OPDC t Nijrees. Examenreglement. Programma van Toetsing en Afsluiting. Havo Leerjaar 4 en 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDC t Nijrees. Examenreglement. Programma van Toetsing en Afsluiting. Havo Leerjaar 4 en 5"

Transcriptie

1 OPDC t Nijrees Examenreglement Programma van Toetsing en Afsluiting Havo Leerjaar 4 en 5 Cursus

2 Inhoud 1. Algemene bepalingen 1.1 Begripsbepaling 1.2 Rechtsgrond en Toepassing van dit Reglement 1.3 Indeling van het eindexamen 1.4 Inhoud van het examen 1.5 Keuze van examenvakken en programma s 2. Afname van examens 2.1 Schoolexamen en centraal examen 2.2 Onregelmatigheden 2.3 Beroep 3. Uitslag,herkansing en diplomering 3.1 Cijfer 3.2 Vaststelling eindcijfer 3.3 Vaststelling uitslag 3.4 Herkansing centraal examen. 3.5 Diploma en cijferlijst 3.6 Getuigschrift. 4. Overige bepalingen 4.1 Inzage 4.2 Afwijkende wijze van examineren 4.3 Verhindering deelname aan examen 4.4 Onvoorziene omstandigheden 5. Programma van toetsing en afsluiting 0. Algemeen 1. Beoordeling schoolexamen 2. Bepaling van het cijfer 3. Rapportering 4. Inhalen van toetsen schoolexamen havo 5. Onregelmatigheden 6. Mogelijkheden van beroep 7. Bijzondere omstandigheden 8. Overige bepalingen 9. Beoordeling met de kwalificatie naar behoren, voldoende of goed. 10. Onvoorziene omstandigheden Bijlage 1 Het profielwerkstuk Bijlage 2 Doubleren of zakken Bijlage 3 Slaag-zakregeling

3 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 Begripsbepaling Dit examenreglement verstaat onder: 'kandidaat' 'examenstof' 'toets' 'centraal examen' 'schoolexamen' 'examinator' een ieder die door het bevoegd gezag tot het examen wordt toegelaten; de aan de kandidaat te stellen eisen; een of meer opdrachten, door de kandidaat te vervullen bij de examinering van een examenvak of een deel daarvan; het examen dat plaatsvindt volgens door de CEVO vastgestelde en landelijk genormeerde toetsen; het examen dat plaatsvindt volgens het door het bevoegd gezag vastgestelde programma van toetsing en afsluiting; degene die is belast met het afnemen van het examen en de correctie/beoordeling van het gemaakte examenwerk. 1.2 Rechtsgrond en Toepassing van dit reglement 1 Dit examenreglement is gebaseerd op het Eindexamenbesluit VWO-HAVO-MAVO-VBO bijgewerkt tot en met Staatsblad 2003, 106. Alle daaruit voortvloeiende rechten en plichten zijn onverkort van kracht. 2 Het eindexamen wordt onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag afgenomen door de teamleider en de examinatoren. 3 Dit reglement is van toepassing op leerlingen die ingeschreven staan op een VO school en de vakken op t OPDC t Nijrees volgen. 1.3 Indeling van het eindexamen 1 Het eindexamen bestaat in ieder geval uit examenonderdelen/vakken die verplicht zijn voor het behalen van het diploma van die afdeling zoals bepaald in artikel 7 t/m 25 van het Eindexamenbesluit. 2 Het eindexamen kan voor ieder vak bestaan uit een schoolexamen of uit een centraal examen, dan wel uit beide. 1.4 Inhoud van het examen 1 Het centraal examen heeft betrekking op de door de examenprogramma's met de door de CvE vastgestelde toetsen en bijbehorende correctievoorschriften en normen. 2 Voor de inhoud van het schoolexamen wordt verwezen naar het bijgaande programma van toetsing en afsluiting. In dit programma wordt voor het schoolexamen aangegeven de te toetsen examenstof in het schoolexamen, de wijze waarop het schoolexamen plaatsvindt (schriftelijk, mondeling, praktisch of een combinatie daarvan), het aantal onderdelen, alsmede de regels die aangeven op welke wijze het cijfer voor het schoolexamen tot stand komt. 3 Het bevoegd gezag stelt jaarlijks voor 1 oktober het programma van toetsing en afsluiting vast. 1.5 Keuze van examenvakken en programma's De kandidaten kunnen alleen examen doen in de door het bevoegd gezag aangewezen vakken die tenminste een eindexamen vormen.

4 2. Afname examens 2.1 Schoolexamen en centraal examen. De schoolexamens worden afgenomen met inachtneming van bijgaand PTA Het centraal examen wordt afgenomen volgens onderstaand examenreglement 2.2. Onregelmatigheden 1.Indien een kandidaat zich ten aanzien van enig deel van het eindexamen dan wel ten aanzien van een aanspraak op ontheffing aan enige onregelmatigheid schuldig maakt of heeft gemaakt, dan wel zonder geldige reden afwezig is, kan de teamleider maatregelen nemen. 2.De maatregelen, bedoeld in het eerste lid, die afhankelijk van de aard van de onregelmatigheid ook in combinatie met elkaar genomen kunnen worden, zijn: a.het toekennen van het cijfer 1 voor een toets van het schoolexamen of het centraal examen, b.het ontzeggen van de deelname of de verdere deelname aan een of meer toetsen van het schoolexamen of het centraal examen, c.het ongeldig verklaren van een of meer toetsen van het reeds afgelegde deel van het schoolexamen of het centraal examen, d.het bepalen dat het diploma en de cijferlijst slechts kunnen worden uitgereikt na een hernieuwd examen in door de teamleider aan te wijzen onderdelen. Indien het hernieuwd examen bedoeld in de vorige volzin betrekking heeft op een of meer onderdelen van het centraal examen legt de kandidaat dat examen af in een volgend tijdvak van het centraal examen. 3.Het besluit waarbij een in het eerste lid bedoelde maatregel wordt genomen, wordt tegelijkertijd in afschrift toegezonden aan de inspectie en, indien de kandidaat minderjarig is, aan de wettelijke vertegenwoordigers van de kandidaat. 4.De kandidaat kan tegen een beslissing van de teamleider in beroep gaan bij de door het bevoegd gezag van de school in te stellen commissie van beroep. Van de commissie van beroep mag de directeur van een school voor voortgezet onderwijs geen deel uitmaken. 5. Het beroep wordt binnen drie dagen nadat de beslissing aan de kandidaat is bekendgemaakt, schriftelijk ingesteld bij de commissie van beroep. De commissie stelt een onderzoek in en beslist binnen twee weken na ontvangst van het beroepsschrift, tenzij zij deze termijn gemotiveerd heeft verlengd met ten hoogste twee weken. De commissie stelt bij haar beslissing zo nodig vast op welke wijze de kandidaat alsnog in de gelegenheid zal worden gesteld het eindexamen geheel of gedeeltelijk af te leggen onverminderd het bepaalde in de laatste volzin van het tweede lid. De commissie deelt haar beslissing schriftelijk mede aan de kandidaat, aan de ouders, voogden of verzorgers van de kandidaat indien deze minderjarig is, aan de directeur VO en aan de inspectie.

5 2.3 Beroep 1 De teamleider stelt een commissie van beroep examenzaken in. 2 In deze commissie hebben zitting: de directeur van het Samenwerkingsverband Almelo, een lid van de M.R. en een lid van de ouderraad. De directeur van het Samenwerkingsverband treedt op als voorzitter van de commissie. Het adres van de commissie van beroep is: Bornerbroeksestraat 367, 7609 PJ ALMELO. Een M.R.-lid, dat, resp. een ouder die bij het geschil is betrokken laat zich vervangen door een ander M.R.-lid, resp. een andere ouder. 3 De kandidaat tegen wie maatregelen zijn genomen als bedoeld in artikel 2.2 kan tegen de beslissing van de teamleider in beroep gaan bij de commissie van beroep genoemd in 2.3 lid 2. Het beroep wordt binnen drie werkdagen, nadat de beslissing ter kennis van de kandidaat is gebracht, middels een gemotiveerd beroepschrift in handen van de teamleider gesteld. De commissie stelt een onderzoek in en beslist binnen twee weken op het beroep, tenzij zij de termijn met redenen omkleed heeft verlengd met ten hoogste twee weken. De commissie stelt bij haar beslissing zo nodig vast op welke wijze de kandidaat alsnog in de gelegenheid wordt gesteld het schoolexamen geheel of gedeeltelijk af te leggen of opnieuw af te leggen. De commissie deelt haar beslissing schriftelijk mede aan de teamleider, examinator en de kandidaat. Indien de kandidaat minderjarig is worden de mededelingen gedaan aan de ouders, verzorgers of de voogd(es). De beslissing van deze commissie is bindend. 3. Uitslag, herkansing en diplomering 3.1 Cijfer 1 Het cijfer van het schoolexamen wordt bepaald door de regels opgenomen in het PTA 2 Indien in een vak tevens centraal examen of landelijk examen wordt afgelegd, worden de in het eerste lid genoemde cijfers gebruikt met de daartussen liggende cijfers met 1 decimaal. 3 Het cijfer van het centraal examen wordt uitgedrukt in een cijfer met een decimaal uit een schaal van cijfers lopende van 1,0 tot en met 10, Vaststelling eindcijfer 1 Het eindcijfer voor alle vakken van het eindexamen wordt uitgedrukt in een geheel cijfer uit de reeks 1 tot en met De examinator bepaalt het eindcijfer op het rekenkundig gemiddelde van het cijfer voor het schoolexamen en het cijfer voor het centraal examen. 3 Indien in een vak alleen een schoolexamen is gehouden is het cijfer van het schoolexamen tevens het eindcijfer. 4 Is het gemiddelde van een eindcijfer niet een geheel getal, dan wordt het, indien de cijfers achter de komma 49 of minder zijn, naar beneden afgerond en indien deze 50 of meer zijn, naar boven afgerond. 3.3 Vaststelling uitslag 1 De teamleider en de secretaris van het eindexamen stellen de uitslag vast met inachtneming van de regels uit het PTA (bijlage). 3.4 Herkansing centraal examen 1 Iedere kandidaat heeft het recht voor één vak waarin hij/zij reeds examen heeft afgelegd deel te nemen aan de herkansing van het centraal examen.

6 2 Het hoogste van de cijfers behaald bij de herkansing en bij het eerder afgelegde centraal examen geldt als definitief cijfer voor het centraal examen. 3 Met gebruikmaking van het in het eerste lid bedoelde recht mag de kandidaat herkansen voor hetzelfde of een ander programma indien hij/zij voor dat programma ook een cijfer voor het schoolexamen heeft. 4 Indien de kandidaat na herkansing slechts bij een bepaald samenstel van cijfers is geslaagd, geldt het cijfer dat het voor het slagen noodzakelijke eindcijfer oplevert als definitief cijfer voor het centraal examen. In alle andere gevallen stelt de teamleider aan de kandidaat een van beide cijfers als definitief cijfer voor het centraal examen voor. Het voorgestelde cijfer is het definitieve cijfer, tenzij de kandidaat binnen vier dagen na het voorstel, de teamleider er schriftelijk van in kennis stelt dat het andere cijfer in aanmerking moet worden genomen, in welk geval laatstbedoeld cijfer het definitieve cijfer is. 5 De kandidaat doet een schriftelijk verzoek tot herkansing aan de teamleider binnen twee dagen na vaststelling van de uitslag. 6 Na afloop van de herkansing wordt de uitslag definitief vastgesteld volgens bovenstaande regelgevin 3.5 Diploma en cijferlijst 1 Aan de kandidaten die op grond van de definitieve uitslag zijn geslaagd wordt het diploma uitgereikt, waarop alle vakken zijn vermeld die bij de bepaling van de uitslag zijn betrokken. Duplicaten van diploma's worden niet uitgereikt. 2 Iedere kandidaat ontvangt tevens een lijst met daarop vermeld volgens welk programma elk vak is geëxamineerd en de behaalde cijfers. 3 Indien een kandidaat examen heeft afgelegd in meer dan het voorgeschreven aantal vakken worden de eindcijfers van de vakken die niet bij de definitieve uitslag zijn betrokken vermeld op de cijferlijst tenzij de kandidaat daartegen bezwaar heeft. 3.6 Getuigschrift De teamleider reikt aan de definitief voor het eindexamen afgewezen kandidaat die de school verlaat en die voor een of meer vakken van zijn laatst afgelegde eindexamen een eindcijfer van zes of meer heeft behaald een getuigschrift uit. 4. Overige bepalingen 4.1 Inzage De opgaven en de examenbescheiden die door de kandidaat zijn ingevuld, alsmede de examenbescheiden die door de examinator(en) zijn ingevuld naar aanleiding van de prestaties van de kandidaat, worden gedurende ten minste zes maanden na het bekend maken van de uitslag bewaard. De examenbescheiden kunnen door de kandidaat op afspraak onder toezicht van een lid van de schoolleiding worden ingezien. 4.2 Afwijkende wijze van examinering 1 De teamleider kan toestaan dat een gehandicapte kandidaat het examen geheel of gedeeltelijk aflegt op een wijze die is aangepast aan de mogelijkheden van de kandidaat. In dat geval bepaalt de teamleider de wijze waarop het examen zal worden afgelegd. De teamleider doet hiervan zo spoedig mogelijk mededeling aan de inspectie. 2 Tenzij sprake is van een objectief waarneembare lichamelijke handicap, geldt ten aanzien van de in het eerste lid bedoelde aangepaste wijze van examineren dat:

7 a. er een deskundigenverklaring is die door een ter zake deskundige psycholoog of orthopedagoog is opgesteld, b. de aanpassing voor zover betrekking hebbend op het centraal examen in ieder geval kan bestaan uit een verlenging van de duur van de desbetreffende toets van het centraal examen met ten hoogste 30 minuten, en c. een andere aanpassing slechts kan worden toegestaan voor zover daartoe in de onder a genoemde deskundigenverklaring ten aanzien van betrokkene een voorstel wordt gedaan dan wel indien de aanpassing aantoonbaar aansluit bij de begeleidingsadviezen, vermeld in die deskundigenverklaring. 3 Het bevoegd gezag kan toestaan dat, ten aanzien van een kandidaat die met inbegrip van het schooljaar waarin hij examen aflegt ten hoogste zes jaren onderwijs in Nederland heeft gevolgd en voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, voor enig deel van het examen waarbij het gebruik van de Nederlandse taal van overwegende betekenis is, wordt afgeweken van de voorschriften gegeven bij of krachtens dit reglement. Het bevoegd gezag doet hiervan zo spoedig mogelijk mededeling aan de inspectie. De afwijking kan slechts bestaan uit een verlenging van de duur van de betreffende toets met ten hoogste 30 minuten en uit het toestaan aan de kandidaat een verklarend woordenboek der Nederlandse taal te gebruiken. 4.3 Verhindering deelname aan examen 1 Een kandidaat die door ziekte of om andere reden is verhinderd aan een onderdeel van het examen deel te nemen, dient dit te melden aan de secretaris van het eindexamen uiterlijk op de dag van het desbetreffende examen en voor de aanvang van het examen. Mondelinge of telefonische berichten van verhindering dienen binnen drie dagen schriftelijk bevestigd te worden door of namens de kandidaat. 2 De teamleider kan een praktiserend medicus een onderzoek laten instellen naar de rechtmatigheid van de afwezigheid. 3 Indien een kandidaat om een geldige reden, ter beoordeling van de teamleider, verhinderd is aan één of meer toetsen van het examen deel te nemen, wordt hem, met inachtneming van het bepaalde in artikel 3.4 gelegenheid geboden: - de toetsen van het schoolexamen alsnog af te leggen; - het centraal examen in het tweede tijdvak op ten hoogste 2 toetsen te voltooien. 4 Indien een kandidaat in het tweede tijdvak evenzeer verhinderd is, of wanneer de kandidaat het centraal examen in het tweede tijdvak niet kan voltooien, wordt de kandidaat in de gelegenheid gesteld in het derde tijdvak ten overstaan van de staatsexamencommissie het eindexamen te voltooien. 5 Indien een kandidaat nalaat te handelen overeenkomstig het gestelde in lid 1, wordt hij geacht onwettig afwezig te zijn geweest. De teamleider kan op grond hiervan maatregelen nemen conform artikel 2.2 lid 2 van het examenreglement 4.4 Onvoorziene omstandigheden In gevallen waarin dit examenreglement niet voorziet en waaromtrent een onmiddellijke beslissing noodzakelijk is, beslist de teamleider. De teamleider deelt zijn beslissing zo spoedig mogelijk mee aan de betrokkenen (voor zover nodig de kandidaat, examinatoren en gecommitteerden) en aan de inspectie.

8 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VAN OPDC t NIJREES TE ALMELO Directie, teamleider en examinatoren van t Nijrees te Almelo, daartoe gemachtigd door het bevoegd gezag van de school waar de leerling ingeschreven staat, overwegende dat ter uitvoering van artikel 31 van het Eindexamenbesluit dagscholen vwo-havo-mavo-vbo een programma van toetsing en afsluiting moet worden vastgesteld; BESLUITEN dat het schoolexamen wordt ingesteld met inachtneming van de volgende bepalingen: 0. Algemeen: Inhoud en doel van het PTA Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) bevat de regels voor het schoolexamen, welke onderdelen van het examenprogramma in het schoolexamen worden getoetst, de inhoud van de onderdelen van het schoolexamen, de wijze waarop het schoolexamen plaatsvindt, de herkansing van het schoolexamen en het herexamen van het schoolexamen alsmede de regels voor de wijze waarop het cijfer voor het schoolexamen voor een kandidaat tot stand komt. Het PTA wordt vastgesteld door het bevoegd gezag en jaarlijks voor 1 oktober aan de kandidaten uitgereikt. Het bevoegd gezag baseert het PTA op de wet en op bepalingen door de minister. Het PTA en de wet Een vaste bijlage van het PTA is artikel 49 lid 2 van het examenbesluit, dat bepaalt of kandidaten zijn geslaagd. Kandidaten of hun ouders/wettelijke vertegenwoordigers mogen op verzoek de wettelijke bepalingen over het examen inzien op school. Examenbesluit en inrichtingsbesluit liggen op de school ter inzage bij de voorzitter van de examencommissie. Bijzondere gevallen In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de schoolleiding. 1. Beoordeling schoolexamen 1.1 Het cijfer van het schoolexamen wordt uitgedrukt in een cijfer uit een schaal van cijfers lopende van 1 t/m 10. Indien een schoolexamen uit meerdere toetsen bestaat is het cijfer het gewogen gemiddelde van de toetsen van het schoolexamen. 1.2 In afwijking van het eerste lid worden het deelvak CKV en het deelvak LO uit het gemeenschappelijk deel beoordeeld met voldoende of goed. Deze beoordeling gaat uit van de mogelijkheden van de leerling. 1.3 De cijfers van een aantal kleine vakken (Havo: Maatschappijleer, profielwerkstuk) worden gecombineerd tot één zogenaamd combinatiecijfer, dat meetelt bij de slaag / zakregeling. Dit combinatiecijfer wordt bepaald door de afgeronde cijfers van deze vakken te middelen. Vervolgens wordt het gemiddelde afgerond op het nabijgelegen gehele getal (dus 5.50=6; 5.49=5). Zowel de afzonderlijke cijfers als het combinatiecijfer moeten afgerond minimaal een 4 zijn.

9 2. Bepaling van het cijfer 2.1 Voor elke toets wordt een cijfer gegeven tot op één decimaal nauwkeurig (een toets kan bestaan uit deeltoetsen, die samen één cijfer opleveren.) 2.2 De wegingsfactor van het cijfer voor een toets staat achter de omschrijving van de toets, aangegeven in het PTA per vak. 2.3 Onderdelen van het schoolexamen die niet d.m.v. een cijfer beoordeeld worden, zoals studievaardigheden en maatschappijvaardigheden worden beoordeeld met een naar behoren De criteria voor deze toetsing worden voor de betreffende onderdelen aan het begin van een schooljaar schriftelijk door de vakdocent aan de leerlingen meegedeeld. (Zie ook procedure naar behoren, artikel 9). Uitgangspunt voor de beoordeling naar behoren is dat rekening wordt gehouden met de mogelijkheden van de leerling. 2.4 Het cijfer voor een mondelinge toets, waarbij een bijzitter aanwezig is, wordt door de examinator vastgesteld nadat hij overleg heeft gepleegd met de bijzitter. Hij deelt het cijfer aansluitend mondeling aan de kandidaat mee. Van een mondelinge toets, waarbij geen bijzitter aanwezig is, kan een bandopname worden gemaakt indien de docent of de leerling dat wenst. 2.5 Bij het profielwerkstuk stelt de begeleider het cijfer vast eventueel na overleg met andere begeleider(s). Het cijfer van het profielwerkstuk is een onderdeel van het combinatiecijfer (zie artikel 1.3). 2.6 Een periodecijfer is het gewogen gemiddelde van de cijfers die bij die periode behoren afgerond op één decimaal nauwkeurig. 2.7 Het eindcijfer voor het schoolexamen is het gewogen gemiddelde van de beoordelingen die voor de toetsen van het schoolexamen aan de kandidaat zijn gegeven. Dit gemiddelde wordt afgerond op één decimaal, met dien verstande dat deze decimaal met 1 verhoogd wordt indien de tweede decimaal zonder afronding 5 of hoger is. 2.8 Bereken eindcijfers: Voor het berekenen van de cijfers van het schoolexamen gelden voor alle vakken in de profielen de volgende regels: De eindcijfers in het vierde leerjaar bepalen voor 30 % het eindcijfer van het schoolexamen. De eindcijfers in het vijfde leerjaar bepalen voor 70 % het eindcijfer van het schoolexamen. De verhouding schoolexamen / centraal examen is 1:1 3. Rapportering 3.1 Door de examinator wordt zo spoedig mogelijk -in elk geval binnen 10 werkdagen na het afleggen van de toets - het voor deze toets behaalde cijfer aan de kandidaat meegedeeld. De toetsresultaten worden per vak door de vakdocent genoteerd. In bijzondere gevallen kan de teamleider beslissen dat van de genoemde termijn wordt afgeweken. 3.2 Zes keer per jaar ontvangen ouders en leerlingen een cijferlijst met de behaalde resultaten voor het schoolexamen. Aan het eind van elk schooljaar, en in april/mei van het laatste leerjaar, voordat de cijfers naar de inspectie worden gezonden, controleren leerlingen en docenten de cijfers en tekenen voor akkoord. Uiterlijk één week voor aanvang van het centraal examen worden de cijfers naar de inspectie verzonden door de school van inschrijving. De leerling ontvangt een afschrift van de cijferlijst, zoals die naar de inspectie is gezonden.

10 4a. Inhalen van toetsen schoolexamen havo 4.1 De kandidaat die eindexamen havo aflegt, moet alsnog deelnemen aan toetsen van het schoolexamen die hij op rechtmatige wijze heeft gemist. (Is er sprake van onrechtmatige afwezigheid, dan wordt verwezen naar artikel 5 van dit reglement.) Bij bijzondere gevallen kan de teamleider anders besluiten. 5. Onregelmatigheden (art.7 examenreglement) 5.1 Onder een onregelmatigheid wordt ondermeer verstaan spieken ; "het in bezit hebben van een mobiele telefoon"; zonder geldige reden afwezig zijn ; het verwisselen van toetsen en dergelijke. 5.2 Indien een kandidaat zich ten aanzien van enig deel van het schoolexamen aan enige onregelmatigheid schuldig maakt of heeft gemaakt, kan de teamleider maatregelen nemen. 5.3 De maatregelen bedoeld in het tweede lid die al dan niet in combinatie met elkaar genomen kunnen worden kunnen zijn: a. het toekennen van het cijfer 1 voor de gehele periode; b het toekennen van het cijfer 1 voor een toets van het schoolexamen; c het ontzeggen van de deelname of de verdere deelname aan een of meer zittingen van het schoolexamen; d het ongeldig verklaren van één of meer toetsen van het reeds afgelegde deel van het schoolexamen; e het bepalen dat de kandidaat slechts kan worden toegelaten tot het centraal examen na een hernieuwd schoolexamen in door de teamleider aan te wijzen onderdelen; 6. Mogelijkheden van beroep 6.1 De teamleider stelt een commissie van beroep examenzaken in. 6.2 In deze commissie hebben zitting: de directeur van het Samenwerkingsverband Almelo, een lid van de M.R. en een lid van de ouderraad. De directeur van het Samenwerkingsverband treedt op als voorzitter van de commissie. Het adres van de commissie van beroep is: Bornerbroeksestraat 367, 7609 PJ ALMELO. Een M.R.-lid, dat, resp. een ouder die bij het geschil is betrokken laat zich vervangen door een ander M.R.-lid, resp. een andere ouder. 6.3 De kandidaat tegen wie maatregelen zijn genomen als bedoeld in artikel 5 kan tegen de beslissing van de teamleider in beroep gaan bij de commissie van beroep genoemd in 6.1. Het beroep wordt binnen drie werkdagen, nadat de beslissing ter kennis van de kandidaat is gebracht, middels een gemotiveerd beroepschrift in handen van de teamleider gesteld. De commissie stelt een onderzoek in en beslist binnen twee weken op het beroep, tenzij zij de termijn met redenen omkleed heeft verlengd met ten hoogste twee weken. De commissie stelt bij haar beslissing zo nodig vast op welke wijze de kandidaat alsnog in de gelegenheid wordt gesteld het schoolexamen geheel of gedeeltelijk af te leggen of opnieuw af te leggen. De commissie deelt haar beslissing schriftelijk mede aan de teamleider, examinator en de kandidaat. Indien de kandidaat minderjarig is worden de mededelingen gedaan aan de ouders, verzorgers of de voogd(es). De beslissing van deze commissie is bindend. 6.4 Deze commissie is bevoegd inlichtingen in te winnen die zij nodig acht voor een goede uitvoering van haar taak. 6.5 Bij haar beslissing gaat de commissie in ieder geval in op: 1. de vraag of naar haar mening een voldoende afweging van belangen heeft plaatsgehad. 2. de vraag of het eindexamenbesluit dagscholen c.q. het PTA op de juiste wijze is toegepast. 3. de voor het beroep aangegeven gronden.

11 6.6 Alle geschillen met betrekking tot een schoolexamen worden eerst ter beslissing aan de teamleider voorgelegd. Kunnen de kandidaat of de examinator zich met de beslissing van de teamleider, niet verenigen dan kunnen dezen in beroep gaan bij de commissie van beroep als omschreven in dit artikel. Ook in deze zaken is de beslissing van de commissie bindend. 7. Bijzondere omstandigheden 7.1 Op kandidaten die door ziekte of door andere aantoonbare vorm van overmacht een onderdeel van het schoolexamen hebben gemist, is de inhaalregeling van toepassing (artikel 4.a). Indien een toets door overmacht niet kan worden afgelegd, dient dit vóór aanvang van die toets aan de mentor bericht te worden. In dergelijke gevallen dient een schriftelijke verklaring te worden overgelegd. 7.2 Kandidaten, die tijdens een schriftelijke toets ziek worden, dienen dit onverwijld aan één der toezichthouders te melden.deze geeft dit zo spoedig mogelijk aan de teamleider door. 8. Overige bepalingen 8.1 Schriftelijk werk, dat onderdeel is van het schoolexamen, wordt de kandidaten na correctie op school ter inzage gegeven en op school bewaard. Het werk dient tenminste bewaard te worden tot een half jaar na afhandeling van het eindexamen van de betreffende kandidaat. Een exemplaar van de opgaven, de toegekende cijfers en de beoordelingsnormen worden op school een half jaar bewaard, vanaf het moment dat een leerling het eindexamen heeft afgesloten. 8.2 Bandopnames van mondelinge toetsen blijven tot 48 uur na afloop van de toets bewaard. Kandidaten die het niet eens zijn met het door de examinator vastgestelde cijfer voor een mondelinge toets, melden dit binnen 24 uur na afloop van de toets aan de mentor. 8.3 De examinatoren zijn gehouden tenminste 7 dagen voor de aanvang van een toets aan de kandidaten een nadere precisering te geven van de stof waarover de toets wordt afgenomen 8.4 Wanneer een examinator wegens ziekte of anderszins niet in staat is een mondelinge toets af te nemen, opgaven te maken voor een schriftelijke toets of een schriftelijke toets te corrigeren, wijst de mentor een vervanger aan of stelt een nieuwe datum vast. 8.5 Een kandidaat dient op het daartoe aangegeven tijdstip zijn SE-cijfers te controleren en voor akkoord te tekenen. Blijft hij, behoudens overmacht, in gebreke dan kan hij geen aanspraak doen gelden op verandering van onjuiste gegevens. (Zie ook 3.2) 8.6 In gevallen waarin deze regeling niet voorziet is er overleg tussen examinator, mentor en de teamleider. Indien dit overleg niet tot overeenstemming leidt, beslist de teamleider 9. Beoordeling met de kwalificatie naar behoren, voldoende of goed. 9.1 De vakken CKV en LO worden beoordeeld met onvoldoende, voldoende of goed. 9.2 De beoordeling niet naar behoren of onvoldoende op het rapport kan slechts gegeven worden als de navolgende procedure is gevolgd: 1 De docent meldt het probleem tijdig (uiterlijk voor het eind van een periode) aan de mentor. 2 De docent stelt met de leerling een handelingsplan op dat door beiden wordt ondertekend. De docent houdt het origineel en verstrekt een kopie aan de leerling en de mentor 3 In het handelingsplan wordt vermeld wat de leerling moet doen om de onvoldoende beoordeling ongedaan te maken en binnen welke termijn dat moet gebeuren.

12 4 De mentor controleert zo vaak als nodig (minimaal 1x halverwege de termijn) of de leerling aan de opdracht voldoet. Zijn docent en/of mentor van mening dat de leerling zich niet aan het handelingsplan houdt dan worden de teamleider en de ouders door de mentor geïnformeerd. 9.3 Een leerling, die na het afsluiten van het schoolexamen een beoordeling niet naar behoren of onvoldoende heeft, kan niet slagen voor het eindexamen. 10. Onvoorziene omstandigheden In gevallen waarin dit reglement niet voorziet en waaromtrent een onmiddellijke beslissing noodzakelijk is, beslist de teamleider na overleg met de examensecretaris. De teamleider deelt zijn beslissing zo spoedig mogelijk mee aan de betrokkenen.

13 Bijlage 1 Het profielwerkstuk 2.1 Kiezen van een onderwerp. De leerling kan een voorstel doen voor een onderwerp en zoekt daarbij een begeleider. Deze docent/begeleider bepaalt of dit onderwerp geschikt is. Kiest de leerling niet en/of is het onderwerp ongeschikt, dan krijgt de leerling een onderwerp en/of begeleider toegewezen. 2.2 Eisen aan profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is gebaseerd op een profielvak en/of een tweede vak. Het profielwerkstuk is het resultaat van een onderzoek of een technisch ontwerp. Het kan gaan om onderzoek op basis van literatuur, experimenten, enquêtes etc. Het gaat er vooral om dat het eigen werk/onderzoek is. 2.3 Aantal leerlingen per profielwerkstuk. Het profielwerkstuk mag alleen of in tweetallen worden gemaakt. In uitzonderingsgevallen kan daarvan afgeweken worden, dit ter beoordeling van de mentor 2.4 De vier fasen van het profielwerkstuk: Voorbereiden: oriënteren, vraagstelling formuleren, uitwerken, selecteren bronnenmateriaal. (probleemstelling werkplan). Uitvoering: gegevens verwerken, beredeneerde conclusie cq standpunt formuleren (informatie verzamelen, gekozen oplossing uitwerken, product maken en uittesten). Afsluiting: onderzoeksresultaten presenteren: verslag en presentatie op de presentatieavond. Evaluatie en eindbeoordeling. 2.5 Begeleiding profielwerkstuk. Het profielwerkstuk wordt gemaakt onder supervisie van maximaal twee begeleiders die de leerling worden toegewezen. Deze begeleiders hoeven niet de lesgevende docenten te zijn. Bij twee begeleiders is er sprake van een hoofdbegeleider en een subbegeleider. De begeleiders begeleiden de leerling tijdens het gehele verloop van het profielwerkstuk. Bij afwezigheid van een begeleider wordt de leerling een reservebegeleider toegewezen. Het profielwerkstuk wordt beoordeeld door de begeleidende docent(en). Het eindresultaat wordt becijferd en vormt onderdeel van het combinatiecijfer (zie artikel 1.3). Er vinden op drie momenten tussentijdse beoordelingen plaats; na de uitwerking van de onderzoeksopzet, na de informatie - en verwerkingsfase en na de uitvoering en presentatie. Indien het zich laat aanzien dat het eindproduct niet naar behoren zal zijn, rapporteert de begeleider dit schriftelijk aan de leerling en de mentor. De groep krijgt een groepsbeoordeling tenzij uit bijvoorbeeld nabespreking of procesverslag blijkt dat dit onterecht zou zijn. 2.6 Fraude. Hierbij is artikel 5 van het reglement PTA van toepassing. 2.7 Bezwaar. Als een leerling bezwaar heeft tegen een beoordeling is artikel 6.6 van toepassing. Bijlage 2 Doubleren of zakken. Een leerling, die een klas doubleert of het examenjaar overdoet, mag voldoendes voor de afgesloten vakken laten staan. Ook een voldoende voor het profielwerkstuk blijft staan.de overige cijfers, behaald in het laatste leerjaar, vervallen. De leerling moet wel voldoen aan de wettelijke eis voor wat betreft de onderwijstijd van 1040 klokuren (voor examenkandidaten 700 klokuren).

14 Bijlage 3 Slaag-zakregeling In de Vernieuwde Tweede Fase hebben de vakken uit het profieldeel geen aparte positie meer in de slaag/zakregeling. Bovendien geldt er een compensatieregeling. Een havo-leerling heeft acht cijfers die meewegen in de slaag/zakregeling: voor Nederlands, Engels, vier profielvakken, één vak in het vrije deel en een combinatiecijfer. Cijfers voor maatschappijleer en het profielwerkstuk maken deel uit van het combinatiecijfer. Voor het berekenen van het combinatiecijfer worden de op de cijferlijst vermelde afgeronde cijfers (bestaande uit gehele getallen) gemiddeld. Vervolgens wordt het gemiddelde weer afgerond op het nabij liggende gehele getal: 5,5 wordt dus een 6 en 5,45 een 5. Per schooljaar wordt de maatregel van kracht dat voor alle vakken op het centraal examen (CE) gemiddeld een voldoende moet worden gehaald. Dit geldt voor leerlingen vmbo, havo en vwo. Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één vijf behaald worden op havo en vwo. GESLAAGD: 1. alles 6 of hoger, 2. 1 x 5 en de rest 6 of hoger, 3. 1 x 4 en de rest 6 of hoger en gemiddeld 6,0 of hoger, (behalve een vier bij Nederlands, Engels en wiskunde) 4. 2 x 5 of 1 x 5 en 1 x 4 en de rest 6 of hoger en gemiddeld 6,0 of hoger, (behalve een vier bij Nederlands, Engels en wiskunde) en: 5. een voldoende of goed voor CKV en LO, 6. een 4 of hoger voor alle onderdelen van het combinatiecijfer. Vanaf het moment dat de eindcijfers zijn vastgesteld (ook de eindcijfers van de onderdelen voor het combinatiecijfer) en aan de DUO in BRON zijn aangeleverd, kunnen deze gegevens niet meer worden gewijzigd. De directie bepaalt, om de leerling te laten slagen, zonodig welk vak uit het vrije deel bij de vaststelling van de uitslag wordt betrokken. Ook als een vak niet wordt betrokken bij de uitslag, wordt dat vermeld op de cijferlijst, tenzij de leerling daar bedenkingen tegen heeft geuit. HERKANSINGSREGELING VAKKEN MET ALLEEN EEN SCHOOLEXAMEN HAVO Leerlingen mogen geen vakken herkansen. Almelo, september 2011

OPDC t Nijrees. Examenreglement. Programma van Toetsing en Afsluiting. Havo Leerjaar 4 en 5

OPDC t Nijrees. Examenreglement. Programma van Toetsing en Afsluiting. Havo Leerjaar 4 en 5 OPDC t Nijrees Examenreglement Programma van Toetsing en Afsluiting Havo Leerjaar 4 en 5 Cursus 2014-2015 2015-2016 Inhoud 1. Algemene bepalingen 1.1 Begripsbepaling 1.2 Rechtsgrond en Toepassing van dit

Nadere informatie

HET EXAMENREGLEMENT. Artikel 1. Algemeen

HET EXAMENREGLEMENT. Artikel 1. Algemeen HET EXAMENREGLEMENT 2 e fase havo / vwo Artikel 1 Algemeen 1. Het bevoegd gezag stelt jaarlijks vóór 1 oktober een examenreglement en een programma van toetsing en afsluiting (PTA) vast. Het PTA heeft

Nadere informatie

Examen 2018 Reglement

Examen 2018 Reglement de actieve school Examen 2018 Reglement 1 2 Basis voor dit reglement is het bepaalde in het Eindexamenbesluit VO, inclusief wijzigingen. Zie wetten.overheid.nl. Afnemen eindexamen De directeur en de examinatoren

Nadere informatie

1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN Afnemen eindexamen Indeling eindexamen Onregelmatigheden... 3

1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN Afnemen eindexamen Indeling eindexamen Onregelmatigheden... 3 INHOUDSOPGAVE PTA MAVO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1 1. INLEIDING... 2 2. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 2.1 Afnemen eindexamen... 3 2.2 Indeling eindexamen... 3 2.3 Onregelmatigheden... 3 3. INHOUD VAN HET

Nadere informatie

Examen Reglement 01-06-15. Postbus 744 9700 AS Groningen www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.3838. Datum

Examen Reglement 01-06-15. Postbus 744 9700 AS Groningen www.openbaaronderwijs groepgroningen.nl K.v.K. 345.7373.3838. Datum 01-06-15 Examen Reglement Onderwerp Examenreglement VWO, HAVO, VMBO Openbaar Onderwijs Groep Groningen Definitief Bezoekadres Postadres L. Springerlaan 39 9727 KB Groningen Postbus 744 9700 AS Groningen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. HAVO - 5 en VWO - 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD. Z:\WORD\JAF\EX.REGL.TF.15.16.002.doc 1

EXAMENREGLEMENT. HAVO - 5 en VWO - 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD. Z:\WORD\JAF\EX.REGL.TF.15.16.002.doc 1 EXAMENREGLEMENT HAVO - 5 en VWO - 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD Z:\WORD\JAF\EX.REGL.TF.15.16.002.doc 1 1 INHOUDSOPGAVE ART BLZ 1 Algemene bepalingen 1 BEGRIPSBEPALINGEN 3 2 AFNEMEN

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VMBO. In dit examenreglement wordt verstaan onder:

EXAMENREGLEMENT VMBO. In dit examenreglement wordt verstaan onder: EXAMENREGLEMENT VMBO Dit reglement is van toepassing op de leerlingen die in 2015-2016 in vmbo 4 zitten. Elk jaar reikt de rector aan docenten en leerlingen die bij dat examen betrokken zijn, een aangepaste

Nadere informatie

1 INHOUDSOPGAVE PTA TWEEDE FASE VWO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN... 3

1 INHOUDSOPGAVE PTA TWEEDE FASE VWO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1. INLEIDING ALGEMENE BEPALINGEN... 3 1 INHOUDSOPGAVE PTA TWEEDE FASE VWO VAN CHR. COLLEGE DE POPULIER 1. INLEIDING... 2 2. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 2.1 Afnemen eindexamen... 3 2.2 Indeling eindexamen... 3 2.3 Onregelmatigheden... 3 3. INHOUD

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VMBO T-K-B SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD. Z:\WORD\JAf\EX.REGL.VMBO.15.16.002.doc 1

EXAMENREGLEMENT VMBO T-K-B SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD. Z:\WORD\JAf\EX.REGL.VMBO.15.16.002.doc 1 EXAMENREGLEMENT VMBO T-K-B SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD Z:\WORD\JAf\EX.REGL.VMBO.15.16.002.doc 1 1 INHOUDSOPGAVE ART BLZ 1 Algemene bepalingen 1 BEGRIPSBEPALINGEN 3 2 AFNEMEN EXAMEN,,

Nadere informatie

Schoolexamenreglement havo / vwo. Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken

Schoolexamenreglement havo / vwo. Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken Schoolexamenreglement havo / vwo Schooljaar 2014-2015 Vastgesteld: 1 oktober 2014 Schoolexamenreglement havo / vwo 2014-2015 1 Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen Bevoegd Gezag: Examinator: Inspectie: Kandidaat:

Nadere informatie

Examenreglement 2013-2014

Examenreglement  2013-2014 Examenreglement 2013-2014 Inleiding Het behalen van een diploma vmbo, havo of vwo is gebonden aan wet en regelgeving zoals beschreven in het Eindexamenbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o. (zie www.eindexamen.nl).

Nadere informatie

Kader examenreglementen

Kader examenreglementen 2014-2015 Inleiding Het behalen van een diploma vmbo, havo of vwo is gebonden aan wet en regelgeving zoals beschreven in het Eindexamenbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o. (zie www.eindexamen.nl). Op

Nadere informatie

Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015

Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015 Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015 Afdeling vmbo GT / vmbo KB / vmbo BB Examen 2015 1 REGELING EXAMENS EXAMEN 2015 Voor u liggen de algemene regels schoolexamens van het

Nadere informatie

Examenreglement. Sint Annaparochie 2015-2016

Examenreglement. Sint Annaparochie 2015-2016 Examenreglement Sint Annaparochie 2015-2016 Inleiding Het afnemen van examens v.m.b.o., h.a.v.o. en v.w.o. is gebonden aan de wet en regelgeving zoals deze o.a. is beschreven in het Inrichtingsbesluit

Nadere informatie

Hofstad Lyceum. Examenreglement VWO / HAVO. Hofstad Lyceum Colijnplein HA Den Haag

Hofstad Lyceum. Examenreglement VWO / HAVO. Hofstad Lyceum Colijnplein HA Den Haag Hofstad Lyceum Examenreglement 2013-2014 VWO / HAVO Hofstad Lyceum Colijnplein 9 2555 HA Den Haag Oktober 2013 1 INHOUDSOPGAVE 0. VOORWOORD 4 1. INLEIDING. 5 2. ALGEMENE BEPALINGEN 6 2.1 Afnemen eindexamen.

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VWO. In dit examenreglement wordt verstaan onder:

EXAMENREGLEMENT VWO. In dit examenreglement wordt verstaan onder: EXAMENREGLEMENT VWO Dit reglement is van toepassing op de leerlingen die in 2015-2016 in vwo 5 of vwo 6 zitten. Elk jaar reikt de rector aan docenten en leerlingen die bij dat examen betrokken zijn, een

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo 2016-2017 Het College WEERT versie 1 september 2016 1. Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder LVO : stichting

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Examen Havo 2013

EXAMENREGLEMENT. Examen Havo 2013 EXAMENREGLEMENT Examen Havo 2013 4 havo 2011-2012 5 havo 2012-2013 Examenreglement Havo 2011-2013 Elzendaalcollege Boxmeer 1 R.K. Scholengemeenschap voor MAVO - HAVO - ATHENEUM - GYMNASIUM BOXMEER. EXAMENREGLEMENT

Nadere informatie

Examenreglement Havo 2014-2015 CSG Het Streek

Examenreglement Havo 2014-2015 CSG Het Streek Examenreglement Havo 2014-2015 CSG Het Streek Dit examenreglement is een afgeleide van het Eindexamenbesluit VO. Achter elk artikel staat, tussen haakjes, een verwijzing naar het oorspronkelijke artikelnummer

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Dit Reglement wordt voor 1 oktober ter kennis gebracht aan de Inspecteur, belast met het toezicht op de OSG Schoonoord.

EXAMENREGLEMENT. Dit Reglement wordt voor 1 oktober ter kennis gebracht aan de Inspecteur, belast met het toezicht op de OSG Schoonoord. EXAMENREGLEMENT VAN DE LOCATIE OPENBAAR LYCEUM ZEIST VERSIE 2015-2016 Het Eindexamen van het Openbaar Lyceum Zeist is ingericht conform de richtlijnen van het Eindexamenbesluit VWO, HAVO, MAVO, VMBO, hierna

Nadere informatie

Kader examenreglementen

Kader examenreglementen Kader examenreglementen 2017-2018 - OSG Piter Jelles Versie: maart 2018 Vastgesteld in de MR: 13-12-2017 Inleiding Het behalen van een diploma vmbo, havo of vwo is gebonden aan wet en regelgeving zoals

Nadere informatie

Examenreglement Havo CSG Het Streek

Examenreglement Havo CSG Het Streek Examenreglement Havo 2012-2013 CSG Het Streek Dit examenreglement is een afgeleide van het Eindexamenbesluit VO. Achter elk artikel staat, tussen haakjes, een verwijzing naar het oorspronkelijke artikelnummer

Nadere informatie

Schoolexamenreglement

Schoolexamenreglement Schoolexamenreglement Artikel 1. Begrippenlijst 1. Toetsen: Schriftelijke toetsen, mondelinge toetsen, ICT-toetsen, kijk en/of luistertoetsen, praktische opdrachten, handelingsdeel (handelingsopdrachten).

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT GOMARUS COLLEGE

EXAMENREGLEMENT GOMARUS COLLEGE EXAMENREGLEMENT GOMARUS COLLEGE Schooljaar 2015-2016 INHOUDSOPGAVE 1 Begripsomschrijvingen 2 Examenreglement 3 Algemene bepalingen 4 Onregelmatigheden 5 Inhoud van het examen 6 Opzet schoolexamen 7 Beoordeling

Nadere informatie

Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege

Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2013 2014 Afdeling VMBO BK 1 ALGEMENE REGELS SCHOOLEXAMENS VMBO Voor u liggen de algemene regels schoolexamens en het PTA van 4 vmbo BK van het d Oultremontcollege.

Nadere informatie

Examenreglement HAVO/VWO/VMBO. BC Broekhin Roermond. Schooljaar 2014-2015. BC Broekhin Roermond

Examenreglement HAVO/VWO/VMBO. BC Broekhin Roermond. Schooljaar 2014-2015. BC Broekhin Roermond Examenreglement HAVO/VWO/VMBO BC Broekhin Roermond Schooljaar 2014-2015 Voor de leerlingen van 3- en 4 vmbo 4- en 5 havo 4-, 5- en 6 vwo September 2014 Eindexamenreglement vwo-havo-vmbo Pagina 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Examenreglement

Examenreglement Examenreglement 2010 2011 Examenreglement 2010-2011 GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Deelschool van de Stichting Vrije Scholen Voortgezet Onderwijs Noord-Holland september 2010 Het Geert Groote College,

Nadere informatie

Examenreglement Schooljaar

Examenreglement Schooljaar Examenreglement Schooljaar 2013-2014 1. INLEIDING 1.1 Dit reglement is vastgesteld door het bevoegd gezag van Scholengroep Den Haag Zuid- West. 1.2 Het is gebaseerd op het EINDEXAMENBESLUIT V.W.O-H.A.V.O-M.A.V.O.-V.B.O.,

Nadere informatie

Examenreglement HAVO. Cohort 2015. Leerjaar 4 schooljaar 2015-2016

Examenreglement HAVO. Cohort 2015. Leerjaar 4 schooljaar 2015-2016 Examenreglement HAVO Cohort 2015 Leerjaar 4 schooljaar 2015-2016 Leerjaar 5 schooljaar 2016-2017 1. Voorwoord Dit deel, met een overzicht van het reglement van het PTA, is bestemd voor de leerlingen die

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VMBO- SLINGE

EXAMENREGLEMENT VMBO- SLINGE EXAMENREGLEMENT VMBO- SLINGE 2016-2017 Examenreglement van het vmbo- Slinge Rotterdam voor vmbo, lwoo. HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Begripsbepalingen De Wet: de Wet op het Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Examenreglement. Stichting V.O. Amsterdam-Zuid

Examenreglement. Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Examenreglement Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Jan van Eijckstraat 47 1077 LH AMSTERDAM www.svoaz.nl info@svoaz.nl 020 676 3868 Stichting V.O. Amsterdam-Zuid is de bestuurdersstichting

Nadere informatie

BERTRAND RUSSELL COLLEGE HAVO en VWO

BERTRAND RUSSELL COLLEGE HAVO en VWO SE-regl-H5-A6-1617093 BERTRAND RUSSELL COLLEGE HAVO en VWO SCHOOLEXAMENREGLEMENT 5 HAVO en 6 VWO Schooljaar 2016-2017 SCHOOLEXAMENREGLEMENT HAVO en VWO Schooljaar 2016-2017 Artikel 1. Begripsomschrijvingen.

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VMBO-T, HAVO EN VWO CURSUS 2015-2016 Vastgesteld door het bevoegd gezag op grond van art. 31 Eindexamenbesluit vwo/havo/vmbo-t

EXAMENREGLEMENT VMBO-T, HAVO EN VWO CURSUS 2015-2016 Vastgesteld door het bevoegd gezag op grond van art. 31 Eindexamenbesluit vwo/havo/vmbo-t EXAMENREGLEMENT VMBO-T, HAVO EN VWO CURSUS 2015-2016 Vastgesteld door het bevoegd gezag op grond van art. 31 Eindexamenbesluit vwo/havo/vmbo-t een school waar iedereen gelijk is, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Examenreglement vmbo , osg Piter Jelles, locatie YnSicht basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Examenreglement vmbo , osg Piter Jelles, locatie YnSicht basis- en kaderberoepsgerichte leerweg Examenreglement vmbo 2013-2014, osg Piter Jelles, locatie YnSicht basis- en kaderberoepsgerichte leerweg Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Indeling eindexamen. 1. Het eindexamen kan voor ieder

Nadere informatie

Examenreglement VMBO en MAVO 2015-2016

Examenreglement VMBO en MAVO 2015-2016 Examenreglement VMBO en MAVO 2015-2016 Het examenreglement is gebaseerd op het Eindexamenbesluit v.w.o.- h.a.v.o.-m.a.v.o.- v.b.o. van 1998 en voor zover nadien gewijzigd. De tekst examenreglement sluit

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT 2015-2016

EXAMENREGLEMENT 2015-2016 EXAMENREGLEMENT 2015-2016 AFDELING HAVO/VWO A. Boekenweg 3 1333 VD ALMERE 036-5492492 INHOUD ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 2 ALGEMEEN GEDEELTE Artikel 2 Afnemen eindexamen 3 Artikel 3

Nadere informatie

Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015. Varendonck-College VWO-HAVO

Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015. Varendonck-College VWO-HAVO Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2014 2015 Varendonck-College VWO-HAVO I. Algemene bepalingen II. Het examen III. Afwijking wijze van examineren IV. Uitslag, herkansing en

Nadere informatie

B. Eindexamenreglement VMBO

B. Eindexamenreglement VMBO B. Eindexamenreglement VMBO 2011-2012 leerjaar 3 Oktober 2011 B 1 Inhoud Het Eindexamenreglement 3 1 Eindexamen 3 2 Schoolexamen 3 2.1 Algemeen 3 2.2 Inrichting van het schoolexamen 3 2.3 Beheer van het

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VMBO BB/KB

EXAMENREGLEMENT VMBO BB/KB EXAMENREGLEMENT VMBO BB/KB GOOISE SCHOLEN FEDERATIE Schooljaar 2012-2013 Voor de leerlingen van 3-VMBO en 4-VMBO Basisberoepsgerichte Leerweg en Kaderberoepsgerichte Leerweg september 2012 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

A. Algemene bepalingen B. Het schoolexamen C. Het centraal examen D. Uitslag, herkansing en diplomering... 12

A. Algemene bepalingen B. Het schoolexamen C. Het centraal examen D. Uitslag, herkansing en diplomering... 12 INHOUDSOPGAVE EXAMENREGLEMENT A. Algemene bepalingen... 2 B. Het schoolexamen... 5 C. Het centraal examen... 10 D. Uitslag, herkansing en diplomering... 12 E. Overige bepalingen... 15 1 EXAMENREGLEMENT

Nadere informatie

UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING. Artikel 23 Eindcijfer eindexamen

UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING. Artikel 23 Eindcijfer eindexamen HOOFDSTUK V UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING Artikel 23 Eindcijfer eindexamen 1. Het eindcijfer voor alle vakken van het eindexamen wordt uitgedrukt in een geheel cijfer uit de reeks 1 tot en met 10.

Nadere informatie

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6 INHOUDSOPGAVE I. Examencommissie pag. 2 II. Reglement 2014-2015: Begrippen pag. 3 1. Algemene bepalingen pag. 3 2. Overige bepalingen pag. 6 III. Examenoverzicht pag. 7 I. DE EXAMENCOMMISSIE -.. 2014-2015

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Leerlingenversie. Examen vwo 2014

EXAMENREGLEMENT. Leerlingenversie. Examen vwo 2014 EXAMENREGLEMENT Leerlingenversie Examen vwo 2014 4 vwo 2013-2014 5 vwo 2014-2015 6 vwo 2015-2016 R.K. Scholengemeenschap voor MAVO - HAVO - ATHENEUM - GYMNASIUM BOXMEER. EXAMENREGLEMENT Elzendaalcollege

Nadere informatie

Examenreglement. Ubbo Emmius. Ingangsdatum: Scholengemeenschap voor: vmbo havo atheneum gymnasium

Examenreglement. Ubbo Emmius. Ingangsdatum: Scholengemeenschap voor: vmbo havo atheneum gymnasium Scholengemeenschap voor: vmbo havo atheneum gymnasium Bezoekadres: Stationslaan 17 9503 CA Stadskanaal Postadres: Postbus 137 9500 AC Stadskanaal 0599-631122 stt@ubboemmius.nl Inhoud Algemeen... 3 Begripsbepaling...

Nadere informatie

Examenreglement VMBO-T / MAVO

Examenreglement VMBO-T / MAVO Examenreglement VMBO-T / MAVO OBC Elst Examenjaar 2014 Examenjaar 2015 3 VMBO-T/MAVO: 2012-2013 4 VMBO-T/MAVO: 2013-2014 3 VMBO-T/MAVO: 2013-2014 4 VMBO-T/MAVO: 2014-2015 Examendossier September 2013 EXAMENREGLEMENT

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING 2018-2019 V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG Burgemeester Hogguerstraat 2 1064 EB Amsterdam 020-5854854 0 INHOUDSOPGAVE. Vaststelling PTA en bevoegd gezag 2 Algemene bepalingen

Nadere informatie

EINDEXAMENREGLEMENT HAVO/VWO OPENBAAR VOORTGEZET ONDERWIJS ZAANSTAD

EINDEXAMENREGLEMENT HAVO/VWO OPENBAAR VOORTGEZET ONDERWIJS ZAANSTAD EINDEXAMENREGLEMENT HAVO/VWO OPENBAAR VOORTGEZET ONDERWIJS ZAANSTAD Vastgesteld door het College van Bestuur van de Stichting OVO Zaanstad op 29 september 2016. B.B. Dijkgraaf, voorzitter College van Bestuur

Nadere informatie

Eindexamenreglement HAVO/VWO

Eindexamenreglement HAVO/VWO Eindexamenreglement HAVO/VWO 2018-2019 Opsteller: Katinka Kroon Expertise: OPK Besluitvorming: AMO ter advisering op 7 juni 2018 GMR ter instemming op 26 juni 2018 Vastgesteld door College van Bestuur

Nadere informatie

1 Verantwoordelijkheden en eindexamencommissie

1 Verantwoordelijkheden en eindexamencommissie Reglement Schoolexamen voor het v.w.o.-atheneum en het v.w.o.-gymnasium Scholengemeenschap De Grundel, locatie Lyceum De Grundel Schooljaar 2015-2016 (cohort 2015-2018) De locatiedirecteur van Lyceum De

Nadere informatie

Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2015 2016

Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2015 2016 Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2015 2016 Afdeling VMBO BK 1 2 ALGEMENE REGELS SCHOOLEXAMENS VMBO Voor u liggen de algemene regels schoolexamens en het PTA van 4 vmbo BK van het d Oultremontcollege.

Nadere informatie

Examenreglement VMBO 2013-2014

Examenreglement VMBO 2013-2014 Examenreglement VMBO 2013-2014 1. Algemeen 1.1 Het eindexamenreglement wordt vastgesteld door het bevoegd gezag. 1.2 Indien daartoe aanleiding is kan het bevoegd gezag het reglement tussentijds wijzigen.

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT HAVO en VWO

EXAMENREGLEMENT HAVO en VWO EXAMENREGLEMENT HAVO en VWO Het examen, zoals voorgeschreven in de "Wet op het Voortgezet Onderwijs" en omschreven in het "Eindexamenbesluit VWO-HAVO-MAVO-VBO, van 1998 en voor zover nadien gewijzigd.

Nadere informatie

Samenwerkingsstichting Scholengroep Voortgezet Onderwijs Noordoostpolder en Lemsterland

Samenwerkingsstichting Scholengroep Voortgezet Onderwijs Noordoostpolder en Lemsterland Samenwerkingsstichting Scholengroep Voortgezet Onderwijs Noordoostpolder en Lemsterland Het stichtingsbestuur, handelende in zijn hoedanigheid van bevoegd gezag van de scholengemeenschap "Zuyderzee College"

Nadere informatie

College voor Toetsen en Examens; waarborgt de kwaliteit en de organisatie van de examens.

College voor Toetsen en Examens; waarborgt de kwaliteit en de organisatie van de examens. Weert, 10-12-2015 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Regeling Schoolexamen MAVO Theoretische Leerweg klas 3 & 4 Philips van Horne S.G. WEERT 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Examenreglement. Leeuwarden

Examenreglement. Leeuwarden Examenreglement Leeuwarden 2016-2017 Inleiding Het afnemen van examens v.m.b.o., h.a.v.o. en v.w.o. is gebonden aan de wet en regelgeving zoals deze o.a. is beschreven in het Inrichtingsbesluit W.V.O en

Nadere informatie

Christelijk College Groevenbeek Postbus AE Ermelo E X A M E N R E G L E M E N T I.1 ALGEMENE BEPALINGEN

Christelijk College Groevenbeek Postbus AE Ermelo E X A M E N R E G L E M E N T I.1 ALGEMENE BEPALINGEN Christelijk College Groevenbeek Postbus 210 3850 AE Ermelo E X A M E N R E G L E M E N T I.1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Begripsbepalingen Rechtsgrond

Nadere informatie

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2014 / 2015 Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO 3T Koudum Bogerman Christelijke school voor lwoo, vmbo, havo, atheneum, gymnasium en technasium www.bogerman.nl Koudum, september 2014 Aan

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT STEDELIJKE SCHOLENGEMEENSCHAP NIJMEGEN 2015-2016. Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen

EXAMENREGLEMENT STEDELIJKE SCHOLENGEMEENSCHAP NIJMEGEN 2015-2016. Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen EXAMENREGLEMENT STEDELIJKE SCHOLENGEMEENSCHAP NIJMEGEN 2015-2016 Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen Bezoekadres Postadres IJsbeerstraat 12 Postbus 31091 6531 PL Nijmegen 6503 CB Nijmegen tel.: 024.3563974

Nadere informatie

Examenreglement

Examenreglement Examenreglement 2017-2018 Inleiding Het afnemen van examens v.m.b.o., h.a.v.o. en v.w.o. is gebonden aan de wet en regelgeving zoals deze o.a. is beschreven in het Inrichtingsbesluit W.V.O en het Eindexamenbesluit

Nadere informatie

Examenreglement Karel de Grote College. Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs

Examenreglement Karel de Grote College. Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs Examenreglement 2016-2017 Karel de Grote College Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs INHOUD I Algemene bepalingen... 3 II Schoolexamen en centraal examen... 5 III Rekentoets... 6 IV

Nadere informatie

Examenreglement. Stedelijk Gymnasium Schiedam. schooljaar 2015-2016

Examenreglement. Stedelijk Gymnasium Schiedam. schooljaar 2015-2016 Examenreglement Stedelijk Gymnasium Schiedam schooljaar 2015-2016 dit examenreglement moet nog de finale goedkeuring van de mr verkrijgen. 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Examenreglement vmbo / mavo 2014-2015 - CSG Het Streek

Examenreglement vmbo / mavo 2014-2015 - CSG Het Streek Examenreglement vmbo / mavo 2014-2015 - CSG Het Streek Dit examenreglement is een afgeleide van het Eindexamenbesluit VO. Achter elk artikel staat, tussen haakjes, een verwijzing naar het oorspronkelijke

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst

Nadere informatie

Reglement Centraal Examen

Reglement Centraal Examen Reglement Centraal Examen Lyceum Ypenburg 2015-2016 Gymnasium, Atheneum, HAVO, MAVO Laan van Kans 3-2496 VB Den Haag t (070) 413 20 50 - f (070) 413 20 55 Dit examenreglement is onder voorbehoud van instemming

Nadere informatie

Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn,

Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn, Programma van Toetsing en Afsluiting in 3-vmbo Algemeen Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn, daartoe gemachtigd

Nadere informatie

Namens het gehele docententeam wens ik jullie veel succes bij je studie.

Namens het gehele docententeam wens ik jullie veel succes bij je studie. Beste jongens en meisjes, Hierbij ontvangen jullie het Programma van Toetsing en Afsluiting 2011 (PTA). Het PTA is een officieel document dat voor 1 oktober moet worden uitgereikt aan leerlingen. Dit document

Nadere informatie

Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF A. VAKKEN EN PROGRAMMA. B. OPZET SCHOOLEXAMEN.

Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF A. VAKKEN EN PROGRAMMA. B. OPZET SCHOOLEXAMEN. Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF art.0.1 Inhoud en doel van het PTA Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) bevat de algemene regels voor schoolexamen en centraal examen en een overzicht per

Nadere informatie

Examenreglement VO 2014-2015

Examenreglement VO 2014-2015 Examenreglement VO 2014-2015 Colofon Uitgave: ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit College van Bestuur 6 mei 2014 Instemming GMR: 15 mei 2014 Vastgesteld door College van Bestuur:

Nadere informatie

REGELING EXAMENS EXAMEN 2014

REGELING EXAMENS EXAMEN 2014 Algemene regels schoolexamens d Oultremontcollege 2013 2014 1 REGELING EXAMENS EXAMEN 2014 Voor u liggen de algemene regels schoolexamens van het d Oultremontcollege. Dit ter verduidelijking van en aanvulling

Nadere informatie

Examenreglement. Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne. 3 en 4 VMBO. 4 en 5 HAVO. 4, 5 en 6 ATHENEUM. 4, 5 en 6 GYMNASIUM SEPTEMBER 2013

Examenreglement. Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne. 3 en 4 VMBO. 4 en 5 HAVO. 4, 5 en 6 ATHENEUM. 4, 5 en 6 GYMNASIUM SEPTEMBER 2013 Examenreglement Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne 3 en 4 VMBO 4 en 5 HAVO 4, 5 en 6 ATHENEUM 4, 5 en 6 GYMNASIUM SEPTEMBER 2013 INHOUDSOPGAVE 1 EXAMENREGLEMENT INSTELLING VOORTGEZET ONDERWIJS DEURNE

Nadere informatie

1. Algemene bepalingen.

1. Algemene bepalingen. Cursus 2014-2015 EXAMENREGLEMENT VMBO-T, HAVO EN VWO van het HERMANN WESSELINK COLLEGE, vastgesteld door het bevoegd gezag op grond van art. 31 Eindexamenbesluit vwo/havo/vmbo-t. 1. Algemene bepalingen.

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Examenreglement

EXAMENREGLEMENT. Examenreglement EXAMENREGLEMENT EXAMENREGLEMENT 1 1. ALGEMEEN 1.1 Het examenreglement omvat procedurele en organisatorische regelingen ter uitvoering van het Schoolexamen (SE) en het Centraal Examen (CE) alsmede enige

Nadere informatie

Examenreglement. voor de eindexamens vwo, havo en vmbo Connect College Echt

Examenreglement. voor de eindexamens vwo, havo en vmbo Connect College Echt Examenreglement voor de eindexamens vwo, havo en vmbo Connect College Echt Het examenreglement van het Connect College te Echt is vastgesteld door het bevoegd gezag per 1 oktober 2015. De in dit examenreglement

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Examenregelement Dit reglement geldt m.i.v. 1 augustus 2012 voor alle leerlingen van de leerjaren 4, 5 en 6

Examenregelement Dit reglement geldt m.i.v. 1 augustus 2012 voor alle leerlingen van de leerjaren 4, 5 en 6 Examenregelement Dit reglement geldt m.i.v. 1 augustus 2012 voor alle leerlingen van de leerjaren 4, 5 en 6 Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 31 van het Eindexamen besluit vwo-havo-mavo-vbo heeft

Nadere informatie

Examenreglement Scheldemond College

Examenreglement Scheldemond College Examenreglement Scheldemond College Locatie: Sardijn Afdeling Havo cohort 2016-2018 Afdeling Vwo cohort 2015-2018 en 2016-2019 De tekst van dit examenreglement is gebaseerd op het eindexamenbesluit geldend

Nadere informatie

Examenreglement Havo CSG Het Streek

Examenreglement Havo CSG Het Streek Examenreglement Havo 2017-2018 CSG Het Streek Dit examenreglement is een afgeleide van het Eindexamenbesluit VO. Achter elk artikel staat, tussen haakjes, een verwijzing naar het oorspronkelijke artikelnummer

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT 2015-2016

EXAMENREGLEMENT 2015-2016 EXAMENREGLEMENT 2015-2016 PETRUS CANISIUS COLLEGE FABRITIUS MAVO PCC Fabritius Fabritiusstraat 1 1816 EA Alkmaar Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 3 2. Bepalingen betreffende het examenreglement 3 3.

Nadere informatie

Deze regels gelden zowel voor het SE als voor het CE

Deze regels gelden zowel voor het SE als voor het CE Algemeen gedeelte Het eindexamen bestaat tegenwoordig uit twee soorten examens: - het schoolexamen, afgekort - het centraal examen, afgekort CE Het centraal examen is een landelijk examen en dat doe je

Nadere informatie

Examenreglement Het Baken Almere Colofon:

Examenreglement Het Baken Almere Colofon: Examenreglement Het Baken Almere Colofon: Uitgave: Het Baken Almere Vastgesteld door: Bevoegd gezag augustus 1-8-2018 Ten behoeve van: Het Baken Almere, stichting voor interconfessioneel voortgezet onderwijs

Nadere informatie

CAROLUS CLUSIUS COLLEGE

CAROLUS CLUSIUS COLLEGE CAROLUS CLUSIUS COLLEGE Onderdeel van het Agnieten College EXAMENREGLEMENT BOVENBOUW HAVO VWO SCHOOLJAAR 2010-2011 1 I N H O U D : Hoofdstuk 1 Algemeen - begripsomschrijvingen - examenreglement - onregelmatigheden

Nadere informatie

Examenrooster Raadpleeg hiervoor de website van de onderwijsinspectie:

Examenrooster Raadpleeg hiervoor de website van de onderwijsinspectie: Examenreglement havo en vwo Carolus Clusius College (onderdeel van het Agnieten College/de Boog) 2017-2018 1 Inhoud: Hoofdstuk 1 Algemeen - begripsomschrijvingen - examenreglement - onregelmatigheden Hoofdstuk

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT HAVO/VWO/VMBO

EXAMENREGLEMENT HAVO/VWO/VMBO EXAMENREGLEMENT HAVO/VWO/VMBO GOOISE SCHOLEN FEDERATIE Schooljaar 2014-2015 Voor de leerlingen van 3 en 4 vmbo 4 en 5 havo 4, 5 en 6 vwo september 2014 1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 0. BEGRIPSBEPALINGEN...

Nadere informatie

Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting Havo en Vmbo 2015-2016

Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting Havo en Vmbo 2015-2016 Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting Havo en Vmbo 2015-2016 Voorwoord Aan de examenkandidaten van Mariendael, Het eindexamen bestaat voor de meeste vakken uit drie delen: een schoolexamen

Nadere informatie

Examenreglement. Atheneum. Cohort Leerjaar 4 schooljaar Leerjaar 5 schooljaar

Examenreglement. Atheneum. Cohort Leerjaar 4 schooljaar Leerjaar 5 schooljaar BradleyBradleyBradleystraat 25, 6135 CV Sittard, Postbus 211, 6130 AE Sittard, T (046) 420 69 00, info@trevianum.nl Bradleystraat 25, 6135 CV Sittard, Postbus 211, 6130 AE Sittard, T (046) 420 69 00, info@trevianum.nl

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. CSG LIUDGER Locatie Raai HAVO/VWO TWEEDE FASE

EXAMENREGLEMENT. CSG LIUDGER Locatie Raai HAVO/VWO TWEEDE FASE EXAMENREGLEMENT CSG LIUDGER Locatie Raai HAVO/VWO TWEEDE FASE 2017-2018 EXAMENREGLEMENT 2017-2018 Het bevoegd gezag van een school voor voortgezet onderwijs stelt een examenreglement vast. Het examenreglement

Nadere informatie

Examenreglement Karel de Grote College. Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs

Examenreglement Karel de Grote College. Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs Examenreglement 2018-2019 Karel de Grote College Scholengemeenschap voor voortgezet vrijeschoolonderwijs INHOUD I Algemene bepalingen... 3 II Schoolexamen en centraal examen... 5 III Rekentoets... 6 IV

Nadere informatie

Examenreglement. Gymnasium. Cohort Leerjaar 4 schooljaar Leerjaar 5 schooljaar

Examenreglement. Gymnasium. Cohort Leerjaar 4 schooljaar Leerjaar 5 schooljaar Examenreglement Gymnasium Cohort 2014 Leerjaar 4 schooljaar 2014-2015 Leerjaar 5 schooljaar 2015-2016 Leerjaar 6 schooljaar 2016-2017 1. Voorwoord Dit deel, met een overzicht van het reglement van het

Nadere informatie

Kader examenreglementen

Kader examenreglementen Kader examenreglementen 2018-2019 - OSG Piter Jelles Versie: september 2018 Vastgesteld in de MR: 12 september 2018 Inleiding Het behalen van een diploma vmbo, havo of vwo is gebonden aan wet en regelgeving

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Basisberoepsgerichte Leerweg Kaderberoepsgerichte Leerweg. van de. Thorbecke Scholengemeenschap, locatie vmbo-pro

EXAMENREGLEMENT. Basisberoepsgerichte Leerweg Kaderberoepsgerichte Leerweg. van de. Thorbecke Scholengemeenschap, locatie vmbo-pro EXAMENREGLEMENT Basisberoepsgerichte Leerweg Kaderberoepsgerichte Leerweg van de Thorbecke Scholengemeenschap, locatie vmbo-pro Zwolle, september 2014 Met het uitreiken van dit examenreglement vervallen

Nadere informatie

Hondsrug College. Examenreglement 2011-2012. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Hondsrug College. Examenreglement 2011-2012. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Hondsrug College Examenreglement 2011-2012 Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Inhoudsopgave Voorwoord HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 2 Toelating tot het eindexamen Artikel 3 Afnemen

Nadere informatie

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 2. Algemeen PTA 2.1 Organisatie schoolexamen pagina 2

Nadere informatie

Examenreglement Stichting Het Baken Almere

Examenreglement Stichting Het Baken Almere Examenreglement Stichting Het Baken Almere Colofon: Uitgave: Stichting Het Baken Almere Vastgesteld door: Bevoegd gezag augustus 2015 Instemming MR: augustus Ten behoeve van: Het Baken Almere, stichting

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT VMBO

EXAMENREGLEMENT VMBO EXAMENREGLEMENT VMBO 2018 2019 Dit reglement is gebaseerd op het Eindexamenbesluit VO Zone College Locatie Zwolle Koggelaan 7 8017 JN Zwolle Verzonden aan Inspectie (oktober) Uitgereikt aan de kandidaten

Nadere informatie

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting. Aanvullend reglement van de vestiging CSG Wessel Gansfort Voor de klassen: T3 en T4 2015-2016 Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Nadere informatie

Examenreglement VO 2015-2016

Examenreglement VO 2015-2016 Examenreglement VO 2015-2016 Colofon Uitgave: ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit College van Bestuur: 12 mei 2015 Instemming GMR: 21 augustus 2015 Vastgesteld door College

Nadere informatie

HAVO VWO 2011-2014. Eindexamenreglement LENTIZ GROEN VAN PRINSTERERLYCEUM

HAVO VWO 2011-2014. Eindexamenreglement LENTIZ GROEN VAN PRINSTERERLYCEUM Eindexamenreglement HAVO VWO 2011-2014 LENTIZ GROEN VAN PRINSTERERLYCEUM Rotterdamseweg 55 3135 PT Vlaardingen (010) 435 70 00 groenvanprinsterer@lentiz.nl Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Nadere informatie

Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs te Haarlem

Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs te Haarlem Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs te Haarlem EXAMENREGLEMENT 02KM 2016 2017 Leerjaar 3 Nieuw VMBO Vastgesteld september 2016, gebaseerd op het Eindexamenbesluit VO geldend vanaf 25-11-2015 t/m

Nadere informatie

De tekst van dit examenreglement is gebaseerd op het eindexamenbesluit geldend van

De tekst van dit examenreglement is gebaseerd op het eindexamenbesluit geldend van Examenreglement Scheldemond College Afdeling Havo cohort 2016 2018, 2015-2017 Afdeling Vwo Cohort 2016 2019, 2015 2018. 2014-2017 De tekst van dit examenreglement is gebaseerd op het eindexamenbesluit

Nadere informatie

Examenreglement Hyperion Lyceum

Examenreglement Hyperion Lyceum Examenreglement Hyperion Lyceum 2016-2017 1 Inhoudsopgave I Algemene bepalingen... 4 Artikel 1: begripsbepalingen... 4 Artikel 2: toelating tot het eindexamen... 4 Artikel 3: afnemen eindexamen... 5 Artikel

Nadere informatie