36 e jaargang, 1 e uitgave. v.u. KSJ Lichtaart, Molenstraat 56 bus A, 2460 Lichtaart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "36 e jaargang, 1 e uitgave. v.u. KSJ Lichtaart, Molenstraat 56 bus A, 2460 Lichtaart"

Transcriptie

1 36 e jaargang, 1 e uitgave v.u. KSJ Lichtaart, Molenstraat 56 bus A, 2460 Lichtaart

2 VOORWOORD Liefste KSJ-vriendjes, vriendinnetjes, mama s, papa s, leiding, oud-leiding, enzovoort enzoverder! Het nieuwe KSJ-jaar staat weer voor de deur! Hopelijk denken jullie nog steeds aan alle leuke dingen die we deden op kamp. Heel de dag spelen, superlekker eten, je eens deftig vuil maken, aan het kampvuur zitten, leuke herinneringen maken die we nooit meer zullen vergeten, Wij vonden het alleszins ook super leuk! Wij kijken er alvast naar uit om het kamp volgend jaar minstens zo plezant (en liefst nog plezanter) te maken! Maar eerst natuurlijk nog een spetterend nieuw KSJ-jaar met onvergetelijke avonturen, ruige spelletjes, leuke namiddagen en zoveel meer! Wij kijken ernaar uit, samen met jullie, om er weer een geweldig jaar van te maken! Verder in dit Kamperke vinden jullie nog alle uitleg die jullie nodig hebben en ook nog leuke dingen die jullie zeker willen weten. De leiding heeft weer van alles in petto om voor jullie weer de leukste activiteiten te bedenken! Tot speels!

3 INFO De vergaderingen van de joro s (1 e 6 e leerjaar) gaan door op zaterdag van 13u30 tot 16u30. Knim, sjo en aspiranten (1 e - 5 e middelbaar) komen samen op vrijdagavond van 20u tot 22u. Uitzonderingen worden tijdig meegedeeld in het Kamperke, op de site en in de Postiljon. Om onze jeugdbeweging goed herkenbaar te maken is het verplicht een uniform te dragen. Vergeet dus je hemd en sjaaltje niet! Zorg ervoor dat je kind is aangepast aan het weer en de activiteiten (slechte kledij, regenkledij, ). We spelen veel buiten en worden af en toe ook wel eens vuil. Elke vergadering hebben de joro s een 4-uurtje. Je mag hiervoor een hapje en een drankje meegeven. Knimmers en sjo-ers kunnen elke vergadering een drankje kopen voor 0,50 euro. Dure spullen (zoals I-pods, GSM s en juwelen) horen niet thuis op de KSJ. Ze kunnen enkel stuk of verloren gaan. Voor vragen, suggesties en opmerkingen kan je altijd terecht bij de leiding. Je kan een mail sturen naar of bellen naar de leiding. (Nummers verder in het kamperke) Voor meer info kan je ook altijd terecht op onze site: of onze Facebook groep.

4 WIST JE DAT? Dit het eerste Kamperke van dit jaar is? Dit betekent dat we er weer helemaal klaar voor zijn? Het deze zondag 9/9 opendeurdag is op de ksj? Dat je daar meer uitleg over vindt in dit kamperke? We ons op kamp echt supermegakeigeweldigformidastisch goed geamuseerd hebben? Dit toch wel te danken was aan al onze leden, leiding, kookploeg, IEDEREEN eigenlijk? Er dit jaar weer een heleboel nieuwe leiding bijgekomen is? Je dit kan te weten komen verderop in het Kamperke? Heel de leidingsploeg heel veel zin heeft in dit jaar? Het binnenkort weer zatte zaterdag is? Dit onze jaarlijkse fuif is om onze kas een beetje te spijzen? We weer kei hard gaan werken? We de week daarop weer helemaal terug in orde gaan zijn om leiding te geven aan jullie? Er tijdens het weekend van zatte zaterdag een spiegeltentfestival in Lichtaart is? Je hier ook meer info over vindt verder in dit kamperke? Je op de achterflap van dit Kamperke een algemene kalender kan vinden met belangrijke en superleuke KSJactiviteiten? Dit kamperke eigenlijk best wel nuttig is? Ik nu toch wel bijna ga stoppen? Mijn nuttige weetjes snel opgeraken? Ze nu écht op zijn?

5 DE LEIDING Jullie gloednieuwe leidingsploeg!

6

7

8 INTERESSANTE WEETJES Zondag 9 september zijn jullie uitgenodigd om naar onze OPENDEURDAG te komen in het KSJ-lokaal in de Molenstraat. Jullie zijn welkom vanaf 13uur. Je kan er foto s en de film van het afgelopen kamp bekijken, iets drinken, spelen, En niet te vergeten zorgen onze aspi s weer voor superlekkere pannenkoeken! Niet te missen dus! Op dit moment is er ook zeker de mogelijk om jullie in te schrijven voor het nieuwe KSJ-jaar en om een uniform, sjaaltje, t-shirt of andere KSJ-spullen te kopen. Allen daarheen! Zaterdag 15 september (weekend van zatte zaterdag) komt er een spiegeltent te staan in het centrum van Lichtaart (aan de kerk). Jullie zijn allemaal welkom om samen met ons te komen spelen van 14u-16u! Om 15u komt er zelfs een speciale circusact. Zeker komen dus!

9

10 SPELLETJES

11 Het is nog een beetje vroeg, maar binnenkort komt hij weer! Kleur snel de vakjes in zoals het moet en zie wie er tevoorschijn komt!

12 Kan jij volgende woorden vinden in deze woordzoeker? Dan ben jij een échte ksj-er! Lokaal Vriendjes Spelletjes Knim Aspirant Supercool Weekend Leiding Sjo Kamp Joro Vuil Kamperke Eet

13 KNUTSELEN Slecht weer buiten? Geen probleem, met deze leuke ballonnenrace verveel je je nooit! Ballonnenrace Wat heb je nodig: Lange draden. Ballonnen. Rietjes. Plakband. Neem de draad en steek die door het rietje. Dan knoop je de draad vast aan een kast. (of ander meubel dat tegen een muur staat.) Je gaat naar de andere kant van de kamer en je knoopt het touw daar aan een ander meubel. Dit doe je 2 keer als je een wedstrijd wilt houden. Ieder blaast de ballon op en maakt die vast met een stukje plakband aan het rietje. (leg in de ballon geen knoop) Tel nu van 3 tot 0 af en laat op 0 de ballon los. Welke ballon is het verst geraakt? Die heeft gewonnen! Probeer telkens zo snel mogelijk de ballon aan de andere kant te krijgen. Komt de ballon niet direct aan dan moet je de ballon nog een keer opblazen.

14 INVULVERHAAL Vul zelf de stippellijntjes in en zie wat voor grappig, cool, stoer of zelfs spannend verhaal er ontstaat! JOEPIE! Het is weer zaterdag en jij en... (je favoriete ksjmaatje) hebben afgesproken aan... (favoriete plaats in Lichtaart) om samen naar de KSJ te... (manier van verplaatsen). Onderweg komen jullie... (de klungeligste leider/leidster) tegen die in alle haast met zijn/haar... (gek vervoersmiddel) door de straten scheurt. Hee,... (de klungeligste leider/leidster)!... (manier van roepen) jullie in koor. Waarom ben je zo gehaast? Wanneer hij/zij jullie hoort, kijkt hij/zij om en valt met een reusachtige smak tegen de grond. Jullie schrikken je een... (dier) en... (werkwoord) naar hem/haar toe. Het ziet er naar uit dat... (soort broek) van... (de klungeligste leider/leidster) volledig gescheurd is waardoor je zijn/haar... (bijvoeglijk naamwoord)... (soort onderbroek) kan zien. Jullie kunnen jullie lach niet inhouden en... (dierengeluid) als twee gekke... (idioot dier). Maar plots komt daar... (stoerste leider/leidster) aangereden op zijn/haar... (soort voertuig). Wat zijn jullie daar aan het doen?! vraagt hij/zij. Maar voor dat jullie een antwoord uit kunnen brengen merken jullie dat... (stoerste leider/leidster) zijn... (kledingstuk) van zijn/haar... (lichaamsdeel) scheurt en jullie zien een deel van het kostuum van... (favoriete superheld) tevoorschijn komen.... (stoerste leider/leidster), ben jij de echte... (favoriete superheld)?! De enige echte, zegt hij/zij. Ik zat rustig in het KSJ-lokaal te... (werkwoord) en te... (werkwoord) toen ik plots mijn... (grappig dier) hoorde... (manier van roepen). In mijn hoofd zag ik beelden voorbijflitsen van het ongeluk en ik zag meteen dat het om... (klungeligste leider/leidster) ging, aan zijn/haar... (naamwoord)... (soort onderbroek) te zien. Dus hier ben ik dan! Wordt vervolgd...

15 KOKEN à la KSJ Koekjestaart Ingrediënten: 2 pakjes petit beurre koekjes 250 gr bloemsuiker 250 gr smeerboter Koffie Bereiding: Crème au beurre: boter en suiker goed door elkaar mengen, indien niet smeuïg genoeg een heel klein beetje koffie toevoegen. Een laagje koekjes leggen (koekjes met de onderkant in de kofie dopen). Vervolgens crème au beurre op smeren. Zo doorgaan en een torentje bouwen. Als afwerking hagelslag op de taart strooien en 1 nachtje laten rusten. Smakelijk!!

16 MOPPENUURTJE Er word aan de deur gebeld, Giel doet de deur open. Een man staat voor de deur en vraagt: "is je vader thuis" Giel zegt: "nee, hij is overreden door een tractor" de man vraagt: "is je moeder thuis?" "nee, zij is overreden door een tractor" de man vraagt: "is je zus thuis?" "nee, ook zij is overreden door een tractor" De man vraagt: "wat doe jij eigenlijk?" Giel zegt: "tractor rijden" Het is wit en het staat in de hoek. Wat is het? Een gestrafte koelkast Ik vertelde een mop tegen den George, maar hij snapte de clou nie!!! Hahahahahahaha! Sanchez zegt tegen de Rooie: "Ik heb vannacht zes muggen doodgeslagen. Drie mannetjes en drie vrouwtjes." De Rooie vraagt: "Hoe weet je dat het drie mannetjes en drie vrouwtjes waren?" Omdat er drie aan de tv hingen en drie aan de spiegel." Zegt een man tegen de poes: Hey poes, blijft maar binnen! Want amai, wa is me da een hondenweer!

17 KAMP Op 28 juni was het weer zover... Op deze mooie dag vertrokken onze hardwerkende leiders en stoere aspi s weer richting La Gleize om alles klaar te maken voor alweer een fantastisch kamp! Nadat de leiding en de aspi s enkele dagen hard zwoegden en veel rijst aten, arriveerden ook onze straffe mannen van de knim en de sjo op de kampplaats. De knim vertrok zoals elk jaar met de trein richting de ardennen en gingen de laatste kilometers te voet. De sjo fietste zelfs het hele traject. Dat hadden ze weer goed gedaan! Eenmaal aangekomen konden zij beginnen met het sjorren van hun tafelvuur, waar ze de rest van het kamp s avonds gezellig konden bijpraten en liedjes zingen. Op 4 juli brak dan weer de grote dag aan voor de allerkleinsten onder ons: de joro s. Na een gezellige busrit van een 2-tal uurtjes kwamen ook zij aan op de kampplaats, waar de leiding, aspiranten, de kookploeg, de knim en de sjo ze al vrolijk stonden op te wachten. Eindelijk waren we allemaal compleet en kon het KSJ-kamp weer volop beginnen! Na een stevig middagmaal kregen de kinderen wat tijd om hun tenten netjes in te richten (nuja, netjes ) en een rondleiding op het kampterrein. Deze nam toch wel wat tijd in beslag, want wauwie, het was toch wel een groot terrein dit jaar! We moesten zelfs een halve dagtocht lopen om aan onze rivier te geraken. Maar dat vonden we niet erg, want wij stoere binken kunnen alles aan! Het kampthema was dit jaar toch wel iets speciaal, nl. de olympische maffiosi-spelen. De verschillende groepen vertegenwoordigden elk een land. Zo was joro 1-2 bijvoorbeeld de Chinese maffia. Elke dag tijdens de formatie streden de verschillende groepen tegen elkaar door het spelen van maffiaspelen.

18 De gezamenlijke dag was ook super leuk! Iedereen leerde elkaar nog een beetje beter kennen, ook kindjes van andere groepen en op het einde ontstond er (naar jaarlijkse gewoonte ) een heus moddergevecht! Iedereen moest eraan geloven. Vuil, nat, glibberig en blij ging iedereen naar de rivier en kwamen we allemaal propertjes terug voor het avondeten. Wat smaakte dat toch altijd zo lekker! Uiteindelijk brak de laatste avond aan, het kampvuur. Een avond waar toch wel iedereen, super hard naar uitgekeken had. Ook al betekende dit dat morgen het kamp gedaan was Maar dat heeft niemand tegengehouden om er nog een supergezellige en warme avond van te maken. Elke groep had een actje voorbereid en dit was toch wel zeker en vast de moeite! We kunnen toch wel zeggen dat dit weer een supermegafantastisch kamp was. Danku leden, kookploeg, leiding en alle andere mensen die dit kamp weer zo geweldig hebben gemaakt! Ik zou zeggen, tot volgend jaar!!

19 LEIDER VAN DE MAAND ID-kit Naam: Joren Van Pelt Leeftijd: 18 jaar Geeft leiding aan: joro 3-4 Lid sinds: joro Je kan mij herkennen aan: mijn teenharen Mooiste kampmoment: laatste kampvuur waar iedereen samen zit Ik wil wel eens op kamp gaan naar : een plek waar alles mag lievelingskleur : doorschijnend Ik eet niet graag : vuile frietjes, lekkere lust ik wel graag lievelingsfilm : ik vergeet altijd de titels lievelingsmuziek: the Dukes of Cockaigne!

20 LEIDSTER VAN DE MAAND I love ksj omdat: iedereen altijd vrolijk is Lievelingseten: lasagne Leukste ksj moment: toen we op tweedaagse in een circustent mochten slapen Lievelingsspel: dropping Lievelingsdier: panda Later als ik groot ben wil ik piloot worden ID-kit Naam: Laura Geudens Leeftijd: 18 jaar Geeft leiding aan: joro 3-4 Je kan mij herkennen aan: mijn onhandigheid

21 KALENDER JORO 1-2 Zaterdag 8 september STARTDAG Zaterdag 15 september Spiegeltent (meer info in kamperke) Zaterdag 22 september Doedeldoedeldoeeee Zaterdag 29 september Laat uw forsballen maar is zien! Zaterdag 6 oktober (Leidingsweekend) Zaterdag 13 oktober Nationale lamafeestdag! Zaterdag 20 oktober Al wie niet weg is, is gezien! Zaterdag 27 oktober Zaterdag 3 november So you think you can quiz? Zaterdag 10 november Al wa ge zegt, da zijde zelf! Zaterdag 17 november Zaterdag 24 november Tik, gij zijt het! Zaterdag 1 december Sinterklaas Zaterdag 8 december Zaterdag 15 december Schip ahoy, piraatje! Zaterdag 22 december Alles gaat, behalve ne kikker, da springt.

22 KALENDER JORO 3-4 Zaterdag 8 september STARTDAG Zaterdag 15 september Spiegeltent (meer info in kamperke) Zaterdag 22 september 3,2,1 start Zaterdag 29 september Doe de Daan Zaterdag 6 oktober (Leidingsweekend) Zaterdag 13 oktober Draai een keer in het rond Zaterdag 20 oktober SOS Laura Zaterdag 27 oktober Zaterdag 3 november Hop, hop, hop, joro 3-4 aan de top Zaterdag 10 november Da hee de Joren wel nie gezee Zaterdag 17 november Zaterdag 24 november Ik bal, jij balt, wij ballen Zaterdag 1 december Sinterklaas Zaterdag 8 december Zaterdag 15 december Hoopke Floo Zaterdag 22 december Rooie hier, Rooie daar, Rooie overal

23 KALENDER JORO 5-6 Zaterdag 8 september STARTDAG Zaterdag 15 september Spiegeltent (meer info in kamperke) Zaterdag 22 september Wie is dees? Zaterdag 29 september Eén twee drei, vetzakkerij Zaterdag 6 oktober (Leidingsweekend) Zaterdag 13 oktober Ruiltocht Zaterdag 20 oktober Wehei dit dat enzu! Zaterdag 27 oktober Zaterdag 3 november De tijd tikt door Zaterdag 10 november Dropping Zaterdag 17 november Zaterdag 24 november Kapitein Zeppos Zaterdag 1 december Sinterklaas Zaterdag 8 december Zaterdag 15 december Wat doeeee je? Zaterdag 22 december Da kunde gelle nie!

24 KALENDER KNIM Vrijdag 7 september STARTDAG Vrijdag 14 september Vrijdag 21 september The next generation Vrijdag 28 september Pretty little liars Vrijdag 5 oktober (Leidingsweekend) Vrijdag 12 oktober Zone stad Vrijdag 19 oktober Go IV! Vrijdag 26 oktober Vrijdag 2 november FC De Kampioenen Vrijdag 9 november Knim en SJO-weekend (meer info volgt) Vrijdag 16 november Vrijdag 23 november Master chef Zaterdag 1 december Sinterklaas Vrijdag 7 december Vrijdag 14 december Quiz me quick! Vrijdag 21 december The bold and the beautiful

25 KALENDER SJO Vrijdag 7 september STARTDAG Vrijdag 14 september Vrijdag 21 september Vrijdag 28 september Vrijdag 5 oktober Waarom vliegen vogels in de winter naar het zuiden? Wanneer leefde de oudste persoon ter wereld? (Leidingsweekend) Vrijdag 12 oktober Vrijdag 19 oktober Vrijdag 26 oktober Wat is het toppunt van nieuwsgierigheid? Het begint met een k en het eindigt op een t en er kan een worst in Vrijdag 2 november Het is warm en ruikt naar banaan Vrijdag 9 november Knim en SJO-weekend (meer info volgt) Vrijdag 16 november Vrijdag 23 november Zaterdag 1 december Waarom lachen kaboutertjes als ze gaan voetballen? Sinterklaas Vrijdag 7 december Vrijdag 14 december Vrijdag 21 december Het is bruin en kruipt tegen je been omhoog Wat moet je doen als je schoonmoeder tegen het raam klopt?

26 KALENDER ASPI Vrijdag 7 september STARTDAG Vrijdag 14 september Zatte zaterdag Vrijdag 21 september Lepels Vrijdag 28 september Oktotetrading Vrijdag 5 oktober Unts, unts, unts, baby (Leidingsweekend) Vrijdag 12 oktober Nos feratum Vrijdag 19 oktober Eend Vrijdag 26 oktober BAR Vrijdag 2 november Ukelélé Vrijdag 9 november Knim en SJO-weekend Vrijdag 16 november BAR Vrijdag 23 november Enkelband Zaterdag 1 december Sinterklaas Vrijdag 7 december BAR Vrijdag 14 december Nowling Vrijdag 21 december S

27 CONTACT Vragen, suggesties, Hier enkele nummers van de leiding. Joro 1-2 Inne 0474/ Joro 3-4 Jonas 0478/ Joro 5-6 Loeka 0495/ Knim Pim 0478/ Sjo Colette 0476/ Aspi Bram 0472/ Ben je een belangrijke brief kwijt, vind je het Kamperke even niet,... check dan zeker onze vernieuwde website waarop je alle info terugvindt!

28 ALGEMENE AGENDA Schrijf volgende data al zeker in je agenda! Zondag 9 september Opendeurdag Vrijdag 14 september Zatte zaterdag Zaterdag 15 september Spiegeltent in het dorp (circusnamiddag) Vrijdag 19 oktober Zaterdag 3 november Vrijdag 9 november zondag 11 november Maandag 31 december Zaterdag 12 januari Dag van de jeugdbeweging Doe allemaal jullie uniform aan naar school! Fototentoonstelling Fotoclub Visueel tentoonstelling kampfoto s Knim en SJO-weekend (meer info volgt) Chocomelk voor nieuwjaarszangertjes Lichtaart) Kerstboomverbranding Zaterdag 26 januari Damiaanactie Vrijdag 1 maart zondag 3 maart Zondag 24 maart Joroweekend (meer info volgt) Triangel (Joro-groepen, meer info volgt) Woensdag 10 april Zaterdag 13 april Zaterdag 4 mei zondag 5 mei Joepie (SJO, meer info volgt) Lentebraderij (bezoek onze stand) Dinsdag 2 juli Vertrek op kamp Knim en SJO Donderdag 4 juli donderdag 11 juli Kamp (vertrek Joro s) Andere data volgen nog

DE JOEKEL. Chiro Echo Aartselaar- Jaargang 22 - Nummer 2 November & December 2011 - Tweemaandelijks tijdschrift

DE JOEKEL. Chiro Echo Aartselaar- Jaargang 22 - Nummer 2 November & December 2011 - Tweemaandelijks tijdschrift DE JOEKEL Chiro Echo Aartselaar- Jaargang 22 - Nummer 2 November & December 2011 - Tweemaandelijks tijdschrift November December 1 2 In deze Joekel: Voorwoord p.3 Aankondigingen p.4 Speelclub p.5 Rakkers

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Beginnerslessen Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over vakantie. Een gesprek voeren over vrije tijd. Een vakantiehuisje huren Informatie vinden op het vliegveld.

Nadere informatie

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar Met open armen WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens Handleiding eerste leerjaar Inhoud Inleiding..................................................................................................

Nadere informatie

PEULESCHILLEKE VOORLEESVERHAAL VOOR DE ALLERKLEINSTEN EEN PRIJS! KIJK NU OOK NAAR LAPTEEN TV VAN PAPIER EN WIN VOUW EEN HOEDJE

PEULESCHILLEKE VOORLEESVERHAAL VOOR DE ALLERKLEINSTEN EEN PRIJS! KIJK NU OOK NAAR LAPTEEN TV VAN PAPIER EN WIN VOUW EEN HOEDJE UT PEULESCHILLEKE alleen voor aogse brakken en brakskes! editie 2015 4 VOORLEESVERHAAL VOOR DE ALLERKLEINSTEN 12 KIJK NU OOK NAAR LAPTEEN TV 10 VOUW EEN HOEDJE VAN PAPIER EN WIN EEN PRIJS! Prins Peer d

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Armoede: wat is dat?

Armoede: wat is dat? Armoede: wat is dat? Deze powerpointpresentatie met bijhorende tekst laat kinderen op een interactieve manier kennismaken met het begrip armoede, aan de hand van situaties die voor kinderen heel herkenbaar

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Oktober - November - December

Oktober - November - December 1 wcolofon Redactie Annelies Beke Bart Degroote Lisa Viane Maarten Keyngnaert Mathieu Veys Ole Mahieu Pieter Braeckevelt Riet Lapierre Vormgeving Riet Lapierre Cover Jonathan Verheye Eindredactie Annelies

Nadere informatie

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2)

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) Dag & tijd VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) MODULE 13: DEZE MODULE IS ONDERDEEL VAN EEN VIJFTIENDELIGE SERIE bekijk foto/plaatje praat samen wijs aan Dag & tijd luister naar je

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Het lievelingsboek van de koning

Het lievelingsboek van de koning Het lievelingsboek van de koning beslist, zeker Er was eens een koning die nog nooit een wedstrijd gewonnen had. Toch blééf de koning aan allerlei wedstrijden meedoen, want hij wilde absoluut G een keer

Nadere informatie

Een week uit het leven van een Duizendpoot

Een week uit het leven van een Duizendpoot Een week uit het leven van een Duizendpoot Achter deze pagina vind je zeven maal de beschrijving van een week uit het leven van een Duizendpoot. Het begint met de agenda van een bepaalde bestuurder en

Nadere informatie

t steltje Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang

t steltje Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang t steltje freinetschool dilsen-stokkem jaargang 3 nummer 8 januari 2011 Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang vragen dat ELK KIND zijn gekregen fluovestje aandoet voor en na school aub! Elk kind moet

Nadere informatie

Musical Roos en Reinier en het tijdreisavontuur

Musical Roos en Reinier en het tijdreisavontuur Pagina 1 van 20 Musical Roos en Reinier en het tijdreisavontuur Normale versie voor 2 typetjes (Reinier/Roos) Versie 2011 Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen

Nadere informatie

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. in een Beschermde Werkplaats. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. in een Beschermde Werkplaats. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw Werken in een Beschermde Werkplaats ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw is een beweging van, voor en door mensen met een verstandelijke beperking. We willen

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

Er blijft veel te doen

Er blijft veel te doen April 2015 Er blijft veel te doen Soms verzucht je echt wel eens: houdt het dan nooit op? We zitten in een prachtig huis, maar denk niet dat er nu niks meer te doen valt. We zijn hard doende om de inrichting

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

verschillen: die & deze // dit & dat...

verschillen: die & deze // dit & dat... verschillen: die & deze // dit & dat... ROC van Amsterdam educatie ROC van Amsterdam verschillen: die & deze // dit & dat... mooi lelijk snel langzaam groot klein winter zomer aan uit kort lang zoet zuur

Nadere informatie

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen.

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen. 1 weekje Nog maar 1 week. Nu wordt het serieus. Gister hebben we de auto "proef-gepakt". Alle spullen die we nu niet meer nodig hebben hier zijn al in de auto gebleven. We hebben gemerkt dat we erg veel

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

Jaaroverzicht. www.ksj.be www.ksjwest.be. Leidingstekort 4-5. Spannende kortverhalen 6-7. Organigram 8-9. Bonsaï WES 2-3 Wedstrijd kampfoto s WES x3

Jaaroverzicht. www.ksj.be www.ksjwest.be. Leidingstekort 4-5. Spannende kortverhalen 6-7. Organigram 8-9. Bonsaï WES 2-3 Wedstrijd kampfoto s WES x3 VU: Marie Descamps, Dwarsweg 1, 8560 Gullegem Afgiftekantoor: GENT X P602634 jaargang 32 nr. 6 juli-augustus 2013 tweemaandelijks tijdschrift www.ksj.be www.ksjwest.be BELGIË BELGIQUE P.B. GENT X BC 9666

Nadere informatie

Multiple Sclerose. zo zit dat!

Multiple Sclerose. zo zit dat! Multiple Sclerose zo zit dat! Inhoudsopgave MS - zo zit dat! Hoofdstuk 1 Wat is MS Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS Hoofdstuk 3 Medicijnen Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS Homepage MSkidsweb Gastenboek berichtjes

Nadere informatie

T LEIKE SINTERKLAAS BIJ DE SCOUTING 1 E WEEKEND +SCOUTS JOTI & STOA 2012 LAAT JE UITDAGEN! 25 JAAR STAF DECEMBER 2012 WWW.SCOUTINGUDENHOUT.

T LEIKE SINTERKLAAS BIJ DE SCOUTING 1 E WEEKEND +SCOUTS JOTI & STOA 2012 LAAT JE UITDAGEN! 25 JAAR STAF DECEMBER 2012 WWW.SCOUTINGUDENHOUT. T LEIKE SINTERKLAAS BIJ DE SCOUTING 1 E WEEKEND +SCOUTS JOTI & STOA 2012 LAAT JE UITDAGEN! 25 JAAR STAF DECEMBER 2012 WWW.SCOUTINGUDENHOUT.NL VAN DE MAKERS VAN T NIEUWE LEIKE Hallo allemaal, Een nieuw

Nadere informatie