doelgerichte aanpak. Een eerste stap bij de verwerking is het oriënteren: je probeert zicht te krijgen waar de leraar met de cursus naar toe wil, wat de examenverwachtingen zijn, hoe de hoofdstukken zijn opgebouwd Het is bijvoorbeeld zinvol om de inhoudstafel en de hoofdstukken globaal door te nemen vooraleer je het materiaal meer gericht en in de diepte gaat lezen. Bij het verwerken van grote hoeveelheden studiemateriaal is het zoeken naar kapstokken of het zelf aanbrengen van structuur erg nuttig. Meer lezen: brochure Studiemethode - PDF Onderstaande links kunnen je helpen bij het leren leren. klik hier voor technieken om beter te onthouden wat je hebt geleerd een gratis cursus snellezen tips: vragenlijst studiemethoden: vsm.cs.utwente.nl/ gratis software e-mindmaps: schrijfvaardigheid: soc.kuleuven.be/onderwijs/ schrijfvaardigheid

10 4. Concentratie Om je voldoende te kunnen concentreren moet je voldoende ontspannen en slapen. Ontspanning moet je voldoende inbouwen in je planning, sport is een ideale manier om je hoofd leeg te maken. Natuurlijk is er ook de powernap of het microslaapje! Dat is een kort dutje dat ervoor zorgt dat je daarna creatiever, productiever en effectiever bent. Het is heel erg simpel: zet je wekker 20 minuten vooruit, ga liggen (het liefst op bed, maar bijvoorbeeld in de bibliotheek kun je op je boeken gaan liggen) en doe je ogen dicht, slaap, als de wekker gaat: STA OP! Direct je bed uit of van de bank af, want je mag niet snoozen/weer in slaap vallen, absoluut verboden, loop rond, drink wat water, ga weer aan het werk! Dit dutje is kort genoeg om geen effect te hebben op je nachtelijke slaap, maar lang genoeg om effect te hebben. Doe dit bijvoorbeeld na de lunch of in de middag. Geen wekker in de buurt? Pak dan bijvoorbeeld een bos sleutels in de hand en strek voor het slapen gaan de arm met die sleutelbos uit. Precies op tijd, voordat je in diepe slaap valt, valt de sleutelbos automatisch uit je hand en heb je de perfecte tijd aan je powernap besteed!

11 5. Motivatie Motiveer jezelf om de komende weken het onderste uit de kan te halen met oog op de examens. De wedstrijd is niet verloren maar ook nog niet gewonnen. De prijzen wordt uitgereikt aan de meet! Hiervoor moet je twee aspecten van motivatie herkennen: Allereerst extrinsieke motivatie: dit is motivatie van buitenaf. Dit zijn beloningen of straffen. Daarnaast bestaat er ook intrinsieke motivatie: motivatie die vanuit jezelf komt. Een drijfveer, of een groter verlangen. Nu je weet hoe het zit met deze twee types motivatie, kun je deze actief gaan inzetten. Begin met intrinsieke motivatie, want je moet namelijk nog ongeveer een maand studeren, dag in dag uit (sorry, het is niet anders), om vervolgens te schitteren. Weet waarvoor je het doet. Voor sommige mensen zal dat het diploma zelf zijn, andere leerlingen willen misschien een gemiddelde van 80% om zeker te zijn van de favoriete vervolgopleiding, maar het kan ook iets simpels zijn als het gevoel dat je bij alle eindexamenfeestjes zult hebben als je echt geslaagd bent.

12 Visualiseer dat eens. Zie jezelf eens voor je op zo n feestje: een drankje in je hand en bedenk nu het gevoel dat je daarbij zult hebben op het moment dat je daadwerkelijk geslaagd bent. Dat gevoel zal zo intens gelukkig zijn in die komende acht vrije zomerse weken, dat je daar het komende jaar weer op kunt teren. Schrijf dit op. Schrijf op wat je doel is, zorg ervoor dat je dit gevoel, dit doel ergens op papier hebt staan voor een moment dat je het misschien weer nodig kunt hebben. Dan de extrinsieke motivatie. Dit kan de reden zijn om elke dag weer de stapjes te zetten die je moet zetten richting examens. Intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je een maand lang door kunt stomen, maar elke dag moet je ook weer elke keer een bepaald aantal uren werken. Maar wat is nu één ochtend op drie weken? Ik kan toch zeker eens een weekend niets doen? Nee, dus! Die tijd kun je niet missen als je je doel wilt halen. Daarvoor moet je voor jezelf regels stellen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in het weekend de avonden vrij bent, dus dat je niet hoeft te studeren in de avonden. Gebruik dit als een beloning. De hele dag studeren betekent dan voor jou: s avonds lekker niets doen, lekker achterover naar de televisie kijken. Heb je niet lang genoeg gestudeerd? Dan moet je nog even door in de avond, want je moet wel al je werk af hebben aan het eind van de rit. Op deze manier gebruik je extrinsieke motivatie om elke keer weer vooruit te komen met je leerstof. Deze bundel werd samengesteld door het team studiebegeleiding van het Sint-Pieterscollege.

Algemene examentips GOEDE EXAMENS AFLEGGEN VRAAGT NIET LOUTER OM KENNIS. HET IS OOK EEN KWESTIE VAN EXAMENTECHNIEK. Beste leerling

Algemene examentips GOEDE EXAMENS AFLEGGEN VRAAGT NIET LOUTER OM KENNIS. HET IS OOK EEN KWESTIE VAN EXAMENTECHNIEK. Beste leerling Beste leerling Het einde van het schooljaar nadert. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode. Als ondersteuning van die examenvoorbereiding werd er door de ploeg van

Nadere informatie

De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode.

De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode. Beste leerling De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode. Bij sommige van jullie begint het zweet al uit te breken. Wij willen je

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

Aanpak van een cursus

Aanpak van een cursus Aanpak van een cursus Je gaat best op zoek naar een efficiënte manier van studeren. In het hoger onderwijs is het immers niet meer doeltreffend om alles op dezelfde manier aan te pakken. Je kan dus niet

Nadere informatie

PLANNING EN ORGANISATIE

PLANNING EN ORGANISATIE WAAROM EEN PLANNING MAKEN? Om te zorgen dat je een goed evenwicht hanteert tussen je studies en je vrije tijd, kan je beslissen om je tijd te managen en om op één of andere manier aan studieplanning te

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Leren leren : geschiedenis

Leren leren : geschiedenis Leren leren : geschiedenis A. In klas 1) actief meewerken Als je actief meewerkt in de klas, spaar je thuis heel wat tijd uit! = nadenken over vragen, proberen te antwoorden, vragen stellen over onderdelen

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Oefening buikademhaling

Oefening buikademhaling Omgaan met stress Oefening buikademhaling Adem langzaam in gedurende drie tellen (door je neus) Adem langzaam uit gedurende vijf tellen (door je mond) Leg je hand op je buik om te voelen of je buik beweegt:

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

Omgaan met aandacht- en geheugenproblemen. Café Brein, Uden en Oss, September 2014

Omgaan met aandacht- en geheugenproblemen. Café Brein, Uden en Oss, September 2014 Omgaan met aandacht- en geheugenproblemen Café Brein, Uden en Oss, September 2014 Hersenletsel.. En dan? Helaas is er nog te weinig bekendheid rondom niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Filmpje SWZ Wat

Nadere informatie

26-8-2014. Workshop 23 augustus 2014 Introductie in mentale training

26-8-2014. Workshop 23 augustus 2014 Introductie in mentale training Workshop 23 augustus 2014 Introductie in mentale training 1 Plezier Controle, zelfvertrouwen, geen angst Alert ontspannen Focus van aandacht Automatisch, zonder forceren bewegen Opgaan in het hier en nu

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Me-time. Relax Reflect Recharge

Me-time. Relax Reflect Recharge Me-time Relax Reflect Recharge Beste lezer, Me-time, even tijd voor jezelf. Iedereen heeft dat nodig.maar het is vaak heel lastig om tijd voor jezelf te vinden. Dit E-book is voor jou ter inspiratie. Hierin

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN -

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN - Beste collega, Ik houd van quotes. Zoals je misschien wel weet, plaats ik dagelijks waardevolle tips, verhalen, video s en quotes op mijn Facebookpagina: www.fb.com/positiefleren.nl Ik merk dat ik veel

Nadere informatie

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips 20 eenvoudige tips Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden Wat leuk dat je mijn lijst met 6 leuke opvoedtips hebt aangevraagd! Ik help je graag om meer plezier in het opvoeden te krijgen zodat je

Nadere informatie

Rapport dagelijks werk

Rapport dagelijks werk Deel 4 - Planning 1. Rapport dagelijks werk ~ 70 ~ Rapport dagelijks werk Veel leerlingen laten zich telkens weer verrassen door het rapport dagelijks werk. Ik heb niets te doen, zeggen ze de ene week

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz!

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! QUIZ Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! Wat moet je doen? 1. We doen deze quiz in groepjes. Ga ongeveer per 3 in

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

Het beantwoorden van de vragen uit de checklist helpt je om twee manieren namelijk:

Het beantwoorden van de vragen uit de checklist helpt je om twee manieren namelijk: Studeren met autisme in het hoger onderwijs checklist Inleiding over studeren in het hoger onderwijs Studeren in het hoger onderwijs is vaak heel anders dan je tot nu toe gewend was. Er wordt van je verwacht

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

Blok- en examenplanning. Yasmine Sidhoumi Monitoraat Faculteit Sociale Wetenschappen

Blok- en examenplanning. Yasmine Sidhoumi Monitoraat Faculteit Sociale Wetenschappen Blok- en examenplanning Yasmine Sidhoumi Monitoraat Faculteit Sociale Wetenschappen Ik voel me schuldig als ik ontspanning neem Tijdens het studeren ben ik snel afgeleid Hoewel ik gepland had om te studeren,

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

7Omgaan met faalangst

7Omgaan met faalangst DC 7Omgaan met faalangst 1 Inleiding Faalangst kan jouw leerprestaties behoorlijk in de weg staan. In dit thema lees je iets over de oorzaken van faalangst en geven we je tips om ermee om te gaan. De inhoud

Nadere informatie

Infosessie Blok- en examenplanning. Dinsdag 13 december 2016

Infosessie Blok- en examenplanning. Dinsdag 13 december 2016 Infosessie Blok- en examenplanning Dinsdag 13 december 2016 Beste studenten Vanuit het monitoraat benadrukken wij dat het wenselijk is om aanwezig te zijn in de monitoraatssessies. Deze PowerPointpresentatie

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING

FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING 1 Feedback¹ Opleiding: Rechten Beste Voornaam, Je vulde bij de start van het academiejaar SIMON in. SIMON wil

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's 12 tips voor interessante portretfoto's Wat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom

Nadere informatie

De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1

De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1 Instituut voor Onderwijs en Opleiden De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1 Studieadviseurs geneeskunde VUmc In het algemeen geldt: hoe beter je conditie, des te beter je concentratie,

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 3) Slot en doel 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Trainershandleiding Examen Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Examen Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Examen Bikkels versie 2015 Inhoudsopgave Introductie 5 Organiseer je training 6 Praktische tips 8 De werkmap 11 Powerpoint presentatie 12 Draaiboek 13 Deel 1 14 Deel 2 21 Deel 3 31

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Timemanagement. Planning? Stap 1: zelfkennis Stap 2: planning opstellen Stap 3: planning naleven Stap 4: planning evalueren Timemanagement-tips

Timemanagement. Planning? Stap 1: zelfkennis Stap 2: planning opstellen Stap 3: planning naleven Stap 4: planning evalueren Timemanagement-tips Timemanagement Aan de universiteit krijg je de vrijheid om je tijd voor een groot stuk zelf in te delen. De colleges, examens, etc staan natuurlijk vast, maar verder kies je zelf wanneer je studeert, wanneer

Nadere informatie

12/19/2013. Workshop mbt effectief studeren December 2013. Discipline en inzet. Motivatie Talenten. Kwaliteiten. Doelen. Bijsturen

12/19/2013. Workshop mbt effectief studeren December 2013. Discipline en inzet. Motivatie Talenten. Kwaliteiten. Doelen. Bijsturen Workshop mbt effectief studeren December 2013 Motivatie Talenten Doelen Kwaliteiten Discipline en inzet Bijsturen Consequenties Resultaten Gewoonten Gedrevenheid Emoties Opvattingen Gezichtspunten Werkwijze

Nadere informatie

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Hoe ziet je werkdag er nu uit? Schrijf op hoe jouw gemiddelde werkdag er uitziet, van moment tot moment. Hoe laat begin je?

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Hoe pak je je schoolwerk aan?

Hoe pak je je schoolwerk aan? Hoe pak je je schoolwerk aan? Leren plannen In elke agenda heb je spitsuren ; je hebt van die dagen dat je zoveel hebt dat het gewoon niet past allemaal! Je hebt bijvoorbeeld tot het 7 e uur les, s avonds

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

Laser Focus. De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren..

Laser Focus. De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren.. Laser Focus De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren.. 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van StudieVitaminen.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany

Nadere informatie

Concentratie- en geheugenproblemen bij kanker

Concentratie- en geheugenproblemen bij kanker Concentratie- en geheugenproblemen bij kanker Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be 1. Wat is het? Veel mensen ervaren concentratie- en/of geheugenproblemen tijdens

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Welkom Voorstelling 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Lessenrooster Rapport Latijnse HERFST KERST TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL rapport

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen.

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. Veranderen? Dat kan! ( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. ( Waarom? ) Datgene doen wat je jezelf hebt voorgenomen, is dikwijls niet makkelijk om ook effectief

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

TIPS en een concreet STAPPENPLAN

TIPS en een concreet STAPPENPLAN TIPS en een concreet STAPPENPLAN Hoe je als ondernemer FOCUS houdt en direct vooruitgang boekt. Hoe zorg je ervoor dat je zonder extra inspanning toch ontzettend veel realiseert en je zeer voldaan gaat

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Dankwoord 11. Inleiding 13. 1. Voor wie? 13 2. Wat is leren leren? 14 3. Aan de slag met Leren. Hoe? Zo! 15 DEEL 1: WAT MOET JE WETEN 17

Dankwoord 11. Inleiding 13. 1. Voor wie? 13 2. Wat is leren leren? 14 3. Aan de slag met Leren. Hoe? Zo! 15 DEEL 1: WAT MOET JE WETEN 17 leren. hoe? zo! 5 Inhoud Dankwoord 11 Inleiding 13 1. Voor wie? 13 2. Wat is leren leren? 14 3. Aan de slag met Leren. Hoe? Zo! 15 DEEL 1: WAT MOET JE WETEN 17 Hoofdstuk 1 Een kijk in je brein 19 1. Een

Nadere informatie

Intake assessment. Indra Newton Psycholoog/adviseur NOA. Masterclass Studiekeuzegesprekken 18 November 2010. www.noa-vu.nl

Intake assessment. Indra Newton Psycholoog/adviseur NOA. Masterclass Studiekeuzegesprekken 18 November 2010. www.noa-vu.nl Intake assessment Indra Newton Psycholoog/adviseur NOA Masterclass Studiekeuzegesprekken 18 November 2010 Wat doet NOA? Online tests en vragenlijsten Advies en productontwikkeling Training en coaching

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie

Leeratelier: Stress. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Leeratelier: Stress. Hoe kan ik hiermee omgaan? Leeratelier: Stress Hoe kan ik hiermee omgaan? Doe de stress-test! Wat is stress? Hoe (examen)stress voorkomen en ermee omgaan? < 7: Ook jij hebt af en toe last van zenuwen tijdens de examenperiode, maar

Nadere informatie

4 De organisatie van je tijd

4 De organisatie van je tijd 4 De organisatie van je tijd 4.1 Activiteiten Omschrijf hieronder kort maar volledig al je schoolse en buitenschoolse activiteiten. Vermeld geen bijzaken, vermijd overlappingen en noteer alleen de zaken

Nadere informatie

Examentrainingen 2013. Alle informatie op een rij. Bijles Maas en Waal

Examentrainingen 2013. Alle informatie op een rij. Bijles Maas en Waal Examentrainingen 2013 Alle informatie op een rij Bijles Maas en Waal Inhoudsopgave Wat is een examentraining?... 3 Informatieavond voor examenkandidaten... 4 Studiebegeleiding voor examenkandidaten...

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Doelen stellen

Doelen stellen Doelen stellen Wat is het? Doelen stellen is het proces van het selecteren van dingen (mikpunten) die je wilt bereiken. Deze mikpunten worden doelen genoemd. Een doel is iets dat je bewust nastreeft. Een

Nadere informatie

ZORGTEAM Schooljaar 2014-2015

ZORGTEAM Schooljaar 2014-2015 ZORGTEAM Schooljaar 2014-2015 Els Verbruggen Het zorgteam TKO: Pag. 1 Bijzonder Didactisch Paspoort (BDP) Els Verbruggen Wat? Bijzondere maatregelen die gelden tijdens je leertraject op TKO. Als je een

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

In welke mate voel jij je in staat om jouw student goed te ondersteunen tijdens de examenperiode?

In welke mate voel jij je in staat om jouw student goed te ondersteunen tijdens de examenperiode? Grafieken Bijlage 1 Grafiek 1: De punten die ouders zichzelf geven Ouders geven zichzelf gemiddeld 67,35% voor het ondersteunen van hun student. 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% In welke mate voel

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie