REGLEMENT OP DE RIOOLAANSLUITING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGLEMENT OP DE RIOOLAANSLUITING"

Transcriptie

1 REGLEMENT OP DE RIOOLAANSLUITING Versie GR juni 2008 VOORBESCHOUWING Vr de afwatering van gebuwen en verhardingen zijn er meerdere vrschriften van belang: Vlarem II (de milieuwetgeving), het Zneringsplan, de Aalsterse buwverrdening p hemelwater, de Vlaamse cde van gede praktijk p regenwaterputten en de Aalsterse vrschriften p de rilaansluitingen. In dit samenvattend reglement p de rilaansluitingen werden alle in Aalst geldende bepalingen uit deze vrschriften, pgenmen. Elke rilaansluiting en elke lzing in Aalst met eraan vlden. Als sancties gelden deze in de afznderlijke vrschriften. Vrschriften p vergunning plichtige inrichtingen kmen hier bvenp. Bijna alle Aalsters afvalwater wrdt afgeverd naar de zuiveringsstatins van de NV Aquafin. Het is evident dat er geen afvalwater meer mag gelsd wrden in de bdem f in een waterlp. Om die zuivering ged te laten verlpen, is het van grt belang dat het afvalwater z weinig mgelijk verdund wrdt dr hemelwater. Hemelwater hergebruiken en infiltreren is ged tegen verstrmingen, laat de vervuilende verstrten minder werken en det de vrtdurend stijgende drinkwaterfactuur gevelig dalen. Dr geen hemelwater aan te sluiten p de rilering vermijdt men de tekmstige hemelwatertaks, die in nze buurlanden al bestaat. De beste én gedkpste manier m hemelwater te infiltreren is een eenvudige gracht. In een beperkt aantal Aalsterse straten ligt er al gescheiden rilering, dit aantal stijgt traag. Het bestuur verwacht dat in 2025 ngeveer 15% van de rileringen zal gescheiden zijn. De regenwaterwaterrilen uit het gescheiden stelsel dienen principieel vr de afver van het hemelwater van de straat, niet vr de afver van het hemelwater van de gebuwen. Vanaf 2008 wrdt alle nieuwe gescheiden rilering ptimaal gescheiden uitgeverd, dat wil zeggen met wettelijk verplichte afkppeling en infiltratie van het hemelwater van de aangelande gebuwen. Het Bestuur dringt er nu al p aan dat álle eigenaars, niet alleen de nieuw buwers, hun prper hemelwater niet langer zuden mengen met hun afvalwater dr het hemelwater, eventueel te hergebruiken, te lzen p een gracht f te infiltreren in de grnd. A. TERMINOLOGIE: Aanstiplijst: vragenlijst die, meestal dr de architect, ter zelfcntrle wrdt ingevuld en net als het waterplan deel uitmaakt van het dssier vr aanvraag van een stedenbuwkundige vergunning. Beide dcumenten zijn de basis vr het nazicht en de werfcntrle dr de stad. De aanstiplijst bestaat uit twee delen: deel I vr de curante gevallen waarbij er geen hemelwater wrdt gelsd p de straatrilering, deel II vr de uitznderlijke gevallen waarbij er wél hemelwater mag gelsd wrden p de rilering in de straat; Aftappunt: plaats waar hemelwater uit de hemelwaterput wrdt afgetapt vr nuttig gebruik; Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 1.

2 Drlatende verharding: alle vrmen van verharding waarbij het hemelwater dat erp valt ter plaatse in de bdem dringt en NIET wrdt afgeverd in een leiding; Geslten buffervrziening: een geslten vrziening (tank) vr het bufferen van hemelwater met een vertraagde afver en eventueel een ndverlaat; geslten buffers dienen bij vrkeur gravitair (znder pmp) te lzen en mgen dus geen grte diepte hebben. Hemelwater: verzamelnaam vr alle vrmen van neerslag, regen, sneeuw, hagel, en diwater die niet bijkmend verntreinigd zijn; Hemelwatercircuit: de verzameling van hemelwaterput(ten), hemelwaterleidingen, infiltratievrzieningen en eventueel geslten buffers die hren bij een pand f verharding; Hemelwaterput: bven f ndergrnds geplaatste geslten tank waaruit hemelwater gebruikt wrdt; Herbuwen: buwprject waarbij minder dan 60% van de buitenmuren van een pand behuden blijven; Hergebruik van hemelwater: aanwending van hemelwater vr reiniging, tiletspeling, bevleiing van planten en was; Hrizntale ppervlakte: de ppervlakte van de prjectie van de buitenafmetingen van een dak, verharding f infiltratie inrichting p een hrizntaal vlak; Infiltratie: het drsijpelen van hemelwater in de bdem; Infiltratiedebiet: de infiltratiecapaciteit vermenigvuldigd met de verhuding van de infiltratieppervlakte ver de sm van infiltratieppervlakte en de hrizntale aangeslten ppervlakte; Infiltratie-inrichting: een waterdrlatende buffervrziening, bven f ndergrnds, waarbij de vertraagde afver gebeurt dr infiltratie; Infiltratienta: technische nta gebaseerd p een ter plaatse uitgeverd drlatendheidsnderzek waarin de inplanting (peil), het vlume en de ppervlakte van infiltrerende f geslten buffers en eventueel ndige leeglppeningen f ndverlaten verantwrd wrden; Kunstmatige afverweg vr hemelwater: de greppels, grachten, duikers en leidingen bestemd vr het afveren van hemelwater, bdemwater, grndwater, bemalingswater en desgevallend k afvalwater, behandeld cnfrm de van tepassing zijnde wetgeving; Leeglppening f - leiding: trage begrensde afver, verbnden met een gracht f een penbare rilering, die uitznderlijk ndig is bij een infiltrerende buffer en die altijd ndig is bij een geslten buffer. Het maximumdebiet van deze leeglp, het infiltratiedebiet en de aanvaarde terugkeerperide vr verlpen bepalen het vlume van deze buffers; Ndverlp: een infiltratie inrichting f een geslten buffer wrden altijd uitgerust met een ndverlp die uitmndt in een gracht f in de tuin. Wanneer ze bij zware vlagen een naburig gebuw kunnen bedreigen (enkel dan!), mgen zij (mits vergunning dr de stad) beveiligd wrden met een ndverlp aangeslten p de rilering in de straat; Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 2.

3 Verbuwing: vergunning plichtige aanpassing van een bestaand gebuw. Kleinere verbuwingen waarbij het waterafversysteem niet wrdt gewijzigd kunnen vrijstelling aanvragen van de verplichte infiltratie en hergebruik. Verharding: verhard ppervlak waarvan het hemelwater fwel naast de verharding in de bdem dringt fwel afgeverd wrdt via een leiding; Wadi: verlaagd deel van het terrein met een infiltratiekm en filterbed in zeer drlatende materialen, meestal beplant met water minnende planten; Waterplan: grndplan (schaal 1/50) van het perceel, in te dienen bij de buwaanvraag waarp alle infrmatie ver de afwatering van alle daken en verhardingen staat aangegeven. (Inhud zie pag. 9) B. DE LOZING & AANSLUITING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER VAN BESTAANDE GEBOUWEN. I. Vrschriften: 1. Vlarem II verplicht de aansluiting van alle afvalwater p de straatrilering. Waar dit niet gravitair kan dient het afvalwater pgepmpt te wrden. 2. Bestaande panden mgen hun afvalwater en hemelwater gemengd lzen p de rilering tt p het mment dat er in de straat een gescheiden rilering wrdt aangelegd. Op dat mment zullen zij dr de stad gecntacteerd en begeleid wrden bij de wettelijk verplichte afkppeling van hun hemelwater. 3. In alle bewnde straten ligt er rilering, een klein aantal bestaande, afgelegen wningen zal, wanneer ze vergund zijn en p vrwaarde dat de eigenaars de bijhrende samenwerkingsvereenkmst nderschrijven, ten gepasten tijde dr de stad uitgerust wrden met een individuele zuivering f individueel pmpstatin. Deze wningen zijn gelegen in de rde clusters van het zneringsplan. 4. Lzingen van afvalwater en/f hemelwater die niet vlden aan deze vrschriften zullen dr de stad niet aangeslten f heraangeslten wrden p de penbare rilering. Daarnaast zal het stadsbestuur de vrgeschreven administratieve - f juridische prcedure inleiden. II. Realisatie van de aansluiting: 1. Het netwerk van cllectren en rilen kan bij grte neerslag nder druk kmen te staan, waarbij de waterhgte tt het maaiveld f straatniveau kan stijgen. De stad kan niet verantwrdelijk gesteld wrden vr waterverlast in panden, wanneer die ntstaat via nder het maaiveld f straatniveau gelegen sanitaire testellen, afverputjes, ndichte aansluitbuizen, enz 2. Bij aanleg van gescheiden stelsel in een straat, men spreekt nu van ptimaal gescheiden stelsel, wrden de bestaande wningen dr de stad pas heraangeslten p de nieuwe rilering, wanneer hun lzing vldet aan de nieuwe bepalingen van Vlarem II, pgenmen in dit reglement. Cncreet kmt dit er p neer dat pen en halfpen panden hun hemelwater meten afkppelen van hun afvalwater en het lzen p een gracht f het infiltreren in de bdem. De heraansluiting van het afvalwater is gratis. In de gevallen waar een bijkmende aansluiting in een Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 3.

