HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2013-2014 HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni"

Transcriptie

1 HAVERKLAP Vrije School Haverlo januari - juni

2 2 Inhoud Voorwoord... 3 Log 3 B en gkm 2 bezoeken de woensdagmarkt... 4 Op werkbezoek in de kinderboerderij en de OCMW keuken Rudderstove.. 5 De kinderboerderij... 5 Rudderstove de Haverlocup... 6 Sven Nys en Julien Absalon achterna... 8 Lars De Kreyger laureaat bij de houtproef... 9 Afdeling tuinbouwarbeider is actief Bezoek bedrijf willaert De binnentuin van het CLB De tuin van de Kantelberg Confectie-handvaardigheid tijdens de opendeurdag Sportdag observatiejaar De zandbak van metselen De pop-up tuin leerkrachten voor de prijs van 1 in obs G Op stage... een hele belevenis voor inb Abo cursisten hadden een drukke agenda Maatschappelijke vorming in het derde jaar Start-to-run met kappers Kunst op school Kappersmedewerker 3 ging naar Sluis Het weekend van de leerlingen van het tweede jaar Het land van de lelijke smoelen Wist je dat Teksten van leerlingen werden zo weinig mogelijk aangepast Dank aan iedereen voor zijn of haar bijdrage. Een Haverklap in kleurversie? Bezoek onze schoolwebsite :

3 3 Voorwoord Het schooljaar is zo goed als voorbij. De voorbije weken waren ontzettend druk. We hadden de verschillende info-avonden; voor toekomstige leerlingen maar ook voor de vijfde jaren. Telkens was er veel volk. Dit wil zeggen dat jullie en je ouders, vrienden en kennissen interesse hebben in wat op jouw school, op Haverlo, gebeurt. Nog veel duidelijker was dit op de opendeurdag. Veel bezoekers, vooral veel gemotiveerde bezoekers hebben de school in werking bezocht. Ze kwamen naar jullie kijken. Ze kwamen kijken naar wat jullie hier, elke dag opnieuw doen. Ze waren vol bewondering. Verschillende keren zegden bezoekers mij dat ze verwonderd waren over wat op Haverlo gebeurt. Niet alleen over wat er gebeurt, maar nog meer over de inzet, de motivatie, de gedrevenheid van u leerlingen. Op zo n momenten ben ik fier jullie directeur te mogen zijn. Fier op wat wij allemaal, elke dag opnieuw, doen. Je voelt die fierheid ook als je hier op school rondloopt. En uw vrienden en ouders hebben het gezien Ook in deze Haverklap hoop ik die fierheid te lezen. Jullie zelf schrijven in korte tekstjes wat er hier het voorbije half jaar op Haverlo gebeurd is. Hoe jullie Haverlo meegemaakt hebben. Telkenmale verrast het mij hoe jullie over kleine gebeurtenissen vol enthousiasme schrijven. Soms zelfs over zaken waarvan ik niet verwachtte dat ze jullie zo aanspraken. Een foto of een tekening erbij, en het wordt allemaal nog veel duidelijker. Dank aan alle schrijvers van de artikels. Nu is het tijd voor de grote vakantie. Twee maanden zonder school. Ik hoop, uit de grond van mijn hart, dat het twee maanden mogen worden waarin je tijd en ruimte krijgt om jezelf te zijn. Ik hoop op een vakantieperiode waarin je energie en kracht kunt opdoen om verder te gaan op de tocht naar uw volwassenheid. En wil ook beseffen dat die tocht niet altijd gemakkelijk is, voor niemand Een deugddoend verlof gewenst en tot ziens. Hans Tamsin directeur

4 4 Log 3 B en gkm 2 bezoeken de woensdagmarkt Op woensdag 30 april zijn we naar de markt geweest. Onze eerste halte was de vismarkt. De verse vis ligt op ijs en op stenen tafels. Er stonden veel verkopers. Ze verkochten, lotte, griet, tarbot, kabeljauw, paling, zalm, garnalen, krabbepoten, meivis en nog veel meer. We zagen ook koks in de keuken van een visrestaurant werken. Van de vismarkt zijn we naar de markt van Brugge gestapt. De verkopers stonden luid te roepen om hun aardbeien te kunnen verkopen. We zagen kramen met snoep, kaas, fruit, groenten, brood, boterkoeken en een groot kraam met kip aan het spit, kroketten, gebakken aardappeltjes en andere kippenbereidingen. Er was ook een verkoper van biologisch gekweekte groenten. Er stond veel volk bij de kramen van bloemen. Je kon al bloemen kopen voor Moederdag. We hebben naar de verse kruiden gekeken. Er waren heel veel soorten. Peterselie, dragon, basilicum, tijm. Op de terugweg hebben we een bezoek gebracht aan een winkel waar ze alleen Belgische producten verkopen. Deze winkel is een mooi oud herenhuis. In de kelder stonden veel biersoorten. Ze verkochten chocolade, koekjes, mosterd, jenever en ook veel van Kuifje. Het was een leuke uitstap en we hebben veel gezien.

5 5 Op werkbezoek in de kinderboerderij en de OCMW keuken Rudderstove De leerlingen van obs F en G bezochten de kinderboerderij De 7 torentjes tijdens de lessen grootkeukenmedewerker. Naast een bezoek aan de verschillende stallen werd er ook kaas gemaakt. Obs F bezorgde ons ook enkele bedenkingen bij hun bezoek aan Rudderstove. De kinderboerderij Het bezoek aan de boerderij was leuk. We hebben kaas gemaakt. We deden 4 liter melk in een kom en hebben daar zuursel en stremsel bijgedaan. We mochten niet tegen de tafel stoten! Daarna mochten we de wei uit de emmer halen. Dat wordt aan de varkens gegeven. Als de kaas klaar was, hebben we hem in een emmer met zout gedaan en dan onder de pers gelegd. Daarna moet de kaas een aantal weken rijpen. We hebben ook geproefd : kaas, slagroom, melk. We hebben ook veel dieren gezien : kippen, de kalkoen, koeien, varkens. We hebben ook op het speelplein gespeeld. Rudderstove Per dag koken ze 2200 maaltijden, en dit 2 maal per dag! Ze maken wel 700 broodjes elke dag. Bijna iedereen zag er belachelijk uit met de schort en het haarnetje. Ze maken eten voor het ziekenhuis, het rusthuis, kinderdagverblijven. De keuken van het ocmw is echt heel groot.

6 6 2 de Haverlocup In het kader van de vastenactie ten voordele van SOS kinderdorpen ging op onze school een voetbaltornooi door. Leerlingen die wilden deelnemen schreven zich in bij de leerkrachten lichamelijk opvoeding en zij stelden dan evenwichtige ploegen samen. Tijdens de lange middagpauzes werden de voorrondes gespeeld. Op donderdag 20 maart en dinsdag 25 maart speelden 4 ploegen hun halve finale om de felbegeerde Haverlocup. Het waren allebei zeer spannende finales die eindigden op penalty s. Uiteindelijk speelden de ploeg met kapitein Xander Caerels en de ploeg met kapitein Yannick Baert de finale. Beide teams kregen voor de finale een professionele coach. De ploeg van Xander kreeg dhr. Verkruysse als coach en de ploeg van Yannick kreeg dhr. Brabant als coach. Na een ware thriller ging de ploeg van Yannick met de Haverlocup aan de haal. Bij deze wil ik in naam van SOS kinderdorpen alle deelnemers bedanken voor hun deelname en inzet. Wij hopen jullie volgende jaar opnieuw te mogen verwelkomen! Ruben (MET2): Wij hebben meegedaan aan de halve finale van de Haverlocup. We waren met zes. En in de eerste helft was het 0-0. In de tweede helft werd het 1-0 voor de andere ploeg,

7 7 maar in de laatste minuut scoorden ook wij een doelpunt. Toen moesten we penalty s nemen en die hebben we helaas verloren. We waren een beetje triest, maar toch waren we blij dat we meegedaan hebben. Yannick (TBA3): Het was heel leuk de voorronde s en de finale. We hebben er van genoten. We waren echte ploegrn en ze hebben er voor gevochten. Jordy (OBSd): Het was heel leuk om mee te doen en ook weinig geld. Ik hoop dat het volgend jaar terug zo is. Iedereen was geweldig. Proficiat iedereen!

8 8 Sven Nys en Julien Absalon achterna Een namiddagje mountainbiken is al enkele jaren een vaste activiteit op de kalender van de naschoolse sport. Ook dit jaar werden de fietsen van stal gehaald om te biken in de vrije natuur. Woensdag 14 mei gingen we met 12 leerlingen op pad voor een mountainbiketocht. Na een woordje uitleg stonden ze te popelen om te kunnen vertrekken. Er werd eerst richting de velden aan de Meersen gereden. Bij de eerste modderstrook waren er direct enkele kleine uitschuivers en werden sommigen al herschapen in een modderduivel. Na enkele kasseistroken - waar enkelen zich Cancellara waanden - viel bij velen toch al een vermoeide blik te bespeuren. Daarna werd naar de het Ryckeveldebos gefietst waar we op een prachtig pad de ene bocht na de andere kregen. Om deze mooie tocht af te sluiten werd in het Veltembos wat op de techniek geoefend: versnellingen juist leren gebruiken, het rijden van een drop-off, een kleine sprong, het rijden door grachten Sommigen toonden over heel wat stuurvaardigheid te beschikken. Moe maar tevreden werd teruggekeerd naar onze school. Op naar een volgende editie!

9 9 Lars De Kreyger laureaat bij de houtproef Reeds verschillende jaren neemt onze school doeel aan de Houtproef van de confederatie bouw Vlaamse Schrijnwerkers. De leerlingen moeten zelfstandig een opgelegd werkstuk afwerken. Op 24 april namen 6 leerlingen van Interieurbouw 4 deel aan de Vlaamse Houtproef Op die dag maken de leerlingen een werkstuk waarvan de opdracht pas s morgens wordt bekend gemaakt. Dit jaar een modern bijzettafeltje uit verschillende houtsoorten en MDF. Het materiaal wordt door de confederatie bouw geschonken aan de deelnemende scholen. Voor de 950 deelnemers over gans Vlaanderen gaat het over 6 ton plaatmateriaal en massief hout. Op vind je alles terug over de editie 2014 en de edities van de Houtproef van de voorbije jaren. De dag begint met het bespreken van de opdracht en het bepalen van een bewerkingsvolgorde. Daarna is het aan de leerlingen om de verplicht manuele en de machinale bewerkingen uit te voeren. Het komt erbij de Houtproef op aan om geen fouten te maken, goed door te werken en niet op te geven. 3 werkstukken werden door een lid van het organisatiecomité meegnomen om nadien te quoteren. Men controleert alle werkstukken op afmetingen, de uitvoering van de verbindingen en de afwerking. We zijn heel trots dat Lars De Kreyger laureaat is geworden in West- Vlaanderen van de Houtproef Hij mocht op de prijsuitreiking in Ieper als winnaar een accuschroefmachine van Makita in ontvangst nemen. Ondertussen weten we reeds dat Lars ook laureaat is op Vlaams niveau. Hij behaalde de eerste plaats en laat zo de 13 andere Buso finalisten achter zich. Lars ontving hiervoor uit handen van zangeres Sandrine een mooie waardebon tijdens de uitreiking in Sint-Niklaas.

10 10 Langs deze weg willen we Lars, namens de leerlingen en leerkrachten Interieurbouw, nogmaals proficiat wensen. Guido Bonte Praktijkleerkracht Interieurbouw

11 11 Afdeling tuinbouwarbeider is actief Bezoek bedrijf willaert We kregen te horen van dhr. Vervaeke dat we naar een boomkwekerij mochten achter de planten voor de binnentuin van het CLB in Brugge. Op maandag vertrokken we naar Roeselare, het was ongeveer een 35 minuten rijden. We kwamen daar toe en dhr. Vervaeke ging eerst naar binnen voor de bestelling. Ze brachten het naar het busje. Dan heeft heel de klas de bakken ingeladen in de aanhangwagen. Daarna heeft meneer gevraagd of we mochten een kijken nemen in het bedrijf. We zagen dat alle mensen daar rond reden met blauwe karretjes. Alleen de zelfstandigen mochten daar aankopen doen. Ze nemen hun eigen bestelling mee en zetten die op blauwe elektrische karretjes. Heel de klas liep daar rond en we hebben de meest planten die buiten stonden bekeken. Alle soorten die je maar kan bedenken staan alfabetisch gerangschikt. Daarna hebben we ook een kijkje genomen in de serre. Ze hebben heel veel soorten; ook hele grote planten en ze hebben zelfs planten die ze laten groeien in een vorm bv in een vorm van een paard met een ruiter op en ook een fiets. De vormen werden allemaal met liguster gemaakt. Daarna zijn we ook eens naar binnen gegaan waar alle bloembollen en gereedschap en dergelijke stond. Het is ook een zeer mooi en proper bedrijf. De meeste mensen die daar werken rijden daar met een heftruck omdat het te voet een beetje te ver is om sommige bestellingen klaar te maken. Daarna zijn we weer vertrokken met het busje naar school het was een zeer leuke uitstap met tba 5.

12 12 De binnentuin van het CLB Op maandag kregen we te horen van mevr De Vlaemynck dat we 2 dagen mochten gaan werken in een binnentuin van het CLB. We kwamen aan. Ons eerste werk was alles eerst eens goed bekijken en kijken wat er daar allemaal moest gebeuren. Toen ging heel de klas aan het werk. Eerst op de grond doeken gelegd om het gebouw netjes te houden. Voor de kruiwagens hebben we planken voorzien om het raam niet te beschadigen en om erover te rijden. Daarna zijn we allemaal beginnen spitten (zware slijk grond), dan compost ingevoerd. Nick heeft met de tuinfrees helemaal erdoor geweest. Nu kunnen we beginnen met Taxus en de kleine Buxusjes aan te planten. De eerste dag zit erop tijd om weer naar school te gaan. De volgende dinsdag is M. Vervaeke meegeweest om de bomen te snoeien. We hebben dan ook verder compost ingevoerd en nog beetje verder aangeplant, bloembollen, geraniums en hortensia s. Als afwerking hebben we compost tussen de planten gelegd. Daarna waren we klaar toen hebben we nog een beetje opgeruimd alles mooi geveegd en afgewerkt. Het was een zeer leuke werkopdracht. TBA 5. JULIE, ROBIN, NICK, DYLAN, NICHOLAS, ORIJAN, MAITHE

13 13 De tuin van de Kantelberg Robin De Brabander TBA5 We zijn drie keer de dinsdag naar de Kantelberg geweest. Met het vierde, vijfde en ABO. We hebben heel de omheining opgeknapt rond de schooltuin. We hebben struiken gesnoeid en uitgespit. We hebben ook Cotoneaster geplant. De struiken en de stronken van de dode bomen hebben we in de container gesmeten. Mr. De Schepper heeft zijn tractor meegebracht en de hakselaar om het snoeihout te verhakselen. In de eerste pauze kregen we een koekje en een drankje. Dan even doorwerken tot het middag was. We moesten ons werkpak over een stoel hangen om te drogen. We mochten binnen eten waar de kleuters van de school aan het spelen waren. We hebben ons daar lekker opgewarmd bij de verwarming. Na het middageten hebben we nog wat verder gewerkt. Mr. Vervaecke was er ook bij met de kniklader om de composthoop leeg te scheppen en weg te voeren. Op het eind van de dag hadden we hard gewerkt en waren we moe. Jason, Tba 4 Toen we aan kwamen deden we ons werkpak aan. En begonnen Simon en Dries en ik samen bomen en struiken uit te halen. Toen zaagde we de wortels van de stammen en smeten ze aan de kant om later te hakselen. En toen brachten we de bomen om te hakselen toen harkten

14 14 we de hakseling open. Naar alle kanten en toen hoopte we de compost op onder andere Orijan en ik. We hadden het allemaal op 1 kant gesmeten. Daarna was het pauze; even op ons gemak en toen vlogen we er weer in met hakselen, takken aan geven en het andere groen afval er bij en toen was het gedaan voor die dag. De volgende week begonnen we te hakselen en nog wat bomen uit te halen en struiken tot dat er gewisseld werd. Dylan Verhaeghe TBA5 We zijn met het 4 de, 5 de en ABO naar de kantelberg geweest. We hebben daar drie dagen gewerkt. We zijn met de auto s naar daar gegaan. De oude planten die er niet meer moesten zijn hebben we eruit gehaald. Dan moesten we spitten en harken. Toen mochten we iets drinken en eten. Daarna moesten we takken van de bomen doen en hakselen. En dan hebben wij Cotoneaster geplant. Dan moesten we nog bosmaaien en grasmaaien. En dan hebben we nog houtsnippers op de paden gelegd. Julie Respaillie TBA 5 Toen we hoorden dat we 3 dinsdagen mochten gaan werken in De Kantelberg waren we blij. De eerste dag dat we naar daar hingen, was het koud. Maar we hebben boompjes uitgespit, gesnoeid, gehakselt, Daarvan kreeg je wel warm. s Middags zijn we dan naar binnen gegaan om te gaan eten. We kregen een drankje en een wafel. Toen we gedaan hebben met eten mochten we nog eventjes babbelen. Daarna zijn we terug begonnen met werken. Dan was het tijd om naar huis te gaan. De volgende dinsdag zijn we

15 15 weer gaan werken. Het was toen ook koud! We hebben een boord afgespit met een halve maantje. Rondom de vijver. Waar we de vorige keer die boompjes hebben uitgespit hebben we daar nu gefreesd. Al de bomen die we gesnoeid hebben we gehakseld en de houtsnippers rondom het bos gestrooid. We hebben dan weer pauze gehouden. Daarna weer aan het werk en dan naar huis. De laatste dinsdag zijn we ook gaan werken. Wat een natte dag! We moesten niet meer zoveel doen. We hebben Cotoneaster aangeplant rondom de omgeving waar we hebben gefreesd. Ook alle boomstronken hebben we in de container gesmeten. Nog alle kleine vuiligheid weg gedaan. En nog houtsnippers rondom de omgeving gestrooid. Met de Avant hebben we de composthoop weg gedaan. Dan was het pauze en hingen we gaan eten, al onze werkkleren moesten we uit doen. En dan ons lekker opwarmen. En dan weer aan het werk in de regen. Dan waren we klaar en zijn we terug naar school gegaan en alles terug aan de kant gezet! Het was zeer leuk. Samen met het 4 de,5 de,en ABO! Confectie-handvaardigheid tijdens de opendeurdag Op de opendeurdag hebben 3 klassen van KAP schoudertassen gemaakt uit oude jeansbroeken tijdens de lessen confectie-handvaardigheid. De leerlingen hebben heel enthousiast en creatief aan deze opdracht gewerkt. De beste van elke klas werd dan ook beloond met een prijs. De winnaars zijn : Kimberly Derous KAP 2A Talitha Steenbeke KAP 2B Kimberly Mille KAP 3B

16 16 Sportdag observatiejaar We hadden heel erg veel verlangd naar de sportdag: naar zee, gaan zwemmen, een hele dag samen kunnen zijn. En eindelijk konden we onze sporttas klaarmaken: gemakkelijke kledij, een zwempak, een handdoek en een rijkgevuld lunchpakket. We verzamelden op de speelplaats en werden in groepjes verdeeld. Joepi! We mochten meerijden met een leerkracht. Het was leuk in de auto, we zongen uit volle borst mee met de liedjes op de radio. In het begin was het eenvoudig om de weg te volgen: alle leerkrachten reden in een rijtje. Maar plots kon onze chauffeur de rij auto s niet meer zien. Een beetje paniek was er wel : moesten we terug naar school, zouden we de dag alleen moeten opvullen? Gelukkig konden de leerkrachten met elkaar telefoneren. Een beetje (veel) te laat begonnen we aan het strandspel. Dat was lastig en vermoeiend maar tof. Het zonnetje scheen, iedereen speelde mee en we maaken zelfs geen ruzie.

17 Na dat spel was het tijd voor een andere activiteit. Met de leerkrachten maaken we een flinke tocht met de billenkarren. We hadden er heel veel dorst en honger van gekregen. We wandelden naar de parkeerplaats van de auto. Ook dat was spannend, want onze juf wist niet zo precies waar ze haar auto had geparkeerd. Maar het kwam weer goed. We vertrokken richting zwembad. Alweer een probleempje. Onze juf vergat het kofferdeksel dicht te doen. We lachten ons een bult. We reden naar een surfclub en daar konden we gezellig buiten zitten om onze boterhammetjes op te smullen We mochten ook een drankje uitkiezen. En dan konden we eindelijk ons badpak aantrekken en een plons nemen in het prachtige zwembad van Knokke. We hebben alle attracties uitgeprobeerd. Het was leuk om met de leerkrachten door de tunnels van de glijbanen te glijden. Eventjes in het bubbelbad, zweten in de sauna s, afkoelen in de ijskamer, ontspannen in de infra-rood-cabine. Wat een luxe. Nog nooit ging de tijd op een vrijdagnamiddag zo vlug. We misten de schoolbanken en de lessen absoluut niet. Moe maar zeer tevreden bolden we naar school. Dat we in de file stonden vonden we niet erg. We konden elkaar wat opsmukken met make-up en ons kapsel in orde brengen. We waren mooi op tijd weer op school. Is het geen goed idee om elke vrijdagnamiddag naar t zwembad van Knokke te rijden. Maar als dat van de directeur niet mag, is één keer per maand ook wel goed. obs B 17

18 Het strand was leuk. Er waren opdrachten en puzzelstukjes om te verzamelen. In het zwembad waren er 2 snelle en 2 trage glijbanen. Na de sauna kon je ook in de ijskamer. Ik vind dat de strandspelen super tof waren!! Het zwemmen was massas bère. Het bubbelbad was lekker voor de rug en de stoomkamer pakt op je adem. Het snoep in de automaat zat vast. In de auto hebben we lekker gebabbeld. 18 Ik was bijna in de afgrond gereden met de go-carts. Er waren golven in het zwembad! Tijdens de strandspelen liep ik naar het midden en Mevr. Vervacke heeft me getikt. In het zwembad ging het heel snel op de speed! In de Sauna was het heet: 60! In het jeugdhuis hing er een moto aan het plafond en met de go-carts hebben we geracet. Het was fijn op sportdag.

19 Ik ben op weekend geweest! Op de trein was het leuk! We hebben gespeeld op de PS VITA en hebben ljkhlughhj veel gedronken en gegeten. Ik heb gesproken met Jordy en Niels, Branko en Amber. We hebben vragen gesteld over de kampioenen aan Jordy. Er was veel lol op de trein!! 19 De fietstocht op weekend was ongeveer 69km lang met veel heuvels. We hebben veel moeten stoppen tussendoor. Jordy had jammer genoeg een platte band. Samen met Mijnheer Vangheluwe moest hij ver wandelen. Mijnheer Baert heeft hem opgehaald. De volgende dag hebben we 8 km gewandeld. Op zondagavond zijn we dan terug naar huis gegaan!

20 20 We waren ook in het zwembad op weekend! In het zwembad was er een draaikolk. We namen elkaars benen en iedereen verschoot! Op weekend was er ook een nachtspel. We moesten de handen van de meisjes in onze groep vasthouden omdat ze bang waren, het was heel donker en we hadden maar 1 zaklamp mee maar toch hebben we veel lol gemaakt!

21 Het weekend was keileuk. Onze groep heeft veel spelletjes gewonnen maar we hebben vooral veel plezier gemaakt. Er waren oefeningen dat we echt op elkaar moesten vertrouwen en we waren een echt team! We hebben ook veel plezier gemaakt met de leerkrachten en leuke grapjes gemaakt. Er waren ook enkele momenten die niet zo leuk waren en het eten was niet steeds even lekker. De speeltuin in Bokrijk was ook fijn, we hebben daar het kleine kind uitgehangen. Ik ben ook in bomen geklommen en heb mij veel opgetrokken aan bomen. Het weekend was echt super leuk en de leerkrachten waren ook leuk!! 21

22 22 De zandbak van metselen 5 Jazeker, in het vijfde jaar metselen spelen we nu terug in de zandbak! We bouwen geen zandkastelen maar we plaatsen rioleringsbuizen in het zand net zoals op de werf. We krijgen een grondplan en met de afmetingen die we daar op vinden, plaatsen we de buizen met de juiste hulpstukken. Met ellebogen van 45 en 90, moffen, Y-stukken en heel wat buizen maken we een rioleringsstelstel net als in een woning! We hebben naargelang we verder gaan in het schooljaar meerdere oefeningen die steeds moeilijker worden. In de moeilijkste oefeningen werken we met 3 verschillende circuits : afvalwater, WC-water en regenwater. Die moeten dan soms over elkaar passeren en toch nog de nodige helling hebben. We moeten dan zelf uitzoeken welk circuit we het best eerst plaatsen. Met deze kennis zijn we goed voorbereid om op stage te vertrekken en om volgend jaar te gaan werken.

23 23 De pop-up tuin Het is een echte rage : pop-up restaurant, pop-up winkel,... Ook in Haverlo volgen we de trends : we hadden een pop-up tuin. Meneer Deschepper moest als eindwerk voor de cursus die hij volgde een werkstuk indienen. En dit werd dus... een pop-up tuin. Eerst werd er een ontwerp gemaakt. In de tuin kwamen verschillende technieken aan bod die in de realiteit ook voorkomen : border plaatsen, een terrasje voorzien, keitjes invoeren. En uiteraard ook bloemen, struiken en bomen planten. Het werd een echt vakoverschrijdend project. Verschillende afdelingen deden hun deel van het werk.

24 De metselaars zorgen voor de aanleg van het terras, de lassers maakten een rozenboog, de interieurbouwers maakten een houten vlonder met plantenklimrek. De loodgieters zorgden voor een leuk tuinornament. En natuurlijk werd de beplanting uitgevoerd door de leerlingen van de opleiding tuinbouwarbeider. Wie de pop-uptuin niet kwam bekijken op onze opendeurdag is te laat. Het tuintje is reeds verdwenen, zoals het hoort voor een echte pop-up tuin. 24

25 25 2 leerkrachten voor de prijs van 1 in obs G Leerkracht worden doe je alleen maar door veel te oefenen. Daarom ontvangt onze school elk jaar een 15-tal toekomstige leerkrachten die bij ons enkele weken stage lopen. Van februari tot april hadden wij een stagiaire, mevr. Beyls, in onze klas. We hebben veel bijgeleerd: over de wereld, de landen, de planeten, de lengtematen, de opleidingen,. We leerden de werelddelen kennen met dozen; in elke doos zaten voorwerpen van dat werelddeel. Er zat

26 bijvoorbeeld bier in de doos van Europa, Coca-Cola in de doos van Noord- Amerika, We kregen zelfs allemaal een klein wereldbolletje! Ook over de planeten wist mevrouw ons veel te vertellen! Ze had een groot zwart doek met sterretjes mee en daarop moesten wij de planeten in de juiste volgorde kleven. Tijdens de lessen van lengtematen hebben we elkaar eens kunnen meten. Zo kwamen we te weten dat mevr. Beyls & mevr. Martens allebei even groot zijn! We hielden ook een afscheidsfeestje toen de stage gedaan was. Lekker veel snoepen! We hadden ons verstopt achter de gordijnen om mevrouw eens goed te laten schrikken, hahaha! Ondertussen is mevrouw al 2 maanden weg en wij missen haar toch wel! Gelukkig heeft ze beloofd om dit schooljaar nog eens op bezoek te komen. We hopen dat mevrouw vlug werk vindt en dan nog liefst bij ons! Vele groetjes, OBS G 26

27 27 Op stage... een hele belevenis voor inb 4 Om het vak goed onder de knie te hebben is een stage heel belangrijk. Je maakt kennis met het productieproces, je leert werken onder tijdsdruk, je leert vaak ook andere technieken of nieuwe materialen gebruiken. De eerste dag toen ik aan kwam werd ik direct goed ontvangen. Hij zei we gaan eerst die bakken voor Jaegerson maken en dan gaan we ze afleveren. Hij zei altijd wat we gingen doen. Toen ik die bakken maakte had ik al twee fouten gemaakt en Ronny vond dat niet zo erg. Akira Devriendt bij Deruyter Ronny Industriepark Beernem De eerste dag moest ik direct beginnen op verplaatsing. We gingen voor de eerste dag al naar Gent en Antwerpen de baas zijn schoonzoon helpen. Hij moest kasten maken voor in een winkel te zetten voor mensen die koffie verkopen. Dat ze de koffie kunnen komen proeven eerst voor ze die kofie kopen. Dus moesten we die persoon gaan helpen, hij had een deadline dat hij moest halen en anders haalde hij het niet dus ja t was dan wel leuke eerst dag en zware dag. Lars de kreyger bij Monsieur bvba Oostende Mijn eerste dag was super : ik werd goed ontvangen, de klik was er direct. En ik kreeg meteen een rondleiding op het bedrijf zelf en op de werf in Ruislede kapel de zanden aan de instelling De Zanden. Het was niet zo groot maar er waren wel veel verschilde bedrijven van andere landen aanwezig. Eerst werd er wat gepraat om ons voor te stellen aan de collega s. In totaal waren we met 3 stagiairs en het klikt ook goed. We werkte goed door om zeker 2 ruimtes af te krijgen en het ging vlot, de deadline was binnen 2 weken. Marco van Hecke bij Foré Eeklo

28 28 De tweede week van mijn stage hielp ik vooral mee met de collega s o.a. hout uitsmetten, aftekenen, mee helpen ramen en deuren opschuren en afwerken en soms toonden de collega s hoe ik een voor mij onbekende machine moest instellen en de juiste en veilige manier om er mee te werken. De derde en dan ook alweer de laatste week van mijn stage was het leukste. Toen mocht ik vooral alleen werken zoals de verbindingen van ramen uitwerken en afwerken en hout voorbereid voor een werf in Knokke, kortom het was een stage met veel afwisseling en ik heb er veel van bijgeleerd. Tijdens de pauze was het leuk om de verhalen van de collega s te horen en heb zelf ook veel vertelt soms wel te veel. Conclusie! Ik zal moeten aandachtiger leren werken en minder babbelen! Michael Van den Bossche bij Calleeuw- Blieck in Brugge Ik veel bijgeleerd. Met de collega s kon ik goed mee werken als ze iets vraagden deed ik dat zonder tegen te spreken. De collega s en mijn stagementor waren top, ik kwam heel goed overeen De eerste dag was wel een beetje raar. Het was wel soms zwaar om de grote planken of valiezenplanken te verhandelen. Mirsad Bajrami bij Houthandel Leirman te Gistel

29 29 Abo cursisten hadden een drukke agenda De cursisten in abo zitten niet altijd even stil en braaf achter hun bank. Ze verlaten heel veel de school om ergens een bezoek te brengen, een opdracht uit te voeren. Of ze ontvangen in hun klas een bezoeker die meestal toch een interessante uiteenzetting komt geven. De rechtbank Op maandag 3 februari hebben we een bezoek gebracht aan de politierechtbank en het hof van Assisen In de politierechtbank hebben ze eerst uitleg gegeven wat dat allemaal inhoud :bv. er was daar een meisje die voor de politierechtbank moest komen omdat ze geen rijbewijs had en minderjarige was. Bij het hof van Assisen was er een zaak van 2 Turken die dood geschoten waren door een wapen die van iemand anders kwam. Er kwam ook een dokter spreken en een power point voorstellen over wat ze vonden op de kledij en op het lichaam en messteken op het lichaam Ruth en Wouter op maandag 3 februari zijn we met ABO jongens en onze klas naar de rechtbank geweest in Brugge. We verzamelde aan het tuinhuisje om 8.30 en we vertrokken 8.35 met de bus. We mochten een kijkje gaan nemen in de politie rechtbank over verkeer bvb onder invloed te rap rijden of zonder verzekering rijden. Dan gingen we naar een zaaltje waar we uitleg kregen over het gebouw. Dan zijn we naar hof van assisen gegaan. Er zaten daar 2 broers wegens moord maar één daar van heeft het maar gedaan en er waren een paar getuigen tegen hen Tommy en Lindsay Het eerste proces hebben we gevolgd in een kleine zaal. We hebben soorten gebeurtenissen beleefd en gezien. We hebben uiteraard advocaten gezien die hun cliënten verdedigden. Er staan serieuze boetes op het spel als je iets verkeertd of ernstige misdaden hebt gepleegd. Uiteraard kan je ook vooral u rijbewijs kwijt geraken bij bepaalde misdrijven. Daarna hebben we uitleg kregen van een mevrouw van het onthaal over de rechtbank en over organigram van de rechtbanken en hoven. En we zijn ook naar het hof van Assisen geweest (Mesut en Hasan Uçar). Er zijn dokters geweest en zij moesten van de voorzitter onderzoeken doen op de kleding

30 30 die ze zo gezegd aan hadden op het moment dat ze de daad gedaan hebben. Er kwam een ex-collega getuigen over Hasan waarmee hij 5 jaar gewerkt heeft. De voorzitter vroeg aan de getuige hoe hij Hasan kende en hoe hij was op het werk en hoe hij zich gedroeg. De getuige had nooit verwacht dat hij de daden zou plegen. Van Jo-Lisa & Cindy & Brian Nieuwjaarsreceptie abo s Op maandag 13 januari hebben wij met abo een nieuwjaarsreceptie gehouden voor alle leerkrachten begeleiders en de directie. In de voormiddag hebben we de hapjes gemaakt en de zaal versierd Na de middagpauze zijn de gasten gekomen naar de 143. En we praten met de leerkrachten over onze stage en wat na dit jaar. Alle leerkrachten waren er blij mee dat we dat deden. We moeten dat nog doen zeiden ze Dan hebben we met heel de groep de opkuis gedaan Het was een leuke dag!!!! Amalia & Cindy Op maandag 13 januari 2014 was er de receptie van het ABO jaar. We zijn s morgens begonnen met de voorbereidingen van de zaal De andere groep is naar de winkel geweest. We hebben tafels gezet, hapjes gemaakt, achter de bloemetjes geweest, tafelkleed op de tafeltjes gelegd en er rond versiering gemaakt. Daarna hebben we drankjes klaargezet. Er hebben 3 leerlingen de speech moeten voorlezen. We hebben de gasten aan de deur verwelkomd. Met de leerlingbegeleiders en directeur hebben we gebabbeld. En sommige leerlingen zijn al rond geweest met de hapjes, en sommige zijn met drank rond geweest voor te bijvullen. Het was gezellig omdat de leerkrachten anders zijn. Het was van 12.45uur tot en met uur. We hadden de maandag ervoor alles besproken :wie wat en hoe doet. Een week voor de kerstvakantie zijn we in groepen verdeeld en moesten we elk een opdracht uitvoeren voor de nieuwjaarsreceptie: er moest een groep voor de decoratie kijken,aperitief,speech,uitnodigingen. Dan moesten we kijken met hoeveel we waren voor het aperitief en de uitnodigingen. We zijn dan in de namiddag naar de

31 31 winkel geweest om de prijzen op te zoeken want we hadden een budget. Een week later was het dan nieuwjaarsreceptie. Elk groepje had zijn taak De groep van het aperitief moest nog de boodschappen doen. Na de boodschappen zijn we begonnen met de hapjes te maken. Maandagmorgen was er een voorbereiding die we moesten doen. We waren verdeeld in groepen en die dan een opdracht kreeg die er moest gebeuren van de leerkrachten. Er was dan een groep die achter boodschappen gingen. En de andere groepen deden dan de voorbereiding in de zaal + aankleden. En de andere groep deden de hapjes en de drank. Er was dan een woordje uitleg voor de gasten. Dan wordt een achtergrond muziekje opgelegd. En dan praten we met de leerkrachten waar we les van kregen en vergeet niet ook de directie. Toen erna hebben we de lokaal in orde gebracht met de lo leerkrachten. Bij de politie kinderdagverblijf In het hoofdkantoor van Google

32 32 Maatschappelijke vorming in het derde jaar. In de lessen maatschappelijke vorming spraken we over verliefd zijn. Mevrouw Vervaecke vertelde een verhaal over een meisje Kato dat haar hart verloor aan een jongen met hele mooie ogen. Wij gaven Kato wat raad, want verliefd zijn is niet altijd zo eenvoudig. Geniet van het verhaal, droom weg en lees het advies dat wij, de leerlingen van Kap3A en Log3B, Kato geven. De mooiste ogen. Kato zat aan haar bureau en sloeg haar agenda open. Schrijf een kort verhaal dat echt gebeurd is, las ze bij G-ASV. Ze wist al precies wat ze zou schrijven: een avontuur tijdens het klasweekend.ze rommelde in haar etui, op zoek naar een pen. Wat vervelend was dat, haar lievelingspen lekte. Met een vies gezicht veegde ze haar hand af aan een zakdoekje. Wat nu? Ze keek naar de klok en stond op. Ze kon makkelijk nog even naar de winkel om een nieuwe pen te kopen. Toen ze de winkel binnenliep zag ze hem staan. Wat een spetter! Hij had blond haar en bruine ogen. Zij voelde zich op slag zo anders, zo licht in haar hoofd. Haar handen trilden, haar knieën knikten Dit was liefde op het eerste gezicht. Ze kon haar ogen niet van hem lostrekken. Hij stond bij de pennen, potloden en schriften. Op zijn blauwe overhemd stond de naam van de winkel, dus hij werkte daar. Misschien liep hij er wel stage, dan kon natuurlijk ook. Zou het zijn eerste werkdag zijn? Hij keek zo zoekend om zich heen alsof hij het zelf ook nog niet allemaal wist te vinden. Al gauw kwam er een mevrouw, ook in zo n blauwe bloes met winkelnaam. Ben je klaar met de schriften? vroeg ze met snerpende stem. En toen hij knikte zei ze: Loop dan maar mee naar het magazijn. Op het laatste moment keek hij nog even om naar Kato. Hij haalde zijn schouders op, alsof hij wilde zeggen : ik kan er ook niets aan doen. Ze besloot op hem te wachten. Ze moest wel, ze kon niet anders, want ze wilde hem per se terugzien. Dat was gemakkelijke gezegd dan gedaan. Terwijl ze een beetje om de bak met pennen heen draaide kwam er al gauw een man in uniform. Security stond er op zijn pet. Die man dacht vast dat ze een pen wilde pikken, want hij bleef haar maar in de smiezen houden. Ze kreeg het er warm van. En ze was al zo licht in haar hoofd Toen zakte er een zwart gordijntje voor haar ogen. Ze viel flauw. Eigenlijk kon ze zich daar niets meer van herinneren, alleen dat ze op de grond lag en wakker werd Ze dacht: waar ben ik? Meteen hoorde ze een snerpende stem die zei: Haal jij snel een glas water? Er is iemand niet goed geworden. Toen knielde hij naast haar neer en gaf haar een glas water. Was dat niet superromantisch? Van dichtbij was hij nog knapper. Zijn lippen hadden van die vrolijke boogjes en in zijn ogen dreven chocoladebruine vlekjes. En ze was nog wel zo gek op chocola. Kon het nog mooier? Na het eerste slokje water voelde ze zich weer kiplekker. Bijna was ze opgesprongen en naar huis gegaan. Op het laatste moment bedacht ze zich. Ze nipte nog eens van het glas en leunde wat slapjes achterover. Haar hoofd rustte nu half op zijn bovenarm en half tegen zijn borst. Boink! Boink! Boink! Ze kon zijn hart horen bonken. O nee, dat was het hare. Ze krabbelde snel overeind. Stel je voor dat hij het hoorde. Ze keek van zijn mooie, warme ogen naar de kille blik van het snerpende serpent. Bedankt, mompelde ze en stoof de winkel uit. Thuis pakte ze haar dagboek. Wat ze nu voelde was zo bijzonder, dat moest ze opschrijven, zodat ze het nooit meer zou kunnen vergeten. Waar was haar pen? O ja, die was lek en een nieuwe had ze nog niet. Dat kwam mooi uit, dan had ze een reden om morgen weer naar de winkel te gaan. Ik ga de hele nacht van hem dromen, dacht ze toen ze die avond in bed stapte. Ze sloot haar ogen en zag de chocolade spikkeltjes in zijn ogen. Ze zag de boogjes van zijn lippen en de haartjes van

33 33 zijn wenkbrauwen. Langzaam zweefde ze weg. Zou hij ook aan haar denken? Opeens was ze weer klaarwakker. Hij zou toch zeker nog wel weten dat ze flauwgevallen was? Vast wel, hij was heel lief voor haar geweest. En zacht. De volgende dag fietste Kato na school met haar vriendinnen mee, tot aan de straat waar de winkel was. Ik moet nog even een boodschap doen, mompelde ze. De man van de beveiliging herkende haar toen ze de winkel binnenliep. Het snerpende serpent had het druk met rollen kaftpapier die niet stil wilden liggen. Maar waar was HIJ? Uit het niets dook hij op. Hij herkende haar nog! Als dat geen goed teken was Hij zei meteen: O, hallo, gaat het weer beter met je? Hij had zo n diepe, warme stem. Alleen van die stem al zou je spontaan flauw kunnen vallen. Maar dat deed ze niet. Ze keek hem aan en lachte haar allerzonnigste glimlach. En weet je wat hij toen zei? Ik had je nog naar huis willen brengen gisteren, want ik vond het zo vervelend dat je flauwgevallen was. Haar hartkleppen begonnen te klapperen als een helikopter. Hij wilde haar thuisbrengen Wat superlief van hem. Waarom heeft hij dat eigenlijk niet gedaan? Het leek alsof hij haar gedachten kon lezen, want hij zei: Mevrouw Baasje vond het niet nodig. Mevrouw Baasje? vroeg Kato verbaasd. Toen schoten ze samen in de lach, omdat die bazige mevrouw Baasje heet. O, verliefd zijn was zo leuk. Maar weet je wat nog leuker was? Verliefd zijn en samen lachen. Hij had zulke mooie tanden als hij lachte. Hij liet Kato alle pennen zien die hij had, toen kocht ze een rode. Toen hij de pen van haar aanpakte raakten hun handen elkaar. Kato vroeg hoe lang hij al in die winkel werkte. Ze bedoelde natuurlijk: blijf je hier nog lang? En hij zei: ik loop hier zes weken stage. Maar toen kwam er een ander meisje en hij moest haar helpen. Op vleugeltjes zweefde Kato naar huis, helemaal in de zevende hemel. Kon ze nog helder denken? De volgende dag bedacht Kato een origineel plan. Tegen sluitingstijd ging ze naar zijn winkel? Niet om iets te komen. Nee, ze zette haar fiets op slot en ontdekte de personeelsingang. Al gauw werd het druk, steeds meer mensen kwamen door de deur naar buiten. Opeens kwam hij. Hij keek om zich heen met die mooie, bruine ogen. Hij lachte, zodat je zijn witte tanden kon zien. Toen kwam er een meisje op hem af, dat meisje dat gisteren ook in de winkel was. Hij zoende haar en sloeg een arm om haar schouder. Kato s ogen schoten vol tranen. Opeens werd haar wereld koud en donker. Door de tranen zag ze niet eens waar haar fiets stond. Op de tast stak ze haar fietssleutel in het slot. Met gebogen hoofd trapte ze naar huis. Ook thuis kwam er geen einde aan haar tranen. Ze sloot zich op in haar kamer en wilde niemand zien. Haar tranen maakte natte kringen op de lege bladzijdes van haar schrift. Ze krabbelde een hartje met een pijl erdoor. De inkt liep uit. Het hart vervaagde en vormde een gekleurd plasje. Die stomme pen was niet eens watervast. Naar For girls only Hetty van Aar Liefste Kato Laat je niet gaan! Die jongen heeft een liefje. Je zou hem best vergeten. Iik weet dat het moeilijk is. Je zou best gewoon doorgaan met je leven. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat is het beste. Er zijn nog genoeg jongens. Ik vind het heel jammer maar je mag er niet onder lijden en school ook niet. Hou je sterk meid. Groetjes L.

34 34 Dag Kato Ik vind het heel erg wat er gebeurd is. Maar het zou beter geweest zijn als jullie elkaar eerst wat leerden kennen.. C. Dag Kato Ik snap dat je teleurgesteld bent omdat die jongen een vriendinnetje heeft. Maar die jongen deed gewoon zijn werk. Hij was gewoon behulpzaam zoals iedereen zou doen. Je bent en was gewoon hopeloos verliefd op die jongen. Het is niet omdat een jongen lief en bezorgd is, dat hij jou ziet zitten hé Kato! Je zal wel een jongen vinden die jou ook ziet staan. Want liefde kan niet van één kant komen. Het moet van twee kanten komen. Je moet niet verliefd worden op elke jongen die je mooi vindt, want het uiterlijke telt niet! Het is het innerlijk dat telt. Zal je dat onthouden? Nog veel geluk Kato! J. Liefste Kato Liefde op het eerste gezicht is mooi en leuk, maar je had er best ook aan gedacht dat die jongen ook een vriendinnetje kon hebben. Je had best eens voordien met de jongen gebabbeld of een brief geschreven, met je vriendinnen erover gebabbeld. Misschien wisten zij iets meer over die jongen. Misschien zou je nog goede vrienden kunnen zijn en uit goede vriendschap kan er meer komen. Bovendien zijn er genoeg jongens! Praat ook eens met je zus, zo zal je je verdriet beter kunnen verwerken. T. Kato Probeer niet te veel meer aan hem te denken en doe leuke dingen met je vrienden. Zo denk je niet veel meer aan hem. Er zijn jongens genoeg. Misschien wel knappere jongens dan die! Negeer hem niet direct want anders denkt hij dat je boos op hem bent. Want hij heeft eigenlijk niet misdaan. Binnenkort ben je hem helemaal vergeten en wie weet word je verliefd op iemand anders die jou helemaal ziet zitten. N. Dag Kato Ik vind het heel erg voor je, maar dat kan nu eenmaal gebeuren. Doe geen domme dingen of geef het niet op. Blijf doorzetten en wie weet kom je wel een andere jongen tegen en word je ook weer zo verliefd. Verwacht niet rap dingen dat hij op je is en zo, want dan ga je dat denken en dan is het niet zo. Dus de volgende keer niet te rap denken : ja, hij is op me. Alles rustig op zijn tijd. De jongen leren kennen, plezier maken en wie weet komt er meer van. Veel sterkte Kato! Groetjes A.

35 35 Liefste Kato Ik vind dat je het moest zeggen aan hem en ja, het is nu eenmaal zo. Maak je niet druk over die ene jongen, er zijn er nog zoveel op de wereld, beter en beter. Een jongen moet zelf komen en het vragen. Dat is toch de gewoonte. Als hij al iemand heeft, blijf gewoon lief. Wie weet ben je dan wel zijn volgende liefje? Misschien geraakt het nog gedaan tussen hen? Heb gewoon geduld en dan vind je het geluk van je leven, de liefde van je leven. P.S. Schrijf me eens een briefje Groetjes Mélodie xxx Dag Katootje Je moet niet verdrietig zijn, er staan genoeg jongens voor je klaar. Ik ben heel zeker dat je een hele leuke jongen zal ontmoeten en dat je heel gelukkig zal worden met de jongen die je binnenkort zal ontmoeten. Veel succes. X. Katootje Je moet je het niet zo aantrekken. Je moet je vriendinnen niet laten staan voor jongens! Als de jongen jou niet ziet staan, moet je aan hem geen tijd verspillen. Trek het jou niet aan, er zwemmen nog meer visjes in de zee. Z. Dag Katootje Het is heel jammer voor jou! Het beste dat je kan doen is niet meer aan hem denken. Dat zal jou veel pijn besparen. Neem een vriendin bij jou en praat er eens goed mee. Vertel alvast jouw verdriet. Verdriet moet je nooit alleen verwerken S. Dag Katoo Andere en beter! Laat je niet gaan! T. Dag Kato Ik ken dat gevoel het is echt een rot gevoel. Liefde kan mooi zijn, maar kan ook veel pijn doen. Ik wil je enkel zeggen: ander en beter. Ooit vind jij de ware en ben je die jongens snel vergeten. Axelle

36 36 Katotje Dat gevoel ken ik. Je moet je niet laten gaan. Je moet erin geloven dat alles goed komt. A. Dag Kato Het beste zal zijn dat je gewoon eens goed nadenkt wat je nu meemaakt. Er zijn al vele mensen die zo n dingen hebben meegemaakt. Er gewoon niet te veel aan denken. Als er iets is kan je overal terecht, of eens naar mensen gaan om het uit te praten. Doe het vlug voordat je iets verkeerd doet! Of ga eens naar een plekje waar je jou goed voelt, waar je jouw gedachten kan verzetten. Als je het nog moeilijk hebt, niet onmiddellijk beginnen met een andere jongen. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn raad. Veel beterschap, Katootje! P. Start-to-run met kappers 5 De leerlingen van kap 5 slaagden onder leiding van mevr Vanrobaeys in hun test 5 kilometer lopen. Dit na het volgen van het start-to-run programma tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. Ze ontvingen hiervoor een diploma.

:SAM. Sint-Antonius Magazine. editie kerst 2013

:SAM. Sint-Antonius Magazine. editie kerst 2013 :SAM Sint-Antonius Magazine editie kerst 2013 Open School 2013 de directeur aan het woord Ik moet je van harte bedanken. In onze SAM van mei 2013 deed ik een warme oproep om onze school een bezoekje te

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis 3 Perhaps when we find ourselves wanting everything, it is because we are dangerously near to wanting nothing. Sylvia Plath 4 hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9

Inhoud. Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9 Meulenberg vertelt Inhoud Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9 Jonge jaren in het vaderland 12 Liefde & huwelijk 16 Migratie 18 Barakken 22 Taal 28 Dagelijkse leven 32 Heimwee & terugkeer

Nadere informatie

VAN ONZE VOORZITTER VOORWOORD VACATUREBANK

VAN ONZE VOORZITTER VOORWOORD VACATUREBANK VAN ONZE VOORZITTER VOORWOORD VACATUREBANK VACANT Deelnemers werk- of activiteitengroepen: Als je ideeën hebt rond een werk- of activiteitengroep kan je je opgeven actief

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Een half jaar later

Hoofdstuk 1. Een half jaar later Proloog Oké, nog vijf minuten. Als Sam er dan nog steeds niet was zou ze de envelop zelf openmaken. Dat ding maakte haar al nu al, vanaf het moment dat ze thuis was gekomen, bijna twee uur geleden, gek

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

WOORDKOMPAS Z pagina 1

WOORDKOMPAS Z pagina 1 WOORDKOMPAS Z pagina 1 de z(et) van Zacharias en van Zaandam het zaad/ de -en Ik wil lavendel in mijn tuin. Breng je uit Frankrijk een

Nadere informatie

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen.

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen. 1 weekje Nog maar 1 week. Nu wordt het serieus. Gister hebben we de auto "proef-gepakt". Alle spullen die we nu niet meer nodig hebben hier zijn al in de auto gebleven. We hebben gemerkt dat we erg veel

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller.

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller. Voor de regisseur OORLOG ZONDER VRIENDEN is een moeilijk stuk om te spelen. Het stelt hoge eisen aan de spelers, de regisseur, de zaal, de belichting en de attributen en de kleding. Lees dus dit eerst,

Nadere informatie

Kanker is een cadeau?

Kanker is een cadeau? DAGBOEK Kanker is een cadeau? JIP KEIJZER Voorwoord Per jaar horen in Nederland ongeveer 2200 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar dat zij kanker hebben. 2200 x een mens, 2200 x een gezin of partner. Een

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Koen Kamphuys Auteursrecht Copyright.

Koen Kamphuys Auteursrecht Copyright. Koen Kamphuys PDF-versie. Bestandsnaam: deeddaar.pdf, van bronbestand deeddaar.doc, versie 2.2, (17/2/1997) Gedownload van: http://www.bart.nl/~kamphuys/deeddaar.zip. E-mail: kamphuys@bart.nl 1996, 1997,

Nadere informatie

DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK?

DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK? DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK? Door: Jake Colsen Vertaling: Coen Groos Inhoud Over de schrijvers 1. Een vreemde vreemdeling 2. Een wandeling in het park 3. En dit is christelijk onderwijs? 4. Waarom

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr.

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. 2 BESTUUR Voorzitter: Frans van Saane, Berkenring 84, 4881

Nadere informatie

De brutale heks. Paul Kater. Uitgegeven door de auteur als lid van de. Alexandria Publishing Group. Smashwords Editie

De brutale heks. Paul Kater. Uitgegeven door de auteur als lid van de. Alexandria Publishing Group. Smashwords Editie De brutale heks Paul Kater Uitgegeven door de auteur als lid van de Alexandria Publishing Group Smashwords Editie License Notes - Smashwords Edition Dit e-boek is uitgegeven voor uw persoonlijke plezier.

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

De Moordclub Ellen de Ruiter Lisa deel 17. Lisa

De Moordclub Ellen de Ruiter Lisa deel 17. Lisa Lisa Hoe gaat het met je? Ik probeerde zo vriendelijk mogelijk te klinken. Lief zelfs. Michelle mocht niet denken dat ik in paniek was, dan zou ze nooit meer gaan praten. Ik had zelfs de auto van binnen

Nadere informatie

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. in een Beschermde Werkplaats. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. in een Beschermde Werkplaats. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw Werken in een Beschermde Werkplaats ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw is een beweging van, voor en door mensen met een verstandelijke beperking. We willen

Nadere informatie

Verder in dit krantje:

Verder in dit krantje: Maandelijks tijdschrift juli augustus 2013 Jaargang 7 Afgiftekantoor: Vosselaar Erkenningsnr: p409462 België-Belgique P.B. 2300 Turnhout 1 BC 9537 Familieberichten: Aan alle jarigen van de maand Juli en

Nadere informatie

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES

Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels. Armoede bij ouderen. Begeleiding van CEDES Nationaal dialoogproces Welzijnsschakels Armoede bij ouderen Begeleiding van CEDES Oktober 2011 VOORWOORD Oktober was voor enkele Welzijnsschakels een spannende maand. De trein op naar Brussel, niet weten

Nadere informatie

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor U kent mij niet. Toch richt ik mij tot u om mijn grote dankbaarheid te uiten voor de beslissing die u hebt

Nadere informatie

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE LOTGENOTEN Roland (59) Toch ongelofelijk hé, wat die pillen doen pag.4 An (38) Met de therapietrouw gaat het denk ik wel lukken pag.7 Pieter (28) Door de medicatie voel

Nadere informatie

http://inactievoorkenia.waarbenjij.nu/?page=message&id=4142015

http://inactievoorkenia.waarbenjij.nu/?page=message&id=4142015 http://inactievoorkenia.waarbenjij.nu/?page=message&id=4142015 Welkom! Welkom op inactievoorkenia.waarbenjij.nu, In dit dagboek kun je vanaf nu de reisverlagen, foto's en video's van inactievoorkenia lezen

Nadere informatie

Verhalen voor onder je kussen

Verhalen voor onder je kussen Verhalen voor onder je kussen Tweede druk 2014 isbn 978 90 216 7448 3 / nur 285 Tekst: Khadija Arib, Caja Cazemier, Daniëlle Bakhuis, Khalid Boudou, Joost Heyink en Manon Sikkel 2014 Strips: Gerrit de

Nadere informatie

Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST

Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST 4 Kerstvakantie 7 Allemaal overstappen 10 Dus, wat is je echte werk 12 Het hart van de piloot kennen

Nadere informatie

OPA KRENTENBOL. Bijbelverhalen.nl

OPA KRENTENBOL. Bijbelverhalen.nl OPA KRENTENBOL Bijbelverhalen.nl 1 - Dagboek 2 - De oudste zijn 3 - Regels 4 - Reinheid 5 - Slechte tv-programma's 6 - Sterven 7 - Paasfeest 8 - Stefan wordt overvallen door angst 9 - Stel je voor 10 -

Nadere informatie