WERKEN MET EEN ARCHITECT BOUWFASES. FASE 1 A. Het voorlopig ontwerp B. Het definitief ontwerp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WERKEN MET EEN ARCHITECT BOUWFASES. FASE 1 A. Het voorlopig ontwerp B. Het definitief ontwerp"

Transcriptie

1 WERKEN MET EEN ARCHITECT Om uw bouwproject goed te laten verlopen is het inhuren van een architect verstandig zoniet onvermijdelijk. Met zijn inzicht en kennis in ontwerp en bouwzaken kan veel last van uw schouder worden gehaald. Van belang hierbij is dat een architect moet kunnen luisteren naar wat de opdrachtgever voor ogen staat, aandacht heeft voor wat u misschien over het hoofd ziet en wensen, ideeën en gedachtes weet te vertalen in een ruimtelijk concept of een ontwerp. Het ontwerpen en realiseren van een bouwplan, een verbouw- of restauratieplan verloopt in een aantal fasen, te beginnen met het maken van een ontwerp en eindigend met de oplevering. Behalve in de ontwerpfase kan de architect in elke fase van het bouwproject een belangrijke rol spelen. Hieronder staan de zeven verschillende bouwfases en daarbij aangegeven wat de architect zijn taak is en wat hij voor u kan betekenen. BOUWFASES FASE 1 A. Het voorlopig ontwerp B. Het definitief ontwerp FASE 2 A. Toestemming tot bouwen B. De bouwvoorbereiding C. De aanbesteding FASE 3 A. De uitvoering B. De oplevering

2 1A. HET VOORLOPIG ONTWERP Wanneer u een architect heeft gekozen dan geeft u hem een opdracht. Soms is dat in één keer de totaalopdracht voor het realiseren van een woonhuis, een winkelinrichting, een kantoor. Maar vaker is dat de eerste deelopdracht in een reeks van opdrachten, bijvoorbeeld als eerste een opdracht voor vooronderzoek of een voorlopig plan. Want natuurlijk weet u hoe mooi, functioneel en economisch verantwoord uw huis of zaak kunnen worden. Maar u realiseert zich ook dat waarschijnlijk niet alles haalbaar zal zijn. Waartoe reikt uw budget, wat laten de wetten en regels toe, welke hindernissen kunnen een bestemmingsplan, milieuwetgeving en brandveiligheidvoorschriften opwerpen? De taak van uw architect beperkt zich niet tot het ontwerpen van uw woning of kantoor of het tekenen van plannen. Hij verzamelt alle mogelijke gegevens betreffende het project. Vraagt als daartoe aanleiding is een onderzoek naar de bouwgrond, hij bestudeert het bestemmingsplan. Hij analyseert het terrein of het pand en onderzoekt tevens de mogelijke subsidies. U kunt de architect vragen samen met u een programma van eisen op te stellen. Het komt ook voor dat de architect uw programma van eisen betrekt in het vooronderzoek of bij het maken van het voorlopig plan. PROGRAMMA VAN EISEN Uw eigen wensen en eisen locatie, ligging, vorm, indeling gebruikseisen beeldverwachting budget tijdschema etc. Eisen van anderen vergunningen planologische en stedenbouwkundige randvoorwaarden milieu, arbeidsomstandigheden, duurzaam bouwen e.d. brandveiligheidvoorschriften etc. Gegevens bestaande toestand situatietekening opmetingstekeningen van de plattegronden, constructie e.d. vaststelling bouwtechnische en/of gebruiktechnische kwaliteit archiefmateriaal Tijdens het opstellen van het programma van eisen komen er al ruwe schetsen van het project op tafel. Wanneer het programma van eisen u bevalt en u het gevoel heeft dat de architect naar u kan luisteren en uw belangen kan vertegenwoordigen dan geeft u de architect de opdracht voor het voorlopig ontwerp. Bij kleinere particuliere plannen komen architect en opdrachtgever meestal een opdracht overeen waarin het programma van eisen samen met het voorlopig- en definitief plan stapsgewijs wordt ontwikkeld.

3 Een goed doordacht voorlopig ontwerp is van essentieel belang. Het vormt bijna letterlijk de basis van alles wat volgt. De architect vertaalt het geformuleerde eisenpakket in een passend ontwerp. En dan ontstaat dus al de eerste presentatie van hoe uw toekomstige woning, winkel, monument of bedrijf eruit zal gaan zien. In deze fase van het project komt de creatieve kant van de architect het meest tot uiting. Het voorlopig ontwerp zal u al een duidelijk beeld geven van de vorm, ligging, afmetingen en indeling. Uiteraard dit alles binnen de gegeven budgettaire en wettelijke voorwaarden. Wanneer het voorlopig ontwerp u aanspreekt dan gaat de architect met het plan naar de gemeentelijke welstandcommissie. Deze commissie toetst, aan de hand van de eisen die de gemeente heeft vastgesteld, of het gebouw past in de omgeving en de architectuur voldoet aan de eisen die de gemeente stelt. Op basis van het voorlopig ontwerp wordt er ook een globale kostenberekening gemaakt. Uit deze kostenberekening kan worden geconstateerd of het binnen uw budget past en waar nodig zal het exacter worden ingevuld. Op deze manier wordt uw pand eigenlijk twee keer verbouwd, één keer op de tekentafel en één keer in het echt. Een belangrijke toegevoegde waarde van de architect is dat u, gebruik makend van zijn ervaringen, uw ideale beeld kunt toetsen en ontdekken of dat inderdaad het ideaal is. Ook kunt u in deze fase nog veel aanpassingen maken die in principe gemakkelijk te doen zijn. In de uitvoeringsfase wordt dat al moeilijker en ook duurder dan in de ontwerpfase. 1B. HET DEFINITIEF ONTWERP Na het voorlopig ontwerp komt, uiteraard, een definitief ontwerp. Op basis van overleg met de architect, uw commentaar of aanvullende wensen, de eerste reacties van de welstandscommissie of geraadpleegde adviseurs, bijvoorbeeld een constructeur of installateur, werkt de architect het voorlopig ontwerp uit in een definitief plan. Een volledig plan van fundament tot en met de nok. Alle bouwkundige details worden hierin meegenomen. Voor zaken als constructie, verwarming, ventilatie en elektra laat de architect zich adviseren door specifieke deskundigen. De bouwkundige ontwerpers en tekenaar van het bureau assisteren hem bij de uitwerking en de presentatie, met behulp van een geavanceerd tekenprogramma. Gaat u akkoord met dit definitieve ontwerp en met de (financiële) uitwerking, dan geeft u het startschot voor Fase 2; de feitelijke restauratie, renovatie, bouw of verbouwing van uw woonhuis of kantoor. Ook wel de bouwvoorbereidingsfase genoemd.

4 2A. TOESTEMMING TOT BOUWEN Na uw goedkeuring van het definitieve ontwerp breekt de fase van de bouwvoorbereiding aan. Behalve met u heeft de architect, namens u, ook rekening te houden met de verschillende overheidsinstellingen. Bij de gemeente dient de architect een bouwaanvraag in een compleet dossier te overhandigen. Deze aanvraag wordt door de gemeentelijke dienst Bouwbeheer beoordeeld op zeer uiteenlopende zaken. Op veiligheid bijvoorbeeld; is de constructie goed en is het gebouw brandveilig. Schaadt het gebouw straks niet uw gezondheid, door bijvoorbeeld slechte akoestiek of ventilatie. Is het gebouw voldoende energiezuinig? Bij nieuwbouw controleert de gemeente natuurlijk ook of het plan past binnen het bestemmingsplan, dat u niet een restaurant wilt neer zetten op een plek waar alleen woningen mogen komen, om maar een voorbeeld te noemen. Bij een restauratie of renovatie van een monumentaal pand zal de architect, vanwege de aparte status van het pand, het ontwerp moeten overleggen met de Monumentencommissie. Soms is vooraf een bouwhistorisch onderzoek nodig om te bepalen welke onderdelen van belang zijn om te behouden of om de historie van het pand en de diverse bouwsporen goed te documenteren. Wanneer door geen van deze instellingen bezwaar wordt gemaakt, of de door hen voorgestelde aanpassingen kunnen worden gerealiseerd, wordt de aanvraag door de gemeente ter inzage gelegd. Iedere belanghebbende kan dan kennis nemen van uw plannen en is gerechtigd hiertegen bezwaar te maken. Worden er geen bezwaarschriften ingediend, of worden deze door de gemeente afgewezen, dan krijgt u vergunning om te gaan bouwen. 2B. DE BOUWVOORBEREIDING Terwijl de ambtelijke molens draaien, is de architect al aan de slag gegaan met het maken van bestekstekeningen. Een omvangrijk werk, want voor alle onderdelen van het gebouw, hoe klein soms ook, moeten exacte tekeningen worden gemaakt. Deze bestekstekeningen vormen onderdeel van het bestek, een boek dat de precieze leidraad is bij de feitelijke bouw. Alle materialen worden beschreven en alle taken voor de aannemer en de installateurs staan erin genoemd. Ook de planning voor de bouw wordt er nauwkeurig in aangegeven evenals de algemene bepalingen en voorwaarden waarbinnen de (ver)bouw gerealiseerd moet gaan worden. U kunt hierbij denken aan garantiebepalingen, verzekeringen, voorschriften en boeteclausules. Om de eerste paal te slaan of de eerste steen te leggen, is een aannemer nodig, die in staat is binnen alle, en vooral financiële, voorwaarden uw woning, winkel, monument of bedrijfspand te realiseren. Uiteraard kunt u zelf op zoek gaan naar een aannemer, maar u kunt het ook door de architect laten doen die veel ervaring heeft met het werken met verschillende aannemers en weet welke aannemer geschikt is voor uw plan.

5 2C. DE AANBESTEDING Door het bestek aan een of meer bouwbedrijven ter hand te stellen worden zij in de gelegenheid gesteld een inschrijfprijs uit te brengen. In overleg met u zal vervolgens gekozen worden voor de aannemer die het project inzichtelijk heeft gecalculeerd en die de meest gunstige prijs heeft aangeboden. Deze procedure staat bekend als de aanbesteding. Soms vindt de aanbesteding plaats via een voorselectie van geschikte bedrijven.in een andere situatie kan gekozen worden voor het betrekken van een aannemer in een bouwteam waarbij een afstandsverklaring wordt verlangd indien er geen overeenstemming wordt bereikt. Wanneer de aannemer is gekozen zullen de puntjes op de i worden gezet. Soms heeft de gunstigste inschrijver nuttige suggesties over de uitvoering, soms zal de architect wijzigingsvoorstellen doen ten behoeve van de aanscherping van de prijs. Hij zal dat doen aan de hand van zijn eigen begroting, met zijn kennis van materialen en prijzen. Veelal zijn bij een aanbesteding ook de installaties van het gebouw aanbesteed en moeten afspraken tussen alle betrokken bouwpartijen worden gemaakt. Daarna kan met de uitvoering van het project worden begonnen.

6 3A. DE UITVOERING De architect heeft de ontwerpende taak vervuld, en kan nu voor u de directie voeren over de uitvoering. Dit is Fase 3 in het proces. Want hoewel alles in het door alle partijen ondertekende bestek vastligt, kunnen zich tijdens de bouw toch onverwachte omstandigheden voordoen. De architect zal u in deze situaties adviseren en met voorstellen komen indien dat nodig is. Hij bewaakt het tijdschema. Ziet toe op de coördinatie tussen de uitvoerende partijen. Let op afstemming met andere bedrijven, die bijvoorbeeld voor de installaties, de inrichting of de terreinverzorging nodig zijn. Controleert de geleverde materialen; wordt de baksteen gebruikt die het bestek voorschrijft; worden de voorgeschreven montagevoorschriften aangehouden; is het verloop van het installatiewerk logisch etc. Deze hele bouwbegeleiding noemt men directievoering. Waar het voor u als opdrachtgever ondoenlijk is dit toezicht te houden (vaak alleen al fysiek, uw gewone leven gaat door en de kennis en de ervaring volstaat niet), is het voor de architect of de aangestelde opzichter onderdeel van het werk. Directievoering kan worden aangevuld met dagelijks toezicht op de uitvoering van het werk. Aangezien dit bij uitvoering van kleine particuliere werken een erg kostbare aangelegenheid is zoeken wij in overleg met de opdrachtgever vaak naar een combinatie van directie en toezicht op de uitvoering gedurende de periode van uitvoering.

7 3B. DE OPLEVERING Als het werk gedaan is, als de laatste bouwhelm uit het zicht is verdwenen, wordt het gebouw aan u overgedragen. Nu is het (weer) uw ruimte. Maar dit gebeurt niet zonder de nodige nauwkeurige controles of alles is uitgevoerd volgens de vereiste kwaliteitsnormen. Bij deze oplevering staat u natuurlijk niet alleen. Samen met de architect inspecteert u uw eigen pand. Zo nodig zal hij wijzen op uitvoeringsfouten en zichtbare gebreken die de aannemer moet herstellen, overeenkomstig de afspraken zoals vastgelegd in het bestek en binnen een vastgestelde termijn. Uiteraard controleert hij de rekeningen van de aannemer en eventuele onderaannemers en andere toeleveranciers. Hij checkt of de vermelde materialen en hoeveelheden geleverd en verwerkt zijn en overeenstemmen met de offertes. Ook de prijs van het gepresteerde meer-werk wordt door de architect kritisch beoordeeld. De door de aannemer gemelde meerwerkposten worden in een overzicht bijgehouden. De architect voert hierin ook de vervallen of niet uitgevoerde onderdelen op als minderwerk. Het saldo meer- en minderwerk behoeft uiteindelijk goedkeuring van zowel aannemer als opdrachtgever. De architect assisteert hierbij de opdrachtgever. Van de voorlopige oplevering wordt een verslag, een proces verbaal, opgemaakt, waarin alle eventuele nog af te ronden werkzaamheden en de periode, meestal 2 weken, waarin deze moeten worden afgerond worden vastgelegd. Na de eerste oplevering kunt u (weer) in uw woning of bedrijf trekken. Daarna is er een onderhoudstermijn van kracht, waarin mogelijke onvolkomenheden die in de eerste periode van gebruik merkbaar worden, zonder kosten dienen te worden verholpen door de aannemer of installateur. Klemmende deuren, onjuiste inregeling van de verwarming of de ventilatie, dienen meestal binnen een periode van drie maanden, te worden verholpen. Ook in deze periode kunt u terugvallen op uw architect, hij kan voor u de goede diagnose stellen, het verschil tussen normale en exceptionele slijtage beoordelen of verborgen gebreken constateren. Overigens is ook de architect zelf tot vijf jaar na de voltooiing van zijn werk aansprakelijk voor door hem of zijn medewerkers gemaakte verwijtbare fouten. BNAarchitecten zijn door de gevolgen daarvan verzekerd. Na de onderhoudsperiode van 3 maanden wordt uw woning of zaak definitief opgeleverd. Ook hierbij staat de architect u terzijde en controleert de later verrichte werkzaamheden.

8 NOORLAG + PARTNERS ARCHITECTEN adres Wittevrouwensingel GA Utrecht info@noorlag.nl telefoon (030) website noorlag.nl

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over.

Stappenplan. U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Introductie U (ver)bouwd uw huis niet zomaar. U wilt dat uw huis mooier wordt en beter bij u past. Daar heeft u ongetwijfeld al ideeën over. Het idee omzetten in werkelijkheid is voor velen een grote stap.

Nadere informatie

Werken met een Architect. Jeroen de Vries Architecten

Werken met een Architect. Jeroen de Vries Architecten Werken met een Architect Jeroen de Vries Architecten WERKEN MET EEN ARCHITECT Je loopt rond met het idee je droomhuis te gaan bouwen of je huis te laten verbouwen, maar eigenlijk weet je niet precies hoe

Nadere informatie

De werkzaamheden zullen hierna per fase worden toegelicht, in fig.1 is een globaal overzicht te zien van de werkzaamheden per fase.

De werkzaamheden zullen hierna per fase worden toegelicht, in fig.1 is een globaal overzicht te zien van de werkzaamheden per fase. Bijlage C: Fasering 1 Inleiding Het ontwerpproces kent een aantal fasen die elkaar opvolgen tot het moment dat daadwerkelijk wordt begonnen met de uitvoering van het ontwerp door een aannemer. Bij het

Nadere informatie

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw 2011 Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw Veelzijdigbouw Walnootstraat 26 2461 DV Ter Aar Telefoon 06-43822608 Fax 0847-593939 info@veelzijdigbouw.nl www.veelzijdigbouw.nl Het bouwproces volgens

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

Samenwerken met MMX architecten

Samenwerken met MMX architecten Samenwerken met MMX architecten 1: waarom eigenlijk een architect inschakelen? De architect zorgt voor een juiste vertaling van regelgeving en voorschriften zoals bouwbesluit, burgerlijk wetboek, plaatselijke

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Bouwen en verbouwen zijn complexe processen. Een kleine verbouwing vraagt een andere aanpak dan een grote nieuwbouw. Bloem en Lemstra architecten heeft een stappenplan

Nadere informatie

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed.

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed. Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed www.stevensvandijck.nl Van klaslokaal naar eigentijdse leeromgeving Benthem Crouwel Architekten, foto Jannes Linders. Wie zijn wij? Stevens

Nadere informatie

Indicatief Stappenplan

Indicatief Stappenplan Indicatief Stappenplan In het stappenplan zijn globaal de per fase te verrichten werkzaamheden en producten voor de totstandkoming van een (interieur)project beschreven. Hoewel elke opdracht anders is

Nadere informatie

[VER]BOUWwijzer. voor het particuliere woonhuis

[VER]BOUWwijzer. voor het particuliere woonhuis [VER]BOUWwijzer voor het particuliere woonhuis Zelf bouwen of verbouwen? Wij gaan [ver]bouwen!? Prologue HOME is graag uw partner in de verwezenlijking van uw nieuwe droom woning! Wij hebben onze diensten

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

ERVARING 3 jaar Ingenieursbureau Evers & Partners 1990-1993. 3 jaar 2 Architectenbureaus in Noordwijk 1994-1997

ERVARING 3 jaar Ingenieursbureau Evers & Partners 1990-1993. 3 jaar 2 Architectenbureaus in Noordwijk 1994-1997 ERVARING 3 jaar Ingenieursbureau Evers & Partners 1990-1993 1 e tekenaar, projectleider: Cursus(sen) AutoCAD, diverse m.b.t. intern management, middenkader. Divers bouwkundig werk in de utiliteit. Enige

Nadere informatie

Nieuwbouwproject AMG Schmidtschool. Welkom!

Nieuwbouwproject AMG Schmidtschool. Welkom! Nieuwbouwproject AMG Schmidtschool Welkom! bijna 100 jaar onderwijs bij Jacob de Graefflaan 10! Vanaf minimaal 1925 tot 1942 was er De Nieuwe meisjesschool. Op 12 december 1956 opening Cornelis Jetsesschool,

Nadere informatie

Nieuwbouwproject AMG Schmidtschool. Welkom

Nieuwbouwproject AMG Schmidtschool. Welkom Nieuwbouwproject AMG Schmidtschool Welkom Partijen en betrokkenen project Het schoolbestuur De gemeente De schooldirectie Het schoolteam De kinderopvang De ouders De buurt Architect, adviseurs Kaders en

Nadere informatie

Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract. Aronsohn Management raadgevende ingenieurs. 9 mei 2017

Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract. Aronsohn Management raadgevende ingenieurs. 9 mei 2017 Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract 9 mei 2017 Aronsohn Management raadgevende ingenieurs Aronsohn Management raadgevende ingenieurs bv 2 - onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van bouwprojectmanagement

Nadere informatie

Titel : Bouwprocessen in de kerk Datum : Oktober 2006

Titel : Bouwprocessen in de kerk Datum : Oktober 2006 Titel : Datum : Oktober 2006 Wij, als verwarmingsadviseur, komen het maar al te vaak tegen: Een kerkwelgezinde medewerker van een installatiebedrijf biedt aan om de verwarming voor de kerk te bouwen. Vaak

Nadere informatie

SCHOLEN & HUISVESTING

SCHOLEN & HUISVESTING SCHOLEN & HUISVESTING Wij ontzorgen, u maakt de keuzes! Planmatig Onderhoud volgens NEN 2767 Niet Planmatig Onderhoud (Servicedesk) Shared Service Center Onderwijshuisvesting Projectbegeleiding nieuwbouw

Nadere informatie

Procedure ontwikkeling bouwkavels

Procedure ontwikkeling bouwkavels Procedure ontwikkeling bouwkavels In Maashaeghe Park heeft u de mogelijkheid om zelf uw eigen droomhuis te bouwen. Het zelf bouwen van een woning is voor de meeste mensen echter geen dagelijkse bezigheid.

Nadere informatie

Presentatie tekeningen

Presentatie tekeningen Presentatie tekeningen Enkele voorbeelden van projecten gerealiseerd door en/of met medewerking van InterVis. InterVis Kabelweg 1c 1271 AN Huizen T (035) 799 09 41 F (035) 799 09 43 www.intervis.nl mail@intervis.nl

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK 01 ONTWERPPROCES EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK Een succesvol bouwproces, van beleidsvisie tot realisatie en dus tot beleving, vraagt een specifieke aanpak. Er bestaat dan ook geen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting

Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting Voortgangsrapportage gemeentelijke huisvesting Registratienummer: : 2013011476 Opdrachtgever: : Tames Kokke/Ton van der Wees Opdrachtnemer(s) : Wim van der Vliet Budgetnummer : 000210013 Datum : 4 april

Nadere informatie

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering.

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering. Inmeting en Opname Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp (Bouw)vergunning aanvraag 2D, 3D en BIM tekenwerk Maatvoering Projectmanagement Wie zijn wij? Van Zaal Bouwtechniek is een onafhankelijk projectmanagementbureau

Nadere informatie

Aanbouw en verbouw. Architectenbureau Jos & Alexander Warmenhoven. www.architectenbureau-warmenhoven.nl. Kerklaan 70, 2171 GD, Sassenheim

Aanbouw en verbouw. Architectenbureau Jos & Alexander Warmenhoven. www.architectenbureau-warmenhoven.nl. Kerklaan 70, 2171 GD, Sassenheim Aanbouw en verbouw kosten procedure honorarium Lux Alma Architectenbureau Jos & Alexander Warmenhoven www.architectenbureau-warmenhoven.nl versie: 01-03-2015 contactgegevens: Architectenbureau Jos & Alexander

Nadere informatie

Team 2 Studio voor de bouwkunst ontwerpers

Team 2 Studio voor de bouwkunst ontwerpers Team 2 Studio voor de bouwkunst ontwerpers 1 Waarom Team 2 Studio voor de bouwkunst inschakelen? Wij zijn als geen ander in staat uw persoonlijke wensen te vertalen in uw dromen. Wij maken niet alleen

Nadere informatie

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Het bouwen van een nieuwbouwwoning is een complex proces. Bloem en Lemstra Architecten heeft een stappenplan opgesteld om u inzicht te geven in het traject van

Nadere informatie

Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN

Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN Vaardige en ervaren handen Onderhoud kasteel Huis Doorn Nieuwe houten kap grachtenpand Blaauwlakenblok, Amsterdam Antwoord op úw vraag

Nadere informatie

Projectbureau Sol BV (onderdeel van SOL HOLDING)

Projectbureau Sol BV (onderdeel van SOL HOLDING) Projectbureau Sol BV (onderdeel van SOL HOLDING) "Projectbureau Sol BV kenmerkt zich als een divers en gespecialiseerd bureau in bouwkundige begeleiding van karakteristieke gebouwen zoals monumenten, landgoederen,

Nadere informatie

Team 2 Studio voor de bouwkunst ontwerpers

Team 2 Studio voor de bouwkunst ontwerpers Team 2 Studio voor de bouwkunst ontwerpers 1 Waarom Team 2 Studio voor de bouwkunst inschakelen? Wij zijn als geen ander in staat uw persoonlijke wensen te vertalen in uw dromen. Wij maken niet alleen

Nadere informatie

Nieuwbouw. Architectenbureau Jos & Alexander Warmenhoven. www.architectenbureau-warmenhoven.nl. Kerklaan 70, 2171 GD, Sassenheim

Nieuwbouw. Architectenbureau Jos & Alexander Warmenhoven. www.architectenbureau-warmenhoven.nl. Kerklaan 70, 2171 GD, Sassenheim Nieuwbouw kosten procedure honorarium Lux Alma Architectenbureau Jos & Alexander Warmenhoven www.architectenbureau-warmenhoven.nl versie: 01-03-2015 contactgegevens: Architectenbureau Jos & Alexander Warmenhoven

Nadere informatie

Een houten huis in 10 stappen

Een houten huis in 10 stappen Een houten huis in 10 stappen Om u te helpen met de plannen voor uw nieuw te bouwen houten huis heeft Finnlogs een handig stappenplan opgesteld: Een houten huis in 10 stappen. Deze stappen geven u inzicht

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012 Verbouw & Energiebesparing. Recente wijzigingen in de bouwregelgeving 8 oktober 2013 Hajé van Egmond

Bouwbesluit 2012 Verbouw & Energiebesparing. Recente wijzigingen in de bouwregelgeving 8 oktober 2013 Hajé van Egmond Bouwbesluit 2012 Verbouw & Energiebesparing Recente wijzigingen in de bouwregelgeving 8 oktober 2013 Hajé van Egmond Stelsel bouwregelgeving Verbouwvoorschriften Energiezuinigheid Onderwerpen Bouwen, waar

Nadere informatie

Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010

Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010 Subsidieverordening Monumenten gemeente Wijk bij Duurstede 2010 Artikel 1: Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: 1. eigenaar: de natuurlijke of rechtspersoon die het recht heeft van

Nadere informatie

1.5 Bouwteams: wat en waarom - een introductie

1.5 Bouwteams: wat en waarom - een introductie 1.5 Bouwteams: wat en waarom - een introductie Bouwteam! Wat en waarom een introductie. Interactieve sessie / brainstorm met: Maurice Wielink - Ruim Omgevingsontwikkeling Rob Luiten CROW Sessie:1.5 (12:00

Nadere informatie

1. Bij mailbericht van 29 december 2013 (met 4 bijlagen) hebben klagers bij het College van Toezicht een klacht ingediend tegen verweerder.

1. Bij mailbericht van 29 december 2013 (met 4 bijlagen) hebben klagers bij het College van Toezicht een klacht ingediend tegen verweerder. D14.001 Uitspraak van het College van Toezicht Kamer I Zitting 30 mei 2014 Inzake: P. en M. G., wonende te N, klagers, tegen F. E. Architectenburo BNA, gevestigd te H, verweerder. 1. Bij mailbericht van

Nadere informatie

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN Waar woonwensen werkelijkheid worden 1 2 DROOMPLEK GEVONDEN? OF ZOEKT U NOG? HOE WORDT UW DROOMWONING WERKELIJKHEID? Iedereen heeft dromen. Zeker als het om wonen gaat. Maar

Nadere informatie

Zelf bouwen stappenplan

Zelf bouwen stappenplan Zelf bouwen stappenplan Net als u, koesteren veel mensen de wens om ooit hun eigen droomhuis te bouwen. Komt uw ideale woning niet voor in het bestaande- of het nieuwbouwaanbod? Dan biedt zelf bouwen een

Nadere informatie

Vredeskerk te Enschede. Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012

Vredeskerk te Enschede. Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012 Vredeskerk te Enschede Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012 Vredeskerk te Enschede Presentatie 15 maart 2012 Uitgangspunten Analyse van het gebouw Visie Renovatie

Nadere informatie

BOUWPLAN VEENSTRAAT TE MOLENSCHOT OVERLEG KLANKBORDGROEP 23 MEI 2013

BOUWPLAN VEENSTRAAT TE MOLENSCHOT OVERLEG KLANKBORDGROEP 23 MEI 2013 BOUWPLAN VEENSTRAAT TE MOLENSCHOT OVERLEG KLANKBORDGROEP 23 MEI 2013 Agenda Een korte introductie. Stand van zaken Het stedenbouwkundige ontwerp Het concept beeldkwaliteitplan De architect, een introductie

Nadere informatie

SAMENWERKEN IN DE BOUW. Het bouwteam. Inhoud

SAMENWERKEN IN DE BOUW. Het bouwteam. Inhoud Het bouwteam Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen Aan de hand van een folder voor mensen met bouwplannen zoeken de leerlingen uit welke taken en verantwoordelijkheden de bouwheer, architect

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds

Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Dordrecht Nr. 233371 28 december 2017 Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht Het

Nadere informatie

Een tevreden opdrachtgever staat gelijk aan een geslaagd project. Wij verwezenlijken graag samen met u uw dromen SPANJERS ARCHITECT

Een tevreden opdrachtgever staat gelijk aan een geslaagd project. Wij verwezenlijken graag samen met u uw dromen SPANJERS ARCHITECT Een tevreden opdrachtgever staat gelijk aan een geslaagd project Wij verwezenlijken graag samen met u uw dromen SPANJERS ARCHITECT SPANJERS ARCHITECT WERKT NIET VOLGENS EEN SPECIEFIEKE STIJL, WEL MET EEN

Nadere informatie

n.t.p. Verzorgen van de omschreven werkzaamheden, zie onderdeel advieskosten, ten behoeve van: n.t.p.

n.t.p. Verzorgen van de omschreven werkzaamheden, zie onderdeel advieskosten, ten behoeve van: n.t.p. BASISOPDRACHT De ondergetekende: Naam: n.t.p. Adres: n.t.p. Plaats: n.t.p. Hierna te noemen: opdrachtgever En Bureau Broeders Ontwerp en Bouwkunde BV gevestigd te Loon op Zand, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Restauratieplan woonboerderij Hoogcasteren tegenover nummer 17 Hoogeloon

Restauratieplan woonboerderij Hoogcasteren tegenover nummer 17 Hoogeloon Restauratieplan woonboerderij Hoogcasteren tegenover nummer 17 Hoogeloon Opdrachtgever: Dhr. W.F.P. van der Heijden Hoogcasteren 24 5528 NP HOOGELOON Datum: mei 2015 Inhoud 01 Programma van Eisen... 3

Nadere informatie

2. Projectresultaat Realisatie van nieuw Gemeentehuis inclusief ondergrondse parkeergarage

2. Projectresultaat Realisatie van nieuw Gemeentehuis inclusief ondergrondse parkeergarage Voortgangsrapportage Gemeenteraad Projectnaam Bestemd Gemeenteraad Periode 2 maart 2012-6 april 2012 voor Status Openbaar Datum 6 april 2012 1. Organisatie a) bestuurlijk Gemeenteraad Weert opdrachtgever

Nadere informatie

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd 1. Gemeentewet 2. Algemene wet bestuursrecht 3. Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER ARCHITECT-LIDMAATSCHAP PERSOONLIJK. Voorletters. Privé-adres. E-mail. Aanmeldingsformulier architect-lidmaatschap 01

AANMELDINGSFORMULIER ARCHITECT-LIDMAATSCHAP PERSOONLIJK. Voorletters. Privé-adres. E-mail. Aanmeldingsformulier architect-lidmaatschap 01 AANMELDINGSFORMULIER ARCHITECT-LIDMAATSCHAP PERSOONLIJK Naam Voorletters Roepnaam Man / vrouw Nationaliteit Titels Geboortedatum Geboorteplaats Privé-adres Postcode Plaats Telefoon Fax E-mail Aanmeldingsformulier

Nadere informatie

Uweigenhuisbouwen. In5stappenvan kavelnaardroomhuis

Uweigenhuisbouwen. In5stappenvan kavelnaardroomhuis Uweigenhuisbouwen In5stappenvan kavelnaardroomhuis Vanaf het moment dat u een kavel koopt gaat u natuurlijk meteen aan de slag met het realiseren van uw woning. Een uitdaging die vooral leuk, maar ook

Nadere informatie

Proces Werktekening Thema 3

Proces Werktekening Thema 3 Proces Werktekening Thema 3 Voorwoord Zowel landelijke aanbestedingen als die in Europees verband krijgen steeds meer aandacht. De bestaande werkwijze van aanbesteden en de nieuwe werkwijze (innovatie)

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 21 december 2010

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 21 december 2010 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 21 december 2010 Steller : Joh. Werkman Telefoonnummer: 0343-565710 E-mailadres : johan.werkman@heuvelrug.nl Onderwerp : nieuwbouw gemeentekantoor Geachte leden van

Nadere informatie

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005 Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005 Artikel 1 - Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: Hoofdstuk 1 - Algemene bepalingen 1. Monument: a. Alle vóór tenminste vijftig

Nadere informatie

Aantoonbaar brandveilig bouwen: hoe doe je dat?

Aantoonbaar brandveilig bouwen: hoe doe je dat? Aantoonbaar brandveilig bouwen: hoe doe je dat? Mw. Ing. Susan Eggink - Eilander Adviesburo Nieman B.V. 11 maart 2010 VvBA leden Vragen aan de zaal Ontwerpers / installateurs: Voldoet uw ontwerp aantoonbaar

Nadere informatie

Ambitieus & enthousiast!

Ambitieus & enthousiast! Ambitieus & enthousiast! Wij zijn een ambitieus en enthousiast bouwkundig advies bureau met vele jaren ervaring in de bouw. Met ons deskundig advies kunnen wij helpen met uw bouwplannen. Van ontwerp tot

Nadere informatie

Curriculum vitea N. van Harten

Curriculum vitea N. van Harten Curriculum vitea N. van Harten Naam : Nicolaas van Harten Roepnaam : Nico Geboren : 5 maart 1952 Burgerlijke staat : Gehuwd Adres : Sanatoriumlaan 18 7447PK Hellendoorn Tel. Privé : 0548-688042 Tel. Zakelijk

Nadere informatie

AANVULLING BIJ CURRICULUM VITAE 1

AANVULLING BIJ CURRICULUM VITAE 1 AANVULLING BIJ CURRICULUM VITAE 1 Personalia Naam : Ivo Arentsen Telefoonnummer : 06 50 69 08 68 E-mail : ivoarentsen@hotmail.com Werkzaamheden / ervaring 2012: Eigenaar IVO bouwtechniek Onder de naam

Nadere informatie

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Herkent u dit? U, als architect, heeft inspirerende ideeën maar wilt technisch en procesmatig ondersteund worden. U, als opdrachtgever, wilt vroegtijdig weten wat

Nadere informatie

Kaschra Bouwmanagement

Kaschra Bouwmanagement Kaschra Bouwmanagement VAN INITIATIEF TOT EN MET GEBRUIK Kaschra Bouwmanagement werkt vanuit ervaring en deskundigheid in het hele bouwtraject. Onze dienstverlening omvat: management op de bouwplaats bouwtoezicht

Nadere informatie

Verbouwingschecklist De checklist is een handig hulpmiddel bij de uitwerking van uw ideeën.

Verbouwingschecklist De checklist is een handig hulpmiddel bij de uitwerking van uw ideeën. Verbouwingschecklist De checklist is een handig hulpmiddel bij de uitwerking van uw ideeën. Stap 1 idee Heeft u uw idee(ën) opgeschreven? Heeft u het idee besproken met uw gezinsleden? Heeft u (genoeg)

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Vaststellen Welstandscriteria Deo

Nota van B&W. Onderwerp Vaststellen Welstandscriteria Deo Onderwerp Vaststellen Welstandscriteria Deo Nota van B&W Portefeuille J.Nieuwenburg Auteur: A.M. Schneider Telefoon: a.schneider@haarlem.nl E-mail: a.schneider@haarlem.nl Reg.nr. SB/PMB/2008/78185 Met

Nadere informatie

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Herbestemming en hergebruik staan in het centrum van de belangstelling. Meer en meer gaat overheidsbeleid er vanuit dat we eerst het gebruik van bestaand gebied

Nadere informatie

Wet Kwaliteitsborging in de bouw

Wet Kwaliteitsborging in de bouw Wet Kwaliteitsborging in de bouw Studiedag Cobc 2014 Hajé van Egmond Programma Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in het kort Consultatieronde / reacties uit het veld Het vervolg AMvB Kwaliteitsborging

Nadere informatie

Bouwt mee aan uw rendement

Bouwt mee aan uw rendement Bouwt mee aan uw rendement 1 In de projectontwikkeling is het van belang de grote lijnen in het oog te houden. Een scherp oog voor details is echter ook onmisbaar. Want in elke fase van het bouwproces

Nadere informatie

Monumenten verdienen maatwerk. Met de Monumentenverzekering van Centraal Beheer Achmea

Monumenten verdienen maatwerk. Met de Monumentenverzekering van Centraal Beheer Achmea Monumenten verdienen maatwerk. Met de Monumentenverzekering van Centraal Beheer Achmea Inhoud Verzeker uw monumenten goed. 3 Even uw voordelen op een rij! 4 Zo werkt het. 5 Goed om even te weten. 7 2 Verzeker

Nadere informatie

Bijlage 2 - DNR 2005 STB Rgd Taakverdelingsoverzicht ('kruisjeslijst') WTB TR A/B. FASE DEFINITIEF ONTWERP X Definitief ontwerp

Bijlage 2 - DNR 2005 STB Rgd Taakverdelingsoverzicht ('kruisjeslijst') WTB TR A/B. FASE DEFINITIEF ONTWERP X Definitief ontwerp Bijlage 2 - DNR 2005 STB Rgd Taakverdelingsoverzicht ('kruisjeslijst') aanmaakdatum: 26-10-2016 Project: huisvesting De Nationale Ombudsman Proj.nr: 00.12027 Fase Voorontwerp X Voorontwerp Architectuur/bouwkunde

Nadere informatie

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Projectvoorstel Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Inhoudsopgave 2/8 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Historie 3 1.3. Doel

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Bouwbedrijf. Vestiging in het Gooi Zwarteweg 50 1412 GD Naarden Tel : 035-6950247 Fax : 035-6942114 E-mail:info@koertse.com Website : www.koertse.

Bouwbedrijf. Vestiging in het Gooi Zwarteweg 50 1412 GD Naarden Tel : 035-6950247 Fax : 035-6942114 E-mail:info@koertse.com Website : www.koertse. Bouwbedrijf Vestiging in het Gooi Zwarteweg 50 1412 GD Naarden Tel : 035-6950247 Fax : 035-6942114 E-mail:info@koertse.com Website : www.koertse.com Inhoud 2 Referentielijst 3 Nieuwbouwprojecten 4/5 Renovatie

Nadere informatie

Een omgevingsvergunning aanvragen

Een omgevingsvergunning aanvragen Een omgevingsvergunning aanvragen Een omgevingsvergunning aanvragen Wie wil bouwen of verbouwen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het

Nadere informatie

www.bouwformatie.nl Bouwformatie

www.bouwformatie.nl Bouwformatie www.bouwformatie.nl Bouwformatie Tarieven voor kennis, inspiratie en communicatie 2014 Tarieven voor kennis, inspiratie en communicatie 2014 Architectuur 3 Bouwtechniek 4 Bouwdetails 5 Bouwkosten 6 Communicatie

Nadere informatie

Ontwerpbeschikking d.d. 6 september 2012 Omgevingvergunning L

Ontwerpbeschikking d.d. 6 september 2012 Omgevingvergunning L Ontwerpbeschikking d.d. 6 september 2012 Omgevingvergunning L20120260 Grietenij 22 verplaatsen van 24 spaceboxen (tijdelijk) en handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening (tijdelijk) Sjoerd van

Nadere informatie

Monumenten verdienen maatwerk. Ook op het gebied van verzekeringen.

Monumenten verdienen maatwerk. Ook op het gebied van verzekeringen. Monumenten verdienen maatwerk. Ook op het gebied van verzekeringen. Monumentenverzekering Monumenten verdienen maatwerk Ook op het gebied van verzekeringen Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en

Nadere informatie

Op weg naar uw nieuwe tuin

Op weg naar uw nieuwe tuin Op weg naar uw nieuwe tuin U wilt een tuin die niet alleen bij u en uw budget past, maar ook bij uw woning en in zijn omgeving. Want uw tuin maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van uw woonplezier en

Nadere informatie

DIENSTEN. Om inzicht te bieden in al onze diensten, illustreren wij onze werkzaamheden per fase van de bouwcyclus. HERGEBRUIK

DIENSTEN. Om inzicht te bieden in al onze diensten, illustreren wij onze werkzaamheden per fase van de bouwcyclus. HERGEBRUIK DIENSTEN Om inzicht te bieden in al onze diensten, illustreren wij onze werkzaamheden per fase van de bouwcyclus. eco vriendelijk HERGEBRUIK gezond binnenmilieu GEBRUIK bio based OPLEVERING bio based gezonde

Nadere informatie

Van take off tot landing. BOUWSTAD Projectmanagement B.V.

Van take off tot landing. BOUWSTAD Projectmanagement B.V. Van take off tot landing Begeleiding van A tot Z bij nieuwbouw, renovatie en restauratie Wie op zoek is naar het gemak van een en hetzelfde aanspreekpunt voor begeleiding bij alle disciplines in zowel

Nadere informatie

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR WONEN IS MEER DAN EEN DAK BOVEN JE HOOFD! CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR Het bedrijf een korte introductie Verrassend creatief met hands-on mentaliteit Actief op het gebied van het ontwikkelen, realiseren,

Nadere informatie

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies Vaillant & rendement Technisch Project Advies meer rendement van uw project? Begin bij Vaillant Technisch Project Advies tijdige inschakeling TPA Uw winst Hoe blijven we samen aan de voortdurend aangescherpte

Nadere informatie

Aanvraagformulier Rotterdams Restauratiefonds 2006

Aanvraagformulier Rotterdams Restauratiefonds 2006 Aanvraagformulier Rotterdams Restauratiefonds 2006 Afdeling Bouw- en Woningtoezicht Bureau Monumenten monumenten@rotterdam.nl Projectgegevens / monument Gegevens over het object waarvoor een aanvraag wordt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling

Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling Nieuwsbrief Bouw & Projectontwikkeling 10 april 2015 Contractvormen in de bouw Voorafgaand In een tijd waarin de bouwbranche voorzichtige tekenen van herstel vertoont, wil Hekkelman proberen daaraan een

Nadere informatie

DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017

DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017 DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017 Om uw deelname aan de wedstrijd het beste bouwteam 2017 te vergemakkelijken, hebben wij voor u een vragenlijst samengesteld. Door deze nauwkeurig in te vullen geeft

Nadere informatie

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k datum: 16-10-2013 ARCOM B.V. Postbus 381 3900 AJ Veenendaal Koningsschot 45 3905 PR Veenendaal T 0318 64 55 52 F 0318 66 88 52 E info@arcombv.nl I www.arcombv.nl Vraagstelling Door het bestuur van de school

Nadere informatie

Kijk op bouwen. Woningbouw Utiliteit Weg- en waterbouw Onderhoud, renovatie en restauratie Verbouwingen Houthandel

Kijk op bouwen. Woningbouw Utiliteit Weg- en waterbouw Onderhoud, renovatie en restauratie Verbouwingen Houthandel Woningbouw Utiliteit Weg- en waterbouw Onderhoud, renovatie en restauratie Verbouwingen Houthandel Samenvatting Van der Geest Oud Ade is een betrouwbaar en ervaren bouwbedrijf dat u volledig terzijde staat

Nadere informatie

Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost

Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost Over BouwTeam Oost Sinds 1999 is BouwTeam Oost actief in de bouw sector als bouwbedrijf, en profileert zicht sindsdien als een traditionele kwaliteitsbouwer. Met

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Project Prinsessenpark. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Project Prinsessenpark. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Project Prinsessenpark Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. het bestemmingsplan Prinsessenhof met identificatienummer NL.IMRO.0542.BPPrinsessenhof-va01

Nadere informatie

Voor beide soorten aanbouwen geldt dat Woonlinie geen vergoedingen verstrekt voor het aanbrengen en/of verwijderen ervan.

Voor beide soorten aanbouwen geldt dat Woonlinie geen vergoedingen verstrekt voor het aanbrengen en/of verwijderen ervan. KLUSWIJZER 11 Zelf een aanbouw plaatsen Woont u naar uw zin, maar wilt u toch meer ruimte in de woning? Als verhuizen voor u geen optie is, kan een aanbouw uitkomst bieden. U kunt bijvoorbeeld de wasmachine

Nadere informatie

inhoud bureau werkwijze referenties onze mensen onze aanpak onze projecten

inhoud bureau werkwijze referenties onze mensen onze aanpak onze projecten 2architecten inhoud bureau werkwijze referenties onze mensen onze aanpak onze projecten postbus 694 5600 ar eindhoven info@2architecten.nl 040-2369968 ureau roy bertholet (1978), TU Eindhoven architect/partner

Nadere informatie

Villa s. Inleiding. Wie zijn wij. Het proces stap voor stap. Architectuur Advies

Villa s. Inleiding. Wie zijn wij. Het proces stap voor stap. Architectuur Advies Architectuur Advies Inleiding Wie zijn wij Villa s Het proces stap voor stap architectuur en advies Ing. B.J. Tukker Lentedans 49c 2907AX Capelle aan den IJssel M (06) 53 44 9 281 T (010) 284 71 78 F (010)

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Nummer: W14/008143

OMGEVINGSVERGUNNING Nummer: W14/008143 OMGEVINGSVERGUNNING Nummer: W14/008143 Aanvraag Op 4 maart 2014 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het veranderen en verbouwen van een monument op het perceel, kadastraal bekend

Nadere informatie

CPO in Langeraar-Oost

CPO in Langeraar-Oost CPO in Langeraar-Oost 3 maart 2014 PROGRAMMA CPO Langeraar-Oost Welkom Stand van zaken en hoofdlijnen plan Langeraar-Oost Zelf je woning bouwen en CPO Workshop: wensen en vragen Vervolg en afronding presentatie

Nadere informatie

inhoud bureau werkwijze referenties onze mensen onze aanpak onze projecten

inhoud bureau werkwijze referenties onze mensen onze aanpak onze projecten 2architecten inhoud bureau werkwijze referenties onze mensen onze aanpak onze projecten postbus 694 5600 ar eindhoven info@2architecten.nl 040-2369968 bureau roy bertholet (1978), TU Eindhoven architect/partner

Nadere informatie

Zelf bouwen in Roosendaal

Zelf bouwen in Roosendaal Zelf bouwen in Roosendaal Inhoud Zelf bouwen in Roosendaal... 1 Zelf bouwen op t Zand... 1 De voordelen... 2 Hoe gaat dat in zijn werk?... 2 Oriënteren, wat wil ik eigenlijk en kan ik dat realiseren?...

Nadere informatie

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Drechterland 2015

Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Drechterland 2015 Raadsbesluit Nr: 2014-79 De raad van de gemeente Drechterland Overwegende dat, het stimuleren van onderhoud en restauratie van gemeentelijke monumenten van belang is voor het behoud van cultureel erfgoed

Nadere informatie

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond ZELF BOUWEN Wat kost dat? 1 Bouwgrond De prijzen per gemeente kunnen zeer kunnen variëren! Aankoop bouwgrond: goedkope bouwgrond kost ongeveer 200, p.m2 excl. BTW. Dichter bij steden kost bouwgrond al

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN LABEL31

ALGEMENE VOORWAARDEN LABEL31 ALGEMENE VOORWAARDEN LABEL31 Algemene bepalingen Artikel 1 a) Onder interieurarchitect wordt verstaan een op het gebied van interieur gespecialiseerd ontwerper, die in de uitoefening van zijn/haar beroep

Nadere informatie

LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN

LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN 'Ons streven is 6.000 nultredenwoningen in de gemeente in 2020'. En: 'Alle nieuwbouw realiseren wij levensloopgeschikt'. Dit zijn voorbeelden van ambities

Nadere informatie

Een bijdrage-ineens of een meerjarige subsidie voor de instandhouding van uw monument

Een bijdrage-ineens of een meerjarige subsidie voor de instandhouding van uw monument Een bijdrage-ineens of een meerjarige subsidie voor de instandhouding van uw monument op basis van de WeVIM Weerter Verordening Instandhouding Monumenten mei 2008 De regeling in het kort Algemeen Monumenten

Nadere informatie

Algemene voorwaarden pagina: 1 / 6. Verbouwing en uitbreiding van een woonhuis, op een perceel gelegen aan de Johan Frisolaan 25 te Vught

Algemene voorwaarden pagina: 1 / 6. Verbouwing en uitbreiding van een woonhuis, op een perceel gelegen aan de Johan Frisolaan 25 te Vught Algemene voorwaarden pagina: 1 / 6 ALGEMENE VOORWAARDEN Bijlage bij: Verbouwing en uitbreiding van een woonhuis, op een perceel gelegen aan de Johan Frisolaan 25 te Vught Kenmerk: 14/06. Datum: juli 2015

Nadere informatie

Verantwoordelijkheidsmatrix Constructieve Veiligheid bij verschillende contractvormen

Verantwoordelijkheidsmatrix Constructieve Veiligheid bij verschillende contractvormen erantwoordelijkheidsmatrix Constructieve eiligheid bij verschillende contractvormen erklaring: = erantwoordelijk / volledig bevoegd () = erantwoordelijkheid ligt of bij de ene of bij de = andelingsbevoegd

Nadere informatie

- het 8 stappenplan van - Ontwerp & bouw in 8 stappen jouw droomhuis!

- het 8 stappenplan van - Ontwerp & bouw in 8 stappen jouw droomhuis! - het 8 stappenplan van - Ontwerp & bouw in 8 stappen jouw droomhuis! Welkom Samen bouwen met Hegeman Bouwteam Je hebt interesse in het bouwen van een nieuwbouwhuis. Ons bouwteam biedt jou een zelfbouwoplossing.

Nadere informatie

Van tuinontwerp tot nieuwe tuin.

Van tuinontwerp tot nieuwe tuin. Een nieuwe tuin is een belangrijk moment in uw leven waar ik samen met u de nodige tijd en aandacht aan wil besteden om te komen tot een voor u zo goed mogelijk resultaat. De eerste stap voor een nieuwe

Nadere informatie