Diabeteseducatie. FabienneVermote Diabeteseducator AZ Damiaan 28/05/2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Diabeteseducatie. FabienneVermote Diabeteseducator AZ Damiaan 28/05/2010"

Transcriptie

1 Diabeteseducatie FabienneVermote Diabeteseducator AZ Damiaan 28/05/2010

2 Waarom en wanneer educatie?

3 Diabetes is een chronische aandoening Omvat een complexe aanpak : Behandelen van de hyperglycemie Educatie tot ziekte-inzicht en advies Opstellen van behandelingsdoelen Opsporen, behandelen en opvolgen van cardiovasculaire risicofactoren en andere chronische verwikkelingen.

4 De aanpak van diabetes vraagt : een levenslange follow-up een doordacht management op maat van de patiënt

5 Doel van de educatie De patiënt motiveren om iets aan zijn ziekte te doen De patiënt kennis meegeven waardoor hij weet waar het over gaat De patiënt de middelen aanreiken om zijn ziekte te behandelen ZONDER VERLAMMEND TE WERKEN

6 Voordeel van educatie Pt krijgt ziekte-inzicht Leert omgaan met zijn aandoening Wordt volwaardige partner in zijn behandeling

7 Gevolg Op korte termijn: Hba1c daalt en positieve invloed op andere parameters (RR, lipiden, gewicht..) Op lange termijn: Daling van de complicaties. Een chronische ziekte vraagt een chronische aandacht. Educatie moet een continu proces zijn en geen éénmalige interventie. Overleg met de verschillende disciplines is essentieel.

8 Educatie in zorgtraject In kader van het zorgtraject diabetes bestaat nu ook de mogelijkheid om diabetes educatie door een erkend educator te geven.

9 Wie is de diabeteseducator? Bachelor in de verpleegkunde Postgraduaat diabeteseducator Min 150 u opleiding Specifiek RIZIVnummer in kader van zorgtraject Deskundigheid wordt op peil gehouden door constante bijscholing.

10 Educatie aanvragen Hoe? Wanneer het zorgtraject door alle partijen getekend werd en opgestuurd werd naar de mutualiteit, dan kan de educatie door de HUISARTS worden aangevraagd. Patient wordt doorverwezen naar de educator met educatievoorschrift.

11 De namen van de educatoren en het educatievoorschrift zijn te vinden op Educatie dient bij voorkeur bij de patiënt thuis door eerstelijns educatoren te worden gegeven. Bij gebrek aan eerstelijns educatoren of bij een complexe medische toestand mag de educatie ook in tweede lijn worden gegeven. Eventueel geeft de huisarts ook reeds materiaalvoorschrift mee aan de patiënt.

12

13 Overzicht educaties in zorgtraject 3 Modules 1. Educatie bij opstart 2. Opvolgeducatie 3. Educatie bij problemen

14 1. Educatie bij opstart Basis Overzicht educaties in zorgtraject 2,5 uur verplicht en enkel mogelijk wanneer patiënt nog nooit starteducatie kreeg, dus ook niet via de conventie (Bijbrengen van kennis en aanleren van handelingen) Bijkomende educatie max 2,5 uur nieuw voorschrift noodzakelijk 30 min/ item max 2.5 uur (max 5 verstrekkingen)

15 2. Opvolgeducatie Overzicht educaties in zorgtraject max. 1u/jaar ( sessies van 30 min per jaar) Algemene opvolging en controle, voetcontrole, leefstijladvies, planning follow-up, controle op technieken.. Deze educatie is sterk aan te bevelen daar we merken dat veel patiënten een zekere nonchalance vertonen na 1 jaar.

16 3. Educatie bij problemen max 2u/jaar (sessies van 30 min) nieuw voorschrift per probleem hoog HbA1c, overschakeling van 1 naar 2 injecties,frequente hypo s, wondproblemen, voetproblemen.

17 Wanneer verplicht/wenselijk? Educatie is steeds VERPLICHT in 3 kritische situaties: Start van insulinetherapie of van incretinemimetica. Overgang van 1 naar 2 injecties insuline Onvoldoende metabole controle :HbA1c>7.5%

18 Wat? De diabeteseducator geeft de voorgeschreven educatie Maakt een verslag voor de huisarts(bewaren in GMD) Maakt een materiaalbon voor het afhalen van een glucometer, strookjes en lancetten voor 6 maanden.

19

20

21 Casus Mevrouw X; 50 jaar, BMI 30, neemt nu Glucophage 3/d en Unidiamicron 3/d Hoge nuchtere glycemieen, bijgevolg start 1 injectie Insulatard 6E om 20 uur. Zorgtraject werd voorgesteld en is door alle partijen getekend en werd opgestuurd. De patiënt werd doorverwezen naar de educator voor een opstarteducatie.

22 De educator neemt contact op met de patiënte en maakt een afspraak om bij haar thuis de educatie te geven Eerste sessie Uitleg over wat diabetes is en werking van de voorgeschreven medicatie aan de hand van didactisch materiaal. Uitleg pen en aanleren inspuiten Inspuiten inoefenen met patiënt. Aanleren glucometer en attest meegeven voor de apotheek.

23 Dagcurves aanleren en interpretatie van de metingen. We laten de patiënt een 4- puntsdagcurve bepalen en 2 nuchtere metingen per week uitvoeren. Aan de hand van de pre-prandiale metingen kan de dosis OAD eventueel nog aangepast worden. De nuchtere waarden zijn belangrijk voor de eventuele insuline aanpassingen.

24 Uitleg over hypoglycemie, symptomen en behandeling Voedingsdriehoek beknopt uitleggen. De patiënte voelt zich zeker over de aangeleerde technieken en zal de eerste inspuiting zonder toezicht zelf geven. (Indien nodig kan er door thuisverpleegk. een korte tijd toezicht gehouden worden)

25 Tweede sessie (na enkele dagen) Checken indien de technieken gekend zijn. De dagcurve toont hoge avond en ochtend glycemiëen. Dit wordt met de patiënt besproken en blijkt dat ze s avonds steeds een blikje fruitcocktail eet zonder toegevoegd suiker. Bij nazicht zien we dat er toch 30 g Kh in dit blik zitten. Dit verklaart uiteraard haar hoge glycemie voor het slapengaan.(bijgevolg ook hoger nuchter cijfer) Patiënt zal deze gewoonte afschaffen.. Uitgebreide informatie over de mogelijke complicaties van diabetes en de preventie ervan..

26 Derde sessie (bijkomende educatie na opstart, nieuw voorschrift) Na 2 weken gaan we opnieuw langs bij de patiënt. De dagcurves worden bekeken. De glycemie s avonds laat is merkelijk beter (geen blikje fruit meer),maar de nuchtere waarden blijven meestal boven de 150 mg/dl. Dit wordt doorgebeld naar de huisarts en die verhoogd de dosis IT. Er gebeurt ook een voetonderzoek en deze blijkt normaal te zijn Uitleg over wettelijke voorzieningen: rijbewijs, attest voor reizen, verplichtingen in kader van zorgtraject enz) Patiënt aansporen om op regelmatige basis dagcurves aan de huisarts te gaan tonen.

27 Voedingsadvies 2 sessies educatie worden bij deze patiënte door een diëtist educator gegeven. Die geeft een uitgebreid voedingsadvies in kader van diabetes op maat van de patiënt. Er wordt na de educatie een verslag opgemaakt voor de huisarts.dit verslag moet in GMD bewaard blijven.

28 Kalenderjaar na opstart Patiënt gaat op diabetescontrole bij de huisarts. De huisarts stelt voor om de educator nog eens te laten langskomen voor verdere opvolging van de diabetes. (opvolgingseducatie 2 sessies van 30 minuten)

29 De educator gaat opnieuw langs bij de patiënt, checkt of alle technieken correct uitgevoerd werden en heeft opnieuw educatie waar nodig. Bij deze patiënt blijkt na 1 jaar dat ze dikwijls haar ochtendglycemie niet neemt omdat ze dan erg hoog staat. Nogmaals gemotiveerd om deze toch wel te nemen, daar ze uitermate belangrijk zijn voor de insuline aanpassingen.

30 Voetcontrole wordt uitgevoerd Opvang van hypoglycemieën Aansporen tot beweging en nogmaals de invloed daarvan op de haar bloedsuiker uitleggen. Motiveren om afspraak bij oogarts te maken voor patiënt opnieuw naar endocrinoloog moet Rookstop indien nodig hermotivatie

31 Casus 2 Patiënt Y spuit 2 x/dag Novomix 30 en neemt MF 850 mg 3/d sedert begin vorig jaar. Er werd een zorgtraject afgesloten bij deze patiënt en ze kreeg reeds opstarteducatie vorig jaar. Nu komt ze opnieuw bij de huisarts met opgelopen HbA1c (8.5%). Ze heeft de glycemiemetingen bij en deze lijken ok. De huisarts contacteert de educator voor een extra educatie wegens hoog HbA1c.

32 De educator gaat langs bij de patiënt en bekijkt de waarden. Methode van glycemiemetingen wordt herhaald en bij nazicht van de meter blijken de waarden niet te kloppen met die op het boekje, patiënt heeft overal hoger waarden Bij confrontatie blijkt dat patiënt tussendoor regelmatig snoept en daardoor hogere cijfers heeft. Ze durfde dit aanvankelijk niet toegeven, maar wegens bewijs in de glycemiemeter kan ze niet anders. De huisarts wordt op de hoogte gebracht en de insulinedosissen worden aangepast.

33 Patiënt wordt aangespoord om het snoepen te stoppen en er worden haar wat hulpmiddeltjes gegeven als alternatief voor de snoepdrang. Er wordt voorgesteld om de diëtiste ook nog eens te laten komen

34 Varia Reizen? Formulier voor douane (zie mapje) laten invullen Rijbewijs? Patiënt moet attest van de endocrinoloog en oud rijbewijs en pasfoto s een nieuw rijbewijs aanvragen.(formulier zie bijlage) Glucagen: voorbehouden voor intensief behandelde diabetici of patiënten met frequente hypoglycemiëen. Aanpassen insulines door educator? (Protocol daaromtrent moet opgemaakt worden, huisarts beslist hierover)

35

36 Zorgtraject Wat is de rol van de diëtist? Diëtist - diabeteseducatoren: Rita Vermote Katrien Vanhoutte Sara Moustie

37 Inhoud 1. Wettelijke bepalingen 2. Wat doet de diëtist? 3. Verwijsbrief van de huisarts 4. Rapportering door de diëtist 5. Contactgegevens dieetafdeling AZ Damiaan

38 1. Wettelijke bepalingen Alle patiënten in zorgtraject hebben recht op: 2 x 30 minuten of 1 x 60 minuten per kalenderjaar Remgeld voor patiënt: 4,48 (of 1,79 ) / 30 min opm: 10,5 voorschot per consultatie Voorwaarden: Verwijsbrief van de huisarts Diëtist stelt een voedingsdossier op Diëtist moet jaarlijks schriftelijk rapporteren aan de huisarts Diëtist moet RIZIV erkenning hebben

39 2. Wat doet de diëtist? Voedingseducatie aan diabetes type 2 patiënten => Advies op maat van de patiënt!! Doelen: Optimaliseren metabole controle Preventie complicaties Bereiken aanvaardbaar lichaamsgewicht

40 2. Wat doet de diëtist? Aanpak : 1. Voedingsanamnese 2. Voedingsadvies op maat dagschema, werking zoetstoffen, tussendoortjes, 3. Voedingsadvies bij speciale gelegenheden uit eten, hypoglycemie, extra fysieke activiteit, = maatwerk, individueel advies

41 Meerwaarde inschakelen diëtist Evidence-based diëtetiek => blijvende resultaten 2. Wat doet de diëtist? Diëtist is coach, adviseur en informatiebron => zelfmanagement Patiënt krijgt de recentste info, zowel mondeling als schriftelijk => patiënt blijft up to date

42 3. Verwijsbrief van huisarts Nuttige info voor de diëtist op de verwijsbrief: Reden van verwijzing (zorgtraject) Jaar diagnose diabetes Recente labogegevens: HbA1c Nuchtere glycemie Lipiden (cholesterol, triglyceriden, ) Nierfunctie Bestaande complicaties Bloeddruk Zelfredzaamheid Huidige medicatie Patiënt-specifieke doelstellingen

43 4. Rapportering door diëtist Wat rapporteert de diëtist aan de huisarts: Data van consultaties Bespreking van de voedingsanamnese Voorgestelde aanpassingen Resultaten Telefonisch overleg is steeds mogelijk!

44 5. Contactgegevens dieetafdeling AZ Damiaan Diëtisten - diabeteseducatoren: Rita Vermote 059/ Katrien Vanhoutte 059/ Sara Moustie 059/ Speciaal opgeleide en permanent gecoachte diabeteseducatoren Voldoende patiëntencontacten met diabetespatiënten om expertise te behouden Diëtisten: Els Museeuw (hoofddiëtiste) - Nicole Heindryckx Pieternel Demeulenaere - Patrick Vanhoutte ook advies bij andere types diabetes,

VOORSCHRIFTEN. Educatie in eerste lijn zorgtraject diabetes. Zorgtraject diabetes type 2 & chronische nierinsufficiëntie

VOORSCHRIFTEN. Educatie in eerste lijn zorgtraject diabetes. Zorgtraject diabetes type 2 & chronische nierinsufficiëntie HUISARTSEN KRING ANTWERPEN NOORD VZW Geneesherenkring Merksem - Schoten EDUCATIE EERSTE LIJN ZORGTRAJECT DIABETES Aanbevolen om de educatie zoveel mogelijk in eerste lijn te organiseren!! Wanneer bijkomende

Nadere informatie

Wanneer en hoe opstarten van injecties bij onvoldoende Diabetescontrole Dr.Winne, Dr.Ghillebert, Dr.Terryn 28 mei 2010 AZ Damiaan

Wanneer en hoe opstarten van injecties bij onvoldoende Diabetescontrole Dr.Winne, Dr.Ghillebert, Dr.Terryn 28 mei 2010 AZ Damiaan Deel 1 Wanneer en hoe opstarten van injecties bij onvoldoende Diabetescontrole Dr.Winne, Dr.Ghillebert, Dr.Terryn 28 mei 2010 AZ Damiaan Hetzorgtrajectdiabetes Inclusiecriteria 1 of 2 injecties insulinetherapie

Nadere informatie

Diabetes. jouw thuisverpleging. onze expertise.

Diabetes. jouw thuisverpleging. onze expertise. Diabetes jouw thuisverpleging. onze expertise. Diabetes... en nu? Diabetes is een chronische aandoening die hoe langer hoe meer Belgen treft. Een gezonde levensstijl is de beste preventie tegen uitbreiding

Nadere informatie

Voorwaarden Regelgeving Planning en/of Pop-up Initiële opstarteducatie: 5 x 30 min. Bijkomende opstarteducatie: max. 5 x 30 min.

Voorwaarden Regelgeving Planning en/of Pop-up Initiële opstarteducatie: 5 x 30 min. Bijkomende opstarteducatie: max. 5 x 30 min. OVERZICHT REGELGEVING ZORGTRAJECTEN ZORGTRAJECT DIABETES Registratie zorgtraject Datum start Zorgtraject diabetes: / / Voorwaarden Regelgeving Planning en/of Pop-up Educatie Initiële opstarteducatie: 5

Nadere informatie

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Informatie voor patiënten Februari 2011 In samenwerking met zorgtrajectpromotoren Uw gegevens Naam: Adres:. Telefoon/GSM: E-mailadres:. Geboortedatum:. Kleefbriefje

Nadere informatie

STAPPENPLAN voor de huisarts voor het opstarten van een DIABETESZORGTRAJECT

STAPPENPLAN voor de huisarts voor het opstarten van een DIABETESZORGTRAJECT STAPPENPLAN voor de huisarts voor het opstarten van een DIABETESZORGTRAJECT 1 consultatie bij huisarts: Stap 1: komt patiënt in aanmerking? INCLUSIECRITERIA o Type 2 diabetes EN o Staat op 1 of 2 injecties

Nadere informatie

LMN Maas en Kempen LOK Bree-Meeuwen Gruitrode 5.09.2013

LMN Maas en Kempen LOK Bree-Meeuwen Gruitrode 5.09.2013 LMN Maas en Kempen LOK Bree-Meeuwen Gruitrode 5.09.2013 Diabetes Praktische tips Chronische nierinsufficiëntie Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie wie? GFR < 45 ml/min/1,73m 2 (MDRD-formule) EN/OF

Nadere informatie

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen 7. Zorgtrajecten Inleiding Een zorgtraject beoogt een multidisciplinaire benadering van de chronisch zieke patiënt. De toepassing van een zorgtraject gaat echter gepaard met een aantal administratieve

Nadere informatie

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Informatie voor patiënten November 2010 In samenwerking met zorgtrajectpromotoren Beste, U hebt beslist om in het zorgtraject diabetes te stappen. Wij willen

Nadere informatie

Diabetes type 2. Stappenplan voor uw zorgtraject

Diabetes type 2. Stappenplan voor uw zorgtraject Diabetes type 2 Stappenplan voor uw zorgtraject Beste, U hebt beslist om in het zorgtraject diabetes te stappen. Het zorgtraject heeft tot doel uw diabetes zo goed mogelijk te behandelen. Dit is geen uitgebreide

Nadere informatie

Nieuwe richtlijnen diabetes

Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes In de loop van 2016 zijn er verschillende nieuwe richtlijnen gecommuniceerd en sinds 1 mei 2018 gelden er opnieuw nieuwe regelgevingen niet eenvoudig

Nadere informatie

Diabetes opvolgen? Wit-Gele Kruis heeft het in de vingers!

Diabetes opvolgen? Wit-Gele Kruis heeft het in de vingers! Diabetes opvolgen? Wit-Gele Kruis heeft het in de vingers! Deze brochure bevat meer info over onze dienstverlening voor diabetici. Je verpleegkundige of diabeteseducator licht deze brochure graag persoonlijk

Nadere informatie

LMN Maas en Kempen LOK

LMN Maas en Kempen LOK LMN Maas en Kempen LOK 18.11.2013 CHRONISCHE NIERINSUFFICIËNTIE Zorgtraject DIABETES verschillende programma s VARIA Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie wie? GFR < 45 ml/min/1,73m 2 (MDRD-formule)

Nadere informatie

Wat is een zorgtraject?

Wat is een zorgtraject? Zorgtrajecten Wat is een zorgtraject? Een zorgtraject organiseert en coördineert de aanpak, de behandeling en de opvolging van een patiënt met een chronische ziekte Diabetes type 2 Chronische nierinsufficiëntie

Nadere informatie

Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2

Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2 Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2 Uw gegevens Naam: Adres:... Telefoon/GSM: Emailadres: Samenvatting belangrijke gegevens in mijn zorgtraject: ZORGTRAJECT loopt van (startdatum) tot TYPE GLUCOSEMETER

Nadere informatie

Interdisciplinaire diabeteszorg in de 1 ste lijn: The best is yet to come!?

Interdisciplinaire diabeteszorg in de 1 ste lijn: The best is yet to come!? Interdisciplinaire diabeteszorg in de 1 ste lijn: The best is yet to come!? VRIJDAG 12 SEPTEMBER 2014 - ANTWERPSE GENEESKUNDIGE DAGEN Els Broeckx Stafmedewerker diabetes Bart Dubois - Diabetesverpleegkundige

Nadere informatie

LMN Maas en Kempen LOK

LMN Maas en Kempen LOK LMN Maas en Kempen LOK 13.03.2014 Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie wie? GFR < 45 ml/min/1,73m 2 (MDRD-formule) EN/OF proteïnurie > 1g/dag (2x bevestigd, tussentijd min. 3 maanden) + > 18 j + niet

Nadere informatie

www.zorgtraject.be info@zorgtraject.be

www.zorgtraject.be info@zorgtraject.be DIABETES TYPE 2 INHOUDSTAFEL Deel I - Algemene info A. Zorgtraject voor patiënten met een chronische aandoening: een nieuw concept van shared care in de ziekteverzekering... 5 Wat is een zorgtraject?...

Nadere informatie

AANMELDEN ZORGSYSTEMEN HALT2DIABETES ZORGSYSTEMEN HALT2DIABETES

AANMELDEN ZORGSYSTEMEN HALT2DIABETES ZORGSYSTEMEN HALT2DIABETES BIJLAGE HOOFDSTUK 1 AANMELDEN VOORTRAJECT ( OPVOLGING VAN EEN PATIËNT MET DIABETES TYPE 2 ) Het voortraject of Opvolging van een patiënt met diabetes type 2 is er voor alle patiënten met diabetes type

Nadere informatie

WAT KAN EEN EDUCATOR VOOR U BETEKENEN? Carine Corthaut Diabeteseducator

WAT KAN EEN EDUCATOR VOOR U BETEKENEN? Carine Corthaut Diabeteseducator WAT KAN EEN EDUCATOR VOOR U BETEKENEN? Carine Corthaut Diabeteseducator WAT HEEFT EEN EDUCATOR VOOR U AL BETEKEND? LEVENSLOOP Julie 19 jaar: Type 1 diabetes Rudi 56 jaar: Type 2 diabetes Katrien 29 jaar:

Nadere informatie

Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten.

Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten. Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten. Zorgtraject De patiënt heeft recht op 5 educatiemomenten.

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR DIABETESBELEID IN RUSTHUIZEN. Door diabetescentrum AZ Sint-Blasius en de coördinerende en raadgevende artsen Vehamed

RICHTLIJNEN VOOR DIABETESBELEID IN RUSTHUIZEN. Door diabetescentrum AZ Sint-Blasius en de coördinerende en raadgevende artsen Vehamed RICHTLIJNEN VOOR DIABETESBELEID IN RUSTHUIZEN Door diabetescentrum AZ Sint-Blasius en de coördinerende en raadgevende artsen Vehamed Versie 1: Mei 2014 INHOUD 1. Algemeen 3 2. Onderscheid zorgtraject/conventie

Nadere informatie

Het opstarten van een zorgtraject diabetes mellitus en chronische nierinsufficiëntie

Het opstarten van een zorgtraject diabetes mellitus en chronische nierinsufficiëntie Het opstarten van een zorgtraject diabetes mellitus en chronische nierinsufficiëntie Handleiding voor LOK-groepen Domus Medica, 2009 1 Doel van het programma Huisartsen in de mogelijkheid stellen een zorgtraject

Nadere informatie

Het zorgtraject diabetes: van regels naar praktijk

Het zorgtraject diabetes: van regels naar praktijk Het zorgtraject diabetes: van regels naar praktijk Dr. Frank NOBELS endocrinologie O.L.V. Aalst zorgvernieuwing nodig! Enorme toename van chronische aandoeningen De organisatie van onze gezondheidszorg

Nadere informatie

(...) Art. 11. In de bijlage van hetzelfde besluit wordt er een hoofdstuk VI ingevoegd dat als volgt luidt:

(...) Art. 11. In de bijlage van hetzelfde besluit wordt er een hoofdstuk VI ingevoegd dat als volgt luidt: Uittreksel uit het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 januari 1991 tot vaststelling van de nomenclatuur van de revalidatieverstrekkingen, bedoeld in artikel

Nadere informatie

Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie

Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie NVKVV Oostende 27 april 2015 1 Inleiding 2 1 Wat is een zorgtraject? Nieuwe aanpak van een chronische

Nadere informatie

De zorg voor diabetespatienten (zorgtraject)

De zorg voor diabetespatienten (zorgtraject) De zorg voor diabetespatienten (zorgtraject) Dr. P. Abrams Sint Augustinus - Sint Vincentiusziekenhuis Antwerpen 23/04/2010 -wanneer en hoe start ik insuline op? - Praktische implicaties 2 Indicaties voor

Nadere informatie

Nefrologie Endocrinologie: Diabetesconventie. Informatiebrochure

Nefrologie Endocrinologie: Diabetesconventie. Informatiebrochure Nefrologie Endocrinologie: Diabetesconventie Informatiebrochure Inhoud 1 Inleiding 3 2 Wat is de diabetesconventie? 4 3 Wie komt er in aanmerking voor de diabetesconventie? 5 4 Wat kan ik van het diabetesconventiecentrum

Nadere informatie

Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in onderstaande tekst aangevuld en gemarkeerd.

Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in onderstaande tekst aangevuld en gemarkeerd. NIEUWSBRIEF april 2018 Lokaal Multidisciplinair Netwerk Aalst Nieuwe regelgeving zorgtraject en voortraject: bijkomende informatie Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in

Nadere informatie

Informatiefolder. Diabetesconventie OLV Ziekenhuis. Hier komt titel van persbericht. Pagina 1

Informatiefolder. Diabetesconventie OLV Ziekenhuis. Hier komt titel van persbericht. Pagina 1 Informatiefolder Diabetesconventie OLV Ziekenhuis Hier komt titel van persbericht Pagina 1 Wat is de diabetesconventie? De diabetesconventie is een overeenkomst tussen de persoon met diabetes, het ziekenhuis

Nadere informatie

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 In mei 2015 richtte het Riziv een ad hoc werkgroep op genoemd diabetes type 2 en comorbiditeit. Een afgevaardigde van de commissie

Nadere informatie

Patiënteninformatie nefrologieendocrinologie

Patiënteninformatie nefrologieendocrinologie Patiënteninformatie nefrologieendocrinologie Revalidatieovereenkomst voor zelfregulatie door diabetespatiënten Algemeen ziekenhuis Sint-Jozef Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380

Nadere informatie

Zorgtrajecten in de thuisverpleging

Zorgtrajecten in de thuisverpleging Zorgtrajecten in de thuisverpleging 36 e week van de verpleegkundigen 23 maart 2010 Oostende Dr. Ri De Ridder, Directeur-generaal Dienst voor Geneeskundige Verzorging RIZIV 1 Diabetes Prevalentie 3-5%

Nadere informatie

FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen

FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen 1 FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen Algemeen: De documenten op www.zorgtraject.be zijn helemaal niet meer up to date: o.a. de folders, stappenplannen en syntheses van de verschillende diabetessystemen

Nadere informatie

Inhoud. Doelstellingen DOTR. Sterke punten Klinische resultaten Glycemie en HbA1c Bloeddruk Activiteit en gewicht

Inhoud. Doelstellingen DOTR. Sterke punten Klinische resultaten Glycemie en HbA1c Bloeddruk Activiteit en gewicht Welkom Inhoud Doelstellingen DOTR Sterke punten Klinische resultaten Glycemie en HbA1c Bloeddruk Activiteit en gewicht Zwakke punten en ideeën tot verbetering Wat na 31/12/2017? Kalenderjaar 2018 Wettelijk

Nadere informatie

Opname voor diabetesbegeleiding

Opname voor diabetesbegeleiding Opname voor diabetesbegeleiding Beste patiënt Diabetes is meestal een chronische aandoening waarbij het lichaam problemen heeft met de stofwisseling, in het bijzonder met de verbranding van suikers en

Nadere informatie

FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen

FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen 1 FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen Algemeen: De documenten op www.zorgtraject.be zijn helemaal niet meer up to date: o.a. de folders, stappenplannen en syntheses van de verschillende diabetessystemen

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR DIABETESBELEID IN RUSTHUIZEN. Door diabetescentrum AZ Sint-Blasius en de coördinerende en raadgevende artsen Vehamed

RICHTLIJNEN VOOR DIABETESBELEID IN RUSTHUIZEN. Door diabetescentrum AZ Sint-Blasius en de coördinerende en raadgevende artsen Vehamed RICHTLIJNEN VOOR DIABETESBELEID IN RUSTHUIZEN Door diabetescentrum AZ Sint-Blasius en de coördinerende en raadgevende artsen Vehamed Versie 2: September 2014 INHOUD 1. Algemeen 3 2. Onderscheid zorgtraject/conventie

Nadere informatie

FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen

FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen 1 FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen Algemeen: De documenten op www.zorgtraject.be zijn helemaal niet meer up to date: o.a. de folders, stappenplannen en syntheses van de verschillende diabetessystemen

Nadere informatie

DIABETES JAARCONTROLE

DIABETES JAARCONTROLE DIABETES JAARCONTROLE 284 Inleiding U krijgt deze folder omdat voor u afspraken gemaakt zijn voor de diabetes jaarcontrole. Mensen met diabetes type 1 of type 2 kunnen op termijn te maken krijgen met complicaties.

Nadere informatie

DIABETES TYPE 2. De ziekte van de toekomst?!

DIABETES TYPE 2. De ziekte van de toekomst?! DIABETES TYPE 2 De ziekte van de toekomst?! Inleiding 1. Wat is diabetes 2. Wat loopt er mis 3. Wie loopt er risico 4. Wat zijn de mogelijke gevolgen 5. Meest voorkomende klachten 6. Behandelen en/of voorkomen

Nadere informatie

Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen

Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen 1. Is er steeds een attest van de educator vereist bij het afleveren van zelfzorgmateriaal? Sinds 1 april 2010 is een attest van

Nadere informatie

DIABETESCONVENTIE REVALIDATIECONCEPT VOOR DIABETICI. - Patiëntinformatie -

DIABETESCONVENTIE REVALIDATIECONCEPT VOOR DIABETICI. - Patiëntinformatie - DIABETESCONVENTIE REVALIDATIECONCEPT VOOR DIABETICI - Patiëntinformatie - 1 Inleiding Een goede diabetesregeling is niet alleen belangrijk om zich goed te voelen, maar het staat vast dat een goede regeling

Nadere informatie

Tamimount Ameziane Diabeteseducator ZNA Middelheim. Diabetessymposium Gent 8 november 2010. Ramadan

Tamimount Ameziane Diabeteseducator ZNA Middelheim. Diabetessymposium Gent 8 november 2010. Ramadan Tamimount Ameziane Diabeteseducator ZNA Middelheim Diabetessymposium Gent 8 november 2010 Ramadan diabetes heeft een hoge prevalentie onder de moslims in de Westerse samenleving jaarlijkse vastenmaand

Nadere informatie

LMN-nieuws Het zorgtraject up to date

LMN-nieuws Het zorgtraject up to date Juni 2011 Jaargang 1, nummer 2 LMN-nieuws Het zorgtraject up to date In deze nieuwsbrief: Nieuwe eenheid voor HbA1c Enkele interessante weetjes Verplichte educatie Doorverwijzing naar diëtist en podoloog

Nadere informatie

U.Z. Leuven Interne Geneeskunde Afdeling Endocrinologie. Diabetesteam

U.Z. Leuven Interne Geneeskunde Afdeling Endocrinologie. Diabetesteam U.Z. Leuven Interne Geneeskunde Afdeling Endocrinologie Diabetesteam Inleiding Diabetes mellitus of suikerziekte is een chronische aandoening die in België naar schatting 250 000 mensen treft. Men verwacht

Nadere informatie

Dit is een korte beschrijving van de insulinetherapie. Voor uitwerking en verdere informatie zie de bijlage met het volledige protocol.

Dit is een korte beschrijving van de insulinetherapie. Voor uitwerking en verdere informatie zie de bijlage met het volledige protocol. Insuline protocol Auteur: Kaderhuisarts diabetes Daniel Tavenier Datum: September 2014 Dit is een korte beschrijving van de insulinetherapie. Voor uitwerking en verdere informatie zie de bijlage met het

Nadere informatie

18/06/2014 GROEPSVOORLICHTING DIABETES INHOUD WAAROM INFO OVER DIABETES? Info diabetes Prevalentie Types

18/06/2014 GROEPSVOORLICHTING DIABETES INHOUD WAAROM INFO OVER DIABETES? Info diabetes Prevalentie Types INHOUD GROEPSVOORLICHTING DIABETES W E R K G R O E P D I AB E T E S L M N Z U I D E R K E M P E N Info diabetes Prevalentie Types Wat is LMN Werkgroep diabetes Conversation Maps Wat? Samenwerking lokaal

Nadere informatie

Rudi Caron Diabetesteam Gasthuisberg Leuven

Rudi Caron Diabetesteam Gasthuisberg Leuven Rudi Caron Diabetesteam Gasthuisberg Leuven Diabetes: also a global disease Estimated global prevalence of diabetes In België :vandaag heeft 1/12 mensen diabetes 151 million 347 285 million 438 million

Nadere informatie

DIABETES PERI- OPERATIEF/ONDERZOEKEN

DIABETES PERI- OPERATIEF/ONDERZOEKEN DIABETES PERI- OPERATIEF/ONDERZOEKEN Belang van goede glycemieregeling perioperatief Ontregelde diabetes ( hyperglycemie) in een perioperatieve periode gaat samen met een slechte outcome voor de patiënt.

Nadere informatie

FreeStyle InsuLinx Handleiding voor de gebruiker

FreeStyle InsuLinx Handleiding voor de gebruiker FreeStyle InsuLinx Handleiding voor de gebruiker GMAKKLIJK MODUS Blood Glucose Monitoring System ABT-Insulinx Mode facile NLA5 06.indd 1 20/03/12 15:01 Blood Glucose Monitoring System FreeStyle InsuLinx

Nadere informatie

LMN: Lokaal Multidisciplinair Netwerk. Communicatie & samenwerking centraal

LMN: Lokaal Multidisciplinair Netwerk. Communicatie & samenwerking centraal LMN: Lokaal Multidisciplinair Netwerk Communicatie & samenwerking centraal Inhoud Wie is wie? LMN: Waarom? Wat? Wanneer? Hoe? Waar? Waarom? Waarom richtte men het LMN op? Wat & Wanneer? Hoe? Waar? Wat

Nadere informatie

DIABETESEDUCATIE DOEN WE HET GOED?!

DIABETESEDUCATIE DOEN WE HET GOED?! DIABETESEDUCATIE DOEN WE HET GOED?! DE ONTWIKKELING EN VALIDERING VAN EEN MEETINSTRUMENT TER EVALUATIE VAN DE EFFECTIVITEIT VAN DIABETESEDUCATIE BINNEN DE 2 de LIJN VEERLE DUPREZ MARC DE SPIEGELAERE MARLEEN

Nadere informatie

Infobrochure Diabetescentrum. Diabeteskliniek

Infobrochure Diabetescentrum. Diabeteskliniek Infobrochure Diabetescentrum Diabeteskliniek 1 Inhoudstafel 1. Voorstelling en bereikbaarheid van het diabetesteam 2. Diabetesconventie 3. Pompconventie 4. Voetkliniek 5. Raadpleging podologe 6. Zorgtraject

Nadere informatie

Stappenplan voor het zorgtraject chronische nierinsufficiëntie

Stappenplan voor het zorgtraject chronische nierinsufficiëntie Stappenplan voor het zorgtraject chronische nierinsufficiëntie Informatie voor patiënten November 2010 In samenwerking met zorgtrajectpromotoren Uw gegevens Naam: Adres:... TelefoonGSM: Emailadres: Samenvatting

Nadere informatie

ZORGSYSTEMEN EN VOORZIENINGEN BIJ

ZORGSYSTEMEN EN VOORZIENINGEN BIJ ZORGSYSTEMEN EN VOORZIENINGEN BIJ 2018 Diabetes Liga vzw Eerste uitgave mei 2018 Verantwoordelijke uitgever: Diabetes Liga vzw, Ottergemsesteenweg 456, 9000 Gent Layout: www.kliek.be Druk: Graphius nv

Nadere informatie

DM T1 preconceptioneel Sara, Ellen en Geert

DM T1 preconceptioneel Sara, Ellen en Geert DM T1 preconceptioneel 2017 Sara, Ellen en Geert Sophie, 1980 Sophie Voorgeschiedenis 1993: DM T1 Microvasculaire complicatie: milde niet-proliferatieve diabetische retinopathie Geen macrovasculaire complicatie

Nadere informatie

EDUCATIEBOEKJE. Zorgtraject diabetes. Leidraad tot aanpak van uw diabetes type2

EDUCATIEBOEKJE. Zorgtraject diabetes. Leidraad tot aanpak van uw diabetes type2 EDUCATIEBOEKJE Zorgtraject diabetes Leidraad tot aanpak van uw diabetes type2 0 Inhoudsopgave Het zorgtrajectcontract 1.Identificatiegegevens 2. Insulineschema 2.1 Insuline 2.2 Aanpassingsschema 2.3 Hypo-

Nadere informatie

Wat is een zorgtraject diabetes?

Wat is een zorgtraject diabetes? Zorgtraject Wat is een zorgtraject diabetes? 1.Voorwaarden - U kan in aanmerking komen voor het zorgtraject diabetes indien u diabetes type 2 hebt en - 1 of 2 insulinebehandelingen / dag krijgt - of de

Nadere informatie

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 ACTIEPLAN 2017 1. Algemeen De stuurgroep van het LMN ZWV komt om de 6 weken samen op een donderdagmiddag De stuurgroep LMN gaat door op de laatste vrijdag van

Nadere informatie

Ik heb suikerziekte en word geopereerd

Ik heb suikerziekte en word geopereerd Infobrochure Ik heb suikerziekte en word geopereerd Dienst anesthesie Dienst diabetologie Tel: 011 826 227 Tel: 011 826 110 mensen zorgen voor mensen Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie. Operaties

Nadere informatie

Revalidatie-overeenkomst voor zelfregulatie door diabetes mellitus-patiënten - huisartseninformatie

Revalidatie-overeenkomst voor zelfregulatie door diabetes mellitus-patiënten - huisartseninformatie Revalidatie-overeenkomst voor zelfregulatie door diabetes mellitus-patiënten - huisartseninformatie Inhoud 1. Onze krachtlijnen 2. Wat kan de patiënt van ons verwachten 3. Wat is de rol van de huisarts

Nadere informatie

P Afgiftekantoor 3620 Lanaken. Infokrantje Verschijnt 4 x per jaar v.u. Alfons Kelchtermans, Sloorstraat Genk Jaargang 2 nr 3

P Afgiftekantoor 3620 Lanaken. Infokrantje Verschijnt 4 x per jaar v.u. Alfons Kelchtermans, Sloorstraat Genk Jaargang 2 nr 3 P920151 Afgiftekantoor 3620 Lanaken Infokrantje Verschijnt 4 x per jaar v.u. Alfons Kelchtermans, Sloorstraat 2 3600 Genk Jaargang 2 nr 3 Editie juni voor de maanden juli, augustus en september 2017 Goede

Nadere informatie

ZORGSYSTEMEN EN VOORZIENINGEN BIJ

ZORGSYSTEMEN EN VOORZIENINGEN BIJ ZORGSYSTEMEN EN VOORZIENINGEN BIJ INLEIDING 3 Eenmaal de diagnose diabetes is gesteld, komt er heel wat op je af! Een goede behandeling en medische opvolging zijn noodzakelijk om de bloedsuikerspiegel

Nadere informatie

Gezondheidszorg. Zorgtraject diabetes. Informatie voor diabetici en mantelzorgers. vzw

Gezondheidszorg. Zorgtraject diabetes. Informatie voor diabetici en mantelzorgers. vzw Gezondheidszorg Zorgtraject diabetes Informatie voor diabetici en mantelzorgers 1 vzw Op 1 september 2009 startte het zorgtraject diabetes type 2. Met dit zorgtraject wordt getracht om de samenwerking

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Mijnheer/Mevrouw DIENST GENEESKUNDIGE VERZORGING Correspondent: Call center Tel.: 02.739.74.79 - Fax: E-mail: Onze referte: 110/AG Brussel,

Nadere informatie

Marc Christiaens. Linda Van Himme. Workshop diabetes

Marc Christiaens. Linda Van Himme. Workshop diabetes Marc Christiaens Linda Van Himme Workshop diabetes HbA1c= hemoglobine A1c Gemiddelde van de bloedsuiker Casus 1 : Mia 1. 51 jaar, actief verenigingsleven oa fietsclub met wekelijkse activiteit (outdoor/indoor)

Nadere informatie

Informatiebrochure voor huisartsen: Zorgtraject diabetes mellitus type 2

Informatiebrochure voor huisartsen: Zorgtraject diabetes mellitus type 2 Informatiebrochure voor huisartsen: Zorgtraject diabetes mellitus type 2 Deze brochure is een initiatief van de Lokale Multidisciplinaire Netwerken van Vlaams-Brabant en Brussel (versie maart 2010) Zorgtrajecten

Nadere informatie

De diabetesconventie

De diabetesconventie 1. Wat is een diabetesconventie? De diabetesconventie Een diabetesconventie is een overeenkomst of contract tussen een erkend conventiecentrum (waaronder het Universitair Ziekenhuis Gent), de ziekteverzekering

Nadere informatie

nefrologie - endocrinologie - diabetologie informatiebrochure Diabetesconventie

nefrologie - endocrinologie - diabetologie informatiebrochure Diabetesconventie nefrologie - endocrinologie - diabetologie informatiebrochure Diabetesconventie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is de diabetesconventie? 5 3. Wie komt er in aanmerking voor de diabetesconventie? 5

Nadere informatie

Overzicht voordelen mutualiteiten 2014

Overzicht voordelen mutualiteiten 2014 Overzicht voordelen mutualiteiten 2014 Christelijke Mutualiteit (CM) Griepvaccin Een tegemoetkoming van 50% van het betaalde bedrag (met een max van 3 euro) na voorlegging van het BVAC attest waaruit blijkt

Nadere informatie

FreeStyle InsuLinx Handleiding voor or de gebruiker

FreeStyle InsuLinx Handleiding voor or de gebruiker FreeStyle InsuLinx Handleiding voor or de gebruiker GEVORDERDE MODUS Blood Glucose Monitoring System ABT-Insulinx Mode avance NL 06.indd 1 20/03/12 14:59 Blood Glucose Monitoring System FreeStyle InsuLinx

Nadere informatie

Huisarts en nieren. Dr Stein Bergiers 23 mei 2017

Huisarts en nieren. Dr Stein Bergiers 23 mei 2017 Huisarts en nieren Dr Stein Bergiers 23 mei 2017 Prevalentie Chronisch nierfalen is een frequent probleem egfr < 60ml = 13% 10% bij mannen, 16% bij vrouwen Sterke toename met de leeftijd Terminaal nierfalen

Nadere informatie

Dagprofielen in de behandeling van diabetes type 2 zin en onzin

Dagprofielen in de behandeling van diabetes type 2 zin en onzin Dagprofielen in de behandeling van diabetes type 2 zin en onzin Prof. em. dr. J. Van Damme 15 januari 2011 Maar evident is de behandeling van type 2 diabetes enorm veel meer dan de glucoseregeling: denk

Nadere informatie

Het nieuwe zorglandschap van de diabetespatiënt

Het nieuwe zorglandschap van de diabetespatiënt Het nieuwe zorglandschap van de diabetespatiënt Eefje Van Nuland verpleegkundig stafmedewerker, Wit-Gele Kruis van Vlaanderen Els Broeckx diabetesverpleegkundige en stafmedewerker diabetes, Wit-Gele Kruis

Nadere informatie

Diabetesconsult in de huisartsenpraktijk. Diabeteseducator Nancy Van Brabandt Praktijkverpleegkundige Het Eerstelijnshuis Deinze

Diabetesconsult in de huisartsenpraktijk. Diabeteseducator Nancy Van Brabandt Praktijkverpleegkundige Het Eerstelijnshuis Deinze Diabetesconsult in de huisartsenpraktijk Diabeteseducator Nancy Van Brabandt Praktijkverpleegkundige Het Eerstelijnshuis Deinze Inhoud 1. Inleiding Prevalentie diabetes in België Voorstelling van de praktijk

Nadere informatie

Diabetes mellitus 2. Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner

Diabetes mellitus 2. Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner 1 Diabetes mellitus 2 Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner 2 Inhoud Epidemiologie Diagnostiek en behandeling in de diabetesketenzorg in Nederland Wat doet de praktijkondersteuner binnen

Nadere informatie

Nefrologie Endocrinologie: Diabetesconventie. Informatiebrochure

Nefrologie Endocrinologie: Diabetesconventie. Informatiebrochure Nefrologie Endocrinologie: Diabetesconventie Informatiebrochure Inhoud 1 Inleiding 3 2 Wat is de diabetesconventie? 4 3 Wie komt er in aanmerking voor de diabetesconventie? 5 4 Wat kan ik van het diabetesconventiecentrum

Nadere informatie

Gezondheidszorg. Zorgtraject diabetes. Informatie voor artsen en andere zorgverleners. vzw

Gezondheidszorg. Zorgtraject diabetes. Informatie voor artsen en andere zorgverleners. vzw Gezondheidszorg Zorgtraject diabetes Informatie voor artsen en andere zorgverleners 1 vzw De diabetesverpleegkundigen van Solidariteit voor het Gezin staan voor u klaar! Zorgtraject diabetes Het zorgtraject

Nadere informatie

Goochelen met insuline. Praktische tips voor de huisartspraktijk. Patricia Sunaert Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg

Goochelen met insuline. Praktische tips voor de huisartspraktijk. Patricia Sunaert Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg Goochelen met insuline. Praktische tips voor de huisartspraktijk Patricia Sunaert Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg Bronnen -DiabetesProject Aalst [www.diabetesprojectaalst.be]

Nadere informatie

ZORG OP MAAT DOOR DE KINESITHERAPEUT

ZORG OP MAAT DOOR DE KINESITHERAPEUT ZORG OP MAAT DOOR DE KINESITHERAPEUT Bellemans Dirk Lic. Motorische revalidatie en kinesitherapie Bestuurslid Leuvense kinesitherapeuten Kring CASUS 1 - man 52 jaar - - 1,78 m - - 90 kg - - buikomtrek

Nadere informatie

DIABETES KETENZORG ROHA 2015. Melanie Uytendaal, diabetesverpleegkundige Elise Kuipers, diёtist

DIABETES KETENZORG ROHA 2015. Melanie Uytendaal, diabetesverpleegkundige Elise Kuipers, diёtist . DIABETES KETENZORG ROHA 2015 Melanie Uytendaal, diabetesverpleegkundige Elise Kuipers, diёtist Pp PROGRpRAMM PROGRAMMA Kwaliteit en Ketenafspraken POH-er en diëtist 2015 Insuline-koolhydraatratio s Casuïstiek

Nadere informatie

Diabeteszorg dicht bij huis. Wie doet wat? Annemie Quintijn Emmanuel Samyn Elke Van Caelenberg Anne-Marie Vandenberk

Diabeteszorg dicht bij huis. Wie doet wat? Annemie Quintijn Emmanuel Samyn Elke Van Caelenberg Anne-Marie Vandenberk Diabeteszorg dicht bij huis. Wie doet wat? Annemie Quintijn Emmanuel Samyn Elke Van Caelenberg Anne-Marie Vandenberk 1 VDV voordracht wie doet wat? Annemie Quintijn, diëtist Emmanuel Samyn, huisarts Elke

Nadere informatie

Cumula e consulta es dië ek binnen het zorgtraject en consulta es dië ek binnen de aanvullende verzekering van de mutualiteit

Cumula e consulta es dië ek binnen het zorgtraject en consulta es dië ek binnen de aanvullende verzekering van de mutualiteit Cumula e consulta es dië ek binnen het zorgtraject en consulta es dië ek binnen de aanvullende verzekering van de mutualiteit Deze nota is opgemaakt door Annemie Steutelings en Frie Hermans. De inhoud

Nadere informatie

Diabetesconventie Gasthuisberg

Diabetesconventie Gasthuisberg Diabetesconventie Gasthuisberg REVALIDATIEOVEREENKOMST INZAKE ZELFREGULATIE VAN DIABETES MELLITUS-PATIËNTEN Voorgeschiedenis Maart 1987: Diabetesconventie Terugbetaling glycemie-testmateriaal Oktober 1989:

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/350 van 1 september 2009 370/1367 Van toepassing vanaf 1 september 2009 Nieuwe terugbetaalbare

Nadere informatie

Opvolging van diabetische kinderen: de insulinebehandeling

Opvolging van diabetische kinderen: de insulinebehandeling Vernieuwd in 2007: Prof. H. Dorchy Opvolging van diabetische kinderen: de insulinebehandeling Herinnering: De insulines: Type I Humane insulines met een snelle werking (Actrapid HM, Humuline Regular) Begin

Nadere informatie

Evolutie in de zorg voor diabetespatiënten: van specialist naar multidisciplinaire teamwerking

Evolutie in de zorg voor diabetespatiënten: van specialist naar multidisciplinaire teamwerking Evolutie in de zorg voor diabetespatiënten: van specialist naar multidisciplinaire teamwerking Chantal Mathieu, MD PhD Endocrinologie UZ Leuven, KU Leuven België Hoe kwaliteit van zorgen voor mensen met

Nadere informatie

Infobrochure Diabetescentrum - diabeteskliniek

Infobrochure Diabetescentrum - diabeteskliniek Infobrochure Diabetescentrum - diabeteskliniek 1. inhoud 1. Wie zijn we en hoe kunt u ons bereiken? 2. Diabetesconventie 3. Insulinepompconventie 4. Diabetes voetkliniek en voetconventie 5. Raadpleging

Nadere informatie

W/97 octies. Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dienst voor geneeskundige verzorging

W/97 octies. Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dienst voor geneeskundige verzorging Bijlage 2 W/97 octies Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Tervurenlaan 211, 1150 Brussel 02/739 78 32 Dienst voor geneeskundige verzorging ZEVENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE NATIONALE

Nadere informatie

1. Wat is diabetes mellitus? 2. Insulinewerking bij mensen zonder diabetes. 3. Types diabetes

1. Wat is diabetes mellitus? 2. Insulinewerking bij mensen zonder diabetes. 3. Types diabetes Diabetes 1 1. Wat is diabetes mellitus? Diabetes is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door relatief onvoldoende of afwezige productie van insuline. Door dit tekort aan insuline kan de suiker

Nadere informatie

Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts

Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts COLOFON Titel: Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen huisarts en apotheker 1e versie: november 2013 2e versie: mei 2015 3e

Nadere informatie

Zorgtraject diabetes type 2 Informatiebrochure voor diabeteseducatoren

Zorgtraject diabetes type 2 Informatiebrochure voor diabeteseducatoren Zorgtraject diabetes type 2 Informatiebrochure voor diabeteseducatoren Deze brochure is een initiatief van de Lokale Multidisciplinaire Netwerken van Vlaams-Brabant en Brussel in samenwerking met het ACHG

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE ZESTIENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE OVEREENKOMST TUSSEN DE APOTHEKERS EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

TOELICHTING BIJ DE ZESTIENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE OVEREENKOMST TUSSEN DE APOTHEKERS EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN TOELICHTING BIJ DE ZESTIENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE OVEREENKOMST TUSSEN DE APOTHEKERS EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN Aflevering van glucosecontrolestrips, lancetten en bloedglucosemeters in het kader

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes EEN BEKNOPT OVERZICHT VOOR PATIËNTEN

Zwangerschapsdiabetes EEN BEKNOPT OVERZICHT VOOR PATIËNTEN Zwangerschapsdiabetes EEN BEKNOPT OVERZICHT VOOR PATIËNTEN INHOUD Ontstaan zwangerschapsdiabetes pg 4 Diagnose pg 4 Behandeling pg 5 Glucosemeting pg 6 Zelfcontrole pg 6 Streefwaarden pg 7 Hypoglycemie

Nadere informatie

Infobrochure. Diabetescentrum. Waregem. Type 1 / Type 2 / Zwangerschapsdiabetes

Infobrochure. Diabetescentrum. Waregem. Type 1 / Type 2 / Zwangerschapsdiabetes Infobrochure Diabetescentrum Waregem Type 1 / Type 2 / Zwangerschapsdiabetes INHOUD INLEIDING. 4 1. DIABETESCENTRUM WAREGEM. 5 Wat is diabetes?. 5 Type 1 diabetes. 5 Type 2 diabetes. 6 Zwangerschapsdiabetes.

Nadere informatie

ACHIL: evaluatie van de zorgtrajecten diabetes mellitus type 2 en chronische nierinsufficiëntie

ACHIL: evaluatie van de zorgtrajecten diabetes mellitus type 2 en chronische nierinsufficiëntie ACHIL: evaluatie van de zorgtrajecten diabetes mellitus type 2 en chronische nierinsufficiëntie Achil Phase 1 (2009-2013). Ambulatory Care Health Information Laboratory Feedback rapport Lokale Multidisciplinaire

Nadere informatie

Checklist bepaal het risico op type 2 diabetes

Checklist bepaal het risico op type 2 diabetes 1. Start het gesprek over type 2 diabetes en HALT2Diabetes type 2 diabetes Voorbeelden om het gesprek te beginnen: Er loopt in de regio een project dat type 2 diabetes een halt wil toeroepen. Diabetes

Nadere informatie

Agenda. Inleiding en verwelkoming Zorgtraject Diabetes Type 2 Pauze Zorgtraject Chronische Nierinsufficiëntie Slotwoord Receptie

Agenda. Inleiding en verwelkoming Zorgtraject Diabetes Type 2 Pauze Zorgtraject Chronische Nierinsufficiëntie Slotwoord Receptie Agenda Inleiding en verwelkoming Zorgtraject Diabetes Type 2 Pauze Zorgtraject Chronische Nierinsufficiëntie Slotwoord Receptie Agenda Inleiding en verwelkoming Zorgtraject Diabetes Type 2 Pauze Zorgtraject

Nadere informatie