HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2013-2014 HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni"

Transcriptie

1 HAVERKLAP Vrije School Haverlo januari - juni

2 2 Inhoud Voorwoord... 3 Log 3 B en gkm 2 bezoeken de woensdagmarkt... 4 Op werkbezoek in de kinderboerderij en de OCMW keuken Rudderstove.. 5 De kinderboerderij... 5 Rudderstove de Haverlocup... 6 Sven Nys en Julien Absalon achterna... 8 Lars De Kreyger laureaat bij de houtproef... 9 Afdeling tuinbouwarbeider is actief Bezoek bedrijf willaert De binnentuin van het CLB De tuin van de Kantelberg Confectie-handvaardigheid tijdens de opendeurdag Sportdag observatiejaar De zandbak van metselen De pop-up tuin leerkrachten voor de prijs van 1 in obs G Op stage... een hele belevenis voor inb Abo cursisten hadden een drukke agenda Maatschappelijke vorming in het derde jaar Start-to-run met kappers Kunst op school Kappersmedewerker 3 ging naar Sluis Het weekend van de leerlingen van het tweede jaar Het land van de lelijke smoelen Wist je dat Teksten van leerlingen werden zo weinig mogelijk aangepast Dank aan iedereen voor zijn of haar bijdrage. Een Haverklap in kleurversie? Bezoek onze schoolwebsite :

3 3 Voorwoord Het schooljaar is zo goed als voorbij. De voorbije weken waren ontzettend druk. We hadden de verschillende info-avonden; voor toekomstige leerlingen maar ook voor de vijfde jaren. Telkens was er veel volk. Dit wil zeggen dat jullie en je ouders, vrienden en kennissen interesse hebben in wat op jouw school, op Haverlo, gebeurt. Nog veel duidelijker was dit op de opendeurdag. Veel bezoekers, vooral veel gemotiveerde bezoekers hebben de school in werking bezocht. Ze kwamen naar jullie kijken. Ze kwamen kijken naar wat jullie hier, elke dag opnieuw doen. Ze waren vol bewondering. Verschillende keren zegden bezoekers mij dat ze verwonderd waren over wat op Haverlo gebeurt. Niet alleen over wat er gebeurt, maar nog meer over de inzet, de motivatie, de gedrevenheid van u leerlingen. Op zo n momenten ben ik fier jullie directeur te mogen zijn. Fier op wat wij allemaal, elke dag opnieuw, doen. Je voelt die fierheid ook als je hier op school rondloopt. En uw vrienden en ouders hebben het gezien Ook in deze Haverklap hoop ik die fierheid te lezen. Jullie zelf schrijven in korte tekstjes wat er hier het voorbije half jaar op Haverlo gebeurd is. Hoe jullie Haverlo meegemaakt hebben. Telkenmale verrast het mij hoe jullie over kleine gebeurtenissen vol enthousiasme schrijven. Soms zelfs over zaken waarvan ik niet verwachtte dat ze jullie zo aanspraken. Een foto of een tekening erbij, en het wordt allemaal nog veel duidelijker. Dank aan alle schrijvers van de artikels. Nu is het tijd voor de grote vakantie. Twee maanden zonder school. Ik hoop, uit de grond van mijn hart, dat het twee maanden mogen worden waarin je tijd en ruimte krijgt om jezelf te zijn. Ik hoop op een vakantieperiode waarin je energie en kracht kunt opdoen om verder te gaan op de tocht naar uw volwassenheid. En wil ook beseffen dat die tocht niet altijd gemakkelijk is, voor niemand Een deugddoend verlof gewenst en tot ziens. Hans Tamsin directeur

4 4 Log 3 B en gkm 2 bezoeken de woensdagmarkt Op woensdag 30 april zijn we naar de markt geweest. Onze eerste halte was de vismarkt. De verse vis ligt op ijs en op stenen tafels. Er stonden veel verkopers. Ze verkochten, lotte, griet, tarbot, kabeljauw, paling, zalm, garnalen, krabbepoten, meivis en nog veel meer. We zagen ook koks in de keuken van een visrestaurant werken. Van de vismarkt zijn we naar de markt van Brugge gestapt. De verkopers stonden luid te roepen om hun aardbeien te kunnen verkopen. We zagen kramen met snoep, kaas, fruit, groenten, brood, boterkoeken en een groot kraam met kip aan het spit, kroketten, gebakken aardappeltjes en andere kippenbereidingen. Er was ook een verkoper van biologisch gekweekte groenten. Er stond veel volk bij de kramen van bloemen. Je kon al bloemen kopen voor Moederdag. We hebben naar de verse kruiden gekeken. Er waren heel veel soorten. Peterselie, dragon, basilicum, tijm. Op de terugweg hebben we een bezoek gebracht aan een winkel waar ze alleen Belgische producten verkopen. Deze winkel is een mooi oud herenhuis. In de kelder stonden veel biersoorten. Ze verkochten chocolade, koekjes, mosterd, jenever en ook veel van Kuifje. Het was een leuke uitstap en we hebben veel gezien.

5 5 Op werkbezoek in de kinderboerderij en de OCMW keuken Rudderstove De leerlingen van obs F en G bezochten de kinderboerderij De 7 torentjes tijdens de lessen grootkeukenmedewerker. Naast een bezoek aan de verschillende stallen werd er ook kaas gemaakt. Obs F bezorgde ons ook enkele bedenkingen bij hun bezoek aan Rudderstove. De kinderboerderij Het bezoek aan de boerderij was leuk. We hebben kaas gemaakt. We deden 4 liter melk in een kom en hebben daar zuursel en stremsel bijgedaan. We mochten niet tegen de tafel stoten! Daarna mochten we de wei uit de emmer halen. Dat wordt aan de varkens gegeven. Als de kaas klaar was, hebben we hem in een emmer met zout gedaan en dan onder de pers gelegd. Daarna moet de kaas een aantal weken rijpen. We hebben ook geproefd : kaas, slagroom, melk. We hebben ook veel dieren gezien : kippen, de kalkoen, koeien, varkens. We hebben ook op het speelplein gespeeld. Rudderstove Per dag koken ze 2200 maaltijden, en dit 2 maal per dag! Ze maken wel 700 broodjes elke dag. Bijna iedereen zag er belachelijk uit met de schort en het haarnetje. Ze maken eten voor het ziekenhuis, het rusthuis, kinderdagverblijven. De keuken van het ocmw is echt heel groot.