4 infiltratienta verantwrd werd en aanvaard is dr de stad, dient ze, cnfrm nderstaand reglement, verged te wrden. 3. De stad ndersteunt de sinds 2008 wettelijk verplichte afkppeling van hemelwater bij aanleg van gescheiden rilering in de straat. Die steun bestaat uit het geven afkppelingsadvies en uit een bijdrage aan de afkppelingswerken. Bij elk prject van gescheiden rilering wrden de eigenaars van de panden die gevat wrden dr deze nieuwe Vlaamse wetgeving dr de stad gecntacteerd en geïnfrmeerd ver het aanbd van de stad m hierver een samenwerkingsvereenkmst af te sluiten. 4. Wanneer in een straat nieuwe rilering wrdt aangelegd en er wrdt afvalwater ntdekt dat ng niet was aangeslten p de ude rilering, dan wrdt dat afvalwater dr de stad gratis aangeslten p de nieuwe rilering. De eigenaar dient het afvalwater daarte, binnen de drie maand na de ntdekking, nverdund aan te bieden ter hgte van de rilijn en de wachtaansluiting. C. DE LOZING & AANSLUITING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER BIJ NIEUWBOUW, HERBOUW OF VERBOUWINGEN. I. Vrschriften: Sinds 2002 mag het gelsde afvalwater in de regel niet meer verdund wrden met hemelwater. In alle gevallen dient de rilaansluiting aangevraagd te wrden vóór de private afwatering wrdt aangelegd. Wie dit niet respecteert det ngetwijfeld verlren ksten en verliest veel tijd! De stad vert de rilaansluiting niet uit wanneer bij cntrle blijkt dat de private afwatering niet vldet aan de vrschriften. II. Hemelwaterputten, hergebruik van hemelwater, verlp van de hemelwaterput en infiltratie-inrichtingen: 1. Elk pand dat nieuw gebuwd wrdt, dat herbuwd wrdt f waaraan verbuwingen plaatshebben dient uitgerust te wrden met een hemelwaterput (f tank) met een MINIMUMVOLUME van minstens 50 liter per m² hrizntale ppervlakte van het aangeslten dak f verharding Wie een beperkte verbuwing det znder vernieuwing van de private rileringen kan via een standaard frmulier aanvragen m vrijgesteld te wrden van de vrschriften p hergebruik en infiltratie van hemelwater. Wanneer het bestuur deze aanvraag aanvaardt vergt de buwaanvraag geen Waterplan en Aanstiplijst. Bij verbuwingen waarbij de waterafver vernieuwd wrdt, dient de verbuwde wning in haar geheel te vlden aan dit reglement. Bij uitbreidingen en bijgebuwen van meer dan 50 m², dient minstens het hemelwater van de uitbreiding geïnfiltreerd te wrden. Op het minimumvlume van de regenwaterput kan k een afwijking wrden aangevraagd bij panden waar geen hergebruik mgelijk is, bij grendaken en bij hemelwaterputten grter dan liter. Grte hemelwaterputten vergen veel hergebruik! Gebuwen die hun perceel vlledig innemen f gebuwen met een grendak dienen k uitgerust te wrden met een hemelwaterinstallatie! Een put kan k een tank zijn die bvengrnds is pgesteld.. Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 4.

5 2. Elke regenwaterput dient uitgerust te zijn met een pmpinstallatie en de ndige leidingen vr hergebruik, dat minstens verplicht is in alle tiletten en de tuin. Installaties vr hergebruik zijn nderwrpen aan strikte vrschriften. Ok gravitaire afver uit een hg pgestelde regenwatertank is tegestaan. 3. De verlp van die hemelwaterput dient in de regel gelsd p een gracht, p een pen infiltratie-inrichting (wadi) f p een ndergrndse infiltratie-inrichting. Open infiltratie-inrichtingen (grachten en wadi s) ksten het minst, zijn het veiligst en verdienen znder meer de vrkeur. 4. Ondergrndse infiltratie-inrichtingen wrden bij vrkeur berekend en hebben een MINIMUM vlume van 2.5 m³ per 100 m² hrizntale ppervlakte van aangeslten dak en eventuele verharding en een MINIMUM hrizntale drsnede van 4 m², per 100 m² hrizntale ppervlakte van aangeslten dak en eventuele verharding. Ze dienen altijd geplaatst te wrden bven de hgste grndwaterstand. Deze minima gelden niet bij hrizntale aangeslten ppervlakten grter dan 1000 m² waarbij de infiltratie inrichtingen altijd meten berekend wrden (zie III 4). De aanwezigheid van een regenwaterput f grendak speelt geen rl bij de berekening van de ndige capaciteit van de infiltratie inrichting. Wanneer een regenwaterput vl is, buffert hij immers niets en de planten p een grendak kunnen verdrgen. Het is aangewezen m bij de bepaling van de grtte van de infiltratie inrichting, rekening te huden met vrziene uitbreidingen van de aan te sluiten verhardingen De plaatsing van kleinere infiltratie inrichtingen kan uitznderlijk wrden aangevraagd wanneer er nvldende ruimte is. 5. Een ndergrndse infiltratie-inrichting dient te bestaan uit ndiepe (max. 75 cm) infiltratie elementen mwikkeld met getextiel. Verticale infiltratie inrichtingen zals buisputten wrden in geen geval tegestaan mdat ze de minimumafmetingen niet halen! 6. Verhardingen waarp afvalwater geprduceerd wrdt (vrbeeld aut s wassen) mgen niet wrden aangeslten p de regenwaterput en infiltratie-inrichting. Het verdient aanbeveling m alle verhardingen rnd de panden te laten afwateren in de grnd. Om dit te realiseren dient de nverharde ppervlakte minstens een kwart te beslaan van de verharde ppervlakte die erp afwatert. Alle tezichtputten, de regenwaterput en een eventuele ndergrndse infiltratie dienen uitgerust te zijn met passende luiken vr tezicht en nderhud. III. Ndverlpen en leeglpleidingen p infiltratie inrichtingen en p geslten buffertanks: 1. Grachten en pen infiltratie-inrichtingen mgen nit een ndverlp hebben naar het rileringsnet. 2. Ondergrndse infiltratie inrichtingen wrden in de regel uitgerust met een ndverlp in de tuin. (Dakafveren kunnen k wrden beveiligd met een nduitlaat net bven het maaiveld.) 3. Enkel wanneer wrdt aangetnd dat bij zeer grte vlagen het verlpen van de ndergrndse infiltratie inrichting tt verlast in gebuwen zu kunnen leiden, mag zij beveiligd wrden dr een ndverlp naar de rilering. Znder dat deze (uitznderlijke) kans p verlast aangetnd is mag er geen ndverlp naar de rilering vrzien wrden! Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 5.

6 In de gevallen dat de stad de mtivatie vr een ndverlp aanvaardt zal zij de ntwerper f eigenaar van het pand infrmeren ver het srt rilering dat in de straat ligt. Ligt er gemengde rilering in de straat dan mag de ndverlp verbnden wrden met de afvalwateraansluiting, in het cntrleputje bij de rilijn (zie E 5). In het geval dat er gescheiden rilering in de straat ligt, dan met deze ndverlp apart aangeslten wrden p de regenwaterril in de straat. Enkel in dit uitznderlijk geval kunnen er twee rilaansluitingen per wning tegestaan wrden. 4. Wanneer de aangeslten verharde ppervlakte grter is dan 1000 m² f wanneer er in een infiltratienta aangetnd wrdt dat er nvldende kan geïnfiltreerd wrden, mag de infiltratie inrichting nderaan uitgerust wrden met een leeglpleiding naar de rilering met maximumdebiet van 0.1 liter/sec. per 100 m² aangeslten hrizntale ppervlakte dak f verharding. 5. Wrdt er in de infiltratienta aangetnd dat er NIET kan geïnfiltreerd wrden (vrbeeld dr kleigrnd f dr té hge grndwaterstanden) dan kan er een geslten buffer vrzien wrden, met minimumvlume van 5 m³ per 100 m² aangeslten hrizntale ppervlakte van dak f verharding en uitgerust met een leeglpleiding die maximaal 0.1liter/sec per 100 m² aangeslten hrizntale ppervlakte van dak f verharding mag afveren. Geslten buffers wrden best zó ntwrpen, dat ze gravitair (znder pmp) kunnen leeglpen p de rilering. Ok hier dient er in de nta aangeven he het begrensde leeglpdebiet zal gerealiseerd wrden. In de regel heeft dergelijke geslten buffer een ndverlp in de tuin. 6. In beide gevallen (4 & 5) mag, wanneer bij grte vlagen een gebuw kan bedreigd wrden, de infiltrerende buffer met leeglp f de geslten buffer beveiligd wrden met een ndverlp, aangeslten p de straatrilering. Dat kan zwel een gemengde als een hemelwaterrilering zijn. Wanneer dergelijke ndverlp naar de rilering wrdt tegestaan, dient een infiltrerende buffer te bestaan uit een vlume van MINIMUM 2.5 m³ nder de leeglppening en van MINIMUM 2.5 m³ tussen de leeglpleiding en de ndverlp. Beide per 100 m² aangeslten hrizntale ppervlakte dak f verharding. Wanneer in dit geval de aangeslten verharde ppervlakte grter is dan 1000 m² dan wrdt de infiltrerende buffer altijd berekend, dan geldt dit minimumvlume niet en dient er geen dubbele buffer gerealiseerd te wrden. (Berekening p basis van terugkeerperide van 5 jaar) 7. Wrdt een infiltratie inrichting f een geslten buffertank uitgerust met een leeglpleiding en /f een ndverlp naar een geklasseerde waterlp, dan dient hiervr een vergunning aangevraagd bij de waterlpbeheerder, die het maximumdebiet vr die lzing zal pleggen. D. DOSSIER AANVRAAG STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING. Om vlledig te zijn dient het dssier het waterplan en de aanstiplijst te bevatten. Bij het afleveren van de buwvergunning kunnen bemerkingen gemaakt wrden ver de waterafver. Bij de aanvraag van de rileringsaansluiting dient hiermee rekening gehuden te wrden en dienen een nieuw waterplan en een nieuwe aanstiplijst ingediend te wrden. E. REALISATIE VAN DE RIOOLAANSLUITING DOOR DE STAD. Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 6.

7 1. Uitvering: De rilaansluiting p penbaar dmein is nderwrpen aan een stedelijk retributiereglement en wrdt uitgeverd dr de stad. Dit gebeurt, na aanbesteding, dr een aannemer met de vereiste erkenning. Het is evident dat enkel vergunde gebuwen, verhardingen f verbuwingen kunnen aangeslten wrden p de rilering en dat enkel afwateringsinstallaties die vlden aan de vrschriften zullen wrden aangeslten f heraangeslten. 2. Onterechte uitvering: Ingeval een aangelande dit vrschrift vertreedt en zelf f dr bemiddeling van een aannemer zijn aansluiting realiseert, zal de stad zich burgerlijke partij stellen vr de geleden schade. Elke dusdanig gemaakte aansluiting zal wrden uitgebrken en de eventuele beschadigde delen van de hfdrilering zullen wrden vervangen p ksten van de illegale aansluiter. Ok eventuele bijkmende schade aan het wegdek dient dr hem verged. 3. Tijdstip van aanvraag en keuring van de afwatering: De aansluiting p de rilering dient aangevraagd te wrden vóór de afwatering p privéterrein wrdt aangelegd. Bij vrkeur bij ntvangst van de buwvergunning. De tezichter van de stad dient immers na te gaan f er een eerder gemaakte wachtaansluiting klaar zit, zniet dient hij de plaats vóór het perceel te bepalen waar de aansluiting zal gemaakt wrden. (zie verder prcedure) Later dient de buwheer de tezichter te verwittigen zdra de regenwaterput en de infiltratie inrichting geplaatst zijn en cnfrm verklaard zijn dr de architect indien het m een werf met architect gaat. De tezichter kan de installatie dan cntrleren. Om die cntrle te vergemakkelijken mgen de buwputten van de regenwaterput en van de infiltratie inrichting niet vlledig aangevuld wrden. Zniet dienen ze vr de cntrle pnieuw gepend te wrden. Het verdient k aanbeveling m de leidingen zveel mgelijk zichtbaar te laten vr de cntrle. De stad vert de aansluiting p de straatrilering pas uit wanneer de private rilering en regenwaterinstallatie zijn gedgekeurd. 4. Septische putten en andere vrzuiveringen: Septische putten en andere vrzuiveringen zijn principieel VERBODEN bij alle wningen die p de rilering wrden aangeslten. Uitznderlijk kunnen afwijkingen wrden tegestaan, vrbeeld bij zeer lange aansluitingen. Ok versnijders vr keukenafval mgen niet geïnstalleerd wrden p de aflpen naar de rilering. 5. Cntrleputje en afverleidingen: Alle aansluitingen dienen altijd uitgerust te wrden met een tegankelijk huisaansluitputje (min. 25 cm diameter) dat telaat de samenstelling van het gelsde water te cntrleren f een rkpref te den. Dit tezichtputje wrdt dr de aanvrager, p zijn perceel, z dicht mgelijk bij de rilijn, gebuwd. Bij rijwningen wrdt het dr de stad vrzien p penbaar dmein. In de tekmst zullen alle lzingen p ril regelmatig gecntrleerd wrden. Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 7.

8 Wat de leidingen betreft, bevelen we bruine leidingen aan vr afvalwater en grijze vr hemelwater. 6. Diameter van de aansluiting: De aansluitingen p penbaar dmein wrden uitgeverd dr middel van gresbuizen Ø 15 cm. Op uitdrukkelijk verzek en mits het vrleggen van een hydraulische berekening van het afverdebiet kan het aanleggen van een grtere diameter wrden tegestaan. Dit geldt k vr het vernieuwen van bestaande aansluitingen. 7. Aanlegdiepte van de rilaansluiting: De aansluitingen wrden in de regel aangebrd in de kruin van de straatril. De private afver mag NIET dieper dan 60cm nder straatniveau (peil weggt) aangelegd wrden, indien de aanvrager hiervan m een dwingende reden wenst af te wijken dient hiervr bij de stad een gemtiveerd schriftelijk verzek te gebeuren en dient de tezichter rilaansluitingen nmiddellijk p de hgte gebracht. Het kmt regelmatig vr dat hierp NIET f slechts zeer beperkt kan ingegaan wrden. Er mag dus vrdien niet begnnen wrden met de aanleg van de eigen afwatering. De stad wijst in dat verband alle verantwrdelijkheid vr te diep aangelegde private rilen van de hand. De rilen van de stad en nv Aquafin kunnen nder druk kmen tt p het maaiveld. Alle leidingen en installaties die nder het straatniveau zijn geplaatst kunnen daardr terugslag ndervinden. Kelderaansluitingen f aansluiting van testellen nder het maaiveld zijn daarm niet tegestaan. 8. Niet gravitaire aansluitingen: Indien de ligging van de straatril niet telaat m gravitair af te wateren is het ppmpen van het afvalwater tt in het aansluitputje verplicht en ten laste van de aanvrager. De aansluiting nder het penbaar dmein is altijd gravitair. 9. Wachtaansluitingen: Ingeval het stadsbestuur ter hgte van een bepaald perceel een wachtaansluiting heeft aangelegd, dient de buwheer een aanvraag in te dienen en k de bvenvermelde prcedure te vlgen alvrens deze aansluiting wrdt vrijgegeven. Hij is verplicht deze aansluiting te gebruiken. 10. Aantal aansluitingen per pand: Elk bebuwd perceel heeft in principe recht p één rilaansluiting. Enkel wanneer het Bestuur, de mtivatie van de aanvrager vr een tweede aansluiting aanvaardt, kan hiervan wrden afgeweken. Aparte regenwateraansluitingen wrden NIET tegestaan behalve wanneer in de geciteerde uitznderingsgevallen, de straat uitgerust is met een gescheiden rilstelsel. 11. Weigering van aansluiting: Lzingen die niet vlden aan dit reglement wrden niet aangeslten f heraangeslten p de rilering. Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 8.

9 Het Bestuur zal deze weigering steeds mtiveren. 12. Lcatie van de aansluiting: In principe kiest de stad de lcatie van de aansluiting in functie van de straatril. De aanvrager kan wel een vrstel meedelen bij de aanvraag. 13. Aparte hemelwateraansluitingen: Een hemelwateraansluiting is de aansluiting van een leeglp f ndverlp van een ndergrndse infiltratie inrichting f geslten buffertank, p de regenwaterril in de straat. Aparte hemelwateraansluitingen p de regenwaterril in de straat wrden slechts uitgeverd wanneer er in de straat gescheiden rilering ligt en wanneer de mtivering ervr in de infiltratienta, dr het bestuur aanvaard is. Het gaat m leeglpleidingen & ndverlpen p ndergrndse buffertanks f ndergrndse infiltratie inrichtingen. De dienst OW geeft infrmatie ver het srt rilering in de straat. Hemelwateraansluitingen dienen altijd uitgerust te wrden met een apart tegankelijk huisaansluitputje, zdat de kwaliteit van het gelsde water kan gecntrleerd wrden f zdat rkcntrles mgelijk zijn. Dit huisaansluitputje wrdt dr de aanvrager, p zijn perceel, z dicht mgelijk bij de rilijn, gebuwd. Het deksel dient te vermelden dat het m hemelwater gaat. 14. Aanleg straatrilering: Straatrilering wrdt aangelegd dr de stad, behalve wanneer een buw- f verkavelingsvergunning de aanleg dr de aanvrager plegt. 15. Het waterplan: Het waterplan p schaal 1/50 dient de vlgende infrmatie te bevatten: a. klassieke gevallen: de inplanting en het vlume van de hemelwaterput(ten) met daarbij duidelijk aangegeven welke daken en eventueel verharde ppervlakken (hrizntale ppervlakten aangeven in cijfers) erp aangeslten wrden de aanduiding van de verlp van de hemelwaterput, het peil ervan en het aansluitpunt p de infiltratievrziening. de vermelding van de installaties die vanuit de hemelwaterput zullen geved wrden de inplanting, het peil, de afmetingen en de hrizntale ppervlakte in cijfers van de bvengrndse infiltratie inrichting (gracht f wadi) met daarbij aangegeven (hrizntale ppervlakte aangegeven in cijfers)wat erp aangeslten wrdt. fwel: de inplanting, het aanzetpeil bven de hgste grndwaterstand, de afmetingen, het vlume en de hrizntale ppervlakte in cijfers, het buffervlume van de ndergrndse infiltratie-inrichting met daarbij aangegeven wat erp aangeslten wrdt. Wrden er naast de verlp van de hemelwaterput bijkmende ppervlakken rechtstreeks aangeslten p de infiltratie inrichting, dan dient de hrizntale ppervlakte daarvan in cijfers vermeld p het plan. Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 9.

10 b. uitznderlijke gevallen (mét infiltratienta en deel II van de aanstiplijst ingevuld) De hgste grndwaterstand (maart april). Wanneer in de infiltratienta wrdt aangetnd dat niet alle aangeslten hemelwater kan geïnfiltreerd wrden en deel II van de aanstiplijst is ingevuld, dan kan een infiltrerende buffer met leeglp vrgesteld wrden. In dat geval bevat het waterplan naast de vermelding van de hierp aangeslten daken en verhardingen met hun hrizntale ppervlakte in cijfers, k de inplanting, de afmetingen, het aanzetpeil en het vlume van de infiltrerende buffer, het maximaal leeglpdebiet en het systeem waarmee de leeglp vertraagd wrdt tt dat debiet. Wanneer bij zeer hge grndwaterstanden geen ndiepe pen infiltratie inrichting wrdt gebruikt, kan een geslten buffer met leeglp vrgesteld wrden. In dat geval bevat het waterplan naast de vermelding van de hrizntale ppervlakte in cijfers van de aangeslten daken en verhardingen k de inplanting, de afmetingen, het vlume en het aanzetpeil van de geslten buffer, de vermelding van het leeglpdebiet en van het systeem waarmee de leeglp vertraagd wrdt tt dat debiet. Een geslten buffer kan gecmbineerd wrden met de regenwaterput. Indien een infiltrerende buffer, een infiltrerende buffer met leeglp f een geslten buffer, na het vrleggen en gedkeuren van een infiltratienta, mag beveiligd te wrden met een ndverlp naar de rilering dan dient het waterplan naast het peil van de bedreigde wning, k de inplanting, de diameter en de peilen van die ndafver te bevatten. Die peilen dienen uiteraard rekening te huden met de peilen van rilering waarp de stad deze ndafver laat aansluiten. 16. De aanstiplijst: Naast het waterplan dient het dssier vr aanvraag van een stedenbuwkundige vergunning k de ingevulde aanstiplijst te bevatten. Deel I van die lijst gaat ver de curante gevallen en dient altijd ingevuld te wrden. Deel II gaat ver de uitznderlijke gevallen waarbij men hemelwater wenst te lzen p de rilering in de straat. Indien deel II van tepassing is dient er k steeds een infiltratienta bijgevegd te wrden. Wanneer er na het afleveren van de buwvergunning ng wijzigingen zuden gebeuren aan de plannen vr de waterafver, dienen bij de aanvraag van de rilaansluiting een aangepast waterplan en een aangepaste aanstiplijst vergemaakt aan de stad. Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 10.

11 Het waterplan en de aanstiplijst dienen als basis vr de cntrle van de privéafwatering dr de stad, vraleer de gewenste rilaansluiting van het afvalwater kan wrden uitgeverd. Aanvragen vr de mgelijke afwijkingen p basis van een infiltratienta en mstandige aanstiplijst, dienen bij het afwateringsplan gevegd. F. PROCEDURE VOOR AANVRAAG VAN EEN RIOOLAANSLUITING a. De aanvrager meldt zich p het inlichtingenbureau van de technische dienst (Zwarte Zustersstraat 8, 9300 Aalst). Daar krijgt hij dit reglement ter ndertekening vrgelegd en wrdt hem de naam en het telefnnummer meegedeeld van de tezichter van de werken. Ter plaatse vult een ambtenaar k het gegevensfrmulier in. Daarte dient de aanvrager vlgende stukken in tweevud bij zich te hebben en ver te maken : de buwvergunning; een liggingsplan p schaal 1/ een inplantingsplan met de aanduiding van de aanpalende bebuwing p een schaal van tenminste 1/500; het waterplan p schaal 1/50. Zlang deze plannen niet cnfrm zijn met de geldende vrschriften wrdt de prcedure vr aanvraag van een rilaansluiting niet pgestart. De aanleg van rilen p het privéterrein, mag in geen geval starten, vóór de rilaansluiting is aangevraagd. De stad is in geen geval verantwrdelijk vr de extra ksten die dit meebrengt. Aangewezen is de aanvraag te den bij ntvangst van de buwvergunning. b. De aanvrager betaalt de verschuldigde retributie f het vrscht (bij uitznderlijke aansluitingen met diameter grter dan 15 cm) via verschrijving p rekeningnummer van de stad Aalst. Na ntvangst van de bevestiging van de betaling zal het inlichtingenbureau het dssier drsturen vr uitvering en ntvangt daar de cntactgegevens van de tezichter - rilaansluitingen. c. De bevegde tezichter maakt een schets van de ndige werken, gaat na f er een wachtaansluiting zit, nderzekt eventuele verzeken en bepaalt de plaats van de aansluiting. d. Zdra de private rilering, de regenwaterinstallatie en de infiltratie inrichting uitgeverd zijn en ze dr de architect cnfrm verklaard zijn met het waterplan en met dit reglement p de rilaansluitingen dient de tezichter verwittigd te wrden en wrdt een afschrift van de cnfrm verklaring aan de tezichter vergemaakt. Werven znder architect dienen niet cnfrm verklaard. Wanneer de tezichter de installatie na cntrle gedkeurt, en na ntvangst van de betaling aan de stad, geeft hij nmiddellijk pdracht m de aansluiting uit te veren. De werken gebeuren binnen de 20 werkdagen na de pdracht. G. KOSTPRIJS EN BETALING VAN EEN RIOOLAANSLUITING. Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 11.

12 Ter infrmatie geven we hier de vrnaamste bepalingen ver de retributie p rilaansluitingen weer: Artikel 3: de retributie is verschuldigd dr de eigenaar van de eigendm dat het vrwerp is van de aanvraag. Wanneer de eigendm aan meerdere eigenaars tebehrt wrdt de retributie verdeeld nder hen in verhuding tt hun respectief aandeel in de eigendm. Indien de eigendm bezwaard is met een recht van pstal, erfpacht f vruchtgebruik, is de retributie verschuldigd dr de pstalhuder, de erfpachter f de vruchtgebruiker. De eigenaar van het pand is hfdelijk aansprakelijk vr de betaling van de retributie. Ingeval van nverdeeldheid zijn de nverdeelde eigenaars van het pand hfdelijk aansprakelijk vr de betaling van de retributie. Artikel 6: de retributie wrdt vastgesteld als vlgt: 1. aansluitingen met een diameter kleiner f gelijk aan 15 cm: Artikel 8: Artikel 9: een afvalwateraansluiting, een hemelwateraansluiting f het gebruik van een wachtaansluiting: 1.255,- EUR exclusief BTW; een afvalwater- én hemelwateraansluiting tegelijkertijd uitgeverd: 2.510,- EUR exclusief BTW; 2. aansluitingen met een diameter grter dan 15 cm wrden tegen kstprijs van het bestek 'rilaansluitingen' afgerekend; de eigenaar van de eigendm die het vrwerp is van een aanvraag tt aansluiting aan de stadsrilering zal van de stad Aalst een factuur ntvangen waarin het tarief, vereenkmstig artikel 6, + het wettelijk geldende BTW percentage zal aangerekend wrden. Deze factuur is betaalbaar binnen de 30 dagen na uitgifte. bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevrderd wrden. Meer inf ver alle vrschriften die aan de basis liggen van dit reglement p Bij dit reglement hren k een aanbeveling vr de berekeningen, een verzicht van alle gevallen, geïllustreerd met tekeningen en een aanstiplijst in twee delen. Dit reglement dient dr de aanvrager vr akkrd ndertekend. Vr akkrd, Gedaan te Aalst, 21 februari 2014 Admin REGLEMENT RIOOLAANSLUITINGEN pagina 12.

AANSTIPLIJST GEMEENTELIJKE GEÏNTEGREERDE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING. Modelformulier bolletje kleuren wat van toepassing is & ondertekenen.

AANSTIPLIJST GEMEENTELIJKE GEÏNTEGREERDE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING. Modelformulier bolletje kleuren wat van toepassing is & ondertekenen. Wat bij te vegen bij de aanvraag van het plaatsen van reclame/ een afsluiting/ een penlucht zwembad/ een gevelwijziging/ het plaatsen van znnepanelen/ het rien van een bm/ aanleggen van een terras: AANVRAAGFORMULIER

Nadere informatie

Algemeen reglement rioolaansluitingen

Algemeen reglement rioolaansluitingen Tussenmuren 17 9700 Oudenaarde 1 Stad Oudenaarde Algemeen reglement rilaansluitingen Tussenmuren 17 9700 Oudenaarde 2 INHOUDSOPGAVE Opzet van het Algemeen Reglement Rilaansluitingen 2. Administratieve

Nadere informatie

Algemeen reglement rioolaansluitingen

Algemeen reglement rioolaansluitingen Tussenmuren 17 9700 Oudenaarde 1 Stad Oudenaarde Algemeen reglement rilaansluitingen Tussenmuren 17 9700 Oudenaarde 2 INHOUDSOPGAVE Opzet van het Algemeen Reglement Rilaansluitingen 2. Administratieve

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidieregeling woonboten

Aanvraagformulier subsidieregeling woonboten Klant, Markt & Relaties Planadvies & Vergunningen v.201102 Aanvraagfrmulier subsidieregeling wnbten De aanvraag wrdt ingediend p grnd van de Subsidieregeling rilering wnbten AGV, 22 mei 2008, nr. AB 08/018;

Nadere informatie

Op welk moment kan ik subsidie aanvragen? Een aanvraag kan worden ingediend in de periode 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018.

Op welk moment kan ik subsidie aanvragen? Een aanvraag kan worden ingediend in de periode 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018. Telichting bij het aanvraagfrmulier subsidie Regeling ter stimulering sedumdaken in Heerhugwaard 2018 Wanneer km ik vr subsidie in aanmerking? In de Regeling ter stimulering aanleg sedumdaken in Heerhugwaard

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

RICHTLIJNEN MET BETREKKING TOT HET ONTWERP VAN RIOLERINGEN

RICHTLIJNEN MET BETREKKING TOT HET ONTWERP VAN RIOLERINGEN RICHTLIJNEN MET BETREKKING TOT HET ONTWERP VAN RIOLERINGEN Versie ktber 2014 INHOUD Inhud... 2 1. Ontwerp van rileringsstelsel... 3 1.1 1.2 Algemene minimale vrwaarden... 3 Plaatsing van leidingen t..v.

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

hemelwater private terreinen Mook en Middelaar 201 7

hemelwater private terreinen Mook en Middelaar 201 7 Deelsubsidieverrdening stimuleringsregeling afkppelen hemelwater private terreinen Mk en Middelaar 201 7 De gemeenteraad van de gemeente Mk en Middelaar, Overwegende dat het van belang is te stimuleren

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie gevelrenovatie en renovatie handelspanden

Aanvraagformulier subsidie gevelrenovatie en renovatie handelspanden Vak bestemd vr administratie Dssiernummer:................. Aanvraagdatum:................. Aanvraagfrmulier subsidie gevelrenvatie en renvatie handelspanden Met dit frmulier dient u een aanvraag in vr

Nadere informatie

Per artikel is aangegeven of het van toepassing is op het bovengrondse of ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem is.

Per artikel is aangegeven of het van toepassing is op het bovengrondse of ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem is. Regels vr Bdemenergiesystemen: Regels vr Bdemenergiesystemen zijn pgenmen in het Wijzigingsbesluit Bdemenergiesystemen (Wbbe). In nderstaande mem een verzicht van de meest relevante artikelen vr het ntwerpen,

Nadere informatie

Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst.

Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst. Pagina 1 van 7 Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst. Met dit formulier kan u nagaan of uw aanvraag voldoet aan alle in Aalst geldende voorschriften op de rioolaansluitingen.het dient

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Maak een draaiboek voor je interne werking. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Maak een draaiboek voor je interne werking. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015

Aanvraagformulier subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015 Aanvraagfrmulier subsidieregeling islatiemaatregelen wningen 2015 Raadhuisplein 2 Pstbus 500 3850 AM Ermel t 0341 56 73 21 Vul dit frmulier in, zet uw handtekening en stuur het p naar de Gemeente Ermel,

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Werkinstructie. Contractering Huisartsen 2015

Werkinstructie. Contractering Huisartsen 2015 Werkinstructie Cntractering Huisartsen 2015 Belangrijkste pmerkingen met betrekking tt de digitale cntractering U sluit uw cntract af via de website van DSW. U lgt in met uw individueel VeCZ certificaat,

Nadere informatie

6 Verordenende stedenbouwkundige voorschriften

6 Verordenende stedenbouwkundige voorschriften 6 Verrdenende stedenbuwkundige vrschriften Het grafische bestemmingsplan wrdt weergegeven in figuur 8: verrdenend grafisch plan. 6.1 Artikel 1. Lkaal wngebied met lage dichtheid en gren karakter Telichting

Nadere informatie

Bijzonder Waterverkoopreglement Deel huisaansluitingen Ternat

Bijzonder Waterverkoopreglement Deel huisaansluitingen Ternat Bijznder Waterverkpreglement Deel huisaansluitingen Ternat Inhudspgave Inhudspgave... 2 1 Leeswijzer... 3 2 Regelgeving en aanvullende dcumentatie... 4 3 Algemeen... 5 4 Definities... 6 5 Huisaansluiting:

Nadere informatie

dat u gemakkelijker het huurcontract kunt opzeggen als u een koper voor de woning heeft gevonden.

dat u gemakkelijker het huurcontract kunt opzeggen als u een koper voor de woning heeft gevonden. Telichting huurcntract Tijdelijke verhuur p basis Leegstandwet behrende bij het huurcntract p de website van Vereniging Eigen Huis datum van pstellen telichting: 14 december 2012 Inleiding Het verhuren

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 juni 2013 Verslag van de deputatie Bevegd deputatielid: Luk Lemmens Telefn: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/1 Invulling van het begrip dagelijks bestuur in de zin

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Addendum stappenplan plaatsing

Addendum stappenplan plaatsing Addendum stappenplan plaatsing In het kader van de aangekndigde (vrgenmen) rerganisatie d.d. 4 december 2012 heeft er nader verleg plaatsgevnden tussen de betrkken vakbnden en de werkgever ver de inhud

Nadere informatie

Ids Veiligheidscoördinatie

Ids Veiligheidscoördinatie Ids Veiligheidscördinatie 1 / 5 IDS-1119 - AG Vespa - Viletstraat 39-2060 Antwerpen - Ontwerpanalyse 01 COÖRDINATIEDAGBOEK Datum: 19-7-2005 Aanwezige partijen: COO: Jhan De Kninck Inf vr: BH AR Karlien.Vanmerhaeghe@vespa.antwerpen.

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bodemonderzoek (VBO) *

VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bodemonderzoek (VBO) * VRIJSTELLINGEN van Verkennend Bdemnderzek (VBO) * * zals bepaald dr art.13/4 van de Ordnnantie van 5 maart 2009 betreffende het beheer en de sanering van verntreinigde bdems, gewijzigd dr de rdnnantie

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Duurzaam Wonen

Aanvraagformulier subsidie Duurzaam Wonen In te vullen dr de ambtenaar Dssiernummer:.. Aanvraagdatum:. Aanvraagfrmulier subsidie Duurzaam Wnen Naam en vrnaam:... Straat en nr.:.. Pstcde:.. Gemeente:.. Uitveringsadres (indien verschillend van bvenstaand

Nadere informatie

Nieuwe Vlaamse renovatiepremie vanaf 1 november 2015!

Nieuwe Vlaamse renovatiepremie vanaf 1 november 2015! Nieuwe Vlaamse renvatiepremie vanaf 1 nvember 2015! Hebt u plannen m uw wning te renveren? Dan kunt u misschien rekenen p de steun van de vernieuwde Vlaamse renvatiepremie. Vanaf 1 nvember 2015 kunt u

Nadere informatie

Subsidiereglement Energiezorg op School 2014. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen

Subsidiereglement Energiezorg op School 2014. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen Subsidiereglement Energiezrg p Schl 2014 Hfdstuk I: Algemene bepalingen Artikel 1.- Stedenfnds De subsidie Energiezrg p Schl past in de Beleidsvereenkmst Stedenfnds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid

Reglement Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland Zuid Reglement Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland Zuid DEFINITIES Artikel 1: Dit reglement verstaat nder: crpratie: de bij de Geschillencmmissie Wnen Zuid-Hlland zuid aangeslten rganisatie p wiens handelen

Nadere informatie

KLACHT OVER DE TOESTAND VAN MIJN HUURWONING

KLACHT OVER DE TOESTAND VAN MIJN HUURWONING KLACHT OVER DE TOESTAND VAN MIJN HUURWONING Ontvangstdatum: / / (in te vullen dr dienst vergunningen) Ontvangen dr: Iedereen heeft recht p een gede wning. De Vlaamse Wncde legt daarm kwaliteitsnrmen p

Nadere informatie

Technische en bouwkundige voorschriften voor meterlokalen

Technische en bouwkundige voorschriften voor meterlokalen Technische en buwkundige vrschriften vr meterlkalen Referentie: SIB10 CCLB 110 Datum:22/10/2010 Pagina 1/9 Inhudstafel 1 INLEIDING... 3 2 AFKORTINGEN... 3 3 TOEGANKELIJKHEID INSTALLATIES... 3 4 LOKAAL...

Nadere informatie

Retributiereglement voor de tijdelijke inname van parkeerplaatsen door middel van verkeerssignalisatie

Retributiereglement voor de tijdelijke inname van parkeerplaatsen door middel van verkeerssignalisatie Retributiereglement vr de tijdelijke inname van parkeerplaatsen dr middel van verkeerssignalisatie Artikel 1 Tepassingsgebied Vr de peride 1 mei 2017 tt en met 31 december 2019 wrdt een retributie geheven

Nadere informatie

Het herroepingsrecht voor buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten. Boek VI van het Wetboek van economisch recht (art. VI.67 en volgende WER)

Het herroepingsrecht voor buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten. Boek VI van het Wetboek van economisch recht (art. VI.67 en volgende WER) Het herrepingsrecht vr buiten verkpruimten geslten vereenkmsten Bek VI van het Wetbek van ecnmisch recht (art. VI.67 en vlgende WER) Binnen welke termijn mag de cnsument zijn herrepingsrecht den gelden?

Nadere informatie

Organisatorsreglement beurs- en evenementenhal t Bau-huis

Organisatorsreglement beurs- en evenementenhal t Bau-huis Organisatrsreglement beurs- en evenementenhal t Bau-huis Artikel 1: Infrastructuur Het Autnm Gemeentebedrijf t Bau-huis staat in vr de ter beschikking stelling van de infrastructuur van de beurs- en evenementenhal

Nadere informatie

Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend worden gebouwd:

Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend worden gebouwd: Artikel 20 Wnen 20.1 Bestemmingsmschrijving De vr "Wnen" (W) aangewezen grnden zijn bestemd vr: a. het wnen in een wning; b. bijbehrende erven, terreinen en vrzieningen, zals ntsluitingswegen ten beheve

Nadere informatie

Hervaststelling van het subsidiereglement inzake huishoudelijk afvalwater en hemelwater

Hervaststelling van het subsidiereglement inzake huishoudelijk afvalwater en hemelwater Stadsbestuur Veurne UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 22 SEPTEMBER 2014 Punt 4 van de dagrde. Hervaststelling van het subsidiereglement inzake huishudelijk afvalwater en

Nadere informatie

Vraag en antwoorden over de volmacht

Vraag en antwoorden over de volmacht Vraag en antwrden ver de vlmacht Hiernder treft u een verzicht aan van de vragen en antwrden die zijn gesteld ver de vlmacht. Heeft de vlmacht een lptijd? Heeft de deelnemersraad psitief advies gegeven

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV

Algemene Voorwaarden Webshop Uil VR Solutions BV Algemene Vrwaarden Webshp Uil VR Slutins BV Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT. Omgevingsvergunning. Besluit

ONTWERPBESLUIT. Omgevingsvergunning. Besluit ONTWERPBESLUIT Datum : Ons kenmerk : 2013.0. Zaaknummer : 130201236 Cntactpersn : mw. J. Elbrecht Telefnnummer : (026) 377 31 39 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethuders hebben p 18 februari 2013

Nadere informatie

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving FD/NB Brussel, 23 mei 2014 TARIFERING EDPB Nta ver de wetgeving Op 23 mei 2014 is een reeds lang aangekndigd KB verschenen: Het kninklijk besluit van 24 april 2014 tt wijziging van het kninklijk besluit

Nadere informatie

We willen de ouders nogmaals informeren dat de kribbe gesloten zal zijn op donderdag 30 april 2015 (bijscholing).

We willen de ouders nogmaals informeren dat de kribbe gesloten zal zijn op donderdag 30 april 2015 (bijscholing). Brussel, 13 april 2015 Beste uders, Graag cntrleren we f alle gegevens die we van de gezinnen hebben ng steeds crrect zijn. Een gsm- f vast telefnnummer, emailadres, werkgever (en dus telefnnummer) f pstadres

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Belsimpel.nl:

Algemene voorwaarden Belsimpel.nl: Algemene vrwaarden Belsimpel.nl: Artikel 1 Definities In deze vrwaarden wrdt verstaan nder: Ondernemer: de natuurlijke f rechtspersn die prducten en/f diensten p afstand aan cnsumenten aanbiedt; Cnsument:

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod

Algemene Voorwaarden Artikel 1- Identiteit van de ondernemer Artikel 2 - Toepasselijkheid Artikel 3 - Het aanbod Algemene Vrwaarden Artikel 1- Identiteit van de ndernemer Trend mda Oudemansstraat 82 1504 KP Zaandam Telefnnummer: (0031) 0623281926 Tussen 09;00 / 17;00 E-mailadres: inf@trendmda.nl KvK-nummer: 54290228

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte voor bestaande woningen

AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte voor bestaande woningen AANVRAAGFORMULIER Duurzame warmte vr bestaande wningen 0. Vrwaarden vr aanvraag 0.1 Heeft u de duurzame warmtemaatregel vr 1 september 2008 gekcht f hiervr vr 1 september 2008 pdracht gegeven? O Ja: u

Nadere informatie

Gebruikersreglement Openbare Bibliotheek Genk. Artikel 1 Dit reglement is van toepassing in de Openbare Bibliotheek Genk.

Gebruikersreglement Openbare Bibliotheek Genk. Artikel 1 Dit reglement is van toepassing in de Openbare Bibliotheek Genk. Gebruikersreglement Openbare Biblitheek Genk Artikel 1 Dit reglement is van tepassing in de Openbare Biblitheek Genk. Artikel 2 Iedereen is welkm in de biblitheek en mag gratis alle aanwezige dcumenten

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER Onderhavige verordening bevat voorschriften inzake het plaatsen

Nadere informatie

Cubro BVBA Algemene voorwaarden

Cubro BVBA Algemene voorwaarden Cubr BVBA Algemene vrwaarden Hiernder vindt u de algemene vrwaarden van Cubr BVBA. Deze vrwaarden zijn van tepassing p alle geleverde diensten en gemaakte vereenkmsten dr Cubr BVBA, tenzij expliciet anders

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Webshop Ginger.

Algemene voorwaarden Webshop Ginger. Algemene vrwaarden Webshp Ginger. Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

Formulier UK/S. 2. Gegevens aanvrager (De aanvrager dient tevens subsidieontvanger te zijn) Aanvrager: Postadres: Postcode: Contactpersoon:

Formulier UK/S. 2. Gegevens aanvrager (De aanvrager dient tevens subsidieontvanger te zijn) Aanvrager: Postadres: Postcode: Contactpersoon: Frmulier UK/S Indienen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, DG Milieu en Internatinaal, directie Klimaat, Lucht en Geluid, p/a Bureau Sanering Verkeerslawaai, Pstbus 97, 3440 AB, Werden. 1.

Nadere informatie

Toegangscontrole en (voor)aanmelding

Toegangscontrole en (voor)aanmelding Tegangscntrle en (vr)aanmelding Telichting ISPS Sinds 1 juli 2004 zijn passagiersschepen en vrachtschepen (BT 500 en meer) die internatinale reizen maken en havenfaciliteiten die deze vr internatinale

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Equrion Services B.V. Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities. Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer

Algemene Voorwaarden - Equrion Services B.V. Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities. Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer Algemene Vrwaarden - Equrin Services B.V. Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Thuiswinkel. Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities

Algemene Voorwaarden Thuiswinkel. Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Algemene Vrwaarden Thuiswinkel Deze Algemene Vrwaarden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie zijn tt stand gekmen in verleg met de Cnsumentenbnd in het kader van de Cördinatiegrep Zelfreguleringsverleg

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens

Algemene Voorwaarden Lidaholm Garens Algemene Vrwaarden Lidahlm Garens Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Algemene Voorwaarden Thuiswinkel

Algemene voorwaarden. Algemene Voorwaarden Thuiswinkel Algemene vrwaarden Algemene Vrwaarden Thuiswinkel Deze Algemene Vrwaarden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie zijn tt stand gekmen in verleg met de Cnsumentenbnd in het kader van de Cördinatiegrep

Nadere informatie

Algemene voorwaarden picturefix. Download & print de algemene voorwaarden. Inhoudsopgave:

Algemene voorwaarden picturefix. Download & print de algemene voorwaarden. Inhoudsopgave: Algemene vrwaarden picturefix Dwnlad & print de algemene vrwaarden Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel

Nadere informatie

Aard laatste wijziging: gebreken, hoogspanning zie 4.1 en 4.2

Aard laatste wijziging: gebreken, hoogspanning zie 4.1 en 4.2 Datum laatste wijziging: 15 ktber 2015 Aard laatste wijziging: gebreken, hgspanning zie 4.1 en 4.2 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Eisen bij het gebruik van

Nadere informatie

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o Dienstenwijzer Z zijn wij u graag van dienst Op de dienstverlening van ns kantr is de Wet p het financieel tezicht van tepassing. Eén van de eisen die uit deze wet vlgt is dat wij u tijdig infrmeren ver

Nadere informatie

Aanmeldformulier voor Partnerschap Vernieuwing Bouw

Aanmeldformulier voor Partnerschap Vernieuwing Bouw Aanmeldfrmulier vr Partnerschap Vernieuwing Buw ALGEMENE GEGEVENS OVER DE ORGANISATIE 1. Naam van de rganisatie 2. Ingangsdatum partnerschap 3. Cntactgegevens algemeen Pstbusnummer Pstcde + plaats Straatnaam

Nadere informatie

Fase 1: Re-integratiefase

Fase 1: Re-integratiefase Bijlage Matrix van verplichtingen en bijhrende sancties Fase 1: Re-integratiefase Algemene beschrijving categrie Niet nagekmen verplichting zals: Sanctie Categrie 1: Onder deze categrie vallen verplichtingen

Nadere informatie

Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005.

Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005. besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden

Nadere informatie

Reglement goedkope energielening FRGE

Reglement goedkope energielening FRGE Reglement gedkpe energielening FRGE Particuliere bewners niet-delgrep & particuliere verhuurders 1 Definities 1.1 Lkale Entiteit is een instantie die, p het niveau van één f meerdere gemeenten, instaat

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Energiefonds Overijssel Inkp- en aanbestedingsbeleid Energiefnds Overijssel 2013 Inhudspgave 1 Inleiding 3 2 Het beleid 4 2.1 Rechtmatigheidsthema's 4 Prcedures 4 Meerwerk en herhalingspdrachten 4 2B-diensten 5 Integriteit 5

Nadere informatie

Bijzonder Waterverkoopreglement Deel IBA

Bijzonder Waterverkoopreglement Deel IBA Bijznder Waterverkpreglement Deel IBA Inhudspgave 1 Algemeen... 3 2 IBA: vrwaarden en bepalingen... 5 Pagina 2 1 Algemeen Art. 1 Tepassingsgebied In geval de individuele sanering, zals bepaald in artikel

Nadere informatie

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Al twee jaar wachten we p een grte stap in het dssier ver het eenheidsstatuut arbeiders en bedienden. Dit sinds het fameuze arrest van het Grndwettelijk Hf van 7 juli

Nadere informatie

Algemene afspraken Gemeente Zwolle/ sportvereniging gemeentelijke buitensportaccommodaties

Algemene afspraken Gemeente Zwolle/ sportvereniging gemeentelijke buitensportaccommodaties vr elkaar Algemene afspraken Gemeente Zwlle/ sprtvereniging gemeentelijke buitensprtaccmmdaties Algemene afspraken In dit dcument wrden alle afspraken tussen de gemeente Zwlle en de sprtverenigingen beschreven.

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN KOPEN OP AFSTAND (CONSUMENTEN)

ALGEMENE VOORWAARDEN KOPEN OP AFSTAND (CONSUMENTEN) GROEP pstadres Pstbus 176 1270 AD Huizen vestigingsadres Arendstraat 16 1223 RE Hilversum 088-8648400 inf@unividuals.nl www.unividuals.nl Handelsregister 32138630 BTW nummer NL819770292B01 Bank (Rabbank)

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Aansluitingstarieven 2012-2015

Aansluitingstarieven 2012-2015 Aansluitingstarieven 2012-2015 DE TARIFAIRE VOORWAARDEN VOOR DE KLANTEN DIRECT AANGESLOTEN OP HET ELIA- NET De tarifaire vrwaarden vr elke aansluiting p het Elia-net, zals bepaald dr de beslissing van

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Thuiswinkel voor de levering van diensten Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Bedenktijd Consument Dag Duurtransactie

Algemene Voorwaarden Thuiswinkel voor de levering van diensten Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Bedenktijd Consument Dag Duurtransactie Algemene Vrwaarden Thuiswinkel vr de levering van diensten Deze Algemene Vrwaarden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie zijn tt stand gekmen in verleg met de Cnsumentenbnd in het kader van de Cördinatiegrep

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet DB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 30 september 2014 NUMMER : WM/MIW/SSl/8372 OPSTELLER : J.M.U. Geerse, 0522-276864

Nadere informatie

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie.

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie. Reglement betreffende een Prvinciale herkenbaarheid bij elke vrm van prvinciale subsidie. DE PROVINCIERAAD VAN WEST - VLAANDEREN, Overwegende dat het belang van de prvinciale herkenbaarheid, naar aanleiding

Nadere informatie

Gastouderbureau Noorderlicht

Gastouderbureau Noorderlicht Algemene richtlijnen: Vraag- en gastuders wrden geacht kennis te hebben genmen van de werkwijze van ; Gastuders wrden geacht bij aanvang van de pvang te handelen cnfrm het pedaggisch plan; hanteert de

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VisumPr B.V., Raamweg 1, 2596 HL, Den Haag Artikel 1. Definities In deze algemene vrwaarden wrden de vlgende definities tegepast: Opdrachtgever: de wederpartij van VisumPr B.V. VisumPr:

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven BIJLAGE 2: VOORWAARDEN VOOR ACCREDITERING Brn: http://www.riziv.be/care/nl/dctrs/accreditatin/individual accreditatin/cnditins accreditatin.htm Vrwaarden waaraan een arts met vlden m geaccrediteerd te

Nadere informatie

Beheerplan voor bouwhistorische objecten

Beheerplan voor bouwhistorische objecten Beheerplan vr buwhistrische bjecten 2.7.1 Inleiding Met een beschermd stadsgezicht, ngeveer 1500 mnumenten en een uniek laatmiddeleeuws bdemarchief heeft Drdrecht een mvangrijke bven- en ndergrndse cultuurhistrische

Nadere informatie

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft:

1. Lid: onder een lid wordt verstaan een bij Pennyplace ingeschreven particulier of ZZP-er / bedrijf die / dat als doel heeft: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN PENNYPLACE VOOR LEDEN Inhudspgave: Artikel 1: Definities... 1 Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer... 1 Artikel 3 -Tepasselijkheid en wijziging Algemene Vrwaarden... 2 Artikel

Nadere informatie

een klacht die niet op een bevredigende wijze is opgelost en als geschil moet worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Mondzorg.

een klacht die niet op een bevredigende wijze is opgelost en als geschil moet worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Mondzorg. Klachtenregeling NVM-mndhygiënisten Met inwerkingtreding van de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zrg (Wkkgz) heeft de wetgever begd de kwaliteit van zrgverlening te verbeteren en beter te kunnen bewaken.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden webshop (h)eerlijk vlees

Algemene Voorwaarden webshop (h)eerlijk vlees Algemene Vrwaarden webshp (h)eerlijk vlees Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel

Nadere informatie

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST Bergpwaarts / VASTSTELLIGSOVEREEKOMST PARTIJE: I. WOIGBOUWVEREIGIG BERGOPWAARTS, een vereniging met vlledige rechtsbevegdheid, statutair gevestigd te Deurne, te deze ingevlge de statuten rechtsgeldig vertegenwrdigd

Nadere informatie

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :...

Modellencontract. TFP(Time for Prints)/TFCD (Time for CD) Contract tussen Model en amateurfotograaf. Naam :... Adres :... Postcode/Woonplaats :... Mdellencntract TFP(Time fr Prints)/TFCD (Time fr CD) Cntract tussen Mdel en amateurftgraaf Ondergetekenden: Naam :... Adres :... Pstcde/Wnplaats:... Telefn :... Email/Website :... Hierna genemd Ftgraaf,

Nadere informatie

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm).

Instructie voor het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm). Instructie vr het gebruik van klemmen bij het plaatsen van welfsels (breedte = 600 mm). 1. Algemene veiligheidsvrschriften Er mgen enkel klemmen van FINGO gebruikt wrden, vr het leggen van FINGO-welfsels.

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Thuiswinkel

Algemene Voorwaarden Thuiswinkel Algemene Vrwaarden Thuiswinkel Deze Algemene Vrwaarden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie zijn tt stand gekmen in verleg met de Cnsumentenbnd in het kader van de Cördinatiegrep Zelfreguleringsverleg

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 april 2013 Verslag van de deputatie Bevegd deputatielid: Luk Lemmens Telefn: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/1 Prvinciaal Biblitheekcentrum. Aanpassing van het

Nadere informatie

plaatsen van materialen of tijdelijke opstellingen op (of over) de openbare weg, openbaar domein of een publiek toegankelijk terrein

plaatsen van materialen of tijdelijke opstellingen op (of over) de openbare weg, openbaar domein of een publiek toegankelijk terrein plaatsen van materialen f tijdelijke pstellingen p (f ver) de penbare weg, penbaar dmein f een publiek tegankelijk terrein Altijd een vrije drgang van minimaal 4 m hgte en 4 m breedte vrzien: Opstelling

Nadere informatie

ARTIKEL 1 Algemeenheden en aansprakelijkheden

ARTIKEL 1 Algemeenheden en aansprakelijkheden INTERN REGLEMENT EN ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 Algemeenheden en aansprakelijkheden 1.1 - Tenzij er een vrafgaand geschreven akkrd is van PARKING, heeft het luter feit van in de inrichting binnen te

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Bedenktijd Consument Dag Duurtransactie Duurzame gegevensdrager Herroepingsrecht

Algemene Voorwaarden Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Bedenktijd Consument Dag Duurtransactie Duurzame gegevensdrager Herroepingsrecht Algemene Vrwaarden Inhudspgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ndernemer Artikel 3 - Tepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbd Artikel 5 - De vereenkmst Artikel 6 - Herrepingsrecht Artikel

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming N. 218419-1 Emmelrd, 14 januari 2014. Onderwerp Wijziging van de Verrdening tt het kunnen verlenen van een alleenrecht vr Cncern vr Werk. Advies raadscmmissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvrming

Nadere informatie

Aanvraagformulier Subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen

Aanvraagformulier Subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen Aanvraagfrmulier Subsidieregeling islatiemaatregelen wningen Let p: U dient deze subsidie aan te vragen vrdat de islatiewerkzaamheden wrden uitgeverd! Na het besluit tt subsidieverlening kunt u de werkzaamheden

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie