Haal eruit wat er in zit!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Haal eruit wat er in zit!"

Transcriptie

1 Haal eruit wat er in zit!

2 Maatgericht handelen op Baken Stad College Baken Stad College, vmbo school in Almere wil kwalitatief goed en passend onderwijs geven aan alle leerlingen. Ondanks de aanwezigheid van informatie over leerlingen, blijkt dat het onvoldoende lukt om, vooral in de theoretische lessen, het handelen van de docent af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Baken Stad College wil daar verandering in brengen: Haal eruit wat erin zit! Door het docenthandelen meer af te stemmen op de individuele behoeften van leerlingen, kan beter maatwerk worden geleverd. Dit maatwerkgericht handelen vraagt om informatie over leerlingen en de deskundigheid van docenten om deze informatie om te zetten in handelen afgestemd op de leerling. Aansluiten bij leerlingen Colofon Het onderzoek wordt uitgevoerd en deze brochure is samengesteld met subsidie vanuit de SLOA regeling, VO-Raad, Utrecht. Het onderzoek wordt uitgevoerd op en door Baken Stad College Almere in samenwerking met Oberon, onderzoeks- en adviesbureau voor het onderwijs te Utrecht. Voor meer informatie over het SLOA project Haal eruit wat erin zit! kunt u contact opnemen met Baken Stad College, Sonja Lensen of Tijmen Schipper ( of Oberon, Ditte Lockhorst ( Deze brochure is samengesteld door: Baken Stad College: Sonja Lensen Tijmen Schipper Gerard Roos Informatie over leerlingen Kwalitatief goed en passend onderwijs voor alle leerlingen Oberon: Ditte Lockhorst Eelco van Aarsen Marjolein Verkammen Miriam Walraven Docentprofessionalisering Handelen van docenten Almere/Utrecht, februari 2012 Baken Stad College voert samen met onderzoeksbureau Oberon een SLOA project uit op school. Met de SLOA-regeling kunnen scholen een aanvraag indienen voor bekostiging van een R & D project. Uitgangspunt hierbij is dat de subsidie wordt ingezet voor het onderzoeksdeel van het project; het ontwikkeldeel wordt door de school bekostigd. In deze brochure worden de resultaten van de eerste fase van het project gepresenteerd. In deze fase is de uitgangssituatie van Baken Stad College met betrekking tot maatwerkgericht handelen in kaart gebracht. Wat gebeurt er al in school en hoe denken docenten en leerlingen over maatwerkgericht handelen.

3 Hoe verder? In de volgende fase van het SLOA project staat het ontwerp van maatgericht docenthandelen centraal. In de kernteams vmbo-tl en vmbo-bb/kb wordt de beschikbare informatie over de aankomende leerlingen verzameld en geanalyseerd. De inzet is te komen tot een efficiënte en effectieve procedure voor het ontsluiten van beschikbare informatie en het selecteren van zinvolle informatie. Op basis van de geselecteerde informatie wordt in de kernteams gezamenlijk een plan voor maatwerk gericht handelen voor de aankomende leerlingen gemaakt. Wat is maatwerkgericht handelen? Activiteiten van docenten die aansluiten op de leerbehoefte van de individuele leerling gericht op het positief beïnvloeden van het leren van de leerling. Dit zal gebeuren in vier bijeenkomsten per kernteam onder leiding van de teamleider, docentonderzoeker en onderzoekers van Oberon. In deze bijeenkomsten worden de resultaten van onderzoeksfase 1 besproken en meegenomen in het opstellen van de procedure en het maatwerkplan. In schooljaar 2012/2013 gaan de docenten van beide kernteams werken met de plannen voor maatwerkgericht handelen in leerjaar 1. Ter ondersteuning zullen wederzijdse observaties door docenten en intervisiebijeenkomsten plaatsvinden. Aan het einde van 2012 zal een evaluatie plaatsvinden. Docenten en leerlingen worden dan bevraagd op ervaren effecten. Ook worden dan weer de vignetten afgenomen om te kijken of het maatwerkgericht handelen is veranderd.

4 Het SLOA onderzoek op Baken Stad College Docentonderzoekers, projectteam en onderzoekers van Oberon werken aan een onderzoek met als centrale vraag: Hoe kunnen docenten het eigen handelen afstemmen op de onderwijsbehoeften van leerlingen, gebruikmakend van beschikbare gegevens over deze leerlingen? In de eerste fase van het onderzoek wordt de uitgangssituatie in kaart gebracht. Hoe ziet het maatwerkgericht handelen er nu uit in school en welke leerling gegevens zijn beschikbaar? In de tweede fase wordt in een pilotgroep van docenten (2 kernteams) een procedure ontwikkeld voor het goed ontsluiten van gegevens over leerlingen en een plan opgesteld voor maatwerkgericht handelen in leerjaar 1. Dit plan wordt uitgevoerd en geëvalueerd in schooljaar 2012/2013. Daarna wordt het maatwerkgericht handelen verder verbreed in school en vindt koppeling plaats met opbrengstgericht werken. Docenten gaan op onderzoek matige wijze het eigen handelen bij leerlingen evalueren. Waar willen docenten naar toe? Behalve dat docenten dus graag willen werken aan de eigen professionalisering op het gebied van maatwerkgericht handelen, zien zij ook mogelijkheden tot verbetering in de randvoorwaardelijke sfeer. Kennisdeling De docenten zien in SOM een goede mogelijkheid om nuttige en beschikbare informatie over leerlingen beschikbaar te stellen, mits men voldoende rechten krijgt. Met een druk op de knop zou informatie uit verschillende bronnen op te vragen moeten zijn. Het opstellen van de handelingsplannen vraagt alleen maar veel tijd en wordt niet als zinvol ervaren. Sommige docenten vinden dat de informatieverzameling over de individuele leerling meer de verantwoordelijkheid zou moeten zijn van de vakdocenten. Anderen willen graag naar een intervisie-achtige aanpak waarin uitwisseling over succesvolle aanpakken centraal staat. De situatie in de klas Zowel leerlingen als docenten ervaren de situatie in de klas vaak als onrustig. Dit bemoeilijkt het maatwerkgericht handelen. Er zijn suggesties gedaan voor wijziging in de organisatie van het onderwijs: Leerlingen zouden al veel eerder moeten kunnen door- of afstromen Alle docenten worden verantwoordelijk voor een kleine groep (ca. 12) leerlingen waarmee begeleidingsgesprekken worden gevoerd. Het mentoraat is dan niet meer gekoppeld aan een klas met een mentor, maar alle docenten worden verantwoordelijk gemaakt. Zo krijgt ook de middengroep leerlingen de gewenste aandacht.

5 De rol van de schoolleiding De school heeft een heldere visie op onderwijs, ook op maatwerkgericht handelen. De doorvertaling van de visie naar de praktijk van de klas is niet optimaal, ervaren door zowel docenten als schoolleiding. Veel docenten (75%) ervaren onvoldoende stimulans vanuit de schoolleiding om maatwerkgericht te handelen. Docenten willen vooral meer tijd, training en scholing en ruimte voor intervisie. Binnen de krappe financiële ruimte zijn er toch mogelijkheden voor de schoolleiding het proces te ondersteunen: Opbrengstgericht werken; evaluatie van onderwijs, ook bij leerlingen Intervisie en collegiaal overleg faciliteren, ondersteunen en stimuleren Scholing en training; maatwerkgericht handelen onderdeel maken van de gesprekscyclus in het kader van professioneel personeelsbeleid Zoeken naar financiële ruimte; subsidies Duidelijk beleid en visie uitzetten naar docenten toe. Methode van onderzoek: beschrijven uitgangssituatie Voor het vaststellen van de uitgangssituatie is gekeken naar: Welke leerling gegevens zijn beschikbaar in school? Welke informatie over leerlingen hebben docenten en hoe gebruiken ze die in hun onderwijs? Wat vinden docenten en leerlingen van maatwerkgericht handelen in school? Wat doen docenten nu aan maatwerkgericht handelen? Dataverzameling Er is op verschillende manieren data verzameld. In oktober 2011 is een vragenlijst onder alle docenten van Baken Stad College uitgezet. In deze vragenlijst is de docenten gevraagd welke informatie zij hebben over leerlingen, welke informatie zij gebruiken om het eigen onderwijs vorm te geven en op welke manier zij maatwerkgericht handelen. De vragenlijst is door 59 docenten ingevuld, een respons van 81%. In december 2012 zijn interviews gehouden met 12 docenten en 3 leerlingen. In deze interviews is diepgaander gesproken over het maatwerkgericht handelen van docenten en hoe informatie over leerlingen hierbij een rol speelt of zou kunnen spelen. Eveneens zijn in december 2012 vignetten afgenomen bij 9 docenten. Vignetten zijn korte systematisch uitgewerkte beschrijvingen van concrete situaties waarin bepaalde kenmerken zijn verwerkt. De vignetten van Baken Stad College bestonden uit representatieve casussen waarin kenmerken van leerlingen werden verwerkt en waarbij de docenten zijn gevraagd aan te geven hoe men zou handelen in de specifieke lessituatie.

6 Beschikbare gegevens over leerlingen in school Gegevens basisschool Warme overdracht met TM Gegevens in digidoor (samenvatting in leerlingdossiers): -Eindtoets/Cito-score -Niveau advies -Doublures -schoolverzuim -(externe) begeleiding -bijzonderheden thuissituatie -medische aspecten -faalangstigheid -prestatie motivatie -emotionele stabiliteit -werkhouding Didactische gegevens: -Lezen, spelling, taalgebruik, rekenen, motoriek, leervoorwaarden. -Toetsscores op: -Begrijpend lezen -Rekenen en wiskunde -Spelling -Technisch lezen Gegevens in SOM -Geen basisschool gegevens zichtbaar voor docenten wel voor TM s. Gegevens bij docenten Eventuele Lwoo-indicatie/ zorggegevens: -PCL-gegevens -Intelligentieniveau NIO-gegevens -Onderwijskundig rapport -Gedragsobservaties -Psychologisch onderzoek -Informatie Leerlinggebonden Financiering Gegevens in dossiers: -NAW-gegevens -Niveau Advies -Didactisch dossier (zie gegevens digidoor). -Extra hulp gewenst op vakgebieden: lezen, spelling, taalgebruik, rekenen, motoriek, leervoorwaarden, Leerlingvolggegevens, toetsscores. Handelen van docent: -Mentor maakt Handelingsplan voor Lwoo-leerling in overleg met orthopedagoog -Mentor informeert lesgevers over opvallende cogntitieve- en gedragskenmerken -Mentor houdt met leerlingen, vakdocenten en ouders gesprekken over de voortgang. -Vakdocenten ontvangen een nieuwsbrief van de mentor en worden zo op de hoogte gesteld van belangrijke leerlingkenmerken. -Vakdocenten handelen veelal op basis van eigen waarnemingen/percepties als het gaat om de zorgbehoefte (67%), de gemoedstoestand van de leerling (87%), de thuissituatie (80%), en de vakgerelateerde zaken (97%). Bron: resultaten docenten-enquête -Veel leerling-informatie wordt verkregen via informele uitwisseling met collega s. Lage capaciteit Gemiddelde capaciteit Hoge capaciteit Hoge prestatiemotivatie Lage prestatiemotivatie Extra begeleiding Werk controleren en fouten opnieuw maken (om probleem te achterhalen) Leerling verplaatsen (dicht bij bureau van docent voor extra begeleiding Motiveren en stimuleren Werk controleren en fouten opnieuw maken (om probleem te achterhalen) Meer verdiepingsstof Meer verdiepingsstof Andere leerlingen laten helpen Motiveren, stimuleren en uitdagen Bij negatieve invloed van klas op leerling: in gesprek gaan met leerling Randvoorwaarden Docenten ervaren dat het veel tijd kost om extra lesmateriaal te zoeken en te ontwikkelen waarmee tegemoet gekomen kan worden aan de individuele onderwijsbehoeften van leerlingen. Veel van dit werk moet in eigen tijd gebeuren. De school heeft een tekort aan ICT faciliteiten en de beschikbare middelen zijn zonder goed plan ingezet. De computers staan geconcentreerd in een lokaal in plaats van verspreid over de lokalen. Dit bemoeilijkt het inzetten van de computer om extra leerstof aan te bieden. Aangeschafte methoden blijven onderbenut als verrijkingsmateriaal door gebrek aan smartboards.

7 Maatwerkgericht handelen van 9 docenten Negen docenten hebben bij acht kort beschreven lessituaties aangegeven hoe ze maatwerkgericht zouden handelen. De lessituaties beschrijven gedrag en houding van leerlingen die verschillen op cognitieve capaciteit en prestatiemotivatie. Docenten blijken een breed handelingsrepertoire te hebben. Het handelen van de docent is vooral gericht op het individu en veel minder op de klas als geheel en vindt vooral plaats in de klas. Het docent handelen is een directe reactie op de situatie die zich voordoet en gebeurt vooral in het moment en nauwelijks op basis van vooropgestelde planning, inzichten of visie. Het handelen gebeurt op basis van ervaring of gevoel en veel minder op basis van kennis. Het vaakst passen docenten het eigen handelen aan door leerlingen te motiveren, stimuleren en/of uit te dagen. Daarnaast bieden docenten relatief vaak extra begeleiding aan de leerling en worden leerlingen beloond. De docenten verschillen sterk in de manier waarop zij hun handelen afstemmen op de leerling. Zes docenten kiezen vooral voor motiveren, stimuleren of uitdagen, terwijl drie andere docenten vooral inzetten op belonen of in gesprek gaan met de leerling over leerbehoefte en -gedrag. Wanneer het lessituaties betreft waar het gaat om het vormgeven van samenwerken van leerlingen met verschillende samenwerkingsstijlen, dan blijken de docenten op hele verschillende manieren de samenwerking te organiseren, van het samenstellen van heterogene groepjes tot het zelf door de leerling laten samenstellen van groepjes of loting. De tabel hiernaast geeft het handelen van de docenten weer ten aanzien van leerlingen die verschillen van elkaar op cognitieve capaciteit en prestatiemotivatie. Het gaat hier om relatief handelen, dat wil zeggen dat weergegeven handelen bij een betreffend leerlingtype relatief vaker voorkomt dan bij ander typen leerlingen. Welke informatie hebben docenten? Docenten vinden dat zij een goed beeld hebben van hun leerlingen. Van alle docenten zegt 70% voldoende te weten van leerlingen om maatwerkgericht te handelen. Bijna alle docenten weten van een groot deel van de leerlingen hoe gemotiveerd ze zijn, hoe ze reageren op correctie, en hoe hun werkhouding is. Ook weet meer dan 80% hoe goed leerlingen kunnen samenwerken, hoe de meeste leerlingen presteren in hun vak en of leerlingen behoefte hebben aan extra individuele instructie. Minder weet men over de thuissituatie, het reken/ wiskunde- niveau, leerstijl en taalniveau (Nederlands). Docenten in de praktijkvakken blijken volgens de enquête meer tevreden over hun kennis over de leerlingen dan docenten in de theorievakken. Wel weten theorie-docenten meer over het taal- en rekenniveau van leerlingen. Docenten met veel ervaring als VO-docent zeggende enquête meer te weten over hun leerlingen dan minder ervaren collega s. Hoe komen de docenten aan informatie over de leerlingen? De docenten weten het meest van leerlingen door hun eigen observaties, door eigen toetsen en door de leerling zelf. Vooral leerlingen die in positieve of negatieve zin opvallen, zijn in beeld. Van de middenmoot is veel minder bekend. HOE...? WIE...? Met wie wordt deze informatie gedeeld? Informatie over leerlingen wordt weinig met collega s gedeeld. Vakdocent en mentor overleggen over laag presterende leerlingen, vooral met de bedoeling om de leerling Keuze Werk Tijd-uren te laten volgen In teamvergaderingen wordt vooral gesproken over gedrag, inzet en houding van individuele leerlingen. De inzichten blijven vooral in de hoofden van de docent en wordt niet verspreid of vastgelegd.

8 Welke informatie hebben docenten? Informatiebronnen in school die weinig door docenten worden geraadpleegd: Leeringvolgsysteem SOM: nog onvoldoende gevuld, onvoldoende gebruiksrechten Handelingsplannen LWOO leerlingen: veel werk, worden weinig gebruikt, lijkt meer verantwoordingsinstrument Papieren dossiers: bevatten weinig informatie over de niet-lwoo ers en leerlingen zonder gediagnosticeerde beperking. Digidoor: digitaal niet openbaar voor docenten; print met belangrijke leerling informatie zit wel in papieren dossier Nieuwsbrief: wordt niet altijd verspreid en geeft weinig informatie over benodigde inhoudelijke begeleiding van leerlingen. Gedachten van docenten over maatwerkgericht handelen Uit de enquête blijkt dat de helft van de docenten hun aanpak wil aanpassen aan groepen leerlingen binnen hun klas. Ruim een derde ziet meer in een individuele benadering, waarbij ingespeeld wordt op de behoeften van elk individueel kind. Ruim 80% van de docenten vindt maatwerkgericht handelen voor hun vakgebied(en) belangrijk en ruim driekwart vindt het voor hun vakgebied goed mogelijk. Ruime de helft (52%) vindt dat zij hun handelen voldoende afstemmen op de onderwijsbehoeften van de leerlingen, terwijl 22% vindt dat we dit als school te weinig doen. Perceptie van docenten op eigen maatwerkgericht handelen Veel docenten geven aan het eigen onderwijs aan te passen op hetgeen ze van de leerling weten. Docenten ervaren vooral verschillen tussen leerlingen in werkhouding en tempo. Laag presterende leerlingen Belangrijkste vorm van maatwerk is extra uitleg aan leerlingen die moeilijk meekomen Leerlingen die structureel moeite hebben met een vak worden verwezen naar de KWT-uren. Hoog presterende leerlingen Docenten zoeken extra oefenstof. Veel docenten zoeken dit materiaal in hun vrije tijd. Docenten laten deze leerlingen andere leerlingen helpen. Hoe geven docenten maatwerkgericht handelen vorm? Docenten reageren vooral op wat zij zelf bij leerlingen zien. In de meeste gevallen gebeurt het maatwerkgericht handelen ad hoc. De beschikbare informatie is aan de ene kant te beperkt en aan de andere kant, in de vorm van handelingsplannen, te uitgebreid om plannen voor maatwerkgericht handelen te maken. Beschikbare tijd speelt hier ook een rol. Ruim 80% van de docenten ervaart dat het veel van hen vraagt om de lessen af te stemmen op de onderwijsbehoeften van leerlingen. Er is behoefte aan professionalisering. Daarnaast beperken (verouderde) methoden de mogelijkheden om maatwerk aan te bieden. Wanneer docenten zicht hebben op leerling kenmerken zegt 36% het onderwijs hierop veel aan te passen, en 52% doet dit een beetje. Bijna alle docenten geven aan een beeld te hebben van de motivatie van de leerlingen, maar toch past een aanzienlijk deel van de docenten het eigen onderwijs hier niet op aan.

Maatgericht handelen van docenten in het vo!

Maatgericht handelen van docenten in het vo! Maatgericht handelen van docenten in het vo! In deze brochure: Maatwerk leveren door docent-handelen af te stemmen op leerling kenmerken: theoretische achtergronden Aan de slag met maatwerkgericht handelen:

Nadere informatie

Maatwerkgericht handelen van docenten VO

Maatwerkgericht handelen van docenten VO Maatwerkgericht handelen van docenten VO Maatwerkgericht handelen van docenten VO In deze brochure: Maatwerk leveren door docenthandelen af te stemmen op leerlingkenmerken: theoretische achtergronden Aan

Nadere informatie

Maatwerk Mogelijk! Meer maatwerk in de brugklas van het vmbo. Dit onderzoek is uitgevoerd met subsidie van NRO.

Maatwerk Mogelijk! Meer maatwerk in de brugklas van het vmbo. Dit onderzoek is uitgevoerd met subsidie van NRO. Maatwerk Mogelijk! Meer maatwerk in de brugklas van het vmbo Dit onderzoek is uitgevoerd met subsidie van NRO. Deze brochure is gemaakt door: Ineke van den Berg (Centrum voor Onderwijs en Leren, Faculteit

Nadere informatie

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd.

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd. Persoonsgegevens management zorgfunctie Onderwijsondersteunend personeel leraar onderbouw leraar bovenbouw anders Kwaliteit van leerlingenzorg in het primair onderwijs ZEK-PO Instrumenten voor zelfevaluatie

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Instemming MR PROTOCOL DYSCALCULIE EN ERNSTIGE REKENPROBLEMEN

Instemming MR PROTOCOL DYSCALCULIE EN ERNSTIGE REKENPROBLEMEN Instemming MR 2016-06-30 2015-2016 PROTOCOL DYSCALCULIE EN ERNSTIGE REKENPROBLEMEN Inleiding Dit dyscalculie-protocol is samengesteld om ouders, leerlingen docenten en onderwijs ondersteuners te informeren

Nadere informatie

Maatwerkgericht handelen van docenten

Maatwerkgericht handelen van docenten Maatwerkgericht handelen van docenten Paper ORD Wageningen, woensdag 20 juni 2012 Tijmen Schipper 1 (Baken Stad College) & Ditte Lockhorst (Oberon) Inleiding Op een school voor vmbo staat kwalitatief goed

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Beginmeting 2014 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, september

Nadere informatie

CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO

CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO Aan de hand van deze checklist kunnen school en schoolbestuur vaststellen in hoeverre

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING School : de Christelijke basisschool De Ontmoeting Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17YO Onderzoeksnummer : 94844 Datum

Nadere informatie

Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs. De Meent

Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs. De Meent DE DE DE DE MEENT MEENT MEENT MEENT MAARN MAARN MAARN MAARN Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs De Meent Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Wat is dyslexie... 1 3. Van signaleren tot

Nadere informatie

De datateam methode. Onderzoeksbevindingen en praktijkervaringen. Succesexpo School aan Zet , Eindhoven Lisa Moonen en Kim Schildkamp

De datateam methode. Onderzoeksbevindingen en praktijkervaringen. Succesexpo School aan Zet , Eindhoven Lisa Moonen en Kim Schildkamp De datateam methode Onderzoeksbevindingen en praktijkervaringen Succesexpo School aan Zet 01-10-2015, Eindhoven Lisa Moonen en Kim Schildkamp Contactpersoon: Kim Schildkamp, k.schildkamp@utwente.nl Inleiding

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL School : Basisschool St. Christoffel Plaats : Waalre BRIN-nummer : 15DM Onderzoeksnummer : 94997 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie

opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie APS en KPC-groep Colofon Deze uitgave maakt onderdeel uit van de publicatie Opbrengstgericht werkin in en door de sectie. Deze publicatie

Nadere informatie

Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016

Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016 Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016 INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. INFORMATIE FAALANGST... 3 3. SELECTIEPROCEDURE... 4 4. TRAINING... 5 5. ORGANISATIE... 5 Handboek Leerlingbegeleiding

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Tussenmeting 2015 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, oktober

Nadere informatie

Samenvatting klanttevredenheidsonderzoek Netwerkschool Loppersum Oost Annemarie Nienhuis - mei 2017

Samenvatting klanttevredenheidsonderzoek Netwerkschool Loppersum Oost Annemarie Nienhuis - mei 2017 Samenvatting klanttevredenheidsonderzoek Netwerkschool Loppersum Oost Annemarie Nienhuis - mei 2017 Inleiding Wat een genot om als leerling een locatie van de Netwerkschool te bezoeken! En wat een heerlijke

Nadere informatie

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken Schoolpsychologencongres 2013 15 maart 2013 Arjan Clijsen Programma workshop Aanleiding Doel en uitgangspunten Ontwerpen eigen onderwijszorgroute

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN. : basisschool de Haren : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN. : basisschool de Haren : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN School : basisschool de Haren Plaats : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042 Datum schoolbezoek : 30 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek. Prof. dr. Perry den Brok

Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek. Prof. dr. Perry den Brok Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek Prof. dr. Perry den Brok Betrokkenen Connect College (opdrachtgever) Kennisnet (subsidie onderzoek) Technische Universiteit Eindhoven

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Bonifatius Mavo VMBOGT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Bonifatius Mavo VMBOGT RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Bonifatius Mavo VMBOGT Plaats : Emmeloord BRIN nummer : 02KR C1 BRIN nummer : 02KR 00 VMBOGT Onderzoeksnummer : 290332 Datum onderzoek : 4 oktober 2016 Datum

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2016-2017 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

Protocol Doubleren 1

Protocol Doubleren 1 Protocol Doubleren 1 Protocol: Doubleren. Inleiding Bij Basisschool Aventurijn kan het voorkomen dat kinderen niet altijd goed presteren. Er zijn situaties waardoor kinderen niet kunnen overgaan maar dat

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER School : Basisschool Dubbeldekker Plaats : Hilversum BRIN-nummer : 19LM Onderzoeksnummer : 94493 Datum schoolbezoek : 21 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Samenvatting Beginmeting Monitor-en evaluatieonderzoek subsidieregeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Samenvatting Beginmeting Monitor-en evaluatieonderzoek subsidieregeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Samenvatting Beginmeting Monitor-en evaluatieonderzoek subsidieregeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Ditte Lockhorst Marleen Kieft Ineke van den Berg 2 De beginmeting

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs

Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Een goede relatie tussen ouders en school komt het leerresultaat ten goede en dat is wat we allemaal willen! Convenant Impuls Kwaliteitsverbetering Onderwijs

Nadere informatie

Protocol leertijdverkorting

Protocol leertijdverkorting Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol leertijdverkorting Doel:

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE WEGWIJZER

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE WEGWIJZER RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE WEGWIJZER School : c.b.s. De Wegwijzer Plaats : Westerbork BRIN-nummer : 07AU Onderzoeksnummer : 101935 Datum schoolbezoek : 15 november 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Protocol Dyscalculie

Protocol Dyscalculie Protocol Dyscalculie Inhoud Inleiding... 2 Signaleren... 3 Interventies... 4 Handelingsgerichte interventies gericht op rekenuitval door de leerkracht... 4 Handelingsgerichte interventies gericht op rekenuitval

Nadere informatie

Evaluatie Vversterk trainingen. Organisatieaspecten tweede tranche

Evaluatie Vversterk trainingen. Organisatieaspecten tweede tranche Evaluatie Vversterk trainingen Organisatieaspecten tweede tranche Evaluatie Vversterk trainingen Organisatieaspecten tweede tranche Opdrachtgever: Sardes Utrecht, november 2008 Oberon Postbus 1423 3500

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV)

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV) Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede (excellente) school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken

Nadere informatie

Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7

Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7 Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7 Voor leerlingen en ouders is de overstap naar het voortgezet onderwijs een grote stap. Goede voorlichting en een goede voorbereiding zijn

Nadere informatie

Inleiding. Inhoudsopgave

Inleiding. Inhoudsopgave Inleiding Soms heeft een kind extra zorg nodig om beter te kunnen functioneren op de middelbare school. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Wat die reden ook is, wij willen er graag voor zorgen dat

Nadere informatie

De rol van de schoolleider bij het systematisch gebruiken van data voor onderwijsverbetering

De rol van de schoolleider bij het systematisch gebruiken van data voor onderwijsverbetering De rol van de schoolleider bij het systematisch gebruiken van data voor onderwijsverbetering VO-congres, 29 maart 2018 Kim Schildkamp: k.schildkamp@utwente.nl Cindy Poortman: c.l.poortman@utwente.nl Programma

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST School : basisschool Bisschop Ernst Plaats : Goes BRIN-nummer : 05GY Onderzoeksnummer : 94508 Datum schoolbezoek : 29 en 31 mei Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO School : Basisschool 't Loo Plaats : 't Loo BRIN-nummer : 09CR Onderzoeksnummer : 94545 Datum schoolbezoek : 8 mei 2007 Datum vaststelling : 17 september

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

PLANNING VAN DE AVOND Ontvangst Voorstellen schoolteam Schoolorganisatie Boekenfonds Mentoraat en begeleiding Ouderraad en MR LWOO Leerwegondersteunend onderwijs Synthese klas SCHOOLTEAM Mentoren: 1gt1

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen'

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' 3.1 Het management Op managementniveau worden zeven standaarden onderscheiden, die elk een aantal indicatoren omvatten. Na het scoren

Nadere informatie

IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling

IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling Observaties team/werkgroep in steekwoorden STARTNOTITIE LEERLIJN PROMOTIE Sterke punten Betrokkenheid, veel inzet, welwillendheid, improviserend vermogen, gretigheid,

Nadere informatie

Onderwijskundig rapport

Onderwijskundig rapport Onderwijskundig rapport 1. Personalia Leerlinggegevens Persoonsgebonden nummer(bsn): Voorna(a)m(en): Roepnaam: Tussenvoegsel(s): Achternaam: Geslacht: n n Casus Man Geboortedatum: 12-02-2004 Adressen geheim

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE KRULLEVAAR. : basisschool De Krullevaar : 's-gravenhage BRIN-nummer : 13TA Onderzoeksnummer : 94147

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE KRULLEVAAR. : basisschool De Krullevaar : 's-gravenhage BRIN-nummer : 13TA Onderzoeksnummer : 94147 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE KRULLEVAAR School : basisschool De Krullevaar Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 13TA Onderzoeksnummer : 94147 Datum schoolbezoek : 8 mei 2007 Datum

Nadere informatie

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol.

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol. Maart 2012 Protocol (Hoog)begaafdheid Doel van het protocol. In dit protocol vinden leerkrachten handreikingen om (hoog)begaafde leerlingen (we noemen deze kinderen pluskinderen) te signaleren en te begeleiden.

Nadere informatie

obs Willem Eggert Herstelonderzoek

obs Willem Eggert Herstelonderzoek obs Willem Eggert Herstelonderzoek Datum vaststelling: 4 april 2019 Samenvatting De kwaliteit van het onderwijs hebben wij in november 2017 als zeer zwak beoordeeld, omdat de kwaliteit van de lessen onvoldoende

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK School : Basisschool Den Dijk Plaats : Odiliapeel BRIN-nummer : 05YW Onderzoeksnummer : 95105 Datum schoolbezoek : 23 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen volgende Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen Eindrapportage onderzoek Toekomstgericht Onderwijs Inhoud Onderzoek Toekomstgericht Onderwijs door Kohnstamm Instituut Schoolportret Herbert Vissers

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Basisschool De Pijler

Ondersteuningsprofiel Basisschool De Pijler Ondersteuningsprofiel 2013 2014 Basisschool De Pijler Basisschool De Pijler Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 Gegevens... 3 Schoolgegevens... 4 Visie schoolconcept... 5 Periode van afname...

Nadere informatie

Compacten bij rekenen

Compacten bij rekenen Compacten bij rekenen Kinderen die hoog scoren op de methode toetsen en op de Citotoetsen komen in aanmerking de oefenstof te compacten. Scores van 4.4 en hoger geven een A+ score aan. Deze kinderen hebben

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP)

Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) Logo van de school Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) Schooljaar:.-. Naam leerling: Geboortedatum: Huidige groep: Leerkracht(en):...-..-.. Met een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) wordt het onderwijs

Nadere informatie

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd:

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd: projectplan professionaliseringstraject Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Mendelcollege Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG BASISSCHOOL DE BONGERD

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG BASISSCHOOL DE BONGERD RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 BASISSCHOOL DE BONGERD School : Basisschool De Bongerd Plaats : Leusden BRIN-nummer : 11HD Onderzoeksnummer : 110164 Datum uitvoering onderzoek

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015 Januari 2015 Algemeen Inleiding CSG Winsum is een kleine vestiging voor vmbo-tl en havo. Onze school heeft ongeveer 300 leerlingen. In het eerste jaar (brugjaar) krijgen alle leerlingen dezelfde leerstof.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. rkbs De Molenhoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. rkbs De Molenhoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK rkbs De Molenhoek Plaats : Uitgeest BRIN nummer : 07VV C1 Onderzoeksnummer : 292088 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 11 april 2017 Pagina

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren)

Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren) toelichting SMART: Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren) SPECIFIEK Activiteiten (concreet formuleren) en tijdsplanning SPECIFIEK / TIJD Wie (wie voert uit, wie organiseert en wie controleert)

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL KONINGIN EMMA

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL KONINGIN EMMA RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL KONINGIN EMMA School : Basisschool Koningin Emma Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 14DO Onderzoeksnummer : 94590 Datum schoolbezoek : 21 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST School: De Horst Plaats: Apeldoorn BRIN-nummer: 17UB Onderzoeksnummer: 103558 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan [1] welke beleidsterreinen we hebben gescoord (mei 2015),

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE KARDINAAL ALFRINKSCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE KARDINAAL ALFRINKSCHOOL RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE KARDINAAL ALFRINKSCHOOL School : Kardinaal Alfrinkschool Plaats : Maassluis BRIN-nummer : 09AG Onderzoeksnummer : 95006 Datum schoolbezoek : 11 en 12 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Doorlopende leerlijnen. Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek. Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs

Doorlopende leerlijnen. Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek. Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs 8 Doorlopende leerlijnen Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL 'DE SAFFIER'

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL 'DE SAFFIER' RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL 'DE SAFFIER' School : basisschool 'De Saffier' Plaats : Roosendaal BRIN-nummer : 17EZ Onderzoeksnummer : 91919 Datum schoolbezoek : 17 april 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Uitkomsten enquête Praktijk Liberi Datum: 27 januari 2013 Plaats: Aldeboarn www.praktijkliberi.nl info@praktijkliberi.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017 KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017 Huygens College VMBOB VMBOK Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 21ET 04 BRIN nummer : 21ET 04 VMBOB BRIN nummer : 21ET 04

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON School : o.b.s. De Kameleon Plaats : Drachten BRIN-nummer : 14XM Onderzoeksnummer : 94578 Datum schoolbezoek : 13 september 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Kleine school met eigen karakter

Kleine school met eigen karakter Kleine school met eigen karakter Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege Vakcollege Eindhoven Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO

CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO Leerlingen hebben er recht op dat hun schoolloopbaan zo soepel mogelijk verloopt. De overgang van het PO (inclusief het speciaal

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017. Leeuwarder Lyceum HAVO

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017. Leeuwarder Lyceum HAVO KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017 Leeuwarder Lyceum HAVO Plaats : Leeuwarden BRIN nummer : 20DL C1 BRIN nummer : 20DL 00 HAVO Onderzoeksnummer : 290775 Datum onderzoek

Nadere informatie

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang?

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Het overkoepelend dashboard Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Inhoudsopgave Sectie 1 Introductie van het overkoepelend dashboard Sectie 2 De behoeftes vanuit de verschillende onderwijsprofessionals

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. o.b.s. "Prinses Margriet"

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. o.b.s. Prinses Margriet RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK o.b.s. "Prinses Margriet" Plaats : West-Terschelling BRIN nummer : 18KO C1 Onderzoeksnummer : 287310 Datum onderzoek : 8 februari 2016 Datum vaststelling : 6

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Toezicht in het praktijkonderwijs

Toezicht in het praktijkonderwijs Toezicht in het praktijkonderwijs In dit schrijven wordt aangegeven hoe een school voor praktijkonderwijs de diverse indicatoren uit het waarderingskader van de Inspectie voor directe belanghebbenden (school,

Nadere informatie

Begeleiding werknemer / docent

Begeleiding werknemer / docent Begeleidingsplan Uitgangspunt Elke docent die in dienst komt krijgt in principe drie jaar coaching. Ook docenten die langer in dienst zijn bij de organisatie kunnen in overleg met de leidinggevende aanspraak

Nadere informatie

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens Na de basisschool Nieuwe afspraken over de overstap Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven Welke opleidingen zijn er? Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze?

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT School : Christelijke Basisschool De Poort Plaats : Bleiswijk BRIN-nummer : 07XM Onderzoeksnummer : 116787

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' School : basisschool 'Sint Jozef' Plaats : Nieuw-Namen BRIN-nummer : 06XE Onderzoeksnummer : 94514 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017. CSG De Lage Waard HAVO VWO

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017. CSG De Lage Waard HAVO VWO KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017 CSG De Lage Waard HAVO VWO Plaats : Papendrecht BRIN nummer : 16QA C1 BRIN nummer : 16QA 00 HAVO BRIN nummer : 16QA 00 VWO Onderzoeksnummer

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' School : basisschool 'De Touwladder' Plaats : Kaatsheuvel BRIN-nummer : 18KV Onderzoeksnummer : 94509 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Dit protocol is vastgesteld op

Dit protocol is vastgesteld op Dit protocol is vastgesteld op 29-10-2018 0 Inhoudsopgave 1.Inleiding... 2 2. Uitgangspunten ten aanzien van doublure... 2 3. Overgangscriteria... 3 3.1. Overgangscriteria voor groep 1 en 2... 3 3.2. Overgangscriteria

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

Passend Onderwijs & Leerlingbegeleiding

Passend Onderwijs & Leerlingbegeleiding Passend Onderwijs & Leerlingbegeleiding Passend onderwijs begint in de klas. Het gaat ervan uit dat leraren hun leerlingen in de klas kunnen bieden wat nodig is. Vaak gaat dat goed. Soms kun je daarbij

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK OBS JULIANA VAN STOLBERG

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK OBS JULIANA VAN STOLBERG RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK OBS JULIANA VAN STOLBERG School : obs Juliana van Stolberg Plaats : Castricum BRIN-nummer : 11SK Onderzoeksnummer : 71133 Datum schoolbezoek : 20 december 2005 Datum vaststelling

Nadere informatie

LWOO TL GL VWO KB BB

LWOO TL GL VWO KB BB LWOO TL VWO GL KB BB Arbeid MBO Niveau 1 / 2 Niveau 3 / 4 HBO/ UV Pro praktijk onderwij s Basis- Beroeps Gerichte leerweg Kaderberoeps Gerichte leerweg Gemeng de Leerweg Theoreti sche Leerweg VMBO-onderbouw

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. R.K. Basisschool Klavertje vier

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. R.K. Basisschool Klavertje vier RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK R.K. Basisschool Klavertje vier Plaats : Hoofddorp BRIN nummer : 27NT C1 Onderzoeksnummer : 287268 Datum onderzoek : 2 en 4 februari 2016 Datum vaststelling

Nadere informatie

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG SALLAND 03 FEBRUARI 2018 LOCATIES LOCATIE SALLAND Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 LOCATIE CSG BEILEN De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 CSVINCENTVANGOGH.NL

Nadere informatie

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Deze uitgave maakt onderdeel uit van het product Excellente gespreksvoering met excellente

Nadere informatie