6 6 2 de Haverlocup In het kader van de vastenactie ten voordele van SOS kinderdorpen ging op onze school een voetbaltornooi door. Leerlingen die wilden deelnemen schreven zich in bij de leerkrachten lichamelijk opvoeding en zij stelden dan evenwichtige ploegen samen. Tijdens de lange middagpauzes werden de voorrondes gespeeld. Op donderdag 20 maart en dinsdag 25 maart speelden 4 ploegen hun halve finale om de felbegeerde Haverlocup. Het waren allebei zeer spannende finales die eindigden op penalty s. Uiteindelijk speelden de ploeg met kapitein Xander Caerels en de ploeg met kapitein Yannick Baert de finale. Beide teams kregen voor de finale een professionele coach. De ploeg van Xander kreeg dhr. Verkruysse als coach en de ploeg van Yannick kreeg dhr. Brabant als coach. Na een ware thriller ging de ploeg van Yannick met de Haverlocup aan de haal. Bij deze wil ik in naam van SOS kinderdorpen alle deelnemers bedanken voor hun deelname en inzet. Wij hopen jullie volgende jaar opnieuw te mogen verwelkomen! Ruben (MET2): Wij hebben meegedaan aan de halve finale van de Haverlocup. We waren met zes. En in de eerste helft was het 0-0. In de tweede helft werd het 1-0 voor de andere ploeg,

7 7 maar in de laatste minuut scoorden ook wij een doelpunt. Toen moesten we penalty s nemen en die hebben we helaas verloren. We waren een beetje triest, maar toch waren we blij dat we meegedaan hebben. Yannick (TBA3): Het was heel leuk de voorronde s en de finale. We hebben er van genoten. We waren echte ploegrn en ze hebben er voor gevochten. Jordy (OBSd): Het was heel leuk om mee te doen en ook weinig geld. Ik hoop dat het volgend jaar terug zo is. Iedereen was geweldig. Proficiat iedereen!

8 8 Sven Nys en Julien Absalon achterna Een namiddagje mountainbiken is al enkele jaren een vaste activiteit op de kalender van de naschoolse sport. Ook dit jaar werden de fietsen van stal gehaald om te biken in de vrije natuur. Woensdag 14 mei gingen we met 12 leerlingen op pad voor een mountainbiketocht. Na een woordje uitleg stonden ze te popelen om te kunnen vertrekken. Er werd eerst richting de velden aan de Meersen gereden. Bij de eerste modderstrook waren er direct enkele kleine uitschuivers en werden sommigen al herschapen in een modderduivel. Na enkele kasseistroken - waar enkelen zich Cancellara waanden - viel bij velen toch al een vermoeide blik te bespeuren. Daarna werd naar de het Ryckeveldebos gefietst waar we op een prachtig pad de ene bocht na de andere kregen. Om deze mooie tocht af te sluiten werd in het Veltembos wat op de techniek geoefend: versnellingen juist leren gebruiken, het rijden van een drop-off, een kleine sprong, het rijden door grachten Sommigen toonden over heel wat stuurvaardigheid te beschikken. Moe maar tevreden werd teruggekeerd naar onze school. Op naar een volgende editie!

9 9 Lars De Kreyger laureaat bij de houtproef Reeds verschillende jaren neemt onze school doeel aan de Houtproef van de confederatie bouw Vlaamse Schrijnwerkers. De leerlingen moeten zelfstandig een opgelegd werkstuk afwerken. Op 24 april namen 6 leerlingen van Interieurbouw 4 deel aan de Vlaamse Houtproef Op die dag maken de leerlingen een werkstuk waarvan de opdracht pas s morgens wordt bekend gemaakt. Dit jaar een modern bijzettafeltje uit verschillende houtsoorten en MDF. Het materiaal wordt door de confederatie bouw geschonken aan de deelnemende scholen. Voor de 950 deelnemers over gans Vlaanderen gaat het over 6 ton plaatmateriaal en massief hout. Op vind je alles terug over de editie 2014 en de edities van de Houtproef van de voorbije jaren. De dag begint met het bespreken van de opdracht en het bepalen van een bewerkingsvolgorde. Daarna is het aan de leerlingen om de verplicht manuele en de machinale bewerkingen uit te voeren. Het komt erbij de Houtproef op aan om geen fouten te maken, goed door te werken en niet op te geven. 3 werkstukken werden door een lid van het organisatiecomité meegnomen om nadien te quoteren. Men controleert alle werkstukken op afmetingen, de uitvoering van de verbindingen en de afwerking. We zijn heel trots dat Lars De Kreyger laureaat is geworden in West- Vlaanderen van de Houtproef Hij mocht op de prijsuitreiking in Ieper als winnaar een accuschroefmachine van Makita in ontvangst nemen. Ondertussen weten we reeds dat Lars ook laureaat is op Vlaams niveau. Hij behaalde de eerste plaats en laat zo de 13 andere Buso finalisten achter zich. Lars ontving hiervoor uit handen van zangeres Sandrine een mooie waardebon tijdens de uitreiking in Sint-Niklaas.

10 10 Langs deze weg willen we Lars, namens de leerlingen en leerkrachten Interieurbouw, nogmaals proficiat wensen. Guido Bonte Praktijkleerkracht Interieurbouw

11 11 Afdeling tuinbouwarbeider is actief Bezoek bedrijf willaert We kregen te horen van dhr. Vervaeke dat we naar een boomkwekerij mochten achter de planten voor de binnentuin van het CLB in Brugge. Op maandag vertrokken we naar Roeselare, het was ongeveer een 35 minuten rijden. We kwamen daar toe en dhr. Vervaeke ging eerst naar binnen voor de bestelling. Ze brachten het naar het busje. Dan heeft heel de klas de bakken ingeladen in de aanhangwagen. Daarna heeft meneer gevraagd of we mochten een kijken nemen in het bedrijf. We zagen dat alle mensen daar rond reden met blauwe karretjes. Alleen de zelfstandigen mochten daar aankopen doen. Ze nemen hun eigen bestelling mee en zetten die op blauwe elektrische karretjes. Heel de klas liep daar rond en we hebben de meest planten die buiten stonden bekeken. Alle soorten die je maar kan bedenken staan alfabetisch gerangschikt. Daarna hebben we ook een kijkje genomen in de serre. Ze hebben heel veel soorten; ook hele grote planten en ze hebben zelfs planten die ze laten groeien in een vorm bv in een vorm van een paard met een ruiter op en ook een fiets. De vormen werden allemaal met liguster gemaakt. Daarna zijn we ook eens naar binnen gegaan waar alle bloembollen en gereedschap en dergelijke stond. Het is ook een zeer mooi en proper bedrijf. De meeste mensen die daar werken rijden daar met een heftruck omdat het te voet een beetje te ver is om sommige bestellingen klaar te maken. Daarna zijn we weer vertrokken met het busje naar school het was een zeer leuke uitstap met tba 5.

12 12 De binnentuin van het CLB Op maandag kregen we te horen van mevr De Vlaemynck dat we 2 dagen mochten gaan werken in een binnentuin van het CLB. We kwamen aan. Ons eerste werk was alles eerst eens goed bekijken en kijken wat er daar allemaal moest gebeuren. Toen ging heel de klas aan het werk. Eerst op de grond doeken gelegd om het gebouw netjes te houden. Voor de kruiwagens hebben we planken voorzien om het raam niet te beschadigen en om erover te rijden. Daarna zijn we allemaal beginnen spitten (zware slijk grond), dan compost ingevoerd. Nick heeft met de tuinfrees helemaal erdoor geweest. Nu kunnen we beginnen met Taxus en de kleine Buxusjes aan te planten. De eerste dag zit erop tijd om weer naar school te gaan. De volgende dinsdag is M. Vervaeke meegeweest om de bomen te snoeien. We hebben dan ook verder compost ingevoerd en nog beetje verder aangeplant, bloembollen, geraniums en hortensia s. Als afwerking hebben we compost tussen de planten gelegd. Daarna waren we klaar toen hebben we nog een beetje opgeruimd alles mooi geveegd en afgewerkt. Het was een zeer leuke werkopdracht. TBA 5. JULIE, ROBIN, NICK, DYLAN, NICHOLAS, ORIJAN, MAITHE

13 13 De tuin van de Kantelberg Robin De Brabander TBA5 We zijn drie keer de dinsdag naar de Kantelberg geweest. Met het vierde, vijfde en ABO. We hebben heel de omheining opgeknapt rond de schooltuin. We hebben struiken gesnoeid en uitgespit. We hebben ook Cotoneaster geplant. De struiken en de stronken van de dode bomen hebben we in de container gesmeten. Mr. De Schepper heeft zijn tractor meegebracht en de hakselaar om het snoeihout te verhakselen. In de eerste pauze kregen we een koekje en een drankje. Dan even doorwerken tot het middag was. We moesten ons werkpak over een stoel hangen om te drogen. We mochten binnen eten waar de kleuters van de school aan het spelen waren. We hebben ons daar lekker opgewarmd bij de verwarming. Na het middageten hebben we nog wat verder gewerkt. Mr. Vervaecke was er ook bij met de kniklader om de composthoop leeg te scheppen en weg te voeren. Op het eind van de dag hadden we hard gewerkt en waren we moe. Jason, Tba 4 Toen we aan kwamen deden we ons werkpak aan. En begonnen Simon en Dries en ik samen bomen en struiken uit te halen. Toen zaagde we de wortels van de stammen en smeten ze aan de kant om later te hakselen. En toen brachten we de bomen om te hakselen toen harkten

14 14 we de hakseling open. Naar alle kanten en toen hoopte we de compost op onder andere Orijan en ik. We hadden het allemaal op 1 kant gesmeten. Daarna was het pauze; even op ons gemak en toen vlogen we er weer in met hakselen, takken aan geven en het andere groen afval er bij en toen was het gedaan voor die dag. De volgende week begonnen we te hakselen en nog wat bomen uit te halen en struiken tot dat er gewisseld werd. Dylan Verhaeghe TBA5 We zijn met het 4 de, 5 de en ABO naar de kantelberg geweest. We hebben daar drie dagen gewerkt. We zijn met de auto s naar daar gegaan. De oude planten die er niet meer moesten zijn hebben we eruit gehaald. Dan moesten we spitten en harken. Toen mochten we iets drinken en eten. Daarna moesten we takken van de bomen doen en hakselen. En dan hebben wij Cotoneaster geplant. Dan moesten we nog bosmaaien en grasmaaien. En dan hebben we nog houtsnippers op de paden gelegd. Julie Respaillie TBA 5 Toen we hoorden dat we 3 dinsdagen mochten gaan werken in De Kantelberg waren we blij. De eerste dag dat we naar daar hingen, was het koud. Maar we hebben boompjes uitgespit, gesnoeid, gehakselt, Daarvan kreeg je wel warm. s Middags zijn we dan naar binnen gegaan om te gaan eten. We kregen een drankje en een wafel. Toen we gedaan hebben met eten mochten we nog eventjes babbelen. Daarna zijn we terug begonnen met werken. Dan was het tijd om naar huis te gaan. De volgende dinsdag zijn we

15 15 weer gaan werken. Het was toen ook koud! We hebben een boord afgespit met een halve maantje. Rondom de vijver. Waar we de vorige keer die boompjes hebben uitgespit hebben we daar nu gefreesd. Al de bomen die we gesnoeid hebben we gehakseld en de houtsnippers rondom het bos gestrooid. We hebben dan weer pauze gehouden. Daarna weer aan het werk en dan naar huis. De laatste dinsdag zijn we ook gaan werken. Wat een natte dag! We moesten niet meer zoveel doen. We hebben Cotoneaster aangeplant rondom de omgeving waar we hebben gefreesd. Ook alle boomstronken hebben we in de container gesmeten. Nog alle kleine vuiligheid weg gedaan. En nog houtsnippers rondom de omgeving gestrooid. Met de Avant hebben we de composthoop weg gedaan. Dan was het pauze en hingen we gaan eten, al onze werkkleren moesten we uit doen. En dan ons lekker opwarmen. En dan weer aan het werk in de regen. Dan waren we klaar en zijn we terug naar school gegaan en alles terug aan de kant gezet! Het was zeer leuk. Samen met het 4 de,5 de,en ABO! Confectie-handvaardigheid tijdens de opendeurdag Op de opendeurdag hebben 3 klassen van KAP schoudertassen gemaakt uit oude jeansbroeken tijdens de lessen confectie-handvaardigheid. De leerlingen hebben heel enthousiast en creatief aan deze opdracht gewerkt. De beste van elke klas werd dan ook beloond met een prijs. De winnaars zijn : Kimberly Derous KAP 2A Talitha Steenbeke KAP 2B Kimberly Mille KAP 3B

16 16 Sportdag observatiejaar We hadden heel erg veel verlangd naar de sportdag: naar zee, gaan zwemmen, een hele dag samen kunnen zijn. En eindelijk konden we onze sporttas klaarmaken: gemakkelijke kledij, een zwempak, een handdoek en een rijkgevuld lunchpakket. We verzamelden op de speelplaats en werden in groepjes verdeeld. Joepi! We mochten meerijden met een leerkracht. Het was leuk in de auto, we zongen uit volle borst mee met de liedjes op de radio. In het begin was het eenvoudig om de weg te volgen: alle leerkrachten reden in een rijtje. Maar plots kon onze chauffeur de rij auto s niet meer zien. Een beetje paniek was er wel : moesten we terug naar school, zouden we de dag alleen moeten opvullen? Gelukkig konden de leerkrachten met elkaar telefoneren. Een beetje (veel) te laat begonnen we aan het strandspel. Dat was lastig en vermoeiend maar tof. Het zonnetje scheen, iedereen speelde mee en we maaken zelfs geen ruzie.

17 Na dat spel was het tijd voor een andere activiteit. Met de leerkrachten maaken we een flinke tocht met de billenkarren. We hadden er heel veel dorst en honger van gekregen. We wandelden naar de parkeerplaats van de auto. Ook dat was spannend, want onze juf wist niet zo precies waar ze haar auto had geparkeerd. Maar het kwam weer goed. We vertrokken richting zwembad. Alweer een probleempje. Onze juf vergat het kofferdeksel dicht te doen. We lachten ons een bult. We reden naar een surfclub en daar konden we gezellig buiten zitten om onze boterhammetjes op te smullen We mochten ook een drankje uitkiezen. En dan konden we eindelijk ons badpak aantrekken en een plons nemen in het prachtige zwembad van Knokke. We hebben alle attracties uitgeprobeerd. Het was leuk om met de leerkrachten door de tunnels van de glijbanen te glijden. Eventjes in het bubbelbad, zweten in de sauna s, afkoelen in de ijskamer, ontspannen in de infra-rood-cabine. Wat een luxe. Nog nooit ging de tijd op een vrijdagnamiddag zo vlug. We misten de schoolbanken en de lessen absoluut niet. Moe maar zeer tevreden bolden we naar school. Dat we in de file stonden vonden we niet erg. We konden elkaar wat opsmukken met make-up en ons kapsel in orde brengen. We waren mooi op tijd weer op school. Is het geen goed idee om elke vrijdagnamiddag naar t zwembad van Knokke te rijden. Maar als dat van de directeur niet mag, is één keer per maand ook wel goed. obs B 17

18 Het strand was leuk. Er waren opdrachten en puzzelstukjes om te verzamelen. In het zwembad waren er 2 snelle en 2 trage glijbanen. Na de sauna kon je ook in de ijskamer. Ik vind dat de strandspelen super tof waren!! Het zwemmen was massas bère. Het bubbelbad was lekker voor de rug en de stoomkamer pakt op je adem. Het snoep in de automaat zat vast. In de auto hebben we lekker gebabbeld. 18 Ik was bijna in de afgrond gereden met de go-carts. Er waren golven in het zwembad! Tijdens de strandspelen liep ik naar het midden en Mevr. Vervacke heeft me getikt. In het zwembad ging het heel snel op de speed! In de Sauna was het heet: 60! In het jeugdhuis hing er een moto aan het plafond en met de go-carts hebben we geracet. Het was fijn op sportdag.

19 Ik ben op weekend geweest! Op de trein was het leuk! We hebben gespeeld op de PS VITA en hebben ljkhlughhj veel gedronken en gegeten. Ik heb gesproken met Jordy en Niels, Branko en Amber. We hebben vragen gesteld over de kampioenen aan Jordy. Er was veel lol op de trein!! 19 De fietstocht op weekend was ongeveer 69km lang met veel heuvels. We hebben veel moeten stoppen tussendoor. Jordy had jammer genoeg een platte band. Samen met Mijnheer Vangheluwe moest hij ver wandelen. Mijnheer Baert heeft hem opgehaald. De volgende dag hebben we 8 km gewandeld. Op zondagavond zijn we dan terug naar huis gegaan!

20 20 We waren ook in het zwembad op weekend! In het zwembad was er een draaikolk. We namen elkaars benen en iedereen verschoot! Op weekend was er ook een nachtspel. We moesten de handen van de meisjes in onze groep vasthouden omdat ze bang waren, het was heel donker en we hadden maar 1 zaklamp mee maar toch hebben we veel lol gemaakt!

21 Het weekend was keileuk. Onze groep heeft veel spelletjes gewonnen maar we hebben vooral veel plezier gemaakt. Er waren oefeningen dat we echt op elkaar moesten vertrouwen en we waren een echt team! We hebben ook veel plezier gemaakt met de leerkrachten en leuke grapjes gemaakt. Er waren ook enkele momenten die niet zo leuk waren en het eten was niet steeds even lekker. De speeltuin in Bokrijk was ook fijn, we hebben daar het kleine kind uitgehangen. Ik ben ook in bomen geklommen en heb mij veel opgetrokken aan bomen. Het weekend was echt super leuk en de leerkrachten waren ook leuk!! 21

22 22 De zandbak van metselen 5 Jazeker, in het vijfde jaar metselen spelen we nu terug in de zandbak! We bouwen geen zandkastelen maar we plaatsen rioleringsbuizen in het zand net zoals op de werf. We krijgen een grondplan en met de afmetingen die we daar op vinden, plaatsen we de buizen met de juiste hulpstukken. Met ellebogen van 45 en 90, moffen, Y-stukken en heel wat buizen maken we een rioleringsstelstel net als in een woning! We hebben naargelang we verder gaan in het schooljaar meerdere oefeningen die steeds moeilijker worden. In de moeilijkste oefeningen werken we met 3 verschillende circuits : afvalwater, WC-water en regenwater. Die moeten dan soms over elkaar passeren en toch nog de nodige helling hebben. We moeten dan zelf uitzoeken welk circuit we het best eerst plaatsen. Met deze kennis zijn we goed voorbereid om op stage te vertrekken en om volgend jaar te gaan werken.

23 23 De pop-up tuin Het is een echte rage : pop-up restaurant, pop-up winkel,... Ook in Haverlo volgen we de trends : we hadden een pop-up tuin. Meneer Deschepper moest als eindwerk voor de cursus die hij volgde een werkstuk indienen. En dit werd dus... een pop-up tuin. Eerst werd er een ontwerp gemaakt. In de tuin kwamen verschillende technieken aan bod die in de realiteit ook voorkomen : border plaatsen, een terrasje voorzien, keitjes invoeren. En uiteraard ook bloemen, struiken en bomen planten. Het werd een echt vakoverschrijdend project. Verschillende afdelingen deden hun deel van het werk.

24 De metselaars zorgen voor de aanleg van het terras, de lassers maakten een rozenboog, de interieurbouwers maakten een houten vlonder met plantenklimrek. De loodgieters zorgden voor een leuk tuinornament. En natuurlijk werd de beplanting uitgevoerd door de leerlingen van de opleiding tuinbouwarbeider. Wie de pop-uptuin niet kwam bekijken op onze opendeurdag is te laat. Het tuintje is reeds verdwenen, zoals het hoort voor een echte pop-up tuin. 24

25 25 2 leerkrachten voor de prijs van 1 in obs G Leerkracht worden doe je alleen maar door veel te oefenen. Daarom ontvangt onze school elk jaar een 15-tal toekomstige leerkrachten die bij ons enkele weken stage lopen. Van februari tot april hadden wij een stagiaire, mevr. Beyls, in onze klas. We hebben veel bijgeleerd: over de wereld, de landen, de planeten, de lengtematen, de opleidingen,. We leerden de werelddelen kennen met dozen; in elke doos zaten voorwerpen van dat werelddeel. Er zat

26 bijvoorbeeld bier in de doos van Europa, Coca-Cola in de doos van Noord- Amerika, We kregen zelfs allemaal een klein wereldbolletje! Ook over de planeten wist mevrouw ons veel te vertellen! Ze had een groot zwart doek met sterretjes mee en daarop moesten wij de planeten in de juiste volgorde kleven. Tijdens de lessen van lengtematen hebben we elkaar eens kunnen meten. Zo kwamen we te weten dat mevr. Beyls & mevr. Martens allebei even groot zijn! We hielden ook een afscheidsfeestje toen de stage gedaan was. Lekker veel snoepen! We hadden ons verstopt achter de gordijnen om mevrouw eens goed te laten schrikken, hahaha! Ondertussen is mevrouw al 2 maanden weg en wij missen haar toch wel! Gelukkig heeft ze beloofd om dit schooljaar nog eens op bezoek te komen. We hopen dat mevrouw vlug werk vindt en dan nog liefst bij ons! Vele groetjes, OBS G 26

27 27 Op stage... een hele belevenis voor inb 4 Om het vak goed onder de knie te hebben is een stage heel belangrijk. Je maakt kennis met het productieproces, je leert werken onder tijdsdruk, je leert vaak ook andere technieken of nieuwe materialen gebruiken. De eerste dag toen ik aan kwam werd ik direct goed ontvangen. Hij zei we gaan eerst die bakken voor Jaegerson maken en dan gaan we ze afleveren. Hij zei altijd wat we gingen doen. Toen ik die bakken maakte had ik al twee fouten gemaakt en Ronny vond dat niet zo erg. Akira Devriendt bij Deruyter Ronny Industriepark Beernem De eerste dag moest ik direct beginnen op verplaatsing. We gingen voor de eerste dag al naar Gent en Antwerpen de baas zijn schoonzoon helpen. Hij moest kasten maken voor in een winkel te zetten voor mensen die koffie verkopen. Dat ze de koffie kunnen komen proeven eerst voor ze die kofie kopen. Dus moesten we die persoon gaan helpen, hij had een deadline dat hij moest halen en anders haalde hij het niet dus ja t was dan wel leuke eerst dag en zware dag. Lars de kreyger bij Monsieur bvba Oostende Mijn eerste dag was super : ik werd goed ontvangen, de klik was er direct. En ik kreeg meteen een rondleiding op het bedrijf zelf en op de werf in Ruislede kapel de zanden aan de instelling De Zanden. Het was niet zo groot maar er waren wel veel verschilde bedrijven van andere landen aanwezig. Eerst werd er wat gepraat om ons voor te stellen aan de collega s. In totaal waren we met 3 stagiairs en het klikt ook goed. We werkte goed door om zeker 2 ruimtes af te krijgen en het ging vlot, de deadline was binnen 2 weken. Marco van Hecke bij Foré Eeklo

28 28 De tweede week van mijn stage hielp ik vooral mee met de collega s o.a. hout uitsmetten, aftekenen, mee helpen ramen en deuren opschuren en afwerken en soms toonden de collega s hoe ik een voor mij onbekende machine moest instellen en de juiste en veilige manier om er mee te werken. De derde en dan ook alweer de laatste week van mijn stage was het leukste. Toen mocht ik vooral alleen werken zoals de verbindingen van ramen uitwerken en afwerken en hout voorbereid voor een werf in Knokke, kortom het was een stage met veel afwisseling en ik heb er veel van bijgeleerd. Tijdens de pauze was het leuk om de verhalen van de collega s te horen en heb zelf ook veel vertelt soms wel te veel. Conclusie! Ik zal moeten aandachtiger leren werken en minder babbelen! Michael Van den Bossche bij Calleeuw- Blieck in Brugge Ik veel bijgeleerd. Met de collega s kon ik goed mee werken als ze iets vraagden deed ik dat zonder tegen te spreken. De collega s en mijn stagementor waren top, ik kwam heel goed overeen De eerste dag was wel een beetje raar. Het was wel soms zwaar om de grote planken of valiezenplanken te verhandelen. Mirsad Bajrami bij Houthandel Leirman te Gistel

29 29 Abo cursisten hadden een drukke agenda De cursisten in abo zitten niet altijd even stil en braaf achter hun bank. Ze verlaten heel veel de school om ergens een bezoek te brengen, een opdracht uit te voeren. Of ze ontvangen in hun klas een bezoeker die meestal toch een interessante uiteenzetting komt geven. De rechtbank Op maandag 3 februari hebben we een bezoek gebracht aan de politierechtbank en het hof van Assisen In de politierechtbank hebben ze eerst uitleg gegeven wat dat allemaal inhoud :bv. er was daar een meisje die voor de politierechtbank moest komen omdat ze geen rijbewijs had en minderjarige was. Bij het hof van Assisen was er een zaak van 2 Turken die dood geschoten waren door een wapen die van iemand anders kwam. Er kwam ook een dokter spreken en een power point voorstellen over wat ze vonden op de kledij en op het lichaam en messteken op het lichaam Ruth en Wouter op maandag 3 februari zijn we met ABO jongens en onze klas naar de rechtbank geweest in Brugge. We verzamelde aan het tuinhuisje om 8.30 en we vertrokken 8.35 met de bus. We mochten een kijkje gaan nemen in de politie rechtbank over verkeer bvb onder invloed te rap rijden of zonder verzekering rijden. Dan gingen we naar een zaaltje waar we uitleg kregen over het gebouw. Dan zijn we naar hof van assisen gegaan. Er zaten daar 2 broers wegens moord maar één daar van heeft het maar gedaan en er waren een paar getuigen tegen hen Tommy en Lindsay Het eerste proces hebben we gevolgd in een kleine zaal. We hebben soorten gebeurtenissen beleefd en gezien. We hebben uiteraard advocaten gezien die hun cliënten verdedigden. Er staan serieuze boetes op het spel als je iets verkeertd of ernstige misdaden hebt gepleegd. Uiteraard kan je ook vooral u rijbewijs kwijt geraken bij bepaalde misdrijven. Daarna hebben we uitleg kregen van een mevrouw van het onthaal over de rechtbank en over organigram van de rechtbanken en hoven. En we zijn ook naar het hof van Assisen geweest (Mesut en Hasan Uçar). Er zijn dokters geweest en zij moesten van de voorzitter onderzoeken doen op de kleding

30 30 die ze zo gezegd aan hadden op het moment dat ze de daad gedaan hebben. Er kwam een ex-collega getuigen over Hasan waarmee hij 5 jaar gewerkt heeft. De voorzitter vroeg aan de getuige hoe hij Hasan kende en hoe hij was op het werk en hoe hij zich gedroeg. De getuige had nooit verwacht dat hij de daden zou plegen. Van Jo-Lisa & Cindy & Brian Nieuwjaarsreceptie abo s Op maandag 13 januari hebben wij met abo een nieuwjaarsreceptie gehouden voor alle leerkrachten begeleiders en de directie. In de voormiddag hebben we de hapjes gemaakt en de zaal versierd Na de middagpauze zijn de gasten gekomen naar de 143. En we praten met de leerkrachten over onze stage en wat na dit jaar. Alle leerkrachten waren er blij mee dat we dat deden. We moeten dat nog doen zeiden ze Dan hebben we met heel de groep de opkuis gedaan Het was een leuke dag!!!! Amalia & Cindy Op maandag 13 januari 2014 was er de receptie van het ABO jaar. We zijn s morgens begonnen met de voorbereidingen van de zaal De andere groep is naar de winkel geweest. We hebben tafels gezet, hapjes gemaakt, achter de bloemetjes geweest, tafelkleed op de tafeltjes gelegd en er rond versiering gemaakt. Daarna hebben we drankjes klaargezet. Er hebben 3 leerlingen de speech moeten voorlezen. We hebben de gasten aan de deur verwelkomd. Met de leerlingbegeleiders en directeur hebben we gebabbeld. En sommige leerlingen zijn al rond geweest met de hapjes, en sommige zijn met drank rond geweest voor te bijvullen. Het was gezellig omdat de leerkrachten anders zijn. Het was van 12.45uur tot en met uur. We hadden de maandag ervoor alles besproken :wie wat en hoe doet. Een week voor de kerstvakantie zijn we in groepen verdeeld en moesten we elk een opdracht uitvoeren voor de nieuwjaarsreceptie: er moest een groep voor de decoratie kijken,aperitief,speech,uitnodigingen. Dan moesten we kijken met hoeveel we waren voor het aperitief en de uitnodigingen. We zijn dan in de namiddag naar de

31 31 winkel geweest om de prijzen op te zoeken want we hadden een budget. Een week later was het dan nieuwjaarsreceptie. Elk groepje had zijn taak De groep van het aperitief moest nog de boodschappen doen. Na de boodschappen zijn we begonnen met de hapjes te maken. Maandagmorgen was er een voorbereiding die we moesten doen. We waren verdeeld in groepen en die dan een opdracht kreeg die er moest gebeuren van de leerkrachten. Er was dan een groep die achter boodschappen gingen. En de andere groepen deden dan de voorbereiding in de zaal + aankleden. En de andere groep deden de hapjes en de drank. Er was dan een woordje uitleg voor de gasten. Dan wordt een achtergrond muziekje opgelegd. En dan praten we met de leerkrachten waar we les van kregen en vergeet niet ook de directie. Toen erna hebben we de lokaal in orde gebracht met de lo leerkrachten. Bij de politie kinderdagverblijf In het hoofdkantoor van Google

32 32 Maatschappelijke vorming in het derde jaar. In de lessen maatschappelijke vorming spraken we over verliefd zijn. Mevrouw Vervaecke vertelde een verhaal over een meisje Kato dat haar hart verloor aan een jongen met hele mooie ogen. Wij gaven Kato wat raad, want verliefd zijn is niet altijd zo eenvoudig. Geniet van het verhaal, droom weg en lees het advies dat wij, de leerlingen van Kap3A en Log3B, Kato geven. De mooiste ogen. Kato zat aan haar bureau en sloeg haar agenda open. Schrijf een kort verhaal dat echt gebeurd is, las ze bij G-ASV. Ze wist al precies wat ze zou schrijven: een avontuur tijdens het klasweekend.ze rommelde in haar etui, op zoek naar een pen. Wat vervelend was dat, haar lievelingspen lekte. Met een vies gezicht veegde ze haar hand af aan een zakdoekje. Wat nu? Ze keek naar de klok en stond op. Ze kon makkelijk nog even naar de winkel om een nieuwe pen te kopen. Toen ze de winkel binnenliep zag ze hem staan. Wat een spetter! Hij had blond haar en bruine ogen. Zij voelde zich op slag zo anders, zo licht in haar hoofd. Haar handen trilden, haar knieën knikten Dit was liefde op het eerste gezicht. Ze kon haar ogen niet van hem lostrekken. Hij stond bij de pennen, potloden en schriften. Op zijn blauwe overhemd stond de naam van de winkel, dus hij werkte daar. Misschien liep hij er wel stage, dan kon natuurlijk ook. Zou het zijn eerste werkdag zijn? Hij keek zo zoekend om zich heen alsof hij het zelf ook nog niet allemaal wist te vinden. Al gauw kwam er een mevrouw, ook in zo n blauwe bloes met winkelnaam. Ben je klaar met de schriften? vroeg ze met snerpende stem. En toen hij knikte zei ze: Loop dan maar mee naar het magazijn. Op het laatste moment keek hij nog even om naar Kato. Hij haalde zijn schouders op, alsof hij wilde zeggen : ik kan er ook niets aan doen. Ze besloot op hem te wachten. Ze moest wel, ze kon niet anders, want ze wilde hem per se terugzien. Dat was gemakkelijke gezegd dan gedaan. Terwijl ze een beetje om de bak met pennen heen draaide kwam er al gauw een man in uniform. Security stond er op zijn pet. Die man dacht vast dat ze een pen wilde pikken, want hij bleef haar maar in de smiezen houden. Ze kreeg het er warm van. En ze was al zo licht in haar hoofd Toen zakte er een zwart gordijntje voor haar ogen. Ze viel flauw. Eigenlijk kon ze zich daar niets meer van herinneren, alleen dat ze op de grond lag en wakker werd Ze dacht: waar ben ik? Meteen hoorde ze een snerpende stem die zei: Haal jij snel een glas water? Er is iemand niet goed geworden. Toen knielde hij naast haar neer en gaf haar een glas water. Was dat niet superromantisch? Van dichtbij was hij nog knapper. Zijn lippen hadden van die vrolijke boogjes en in zijn ogen dreven chocoladebruine vlekjes. En ze was nog wel zo gek op chocola. Kon het nog mooier? Na het eerste slokje water voelde ze zich weer kiplekker. Bijna was ze opgesprongen en naar huis gegaan. Op het laatste moment bedacht ze zich. Ze nipte nog eens van het glas en leunde wat slapjes achterover. Haar hoofd rustte nu half op zijn bovenarm en half tegen zijn borst. Boink! Boink! Boink! Ze kon zijn hart horen bonken. O nee, dat was het hare. Ze krabbelde snel overeind. Stel je voor dat hij het hoorde. Ze keek van zijn mooie, warme ogen naar de kille blik van het snerpende serpent. Bedankt, mompelde ze en stoof de winkel uit. Thuis pakte ze haar dagboek. Wat ze nu voelde was zo bijzonder, dat moest ze opschrijven, zodat ze het nooit meer zou kunnen vergeten. Waar was haar pen? O ja, die was lek en een nieuwe had ze nog niet. Dat kwam mooi uit, dan had ze een reden om morgen weer naar de winkel te gaan. Ik ga de hele nacht van hem dromen, dacht ze toen ze die avond in bed stapte. Ze sloot haar ogen en zag de chocolade spikkeltjes in zijn ogen. Ze zag de boogjes van zijn lippen en de haartjes van

33 33 zijn wenkbrauwen. Langzaam zweefde ze weg. Zou hij ook aan haar denken? Opeens was ze weer klaarwakker. Hij zou toch zeker nog wel weten dat ze flauwgevallen was? Vast wel, hij was heel lief voor haar geweest. En zacht. De volgende dag fietste Kato na school met haar vriendinnen mee, tot aan de straat waar de winkel was. Ik moet nog even een boodschap doen, mompelde ze. De man van de beveiliging herkende haar toen ze de winkel binnenliep. Het snerpende serpent had het druk met rollen kaftpapier die niet stil wilden liggen. Maar waar was HIJ? Uit het niets dook hij op. Hij herkende haar nog! Als dat geen goed teken was Hij zei meteen: O, hallo, gaat het weer beter met je? Hij had zo n diepe, warme stem. Alleen van die stem al zou je spontaan flauw kunnen vallen. Maar dat deed ze niet. Ze keek hem aan en lachte haar allerzonnigste glimlach. En weet je wat hij toen zei? Ik had je nog naar huis willen brengen gisteren, want ik vond het zo vervelend dat je flauwgevallen was. Haar hartkleppen begonnen te klapperen als een helikopter. Hij wilde haar thuisbrengen Wat superlief van hem. Waarom heeft hij dat eigenlijk niet gedaan? Het leek alsof hij haar gedachten kon lezen, want hij zei: Mevrouw Baasje vond het niet nodig. Mevrouw Baasje? vroeg Kato verbaasd. Toen schoten ze samen in de lach, omdat die bazige mevrouw Baasje heet. O, verliefd zijn was zo leuk. Maar weet je wat nog leuker was? Verliefd zijn en samen lachen. Hij had zulke mooie tanden als hij lachte. Hij liet Kato alle pennen zien die hij had, toen kocht ze een rode. Toen hij de pen van haar aanpakte raakten hun handen elkaar. Kato vroeg hoe lang hij al in die winkel werkte. Ze bedoelde natuurlijk: blijf je hier nog lang? En hij zei: ik loop hier zes weken stage. Maar toen kwam er een ander meisje en hij moest haar helpen. Op vleugeltjes zweefde Kato naar huis, helemaal in de zevende hemel. Kon ze nog helder denken? De volgende dag bedacht Kato een origineel plan. Tegen sluitingstijd ging ze naar zijn winkel? Niet om iets te komen. Nee, ze zette haar fiets op slot en ontdekte de personeelsingang. Al gauw werd het druk, steeds meer mensen kwamen door de deur naar buiten. Opeens kwam hij. Hij keek om zich heen met die mooie, bruine ogen. Hij lachte, zodat je zijn witte tanden kon zien. Toen kwam er een meisje op hem af, dat meisje dat gisteren ook in de winkel was. Hij zoende haar en sloeg een arm om haar schouder. Kato s ogen schoten vol tranen. Opeens werd haar wereld koud en donker. Door de tranen zag ze niet eens waar haar fiets stond. Op de tast stak ze haar fietssleutel in het slot. Met gebogen hoofd trapte ze naar huis. Ook thuis kwam er geen einde aan haar tranen. Ze sloot zich op in haar kamer en wilde niemand zien. Haar tranen maakte natte kringen op de lege bladzijdes van haar schrift. Ze krabbelde een hartje met een pijl erdoor. De inkt liep uit. Het hart vervaagde en vormde een gekleurd plasje. Die stomme pen was niet eens watervast. Naar For girls only Hetty van Aar Liefste Kato Laat je niet gaan! Die jongen heeft een liefje. Je zou hem best vergeten. Iik weet dat het moeilijk is. Je zou best gewoon doorgaan met je leven. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat is het beste. Er zijn nog genoeg jongens. Ik vind het heel jammer maar je mag er niet onder lijden en school ook niet. Hou je sterk meid. Groetjes L.

34 34 Dag Kato Ik vind het heel erg wat er gebeurd is. Maar het zou beter geweest zijn als jullie elkaar eerst wat leerden kennen.. C. Dag Kato Ik snap dat je teleurgesteld bent omdat die jongen een vriendinnetje heeft. Maar die jongen deed gewoon zijn werk. Hij was gewoon behulpzaam zoals iedereen zou doen. Je bent en was gewoon hopeloos verliefd op die jongen. Het is niet omdat een jongen lief en bezorgd is, dat hij jou ziet zitten hé Kato! Je zal wel een jongen vinden die jou ook ziet staan. Want liefde kan niet van één kant komen. Het moet van twee kanten komen. Je moet niet verliefd worden op elke jongen die je mooi vindt, want het uiterlijke telt niet! Het is het innerlijk dat telt. Zal je dat onthouden? Nog veel geluk Kato! J. Liefste Kato Liefde op het eerste gezicht is mooi en leuk, maar je had er best ook aan gedacht dat die jongen ook een vriendinnetje kon hebben. Je had best eens voordien met de jongen gebabbeld of een brief geschreven, met je vriendinnen erover gebabbeld. Misschien wisten zij iets meer over die jongen. Misschien zou je nog goede vrienden kunnen zijn en uit goede vriendschap kan er meer komen. Bovendien zijn er genoeg jongens! Praat ook eens met je zus, zo zal je je verdriet beter kunnen verwerken. T. Kato Probeer niet te veel meer aan hem te denken en doe leuke dingen met je vrienden. Zo denk je niet veel meer aan hem. Er zijn jongens genoeg. Misschien wel knappere jongens dan die! Negeer hem niet direct want anders denkt hij dat je boos op hem bent. Want hij heeft eigenlijk niet misdaan. Binnenkort ben je hem helemaal vergeten en wie weet word je verliefd op iemand anders die jou helemaal ziet zitten. N. Dag Kato Ik vind het heel erg voor je, maar dat kan nu eenmaal gebeuren. Doe geen domme dingen of geef het niet op. Blijf doorzetten en wie weet kom je wel een andere jongen tegen en word je ook weer zo verliefd. Verwacht niet rap dingen dat hij op je is en zo, want dan ga je dat denken en dan is het niet zo. Dus de volgende keer niet te rap denken : ja, hij is op me. Alles rustig op zijn tijd. De jongen leren kennen, plezier maken en wie weet komt er meer van. Veel sterkte Kato! Groetjes A.

35 35 Liefste Kato Ik vind dat je het moest zeggen aan hem en ja, het is nu eenmaal zo. Maak je niet druk over die ene jongen, er zijn er nog zoveel op de wereld, beter en beter. Een jongen moet zelf komen en het vragen. Dat is toch de gewoonte. Als hij al iemand heeft, blijf gewoon lief. Wie weet ben je dan wel zijn volgende liefje? Misschien geraakt het nog gedaan tussen hen? Heb gewoon geduld en dan vind je het geluk van je leven, de liefde van je leven. P.S. Schrijf me eens een briefje Groetjes Mélodie xxx Dag Katootje Je moet niet verdrietig zijn, er staan genoeg jongens voor je klaar. Ik ben heel zeker dat je een hele leuke jongen zal ontmoeten en dat je heel gelukkig zal worden met de jongen die je binnenkort zal ontmoeten. Veel succes. X. Katootje Je moet je het niet zo aantrekken. Je moet je vriendinnen niet laten staan voor jongens! Als de jongen jou niet ziet staan, moet je aan hem geen tijd verspillen. Trek het jou niet aan, er zwemmen nog meer visjes in de zee. Z. Dag Katootje Het is heel jammer voor jou! Het beste dat je kan doen is niet meer aan hem denken. Dat zal jou veel pijn besparen. Neem een vriendin bij jou en praat er eens goed mee. Vertel alvast jouw verdriet. Verdriet moet je nooit alleen verwerken S. Dag Katoo Andere en beter! Laat je niet gaan! T. Dag Kato Ik ken dat gevoel het is echt een rot gevoel. Liefde kan mooi zijn, maar kan ook veel pijn doen. Ik wil je enkel zeggen: ander en beter. Ooit vind jij de ware en ben je die jongens snel vergeten. Axelle

36 36 Katotje Dat gevoel ken ik. Je moet je niet laten gaan. Je moet erin geloven dat alles goed komt. A. Dag Kato Het beste zal zijn dat je gewoon eens goed nadenkt wat je nu meemaakt. Er zijn al vele mensen die zo n dingen hebben meegemaakt. Er gewoon niet te veel aan denken. Als er iets is kan je overal terecht, of eens naar mensen gaan om het uit te praten. Doe het vlug voordat je iets verkeerd doet! Of ga eens naar een plekje waar je jou goed voelt, waar je jouw gedachten kan verzetten. Als je het nog moeilijk hebt, niet onmiddellijk beginnen met een andere jongen. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn raad. Veel beterschap, Katootje! P. Start-to-run met kappers 5 De leerlingen van kap 5 slaagden onder leiding van mevr Vanrobaeys in hun test 5 kilometer lopen. Dit na het volgen van het start-to-run programma tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. Ze ontvingen hiervoor een diploma.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele Vroeg in de morgen kwamen we aan op school, als snel stond de hele gang vol met koffers. Iedereen was een beetje zenuwachtig om te vertrekken. Het wachten op de bus leek wel eindeloos Maar al snel konden

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Nr juni Merlijnflash

Nr juni Merlijnflash Nr. 14 28 juni 2011 Merlijnflash EN Zaterdagavond in Merlijn gewoonlijk is het er stil tijdens het weekend. Op 18 juni was het even anders: In de voormiddag werden tafels gedekt in de zaal en opvallend

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm?

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm? 12. Olifant met gsm? Ontspannende tekst: kort verhaal Gisteren was het markt in de stad. Ik pakte m n fiets en reed naar de markt. Het was er erg druk. Opeens zag ik mijn neefje staan. Ik riep hem en zwaaide.

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

475!! 1. Projectweek. 2. Agenda. 3. Avondvierdaagse

475!! 1. Projectweek. 2. Agenda. 3. Avondvierdaagse nieuwsbrief 30 schooljaar 2014-2015 12 juni 2015 1. Projectweek Woensdag 17 juni start de projectweek. Dit jaar is het thema geschiedenis. Een heel breed thema waar we veel mee kunnen. Elke bouw heeft

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

HET HEIKE Editie 21 Mei Juni 2013

HET HEIKE Editie 21 Mei Juni 2013 HET HEIKE Bezigheidstehuis De Hei Kruisberg 16 2480 Dessel Editie 21 Mei Juni 2013 KARAOKE IN DE SWING Het feest kan beginnen, Want wij zijn binnen. Iedereen zong zijn eigen ding, Tijdens de karaoke in

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Die dag schitterde

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding December Normaal gezien beperkt dit voorwoord zich tot de nodige informatie, liefst melig geschreven en met af en toe een verwijzing naar de fratsen van de leiding. Normaal gezien doen wij als Vincies

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag Daan zwienenberg Dag 1 dinsdag Ik fiets naar school met mijn rugzak. Gingen we in de bus zitten en toen gingen we naar de domelaar we gingen uit de bus en we gingen naar het kantoor van de domelaar een

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017 Landelijk Brabant Langenboom 14-21 juli 2017 Met wie beleefden we deze week Marjolein Rowold Henk Peters Marina Naaijens Antje van Reken Chiel Vrins Nellie Roemer Dag 1 14 juli aankomst De Lummel Caroline,

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! 22 JULI: EEN RAT, NET ALS DE BEVER GEDULDIG EN KLEIN, MOEST DE LEEUW ZIJN

21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! 22 JULI: EEN RAT, NET ALS DE BEVER GEDULDIG EN KLEIN, MOEST DE LEEUW ZIJN 21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! We waren die ochtend al vroeg uit de veren en wachtten vol spanning op het grote vertrek. Eerst verzamelen rond de kerk, alle vriendjes

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Sophie, geschreven na Maltezerkamp op onze Facebook groep: Het was mijn eerste keer dat ik op MK ging, Ik heb spijt dat ik vorig

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier!

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier! Schooljaar 2015-2016 Nr 3 22 januari 2016 Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij Weetjes uit groep 4 wensen jullie veel leesplezier! Groetjes groep 4

Nadere informatie

Take a look at my life 9

Take a look at my life 9 Take a look at my life 9 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief van: Sinterklaas

Nieuwsbrief van: Sinterklaas Sinterklaas Wat was het weer een mooi feest vandaag op Meander. Vanmorgen mochten we de Sint met zijn Pieten weer ontvangen en we stonden met de hele school klaar om hen te begroeten. Allemaal stralende

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Dinsdagochtend Dinsdagochtend hoefden we pas 9.30 op school te zijn. We konden dus lekker uitslapen. We moesten met onze bagage naar school fietsen (of lopen). Toen

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Groetjes Lisa. Groetjes Vicky

Groetjes Lisa. Groetjes Vicky Vandaag moesten we leraren tegen 8 spelen. Dat waren een heleboel opdrachten en die moesten binnen 2 uur uitvoeren. Maar het is ons gelukt en dat vond ik het leukste van de dag. Ik ben benieuwd wat we

Nadere informatie

Welkom op de leukste pagina van de hele school!

Welkom op de leukste pagina van de hele school! Welkom op de leukste pagina van de hele school! We hebben weer een heleboel gedaan de afgelopen weken zoals leuke uitstapjes en de avond4daagse. De kinderen krijgen al een beetje het vakantiegevoel te

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Woordje van de directie.

Woordje van de directie. NIEUWSBRIEF AAN DE OUDERS 2011-2012 http://www.leefschooldezonnewijzer.be/ M A I L T O : B S. K I E L D R E C H T @ R A G O. B E Woordje van de directie. Beste ouders, Donderdagmorgen heeft onze bus een

Nadere informatie

Take a look at my life 50

Take a look at my life 50 Take a look at my life 50 Vorige week kwam er geen weekverslag online omdat het me niet lukte om hem te maken. Nu kan je dus van twee weken mee lezen. Al zal er vrij weinig extra foto,s zijn omdat ik een

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft.

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft. In Kanton, China Op de hoek van twee nauwe straatjes zit een jongen. Het is een scheepsjongen, dat zie je aan zijn kleren. Hij heeft een halflange broek aan, een wijde bloes en blote voeten. Hij leunt

Nadere informatie

Kamp groep 8 2014 14,15,16 & 17 april

Kamp groep 8 2014 14,15,16 & 17 april Kamp groep 8 2014 14,15,16 & 17 april Programma In vier dagen kun je veel doen. Hier lees je wat we elke dag ondernemen. Af en toe luieren doen we ook wel, maar niet te veel, want we willen het liefst

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon

Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon Nieuwsbrief 1 stadsspel op dinsdag 2 september. Emily Leon Op dinsdagnamiddag 2 september 2014 beleefden we samen met onze klas (7CZR) een aangenaam stadspel in Aalst. De zon was van de partij en iedereen

Nadere informatie

School herinneringen van groep 8

School herinneringen van groep 8 Hoi ik ben Sarah,ik ben 11 jaar oud. Ik zit in groep 8 bij meester Tom. School herinneringen van groep 8 In groep 8 ga je scholen bezoeken. We gingen naar het Wiringherlant. We reden met een bus. Eerst

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie