Deel 1: Draaiboek van studenten van de Fontys Hogeschool voor Toegepaste Psychologie in Eindhoven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel 1: Draaiboek van studenten van de Fontys Hogeschool voor Toegepaste Psychologie in Eindhoven."

Transcriptie

1 10 Slottoets Coachende gespreksvoering Deel 1: Draaiboek van studenten van de Fontys Hogeschool voor Toegepaste Psychologie in Eindhoven. Als een docent of een groep op een aparte manier de module wil afsluiten, dan volgt hier een idee voor een slottoets. Je kunt het ook een slothappening noemen. Op 4 juni 2009 organiseerden studenten Toegepaste Psychologie van de Fontys Hogeschool in Eindhoven een dag voor vertegenwoordigers van het werkveld om hun opleiding te promoten bij toekomstige stageverleners. Een van de workshops was een demonstratie van de verschillende gespreksvoeringsmethodes waar ze in hun tweede jaar kennis mee hadden gemaakt. Deze workshop was opgezet door zes psychologiestudenten. Zij kozen de vorm van het BNN-televisieprogramma de Lama's en noemden hun workshop 'Psycho-Lama's'. Misschien kent niet iedereen de Lama s. Het was tussen 2004 en 2008 een televisieprogramma van BNN, gepresenteerd door Patrick Lodiers met als vaste gasten Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer, Sara Kroos en Jeroen van Koningsbrugge. Een onderdeel van dat programma was een improvisatie. Bij de zoemer wisselde de opdracht waarbij de zaal mocht roepen wat men nu voor onderwerp wilde zien. In het draaiboek is het wel geen improvisatie, maar bij elke zoemer wisselt wel de stijl van coachen. In de workshop werd een viertal methodes voor het voetlicht gebracht. Deze vier methodes zijn grotendeels anders ingevuld dan de methodes uit het boek Coachende gespreksvoering (Donders, 2009). De beschrijvingen van deze methodes vallen onder de verantwoordelijkheid van de ontwerpers. Met aanpassingen kan deze vorm gebruikt worden voor een slottoets op het eind van de module of voor een speelse demonstratie van de verschillende methodes die in de lessen aan de orde kwamen. Hieronder wordt eerst het draaiboek weergegeven zoals dat is ontworpen door de studenten van Fontys in Eindhoven, met dank aan: Sibel Arpat Floris van den Broek Marli van Doorn Déwi van Gestel Iris van Kessel Ellen van Tilburg Het draaiboek is integraal overgenomen met een enkele aanvulling met gegevens van InfoNu.nl bij twee definities in 3.2. Op grond van die ideeën kan een eigen draaiboek worden gemaakt (zie Deel 2).

2 Inhoudsopgave Deel 1 Draaiboek Psycho-Lama's van studenten van de Fontys Hogeschool HRM en Psychologie / Toegepaste Psychologie in Eindhoven. 1. Korte uitleg van de workshop 1.1 Opzet 1.2 Coachingsstijlen 1.3 Casus 2. Doel van de workshop 3. Doelgroep 4. Benodigdheden 5. Uitvoering Bijlage 1 Uitwerking van de coachingsstijlen 1. Directief coachen, met de GROW-methode en de oplossingsgerichte methode. 2. Counselend coachen. 3. Analytisch coachen. 4. Paradoxaal coachen. Bijlage 2 Hand-out voor de vier coachingsstijlen Deel 2 Het ontwerpen van een eigen draaiboek Aanwijzingen voor het maken van een eigen draaiboek gebaseerd op de onderwerpen van Coachende gespreksvoering. Dit is geen onderdeel van het draaiboek van genoemde studenten.

3 Draaiboek Psycho-Lama's 1. Korte uitleg van de workshop 1.1 Opzet Een coachee komt bij een coach met een vraag/probleem. De coach past verschillende coachingsstijlen toe om het probleemoplossend vermogen van de coachee aan te spreken, maar ook om te laten zien welke coachingsstijl heel goed, en welke niet zo goed bij het vraagstuk van de coachee passen. 1.2 Coachingsstijlen De volgende coachingsstijlen worden gebruikt binnen deze workshop: Directief; met de GROW-methode en de oplossingsgerichte methode. Bij deze coachingsstijl gaan de coach en de coachee recht tegenover elkaar zitten, met een tafel ertussen om een zo 'zakelijk' mogelijk beeld te creëren. De coach heeft een kroon op, om aan te geven dat hij het gesprek stuurt, maar aanstuurt op het probleemoplossend vermogen van de coachee, in plaats van zelf antwoorden te geven op het vraagstuk van de coachee. Counselend. Bij deze coachingsstijl gaan de coach en de coachee in een hoek van ongeveer 60 graden zitten. De coach draagt een 'Rogerspruik' en heeft een open, aanvaardende houding, vat alleen samen en geeft gevoelsreflecties. Analytisch. De coachee gaat omgedraaid voor de coach zitten, zodat ze elkaar niet kunnen zien, en de coachee zo min mogelijk beïnvloed wordt door de coach. De coach draagt een bril, om symbolisch 'door alle lagen heen' te kunnen zien. De coach probeert te ontdekken welke conflicten er zich afspelen tussen de coachee en de buitenwereld en binnenin de coachee zelf. Paradoxaal. Dit kan in iedere zithouding en de coach draagt kattenoren. Hier maakt de coach het gedrag van de coachee belachelijk, in de hoop zijn probleemoplossend vermogen aan te spreken. 1.3 Casus De coachee is de bedrijfsleider van een succesvol autobedrijf, dat de laatste tijd alleen maar verliezen kent. De coachee geeft eerst de schuld aan de economische crisis, maar langzamerhand wordt duidelijk dat de coachee het geld van zijn bedrijf aan zichzelf uitgeeft, (aan auto s, vliegreizen, etc.) en hij hier niet mee kan stoppen. 2. Doel van de workshop Na de workshop heeft de doelgroep een (globaal) beeld van de verschillende coachingsstijlen en de toepasbaarheid daarvan binnen de casus. 3. Doelgroep Alle personen vanaf 18 jaar die interesse hebben in coachingsstijlen en gesprekstechnieken. 4. Benodigdheden Een bril, kroon, kattenoren en Rogershaar. vier stoelen en twee tafels. Hand-outs van de verschillende coachingsstijlen. Zoemer. Minimaal vier personen voeren de workshop uit; een coach, een coachee, een presentator en een spelleider.

4 5. Uitvoering Onderdeel Bedoeling Tijd Inleiding De presentator vertelt aan de doelgroep dat ze zo direct 5 minuten. een gedeelte van een sessie tussen een coach en een coachee te zien krijgen. Het is de bedoeling dat het publiek zelf mag kiezen welke coachingsstijl ze bij deze sessie willen zien. Uitleg De presentator geeft een korte uitleg (zie bijlage 2) over 5 minuten. coachingsstijlen. de inhoud van de coachingsstijlen, en de belangrijkste kenmerken daarvan. De presentator geeft uitleg over de verschillende zithoudingen, en de attributen bij iedere coachingsstijl. Neerzetten casus. De coach en de coachee zetten de casus neer. 3 tot 5 minuten. Zoemer 1. De spelleider drukt op een zoemer en vraagt welke coachingsstijl het publiek nu wil zien. Halve minuut. Coachingsstijl 1. De coach en de coachee zetten het gesprek voort, nu aan de hand van de gekozen coachingsstijl. 1 tot 2 minuten. Zoemer 2. De spelleider drukt op een zoemer en vraagt welke coachingsstijl het publiek nu wil zien. Halve minuut. Coachingsstijl 2. De coach en de coachee zetten het gesprek voort, nu aan de hand van de gekozen coachingsstijl. 1 tot 2 minuten. Zoemer 3. De spelleider drukt op een zoemer en vraagt welke coachingsstijl het publiek nu wil zien. Halve minuut. Coachingsstijl 3. De coach en de coachee zetten het gesprek voort, nu aan de hand van de gekozen coachingsstijl. 1 tot 2 minuten. Zoemer 4. De spelleider drukt op een zoemer en vraagt welke coachingsstijl het publiek nu wil zien. Halve minuut. Coachingsstijl 4. De coach en de coachee zetten het gesprek voort, nu 1 tot 2 Laatste zoemer. Afronding. aan de hand van de gekozen coachingsstijl. De presentator vertelt dat alle coachingsstijlen gekozen zijn, en laat de coach en de coachee het gesprek afronden. De coach en de coachee ronden het gesprek af, en maken een vervolgafspraak. minuten. Halve minuut. 2 minuten.

5 Bijlage 1: uitwerking van de coachingsstijlen De vier coachingsstijlen zijn: Directief coachen, met de GROW-methode en de oplossingsgerichte methode. Counselend coachen. Analytisch coachen. Paradoxaal coachen. 1. Directieve coaching: structureren met een doel De coach houdt grip op de gesprekken, stuurt de coachee en geeft antwoorden op de vragen van de coachee. De manier waarop wij directief coachen toepassen is niet gericht op het zelf oplossen van de problemen van de coachee, maar meer op een sturende manier de coachee zelf zijn of haar problemen te laten oplossen. Methoden die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn de GROW-methode en de oplossingsgerichte methode. 1.1 GROW-methode G (gewenste uitkomst): de coach vraagt naar de gewenste uitkomst van dit gesprek. De coach kan zowel vragen naar het doel van de sessie als naar het doel voor wat betreft het probleem of de vraag van de coachee. Voorbeelden van vragen hierbij zijn: Wat is het doel van dit gesprek? Wat zou je willen? Wat wil je bereiken, op korte en op lange termijn? In hoeverre is dit doel meetbaar, bereikbaar? Welke stappen moet je nemen R (realiteit): de coach vraagt naar een zo objectief mogelijke beschrijving van de werkelijkheid. Het is hierbij de bedoeling zo veel mogelijk feiten te verzamelen rondom het probleem. Vragen die hierbij horen zijn: Wat gebeurt er? Hoe ziet de situatie eruit? Wie zijn erbij betrokken? Wat heb je tot nu toe gedaan aan het probleem, wat waren de resultaten daarvan? Wat houdt je tegen dit probleem op te lossen? Welke hulpmiddelen heb je nodig? Hoe kun je die krijgen? O (opties): de coach vraagt naar de verschillende opties die de coachee ziet. Hierbij is het de bedoeling zo veel mogelijk positieve opties te bedenken voor het probleem, zowel denkbare als ondenkbare. Vragen die hierbij horen zijn: Welke opties heb je? Maak een lijst van mogelijke oplossingen. Wat zou je doen als alle omstandigheden meewerken? Wat zijn de voor- en nadelen van al deze verschillende mogelijkheden? Welke optie zou het beste resultaat geven en welke optie spreekt je het meeste aan? W (wil): de coach vraagt naar de wilskracht van de coachee. De coach checkt hoe waarschijnlijk het is dat de coachee iets gaat doen met de gevonden oplossing. Voorbeelden van vragen hierbij zijn: Wat ga je doen? Wanneer ga je dat doen? Welke hindernissen verwacht je en hoe ga je die overwinnen? Bereik je met deze oplossing je doel Van een schaal van 1 tot 10, hoe groot is de kans dat je dit gaat doen? Indien lager dan 10: waarom is het geen 10? Wat kun je doen om er een 10 van te maken? 1.2 Oplossingsgerichte methode Oplossingsgericht coachen heeft te maken met het voortbouwen op de momenten dat het probleem er niet of in mindere mate was. Het is hierbij de bedoeling de coachee te

6 stimuleren meer te doen van de dingen die al helpen, of dingen die ze doen als het probleem zich niet voordoet, in plaats van nieuwe oplossingen uit te proberen Uitgangspunten van de oplossingsgerichte methode zijn: De coachee heeft beschikking over alle hulpbronnen die nodig zijn om te kunnen veranderen. Geen enkel probleem treedt altijd op, wat doet of denkt de coachee op die momenten anders? Je kunt toekomstfantasieën van de coachee gebruiken om tot een realistische oplossing te komen Een belangrijke vraag in de oplossingsgerichte coaching is de wondervraag. (Stel je wordt s morgens wakker en door een wonder zijn plotseling al je problemen opgelost maar je weet niet dat het wonder heeft plaatsgevonden welke dingen zijn er veranderd, waardoor je kunt zien dat dit wonder is gebeurd en al je problemen verdwenen zijn?) Vragen die je kunt stellen zijn: Probleem: wat brengt je hier? Hoe is dit een probleem voor jou en wat heb je al geprobeerd? Wat hielp? Het stellen van de wondervraag. Uitzonderingen: zijn er momenten waarop het probleem zich niet voordoet? Feedback en huiswerktaken: complimenten geven en het geven van huiswerk. 2. Counselende coaching: het volgen van de coachee 2.1 De coach geeft de coachee alle mogelijke ruimte om aan zijn of haar vragen te werken op zijn of haar eigen manier. De coachee staat centraal, en de coach stuurt zo min mogelijk. Voorwaarden bij counselend coachen zijn: Geloven in de zelfactualisatie van de coachee. Onvoorwaardelijke acceptatie van de coachee. Door empathie staat de coachee zoveel mogelijk centraal. 2.2 De aanpak van counselend coachen is: Uitnodigen om te spreken, in alle openheid. Verdiepen door aandacht. Samenvatten, en gevoelsreflecties. Contact versterken door aanmoedigingen, gebaren en woorden die het contact vergroten, zoals zelfonthullingen. 3. Analytische coaching: zoeken naar inzicht 3.1 Bij analytische coaching staat vooral zelfwaarneming centraal. Het conflict of de beginvraag gaat altijd over iets dat: er is maar de coachee niet wil. er niet is maar de coachee wel wil. 3.2 De analytische coach probeert de conflicten die zich voordoen tussen de coachee en anderen, en binnenin de coachee zelf in kaart te brengen. Conflicten kunnen omringd zijn door de volgende barrières of defensies: (voorbeelden tussen haakjes zijn de manieren waarop de coachee zijn/haar hekel aan een baas naar voren brengt). Verdringing: de coachee is zich niet bewust van onprettige gevoelens en ervaringen. (Ik vraag me af waardoor ik me zo moe voel). Regressie: de coachee trekt zich terug uit pijnlijke situaties. (Ik vertel mijn baas altijd flauwe grappen). Reactieformatie: dit is een onaanvaardbare prikkel omzetten in het tegenovergestelde. (Mijn baas doet me niets). Isolatie: een indruk of gevoel weghalen uit de context waarin het is ontstaan. (Het strategische plan van mijn baas bevalt me niet). Projectie: het projecteren van de eigen gevoelens op anderen. (Mijn baas heeft een hekel aan mij).

7 Introjectie: dit is een proces waarbij men gefrustreerde behoeften compenseert door zich gedragingen en eigenschappen van andere personen of groepen eigen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld positieve eigenschappen aan jezelf toeschrijven. (Vreemd dat juist mijn baas me deed inzien hoe goed ik het eigenlijk doe). Verplaatsing: het je afreageren op iets of iemand anders. (Ik heb een hekel aan die collega. Of zelfs: ik heb een hekel aan mezelf). Omkering: het omkeren van een gevoel. (Ik houd van mijn baas). Conversie: het vertalen van het probleem naar een lichamelijke reactie. (Ik zag mijn baas gisteren later had ik hoofdpijn). Sublimatie: je eigen frustraties voor een hoger doel gebruiken. (Ik ben de vertrouwenspersoon voor iedereen die last heeft van deze stijl van leidinggeven). 3.3 Het werk van de coach bestaat eruit alle conflicten, weerstanden en defensies aan de oppervlakte te brengen. Dat gaat op deze manier: Introductie: de coachee introduceert het probleem. De coach vraagt zichzelf af: 'Wat voor signalen pik ik op?' Achtergronden: de coach gaat in het verhaal van de coachee op zoek naar achtergronden en veronderstellingen. De coach vraagt zichzelf af: 'Wat wordt er niet gezegd?' Obstakels voor inzicht: de coach onderzoekt met de coachee welke obstakels en conflicten er op de achtergrond spelen en op welke manier de coachee die obstakels en conflicten uit de weg gaat. De coach vraagt zichzelf af: 'Welk conflict zie ik?' Overdracht: de coach onderzoekt met de coachee welke obstakels en conflicten er in het gesprek zelf zijn. De coach vraagt zichzelf af: 'Wat wil de coachee van mij?' 3.4 Of volgens de laddermethode De coachee presenteert een probleem. Veronderstellingen: welke conclusies en veronderstellingen zijn zichtbaar? Welke vanzelfsprekendheden hanteert de coachee? Aanleiding veronderstellingen: waar zijn deze conclusies op gebaseerd? Onderliggend conflict: in hoeverre dragen de veronderstellingen bij aan het creëren van het probleem? Welk conflict gaat schuil achter het ingebrachte probleem? Toetsing veronderstellingen: welke andere veronderstellingen kan de coachee hanteren? Wat zou je ook kunnen denken/doen? Alternatieve vraagstelling: Nagaan wat dit betekent voor de aard van de vraagstelling. Terugblik: terugkijken op het gesprek en nagaan wat dit gesprek heeft opgeleverd. 4. Paradoxale coaching: judoën met defensies Op het moment dat de coachee hulp vraagt aan een coach en de coach die hulp tegelijkertijd ondermijnt (door bijvoorbeeld te zeggen: 'Ik heb geen probleem') is er sprake van een paradoxale situatie. De paradoxale benadering is een reactie op het paradoxale gedrag van de coachee. De coach gaat zelf ook dubbele signalen uitzenden, en maakt het gedrag van de coachee belachelijk, in de hoop zijn probleemoplossend vermogen aan te spreken.

8 Bijlage 2: Hand-out 1. Directief coachen De coach houdt grip op de gesprekken, stuurt de coachee en geeft antwoorden op de vragen van de coachee. De manier waarop wij directief coachen toepassen is niet gericht op het zelf oplossen van de problemen van de coachee, maar meer op een sturende manier de coachee zelf zijn of haar problemen te laten oplossen. Methoden die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn de GROW-methode en de oplossingsgerichte methode. 1.1 GROW G: gewenste uitkomst: wat wil de coachee bereiken. R: realiteit: hoe ziet de situatie eruit? Wat zijn de feiten? O: opties: welke mogelijkheden heeft de coachee om dit probleem op te lossen? W: wil: hoe gemotiveerd is de coachee iets te doen aan het probleem? 1.2 Oplossingsgericht Hierbij wordt de coachee gemotiveerd meer dingen te doen die al werken. Een probleem doet zich niet altijd voor; wanneer niet? Hoe komt dat? Wondervraag. 2. Counselend coachen De coach geeft de coachee alle mogelijke ruimte om aan zijn of haar vragen te werken op zijn of haar eigen manier. De coachee staat centraal, en de coach stuurt zo min mogelijk. Gesprekstechnieken hierbij zijn: Samenvatten. Herhalen. Een open, uitnodigende houding. Gevoelsreflecties geven. 3. Analytisch coachen Bij analytische coaching staat vooral zelfwaarneming centraal. Het conflict of de beginvraag gaat altijd over iets dat: er is maar de coachee niet wil. er niet is maar de coachee wel wil. De analytische coach probeert de conflicten die zich voordoen tussen de coachee en anderen, en binnenin de coachee zelf in kaart te brengen. 4. Paradoxale coaching: judoën met defensies Op het moment dat de coachee hulp vraagt aan een coach en de coach die hulp tegelijkertijd ondermijnt (door bijvoorbeeld te zeggen: 'Ik heb geen probleem') is er sprake van een paradoxale situatie. De paradoxale benadering is een reactie op het paradoxale gedrag van de coachee. De coach gaat zelf ook dubbele signalen uitzenden, en maakt het gedrag van de coachee belachelijk, in de hoop zijn probleemoplossend vermogen aan te spreken. Voorbeeld: coachee zegt: 'Ik zie het helemaal niet meer zitten.' Coach: 'Ja, er is echt niets meer aan te doen. Als ik jou was zou ik je bedrijf maar sluiten, er zit niets anders op.' Sibel Arpat Floris van den Broek Marli van Doorn Déwi van Gestel Iris van Kessel Ellen van Tilburg

9 Deel 2 Het ontwerpen van een eigen draaiboek 1. Kies een casus Een coach heeft een gesprek met een coachee over een vraag van de deze laatste. Bedenk rollen en schrijf die uit. Er kan een casus gekozen worden die in de les aan de orde kwam. De docent kan een casus geven. 2. Kies methodes Kies uit het boek met welke gespreksvoeringsmethodes je wilt werken. Criterium bij de keuze kan zijn: welke methodes zijn in de les voldoende aan de orde gekomen; welke methodes spreken je aan? 3. Beschrijf methodes Maak van deze methodes een hand-out. Die bestaat uit een korte samenvatting van de hoofdlijn van iedere methode en concrete gespreksvormen die in deze methode gebruikt worden. Welke vragen worden gesteld? Welke aanpak is gewenst? Hoe is de opbouw van het gesprek? Hoe start het gesprek? Er kan gekozen worden voor een vorm dat iedere student alle gekozen methodes op deze manier beschrijft. Bij voorkeur wordt hierbij in kleine groepen gewerkt. Er kan ook gekozen worden voor groepen waarbij iedere groep één gespreksvorm voor zijn rekening neemt. 4. Verdeel de rollen Wie is coachee en wie zijn de coaches? De coach kan vanuit een groep gekozen worden. Als bepaald wordt dat iedereen zich voorbereidt op een rol als coach, kan de docent steeds iemand aanwijzen. In het laatste geval is het meer een toets dan een demonstratie van de verschillende methodes naast elkaar. 5. Kies een vorm en bepaal regels De coach heeft een gesprek met de coachee. Op een bepaald moment komt er een andere coach die met dezelfde coachee volgens een andere methode het gesprek voert. Er kan afgesproken worden dat de rol van coachee na een paar gesprekken door iemand anders wordt overgenomen. Een spelleider bepaalt als een scheidsrechter wanneer een wisseling plaats heeft. Iedere methode komt een keer aan de beurt. Hoe meer methodes aan de orde komen, hoe korter de gesprekken zijn. Het gaat er niet om dat een methode helemaal wordt gedemonstreerd. Het gaat om verschillen te laten zien tussen de manieren van aanpak van een gesprek. Een gesprek van steeds een paar minuten is voldoende. Een opmerking betreffende mediation. Bij mediation zijn als het ware twee coachees aanwezig. Je kunt dan voor deze toets kiezen voor het onderdeel caucus, dus voer een tweegesprek van de coach/mediator met een van de coachees; zie Donders, 2009 blz Er wordt daar verwezen naar noot 1, maar dat moet zijn: noot 2 blz Zoek een vorm voor de nabespreking Van belang is dat de coachee en de coaches even hun ervaringen kunnen vertellen. Het gaat in de nabespreking om De methode Is die uit de verf gekomen? Was de aanpak goed? Was de hand-out duidelijk? De manier waarop de coach te werk ging Had hij de goede vragen? Was de opbouw juist? Reageerde hij op de coachee?

10 De vergelijking Welke methode was voor deze casus beter? Wat zijn daarbij de argumenten? 7. Tot slot Als je wilt overleggen over deze slottoets, neem contact op met de redacteur van het boek. Als je met deze slottoets hebt gewerkt, geef de ervaringen en opmerkingen door. Dat kan zijn een korte schriftelijke evaluatie of een uitgeschreven draaiboek. Als er aanleiding voor is, worden de richtlijnen aangepast. Ook kan een volledig draaiboek in deze website worden overgenomen als idee voor anderen. Stuur je mail naar Wim Donders: Als er vragen of opmerkingen bestemd zijn voor andere auteurs, dan worden die doorgegeven.

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten.

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten. Hand-out Workshop oplossingsgericht gesprekvoeren. Wat is oplossingsgericht werken? Volgens Mahlberg&Sjöblom (2011) wordt er over het algemeen uit gegaan van een probleem gerichte benadering. Een probleem

Nadere informatie

Coalitielid met hart en ziel

Coalitielid met hart en ziel Coalitielid met hart en ziel Samenwerken vind ik belangrijk omdat... Peter Rooze 29 januari 2011 Teambuilding en samenwerking. Resultaten: 1. Kennismaking met - motieven van - collega s. 2. Betere samenwerking.

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier 2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier Naam docent: Onderwerp van de les/training/ workshop: Aantal deelnemende studenten: Datum: Presenteren Beginsituatie: Groep kent elkaar nu al redelijk goed. Er

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

P R O F. D R. Y V O N N E D. B U R G E R

P R O F. D R. Y V O N N E D. B U R G E R Mensen Veranderen OOA 1 7 M E I 2 0 1 1 P R O F. D R. Y V O N N E D. B U R G E R Een drietal thema s (1) 1. Kunnen mensen veranderen? 1. Over bezoekers, klagers en cliënten 2. Interventies bij veranderen

Nadere informatie

Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering Motiverende gespreksvoering Naam Saskia Glorie Student nr. 500643719 SLB-er Yvonne Wijdeven Stageplaats Brijder verslavingszorg Den Helder Stagebegeleider Karin Vos Periode 04 september 2013 01 februari

Nadere informatie

De oplossingsgerichte flowchart

De oplossingsgerichte flowchart De oplossingsgerichte flowchart Inleiding De oplossingsgerichte flowchart is een hulpmiddel om de werkrelatie te beschrijven tussen cliënt en hulpverlener. Het instrument kan bij elke client-hulpverlener

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

Kaarten voor Leerling-bemiddeling

Kaarten voor Leerling-bemiddeling Math Boesten Communicatie & Conflicthantering Mediation Training Coaching Arno Callemeijn Communicatie & Conflicthantering Mediation Training Coaching Kaarten voor Leerling-bemiddeling Een handzaam hulpmiddel

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier.

Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Datum gegenereerd: 28-4-2019 08:45:51 Inhoudsopgave Inleiding... 3 G... 4 R... 5 O... 6 W... 7 2 Inleiding Deze app betreft een handig coachmodel

Nadere informatie

Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag. 26 november 2014 Frank Goijarts

Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag. 26 november 2014 Frank Goijarts Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag 26 november 2014 Frank Goijarts Programma Gedragsverandering: wat werkt? Weerstand tegen veranderen Motivatie 3.0 (intrinsiek) Kernpunten Motiverende benadering

Nadere informatie

(Docentenhandleiding) Rollenspel

(Docentenhandleiding) Rollenspel (Docentenhandleiding) Rollenspel Een rollenspel is als het ware een klein toneelstukje. In een rollenspel komen personages aan bod die bepaalde eigenschappen of een doel in het verhaal hebben. De bedoeling

Nadere informatie

Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015

Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015 Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015 Joost Iserief & Ingrid Kroezen Waarom oplossingsgerichte gespreksvoering? Praten over problemen leidt vaak niet tot oplossingen, praten over

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken. Arteveldehogeschool 19 maart 2015

Oplossingsgericht werken. Arteveldehogeschool 19 maart 2015 Oplossingsgericht werken Arteveldehogeschool 19 maart 2015 Vragen Waaraan zou jij morgen kunnen opmerken dat deze workshop vandaag zinvol voor jou was? Wat zou je zelf kunnen doen om het zinvol te maken?

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Plan van aanpak Coaching 1

Plan van aanpak Coaching 1 Plan van aanpak Coaching 1 Opdrachtgever: ROC Leiden Ter Haarkade 6a Docent-Mentor ROC Leiden M. Wesseling (m.wesseling@rocleiden.nl) 06-83014442 Opdracht: Het begeleiden/coachen van een eerstejaars student

Nadere informatie

Formulieren bij opdrachten

Formulieren bij opdrachten Formulieren bij opdrachten Formulier 1 Functieomschrijving slb er sterkte-zwakteanalyse Functieomschrijving slb er sterkte-zwakteanalyse Kernfuncties Criteria Bevindingen Goed Zwak Begeleidingsgesprekken

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen www.incontexto.nl De begeleider als instrument bij gedragsproblemen Nathalie van Kordelaar Mirjam Zwaan Doel voorlichting Grip krijgen op (probleem) gedrag Evalueren In kaart brengen Uitvoeren Analyse

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Oplossingsgericht en waarderend coachen.

Oplossingsgericht en waarderend coachen. Oplossingsgericht en waarderend coachen. Coaching is die vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Oplossingsgericht

Nadere informatie

Presentatie 15 oktober 2009. Handleiding scholingsgesprekken: Hoe krijg je mensen in beweging?

Presentatie 15 oktober 2009. Handleiding scholingsgesprekken: Hoe krijg je mensen in beweging? Presentatie 15 oktober 2009 Handleiding scholingsgesprekken: Hoe krijg je mensen in beweging? Hoe kunnen leidinggevenden medewerkers in beweging krijgen? Zorg dat er minder redenen zijn voor: Niet durven

Nadere informatie

Het voeren van een evaluatiegesprek

Het voeren van een evaluatiegesprek OPDRACHTFORMULIER Het voeren van een evaluatiegesprek Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent.

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW..

Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW.. Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW.. Instructies Dit werkblad hoort bij het intake-formulier. Het dient als kapstok voor een structuur in de gesprekken

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas 17 juni 2015 13.30 16.00 uur Madeleine Vreeburg Miranda Noom Leerlijn Omgaan met

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

COACHINGSVAARDIGHEDEN. Maarten Van de Broek

COACHINGSVAARDIGHEDEN. Maarten Van de Broek COACHINGSVAARDIGHEDEN Maarten Van de Broek Effect op gecoachte bevestiging groei Ondersteuning status quo Effect bedreiging uitdaging Ondersteuning door actief luisteren Met je lichaam Open houding, oogcontact,

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode

Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Sollicitatiegesprekken volgens de STAR methode Tijdens sollicitatiegesprekken wil je zo snel en zo goed mogelijk een kandidaat voor een openstaande functie selecteren. De STAR vragenmethode is een gedegen

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE

TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING TELEFONISCHE INTAKE PROCEDURE In dlo / coach materiaal In deze briefing geef ik je een aantal overwegingen om als achtergrond/kader mee te nemen tijdens de telefonische intake.

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten OPDRACHTFORMULIER Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent

Nadere informatie

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 ASPECTEN VAN COMMUNICATIE IN GROEPEN In iedere relatie en in elk relatienetwerk waar mensen net elkaar communiceren zijn er vier aspecten te onderscheiden. De

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena Rotaryclub Eindhoven-Welschap Cursus solliciteren Jan-Marc Luchies Ton Tangena Introductie Deze cursus is samengesteld om het vrijwilligerspunt Eindhoven te ondersteunen vanuit de Rotary Welschap Enkele

Nadere informatie

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven.

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven. OPDRACHTFORMULIER Voorlichting geven Naam student: Datum: Opdracht Je geeft voorlichting aan een of meer zorgvragers. Voordat je gaat oefenen Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo.

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo. Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo.nl Waarom mensen niet? Dus wat kun je doen? Ze weten niet

Nadere informatie

POENS.NL. Onomatopeespel. Spelvarianten deel 1. Onomatopeespel - spelvarianten deel 1 - www.poens.nl - Jeroen Knevel

POENS.NL. Onomatopeespel. Spelvarianten deel 1. Onomatopeespel - spelvarianten deel 1 - www.poens.nl - Jeroen Knevel POENS.NL Onomatopeespel Spelvarianten deel 1 1 Onomatopee Het auditief beeld als expressief coaching instrument Jezelf beter leren kennen, de ander beter leren kennen, beter zicht krijgen op het samenwerken,

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan

Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan SLB-hoofdfase Jaar 3/4 2014-2015 Code: AFXX-SLB-J3J4-14 AC duaal: AFXX-SLB-D3D4-14 1 Bouwen aan je persoonlijk ontwikkelplan Het persoonlijk ontwikkelplan is

Nadere informatie

Advies en verkoopvaardigheden

Advies en verkoopvaardigheden Advies en verkoopvaardigheden en 1/6 Voorbereidingsopdracht bijeenkomst 1 Wat versta jij onder verkoop? Bewust worden wat verkopen in de apotheek is. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst oriënteer je

Nadere informatie

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc.

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. Twee thema s Ik, mijn ziekte en de buitenwereld Piekeren De oplossingsgerichte methode

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken.

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Teken het speelbord na op een groot vel. Of gebruik damstenen, doppen,.. en leg het na. Print de 32 kaartjes. Je ziet snel genoeg

Nadere informatie

Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview. Afstemming noodzakelijk. Voorwerk! Methodisch kind-interview.

Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview. Afstemming noodzakelijk. Voorwerk! Methodisch kind-interview. Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview Aafke Scharloo & Irene Martens Voorwerk! Afstemming noodzakelijk - Afstemming politie - Informatie verzamelen - Via de ouder/ begeleider het kind

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Doel Werkvorm Tijd Materialen Inleiding Het managen van de verwachtingen over de workshop Deel 1: Presentatie + filmpje Creëren van draagvlak

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Leer hoe je effectiever kunt communiceren

Leer hoe je effectiever kunt communiceren Leer hoe je effectiever kunt communiceren De kracht van geweldloze communicatie Hoe vaak kom je in een gesprek terecht waarin je merkt dat je niet meer zegt wat je wilt zeggen; dat je iets doet wat de

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 3

User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 3 User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 3 Agenda! Problemen in de supermarkt! Feedback! Design review! Observatie oefening: Wat zit er in mijn tas?! Deel 1: Alleen kijken! Deel 2: Kijken

Nadere informatie

Competenties De Fontein

Competenties De Fontein Competenties De Fontein We werken met de volgende 4 competenties: 1. Verantwoordelijkheid 2. Samenwerken 3. Organisatie en planning, zelfstandigheid 4. Motivatie - In klas 1 wordt gewerkt aan de volgende

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH

MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH Aanvullend op het mailverkeer dat de cursist wellicht spontaan zal versturen, beschrijven we in dit document de mailprocedure die de cursist dient te volgen

Nadere informatie

WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6

WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6 Workshops en Praktijkopdrachten Periode 1 Schooljaar 2015-2016 Opleiding: Maatschappelijke Zorg Groep: HWEMZO4P, niveau 4 WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6 In je werk zal je mogelijk soms, in meer

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken!

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken! Oplossingsgericht werken Misschien wil je graag iets veranderen in je leven? Zit je met een probleem waar je graag zelf een oplossing voor wil vinden? Hier onder staat een methode beschreven, die het mogelijk

Nadere informatie

Waar gaat dit boek over? Verschillende beelddenkers. Dit boek gaat over kinderen die in beelden denken.

Waar gaat dit boek over? Verschillende beelddenkers. Dit boek gaat over kinderen die in beelden denken. Verschillende beelddenkers Twee vriendinnen: Fátima en Jolijn. Allebei denken ze in beelden, maar allebei op hun eigen manier. Fátima is een kei in dansen. Ze heeft een goed ritmegevoel en kan een dans

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING. Programma

OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING. Programma OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING Coachingscongres HoGent 30 mei 2013 Anton Stellamans info@ilfaro.be www.ilfaro.be OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING Of hoe ik geleerd heb om me geen zorgen meer te maken...

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN Gespreksvoering is een kwestie van je gezond verstand gebruiken. INLEIDING Een professioneel gesprek is geen alledaags gesprek. Bij een professioneel gesprek heb

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie