Programma Red Jezelf!? Over zelfredzaamheid en veiligheid voor mensen met een chronische aandoening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma Red Jezelf!? Over zelfredzaamheid en veiligheid voor mensen met een chronische aandoening"

Transcriptie

1 Programma Red Jezelf!? Over zelfredzaamheid en veiligheid voor mensen met een chronische aandoening Openingscongres Week Chronisch Zieken 5 november Congrescentrum Brabanthallen s-hertogenbosch Inschrijven: Toegang gratis

2 Red Jezelf!? Veiligheid draagt bij aan een goed leven. Veiligheid vergroot het gevoel van vrijheid en autonomie. U kunt zelf veel doen aan een veilige leefomgeving. Maar soms kan een chronische aandoening of een handicap het moeilijker maken om u veilig te voelen, te participeren en zelfredzaam te zijn. Vooral wanneer u afhankelijk bent van anderen. Want wie houdt in de gaten of uw medicijnen wel veilig met elkaar te combineren zijn? Wordt uw privacy wel gewaarborgd in de communicatie met uw arts? En hoe zit het in een noodsituatie? Hoe komt u een gebouw uit als u zelf niet in staat bent de trap te nemen? Ook als er belemmeringen zijn, kunt u zelf voor bereidingen treffen en kunt u vaak toch meer invloed uitoefenen dan u in eerste instantie wellicht zou denken. De thema s zelfredzaamheid, veiligheid en participatie staan centraal op het openingscongres van de Week Chronisch Zieken. Het congres is een landelijke ontmoetingsplaats voor chronisch zieken, gehandi capten, mantelzorgers, vertegenwoordigers van organisaties, onderzoekers en studenten. U bent van harte welkom!

3 Praktische informatie Thema Red jezelf!? Datum Vrijdag 5 november 2010 Locatie Vervoer ADL-assistentie Doelgroep Aanmelden 1931 Congrescentrum Brabanthallen s-hertogenbosch Pendelbus tussen het NS-station en het congrescentrum Verzorgd door Fokus Mensen met een chronische ziekte of handicap, mantelzorgers, onderzoekers, beleidsmakers, bestuurders, hulp- en dienstverleners en studenten. Via of het aanmeldformulier in dit programmaboekje

4

5 Programma uur Start informatiemarkt uur Welkom door Joan Leemhuis Stout, voorzitter Week Chronisch Zieken uur Voorbeelden van zelfredzaamheid in de praktijk Marc de Hond, ambassadeur Week Chronisch Zieken 2010 Mark de Groot, belangenvereniging van kleine mensen Hilde van der Burg samen met haar hulphond Hugo Lemmens, ex-kankerpatiënt Klazina Bontekoe, mantelzorger van kinderen met een autistische stoornis uur Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (onder voorbehoud) uur Zelfredzaamheid en veiligheid. Gesprek met vertegen woordigers van de landelijke en lokale overheid over wat u (niet) van hen kunt verwachten uur Bekendmaking prijswinnaars De Pen als Lotgenoot uur Lunch en informatiemarkt uur Minisymposia uur Afsluitende borrel op de informatiemarkt De dag staat onder leiding van Lucille Werner. Linkerpagina (v.l.n.r) Boven: Joan Leemhuis Stout, Hilde van der Burg (foto: Liesbeth Sluiter), Hugo Lemmens (foto: Liesbeth Sluiter). Onder: Marc de Hond, Mark de Groot (foto: Liesbeth Sluiter), Lucille Werner (foto: Nico Kroon), Klazina Bontekoe (foto: Liesbeth Sluiter).

6 Minisymposia

7 Minisymposium 1 Ouderen werken mee aan verbeteringen in zorg en welzijn Hoe kan ik een serieuze bijdrage leveren aan verbeteringen van de ouderenzorg? Dat is de bijzondere uitdaging die ouderen aangingen in het Nationaal Programma Ouderenzorg. Dit programma verbetert de zorg voor ouderen met complexe hulpvragen. Het perspectief van ouderen staat daarbij centraal. De verbeteringen zijn noodzakelijk omdat de zorg in lang niet alle gevallen goed aansluit bij de behoeften van de ouderen. Veel ouderen hebben last van meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd. De zorg is vaak georganiseerd per ziektebeeld, waardoor goede afstemming regelmatig ontbreekt. In acht regionale netwerken worden oplossingen voor knelpunten in de ouderenzorg bedacht en uitgeprobeerd. In deze netwerken werken relevante partijen, inclusief speciaal daarvoor opgerichte ouderenpanels, samen. Daarnaast zijn deze ouderen actief betrokken bij de projecten. Zo monitoren zij bijvoorbeeld de voortgang. In het minisymposium maakt u kennis met de unieke opzet van het Nationaal Programma Ouderenzorg en de manier waarop ouderen zelf aan dit programma meewerken. Ook wordt ingegaan op de ervaringen van de ouderen zelf. Hoe is het om deel te nemen aan een doelgroeppanel? Voelt de oudere zich gehoord en hoe vertaalt zich dat in de projecten? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Het CSO (koepel van samenwerkende ouderenorganisaties) vertelt hoe ze de ouderen in de netwerken ondersteunen, door trainingen voor de ouderenvertegenwoordigers, uitwisselingsbijeenkomsten en een handboek speciaal voor ouderen met veel informatie, tips, voorbeelden en verhalen uit de praktijk van participatie.

8 Minisymposium 2 Red jezelf!? Met zelfmanagement? In dit minisymposium wordt ingegaan op de principes van zelfmanagement. Hoe kan iemand met een chronische ziekte zijn leven veilig en verantwoord managen? Wat doen zorgverleners en wat kunnen chronisch zieken daar zelf in betekenen? Hoe voorkom je dat het zoek het zelf maar uit management wordt en de chronisch zieke aan zijn lot wordt overgelaten met alle risico s van dien? Er wordt gekeken naar de betekenis van zelfmanagement en het belang daarvan vanuit patiëntenperspectief. Vervolgens komt het Generiek Model Zelfmanagement aan de orde. Aan de hand van het model wordt nader ingegaan op een praktijkvoorbeeld: het project SMASHING. Zelfmanagement bij astma met ondersteuning door ziekenhuizen, ICT, astmaverpleegkundigen en huisartsen. Het Landelijke Actieprogramma Zelfmanagement (LAZ) organiseert het minisymposium in samenwerking met het LUMC.

9 Minisymposium 3 Ik kan bouwen aan mijn toekomst Hoe kun jij de regie nemen in situaties waarin, vaak onbewust, niet je mogelijkheden maar je beperkingen centraal staan? Dit minisymposium richt zich op jongeren met een chronische ziekte of beperking en iedereen die zich bij hen betrokken voelt. Op dit symposium ben jij de regisseur van een toneelstuk dat je helpt je bewust te worden van je eigen mogelijkheden. Je krijgt handvatten die je leren denken en handelen vanuit je eigen kracht. Want als jongere met een beperking raak je nog te vaak de regie over je eigen leven kwijt. Dat maakt het niet eenvoudig om te studeren of werk te vinden. Als iedereen om je heen begeleiders, ouders net als jijzelf gaat denken vanuit jouw mogelijkheden en jouw eigen kracht, helpt je dat de weg te vinden naar een studie of een baan. Met de vernieuwde Wajong, die geldt sinds januari 2010, wil de overheid investeren in jouw eigen kracht en situaties creëren waarin jij de regie kunt nemen. Daarbij gaat het om de juiste balans tussen zekerheid bieden en zelfontplooiing stimuleren. Het Programma Cultuuromslag Wajong van de ministeries van Sociale Zaken (SZW), Onderwijs (OC&W), Volksgezondheid (VWS) en Jeugd en Gezin (J&G) is opgezet om dit proces een stevige impuls te geven en organiseert daarom dit minisymposium.

10 Minisymposium 4 Best practices zelfredzaamheid Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft diverse projecten gefinancierd die zelfmanagement vergroten. In het eerste deel van dit minisymposium worden pro jecten gepresenteerd met als doel u te inspireren zelf een dergelijk project te starten. U maakt kennis met een digitale coach voor mensen met autisme, met de migrainecoach en de crisiskaart voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg. Met deze kaart kunnen cliënten zelf aangeven aan hulpverleners wat er moet gebeuren wanneer zij in een crisis geraken. Het tweede deel van dit symposium gaat over het aanvragen van subsidies voor projecten. Een panel met vertegenwoordigers van belangrijke fondsen beantwoordt uw vragen. Aanwezig zijn het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, VSB Fonds, Revalidatiefonds, Fonds NutsOhra en Rabobank Foundation. Minisymposium 5 Leef je uit De wedstrijd De Pen als Lotgenoot biedt mensen de mogelijkheid om al hun belevenissen en ervaringen uit het dagelijks leven te delen. Deze verhalen gaan over het leven met een chronische ziekte of handicap. Het delen van ervaringen kan helpen om datgene waar iemand mee zit, een plekje te geven.

11 Daarnaast kan iedereen met zijn ervaringen anderen helpen of steun bieden. Tot slot kan het delen van iemands verhalen begrip kweken bij mensen die zonder aandoening door het leven gaan. Iedereen heeft een eigen creatieve manier om zich te uiten. Daarom konden deelnemers aan de negende editie van De Pen als Lotgenoot meedoen in de categorieën Tekst, Cartoon en Beeld & Geluid. In dit symposium staat creativiteit centraal, met aandacht voor alledrie de uitingsvormen: schrijven, tekenen en opnemen! Hoe kan je jouw leefwereld op een creatieve wijze inzichtelijk maken? Praktische tips en voorbeelden worden aan gereikt voor het verbeelden of verwoorden van jouw leefwereld. Kom naar ons symposium en ervaar hoe jij je creatief uit kunt leven! De organisatie van dit mini symposium is in handen van de Pen als Lotgenoot (in opdracht van CIBG Unit Fonds PGO, gefinancierd door het ministerie van VWS). Minisymposium 6 Oud worden met hiv Hiv is een chronische aandoening geworden. Hierdoor komen er steeds meer ouderen met hiv. Deze ouderen krijgen vaak te maken met meerdere aandoeningen en coinfecties. Sluit de zorg voldoende aan op deze complexe medische en psychosociale levensfase? Een studie van het Aidsfonds heeft duidelijk gemaakt dat enerzijds de zorg hierop nog niet is toegerust, terwijl aan de andere kant mensen met hiv de mogelijkheden die er zijn, onvoldoende benutten. Deze problematiek is breder dan alleen hiv. Immers er komen steeds meer andere

12 chronisch zieken die op oudere leeftijd meerdere aandoeningen ontwikkelen. Ook voor hen is een goede afstemming tussen behandeling, zorgverlening en dagelijks leven van het grootste belang. Daarom is het belangrijk dat niet alleen patiënten(organisaties) maar ook ouderenbonden hun stem laten horen. Het symposium wordt ingeleid door dr. Cees Smit van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-patiënten. Minisymposium 7 Persoonlijk veiligheidsplan Red Jezelf!? Maar op welke wijze doe je dat dan? En hoe vergroot je je zelfredzaamheid? Als het gaat om veiligheid is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een belangrijk aspect van een goede voorbereiding is een persoonlijk veiligheidsplan. Hoe stel je zo n plan op? Hoe weet je wanneer je op alle facetten bent voorbereid? En hoe kan je anderen daarbij helpen? Tijdens dit praktische symposium gaan de deelnemers aan de slag met de handvatten die het Persoonlijk Veiligheidsplan van de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving kunnen bieden. Tevens wordt besproken op welke wijze je dit plan kunt gaan gebruiken. De Taakgroep stimuleert en activeert zelfredzaamheid bij verminderd zelfredzame mensen als onderdeel van Inclusief, Denken en Doen. Zie

13 Aanmeldingsformulier Red Jezelf!? Aanmelden kan ook via: Openingscongres Week Chronisch Zieken 5 november 2010, 1931 Congrescentrum Brabanthallen Naam Tussenvoegsel Initialen M V Functie Organisatie Afdeling Adres Postcode/Plaats Telefoonnummer Deelname aan het congres is gratis en inclusief lunch en bezoek aan de informatiemarkt. Indien het noodzakelijk is voor de lunch rekening te houden met uw dieet, kunt u hier aangeven welk dieet het betreft:

14 Keuze minisymposium s-middags vinden er 7 minisymposia plaats waarvan u er 1 kunt volgen. U kunt hieronder uw keuze aangeven. 1 Ouderen werken mee aan verbeteringen in zorg & welzijn 2 Red jezelf!? Met zelfmanagement? 3 Ik kan bouwen aan mijn toekomst 4 Best practices zelfredzaamheid 5 Leef je uit 6 Oud worden met hiv 7 Persoonlijk veiligheidsplan Toegankelijkheid Indien u een scootmobiel of rolstoel gebruikt of een invalidenparkeerplaats nodig heeft, dan kunt u dit hier aangeven: Scootmobiel Rolstoel Invalidenparkeerplaats Busvervoer Vanaf station Den Bosch Centraal is het ongeveer vijftien minuten lopen naar de congreslocatie. Voor bezoekers die hier moeite mee hebben, worden pendelbussen ingezet. Indien u hier gebruik van wenst te maken, kunt u dat hier onder aangeven. Mocht u met een rolstoel of scootmobiel gebruik maken van het busvervoer, wilt u dat ook aan geven? De maat van de rolstoellift van de bussen is max. 72 cm breed, 140 cm lang. Max gewicht: 200 kg. Ik maak gebruik van het busvervoer Ik maak gebruik van het busvervoer met scootmobiel/rolstoel Nadat wij uw registratie verwerkt hebben, ontvangt u per post een bevestiging van uw deelname en een route beschrijving. U kunt dit aanmeldingsformulier opsturen in een gesloten envelop of faxen naar: Leids Congres Bureau Antwoordnummer VB Leiden Faxnummer: Handtekening Datum Annuleren deelname Wij stellen het zeer op prijs dat u, mocht u verhinderd zijn, dit per laat weten (redjezelf@leidscongres bureau.nl) of telefonisch aan (Leids Congres Bureau). Op deze manier kunnen wij andere geïnteresseerden de gelegenheid bieden om het congres te bezoeken. Als u verhinderd bent, kunt u ook een plaatsvervanger sturen. Ook dit kunt u per of telefonisch doorgeven.

15 Informatiemarkt Op de doorlopende informatiemarkt kunt u kennis maken met diverse (patiënten)organisaties. U vindt er stands van onder meer: ADCA Vereniging Nederland > ApneuVereniging > Bioness > Boogh > BOSK > Cedris > CG-Raad > CIBG Fonds PGO > CIBG/Bureau voor Medicinale Cannabis > Commissie Gelijke Behandeling > De Hart & Vaatgroep > De Pen als Lotgenoot > Epilepsie Vereniging Nederland > Fokus > Fonds NutsOhra > Fonds Psychische Gezondheid > Het Vakantiebureau.nl > Hidradenitis Patiënten Vereniging > I wish there was > KNMP > Labyrint-In Perspectief > Lupus Patiënten Groep > ME/CVS-Stichting Nederland > MEE Nederland > Menzis > Mezzo > Ministerie van SZW > MS web > Multiple Sclerose Vereniging Nederland > Nederlandse Associatie voor legale cannabis en haar stoffen als medicijn > Nederlandse Vereniging van Dystonie > Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten > Nederlandse Vereniging van Lyme Patiënten > NEN > Neurofibromatose Vereniging Nederland > NISB > NPCF > NVVR De Wervelkolom > OSCAR Nederland > Parkinson Vereniging > Patiënten Vereniging Fibromyalgie Eendrachtig Sterk > Patiënten Vereniging van Neurostimulatie > Picture Vakanties > Revalidatiefonds > Sailwise > Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland > Schildklierstichting Nederland > Stap.nu > Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa > Stichting Hersenletselorganisaties Nederland > Stichting Hulphond > Stichting Parc Spelderholt > Stichting Pijn-Hoop > Stichting Residentiële & Ambulante Zorg > Stichting Tubereuze Sclerosis Nederland > Stichting Welder > Stuurgroep Weesgeneesmiddelen > Syringomyelie Patiënten Vereniging > Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving/Rvarium > Taoïstische Tai Chi Vereniging Nederland > Van Lent Systems > Vereniging van Allergiepatiënten > Vereniging van Huntington > Vereniging van Manisch Depressieven en Betrokkenen > Vereniging van Nederland-Davos > Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck > Vereniging Ziekte van Hirschsprung > VSB Fonds > Whiplash Stichting Nederland > WMO-loket Gemeente s-hertogenbosch > ZonMw Deze lijst is onder voorbehoud. De informatiemarkt is vanaf uur ook toegankelijk voor niet-congresgangers.

16 ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie Laan van Nieuw Oost Indië 334 Postbus AE Den Haag Telefoon Fax Het congres wordt georganiseerd door ZonMw in samenwerking met de Stichting Week Chronisch Zieken, de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving/Rvarium en unit Fonds PGO van het CIBG. Met dank aan het Innovatiefonds zorgverzekeraars, De Pen als Lotgenoot, het ministerie van SZW, KNMP en Menzis /04/09/2010

www.zonmw.nl/tijdvoorleven

www.zonmw.nl/tijdvoorleven Het congres wordt georganiseerd door ZonMw in samenwerking met de Stichting Week Chronisch Zieken en de unit Fonds PGO van het CIBG. ZonMw Laan van Nieuw Oost Indië 334 Postbus 93245 2509 AE Den Haag Telefoon

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten

Nieuwsbrief Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten Nieuwsbrief Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten September 2010 NIVEL, Postbus 1568, 3500 BN Utrecht Contactpersoon: Elly van Zoelen, 030-2729777 / e.vanzoelen@nivel.nl Website: www.nivel.nl/npcg

Nadere informatie

Nationaal Programma Ouderenzorg

Nationaal Programma Ouderenzorg Betere zorg voor ouderen met complexe hulpvragen Nationaal Programma Ouderenzorg Geen symbolische vertegenwoordiging, maar serieus luisteren naar kwetsbare ouderen. Hannie van Leeuwen (85), lid programmacommissie

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Jongeren. Activiteitenplan Week Chronisch Zieken 2011 1. 5-12 november 2011. Rotterdam, februari 2011

Jongeren. Activiteitenplan Week Chronisch Zieken 2011 1. 5-12 november 2011. Rotterdam, februari 2011 Activiteitenplan Week Chronisch Zieken 2011 5-12 november 2011 Jongeren Rotterdam, februari 2011 Stichting Week van de Chronisch Zieken Postbus 23328 3001 KH Rotterdam telefoon 010.4366799 e-mail info@chronischziek.nl

Nadere informatie

GoedGebruik Carrousel dagen 2011

GoedGebruik Carrousel dagen 2011 LOCOmotion organiseert in het kader van Zorg voor Beter de GoedGebruik Carrousel dagen 2011 7 juni Utrecht 16 juni Sliedrecht 21 juni Zwolle Elke dag een serie interessante en praktische workshops over

Nadere informatie

Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert

Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert Vindt u het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk zélf regie hebben over de zorg of ondersteuning? Lees dan deze folder. De zorg verandert. Dat roept bij

Nadere informatie

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Leven met de ziekte van Parkinson Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke,

Nadere informatie

Welkom. Stichting Zeldzame Ziekten Nederland. Uitslag enquete Nationaal Plan. 15 maart 2012

Welkom. Stichting Zeldzame Ziekten Nederland. Uitslag enquete Nationaal Plan. 15 maart 2012 Welkom Stichting Nederland Uitslag enquete Nationaal Plan 15 maart 2012 Agenda 1. Doel van de bijeenkomst 2. Overzicht reacties op de enquête 3. Conclusies uit de enquête t.b.v. Nationaal Plan 4. Plannen

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Maak kennis met Fokus, zelfstandig wonen met een lichamelijke handicap

Maak kennis met Fokus, zelfstandig wonen met een lichamelijke handicap Maak kennis met Fokus, zelfstandig wonen met een lichamelijke handicap Hoe werkt Fokus? U kunt als professional in de zorg te maken krijgen met mensen met een ernstige lichamelijke handicap. Fokus maakt

Nadere informatie

Zelfmanagement Programma NPCF - CBO 2008-2012

Zelfmanagement Programma NPCF - CBO 2008-2012 Zelfmanagement Programma NPCF - CBO 2008-2012 Jeroen Havers CBO j.havers@cbo.nl Zelfmanagement Programma NPCF CBO Financiering: VWS Opdrachtgevers: NPCF & patiëntenorganisaties Uitvoering: CBO, looptijd

Nadere informatie

Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ?

Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ? Verwijzen naar de GGZ Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ? Nieuwe structuur in de geestelijke gezondheidszorg Om de kwaliteit en de kostenbeheersing in de geestelijke

Nadere informatie

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties AVI-nieuwsbrief 7 (24 juli 2012) Adviseurs Versterking Wmo ondersteunen bij beleidsbeïnvloeding Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties Geachte Het uitstel

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Programma Inleiding Inleefoefening zelfmanagement met nabespreking Rol patiëntenverenigingen

Nadere informatie

zicht op mijn mantelzorg

zicht op mijn mantelzorg 1 e pagina rode balk met vragenlijst en Cirkel met tekst Overzicht patiënten- of belangenorganisaties In deze lijst vindt u patiënten- en belangenorganisaties. Er is een rangschikking in de lijst gemaakt

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

<naam> <adres> <postcode en woonplaats> Amsterdam, <datum> Geachte <naam>,

<naam> <adres> <postcode en woonplaats> Amsterdam, <datum> Geachte <naam>, Amsterdam, Geachte , In samenwerking met de Radboud Universiteit voeren wij dit najaar een groot onderzoek uit onder de Nederlandse bevolking getiteld

Nadere informatie

2016D07727 LIJST VAN VRAGEN

2016D07727 LIJST VAN VRAGEN 2016D07727 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over

Nadere informatie

Informatiebrochure ParkinsonNet

Informatiebrochure ParkinsonNet Informatiebrochure ParkinsonNet voor Zorgverleners Het ParkinsonNet concept wordt ondersteund door: 2 De ziekte van Parkinson De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende en complexe aandoening. Parkinson

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

klaar voor de toekomst!

klaar voor de toekomst! Jongeren met chronische aandoeningen klaar voor de toekomst! gratis Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners

Nadere informatie

Algemene tegemoetkoming

Algemene tegemoetkoming INFORMATIE 2010 Algemene tegemoetkoming Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) CAK Sinds 2009 voert het CAK een aantal taken binnen de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Voor eigen regie in zorg en samenleving

Voor eigen regie in zorg en samenleving Voor eigen regie in zorg en samenleving Prima instrument, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Mensen zelf hun dingen laten doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je de burger wel goed toerusten.

Nadere informatie

Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening

Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening Wat zijn uw ervaringen? Informatie voor mantelzorgers Wat houdt het onderzoek in? Er kan nog veel verbeteren

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

INFORMATIE 2010. Compensatie eigen risico 2010

INFORMATIE 2010. Compensatie eigen risico 2010 INFORMATIE 2010 Compensatie eigen risico 2010 Wat doet het CAK? Het CAK verzorgt het uitbetalen van de Compensatie eigen risico. Ook berekent en factureert het CAK de eigen bijdrage voor Zorg met Verblijf,

Nadere informatie

Dag van de energie 8 oktober 2009, Den Haag

Dag van de energie 8 oktober 2009, Den Haag Symposium Dag van de energie 8 oktober 2009, Den Haag Nieuwe Achtergracht 17 1018 XV Amsterdam Telefoon (020) 5517700 Telefax (020) 5517799 E-mail: scholing@woonbond.nl www.woonbond.nl/symposia Symposium

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte, J. Hofstede & M. Heijmans, NIVEL, november

Nadere informatie

Wie heeft hier de regie? Henriëtte van der Horst

Wie heeft hier de regie? Henriëtte van der Horst Wie heeft hier de regie? Regie bij de cliënt vanuit het eerstelijns perspectief Henriëtte van der Horst UNO symposium 2018 Amsterdam UMC Locatie VUmc Disclosure H.E. van der Horst Geen banden met farmaceutische

Nadere informatie

Openingscongres Week van de Chronisch Zieken 7 november 2008, Orpheus Apeldoorn. Programma. Hulpmiddelen

Openingscongres Week van de Chronisch Zieken 7 november 2008, Orpheus Apeldoorn. Programma. Hulpmiddelen Openingscongres Week van de Chronisch Zieken 7 november 2008, Orpheus Apeldoorn Leven met Programma Medicijnen en Hulpmiddelen Leven met Medicijnen en Hulpmiddelen Mensen met een chronische ziekte of handicap

Nadere informatie

3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ. Familie-organisaties. Handleiding Familiebeleid

3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ. Familie-organisaties. Handleiding Familiebeleid 3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ Familie-organisaties Balans Balans is een landelijke vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD,

Nadere informatie

Integrale zorg voor chronisch zieken; het spel en de knikkers

Integrale zorg voor chronisch zieken; het spel en de knikkers Integrale zorg voor chronisch zieken; het spel en de knikkers uitnodiging 12 april 2011 ZonMw programmadag 2011 Diseasemanagement chronische ziekten gecombineerd met inspiratiemiddag Vilans Programmadag

Nadere informatie

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen.

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Wij bieden verschillende vormen van ondersteuning en zijn altijd bereid om mee te denken over wat bij

Nadere informatie

NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 VOLKSGEZONDHEID. 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam

NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 VOLKSGEZONDHEID. 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 S A M E N I N V E S T E R E N I N G E Z O N D H E I D VOLKSGEZONDHEID 2 0 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam Volksgezondheidsprijs 2011 Fikse korting

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs

Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs met cc naar de cliënt Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs Wilt u uw beleid, onderzoek en onderwijs meer vraaggericht maken? Wilt u weten of u de

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Vragenlijst Toestemming uitwisselen medische gegevens Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Toestemming uitwisselen medische gegevens Inleiding Uw zorgverlener is verplicht

Nadere informatie

INFORMATIE COMPENSATIE EIGEN RISICO. Compensatie eigen risico 2008

INFORMATIE COMPENSATIE EIGEN RISICO. Compensatie eigen risico 2008 INFORMATIE COMPENSATIE EIGEN RISICO Compensatie eigen risico 2008 Compensatie eigen risico > Elke verzekerde van 18 jaar en ouder betaalt vanaf 1 januari 2008 een verplicht eigen risico van maximaal 150,-

Nadere informatie

Kennis- en behandelteam

Kennis- en behandelteam 0348-44 17 14 info@rijnhoven.nl Kennis- en behandelteam In goede handen met uw gezondheidsklachten Een thuis voor ouderen. Met zelfstandigheid waar mogelijk. En precies de zorg die nodig is. Welkom bij

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie

Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie Workshop: Zoek het uit! Praktijk en wetenschap dichter bij elkaar 31-01-2019, Nieuwegein Dr. AnneLoes van Staa & Lausanne Mies Hogeschool

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

leo kannerhuis nederland KAIRO Focus op het talent, niet de beperking ATN Jonx Lentis Noorderpoort

leo kannerhuis nederland KAIRO Focus op het talent, niet de beperking ATN Jonx Lentis Noorderpoort leo kannerhuis nederland KAIRO Focus op het talent, niet de beperking ATN Jonx Lentis Noorderpoort Met de lesstof heb ik geen probleem, dat lukt wel. Maar samenwerken, plannen en alle andere situaties

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE THUISZORG

GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG Instituut voor Zorgprofessionals biedt de cursus Geïntegreerde Thuiszorg aan. In de cursus staat het opzetten en onderhouden van een samenwerking tussen

Nadere informatie

QUOTE-questionnaire for disabled persons

QUOTE-questionnaire for disabled persons QUOTE-questionnaire for disabled persons Name Language Number of items Developed by QUOTE-Disabled Dutch Focus on GP-care, rheumatologist, physiotherapist and homecare NIVEL, NOW Year 1997 Corresponding

Nadere informatie

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddyzorg Nijmegen e.o. Panovenlaan 1 6525 DZ Nijmegen Tel: 024-3297731 Fax: 024-3245558 Email: buddyzorg@nim.nl Buddy worden, buddy zijn Deze brochure

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer)

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Klanten 2013 Wat krijgt u van het CAK? Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Leven met diabetes kan behoorlijk lastig zijn. Het heeft

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

Welkom bij Mindfit basis ggz

Welkom bij Mindfit basis ggz Welkom bij Mindfit basis ggz Eerste gesprek 2 Privacy 2 Zorgzwaarteproduct 2 Vergoeding 2 Elektronisch dossier 3 Wettelijke rechten en plichten 3 Identificatie en registratie 3 Meten 4 Cliëntenraad 4 Tevredenheid

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

AVI-activiteiten 2014-2015. Aanbod van programma Aandacht voor iedereen

AVI-activiteiten 2014-2015. Aanbod van programma Aandacht voor iedereen AVI-activiteiten 2014-2015 Aanbod van programma Aandacht voor iedereen Januari 2014 Inhoudsopgave AVI-activiteiten 2014-2015... 3 Aandachtspunten... 4 Aandacht voor iedereen Het programma Aandacht voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten

Nieuwsbrief Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten Nieuwsbrief Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten September 2006 NIVEL, Postbus 1568, 3500 BN Utrecht Contactpersoon: Elly van Zoelen, 030-2729777 / e.vanzoelen@nivel.nl Website: www.nivel.nl/npcg/

Nadere informatie

Zelfstandig omgaan met COPD. - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e-vita COPD platform en wetenschappelijk onderzoek.

Zelfstandig omgaan met COPD. - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e-vita COPD platform en wetenschappelijk onderzoek. Zelfstandig omgaan met COPD - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e- COPD platform en wetenschappelijk onderzoek - Informatie voor deelnemers Zelf de regie bij uw COPD behandeling

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

Fonds PGO Activiteitenplan

Fonds PGO Activiteitenplan Let op! Dit formulier graag digitaal invullen, uitprinten, ondertekenen en retour sturen. Fonds PGO enplan Naam organisatie 1 Lotgenotencontact > U geeft aan voor welke activiteiten op het gebied van lotgenotencontact

Nadere informatie

Zelfmanagement: De uitdaging

Zelfmanagement: De uitdaging Zelfmanagement: De uitdaging Dr. Sasja Huisman Medisch Psycholoog/Onderzoeker (LUMC) Docent Gezondheidspsychologie (Universiteit Leiden) Ijsland Hoe doe je dat eigenlijk, jezelf en je diabetes managen?

Nadere informatie

PGO Monitor 2010. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten

PGO Monitor 2010. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten PGO Monitor 2010 Factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten PGO Monitor 2010 Voorwoord De samenleving investeert in organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten door

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

Chronisch ziek en Werk. Ton van Hout Projectcoördinator t.vanhout@reumabond.nl 06-53275486

Chronisch ziek en Werk. Ton van Hout Projectcoördinator t.vanhout@reumabond.nl 06-53275486 Chronisch ziek en Werk Ton van Hout Projectcoördinator t.vanhout@reumabond.nl 06-53275486 Introductie. Reumapatiëntenbond Reumafonds Reuma in Nederland 2 Omvang van groep mensen met een reumatische aandoening

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Klachtenbehandeling bij zorgverzekeringen

Klachtenbehandeling bij zorgverzekeringen Klachtenbehandeling bij zorgverzekeringen Bent u ontevreden? Vertel het ons! Kijk voor meer informatie op www.prolife.nl/klachten Bent u ontevreden? Vertel het ons! Bent u ontevreden over een beslissing

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 oktober 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 oktober 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Nieuwe wegen naar ondernemerschap

Nieuwe wegen naar ondernemerschap Nieuwe wegen naar ondernemerschap Uitnodiging Slotsymposium NTN Ondernemerschap Maandag 21 maart 2005 14.00 18.00 uur Madurodam George Maduroplein 1 Den Haag Voor wie Beleidsmakers op het terrein van ondernemerschap,

Nadere informatie

Uw persoonsgegevens en uw privacy

Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw gegevens in veilige handen Algemeen De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) beschermt uw privacy en uw persoonsgegevens. Deze wet verplicht organisaties die met persoonsgegevens

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Utrecht, 25 april Geachte leden van de Wmo-raad,

Utrecht, 25 april Geachte leden van de Wmo-raad, Geachte leden van de Wmo-raad, Utrecht, 25 april 2012 Er gaat de komende tijd veel veranderen als het gaat om de Wmo. Zowel de gemeente, maar ook u als Wmo-raad gaat een intensieve en spannende tijd tegemoet

Nadere informatie

Verzoek Voorziening beroepsonderwijs bij arbeidsongeschiktheid of bijzondere omstandigheden

Verzoek Voorziening beroepsonderwijs bij arbeidsongeschiktheid of bijzondere omstandigheden Verzoek Voorziening beroepsonderwijs bij arbeidsongeschiktheid of bijzondere omstandigheden Dit formulier Heb je door arbeidsongeschiktheid of bijzondere omstandigheden studievertraging opgelopen en kun

Nadere informatie

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis broer AlsAls jeje broer zus ooff zus heeft tisme heeft auautisme een groep voor broers en zussen van kinderen met een autisme-spectrumstoornis juli 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief. Haal het beste uit jezelf! NHL Hogeschool helpt studenten om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dat op zich is al een uitdaging,

Nadere informatie

U zorgt voor iemand met dementie. Wie zorgt er voor u?

U zorgt voor iemand met dementie. Wie zorgt er voor u? U zorgt voor iemand met dementie. Wie zorgt er voor u? Uw hart luchten Adviezen inwinnen Uw problemen bespreken Mevrouw Meijers weet wat het is om te zorgen voor iemand met dementie: Zowel mijn buurvrouw

Nadere informatie

Gemeente Groningen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Groningen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Groningen laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Groningen.

Nadere informatie

BETEROUD TRAPT AF. Betty Meyboom - de Jong Voorzitter programmacommissie NPO Amsterdam, 29 januari 2016

BETEROUD TRAPT AF. Betty Meyboom - de Jong Voorzitter programmacommissie NPO Amsterdam, 29 januari 2016 BETEROUD TRAPT AF Betty Meyboom - de Jong Voorzitter programmacommissie NPO Amsterdam, 29 januari 2016 Inhoud praatje: Nationaal Programma Ouderenzorg www.beteroud + cooperatie Waaraan bestaat behoefte

Nadere informatie

Waar u bij CZ op kunt rekenen

Waar u bij CZ op kunt rekenen Zorgbijsluiter Waar u bij CZ op kunt rekenen Waar u bij CZ op kunt rekenen U hebt gekozen voor een zorgverzekering bij CZ Actief in Gezondheid. U kunt rekenen op een prima verzekering met een zo laag mogelijke

Nadere informatie

Sensire Astma en COPD

Sensire Astma en COPD Sensire Astma en COPD is onderdeel van Sensire. Astma en COPD Omgaan met veranderingen Astma en COPD. In veel opzichten lijken deze ziekten op elkaar. In beide gevallen kan er sprake zijn van benauwdheid

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

verslavings VRIJ LEVEN

verslavings VRIJ LEVEN IEDER MENS IS BESTEMD OM VRIJ TE ZIJN verslavings VRIJ LEVEN INFORMATIE VOOR CLIËNTEN GELOOF IN VRIJHEID WELKOM BIJ TERWILLE BEDANKT VOOR JE AANMELDING BIJ TERWILLE. GOED DAT JE DEZE STAP HEBT GEZET. OM

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Bestuurlijk akkoord GGZ en gemeenten

Bestuurlijk akkoord GGZ en gemeenten Bestuurlijk akkoord GGZ en gemeenten Veronique Esman Directeur Curatieve Zorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 21 november 2013 Inhoud 1. Akkoorden curatieve zorg 1. Akkoorden curatieve

Nadere informatie

De ergotherapeut. Radboud MS Centrum

De ergotherapeut. Radboud MS Centrum De ergotherapeut Radboud MS Centrum Het Radboud MS Centrum is hét kennis- en behandelcentrum voor mensen met de chronische ziekte multiple sclerose (MS). Het centrum brengt de kennis en jarenlange ervaring

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

Gemeente Nijmegen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Nijmegen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Nijmegen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Nijmegen.

Nadere informatie

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS Inhoud Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS DEEL I: Inleiding 1. Een vak met geschiedenis en toekomst 1.1 Begeleiding van ziekte en zorg thuis 1.2 Leren balanceren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten

Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten December 2010 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier

Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting www.donorvoorlichting.nl Donoren zijn van levensbelang Inclusief donorformulier Donoren zijn van levensbelang Donororganen en donorweefsels zijn nodig om ernstig

Nadere informatie