Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A?"

Transcriptie

1 Grip op de griep Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen 1 Inleiding 2 Wat is de Nieuwe Influenza A? 3 Wat zijn uw risico s? 4 Voorbereiding 5 Preventieadvies werkgevers 6 Preventieadvies medewerkers 7 Wat te doen bij griep 8 Meer informatie

2 1 Inleiding Sinds april is er een nieuw griepvirus bekend, Nieuwe Influenza A (H1N1) (voorheen Mexicaanse griep). In het najaar wordt in Nederland een grote uitbraak van deze griep verwacht. Uw medewerkers vormen het hart van uw onderneming. U wilt natuurlijk voorkomen dat zij (of u zelf) geveld worden door de Nieuwe Influenza A. Interpolis helpt u hier graag bij. Op internet is veel informatie te vinden over de Nieuwe Influenza A. Wij hebben voor u de belangrijkste informatie gebundeld in deze brochure. Zo hebt u een compact overzicht van de maatregelen die u en uw medewerkers kunnen nemen om grip op de griep te houden. En de gevolgen voor uw onderneming zo veel mogelijk te beperken.

3 2 Wat is de Nieuwe Influenza A? De belangrijkste symptomen van deze griep zijn: Snel opkomende koorts (38º Celsius en hoger) Rillerigheid Spierpijn Droge hoest Hoofdpijn Neusverkoudheid Vermoeidheid Hoe verspreidt het virus zich? Het griepvirus verspreidt zich via de lucht door hoesten, niezen en praten. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, zoals in het openbaar vervoer of op het werk. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals deurknoppen of toetsenborden. Na besmetting duurt het gemiddeld twee tot vier dagen (maximaal zeven) voordat iemand ziek wordt. Griep is besmettelijk vanaf één dag vóór het begin van de ziekteverschijnselen tot zes dagen daarna. Niet iedereen die besmet is, wordt ook ziek. Toch kunnen ook zij anderen besmetten. Wat te doen bij griepsymptomen? Neem telefonisch contact op met de huisarts. Ga niet naar het spreekuur van de huisarts om besmetting van mensen in de wachtkamer te voorkomen. De huisarts zal de diagnose stellen, deze is naar verwachting binnen twaalf uur bekend. Het herstel van deze griep duurt gemiddeld een week.

4 3 Wat zijn uw risico s? De verwachting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is, dat op het hoogtepunt van de grieppandemie maximaal een derde van de bevolking ziek is. In een korte periode kan daardoor een groot aantal medewerkers uitvallen in uw bedrijf. Medewerkers vallen uit omdat ze zelf ziek zijn, of moeten zorgen voor zieke familieleden. Of omdat ze kinderen moeten opvangen vanwege uitval van lessen of opvang. Een hoog verzuimpercentage betekent een groot risico voor de continuïteit van uw onderneming. Belangrijke bedrijfsprocessen kunnen vertraging oplopen of zelfs stil komen te liggen. En niet alleen in uw bedrijf kunnen medewerkers de griep krijgen. Ook in bedrijven en organisaties waar u mee samenwerkt en waar u van afhankelijk bent: uw leveranciers en klanten. Ook dit verzuim kan een grote impact op uw onderneming hebben. Natuurlijk is nu nog niet bekend hoe de grieppandemie zich gaat ontwikkelen. En het verwachte percentage ziekmeldingen is een landelijk gemiddelde. In uw bedrijf kunnen dus meer, maar ook minder medewerkers ziek worden. U wilt dat uw bedrijf zo goed mogelijk draait, ook tijdens een grieppandemie. De grieppandemie zelf kunt u niet voorkomen. De gevolgen voor uw bedrijfscontinuïteit kunt u wél beperken, met goede preventiemaatregelen. En daar adviseert Interpolis u graag in.

5 4 Voorbereiding Wij adviseren u om een continuïteitsplan voor uw bedrijf op te stellen. Hiermee krijgt u inzicht in de risico s die uw onderneming loopt bij een grieppandemie. Zodat u vooraf maatregelen kunt nemen. Hiervoor heeft de overheid het volgende stappenplan opgesteld: Wijs een persoon in uw bedrijf aan die verantwoordelijk is voor de voorbereiding op de grieppandemie. Zoek informatie over de grieppandemie op Internet op, bijvoorbeeld op Breng in kaart welke medewerkers tijdens het werk een verhoogd risico lopen op besmetting. Zorg er voor dat uw medewerkers op het werk zo min mogelijk blootgesteld worden aan het griepvirus. Inventariseer door u geproduceerde producten en diensten die onmisbaar zijn voor uw klanten tijdens de grieppandemie. Inventariseer de activiteiten die essentieel zijn voor de levering van producten en diensten aan uw klanten en voor het blijven functioneren van uw organisatie tijdens de grieppandemie. Breng in kaart welke mensen en middelen u voor de beschreven activiteiten nodig hebt. Inventariseer of u bij een personeelsuitval van 10%, 30% en 50% tijdens de grieppandemie de benodigde activiteiten, producten en diensten kunt blijven leveren. Informeer bij uw leveranciers of zij de producten en diensten die u echt nodig hebt, kunnen blijven leveren tijdens de grieppandemie. Inventariseer uw financiële risico s in geval van de grieppandemie.

6 Om u te helpen bij het opstellen van een continuïteitsplan heeft de overheid ook een checklist ontwikkeld. Deze vindt u ook op onze website Daarnaast kunt u zich ook op andere manieren voorbereiden op de grieppandemie. Koop bijvoorbeeld op tijd voldoende hygiënische hulpmiddelen in. Zoals papieren handdoeken, tissues, handdesinfectiemiddelen en kantoorreinigingsmiddelen. Zorg ook voor goede voorlichting van uw medewerkers. Communiceer bijvoorbeeld op tijd uw richtlijnen voor ziekteverlof en bijzonder verlof tijdens de grieppandemie. Zo voorkomt u onduidelijkheid en onrust. Binnen uw bedrijf kunt u verder de volgende maatregelen nemen om de verspreiding van het griepvirus te beperken: Contact met mensen die griep hebben voorkomen. Verminderen van contact met anderen. Werkplekken reinigen. Persoonlijke hygiëne aanmoedigen. In de volgende hoofdstukken staan enkele praktische tips. Zowel voor u als werkgever als voor uw medewerkers. Communiceer deze de komende weken aan uw medewerkers. Zo is iedereen goed voorbereid op een eventuele uitbraak van de griep.

7 5 Preventieadvies werkgevers Grip op de griep: tips voor u als werkgever Geef uw medewerkers tips hoe zij zelf besmetting en verspreiding kunnen voorkomen. (zie hoofdstuk 6) Gebruik de bijgevoegde poster met preventietips en hang deze op in uw bedrijf. Laat dagelijks de werkplekken schoonmaken met een papieren doekje en desinfecterend middel. Laat regelmatig voorwerpen schoonmaken die vaak aangeraakt worden door verschillende personen. Zoals liften deurknoppen, kranen, bureaus, telefoons. Verwijder magazines, brochures, kranten en dergelijke uit wachtkamers en andere ruimtes. Gebruik de bijgevoegde thermometerkaarten wanneer medewerkers vermoeden dat ze koorts hebben. Reinig de kaarten na gebruik met water. Stuur medewerkers naar huis zodra ze griepverschijnselen zoals koorts vertonen. Laat zieke medewerkers thuisblijven totdat ze helemaal genezen zijn. Beperk het aantal vergaderingen en de vergadertijd. Ventileer werk- en vergaderruimten. Stimuleer thuiswerken. Voer flexibele lunchtijden in zodat het aantal mensen in de lunchgelegenheid kleiner is. Voer flexibele werktijden in. Zo kunnen uw medewerkers de spitsuren in het openbaar vervoer vermijden.

8 6 Preventieadvies medewerkers Besmetting met de griep is nooit helemaal te voorkomen. Mensen zijn immers al besmettelijk vóór ze ziek worden. Maar via deze maatregelen kunt u samen met uw medewerkers wel de kans op verspreiding van het nieuwe griepvirus verkleinen. Grip op de griep: tips voor uw medewerkers Was regelmatig de handen met water en zeep. Droog de handen met een papieren doekje. Gooi het doekje daarna direct in de vuilnisbak. Raak zo min mogelijk de mond, neus en ogen aan. Gebruik papieren zakdoeken bij hoesten en niezen. Gebruik deze eenmalig. Was direct de handen. Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Vermijd in elk geval de spitsuren. Beperk persoonlijk contact en maak zoveel mogelijk gebruik van de telefoon, fax, s en het internet. Vermijd handen schudden. Vermijd slecht geventileerde ruimten. Gooi eventueel gebruikte mondkapjes weg na hoesten of niezen. Dit geldt ook voor vochtige mondkapjes. Start s ochtends met het reinigen van de werkplek met behulp van een papieren doekje met desinfecterend middel. Meld griepklachten direct aan de leidinggevende en neem telefonisch contact op met de huisarts.

9 7 Wat te doen bij griep Ziek? Of toch niet? Heeft uw medewerker koorts? Hoofdpijn en keelpijn? Spierpijn of een verstopte neus? Deze symptomen kunnen erop wijzen dat hij of zij is besmet met het Nieuwe Influenza A virus. Zorg dat uw medewerker bij twijfel altijd telefonisch contact opneemt met de huisarts. Niet langsgaan, want hierdoor verspreidt het virus zich sneller. De huisarts stelt vast of uw medewerker is besmet met het griepvirus en schrijft in dat geval virusremmers voor. Laat zieke medewerkers altijd thuisblijven tot ze volledig hersteld zijn. Ziekmelding Heeft uw medewerker de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A)? Meld dan uw medewerker zoals gebruikelijk ziek via het meldloket Wilt u dat het verzuim-intakegesprek direct plaatsvindt? Kies dan voor de optie: Direct contact opnemen. Extra service Uw onderneming moet ook tijdens de griep doordraaien. Daarom bieden wij u nu een nieuwe dienst aan in samenwerking met een aantal uitzendorganisaties. Op uw verzoek regelen zij tijdelijke vervanging voor uw zieke medewerker(s). U betaalt het uurloon van de uitzendkracht, geen extra bemiddelingskosten. Kijk voor meer informatie op uw Interpolis meldloket

10 Wat kan onze Arbodienst voor u betekenen? Hebt u al uw zorgen rondom verzuim uit handen gegeven en het verzuimmanagement via Interpolis geregeld? Onze Arbodienst biedt u dan graag de volgende aanvullende diensten. Digitale helpdesk Voor medische ondersteuning en inhoudelijke vragen kunt u online terecht bij de digitale helpdesk via Ons team van deskundigen beantwoordt uw vragen (kosteloos) binnen 24 uur. Maatwerk Wilt u graag een advies op maat ontvangen? Tegen betaling biedt onze Arbodienst u diverse maatwerkoplossingen aan.van voorlichting aan uw medewerkers tot hulp bij het opstellen van uw bedrijfscontinuïteitsplan.

11 8 Meer informatie Hebt u vragen over de griep? Neem dan contact op met de Interpolis Servicedesk Werkgevers. Zij helpen u graag bij de voorbereidingen op de griep. Ook schakelen zij de Arboarts in wanneer dit noodzakelijk is. De Servicedesk is bereikbaar via telefoonnummer (013) Op uw Interpolis meldloket treft u meer relevante informatie aan over de griep en over maatregelen om de griep binnen uw onderneming te beperken. U vindt hier ook een bedrijfscontinuïteitsplan en bijbehorende checklist. Kijk op bij de optie Downloads. Werkt u samen met onze Arbodienst en wilt u meer weten over onze maatwerkoplossingen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via de digitale helpdesk Hebt u een eigen arbodienst of bedrijfsarts, maar wilt u weten wat Interpolis voor u kan betekenen in het verzuimmanagement? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur of kijk op De informatie over de griep in deze brochure is gebaseerd op informatie van diverse overheidsinstanties. Voor meer informatie over de griep, de grieppandemie, preventiemaatregelen en de laatste stand van zaken bezoekt u de volgende websites: of Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

12 xxxx xx2009

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan Klaar voor een grieppandemie Continuïteitsplan Inleiding Tijdens een grieppandemie (zie bijlage 1) kan de continuïteit van het onderwijs ern de bedrijfsvoering van MOVARE * onder druk komen te staan. Mogelijk

Nadere informatie

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK MEDE OP BASIS VAN NOTITIE NUOVO Teksten voor website PCOU en Willibrord Het H1N1-influenzavirus (de

Nadere informatie

Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven. Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep

Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven. Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep 1 Inleiding De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft sinds juni de hoogste alarmfase van de Mexicaanse griep

Nadere informatie

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)?

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie 2 Wat leest u in deze folder? Deze folder gaat over een grieppandemie (wereldgriep). U leest de antwoorden op 10 belangrijke

Nadere informatie

Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA

Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA Amsterdam, juli 2009 Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam www.oba.nl 020-52 30 701 INHOUDSOPGAVE Algemeen 3 1. Risicoreductie 3 2.

Nadere informatie

Rechtspositionele aspecten bij grieppandemie

Rechtspositionele aspecten bij grieppandemie Rechtspositionele aspecten bij grieppandemie 1. Ik heb symptomen van (Mexicaanse) griep; wat nu? Meld je ziek bij je leidinggevende. Geef bij ziekmeldingen aan dat je denkt het griep te hebben. De symptomen

Nadere informatie

Wat kan uw bedrijf ondernemen tegen een grieppandemie? Grieppandemie

Wat kan uw bedrijf ondernemen tegen een grieppandemie? Grieppandemie Wat kan uw bedrijf ondernemen tegen een grieppandemie? Grieppandemie Inhoud Wat is een grieppandemie? 4 Wat leest u in deze brochure? 5 Hoe treft een grieppandemie uw bedrijf of organisatie? 6 Wat zijn

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkdocument 31-08-2009 Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Betreft : Opgesteld door: Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkgroep Grieppandemie Datum: 31 augustus 2009 Hygiëneprotocol Nieuwe

Nadere informatie

Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB

Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB ductie Ziekte en arbeidsongeschiktheid hebben een grote impact op jou, je bedrijf en je medewerkers. Een gezonde en veilige werkomgeving

Nadere informatie

Handleiding bedrijfscontinuïteit bij Grieppandemie

Handleiding bedrijfscontinuïteit bij Grieppandemie Handleiding bedrijfscontinuïteit bij Grieppandemie Maart 2008 Inhoudsopgave 1. Introductie 3 2. Griep en grieppandemie 5 2.1. Seizoensgriep / griepepidemie 5 2.2. Grieppandemie 5 2.3. Vogelgriep 7 2.4.

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

Griep (influenza) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Griep (influenza) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Griep (influenza) De arts vermoedt dat u een griepvirus heeft. U wordt hiervoor op de Spoedeisende Hulp of polikliniek al onderzocht. Om te voorkomen dat u andere personen besmet met het griepvirus wordt

Nadere informatie

Verkoudheid en griep

Verkoudheid en griep 400038 Verkoudheid en griep_400038 Verkoudheid en griep 17-08-11 15:19 Pagina Verkoudheid en griep WAT IS VERKOUDHEID EN WAT IS GRIEP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT

Nadere informatie

Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting

Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen in ons ziekenhuis en heeft van uw arts gehoord dat u (mogelijk)

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep 1 ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP U ontvangt deze folder omdat u in aanmerking komt voor een vaccinatie

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

Bedrijfscontinuïteitsplan Grieppandemie

Bedrijfscontinuïteitsplan Grieppandemie 2009 Bedrijfscontinuïteitsplan Grieppandemie Bedrijfscontinuïteitsplan Grieppandemie Auteursrecht Juli-2009 Bedrijfscontinuïteitsplan Grieppandemie ( ) Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Kwetsbaarheden en

Nadere informatie

@rboinfect alertsysteem

@rboinfect alertsysteem Samenvatting: Nieuwe website van VWS Arboprofessionals werkzaam de gemeente Arboprofessionals o.a. werkzaam in het onderwijs Griep Check Nederlands Huisartsen genootschap Niet zorg: wanneer mag ik weer

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

Griep: Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving. Voor meer informatie : www.influenza.be. info@influenza.be

Griep: Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving. Voor meer informatie : www.influenza.be. info@influenza.be 0800/99.777 Griep: Interministerieel Commissariaat Influenza Eurostation II Victor Hortaplein 40 Bus 10 1060 Brussel Voor meer informatie : Aanbevelingen voor de zieken en hun omgeving www.influenza.be

Nadere informatie

Alle informatie in dit document is gebaseerd op:

Alle informatie in dit document is gebaseerd op: GRIEPPANDEMIE PROTOCOL EW (versie 3) Grieppandemie Protocol 1 Mexicaanse Griep, De Nieuwe Influenza H1N1, Grieppandemie, The Flu, we lezen er dagelijks over in de kranten, op internet en we horen er dagelijks

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP 032 Folder vac. zorgpers A5_NL.indd 1 16-10-2009 14:44:29 Wat

Nadere informatie

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN Nr. 108 Wat is de klassieke of seizoensgriep In de volksmond wordt er gesproken over de griep, waar het gaat over een zware verkoudheid of een luchtwegeninfectie met enkele

Nadere informatie

VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST

VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST www.benuapotheek.nl VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST PLOTSELING EEN RILLERIG GEVOEL, SPIERPIJN, KEELPIJN, LAST VAN HOESTEN EN KOORTS MISSCHIEN IS DIT HET BEGIN VAN EEN FORSE GRIEP

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010

Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010 Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010 De kop is eraf!!! Gisteren hebben we een gezellige feestdag gehad met prachtig weer. Samen met de feestcommissie hadden we allerlei activiteiten uitgewerkt

Nadere informatie

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist 14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist GRIEPVACCINATIE VAN ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? 1. Griep quiz 2. Wat is seizoensgriep?

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Plan van aanpak met betrekking tot grieppandemie. Stichting Philadelphia Zorg

Plan van aanpak met betrekking tot grieppandemie. Stichting Philadelphia Zorg Plan van aanpak met betrekking tot grieppandemie Stichting Philadelphia Zorg Plan van aanpak met betrekking tot grieppandemie Stichting Philadelphia Zorg Auteurs Margreet Roukema, Trieneke Santing en

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen

Bronchiolitis bij kinderen Kindergeneeskunde Bronchiolitis bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een ontsteking van de kleine luchtwegen heeft. Lang niet

Nadere informatie

Plan van aanpak met betrekking tot grieppandemie. Stichting Philadelphia Zorg

Plan van aanpak met betrekking tot grieppandemie. Stichting Philadelphia Zorg Plan van aanpak met betrekking tot grieppandemie Stichting Philadelphia Zorg Plan van aanpak met betrekking tot grieppandemie Stichting Philadelphia Zorg Auteurs Margreet Roukema, Trieneke Santing en

Nadere informatie

Brede school Blitterswijck Schooljaar 2009-2010 Nr. 1

Brede school Blitterswijck Schooljaar 2009-2010 Nr. 1 Brede school Blitterswijck Schooljaar 2009-2010 Nr. 1-7 september 2009 Blitsgids Start nieuwe schooljaar De vakantie zit er op. Vandaag zijn we weer fris van start gegaan. Hopelijk heeft iedereen er weer

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden?

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? WAT IS SEIZOENSGRIEP? WAT IS SEIZOENSGRIEP? > Een acute luchtweginfectie: Plots begin met koorts en rillingen Hoofdpijn Spierpijn Keelpijn

Nadere informatie

Griep. Cindy Postma; Cindy Postma; Meijer; D van Oort. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Griep. Cindy Postma; Cindy Postma; Meijer; D van Oort. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Cindy Postma; Cindy Postma; Meijer; D van Oort 19 february 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/26217 Dit lesmateriaal is

Nadere informatie

Griep. Cindy Postma ; Cindy Postma; Meijer. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/26217

Griep. Cindy Postma ; Cindy Postma; Meijer. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/26217 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Cindy Postma ; Cindy Postma; Meijer 19 februari 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/26217 Dit lesmateriaal is gemaakt met

Nadere informatie

VERKOUDHEID APOTHEEK.NL

VERKOUDHEID APOTHEEK.NL VERKOUDHEID E N G R I E P WAT IS VERKOUDHEID EN WAT IS GRIEP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK.NL VERKOUDHEID E N G R I E P Plotseling

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2009 Betreft Nieuwe Influenza A (H1N1)

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2009 Betreft Nieuwe Influenza A (H1N1) > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen?

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen? RSV-infectie Inhoudsopgave Wat is RSV? 3 Hoe kunt u RSV herkennen? 3 Hoe gevaarlijk is RSV? 4 Is RSV besmettelijk? 5 Is een RSV-infectie te voorkomen? 6 RSV: wat moet u onthouden? 7 Medische behandeling

Nadere informatie

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn Verkoudheid en griep Plotseling een rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, last van hoesten en koorts... Misschien is dit het begin van een forse griep ( influenza ). In dat geval kunt u ook last krijgen

Nadere informatie

Influenza A(H1N1)- Mexicaanse griep: organisatorische maatregelen in de kinderopvang

Influenza A(H1N1)- Mexicaanse griep: organisatorische maatregelen in de kinderopvang Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING - Mexicaanse griep: organisatorische maatregelen in de kinderopvang

Nadere informatie

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts.

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts. Aan alle ouders en verzorgers, Bij een aantal niet-gevaccineerde kind(eren) in het Land van Heusden en Altena is mazelen geconstateerd. In deze brief willen wij u in overleg met de GGD West-Brabant informeren

Nadere informatie

Griep versie februari 2017

Griep versie februari 2017 Griep versie februari 2017 Griep in het kort Wat is griep? Griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus, het griepvirus. Mensen noemen verkouden zijn,

Nadere informatie

Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen!

Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen! Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen! Informatie over griep en verkoudheid Griep en verkoudheid zijn infectieziekten die van mens op mens overdraagbaar zijn. Goede hygiëne helpt verspreiding en besmetting

Nadere informatie

De Mexicaanse griep. Als je de verspreiding van de Mexicaanse griep wilt onderzoeken, moet je er eerst iets over de griep weten.

De Mexicaanse griep. Als je de verspreiding van de Mexicaanse griep wilt onderzoeken, moet je er eerst iets over de griep weten. De Mexicaanse griep - Laat leerlingen het werkblad in groepen van twee invullen. - Indien u één groep van 3 leerlingen heeft, kunnen twee leerlingen hun naam in één teksveld plaatsen. - U kunt de werkbladen

Nadere informatie

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik Infectiepreventie De jaarlijkse griepprik 1 De jaarlijkse griepprik Deze folder informeert u over de vaccinatie tegen de seizoensgriep. U krijgt deze folder omdat u, net als uw collega s, ook dit jaar

Nadere informatie

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF informatie voor patiënten Regelmatige controles in het mucoviscidose referentiecentrum zijn onontbeerlijk. Een ziekenhuis is

Nadere informatie

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN 17241 Wat is het RS virus? Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS virus genoemd, is een virus dat infecties veroorzaakt aan de luchtwegen (neus, oren, keel,

Nadere informatie

WerkAttent. Voor een heldere aanpak van verzuim

WerkAttent. Voor een heldere aanpak van verzuim WerkAttent Voor een heldere aanpak van verzuim Wat is het? 1 Wij zijn Interpolis Wij denken met u mee. Over uw toekomst, uw pensioen, uw gezondheid. Over uw woning, uw bedrijf, uw medewerkers. Over brand,

Nadere informatie

Waarom krijgt u een uitnodiging voor de griepprik?

Waarom krijgt u een uitnodiging voor de griepprik? Griepprik 2014 Uw (huis)arts nodigt u uit voor de griepprik. Deze folder geeft u informatie over de griepprik. Kiest u voor de griepprik? Ga de griepprik dan halen en wacht niet tot de griep heerst. De

Nadere informatie

achtergrond FORUM #13/

achtergrond FORUM #13/ achtergrond 30 Tekst: Frank den Hoed, Jiska Vijselaar Foto: Robin Utrecht /anp 31 achtergrond Hoe zorg je ervoor dat vitale functies van de samenleving blijven draaien als er veel zieken zijn De grootste

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen Bij verzuim ligt het accent op wat je nog wel kan. Ziek is ziek, maar betekent niet automatisch dat je niet kunt werken. Ziekteverzuim is minder vrijblijvend en vraagt van werkgever en medewerker meer

Nadere informatie

Griepprik 2013 Informatie over de griepprik 2013

Griepprik 2013 Informatie over de griepprik 2013 Griepprik 2013 Informatie over de griepprik 2013 Uw (huis)arts nodigt u uit voor de griepprik. Deze folder geeft u informatie over de griepprik. Kiest u voor de griepprik? Ga de griepprik dan halen en

Nadere informatie

Voorbereid op een grieppandemie!

Voorbereid op een grieppandemie! Voorbereid op een grieppandemie! Handleiding continuïteitsmanagement voor decentrale overheden December 2008 Voorwoord Vóór u ligt de handleiding continuïteitsmanagement bij grieppandemie voor decentrale

Nadere informatie

Waarom krijgt u een uitnodiging voor de griepprik?

Waarom krijgt u een uitnodiging voor de griepprik? Griepprik 2015 Uw (huis)arts nodigt u uit voor de griepprik. Deze folder geeft u informatie over de griepprik. U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en half november. U krijgt de griepprik

Nadere informatie

VERKOUDHEID OF GRIEP?

VERKOUDHEID OF GRIEP? VERKOUDHEID OF GRIEP? Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door besmetting met een virus. Die kan via speekseldruppeltjes maar meestal besmetten we ons zelf nadat we met onze handen in contact zijn

Nadere informatie

RS-virus, Virale Bronchiolitis

RS-virus, Virale Bronchiolitis RS-virus, Virale Bronchiolitis Wat is het? Het RS-virus is een virus dat luchtweginfecties kan veroorzaken. Het virus lijkt veel op het griepvirus en wordt ingedeeld in de groep met virussen die bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Nieuwe Influenza A (H1N1) 15 juli 2009

Vragen en antwoorden Nieuwe Influenza A (H1N1) 15 juli 2009 Vragen en antwoorden Nieuwe Influenza A (H1N1) 15 juli 2009 Het overzicht met vragen en antwoorden wordt regelmatig aangepast. De datum van de laatste versie wordt vermeld. Algemene vragen Waarom is de

Nadere informatie

De belangrijkste informatie:

De belangrijkste informatie: Griepprik 2017 Uw (huis)arts nodigt u uit voor de griepprik. Deze folder geeft u informatie over de griepprik. Wat is griep? Bij griep heeft u vaak hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en

Nadere informatie

Nieuwe Influenza A (H1N1)

Nieuwe Influenza A (H1N1) Belangrijke informatie voor de verzorgings- en verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties over de handelswijze bij Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A (H1N1) ( Mexicaanse

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over ebola

Vragen en antwoorden over ebola Vragen en antwoorden over ebola 2 oktober 2014 Wat is ebola? Het ebolavirus veroorzaakt een zeldzame maar zeer ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt. De ziekteverschijnselen zijn: hoge koorts,

Nadere informatie

Luba Payroll / 2014. Verzuimprotocol

Luba Payroll / 2014. Verzuimprotocol Luba Payroll / 2014 Verzuimprotocol Inleiding In jouw payrollbevestiging staat aangegeven of je aangemeld wordt bij de arbodienst van jouw opdrachtgever of van Luba Payroll. Word je bij de arbodienst van

Nadere informatie

TOTAALAANPAK VOOR VERZUIM IN DE MODE-, INTERIEUR-, TAPIJT- EN TEXTIELBRANCHE

TOTAALAANPAK VOOR VERZUIM IN DE MODE-, INTERIEUR-, TAPIJT- EN TEXTIELBRANCHE TOTAALAANPAK VOOR VERZUIM IN DE MODE-, INTERIEUR-, TAPIJT- EN TEXTIELBRANCHE Hoe werkt de Verzuimaanpak van MODINT Arbo? Met de Verzuimaanpak van MODINT Arbo ondersteunt MODINT Arbo u bij verzuim in uw

Nadere informatie

Is den rooden loop terug in het land?*

Is den rooden loop terug in het land?* Is den rooden loop terug in het land?* Transmissiedag 14/9/2010 Anouk Vanlander CLB-arts * Observatie bij een dysenterie-epidemie van 1779. Geschiedenis der geneeskunde 2008;4(12):208-14 Melding door school

Nadere informatie

Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening

Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening Eén op de drie mensen krijgt te maken met een chronische aandoening. Werken met een chronische aandoening is goed mogelijk. Vaak

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie

Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie Griep of griepje? De symptomen van verkoudheid lijken soms wel wat op die van griep waardoor men al snel denkt met een griepje te maken te hebben. Maar in

Nadere informatie

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Waterpokken Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat bij u of uw kind (mogelijk) het waterpokkenvirus aanwezig is. Net als alle andere Nederlandse

Nadere informatie

Legionella pneumophila (veteranenziekte)

Legionella pneumophila (veteranenziekte) Legionella pneumophila (veteranenziekte) Inleiding De legionella-uitbraak in 1999 op de bloemententoonstelling in Bovenkarspel was voor de overheid aanleiding om maatregelen te nemen om een nieuwe uitbraak

Nadere informatie

Een grieppandemie; de directe en indirecte gevolgen voor uw organisatie

Een grieppandemie; de directe en indirecte gevolgen voor uw organisatie Een grieppandemie; de directe en indirecte gevolgen voor uw organisatie De overheid waarschuwt bedrijven en organisaties om zich voor te bereiden op de gevolgen van de Mexicaanse griep. Met de verhoging

Nadere informatie

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016 Protocol Ziekte Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Zieke Kinderen... 3 2.1 Wat doen we met zieke kinderen?... 3 2.2 Wanneer kunnen kinderen niet meer op de groep blijven?... 3 2.3 Wanneer wordt de huisarts ingeschakeld?...

Nadere informatie

Handen wassen met zeep

Handen wassen met zeep HANDLEIDING DIGIBORD PRESENTATIE Handen wassen met zeep Meer informatie op hygienewerkt.info Met deze handleiding geven wij u een toelichting op de Digibord presentatie Handen wassen met zeep. Per slide

Nadere informatie

Grip op Verzuim voor werkgevers. Daar wordt uw bedrijf beter van

Grip op Verzuim voor werkgevers. Daar wordt uw bedrijf beter van Grip op Verzuim voor werkgevers Daar wordt uw bedrijf beter van Grip op Verzuim voor werkgevers Met Grip op Verzuim verzekert u de risico s van verzuim Wanneer uw werknemers ziek worden, heeft u een aantal

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Griep of influenza

Patiënteninformatie. Griep of influenza Patiënteninformatie Griep of influenza Inhoud Inleiding... 3 Informatie over griep... 3 Wat is griep?... 3 Is vaccinatie belangrijk?... 3 Voor wie is griepvaccinatie sterk aangeraden?... 3 Wanneer moet

Nadere informatie

Antivirale middelen tijdens een grieppandemie

Antivirale middelen tijdens een grieppandemie Antivirale middelen tijdens een grieppandemie Standpunt van de overheid over het gebruik ter voorkoming van ziekte 1. Samenvatting Bedrijven en organisaties die een vitale rol spelen bij het zo goed mogelijk

Nadere informatie

BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. WWW.RENSWOUDE.NL.

BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. WWW.RENSWOUDE.NL. HUIS Dorpsstraat 4 Tel.: 0318-578150 fax: 0318-578170 Email adres: info@renswoude.nl BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. SOCIALE ZAKEN Openingstijden:

Nadere informatie

Koorts bij kinderen 1

Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kun je zelf doen? 2 Voorlichtingsfilm 2 Wat is koorts? 2 Wat is de oorzaak? 3 Longontsteking 3 Hoe

Nadere informatie

Griep en griepvaccinatie 1/5

Griep en griepvaccinatie 1/5 Griep en griepvaccinatie 1/5 E-info Griep en griepvaccinatie 1 Wat is griep? Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt daarom ook wel influenza genoemd. Het influenzavirus veroorzaakt een

Nadere informatie

hoe zorgt u voor uw werknemers en organisatie?

hoe zorgt u voor uw werknemers en organisatie? Pandemie: hoe zorgt u voor uw werknemers en organisatie? De laatste jaren zijn er diverse dreigingen voor het ontstaan een pandemie geweest. Denk aan SARS en het vogelgriepvirus H5N1. Daarbij werd telkens

Nadere informatie

Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen! Informatie over griep en verkoudheid

Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen! Informatie over griep en verkoudheid Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen! Informatie over griep en verkoudheid www.rivm.nl/griep 84993-008087 Toolkit Griep_TG.indd 1 Griep en verkoudheid zijn besmettelijk. Goede hygiëne helpt verspreiding en

Nadere informatie

1. Ziekmelding. 2. Bereikbaarheid

1. Ziekmelding. 2. Bereikbaarheid 1. Ziekmelding De eerste dag dat u ziek bent, moet u zich telefonisch ziekmelden bij uw direct leidinggevende op uw feitelijke werkplek én bij Stiptwerk. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 08.30 uur

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen

Bronchiolitis bij kinderen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

Hoe kan ik legionella voorkomen?

Hoe kan ik legionella voorkomen? Stichting Veteranenziekte Hoe kan ik legionella voorkomen? Informatie over de veteranenziekte en praktische tips om besmetting te voorkomen Legionella en haar verschijnselen Wat houdt de ziekte in? De

Nadere informatie

van beugel tot burn-out

van beugel tot burn-out vier kant reeks van beugel tot burn-out 20 verhalen over gezondheid Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Oren Je ziet op straat vaak mensen met een koptelefoontje in hun oren. Ze luisteren bijvoorbeeld naar

Nadere informatie

Verzuimverlof aanvragen

Verzuimverlof aanvragen In dit protocol staan de door [naam organisatie] verplicht gestelde voorschriften en procedures als je door ziekte arbeidsongeschikt bent en je eigen werk niet kunt doen. 1. Verzuimverlof aanvragen Verzuimverlof

Nadere informatie

Ziekteverzuimreglement Payroll Talent

Ziekteverzuimreglement Payroll Talent Ziekteverzuimreglement Payroll Talent 1. Ziek melden U dient zich bij arbeidsongeschiktheid tussen 8.00 en 9.30 uur persoonlijk ziek te melden bij de afdeling Ziekteverzuim van Payroll Talent via telefoonnummer:

Nadere informatie

Verzuimreglement. Informatie, regelgeving en procedure. Versie januari Pagina 1 van 5

Verzuimreglement. Informatie, regelgeving en procedure. Versie januari Pagina 1 van 5 Verzuimreglement Informatie, regelgeving en procedure Versie januari 2018 Pagina 1 van 5 Verzuimreglement Belangrijk is dat bij Erick Personeelsdiensten B.V. gewerkt wordt in een veilige en gezonde werkomgeving.

Nadere informatie

Griep en griepvaccinatie. Infodocument

Griep en griepvaccinatie. Infodocument Griep en griepvaccinatie Infodocument Griep en griepvaccinatie 1 Wat is griep? Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt daarom ook wel influenza genoemd. Het influenzavirus veroorzaakt

Nadere informatie

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne VRAAG EN ANTWOORD Hepatitis B aandachtscampagne: Zeg Nee!...Tegen hepatitis B 1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne Q. Wat is het doel van de campagne? A. We willen Chinezen woonachtig in Rotterdam

Nadere informatie

Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep

Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep Deze folder is voor mensen die meewerken aan het ruimen van pluimvee als er vogelgriep is. Het gaat over beschermende maatregelen die jezelf kan nemen bij vogelgriep.

Nadere informatie

Model verzuimprotocol

Model verzuimprotocol Model verzuimprotocol 1 Toelichting op Model verzuimprotocol In een verzuimprotocol leggen werkgever en werknemer de spelregels vast die gelden voor de interactie tussen de zieke werknemer en de werkgever.

Nadere informatie

Risico-inventarisatie & evaluatie

Risico-inventarisatie & evaluatie Risico-inventarisatie & evaluatie Dit is een uitgave van: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl September 2013 Deze brochure is ontwikkeld door het voormalig

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor risicovolle beroepsgroepen vaccinatie DTP en Hepatitis A/B www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR RISICOVOLLE BEROEPSGROEPEN Als medewerker kunt u via uw werk risico lopen op

Nadere informatie

Ziekte bij Calimero Kinderopvang

Ziekte bij Calimero Kinderopvang Ziekte bij Calimero Kinderopvang 1. Zieke kinderen Als team hebben we er begrip voor, dat het heel lastig kan zijn als uw kind ziek is en u moet werken. Toch is het noodzakelijk dat een kinderdagverblijf

Nadere informatie