Nynke Dölle (in 2013 bewerkt door Els Bultsma)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nynke Dölle (in 2013 bewerkt door Els Bultsma)"

Transcriptie

1 Public Relations Nynke Dölle (in 2013 bewerkt door Els Bultsma)

2 Wie schrijft die blijft. Wat deze uitspraak zo krachtig maakt? Tekst is blijvend! In deze publicatie Public Relations wordt daarom aandacht besteed aan schriftelijke communicatie (hoe schrijf ik een persbericht?), gedrukte communicatiemiddelen (folder, flyer en dergelijke) en aan presentatietechnieken (hoe kan ik me zo goed mogelijk presenteren aan de achterban en gemeenten?).

3 Inhoud 1. Hoe raak ik bekend bij de achterban? 2. Presenteren. 2.1 Handige tips voor een goede presentatie. 3. Schriftelijke communicatie 3.1 Wat is een persbericht? 3.2 Elementen van een persbericht. 4.. Gedrukte communicatiemiddelen 4.1. Drukwerk als communicatiemiddel 4.2. Hoe maak ik een goede folder en voor wie?

4 1. Hoe raak ik bekend bij de achterban? Voordat je bezig gaat met het maken van een folder/flyer/nieuwsbrief/website, etcetera is het van belang dat je begint met het maken van een communicatieplan. Doelgroep De mensen die je vanuit jouw organisatie wilt bereiken met je boodschap. Doelstelling Het effect dat je vanuit jouw organisatie met de boodschap wilt bereiken. Medium Het middel waarmee de organisatie haar boodschap wil communiceren. Een brief, een folder, een brochure, een personeelsblad, een huisorgaan of een andersoortig medium. Inhoud Wat de organisatie vindt dat tenminste bij de doelgroep moet overkomen. Budget Geld dat beschikbaar is om het medium te ontwikkelen, te produceren en te verspreiden. Tijd Periode waarbinnen het medium ontwikkeld, geproduceerd en verspreid moet zijn.

5 2. Presenteren Een presentatie houden vergt inzet, vaardigheid, een beetje lef en persoonlijkheid. Bij een presentatie kan je denken aan een toespraak van de directeur, een persbijeenkomst, telefoongesprek, brief of een folder. Presentatie is ook hoe je je non-verbaal uitdrukt via je kapsel, kleding en verzorging. De kracht van de eerste indruk is een heel belangrijk punt bij presentatie. Hoe kom je over? Hoe sta je, zit je of beweeg je? De directheid van je blik, de warmte van je glimlach, de kracht van je handdruk. En dan nog de woorden die je kiest en hoe ze klinken. De vraag hierbij is: is het beeld dat je uitdraagt, een gewenst beeld? Kom je optimaal over? Want: zoals je op dat moment bent, zo is ook jouw organisatie. Als een gemeenteambtenaar een slechte indruk van je krijgt, betekent dat ook schade aan het imago van jouw organisatie. Een tweede belangrijk punt is de kern van je presentatie. Niemand onthoudt letterlijk alles wat er gezegd wordt bij een presentatie. De kern noemen we de boodschap. De boodschap kun je beschouwen als de conclusie die een luisteraar trekt na het horen van je verhaal. Deze twee punten gelden zowel voor mondelinge als voor schriftelijke presentatie. De boodschap De boodschap bestaat uit een betrekkelijk korte zin, die is: - bondig - duidelijk - eenduidig - enkelvoudig - ondubbelzinnig - emotioneel (geen statistiek of cijfers) - geformuleerd vanuit de waarneming van de luisteraar Diverse presentaties Kleine groepen Let vooral op dat je met iedereen spreekt, dat je aan iedereen aandacht (oogcontact) geeft. Dit geldt vooral als je een vraag krijgt: geef antwoord aan iedereen. Durf informeel te zijn. Stel veel vragen in plaats van alleen te vertellen Gebruik een flipover Middelgrote groepen (30 tot 40 personen) Interactie door open vragen te stellen De groep inschakelen om een lijst op te stellen, die je direct op de flipover schrijft

6 Laat je openheid zien Grote groepen Vertel een verhaal zoals je gewoon op je eigen werkplek/kantoor voor een paar collega s of bekenden zou doen Gebruik niet al te veel multimedia, maar maak het verhaal persoonlijk en levendig Gebruik geen lessenaar of spreekgestoelte (creëert afstand) Gebruik geen dure schrijfstaal maar gewoon spreektaal Gebruik af en toe humor (maakt het verhaal levendig) Gebruik anekdotes, dit maakt het verhaal persoonlijk Wie is de luisteraar? Bij het voorbereiden van een presentatie is het goed om te weten wie er voor je zit: - wat is zijn/haar naam? - wat is zijn/haar functie? - wat kan hij/zij voor jou betekenen? 2.1 Handige tips voor een goede presentatie INFMOTENT staat voor de voorwaarden waaraan een goede presentatie moet voldoen. INF = informeren Je wilt bepaalde informatie overdragen. Stel jezelf een aantal vragen vooraf. - Hoeveel kun je in de beschikbare tijd en ruimte presenteren? - Hoeveel kan je doelgroep opnemen in die tijd? - Is het tijdstip van de dag geschikt? (Houd rekening met de bekende dip na de lunch) Onder optimale omstandigheden kun je 70% oude en 30% nieuwe informatie kwijt. Je moet zelf aanvoelen wat oude en nieuwe informatie is. Wat Henk allang weet is voor Willem een openbaring. Oude informatie is alles wat je als bekend veronderstelt: anekdotes, vergelijkingen en zelfs vragen aan luisteraars. Nieuwe informatie houdt in: onthullende feiten, statistieken en het bekendmaken van recente beleidsbeslissingen. Oude bekende informatie is de essentiële verpakking van de nieuwe informatie. MOT = Motiveren Je presenteert het verhaal. Je weet dat het klopt, maar de luisteraar moet het nog weten. Je kunt motiveren als synoniem beschouwen van enthousiasmeren. Als je werkelijk achter je werk, je organisatie, jezelf staat en je straalt het uit, dan maak je de nodige indruk op je luisteraars. Dan communiceer je via je natuurlijke energie en dynamiek, die de werkelijke dragers zijn van de boodschap. Eén zijn met het doel en je boodschap hoort tot inspirerend spreken, een waardevol begrip bij het voorlichten en communiceren.

7 ENT = entertainen Je glimlach is entertainment, net als je belangstelling en aandacht voor de luisteraar. Voorbeelden van entertainen: - bij de deur staan om je luisteraars te verwelkomen in plaats van je achter de tafel te verschuilen - vrolijk je presentatie op met poster en foto s aan de muren - draai mooie muziek terwijl iedereen binnenkomt - durf afstand te nemen van een opleesverhaal en van teveel tekst op sheets of dia s - onderhoud contact met je luisteraars - gebruik humor (hoe meer ontspannen je bent, hoe meer kans je hebt op relevante, spontane humor die altijd aanslaat) Entertainment betekent een brede kijk op de algemene verpakking en is het aankleden, het leuk maken van de presentatie.

8 3. Schriftelijke communicatie Creatief denken en schrijven: - zorg voor een open houding, gebruik alle zintuigen bij het verzamelen van materiaal voor ideeën - oordeel niet te snel - neem de tijd voor het proces, niet te snel een goed resultaat willen - tijdens de voorbereiding: associeer, brainstorm, gebruik vragen om informatie op te roepen - als je gaat schrijven: berust in de eerste ronde, stel lastige formulering en kritiek uit tot de tweede schrijfronde De tekst voorbereiden: - breng de schrijfopdracht in kaart: reden, doel, publiek, gebruiksfunctie, randvoorwaarden (deadline, lengte, schrijfplanning, bronnen, beeldtaal, huisstijl) - analyseer de lezer: samenstelling doelgroep, vragen, verwachtingen, voorkennis, kennisniveau, opleiding, houding - verzamel materiaal: literatuurstudie, interviews, enquête - bedenk de opbouw: in welke volgorde ga je de informatie lezergericht presenteren? Schrijven in meerdere ronden: - redigeer de tekst met de vier dimensies van begrijpelijk schrijven: structuur, eenvoud, aantrekkelijkheid en beknoptheid - breng structuur aan: titels en subtitels, inleiding(en), alinea s en signaalwoorden, typografie - eenvoud: begrijpelijke woorden en zinnen (vermijd onnodige vaktermen, schrijf afkortingen voluit, vermijd intellectuele woorden als causaal verband, splits lange woorden, gebruik hedendaagse woorden, schrijf korte zinnen, gebruik positieve stijl, gebruik werkwoorden in plaats van zelfstandige naamwoorden) - aantrekkelijkheid: spreek de lezer persoonlijk aan en betrek deze bij de tekst - beknoptheid: zorg voor de juiste informatieselectie en vermijd omslachtig taalgebruik (schrijven is schrappen). Vermijd onnodige herhaling De tekst afwerken: - zorg voor een verzorgde presentatie (geef alinea s duidelijk aan, markeer belangrijke woorden, maak titels duidelijk herkenbaar, neem citaten correct op, nummer de pagina s, zorg ervoor dat de typografie functioneel en consequent is) - gebruik de spelling volgens de enig officiële norm - pas de huisstijl van de organisatie toe

9 3.1 Wat is een persbericht? Het persbericht is een bericht van een bedrijf of organisatie bestemd voor journalisten, redacteuren of programmamakers met het doel dat zij op basis van dat bericht een redactioneel artikel schrijven. Het persbericht heeft een puur informerend karakter. Via het massamedium (bijvoorbeeld de krant) waarin het bericht is opgenomen, krijgen externe groepen informatie over de organisatie. De voordelen van een bericht in een massamedium zijn: - je bereikt veel mensen ineens - het publiek vindt een boodschap verspreid door de massamedia betrouwbaar - een bericht, verspreid door de massamedia, is snel bij de doelgroep - voor het plaatsen van het bericht hoef je niets te betalen Het persbericht communiceert nieuws. Nieuws is wat de journalist nieuws vindt en niet wat voor de organisatie belangrijk is. Structuur persbericht: - een persbericht is oprolbaar : de belangrijkste informatie wordt eerst uitgewerkt - een samengestelde kop maakt duidelijk waar het artikel over gaat. - een lead beschrijft kort minimaal vier van de vijf W s (wie, wat, waar, wanneer, waarom) en eventueel de H (hoe) - in het middenstuk komen die vier W s uitvoeriger aan bod. Er is plaats voor de vijfde W en het Hoe wordt (uitvoeriger) beschreven - een opbouw van algemeen naar gedetailleerd: hoe verder je in het artikel komt hoe meer details 3.2 Elementen van een persbericht 1. Aanduiding afzender Staat bovenaan het persbericht. De redactie kan direct zien van wie het bericht afkomstig is. Als er een logo is, gebruik je dat hier. Geeft informatie over naam organisatie, adres, telefoon, website en eventueel afdeling. In de praktijk zijn deze gegevens vaak voorgedrukt. 2. Aanduiding persbericht Staat in opvallende letter boven de eigenlijke tekst. 3. Datum en verzending Geeft aan wanneer het bericht is verzonden. De journalist kan zo snel vaststellen of het bericht geen oude koek is.

10 4. Kop Geeft neutraal en zo exact mogelijk aan waar het bericht over gaat. Is erg kort, zonder overbodige lidwoorden. Bevat bij voorkeur een (actief) werkwoord. Informeert snel over de inhoud van het bericht. 5. Eerste alinea of lead Geeft tenminste vier van de vijf W s (wie, wat, waar, wanneer, waarom) en eventueel de H (hoe) en geeft zo heel in het kort de belangrijkste feiten uit het persbericht. 6. Tweede alinea en volgende Opbouw van de tekst van algemeen naar gedetailleerd. De laatste delen van de tekst kunnen wegvallen zonder dat de essentie verloren gaat. 7. Tussenkop Bieden de redactie een snelle oriëntatie op de inhoud van het persbericht. Zijn zo opgesteld dat ze onmiddellijk overgenomen kunnen worden. Tussenkoppen zijn kort, zo mogelijk een woord. 8. Woordverwijzing Onderaan de pagina staat het eerste woord van de volgende pagina. De redactie weet dan dat het persbericht uit meerdere pagina s bestaat. 9. Pagina-aanduiding De redactie weet dan dat het persbericht uit meerdere pagina s bestaat. 10. Afsluitteken Geeft aan dat hier de tekst eindigt. Tekst die onder de lijn staat, hoort niet meer bij het persbericht. 11. Aanduiding bijlagen Vermeldt welke bijlagen zijn ingesloten. 12. Nadere informatie Vermeldt naam en functie van personen die de redactie kunnen informeren als zij meer wil weten. Het telefoonnummer en adres van het werk staan hier vermeld. Soms ook het privé-nummer.

11 4 Gedrukte communicatiemiddelen/contact met de pers 4.1 Drukwerk als communicatiemiddel Een organisatie kan op vele manieren communiceren met haar interne en externe doelgroepen. Bepaalde doelgroepen zijn te groot of te moeilijk bereikbaar om er direct mee te kunnen communiceren. In veel gevallen is de boodschap bovendien te veelomvattend om (met succes) mondeling overgebracht te worden. Daarom bestaat er een breed scala aan communicatiemiddelen die de overdracht van informatie vergemakkelijken. In dit gedeelte komen de verschillende soorten drukwerk aan de orde. En we besteden aandacht aan de vervaardiging van drukwerk. Folder Technisch gezien is een folder een vel papier dat een keer of meermalen is gevouwen. Het woord folder is afgeleid van het Engelse to fold. Een folder bestaat uit minimaal vier pagina s en is zelden groter dan acht pagina s. In een folder kun je een beperkte hoeveelheid informatie kwijt. Ontvangers gebruiken een folder om zich te oriënteren op een onderwerp of om iets na te kunnen lezen. Soms wordt de folder nog enige tijd bewaard, maar een lang leven is dit medium niet beschoren. Een folder is niet direct het middel om grote groepen ineens te bereiken. Een folder is veel meer bestemd voor mensen van wie je weet dat ze geïnteresseerd zijn. Flyer Wanneer een folder niet gevouwen is spreken we van een flyer. Hiervoor gelden qua tekst en opmaak dezelfde aandachtspunten als bij de folder. De flyer wordt vaak vluchtig gelezen. De boodschap moet de lezer nieuwsgierig maken naar meer, zodat de lezer zelf op zoek gaat naar aanvullende informatie. Brochure Een brochure bestaat uit losse gevouwen vellen papier, meestal bijeengehouden met enkele nietjes in de rug. De brochure is voorzien van een omslag, gemaakt van een slappe papiersoort. De omvang van een brochure ligt meestal tussen de twaalf en veertig pagina s. In een brochure kun je flink wat informatie kwijt. Het onderwerp kan diepgaand behandeld worden. De ontvanger kan thuis de informatie rustig doorlezen en hij kan de brochure een tijdlang bewaren. De brochure is een middel om ontvangers voor een tweede, derde, vierde, of verdere keer met een onderwerp te confronteren. Nieuwsbrieven Hiermee houd je de doelgroep op de hoogte van het reilen en zeilen van een organisatie. Als er een aantal wetenswaardigheden te melden is, dan zet je die bij elkaar in een nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt meestal onregelmatig, maar wel zodanig dat de ontvanger weet dat hij zo nu en dan een bericht van de organisatie kan verwachten.

12 Aankondigingen Manifestaties, speciale programma s, bijzondere gebeurtenissen, cursussen kun je via een aankondiging communiceren. De tekst is informerend en tegelijk wervend. Het doel is om mensen naar bijvoorbeeld een bijeenkomst te krijgen. Jaarverslag Het jaarverslag is een beleidsrapport waarbij veel zorg is besteed aan de afwerking. Het is een gebonden boekwerk met een aparte kaft en apart vormgegeven, geïllustreerd, gezet en gedrukt. Het formaat is vaak A4. Affiche Affiches kunnen niet alleen voor reclame-uitingen ingezet worden, maar ook voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld voor een interne motivatiecampagne of een introductie van een nieuwe huisstijl. Of als politiek medium of als voorlichtingsinstrument. Een affiche moet aan drie eisen voldoen: - moet opvallen, de aandacht trekken, prikkelen - in korte tijd de boodschap overbrengen - herinneringswaarde bezitten Direct mail De direct mailing wordt verstuurd naar een geselecteerd adressenbestand. Ze komt dus altijd via de postbus of brievenbus bij de ontvanger terecht. Een direct mailing bestaat uit een combinatie van media. Bijvoorbeeld een folder in een envelop voorzien van een kort begeleidend briefje. Of bijvoorbeeld een envelop, een brief, een brochure en een antwoordkaart. Bedrijfsblad Bedrijven en instellingen gebruiken bedrijfsbladen om de meest uiteenlopende doelgroepen te bereiken. Allereerst zijn er de bedrijfsbladen voor de interne doelgroepen, de eigen medewerkers. Die noemen we personeelsbladen. Ze geven informatie over het reilen en zeilen van de organisatie en over het wel en wee van collega-medewerkers. Met het personeelsblad wil het bedrijf vooral de betrokkenheid van de personeelsleden vergroten. Ook verschijnen er bedrijfsbladen voor externe doelgroepen. Advertentie Organisaties die advertenties plaatsen, laten ze meestal door ontwerpbureaus of reclamebureaus ontwikkelen. Ook kun je de hulp inroepen van de advertentieafdeling van de krant of tijdschrift. Een advertentie staat in een sterk concurrerende omgeving. Advertenties moeten in een oogopslag een boodschap overbrengen die de lezer aanspreekt. Dit stelt hoge eisen aan de inhoud en vormgeving van advertenties. Andere middelen Veel andere soorten drukwerk zoals stickers, bedrukte gimmicks (pennen, schrijfblocs, muismatjes), spandoeken, boeken, t-shirts zijn vaak situatie- of productgebonden. Dit soort drukwerk is meestal bedoeld ter ondersteuning en wordt in combinatie met andere middelen gebruikt. Ook dit drukwerk moet in de huisstijl worden gemaakt om imago-ondersteunend te kunnen werken.

13 4.2 Hoe maak ik een goede folder en voor wie? 1. Inleidende zin Inleiding op de titel, geeft samen met de titel aan waar de folder over gaat. Kan interesse opwekken. 2. Titel Trekt aandacht, brengt het contact met de lezer tot stand, kan aanzetten tot verder lezen en in het kort vertellen waar de folder over gaat. 3. Ondertitel Vervolg op de titel. Geeft aanvullende informatie. 4. Tekstblok Afgerond stuk informatie dat ook (beelden als eenheid wordt gepresenteerd. Maakt de informatie overzichtelijk. 5. Kop Geeft aan waar de onderstaande tekst over gaat. Kan stimuleren tot verder lezen. 6. Tussenkop Middel om een tekstgedeelte dat onder een kop past verder onder te verdelen in meer tekstblokken. Geeft aan waar het komende tekstblok over gaat. Kan stimuleren tot verder lezen. 7. Illustratie Trekt aandacht, ondersteunt de tekst, kan contact met de lezer tot stand brengen en aanzetten tot verder lezen, maakt herleiding van de informatie mogelijk, kan sfeer oproepen. 8. Onderschrift Verklaart de illustratie. 9. Productafbeelding Geeft informatie over hoe een product of verpakking eruit ziet. 10. Feedbackstimulus Geeft aan op welke manier(en) de lezer verder actie kan ondernemen. Stimuleert tot reageren. 11. Beeldmerk Geeft aan wie de zender is. Komt ook voor op andere uitingen en draagt zo bij tot snelle herkenning van de zender. 12. Voorzijde Voorliggende pagina van de folder. Zorgt ervoor dat hij opvalt tussen ander drukwerk, kan stimuleren tot verder lezen. 13. Achterzijde Achterliggende pagina. Kan ervoor zorgen dat de folder opvalt tussen ander drukwerk en stimuleren tot verder lezen. 14. Coupon Maakt reageren nog gemakkelijker. 15. Pay off Pakkende samenvatting van de boodschap van de folder in één zin. Kan aanzetten tot alsnog lezen van de eraan voorafgaande tekst. Zorgt ervoor dat de kern van de boodschap blijft hangen. 16. Vermelding uitgever/colofon Geeft aan wie de verantwoordelijke uitgever van de folder is. Met wie er contact opgenomen kan worden. Wie het ontwerp heeft gemaakt.

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA 53 8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA Media Afhankelijk van de omstandigheden kan het verstandig zijn om de media proactief te benaderen op het moment dat een afdeling van de school zwak of zeer zwak wordt. Bij

Nadere informatie

Spelregels, tips & trucs

Spelregels, tips & trucs Spelregels, tips & trucs voor interne communicatie van NGK De Ontmoeting versie 1.0 11 oktober 2014 Waarom deze brochure? Deze brochure heeft alles te maken met de invoering van onze nieuwe huisstijl op

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Myxt Web Solutions Ron Schöningh Helftheuvelweg 11 511 AV s-hertogenbosch Tel. 073 850 51 85 mail: ron@myxt.nl Inhoudsopgave 1. Schrijven voor het web 3 1.1 Lezen

Nadere informatie

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Voor bedrijven en organisaties www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Ieder communicatiemiddel heeft een eigen effect. Het is belangrijk te bepalen welke communicatiemiddelen

Nadere informatie

Verenigings-communicatie

Verenigings-communicatie 1 / Verenigings-communicatie 5 mei 2009 Bocholt mario.knippenberg@vormingplus.be 2 / Weet wat je wil Wie wil je bereiken? Wat wil je hen vertellen? Hoe ga je dat doen? Wat mag het kosten? publiek product

Nadere informatie

Analyseformulier folder

Analyseformulier folder Analyseformulier folder 1 Identificatie van de folder 1.1 zender: 1.2 titel 1 : 1.3 folderthema: 2 Communicatiesituatie 2.1 Omschrijf in maximaal 5 woorden zo exact mogelijk de doelgroep van de folder.

Nadere informatie

De informatie in deze download is namelijk erg waardevol. Met deze informatie weet ik zeker dat jouw teksten er beter uit komen te zien.

De informatie in deze download is namelijk erg waardevol. Met deze informatie weet ik zeker dat jouw teksten er beter uit komen te zien. Voorwoord Hier voor je ligt de 3 e editie met tips om klantaantrekkende teksten te schrijven. Ik hoop ECHT dat het niet een download is, waar je uiteindelijk niets mee doet. De informatie in deze download

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht

Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht Voordat je aan het persbericht zelf begint denk je na over: Voor wie is dit evenement bedoeld, wie wil ik aanspreken (doelgroep),

Nadere informatie

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting Het doel van de sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief (van brevis wat kort betekent) moet daarom informatief zijn en de belangstelling opwekken van de selecteur om nader

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Tips voor het schrijven van een goed persbericht

Tips voor het schrijven van een goed persbericht Tips voor het schrijven van een goed persbericht Aan een persbericht zijn voor- en nadelen verbonden. Om met het belangrijkste nadeel te beginnen. Een groot deel van alle persberichten verdwijnt in de

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

ROC Zeeland Opzet Tijdschrift

ROC Zeeland Opzet Tijdschrift ROC Zeeland Opzet Tijdschrift Tijdschrift (25 april 2008 voor Meivakantie) 1.Doelgroep beschrijf je doelgroep naar welke muziek luisteren ze wat zijn hun hobbies welke tv-programmas kijken ze welke (soort)

Nadere informatie

District Trainings Dag 11 april 2015. Het schrijven van een Persbericht. Presentatie door Christine Barnhard

District Trainings Dag 11 april 2015. Het schrijven van een Persbericht. Presentatie door Christine Barnhard District Trainings Dag 11 april 2015 Het schrijven van een Persbericht Presentatie door Christine Barnhard Free Publicity Voor niets je nieuws via de krant, omroep of magazines verspreiden is een goede

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 3

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 3 Media en creativiteit Herfst jaar vier Werkcollege 3 Agenda les 3 Introductie schrijfvaardigheden Inhoud Stijl Structuur Huiswerk volgende week Waarom moet ik kunnen schrijven? Kerncompetentie elke HBO

Nadere informatie

Schrijf in 5 kernwoorden de kernboodschap van je vereniging neer!

Schrijf in 5 kernwoorden de kernboodschap van je vereniging neer! EVEN VOORSTELLEN Ga per 2 zitten Stel jezelf binnen je vereniging voor Vertel over een succeservaring in de zoektocht naar een nieuwe vrijwilliger Doorvragen: Waarom was het een succes? Wat was je eigen

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Schrijven in vijf stappen. Erica. Theloosen. schrijft met het oog op mensen

Schrijven in vijf stappen. Erica. Theloosen. schrijft met het oog op mensen Schrijven in vijf stappen Erica Theloosen schrijft met het oog op mensen Schrijven in vijf stappen Als (tekst)schrijver hoor ik regelmatig van mensen dat ze schrijven leuk vinden, maar soms wel moeite

Nadere informatie

STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY DE NIEUWE MANIER OM EEN ELEVATOR PITCH TE MAKEN DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren We zijn allemaal wel eens druk geweest met het maken van een pitch, of soms zelfs meerdere om in verschillende

Nadere informatie

Folder check. Verschillende type folders

Folder check. Verschillende type folders Folder check Deze check is ontwikkeld door TechniekCommunicatie & Smartketing. U bent vrij om deze check in zijn geheel naar anderen te sturen. Zonder toestemming van de auteurs mag deze check of niet

Nadere informatie

Hoe geef ik een interview?

Hoe geef ik een interview? Hoe geef ik een interview? Word je binnenkort geïnterviewd voor een krant, magazine, de radio of tv? Hier vind je een checklist van aandachtspunten voor de voorbereiding, het interview zelf en de afronding,

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 Voorbeeld van een brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte heer De Vries, Plaats, Datum Mijn naam is Mike Louwman,

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT?

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? Wim Biemans Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen 4 juni, 2014 2 Het doen van wetenschappelijk onderzoek Verschillende

Nadere informatie

CVO Persprotocol. Definitieve versie,

CVO Persprotocol. Definitieve versie, Definitieve versie, 171006 Dit persprotocol bevat afspraken met betrekking tot de perswoordvoering binnen CVO en de CVO-scholen. In de bijlage vind je tips voor een persgesprek, een persbericht en algemene

Nadere informatie

De presentatie: basisprincipes

De presentatie: basisprincipes De presentatie: basisprincipes Een presentatie is eigenlijk een voordracht of spreekbeurt. De belangrijkste soorten: a Een uiteenzetting: je verklaart bv. hoe taal ontstaan is, behandelt het probleem van

Nadere informatie

Workshop Kort en krachtig schrijven voor de achterban. Waarom deze workshop? De wet verplicht

Workshop Kort en krachtig schrijven voor de achterban. Waarom deze workshop? De wet verplicht Workshop Kort en krachtig schrijven voor de achterban WMS congres 7 november 2018 Waarom deze workshop? 2 De wet verplicht schriftelijk verslag te doen MR-jaarverslag te maken 3 1 Wat zijn de uitdagingen?

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt?

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Opbouw Vormgeving Geven

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Zoektocht T.a.v. de heer Victor Brent Adres Postcode en plaats Geachte heer Brent, Plaats,

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES WHITEPAPER ONLINE MAGAZINES Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme INTRODUCTIE Je hebt deze whitepaper gedownload omdat je geïnteresseerd bent in online magazines.

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

Analyseformulier persbericht

Analyseformulier persbericht Analyseformulier persbericht 1 Identificatie persbericht 1.1 zender: naam: 1.2 titel: 1.3 tekstthema: aard 1 : 2 Communicatiesituatie 2.1 Omschrijf in maximaal 5 woorden zo exact mogelijk de doelgroep

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven Het is vaak het eerste waar aan gedacht wordt als het gaat over leden werven: een folder of mailing. Het juiste middel werkt alleen voor de goede deel- of doelgroep.

Nadere informatie

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie. Communicatie P1 Auteurs: drs. C. Essink-Matzinger en drs. B. Van Veghel. Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

Wie ben je? 9 maart 2016

Wie ben je? 9 maart 2016 Wie ben je? 9 maart 2016 Wanhoop en hoop als bielzen @ikbenwini Onderwerpen IDENTITEIT DOELGROEP BOODSCHAP MIDDELEN RESULTAAT: JOUW PROFIEL MAKEN SAMEN MET ANDEREN! IDENTITEIT Herken je deze mini? Wat

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Basistraining Voorlichting geven Hand-out

Basistraining Voorlichting geven Hand-out Basistraining Voorlichting geven Hand-out Welkom bij de basistraining Voorlichting geven. Leuk dat je je hebt opgegeven om meer te weten te komen over voorlichting geven, voorlichtingen voorbereiden en

Nadere informatie

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit.

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit. Hierbij ontvang je het stappenplan voor het snel en gemakkelijk schrijven van een inhoudelijk goede blogtekst. Het schrijven van een blog hoeft niet lang te duren, als je hier een goede methodiek voor

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Een persbericht bestaat uit een aantal elementen: top, kopregel, lead, basistekst, noot voor redactie en boiler plate.

Een persbericht bestaat uit een aantal elementen: top, kopregel, lead, basistekst, noot voor redactie en boiler plate. Persbericht schrijven - 10 tips en meer Wat zijn eisen voor het maken van een persbericht? Zorg dat je informatie nieuwswaardig is. Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet, gezien het feit dat veel

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media?

hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? 1 hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? In deze bundel gaan we dieper in op een zeer belangrijk onderdeel van PR en promotie, namelijk

Nadere informatie

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET & Ontdek beleef het nieuwe INTRANET Waarom? WE HEBBEN EEN NIEUW INTRANET WAAROM? Omdat we vinden dat jij centraal mag staan! Net als je collega s beschik je over een hoop kennis, ervaring en ideeën. Daar

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER

E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER INLEIDING Het geven van feedback is een kunst. Het is iets anders dan het uiten van kritiek. Het verschil tussen beide ligt in de intentie. Bij

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren. Ook wel eens druk geweest met het maken van een pitch? Of zelfs meerdere voor verschillende situaties? We weten allemaal dat dit

Nadere informatie

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN WERVINGSPLAN EN MIDDELEN De wervingscirkel: doel doelgroep boodschap middelen organisatie Als je aan werving wilt doen, wil je mensen overtuigen dat jouw organisatie hen graag als vrijwilliger zou willen.

Nadere informatie

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender Een Goede Lezing Hans L. Bodlaender Dit verhaal Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven?

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven? Werving U wilt nieuwe vrijwilligers werven. Mensen die één keer aan een actie meedoen, mensen waar u af en toe een beroep op kunt doen, of mensen die voor langere tijd willen meewerken. U wilt hen in elk

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2019 2020 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE

E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE Inhoudsopgave 01. Inleiding 02. Wat is een effectieve advertentie 03. Definities 04. Richtingbepalers van een goede advertentie Hoofdstuk 1 Inleiding Voorwoord Een advertentie

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie

Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie Gedurende de opleiding krijg je vakken die vallen onder: Communicatie 1,2,3,4 In periode 1 krijgen jullie communicatie 1 + 2 - Communicatie Luisteren

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Top niveau -

Samenvatting Nederlands Top niveau - Samenvatting Nederlands Top niveau - Samenvatting door een scholier 1412 woorden 6 april 2005 5,5 6 keer beoordeeld Vak Nederlands Nederlands: 3.5 Uiteenzetting herkennen Uiteenzetting (tekst) geef je

Nadere informatie

Beurstips. Naar de beurs?

Beurstips. Naar de beurs? Beurstips 1 Naar de beurs? 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad Om als een rol van betekenis te kunnen spelen bij het bevorderen van de implementatie van familiebeleid in de instelling, is het een voorwaarde dat de bekend is. Niet alleen bij de Raad van Bestuur, maar

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz.

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz. Onderzoeksverslag Omslag en titelpagina Op het omslag staan in elk geval de titel van het onderzoek en de namen van de schrijvers. Op de titelpagina opnieuw de titel en de namen van de schrijvers. Nu uitgebreid

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

Goede voornemens. Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid?

Goede voornemens. Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid? Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Goede voornemens Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid? Wat zou je graag in 2013 willen doen? Eindelijk eens een ballonvlucht maken, bmx

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

Wij maken graag reclame voor anderen

Wij maken graag reclame voor anderen Wij maken graag reclame voor anderen RECLAME ONTWERP WEBSITE HUISSTIJL U wilt uw doelgroep....aanspreken, informeren en overtuigen. Dat doet u met een heldere boodschap en direct in het oog springende

Nadere informatie

Beantwoord alle vragen en maak alle opdrachten in de uitwerkbijlage.

Beantwoord alle vragen en maak alle opdrachten in de uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2015 tijdvak 2 dinsdag 16 juni 13.30-15.30 uur Nederlands CSE KB Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen en maak alle opdrachten in de uitwerkbijlage.

Nadere informatie

Coalitielid met hart en ziel

Coalitielid met hart en ziel Coalitielid met hart en ziel Samenwerken vind ik belangrijk omdat... Peter Rooze 29 januari 2011 Teambuilding en samenwerking. Resultaten: 1. Kennismaking met - motieven van - collega s. 2. Betere samenwerking.

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

E-mailmarketing whitepaper

E-mailmarketing whitepaper E-mail marketing E-mailmarketing whitepaper 1. Inleiding 3 2. Elementen in een mailing 4 3. Contentstrategie 5 4. Planning 7 5. Tips & Tricks 8 6. Statistieken 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document

Nadere informatie

Activerende tekst vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74506

Activerende tekst vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74506 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 18 April 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/74506 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Netwerken, zo doe je dat

Netwerken, zo doe je dat Netwerken, zo doe je dat Wanneer je bij het zoeken van een baan niet netwerkt, loop je 70% van de vacatures en mogelijke vacatures op de arbeidsmarkt mis. Deze vacatures worden via via vervuld en verschijnen

Nadere informatie

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013 Peter Waterkoort info@waterkoort.nl Schrijven kun je leren! Agenda Kennismaken Schrijfopdracht Theorie Tekst uitbreiden Structuur, opbouw en afsluiting

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

10 X meer opvallen met uw reclameactie

10 X meer opvallen met uw reclameactie 10 X meer opvallen met uw reclameactie Inhoud Tip 1. Wees er op tijd bij. (Of wees eigenlijk een beetje te vroeg ) 3 Tip 2. Zorg voor stopping power 3 Tip 3. Houd het simpel en rustig 4 Tip 4. Personaliseer

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

E-book. Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken

E-book. Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken E-book Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken Inleiding In dit E-Book staan 10 waardevolle tips welke heel goed van pas kunnen komen tijdens het maken van een presentatie. Als je deze 10 tips

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Nederlands. Kerndoel 8. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Nederlands. Kerndoel 8. Toelichting en verantwoording TULE - NEDERLANDS KERNDOEL 8 130 TULE inhouden & activiteiten Nederlands Kerndoel 8 De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het schrijven van een brief, een verslag, een formulier of

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Positionering, identiteit en imago

Positionering, identiteit en imago WHITE PAPER Positionering, identiteit en imago Ontwerppartners bv Mauritsstraat 12 4811 EP Breda 076 522 80 66 www.ontwerppartners.nl Inleiding Dagelijks zijn wij met onze klanten in gesprek over branding

Nadere informatie

De kunst van wetenschappelijk schrijven

De kunst van wetenschappelijk schrijven De kunst van wetenschappelijk schrijven In de wetenschap gaat de erkenning naar diegene die de wereld heeft overtuigd, niet naar degene die als eerste op t idee kwam. (Darwin) Overzicht De schrijfopdracht

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Huisstijlbeschrijving

Huisstijlbeschrijving Huisstijlbeschrijving 2 Inhoud Inleiding 3 Het NBVlogo 4 Het kleurenpalet 5 Typografie 9 Vormtaal en grid 17 Beeldtaal 22 Beeldschermpresentaties 40 Digitale uitingen 41 Brochures, folders en leaflets

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie