CT-Colon. U wordt verwacht op de afdeling radiologie, route 22. Op.dag, datum.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CT-Colon. U wordt verwacht op de afdeling radiologie, route 22. Op.dag, datum."

Transcriptie

1 CT-Colon U wordt verwacht op de afdeling radiologie, route 22 Op.dag, datum. Om uur. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek. Wat is een CT-onderzoek. Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling radiologie voor een virtuele coloscopie. Dit is een onderzoek van de dikkedarm (het colon) dat uitgevoerd wordt met de CT-scan. Deze manier van dikkedarmonderzoek is nieuw. Met deze methode is het mogelijk de darm van binnen te bekijken, zónder dat hiervoor een endoscoop of slang in de dikke darm hoeft te worden ingebracht. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, vragen wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Als u wilt kunt u meteen een nieuwe afspraak maken. Waar vindt het onderzoek plaats. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Wij vragen u zich vóór het onderzoek te melden bij de balie van de afdeling radiologie. Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek. Medicijnen. Om uw nierfunctie te bepalen is bij u bloedonderzoek verricht. Naar aanleiding van deze uitslag heeft uw behandelend arts met u besproken of uw medicatie moet worden aangepast. Als dit niet met u is besproken dan kunt u alle voorgeschreven medicatie gewoon doorgebruiken. Melden. Wanneer een van de onderstaande punten op u betrekking heeft, vragen wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie. - u bent (mogelijk) zwanger. - u bent bij de internist onder behandeling i.v.m. verminderde nierfunctie. - u bent overgevoelig voor jodium of contrastmiddelen. Als u CARA,hooikoorts,glaucoom, vergrote prostaat, diabetes heeft of antidepressiva slikt meldt dit dan direct voor het onderzoek aan de laborant(e). Kleding. Neem van thuis een T-shirt met korte mouw mee om tijdens het onderzoek te dragen. Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

2 Voorbereiden. Twee dagen voor het onderzoek moet u beginnen met de voorbereiding. Met het recept dat u op afdeling radiologie heeft meegekregen kunt u het benodigde laxeermiddelpakketje ophalen bij de AnnApotheek in de centrale hal op de begane grond (route 14). Indien u het recept met de afspraakbevestiging per post heeft ontvangen raden wij u aan vooraf telefonisch contact op te nemen met de AnnApotheek ( ) zodat u kunt afspreken wanneer het pakketje kan worden afgehaald. Dit (laxeermiddel) pakketje bevat: 4 tabletjes Bisacodyl à 5 mg 1 potje magnesiumsulfaat 15 gr 2 flacons EZ-CAT à 225 ml 1 flacon Gastrografin à 25 ml Let op! Het is belangrijk dat u de instructies precies opvolgt, om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen! Twee dagen voor het onderzoek U mag deze dag gewoon eten en drinken maar geen koolsoorten, uien, prei, peulvruchten, koolzuurhoudende en alcoholische dranken. s Avonds moet u, voor het slapen gaan, EZ-CAT (bariumpap) drinken. U verdunt een half flesje EZ-CAT (is ongeveer 110 ml) met 110 ml water. U schudt dit goed en drinkt het daarna in een keer op. De dag voor het onderzoek Houdt u zich de dag voor het onderzoek aan het onderstaande dieet. Daarnaast mag u extra water, koffie/thee zonder melk en vruchtensap zonder vruchtvlees drinken. Verder mag u niets eten en drinken. Ontbijt vruchtvlees, koffie/thee zonder melk, of 1 flesje Nutridrink (verkrijgbaar bij elke apotheek). Dit is een vloeibare dieetvoeding, die veel energie bevat. Het geeft een verzadigd gevoel. U moet nu EZ-CAT drinken. U verdunt de resterende helft van het eerste flesje EZ-CAT (is ongeveer 110 ml) met 110 ml water. U schudt dit goed en drinkt het daarna in een keer op. Lunch vruchtvlees, koffie/thee zonder melk, of 1 flesje Nutridrink. U moet nu EZ-CAT drinken. U neemt het tweede flesje EZ-CAT en verdunt een half flesje EZ-CAT (is ongeveer 110 ml) met 110 ml water. U schudt dit goed en drinkt het daarna in een keer op uur : uur :

3 14.00 uur : uur : uur vruchtvlees, koffie/thee zonder melk, of 1 flesje Nutridrink. U moet nu EZ-CAT drinken. U verdunt de resterende helft van het tweede flesje EZ-CAT (is ongeveer 110 ml) met 110 ml water. U schudt dit goed en drinkt het daarna in een keer op uur: Los het potje magnesiumsulfaat op in een glas water (200 ml), roer zachtjes en drink het glas helemaal leeg. Het magnesiumsulfaat is een laxeermiddel en is nodig om de darm goed schoon te krijgen. Het middel kan diarree veroorzaken. Zorg ervoor dat u zonodig naar het toilet kunt. Magnesiumsulfaat wordt door de meeste mensen erg vies gevonden. U kunt een scheut limonadesiroop aan de oplossing toevoegen tegen de bittere smaak. Meestal krijgt u ongeveer een tot vijf uur na het innemen van de laxeermiddelen aandrang en ontlasting. Houdt u rekening met hele dunne, wat witte ontlasting, ook s nachts uur: uur: 1 glas water met 4 tabletjes Bisacodyl 5 mg (= dulcolax en is ook een laxeermiddel) uur: uur: 25 ml Gastrografin. Dit heeft een anijssmaak. U mag het eventueel verdunnen met water. Na uur is alleen het drinken van de toegestane dranken (water, thee/koffie, zonder melk en vruchtendranken zonder vruchtvlees) tot uur toegestaan. Dus ook na uur is eten niet toegestaan!! De dag van het onderzoek Op de dag van het onderzoek moet u nuchter blijven tot het onderzoek plaatsvindt. Probeert u op de dag van het onderzoek, enkele malen naar het toilet te gaan voor ontlasting. Omdat u misschien een contrastmiddel krijgt toegediend mag u de vier uur voor het onderzoek niet meer roken. N.B.: Als u diabetespatiënt bent neemt u in het dieet light of suikervrije producten. Vrouwen die de anticonceptiepil slikken moeten rekening houden met verminderde werking hiervan. Dit wordt veroorzaakt door het gebruik van laxeermiddelen.

4 Houdt u er rekening mee dat magnesiumsulfaat en Bisacodyl laxeermiddelen zijn, zodat u veel naar het toilet moet. Het kan voorkomen dat u last krijgt van buikkrampen en diarree. Hoe gaat het onderzoek verlopen. Tijdens het onderzoek draagt u het T-shirt met korte mouw. Terwijl u op de onderzoektafel ligt wordt een dun slangetje via de anus ingebracht. Via dit slangetje wordt de dikke darm langzaam met CO2-gas gevuld. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en beoordelen. De maximale druk in de darm wordt doorlopend waargenomen en het apparaat stopt onmiddellijk met CO2- toevoer wanneer de druk te hoog wordt. Als er voldoende CO2 in de darm aanwezig is kan de scan worden gemaakt. Tijdens het onderzoek kunt u last hebben van darmkrampen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, krijgt u - via een infuusnaald in de arm - Buscopan toegediend. Dit middel gaat krampen van de dikke darm tegen. U krijgt dit middel niet toegediend als u last heeft van glaucoom (verhoogde druk in de oogbol). Mocht u glaucoom hebben, geeft u dit dan vóór het onderzoek door aan de aanwezige laborant. De radiodiagnostisch laborant schuift de onderzoektafel in de opening van het CT-apparaat tot aan de plaats die moet worden onderzocht. Dan maakt de laborant een serie opnamen van het onderzoeksgebied. Er worden twee scans gemaakt: een serie in rugligging en een serie in buikligging. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Contrastvloeistof. Door de EZ-CAT (bariumpap) krijgen de meeste mensen tijdelijk een tragere stoelgang dan normaal. U kunt zelfs last van verstopping krijgen. U kunt dit voorkomen door de eerste twee dagen na het onderzoek extra veel te drinken (1 tot 2 liter per dag). Door het gas in de darmen kunt u enige tijd last hebben van winderigheid. De eerste dagen na het onderzoek is de ontlasting wit gekleurd door de bariumpap. Het ingespoten contrastmiddel kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik veroorzaken. Dit trekt na enkele minuten weer weg. Wilt u meer weten over contrastvloeistof vraagt u dan aan de balie van de afdeling radiologie naar de folder: Patiënteninformatie over jodiumhoudende contrastmiddelen. Deze informatie is ook te vinden op of Hoe komt u aan de uitslag. Een radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. U kunt bij uw behandelend arts terecht voor de uitslag. Tot slot. Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Hebt u nog vragen over het onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend arts.

5 Aan het begin van het onderzoek zal de laborant(e) u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem/haar stellen. Belangrijke telefoonnummers: St. Anna Ziekenhuis Algemeen : Afdeling radiologie : AnnApotheek :

Onderzoek van de dikke darm. CT-colon

Onderzoek van de dikke darm. CT-colon Onderzoek van de dikke darm CT-colon Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm. CT-colon plus

Onderzoek van de dikke darm. CT-colon plus Onderzoek van de dikke darm CT-colon plus Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke

Nadere informatie

CT-onderzoek van de darmen

CT-onderzoek van de darmen CT-onderzoek van de darmen CT colonografie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een CT onderzoek van de darmen. Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt

Nadere informatie

Virtuele coloscopie. Radiologie. Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een virtuele coloscopie.

Virtuele coloscopie. Radiologie. Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een virtuele coloscopie. Radiologie Virtuele coloscopie Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een virtuele coloscopie. Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt met

Nadere informatie

Virtuele coloscopie. Radiologie

Virtuele coloscopie. Radiologie Radiologie Virtuele coloscopie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een virtuele coloscopie. Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt met de CT-scan.

Nadere informatie

CT-onderzoek van de darmen

CT-onderzoek van de darmen CT-onderzoek van de darmen CT colonografie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een CT onderzoek van de darmen. Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt

Nadere informatie

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij een bijzonder radiologisch onderzoek

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij een bijzonder radiologisch onderzoek Patiënteninformatie CT-onderzoek Virtuele coloscopie Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij een bijzonder radiologisch onderzoek 1234567890-terTER_ CT-onderzoek Informatie over

Nadere informatie

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit radiologische onderzoek

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit radiologische onderzoek Patiënteninformatie CT-onderzoek virtuele coloscopie Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit radiologische onderzoek 1234567890-terTER_ CT-onderzoek virtuele coloscopie Informatie

Nadere informatie

CT-Colonografie. Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de Radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk

CT-Colonografie. Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de Radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk CT-Colonografie Afspraak Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de Radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk U meldt zich bij de balie van de radiologieafdeling.

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie) Röntgenafdeling

CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie) Röntgenafdeling CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie) Röntgenafdeling Waarom dit onderzoek? Op verzoek van uw behandelend arts krijgt u binnenkort een CT-onderzoek van uw dikke darm. Bij dit onderzoek worden

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm

CT-scan van de dikke darm CT-scan van de dikke darm In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een CT onderzoek van de dikke darm (CT=Computer Tomografie) op de afdeling Radiologie van het Radboudumc. De gang van

Nadere informatie

CT-onderzoek met oraal contrast

CT-onderzoek met oraal contrast CT-onderzoek met oraal contrast Inleiding CT-onderzoek met contrastvloeistof (Telebrix gastro) Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden.

Nadere informatie

CT-onderzoek nuchter

CT-onderzoek nuchter CT-onderzoek nuchter Inleiding CT-onderzoek nuchter. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan

Nadere informatie

CT-Colonografie, tijdens opname

CT-Colonografie, tijdens opname CT-Colonografie, tijdens opname Afspraak Datum: Tijd: Tilburg Waalwijk U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis. U meldt zich bij de balie van de radiologieafdeling.

Nadere informatie

CT-onderzoek nuchter

CT-onderzoek nuchter CT-onderzoek nuchter Inleiding CT-onderzoek nuchter. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan

Nadere informatie

CT-Colonografie. Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk

CT-Colonografie. Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk CT-Colonografie Afspraak Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk U meldt zich bij de balie van de radiologieafdeling.

Nadere informatie

Rectogram. (röntgenonderzoek van het rectum)

Rectogram. (röntgenonderzoek van het rectum) Rectogram (röntgenonderzoek van het rectum) Rectogram:röntgenonderzoek van het rectum. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden.

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm

CT-scan van de dikke darm Radiologie Röntgenafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten CT-scan van de dikke darm i Patiënteninformatie CT-colon (CTC) Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een CT-scan

Nadere informatie

Colon-inloop (radiologisch onderzoek van de dikke darm)

Colon-inloop (radiologisch onderzoek van de dikke darm) Colon-inloop (radiologisch onderzoek van de dikke darm) Afspraak Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, O vestiging Tilburg O vestiging

Nadere informatie

Dikke darm (colon) onderzoek

Dikke darm (colon) onderzoek Dikke darm (colon) onderzoek Onderzoek van de dikke darm (colon). Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding

Nadere informatie

CT virtuele coloscopie

CT virtuele coloscopie CT virtuele coloscopie De virtuele coloscopie is een onderzoek waarbij de arts de dikke darm uitgebreid onderzoekt door middel van CT. Een CT-colografie maakt gebruik van röntgenstralen. De dikke darm

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm colon-inloop Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. In medische termen noemen we dit onderzoek

Nadere informatie

CT scan van de dikke darm CT colon

CT scan van de dikke darm CT colon 00 CT scan van de dikke darm CT colon Medische Beeldvorming Naam: Geboortedatum: Datum onderzoek: Tijd: U krijgt binnenkort een CT scan van uw dikke darm. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt

Nadere informatie

Colon. Dikke darmonderzoek

Colon. Dikke darmonderzoek Colon Dikke darmonderzoek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 4 5 Tijdens het onderzoek... 4 6 Na het onderzoek... 5 7 Uitslag... 5

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm colon-inloop Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. In medische termen noemen we dit

Nadere informatie

CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie

CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie Afdeling radiologie Locatie Eindhoven Het CT-onderzoek van de dikke darm vindt plaats op: Datum:. Dag/tijdstip:..dag uur Melden: locatie Eindhoven:

Nadere informatie

Oesofagus (slokdarm) en maag onderzoek

Oesofagus (slokdarm) en maag onderzoek Oesofagus (slokdarm) en maag onderzoek Oesofagus (slokdarm) en maag onderzoek. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding

Nadere informatie

CT-Colon (Virtuele coloscopie)

CT-Colon (Virtuele coloscopie) CT-Colon (Virtuele coloscopie) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Belangrijke zaken die u moet weten 1 Medicijnen 1 Diabetes 2 Laxeermiddelen 2 Voorbereiding 2 Hoe verloopt het onderzoek?

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Inhoud klik op het onderwerp om verder te lezen Waar vindt het onderzoek plaats? 1 Wat is belangrijk om te weten voor het onderzoek? 1 Voorbereiding 1 Dieet 2

Nadere informatie

Wat is een CT virtuele coloscopie?

Wat is een CT virtuele coloscopie? Inhoud Wat is een virtuele coloscopie... 2 Verloop van het onderzoek... 3 Voorbereiding... 4 Duur van het onderzoek... 4 Pakket voorbereiding... 5 Voorbereidingsschema virtuele coloscopie... 7 1 Wat is

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm

Onderzoek van de dikke darm Onderzoek van de dikke darm Colon onderzoek U heeft een afspraak op de afdeling radiologie voor een onderzoek van de dikke darm of een deel van de dikke darm. Dit onderzoek heet ook wel een Colon onderzoek.

Nadere informatie

Wat te doen bij ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats. Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Wat te doen bij ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats. Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek CT-onderzoek Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig leest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Röntgenonderzoek dikke darm P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Röntgenonderzoek dikke darm Afdeling : radiologie (H.04) Melden : administratiebalie Informatie : 0596-644 221 Datum: Tijd:.. S.V.P.

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dunne darm

Röntgenonderzoek van de dunne darm Röntgenonderzoek van de dunne darm Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder willen wij u informeren over het röntgenonderzoek van de dunne darm. U heeft

Nadere informatie

Echografisch onderzoek van de buik

Echografisch onderzoek van de buik Echografisch onderzoek van de buik Echografisch onderzoek van de buik In deze folder geven wij u meer informatie over het echografisch onderzoek van uw buik. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm. (CT-colon)

CT-scan van de dikke darm. (CT-colon) CT-scan van de dikke darm (CT-colon) 2 CT-scan (Computer Tomografie-scan) Bij een CT-colon wordt de dikke darm gedetailleerd zichtbaar gemaakt met behulp van een röntgentoestel en een computer. Het onderzoek

Nadere informatie

CT-scan (met of zonder contrast)

CT-scan (met of zonder contrast) RADIOLOGIE CT-scan (met of zonder contrast) ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? CT-scan (met

Nadere informatie

CT-colon: uitgebreide voorbereiding met MOVIPREP. Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm

CT-colon: uitgebreide voorbereiding met MOVIPREP. Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm CT-colon: uitgebreide voorbereiding met MOVIPREP Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm Het dieet Beschrijving dieet voorbereiding CT colon met MOVIPREP Voor een CT colon is

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Informatie voor patiënten F0811-4410 februari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Inhoud. Wat is een virtuele coloscopie Verloop van het onderzoek Voorbereiding Duur van het onderzoek Na het onderzoek...

Inhoud. Wat is een virtuele coloscopie Verloop van het onderzoek Voorbereiding Duur van het onderzoek Na het onderzoek... Inhoud Wat is een virtuele coloscopie... 2 Verloop van het onderzoek... 3 Voorbereiding... 3 Duur van het onderzoek... 4 Na het onderzoek... 4 Pakket voorbereiding... 4 Voorbereidingsschema virtuele coloscopie...

Nadere informatie

Onderzoek van de slokdarm en maag.

Onderzoek van de slokdarm en maag. Onderzoek van de slokdarm en maag. 2 Uw afspraak U wordt verwacht op de afdeling radiologie op.dag, datum. om uur. 3 Wat is een Slokdarm/ maagonderzoek? U krijgt binnenkort een onderzoek van uw slokdarm

Nadere informatie

CT colon voor dialyse patiënten. Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm (Telebrix Gastro voorbereiding)

CT colon voor dialyse patiënten. Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm (Telebrix Gastro voorbereiding) CT colon voor dialyse patiënten Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm (Telebrix Gastro voorbereiding) 2 In overleg met uw arts heeft u besloten een CT colon te laten maken

Nadere informatie

CT onderzoek-enterografie dunne darm

CT onderzoek-enterografie dunne darm CT onderzoek-enterografie dunne darm Afdeling radiologie Locatie Veldhoven Het CT-onderzoek enterografie (dunne darm) vindt plaats op:.. dag.. Tijdstip:. uur Melden: afdeling radiologie, locatie Veldhoven,

Nadere informatie

MRI van de dunne darm

MRI van de dunne darm Radiologie & Nucleaire geneeskunde MRI van de dunne darm Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U meldt zich 50 minuten vóór uw afspraaktijd. In deze

Nadere informatie

CT-onderzoek van het hart (Cardiale-CT)

CT-onderzoek van het hart (Cardiale-CT) CT-onderzoek van het hart (Cardiale-CT) CT-onderzoek hart U wordt verwacht op: Op. dag, datum..... om. uur Wij vragen u zich, 10 minuten vóór het onderzoek, te melden bij de balie bij de afdeling radiologie,

Nadere informatie

Buikpunctie (of longpunctie)

Buikpunctie (of longpunctie) Buikpunctie (of longpunctie) Buikpunctie (of longpunctie) Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie)

CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie) CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om meer te lezen. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering? 1 Waar vindt het onderzoek plaats? 2 Wat is belangrijk

Nadere informatie

Onderzoek van de dunne darm

Onderzoek van de dunne darm Onderzoek van de dunne darm Dunne darm onderzoek U heeft een afspraak op de afdeling radiologie voor een onderzoek van de dunne darm. Dit onderzoek heet ook wel een Dunne Darm passage. In deze informatie

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm (CT-colon)

CT-scan van de dikke darm (CT-colon) CT-scan van de dikke darm (CT-colon) 2 Inleiding In deze folder leest u informatie over het computer tomografisch (CT) onderzoek, dat plaatsvindt op de afdeling Radiologie. Doel van het onderzoek Bij een

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE NIEREN (IVP) RADIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE NIEREN (IVP) RADIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND RÖNTGENONDERZOEK VAN DE NIEREN (IVP) RADIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND Dhr./mevr.:... U wordt verwacht op : tijd: Dit onderzoek, in medische termen een intraveneus pyelogram (IVP), duurt ongeveer 30 tot

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Afdeling : Radiologie (route H, locatie H04) Melden : Administratiebalie Informatie : 088 066 2221 Datum: Tijd:.. SVP 10 min. van tevoren

Nadere informatie

CT scan. U bent met uw behandelend arts overeengekomen dat u op onze afdeling voor een CT - scan komt.

CT scan. U bent met uw behandelend arts overeengekomen dat u op onze afdeling voor een CT - scan komt. Radiologie Tel 0591 69 11 00 Maatschap Radiologie H.R. Bakker J. van der Burgh E.H. de Groot P.G.A. Hooijboer G. Rijpkema A.C. van der Werp CT scan U bent met uw behandelend arts overeengekomen dat u op

Nadere informatie

Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet

Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet RADIOLOGIE Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken. Wij verzoeken

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van de dikke darm (colon). Bij dit onderzoek wordt een contrastmiddel gebruikt. Deze folder informeert u over het

Nadere informatie

Mictiecystogram voor volwassenen

Mictiecystogram voor volwassenen Mictiecystogram voor volwassenen Mictiecystogram voor volwassenen. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie)

CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie) CT-onderzoek van de dikke darm (virtuele coloscopie) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om meer te lezen. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering? 1 Waar vindt de ingreep plaats? 2 Belangrijk

Nadere informatie

INBRENGEN DUNNE DARM SONDE TEN BEHOEVE VAN MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND

INBRENGEN DUNNE DARM SONDE TEN BEHOEVE VAN MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND INBRENGEN DUNNE DARM SONDE TEN BEHOEVE VAN MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en is een methode om beelden te maken van het menselijk lichaam.

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar)

I N F O R M A T I E. o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar) I N F O R M A T I E o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar) 2 Uw kind komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. De arts heeft met

Nadere informatie

Dikke darm onderzoek (colon) (ook voor diabeten)

Dikke darm onderzoek (colon) (ook voor diabeten) Patiënteninformatie Dikke darm onderzoek (colon) (ook voor diabeten) Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit darmonderzoek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Doel 4 Afspraak

Nadere informatie

Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar

Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) bij kinderen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm (CT-colon)

CT-scan van de dikke darm (CT-colon) CT-scan van de dikke darm (CT-colon) 2 Inleiding In deze folder leest u informatie over het computer tomografisch (CT) onderzoek, dat plaatsvindt op de afdeling Radiologie. Doel van het onderzoek Bij een

Nadere informatie

CT-onderzoek van het hart

CT-onderzoek van het hart CT-onderzoek van het hart Uw afspraak U wordt verwacht op: Dag:.. Datum:.. Tijdstip: uur Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig leest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder willen wij u informeren over het röntgenonderzoek van de dikke darm. U heeft

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen 1/5 Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen Inleiding Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel toegediend

Nadere informatie

Duplex/doppler onderzoek van de grote lichaamsslagader in de buik (aorta).

Duplex/doppler onderzoek van de grote lichaamsslagader in de buik (aorta). Duplex/doppler onderzoek van de grote lichaamsslagader in de buik (aorta). Duplex/doppler onderzoek van de grote lichaamsslagader in de buik (aorta). Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Defaecografie. Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit darmonderzoek terTER_

Patiënteninformatie. Defaecografie. Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit darmonderzoek terTER_ Patiënteninformatie Defaecografie Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit darmonderzoek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Doel 4 Afspraak 4 Voorbereiding 5 Melden 5 Het

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon)

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Medisch beeldvormende technieken CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Inleiding CT staat voor Computer Tomografie. Het is een methode om door middel van röntgenstralen een afbeeldingen te maken. Met

Nadere informatie

Afdeling radiologie. Colononderzoek. Bij poliklinische patiënten. Afspraak op. ...dag uur

Afdeling radiologie. Colononderzoek. Bij poliklinische patiënten. Afspraak op. ...dag uur Afdeling radiologie Colononderzoek Bij poliklinische patiënten Afspraak op......dag.......uur Inleiding U bent doorverwezen naar de afdeling radiologie van het Lievensberg ziekenhuis. Datum en tijdstip

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dunne darm

Röntgenonderzoek van de dunne darm Radiologie Röntgenonderzoek van de dunne darm www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD045 / Röntgenonderzoek van de dunne darm / 10-11-2015 2

Nadere informatie

...dag,... om... uur.

...dag,... om... uur. CT-scan enteroclyse U bent door uw huisarts/specialist verwezen naar de afdeling radiologie voor een CT-enteroclyse. Dit betekent dat, met behulp van contrastvloeistof, röntgenfoto's van de dunne darm

Nadere informatie

CT-scan Colon. (dikke darm) H

CT-scan Colon. (dikke darm) H CT-scan Colon (dikke darm) H Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Wat is een CT-onderzoek?... 2 3 Voorbereiding... 3 4 Voor het onderzoek... 6 5 Het onderzoek... 6 6 Na het onderzoek... 7 7 Uitslag... 7 8

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm

CT-onderzoek van de dikke darm CT-onderzoek van de dikke darm CT-colon U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het voor een CT-scan van de dikke darm. In deze folder leest u waar, waarom en hoe het onderzoek gaat en welke

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND. Dhr./mevr.:...

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND. Dhr./mevr.:... RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND Dhr./mevr.:... U wordt verwacht op :.. tijd:.. Inleiding Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats op de afdeling Radiologie,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm 2 Inleiding U komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. Uw arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt.

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm

CT-onderzoek van de dikke darm CT-onderzoek van de dikke darm CT-colon U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het voor een CT-scan van de dikke darm. In deze folder leest u waar, waarom en hoe het onderzoek gaat en welke

Nadere informatie

MRI onderzoek van de dunne darm

MRI onderzoek van de dunne darm MRI onderzoek van de dunne darm U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar de afdeling radiologie voor een MRI onderzoek. Er is voor u een afspraak gemaakt op: dag, om uur. U dient zich tien minuten

Nadere informatie

CT-scan thorax-abdomen of abdomen

CT-scan thorax-abdomen of abdomen Radiologie CT-scan thorax-abdomen of abdomen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD007 / CT-scan thorax-abdomen of abdomen / 03-10-2017 2 CT-scan

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon)

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Radiologie CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Inleiding CT staat voor Computer Tomografie. Het is een methode om door middel van röntgenstralen een afbeeldingen te maken. Met dit onderzoek worden dwarsdoorsneden

Nadere informatie

Dikke darmonderzoek bij kinderen

Dikke darmonderzoek bij kinderen Kindergeneeskunde Röntgenafdeling Radiologie Dikke darmonderzoek bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met de behandelend arts van uw kind, hebt u samen besloten

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm CT-colonografie

CT-scan van de dikke darm CT-colonografie CT-scan van de dikke darm CT-colonografie Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2015 pavo 0771 Inleiding In deze folder leest u meer over een computer tomografisch onderzoek (CT-scan) van de dikke darm. Dit

Nadere informatie

Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm

Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm In overleg met de behandelend arts van uw kind heeft u besloten tot een röntgenonderzoek van de dikke darm bij uw kind. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling

Nadere informatie

CT-scan Colon. (dikke darm) H

CT-scan Colon. (dikke darm) H CT-scan Colon (dikke darm) H Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een CT-onderzoek?... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 5 5 Het onderzoek... 5 6 Na het onderzoek... 6 7 Uitslag... 6 8

Nadere informatie

CT-onderzoek van de buik met of zonder barium contrastmiddel

CT-onderzoek van de buik met of zonder barium contrastmiddel CT-onderzoek van de buik met of zonder barium contrastmiddel Afdeling radiologie De CT-scan van de buik vindt plaats op:.. dag.. Tijdstip:. uur S.v.p. aankruisen wat van toepassing is: O O U krijgt een

Nadere informatie

CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch

CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch Voor het maken van een CT-scan van de darmen (CT-coloscopie) verwachten wij u op dag om uur. CT scan van de darmen 1.

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm (Colon)

CT-scan van de dikke darm (Colon) Radiologie CT-scan van de dikke darm (Colon) Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een CT-scan. CT staat voor Computer Tomografie. Bij dit onderzoek kunnen er dwarsdoorsneden

Nadere informatie

CT-scan. Hals, longen, buik, urinewegen, eierstokken en/of bloedvaten

CT-scan. Hals, longen, buik, urinewegen, eierstokken en/of bloedvaten CT-scan Hals, longen, buik, urinewegen, eierstokken en/of bloedvaten Inleiding In deze folder geven we u informatie over een computer tomografisch onderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel CT-scan genoemd.

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de dunne darm

MRI-onderzoek van de dunne darm MRI-onderzoek van de dunne darm Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waar vindt het onderzoek plaats? 1 Wat is belangrijk om te weten voor het onderzoek? 1 Melden 1 Gebitsprothese(s)

Nadere informatie

Maag en/of slokdarm onderzoek

Maag en/of slokdarm onderzoek Maag en/of slokdarm onderzoek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 2 5 Tijdens het onderzoek... 2 6 Kinderen... 3 7 Na het onderzoek...

Nadere informatie

Mevrouw/meneer. Dag Datum Tijdstip. U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105.

Mevrouw/meneer. Dag Datum Tijdstip. U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. CT-ONDERZOEK 17744 Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. Denkt u eraan uw gegevens ieder kalenderjaar voor uw eerste

Nadere informatie

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Renografie Renografie. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat

Nadere informatie

Afdeling Radiologie. CT-scan van de buik

Afdeling Radiologie. CT-scan van de buik Afdeling Radiologie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie van de afdeling Radiologie op de 2 e etage. Hiervoor volgt u route 36. U heeft de afsprakenkaart

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder willen wij u informeren over het röntgenonderzoek van de dikke darm. U heeft

Nadere informatie

Voor verschillende lichaamsdelen zijn er specifieke voorbereidingen. Voor u geldt wat aangekruist is.

Voor verschillende lichaamsdelen zijn er specifieke voorbereidingen. Voor u geldt wat aangekruist is. CT scan 1 Uw afspraak U wordt verwacht op de afdeling Radiologie datum:...dag.../.../... onderzoekstijd:...uur s.v.p. aanwezig:...uur Voor verschillende lichaamsdelen zijn er specifieke voorbereidingen.

Nadere informatie

CT-scan thorax-abdomen of abdomen

CT-scan thorax-abdomen of abdomen Radiologie CT-scan thorax-abdomen of abdomen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD007 / CT-scan thorax-abdomen of abdomen / 17-11-2015 2 CT-scan

Nadere informatie

CT-colon. Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm (met MOVIPREP -voorbereiding)

CT-colon. Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm (met MOVIPREP -voorbereiding) CT-colon Onderzoek voor het vaststellen van een aandoening van de dikke darm (met MOVIPREP -voorbereiding) In overleg met uw arts heeft u besloten een CT-colon te laten maken op de afdeling radiologie

Nadere informatie

Een onderzoek van je dikke darm

Een onderzoek van je dikke darm Een onderzoek van je dikke darm 2 Inhoudsopgave Doel van het onderzoek...5 Voorbereiding...5 Het onderzoek...8 Na het onderzoek...8 De uitslag...9 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar...9 3 De huisarts

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dunne darm onderzoek (Enteroclyse) Informatie over een radiologisch onderzoek van de dunne darm

Patiënteninformatie. Dunne darm onderzoek (Enteroclyse) Informatie over een radiologisch onderzoek van de dunne darm Patiënteninformatie Dunne darm onderzoek (Enteroclyse) Informatie over een radiologisch onderzoek van de dunne darm Dunne darm onderzoek (Enteroclyse) Informatie over een radiologisch onderzoek van de

Nadere informatie

CT-scan buik (abdomen)

CT-scan buik (abdomen) CT-scan buik (abdomen) U hebt een afspraak voor een CT-scan onderzoek. De letters CT staan voor computertomografie. Een CT-scan is een beeldvormend onderzoek, bij dit onderzoek gebruiken we röntgenstralen

Nadere informatie

Radiologie CT onderzoek maag CT onderzoek alvleesklier (pancreas)

Radiologie CT onderzoek maag CT onderzoek alvleesklier (pancreas) Radiologie CT onderzoek maag CT onderzoek alvleesklier (pancreas) CT onderzoek maag CT onderzoek alvleesklier (pancreas) U wordt vriendelijk verzocht deze folder in zijn geheel door te lezen. Deze folder

Nadere informatie

Radiologie CT-SCAN MAAG - ALVLEESKLIER

Radiologie CT-SCAN MAAG - ALVLEESKLIER Radiologie CT-SCAN MAAG - ALVLEESKLIER U hebt een afspraak op dag om uur voor een CT-scan van de maag en/of de alvleesklier (pancreas). U kunt zich melden bij de balie van de afdeling Radiologie, locatie

Nadere informatie