WHITEPAPER DE OPTIMALE HOMEPAGE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WHITEPAPER DE OPTIMALE HOMEPAGE"

Transcriptie

1 WHITEPAPER DE OPTIMALE HOMEPAGE

2 Inleiding Aan de slag Levert uw website of webshop u minder op dan u had gehoopt? Grote kans dat een aantal aanpassingen aan uw homepage het tij kan keren. Veel homepages lijden namelijk aan het hit & run syndroom: bezoekers landen op de homepage, worden op geen enkele manier geprikkeld om door te klikken en maken dankbaar gebruik van de back- knop van hun browser om de site te verlaten. Doodzonde. En onnodig. Want er zijn volop quickwins waarmee u direct beter scoort. Kost het aanpassen van uw homepage veel tijd en geld? In deze whitepaper vindt u flink wat adviezen die u eenvoudig kunt (laten) doorvoeren. U zult merken dat deze simpele maatregelen direct resultaat opleveren. Maar soms gaan de adviezen verder en zult u meer tijd (als u uw website zelf kunt aanpassen) of geld (als u het moet uitbesteden) moeten investeren. Maar in alle gevallen geldt: de investeringen verdienen zichzelf terug en staan in geen verhouding tot het rendement dat u laat liggen als u niets doet en kansen onbenut zou laten. Hoef ik alleen maar mijn homepage aan te passen? Een aanpassing van uw homepage kan ook consequenties hebben voor de achterliggende delen van uw website. Als u iets nieuws in de etalage legt, moet u er tenslotte ook voor zorgen dat het in de winkel aanwezig is. In de praktijk is het echter, als u toch aan de homepage gaat sleutelen, een kleine moeite om ook veranderingen op achterliggende pagina's door te voeren.

3 Neeee, niet doen! Het is altijd makkelijker om te vertellen hoe het niet moet, dan hoe het wel moet. Dus laten we daar eens mee beginnen. Dan kunnen we daarna aandacht besteden aan de meer opbouwende kant. Skip intro Ze komen gelukkig steeds minder vaak voor, maar nog minimaal één keer per week stuiten we op zo n (vaak in Flash) geanimeerde splash page die: mij verplicht te wachten tot ik door kan gaan naar de echte website. mij geen enkele relevante informatie aanbiedt. veronderstelt dat ik graag naar ronddraaiende logo's en in beeld schietende plaatjes kijk. In het beste geval kan ik doorklikken via een linkje Skip intro, dat eigenlijk zelf al de waarde van de splash page aangeeft. De irritatie die zo'n pagina opwekt is één ding, maar er is nog een belangrijk argument tégen zo'n pagina: 9 van de 10 keer is het een waar slot op de deur voor de zoekmachines. Het goede nieuws is dat elke website met een splash page heel makkelijk valt te verbeteren: haal de splash page gewoon weg en richt u op de eerste pagina daarná. Dat is namelijk uw échte homepage. Zoekplaatjes Ook hoog genoteerd in de top 10 van ergernis opwekkende homepages: het zoekplaatje. De argeloze bezoeker - en wie is dat nou niet? - krijgt dan een aantal naamloze blokken (of cirkels of iets dergelijks) voorgeschoteld. Pas als je er met de muis overheen gaat, blijkt dat er informatie achter schuilt. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar op mij komt dit over als een spelletje memory. En over het algemeen heb ik weinig tot geen tijd voor spelletjes als ik beroepshalve informatie zoek op internet. U toch ook niet? Te veel of te weinig tekst Als copywriter van huis uit heb ik niets tegen tekst. Zeker niet als die goed geschreven is. Ik ga zelfs graag de discussie c.q. confrontatie aan met iedereen die beweert dat een website zo weinig mogelijk tekst moet bevatten. Want men leest toch niet. Dit is een wijd verbreid misverstand. Hoe dan ook, op websites, en zeker op de homepages, is het de kunst om te doseren. Probeer niet de bezoeker van uw website op de homepage in één keer uw hele verhaal te vertellen. Nog steeds zijn er tal van websites die van wal steken met een veel te lang epistel. Verdeel uw belangrijkste boodschappen liever over korte, pakkende introteksten met prikkelende koppen en hyperlinks naar meer informatie elders op uw website. Behandel uw homepage als de voorpagina van een krant: "Man bijt hond. Lees verder op pagina 4".

4 Om bij de beeldspraak van die krant te blijven: zorg dat de belangrijkste onderwerpen op uw homepage boven de vouw staan. Het is per se geen ramp als bezoekers van uw website even moeten scrollen. Maar op uw homepage moet alle belangrijke informatie in één oogopslag zichtbaar zijn. Overdaad schaadt. Maar te weinig tekst is ook niet goed. Zo stuitte ik laatst op een website die opende met niet meer dan de volgende twee regels tekst: Gebruik het menu aan de linkerzijde om de informatie op deze website te bekijken. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze stellen via "Contact"....gevolgd door héél veel wit. Dat is wel erg kort en bondig en eerlijk gezegd: weinig inspirerend. Later in deze whitepaper meer over teksten op uw homepage. Durf gerust niet origineel te zijn Waarom stapt u in aan de linkerkant van uw auto? Omdat u weet dat daar het stuur zit. We zijn daar dusdanig aan gewend dat we in de war zouden raken als het anders zou zijn (wie wel eens een auto in een linksrijdend land heeft gehuurd, weet precies wat ik bedoel). Op een website gelden ook conventies. We zijn er aan gewend dat het bedrijfslogo meestal in de linkerbovenhoek staat (en ook dat we er op kunnen klikken om terug te keren naar de homepage). We weten dat navigatiemenu's meestal links en boven de pagina staan. En dat onderstreepte tekst een hyperlink is naar meer informatie. De moraal zal duidelijk zijn: conventies zijn conventies omdat ze werken in de praktijk. Maak er dus gebruik van en probeer niet het wiel uit te vinden. Vooral voor designers is dat soms moeilijk. Begrijpelijk, want ze worden tenslotte ingehuurd om iets origineels te creëren. Maar zodra u iemand hoort zeggen: "En dan lijkt het me dus leuk en lekker anders om de navigatiemenu s onderaan de pagina te plaatsen en dan liefst met wat abstracte, bewegende icoontjes in plaats van tekst."... grijp dan tactvol maar meedogenloos in. En laat uw webdesigner zoeken naar andere manieren om origineel te zijn. Soms leidt het opnieuw uitvinden van het wiel tot een revolutionair nieuw rollend concept. Maar meestal is het gewoon het opnieuw uitvinden van het wiel. Wat moet een homepage allemaal doen? Van alle pagina's op uw website heeft uw homepage de meest indrukwekkende functieomschrijving. Wat verwachten we van een goede homepage: De identiteit en propositie van de website duidelijk maken Een homepage moet de bezoeker glashelder vertellen waar de website voor staat en waarom hij of zij op deze website moet zijn (en niet op een andere).

5 Een overzicht van structuur, inhoud en functies De homepage moet een overzicht bieden van wat de bezoeker op de site kan vinden (aan informatie) en doen (wat betreft interactie en reactie). Bovendien zou het duidelijk moeten zijn hoe één en ander op de website is georganiseerd (structuur). Zoekfunctie Voor veel websites (sites met veel content en webshops) is een zoekfunctie belangrijk. Op de homepage moet die zoekfunctie goed in beeld worden gebracht. Prikkels Zoals de voorpagina van een krant (daar is- ie weer) of de cover van een magazine moet een homepage de bezoeker prikkelen om verder te lezen. Ofwel: om door te klikken. Er moet dus ruimte zijn voor promotie van de beste, meest bekeken en/of nieuwste content. Actuele inhoud Als herhalingsbezoek belangrijk is voor een website, dan moet de homepage regelmatig nieuwe content laten zien om de bezoeker te bevestigen dat er altijd een reden is om terug te komen. Links naar veelgezochte informatie of functies Bepaalde informatie op een website kan zo belangrijk zijn dat die (continu) een eigen plek op de homepage verdient. Denk aan een link Support op de site van een softwareleverancier of de link Webmail op de site van uw internet service provider. Inlog- mogelijkheid Als een site werkt met wachtwoorden om toegang te geven tot extra functies of informatie, dan dient de inlog- functie prominent te worden getoond op de homepage. U ziet het: als we de taken van de homepage omschrijven, zijn we al een pagina verder. En als we al die taken zouden uitwerken naar een webpagina, is het de vraag of het allemaal op één pagina past. Ik zal u verklappen: waarschijnlijk niet. Maar we gaan het toch proberen: zie het volgende hoofdstuk. Wie u bent, wat u doet, wat u biedt Als u op uw homepage niet in één oogopslag duidelijk kunt maken wie u bent, wat u doet en wat u biedt, dan hebben we een probleem (als u dat vindt klinken als uw tandarts wanneer hij het woord "we" in de mond neemt, heeft u gelijk: u bent natuurlijk degene met het probleem). Ongetwijfeld weet u precies waar uw organisatie voor staat en wat uw waarde is voor afnemers (of leden, donateurs, abonnees, etc.). En ongetwijfeld kunt u dat ook prima uitleggen in ongeveer 20 regels tekst of 1 minuut spreektijd. Helaas krijgt u die ruimte en tijd op uw homepage niet. Want gebruikers van digitale media, waaronder internet, lezen niet, ze scannen.

6 Neem de homepage van een volstrekt willekeurig bedrijf. Zoals Rhinoz. Uiteraard besteden we als marketingcommunicatiespecialist veel aandacht aan onze website. Er valt dan ook behoorlijk wat te zien en te lezen c.q. te scannen op onze website: kijkt u zelf maar eens op Rhinoz koestert niet de illusie dat elke bezoeker onze homepage van A tot en met Z leest. Dat hoeft ook niet. We hebben geprobeerd een opzet te creëren waarbij de scannende bezoeker binnen enkele seconden de informatie vindt die hij zoekt. Of naar de informatie gaat die hij oorspronkelijk niet zocht, maar die wij wél prominent onder de aandacht willen brengen. Op grond van onze ervaring en onder meer dagelijks klantcontact kunnen wij, binnen een geïntegreerde marketingcommunicatie- aanpak/strategie, een goede inschatting maken van de vragen van beslissers die zich oriënteren op het laten ontwikkelen van een nieuwe website. Of het in gebruik nemen van een e- mail marketing tool. Uiteraard hebben wij deze expertise verwerkt in onze homepage. U ziet het: we komen aardig in de buurt van de eerdere functieomschrijving van de homepage. Toch zijn er ook compromissen. Een deel van de content valt voor veel bezoekers beneden de vouw. Dit geldt voor bezoekers met een schermresolutie van 1027 x 768 pixels of kleiner: zij zullen moeten scrollen om de tekst van de onderste blokken te lezen. De oplettende lezer ziet op onze homepage dat er veel werk te zien is maar er relatief weinig aandacht is voor dagelijkse actualiteit. Ook daarin hebben we weloverwogen keuzes gemaakt. Herhalingsbezoek is voor ons minder belangrijk dan voor bijvoorbeeld een webshop of een nieuwsgerichte website. Kortom: ook al is Rhinoz dagelijks met internet bezig, wij beschouwen onze eigen homepage niet als De Perfecte Homepage. En nu u eenmaal hier bent aangekomen, durf ik het u wel te bekennen: volgens mij bestaat die ook niet. Waar het om gaat (excuse my English) is the big picture : zien bezoekers van uw homepage direct wat er op uw website te halen valt? Bij het nastreven van die doelstelling zullen sommige details moeten sneuvelen. Geen nood. Als uw homepage uitnodigt tot doorklikken, ligt daarachter nog een hele website waar u de onvolkomenheden van uw homepage kunt goed maken.

7 Aan de slag Volgend op deze aanloop kan het echte werk beginnen. Na de "don'ts", het betoog tegen al te veel originaliteit, de functieomschrijving van de homepage en een voorbeeld uit onze eigen praktijk volgen nu de adviezen waarmee u aan de slag kunt om uw homepage close to perfection te brengen. Heeft uw logo een tagline? Een tagline is het kort stukje tekst onder (soms boven, soms naast) een logo dat in enkele woorden vertelt waar het bedrijf voor staat. En een ideale gelegenheid om bezoekers van uw website in een paar milliseconden te vertellen dat ze op het juiste adres zijn. Want we lezen (pardon: scannen) allemaal van linksboven naar rechtsonder en inderdaad: uw logo staat (naar ik hoop) in de linkerbovenhoek. Nu is de ene tagline de andere niet. Bij een tagline heeft duidelijkheid voorrang op creativiteit. Kijk eens naar onderstaande (fictieve) voorbeelden en bepaal zelf welke variant op een homepage beter en sneller duidelijk maakt wat de kernactiviteit van het bedrijf is. Natuurlijk: als u kans ziet een originele woordspeling of knipoog in uw tagline te verwerken, moet u het niet laten. Maar combineer dat altijd met helderheid. Bepaal uw belangrijkste boodschappen De ruimte op uw homepage is beperkt. En de kans daardoor groot dat u niet al uw boodschappen kwijt kunt. Maak daarom keuzes. Probeer in het hoofd van de bezoeker van uw website te kijken: wat is zijn of haar vraag, probleem of behoefte? Bedenk ook dat dat er meerdere kunnen zijn! Anderzijds moet u ook een beetje egocentrisch zijn en zaken onder de aandacht brengen waar bezoekers wellicht zelf nog niet aan gedacht hadden. Komt u hier zelf niet voldoende uit, neem dan een goede en betaalbare specialist in de arm. Onze contactgegevens ziet u onderaan deze whitepaper.

8 Verdeel en heers (en gebruik de juiste eye catchers) De manier waarop tekst en beelden verdeeld zijn over een homepage, is van grote invloed op het leesgemak. Een lange, doorlopende tekst schrikt af. Kaders, kolommen of blokken, voorzien van duidelijke koppen en beelden geven ons de gelegenheid een pagina snel te scannen en eruit te pikken wat voor ons van belang is. Dus: verdeel en heers. En hou daarbij in gedachten dat mensen webpagina's ongeveer in onderstaande volgorde scannen: 1. Bewegende beelden 2. Beelden van mensen of objecten 3. Beelden zoals buttons 4. Koppen 5. Kleinere koppen 6. Hyperlinks 7. Gewone tekst Hieronder: voorbeelden van de verdeel en heers techniek van twee grote en succesvolle partijen in hun marktsegment: bol.com en amazon.com. Zoek de verschillen, maar kijk ook eens naar de overeenkomsten wat betreft conventionaliteit. Kijk schaamteloos de kunst af Als u naar bovenstaande plaatjes van bol.com en amazon.com kijkt, zal het u niet ontgaan dat er op z'n minst sprake is van enige overeenkomsten. Amazon.com was er eerder dan bol.com, dus de conclusie is dat bol.com zich door amazon.com heeft laten inspireren. Als een gigant als bol.com (omzet 107 miljoen euro in 2006) zich niet te goed voelt om leentjebuur te spelen, waarom zou u dat dan wel doen? Kijk dus gerust hoe concurrenten binnen uw branche hun homepage inrichten en of u er wat van kunt leren. Maar kijk ook eens naar sites van organisaties buiten uw sector. Vooral van bewezen succesvolle online bedrijven valt veel te leren.

9 Tip: of we het nou leuk vinden of niet, Amerika loopt een aantal jaartjes voor op Europa als het gaat om online marketing. Steek dus zeker uw licht op op websites van bekende Amerikaanse bedrijven. Schrijven is schrappen We hadden het er al eerder over dat teksten op een homepage kort en bondig moeten zijn. In de praktijk is het echter makkelijker iets in 100 woorden te omschrijven dan in 50 woorden. Het beste advies dat ik u kan geven is: Schrijf uw tekst. Leg de tekst een dag weg en schrap de helft. Leg de tekst nog een dag weg en schrap nog eens de helft. Zet vervolgens een ervaren web copywriter aan het werk. Tot slot Ik hoop dat deze whitepaper u aanzet om een kritische blik op uw eigen homepage te werpen. En in het beste geval tot maatregelen die leiden tot de voor úw website perfecte homepage. Als uitsmijter geef ik u graag nog een paar lees- en surftips die u daarbij kunnen helpen: Don t make me think - Steve Krug (Engelstalig) Steve Krugs heldere principes helpen u met het stellen van de juiste vragen aan de experts die u inhuurt en praktische antwoorden zodat u de juiste beslissingen kunt nemen. Wees niet verrast als het de manier waarop u denkt over webdesign compleet verandert. Cashing in with Content - David Meerman Scott (Engelstalig) U snapt na het lezen van dit boek precies waarom online content zoveel voor een bedrijf kan betekenen. Het boek bevat 20 diepte- interviews met marketing professionals achter de meeste succesvolle websites ter wereld. Een site bomvol cases uit de (Amerikaanse) online marketing praktijk. Schrijf u in voor een van de gratis e- mail nieuwsbrieven over deelonderwerpen zoals webdesign, content, zoekmachinemarketing en e- mail marketing en laat u gratis elke week inspireren.

10 Over Rhinoz Rhinoz Marketing Creations is géén reclamebureau. Tenminste niet in de traditionele zin van het woord. En ook geen conventioneel marketing/communicatiebureau. Wat dan wel? Een netwerkbureau dat opdrachtgevers ondersteuning op maat biedt bij de 3- eenheid (online) marketingcommunicatie, creatie en sales. Het nieuwe werken en klant 2.0 De expertise op het gebied van strategisch marketingcommunicatie- advies, creatieve conceptontwikkeling en copywriting voor web en print hebben we volledig zelf in huis. Voor overige (productionele) werkzaamheden wordt samengewerkt met andere specialisten binnen een los- vast partnernetwerk. Bij communicatie met klanten en partners maakt Rhinoz zo veel mogelijk gebruik van slimme online tools die opdrachtgevers veel tijd en kosten besparen. Bovendien spelen we met onze nieuwe opzet optimaal in op het nieuwe werken en klant 2.0. Co- productie Deze whitepaper is een co- productie van Rhinoz en WebGenerator, één van de partners van Rhinoz op online gebied waarmee al jarenlang naar volle tevredenheid wordt samenwerkt. Over WebGenerator WebGenerator, ontwikkelt, implementeert en ondersteunt sinds 2000 intelligente online oplossingen. Het compacte basisteam van WebGenerator werkt vanuit Almere. Daarnaast werkt WebGenerator samen met partners door heel Nederland en een aantal partners in België. De speerpuntproducten van het bedrijf zijn: WebGenerator ProSite CMS Dit betaalbare en zeer zoekmachinevriendelijke content management systeem wordt door honderden kleine en grote organisaties met succes toegepast voor het zelfstandig en professioneel beheer van websites en intranet- en extranetoplossingen. WebGenerator verzorgt een complete implementatie van websites op basis van dit CMS, inclusief diensten en producten op het gebied van webhosting en maatwerkapplicaties. WebGenerator ProMail Deze beproefde en scherp geprijsde e- mail marketing oplossing stelt organisaties om eenvoudig, maar zeer professioneel e- mail nieuwsbrieven en e- mailings te versturen. Het systeem onderscheidt zich door een hoge mate van gebruikersvriendelijkheid, uitgebreide mogelijkheden op het gebied van doelgroepsegmentatie en zeer volledige rapportages over lees- en klikgedrag.

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Als u dit ebook leest, bent u waarschijnlijk een marketingprofessional of een ondernemer die het belang van Internet marketing onderkent. U merkt dat traditionele

Nadere informatie

Online scoren in 2014. Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert

Online scoren in 2014. Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert Online scoren in 2014 Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert Inleiding Door Rutger Steenbergen Ik weet dat ik lui ben,

Nadere informatie

BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU

BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU BULLDOG MEDIA FULL SERVICE INTERNET & RECLAMEBUREAU ui j e D e w e t s a a gn cc u rs!! es inhoud Wie zijn wij? ICt Waarborg Logo en huisstijl Websites Webshop Starterspakketen A-B-C-D Backup en support

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

Gratis SEO Handleiding

Gratis SEO Handleiding 1 Gratis SEO Handleiding Door Rutger Steenbergen SEO Zwolle 2 Beste lezer, Vrijwel ieder bedrijf heeft tegenwoordig een website, maar dat is niet genoeg, want hoe vinden bezoekers hem op het steeds voller

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Ace! Business Training. White paper pullmarketing. verlegen zit om business en dat we dus kunnen profiteren van zijn honger naar business.

Ace! Business Training. White paper pullmarketing. verlegen zit om business en dat we dus kunnen profiteren van zijn honger naar business. Hoe slim is uw marketing- of verkoopcampagne? Mailing en telemarketing effectief? Mailing op de mat Aanbod via telemarketing Wie is uw echte doelgroep De intussen klassieke denkfout Hoe deze doelgroepen

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

9.1 Autoreplies... 18 9.2 Klantencontact... 18 9.3 Negatieve e-mails... 18 9.4 E-mails beantwoorden... 19 10 Spam en wetgeving... 20 10.1 Opt-in...

9.1 Autoreplies... 18 9.2 Klantencontact... 18 9.3 Negatieve e-mails... 18 9.4 E-mails beantwoorden... 19 10 Spam en wetgeving... 20 10.1 Opt-in... Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 1.1 Vang zwervende bezoekers op... 3 1.2 Een tweede kans voor twijfelaars... 3 1.3 Goedkoop en direct resultaat... 4 2 Haal het maximale uit je mailinglijst... 5 2.1 Ga

Nadere informatie

LINKEDIN B2B PROFESSIONALS

LINKEDIN B2B PROFESSIONALS 2 RER LinkedIn heeft sinds januari 2013 200 miljoen leden en maar liefst 2.8 miljoen bedrijven hebben een bedrijfspagina aangemaakt. LinkedIn is uniek in haar soort omdat dit het enige sociale netwerk

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

Dit e-book met 9 tips is met de grootste zorgvuldigheid opgesteld, die je mag verwachten van http://www.internetmarketeers.nl

Dit e-book met 9 tips is met de grootste zorgvuldigheid opgesteld, die je mag verwachten van http://www.internetmarketeers.nl Voorwoord Dit e-book met 9 tips is met de grootste zorgvuldigheid opgesteld, die je mag verwachten van http://www.internetmarketeers.nl Natuurlijk maken wij ook wel eens fouten en als je er een constateert,

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET *Een white paper is een rapport, gids of document dat door een bedrijf of autoriteit geschreven wordt om problemen aan te kaarten en hiervoor concrete

Nadere informatie

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Meer rendement uit uw e-mail marketing... 2 H1 Randvoorwaarden... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Return on Investment (ROI)...

Nadere informatie

Online Marketing. Nota Bene - info@nota-bene.net - 015-2855123 - surinamestraat 9-2612 EA Delft www.nota-bene.net

Online Marketing. Nota Bene - info@nota-bene.net - 015-2855123 - surinamestraat 9-2612 EA Delft www.nota-bene.net 2013 Online Marketing Nota Bene - info@nota-bene.net - 015-2855123 - surinamestraat 9-2612 EA Delft www.nota-bene.net In deze blog bundel: Online Marketing - 10 tips voor zakelijk twitter gebruik - 10

Nadere informatie

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl #12onlinetools voor ambitieuze ondernemers Sophie Fischer www.sponiza.nl 1 2 Voor Fred, Claudia en Joost Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 8 Fase 1 Tools voor zichtbaarheid en interactie 13 1 De website

Nadere informatie

inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13

inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13 inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13 2. Waarom zou je zakelijk bloggen? 18 2.1 Ga mee in de nieuwe marketing 19 2.2 Je blog

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Een Publicatie van Zaken in Balans Social Media Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Auteur: Waldo Bominaar Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie