Technisch ontwerp. Project: Mannequin Middel. Bedrijf: Quin Mechatronics

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technisch ontwerp. Project: Mannequin Middel. Bedrijf: Quin Mechatronics"

Transcriptie

1 Technisch ontwerp Project: Mannequin Middel Bedrijf: Enschede, 25 november 2013 Versie 1.1 Opgesteld door : Klas: EMT2B Groep: 3B Marjolein Reinderink Sander van Bommel Emre Elmas Vincent Faber Thomas Ticheler

2 Technisch ontwerp Project 3B pagina 1 Afkortingen Afkorting BoM COTS DoF NA HWBS PCB PSD TCD TPD Woordenlijst Beschrijving Stuklijst Commercial of the Shelf Vrijheidsgraden Niet toepasselijk HardWare Breakdown Structure Printplaatje Functioneel blokken diagram (software) Technisch Constructie Dossier Technisch Product Dossier Term HardWare Breakdown Structure Technisch Constructie Dossier Technisch Product Dossier Omschrijving Een lijst die de relaties tussen alle tekeningen en schema's van de onderdelen en subonderdelen van de mechanische en elektrische hardware toont. Alle documenten die betrekking hebben tot het ontwerp en de realisatie van een nieuwe product. Alle documenten die nodig zijn om het ontwerp te produceren. Verwijzingen Nummer Auteur Titel [1] Pakket van eisen [2] Functioneel ontwerp

3 Technisch ontwerp Project 3B pagina 2 Inhoudsopgave technisch ontwerp 1 Inleiding... 3 Introductie tot het project... 3 Overzicht van het document Technisch Constructie Dossier (TCD) Systeem Technisch blokdiagram Mechanisch Keuze en berekeningen van mechanische onderdelen Berekeningen van andere eigenschappen Elektrisch en elektronisch Keuze en berekeningen van elektrische en elektronische onderdelen Software Flowcharts / PSD / toestandsdiagrammen Toelichting op complexe software routines Technisch Product Dossier (TPD) Mechanisch Overzicht Frame Bill of Materials Elektrisch en elektronisch Bill of Materials Externe Interfaces User Interface... 12

4 Technisch ontwerp Project 3B pagina 3 1 Inleiding Dit hoofdstuk geeft een introductie tot het project, samen met het doel van het project en een overzicht van het document. Introductie tot het project De opdracht van dit project is het maken van een geautomatiseerde mannequin. Wij als projectgroep zijn verantwoordelijk voor het middel van de mannequin. De exacte opdracht luidt: Ontwerp en bouw een lichaamsrotatiesysteem die kan roteren in 2 graden van vrijheid zoals is beschreven in het functioneel ontwerp. Als deze 2 graden van vrijheid perfect werken, kan er een 3 e graad worden toegevoegd. Het doel van dit project is het automatiseren van een mannequin, zodat deze een persoon na kan doen. De bedoeling van deze mannequin is de aandacht trekken van potentiele klanten. Hierdoor kunnen de verkoopcijfers stijgen. Overzicht van het document Dit document bevat informatie die gerelateerd is aan het ontwerp dat is gekozen in het FDD [2]. Het bevat twee soorten informatie (zie woordenlijst): - Hoofdstuk 2: Technisch Constructie Dossier (TCD) - Hoofdstuk 3: Technisch Product Dossier (TPD); voornamelijk verwijzingen naar andere documenten. Beide hoofdstukken zijn gesplitst in vijf aspecten, met allemaal een subhoofdstuk: Hoofdstuk X.1 bevat de systeemaspecten. Hoofdstuk X.2 bevat de mechanische aspecten. Hoofdstuk X.3 bevat de elektrische en elektronische aspecten. Hoofdstuk X.4 bevat de software aspecten. Hoofdstuk X.5 bevat de productie aspecten.

5 Technisch ontwerp Project 3B pagina 4 2 Technisch Constructie Dossier (TCD) Dit hoofdstuk bevat alle informatie die betrekking hebben tot het design en de realisatie van het systeem. 2.1 Systeem In hoofdstuk staat het technisch blokdiagram van het ontwerp Technisch blokdiagram In dit hoofdstuk is het functionele blokdiagram vertaald naar een technisch blokdiagram. Dit technische blokdiagram is te zien in figuur Voeding Noodstop Spanningsomvormer data Microcontroller Sensoren Lineaire actuatoren Constructie data Software Draaipunt Figuur (technisch blokdiagram) De voeding is verbonden met de noodstop, deze is weer verbonden met de spanningsomvormer. Deze geeft voeding aan de microcontroller, de sensoren en de lineaire actuatoren. Software wordt naar de microcontroller gebruikt. De sensoren sturen data naar de microcontroller. De microcontroller stuurt data naar de lineaire actuatoren. De lineaire actuatoren zitten op een draaipunt bevestigt, deze is bevestigt aan de constructie.

6 Technisch ontwerp Project 3B pagina Mechanisch In dit hoofdstuk wordt het mechanische gedeelte van het ontwerp weergegeven Keuze en berekeningen van mechanische onderdelen In dit hoofdstuk worden de keuze en berekeningen van de mechanische onderdelen toegelicht. Afstand van de actuator ten opzichte van het draaipunt: De actuatoren komen in verschillende uitvoeringen voor. De werkafstand verschilt per type. De meest gebruikte werkafstanden zijn 50, 100, 150, 200 en 300 mm. Al snel was duidelijk dat we de actuatoren met een slag van 100 mm zouden gaan gebruiken. Om de actuator zo rendabel mogelijk te gebruiken zonder een zware motor nodig te hebben is er berekend hoe ver de actuatoren van het draaipunt af kunnen staan. In het programma Solid Works (eigenlijk een tekenprogramma) is een berekening gemaakt voor de bevestigingsafstand van de actuatoren. Beweging links naar rechts. Beweging voor naar achter. Figuur (Vooraanzicht schets beweging links naar rechts) Figuur (Rechteraanzicht schets beweging van voor naar achter) De afstand voor de bewegingen zijn in de afbeeldingen in het grijs weergegeven.

7 Technisch ontwerp Project 3B pagina 6 Berekenen van de benodigde krachten van de actuator. Beweging van links naar rechts. In figuur is een schets te zien van de opstelling voor het berekenen van de benodigde kracht van de actuator. Het gewicht is bepaald op een afstand van 40 cm met een massa van 15 kg. Figuur (Zijaanzicht schets beweging van links naar rechts)

8 Technisch ontwerp Project 3B pagina 7 Beweging van voor naar achter. Figuur (Schets beweging van voor naar achter) In figuur is een schets te zien van de opstelling voor het berekenen van de benodigde kracht van de actuator. Het gewicht is bepaald op een afstand van 40 cm met een massa van 15 kg.

9 Technisch ontwerp Project 3B pagina Berekeningen van andere eigenschappen In SolidWorks is een krachten simulatie uitgevoerd op het frame. Hierbij is uitgegaan van de meest belastende positie van de pop en de optredende krachten welke de actuator op dat moment uitvoert. Deze simulatie is te zien in figuur Figuur (krachtensimulatie Solidworks) Solidworks geeft een overdreven beeld van de buiging welke optreed. Eveneens wordt de hoeveelheid stres meteen kleur aangegeven. Met in dit geval rood als de hoogst optredende belasting en blauw als de laagste. De hoogst optredende spanning is zoals te zien op de afbeelding 21 miljoen. Met 200 miljoen als maximaal toelaatbare spanning (opgegeven daar solidworks) is de belasting 10.5%. Dit is veel lager dan de maximale veiligheid van 70%. Een nadeel van solidworks is wel dat deze geen rekening houd met eventuele zwaktes in de bevestigingen, in dit geval lasnaden. Constructiefouten zijn dus niet uitgesloten bij deze berekening.

10 Technisch ontwerp Project 3B pagina Elektrisch en elektronisch In dit hoofdstuk wordt het elektrische en elektronische gedeelte van het ontwerp weergegeven Keuze en berekeningen van elektrische en elektronische onderdelen Keuze van actuatoren. Er zijn twee krachten nodig: 339.8N N Optie 1: DLA A-100-POT-IP65 van Transmotec Nominale spanning 12 V/DC Nominale stroom 3,7 A Fabrikantnr CR Type DLA A-100-POT-IP65 Veiligheidstype IP65 Min. bedrijfstemperatuur -26 C Slag 100 mm Max. bedrijfstemperatuur +65 C Stuwkracht 1200 N Max. snelheid 7.5 mm/s Tandwielreductie 40:1 Gebruikstemperatuur -26 tot +65 C Figuur (Actuator Transmotec) Toelichting: Deze actuator kan de kracht met gemak aan. Dit is ook zeker de bedoeling om een flinke veiligheidsmarge te houden. Dit omdat de 15 kilo waarop de constructie is berekend een afspraak in met de werkgever en geen concreet feit. Het kan dus maar zo zijn dat de uiteindelijke constructie meer gaat wegen dan de genomen 15 kilo. Een groot minpunt is wel dat de actuator niet voldoet aan de snelheid. De actuator heeft een bewegingssnelheid van 7.5 mm per seconde. Dit houdt in dat de volledige beweging van 60 graden zal worden voltooid in 13.3 seconden. Dit geeft een conflict met de eis van 60 graden per 2 seconden.

11 Technisch ontwerp Project 3B pagina 2 Er kan gekozen worden voor dezelfde actuator maar dan niet met een vertraging van 40 maar van 10. Het probleem is dan dat deze een maximale kracht heeft van 250 Newton. dit is niet voldoende on de pop te besturen. Optie 2: LINEAIRE ACTUATOR LA12 van Linak Nominale spanning 12/ V/DC Nominale stroom 4.6 A Type 12XX00-1XXX12XX Min. bedrijfstemperatuur -20 C Slag 100 mm Max. bedrijfstemperatuur +60 C Stuwkracht 750 N Max. snelheid 14 mm/s Gebruikstemperatuur -20 tot +60 C Toelichting: Figuur (Actuator Linak) Deze actuator kan de kracht aan. Een groot minpunt is wel dat de actuator niet voldoet aan de snelheid. De actuator heeft een bewegingssnelheid van 14 mm per seconde. Dit houdt in dat de volledige beweging van 60 graden zal worden voltooid in 7.1 seconden. Dit geeft een conflict met de eis van 60 graden per 2 seconden.

12 Technisch ontwerp Project 3B pagina 3 Het systeem wordt gevoed door een externe voeding van 12V. Dit is van tevoren bepaald. De actuatoren moeten voldoen aan de eis dat ze op 12V werken. De actuatoren kunnen per stuk 3A gebruiken dus moeten de voedingskabels geschikt zijn. Om positiebepaling mogelijk te kunnen maken horen er ook sensors in. De gekozen actuatoren hebben potentiometers ingebouwd. De twee actuatoren worden aangestuurd door een H-brug. De eisen voor deze H-brug zijn: - Minimaal 3A (per kanaal); - Dubbel uitgevoerd voor twee actuatoren; - Snelheid aanpasbaar (per kanaal); - Richting moet omgekeerd kunnen worden (per kanaal); - Moet werken op 12 Volt; - De aansturing moet op 3.3 volt werken. De keuze is een H-brug genaamd Pololu Dual VNH5019. Deze H-brug heeft de volgende specificaties: - 12A per kanaal (30A piekstroom); - Dubbel uitgevoerd; - De snelheid is aanpasbaar met behulp van een PWM signaal; - Richting wordt bepaald door vier inputs (twee per kanaal); - Werkspanning van 5.5V tot 24V; - Accepteert logic signalen van 2.1V tot 5V. Omdat H-bruggen met een maximale stroom van 3A niet goed beschikbaar zijn is de stroomwaarde zo hoog als hij hier is. Het enige nadeel aan deze H-brug is dat hij geen eigen voeding heeft voor zijn eigen chip. Deze moet apart gevoed worden. Daarom het volgende punt. Omdat de Mbed microcontroller op maximaal 9V werkt moet er ook een DC-DC omzetter inkomen. Dit komt goed uit want de H-brug heeft ook een externe voeding nodig voor zijn eigen chip. Hiervoor is gekozen voor de Pololu D24V6F5. Dit model zet spanningen van 7V-42V om tot 5V. Hierbij kan er 600 ma worden geleverd. In figuur is te zien hoe alles met elkaar verbonden is.

13 Technisch ontwerp Project 3B pagina 4 Externe voeding 12V?A Legenda Stroom Logische signaal Drukknop 1 Noodknop Bruikbaar voor operator Drukknop 2 Aan/uit knop User Interface Drukknop 3 12V -> 5V regelaar H-brug Actuator 1 Drukknop 4 Mbed microcontroller Actuator 2 Schakelaar Figuur (model elektrische onderdelen)

14 Technisch ontwerp Project 3B pagina Software In dit hoofdstuk wordt de software uitgelegd Flowcharts / PSD / toestandsdiagrammen Het systeem begint met het checken van positie van de actuatoren en geeft het geheel 5 seconden om alles goed te laten opstarten. Hierna wordt er gekeken of het systeem in demo (mode 1) modus moet gaan of manuele (mode 2) modus. Dit wordt met behulp van een schakelaar gedaan. De werking van beide modes wordt constant gecheckt en bijgehouden. Omdat dit de flowcharts te onoverzichtelijk zou maken is dit weggelaten. Mode 1: Bij de demomodus wordt er een vastgestelde routine afgelopen waarbij alle vereiste bewegingen worden afgelopen. Deze routine begint bij zijn homepositie door eventueel bij te sturen als dit niet de huidige situatie is. Hierbij wordt ook constant gecheckt of het geheel wordt tegengehouden door iemand of door een defect in het mechanisme. Bij 3 gedetecteerde fouten in een seconde tijd stopt het systeem er mee en moet opnieuw gestart worden. In figuur is te zien hoe deze routine in werkt. De blauwe bewegingen zijn voorgeprogrammeerd en afhankelijk van de constructie en dus niet in detail beschreven. De bewegingsprofielen van de actuatoren zijn hetzelfde. Maar de ene actuator is een kwart periode vertraagd waardoor je een ronde beweging krijgt. Het plus vorm wordt gemaakt door de ene actuator de volledige beweging te laten maken, terug te gaan naar homepositie en de andere actuator zijn volledige beweging te laten maken. Start In homepositie? Nee Ga naar homepositie Laat torso een plus maken(zie document) Laat torso een cirkel maken(zie document) Ga naar homepositie figuur (routine Mode 1)

15 Technisch ontwerp Project 3B pagina 2 Mode 2: Bij de manuele modus wordt de controle vrijgegeven aan de operator welke met behulp van 4 knoppen het geheel kan besturen. Hierbij word aangenomen dat er niemand aan het systeem kan zitten. Enige blokkades zoals de uiterste mogelijke beweging wordt met behulp van een simpel algoritme opgeslagen en gebuikt om verdere blokkades in een bepaalde richting te voorkomen. In figuur is te zien hoe deze routine in elkaar zit. Start Knop 1, 2,3 of 4 ingedrukt? Limiet van potmeter bereikt? Limiet van potmeter bereikt? Limiet van potmeter bereikt? Limiet van potmeter bereikt? Ja Nee Nee Nee Ja Ja Ja Nee Actuator 1 verlengen Actuator 1 verkorten Actuator 2 verlengen Actuator 2 verkorten Figuur (routine Mode 2) Toelichting op complexe software routines Het algoritme dat gebruikt wordt voor de bewegingen is een PID-regelaar (Proportioneel, Integrerend en Differentiërend). De P is het verschil in de waarde die het systeem moet hebben en huidige waarde. De I is de opgetelde fout over een tijd en de D is de snelheid waarmee de fout veranderd. Het hele algoritme werkt door de gewenste en huidige waardes op te geven van sensoren, wat in dit geval potmeters zijn. Hieruit wordt dan een output gegenereerd die doorgegeven word aan de H-brug. Dit algoritme zorgt ervoor dat de bewegingen soepel lopen. De limieten van de manuele modus worden berekend door te kijken of de verwachte positie verschilt van de huidige positie. Als de afgeleide te groot is dan wordt dit als fout gemeld. Als dit dan drie keer gebeurd wordt het permanent als limiet gezien.

16 Technisch ontwerp Project 3B pagina 3 3 Technisch Product Dossier (TPD) In deze paragraaf worden alle gegevens opgegeven die nodig zijn om het syteem te reproduceren. 3.1 Mechanisch Voor dit onderdeel van het document zijn tekeningen van de verschillende onderdelen gemaakt met Solidworks. Van deze 3d tekeningen zijn ook 2d tekeningen gemaakt. Deze 2d tekeningen worden in de werkplaats gebruikt om de onderdelen te maken. In dit hoofdstuk worden alle mechanische onderdelen beschreven. Alle werktekeningen zijn apart bijgevoegd als pdf s.

17 Technisch ontwerp Project 3B pagina Overzicht Figuur In figuur 3.1 is een overzichtstekening te zien van de mechanische constructie. De constructie bevat de volgende mechanische onderdelen: - 2 Lineaire actuatoren - 3 Kruiskoppelingen - Een frame met: o 2 steunen voor de actuatoren o 4 steunen voor bevestiging in de mannequin o 1 steun voor bevestiging aan de kruiskoppeling - Een bodemplaat voor bevestiging van de kruiskoppelingen. Elk onderdeel zal worden toegelicht verderop in dit hoofdstuk, alle werktekeningen om de onderdelen te fabriceren zijn te vinden in de externe bijlage.

18 Technisch ontwerp Project 3B pagina Frame Figuur In figuur is het kale frame te zien, dit houdt in alleen alle buizen. Het frame zal gemaakt worden van kokermateriaal van 20x20x2mm. We hebben gekozen voor 20x20x2 omdat dit meer als sterk genoeg is voor de krachten die erop komen, ook is dit een gangbare maat dit is belangrijk voor de levertijd. De koker zijn allemaal gemaakt van staal dit omdat het goedkoop en makkelijk te bewerken is. Ook is er overwogen om aluminium te gebruiken omdat dit erg licht en corrosie bestendig is, maar gezien de kleine hoeveelheid koker, de prijs van aluminium en de gebruiksomgeving is dit niet nodig. De werktekening voor het frame staat in de externe bijlage 1.

19 Technisch ontwerp Project 3B pagina 6 Figuur In figuur zijn drie verschillende beugels te zien, de eerste 2 beugels zijn voor bevestiging van het frame in de mannequin, en de derde beugel is voor de bevestiging van de actuator aan het frame. Al deze beugels zijn gemaakt van 2mm dik en 20 mm breed staal. De werktekeningen van deze beugels zijn te vinden in de externe bijlage 2 t/m 4.

20 Technisch ontwerp Project 3B pagina 7 Bodemplaat Figuur De bodemplaat bestaat uit verschillende losse onderdelen. Dit is een plaat met drie pinnen erop gelast. De kogelscharnieren worden hier later aan bevestigd. De bodemplaat wordt net als het frame van staal gemaakt. De bodemplaat wordt aan de onderkant van de middel bevestigd, zodat de bovenkant van de pop er gemakkelijk af te halen is voor eventuele reparaties of vervoer. De bodemplaat is te zien in figuur 3.2.4, de werktekeningen voor de bodemplaat zijn te vinden in de externe bijlage 5 t/m 7.

21 Technisch ontwerp Project 3B pagina 8 Actuatoren Figuur Figuur De bovenstaande actuator van Transmotec (Figuur 3.2.4) wordt gebruikt voor de zijwaartse bewegingen. De actuator van Linak (Figuur 3.2.5) wordt gebruikt voor de voor- en achterwaartse bewegingen. Van beide actuatoren wordt er één gebruikt en hebben allebei een slag van 100mm. De Transmotec actuator kan een kracht leveren van 1200N en de Linak actuator een kracht van 750N. Kruiskoppeling Figuur De kruiskoppeling wordt gebruikt zodat de pop alle richtingen op kan bewegen. De pop heeft drie van deze kruiskoppelingen. De koppelingen worden zoals eerder beschreven aan de bodemplaat bevestigd. Een van deze koppelingen wordt gebruikt voor de vaste stang en de andere twee voor de actuatoren.

22 Technisch ontwerp Project 3B pagina Bill of Materials De bill of materials staat in de externe bijlage 8, deze bill of material is gemaakt in solidworks. Het is een overzicht van alle mechanische componenten.

23 Technisch ontwerp Project 3B pagina Elektrisch en elektronisch Het systeem wordt gevoed door een 12V spanningsbron. Deze gaat naar de controlepaneel waarbij het eerst door een aan/uit schakelaar gaat voordat het de DC-DC omzetter en de H- brug ingaat. De DC-DC omzetter voedt de Mbed microcontroller en de Integrated Circuit(IC) van de H-brug. De Mbed controller voedt alleen de potmeters van de actuatoren. Dit kan niet met de DC-DC omzetter omdat het Mbed systeem op 3.3V werkt en de DC-DC omzetter op 5V. Het controlepaneel is aangesloten zoals aangegeven in figuur Hierbij slaan D1-D5 op de knoppen op het paneel. Vier ervan zijn van de joystick en één schakelt de modus van de software. De weerstanden met de ground zitten er in omdat je anders een zwevende input hebt. Dit houdt in dat de microcontroller niet weet of de input op hoog of laag staat. Dit wordt een pull-down mechanisme genoemd. Figuur In figuur is ook te zien hoe de Mbed is aangesloten met alle elektrische onderdelen. De potmeters worden uitgelezen door de analoge inputs. Wat niet aangegeven is zijn de outputs voor de H-brug omdat dit specifiek is aan het systeem die gebruikt wordt. Er wordt vanuit gegaan dat er vier digitale outputs en twee PWM outputs nodig zijn. Uiteindelijk komen alle elektrische onderdelen, exclusief actuatoren, in een behuizing. Hierbij zit de Mbed microcontroller, de DC-DC converter en de H-brug in de behuizing en niet in de pop. Dit maakt het construeren eenvoudiger en bespaart ruimte. Omdat de besturing er af moet is dit beter dan geïntegreerd in de pop.

24 Technisch ontwerp Project 3B pagina Bill of Materials In tabel is te zien wat er allemaal nodig is. Aantal Materiaal 1 Mbed LPC Schakelaar 1 Dubbele H-brug 1m bij 1m Plaatmateriaal aluminium/ijzer, afhankelijk van beschikbaarheid 1 DC-DC converter 1 Joystick 3m Diverse bekabeling 1 Noodknop, van een ander project Tabel 3.2.1

25 Technisch ontwerp Project 3B pagina 12 4 Externe Interfaces Dit hoofdstuk beschrijft alle communicatie naar de buitenwereld. Dus alles wat niet in het systeem zit. 4.1 User Interface Het user interface komt er uit te zien zoals aangegeven in figuur Figuur In het figuur is te zien dat er twee schakelaars aanwezig zijn met een joystick. Alle elektronica zit in de behuizing waaruit twee kabels uitkomen. Één van de kabels bevat de 12V spanning en de andere gaat naar het systeem in de pop.

26 Technisch ontwerp Project 3B pagina 1 5 Bijlagen Bijlage 1

27 Technisch ontwerp Project 3B pagina 2 Bijlage 2

28 Technisch ontwerp Project 3B pagina 1 Bijlage 3

29 Technisch ontwerp Project 3B pagina 1 Bijlage 4

30 Technisch ontwerp Project 3B pagina 1 Bijlage 5

31 Technisch ontwerp Project 3B pagina 1 Bijlage 6

32 Technisch ontwerp Project 3B pagina 1 Bijlage 7

33 Technisch ontwerp Project 3B pagina 1 Bijlage 8

Technical Design Document (TDD) Project: MoMi. Bedrijf: Robo Construction & Co.

Technical Design Document (TDD) Project: MoMi. Bedrijf: Robo Construction & Co. Technical Design Document (TDD) Project: MoMi Bedrijf:. Te evalueren: 20 november 2013 Opleiding Mechatronica Enschede, 18 november 2013 Versie 2.0 Gemaakt door: Klas: EMT2A Groep: 4 Thomas Cox 325596

Nadere informatie

Technisch Ontwerp Document (TOD) Project: Mannequin. Bedrijf: RS

Technisch Ontwerp Document (TOD) Project: Mannequin. Bedrijf: RS Technisch Ontwerp Document (TOD) Project: Mannequin Bedrijf: RS Enschede, 25 november 2013 Mechatronica Versie 1.0 Opgesteld door: Klas: EMT2A Groep: 2A Dieuwe Elferink 323037 Gijs de Vries 331511 Bram

Nadere informatie

Technisch ontwerp. Project: Mannequin Arm + Schouder. Bedrijf:Armus-Cubiti

Technisch ontwerp. Project: Mannequin Arm + Schouder. Bedrijf:Armus-Cubiti Technisch ontwerp Project: Mannequin Arm + Schouder Bedrijf:Armus-Cubiti Opleiding Mechatronica Enschede, 22 november 2013 Versie 1.0 Opgesteld door: Klas: EMT2B Groep: 5B Sverre Centen 325537 Joost Dommerholt

Nadere informatie

Technisch ontwerp. Project: Mannequin hoofd. Bedrijf: Logi Concept

Technisch ontwerp. Project: Mannequin hoofd. Bedrijf: Logi Concept Technisch ontwerp Project: Mannequin hoofd Bedrijf: Logi Concept Opleiding Mechatronica Enschede, 22 november 2013 Versie 0.2 Opgesteld door: Klas: EMT2A Groep: 5A Roy Hogemans 325754 Jelle Maarse 326981

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding LC-Products B.V. tel. (+31) 088-8111000 email: info@lc-products.nl website: www.lc-products.nl LC-Products. All rights reserved. No part of this publication may be reproduced in any form or by any means

Nadere informatie

Tyro Pyxis/Auriga 2, 4, 6 of 8 voudige afstandsbediening Handleiding 868 MHz

Tyro Pyxis/Auriga 2, 4, 6 of 8 voudige afstandsbediening Handleiding 868 MHz Handleiding 868 MHz Pyxis zender en Auriga ontvanger Aantal functies: 2, 4, 6 of 8, ON/OFF Toetsfuncties Pyxis zender activeren: houdt de I knop 2 seconden ingedrukt. Pyxis zender deactiveren: houdt de

Nadere informatie

Inleiding elektronica Presentatie 1

Inleiding elektronica Presentatie 1 Inleiding elektronica Presentatie 1 2 Versie: 18 augustus 2014 Inleiding Elektronica Presentatie 1 16-9-2013 Praktische Elektronica, talk of the day! 2 1 Doel van deze module Herkennen van de algemene

Nadere informatie

DATA SHEET C2-20. Besturing voor elektrische actuators. DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1

DATA SHEET C2-20. Besturing voor elektrische actuators. DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1 DATA SHEET C2-20 Besturing voor elektrische actuators DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1 C2-20 De C2-20 biedt geavanceerde positionering en controle van actuators door middel van eenvoudige en flexibele

Nadere informatie

DATA SHEET C2-10. Besturing en bescherming van elektrische actuators. DATA SHEET C2-10 A&E Trading b.v. 1

DATA SHEET C2-10. Besturing en bescherming van elektrische actuators. DATA SHEET C2-10 A&E Trading b.v. 1 DATA SHEET C2-10 Besturing en bescherming van elektrische actuators DATA SHEET C2-10 A&E Trading b.v. 1 C2-10 C2-10 is ontwikkeld voor aansturing van Concens actuators. C2-10 heeft meerdere stroombegrenzings

Nadere informatie

Hand-out Introductieworkshop LED programmeren

Hand-out Introductieworkshop LED programmeren Hand-out Introductieworkshop LED programmeren Inleiding Deze hand-out is bedoeld als naslag voor de introductie workshop LED programmeren. In deze handout vind je de uitleg over LEDs, Arduino s en LED

Nadere informatie

Domotica in drie stappen: Systeem omschrijving: DDNET:

Domotica in drie stappen: Systeem omschrijving: DDNET: dmxdomotica DDC1-IP Controller. Ipad en Android Simplistic Light Domotica in drie stappen: 1: Monteren componenten en aansluiten. 2: Adressen instellen op de DMX dimmers Zones in stellen op de drukknop

Nadere informatie

DATA SHEET. Hall Sensor. Optie voor con35, con50 en con60 actuator. DATA SHEET Hall Sensor A&E Trading b.v. 1

DATA SHEET. Hall Sensor. Optie voor con35, con50 en con60 actuator. DATA SHEET Hall Sensor A&E Trading b.v.   1 DATA SHEET Hall Sensor Optie voor con35, con50 en con60 actuator DATA SHEET Hall Sensor A&E Trading b.v. www.aetrading.nl 1 Hall Sensor De Hall Sensor optie is beschikbaar voor alle drie de Concens modellen

Nadere informatie

Logo quiz Project Inleiding op de Logo!

Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Project ontwikkelt door: Tim van Schuylenburg Ben van Kruisbergen Inhoudsopgave Projectbeschrijving en Planning 2 Blz. De benodigdheden en aansluitschema 4-8 Complete

Nadere informatie

EM2 Microcontroller Project. LED cube

EM2 Microcontroller Project. LED cube EM2 Microcontroller Project LED cube Door: Dennis Koster Klas: Tc202 Studentnummer: 536496 Docent: Jan Derriks & Ruud Slokker Versie 1.0 (12-1-2009) Inhoudsopgave Inleiding 3 De onderdelen 4 t/ m 6 Het

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. robotcar.nl

Gebruikershandleiding. robotcar.nl Gebruikershandleiding robotcar.nl Inhoudsopgave 1 Introductie 2 2 Inventaris 3 3 Uno: een Arduino variant 4 3.1 De pinnen op het Uno board.................... 4 3.2 De Arduino software omgeving...................

Nadere informatie

EASYPLUS PRE DOMOTICA

EASYPLUS PRE DOMOTICA EASYPLUS PRE DOMOTICA 1 of 11 EASYPLUS PRE DOMOTICA... 1 Algemeen... 3 2. PRE08008 : PRE domotica systeem met 8 uitgangen... 3 3. PRE08016 : PRE domotica systeem met 16 uitgangen... 4 4. PRE08024 : PRE

Nadere informatie

ACTUATOR LA12. LA12: 12/24 V DC. Max. kracht 750 N

ACTUATOR LA12. LA12: 12/24 V DC. Max. kracht 750 N ACTUATOR LA1 LA1: 1/ V DC. Max. kracht 75 N Kenmerken: 1/ V DC permanent magneet motor Max. kracht 75 N Inschakelduur tot 1% bij een omgevingstemperatuur van C (zie grafieken inschakelduur) Omgevingstemperatuur

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

Navio Electronische besturingssystemen

Navio Electronische besturingssystemen MD-can besturingscomputer Het is moeilijk om in de bestaande PLC techniek een PLC te vinden die magneten van kleppen rechstreeks kan aansturen. Daarom heeft Hydrosta een eigen besturingscomputer ontwikkeld.

Nadere informatie

Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks

Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks Inhoudsopgave 1 Inleiding......3 2 Hardware......4 2.1 Blok....4 Contactpunten......4 Voeding......4 Datapinnen......5 2.2 Basisplaat......5 3 Positiebepaling......6

Nadere informatie

- Kalibratie incl. eerste ijking

- Kalibratie incl. eerste ijking Gekalibreerde Rollenbaan weegschaal PCE-SD.. CR Serie Rollenbaan weegschaal tot 150kg / bi-directionele RS-232 interface / rolbaanbreedte ca. 580mm / optioneel verkrijgbaar: RS-485, analoog uitgang 4...

Nadere informatie

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De Stroomsensor BT21i is een veelzijdige sensor, die de stroomsterkte kan meten

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V5 0-10V en DALI

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V5 0-10V en DALI Spanningdriver LEDVD5CH20A-V5 0-10V en DALI Spanningdriver met user interface print waarop de 0-10V en DALI interface is aangebracht (zonder display) Speciaal voor home automation kan aan de Spanningdriver

Nadere informatie

Ruimtetemperatuur voelers MODBUS, SHT-A1-MB(-LCD) Ruimte MODBUS. Omschrijving

Ruimtetemperatuur voelers MODBUS, SHT-A1-MB(-LCD) Ruimte MODBUS. Omschrijving Ruimtetemperatuur voelers MODBUS, SHT-A1-MB(-LCD) Meting van de ruimte T en relatieve vochtigheid (rh) Voedingsspanning : AC/DC 24 Volt Bus interface : MODBUS RTU (RS45) Uitgangssignaal T : proportioneel

Nadere informatie

Algemene beschrijving van de regelprogramma's

Algemene beschrijving van de regelprogramma's Algemene beschrijving van de regelprogramma's Deze beschrijving is voor de regelprogramma's, die werken met de I/O kaart K8055 en/of VM167. Om het aantal in- en uitgangen te verhogen kan een multiplexer

Nadere informatie

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Handleiding bij het gebruik van een microcontroller in het Accelerometerproject (Project II) Er zijn speciaal voor het Accelerometerproject

Nadere informatie

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4 Art.-Nr.: Art.-Nr.: Montage handleiding Inhoud Algemene omschrijving...p. Montage handleiding en functies...p. Instellingen van magneet contacten...p. Aansluiting met draadloos magneet contact...p. Aansluiting

Nadere informatie

Intelligente Zonne-energie Regelaar Solar30

Intelligente Zonne-energie Regelaar Solar30 Intelligente Zonne-energie Regelaar Solar30 Gebruikershandleiding Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u dit product gaat gebruiken. SOLAR30 12V/24V AUTO WORK 1 Productintroductie Deze regelaar

Nadere informatie

PROJECT 2 - MAZE DRIVE - OFFERTE RICK VAN VONDEREN

PROJECT 2 - MAZE DRIVE - OFFERTE RICK VAN VONDEREN PROJECT 2 - MAZE DRIVE - OFFERTE RICK VAN VONDEREN 13 DECEMBER 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Functioneel Ontwerp 3 2.1 Doel 3 2.2 Functionele eisen 3 2.3 Scenario s 3 3 Technisch Ontwerp 4 3.1 Niet-functionele

Nadere informatie

dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen:

dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen: dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen: 1: Monteren componenten en aansluiten. 2: Adressen instellen op de DMX dimmers Zones in stellen op de drukknop interfaces.

Nadere informatie

em4 Toebehoren Analoge uitbreidingen

em4 Toebehoren Analoge uitbreidingen em4 Toebehoren en Uitbreidingen voor analoge ingangen en statische uitgangen om een groter aantal sensoren en schakelaars te verbinden aan uw PLC Er kunnen tot twee dezelfde of verschillende uitbreidingen

Nadere informatie

Deze handleiding is alleen bedoeld voor flightsimulatie doeleinden en mag NOOIT worden gebruikt in een echt vliegtuig. De auteurs zijn niet

Deze handleiding is alleen bedoeld voor flightsimulatie doeleinden en mag NOOIT worden gebruikt in een echt vliegtuig. De auteurs zijn niet Deze handleiding is alleen bedoeld voor flightsimulatie doeleinden en mag NOOIT worden gebruikt in een echt vliegtuig. De auteurs zijn niet aansprakelijk voor fouten en eventueel andere schade. Voorwoord

Nadere informatie

Handleiding Teknatool houtdraaibank Nova DVRxp Nederlands bij gebruik van de originele Engelse handleiding

Handleiding Teknatool houtdraaibank Nova DVRxp Nederlands bij gebruik van de originele Engelse handleiding Teknatool houtdraaibank Nova DVRxp Artikelnummer: 24207 Besturingssysteem software versie: 4.54x Interface software versie: s03 Teknatool International, 13 juli 2006 1.0 Introductie 1.1 Algemeen Deze handleiding

Nadere informatie

DESKLIFT DL9 PRODUCT DATA SHEET

DESKLIFT DL9 PRODUCT DATA SHEET PRODUCT DATA SHEET DESKLIFT DL9 Kenmerken: Kracht tot 800 N per kolom Snelheid tot 38 mm/s onbelast Standaard inbouwmaat 560 mm Standaard slaglengte 650 mm Kleur: alle delen zwart (RAL 9005) of alle delen

Nadere informatie

KEYSTONE. OM8 - EPI 2 AS-Interface module Handleiding voor installatie en onderhoud. www.pentair.com/valves

KEYSTONE. OM8 - EPI 2 AS-Interface module Handleiding voor installatie en onderhoud. www.pentair.com/valves KEYSTONE Inhoud 1 Optionele module 8: AS-Interface module 1 2 Installatie 1 3 Communicatiekenmerken 1 4 Beschrijving van de OM8 AS-Interface module 2 5 AS-Interface protocol 3 6 Communicatie-interface

Nadere informatie

Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109

Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109 Besturingspaneel v Raam E-systeem functie omschrijving v109 Aantal druktoetsen: 4 stuks met de volgende functies: On/off toets voor in- en uitschakelen, toets 1 laagste vermogen, 2 midden stand, 3 max.

Nadere informatie

Pagina 1 van 14. Nederlandse uitgave: www.ab-treinen.nl

Pagina 1 van 14. Nederlandse uitgave: www.ab-treinen.nl De LR101 is een terugmelder voor het gebruik in het Digital plus systeem van Lenz. De LR101 wordt gebruikt in combinatie met o.a. de bezetmelder LB101. Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave. Inhoudsopgave....

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE PROEF. VTI Sint-Laurentius. Pakketweegschaal. Industriële informatie & communicatietechnologie SCHOOLJAAR 2010-2011.

GEÏNTEGREERDE PROEF. VTI Sint-Laurentius. Pakketweegschaal. Industriële informatie & communicatietechnologie SCHOOLJAAR 2010-2011. VTI Sint-Laurentius De school voor Wetenschap, Techniek en Technologie Pr. Thuysbaertlaan 1 9160 Lokeren www.vti-lokeren.be info@vti-lokeren.be GEÏNTEGREERDE PROEF Pakketweegschaal Industriële informatie

Nadere informatie

Tinyserir-RC5. Datasheet. Tinyserir-RC5 Page: 1 of 8

Tinyserir-RC5. Datasheet. Tinyserir-RC5 Page: 1 of 8 9600 bps RS-232 interface voor uitlezing van Ontvangen RC5 codes Led aanduiding bij ontvangst van Infrarood pulsen Led aanduiding goede werking Interne firmware Inwendige oscillator Weinig externe componenten

Nadere informatie

Spanningsdriver LEDVD5CH10A-V5 0-10V en DALI

Spanningsdriver LEDVD5CH10A-V5 0-10V en DALI Spanningsdriver LEDVD5CH10A-V5 0-10V en DALI Spanningsdriver met user interface print waarop de 0-10V en DALI interface is aangebracht (zonder display) Speciaal voor home automation kan aan de Spanningsdriver

Nadere informatie

Meting zonnepaneel. Voorbeeld berekening diodefactor: ( ) Als voorbeeld wordt deze formule uitgewerkt bij een spanning van 7 V en 0,76 A:

Meting zonnepaneel. Voorbeeld berekening diodefactor: ( ) Als voorbeeld wordt deze formule uitgewerkt bij een spanning van 7 V en 0,76 A: Meting zonnepaneel Om de beste overbrengingsverhouding te berekenen, moet de diodefactor van het zonnepaneel gekend zijn. Deze wordt bepaald door het zonnepaneel te schakelen aan een weerstand. Een multimeter

Nadere informatie

Handleiding Alma Rally & Alma Rally Off-road

Handleiding Alma Rally & Alma Rally Off-road Handleiding Alma Rally & Alma Rally Off-road Versie 1.2.1 Korsmit Rally Elektronics 16-7-2017 Inhoud Inhoud... 2 Samenvatting... 3 1. informatie... 4 Achtergrond... 4 Weergaven:... 4 2. Werking... 5 3.1:

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing GPIO interface voor BrightSign - HD players

Gebruiksaanwijzing GPIO interface voor BrightSign - HD players Gebruiksaanwijzing GPIO interface voor BrightSign - HD players GPIO GPIO staat voor General Purpose interface, waarbij de I als een input signaal wordt aangeduid (bijvoorbeeld een maakcontact van een schakelaar

Nadere informatie

B3C 70cm converter besturing. v1.0 2010 PE5PVB www.het bar.net pe5pvb@het bar.net

B3C 70cm converter besturing. v1.0 2010 PE5PVB www.het bar.net pe5pvb@het bar.net B3C 70cm converter besturing v1.0 2010 PE5PVB www.het bar.net pe5pvb@het bar.net Deze schakeling en de bijbehorende software mag niet worden gedupliceerd voor commerciële verkoop zonder uitdrukkelijke

Nadere informatie

tie n n e e g u q rin re F stu

tie n n e e g u q rin re F stu Frequentie sturingen Besturingskast DGbox De nieuwe standaard, besturingskast met ingebouwde frequentiesturingen Frequentiebesturing Thermische beveiliging en hoofdschakelaar Connector fix speed met beveiliging

Nadere informatie

KVE Ronde elektrische kanaalverwarmer

KVE Ronde elektrische kanaalverwarmer Ronde elektrische verwarmingsbatterij met aan/uit-regeling, maximum uitblaastemperatuur: 50 C. Een minimale luchtsnelheid van 1,5 m/s door de batterij is vereist. Beschikbaar in diameters 100 tot 500 mm

Nadere informatie

Introductie Capa Switch KLS 100 - Algemeen

Introductie Capa Switch KLS 100 - Algemeen Introductie Capa Switch KLS 100 - Algemeen Opmerking: De Capa Switch KLS 100 mag alleen worden toegepast zoals omschreven in deze gebruiksaanwijzing. De Capa Switch KLS 100 capacitieve niveauschakelaar

Nadere informatie

min afstand tussen grond en lattenbodem (26.5 cm 23.5 op aanvraag ) Max afstand tussen grond en lattenbodem ( 78 cm 80 cm op aanvraag)

min afstand tussen grond en lattenbodem (26.5 cm 23.5 op aanvraag ) Max afstand tussen grond en lattenbodem ( 78 cm 80 cm op aanvraag) Hoog-Laag bed eva / schaarpoot Het EVA bed is speciaal ontworpen voor de dagelijkse verzorging in rust en zorginstellingen. Het is persoonlijk instelbaar aan de behoefte van ieder patiënt en ook bijzonder

Nadere informatie

PWM50/3. Dubbele motor sturing. DIGITAAL HANDLEIDING. Motion Control Systems

PWM50/3. Dubbele motor sturing. DIGITAAL HANDLEIDING. Motion Control Systems PWM50/3 Dubbele motor sturing. DIGITAAL HANDLEIDING Touwslagerij 19 4762AT Zevenbergen Nederland www.motion.nl info@motion.nl tel: 00 31 168 325077 fax: 00 31 168 328134 Inhoudsopgave: INHOUDSOPGAVE:...1

Nadere informatie

PROGRAMMEERBARE TEMPERATUUR DETECTOR TD-1_NL 07/11

PROGRAMMEERBARE TEMPERATUUR DETECTOR TD-1_NL 07/11 TD-1 PROGRAMMEERBARE TEMPERATUUR DETECTOR TD-1_NL 07/11 1. Toepassingen De detector kan temperatuur meten en worden gebruikt om informatie te tonen over: Te lage temperatuur, bijv. in kassen, bloemenwinkels,

Nadere informatie

GPS-Buddy Basic. Quick reference guide

GPS-Buddy Basic. Quick reference guide GPS-Buddy Basic Quick reference guide Gefeliciteerd met de aankoop van dit voertuigvolgsysteem. In deze handleiding leggen wij u uit hoe u het systeem snel en foutloos kunt installeren en toepassen. Leest

Nadere informatie

ALGEMENE MODULE SPECIFICATIES. Voedingsspanning module V DC (tussen klemmen 11 & 12)

ALGEMENE MODULE SPECIFICATIES. Voedingsspanning module V DC (tussen klemmen 11 & 12) ALGEMENE MODULE SPECIFICATIES Voedingsspanning module 12..24 V DC (tussen klemmen 11 & 12) Stroomopname module (klem 11) Max. 0,10 A DC Maximale toegelaten stroom per uitgangskanaal 10 A DC (klemmen 13-14/15-16/17-18/19-20)

Nadere informatie

Installatie handleiding Emergency Battery System.

Installatie handleiding Emergency Battery System. Installatie handleiding Emergency Battery System. 391796 EBS Compact 1000/3 (3 phase) 1 391800.00 Dit is een beknopte installatiehandleiding, voor een complete handleiding zie www.famostar.nl INSTALLATIE

Nadere informatie

Montagevoorschriften

Montagevoorschriften Montagevoorschriften BCU Mont_BCU1_NL.Doc 1/9 Inhoudsopgave 1. Montage van de onderdelen... 3 2. Aansluitingen van de 8 polige stekker... 3 3. Aansluitingen van de 10 polige stekker... 4 4. Opstarten...

Nadere informatie

4. AFSTELLING VAN DE EINDBEGRENZERS

4. AFSTELLING VAN DE EINDBEGRENZERS VISP1 INDOOR SCANNER (PAN-TILT) GEBRUIKERSHANDLEIDING 1. INSTALLATIE De module moet op een wandhouder gemonteerd worden. Om de zwenk- en kantelmodule op de wandhouder te bevestigen, heeft u de roestvrijstalen

Nadere informatie

Handleiding HCS VB5248

Handleiding HCS VB5248 Handleiding HCS VB5248 Analoge Uitgangsmodule met 8 uitgangen HCS Building Automation Kompasstraat 7a, 2901AM Capelle a/d IJssel Postbus 182, 2900AD Capelle a/d IJssel Tel. +31(0)10 458 00 00 Fax +31(0)10

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V8 0-10V interface met display

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V8 0-10V interface met display Spanningdriver LEDVD5CH20A-V8 0-10V interface met display Spanningdriver met 0-10V / 1-10V interface met display Dit is een Spanningdriver met 5 ingangen voor 0-10V / 1-10V. Via het optionele display en

Nadere informatie

Handleiding AT1G Toegangscontrole Module. rev ver1

Handleiding AT1G Toegangscontrole Module. rev ver1 Handleiding AT1G26-200 rev.0914 Toegangscontrole Module ver1 PRODUCT SPECIFICATIE Modelen, AT1G26-200 ver1 en AT1G34-200 Opbouw Antivandaal Geborsteld aluminium behuizing Tot 200 gebruikerscodes 100 Mil.

Nadere informatie

Mini-Actuatoren. Magneet- & Elektrotechniek. Aandrijftechniek. Motion Control. Lineairtechniek. Pneumatiek & Ventieltechniek

Mini-Actuatoren. Magneet- & Elektrotechniek. Aandrijftechniek. Motion Control. Lineairtechniek. Pneumatiek & Ventieltechniek Mini-Actuatoren Aandrijftechniek Lineairtechniek Motion Control Magneet- & Elektrotechniek Pneumatiek & Ventieltechniek AXIS & Stuifmeel BV AxiPro Mini-Actuatoren AxiPro is het private label van AXIS &

Nadere informatie

MultiPlus-II 48/3000/ V (voorheen MultiGrid-II)

MultiPlus-II 48/3000/ V (voorheen MultiGrid-II) 28-05-2018 MultiPlus-II 48/3000/35-32 230V (voorheen MultiGrid-II) Vergelijking met de MultiGrid 48/3000/35-50 230V en installatie suggesties 1. Specificaties MultiPlus-II 48/3000/35 230V MultiGrid 48/3000/35-50

Nadere informatie

User Manual. 99-2908 DMX Universal Demux 8 channel Switch / PWM / Servo / Strobe / Binair

User Manual. 99-2908 DMX Universal Demux 8 channel Switch / PWM / Servo / Strobe / Binair User Manual 99-2908 DMX Universal Demux 8 channel Switch / PWM / Servo / Strobe / Binair Omschrijving De DMX Universele Demux is uitstekend geschikt voor het aansturen van diverse. Aan de uitgang staan

Nadere informatie

Handleiding membraantoetsenbord & controller

Handleiding membraantoetsenbord & controller Handleiding membraantoetsenbord & controller Artikelnummers Horizontaal Membraantoetsenbord EA-KC2-101 Verticaal membraantoetsenbord EA-KC2-102 Toegangscontroller EA-KC2-201 Toegangscontroller EA-KC2-201

Nadere informatie

MIDI STURING voor SERVO s

MIDI STURING voor SERVO s MIDI STURING voor SERVO s Vanuit mijn idee om Marieke te maken, een pop die als dirigent optreedt bij het afspelen van MIDI muziek heb ik een schakeling gemaakt die behalve voor zo n pop ook voor andere

Nadere informatie

MGC OpenTherm regelaar

MGC OpenTherm regelaar MOS NL-780-2 MGC 061100 MGC OpenTherm regelaar Montage- en gebruikshandleiding Gebruikte symbolen In dit document worden de volgende symbolen gebruikt: Gevaar voor elektrische spanning! Let op! Gebruikte

Nadere informatie

ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14

ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14 INT-ADR ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14 De INT-ADR uitbreiding is voor uitbreiding van het alarmsysteem met tot 48 adresseerbare zones en ondersteund de CA-64 ADR-MOD adresseerbare detector

Nadere informatie

Universele motor controller Voor elk type Boegschroef (12 of 24 Volt) Accu spanningen van 12 tot 48 Volt.

Universele motor controller Voor elk type Boegschroef (12 of 24 Volt) Accu spanningen van 12 tot 48 Volt. Universele motor controller Voor elk type Boegschroef (12 of 24 Volt) Accu spanningen van 12 tot 48 Volt. 12 Volt tot 4,5 kw 24 Volt tot 9,0 kw Voordelen: Gebruik- Traploos in toeren regelbaar Softstart

Nadere informatie

Installatie Handleiding CONNECT ROUTE - KM ADMINISTRATIE

Installatie Handleiding CONNECT ROUTE - KM ADMINISTRATIE Installatie Handleiding CONNECT ROUTE - KM ADMINISTRATIE Tabel 1. Technische kenmerken Naam onderdeel Navigatie LED Modem LED GNSS GSM Fysieke specificatie LED LED Interne GNSS antenne Interne GSM antenne

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing GPIO interface voor BrightSign - HD players

Gebruiksaanwijzing GPIO interface voor BrightSign - HD players Gebruiksaanwijzing GPIO interface voor BrightSign - HD players GPIO GPIO staat voor General Purpose interface, waarbij de I als een input signaal wordt aangeduid (bijvoorbeeld een maakcontact van een schakelaar

Nadere informatie

Één van de eenvoudigste, stilste en meest energie efficiënte watermakers.

Één van de eenvoudigste, stilste en meest energie efficiënte watermakers. Catalina 300 Één van de eenvoudigste, stilste en meest energie efficiënte watermakers. De Catalina 300 is betaalbare, licht in gewicht en compact. Met alle goede kwaliteit eigenschappen waar Spectra al

Nadere informatie

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT Geschreven door: Tom Vocke Datum: 28-09-2010 Inleiding: Dit document bevat alle hardware informatie betreffende de AVR-Doper mini. Het eerste deel zal zich

Nadere informatie

FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003

FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003 FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003 Versie 1.01 1 Inhoud pagina. 1 Pin uitgangen... 3 2 Aansluiting FA23... 4 2.1 Specificatie...5 2.1.1 Zekeringen... 5 2.1.2 Kabel dikte... 5 3 Bijlage D1:

Nadere informatie

Aluminium niet-vervuilende differentieeldruksensor. Geëxtrudeerd aluminium met dichtingsstrips

Aluminium niet-vervuilende differentieeldruksensor. Geëxtrudeerd aluminium met dichtingsstrips TECHNISCHE INFORMATIE TOEPASSING Uitblaastype Variabel, toevoer en afvoer BS RECHTHOEKIGE VAV REGELAAR Variaties CONSTRUCTIE Vorm Rechthoekig Debietregeling Lengte Min. hoogte Max. hoogte Stappen in hoogte

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm Spanningdriver waarbij de uitgangen door de Real Time Clock worden ingesteld door middel van user interface print met LCD display De vijf kanalen

Nadere informatie

ISYnet Catalogus. Licht Technology Nederland Droogdokkeneiland SR Tilburg. Tel:

ISYnet Catalogus. Licht Technology Nederland Droogdokkeneiland SR Tilburg. Tel: Licht Technology Nederland Droogdokkeneiland 6 5026 SR Tilburg Tel: 013 590 01 30 www.light-technology.nl info@light-technology.nl ISYnet Catalogus Specificatiewijzigingen voorbehouden. De bij de producten

Nadere informatie

Productinformatie. ORION-VA Klimaatcomputer met centrale regelingen (IRIS)

Productinformatie. ORION-VA Klimaatcomputer met centrale regelingen (IRIS) Productinformatie Hotraco Agri BV Stationsstraat 142 5963 AC Hegelsom Tel +31 (0)77 327 50 20 Fax +31 (0)77 327 50 21 info@hotraco.com www.hotraco.com Klimaatcomputer met centrale regelingen (IRIS) Klimaatcomputer

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Voor voertuigen met 7 / polige stekkerdoos Aanhangers/caravans met 7 / polige stekker volgens ISO 724 en DIN 446 Aanhanger Tester / Aanhanger Simulator Voor voertuigen met 7 / polige

Nadere informatie

Praktijkinstructie Industriële automatisering 3 (ICT09.3/CREBO:53270)

Praktijkinstructie Industriële automatisering 3 (ICT09.3/CREBO:53270) instructie Industriële automatisering 3 (ICT09.3/CREBO:53270) pi.ict09.3.v1 ECABO, 1 april 2002 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of

Nadere informatie

Quha Zono. Gebruikershandleiding

Quha Zono. Gebruikershandleiding Quha Zono Gebruikershandleiding 2 Powerknop / Indicatorlampje USB poort Montagebevestiging Welkom bij Quha Zono muis. Deze gebruikershandleiding leidt u door de functies en mogelijkheden van uw apparaat.

Nadere informatie

Regent Tracker aansluitingen 1.2 NL. Regent Tracker AANSLUITSCHEMA S

Regent Tracker aansluitingen 1.2 NL. Regent Tracker AANSLUITSCHEMA S Regent Tracker AANSLUITSCHEMA S 1 Inhoud 1. Introductie... 3 1.1. Termen en afkortingen... 3 2. Product Overzicht... 3 2.1. Uiterlijk... 3 2.2. Interface Definities... 4 3. Aan de slag...4 3.1 Electrische

Nadere informatie

INSTALLATIE. ekey TOCAnet. Biometrisch toegangssysteem netwerkversie

INSTALLATIE. ekey TOCAnet. Biometrisch toegangssysteem netwerkversie INSTALLATIE ekey TOCAnet Biometrisch toegangssysteem netwerkversie Inhoud INHOUD...FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CONTROLELIJST...3 OVERZICHT VAN HET APPARAAT...5 INSTALLATIE...6 BEDIENING...7 FOUTMELDINGEN...9

Nadere informatie

Timer TI 100. Nederlandse Handleiding. w w w. b i t n e d e r l a n d. n l

Timer TI 100. Nederlandse Handleiding. w w w. b i t n e d e r l a n d. n l Timer TI 100 Nederlandse Handleiding w w w. b i t n e d e r l a n d. n l Inhoudsopgave 1. Introductie 2. Veiligheidssymbolen 3. Algemene regels 4. Technische omschrijving 4.1 Functie 5. Installatie 5.1

Nadere informatie

Bouwboek BOUWBOEK PROJECT SLV

Bouwboek BOUWBOEK PROJECT SLV Bouwboek BOUWBOEK PROJECT SLV Contents Werktekeningen cq inventortekeningen... 3 Motorruimte... 4 Elektromotor... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Motorcontroller... 4 BMS... 7 DC-DC converter... 8

Nadere informatie

Spanningsdriver 1 Compensatie van spanningsval

Spanningsdriver 1 Compensatie van spanningsval Spanningsdriver 1 Compensatie van spanningsval Spanningdriver voor ledstrips waarbij spanningsval over kabels gecompenseerd wordt (zonder user interface print) Voor ieder kanaal kan afzonderlijk de PWM

Nadere informatie

Productinformatie. ORION-VS Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS)

Productinformatie. ORION-VS Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS) Productinformatie Hotraco Agri BV Stationsstraat 142 5963 AC Hegelsom Tel +31 (0)77 327 50 20 Fax +31 (0)77 327 50 21 info@hotraco.com www.hotraco.com Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS) Klimaatcomputer

Nadere informatie

15.4-Inch TFT LCD. Overhead Monitor

15.4-Inch TFT LCD. Overhead Monitor 15.4-Inch TFT LCD Overhead Monitor Gebruikshandleiding Veiligheidswaarschuwingen - Lees de gebruiksaanwijzing voordat u de monitor monteert en/of in gebruik neemt. - Monteer de monitor op een locatie waar

Nadere informatie

BES External Signaling Device

BES External Signaling Device BES External Signaling Device IUI-BES-AO nl Installatie handleiding BES External Signaling Device Inhoud nl 3 Inhoudsopgave 1 Veiligheid 4 2 Beknopte informatie 5 3 Systeemoverzicht 6 4 Installatie 7

Nadere informatie

AT1G26-200. rev.0110. Toegangscontrole Module AT1G26-200. Handleiding. thinks outside the box!

AT1G26-200. rev.0110. Toegangscontrole Module AT1G26-200. Handleiding. thinks outside the box! AT1G26-200 rev.0110 Toegangscontrole Module AT1G26-200 Handleiding PRODUCT SPECIFICATIE Modelen AS-626M-200, AS-626S-200, AS-634-200, AT1G26-200 Opbouw Antivandaal Geborsteld aluminium behuizing Tot 200

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009)

HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009) HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009) indic bvba, Molenberglei 21, B-2627 Schelle, tel +32(0)3 451 93 93 - fax +32(0)3 887 30 61 www.indiconline.com 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 CE certificaat... 3

Nadere informatie

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display 1 Product en type naam 1.1 Intelligent LCD Display 1.2 Model: APT12LCD800S 2 Elektrische Parameters 24V/36V/48V batterij ondersteuning Rated operating

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V11 WiFi interface met LCD display

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V11 WiFi interface met LCD display Spanningdriver LEDVD5CH20A-V11 WiFi interface met LCD display Spanningdriver met WiFi en LCD display De Spanningdriver kan draadloos aangestuurd worden voor als deze in een ruimte geplaatst is waarbij

Nadere informatie

Aluminium niet-vervuilende differentieeldruksensor. Geëxtrudeerd aluminium met dichtingsstrips

Aluminium niet-vervuilende differentieeldruksensor. Geëxtrudeerd aluminium met dichtingsstrips TECHNISCHE INFORMATIE TOEPASSING Uitblaastype Variabel, toevoer en afvoer CONSTRUCTIE Vorm Rond Debietregeling Min. diameter Max. diameter Lengte Ø200 mm Aluminium niet-vervuilende differentieeldruksensor

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing stroomprint JGA i. Inhoudsopgave

Gebruiksaanwijzing stroomprint JGA i. Inhoudsopgave Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 1 INLEIDING... 2 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE... 2 AANSLUITGEGEVENS... 3 TOELICHTING... 3 OPEN EN DICHT STURING... 4 AANSLUIT VOORBEELDEN... 4 INSTELLINGEN WIJZIGEN... 5

Nadere informatie

Veiligheidsvoorschrift

Veiligheidsvoorschrift Waarschuwing Om schade aan de kaart of het toestel te voorkomen, moet u de stroom uitschakelen voor u de kaart verwijderd of plaatst Veiligheidsvoorschrift 1) Gebruik een 12V DC stroom adapter. 2) Zorg

Nadere informatie

Analoog - signaalconverter

Analoog - signaalconverter Technische Alternative RT GmbH A-3872 Amaliendorf, Langestr. 124 Tel +43 (0)2862 53635 mail@ta.co.at ACON 34 Vers. 1.00 NL Analoog - signaalconverter Dit apparaat is voor het aanpassen van een signaal

Nadere informatie

STAKA. Handleiding elektrische bediening. Dakluiken Flachdachausstiege Roof access hatches Trappes de toit

STAKA. Handleiding elektrische bediening. Dakluiken Flachdachausstiege Roof access hatches Trappes de toit STAKA Handleiding elektrische bediening Algemeen Deze handleiding geeft u de juiste instructies voor een correcte aansluiting en een goede bediening van de elektrische bedieningsset van Staka. De installatie

Nadere informatie

BES External Signaling Device

BES External Signaling Device BES External Signaling Device IUI-BES-AO nl Installatie handleiding BES External Signaling Device Inhoud nl 3 Inhoudsopgave 1 Veiligheid 4 2 Beknopte informatie 5 3 Systeemoverzicht 6 4 Installatie 7

Nadere informatie

Applicatie Notitie Oplossen van problemen m.b.t. isolatiefouten

Applicatie Notitie Oplossen van problemen m.b.t. isolatiefouten Applicatie Notitie Oplossen van problemen m.b.t. isolatiefouten Inhoudsopgave Introductie... 1 Een isolatiefout vaststellen... 1 Isolatiefout opsporen m.b.v. het diagnose scherm van de omvormer... 2 Het

Nadere informatie

Perfect Dimmen. Dé universele LED dimmer ISYGLT UD-700-X2 en ISYnet UD-700-X2 DALI. Optimaliseer dimbare LED retrofit lampen

Perfect Dimmen. Dé universele LED dimmer ISYGLT UD-700-X2 en ISYnet UD-700-X2 DALI. Optimaliseer dimbare LED retrofit lampen Perfect Dimmen Dé universele ED dimmer ISYGT en ISYnet DAI Optimaliseer dimbare ED retrofit lampen Universele dimmer en -DAI Kies voor kwaliteit bij de keuze voor uw dimmers. Deze universele dimmers dimmen

Nadere informatie

KAEDU : Outputs en inputs

KAEDU : Outputs en inputs KAEDU : Outputs en inputs LED Er zijn in totaal 6 LEDS (exclusief de IR) die je kan gebruiken. Hiervoor moeten de overeenkomstige jumpers wel in de juiste stand staan. Zoals je op onderstaande foto ziet

Nadere informatie

ES1 Project 1: Microcontrollers

ES1 Project 1: Microcontrollers ES1 Project 1: Microcontrollers Les 5: Timers/counters & Interrupts Timers/counters Hardware timers/counters worden in microcontrollers gebruikt om onafhankelijk van de CPU te tellen. Hierdoor kunnen andere

Nadere informatie