Plastic verwerken. YES! Project

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plastic verwerken. YES! Project"

Transcriptie

1 YES! Project Plastic verwerken. Wij hebben onderzocht hoe plastic het best gescheiden kan worden. Wij hebben met name op het proces in Almere gelet en of dit in andere Europese landen ook toepasbaar zou zijn.

2 Inhoudsopgave.» Inleiding Mijn afval maakt winst plan» Plastic scheiden: waarom en wat?» Verwerking» Landelijke verwachtingen» Bronscheiding vs. nascheiding» Plastic in Almere» Verbeterpunten» Toepasbaar in Europa

3 Inleiding Mijn afval maakt winst plan Doel: In 2020 heeft afval in Almere een nieuwe bestemming gekregen als grondstof. Het kán in Almere. Dus ook wonen in een leefbare en gezonde stad. Aangezien afval slecht is voor onze leefomgeving heeft Almere als doel een stad zonder afval te zijn. De duobak die wij voor de deur hebben staan blijkt echter tot een minimale afvalscheiding te leiden. Op grond hiervan is het plan Mijn afval maakt winst opgezet. Dit plan heeft als doel om binnen zeven tot tien jaar te komen tot maximale afvalscheiding. Maximale afvalscheiding lijdt namelijk tot maximale recycling en dat betekent een minimale hoeveelheid afval. Mijn afval maakt winst maakt de omslag van een afvalcultuur, waarin geleefd werd, naar een grondstoffencultuur, waarin we zouden moeten leven. De leefomgeving wordt hierdoor gezonder en leefbaarder. De uitdaging is dat zowel burger als gemeente zijn steentje bij moet dragen en mee moet werken om het werkende te krijgen. De wetgeving rondom afval staat ook niet stil en is het laatste zetje over de drempel voor het opzetten van het plan geweest. Vanaf 2010 is het verplicht plastic verpakkingen apart in te zamelen, zowel in de laagbouw als in de etagebouw. Plasticafval weggooien is namelijk verspilling van grondstoffen en van geld. Vooral als we kijken naar de fossiele brandstoffen, die op raken, moet plastic juist recyclet worden. Plastic wordt gemaakt van aardolie. Hoe meer plastic wij met zijn allen recyclen, hoe minder we van de nog resterende hoeveelheid aardolie gebruik hoeven te maken en hoe langer het duurt voor de fossiele brandstoffen helemaal op zijn.

4 Plastic scheiden: waarom en wat? Waarom scheiden we plastic van de rest? Het apart inzamelen van plastic verpakkingsafval heeft als hoofddoel het versnellen en versimpelen van het recycleproces ervan. Het recycleproces zorgt ervoor dat de verzamelde plastic verpakkingen een volgende bestemming krijgen. Het is een grondstof voor nieuwe producten. Je kunt hierbij denken aan fleecekleding, dashboards, speelgoed, tennisballen en mobiele telefoontjes. En ander voordeel is dat er door de recycling minder afval in de verbrandingsovens terecht komt. Minder verbranding betekent een lagere CO2-uitstoot. Een derde, bijkomend voordeel is dat de gewone huisvuilbak minder snel vol is. Gemiddeld leveren twee personen twee tassen plastic afval per week op. Het plastic verpakkingsafval niet zwaar, maar vaak wel omvangrijk en gaat nu in een aparte bak. Dit bespaart ook meteen ruimte bij de ophaaldienst. Gemeentes die werken met een afvaltarief naar volume doen de inwoners een plezier. Over het plastic afval hoeft dit tarief namelijk niet betaald te worden. Door de kleinere hoeveelheid restafval gaan de afvalkosten ook naar beneden. Wat scheiden we? Voor de recycling is het belangrijk dat je niet alle soorten plastic bij elkaar gooit. Vergelijkbare of dezelfde soorten kunnen samen ingezameld worden. Hierdoor wordt het een beetje lastig, maar nog steeds mogen we veel meer plastic inzamelen dan vaak wordt gedacht. Plastic tasjes, tassen en broodzakken Pasta- en rijstzakken Snoepzakken Verpakking van vleeswaren en kaas Folies om tijdschriften en reclamefolders Blisters voor o.a. tandenborstels, snoeren en schroeven Boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes Groente-, fruit- en saladebakjes of zakjes, patatbakjes Bekers voor yoghurt, vla, slagroom en ijs Deksels van potten pindakaas, chocopasta, etc. Knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise Verpakkingen met inhoud Verpakkingen van chemisch afval (Make-upverpakkingen, terpentineflessen, kitkokers) Piepschuim (fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes, verpakkingsvulmateriaal) Resten papier, karton of folie (Afdekmaterialen, chipsverpakkingen, doordrukstrips)

5 Flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen Flacons voor bijv. shampoo, douchegel, badschuim en zeep Tubes voor bijv. gel, crème, bodylotion en tandpasta Flessen voor olie en azijn Flessen voor frisdrank, water en zuivel Potjes voor gel, medicijnen, vitamines Plantenpotten Kartonnen (drank)verpakkingen Andere plastic producten en gebruiksvoorwerpen (tuinstoelen, speelgoed)

6 Verwerking We hebben gezien dat het scheiden van plastic op verschillende manieren gedaan kan worden. Maar als het eenmaal gescheiden is wat gebeurt er dan met dit plastic? Als het plastic gescheiden is, wordt het plastic gesorteerd. Dit gebeurt voor procent in het buitenland. Het grootste deel hiervan gaat naar Duitsland. Dit gebeurt onder andere door de vaak lagere arbeidskosten. Daarnaast beschikken wij zelf niet over de capaciteit om als ons plastic te sorteren. Voordat dit sorteerproces begint word het plastic meestal eerst tijdelijk opgeslagen in een opslagplaats. Vanaf hier wordt het plastic naar een sorteerinstallatie gebracht. Hier wordt het plastic eerst doorzocht op organisch materiaal, metaal etc. Daarna begint het scheiden van de verschillende plastic soorten. Niet van elk soort plastic kan namelijk eenzelfde product gemaakt worden. Dit sorteren wordt machinaal gedaan doormiddel van infrarood scanning en het gebruik van het verschil in grote en gewicht van het plastic. Als dit gedaan is vindt er daarna ook nog handmatige sortering plaats. Al deze verschillende soorten plastic gaan naar een pers toe. Daar wordt het gesorteerde plastic vervolgens tot balen geperst. Deze balen worden vervolgens naar een verwerkingsfabriek gebracht. Eenmaal aangekomen in de verwerkingsfabriek kan het plastic verder verwerkt worden. Een heel groot deel van het plastic is echter vaak te vervuild en niet bruikbaar voor recycling. Vaak gaat dit om ongeveer 20 procent van het plastic. Dit plastic wordt dan alsnog in een oven verbrand. Van de andere 80 procent worden hele kleine stukjes ofwel flakes gemaakt. Deze stukjes worden vervolgens gesorteerd op kleur, waarna deze stukjes worden omgevormd tot korrels. Deze verschillende gekleurde en plastic korrels(granulaat) kunnen vervolgens als grondstof voor een nieuw product dienen. Zo kan hiervan weer van alles gemaakt worden zoals, T shirts, potjes, opbergbakken, flacons etc. Doordat wij bijna al onze balen met plastic aan het buitenland verkopen hebben wij echter niet volledig overzicht wat er nu met het plastic gebeurt. Wordt het echt wel allemaal zo goed verwerkt of wordt er veel meer verbrand dan wij weten?

7 Landelijke verwachtingen We hebben nu gezien hoe het hele proces van plastic scheiden op dit moment werkt. Maar sinds wanneer zijn al deze veranderingen landelijk doorgevoerd en wat waren hierbij de verwachtingen? Van 1 januari 2009 tot 2020 geldt binnen de EU de doelstelling dat papier, metaal, kunststof en glas voor minimaal 50 procent gerecycled moet worden. In de richtlijn 94/62/EG staan de algemene afspraken over de doelstellingen, die gemaakt zijn op het gebied van preventie van verpakkingsafval, hergebruik en recycling. Elke lidstaat moet zich aan deze doelstellingen houden, maar mag wel zelf bepalen hoe ze deze willen realiseren. Ook Nederland zal dus aan deze doelstellingen moeten werken. Zo werd er dan ook in juli 2007 een raamovereenkomst gesloten met de minister van VROM (uitschrijven afkorting), De vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het verpakkende bedrijfsleven. Hierin staat een doelstelling voor onder andere het hergebruik van plastic over een periode van 2008 tot Er zijn toen de volgende doelstellingen vastgesteld: 32 % per 1/1/ % per 1/1/ % per 1/1/2012 Om deze doelstellingen te halen is er dan ook een landelijk besluit gekomen dat stelt dat iedere gemeente verplicht is om kunststof verpakkingsmateriaal apart in te zamelen vanaf 1 januari Ondanks deze landelijke deadline van 1 januari 2010 waren verschillende gemeentes al eerder begonnen met het recyclen van kunststof verpakkingsmateriaal. In oktober 2009, ongeveer 4 maanden voor de landelijke deadline waren er al 216 gemeentes bezig met het gescheiden inzamelen van plastic. En 214 gemeentes waren van plan dit uiterlijk 1 januari 2010 te doen. De uitdaging op dit moment is nog steeds dat we met zijn allen de 42 procent gaan halen. Overal anders De invulling van het besluit tot het geschieden inzamelen van plastic is vrij. Dit wordt dan ook bij bijna iedere gemeente weer anders gedaan. De ene gemeente besluit om pas op een later stadia plastic uit het restafval te halen (nascheiding). Een andere gemeente wil dat de burger scheidt, de bronscheiding. De bronscheiding wordt enthousiast gepresenteerd met de campagne Plastic Heroes. Met deze campagne wil de overheid het gescheiden inzamelen van plastic huisafval onder de aandacht van de burgers brengen. Voor de bronscheiding worden er diverse mogelijkheden geboden: - De plastic zakken welke eens in de twee of drie weken worden opgehaald. - De plastic bak bij de voordeur. - De plastic bak op de openbare plaatsen. In Almere wordt ook op drie verschillende manieren plastic ingezameld. De laagbouw maakt gebruik van de blauwe plasticbak bij de voordeur. De hoogbouw maakt gebruik van inzameldepots op openbare plekken. Ook kunnen mensen er voor kiezen

8 hun afval zelf naar het recycling perron te brengen. De zakken kennen we in Almere niet. De reden dat de plasticbakken bij de laagbouw zijn geïntroduceerd is dat uit onderzoek gebleken is dat bronscheiding de meeste grondstoffen oplevert. Er wordt 2,5 keer zoveel plastic opgehaald met de bak voor de deur als met de openbare plasticbakken. Hoe dichter de scheiding bij de bron, hoe groter het rendement. Stimuleringsbijdrage Het ophalen van plastic is duur voor een gemeente, vooral wanneer het scheidingsproces met de bakken voor de deur gedaan wordt. Er moet geïnvesteerd worden in de bakken, maar vervolgens moet iedere bak voor zich opgehaald worden. Echter, als de vangst van het plastic groot genoeg is, kan het misschien toch nog in het voordeel voor de gemeente werken. Gemeentes worden namelijk gestimuleerd om plastic in te zamelen. Voor iedere ton ingezameld plastic vuil krijgen zij 475,- uit het Afvalfonds. Hoe meer tonnen plastic afvalmateriaal een gemeente dus inzamelt, hoe groter zijn financiële beloning. De investeringskosten kunnen op deze manier weer uit het project gehaald worden. Ook de burger wordt gestimuleerd. Het afvaltarief dat zij betalen wordt namelijk aangepast. Wie meer vuilnis aanbiedt moest normaal gesproken ook meer betalen. Voor het apart gescheiden plasticafval hoeft echter niet meer betaald te worden.

9 Bronscheiding vs. Nascheiding Het scheiden Plastic scheiden kan op verschillende manieren gebeuren. Je kan plastic inzamelen met zakken of bakken. In die bakken/zakken stop je dan bepaalde plastic verpakkingen of afval. Op een lijst staat dan wat je wel en niet in de plastic bak/zak mag stoppen. Op deze manier wordt het plastic al bij de bron gescheiden. De bakken/zakken worden naar bepaalde plaatsen gebracht waar het gerecycled kan worden. Je hebt ook in sommige gemeentes dat het plastic na het ophalen pas gescheiden wordt, dit wordt nascheiding genoemd. Dit doen ze met bepaalde installaties. In deze installaties wordt eerst het afval gezeefd. Daarna wordt met een andere scheidingsmethode een stroom zwaardere en een stroom lichtere deeltjes van elkaar gescheiden. Daarna worden bijna stromen gescheiden door infrarood. Uit de zwaardere stroom blijven er bijvoorbeeld flesjes over en bij de lichtere stroom blijven er folies over. Na alle scheidingen onstaan er 7% kunstofflessen voor materiaal hergebruik. En 20% kunststoffolies voor nieuwe brandstoffen. Bij nascheiding halen ze niet alleen het plastic eruit maar ook 5% metaal en 40% GFT afval. Uiteindelijk wordt er maar 28% van het afval verbrandt. Voordelen en nadelen Of je nou aan bronscheiding of nascheiding doet, alles heeft voor en nadelen. De voordelen van bronscheiding is dat het afval schoner gescheiden wordt, dus van gescheiden plastic kan meer gebruikt worden. Voor bronscheiding heb je ook geen scheidingsinstallaties nodig, wat weer ruimte kost. De nadelen van bronscheiding is dat de burger zelf het afval moet scheiden en daar kunnen ook fouten in gemaakt worden als de burger niet serieus scheidt. In grote steden is het ook moeilijk om te scheiden, want daar past niet overal een bak voor de deur. Een groot nadeel is ook dat alle extra bakken voor plastic die voor de deuren komen, moeten worden betaald en dat kost een hoop geld. De voordelen van nascheiding is dat bijna al het plastic uit het afval kan worden gehaald door middel van bepaalde installaties, de hoeveelheid is dus niet afhankelijk van de burgers die het afval scheiden. Nascheiding zorgt ook voor een reductie van CO2 en het is een stuk goedkoper, want er moeten misschien wel installaties gebouwd worden, maar dat kost veel minder geld dan voor elk huis een bak neer te zetten. De nadelen van nascheiding is dat de plek waar het afval gescheiden wordt niet de plek is waar het afval ook wordt gesorteerd. Er moet dus meer vervoerd worden. De installaties moeten ook aan bepaalde eisen voldoen die gecontroleerd worden, als er dus een installatie niet meer aan de eisen voldoet moet die worden gesloten. Verschil bij gemeentes In Nederland zijn er nu 400 van de 431 gemeentes waarbij plastic wordt gescheiden van het andere restafval. Van deze 400 scheiden 52 gemeentes niet vanuit de bron, maar achteraf. Dat deze gemeentes gekozen hebben om achteraf te scheiden zijn verschillend. De ene gemeente heeft opgemerkt dat nascheiding goedkoper en

10 efficiënter is dan bij de bron scheiden. Dit hebben ze getest met 16 Limburgse gemeenten. Om nascheiding te kunnen gebruiken moesten de gemeenten wel voor 1 januari 2009 kiezen wat ze gingen doen. Dus voor of na scheiden. Als de gemeentes kozen voor nascheiding moesten er contracten worden gemaakt met afvalverwerkers en de installatie om het afval te kunnen scheiden moet aan alle eisen voldoen. Een stad als voorbeeld Rotterdam is het niet te doen om zoveel bakken te plaatsen om bij de bron te scheiden. In Rotterdam hadden zo ook al de GFT bakken afgeschaft, omdat daar ook al geen plek voor was. Jan Borman van Gulpen heeft zelfs gezegd : We hebben zoveel techniek, dat kunnen we er toch wel gewoon met behulp van computers uit halen. In steden waar wel veel plek is en dus niet zo dicht gebouwd, werkt bronscheiding veel beter. Er is genoeg plek voor alle bakken, dus het geeft ook geen extra moeilijkheidsgraad om plastic te scheiden. Je stopt het plastic gewoon in een andere bak.

11 Plastic in Almere Sinds januari 2010 werken wij in Almere met het mijn afval maakt winst plan. Dit plan is opgesteld voor de inzameling en scheiding van alle soorten afval. Het papier, plastic, gft afval en het restafval. In dit plan werden 3 fases opgesteld dit op een zichtbare verbetering van de toen huidige situatie naar een toekomst situatie zouden komen. De situatie januari 2010: in Almere maken de laagbouwwoningen gebruik van een duobak met een inhoud van 280 liter, welke een bak voor het GFT afval en een vak voor het restafval heeft. Wekelijks werd de duobak geleegd door de duobakwagen. Op deze manier werd gemiddeld 45 miljoen kilo opgehaald door de Almeerse huishoudens. Slecht 7 miljoen kilo kon opnieuw worden gebruikt als grondstof voor compost. De overige 38 miljoen kilo werd naar Alkmaar gebracht om daar in de verbrandingsovens terecht te komen. Energie wordt slechts met een laag rendement uit dit afval gewonnen. De toekomst situatie: in zeven tot tien jaar zou Almere een afvalloze stad moeten kunnen worden. Van de 45 miljoen kilo afval is de bedoeling dat 42 miljoen kilo opnieuw gebruikt gaat worden als grondstof. Dan blijft er slechts 3 miljoen kilo afval over wat in de verbrandingsovens in Alkmaar terecht komt. Door betere scheiding is het rendement van de verbranding van dit restafval hoger, waardoor meer energie vrijkomt. Bijkomend voordeel is dat er door de aanzienlijke lagere hoeveelheid afvalverbranding minder CO2 in de lucht komt. Om naar een afvalloze stad te gaan zijn 3 fases opgesteld die het mogelijk zouden moeten dit binnen een relatief korte tijd te bereiken. Fase 1. In de eerste fase komt er naast de duobak nog een tweede afvalbak bij de deur te staan. Deze boek, ook wel de plasticbak, is bedoeld voor het inzamelen van het huishoudelijke plasticafvalmateriaal. De duobak en de plasticbak worden om de week, afwisselend geleegd door de stadsreiniging.

12 Ook kunnen inwoners op vrijwillige basis een papierbak aanvragen voor het scheiden van het papier en kartonafval. De eerste fase is afgerond als het merendeel van de inwoners een papierbak heeft aangevraagd en alle burgers een plasticbak voor de deur hebben staan. Fase 2. In de tweede fase worden de duobakken bij de voordeur weggehaald en hiervoor in de plaats komt de GFTbak. Het restafval, wat hiermee als bak komt te vervangen, wordt van haalafval brengafval. Dit dient door de inwoners zelf naar een openbare ondergrondse afvalcontainer in de buurt gebracht te worden, op geringe afstand van het huis. De tweede fase is afgerond als alle duobakken zijn vervangen door een gft bak en ongeveer 80% van de huishoudens een papierbak heeft aangevraagd. Fase 3. In de derde fase wordt het restafval weer in twee verschillende groepen gescheiden. Enerzijds de metalen en het puin en anderzijds de drankkartons. De drankkartons kunnen op een optimale manier verbrand worden waardoor er met een hoog rendement energie vrijkomt. Het mijn afval maakt winst plan is niet zomaar opgezet in deze drie fases. In 2008 en 2009 is uitbreid onderzocht hoe afval in Almere het best ingezameld en gescheiden kan worden. De onderzoeken richtten zich op: - het gebruik van papierbakken. Dit is onderzocht met 2000 papierbakken in de Eilandenbuurt. - het gebruik van een aparte bak. Door het plaatsen van aparte bakken voor plastic verpakkingen. - Het onderzoeken van de samenstelling van het afval in de duobak. - Het voorlichten en onderzoeken over de bereidheid van afvalscheiding bij de huishoudens. Gebleken is dat een gemiddelde duobak 18 kilo afval bevat. 16 kilo daarvan is GFT, papier, karton, textiel, glas en plastic. De overige 2 kilo zijn of herbruikbare metalen en puin, of hoogcalorische afvalmaterialen zoals de drankkartons. Nadelen en/of risico s aan het plan Het hele plan is niet zonder slag of stoot, daar zijn natuurlijk ook de nodige risico s en nadelen aan verbonden: - door het om de week legen van de duobak kan de bak sneller gaan stinken. - ook is er geen extra ruimte voor de gft bak, waardoor vooral in de zomermaanden men kan kampen met ruimtegebrek. (op te lossen door een mini gft bak aan te vragen) - ook wordt er gevreesd voor het veranderen van het restafval in haalafval naar brengafval. Men kan hier niet toe bereid zijn en het afval bij de andere bakken die wel voor de deur staan gaan voegen (de plasticbak of de gft bak)

13 Hoe succesvol het plan gaat worden is afhankelijk van de burger. Het is de taak van de gemeente om de inwoners te overtuigen tot het goed scheiden van zijn afval. Hiertoe heeft de gemeente ook besloten de inwoners te belonen. De beloning is uitgezet in de vorm van een verlaging van de afvalstoffenheffing. Deze korting wordt echter pas het daaropvolgende jaar verrekend. Vooraf wordt aangegeven welk resultaat welke beloning toebehoort. Deze verlaging zou met 7,50 kunnen dalen met invoering van de plasticbak. Dit komt onder andere door de verminderde kosten van verbranding. Communicatie is als een plan als deze onvermijdelijk. Burgers moeten goed geïnformeerd en gestimuleerd worden om tot een zo hoog mogelijke opbrengst te komen. Vanaf 2009 worden de burgers vanaf de recyclingperrons geïnformeerd over de inzameling van het plastic afval. Verwachtingen De doelstelling was om in januari 2010 bij iedere laagbouwwoning een plasticbak voor de deur te hebben staan. Met deze doelstelling zou het haalbaar zijn om 3.5 miljoen kilo plastic door middel van de blauwe plasticbak op te halen. De etagebouw zou door middel van de ondergrondse container minder plasticafval ophalen, maar de verwachtingen lagen op 1 miljoen kilo plastic (in verhouding). Resultaten Helaas is de doelstelling niet gehaald en kwamen de blauwe plasticbakken per juni 2010 bij alle laagbouwwoningen voor de deur te staan. In het resterende gedeelte van het jaar bleek 2.5 miljoen kilo plasticafval op te zijn gehaald. De trendlijn lag boven de verwachtingen, maar wees er ook op dat deze hoeveelheid nog omhoog zou gaan. De etagebouw scoort lager in de hoeveelheid ingezameld plastic. (Slechts) kilo werd ingezameld. De trendlijn liet wel zien dat dit aantal nog gaat stijgen. Verbeteringen. Hoofdzaak is vooral om de etagebouw beter in te lichten en te stimuleren in plasticafval in te zamelen. Afval al scheiden in de keuken, vooral als we kijken naar het plastic afval. Het meeste plastic afval komt uit de keuken. Tip: plaats een extra prullenbak in de keuken, zodat ook het plastic afval al apart in de keuken in een prullenbak terecht kan komen. Kostenplaatje Aan een project als deze zijn natuurlijk ook de nodige kosten verbonden. De financiering voor de eerste fase (het plaatsen van de plasticbakken) ziet er als volgt uit: Totaal aan investering: Baten en besparingen: De kosten bestaan uit: Extra inzet mens en materieel: Kapitaalslasten: Totale kosten zijn dan:

14 Resteert een batig saldo van: , dit kan gebruikt worden om de afvalstoffenheffing te verlagen Samenvatting plan in Almere Het mijn afval maakt winst plan geeft weer hoe Almere in een periode van zeven tot maximaal toe een afvalloze stad kan worden. De eerder gebruikte manier van afvalinzameling bleek tot onvoldoende scheiding te leiden. De plannen gaan dus vooral uit van een hogere scheiding van het afval. Vanaf januari 2010 is het verplicht plastic afvalstoffen van huishoudens in de laagbouw en in de etagebouw apart in te zamelen. Vooral in de eerste fase van het mijn afval maakt winst plan wordt er op het scheiden van plasticafval gelet. Er worden plastic bakken bij de laagbouw bij de deur geplaatst die de hoeveelheid plastic die gescheiden wordt zou verhogen. Het voordeel in de lagere kosten van minder afvalverbranding kan uiteindelijk omgerekend worden tot een korting van 7,50 per huishouden op de afvalstoffenheffing. Als alles volgens verwachtingen goed gaat lopen kost het geen geld, maar levert het geld op.

15 Verbeterpunten Als we naar Almere gaan kijken loopt het over het algemeen redelijk goed. Het wordt voor de burger vrij makkelijk gemaakt het plastic in te zamelen omdat we sinds.overal onze eigen plastic bak hebben. Dit is bij vele andere gemeentes echter niet het geval. Dit maakt dat we in Almere over het algemeen goede resultaten boeken. Ondanks dat kan het scheiden bij de bron nog zeker een stuk beter. Erg opvallend is alleen dat het verschilt per wijk hoe goed er gescheiden wordt. Een verklaring hiervoor is echter niet gevonden. Wel kunnen we hieruit afleiden dat het goed scheiden wel degelijk kan. Om het scheiden van het plastic en ander afval te verbeteren zouden we de bewoners bewust moeten maken van het belang van scheiden. Dit wordt nog opvallend weinig gedaan. Verder ligt het grootste probleem wat betreft het plastic scheiden bij de flats. Mensen in flats scheiden hun afval namelijk zo goed als niet. Hier moet dan ook zeker een andere oplossing voor gezocht worden. Landelijk gezien zijn er nog heel veel verbeterpunten op het gebied van scheiden. Dit verbeterpunt begint allereerst bij de burger. Vaak weet de burger nog niet goed genoeg welke producten nu wel en niet in de plastic bak moeten. Dit zorgt ervoor dat er heel veel plastic niet in de bak komt waardoor deze grondstoffen verloren gaan. En zoals eerder verteld zijn de burgers zich niet bewust van het belang van het plastic scheiden. Maar niet alleen de burger kan een beter aandeel hebben in dit proces. Want ook de producenten van plastic kunnen hier iets aan doen. Er is namelijk nog een heleboel plastic dat niet geschikt is voor recycling. Dit komt omdat in het product dan verschillende soorten plastics en andere producten(aluminium & papier) zijn vermengd. Dit kan dan vaak niet meer van elkaar gescheiden worden in de oorspronkelijke componenten. De enige oplossing is op dat moment verbranden. En dit is juist wat we niet willen. Ze zijn nu echter wel bezig met ontwikkelingen om deze scheiding in de toekomst wel mogelijk te kunnen maken. Dit zal voor een hoogwaardiger recyclingproces kunnen zorgen. Naast andere producten bemoeilijken kleurstoffen, stabilisatoren en middelen voor verbetering van de barrière eigenschap ook het recyclingproces. We kunnen dus eigenlijk zeggen hoe meer het plastic vervuild is, hoe moeilijker het is er een goede nieuwe grondstof van te maken. Daarom zouden de ontwerpers van producten van te voren al na moeten denken over hoe het product gerecycled zou kunnen worden. Zo kunnen ze zich de vraag stellen of bepaalde toevoeging aan het product echt nodig zijn. Door betere communicatie tussen ontwerpers en medewerkers van het recyclingproces zou de opbrengst van de recycling verbeterd kunnen worden. We zouden in dit geval van preventie kunnen spreken. Het zou dan misschien ook slim zijn om na beter onderzoek op termijn regels vast te stellen waaraan een product op gebied van plastic moet voldoen. Je zou een keurmerk kunnen afgeven. Als laatste kunnen we ook nog werken aan het recyclingproces zelf. Met de steeds vernieuwende technologie is er zeker nog heel veel te verbeteren op het gebied van het recyclen. Dit zal waarschijnlijk veel geld kosten. De vraag is of dit de investering waard zal zijn.

16 Toepasbaar in Europa Als we Almere gaan vergelijken met andere steden in Nederland doen wij het over het algemeen vrij goed. Alleen, zoals we gezien hebben, is er niet een manier het beste voor elke stad. Zo levert het bij de bron scheiden in de grote steden vaak problemen op, bijvoorbeeld door het niet kunnen plaatsen van een extra bak voor plastic. Voor vergelijkbare steden is Almere echter zeker een voorbeeld. Door het plaatsen van plastic bakken aan huis en het apart ophalen van dit vuil wordt het de burger erg gemakkelijk gemaakt om plastic te scheiden. Dit direct scheiden zorgt zoals eerder vertelt voor minder vervuiling en is bij goed scheiden dan ook efficiënter. In grotere steden is deze efficiëntie niet te behalen door middel van bronscheiding en is het nascheiden dan ook een betere oplossing. Gezien de snelle ontwikkelingen van de technologie verwachten wij ook dat het nascheiden en verwerken op langere termijn steeds beter zou kunnen. Het nascheiden van plastic zal dan misschien overal efficiënter werken. Maar voor nog toe is het bij de bron scheiden erg efficiënt en in de steden waar dit mogelijk is zal het erg goed zijn om dit toe te passen. Door al deze maatregelen kunnen we zien dat het scheiden van plastic fors toe neemt. Als we gaan kijken naar het plastic scheiden in andere landen is het opvallend dat Duitsland hierin de koploper is. Duitsland is dan ook een van de eerste landen die hier fanatiek mee begonnen is. Ook België doet het erg goed. In deze twee buurlanden wordt het plastic dan ook al maar liefst 10 jaar gescheiden ingezameld. Opvallend is ook dat Duitsland een van de weinige landen is waar ook de producent verantwoordelijk is voor het verpakkingsafval. Dit maakt dat het huishoudelijke plastic afval in Duitsland over het algemeen al lager ligt en de producten beter te verwerken zijn. Verder zie je dat er vooral in deze landen gewerkt wordt met een heffingssysteem op verpakkingen. De manier van inzamelen zoals wij die in Nederland hebben is echter zeer uitzonderlijk. Hieronder zien we een overzichtje van het gescheiden plastic afval van verschillende landen in Hierin kunnen we overduidelijk zien dat Duitsland de koploper is. Maar ook dat wij als Nederland met ons gemiddelde van 14,3 % niet ver achter liepen op de meeste landen.

17 Gezien de resultaten is Duitsland zeker een voorbeeld land. Het resultaat behalen wat Duitsland heeft zal echter nog wat tijd gaan kosten. De verbeterpunten liggen bij ons dan vooral bij de producenten van het plastic. Zodat er dus betere producten komen die goed hergebruikt kunnen worden. Dit gebeurt in Duitsland dan ook stukken beter. En daarnaast moeten wij als Nederland gaan zorgen dat wij straks ons eigen plastic kunnen verwerken, zodat niet alles met vrachtwagens naar Duitsland gebracht hoeft te worden. Want ook dit is natuurlijk niet goed voor het milieu. Iets anders wat ons opgevallen is, is dat Nederland niet deelneemt in de organisatie EPRO. EPRO (European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations) is een Europese organisatie die als doel heeft het recyclen van plastic optimaal te laten verlopen in Europa. Dit door bijvoorbeeld de technologie hiervoor te verbeteren. Wij vonden dit erg opvallend gezien het feit dat wij in Nerdeland de Europese doelstellingen ook graag willen halen.

18 Austria, Belgium, France, Finland, Germany, Great Britain, Iceland, Ireland, Italy, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland

VOOR- EN NADELEN, KOSTEN EN OPBRENGSTEN VAN DE VERSCHILLENDE INZAMEL- SYSTEMEN VOOR KUNSTSTOF VERPAKKINGEN

VOOR- EN NADELEN, KOSTEN EN OPBRENGSTEN VAN DE VERSCHILLENDE INZAMEL- SYSTEMEN VOOR KUNSTSTOF VERPAKKINGEN BIJLAGE 1 VOOR- EN NADELEN, KOSTEN EN OPBRENGSTEN VAN DE VERSCHILLENDE INZAMEL- SYSTEMEN VOOR KUNSTSTOF VERPAKKINGEN Uitgangspunten Gemeenten zijn verplicht om vanaf 1 januari 2010 kunststof verpakkingen

Nadere informatie

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen.

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Verpakkingen: plastic, blik, sap- en Plastic Plastic tasjes, tassen en broodzakken Pasta- en rijstzakken

Nadere informatie

Mijn afval maakt winst

Mijn afval maakt winst januari 2010 Mijn afval maakt winst (036) 539 99 11 Hebt u vragen? info@almere.nl Wilt u reageren? Meer informatie? www.almere.nl Mijn afval maakt winst In 2020 heeft het afval in Almere een nieuwe bestemming

Nadere informatie

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden?

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden? Q&A kunststof Rotterdam Waarom komen er in Rotterdam nu wel ineens containers voor kunststof te staan? Rotterdam wil de best presterende grote gemeente worden op het gebied van afvalscheiding, hierin hoort

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Wijk aan Zee en Zwaansmeer versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën:

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën: Veel gestelde vragen Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën: 0-Afvalscheiding 1-Project Meer Waarde Uit Afval 2-U krijgt 4 afvalbakken aan huis 3-Restafval

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

Inzameling gescheiden afval

Inzameling gescheiden afval Inzameling gescheiden afval Geachte heer/mevrouw, Hierbij ontvangt u een brief met informatie over het gescheiden inzamelen van afvalproducten door de gemeente Pekela. Het gaat om de inzameling van de

Nadere informatie

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero Nascheiding kunststoffen Het heldere alternatief van Attero Sinds 1 januari 2010 moet elke gemeente in Nederland een fors deel van het kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden Ombouw containers Vragen en antwoorden 1. Wat is omgekeerd inzamelen? Bij omgekeerd inzamelen wordt de nadruk gelegd op het inzamelen van grondstoffen (zoals gft en etensresten, papier, plastic, blik en

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Vanaf 1 januari 2020 gaan we over op een andere manier van het inzamelen van ons restafval. Al het herbruikbare afval (grondstoffen noemen we dat) blijft de

Nadere informatie

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Inzameling & communicatie Wanneer moeten gemeenten starten? Wanneer begint Zwolle met kunststofinzameling?

Nadere informatie

Informatieve raadsbijeenkomst

Informatieve raadsbijeenkomst Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder 4 september 2013 Informatieve raadsbijeenkomst 1 Doelstelling materiaalhergebruik: van 53 % 60 % 65% (2020) De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoording

Nadere informatie

Gescheiden gft inzameling Nesselande

Gescheiden gft inzameling Nesselande rotterdam.nl/onderzoek Gescheiden gft inzameling Nesselande Onderzoek en Business Intelligence Gescheiden gft inzameling Nesselande Een evaluatie M. van Rhee Onderzoek en Business Intelligence (OBI) 13

Nadere informatie

Op weg naar een circulaire economie

Op weg naar een circulaire economie Op weg naar een circulaire economie Agenda Afvalstromen Cijfers De Haarlemse aanpak Naar een circulaire economie Afval = Grondstof Afvalstromen GFT Kunststof Papier Glas Textiel Restafval GFT-stroom Inzameling

Nadere informatie

Afvalscheiding in Sliedrecht

Afvalscheiding in Sliedrecht Afvalscheiding in Sliedrecht Bewonerspanel Sliedrecht Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De gemeente Sliedrecht is bezig met het opstellen van een afvalbeleidsplan. Een belangrijk aspect daarbij

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 3. Omgekeerd inzamelen... 4 4. Voorscheiding plastics... 5 5. Oud papier en karton... 5 6. GFT... 6 7. Conclusie...

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Gemeenteblad.. Jaar 2015 Nummer Publicatiedatum Agendapunt initiatiefvoorstel Onderwerp Initiatiefvoorstel van het raadslid Groen (GroenLinks) van 7 december 2015, getiteld:

Nadere informatie

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne Afvalspecial 2019 1 Wat doen we met ons afval? Het scheiden van afval bespaart ook geld. Elke kilo afval voor de verbrandingsinstallatie, kost de gemeente dit jaar 22 cent. Dat wordt via de afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen.

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Opsterland, februari 2011. Samenvatting : In februari/maart 2010 hebben Milieudefensie afdeling Opsterland en de Vereniging voor Natuurbescherming te Gorredijk

Nadere informatie

Het nieuwe inzamelen: de rest is afval

Het nieuwe inzamelen: de rest is afval Het nieuwe inzamelen: de rest is afval Beste bewoner(s) van de Werven, Elk huishouden, groot of klein, produceert afval. Wij gooien allemaal etensresten, oud papier, lege flessen en nog veel meer weg.

Nadere informatie

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik.

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Gemeente Bunnik Verantwoording In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Deze heeft plaatsgevonden van 30 maart t/m

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

Campagneteksten glas en papier

Campagneteksten glas en papier Campagneteksten glas en papier Voor de glas-en-papier-campagne zijn twee uitgewerkte campagneteksten geschreven in de vorm van: DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER GLAS DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER PAPIER Deze

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Samen kunnen meer met afval

Samen kunnen meer met afval Samen we kunnen meer met In 2020 willen we in heel Nederland 75% van ons afval scheiden. Samen kunnen we meer met afval Afval, we hebben er dagelijks mee te maken. Niet alleen thuis, maar ook op het werk,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Broekpolder versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Pagina

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Wanneer gaat het nieuwe voorstel in? In 2017. De inzameling van blik in de HERO-zakken (bij plastic en drankenkartons) kan mogelijk al eerder ingevoerd

Nadere informatie

Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING

Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING Inhoud 1. Conclusies 2. Opinie over afvalscheiding 3. Voorkeur bewoners laagbouw 4. Voorkeur bewoners hoogbouw 5.

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Langer plezier van karton en papier

Langer plezier van karton en papier Langer plezier van karton en papier Stichting Papier Recycling Nederland PERSEN DROGEN GLADSTRIJKEN SNIJDEN BEDRUKKEN GEBRUIKEN KRANT KARTON RECLAME KRANT 1 6 5 2 VAN OUD NAAR NIEUW 3 4 PULP WEKEN ONTINKTEN

Nadere informatie

Gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder Gemeente Noordoostpolder Meest gestelde vragen over nieuwe manier van afval inzamelen in Noordoostpolder extra container voor oud papier en karton extra container voor plastic, lege pakken en blik 1. Twee

Nadere informatie

MODELOVEREENKOMST. voor. POST-COLLECTION en VERMARKTEN. van KUNSTSTOF VERPAKKINGSAFVAL

MODELOVEREENKOMST. voor. POST-COLLECTION en VERMARKTEN. van KUNSTSTOF VERPAKKINGSAFVAL MODELOVEREENKOMST voor POST-COLLECTION en VERMARKTEN van KUNSTSTOF VERPAKKINGSAFVAL 1 Ondergetekenden, De gemeente xxx (hierna: Gemeente), gevestigd aan de [adres], [postcode], te [plaats], en NV HVC,

Nadere informatie

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal Digipanel + Facebookadvertentie: 2.479 respondenten Dataverzameling: via Digipanel (1.484 respondenten) en facebook (1.286 respondenten. Bereik op Facebook:

Nadere informatie

Facilitair & afvalbeheer

Facilitair & afvalbeheer Facilitair & afvalbeheer Per week gooien we gemiddeld vijf kilo afval per persoon weg. Een groot deel hiervan komt terecht in de werkomgeving. Dit is voor de afdeling facilitair management een belangrijk

Nadere informatie

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter?

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter? Afval scheiden in Houten Hoe kan het (nog) beter? Inhoud presentatie Houten: (toeristische) informatie Afval: hoe doet Houten het nu? Waar valt winst te halen? Welke manieren zijn er om gedrag te veranderen?

Nadere informatie

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen Bijlage Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen mei 2009 Pagina 1 van 7 Samenvatting In deze bijlage wordt inzicht gegeven in de mate waarin als gevolg van

Nadere informatie

Enquête Afvalsortering

Enquête Afvalsortering Enquête Afvalsortering De gemeente doet op het moment onderzoek naar het sorteren van afval in Tilburg. Als gemeente doen we het al goed op het gebied van het sorteren van afval, maar het kan nog beter.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 De nieuwe inzamelwijze gaat in vanaf september 2017. Tot die periode gelden de huidige inzamelregels Waarom afval scheiden 1. Ik heb een brief

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 100% afval scheiden = 0 kg restafval! Dat is het doel waar Breda naar streeft. De gemeente onderschrijft daarmee het landelijk actieplan

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Vanaf 1 januari 2020 gaan we over op een andere manier voor het inzamelen van ons restafval. Al het herbruikbare afval (grondstoffen noemen we dat) blijft de

Nadere informatie

Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef

Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef Datum 11 februari 2014 Onderwerp Het Nieuwe Inzamelen in Noordwest 1. Kennismaking 2. Toelichting gemeente Zie meegestuurde presentatie 3. Vragen aan u Houdt

Nadere informatie

Minder geld weggooien

Minder geld weggooien Minder geld weggooien Aanpak voor een lagere afvalstoffenheffing Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Opbouw van de afvalstoffenheffing 4 3. Meer hergebruik 5 4. Verhoogde doelmatigheid van afvalinzameling

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

Gemeente IJsselstein

Gemeente IJsselstein Gemeente IJsselstein Verantwoording In het kader van het nieuwe regionale afvalbeleidsplan 2014-2018 is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente IJsselstein. Deze heeft plaatsgevonden van woensdag

Nadere informatie

Van afval naar grondstof

Van afval naar grondstof Van afval naar grondstof 1 Programma 1. Opening door wethouder Jan Steenbergen 2. Afvalinzameling Hoogeveen: huidige situatie 3. Beleid van de gemeente / landelijk beleid 4. Meer grondstoffen, minder restafval:

Nadere informatie

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55%

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55% 1 2 4 papier en karton 93% flessen /glas 86% gft (groente/fruit/tuinafval) 85% klein chemisch afval / elektrische apparaten textiel / kleding 68% 66% grof snoeiafval 55% herbruikbare goederen (kringloop)

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

Groene rolemmer (GFT afval)

Groene rolemmer (GFT afval) Veel gestelde vragen Waarom Afval scheiden loont? In restafval het afval dat in de grijze rolemmer gaat - zit vaak nog veel materiaal dat opnieuw gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan plastic of drankkartons.

Nadere informatie

ALLES OVER PLASTIC RECYCLING

ALLES OVER PLASTIC RECYCLING ALLES OVER PLASTIC RECYCLING Naam: Plastic Hero Gemaakt van: gerecycled plastic Naam in het Nederlands: Kunststof Held Zit onder andere in: je brooddoos en je spelcomputer Opdracht 1: PLASTIC GEZOCHT!

Nadere informatie

gerecycled plastic Plastic Hero je brooddoos en je spelcomputer Kunststof Held Alles over plastic recycling Gemaakt van: Naam: Zit onder andere in:

gerecycled plastic Plastic Hero je brooddoos en je spelcomputer Kunststof Held Alles over plastic recycling Gemaakt van: Naam: Zit onder andere in: Alles over plastic recycling Naam: Plastic Hero Gemaakt van: gerecycled plastic Naam in het Nederlands: Kunststof Held Zit onder andere in: je brooddoos en je spelcomputer Opdracht 1: Plastic gezocht!

Nadere informatie

Van 250 naar 100. Wat zit er in de grijze container?

Van 250 naar 100. Wat zit er in de grijze container? www.goes.nl/afval Van 250 naar 100 250 kilo per jaar per inwoner, zoveel restafval gooien we weg in Goes. Dat moet terug naar 100 kilo per jaar per inwoner in 2020. En dat kan, door afval beter te scheiden.

Nadere informatie

Opinie onderzoek verpakkingen

Opinie onderzoek verpakkingen Opinie onderzoek verpakkingen Uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Schuttelaar & Partners op verzoek van het Ministerie van VROM Den Haag, juni 2007 juni 2007 Opinie onderzoek verpakkingen 1/3 Opinie

Nadere informatie

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011 Memo Onderwerp Afvalinzameling: vergelijking Zevenaar- 1 Inleiding Afvalscheiding is belangrijk. Door scheiding aan de bron (in de huishoudens) kunnen afvalcomponenten en fracties worden verkregen die

Nadere informatie

MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN

MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN 1. Ben ik verplicht om afval te scheiden? Het is aan u of u uw afval wilt scheiden of niet. Wij stimuleren het als gemeente uiteraard wel,

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/

Opinienota. Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/ Opinienota Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/ 148113 1. Inleiding Doel van het Strategisch Plan Afvalscheiding (SPA) is om in Haarlem tot een hoger scheidingspercentage van huishoudelijk

Nadere informatie

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Team Onderzoek & Statistiek Maart 2015 1 Inleiding Zaanstad wil in de komende jaren nog meer en op een betere manier afval gescheiden inzamelen. Gemiddeld mag elke

Nadere informatie

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Opening Wethouder Peter Verschuren Wij hebben een taak die eruit bestaat dat we van alle drie verschillende manieren van afvalinzameling in deze gemeente

Nadere informatie

Als u geen brief heeft ontvangen, kunt u een sturen naar met vermelding van uw naam en adres

Als u geen brief heeft ontvangen, kunt u een  sturen naar met vermelding van uw naam en adres Vraag Antwoord Praktisch Wat verandert er in de loop van oktober 2019 in de afvalinzameling? Ik heb geen brief gehad - Duo-container: In oktober krijgt iedereen een duo-container. Dit is een container

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart!

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Dit ziet er prima uit! goed bezig! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij jezelf! Het gaat bijna beginnen;

Nadere informatie

Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling

Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling In de periode van 12 januari tot en met 31 januari 217 is een vragenlijst over afvalscheiding uitgezet onder de leden van het

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Strategisch Plan Afvalscheiding

Vragen en antwoorden over het Strategisch Plan Afvalscheiding Vragen en antwoorden over het Strategisch Plan Afvalscheiding 1. Waarom een nieuw beleid voor afval scheiden? De Rijksoverheid heeft vastgelegd dat gemeenten hun percentage afvalscheiding moeten verhogen.

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Door gemeente Montfoort zijn 4 toekomstige scenario s voor het afvalbeheer geformuleerd. Wat zijn de verwachte effecten indien deze scenario s worden

Nadere informatie

In 2011 werd betaald voor de inzameling en ongeveer aan het inkopen van plastic

In 2011 werd betaald voor de inzameling en ongeveer aan het inkopen van plastic Evaluatie inzameling kunststof verpakkingen Mei 2012 Deel 1: terugblik Inleiding Vanaf december 2009 zamelt de gemeente Oegstgeest plastic verpakkingen op door middel van een huis-aan-huisinzameling met

Nadere informatie

Veelgestelde vragen afvalstoffenheffing

Veelgestelde vragen afvalstoffenheffing Veelgestelde vragen afvalstoffenheffing Wat houdt de nieuwe manier van afvalstoffenheffing in? In de kern komt het er op neer dat ieder huishouden betaalt voor de hoeveelheid restafval die het aanbiedt.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Inhoud Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Berg en Dal voor anders afval inzamelen?...

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

Afvalscheiding in Den Haag

Afvalscheiding in Den Haag Afvalscheiding in Den Haag bijdrage werkbespreking commissie Leefomgeving Heleen Weening directeur Duurzaam Den Haag & Haags Milieucentrum 3 september 2015 1 Outline 1. Hoofdlijnen opbrengst bewonersavond

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Druten voor omgekeerd inzamelen?... 2 Waarom wordt

Nadere informatie

Weet wat je weggooit. Er zit meer in dan je denkt. Een folder om te bewaren. Hou m apart!

Weet wat je weggooit. Er zit meer in dan je denkt. Een folder om te bewaren. Hou m apart! Weet wat je weggooit Er zit meer in dan je denkt Ontdek de waarde van afval Een folder om te bewaren. Hou m apart! In deze folder ontdekt u de waarde van afval. Er zit namelijk meer in dan u denkt. Waardevolle

Nadere informatie

Vraag en antwoord overgangsperiode inzameling Afval

Vraag en antwoord overgangsperiode inzameling Afval Vraag Antwoord Praktisch Wat verandert er in de loop van oktober 2019 in de afvalinzameling? Duo-container: In oktober krijgt iedereen een duo-container. Dit is een container waar u aan de ene kant Plastic

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 202834 Datum : 17 november 2015 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen

Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen Pagina 1 van 5 Afvalbeleid gemeente Papendrecht concept, 24 november 2017 Besluit Papendrecht past het afvalinzamelmodel aan en gaat in 2018 over op

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein Behorend bij raadsinformatieavond 8 januari 2015 Toelichting op de gebruikte termen vindt u aan het einde van dit document 2015-153 Scenario 1: Geen nieuwe

Nadere informatie

EVALUATIE PILOT HET NIEUWE INZAMELEN IN LUNETTEN

EVALUATIE PILOT HET NIEUWE INZAMELEN IN LUNETTEN EVALUATIE PILOT HET NIEUWE INZAMELEN IN LUNETTEN December 2013 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten van de pilot in Lunetten 4 2.1 Doel van de pilot 4 2.2 Randvoorwaarden 4 2.3 Doorlooptijd 4 2.4 Het

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Definitieve versie

Vragen en antwoorden Definitieve versie Strategisch Plan Afvalscheiding Vragen en antwoorden Definitieve versie 1. Waarom een nieuw beleid voor afval scheiden? De Rijksoverheid heeft vastgelegd dat gemeenten hun percentage afvalscheiding moeten

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Technische Vraag Raadsvoorstel 1 Raad Agendapunt Onderwerp 29 september 2016 09 Grondstoffenbeleidsplan 2017-2022 VVD 5 september 2016 Gemeenteraad Vraag 1 Bij Beslispunten 1.b. lezen

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

Omgekeerd inzamelen met unieke proef hoogbouw in Haarlem. Marijn van der Maesen (Spaarnelanden nv) en Wendy Dieben (gemeente Haarlem)

Omgekeerd inzamelen met unieke proef hoogbouw in Haarlem. Marijn van der Maesen (Spaarnelanden nv) en Wendy Dieben (gemeente Haarlem) Omgekeerd inzamelen met unieke proef hoogbouw in Haarlem Marijn van der Maesen (Spaarnelanden nv) en Wendy Dieben (gemeente Haarlem) Uitdaging in Haarlem Waardevolle grondstoffen uit restafval CO 2 -besparing

Nadere informatie

Bijlage 2: welles-nieteslijst. Glasbak. (categorieën huishoudelijke afvalstoffen genoemd in artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffen)

Bijlage 2: welles-nieteslijst. Glasbak. (categorieën huishoudelijke afvalstoffen genoemd in artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffen) Bijlage 2: welles-nieteslijst (categorieën huishoudelijke afvalstoffen genoemd in artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffen) Glasbak Wel in de glasbak Keukenglas zoals potjes en flesjes van appelmoes,

Nadere informatie

Nieuwe Raamovereenkomst & Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen

Nieuwe Raamovereenkomst & Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen Nieuwe Raamovereenkomst & Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen KVNW Ledenvergadering Den Haag 4 oktober 2012 Cees de Mol van Otterloo Directeur Afvalfonds Verpakkingen Raamovereenkomst Producentenverantwoordelijkheid

Nadere informatie