2013 nr.4. Optimale ARBEIDSFACTOR. Naast gelijkspanning OOK WISSELSPANNING. Nieuws. World Class Power Solutions. Trainingen Ventilatorloze

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2013 nr.4. Optimale ARBEIDSFACTOR. Naast gelijkspanning OOK WISSELSPANNING. Nieuws. World Class Power Solutions. Trainingen Ventilatorloze"

Transcriptie

1 Nieuws 2013 nr.4 World Class Power Solutions Trainingen Ventilatorloze gelijkrichter voor spoorsector Optimale ARBEIDSFACTOR Naast gelijkspanning OOK WISSELSPANNING

2 U vraagt, wij draaien ADCIII NU OOK VENTILATORLOOS Bij Benning nemen wij uw vragen serieus. Aan de hand van uw wensen blijven we innoveren en passen we de systemen aan om u nog beter van dienst te kunnen zijn. Een mooi voorbeeld van een dergelijke innovatie naar aanleiding van een door u gestelde vraag vindt u op dit moment bij de derde generatie ADC gelijkrichters. We hebben namelijk nu ook een ADCIII zonder ventilator. Stof tot nadenken Wanneer gelijkrichters in de buitenlucht staan, zuigt de ventilator in de module deze buitenlucht actief aan om voor de benodigde koeling te zorgen. Er circuleert dus continu vers aangevoerde buitenlucht in de module. Buitenlucht kan vaak vies zijn. Fijnstof en grovere stofdeeltjes komen op de gelijkrichter terecht en kunnen mogelijk een storing veroorzaken. Staan de ADCIII modules ook nog eens in vervuilde omgevingen zoals agrarische gebieden of langs wegen en spoorbanen dan is de hoeveelheid stof niet alleen hoger, maar ook vaak agressiever van aard. Koel houden Vanuit de spoorsector kwam dan ook de vraag of het mogelijk was om deze compacte module die zij gebruiken in de overweggelijkrichterkasten ventilatorloos uit te voeren. Simpelweg de ventilator verwijderen is uiteraard geen optie. De module moet wel gekoeld worden. De R&D-afdeling van Benning in Bocholt houdt wel van een uitdaging en uiteindelijk is er nu voor de spoorsector een ventilatorloze ADCIII ontwikkeld. De ventilator is verdwenen, maar de koeling is gewaarborgd. Een aluminium koelprofi el bestaande uit aluminium lamellen zorgt voor warmteoverdracht vanuit de module naar de lucht. Door de positionering van de lamellen ontstaat een luchtstroom buiten de module en wordt de warmte afgevoerd. Het grote voordeel is dat de module geen bewegende, en dus kwetsbare onderdelen bevat en dat er niet continu buitenlucht wordt aangezogen. In de modules komt minder stof terecht en de storingsgevoeligheid gaat hiermee omlaag.

3 STOFVRIJ EN KOEL Spanning De ventilatorloze ADCIII module is speciaal ontwikkeld voor de spoorsector. De spoorsector maakt gebruik van ADCIII modules met een specifi eke spanning van 15,75V. De ventilatorloze ADCIII vind je op dit moment dus ook alleen nog maar in deze sector. Maar de kennis die Benning in dit project heeft opgedaan is ook toe te passen op andere spanningen. Sowieso komen ventilatorloze ADCIII modules met spanningen van 24V en 136V op de markt. Bij voldoende vraag wordt deze koeltechniek ook doorontwikkeld voor andere spanningen. Dus heeft u hier wel oren naar, maar heeft u een module met een andere spanning nodig; laat het ons weten.

4 Transotronic zorgt VOOR OPTIMALE ARBEIDSFACTOR Met de Transotronic heeft u een gelijkrichter met IGBT technologie die u kunt inzetten bij industriële toepassingen zoals energieopwekking. Hiermee voldoet u aan de eisen van uw energieleverancier. Zo ziet u maar weer, Benning denkt graag met u mee. IGBT Dankzij het toepassen van IGBT (insulated-gate bipolar transistor) technologie in de Transotronic verbetert de coφ als gevolg van effectieve blindstroomcompensatie tot een waarde van 0,99. Dit betekent dat er geen aanvullende maatregelen en dus ook geen extra investeringen nodig zijn voor het verbeteren of compenseren van de arbeidsfactor. Daarnaast zorgt de technologie ervoor dat er geen harmonischen terug het net opgaan. Kleinere generator Wanneer u een nieuwe industriële installatie neerzet, kan de Transotronic bij uitstek de oplossing zijn die u zoekt. Door de effectieve blindstroomcompensatie zijn niet alleen de kabels voor inkomende voeding dunner in vergelijking met bijvoorbeeld de Thyrotronic gelijkrichter, maar heeft u ook een kleinere generator nodig. Met deze kleinere generator kan de dankzij de aanwezige IGBT technologie duurdere Transotronic uiteindelijk een goedkopere oplossing zijn in het totaalplaatje. Arbeidsfactor De arbeidsfactor is de verhouding tussen werkelijk vermogen en schijnbaar vermogen. Een arbeidsfactor van 1 betekent dat spanning en stroom perfect in fase zijn (er is dus geen faseverschuiving). Het schijnbaar vermogen is in dit geval dus gelijk aan het werkelijk vermogen. De elektrische installatie wordt dan optimaal benut. Wanneer er veel motoren of andere inductieve toestellen op een installatie zijn aangesloten ontstaat er een faseverschuiving (coφ) en bestaat de kans dat deze zo groot wordt, dat er een zogenaamde coφ-compensatie noodzakelijk is. De gevolgen van de faseverschuiving noemt men ook wel blindvermogen of blindstroom. De coφ-compensatie zorgt dat de faseverschuiving tot een aanvaardbare waarde wordt teruggebracht. Het belangrijkste gevolg van een arbeidsfactor kleiner dan 1 is dat de elektrische stroom hoger is dan strikt noodzakelijk voor het overbrengen van het getransporteerde vermogen. Omdat de dikte van een koperdraad slechts de toelaatbare stroom bepaalt, worden er vaak eisen gesteld aan de arbeidsfactor van (grote) elektrische apparaten. Bij een arbeidsfactor kleiner dan 1 zal het extra verbruik niet terug te vinden zijn op de stroomrekening, maar moet het wel opgewekt worden, waardoor het milieu zwaarder belast wordt. Een lage arbeidsfactor is eveneens nadelig voor de energieleveranciers, die het rendement van hun stroomnet zien dalen. Vaak leggen ze dan ook eisen op aan grote bedrijven om boven een bepaalde waarde van de arbeidsfactor te blijven.

5 Invertronic Modular Toch ook WISSELSPANNING NODIG? U heeft naast gelijkspanning ook behoefte aan wisselspanning? Geen probleem, met de Invertronic Modular breidt u uw installatie eenvoudig uit. Dankzij het modulaire karakter van de Invertronic, investeert u nu in de capaciteit die u op dit moment nodig heeft. En mocht u in de toekomst groeien, dan kunnen extra Invertronic modules in een handomdraai worden bijgeplaatst. Energieopwekkers Bedrijven die energie opwekken hebben te maken met gebruikers die 110V of 220V gelijkspanning afnemen. Dit soort bedrijven heeft dan ook een gelijkspanningsinstallatie staan. Maar het kan zijn dat er daarnaast een aantal afnemers binnen het bedrijf is die 400V wisselspanning nodig heeft. Ook deze groep gebruikers kunt u eenvoudig van de juiste spanning en stroom voorzien door de Invertronic Modular aan te sluiten op uw bestaande installatie. U heeft dus geen nieuwe installatie nodig, maar koppelt de Invertronic Modular eenvoudigweg met uw bestaande installatie. Dankzij de Invertronic Modular heeft u altijd maatwerk en mocht u in de toekomst meer capaciteit nodig hebben, dan is een extra module zo bijgeplaatst. Telecom Ook voor Telecom bedrijven kan de Invertronic Modular een uitkomst zijn. In de Telecom wordt gebruik gemaakt van 48V gelijkspanning. Maar ook hier is steeds vaker behoefte aan 400V of 230V wisselspanning. Ook voor deze gelijkspanningsinstallatie is het mogelijk om door middel van een Invertronic Modular op de bestaande installatie deze groep gebruikers te voorzien van 400V of 230V. Static switch Elk type Invertronic Modular heeft een zogenaamde static switch. Deze bypass zorgt ervoor dat wanneer de module in storing gaat, de stroom niet wordt afgesneden maar automatisch wordt omgeleid. We noemen dit ook wel no single point of failure. Een prettig idee.

6 In de SCHIJNWERPERS Doet u zaken met Benning, dan doet u zaken met een familiebedrijf waar persoonlijk contact hoog in het vaandel staat. Medewerkers van Benning zijn gepassioneerde mensen, in deze rubriek vertellen zij graag waar zij energie van krijgen. Deze keer spreken we Madelon te Winkel. Madelon te Winkel werkt alweer zes jaar op de serviceafdeling van Benning. Als coördinator is zij de spin in het web voor de service engineers. Ik plan de service engineers in op basis van de servicecontracten die we hebben. Daarnaast komen alle storingsmeldingen die niet via een hotline contract lopen bij mij binnen. En als een service engineer ter plekke is geweest, zorg ik voor de administratieve en fi nanciële afhandeling. Eigenlijk doe ik alles wat met service te maken heeft, behalve het daadwerkelijke werk zelf, zegt ze gekscherend. Ook al heeft ze het naar haar zin bij Benning, toch denkt ze nog wel eens met weemoed terug aan haar leven in Spanje. Van het begin van de jaren tachtig tot de eeuwwisseling woonde en werkte ze in Salou. Een gouden tijd, vindt ze zelf. Vooral toen ze als reisleidster dagexcursies verzorgde. Wat ze vooral mist is de Spaanse mentaliteit. Het spontane en relaxte van de Spanjaarden. Kom je in Salou op straat een bekende tegen dan ga je samen een kop koffi e drinken. In Nederland wordt dan de agenda getrokken en een afspraak gemaakt voor over een aantal weken. Vreselijk vind ik dat. Toch kwam ze in 2000 weer terug naar Nederland. De reden: haar zoon. Mijn zoon heeft een leerbeperking en in Spanje bestaat er domweg geen speciaal onderwijs en begeleiding voor kinderen zoals hij. Tja, dan is de keuze snel gemaakt. En het moet haar toch even van het hart: mensen in Nederland kunnen zo ontzettend mopperen en negatief doen. Terwijl alles zo goed geregeld is in onze verzorgingsstaat. We zijn in Nederland zo rijk. Er komt drinkwater uit de kraan, er is allerhande specialistische zorg, ook na een onweersbui hebben we nog steeds elektriciteit. En maar klagen. Daar word ik weleens boos over. Wel gaat ze nog regelmatig terug naar Salou, maar ook andere warme landen kunnen op haar belangstelling rekenen. Binnenkort ga ik een weekje naar Turkije. Madelons toekomstdroom: Een combinatie van een paar maanden per jaar in Spanje en in Nederland wonen. Dat zou echt geweldig zijn. Dan heb je het beste van beide.

7 Weet WAT U IN HUIS HEEFT U heeft een installatie van Benning. Maar weten uw medewerkers ook wat er nu precies staat? Wat doet zo n installatie eigenlijk en wat betekenen de verschillende meldingen? Wanneer heeft u met een ernstige storing te maken en wanneer kunt u zelf eenvoudig een storing verhelpen? Interessante vragen waar wij u graag bij helpen. Trainingen Zelf doen Geeft uw installatie een melding, dan is Benning u uiteraard graag van dienst om deze verstoring voor u te verhelpen. Toch kan het voor u prettig zijn als uzelf of uw medewerkers meer kennis van het systeem hebben. Een aantal storingen zijn namelijk vaak eenvoudig te verhelpen. Dat scheelt tijd en geld. U hoeft niet te wachten op een service engineer en u ontvangt geen rekening voor de verleende service. Geef u op Maar hoe komt u aan die kennis? Ook daar helpen we u graag bij. Benning verzorgt diverse cursussen en trainingen. Niet alleen voor onze eigen service engineers, maar ook voor uw technische medewerkers. Het aanbod loopt uiteen van een basiscursus waarin alle producten kort aan bod komen tot meer gespecialiseerde trainingen waarin dieper wordt ingegaan op het oplossen van storingen bij bepaalde systemen. Daarnaast zijn er ook trainingen met betrekking tot onze Monitoring and Control Unit (MCU) en trainingen over de oplaadsystemen en batterijen. Deze meerdaagse trainingen worden allen verzorgd door het hoofdkantoor van Benning in Bocholt (Duitsland) en worden in principe in het Engels gegeven. Uw eigen training Naast de standaardtrainingen is het mogelijk om een training op maat te volgen. Afhankelijk van uw specifi eke wensen en vragen stelt Benning Nederland voor u een training samen. Deze trainingen vinden meestal plaats bij Benning Nederland in Houten of bij u op locatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee en bekijken samen met u wat voor u de beste training is. Prijsvraag WIN EEN DUSPOL De winnaar van de vorige prijsvraag is Rinaldo Zom van RET. Wilt u ook kans maken op een Duspol? Beantwoord de volgende vraag en stuur uw antwoord voor 1 januari 2014 naar prijsvraag@benning.nl Een arbeidsfactor kleiner dan 1 zorgt voor: a) een optimale benutting van de elektrische installatie b) een zwaardere belasting van het milieu c) een hogere energierekening Onder de goede inzendingen wordt een Duspol verloot. De winnaar wordt in het volgende nummer bekend gemaakt en krijgt de Duspol thuisgestuurd.

8 Benning wenst u FIJNE FEESTDAGEN EN EEN VERLICHT EN ENERGIEK 2014 Benning NIEUWS VOOR U Contact Volgend nummer Wij zijn over drie maanden bij u terug met een nieuw nieuwsmagazine. De volgende onderwerpen komen dan onder andere aan bod: Enertronic Modular The next generation Benning Bocholt, wat doen we nog meer Selectiviteit Heeft u vragen of opmerkingen, wilt u een eerder magazine opvragen of heeft u nog geen verzamelband om alle Benning nieuwsmagazines in op te bergen? Mail ons op info@benning.nl en wij helpen u graag verder. BENNING NL Peppelkade 42 NL-3992 AK Houten Tel: +31 (0) Fax: +31 (0) info@benning.nl E nergy f ffi E ffi c ienc y Natural R es ourc es CO 2

Nieuws. 2014 nr.2. World Class Power Solutions. Plugable modules. telecom. Zonne-energie opslaan. De beste. Nieuwe. Batterij voor u.

Nieuws. 2014 nr.2. World Class Power Solutions. Plugable modules. telecom. Zonne-energie opslaan. De beste. Nieuwe. Batterij voor u. Nieuws 2014 nr.2 World Class Power Solutions Plugable modules telecom Zonne-energie opslaan De beste Batterij voor u Nieuwe Invertronic serie Uw eigen OPgewekte energie gebruiken U heeft of wilt zonnepanelen,

Nadere informatie

2013 nr.2. Meer vermogen. Hoog RENDEMENT. Wij bieden meer DAN EEN SYSTEEM. Nieuws. voor telecom. Wo r l d C l a s s P o w e r S o l u t i o n s

2013 nr.2. Meer vermogen. Hoog RENDEMENT. Wij bieden meer DAN EEN SYSTEEM. Nieuws. voor telecom. Wo r l d C l a s s P o w e r S o l u t i o n s Nieuws 2013 nr.2 Wo r l d C l a s s P o w e r S o l u t i o n s Meer vermogen voor telecom Hoog RENDEMENT Met robuuste UPS Nieuwe gelijkrichter Wij bieden meer DAN EEN SYSTEEM Enertronic I: ROBUUST EN

Nadere informatie

GELIJKRICHTER TEBECHOP 3000 2012-3. compact. Uit DE KAST. Ventilatorloze. Drie keer. Nieuws. Natuurlijke

GELIJKRICHTER TEBECHOP 3000 2012-3. compact. Uit DE KAST. Ventilatorloze. Drie keer. Nieuws. Natuurlijke Nieuws 2012-3 Wo r l d C l a s s P o w e r S o l u t i o n s Natuurlijke koeling Invertronic compact Uit DE KAST Kwaliteitsontwikkelingen Drie keer TEBECHOP 3000 Slim compact ontwerp Ventilatorloze GELIJKRICHTER

Nadere informatie

SUN SHINE IN HANNOVER MESSE 2012-2. besparen. Let the. Gespot op. De tijd STAAT NIET STIL. Nieuws. Wo r l d C l a s s P o w e r S o l u t i o n s

SUN SHINE IN HANNOVER MESSE 2012-2. besparen. Let the. Gespot op. De tijd STAAT NIET STIL. Nieuws. Wo r l d C l a s s P o w e r S o l u t i o n s Nieuws 2012-2 Wo r l d C l a s s P o w e r S o l u t i o n s Let the SUN SHINE IN Wisselrichters voor zonnepanelen Zuinig met retrofit Wie wil er nou niet besparen Gespot op HANNOVER MESSE De laatste snufjes

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

Controle over openbare verlichting. Altijd en overal met de TeleController

Controle over openbare verlichting. Altijd en overal met de TeleController Controle over openbare verlichting Altijd en overal met de TeleController 2 Met de TeleController van Ziut bedient u snel, betaalbaar en veilig iedere lichtmast op afstand Controle over openbare verlichting

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

Aanwijzingen. Figuur 1 LDR (NORP12) Weerstand - lichtsterkte grafiek (Let op: Logaritmische schaal) Nakijkmodel

Aanwijzingen. Figuur 1 LDR (NORP12) Weerstand - lichtsterkte grafiek (Let op: Logaritmische schaal) Nakijkmodel Rotterdam Academy Tentamenvoorblad Naam: Studentnr.: Groep/klas: Tentamen voor de: Arts en Crafts Officemanagement Opleiding(en): Engineering Maintenance & Mechanic Ondernemen Pedagogisch-Educatief Mw

Nadere informatie

Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter.

Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter. Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter. Stap voor stap gaan we er doorheen. 1 We beginnen bij de woonlasten.

Nadere informatie

Actief tegen harmonischen

Actief tegen harmonischen Fancoil-units 1/6 5 ebm-papst Benelux B.V. Polbeemd 7 5741 TP Beek en Donk, Nederland Internet: www.ebmpapst.nl E-mail: verkoop@nl.ebmpapst.com Editorial contact: Denise van Roosmalen, e-mail: denise.van.roosmalen@nl.ebmpapst.com

Nadere informatie

World Class Charging Systems. TEBETRON expert. Intelligente gelijkrichter voor tractiebatterijen

World Class Charging Systems. TEBETRON expert. Intelligente gelijkrichter voor tractiebatterijen World Class Charging Systems Intelligente gelijkrichter voor tractiebatterijen 2 BENNING World Class Charging Systems Intelligente gelijkrichter De serie is een moderne serie gelijkrichters. De heeft de

Nadere informatie

Siemens Training. Opleidingen energietechniek. siemens.nl/training/energie

Siemens Training. Opleidingen energietechniek. siemens.nl/training/energie Siemens Training Opleidingen energietechniek siemens.nl/training/energie Kwalitatieve, flexibele en servicegerichte trainingen Siemens Power Academy Weet waar je mee bezig bent. Onder dat motto verzorgt

Nadere informatie

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning

GEBOUWEN SCHOLEN BEURSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS. HR-WTW Hoog Rendement Warmteterugwinning GEBOWEN SCHOLEN BERSHALLEN HORECA ZWEMBADEN BEDRIJFSHALLEN KANTOREN WINKELS HRWTW Hoog Rendement Warmteterugwinning Ventileren Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en daardoor hermetisch zijn

Nadere informatie

Korte handleiding zonnepanelen

Korte handleiding zonnepanelen Korte handleiding zonnepanelen Gefeliciteerd met de zonnepanelen die u via huurt Bouwinvest via Waterweg op Wonen. uw dak In heeft onderstaande liggen. In afbeelding onderstaande ziet afbeelding u schematisch

Nadere informatie

We leven in een dynamische tijd, waarin nieuwe technologieën. systeem geen bewegende delen. Hierdoor schatten we de

We leven in een dynamische tijd, waarin nieuwe technologieën. systeem geen bewegende delen. Hierdoor schatten we de We leven in een dynamische tijd, waarin nieuwe technologieën worden ontwikkeld om de toenemende vraag naar energie te kunnen beantwoorden. Duurzaam opgewekte energie wel te verstaan. Niet alleen energieleveranciers

Nadere informatie

Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers.

Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers. Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers. Het hart van de adsorptiedrogers is de rotor of absorptiewiel. Deze bestaat uit chemisch gebonden silicagel dat vocht kan opnemen uit passerende lucht, maar

Nadere informatie

Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin.

Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin. Tot wel 25% minder energieverbruik en co 2 -uitstoot Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin. Ontdek hoe duurzame ambities en commerciële doelstellingen samenkomen in uw koelschap.

Nadere informatie

Haal energie uit veiligheid

Haal energie uit veiligheid Haal energie uit veiligheid Opdrachtomschrijving Hoppenbrouwers is een elektrotechnisch installatiebedrijf. Dit betekent onder andere dat Hoppenbrouwers op allerlei verschillende manieren en plekken elektrische

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Productfolio Hoe gaan we te werk? Service van binnen...naar buiten

Inhoudsopgave. Voorwoord Productfolio Hoe gaan we te werk? Service van binnen...naar buiten Inhoudsopgave Voorwoord Productfolio Hoe gaan we te werk? Service van binnen......naar buiten 2 3 4 5 6 1 Voorwoord Efaflex profileert zich in de markt als de Mercedes onder de deuren. Iedereen weet dat

Nadere informatie

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende 2014 Complete maatwerkpakketten Specifiek voor woningbouw Voor alle configuraties Standaard op voorraad Direct geleverd Uitgebreide kennis aanwezig Training mogelijk PV systemen Foto: residentiële systemen

Nadere informatie

Opleverdossier: Zonne-energie systeem

Opleverdossier: Zonne-energie systeem Opleverdossier: Zonne-energie systeem Wij hebben uw installatie met succes voltooid! Wij hopen dat u tevreden bent met het resultaat. Heeft u nog vragen? Lees dan verder waar u met uw vraag terechtkunt.

Nadere informatie

TCO omlaag? Betrouwbaarheid niet!

TCO omlaag? Betrouwbaarheid niet! TCO omlaag? Betrouwbaarheid niet! Kan ik de TCO van mijn noodstroom installatie verlagen, zonder de risico s te vergroten? Wie is ABB? 145,000 medewerkers in meer dan 100 landen $38 miljard omzet (2011)

Nadere informatie

geotherm hybride systeem

geotherm hybride systeem geotherm hybride systeem Duurzaam comfort door slimme samenwerking 01-08 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Volop comfort Verwarmen, koelen én heerlijk warm water Met het geotherm hybride systeem

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Warmtekrachtkoppeling Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Waarom ecopower? Eenvoudigweg omdat het de moeite waard is! Bij een traditionele productie van energie

Nadere informatie

Alternatieve energieopwekking

Alternatieve energieopwekking Alternatieve energieopwekking Energie wordt al tientallen jaren opgewekt met een paar energiebronnen: Kolen Gas Olie Kernenergie De eerste drie vallen onder de fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne-energie Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl Al duizenden Nederlanders gingen u voor! Zonnepanelen huren Bij Zelfstroom

Nadere informatie

Uw energieverbruik optimaliseren. www.optivolt.com

Uw energieverbruik optimaliseren. www.optivolt.com Uw energieverbruik optimaliseren www.optivolt.com Goede redenen om contact met ons op te nemen: Verbetering van de stroom en spanningskwaliteit Verbetering van het rendement van alle huishoudelijke apparaten

Nadere informatie

Alles voor een goed gevoel.

Alles voor een goed gevoel. INHOUD Voorwoord 4 De goed gevoel garanties 6 Installatietechniek 8 Service & Onderhoud 10 Badkamer realisatie 12 Aqualon Groen 14 Project - Bij de Neut 16 Adviesgesprek 18 Aqualon Vlasstraat 8 5561 AJ

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

LET S TALK ZAKENSHOP CONNECTING YOUR CUSTOMERS. U beschikt over een b-to-b verkoopkanaal voor producten of diensten.

LET S TALK ZAKENSHOP CONNECTING YOUR CUSTOMERS. U beschikt over een b-to-b verkoopkanaal voor producten of diensten. CONNECTING YOUR CUSTOMERS. U beschikt over een b-to-b verkoopkanaal voor producten of diensten. U heeft geen trek in technische, logistieke of administratieve investeringen. U wilt uw klanten verwennen

Nadere informatie

Waarom een micro-omvormer?

Waarom een micro-omvormer? Waarom een micro-omvormer? Eigenaar van uw eigen energieproductie Wilt u meer onafhankelijkheid? Investeer dan slim in een eigen energieproductie. Het micro-omvormersysteem maakt de eerste stap zeer eenvoudig.

Nadere informatie

OTIS Smart Maintenance

OTIS Smart Maintenance OTIS Smart Maintenance Altijd in beweging! Altijd in beweging! OTIS Smart Maintenance onderhoud op een hoger niveau OTIS is al 160 jaar toonaangevend op het gebied van installeren, repareren en moderniseren

Nadere informatie

Vestigingen Nederland Vestiging België the energy co. www.celectric.nl www.celectric.be

Vestigingen Nederland Vestiging België the energy co. www.celectric.nl www.celectric.be the energy co. Vooruit kijken Celectric is de meest betrouwbare partner in de energievoorziening van uw intern transport en elke andere elektrische machine of toepassing. Met een breed assortiment aan

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

Klantgerichte levering van energie

Klantgerichte levering van energie the energy co. Deta Batterijen heet voortaan Celectric. Bewaar het goede en verander dat wat beter kan. We werken met meer en met nieuwe leveranciers. Een breder assortiment en continue kwaliteitsoptimalisatie

Nadere informatie

Laat uw Energie efficiënter werken. Bewaking en besturing van PV-systemen met Solar-Log TM

Laat uw Energie efficiënter werken. Bewaking en besturing van PV-systemen met Solar-Log TM Laat uw Energie efficiënter werken. Bewaking en besturing van PV-systemen met Solar-Log TM Solar-Log TM bewaakt en bestuurt uw PV-systeem Slijtage en schade komen bij alle technische apparaten voor; vandaar

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer dan vijftig

Nadere informatie

WireFree TM. Draadloze motoren voor binnenzonwering. Geautomatiseerde schermen en jaloezieën... ...zullen uw leven veranderen!

WireFree TM. Draadloze motoren voor binnenzonwering. Geautomatiseerde schermen en jaloezieën... ...zullen uw leven veranderen! WireFree TM Draadloze motoren voor binnenzonwering Geautomatiseerde schermen en jaloezieën......zullen uw leven veranderen! WireFree TM motor 100% draadloos 100% tevredenheid Met Somfy s autonome WireFree

Nadere informatie

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen!

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Web pagina : www.installatietechniekdwcschoutens.nl E mail : its@brunssum.net Zonne-energie Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Hoe werkt Zonnestroom? Voor het opwekken van zonnestroom heb je nodig:

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

Bronnen De geldeconomie in ontwikkeling

Bronnen De geldeconomie in ontwikkeling Bron I: Verhouding Chartaal en giraal geld Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek Bron II: Aantal kaartbetalingen Bron: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/cardpaymineu_renfoconsepaforcards201404en.pdf

Nadere informatie

the lighting company Onderhoudsprotocol LED december 2014 1

the lighting company Onderhoudsprotocol LED december 2014 1 Onderhoudsprotocol LED the lighting company Onderhoudsprotocol LED december 2014 1 Naast het schoonmaken van reflectoren en beschermingsglazen en het vervangen van lampen dient een verlichtingsinstallatie

Nadere informatie

EDEL COP ENERGIE. Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening. gratis GREEN. Since 1892

EDEL COP ENERGIE. Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening. gratis GREEN. Since 1892 Since 1892 EDEL PATENTED TECHNOLOGY Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening 80, 100, 150, 200 or 270 L modellen Lucht als bron of vloerverwarming retour- leiding als bron

Nadere informatie

200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis!

200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis! 200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis! Oude situatie zonder ECO200 Gas Elektra Wat is ECO200? ECO200 is een nieuw concept van AgriComfort, waarbij het koelen van de melk en het

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over de Warmtewet

Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag Antwoord 1 Wat is de Warmtewet? De Warmtewet is er om huurders te beschermen tegen het betalen van te hoge kosten voor energieverbruik en meer inzicht te geven

Nadere informatie

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving DEKKERS-FRANSEN Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving Het juiste gevoel De keuken is vaak het hart van een woonhuis. Een belangrijke plek in uw leefomgeving. Daar wilt u zich thuis

Nadere informatie

Enquête over onderhoud

Enquête over onderhoud Enquête over onderhoud In november 2014 legden we het Bo-Ex Panel een enquête voor met als onderwerp Onderhoud. Het thema onderhoud is erg breed. Daarom kozen we vooral te vragen naar ervaringen bij de

Nadere informatie

Licht op de energiemarkt. Inzicht in markt en consument door de tijd heen. GfK Panel Services Benelux

Licht op de energiemarkt. Inzicht in markt en consument door de tijd heen. GfK Panel Services Benelux GfK Panel Services Benelux GfK Energie Monitor Licht op de energiemarkt Inzicht in markt en consument door de tijd heen GfK Panel Services Benelux Nederland: Middellaan 25 NL 5102 PB DONGEN Tel.: +31 (0)162-384

Nadere informatie

warmte en licht energie omzetting elektriciteit In een lamp wordt energie omgezet

warmte en licht energie omzetting elektriciteit In een lamp wordt energie omgezet Energieomzetting We maken veel gebruik van elektrische energie. Aan elektrische energie hebben we niet zoveel. Elektrische energie is maar een tussenvorm van energie. Bij een elektrische verwarming, willen

Nadere informatie

AA Geef hier uw zoekterm in

AA Geef hier uw zoekterm in AA Geef hier uw zoekterm in Tarieven Tarieven Prijs berekenen Algemene voorwaarden Klanten Klant worden: Particulier Klant worden: Klein-zakelijke gebruiker Klant worden: Zakelijke gebruiker Verhuizen

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Verwarmen, Koelen, Ventileren

Verwarmen, Koelen, Ventileren Gebruikershandleiding d.d. 1 mei 2015 Verwarmen, Koelen, Ventileren Appartementen dr. Struyckenplein, Rijpstraat en Jan Ligthartstraat Heeft u een storing aan de verwarming, de koeling of de ventilatie?

Nadere informatie

Netbeheer Nederland Spanningskwaliteit

Netbeheer Nederland Spanningskwaliteit gskwaliteit spanningskwaliteit spa Netbeheer Nederland Inleiding Deze brochure is bedoeld voor de consument en geeft een toelichting op het begrip spanningskwaliteit. Er wordt antwoord gegeven op vragen

Nadere informatie

HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie

HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie EEN FOTOVOLTAÏSCHE INSTALLATIE VERDIENT ZICHZELF TERUG! Op momenten dat het systeem meer opwekt dan u zelf verbruikt, draait de elektriciteitsteller

Nadere informatie

75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU.

75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU. 75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU. HIER Klimaatcampagne Sanitair besturingssysteem INHOUD 1. Besparing als uitgangspunt 03 2. M-Check in het kort 04 3. Voordelen 06 4. Schema s praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Videofonie over NETWERKBEKABELING

Videofonie over NETWERKBEKABELING Videofonie over NETWERKBEKABELING Eenvoud en kracht Door eenvoudigweg de monitoren en de belplaten met iplus camera s te verbinden met een LAN-netwerk, zal het videofoniesysteem beginnen werken. De nieuwe

Nadere informatie

P4Product Informatie Elegant aansluiten bureau inbouwsystemen

P4Product Informatie Elegant aansluiten bureau inbouwsystemen Onze aansluit- en kabelmanagement systemen voor kantoor en vergaderruimtes zijn op basis van de hoogst haalbare kwaliteit en betrouwbaarheid. Flexibele inbouw systemen waar een luxe uiterlijk en comfort

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Zonne-energie in 6 stappen

Zonne-energie in 6 stappen Zonne-energie in 6 stappen Bart van den Bosch 10 / 9 / 2014 U bent enthousiast over het idee om zelf zonneenergie op te wekken. En u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor uw woning. Zeer waarschijnlijk

Nadere informatie

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om Laat ZonOpDak voor je werken Zakelijk Nederland schakelt om ZonOpDak De full service-oplossing van Eneco Zakelijk Besparen energiekosten én uw bedrijf snel verduurzamen? Kies dan voor kent. ZonOpDak; Nederlandop

Nadere informatie

DICHTBIJ EN BETROUWBAAR Een betrouwbaar, milieubewust en innovatief datacentrum bij u in de regio.

DICHTBIJ EN BETROUWBAAR Een betrouwbaar, milieubewust en innovatief datacentrum bij u in de regio. DICHTBIJ EN BETROUWBAAR Een betrouwbaar, milieubewust en innovatief datacentrum bij u in de regio. EEN UITERST MODERN EN KLANTVRIENDELIJK DATACENTRUM. Gelegen op een perfecte locatie tussen Groningen en

Nadere informatie

Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening

Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening De decentrale invoeding van duurzame energie en de sterke toename van de toepassing van zuinige elektronische belastingen

Nadere informatie

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride.

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. minimaal 50% minder co 2 -uitstoot door halvering van uw gasverbruik Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. Verwarm uw huis zoals u altijd gedaan heeft. Maar

Nadere informatie

Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION. NoWorries!

Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION. NoWorries! Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION NoWorries! S Y S T E E M B E H E E R IK MAAK MIJ GEEN ZORGEN MEER OVER ONZE IT SINDS NoWorries! HET BEHEER VERZORGT Wat is systeembeheer eigenlijk... Volgens

Nadere informatie

Zelf Duurzaam Stroom opwekken

Zelf Duurzaam Stroom opwekken Zelf Duurzaam Stroom opwekken De meest efficiënte thuiscentrale ter wereld Gas wordt stroom Innovatieve Brandstofcel-technologie De BlueGEN wordt op uw gasaansluiting aangesloten en wekt vervolgens stroom

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

SAMSUNG ERV. Ventilation is our business. Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie. Clima Construct

SAMSUNG ERV. Ventilation is our business. Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie. Clima Construct luchttechniek groothandel - fabrikant Ventilation is our business SAMSUNG ERV Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie Samsung ERV 800 Bij het goed ventileren van een verblijfsruimte

Nadere informatie

Feeding the world with solar power.

Feeding the world with solar power. Feeding the world with solar power. inteqnion-solar.com Zonne-energie. Duurzame energiebron van de toekomst. De markt voor energievoorziening is volop in beweging. Fossiele brandstoffen als gas en olie

Nadere informatie

Generating Powerful Solutions. Het volledige. Met optimaal rendement

Generating Powerful Solutions. Het volledige. Met optimaal rendement PON POWER BV Generating Powerful Solutions Het volledige noodstroompakket Met optimaal rendement Het zal u maar overkomen. De energietoevoer van het elektriciteitsnet laat het afweten. Voor sommige bedrijven

Nadere informatie

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING INLEIDING Vanwege de oprakende fossiele brandstoffen worden we met zijn alle gedwongen op zoek te gaan naar verbeterde of alternatieve energieopwekkers. Van hout naar kolen naar olie naar gas en nu naar

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Pensioenbarometer Pensioenfonds Albemarle april 2010

Pensioenbarometer Pensioenfonds Albemarle april 2010 Pensioenbarometer Pensioenfonds Albemarle april 2010 Gepubliceerd van 20.04.2010 tot 30.04.2010 204 antwoorden 1 Maak ik altijd direct open en lees ik helemaal. 30,9 % 63 2 Maak ik altijd direct open en

Nadere informatie

Voor deze aantrekkelijke service werkt Weller samen met zorgaanbieder MeanderGroep.

Voor deze aantrekkelijke service werkt Weller samen met zorgaanbieder MeanderGroep. Wel zo gemakkelijk! Wonen bij Weller wordt nu nog gemakkelijker. Wij vinden het belangrijk dat u prettig woont en zich thuis voelt in uw huis, straat en buurt. Onze zorg daarvoor zal nooit veranderen.

Nadere informatie

Tentamen Analoge- en Elektrotechniek

Tentamen Analoge- en Elektrotechniek Verantwoordelijke docent: R. Hoogendoorn, H.J. Wimmenhoven Cursus Analoge- en Elektrotechniek Code MAMAET01 Cursusjaar: 2014 Datum: 2-6-2014 Tijdsduur: 90 min. Modulehouder: R. Hoogendoorn Aantal bladen:

Nadere informatie

Bewust met energie omgaan. De slimme meter maakt het makkelijk

Bewust met energie omgaan. De slimme meter maakt het makkelijk Bewust met energie omgaan De slimme meter maakt het makkelijk Waarom krijg ik een slimme meter? Makkelijk en klaar voor de toekomst. Enexis brengt gas en elektriciteit van uw energieleverancier veilig

Nadere informatie

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder Wervelbedfilters Een nieuwe ontwikkeling opgebied van filtering is een wervelbedfilter. Deze wordt al een geruime tijd toegepast op proffesioneelgebied denk maar aan Oceaan van Dierentuin Blijdorp te Rotterdam.

Nadere informatie

Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP

Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP ZONN ZONNE-ENERGIE IS SCHONE ENERGIE; ER KOMT BIJ DE OPWEKKING VAN DE ELEKTRICITEIT GEEN CO2 UITSTOOT VRIJ. DE ZON ALS BRON Investeren

Nadere informatie

Vaillant Geysers. Betrouwbaarder bestaat niet. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-05 - 2015

Vaillant Geysers. Betrouwbaarder bestaat niet. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-05 - 2015 Vaillant Geysers Betrouwbaarder bestaat niet 01-05 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Efficiënt comfort Warm water waar u wilt Bent u op zoek naar een Geyser waarop u altijd kunt rekenen? Een

Nadere informatie

PRIORITEITEN. drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE

PRIORITEITEN. drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE PRIORITEITEN drs. Ellen Bulder 1 SITUATIE Ook zo druk, druk, druk? Hebt u het gevoel dat u geleefd wordt door de waan van de dag en dat u altijd tijd te kort hebt? Of hebt u uw zaakjes prima onder controle

Nadere informatie

Naam: Thijs. Groep: 6/7. School: St.Willibrordusschool

Naam: Thijs. Groep: 6/7. School: St.Willibrordusschool Naam: Thijs Groep: 6/7 School: St.Willibrordusschool 1 Voorwoord Voor je ligt het werkstuk van Thijs. Dit werkstuk gaat over zonne-energie. Ik kwam op het idee voor dit onderwerp toen papa en mama ook

Nadere informatie

Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011

Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011 Power Factor Cos phi Harmonischen THD-... Iedereen spreekt er over maar weten we waarover we spreken? ECL 2011 LearnShop - 22 september 2011 Wouter Ryckaert Wouter.Ryckaert@kahosl.be 09 265 87 13 KAHO

Nadere informatie

thermocompact Gemaakt voor het gemak

thermocompact Gemaakt voor het gemak thermocompact Gemaakt voor het gemak door en door doordacht Moderne techniek voor meer gemak onbezorgd comfort De veelzijdige thermocompact Techniek bewijst zijn waarde in de praktijk. Het gaat erom dat

Nadere informatie

9.2 Bepaal de harmonische tijdsfuncties die horen bij deze complexe getallen: U 1 = 3 + 4j V; U 2 = 3e jb/8 V; I 1 =!j + 1 ma; I 2 = 7e!jB/3 ma.

9.2 Bepaal de harmonische tijdsfuncties die horen bij deze complexe getallen: U 1 = 3 + 4j V; U 2 = 3e jb/8 V; I 1 =!j + 1 ma; I 2 = 7e!jB/3 ma. Elektrische Netwerken 21 Opgaven bij hoofdstuk 9 9.1 Geef de complexe weergave van deze tijdsfuncties: u 1 =!3.sin(Tt+0,524) V; u 2 =!3.sin(Tt+B/6) V; u 3 =!3.sin(Tt+30 ) V. (Klopt deze uitdrukking?) 9.2

Nadere informatie

Ben niet blind voor de kwaliteit van uw installatie. Voor een heldere blik op Power Quality

Ben niet blind voor de kwaliteit van uw installatie. Voor een heldere blik op Power Quality 1 Ben niet blind voor de kwaliteit van uw installatie Voor een heldere blik op Power Quality Metingen & Advies Opleidingen Power Quality Efficiëntie Continuïteit Veiligheid Energiebesparing Energiemonitoring

Nadere informatie

E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y CO 2. Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen

E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y CO 2. Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen World Class Charging Systems E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y Energy Efficiency Natural Resources CO 2 Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen 2 B

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Besparen met zonne-energie

Besparen met zonne-energie Besparen met zonne-energie De zonnige besparing! Voor niks gaat de zon op. Waarom zouden we er dan geen gebruik van maken? Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonne-energie. En we hebben

Nadere informatie

De energieprestatievergoeding

De energieprestatievergoeding De energieprestatievergoeding Radewijkbrink 9-15, Enschede Striepebrink 10-16, Enschede Inhoudsopgave Inleiding 2 Waarom energie opwekkende woningen? 3 Wat is gebouw- en gebruik gebonden gebruik? 4 Wat

Nadere informatie

FREE ENERGY NEWSLETTER

FREE ENERGY NEWSLETTER FREE ENERGY NEWSLETTER DE ENERGIEBRONNEN VAN DE 21 STE EEUW Nr. 20, 2011 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 2 Het Experiment deel 2... 4 Nieuwe rubriek: Gebruikers Vertellen... 8 Green Ebox MINI... 11 Speciale

Nadere informatie

Elektrische energie. energie01 (1 min, 47 sec)

Elektrische energie. energie01 (1 min, 47 sec) Elektrische energie In huishoudens is elektrische energie de meest gebruikte vorm van energie. In Nederland zijn bijna alle huizen aangesloten op het netwerk van elektriciteitskabels. Achter elk stopcontact

Nadere informatie

Basisregels voor de stroomverzorging in miniaturen!!!!!!!!!!!

Basisregels voor de stroomverzorging in miniaturen!!!!!!!!!!! Basisregels voor de stroomverzorging in miniaturen!!!!!!!!!!! Bij vele gesprekken met modelbouwvrienden heb ik vastgesteld dat er weinig bekend is over de grondregels van de elektrotechniek. Daarom wil

Nadere informatie

CO2 neutraal wonen. Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u?

CO2 neutraal wonen. Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u? CO2 neutraal wonen Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u? Inhoudsopgave Inleiding Pag. 3 Huidige woonlasten Pag. 3 Energielasten Pag. 4 Energieverbruik Pag. 5 Verbruik nu en straks Pag. 6 Bijzondere

Nadere informatie

Zakelijke telecom abonnementen op maat Zie www.yestelecom.nl. Dé Business Provider

Zakelijke telecom abonnementen op maat Zie www.yestelecom.nl. Dé Business Provider Zakelijke telecom abonnementen op maat Zie www.yestelecom.nl Dé Business Provider Yes Telecom Your Business Provider. Heeft u ervaring met telecomproviders waar u als nummertje behandeld wordt? Lange wachttijden,

Nadere informatie