Krantbericht. 'Mijn Hollandse boot' Activiteiten. Home Informatie Nieuws Activiteiten Foto's Agenda Contact. Gebruikermenu. Admin pagina Uitloggen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Krantbericht. 'Mijn Hollandse boot' Activiteiten. Home Informatie Nieuws Activiteiten Foto's Agenda Contact. Gebruikermenu. Admin pagina Uitloggen"

Transcriptie

1 Home Informatie Nieuws Activiteiten Foto's Agenda Contact 'Mijn Hollandse boot' Krantbericht Gebruikermenu Admin pagina Uitloggen Week 19 Er is de afgelopen week hard gewerkt aan de vlieger. De boot heeft bij Jachtwerf Roelofsen een motorfundatie, een roerkoning, een frame voor bankjes en een mastvoet gekregen. De mastvoet is zo gemaakt dat je de 'ongestaagde mast' gemakkelijk kunt plaatsen. Op dit moment wordt de vlieger klaargemaakt voor de spuiter. Van binnen en buiten wordt de boot binnenkort door straalbedrijf Petersen voorzien van een zwarte coating. Beide bedrijven leveren vakwerk! Activiteiten 'Mijn Hollandse boot' Kennismakingsdag op Mijnschool De Stichting Educare Mijn School De Springplank De Lelie De Arend

2 Week 18 Voor de meivakantie hebben we bij Veluvia (oude werfhelling Harderwijk) de documentaire 'meer dan een scheepsproject' bekeken met leerlingen, ouders en andere belangstellenden. De documentaire is prachtig geworden en wordt ook op HK13 uitgezonden. Meneer Kramer bedankt voor het maken van deze bijzondere film. Week 17 Het project heeft een mooi vervolg gekregen. Een groep meiden uit klas 2 heeft een tweetal zonen en dochters van oud vissers geïnterviewd. Hierover is een mooi krantenartikel verschenen. Mooi om te zien dat jong en oud op een bijzondere wijze met elkaar in contact zijn gekomen. Nieuwsgierig lees dan het artikel. Achtergrond van Mijnboot. Week 16 De bodem van de boot is ondertussen gedubbeld met 4 mm dik staal. Het lassen ging moeizaam vanwege het oude ijzer. De Volvo Penta is verkocht. Dit blok woog 220 kg. Net iets te zwaar voor de boot. We hebben nu een Ruggerini 10 pk 1-cilinder. Het blok is de helft lichter. Op school zijn Bjorn, Wilco, Tarik en Cees bezig met het opknappen van een tweetal masten voor een particulier. De masten van Bjorn zijn af. Meneer de Jong maakte voor hem een mooie nieuwe giek, die ondertussen in de lak staat. Bjprn heeft een mooi oud zeilschouwtje van hout.

3 Week 15 Deze week ontvingen we de brief van de heer Kaak uit België. Het is inderdaad een Vlieger. Dit type boot kwam voor op de Maas en de Rijn. De meeste binnenvaartschepen hadden vroeger een Vlieger of andere werkboot achter hun schip. De Vlieger was zeer geschikt om aan te leggen op de zanderige oevers van de rivier. Mooi dat we nu iets meer weten over de historie. We hebben nog een mazzeltje. Op de scheepswerf van Roelofsen lagen een aantal merbau planken van zo'n 3 cm dik! Deze kunnen we gebruiken voor het maken van de zitbanken. Wil je lezen wat dhr. Kaak wist te vertellen over de boot lees dan zijn brief...

4 Week 14 In februari is het eindelijk zover en kan de boot worden gelast. Er komt in ieder geval een nieuwe bodemplaat in. Momenteel is het nog een raadsel of het om een echte Hollandse boot gaat, er zijn vroeger vele soorten van dit soort werkboten gebouwd. Elke streek had zijn eigen werkboten. die onderling van vorm verschilden. Ook de namen verschillen. Zo zijn er Doesburgers, Sliedrechters en Boskopers. Een bezoeker van de schoolsite meende dat het wellicht om een 'vlieger' en niet om een Hollandse boot gaat. Om zeker te zijn of het gaat om een Hollandse boot of een 'vlieger' gaan we volgende week naar het scheepvaartmuseum te Amsterdam. We zullen daar op zoek gaan naar informatie. Ook is er contact met Maurice Kaak. Dhr. Kaak is 80 jaar, woont in België en heeft veel verstand van oude werkboten. De foto's van de boot zijn opgestuurd. Dhr. Kaak heeft geen internet en heeft beloofd ons te zullen schrijven. Spannend! Week 13 Deze week zijn we op bezoek geweest bij Jachtwerf Roelofsen. We hebben een kijkje genomen bij de boot die in één van de hallen staat. De bodem van de boot wordt in november vervangen. De bodem is toch slechter dan we eerst dachten.

5 Week 12 Momenteel ligt het werken aan de boot even stil. De boot ligt te wachten op het benodigde laswerk en de plaatsing van de motor. In de boot komt een oude inboard 2-cilinder diesel (Volvo Penta MD2, 15,5 pk).

6 De motor is watergekoeld en is lopend uit een oude zeilboot gekomen. Volvo Penta's staan bekend als betrouwbaar en sterk. Voor het kunnen plaatsen van de motor is in de boot een stevige fundatie nodig. Maar ook onder de boot moeten aanpassingen gemaakt worden voor het roer en de schroefas. Zo komt er o.a. een 'hakje' onder de boot. Week11 De zwaarden zijn deze week voorzien van rvs beslag. Met veel geduld hebben Björn en Wilco het beslag gemaakt. Zoals altijd onder de vakkundige leiding van meneer de Jong. Het resultaat mag er zijn! De zwaarden worden binnenkort gelakt met speciale blanke lak (Copperant).

7 Week 10 Deze week hebben we het straalbedrijf bezocht. We hebben een mooie uitleg gekregen door dhr. Petersen over hoe de boot straks wordt gestraald. Straalbedrijf Petersen kan eigenlijk alles stralen wat van metaal is gemaakt. Met staalkorrels of glasparels wordt onder hoge druk gestraald. Na de uitleg hebben we een rondleiding gekregen op het bedrijf. Als een voorwerp wordt gestraald gaat het daarna in de epoxyprimer zodat het niet kan gaan roesten. Zelfs hele grote voorwerpen zoals een enorme container kun je laten stralen en spuiten. Een mooie ochtend om niet vergeten! Meneer de Jong heeft deze week een mastbank gemaakt en twee zwaardklampen. Een zwaardklamp is een zwaardstootklos aan de zijkant van de boot, deze beschermt het zwaard. Een mastbank is een bankje waar een vierkant gat van 10 cm bij 10 cm in zit voor de mast.

8 Week 9 Het werken aan de boot ligt even stil. Het is wachten op het straalwerk. Het is spannend of de huiddikte van de boot voldoende is na het stralen en of we veel laswerk hebben. Volgende week zaterdag wordt de boot weer op een kar gehesen door Johan Bruijnes en zal de boot van binnen en buiten worden gestraald. De boot wordt daarna in de lasmenie gezet zodat hij niet verder kan roesten en klaar is voor het lassen. Vooraf brengen we een bezoek aan het straalbedrijf Petersen. Henk Petersen geeft dan een rondleiding. Johan en Henk alvast bedankt voor de hulp! Week 8 Prachtig om te zien dat van het ruwe eikenhout mooie zwaarden gemaakt kunnen worden. De zwaarden zijn van binnen verstevigd met roestvast stalen draadeind. Zwaarden maken is een precies werk. Een zwaard is aan de onderkant dunner van vorm, de binnenzijde moet wat hol zijn, de buitenzijde bol. Nog onzeker is waarmee we de zwaarden gaan behandelen. De adviezen op internet lopen erg uiteen. Meneer van Ark heeft deze week met ons gewerkt aan de spanten. Het valt niet mee om passende spanten te maken. Het slijpwerk is door meneer van der Meer gedaan. Binnenkort gaat de boot naar straalbedrijf Petersen. Van dhr. Roelofsen van de jacht -en scheepswerf kunnen we een kar en hijsbanden lenen. Mooi dat zoveel mensen ons helpen met het project.

9 Week 7 Deze week hebben we gewerkt aan het maken van nieuwe spanten. Verder hebben we de boot ontroest. Achter sommige spanten zaten veel aangekoekte roestlagen en vuil. Ook hebben we overtollige bouten en moeren verwijderd. Er zitten nu wel een aantal gaten in de boot. Meneer de Jong heeft afgelopen vrijdag eikenhout gehaald om de zwaarden te maken. Het hout komt van houthandel van Dijk in Laren. De prijs viel wat tegen. Het bleek dat we een verkeerde prijsberekening hadden gemaakt... Maar het is goed en droog eikenhout. Het spinthout (zachte hout net onder de bast) wordt weggezaagd. Van het kernhout (komt uit het midden van een boom en is hard) worden de zwaarden gemaakt. Op het internet vonden we eerder een oud scheepsblad (de Bokkepoot nr. 62) over de bouw van een Hollandse boot. Hierin staat ook een bouwtekening van een zwaard. Deze tekening gaan we gebruiken voor onze zwaarden. Week 6 Afgelopen week hebben we een bezoek gebracht aan de scheepswerf en het Bottermuseum te Elburg. We kregen een prachtige uitleg van Cees Leusink. Hij is leerwerkmeester op de werf. Een echte vakman. Tijdens ons bezoek was hij bezig met de restauratie van een pluut.

10 We hebben gevraagd van welk hout de zwaarden voor onze Hollandse boot het beste gemaakt kunnen worden. Dit is eikenhout. We hebben al zwaarden, deze zijn iets te smal. Hij gaf het advies om ze te splitsen en er een wigvormig stuk in te zetten. Ook heeft hij de vorm van het roer getekend voor onze boot. Cees Leusink bedankt voor de uitleg! Een dag om niet te vergeten. Week 5 We hebben heel goedkoop een prachtige mast kunnen kopen van 4.95m. De mast is een originele puntermast. Een goede mast bestaat vaak uit drie delen die aan elkaar verlijmd zijn. Ook hebben we bijpassende bruine zeilen van dacron. Dacron zeilen zijn sterker dan katoenen zeilen en gaan langer mee. De eigenaar van de mast en zeilen was Jan Westerink uit Elburg. Het afgelopen jaar heeft hij een langere mast met bijpassende zeilen gekocht. De oude set lag keurig op zolder opgeborgen en is in prima staat. Jan Westerink heeft een punter in de haven van Elburg. Punter EB40 ( Het visserijnummer van de familie Westerink, beter bekend in Elburg als familie van Jan Rem). Jan, bedankt voor de mast en de mooie bruine zeilen! Of de maat van het grootzeil klopt gaan we binnenkort opmeten. Het kan zijn dat het grootzeil moet worden vermaakt. Het zeil is een sprietzeil. Om een indruk te krijgen hoe de Hollandse boot er met zwaarden, een houten roer en een sprietzeil uit ziet, is er een ontwerp gemaakt. ontwerp: Hollandse boot met sprietzeil gemaakt door J. van der Meer

11 Week 4 Deze week kregen we de opdracht om zoveel mogelijk informatie op te zoeken over een zeilende Hollandse boot. We vonden een zeilplan uit We ontdekten dat de maten van onze Hollandse boot hetzelfde zijn! De Hollandse boot heeft een spriettuig, houten zwaarden en een houten roer. We gaan nu op zoek naar een gebruikte houten mast en een spriettuig. De houten zwaarden en het houten roer kunnen we misschien op school maken. Week 2 en 3 Het ontroesten van de bodem vraagt veel geduld, Bjorn in actie Zelfbedachte oplossing bij regen

12 Dhr. Roelofsen van de scheepswerf heeft de boot bekeken en heeft het advies gegeven om de boot te laten stralen. In juni gaat de boot naar straalbedrijf Petersen. Binnenkort worden de verroeste spanten weggeslepen Week 1/ 13 april Zaterdag rond 8.30 was de boot op school. Johan Bruijnes uit Hierden en zijn zoon Wilco (leerling van Mijnschool) hesen de boot op z'n plek. Vele handen maken licht werk

13 1500 kg 'schoon aan de haak' Eindelijk op z n plek, de restauratie kan beginnen

14 Met dank aan: Johan Bruijnes Dienstverlening 'Mijn Hollandse boot' Sinds kort ligt een originele Hollandse boot op het achterplein van Mijnschool. De boot is gebouwd rond 1900 en werd gebruikt als voetveer tussen Woudrichem en Slot Loevestein. Maar ook heeft het als 'proviandboot' gevaren op de Maas en bevoorraadde het de grote schepen met voedsel.

15 Kenmerken Bouwjaar: rond 1900 Materiaal: ijzer (ipv staal) Verbindingen: klinknagels Maten: Lengte: 5.70 m, breedte 1.75 m Karakteristieken: smeedijzeren bovenrand met uitsparingen voor roeispanen Werf: hoogstwaarschijnlijk in gebied rond Werkendam/ Lekkerkerk. Dit soort schepen werden in die tijd niet geregistreerd. De leerlingen van mijnschool gaan de komende weken meehelpen het scheepje te restaureren. De komende periode kunnen de vorderingen wekelijks gevolgd worden. Inloggen Copyright 2014 Mijn School. Designed by: BC Webdesign

Restauratieplan HK59. Opdrachtgever: Peter en Dries van den Berg

Restauratieplan HK59. Opdrachtgever: Peter en Dries van den Berg Restauratieplan HK59 Opdrachtgever: Peter en Dries van den Berg Harderwijk, 17 maart 2017 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Aandachtspunten project... 5 3. De onderdelen van een botter... 6 3.1 De zwaarden en

Nadere informatie

Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova

Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova Bouwjaar : 1929 Werf: Boot Leiderdorp Bouwnummer: 1299 lengte: 50 m Breedte: 6,50 m Holte: 2,25 m Inleiding De stichting Terra Nova heeft mij gevraagd

Nadere informatie

Git Nordisk Kryssare uit 1961

Git Nordisk Kryssare uit 1961 Git Nordisk Kryssare uit 1961 Ontwerper: Bertil Bothen Werf: Oskarshamn Bouwjaar: 1961 Boottype: Nordisk Kryssare 5 1/2 meter Tuigage : Zevenachtste Rompvorm: S-spant Rompmateriaal: Mahony/ blank gelakt

Nadere informatie

Gipon Hoogaars 900. Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t.

Gipon Hoogaars 900. Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t. Doeve Makelaars/taxateurs vof Sworn & EMCI certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL-3133 AV Vlaardingen Havennummer 703 Tel +31(0)10 248 98 30 Mobiel +31(0)653 20 20 84 Email

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t.

Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t. Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters ?tttopïper öo 2 MATILDA 20 ZEEWAARDIG P O L V E S T E R MIDZWAARD KAJUITZEILJACHT MET 4 SLAAPPLAATSEN De 20 is een ruim en geheel onkenterbaar polyester kajuitzeiljacht met 4 slaapplaatsen. Het is een

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

Vereniging Westlander Schippers Collectief commissie schepen en scheepsuitrusting. Reglement Schepen en scheepsuitrusting.

Vereniging Westlander Schippers Collectief commissie schepen en scheepsuitrusting. Reglement Schepen en scheepsuitrusting. Vereniging Westlander Schippers Collectief commissie schepen en scheepsuitrusting Reglement Schepen en scheepsuitrusting Uitgangspunten: - Originaliteit - Veiligheid - Uitrusting Inhoud: Deel 1 Romp /

Nadere informatie

Dutch steel MY "de Ontmoeting"

Dutch steel MY de Ontmoeting Dutch steel MY "de Ontmoeting" AFMETINGEN : ca. 18.55 x 4.85 x 1.7 meter WERF ONTWERP BOUWJAAR MOTORISERING AANTAL HUTTEN : 1 + 1 LIGPLAATS VRAAGPRIJS : Euro 297.000 : Scheepswerf J. vd Molen & Zonen -

Nadere informatie

Easy Sail. Kwelderweg 1 Dokkumer Nieuwe Zijlen 9291 MD Kollum. Nederland +31(0) Opgevraagd op: zondag 4 augustus 2019.

Easy Sail. Kwelderweg 1 Dokkumer Nieuwe Zijlen 9291 MD Kollum. Nederland +31(0) Opgevraagd op: zondag 4 augustus 2019. Groninger Kapiteinssloep 700 Prijs: 15.800 BTW betaald Bouwjaar 2000 Ref. nr.: Verkoper: Categorie: Lengte: Breedte: Diepgang: Materiaal: Bouwjaar: Land: Slaapplaatsen: Prijs: Lengte: 7,00 m Materiaal:

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

White Whale Yachtbrokers

White Whale Yachtbrokers Koopmans 38 (Casco) Prijs: 25.000 BTW betaald Bouwjaar 2019 Lengte: 11,70 m Materiaal: Aluminium Ref. nr.: 134531 Verkoper: White Whale Yachtbrokers - Sneek Verkoper ref.: Koopmans 38 Aluminium Casco Categorie:

Nadere informatie

Lelievlet. Een Elfrink Bouwplaat, Wageningen. Aangeboden door: Elfrink-Bouwplaten.

Lelievlet. Een Elfrink Bouwplaat, Wageningen. Aangeboden door: Elfrink-Bouwplaten. Lelievlet Aangeboden door: Elfrink-Bouwplaten http://www.elfrink-bouwplaten.nl Een Elfrink Bouwplaat, Wageningen, SCHAAL ± 1:38, 52 onderdelen. Afmetingen model: lengte 145mm, breedte 47mm, hoogte 170mm

Nadere informatie

Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee

Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee Wedstrijd MM klasse 28 juni Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee De ROMP: Deze is voor iedereen gelijk het onderhoud gewoon zorgen dat hij schoon is

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters E.G. VAN Zuiddijk 412 Z a a n d a m Telefoon 4708 Na 17.30 uur 4209 Postgiro 216288 Postbus 113 DE S T A D T S C H E E P S W E R F N.V. Houten en plastic jachtbouw - Reparatie Taxaties - Bemiddeling bij

Nadere informatie

W114 coupe Basis Geplaatst door wolfskin - 29 jan :52

W114 coupe Basis Geplaatst door wolfskin - 29 jan :52 W114 coupe Basis Geplaatst door wolfskin - 29 jan 2016 02:52 Dag allen, İk noem het basis omdat de vloer een beurt krijgt, wel ja een beurt? Ze wordt volledig vervangen. Met hulp van een vriend met jaren

Nadere informatie

Naam boot: WM 15 Volgnummer: 003 NRVM nr: 0367. A.J. v.d. Ree Jaar: 1990. Eigenaar: v.d. Hoff, Hardinxveld Bouwjaar: ca. 1899-1902.

Naam boot: WM 15 Volgnummer: 003 NRVM nr: 0367. A.J. v.d. Ree Jaar: 1990. Eigenaar: v.d. Hoff, Hardinxveld Bouwjaar: ca. 1899-1902. Naam boot: WM 15 Volgnummer: 003 NRVM nr: 0367 Ligplaats: Werkendam Eigenaar: A.J. v.d. Ree Jaar: 1990 Werf: v.d. Hoff, Hardinxveld Bouwjaar: ca. 1899-1902 Bouwgegevens: Bouwwijze boot: geklonken Aantal

Nadere informatie

Het geheim van de Kolibriwerf

Het geheim van de Kolibriwerf Het geheim van de Kolibriwerf Vanaf de straatkant verwacht je niet dat achter die kleine huisjes een werf staat. Deze werf is in 1990 door het bedrijf zelf ontworpen en gebouwd. Pim, mister Kolibri, ligt

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters VAARIMPRESSIE ETAP 37S FOTOFINISH 22 I WATERKAMPIOEN#U 2002 2 Etap leek de afgelopen jaren wat 'zoekend'. De werf wilde af van het imago goede, maar behoudende boten te bouwen. Maar slaagde er niet goed

Nadere informatie

ex IJsselmeerkotter 14.88 49.500,--

ex IJsselmeerkotter 14.88 49.500,-- Doeve Makelaars/taxateurs vof Sworn & EMCI certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL-3133 AV Vlaardingen Havennummer 703 Tel +31(0)10 248 98 30 Mobiel +31(0)653 20 20 84 Email

Nadere informatie

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk.

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Hoe het begon. Even voorstellen. Wij zijn Yvonne en Koen. Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Ik (Koen) zeil al sinds mijn 12 e

Nadere informatie

Batavia werf. We gingen naar Batavia werf.

Batavia werf. We gingen naar Batavia werf. Batavia werf We gingen naar Batavia werf. Met de klas. En we gingen ook met de auto. Ik zat met Yessir Thijs en Sebastiaan en de moeder van Sebastiaan.We hadden ook groepjes toen we in de Batavia werf

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters anwb.nl/watersport, de site voor watersporters B. Hosangweg 80 - Woubrugge - Holland - Tel. 01729-8120 Ontwerp: E.G. van de Stadt w Gebouwd door de Woubrugse Jachtwerf G. van Wijk en Zoon 2 anwb.nl/watersport,

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars

Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Het nieuwe trimsysteem in de Laser!

Het nieuwe trimsysteem in de Laser! Het nieuwe trimsysteem in de Laser! Al een tijdje zijn er binnen de internationale Laserklasse plannen om de Laser aan te passen aan het moderne zeilen, en daarbij het zeilen in de Laser toegankelijker

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters COMPROMIS 909 2 3 In vervolg op de succesvolle zeiljachten Compromis 720, 777 en 850, heeft de werf nu door Frans Maas de Compromis 909 laten ontwerpen. De Compromis 909 is een snel, veilig familie-toerjacht,

Nadere informatie

De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS.

De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS. De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS. Tijdens de Clubshow in september 2011, viel het enkele leden van Technische Commissie en het bestuur op, dat er ondanks jarenlange promotie van de W.B.O. standaard

Nadere informatie

Amsterdam Nautic. Werfkade RA Amsterdam. Nederland +31(0) Opgevraagd op: woensdag 28 augustus Lengte: Materiaal: Bouwjaar:

Amsterdam Nautic. Werfkade RA Amsterdam. Nederland +31(0) Opgevraagd op: woensdag 28 augustus Lengte: Materiaal: Bouwjaar: Kotter 21.50 Zeilkotter Prijs: 149.500 BTW betaald Bouwjaar 1960 Ref. nr.: erkoper: Categorie: Lengte: Breedte: Diepgang: Materiaal: Bouwjaar: Land: Slaapplaatsen: Prijs: Lengte: 21,50 m Materiaal: Staal

Nadere informatie

Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd.

Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd. Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd. Op 14 mei 2016 was het eindelijk zo ver. Na de toekenning van een bijdrage van het Iepen Mienskip Fûns was het geld beschikbaar voor de grondige opknapbeurt

Nadere informatie

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer redders langs de kust Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT Muitgeverij marmer Schoolreis Ed Koopman / KNRM Enkhuizen / Donderdagmiddag 15:34 uur DE DRIEËNDERTIG KINDEREN

Nadere informatie

En van donker blauw, via blank naar een mooie handreling met drie vernislagen.

En van donker blauw, via blank naar een mooie handreling met drie vernislagen. Renovatie Albin 21 23-10-2009 de Cirrus gaat uit het water, het vaarseizoen 2009 is voor ons voorbij. Na een paar uurtjes, met wat hulp van vrienden, stond de Albin 21 op de trailer en kon vervoerd worden.

Nadere informatie

De basis voor de presentatie van uw kunstwerk, product of object

De basis voor de presentatie van uw kunstwerk, product of object De basis voor de presentatie van uw kunstwerk, product of object Solits biedt een brede keuze aan sokkels van verschillende materialen, maten en vormen. Een bijzonder kunstwerk, product of object vraagt

Nadere informatie

Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar

Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Op de 1 e verdieping begint deze speurtocht die je langs alle zalen van

Nadere informatie

Waarom deze boot? Joop de Jong (47) Klasse IOM of 1-meterklasse Lengte 100 cm Nieuwprijs complete set vanaf 700 Website www.iomzeilen.nl.

Waarom deze boot? Joop de Jong (47) Klasse IOM of 1-meterklasse Lengte 100 cm Nieuwprijs complete set vanaf 700 Website www.iomzeilen.nl. Waterlanders Hoe klein de bootjes ook zijn, het fanatisme van modelzeilers is er niet minder om. En noem hen geen knutselaars, dit zijn stuk voor stuk echte wedstrijdzeilers, ieder in hun eigen klasse.

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST www.detitanen.be Sint-Denijs BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST Hoe bouw ik een zeepkist? * Ook nu is een nostalgische zelfgemaakte zeepkist voor kinderen nog altijd felbegeerd speelgoed. Het stuurwiel is slechts

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters VAARIMPRESSIE KoopMMS zx PM ui (er Eigenzinnig 42 2212010 IANWBWATERSPORT.li 2 Op de Hiswa te Water zagen we de Koopmans 28 Daysailer voor het eerst in levende lijve. We vonden hem eigenwijs genoeg om

Nadere informatie

Steiger Installatie Handleiding. 1. Installeren van de kubussen P.2. 2. Installeren van de korte pen P.2. 3. Installeren van de lange pen P.

Steiger Installatie Handleiding. 1. Installeren van de kubussen P.2. 2. Installeren van de korte pen P.2. 3. Installeren van de lange pen P. Steiger Installatie Handleiding....................................... Installeren van de kubussen P.2...................................... 2. Installeren van de korte pen P.2......................................

Nadere informatie

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015.

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Veiligheid voor alles! Niet zomaar zelf beginnen en zonder toezicht met gereedschap aan de slag. Altijd eerst overleggen met een volwassene!

Nadere informatie

Anodes op kunststof en houten schepen

Anodes op kunststof en houten schepen BAARS ANODE Anodes op kunststof en houten schepen Inhoud: 1. Algemeen 2. Enkelschroefsvaartuig 3. Dubbelschroefvaartuig 4. Enkelschroefvaartuig met uitstekende schroefas 5. Saildrive, hekdrive of buitenboordmotor

Nadere informatie

Pijlenkokers voor op de rug en op de heup.

Pijlenkokers voor op de rug en op de heup. Pijlenkokers voor op de rug en op de heup. Tekst en foto s: Marc Wilborts. Opmaak en redactie: Jan van der Veen. Hieronder volgt een beschrijving van het maakproces van deze fraaie quivers voor op de rug

Nadere informatie

Vervolg renovatie van onze Cirrus

Vervolg renovatie van onze Cirrus Vervolg renovatie van onze Cirrus Het heklicht is inmiddels ontdaan van de grijze verf, vindt het er nu veel beter uitzien, alhoewel het niet zo mooi blinkend zal blijven in weer en wind. Daarna de mastvoet

Nadere informatie

Landhekken voor de centrale as. Regio de Walden / Fryslân

Landhekken voor de centrale as. Regio de Walden / Fryslân Landhekken voor de centrale as Regio de Walden / Fryslân 1.1 Samenvatting De Centrale As http://www.decentraleas.nl/ http://www.decentraleas.nl/ De verenging De Noardlike Fryske Wâlden heeft in samenwerking

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

TIRION 21 Meetrapport

TIRION 21 Meetrapport TIRION 21 Meetrapport Auteurs : Technische Commissie Tirion 21 Klassenorganisatie. Datum : april 2015. Tirion 21 zeilnummer Naam eigenaar : E-Mail adres : Volledig adres : : NED Watersportvereniging +Lidnummer

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne Wij zijn in onze groep begonnen met het thema "Artotheek". Dat wil zeggen dat we op onze school een echte artotheek gaan opzetten. Om hierover meer te weten te komen gingen we donderdag 2 juni naar "Artotheek-

Nadere informatie

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos?

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos? ---- Samen varen, samen doen----------- Laatst was mijn kleinzoon voor de eerste keer aan boord van mijn motorboot, een jochie van net anderhalf jaar. Het eerste wat hij deed, was draaien aan het stuurwiel.

Nadere informatie

GANGMA REDACTIEZEILBOOT

GANGMA REDACTIEZEILBOOT REDACTIEZEILBOOT GANGMA Stap voor stap komt er schot in de zaak. De restauratie van de Marina is weliswaar een stuk ingrijpender dan we vooraf hadden voorzien, maar met vereende krachten wordt ze beetje

Nadere informatie

Samenwerkende Restauratoren Rotterdam

Samenwerkende Restauratoren Rotterdam Samenwerkende Restauratoren Rotterdam In de museumhaven in het hart van Rotterdam zijn verschillende bedrijven actief in de scheepsrestauratie. Met ieder zijn eigen specialisme: klinken, smeden, ijzerwerk,

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

Langetermijn weersvoorspelling

Langetermijn weersvoorspelling Langetermijn weersvoorspelling Heb je ooit geprobeerd een model te maken of een patroon te volgen en de instructies waren niet duidelijk? Hoe voelde dat? Toen God aan Noach vroeg om een ark te bouwen,

Nadere informatie

molenaarsles Opdracht 1 Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over de molens van Kinderdijk. Wat gebeurt daar?

molenaarsles Opdracht 1 Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over de molens van Kinderdijk. Wat gebeurt daar? Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over de molens van Kinderdijk. Wat gebeurt daar? Rik is 16 jaar en woont in een van de molens van Kinderdijk.

Nadere informatie

De inbouw van een nieuwe motor in een Albin 25

De inbouw van een nieuwe motor in een Albin 25 De inbouw van een nieuwe motor in een Albin 25 Onze goede vertrouwde Albin s zijn al op leeftijd, en net zoals dat bij mensen wel eens nodig is, moet er soms in de boot ook een nieuw hart geplaatst worden.

Nadere informatie

Stukje in het 5 jarig jubileumnummer van het online zeiltijdschrift ZILT. Nr 72 bladzijde 62.

Stukje in het 5 jarig jubileumnummer van het online zeiltijdschrift ZILT. Nr 72 bladzijde 62. Stukje in het 5 jarig jubileumnummer van het online zeiltijdschrift ZILT. Nr 72 bladzijde 62. SAMENSTELLING: SJORS VAN DER WOERD EN LAURENS VAN ZIJP Gelukkig, ze bestaan nog. Zeilers die hun eigen koers

Nadere informatie

Trim je mast in vijf stappen

Trim je mast in vijf stappen De Lijnenspecialist wil zeilers zoveel mogelijk zelf laten doen en investeert veel in instructiefilms, artikelen en workshops. Dit resulteert niet alleen in kostenbesparingen voor jou, maar het is vooral

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen In navolging van MBa@NL's injectiehuis reiniging voor BOSCH injectiehuizen, hier de How-To voor Magneti Marelli dat te vinden is in de 1.1i AX-en (enkele zeldzame uitzonderingen met Bosch MA2.2 daargelaten).

Nadere informatie

GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP. Commissie Evaluatie Zeilformule

GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP. Commissie Evaluatie Zeilformule GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP Commissie Evaluatie Zeilformule Versie: 8 Datum: 5maart2016 INHOUD 3 Algemene informatie 4 Totaal gewicht van het standaard skutsje 5 Extra gewicht bij verlenging 6 Extra

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters SPECIFICATIE TRINTELLA Romp polyester, Dek polyester met gelegde teak latten. Kuip zelflozend, polyester met teak banken en vloerrooster. Ballast 1750 kg gietijzer, lood extra. INRICHTING : loronder :

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout.

Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout. Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout. Algemene toelichting: De vereniging, WSV t Wrijfhout is een kleine vereniging met momenteel 11 leden. Dit gaat van jong tot oud.

Nadere informatie

Nicholson 35. Jachtmakelaardij Lemmer Nautic Vuurtorenweg HJ Lemmer +31(0)

Nicholson 35. Jachtmakelaardij Lemmer Nautic Vuurtorenweg HJ Lemmer +31(0) Jachtmakelaardij Lemmer Nautic Vuurtorenweg 20 8531 HJ Lemmer +31(0)514-564994 info@lemmernautic.nl http://www.lemmernautic.nl Nicholson 35 Vraagprijs: 49.000 L x B x D: 10.74 x 3.18 x 1.68 meter Materiaal:

Nadere informatie

Handelsvloot. Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht

Handelsvloot. Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht Handelsvloot Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over regenten en vorsten. De lesonderdelen

Nadere informatie

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Plan Stabiliseren van het hele kerkgebouw zodat ongelijkmatig verzakken wordt voorkomen. Er wordt niet geprobeerd de kerk weer recht te zetten. Niemand

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op?

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 1. Probleemstelling 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 2. We gaan tijdens de lessen TO een boekensteun maken, probeer aan de hand van het model in de klas de verschillende

Nadere informatie

2014 was voor mij een zeer speciaal jaar, Ik heb een groot werk naar volle tevredenheid afgerond.. Ik ga werken aan de vormgeving van het logboek.

2014 was voor mij een zeer speciaal jaar, Ik heb een groot werk naar volle tevredenheid afgerond.. Ik ga werken aan de vormgeving van het logboek. 2014 was voor mij een zeer speciaal jaar, Ik heb een groot werk naar volle tevredenheid afgerond.. Ik ga werken aan de vormgeving van het logboek. Houtworm In het begin dacht ik nog, hoe krijg ik al die

Nadere informatie

Stageverslag De Causmaecker Ewout

Stageverslag De Causmaecker Ewout Stageverslag De Causmaecker Ewout 5 Stageperiode: 18/03/2013 t.e.m. 29/03/2013 2 STAGEDAGBOEK Uitgevoerde opdrachten: Datum: maandag 18/03/13 We kregen een rondleiding over heel de fabriek, en er werd

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters w fe^^^^^^k^é^ Snel * Betrouwbaar * Ruim Gebouwd voor langdurig zeilplezier ^p i< L. 2 -Wm Lengte over alles Lengte waterlijn Breedte over alles Breedte waterlijn Kieigewicht Fok 4.88 m 4.40 m 1.99 m 1.66

Nadere informatie

Type systeem : VAKOvouwkap Versie: 3.0 stuurarm voorzijde. Opbouw Instructie VAKO Vouwkap

Type systeem : VAKOvouwkap Versie: 3.0 stuurarm voorzijde. Opbouw Instructie VAKO Vouwkap Type systeem : VAKOvouwkap Versie: 3.0 stuurarm voorzijde Opbouw Instructie VAKO Vouwkap Inhoudsopgave 1. Algemene informatie... 3 2. Kopschot... 4 3. Aandrijfkasten en Lagerblokken... 5 4. Cilinders en

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Klassiek Motorjacht 15.55

Klassiek Motorjacht 15.55 Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters Postbus 36 - Telefoon 05202-12909 Rek.nr. 47.58.00.974 3-1 - Gironr. 1952435-7

Nadere informatie

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar!

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! WAT HEB JE NODIG? Spullen: een blok of balkje hout, een paar stukjes hout, enkele spijkers,

Nadere informatie

Onderhoud 2012 (week 5) tot

Onderhoud 2012 (week 5) tot Onderhoud 2012 (week 5) 30-01-2012 tot 03-02-2012 Afgelopen maandag was eindelijk de dag dat de HuMo s (hulpmotoren) en de generatoren van boord gingen, wat een flinke klus leek te worden was uiteindelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2011

Nieuwsbrief maart 2011 Nieuwsbrief maart 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief maart 2011 Barendrecht, 15-03-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

TE HUUR Veilinghavenkade 26. Utrecht

TE HUUR Veilinghavenkade 26. Utrecht TE HUUR Veilinghavenkade 26 Utrecht VERKOCHT Historisch, varend/ zeilend/ woon-/ recreatieschip JOHANNES met een vaste ligplaats aan de Veilinghavenkade 26, 3521 AK te Utrecht. Vraagprijs 315.000,-Aangeboden

Nadere informatie

De visserij. Frank Beens Groep 7

De visserij. Frank Beens Groep 7 De visserij Frank Beens Groep 7 Inhoud Inleiding Hoofdstukken 1. Geschiedenis 2. Waar wordt op gevist? 3. De Genemuider vissers 4. De visafslag 5. Vis is gezond 6. Vragen Eigen mening Bronvermelding Inleiding

Nadere informatie

Molenaar Jachtwerf de Hemmes & J.M.Yachting

Molenaar Jachtwerf de Hemmes & J.M.Yachting Molenaar Jachtwerf de Hemmes & J.M.Yachting De Zwaan 26, 8551 RK Woudsend. Tel : 0514-592479 GSM: 06 57538696 E-mail : jachtwerfdehemmes@live.nl Molenaar Jachtwerf de Hemmes en J.M. Yachting De Zwaan 26,

Nadere informatie

Renovatie Motorluik ONJ LB-44 EX-AXXI

Renovatie Motorluik ONJ LB-44 EX-AXXI Renovatie Motorluik ONJ LB-44 EX-AXXI Arend Schram Algemeen Het originele motorluik heeft als basis een plaat multiplex met een toplaag van teak en ingerubberde naden. Hoewel de rubbernaden suggereren

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars

Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/taxateurs vof Sworn & EMCI certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL-3133 AV Vlaardingen Havennummer 703 Tel +31(0)10 248 98 30 Mobiel +31(0)653 20 20 84 Email

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Gebruikshandleiding art.nr. GP14 "Grote boot" ( versie 2014-02) de meest recente versie is steeds te vinden op www.govaplay.com

Gebruikshandleiding art.nr. GP14 Grote boot ( versie 2014-02) de meest recente versie is steeds te vinden op www.govaplay.com Gebruikshandleiding art.nr. GP14 "Grote boot" ( versie 2014-02) de meest recente versie is steeds te vinden op www.govaplay.com GP14 4 www.govaplast.com TÜV-gecertificeerd Govaerts Recycling NV Kolmenstraat

Nadere informatie

Fence HORIZONTAAL HARDE ONDERGROND HORIZONTAAL ZACHTE ONDERGROND. 2 5,2x12 D2K D2A D2L D2B C12 C16 C12 C16. F... Foam tape. F... Foam tape.

Fence HORIZONTAAL HARDE ONDERGROND HORIZONTAAL ZACHTE ONDERGROND. 2 5,2x12 D2K D2A D2L D2B C12 C16 C12 C16. F... Foam tape. F... Foam tape. Type onderdeel aantal Lengte MM Type onderdeel aantal Lengte MM P1 1 1800 P1 1 1800 P3 1 1800 P3 1 1800 S 1 30 A1 4 30 A1 4 30 A6 2 1720 A6 2 1720 D2K 12 175 D2A 12 175 D2L 2 245 D2B 2 245 PL 4 33 PL 4

Nadere informatie

Your Dream Our Goal. Metal Yacht Kit Development & Supply Technical Support Custom Designs ALGEMENE INFORMATIE

Your Dream Our Goal. Metal Yacht Kit Development & Supply Technical Support Custom Designs ALGEMENE INFORMATIE Metal Yacht Kit Development & Supply Technical Support Custom Designs ALGEMENE INFORMATIE Your Dream Our Goal Eén naam voor al uw jachtbouw mogelijkheden Edisonstraat 6a 8606 JJ Sneek The Netherlands Tel.:

Nadere informatie

Een film opnemen met een filmcamera.

Een film opnemen met een filmcamera. Les 1 Een film over Willem Adriaensz. filmen Een film opnemen met een filmcamera. Regisseur Iemand die de leiding heeft over het opnemen van de film. Hij zegt hoe er gespeeld moet worden, waar de camera

Nadere informatie

PEFADO VARIANT. www.kitepassion.nl.nu

PEFADO VARIANT. www.kitepassion.nl.nu PEFADO VARIANT Dit is een afgeleide van de doosvlieger en zeer zeker een vlieger waarmee je zult opvallen. Met een goede kleurcombinatie kan dit een plaatje van een vlieger worden. Hoewel de vorm doet

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

BENETEAU OCEANIS ,- onder bod

BENETEAU OCEANIS ,- onder bod BENETEAU OCEANIS 361 64.500,- onder bod Algemeen Type BENETEAU OCEANIS 361 Vraagprijs 64.500,- BTW betaald betaald Bouwjaar 2001 Ligplaats Winterstalling Lemmer Lengte 11.10 mtr. Breedte 3.80 mtr. Diepgang

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2008 tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 77 punten te behalen.

Nadere informatie

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Om het hout makkelijker te kunnen buigen heb ik het een uur in heet stromend kraanwater gelegd, en het onder water gehouden door een stuk ijzer

Nadere informatie

Boomroosters.

Boomroosters. connecting green and infrastructure Boomroosters Door boomroosters toe te passen zorg je ten eerste voor veiligheid. Het maaiveld blijft rondom de bomen gelijk waardoor er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Nadere informatie

IK HOUD NIET VAN STANDAARD SCHEPEN

IK HOUD NIET VAN STANDAARD SCHEPEN IK HOUD NIET VAN STANDAARD SCHEPEN Ricco Veldkamp had een concreet plan voor een wereldreis, met zijn partner Margit. Hij besloot dit op te schorten en begon aan de bouw van een houten schoener. Daarmee

Nadere informatie

HET LANDLEVEN-KIPPENHOK

HET LANDLEVEN-KIPPENHOK LANDLEVEN-KIPPENHOK BLAD 1 HET LANDLEVEN-KIPPENHOK VROEGER WERDEN KIPPEN IN DE MEEST WONDERLIJKE BOUWSELS ONDERGEBRACHT. SOMS ERG ROMANTISCH OM TE ZIEN, MAAR VAAK ONPRAKTISCH, ONHYGIËISCH EN WEINIG DIERVRIENDELIJK.

Nadere informatie

Raamgeleiders vervangen

Raamgeleiders vervangen Raamgeleiders vervangen Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Sledgehammer op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z3 Techniek lounge > Doe-het-zelf > Raamgeleiders vervangen.

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie