Viskwekerijen. Tonijnkwekerij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Viskwekerijen. Tonijnkwekerij"

Transcriptie

1 Viskwekerijen Naast wildgevangen vis wordt er steeds meer vis gekweekt. Van alle vis die wordt aangeboden is inmiddels al meer dan 40% afkomstig van kwekerijen, ook wel aquacultuur. Maar dit is niet de oplossing voor het probleem van overbevissing. Voor veel gekweekte vissoorten, zoals tonijn, kabeljauw en zalm, moet wilde vis als voer in de natuur worden gevangen. Neemt de kweek toe, dan neemt ook de overbevissing verder toe. Bovendien is veel van dat voer belangrijk voedsel voor andere wilde vissen, walvissen, dolfijnen en andere zoogdieren. Kweek vernietigt hele ecosystemen Daarnaast leidt kweek vaak tot vervuiling. Omdat veel vissen in een beperkte ruimte worden gekweekt wordt antibiotica toegevoegd om het uitbreken van ziektes te beperken. Als er niet in afgesloten ruimtes wordt gekweekt en er geen wateringzuivering plaatsvindt, leidt kweek tot vervuiling van de natuur. Voor de kweek van tropische garnalen worden op grote schaal kwetsbare mangrovebossen vernietigd. Mangrovebossen spelen een belangrijke rol in de kwetsbare ecosystemen langs de kust. Enkele viskwekerij-feiten: Wild gevangen vis wordt gebruikt als voedsel voor de kweekvissen. Er is ongeveer kilo wilde vis nodig om kilo kweekzalm te produceren. Industriële visserij op kleinere soorten als zandspiering en ansjovis voor visvoedsel heeft gezorgd voor een massale verstoring van het zeeleven in bepaalde gebieden en heeft bijna zeker geleid tot het verval van soorten als kabeljauw, zeehonden en zeevogels in de Noordzee. Ziektes verspreiden zich gemakkelijk van kweekvis naar wilde vis, waardoor de wilde populaties nog verder onder druk komen te staan. Water en omliggende ecosystemen zijn vervuild door afval en chemicaliën afkomstig van de viskwekerijen. Ook antibiotica en vaccins die gebruikt worden om ziektes bij de intensieve kweek van vis te controleren verstoren de natuurlijke balans. Veel viskwekerijen worden geassocieerd met slechte naleving van mensenrechten, waaronder het verlies van land, toegang tot visgronden en slechte arbeidsomstandigheden. Tonijnkwekerij Meer dan 2000 jaar geleden beschreef de Griekse filosoof Aristoteles de migratie van de blauwvintonijn in de Middellandse Zee. Al bij de Grieken en de Romeinen was de tonijnvisserij één van de meest stabiele industrieën. Want de visgrond van de Middellandse Zee is één van de meest winstgevende ter wereld, maar die wordt nu bedreigd door industriële praktijken en gebrek aan bescherming. In 1999 publiceerde Greenpeace een rapport over de uitputting van de blauwvintonijnpopulatie in de Middellandse Zee. De broedvoorraad van volwassen

2 blauwvintonijn was de twintig jaar daarvoor met 80 procent verminderd. Elk jaar werden veel te veel jonge tonijnen gevangen en piraatvissers putten de voorraad uit. Het was duidelijk dat er drastische maatregelen moesten worden genomen om de populatie te herstellen. Tonijn opfokken: een gegarandeerde ramp Helaas is het overbevissen sindsdien niet alleen erger geworden, maar er is ook een nieuwe industrie bijgekomen die een extra bedreiging vormt voor het voortbestaan van tonijn in de Middellandse Zee: tonijn opfokken. Dat is de vangst, het transport en het vetmesten van tonijn in kooien langs de hele Middellandse kust. Industriële vissersboten en sleepboten varen het hele gebied door op zoek naar tonijn, geassisteerd door een hele vloot vliegtuigen en helikopters die ondanks het sterk dalende aantal toch nog scholen tonijn kunnen vinden. Tonijn opfokken is een zeer winstgevende activiteit die op de Japanse markt gericht is. In plaats van minder te vissen en de tonijnpopulatie te laten herstellen, hebben snelle winsten voor nieuwe en grotere vissersboten gezorgd, voor meer opslagfaciliteiten en zelfs nieuwe vliegvelden om de tonijn te exporteren. Regeringen hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het stimuleren van deze uitbreiding. Subsidies van de Europese Unie bedroegen sinds 1997 wel $34 miljoen. Gekoppeld aan grote investeringen uit Japan en Australië hebben die zelfs nog grotere vangsten gestimuleerd. Door deze praktijken is de vangst van jonge tonijn toegenomen, en zijn de beheersproblemen nog verergerd. Niemand weet het echte aantal blauwvintonijnen dat in de Middellandse Zee wordt gevangen, maar het is zeker meer dan de toegestane hoeveelheid. Blauwvintonijnen in een kweekkooi bij de oostkust van Spanje. Hier worden de tonijnen vetgemest en voor het grootste deel verkocht aan Japan. Tonijn kweken De enorme hoeveelheid vis die nodig is voor het voeren van gekweekte tonijn is ook een probleem. Voor het produceren van één kilo tonijn is tot 20 kilo van vis gemaakt voer nodig. Elk jaar wordt er naar schatting ton voer in kweekkooien in de Middellandse Zee geworpen, waarvan het meeste uit West-Afrika, het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en Amerika komt.

3 Een rapport heeft onlangs het risico benadrukt op besmettelijke ziektes bij de plaatselijke vissoorten door het visvoer van kwekerijen. Zo zijn in het verleden bij tonijnmestbedrijven in Australië problemen ontstaan. De verspreiding van ziektes onder lokale vis zoals ansjovis of sardine zou een ramp kunnen betekenen voor de plaatselijke vissers.. Dolfijn veilig? De vraag naar visvoer zorgt ook dat er op soorten wordt gevist die eerst niet commercieel werden gevangen. Zoals de ronde sardinella in de Zee van Alborán. Grotere vangsten van deze soort leveren daar risico op voor één van de gezondste dolfijnpopulaties in de Middellandse Zee. Tonijn opfokken in de Middellandse Zee betekent dat een algemene hulpbron voor alle vissers nu nog maar door enkele investeerders wordt beheerst. Een paar vissers eigenen zich de blauwvintonijn toe en buiten hem uit. Bovendien brengen ze ook de andere visgronden van het gebied in gevaar Garnalenkwekerij Mangrovebos wordt gekapt om plaats te maken voor kweekvijvers. Om zoveel mogelijk garnalen te kweken voegen kwekers grote hoeveelheden kunstmatig voedsel en chemicaliën toe aan de poelen (kweekvijvers). GP/Shirley Verdwijnen mangroven slecht voor hele ecosysteem In de afgelopen twintig, dertig jaar heeft het kweken van garnalen meedogenloos enorme delen van tropische kusten vernietigd, vooral mangrovebossen. Mangroves zijn het thuis van een ongelooflijke hoeveelheid verschillende levensvormen. Er paaien en broeden veel vissen, schaaldieren en andere dieren. De garnalenkwekerij maakt er een onvruchtbare en giftige garnalencocktail van. Als de mangroves worden gekapt ontstaat er erosie: de bomen houden de moddergrond niet langer vast waardoor koraalriffen en zeegrasbedden beschadigen. De kap leidt ook tot de verwoesting van de natuurlijke omgeving van dieren als de zeekoe tot weekdieren. Hoewel er op dit moment geen precieze cijfers zijn over de schade aan mangrovebossen en andere kustdraslanden, zijn de schattingen angstaanjagend. Zo'n 38 procent van de mangrovebossen zou verloren zijn gegaan aan de garnalenkwekerij. Als de draslanden verdwijnen, gaat de visvangst achteruit en verdwijnt het evenwicht in de ecosystemen. Garnalenkwekerijen worden vaak na slechts drie tot vijf jaar verlaten, en het eens zo vruchtbare ecosysteem van de kust blijft als een woestenij achter. De eigenaren trekken verder om nieuwe gebieden te verwoesten.

4 Chemische verontreiniging De ecologische schade houdt niet op met het verlies van de mangroves. Om zoveel mogelijk garnalen te kweken op een kleine oppervlak,voegt de kweker grote hoeveelheden kunstmatige voeding en chemicaliën, inclusief chloor, toe aan het al vervuilde water. Malathion, parathion, paraquat en andere sterke bestrijdingsmiddelen worden ook over de vijvers gesproeid. Samen met de chemicaliën gebruiken de kwekers verschillende soorten antibiotica, om ziektes bij de garnalen te voorkomen. Het resultaat is venijnig afvalwater dat meestal op het omringende land wordt geloosd, of in de plaatselijke waterstromen. Daar brengt het schade toe aan mensen en andere levensvormen. Greenpeace, Fundecol en de lokale bevolking in Esmeraldas, Ecuador herplanten mangrovebossen die verdwenen zijn door de garnalenindustrie. Kustgemeenschappen in gevaar Hoewel gekweekte garnalen een Chinese maaltijd iets beter betaalbaar maken, is bewezen dat de prijs voor de mensen die bij garnalenkwekerijen wonen, verpletterend is. Mangrovebossen zijn kwetsbare overgangszones tussen de zee en het droge land. Ze zijn de broedgronden van talloze soorten zoals vis, schaaldieren en zoogdieren zoals apen, luiaards, jaguars en wasbeertjes. Traditionele gemeenschappen zijn voor hun levensonderhoud al heel lang afhankelijk van de mangrovebossen. Vrouwen zamelen schaaldieren, mosselen, kreeften en andere diersoorten in om hun gezin te voeden en voor de verkoop op de plaatselijke markt. Door de snelle en verwoestende groei van de garnalensector zijn de traditionele visgronden echter verdwenen. Gewelddadige gevolgen In Azië en Latijns-Amerika is er een vloedgolf van kritiek op het oprukken van de garnalenkwekerijen. Maar plaatselijke bewoners die zich verzetten krijgen te maken met pesterijen, gewelddadige confrontaties en in sommige gevallen zelfs moord. Plaatselijke boeren en de ondernemende garnalenkwekers hebben soms flink ruzie over het land en toegang tot de kust. Ook traditionele vissers worden zwaar getroffen door de opkomst van garnalenkwekerijen. Er blijven slechts weinig alternatieven voor werk en voedsel over.

5 "Ik zeg tegen de mensen die garnalen eten - en alleen rijke mensen uit de industriële landen eten garnalen - dat ze meteen het bloed, het zweet en de bestaansmiddelen van mensen uit de derde wereld opeten," aldus Shri Banke Behary Das uit India, lid van de People's Alliance Against the Shrimp Industry. Kwekerijen maken kustgebieden onveilig De verschrikkelijke effecten van recente orkanen en vloedgolven laten ook zien dat schade aan de natuur de mens kwetsbaarder voor natuurrampen kan maken. Na de vloedgolf in de Indische Oceaan in december 2004 bleek de schade veel groter te zijn in verwoeste of aangetaste kustgebieden. Dankzij garnalenkwekerijen en onverantwoordelijke landontwikkeling voor industrie en toerisme. Zalmkwekerij Van de Schotse hooglanden tot de Stille Oceaan bij Chili: zalmkwekerij is bijzonder winstgevende onderneming. Alleen al in Chili zijn de opbrengsten van zalmkwekerij elk jaar meer dan 1 miljard dollar. Dat cijfer zal naar verwachting in de volgende paar jaar verdubbelen. Voorstanders van industriële viskwekerijen beweren dat deze blauwe revolutie zowel een goedkoop als verstandig alternatief is voor de consumptie van in het wild gevangen vis. Want daar is nog maar zo weinig van over. Maar het is een mythe dat de industriële viskwekerij een oplossing voor overbevissing zou bieden. Verborgen verwoesting Het kunstmatig rode zalmvlees in luxe winkels laat niet zien hoe buitensporig de verwoesting is die de zalmindustrie veroorzaakt in de kweekgebieden. De viskwekerij breidt zich in hoog tempo uit en is nu al goed voor meer dan 30 procent van alle jaarlijks wereldwijd geconsumeerde viseiwit. Maar deze sector is ook verantwoordelijk voor de verwoesting van talloze ecosystemen en vissersgemeenschappen in enkele van de kwetsbaarste zeebiotopen op aarde. Intensief voeren In de zalmkwekerijen worden enorme hoeveelheden vis gekweekt en gevoed in kleine vakken afgesloten met netten. Een typische kwekerij heeft twaalf vakken met tot vissen in elk vak. Dat zijn tot zalmen! Om 1 kilo zalm te laten groeien, moet er 5 kilo vette vis worden gevangen zoals haring, zandspiering, sardine en makreel die tot visvoer worden verwerkt. Deze vissen worden letterlijk uit de oceaan opgezogen: met alle gevolgen van dien voor het evenwicht van de ecosystemen op zee. Ook andere dieren slachtoffer Maar ook andere zeedieren hebben onder de kweek te lijden. In Brits Columbia in Canada en Chili worden de zwaardwalvissen, dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen die vroeger de riviermonden bezochten, nu neergeschoten, in vallen gevangen, van voedsel beroofd of gewoon verjaagd. Zo beschermen de zalmkwekers hun vissen..

6 Ziektes en vervuiling Door de enorm grote hoeveelheid zalmen in elk net wordt ook de verspreiding van ziekte bevorderd. De gekweekte vis krijgt dan ook regelmatig antibiotica in het voer. Op lange termijn leidt dat tot antibiotica-resistente bacteriën in het bezinksel onder de vakken. Die bacteriën vormen een risico voor de menselijke consument maar ook voor het ecosysteem waarin de netten zijn geplaatst. Die netten bevinden zich meestal in het snel stromende water van een riviermond. En op die manier worden giftige uitwerpselen, niet opgegeten voer, parasitaire luizen, dode vissen, ontsnapte niet-inheemse vis, chemicaliën en antibiotica door het gehele ecosysteem van de riviermond verspreid. Een typische zalmkwekerij van vissen produceert dagelijks ongeveer evenveel ontlasting als een stad met mensen. Het lozen van zo'n schadelijke cocktail in het water rond de zalmkwekerijen vormt een bedreiging voor de kleinere, inheemse zalmsoorten en de roofvissen die hen vangen. Ook de toekomst van vissersgemeenschappen die verantwoord vissen en afhankelijk zijn van een schone en gezonde oceaan staat op het spel.

De zee heeft jou nodig!

De zee heeft jou nodig! De zee heeft jou nodig! Je houdt van producten die uit de zee komen en die doen je goed. Maar de vangst en zelfs de kweek van bepaalde vissoorten heeft nare gevolgen: overbevissing, bedreiging met uitsterven,

Nadere informatie

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur?

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur? Opdracht 1a. In de tabel hieronder staan een aantal materialen. Bedenk per type materiaal 3 soorten afval die je tegenkomt onderweg naar school of op het schoolplein. Zoek per categorie van 1 soort afval

Nadere informatie

Deel 4: de bedreigingen voor het koraal

Deel 4: de bedreigingen voor het koraal Lesstof Deel 1: het koraalrif Deel 2: het koraal Deel 3: het belang van koraal Deel 4: de bedreigingen voor het koraal Deel 5: het beschermen van het koraal Deel 4: De bedreigingen voor het koraal Deze

Nadere informatie

DE ZEE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. GP/Amendolia

DE ZEE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. GP/Amendolia DE ZEE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS GP/Amendolia Wilkins/GP Deze toolkit is voor alle Greenpeace-vrijwilligers. Hij bevat tips en ideeën om met het onderwerp levende oceanen aan de

Nadere informatie

Productie kweekvis,

Productie kweekvis, Indicator 19 november 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De afgelopen jaren heeft een

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Probleemstelling: Wat zijn de bedreigende factoren voor de vissen in de Waddenzee? En welke is de meest bedreigende?

Probleemstelling: Wat zijn de bedreigende factoren voor de vissen in de Waddenzee? En welke is de meest bedreigende? Klas: V5B/V5C Bio cluster 7/2 Datum: 21 05 2010 Namen v/d groep: Chris Klaver, Loes Klaver, Isabel Schilder en Lisanne van Dijk. Titel v/d opdracht: Visserij Omschrijving v/h onderwerp: Visserij in de

Nadere informatie

LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING

LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING Leuk dat je aan de slag gaat met het lesmateriaal van Greenpeace! Leerlingen verwerven inzicht in de oceaanproblematiek en ontdekken wat ze hier zelf aan kunnen doen.

Nadere informatie

Productie kweekvis,

Productie kweekvis, Indicator 25 juni 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De afgelopen jaren heeft een sterke

Nadere informatie

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER LEERLINGENBLAD VAN:...... DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER 2 EEN WERELD VOL WATER Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt zie je heel veel blauw. Dat komt omdat onze

Nadere informatie

3. BESCHERMDE ZEEGEBIEDEN

3. BESCHERMDE ZEEGEBIEDEN Het LFA ET van de A B 3. BESCHERMDE ZEEGEBIEDEN B ZEE Veel soorten vissen zijn al bijna verdwenen door de visserij. Dat komt doordat er steeds meer mensen op aarde leven en iedereen vis wil eten. Toch

Nadere informatie

AQUACULTUUR IN DE MEKONG DELTA

AQUACULTUUR IN DE MEKONG DELTA AQUACULTUUR IN DE MEKONG DELTA http://vietnam.panda.org/en/newsroom/?231250/concernsustainabilityelevatepangasiussupplychainvietnam Jolien Felis 3SA3 Aardrijkskunde-Biologie Actuele Topics in de aardrijkskunde

Nadere informatie

... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit?

... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit? ... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit? Samen voor een gezonde zee!... Stichting De Noordzee is de onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en

Nadere informatie

Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart

Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart De volgende organisatie maken deel uit van het campagneteam: Wereld Natuur Fonds (WNF),

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

Foto: Reinhard Dirscherl / Ullstein bild via Getty Images

Foto: Reinhard Dirscherl / Ullstein bild via Getty Images Foto: Reinhard Dirscherl / Ullstein bild via Getty Images Op zijn werkkamer in de haven van IJmuiden, niet ver van de visafslag, is maritiem bioloog Adriaan Rijnsdorp stellig: De zee kan niet meer vis

Nadere informatie

5,3. Werkstuk door R woorden 19 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding

5,3. Werkstuk door R woorden 19 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding Werkstuk door R. 1394 woorden 19 oktober 2016 5,3 8 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Bij het vak aardrijkskunde kreeg iedereen een opdracht om het werkstuk over verschillende natuurrampen (verschijnsels)

Nadere informatie

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3.

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Tekst Vaker vette vis! Nederland is een echt waterland: de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en alle rivieren en meren.

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek

Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek Certificering viskweek Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek Presentatie op 30 november 2006 voor Nederlands Genootschap voor Aquacultuur Door: John Oosterhuis Kwaliteitsmanager Albert

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent.

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. 1. Aanzetten Beet! 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN 2 UITNODIGING 15 minuten 3 UITZOEKEN 30 minuten

Nadere informatie

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen Galápagos-eilanden Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de Galápagos-eilanden. De Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan en zijn heel bijzonder omdat er dieren en planten leven die

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Het Regenwoud in Amazonië

Het Regenwoud in Amazonië Het Regenwoud in Amazonië A. Situering B. Klimaat en vegetatie Warm en altijd nat. Tropisch regenwoud 1. Kenmerken van het tropisch woud Woudreuzen: 40 m hoog en kunnen vrij van de zon en lucht genieten.

Nadere informatie

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schiet hij als een pijl door het

Nadere informatie

Deel 3: het belang van koraal(riffen)

Deel 3: het belang van koraal(riffen) Lesstof Deel 1: het koraalrif Deel 2: het koraal Deel 3: het belang van koraal(riffen) Deel 4: de bedreigingen voor het koraal Deel 5: het beschermen van het koraal Deel 3: Het belang van het koraal Deze

Nadere informatie

De visserij. Frank Beens Groep 7

De visserij. Frank Beens Groep 7 De visserij Frank Beens Groep 7 Inhoud Inleiding Hoofdstukken 1. Geschiedenis 2. Waar wordt op gevist? 3. De Genemuider vissers 4. De visafslag 5. Vis is gezond 6. Vragen Eigen mening Bronvermelding Inleiding

Nadere informatie

Profish & Duurzaamheid

Profish & Duurzaamheid Profish & Duurzaamheid Genieten van vis ook in de toekomst! Profish Food B.V. Januari 2012 wij werken samen, adviseren en ondersteunen de volgende organisaties: Inleiding Tegenwoordig zijn de meeste consumenten

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

Week van de smaak. Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren

Week van de smaak. Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren Week van de smaak 2015 Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren Puur genieten! Gezond, eerlijk én lekker De Week van de Smaak is een jaarlijks evenement waarin gezond en eerlijk eten extra onder

Nadere informatie

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9.

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9. Dolfijnen inhoud 1. Dolfijnen 3 2. De bouw van een dolfijn 4 3. De zintuigen 6 4. De school 7 5. Voedsel 8 6. Sprongen en spel 9 8. Gevaar! 10 9. Soorten dolfijnen 11 10. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen

Nadere informatie

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in.

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in. EEN KRACHTIGE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD at is een tsunami? 2 Vul hier je groep in. Hoe ontstaat een tsunami? 3 aar komen tsunami s voor? 4 De gevolgen van een tsunami

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Visserij / visteelt

Praktische opdracht ANW Visserij / visteelt Praktische opdracht ANW Visserij / visteelt Praktische-opdracht door een scholier 2328 woorden 28 januari 2008 7,7 30 keer beoordeeld Vak ANW Problemen rondom visserij en visteelt in de provincie Zeeland

Nadere informatie

De staat van de visserij en aquacultuur in de wereld

De staat van de visserij en aquacultuur in de wereld AQUACULTUUR OVERZEE De staat van de visserij en aquacultuur in de wereld Door Raymon van Anrooy, FAO Visserij en Visteelt Departement, Rome De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)

Nadere informatie

Zijn de werknemers tewerkgesteld in de visnijverheid met deze nieuwe trends beter af?

Zijn de werknemers tewerkgesteld in de visnijverheid met deze nieuwe trends beter af? HOE DUURZAAM IS ONZE VIS? Gekweekte vis, vegetarische zeevruchten uit algen, genetisch gemanipuleerde zalmen het zijn de nieuwe trends in de visindustrie. Maar zijn deze nieuwe trends bevorderend voor

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

Hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB)

Hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) Hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) Bouwen aan een betere toekomst voor vis en vissers Het EC-voorstel kort samengevat Maatregelen tegen overbevissing en ten gunste van duurzaam beheer

Nadere informatie

Opstel door B woorden 6 maart keer beoordeeld. Inleiding. Wat is biotechnologie?

Opstel door B woorden 6 maart keer beoordeeld. Inleiding. Wat is biotechnologie? Opstel door B. 1149 woorden 6 maart 2013 8 2 keer beoordeeld Vak Methode ANW ANW Actief Inleiding Wat is biotechnologie? Het begrip biotechnologie omvat alle methodes waarbij organismen gebruikt worden

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be Haring Atlantische Oceaan Haring De haring is de meest verbruikte vis, vroeger nog meer dan nu. Hij is bovendien erg voedzaam en in vergelijking met andere vissen vrij goedkoop. Een maatje is een haring

Nadere informatie

Overbevissing. Aquacultuur

Overbevissing. Aquacultuur Overbevissing Overbevissing houdt in dat er te veel vis wordt gevangen om een vissoort in stand te houden. Wereldwijd wordt 87 procent van de mariene visbestanden volledig of overbevist. Dat blijkt uit

Nadere informatie

Bewuste Vis. Aldi kiest voor duurzame vis 2.79 1.99 1.59. kabeljauw HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS. Recept: met notenkorst en quinoa

Bewuste Vis. Aldi kiest voor duurzame vis 2.79 1.99 1.59. kabeljauw HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS. Recept: met notenkorst en quinoa Bewuste Vis Aldi kiest voor duurzame vis WIJ HEBBEN EEN RUIME KEUZE AAN DUURZAME VIS. WIJ STREVEN ERNAAR OM ONS VOLLEDIGE ASSORTIMENT OM TE ZETTEN NAAR DUURZAME PRODUCTEN. Recept: kabeljauw met notenkorst

Nadere informatie

nederlandse naam Franse naam manchot du Cap Engelse naam African penguin wetenschappelijke naam Spheniscus demersus Klasse vogels Verspreidingsgebied

nederlandse naam Franse naam manchot du Cap Engelse naam African penguin wetenschappelijke naam Spheniscus demersus Klasse vogels Verspreidingsgebied nederlandse naam Klasse vogels Franse naam manchot du Cap Engelse naam African penguin Orde Familie grootte 60-70 cm wetenschappelijke naam Spheniscus demersus In ZOO en Planckendael vind je vier verschillende

Nadere informatie

Module 6: De waarde van onze oceaan

Module 6: De waarde van onze oceaan Module 6: De waarde van onze oceaan Is alles wat we uit de natuur halen echt gratis? Wat gebeurt er als onze natuurlijke bronnen raken uitgeput? Is het mogelijk om meer te kunnen produceren, terwijl we

Nadere informatie

Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland?

Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland? Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland? Peter G.M. van der Heijden Frans Veenstra Wageningen International Wageningen IMARES Mondiale situatie De opbrengsten van visvangst nemen niet toe,

Nadere informatie

Topchefs bereiden nieuwe duurzame vis gekweekt in Leuven Dagkrant K.U.Leuven

Topchefs bereiden nieuwe duurzame vis gekweekt in Leuven Dagkrant K.U.Leuven Page 1 of 5 Dagkrant K.U.Leuven Topchefs bereiden nieuwe duurzame vis gekweekt in Leuven Page 2 of 5 Vakgebieden >> Biosystemen Onderwerpen >> aquacultuur Onderwerpen >> vissen [14-11-2011] Op maandag

Nadere informatie

GP/Newman. Zeereservaten en duurzame visserij Schone oceanen vol gezonde vis. www.greenpeace.nl

GP/Newman. Zeereservaten en duurzame visserij Schone oceanen vol gezonde vis. www.greenpeace.nl GP/Newman Zeereservaten en duurzame visserij Schone oceanen vol gezonde vis www.greenpeace.nl De schoonheid van het rijke zeeleven De schoonheid en rijkdom van onze oceanen zijn overweldigend. Maar de

Nadere informatie

Beste leerkracht, Instructies Voorpret Lespakket

Beste leerkracht, Instructies Voorpret Lespakket Beste leerkracht, Een schoolreis naar het Dolfinarium is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Om jullie goed voor te bereiden op het programma, ontvangen jullie hierbij alvast het Voorpret lespakket.

Nadere informatie

Het materiaal is opgedeeld in 3 Thema s. De thema s zijn ook los in te zetten.

Het materiaal is opgedeeld in 3 Thema s. De thema s zijn ook los in te zetten. Leuk dat je aan de slag gaat met het lesmateriaal van Greenpeace! Leerlingen verwerven inzicht in de oceaanproblematiek en ontdekken wat ze hier zelf aan kunnen doen. Het materiaal bestaat uit drie thema

Nadere informatie

Kijk uit! Pas OP! LEERlingenblad van:... speurles. basisonderwijs groep 4, 5 & 6

Kijk uit! Pas OP! LEERlingenblad van:... speurles. basisonderwijs groep 4, 5 & 6 LEERlingenblad van:... Kijk uit! Pas OP! speurles basisonderwijs groep 4, 5 & 6 weetje Professoren hebben uitgerekend dat er op de aarde 1.386.000.000.000.000.000.000 liter water is. 2 Kijk uit! Loop jij

Nadere informatie

ID PASSEPORT POISSON

ID PASSEPORT POISSON ID VISPASPOORT ID PASSEPORT POISSON Kies bewust! Motivatie Compass duurzaamheidfiches Om u te helpen bewuste keuzes te maken aangaande uw voeding, heeft Compass, in samenwerking met zijn partners, een

Nadere informatie

LOKAAL TALENT OOGSTEN DE REALITEIT EN HET POTENTIEEL VAN AGRARISCHE ONTWIKKELINGEN OP CURACAO

LOKAAL TALENT OOGSTEN DE REALITEIT EN HET POTENTIEEL VAN AGRARISCHE ONTWIKKELINGEN OP CURACAO LOKAAL TALENT OOGSTEN DE REALITEIT EN HET POTENTIEEL VAN AGRARISCHE ONTWIKKELINGEN OP CURACAO PRESENTATIE WYBE H. BRUINSMA JURIST, ONDERNEMER, CORPORATE FINANCE DAAN D. HOOGENDIJK BOUWKUNDIG INGENIEUR,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Visserij De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 4 september 2008 2070828790 Viss. 2008/5042 25 september

Nadere informatie

South Sea Exclusive (3) Duurzaam geproduceerde langoesten te koop

South Sea Exclusive (3) Duurzaam geproduceerde langoesten te koop Aquacultuur overzee South Sea Exclusive (3) Duurzaam geproduceerde langoesten te koop Door Bouke Batema In het derde artikel over South Sea Exclusive, een bedrijf gespecialiseerd in de duurzame maricultuur

Nadere informatie

Wat wil de Partij voor de Dieren?

Wat wil de Partij voor de Dieren? Waarom stemmen? Binnenkort, op 22 mei 2014, zijn er verkiezingen voor de Europese Unie. Iedere volwassene in Europa kan dan kiezen wie er in het Europese Parlement komen. Ook jij, als je 18 jaar of ouder

Nadere informatie

Aquacultuur in Vlaanderen

Aquacultuur in Vlaanderen Aquacultuur in Vlaanderen ILVO Daan Delbare Problematiek Problematiek Een geringe beschikbaarheid van productiegebieden (zeer korte kuststrook van 64 km, geen afgesloten baaien, competitie met andere gebruikers

Nadere informatie

Bio. (s)maakt het verschil

Bio. (s)maakt het verschil Bio (s)maakt het verschil Weet u niet precies hoe kwalitatieve voeding te kiezen? Of hoe u ervan te verzekeren dat u en uw kinderen gezond én lekker eten? Vraagt u zich soms ook af of het bio-label wel

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De bouw van haaien 2. Drijven 3. De zintuigen 4. Bedreigingen 5. Haaien en mensen 6. Soorten haaien Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De bouw van haaien 2. Drijven 3. De zintuigen 4. Bedreigingen 5. Haaien en mensen 6. Soorten haaien Pluskaarten Haaien inhoud blz. Inleiding 3 1. De bouw van haaien 4 2. Drijven 6 3. De zintuigen 7 4. Bedreigingen 9 5. Haaien en mensen 11 6. Soorten haaien 12 Pluskaarten 17 Bronnen en foto s 19 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde naam: Oliebol groep: 7 Inhoud inleiding Illegale houtkap sojateeld Palmolie Wat is ontbossing? Ontbossing in tropische regenwouden Wetten en regels hebben geen zin

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Zo slank als het vrouwtje is, zo blubberig is de man. Maar de harembaas is natuurlijk

Nadere informatie

Haag - Rohrbeck. Luister naar de zee!

Haag - Rohrbeck. Luister naar de zee! Belangrijke informatie Dit product gebruikt drie batterijen van 1,5V (knoopcel batterijen van het type AG10/LR1130). Gebruik geen oude en nieuwe batterijen door elkaar. Plaats de nieuwe batterijen met

Nadere informatie

KEUZE VAN DISCUSVISSEN

KEUZE VAN DISCUSVISSEN Uit de bibliotheek van DISCUS PASSIE.nl 1 januari 2014 INFOBLAD KEUZE VAN DISCUSVISSEN DISCUS PASSIE.nl Passie maakt het verschil Keuze van discusvissen Er zijn zeer veel verschillende soorten discusvissen

Nadere informatie

NATIONALE AAL MANAGEMENTSPLANNEN BINNEN DE EU

NATIONALE AAL MANAGEMENTSPLANNEN BINNEN DE EU NATIONALE AAL MANAGEMENTSPLANNEN BINNEN DE EU De paling, een mythe waarover nog maar weinig bekend is. Een inventarisatie februari 2011 Pagina 1 van 8 NEDERLAND Door de aanwezigheid van te weinig data,

Nadere informatie

Algen: onze oorspronkelijke omega-3 bron

Algen: onze oorspronkelijke omega-3 bron Foto ACRRES Wageningen University & Research Algen: onze oorspronkelijke omega-3 bron PUFAChain PUFAChain legt een solide wetenschappelijke en technologische basis voor de industriële ontwikkeling van

Nadere informatie

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden.

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Gebeurteniskaarten positieve gebeurteniskaarten Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Jullie hebben samen betoogd tegen het kappen

Nadere informatie

?- Het rampenbladje- . Het rampenbladje van Chelsey Geerts en Ditte dupre. Veel rampen plezier :)

?- Het rampenbladje- . Het rampenbladje van Chelsey Geerts en Ditte dupre. Veel rampen plezier :) ?- Het rampenbladje-. Het rampenbladje van Chelsey Geerts en Ditte dupre. Veel rampen plezier :) Haaien in de stad door overstroming I n Australi ë is een zware overstroming plaats gevonden. Er zijn in

Nadere informatie

CITES, een noodzaak om commercieel belangrijke diersoorten, zoals steuren, in hun natuurlijke habitat te herstellen.

CITES, een noodzaak om commercieel belangrijke diersoorten, zoals steuren, in hun natuurlijke habitat te herstellen. CITES, een noodzaak om commercieel belangrijke diersoorten, zoals steuren, in hun natuurlijke habitat te herstellen. Historiek CITES Aquacultuur Wildvang Belangrijkheid Historiek-situering Joosen-Luyckx

Nadere informatie

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka De orka De orka is de grootste soort uit de familie van de dolfijnen. De orka heeft een gezet lichaam, met een stompe snuit. Het dier heeft één spuitgat, en grote peddelvormige buikvinnen. Wil je zelf

Nadere informatie

paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar

paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar http://vistikhetmaar.nl/lesprogramma/paling-onderzoek/ Introductie op het lesprogramma Docent: Jerry Lust Contact: jerry@prosea.info PALING ONDERZOEK 2 / 15 Lesmodules

Nadere informatie

* populatie = alle schildpadden bij elkaar ** camoufleren verbergen, onzichtbaar proberen te maken (Wordt vervolgd)

* populatie = alle schildpadden bij elkaar ** camoufleren verbergen, onzichtbaar proberen te maken (Wordt vervolgd) VAK : TEKSTBEGRIP DATUM: WOENSDAG 17 JULI 2013 TIJD : 08.15 09.45 UUR Deel I I II III IV V VI 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

Nadere informatie

Groot Barrièrerif definitief verloren

Groot Barrièrerif definitief verloren 1 van 5 30-05-17 10:40 msn.com Groot Barrièrerif definitief verloren Faqt Redactie 6-8 minuten Copyright Faqt Groot Barrièrerif definitief verloren Het Groot Barrièrerif voor de kust van Australië kan

Nadere informatie

vis en duurzaamheid verantwoord vis eten = een beter geweten

vis en duurzaamheid verantwoord vis eten = een beter geweten vis en duurzaamheid verantwoord vis eten = een beter geweten is er nog wel voldoende vis in onze zeeën? waaraan kan ik zien dat vis verantwoord gevangen is? duurzame vis? wat betekent dit? hoe zit het

Nadere informatie

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk.

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Hamerhaai Inleiding Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Soorten Er bestaan ongeveer 375 soorten haaien.

Nadere informatie

Milieuramp op Sint-Maarten

Milieuramp op Sint-Maarten N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie. Milieuramp op Sint-Maarten Milieuramp Door de orkaan Irma lekt bij Sint-Maarten diesel in zee en is koraal zwaar beschadigd. Het duurt jaren

Nadere informatie

Beach Clean-up 2013. Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden

Beach Clean-up 2013. Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden Beach Clean-up 2013 Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden Inhoudsopgave Inleiding 3 1. De zee: een bron van plezier 4 2. Eten en gegeten worden 5 3. Vervuiling

Nadere informatie

Duurzame Vis. Kabeljauwfilet **

Duurzame Vis. Kabeljauwfilet ** Duurzame Vis Recept: kabeljauw met notenkorst en quinoa PAGINA 10 Pangasiusfilet ** Kabeljauwfilet ** Verse maatjesharing * WIJ HEBBEN EEN RUIME KEUZE AAN DUURZAME VIS. WIJ STREVEN ERNAAR OM ONS VOLLEDIGE

Nadere informatie

Schaal- en schelpdieren. Waar gaat deze kaart over? Garnalen. Wat wordt er van jou verwacht? Schelpdieren

Schaal- en schelpdieren. Waar gaat deze kaart over? Garnalen. Wat wordt er van jou verwacht? Schelpdieren Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over schaal- en schelpdieren. We behandelen drie soorten garnalen en mosselen. Je leert hoe deze garnalen en mosselen eruit zien en waar ze leven. Ook leer je

Nadere informatie

Directorate-General for Research

Directorate-General for Research Directorate-General for Research WORKING PAPER NL INTERACTIE TUSSEN ZEEHONDEN EN COMMERCIËLE VISSERIJ IN HET NOORDOOSTELIJK DEEL VAN DE ATLANTISCHE OCEAAN - SAMENVATTING - PROVISIONAL VERSION Fisheries

Nadere informatie

Bos en klimaatverandering

Bos en klimaatverandering Bos en klimaatverandering 19/08/2009 De mondiale trend van klimaatverandering brengt vele klimaateffecten met zich mee. Temperatuurstijging, de verandering van regenvalpatronen, hiervan kunnen we in Suriname

Nadere informatie

Wereld Natuur Fonds. for a living planet

Wereld Natuur Fonds. for a living planet Wereld Natuur Fonds for a living planet Living Planet Report Making a difference voor onze aarde Iris van Duren WNF Regioteam Twente en Vechtdal Universitair docent bij het ITC Wat kunt u verwachten? Korte

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-16-2-b Koraalriffen Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 42 tot en met 54. Bij

Nadere informatie

in ZOO Antwerpen: zwartvoetpinguïns halen bij het zwemmen een snelheid van 7,4 km/u cm De zwartvoetpinguïns komen voor aan de Atlantische

in ZOO Antwerpen: zwartvoetpinguïns halen bij het zwemmen een snelheid van 7,4 km/u cm De zwartvoetpinguïns komen voor aan de Atlantische zwartvoetpinguïn in ZOO Antwerpen: zwartvoetpinguïn koningspinguïn macaronipinguïn gentoopinguïn in ZOO Planckendael: humboldtpinguïn zwartvoet... halen bij het zwemmen een snelheid van 7,4 km/u. nederlandse

Nadere informatie

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen REDD+ een campagne voor bewustwording van suriname over haar grootste kapitaal Wat is duurzaam gebruik van het bos: Duurzaam

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen. Genieten van vis ook in toekomst! Maart 2014. Profish Food B.V. Oude Rijksstraatweg 24 7390 AB Twello

Duurzaam ondernemen. Genieten van vis ook in toekomst! Maart 2014. Profish Food B.V. Oude Rijksstraatweg 24 7390 AB Twello Duurzaam ondernemen Genieten van vis ook in toekomst! Maart 2014 Profish Food B.V. Oude Rijksstraatweg 24 7390 AB Twello Profish Deutschland GmbH Rottweg 79 D-48683 Ahaus Inleiding Al jaren zet Profish

Nadere informatie

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands ZA5223 Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Netherlands FLASH 290 BIODIVERSITY Q1. Hebt u ooit gehoord van de term biodiversiteit?

Nadere informatie

Mul Mul wordt het hele jaar door in de Noordzee gevangen, maar is in de zomer op zijn best. Wordt ook wel koningspoon genoemd, maar is geen familie van de poon. Het visvlees is stevig en een beetje zoet

Nadere informatie

DUIKEN.NL Paniek om blauwe haaien. 20 Augustus Katrien Vandevelde BlueShark

DUIKEN.NL Paniek om blauwe haaien. 20 Augustus Katrien Vandevelde BlueShark DUIKEN.NL Paniek om blauwe haaien 20 Augustus 2014 Katrien Vandevelde BlueShark www.blueshark.be De laatste weken werden verschillende blauwe haaien gespot voor Spaanse, Corsicaanse en Franse stranden.

Nadere informatie

Werkstuk ANW Visserij

Werkstuk ANW Visserij Werkstuk ANW Visserij Werkstuk door een scholier 2066 woorden 1 augustus 2003 6,1 57 keer beoordeeld Vak ANW Geschiedenis Vroeger al was de visserij erg belangrijk voor Nederland. Er zijn heel veel plaatsen

Nadere informatie

TIENPUNTENPLAN DE NEDERLANDSE NOORDZEEVISSERIJ

TIENPUNTENPLAN DE NEDERLANDSE NOORDZEEVISSERIJ TIENPUNTENPLAN DE NEDERLANDSE NOORDZEEVISSERIJ Tweede Kamerfractie ChristenUnie Arie Slob 22 januari 2011 TIENPUNTENPLAN VOOR DE NEDERLANDSE NOORDEEVISSERIJ Het gaat gelukkig beter met de visbestanden

Nadere informatie

Info voor de leerling

Info voor de leerling INFORMATIE BUNDEL Info voor de leerling Beste leerling, Mijn naam is Rocky! Ik ben een zeeleeuw en woon in SEA LIFE. Dit pakket zal je helpen om je spreekbeurt vlotter en makkelijker te laten verlopen.

Nadere informatie

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed.

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Nieuwsbrief 10 10 juli 2011 Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Beste Lezers, AWG doet het goed, over één maand bestaat we al weer een jaar. Een jaar waarin we acht hectare

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

v a n b r o n t o t m o n d i n g

v a n b r o n t o t m o n d i n g V i s m i g r a t i e... v a n b r o n t o t m o n d i n g vrije vismigratie van bron tot monding De Noordzee werd ooit geroemd vanwege zijn rijke visstand. Steden werden gesticht en de visserij floreerde.

Nadere informatie

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Zwart Afrika Wereldzone: ZWART-AFRIKA Vegetatie Zwart-Afrika Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Klimatogram Antalaha, Madagaskar Klimatogram Limpopo, Zuid-Afrika Zwart-Afrika (het gedeelte van

Nadere informatie

Goedkope vis is duurkoop

Goedkope vis is duurkoop Goedkope vis is duurkoop VISFRAUDE IN BRUSSEL November 2015 WAT WEET U OVER DE VIS DIE U EET? Visproducten moeten voldoen aan Europese etiketteringsvoorschriften voor levensmiddelen en aan specifieke voorschriften

Nadere informatie

afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken op vissenpoep Een nieuwe duurzame manier om voedsel te produceren!

afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken op vissenpoep Een nieuwe duurzame manier om voedsel te produceren! Aquaponics Tijdens het bekijken van een website met suggesties voor profielwerkstukken raken Joey en Tom geïnteresseerd in het onderwerp aquaponics (afbeelding 1). afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken

Nadere informatie