Het doel is dat jullie door middel van deze methode de basis van het boekhouden leren en gegevens leren te interpreteren of verklaren.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het doel is dat jullie door middel van deze methode de basis van het boekhouden leren en gegevens leren te interpreteren of verklaren."

Transcriptie

1 Introductie in boekhouden. Boekhouden wordt wel eens als saai en soms onnodig vak gezien. Je huurt later als je een eigen bedrijf hebt toch een boekhouder of een accountant in. Of je besteedt de boekhouding uit aan een administratiekantoor. De meeste bedrijven beginnen klein en moeten in het begin zelf hun boekhouding bijhouden. Het is niet alleen verplicht als je een eigen zaak hebt maar ook heb je er zelf heel veel aan. Als je de gegevens goed bekijkt kun je er wat voor leren voor de toekomst en misschien nog meer winst maken. Als de accountant dan komt om je de stand van zaken te laten zien weet je in ieder geval waar het over gaat. Het doel is dat jullie door middel van deze methode de basis van het boekhouden leren en gegevens leren te interpreteren of verklaren. Een recent boekhoudschandaal bij Ahold toont aan dat je altijd alert moet zijn op je eigen boekhouding. Het uitgangspunt is dat je wat basis begrippen als kosten, omzet, uitgave, ontvangst gehad hebt in het onderdeel wat de survivalkamp beschrijft. Om eerst een simpele opzet te maken werk ik elke stap van begin tot eind uit en ga er steeds moeilijkere dingen aan ophangen.

2 Een introductie in boekhouden. We zijn een paar jaar geleden begonnen met het organiseren van een survivalkamp. We willen een overzicht hebben hoeveel winst of verlies we gemaakt hebben of wat onze bezittingen, schulden en geinvesteerd vermogen is. Inmiddels hebben we vele bedrijven in de toeristische sector. Een van dit bedrijf handelt in mountainbikes. Dit is opgezet door een slimme medewerker die altijd al goed was in het vak EAV. Albert Bundy is ook mountainbike instructeur en werkt 20 uur voor B.V. Safari en werkt 20 uur voor zichzelf in eenmanszaak A. Bundy. Toen hij begon had hij niet zelf de beschikking over een pand, maar huurde een gedeelte van B.V. Safari. Hij koopt moutainbikes bij de groothandel in. Een aantal fietsen worden verhuurd en een aantal verkocht. Het uitgangspunt van elke boekhouding is de balans. Toen hij net begon had hij eigen geld in de onderneming gestoken. Van dat bedrag had hij nog in de kas en de rest stond op de bank. Een balans is een overzicht van bezittingen, schulden en het eigen geld (eigenvermogen) dat in een onderneming gestoken is. De beginbalans van A. Bundy zag er als volgt uit: Kas Eigen geld (eigen vermogen) Bank Totaal Totaal Bezittingen staan op een balans links of debet. Hoe je aan het geld gekomen bent om deze bezittingen te financieren staat rechts of credit. Het totaal van de bezittingen worden ook wel activa genoemd. Het totaal van de creditzijde de passiva. Stel dat er 10 fietsen voor 300 per stuk ingekocht werden. Wat heeft dat dan voor gevolg voor de onderneming als de fietsen per bank zijn betaald? De voorraad fietsen neemt toe met 10 x 300 = Zijn geld op de bank werd met minder. Er stond echter een saldo van 2000 positief. Met de bank is afgesproken dat hij op de lopende rekening rood mag staan. Zo n krediet van wordt rekening courantkrediet genoemd.

3 Hoe wordt dit nu verwerkt in de boekhouding? Voorraad neemt toe met 10 x 300 = Bank saldo neemt af van = negatief De balans er dan als volgt uit: Voorraad Eigen vermogen Kas Bank ( ) De balans klopt nu aangezien we met een min te maken hebben, maar in de boekhouding werken we niet met plus en min. Als we de min credit neerzetten klopt het wel. Voorraad Eigen vermogen Kas Bank De balans klopt nu nog steeds, want debet staan nog steeds de bezittingen. staat hoe ik aan het geld gekomen ben om deze bezittingen te betalen. Nog steeds zit er euro eigen geld in, maar inmiddels ook euro geleend geld van de bank. In dit geval kun je vrij snel zien hoe de nieuwe balans er uit komt te zien. Maar als je vele financiële feiten hebt wordt dit onoverzichtelijk. Een oplossing hiervoor is dat eerst aangegeven wordt bij welk financieel feit welke rekening verandert. In dit voorbeeld: Voorraad Bank 3000 Omdat we niet met plussen en minnen werken is er een andere oplossing gekozen. Voorraad neemt met 3000 toe dus moeten we wat bijboeken. Bank neemt met 3000 af dus moeten we aan de debetzijde 3000 boeken. Dat laatste doen we niet en dan wordt debet credit (of andersom) We werken immers niet met minnen in de boekhouding. Voorbeeld Balansrekening:

4 Voorraad 3000 Bank 3000 Als je naar de rekening van de voorraad gaat kijken dan ziet die er als volgt uit: Voorraad inkoop 3000 per saldo heb je dus 3000 bezit aan voorraad Bank 1/ inkoop 3000 Per saldo heb je dus 1000 schuld aan de bank. Als je de andere rekeningen ook bekijkt dan verandert er in deze rekeningen niets. Als totaal krijg je dan weer als eindbalans. Voorraad Eigen vermogen Kas Bank Opdracht 1. a. Geef aan welke rekeningen van de balans en met welk bedrag die rekeningen zouden veranderen als er contant voor 100 euro fietsen ingekocht waren. b. Hoe zou de nieuwe balans er dan uit zien? Wat nu als A. Bundy een fiets op rekening verkoopt voor laten we zeggen een brutowinstopslag van 50% van de inkoopprijs. De Inkoopprijs: IP 100% van de IP = Brutowinst: BW 50% van de IP = 150 = Verkoopprijs VP 150% van de IP = 450 N.B. Blijf altijd werken met dit schema. Opdracht 2. Hoeveel zou de verkoopprijs geweest zijn als de brutowinstmarge 50% van de verkoopprijs was??

5 Hoe wordt de verkoop nu verwerkt in de boekhouding? Eens even kijken wat er verandert: Voorraad 300 Debiteuren Winst Naam balansrekening: Debiteuren (bezit +) 450 Voorraad (bezit -) 300 Winst 150 De winst heeft invloed op het eigen vermogen. Als je niets met die 150 euro winst doet heb je er nl. in totaal aan eigen geld in gestoken. rekeningen: Voorraad 1/ Per saldo heb je dus 2700 bezit aan voorraad. Debiteuren verkoop 450 Per saldo heb je dus 450 bezit aan debiteuren.het is nl. een bezit, ofschoon je het geld nog niet hebt. Als er per kas betaald was had je het geld al wel als bezit binnen gehad, maar ook als je geld te vorderen hebt van een koper kun je dat als een bezit zien. Je hebt een product geleverd en dus geld tegoed. Volgens de wet heb je recht op dit bedrag. Eigen vermogen 1/ winst 150 per saldo heb je dus 4150 aan eigen geld in de onderneming zitten. Als totaal krijg je dan weer als eindbalans Voorraad Eigen vermogen Kas Bank Debiteuren 450 Winst

6 Opdracht 3. a. Geef aan welke rekeningen van de balans en met welk bedrag die rekeningen zouden veranderen als er contant voor 100 euro fietsen verkocht waren met een inkoopwaarde van 70 euro. b. Hoe zou de nieuwe balans er dan uit zien? Even samenvatten wat er van de inkoop en verkoop in totaal gebeurd is: Beginbalans: De beginbalans van A. Bundy zag er als volgt uit: Kas Eigen geld (eigen vermogen) Bank Totaal Totaal Inkoop voor 3000 euro per bank Balansrekening Voorraad 3000 Bank 3000 Verkoop op rekening voor 450 euro terwijl de inkoopwaarde van de verkoop 300 was: rekening: Debiteuren (bezit +) 450 Voorraad (bezit -) 300 Winst 150 Verwerken in de balansrekeningen apart: Voorraad inkoop 3000 Bank 1/ Voorraad 1/ verkoop 450 Debiteuren Eigen Vermogen 0 1/ winst 150

7 De eindbalans ziet er dan weer als volgt uit: Balans Voorraad Eigen vermogen Kas Bank Debiteuren 450 Winst We zouden om een duidelijk overzicht te krijgen ook alle balansrekeningen onder elkaar kunnen zetten en krijgen dan het volgende overzicht als we de totalen per balansrekening bekijken: Rekening apart Saldo Eindbalans Voorraad Kas Debiteuren Eigen vermogen Bank Winst Totaal Het laatste totaal overzicht noemen we een kolommenbalans en dit is een overzichtelijke manier om de eindbalans samen te stellen. De rekeningen apart noemen we grootboekrekeningen. Het overzicht waar al deze rekeningen stuk voor stuk instaan noemen we het grootboek. Het overzicht waarin we aangeven welke grootboekrekeningen we debet en credit moeten boeken met de bijbehorende bedragen noemen we het journaal. Het overzicht waar het totaal van de grootboekrekeningen apart staan in de kolommenbalans heet een proefbalans. Het totaal aan de debetzijde en creditzijde moet aan elkaar gelijk zijn. Dit is een extra controle middel of je geen fouten gemaakt het. De verschillende saldo s (saldi) gaan dan naar de saldibalans en uiteindelijk komt de eindbalans tot stand. Als we in een computerprogramma aangeven welke rekeningen we in het journaal debet en credit moeten boeken kan er erg makkelijk een totaal overzicht (in dit geval de eindbalans) uitrollen. Opdracht 4. Maak de volgende kolommenbalans af: Proefbalans Saldibalans Eindbalans Rekening apart Saldo Eindbalans Voorraad Kas Debiteuren Eigen vermogen 0? Bank Winst Totaal

8 Een schematisch overzicht van de boekingsgang: Financiële feiten Journaal Grootboek Kolommenbalans Eindbalans Dit was een simpele opzet van een boekhouding. Nu gaan we het iets uitbreiden want de onderneming moet ook BTW betalen aan de overheid en ze kan BTW terugvorderen van de fiscus als de onderneming BTW betaalt aan de leverancier: BTW is de belasting over de waarde die een bedrijf toevoegt. Als een bedrijf zelf BTW betaalt aan een leverancier bijvoorbeeld kan zij deze BTW terugvragen aan de overheid. (te vorderen BTW) De klant betaald uiteindelijk alle BTW. Als het bedrijf een product verkoopt moet zij BTW doorrekenen aan de klant. Het totaal bedrag moet het bedrijf dan weer afdragen aan de overheid. (te betalen BTW) Ondernemers zijn bijna altijd verplicht hun klanten omzetbelasting in rekening te brengen. De omzetbelasting kent drie verschillende tarieven: het algemene tarief: 19% het verlaagde tarief: 6%; dat geldt voor eerste levensbehoeften en bepaalde diensten, zoals openbaar vervoer en taxi s. het nultarief voor export. Je moet weten welke BTW-tarieven worden gehanteerd. Je moet kunnen vertellen hoe de BTW wordt verrekend met de belastingdienst. afspraken touroperator / reisbureau Eigen vervoer 19% Trein 6% Vliegtuig 0% Bus 6% Voor de bus is een aparte regeling. Indien de bus in Nederland vertrekt, dan wordt er 6% doorbelast tot aan de grens. In elk land geldt weer een ander tarief die daar vervolgens bovenop wordt geteld. afspraken voor camping / bungalowpark / attractieparken Staanplaatsen 19% Bungalows 19% horeca 6% supermarkt 6% entree attractieparken 6% afspraken winkels toeristische informatie alle artikelen 19%

9 De overheid heeft een aantal jaren geleden het BTW percentage van Kappers en andere arbeidsintensieve diensten verlaagt van 19% naar 6%. Ook op condooms is dit destijds verlaagt van 19% naar 6%. Opdracht 5. Waarom was deze BTW verlaging op deze producten en diensten? In ons voorbeeld: Financieel feit: Stel dat er 10 fietsen voor 300 euro per stuk ingekocht werden. De fietsen zijn per bank betaald. BTW is 19%. A. Bundy moet in totaal: 10 x % BTW = 3570 De voorraad fietsen neemt toe met 10 x 300 = euro. Zijn geld op de bank werd met minder. Bundy heeft 570 BTW terug te vorderen van de overheid. Journaal: Grootboekrekening Voorraad 3000 Te vorderen BTW 570 Aan Bank 3570 N.B. per saldo heb je dus nu dus 1570 schuld aan de bank. N.B. houd rekening met het beginbedrag. Opdracht 6. Controleer dit. Financieel feit: Van de verkoop van 1 fiets boek je: Debiteuren: % = + 535,50 Te betalen BTW + 85,50 Voorraad Winst Journaal: Naam grootboekrekening: Debiteuren (bezit +) 535,50 Te betalen BTW 85,50 Voorraad (bezit -) 300 Winst 150

10 Grootboek: Voorraad inkoop 3000 verkoop 300 Debiteuren 0 verkoop 535,50 Te vorderen BTW inkoop Te betalen BTW 85,50 Bank 1/ Winst 1/1 verkoop 150 Proefbalans Saldi balans Eindbalans Voorraad Kas Debiteuren 535, ,50 535,50 Te vorderen BTW 570 Eigen vermogen Bank Te betalen BTW 85,50 Winst Totaal Opdracht 7: Maak de eindbalans af aan de hand van bovenstaande kolommenbalans: Opdracht 8: a. Beredeneer waarom te vorderen BTW aan de debetzijde staat en blijkbaar als een bezit gezien wordt. b. Waarom staat te betalen BTW aan de creditzijde van de balans???

11 Boekingsregels: Als je goed kijkt naar een balans dan zie je debet de bezittingen(b) staan. Als je bezit toeneemt boek je meer debet. Aan de creditzijde van de balans staan o.a. je schulden (S). Als die toenemen boek je meer credit. Aan de hand van een balans kun je boekingsregels afleiden: bezittingen B+ -> bezittingen B - -> schulden S+ -> schulden S - -> Eigen vermogen EV + -> Eigen vermogen EV - -> Winst + Winst - debet debet debet debet credit credit credit credit Aangezien het bedrijf vaak veel rekeningen heeft die de winst beïnvloeden wordt de winst dmv resultatenrekeningen verklaard. Vaak verdeeld in Omzet en kosten. Als ik van de omzet de kosten afhaal hou ik winst of verlies over. Voor de beredenering of ik debet of credit moet boeken kun je nog steeds van de winst uitgaan. Door het hebben van kosten daalt mijn winst dus deze moet ik debet boeken. Door het maken van een omzet stijgt mijn winst dus credit boeken. De rekening privé heeft invloed op het eigen vermogen bij een eenmanszaak of VOF. Door een privé storting stijgt het EV dus credit. Door een privé opname (ook door goederen) daalt het EV dus debet. We werken dus vanaf nu niet meer met + en maar alleen met debet en credit. De boekingsregels moet je goed kennen, want je kunt dan altijd verklaren waarom je iets debet of credit boekt.

12 Omzet/ Inkoopwaarde van de omzet (IWO) Voor een onderneming is het belangrijk om te zien hoeveel ze per periode verkocht hebben. De omzet is een belangrijk gegeven. Het is handig om de omzet rechtstreeks uit de boekhouding te halen bijvoorbeeld door een rekening omzet in te voeren. Deze rekening kom je ook vaak tegen met de naam: opbrengst verkopen. Dit is een misleidende naam. Bij opbrengst denken wij immers vaak aan winst. Als je de rekening opbrengst verkopen of omzet gebruikt moet je ook meteen de inkoopwaarde van de omzet boeken, zodat je meteen de omzet de inkoopwaarde van de omzet = brutowinst kunt zien. Voorbeeld: Van de verkoop van 1 fiets boek je: Debiteuren: % = + 535,50 Te betalen BTW + 85,50 Voorraad Winst De winst was dus 150, per saldo hou je nog steeds een winst van 150. De omzet = 450 zodat de inkoopwaarde van de omzet 300 moet zijn. Journaal: Naam grootboekrekening: Debiteuren (bezit +) 535,50 Te betalen BTW 85,50 Voorraad (bezit -) 300 Winst 150 Wordt dan: Debiteuren (bezit +) 535,50 Te betalen BTW 85,50 Omzet (w+) 450 Inkoopwaarde van de omzet 300 Voorraad (bezit -) 300 De winst blijft dus per saldo 150 Opdracht 9: Uit welke twee rekeningen is die te halen???

13 Wat verandert er verder in het grootboek: Grootboek: Voorraad inkoop 3000 verkoop -300 Debiteuren verkoop 535,50 Te vorderen BTW inkoop 570 Te betalen BTW 85,50 Bank 1/ De rekening winst bestaat niet meer en is vervangen door de rekening omzet en inkoopwaarde van de omzet Omzet 1/1 verkoop 450 Inkoopwaarde omzet 1/1 IWO 300

14 Privé opnamen/ storting Door als eigenaar geld in de onderneming ontstaat het eigen vermogen. Als je er later privé nog geld bijstort neemt het eigen vermogen toe, als je privé er geld uit haalt bijvoorbeeld voor levensonderhoud, daalt het eigen vermogen. Privé is dus ook een rekening die het eigen vermogen beïnvloedt Als je een aparte rekening gebruikt voor privé opnames/ stortingen dan is er dus sprake van een hulprekening van het eigen vermogen. Alle hulprekeningen van het EV samen geven weer hoeveel het eigen vermogen verandert. Opdracht 10. Zijn de rekeningen Omzet en IWO ook hulprekeningen van het eigen vermogen?? Voorbeeld: Al Bundy stort 1000 euro extra in de kas. Journaalpost: Kas (B+) 1000 Prive (EV+) 1000 Stel je betaalt 100 euro per bank aan loonkosten Hiervan boek je: Loonkosten (W-) 100 Bank (B+) 100 N.B. Je boekt het dus op de rekening privé en niet meer op het eigen vermogen. Als je privé geld stort heb je nog geen winst gemaakt. Je maakt pas winst als je goederen inkoopt en voor een hogere prijs verkoopt. Privé heeft dus geen invloed op je winst en is dus geen resultatenrekening. Als je omzet en IWO vergelijkt zie je wel meteen de brutowinst en heeft invloed op het resultaat. Deze rekeningen zijn dus wel resultatenrekeningen. Het totaal van al deze resultatenrekeningen vind je in de resultatenrekening ook wel verlies en winstrekening genaamd. Deze rekening kan onder elkaar maar ook naast elkaar opgesteld zijn. Voorbeeld: Omzet: IWO = bruto-verkoopresultaat: kosten: 100 = nettowinst 50 Of Verlies en winst IWO 300 Omzet 450 Kosten 100 Nettowinst 50

15 Als je weer naar de kolommenbalans gaat kijken kun je dat ook zien. Je moet nu er wel een aparte kolom tussenzetten voor alle resultatenrekeningen. Na de veranderingen van de kasstorting privé en de rekeningen omzet en IWO ziet die er als volgt uit: Proefbalans Saldi balans Resultaatrek Eindbalans Voorraad Kas Debiteuren 535, ,50 535,50 Te vorderen BTW Eigen vermogen Bank Te betalen BTW 85,50 85,50 85,50 Omzet IWO Kosten Privé 1000 Nettowinst 50 Totaal 9505, , , , , ,50 Je kunt er nu als het ware een kolom bijzetten die aangeeft hoeveel winst je gemaakt hebt. N.B prive komt niet op de resultatenrekening te staan omdat dat niets met winst en verlies te maken heeft. Je nieuwe eigen vermogen komt dus bij een eenmanszaak als volgt tot stand: Oud EV + Nettowinst + Privéstorting- Privéopname In dit geval: = 5050.

16 Haal bij onderstaande kolommenbalans de fouten eruit en verbeter die Proefbalans Saldi balans Resultaatrek Eindbalans Voorraad Kas Debiteuren Te vorderen BTW Eigen vermogen Bank Te betalen BTW 85,50 85,50 Omzet IWO Privé Nettowinst 50 Totaal Dagboeken: Veel voorkomende financiële feiten kun je zo veel mogelijk ordenen/ bij elkaar zetten. De meeste bedrijven hebben veel inkopen op rekening, verkopen op rekening, kasbetalingen en ontvangsten, bankbetalingen en ontvangsten en financiële feiten die dan overblijven:diverse posten of memoriaal. Tegenwoordig gebeurd dat veelal met een computerboekhouding en ook deze heeft de volgende gezamenlijke/collectieve boeken : Inkoopboek: hierin staan alle inkopen op rekening Voorraad Te vorderen OB Aan crediteuren Verkoopboek: hierin staan alle verkopen op rekening Debiteuren Aan te betalen BTW Omzet IWO Aan voorraad Kasboek: hierin staan alle kas ontvangsten (aan de debetzijde) en uitgave (creditzijde) Het journaliseren hiervan is lastig. Eigenlijk moet je eerst kijken welke journaalpost je individueel maakt en dat dan verwerken in het kasboek. Voorbeeld: Contant ingekocht: 100 fietsen voor 100 per stuk BTW 19% Journaalpost: voorraad Te vorderen BTW Aan kas

17 Contant verkocht: 50 fietsen voor 200 Journaalpost: Kas 50 x 200 x 1,19 = Aan te betalen BTW Omzet Het kasboek ziet er dan als volgt uit: IWO (50 x 100) Aan voorraad Je hoeft nu alleen de tegenrekeningen invullen: Kasboek Datum Tegenrekening Bedrag Datum Tegenrekening Bedrag 1/1 PM saldo (begin bedrag) 500 5/1 Voorraad /1 Omzet te vorderen BTW Te betalen BTW Nog even extra uitleg: Aan de debetzijde van het kasboek staan dus alle kasontvangsten Aan de creditzijde van het kasboek staan dus alle kasbetalingen. De omschrijvingen en tegenrekeningen moet je dus tegengesteld boeken. Let op als het aan de kaszijde debet staat dan moet je de tegenrekeningen credit boeken: PM. Saldo is het begin en eindbedrag en daar hoef je geen journaalpost van te maken. Het bankboek gaat hetzelfde als het kasboek dus de tegenrekeningen aan de debetzijde (bankontvangsten) boek je credit. De levering van de goederen wordt vaak bij het diverse postenboek geboekt. Je boekt van bovenstaande verkoop: IWO Aan voorraad Ook staan hierin dus de financiële feiten die je niet in andere boeken kwijt kunt bijvoorbeeld waardedalingen van vaste activa (afschrijvingen) Economie Leer Kracht

2009 -- Bedrijfsadministratie - BAD1.2 -- Deel 5b

2009 -- Bedrijfsadministratie - BAD1.2 -- Deel 5b Hoofdstuk 11 Het ordenen van financiële feiten in dagboeken 1 2 Enkelvoudige journaalpost Tot nu toe financiële feiten stuk voor stuk naar tijdsvolgorde opgenomen in de boekhouding Enkelvoudige journaalpost:

Nadere informatie

Internetopgaven hoofdstuk 3

Internetopgaven hoofdstuk 3 Internetopgaven hoofdstuk 3 IO.3.1 IO.3.2 IO.3.3 IO.3.4 Y. van de Voort wil periodiek informatie uit de boekhouding halen. Daarbij maakt zij gebruik van een kolommenbalans. Welke uitspraak over de kolommenbalans

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie - BAD Deel 5b

Bedrijfsadministratie - BAD Deel 5b Enkelvoudige journaalpost Hoofdstuk 11 Het ordenen van financiële feiten in dagboeken Tot nu toe financiële feiten stuk voor stuk naar tijdsvolgorde opgenomen in de boekhouding Enkelvoudige journaalpost:

Nadere informatie

2010 -- Bedrijfsadministratie 1.1 -- Deel 3a

2010 -- Bedrijfsadministratie 1.1 -- Deel 3a BAD1.1 les 3 - programma Grootboek rekeningen van bezit rekeningen van schuld rekening van eigen vermogen rekening van kosten rekening van opbrengsten Resultatenrekening. Inkoopwaarde van de verkopen 66.000

Nadere informatie

2014 Nederlandse Associatie voor Examinering Elementair Boekhouden 1 / 7

2014 Nederlandse Associatie voor Examinering Elementair Boekhouden 1 / 7 Elementair Boekhouden Correctiemodel voorbeeldexamen 2014 Nederlandse Associatie voor Examinering Elementair Boekhouden 1 / 7 Vraag 1 Toetsterm 1.4 - Beheersingsniveau: T - Aantal punten: 3 In januari

Nadere informatie

Uitwerkingen vragen en opgaven. 1 De balans. BA. H 1 Vragen. Uitwerking vragen

Uitwerkingen vragen en opgaven. 1 De balans. BA. H 1 Vragen. Uitwerking vragen BA. H 1 Vragen Uitwerkingen vragen en opgaven 1 De balans Uitwerking vragen 1 Een begroting is een vooraf gemaakt overzicht van inkomsten en uitgaven. 2 Het is belangrijk voor een gezin om een begroting

Nadere informatie

de basis van bedrijfsadministratie

de basis van bedrijfsadministratie hoofdstuk 1 de basis van bedrijfsadministratie In het eerste hoofdstuk wordt inzicht gegeven in het voeren van een administratie. Hierbij worden de basisbegrippen zoals de balans, resultatenrekening en

Nadere informatie

Beginbalans. Grootboek

Beginbalans. Grootboek 3 eginbalans Verlies- en winstrekening en eindbalans Financiële feiten Proef- en saldibalans Journaal Grootboek In dit hoofdstuk behandelen we de grootboekrekeningen. Je leert in dit hoofdstuk hoe je grootboekrekeningen

Nadere informatie

Proefexamen BOEKHOUDEN

Proefexamen BOEKHOUDEN Proefexamen BOEKHOUDEN Beschikbare tijd: 9 minuten 15623 1 Proefexamen HET EXAMEN BESTAAT UIT 12 GENUMMERDE PAGINA'S, waarin opgenomen: 2 OPDRACHTEN, gericht op toetsing van de vaardigheid om de basisregels

Nadere informatie

Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Correctiemodel voorbeeldexamen

Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Correctiemodel voorbeeldexamen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden 1 / 15 Vraag 1 Toetsterm

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie Deel I

Bedrijfsadministratie Deel I Bedrijfsadministratie Deel I BTW in de boekhouding BAARHVILLE STUDIEHULP August 3, 2016 Opgesteld door: Deborah Baarh 1 Bedrijfsadministratie Deel I Thema Les DE BALANS SKIT-MODEL Startfase Duur fase:

Nadere informatie

1 DE BALANS 1 UITWERKINGEN VOOR STUDENTEN 1.3. 03/07 kas neemt toe met 300,- bank neemt toe met 300,-

1 DE BALANS 1 UITWERKINGEN VOOR STUDENTEN 1.3. 03/07 kas neemt toe met 300,- bank neemt toe met 300,- 1 DE BALANS 1.3 03/07 kas neemt toe met 300,- bank neemt toe met 300,- 08/07 kas neemt af met 400,- te betalen kosten neemt af met 400,- 10/07 voorraad goederen neemt toe met 4.550,- crediteuren neemt

Nadere informatie

fun house fun house fun house Pink

fun house fun house fun house Pink fun house fun house fun house Pink financieringsbegroting bezit en vermogen vaste activa - vlottende activa eigen vermogen - vreemd vermogen voorbeelden Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl

Nadere informatie

UITWERKINGEN BOEKHOUDMODULE HAVO/VWO. Huib Stoffels. Omslag: Phyl Okhuysen. Tweede druk 2009. Copyright Uitgeverij Stoffels, Berkel-Enschot 2001

UITWERKINGEN BOEKHOUDMODULE HAVO/VWO. Huib Stoffels. Omslag: Phyl Okhuysen. Tweede druk 2009. Copyright Uitgeverij Stoffels, Berkel-Enschot 2001 UITWERKINGEN DE BOEKHOUDMODULE HAVO/VWO Huib Stoffels Omslag: Phyl Okhuysen Tweede druk 2009 Copyright Uitgeverij Stoffels, Berkel-Enschot 2001 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

Internetopgaven hoofdstuk 3

Internetopgaven hoofdstuk 3 Internetopgaven hoofdstuk 3 IO.3.1 De boekhouder van de eenmanszaak Carel Castello heeft op 31 december 013 een aantal posten op de volgende gedeeltelijke kolommenbalans samengevat: Grootboekrekeningen

Nadere informatie

- FACULTATIEF DOCENT: Computerboekhouden AccountView inclusief software en bestanden (present NOI; bv. voor demo op beamer).

- FACULTATIEF DOCENT: Computerboekhouden AccountView inclusief software en bestanden (present NOI; bv. voor demo op beamer). Sheet 14 - Training Elementair boekhouden havo/vwo - BOEK LEERLINGEN: Balans, grootboek & boekingsregels, boekhoudcases met OB, subadministraties, kasstaat, loonadministratie, praktijkboekingen, ondernemingsvormen/financiering,

Nadere informatie

Een overzicht van veel voorkomende gebeurtenissen en van de vastlegging daarvan:

Een overzicht van veel voorkomende gebeurtenissen en van de vastlegging daarvan: De balans opmaken De boekhouding kan worden gedefinieerd als een informatieverzameling, waarin de omvang en de samenstelling van het vermogen en van de mutaties daarin zijn vastgelegd. Boekhouden houdt

Nadere informatie

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten.

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten. De liquiditeits - en resultatenbegroting Een bedrijf wil graag weten of hij aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen. Daarom wordt een planning gemaakt in de ontvangsten en de uitgaven (vaak binnen een

Nadere informatie

2009 -- Bedrijfsadministratie - BAD1.2 -- Deel 05a

2009 -- Bedrijfsadministratie - BAD1.2 -- Deel 05a Balans per 1 september... Winkelinventaris 30.000 Eigen vermogen 22.000 Voorraad goederen 8.000 Lening vader 15.000 Kas 2.000 Crediteuren 3.000 Totaal 40.000 Totaal 40.000 Balans per 8 september 2008 Winkelinventaris

Nadere informatie

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 2. Leer het boekhoudproces Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Papieren en digitale archief ordnersysteem Btw-administratie

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE ADMINISTRATIE voor het mkb. 1 Bezittingen en vermogen... 12 2 Nog een voorbeeld... 14 3 Veranderingen in de balans...

INHOUDSOPGAVE ADMINISTRATIE voor het mkb. 1 Bezittingen en vermogen... 12 2 Nog een voorbeeld... 14 3 Veranderingen in de balans... INHOUDSOPGAVE ADMINISTRATIE voor het mkb 10e INHOUD druk afdeling hoofdstuk paragraaf 1 DE 2 STOMERIJ 3 GROOTHANDEL BALANS 1 BALANSBEGRIPPEN...blz. 12 1 Bezittingen en vermogen... 12 2 Nog een voorbeeld...

Nadere informatie

Boekhouden met dagboeken

Boekhouden met dagboeken Kasboek Bankboek Inkoopboek Verkoopboek Diverse postenboek Bijlage bij het computerprogramma BoekhoudTrainer versie 4.04 Copyright 2009 De Jong Edusoft Bij het boekhouden kun je gebruik maken van twee

Nadere informatie

Debet Balans per 9 januari Credit Gebouw 150.000 Eigen vermogen 129.000

Debet Balans per 9 januari Credit Gebouw 150.000 Eigen vermogen 129.000 Elementair Boekhouden Antwoordenboek Hoofdstuk 2 Opgave 2.1 a. Het bezit Goederen neemt toe met 10.000. De schuld Crediteuren neemt toe met 10.000. Debet Balans per 6 januari Credit Gebouw 150.000 Eigen

Nadere informatie

Grootboekrekening Debet Credit

Grootboekrekening Debet Credit BA. H 6 a 1 6 De kolommenbalans 1 Als voorbeeld hoe je te werk moet gaan, nemen we rekening 130 Debiteuren. Als je de debetzijde optelt, vind je een totaal van 59.000. Dit bedrag wordt aan de debetzijde

Nadere informatie

Uitwerkingen Basiskennis Boekhouden Convoy Uitgevers 2016

Uitwerkingen Basiskennis Boekhouden Convoy Uitgevers 2016 Basiskennis Boekhouden Antwoordenboek Hoofdstuk 8 Open vragen Opgave 8.1 1. 700 Voorraad goederen 34.500 170 Te verrekenen omzetbelasting 7.245 140 Aan rediteuren 41.745 2. 130 Debiteuren 63.525 176 Aan

Nadere informatie

Inhoud VII. 1. De balans 1. 2. Veranderingen in de balans 15. 3. Grootboekrekeningen 33. 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen 61. Voorwoord...

Inhoud VII. 1. De balans 1. 2. Veranderingen in de balans 15. 3. Grootboekrekeningen 33. 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen 61. Voorwoord... ELEMENTAIR BOEKHOUDEN VII Inhoud Voorwoord...................................... V 1. De balans 1 1.1 Doel van het boekhouden.............................2 1.2 De eenmanszaak...................................2

Nadere informatie

Belangrijke informatie

Belangrijke informatie Elementair Boekhouden Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 10 vragen en geeft een beeld van het examen Elementair Boekhouden. Het echte examen is een examen

Nadere informatie

werkschrift: bedrijfsadministratie Bestemd voor het kwalificatiedossier ondernemer detailhandel in de kwalificatiestructuur detailhandel

werkschrift: bedrijfsadministratie Bestemd voor het kwalificatiedossier ondernemer detailhandel in de kwalificatiestructuur detailhandel werkschrift: bedrijfsadministratie Bestemd voor het kwalificatiedossier ondernemer detailhandel in de kwalificatiestructuur detailhandel Meppel: Economisch Instituut voor een Winkelorganisatie ISBN: 978

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden

Nadere informatie

Uitwerkingen Basiskennis Boekhouden Convoy Uitgevers 2016

Uitwerkingen Basiskennis Boekhouden Convoy Uitgevers 2016 Basiskennis Boekhouden ntwoordenboek Hoofdstuk 2 Open vragen Opgave 2.1 a. Het bezit Goederen neemt toe met 10.000. De schuld Crediteuren neemt toe met 10.000. Debet Balans per 6 januari Credit Gebouw

Nadere informatie

Module 3 Gegevens verwerken

Module 3 Gegevens verwerken Geleerd in vorige presentatie Module 3 Gegevens verwerken Les 4. Bank- en kasmutaties en incidentele posten verwerken Verkoopfacturen maken Inkoopfacturen vastleggen Beslisboom Les 3 Hoe importeer en verwerk

Nadere informatie

Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo

Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo Sectie economie 2012-2013 1 Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo In de bovenbouw kunnen jullie in de vrije ruimte het vak M&O opnemen. Het is daarom handig om dit jaar al een aantal lessen

Nadere informatie

Financieel 4 Ondernemer

Financieel 4 Ondernemer Elobase Detailhandel Ondernemingsbeleid/Organisatiebeleid Theorieboek voor het theorie-examen kerntaak 1 Financieel 4 Ondernemer Basisbegrippen boekhouding, Basisboekhouding voeren, Eindbalans en resultaatrekening

Nadere informatie

Dit uitwerkingenformulier bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Dit uitwerkingenformulier bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Naam Examennummer Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Uitwerkingenformulier voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit uitwerkingenformulier bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

1. Debet 020 Inventaris Credit Datum Omschrijving Bedrag Datum Omschrijving Bedrag 1 feb Van balans 78.200,-

1. Debet 020 Inventaris Credit Datum Omschrijving Bedrag Datum Omschrijving Bedrag 1 feb Van balans 78.200,- Hoofdstuk 1 Opgave 1.1 1. Debet 020 Inventaris Credit 1 feb Van balans 78.200,- Debet 060 Eigen vermogen Credit 1 feb Van balans 86.180,- Debet 071 4% Onderhandse lening o/g Credit 1 feb Van balans 44.000,-

Nadere informatie

Debet Inventaris Credit Datum Omschrijving Bedrag Datum Omschrijving Bedrag 1 apr Van balans 25.000

Debet Inventaris Credit Datum Omschrijving Bedrag Datum Omschrijving Bedrag 1 apr Van balans 25.000 Basiskennis Boekhouden / Elementair Boekhouden Uitwerkingen Hoofdstuk 4 Opgave 4.1 a. De eerste stap is het openen van de grootboekrekeningen vanaf de balans. Daarna werken we aan de hand van de financiële

Nadere informatie

1. Er wordt een voorraad ingekocht op rekening voor een bedrag van 10.000.

1. Er wordt een voorraad ingekocht op rekening voor een bedrag van 10.000. Geef van onderstaande (losstaande) feiten aan of er een mutatie optreedt op de balans en/of V&W rekening en/of liquiditeitsoverzicht. Als je kiest voor de balans, dan dien je aan te geven welke post of

Nadere informatie

Belastingen en de boekhouding

Belastingen en de boekhouding BAD1.1 les 7 programma Belastingen en de boekhouding Drie groepen belastingen Ondernemer als onbezoldigd ontvanger Loonbelasting Omzetbelasting Belastingen Drie groepen zakelijke belastingen waterschapslasten,

Nadere informatie

Inhoud VII. 1. De balans... 1. 2. Veranderingen in de balans... 5. 3. Grootboekrekeningen... 9. 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen...

Inhoud VII. 1. De balans... 1. 2. Veranderingen in de balans... 5. 3. Grootboekrekeningen... 9. 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen... ELEMENTAIR BOEKHOUDEN VII Inhoud 1. De balans... 1 2. Veranderingen in de balans... 5 3. Grootboekrekeningen... 9 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen... 15 5. Kolommenbalans... 21 6. Dagboeken en

Nadere informatie

Basiskennis Boekhouden / Elementair Boekhouden Uitwerkingen. Hoofdstuk 5. Opgave 5.1 en 5.2

Basiskennis Boekhouden / Elementair Boekhouden Uitwerkingen. Hoofdstuk 5. Opgave 5.1 en 5.2 Basiskennis Boekhouden / Elementair Boekhouden Uitwerkingen Hoofdstuk 5 Opgave 5.1 en 5.2 Proefbalans Grootboekrekening Debet Credit Debet Credit Bank 51.000 34.600 16.400 Bedrijfskosten 6.600 6.600 Crediteuren

Nadere informatie

Boekhouden voor de salarisadministrateur - Basis

Boekhouden voor de salarisadministrateur - Basis Boekhouden voor de salarisadministrateur - Basis 9 juni 2015 Mr. G. (Gerrie) de Hoop Wie ben je? Wat is je functie? Wat verwacht je van deze dag? Docent Mr. G. (Gerrie) de Hoop Werkzaam in het vakgebied

Nadere informatie

2015 Noordhoff Uitgevers bv. Uitwerkingen docenten De basis van het boekhouden. Uitwerkingen docenten De basis van het boekhouden 1

2015 Noordhoff Uitgevers bv. Uitwerkingen docenten De basis van het boekhouden. Uitwerkingen docenten De basis van het boekhouden 1 Uitwerkingen docenten De basis van het boekhouden Uitwerkingen docenten De basis van het boekhouden 1 Hoofdstuk 1 De balans *1.8 a Bezittingen Omschrijving Bedrag Magazijn 150.000 Twee bestelauto s à 35.000

Nadere informatie

2 Veranderingen in de balans

2 Veranderingen in de balans 2 Beginbalans Verlies- en winstrekening en eindbalans Financiële feiten Proef- en saldibalans Journaal Grootboek In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat een balans een staat is die aan de debetzijde

Nadere informatie

Antwoordenboek Boekhouden

Antwoordenboek Boekhouden Antwoordenboek Boekhouden Boekhouden 1 Antwoordenboek 1. Balans en grootboek Opgave 1 Activa (debet) Vaste activa Gebouwen Voertuigen Vlottende activa Debiteuren Liquide middelen Bank Kas Balans (per )

Nadere informatie

van 1 2 2009 Kas tot 28 2 2009

van 1 2 2009 Kas tot 28 2 2009 BAM voorbeeld toets 2 blz. 1 van 5 Begin Balans 1 feb. 20xx activa debet passiva credit Grond 150.000 Gebouwen 300.000 Eigen vermogen 356.000 Machines 15.000 Vervoermiddelen 22.000 Hypotheek 125.000 Veestapel

Nadere informatie

kolommenbalans persoonlijke ondernemingsvorm Gedeeltelijke kolommenbalans

kolommenbalans persoonlijke ondernemingsvorm Gedeeltelijke kolommenbalans kolommenbalans kolommenbalans persoonlijke ondernemingsvorm het einde komt in zicht Nadat het grootboek gedurende de boekingsperiode is bijgewerkt, kun je een nieuwe balans maken. Je kunt dan ook de resultatenrekening,

Nadere informatie

Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Deel 1 Theorieboek

Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Deel 1 Theorieboek Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Deel 1 Theorieboek Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Peter H. C. Hintzen Jo L. M. Coenen Omslagontwerp: Proforma, Barcelona Zetwerk: Fritschy opmaak & redactie,

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 35 ITEMS. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEZE TAAK BESTAAT UIT 35 ITEMS. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- DEZE TAAK BESTAAT UIT 35 ITEMS. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Beschouw de volgende beweringen: I II 1 Een inventaris

Nadere informatie

Een lening met een onroerend goed als onderpand. 5. Waarom is het handig een boekhouding bij te houden (noem 2 redenen).

Een lening met een onroerend goed als onderpand. 5. Waarom is het handig een boekhouding bij te houden (noem 2 redenen). Sectie economie 2012-2013 1 Antwoorden opgave 1 1. Wat zijn crediteuren? Leveranciers op rekening 2. Wat zijn debiteuren? Afnemers op rekening 3. Wat is een hypotheek? Een lening met een onroerend goed

Nadere informatie

Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 6 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 3 cases met elk

Nadere informatie

Uitwerkingen Basiskennis Boekhouden Convoy Uitgevers 2016

Uitwerkingen Basiskennis Boekhouden Convoy Uitgevers 2016 Basiskennis Boekhouden Antwoordenboek Hoofdstuk 7 Open vragen Opgave 7.1 Datum Grootboekrekening Debet Credit 1 aug Tellingen 18.500 18.500 2 aug Voorraad goederen 6.700 Aan Crediteuren 6.700 3 aug Crediteuren

Nadere informatie

ANTWOORDEN BOEKHOUDEN

ANTWOORDEN BOEKHOUDEN ANTWOORDEN BOEKHOUDEN 1 Balans en grootboek... 1 2 Het journaal... 5 3 Kolommenbalans en rekeningschema... 16 4 BTW; enkele boekingen nader bekeken... 27 5 Retourzendingen en correctieboekingen... 35 6

Nadere informatie

Verkoopretouren en kortingen. Verkoopretouren. Verkoopretouren. 2008 -- Bedrijfsadministratie - BAD1.2 -- Deel 3b. Paragraaf 8.3 en 8.

Verkoopretouren en kortingen. Verkoopretouren. Verkoopretouren. 2008 -- Bedrijfsadministratie - BAD1.2 -- Deel 3b. Paragraaf 8.3 en 8. en kortingen Paragraaf 8.3 en 8.4 Ontvangst van eerder verkochte goederen door o.a. kwaliteitsafwijkingen of te grote beschadigingen. De verkoper verstuurt een creditnota!! Kopie-verkoopfactuur 1.. Debiteuren

Nadere informatie

Balans Stijn Slegers per 1 januari van jaar 5

Balans Stijn Slegers per 1 januari van jaar 5 Hoofdstuk 1 Oefenopgaven Oefenopgave 1A 1. Maak de balans per 1 januari van jaar 5 van de onderneming van Stijn Slegers. Balans Stijn Slegers per 1 januari van jaar 5 Totaal Totaal 2. Welke posten behoren

Nadere informatie

Training docenten VOS IMEAO & Havo/Vwo nov. 2012 - Paramaribo

Training docenten VOS IMEAO & Havo/Vwo nov. 2012 - Paramaribo Training docenten VOS IMEAO & Havo/Vwo nov. 2012 - Paramaribo BASISKENNIS BOEKHOUDEN (BKB) Educatieve uitgeverij NOI - Baarn (NL) Peter Pietersen Educatieve uitgeverij NOI sinds 1937 gespecialiseerd in:

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO tevens 2 e ZITTING STAATSEXAMEN 2008

UNIFORM HEREXAMEN MULO tevens 2 e ZITTING STAATSEXAMEN 2008 MINISTERIE VN ONERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXMENUREU VK : OEKHOUEN TUM: INSG 05 UGUSTUS 2008 TIJ : 09.40 11.40 UUR EZE TK ESTT UIT 35 ITEMS. UNIFORM HEREXMEN MULO tevens 2 e ZITTING STTSEXMEN 2008 Welke

Nadere informatie

ELEMENTAIR BOEKHOUDEN

ELEMENTAIR BOEKHOUDEN OPLEIDINGEN BASISKENNIS BOEKHOUDEN BKB BASISKENNIS ONDERNEMERSCHAP ELEMENTAIR BOEKHOUDEN (met bijlage grootboek en studie-app) Drs. P.F. Pietersen K.P. Pietersen 0 e druk, e oplage ISBN 978 90 655 05 7

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie Examennummer: 68956 Datum: 30 juni 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Bedrijfsadministratie Examennummer: 68956 Datum: 30 juni 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Bedrijfsadministratie Examennummer: 68956 Datum: 30 juni 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 6 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 open vragen (maximaal 70 punten)

Nadere informatie

TAAK 5 Afdeling VERKOPEN BASIS leerweg

TAAK 5 Afdeling VERKOPEN BASIS leerweg TAAK 5 Afdeling VERKOPEN BASIS leerweg Naam van de leerling Klas Boekingsgang Stap 1 De grootboekrekeningen openen Stap 2 De boekingsstempels invullen Stap 3 De grootboekrekeningen bijwerken SCHULD MINDER

Nadere informatie

Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Deel 1 Werkboek

Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Deel 1 Werkboek Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Deel 1 Werkboek Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Deel 1 Werkboek Peter H. C. Hintzen Jo L. M. Coenen Vijfde druk Brinkman Uitgeverij Amsterdam 2014 omslagontwerp:

Nadere informatie

061 Voorziening 448 Kosten milieuschade 076 Lening o/g 449 Interestkosten 077 Hypothecaire 450 Verkoopkosten

061 Voorziening 448 Kosten milieuschade 076 Lening o/g 449 Interestkosten 077 Hypothecaire 450 Verkoopkosten Proeftoets hoofdstuk 14, 16 t/m 20, 23. Let op: het betreft hier een willekeurige selectie van onderwerpen uit bovenstaande hoofdstukken. Maak alle opgaven uit het opgavenboek en maak ook de zelftoetsen

Nadere informatie

061 Voorziening 448 Kosten milieuschade 076 Lening o/g 449 Interestkosten 077 Hypothecaire 450 Verkoopkosten

061 Voorziening 448 Kosten milieuschade 076 Lening o/g 449 Interestkosten 077 Hypothecaire 450 Verkoopkosten Proeftoets hoofdstuk 14, 16 t/m 20, 23. Let op: het betreft hier een willekeurige selectie van onderwerpen uit bovenstaande hoofdstukken. Maak alle opgaven uit het opgavenboek en maak ook de zelftoetsen

Nadere informatie

UNIFORM HEREXAMEN MULO tevens IIe ZITTING STAATSEXAMEN MULO 2009

UNIFORM HEREXAMEN MULO tevens IIe ZITTING STAATSEXAMEN MULO 2009 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM HEREXAMEN MULO tevens IIe ZITTING STAATSEXAMEN MULO 2009 VAK : BOEKHOUDEN DATUM: DONDERDAG 06 AUGUSTUS 2009 TIJD : 09.40 11.40 UUR DEZE

Nadere informatie

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden Periodeafsluiting Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen met de uitwerkingen

Nadere informatie

Alleen beoefenaren van vrije beroepen hoeven niet te worden ingeschreven in het handelsregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen en advocaten.

Alleen beoefenaren van vrije beroepen hoeven niet te worden ingeschreven in het handelsregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen en advocaten. De eenmanszaak Algemeen De eenmanszaak is een onderneming waarvan het eigendom bij één persoon is. Wanneer je een eenmanszaak start, bent je zowel oprichter als eigenaar van het bedrijf en bent je helemaal

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie 1 Examennummer: 12248 Datum: 3 juli 2010 Tijd: 10.00 11.30 uur

Bedrijfsadministratie 1 Examennummer: 12248 Datum: 3 juli 2010 Tijd: 10.00 11.30 uur Bedrijfsadministratie 1 Examennummer: 12248 Datum: 3 juli 2010 Tijd: 10.00 11.30 uur Dit examen bestaat uit 6 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 15 open vragen (maximaal 50 punten) - een

Nadere informatie

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3.1 Inleiding De overheid profiteert mee van elke aankoop die wordt gedaan. Want iedere ondernemer is verplicht aan de fiscus omzetbelasting (btw) af

Nadere informatie

Cursus financieel management

Cursus financieel management Cursus financieel management Toelichting op de cursus De Investeringsbegroting BTW Santana Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl Cursus Financieel Management Even voorstellen:

Nadere informatie

PDB. Financiële administratie & Kostprijscalculatie. Boekhouden. Aanvulling

PDB. Financiële administratie & Kostprijscalculatie. Boekhouden. Aanvulling PDB Financiële administratie & Kostprijscalculatie Boekhouden Aanvulling Deze vulling hoort bij PDB Financiële administratie & Kostpijscalculatie - Boekhouden, ISBN 978-90-415-0651-1. Lay-out en opmaak:

Nadere informatie

REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN

REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN Basisbeginselen Courante exploitatiecyclus : aankopen verkopen, inkomsten en uitgaven Andere transacties: personeel, investeringen, financiering Inventaris Jaarrekening HOOFDSTUK

Nadere informatie

Handleiding Handmatig boekhouden

Handleiding Handmatig boekhouden Aan de slag in beroep en bedrijf Handleiding Handmatig boekhouden Branche Uitgevers 1 Branche Uitgevers 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie Examennummer: 68492 Datum: 10 december 2011 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Bedrijfsadministratie Examennummer: 68492 Datum: 10 december 2011 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Bedrijfsadministratie Examennummer: 68492 Datum: 10 december 2011 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 6 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 9 open vragen (maximaal 70 punten)

Nadere informatie

EasyLecture. STUDIE Fiscaal recht. VAK Bedrijfseconomie en FCT

EasyLecture. STUDIE Fiscaal recht. VAK Bedrijfseconomie en FCT EasyLecture STUDIE Fiscaal recht VAK Bedrijfseconomie en FCT Jaar: Bachelor 2 Periode: Blok 6 Uitgifte: 18-04-2016 1 Copyright EasyLecture Voorwoord Wij van EasyLecture willen het graag easy houden, daarom

Nadere informatie

Taxonomie code. (indien van toepassing) B 1.3 De kandidaat kan de subadministraties beoordelen, analyseren en opstellen.

Taxonomie code. (indien van toepassing) B 1.3 De kandidaat kan de subadministraties beoordelen, analyseren en opstellen. Opgesteld door: SE Examenonderdeel Code: Naam: Toetsvorm: FM Financieel Management Theorie 1. Financiële administratie 1.1 De kandidaat kan aan de hand van financiële feiten (boekingsstukken) de boekhouding

Nadere informatie

Samenvatting module F tbv SEB examen

Samenvatting module F tbv SEB examen Samenvatting module F tbv SEB examen Overzicht van de volgorde van de boekhouding Beginbalans Financiële feiten Facturen Bankafschriften Dagboeken Inkoopboek Verkoopboek Geldboeken Grootboek Bankboek Giroboek

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden

Nadere informatie

BOEKHOUDEN IN DE PRAKTIJK 1

BOEKHOUDEN IN DE PRAKTIJK 1 OPLEIDING BASISKENNIS BOEKHOUDEN BKB BOEKHOUDEN IN DE PRAKTIJK 1 Drs. P.F. Pietersen K.P. Pietersen 9 e druk, 1 e oplage ISBN 978 90 6355 205 3 NEDERLANDS ONDERWIJS INSTITUUT BV DE NOI-METHODE VOOR DE

Nadere informatie

Klas:.. Datum:. Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx. rekeningafschrift B.V. xyz nr. 643.058.230.279 1 jan. 17.500 30 jun. 22.097

Klas:.. Datum:. Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx. rekeningafschrift B.V. xyz nr. 643.058.230.279 1 jan. 17.500 30 jun. 22.097 Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx activa debet passiva credit Grond 5 ha 156.000 Eigenvermogen 256.500 Gebouwen 425.000 Hypotheek 325.000 Machines 15.000 Lening 145.000 Inventaris 60.000 000 Crediteuren

Nadere informatie

LEERLINGEN WERKBOEK BOEKHOUDEN 2 E LEERJAAR DOORSTROOM

LEERLINGEN WERKBOEK BOEKHOUDEN 2 E LEERJAAR DOORSTROOM LEERLINGEN WERKBOEK BOEKHOUDEN 2 E LEERJAAR DOORSTROOM NAAM KLAS 1 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK TITEL PAGINA 1 DE INVENTARISLIJST 3 2 DE BALANS 10 3 VERANDERINGEN IN DE BALANS (1) 17 4 VERANDERINGEN IN DE BALANS

Nadere informatie

BKB. Basiskennis Boekhouden. Uitwerkingen. G.M. van Rhoon H.H.M. van der Linden

BKB. Basiskennis Boekhouden. Uitwerkingen. G.M. van Rhoon H.H.M. van der Linden BKB Basiskennis Boekhouden Uitwerkingen G.M. van Rhoon H.H.M. van der Linden BKB Basiskennis Boekhouden Uitwerkingen G.M. van Rhoon H.H.M. van der Linden Deze uitwerkingen horen bij het boek BKB Basiskennis

Nadere informatie

elementair boekhouden

elementair boekhouden BASISKENNIS BOEKHOUDEN BKB elementair boekhouden NEDERLANDS ONDERWIJS INSTITUUT OPLEIDINGEN BASISKENNIS BOEKHOUDEN BKB BASISKENNIS ONDERNEMERSCHAP ELEMENTAIR BOEKHOUDEN (BKB) (met bijlage grootboek en

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

Reader Bedrijfsadministratief medewerker, leerjaar 2 theorieboek

Reader Bedrijfsadministratief medewerker, leerjaar 2 theorieboek Reader Bedrijfsadministratief medewerker, leerjaar 2 theorieboek Reader Bedrijfsadministratief medewerker, leerjaar 2 theorieboek Peter H. C. Hintzen Jo L. M. Coenen Brinkman Uitgeverij Amsterdam 2014

Nadere informatie

Cursus boekhouden Pagina 2. Vandaar nu even een algemene definitie, dan kan het daarna allemaal wat eenvoudiger:

Cursus boekhouden Pagina 2. Vandaar nu even een algemene definitie, dan kan het daarna allemaal wat eenvoudiger: Cursus boekhouden Cursus boekhouden Pagina 2 1 Boekhouden? Een boekhoudpakket is een uitgebreide rekenmachine. En dan ook nog een zeer eenzijdige rekenmachine, feitelijk enkel in staat tot optellen en

Nadere informatie

1 De inventarislijst en de balans

1 De inventarislijst en de balans 1 Beginbalans Verlies- en winstrekening en eindbalans Financiële feiten Proef- en saldibalans Journaal Grootboek Op de hoogte zijn van je financiële situatie: je weet zelf wel hoe belangrijk dat is. Wat

Nadere informatie

handel en administratie CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 6

handel en administratie CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 6 handel en administratie CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 6 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Over de auteur... xiii Inleiding... 1 Deel I: Waarom boekhouden? De basis... 5 Hoofdstuk 1: Boekhouden moet je doen... 7 Hoofdstuk 2: Een duik in de basisbegrippen... 17 Hoofdstuk

Nadere informatie

Kennis Bedrijfsadministratie. Werkboek

Kennis Bedrijfsadministratie. Werkboek Kennis Bedrijfsadministratie Werkboek Kennis Bedrijfsadministratie Werkboek Ad Bakker Opmaak: Sander Pinkse Boekproductie, Amsterdam ISBN 978 90 3723 454 1 2016 Uitgeverij Edu Actief b.v. Gehele of gedeeltelijke

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie

Bedrijfsadministratie Bedrijfsadministratie Boekingsregels BAARHVILLE STUDIEHULP July 26, 2016 Auteur: Deborah Martina-Baarh Bedrijfsadministratie Thema Les GROOTBOEK & DE BOEKINGSREGELS VOOR B EZIT EN SCHULD I SKIT-MODEL Startfase

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Bedrijfsadministratie niveau 4 Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Dit voorbeeldexamen

Nadere informatie

Infomobiel & Infoboek

Infomobiel & Infoboek Infomobiel & Infoboek Instructie invoeren beginbalans Infomotive International B.V. Nijverheidsweg 6 5061 KL Oisterwijk http://www.infomotive.nl (C) Infomotive International B.V. 1 Inbrengen beginsituatie

Nadere informatie

Lesbrief Kopen en Werken 2 e druk Hoofdstuk 6 Het koeriersbedrijf van Ewout 6.1 Het hele vermogen van 50.000.

Lesbrief Kopen en Werken 2 e druk Hoofdstuk 6 Het koeriersbedrijf van Ewout 6.1 Het hele vermogen van 50.000. Hoofdstuk 6 Het koeriersbedrijf van Ewout 6.1 Het hele vermogen van 50.000. 6.2 80% van de bezittingen de leningen = 0,8 (18.000 + 12.000 + 6.000 + 9.000) 20.000 15.000 = 1.000. 5.000 (kas) + 1.000 = 6.000.

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 4 1 / 11

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 4 1 / 11 Bedrijfsadministratie niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 4 1 / 11 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau: K - Aantal punten:

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING AGRARISCHE BEDRIJFSECONOMIE CSE KB

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING AGRARISCHE BEDRIJFSECONOMIE CSE KB Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING AGRARISCHE BEDRIJFSECONOMIE CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 58301 Datum: 22 juni 2013 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 58301 Datum: 22 juni 2013 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 58301 Datum: 22 juni 2013 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 6 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 open vragen (maximaal

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO tevens TOELATINGSEXAMEN VWO/HAVO 2013

UNIFORM EINDEXAMEN MULO tevens TOELATINGSEXAMEN VWO/HAVO 2013 MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXAMENBUREAU UNIFORM EINDEXAMEN MULO tevens TOELATINGSEXAMEN VWO/HAVO 2013 VAK : BOEKHOUDEN DATUM : WOENSDAG 03 JULI 2013 TIJD : 09.45 11.15 UUR (MULO III

Nadere informatie

Elementaire kennis Bedrijfsadministratie

Elementaire kennis Bedrijfsadministratie Elementaire kennis Bedrijfsadministratie deel 1 theorieboek Peter H. C. Hintzen Jo L. M. Coenen Zetwerk: Fritschy opmaak & redactie, Leiden isbn 978 90 3723 447 3 2016 Uitgeverij Edu Actief b.v. Gehele

Nadere informatie

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten)

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten) www.jooplengkeek.nl Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) Omzet belasting (BTW) Toegevoegde waarde: de waarde die het bedrijf toevoegt aan een al bestaande waarde. Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen

Nadere informatie

ELEMENTAIR BOEKHOUDEN voor havo/vwo

ELEMENTAIR BOEKHOUDEN voor havo/vwo VAKGEBIED MANAGEMENT EN ORGANISATIE ELEMENTAIR BOEKHOUDEN voor havo/vwo met computerboekhouden (inclusief Bijlage) Drs. P.F. Pietersen P.H. Pietersen 2 e druk, 1 e oplage ISBN: 978 90 6355 014 1 NEDERLANDS

Nadere informatie

De boekhouding van ondernemingen met filialen

De boekhouding van ondernemingen met filialen 24 De boekhouding van ondernemingen met filialen 2401 a 1 160 Filiaal Utrecht d 25.000 Aan 300 Voorraad goederen d 25.000 2 Geen journaalpost 3 160 Filiaal Utrecht d 40.000 180 Te vorderen OB - 7.600 Aan

Nadere informatie