Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan"

Transcriptie

1

2

3 Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan met Threat meldingen, driver problemen en hoe het product in de basis geconfigureerd kan worden als het gaat om compatibility scans en Boot Component Integrity Scans. Ook geeft het document aan hoe Deep Defender functioneert. Ik zie dat Deep Defender een goede meerwaarde heeft naast traditionele antivirus oplossingen zoals McAfee VirusScan Enterprise welke zich bevinden op het besturingssysteem en daardoor rootkits niet kunnen detecteren en/of kunnen opschonen. Helaas wordt dit product niet vaak ingezet. Dit komt denk ik simpelweg omdat men het bestaan van het product niet weet. Daarom heb ik besloten dit artikel te plaatsen.

4 Wat is de meerwaarde van McAfee Deep Defender en waarom wil ik dit inzetten? McAfee Deep Defender is een oplossing tegen root- en bootkits dat gebruikt maakt van Intel Virtualization Technology welke terug te vinden is in de Intel Core i3, i5 en i7 processoren. De tool maakt gebruik van McAfee DeepSAFE technologie is in samenwerking met Intel ontwikkeld. DeepSAFE technologie gaat verder dan alleen het beveiliging in het besturingssysteem. DeepSAFE werkt in samenspel met Intel Virtualisation Technology om de MDR, BIOS en UEFI firmware te monitoren. Verder worden calls naar de Kernel API gemonitord om potentieel kwaadaardige handelingen te detecteren en in sommige gevallen tegen te houden. Een rootkit of bootkit is malware dat zich verstopt in de kernel van een besturingssysteem. Door in de kernel te functioneren is de software vanaf dat punt in staat elke request vanuit het besturingssysteem af te vangen. Stel een antivirus scanner wil een bestand scannen, dan vraagt deze aan de harddisk het bestand op om deze vervolgens te scannen. Een rootkit is in staat om deze aanvraag af te vangen en een ander bestand of niets terug te sturen. Dit kan met alle aanvragen vanuit het besturingssysteem. Rootkits en bootkits worden vaak gebruikt om andere malware te verstoppen, zowel de processen als bestanden kunnen verborgen worden. Een praktijk voorbeeld: Een gebruiker krijgt een phishing waarbij een link naar een website wordt aangeboden. De gebruiker klikt op de link en een onbekende rootkit Trojan download op de achtergrond. Normaal probeert de rootkit zich te verstoppen in de kernel als een boot driver. McAfee DeepSAFE ziet dat de rootkit in het geheugen probeert te laden. Vervolgens informeert McAfee DeepSAFE de McAfee Deep Defender agent en word de rootkit tegengehouden.

5 Deep Defender bestaat nu al langer maar het was niet direct duidelijk hoe het werk en wanneer Deep Defender wordt ingeladen? Want de eerst uitgevoerde code kan alles wat daarna geladen wordt aanpassen of verwijderen. Het is dus van belang zo vroeg mogelijk gestart te worden, om die reden heeft DearBytes gekeken naar de BIOS en MBR. Het proces werkt globaal gezien als volgt: 1. Systeem start op voert BIOS uit; 2. BIOS laad MBR in het geheugen en voert deze uit; 3. MBR laad OS loader in het geheugen en voert deze uit; 4. OS loader laad kernel, boot drivers en voert deze uit; 5. Kernel initialiseert kernel drivers en usermode en uiteindelijk de McAfee Deep Defender Agent. Deep Defender wordt door de OS loader als eerste geladen, op die manier kunnen kwaadaardige drivers die daarna geladen worden tevens gedetecteerd worden. Deze later geladen drivers zijn namelijk niet in staat te Deep Defender voortijdig aan te passen. Vanaf dit punt monitort de driver verschillende call s die vanuit andere drivers en usermode worden uitgevoerd. Wanneer een call mogelijk kwaadaardig is wordt dit gemeld via de Deep Defender agent in Windows zelf. Het is nu redelijk duidelijk hoe Deep Defender vanuit kernel mode de resterende drivers en acties analyseert. De vraag blijft waarom hiervoor een Intel i3, i5 of i7 voor nodig is, een specifieke requirement is de Intel VT-x. VT-x wordt gebruikt om virtualisatie mogelijk te maken, het is dus mogelijk dat dit wordt ingezet om een virtual machine de daadwerkelijke evaluatie te laten doen van de door de drivers gekenmerkte calls. Een andere optie is dat een virtual machine wordt ingezet om bepaalde rules en signatures in te laden, zo wordt voorkomen dat er te veel intelligentie in de drivers moet worden ingebouwd en dat de driver onderhevig zijn aan regelmatig updaten. DearBytes heeft de volgende risico s in kaart gebracht waarmee het alsnog mogelijk zou zijn om een rootof bootkit uit te voeren op een systeem met McAfee Deep Defender. Wanneer de aanvaller toegang heeft tot het fysieke systeem en er geen full-disk encryptie wordt toegepast is het mogelijk de master boot record aan te passen. Omdat deze eerder wordt uitgevoerd is het mogelijk de McAfee drivers te patchen zodat deze altijd een ok geven. Risico twee is wanneer de gebruiker Deep Defender installeert en er al een rootkit actief is op het systeem. Deze rootkit moet dat wel Deep Defender aware zijn dat houdt in dat deze tijdens het installatie proces Deep Defender patcht of de installatie onmogelijk maakt. Als laatste maakt Deep Defender gebruik van heuristics om te bepalen of een bepaalde operatie ongewest is of niet. Het is mogelijk dat er een combinatie van operaties denkbaar is die door Deep Defender niet gezien worden als ongewenst maar wel eenzelfde resultaat teweeg brengt. Het is te verwachten dat naarmate meer workarounds worden gevonden een update van Deep Defender weer meer mogelijkheden biedt.

6 Implementatie Tips: Gebruik altijd full-disk encryptie in combinatie met Deep Defender, op deze manier kan worden gegarandeerd dat derden niet in staat aanpassingen te doen aan het systeem door de harde schijf te stelen. Installeer Deep Defender altijd op een schoon systeem, hoewel het onwaarschijnlijk is dat er Deep Defender aware rootkits zijn is de mogelijkheid niet uit te sluiten. Bronnen:

7 Installeer de volgende packages en extensie: Voor het managen van Deep Defender dient een extensie te worden ingecheckt. Ga naar Menu Software Extensions. Check het extensie DDExtensions.zip in. LET OP! McAfee heeft een nieuw extensie uitgebracht voor Deep Defender welke enkele problemen oplost. Check de extensie DeepDefenderMETA.zip in. Deze extensie is te vinden op de download site van McAfee. Om Deep Defender software te kunnen installeren op systemen dient software in het Master Repository geplaatst te worden. Ga naar Menu Software Master Repository. Check het product package DDAgent.zip in. De software kan vanaf de McAfee download site gedownload worden. Ga naar

8 Er zijn verschillende policies beschikbaar voor Deep Defender. Ik ga op enkele settings dieper in omdat zij een belangrijke impact hebben wanneer Deep Defender voor het eerst geïnstalleerd wordt op een systeem.

9 Het kan voorkomen dat Deep Defender een legitieme driver blokkeert waardoor een systeem kan crashen en een Blue Screen krijgt. Wanneer je de computer opnieuw opstart zal de driver weer geblokkeerd worden en het systeem dus weer een Blue Screen krijgen. McAfee heeft hiervoor als oplossing bedacht namelijk de optie Clear IBP mode. In de General policy staat de optie Clear IBP mode standaard uit. IBP (Infinite blue screen of death (BSOD) prevention) Indien Indien de Clear IBP mode optie aan staat kan automatisch Deep Defender uitgezet worden bij Driver problemen. De driver wordt standaard geblokkeerd maar zal bij de vierde keer de driver wel toegestaan omdat Deep Defender automatisch in disabled mode opgestart wordt. Hierdoor kan het systeem weer netjes optarten. Het is een verstandige keuze bij een nieuwe installatie van Deep Defender de optie aan te zetten. Nadat systemen succesvol zijn voorzien van Deep Defender software en eventueele drivers aan de Whitelist Drivers policy zijn toegevoegt kan de optie weer door de beheerder uitgezet worden.

10 Indien de gebruiker driver problemen ervraart en Deep Defender automatisch uitgezet is op het systeem kan de gebruiker er voor kiezen om zelf de Deep Defender protectie weer aanzetten nadat de beheerder de driver op de Whitelist gezet heeft. Dit kan op het systeem via het SysTray menu optie.

11 De beheerder heeft de mogelijkheid om de legitieme driver netjes aan de Whitelist Drivers lijst toe te voegen. Een hash kan via een Hash tool gemakkelijk achterhaald worden. Een voorbeeld is de tool Hash My Files from Nirsoft. Indien de beheerder een verdachte bestand ziet(threat event) omdat de hash niet klopt kan via de McAfee Getsusp Tool het bestand nagegaan worden. GetSusp kan hier gedownload worden:

12 De beheerder kan onder andere via de Monitor Deep Defender Grouped Threat Events Report zien welke drivers toegestaan of tegen gehouden worden. Het monitor is te vinden onder het dashboard Deep Defender Overview.

13 Voordat de beheerder Deep Defender gaat uitrollen naar systemen kan eerst via de Compatibility tester gemakkelijk achterhaald worden welke systemen compatible zijn voor Deep Defender. Hiervoor dient een Client taak van het type Product Deployment aangemaakt te worden waarbij een extra command line parameter meegegeven dient te worden. Hierdoor installeert de taak het product niet maar kunnen wel checks plaatsvinden op systemen. 1. Klik op Menu Systems System Tree, selecteer een groep in het System Tree. 2. Klik op de Assigned Client Tasks tab, knop Actions, then select New Client task Assignment Het Client Task Assignment builder scherm opent. A Selecteer Product McAfee Agent en Selecteer Task Type Product Deployment B Klik onder Task Name op Create New Task. C Noem de taak Compatibility report Deep Defender. 3. In de Configuration pagina onder Target, selecteer Windows platform. 4. Onder Products and components drop down lijst, select McAfee Deep Defender als Product en selecteer Install als actie. 5. In the command line option, type report. 6. Schedule en save de taak.

14 Het installeren van Deep Defender kan gemakkelijk via een Client taak van het type Product Deployment. 1. Klik op Menu Systems System Tree, selecteer een groep in het System Tree. 2. Klik op de Assigned Client Tasks tab, knop Actions, then select New Client task Assignment Het Client Task Assignment builder scherm opent. A Selecteer Product McAfee Agent en Selecteer Task Type Product Deployment B Klik onder Task Name op Create New Task. C Noem de taak Install Deep Defender. 3. In de Configuration pagina onder Target, selecteer Windows platform. 4. Onder Products and components drop down lijst, select McAfee Deep Defender als Product en selecteer Install als actie. 5. Schedule en save de taak.

15 Voer de standaard compatibility tester report uit vanaf de Queries pagina om een overzicht van ondersteunde systemen weer te geven. 1 Klik op Menu Reporting Queries om de Queries pagina te openen. 2 selecteer McAfee Groups McAfee Deep Defender. 3 Selecteer de query Deep Defender Compatibility Report en klik op Actions Run. Natuurlijk kan via het dashboard ook het Deep Defender Compatibility Report ingezien worden.

16 Wanneer de Boot Component Integrity scan taak aangemaakt wordt kan de hash waarde van de MBR en BIOS tegen de whitelist gehouden worden om na te gaan of er aanpassingen zijn geweest. Deploy the McAfee compatibility tester application 1. Klik op Menu Systems System Tree, selecteer een groep in het System Tree. 2. Klik op de Assigned Client Tasks tab, knop Actions, then select New Client task Assignment Het Client Task Assignment builder scherm opent. A Selecteer Product McAfee Deep Defender 1.6.0, en Selecteer Task Type Boot Component Integrity Scan B Klik onder Task Name op Create New Task. C Noem de taak Deep Defender Boot Component Intergrity Scan. 3. In de Configuratie kunnen de opties Enable BIOS Intergrity Monitoring en Enable MBR Intergrity Monitoring worden aangezet. 4. Schedule en save de taak. Boot Component Integrity Scan Reporten inzien 1 Klik op Menu Reporting Queries om de Queries pagina te openen. 2 selecteer McAfee Groups McAfee Deep Defender. Er zijn meerdere rapporten beschikbaar namelijk; - BCIM Grouped by BIOS Hash, BCIM Grouped by BIOS Version, BCIM Grouped by BIOS Whitelist Status, BCIM Grouped by MBR Hash en BCIM Grouped by MBR Whitelist Status. 3 Selecteer de query en klik op Actions Run.

Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan

Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan Dit document beschrijft belangrijke aandachtspunten voor de installatie van Deep Defender. Ook omschrijft dit document hoe de beheerder kan omgaan met Threat meldingen, driver problemen en hoe het product

Nadere informatie

Handleiding voor snelle installatie

Handleiding voor snelle installatie Handleiding voor snelle installatie ESET NOD32 Antivirus v3.0 ESET NOD32 Antivirus biedt de beste beveiliging voor uw computer tegen kwaadaardige code. Gebouwd met de ThreatSense scanmachine, die geïntroduceerd

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Datum: 17-10-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Het programma downloaden.... 3 Het programma downloaden... 4 De installatie van het programma... 6 Het

Nadere informatie

Upgrade EEPC 7.0.2 naar Drive Encryption 7.1

Upgrade EEPC 7.0.2 naar Drive Encryption 7.1 Upgrade EEPC 7.0.2 naar Drive Encryption 7.1 Inhoud 1 Kenmerken... 3 1.1 Hardware eisen... 3 1.2 Software eisen... 3 2 Upgrade-paden... 4 2.1 De stappen in het kort... 4 3 Start... 5 3.1 Upgrade de EEAdmin

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding HitmanPro.Kickstart Gebruikershandleiding Page 1 Inhoudsopgave 1 Introductie HitmanPro.Kickstart... 3 2 Wat is ransomware?... 4 3 Waarom heb ik HitmanPro.Kickstart nodig?... 5 4 Het

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten.

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. De Office Connector zorgt ervoor dat de Microsoft Officeomgeving gebruikt kan worden als ontwerp en genereeromgeving voor documenten waarbij

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: whisper380-computerhulp Datum: 22-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Virtual PC Downloaden:... 3 Welke moet u kiezen?... 3 Hoe weet u welke versie

Nadere informatie

Handleiding voor snelle installatie

Handleiding voor snelle installatie Handleiding voor snelle installatie ESET Smart Security ESET Smart Security levert geavanceerde bescherming voor uw computer tegen kwaadaardige code. De software is gebaseerd op de ThreatSense scanner,

Nadere informatie

Windows Troubleshooting

Windows Troubleshooting Windows Troubleshooting yvan vander sanden 22 maart 2015 Een van de dingen die je als IT-er regelmatig moet doen is Windows problemen oplossen. Soms kan je gewoonweg rebooten, maar bij andere problemen

Nadere informatie

Installatie Handleiding. Twan Wintjes

Installatie Handleiding. Twan Wintjes Installatie Handleiding voor AVCHDCoder Twan Wintjes 1 Hoofdstuk 1: Installatie... 3 1.1: Installeer AVCHDCoder... 3 1.2: Installeer ffdshow, Avisynth en Haali Media Splitter... 3 1.3: Ffdshow configureren...

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing van de reddingsschijf van BitDefender

Gebruiksaanwijzing van de reddingsschijf van BitDefender BitDefender / Editions Profil Opstart / reddinsschijf 1/5 Gebruiksaanwijzing van de reddingsschijf van BitDefender Met de reddingsschijf van BitDefender kunt u uw geinfecteerde harde schijf scannen en

Nadere informatie

Popsy Financials. Overstap Access-MSDE

Popsy Financials. Overstap Access-MSDE Popsy Financials Overstap Access-MSDE 1 Inhoudstafel 1/17 1 Installatie van een MSDE server... 3 1.1 Microsoft SQL Express 2008... 3 1.2 Aanmaken van ODBC connectie naar de server... 9 1.3 Voorbereiding

Nadere informatie

ICT HANDLEIDING TELEWERKEN. Versie 2010

ICT HANDLEIDING TELEWERKEN. Versie 2010 ICT HANDLEIDING TELEWERKEN Versie 2010 Inhoudsopgave 1 TELEWERKEN GEBRUIKEN...3 1.1 DE YMERE PORTAL...3 2 SOFTWARE INSTALLEREN...5 2.1 CITRIX CLIËNT SOFTWARE...5 3 YPORTAL AANPASSEN NAAR PERSOONLIJKE WENSEN...8

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

IAAS - QUICK START GUIDE

IAAS - QUICK START GUIDE IAAS - QUICK START GUIDE Contents IAAS QUICK START GUIDE... 2 STAPPEN... 2 AANMAKEN VAPP... 2 NETWERK BESCHIKBAAR MAKEN IN VAPP... 3 UITROLLEN WINDOWS SERVERS... 3 VERSIES VAN WINDOWS SERVER TEMPLATES...

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Criminaliteit op internet: Ransomware Kwaadaardige software blokkeert PC's van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele maanden blijken steeds

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

Installatiehandleiding. ixperion Word Import. voor Windows 2008 R2 64bit. Smartsite ixperion WordImport Implementatie. Copyright 2010-2011

Installatiehandleiding. ixperion Word Import. voor Windows 2008 R2 64bit. Smartsite ixperion WordImport Implementatie. Copyright 2010-2011 Installatiehandleiding ixperion Word Import voor Windows 2008 R2 64bit Copyright 2010-2011 Versie 1.0.0 Seneca 2011 1 Auteur: ing. Silvio Bosch Versiebeheer: Versie Status Datum Omschrijving en wijzigingen

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

Uw PC weer in topconditie!

Uw PC weer in topconditie! Uw PC weer in topconditie! Om uw PC weer in topconditie te krijgen kunt u een aantal maatregelen nemen. De belangrijkste staan hieronder aangegeven. Ik ben uitgegaan van Windows 7, simpelweg omdat ik dat

Nadere informatie

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Disclaimer Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele dagen blijken steeds meer mensen slachtoffer

Nadere informatie

Tool Installatiehandleiding E46 Mods. Versie 1.0

Tool Installatiehandleiding E46 Mods. Versie 1.0 Tool Installatiehandleiding E46 Mods Versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Vereisten... 3 1.1 Begrippenlijst... 3 2 E46 Tool... 4 2.1 Downloaden... 4 2.2 Installeren... 6 3 Driver... 10 3.1 Installatie...

Nadere informatie

Windows Configuratie. yvan vander sanden. 8 maart 2015

Windows Configuratie. yvan vander sanden. 8 maart 2015 Windows Configuratie yvan vander sanden 8 maart 2015 Windows bevat veel configuratiemogelijkheden die je als IT-er kan aanpassen. De meeste instellingen zijn standaard al ok, maar het kan gebeuren dat

Nadere informatie

ICT HANDLEIDING TELEWERKEN. Versie 2010

ICT HANDLEIDING TELEWERKEN. Versie 2010 ICT HANDLEIDING TELEWERKEN Versie 2010 Inhoudsopgave 1 TELEWERKEN GEBRUIKEN... 3 1.1 DE YMERE PORTAL... 3 2 SOFTWARE INSTALLEREN... 5 2.1 CITRIX CLIËNT SOFTWARE... 5 3 YPORTAL AANPASSEN NAAR PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Verdelerontwerp- en calculatiesoftware Hagercad. Installatie- en activeringsprocedure

Verdelerontwerp- en calculatiesoftware Hagercad. Installatie- en activeringsprocedure Verdelerontwerp- en calculatiesoftware Hagercad Installatie- en activeringsprocedure Versie: 3.1 Datum: 28 januari 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3-1. Systeemeisen... - 3-2. Installatie van de software

Nadere informatie

IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL

IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL Contents IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL... 0 HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL... 2 STANDAARD FUNCTIONALITEITEN... 2 DNS... 2 DHCP... 2 BASIS INSTELLINGEN UITVOEREN...

Nadere informatie

SurfRight. Veelgestelde vragen. HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1

SurfRight. Veelgestelde vragen. HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1 Veelgestelde vragen HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1 Table of Contents Inleiding tot HitmanPro.Kickstart... 4 V-00: Waarom heb ik HitmanPro.Kickstart nodig?... 5 V-01: Kan ik HitmanPro.Kickstart

Nadere informatie

Midi PDF Bladmuziek lezer

Midi PDF Bladmuziek lezer Inleiding. Ruim 20 ordners aan bladmuziek, meeste daarvan uitgeprint van een PDF. Even snel een nummer opzoeken wil dan ook niet, terwijl ik alles wel op alfabetische volgorde heb. Dat was het niet helemaal

Nadere informatie

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Technote EnGenius / Senao EOM-8670 Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Merk Model Firmware Datum EnGenius Senao EOM-8670 2.1.10 09-04-2009 Pagina 1 van 29 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Node

Nadere informatie

ZIVVER Installatiehandleiding

ZIVVER Installatiehandleiding Versie: 1.5 Datum: 11 mei 2017 Gevoeligheid: Openbaar Status: Definitief www.zivver.com support.zivver.com support@zivver.com 1. Inhoud 1. Inhoud... 2 2. Inleiding... 3 3. Installatie... 3 3.1. De online

Nadere informatie

AdmInbox. Installatie Scan Plug-in

AdmInbox. Installatie Scan Plug-in AdmInbox Installatie Scan Plug-in Doel van deze handleiding De modules van Asperion kunnen op velerlei manieren ingesteld worden om daarmee optimaal aan te sluiten bij de specifieke bedrijfsomstandigheden

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Summa Cutter Tools. 1 Cutter tools. Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden:

Summa Cutter Tools. 1 Cutter tools. Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden: Summa Cutter Tools 1 Cutter tools Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden: 1. Plug-in voor Corel (vanaf versie 11) en Adobe Illustrator (vanaf versie CS). De plug-in voor Corel installeert

Nadere informatie

Voorwoord. Het is niet toegestaan dit document in welke vorm dan ook te delen, door te sturen of aan te passen. Arjan

Voorwoord. Het is niet toegestaan dit document in welke vorm dan ook te delen, door te sturen of aan te passen. Arjan Voorwoord Mensen klagen vaak over de snelheid van hun computer. Dit is het gevolg van het niet systematisch onderhouden ervan. Foto s, video s en programma s worden gedownload, geïnstalleerd en na een

Nadere informatie

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Versie 1.3.15.0 Bladzijde 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie:... 3 Systeemeisen:... 4 Installeren op een SX100:... 5 De Werking:... 6 Scannen van

Nadere informatie

Handleiding. vworkspace VGGM. Handleiding voor gebruikers.

Handleiding. vworkspace VGGM. Handleiding voor gebruikers. Handleiding Handleiding voor gebruikers vworkspace VGGM www.vggm.nl Versienummer 1.4 Versiedatum 16 juni 2016 Versiebeheer Het beheer van dit document berust bij het team ICT Documenthistorie Versie Datum

Nadere informatie

Handleiding VirtualBox

Handleiding VirtualBox Pagina 1 van 18 Handleiding VirtualBox Inhoud 1) Wat is VirtualBox?... 2 2) Installatie... 2 3) Schermopbouw VirtualBox... 6 4) Downloaden van Linux ISO... 7 5) Virtuele Machine aanmaken... 7 6) Besturingssysteem

Nadere informatie

Handleiding TAPI Driver

Handleiding TAPI Driver Handleiding TAPI Driver Auteur: Marketing Datum: 01-10-2014 Versie: 2.0 Aantal bladen: 7 Nummer: 1021 2 P a g i n a Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Installatie TAPI Driver... 4 2.1 Toegang Operator... 5 2.2

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 4 september 2012 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B.

1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B. Quasyscan 1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B. Zodra er een internetverbinding tot stand is gebracht...7 C.

Nadere informatie

Oplossen van problemen na een foutieve update van Panda

Oplossen van problemen na een foutieve update van Panda Oplossen van problemen na een foutieve update van Panda Dit document beschrijft het oplossen van problemen na een foutieve update van de detectie in Panda Antivirus beveiliging op 11 maart 2015. Oorzaak

Nadere informatie

ISA, Veilig Online. downloaden & installeren. Handleiding. Windows solcon.nl

ISA, Veilig Online. downloaden & installeren. Handleiding. Windows solcon.nl ISA, Veilig Online downloaden & installeren Windows 7-8-10 Handleiding solcon.nl 2 INHOUD Downloaden en installeren van ISA, Veilig Online voor Windows 7 pag. 4 Downloaden en installeren van ISA, Veilig

Nadere informatie

Comodo Personal Firewall

Comodo Personal Firewall Comodo Personal Firewall Comodo Personal Firewall is een van de beste firewalls: eenvoudig in gebruik, compleet, professioneel, gemakkelijk te begrijpen en ook nog eens gratis. Comodo Firewall vraagt eerst

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u de King Task Centre moet installeren. King Task Centre is de nieuwe naam van de King MaatwerkBox. In alle documentatie en communicatie

Nadere informatie

Net2 Entry configuration utility

Net2 Entry configuration utility Entry configuration utility Overview Net2 De Net2 Entry configuration utility kan worden gebruikt om de instellingen die zijn opgeslagen in de Net2 Entry modules vanaf 1 centraal punt te bekijken en bewerken.

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

ershandleiding user guide

ershandleiding user guide Moditech Rescue Solutions B.V. Koningspade 16-B 1718 MN Hoogwoud tel.: +31 (0)226 412 900 fax: +31 (0)226 412 909 url: www.moditech.com e-mail: info@moditech.com Copyright: Moditech Rescue Solutions B.V.

Nadere informatie

Windows 8.1 Update stap voor stap

Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 installeren en bijwerken BIOS, applicaties en stuurprogramma s bijwerken en Windows Update uitvoeren Selecteer het type installatie Windows 8.1 installeren

Nadere informatie

Inhoudsopgave PC Software installeren... 2 BlackBerry back-up maken of terugplaatsen... 7 BlackBerry resetten... 9 BlackBerry Activeren...

Inhoudsopgave PC Software installeren... 2 BlackBerry back-up maken of terugplaatsen... 7 BlackBerry resetten... 9 BlackBerry Activeren... Wanneer bepaalde applicaties niet meer naar behoren functioneren of wanneer je BlackBerry erg traag is, dan kun je het toestel terugzetten naar de fabrieksinstellingen. De telefoon wordt daardoor teruggezet

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7

INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7 PROGRAMMA : VERSIES : CIEL EN WINDOWS VISTA/7 ALLE DATUM : 23 JULI 2010 INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7 Belangrijk: Indien uw computer deel uitmaakt van een domein moet u ervoor zorgen

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Pz Grens, Patrick De Smedt Van: Vleugels Sven [sven.vleugels@pzgrens.be] Verzonden: woensdag 20 juni 2012 13:47 Aan: niet-openbare ontvangers: Onderwerp: BIN Flash : Herinnering : Ransomware virus blijft

Nadere informatie

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet.

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet. Het installeren van WordPress Nu je een volledig werkende virtuele server hebt is het tijd om er een applicatie op te installeren. We beginnen met de blogtool WordPress. De database De eerste stap is het

Nadere informatie

Optifile Server Installatie

Optifile Server Installatie Optifile Server Installatie Datum: Versie: de koppeling tussen Essibox en 2 mei 2012 1.0 Omschrijving: Dit document beschrijft de installatieprocedure voor Optifile software op een nieuwe server. Optifile

Nadere informatie

Om snel een printopdracht te printen kun je gebruik maken van Mobiel Printen. Stuur de mail en bijlage(s) naar print@uu.nl.

Om snel een printopdracht te printen kun je gebruik maken van Mobiel Printen. Stuur de mail en bijlage(s) naar print@uu.nl. Directie ITS Information and Technology Services HANDLEIDING Draadloos printen vanaf OS X (Mac) Let op: Deze handleiding is geschikt voor OS X versie 10.7 en hoger. Om snel een printopdracht te printen

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737

Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737 Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737 Stap 1. Voorbereidingen Als eerste sluit de CDU aan op de computer waar ook de ProsimCDU module is geïnstalleerd. De volgende aansluitingen dienen gemaakt te worden:

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten

Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten 2.1 Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten 1. DEFINITIE EN INLEIDING De bestandsformaten komen in alle domeinen en programma's van informatica terug. Daarom worden zij hier apart behandeld.. 2.

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Waar moet uw pc aan voldoen?... 2 De installatie:... 4 De computer gereed maken voor gebruik:...

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Waar moet uw pc aan voldoen?... 2 De installatie:... 4 De computer gereed maken voor gebruik:... Versie: 1.1 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: whisper380-computerhulp Datum: 17-09-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Waar moet uw pc aan voldoen?... 2 De installatie:... 4 De computer gereed maken

Nadere informatie

Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7

Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7 Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7 PC beveiligen.nl Pagina 1 van 25 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Basisinformatie pagina 4 Tips & instellingen Virusscanner pagina 5 Updaten pagina 5 Extensies

Nadere informatie

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) v4.4 bevat Fiery software voor het uitvoeren van taken met een Fiery Server. In dit document wordt beschreven

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

ershandleiding user guide

ershandleiding user guide Moditech Rescue Solutions B.V. Koningspade 16-B 1718 MN Hoogwoud tel.: +31 (0)226 412 900 fax: +31 (0)226 412 909 url: www.moditech.com e-mail: info@moditech.com Copyright: Moditech Rescue Solutions B.V.

Nadere informatie

Handleiding ICT. McAfee Antivirus

Handleiding ICT. McAfee Antivirus Handleiding ICT Inleiding SDW biedt medewerkers de mogelijkheid om op hun privé laptop of computer, antivirus software te installeren. De antivirus software geleverd door McAfee zorgt ervoor dat uw laptop

Nadere informatie

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3 Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Nadere informatie

Het installeren van de software.

Het installeren van de software. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Het installeren van de software.... 2 De Printserver Bekabeld Configureren... 8 Instellen van je IP adres... 10 Netwerk poorten configureren... 12 Een printer Toevoegen....

Nadere informatie

Linux Server Installatie

Linux Server Installatie Linux Server Installatie Debian 5 Lenny Installeer Debian zonder grafische omgeving. Minimum voorwaarden voor een Debian Server: Install Type Minimal RAM[114] Recommended RAM[114] Hard Drive space used[114]

Nadere informatie

Windows 8.1 Update stap voor stap

Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 installeren en bijwerken BIOS, applicaties en stuurprogramma s bijwerken en Windows Update uitvoeren Selecteer het type installatie Windows 8.1 installeren

Nadere informatie

NIEUWSFLASH 20-06- 12

NIEUWSFLASH 20-06- 12 NIEUWSFLASH 20-06- 12 NR 44-B Voor KAMMENSTRAAT en OMGEVING (Kammenstraat-Hondsberg-Hemelrijkweg-Lazaret-Schuurblok-Kloosterstraat-Grensstraat-Handelsstraat-Hemelrijklaan- Statievelden) Noodnummer: 101

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Installeren driver M-1023Q voor firmware update.

Installeren driver M-1023Q voor firmware update. Installeren driver M-1023Q voor firmware update. 1. Zet vóór de firmware update de USB Foutopsporing mode in de Tablet aan. 2. Pak het update zip pakket uit in een aparte map en ga vanuit die map werken.

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding

Handleiding. Handleiding Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Installatie op pc s met Windows 2 2 Handmatig installeren 4 2.1 Microsoft Internet Explorer/Google Chrome

Nadere informatie

Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam installeren... 2 2. Steam Key Activeren... 6

Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam installeren... 2 2. Steam Key Activeren... 6 Handleiding Steam Deze handleiding zal je helpen met het downloaden en installeren van Steam. Daarnaast lees je ook hoe jij jouw product code moet activeren in Steam. Inhoud Handleiding Steam... 1 1. Steam

Nadere informatie

Handleiding SteamOS op VirtualBox

Handleiding SteamOS op VirtualBox Handleiding SteamOS op VirtualBox Inleiding wij zijn Tomas Berends, Vincent Darwinkel & Zubin Mathoera. In deze handleiding gaan we u laten zien hoe je SteamOS op Virtualbox kan installeren! We zullen

Nadere informatie

Installatie Handleiding TechControl

Installatie Handleiding TechControl Installatie Handleiding TechControl Maneffic Solutions Vincent Schuurhuis Versie 1.01 Plaats de CD in het CD-Rom station van de computer, de installatie zal automatisch gestart worden. Indien u de installatie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe webloginpagina

Veel gestelde vragen nieuwe webloginpagina Veel gestelde vragen nieuwe webloginpagina Op deze pagina treft u een aantal veel gestelde vragen aan over het opstarten van de nieuwe webloginpagina http://weblogin.tudelft.nl: 1. Ik krijg de melding

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding 1. Welp installeren Welp wordt vanaf internet geïnstalleerd op een PC met een van de volgende besturingssystemen: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8. Welp kun je installeren vanaf de NJBB

Nadere informatie

ISA, Veilig Online. downloaden & installeren. Handleiding. Windows solcon.nl. Powered by

ISA, Veilig Online. downloaden & installeren. Handleiding. Windows solcon.nl. Powered by ISA, Veilig Online downloaden & installeren Powered by Windows 7-8-10 Handleiding solcon.nl 2 INHOUD Windows 7 pag. 4 Windows 8 pag. 9 Windows 10 pag. 14 3 Downloaden en installeren van ISA, Veilig Online

Nadere informatie

Windows server 2012. Wesley de Marie. Wesley

Windows server 2012. Wesley de Marie. Wesley Windows server 2012 Wesley Windows server 2012 Naam: Klas: MICNIO2B Leerjaar: Leerjaar 1/2 Inhoud Installeren van windows server 2012... 3 Naam wijzigen... 4 IPV6 uitschakelen... 5 IP toewijzen aan je

Nadere informatie

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Inleiding Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Doel Het doel van deze instructie is inzicht te geven in

Nadere informatie

Update Solid Edge naar Keyshot 8 Solid Edge 2019

Update Solid Edge naar Keyshot 8 Solid Edge 2019 Solid Edge 2019 Afbeelding van https://www.keyshot.com/press/luxion-releases-keyshot-8/ Keyshot 7 wordt standaard mee-geïnstalleerd met Solid Edge 2019. Keyshot 8 is nu ook beschikbaar. Gebruik deze handleiding

Nadere informatie

Dreambox DM800HD How to: Zenderlijst updaten

Dreambox DM800HD How to: Zenderlijst updaten Dreambox DM800HD How to: Zenderlijst updaten www.helpmijndreambox.org Inhoud Inleiding... 3 1. Downloaden en instaleren van dreamboxedit... 4 Stap 1: Downloaden... 4 Stap 2: Installatie... 4 2. Updaten

Nadere informatie

Installing XDMS - Client.

Installing XDMS - Client. XDMS Installing XDMS - Client. Toleindestraat 7/0101 B-9080 Beervelde T +32 9 353 90 20 F +32 9 353 90 29 info@xpower.be www.xpower.be VAT BE 0451.526.090 IBAN: BE51 4182 0548 6162 BIC: KREDBEBB Inhoudstafel

Nadere informatie

Security in het MKB: Windows 10

Security in het MKB: Windows 10 Security in het MKB: De security uitdagingen en behoeften in het MKB Security in het MKB: De security uitdagingen en behoeften in het MKB Bedrijven zijn zich inmiddels bewust van de noodzaak om hun bedrijfsgegevens

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

SBGuidance 4.x.x Update Manager

SBGuidance 4.x.x Update Manager Disclaimer Inleiding Inhoudsopgave GEBRUIKERSHANDLEIDING (NEDERLANDS) (ORIGINEEL) SBGuidance 4.x.x Update Manager 016-8000-022NL Rev. A Pagina 1/14 I SBGuidance Update Manger I NL I Rev. A Woord vooraf

Nadere informatie

Procedure Access - MSDE

Procedure Access - MSDE Procedure Access - MSDE Inhoudstafel INSTALLATIE VAN EEN MSDE SERVER 2 Microsoft SQL Express 2005 2 Microsoft SQL Express 2008 6 AANMAKEN VAN DE ODBC CONNECTIE NAAR DE SERVER 12 VOORBEREIDING VAN DE SERVER

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK

TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK Contents TIPS & TRICKS PASSIVE FALLBACK... 2 TERMEN... 2 VOORBEREIDING... 2 VAPP TEMPLATE INLADEN... 2 NETWERKEN INSTELLEN... 5 HARDDISKS EN NETWERKEN KOPPELEN... 6 WIJZIGEN

Nadere informatie