Definities en beschrijvingen sociaal domein (visd.nl)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Definities en beschrijvingen sociaal domein (visd.nl)"

Transcriptie

1 Begrip (sociale) basisondersteuning Algemene voorzieningen Definitie/beschrijving De ondersteuning of een voorziening waar geen toegangsbesluit of beschikking voor nodig is. Het betreft enerzijds vrij toegankelijke algemene voorzieningen 1 in het sociaal domein, zoals: - het algemeen maatschappelijk werk; - een groepsactiviteit bij ontmoetingscentrum, sociaal cultureel werk, sociale samenhang of, - welzijnsactiviteiten (zie ook algemene voorzieningen). Anderzijds betreft het de lichte vormen van zorg en ondersteuning of generalistische ondersteuning, eerstelijns ondersteuning van bijvoorbeeld het buurt- of wijkteam of eerstelijnsloket zoals, onder meer - informatieverstrekking; - advisering; - cliëntondersteuning; - keukentafelgesprekken; - vroegsignalering en dergelijke. NB: dit zijn altijd de activiteiten waar geen beschikking voor nodig is. Onder basisondersteuning vallen ook algemene voorzieningen en eerstelijnsloket. Algemene voorzieningen zijn voorzieningen binnen de Wmo 2015, toegankelijk zonder beschikking van de gemeente, waarmee deze voorziening zich onderscheidt van de maatwerkvoorzieningen. Het gaat hier om de voorzieningen die voor iedereen toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld - de buurt- en clubhuizen, - sociaal-cultureel werk, - sociale samenhang, - maaltijdservice, - welzijnsactiviteiten etc. Sommige gemeenten verstrekken vouchers zoals waardebonnen, kortingspassen etc. die toegang geven tot het gebruik van een algemene voorziening (NB: dit betreft gebruik waar geen beschikking voor wordt verstrekt). Dit valt onder sociale basisondersteuning. Het gaat onder meer om: - Huishoudelijke ondersteuning (zonder beschikking); - Sociaal en cultureel werk - Buurt- en clubhuizen - Ondersteuning vrijwilligers en informele zorg - Sociale samenhang/wijkopbouw - Diensten en ruimten voor mensen met een beperking - Algemeen maatschappelijk werk - Preventie (bijv. eenzaamheidsbestrijding) 1 De scheidslijn tussen vrij toegankelijke ondersteuning en niet vrij toegankelijke ondersteuning bepaalt de gemeente en kan daarom in elke gemeente anders zijn.

2 - Collectief vervoer Beschikking BSN Sociaal buurt- of wijkteam Cliënt Dagbesteding Eerstelijns ondersteuning Eerstelijnsloket Eigen bijdragen - Toegankelijkheid voorzieningen (inclusie) 2 - Welzijnsbeleid - Vouchers die toegang geven tot algemene voorzieningen Een beschikking in de zin van het bestuursrecht: besluit van een bestuursorgaan, dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van de aanvraag daarvan. Dit wordt ook wel toegangsbesluit genoemd. Voor de scheidslijn tussen sociale basisondersteuning en specialistische ondersteuning, gebruiken we het al dan niet nodig hebben van een toegangsbesluit. Een toegangsbesluit is niet per definitie gelijk aan een gemeentelijke beschikking, omdat ook andere partijen dan de gemeente (bijvoorbeeld het wijkteam) een toegangsbesluit kunnen nemen. Burgerservicenummer; uniek persoonsnummer van een ieder die geregistreerd staat in de basisregistratie Persoonsgegevens Een multidisciplinair samenwerkingsverband van professionals (en mogelijk niet-professionals) dat zich als doel stelt op integrale wijze hulp te verlenen aan individuen, gezinnen of huishoudens. Het takenpakket van een buurt- of wijkteam kan per gemeente en/of wijk verschillen. Een cliënt is iedere burger die in contact komt met/gebruik maakt van de diensten van het sociale wijkteam. NB: dit verschilt van de definitie van cliënt bij maatwerkondersteuning, waar iedereen die een beschikking of toegangsbesluit ontvangt, als cliënt wordt gedefinieerd. Dagbesteding houdt in een structurele tijdsbesteding met een welomschreven doel waarbij de cliënt actief wordt betrokken en die hem zingeving verleent, niet zijnde een reguliere dagstructurering die in de woon-/verblijfssituatie wordt geboden dan wel een welzijnsactiviteit zoals zang, bingo, uitstapjes en dergelijke. Eerstelijns ondersteuning is een term die wordt gebruikt om het buurt- of wijkteam aan te duiden. Dit is niet te verwarren met de eerstelijns zoals die in de gezondheidszorg wordt gebruikt (betreft bijvoorbeeld de huisarts). Betreft de dienstlevering van een gemeente die wordt geleverd door het gemeentelijke loket op het gebied van informatieverstrekking, keukentafelgesprekken, vroegsignalering, doorverwijzing (toegang) e.d. Ook zaken als voorlichting, advisering, cliëntondersteuning, en preventie kunnen door het loket worden geboden. Het deel van de kosten van zorg (in euro s) dat particulieren zelf moeten betalen. Heeft alleen betrekking op eigen bijdragen 2 Inclusie betekent de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten.

3 die worden betaald voor voorzieningen. Gebruik Generalistische ondersteuning Huishouden Immateriële maatwerkvoorzieningen In zorg Instroom Jongere Kinderen Lichte vormen van zorg en ondersteuning Maatwerk Maatwerk gericht op individu of huishouden/gezin Maatwerk groepsgericht Maatwerkarrangementen Maatwerkvoorzieningen Het afnemen van een dienst of product binnen het sociale domein. Daarbij maakt het niet uit of een gebruiker al dan niet geregistreerd is. De ondersteuning waarvoor geen toegangsbesluit vereist is. Gelijk aan een algemene voorziening (Wmo) of een overige voorziening (Jeugdwet). Eén of meer personen die samen een woonruimte bewonen en zichzelf daar niet-bedrijfsmatig voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. Maatwerkvoorzieningen die je niet kunt zien of aanraken. Een cliënt is in zorg wanneer de zorg is gestart en wordt uitgevoerd. Een cliënt die op een wachtlijst staat, is niet in zorg. Het aantal cliënten dat binnen de gegeven periode begint met het afnemen van zorg. Personen ouder dan 12 jaar en jonger dan 23 jaar. Ieder mens jonger dan 18 jaar. Dit is het vrij toegankelijke deel van de zorg. Zorg en ondersteuning waar iedereen een beroep op kan doen, zonder beschikking of toegangsbesluit. Het afstemmen van een product of dienst op de wensen en behoeften van iemand. Betreft een geheel van op de behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden van een persoon afgestemd geheel van diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen. Zie ook de toelichting bij maatwerkvoorzieningen. Deze vorm van ondersteuning is gericht op ondersteuning van zelfstandig leven voor zowel gezinnen als individuen. Dit zijn maatwerkarrangementen die in groepsverband worden aangeboden. Dit is een vorm van ondersteuning, geleverd in de vorm van maatwerkvoorzieningen (of combinatie van verschillende maatwerkvoorzieningen). Ook wel specialistische zorg of ondersteuning genoemd. Het afstemmen van een product of dienst op de wensen en behoeften van iemand. In de Wmo 2015 op de behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden van één persoon afgestemd geheel van diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen ten behoeve van zelfredzaamheid en/of participatie en/of beschermd wonen en opvang. De maatwerkvoorziening is aanvullend op wat iemand zelf kan bijdragen en vormt samen met de inzet van eigen kracht en/of ondersteuning vanuit het sociaal netwerk een samenhangend ondersteuningsaanbod.

4 Materiële maatwerkvoorzieningen Meervoudige problematiek Opschaling Persoonsgebonden budget (PGB) Reden voor beëindiging; Regelingen Specialistische zorg en ondersteuning Toegangsbesluit Uitstroom Verwijzer Voorliggende voorziening Voorziening Wachttijd Maatwerkvoorzieningen die je kunt zien of aanraken. Met meervoudige problematiek wordt bedoeld dat een huishouden van meerdere voorzieningen en/of regelingen gebruik maakt. Dit betreft dus de samenloop van regelingen en ligt in lijn met de reeds bestaande stapelingsmonitor. Hiervan is sprake wanneer een cliënt wisselt van basisondersteuning/voorliggende voorziening naar maatwerkondersteuning. Het ondersteunen bij of het overnemen van lichaam gebonden zorg, zoals wassen, aankleden, hulp bij eten en drinken of bij toiletgebruik; een van de vijf awbz-functies. Een gedeelte van de financiering van persoonlijke verzorging zal per overgaan naar de zorgverzekeraars (zvw) De volgende redenen worden onderscheiden: - Beëindigd volgens plan - In overeenstemming voortijdig afgesloten - Eenzijdig door de cliënt beëindigd - Eenzijdig door de aanbieder beëindigd - Beëindiging door externe omstandigheden - Beëindiging wegens overlijden van de cliënt Het betreft hier de volgende regelingen: Wajong, AO overig, Bijstand, Bijzondere bijstand, WW, WSW, Ziektewet 2010, WMO huishoudelijke verzorging, AWBZ persoonlijke verzorging, AWBZ verpleging, AWBZ individuele begeleiding, AWBZ groepsbegeleiding, AWBZ zorg met verblijf, Speciaal onderwijs of rugzakje, Toeslagen, WTCG, CER of aftrek bijzondere ziektekosten 2010, Wettelijk eigen risico (100%), WSNP. De zorg en ondersteuning waarvoor een toegangsbesluit vereist is. Zie ook maatwerkvoorzieningen. Toegewezen beschikking op basis van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet (specialistische zorg en ondersteuning) Het aantal cliënten dat binnen de gegeven periode stopt met het gebruiken van een dienst of product. Dit geldt voor zowel specialistische, als basisondersteuning. De verwijzer maakt op basis van contact met de cliënt een inschatting voor het vervolgtraject en verwijst deze naar een passend arrangement. Dit is dus de persoon die het toegangsbesluit neemt. Met een voorliggende voorziening wordt doorgaans bedoeld een minder zware vorm van zorg en ondersteuning. Soms wordt deze term gehanteerd om het onderscheid in gebruik tussen wetten inzichtelijk te maken. Zo wordt de Wmo als voorliggend aan de Wet langdurige zorg (Wlz) gezien. Algemene voorziening of maatwerkvoorziening Met wachtlijst wordt bedoeld de tijd in weken die cliënten met een toegangsbesluit voor een maatwerkarrangement/individuele

5 Werkloos Werkzoekende Wijk Zorg in Natura (ZIN) voorziening moeten wachten tussen het bericht van toekenning van zorg en het bericht van start van zorg. Dit is dus niet de datum waarop een beschikking of toegangsbesluit is afgegeven maar het moment waarop bij een instelling bekend wordt dat een persoon kan starten met zorg. Situatie van een persoon die wel betaald werk wil of kan verrichten, maar geen werk kan krijgen. Mensen in de leeftijd van jaar, zonder werk, of met werk voor minder dan 12 uur per week, die in de afgelopen vier weken actief op zoek zijn geweest naar betaald werk van 12 uur of meer per week. Onderdeel van een gemeente waarin een bepaalde vorm van bodemgebruik of bebouwing overheerst. Bijvoorbeeld: industriegebied, woongebied met hoogbouw of laagbouw. Een wijk bestaat uit meerdere buurten of kernen. Zorg die geleverd wordt door een zorgaanbieder en waarop iemand aanspraak kan maken volgens de awbz of de zorgverzekeringswet; de zorgaanbieder krijgt de geleverde zorg rechtstreeks door de zorgverzekeraar vergoed

6 Inhoudelijke termen Begrip Hulpmiddelen Hulp bij het huishouden Definitie Hulpmiddelen ter behoud van zelfredzaamheid, die op grond van de Wmo kunnen worden verkregen. - Rolstoelen - Vervoersvoorzieningen - Woonvoorzieningen - Overige hulpmiddelen Een vorm van hulpverlening waarmee de cliënt geholpen wordt bij het uitvoeren van huishoudelijke taken. Begeleiding Kortdurend verblijf Woondiensten Hieronder vallen de volgende vormen van ondersteuning: - HH1: huishoudelijke werkzaamheden; - HH2: organisatie van het huishouden. Onder de categorie begeleiding vallen de volgende vormen van ondersteuning: - Aanbrengen van structuur c.q. voeren van regie; - Begeleiding bij beperkingen in de ontwikkeling; - Begeleiding bij fysieke beperkingen; - Begeleiding bij psychosociale beperkingen; - Begeleiding bij vervoer; - Begeleiding bij/naar het zelfstandig wonen; - Oefenen (onder begeleiding); - Ondersteuning bij praktische handelingen/vaardigheden; - Sociale relaties en maatschappelijk leven; - Toezicht; - Toeleiding ZG; - Verlengde toeleiding ZG; - Consultatie ZG; - Beantwoording korte begeleidingsvragen ZG; - Gespecialiseerde begeleiding ZG; - Revaliderende begeleiding ZG; - Begeleidersvoorziening doofblinden; - Doventolk. Deze vorm van ondersteuning wordt ook wel logeren genoemd en/of opgevat als respijtzorg. Het betreft hier een zeer tijdelijke vorm van verblijf, met als doel het ontlasten van mantelzorgers. Onder kortdurend verblijf vallen de volgende vormen van ondersteuning: - Deeltijdverblijf; - Logeeropvang. Onder woondiensten vallen de volgende vormen van ondersteuning/diensten: - Huurderving; - Keuring woonvoorziening; - Tijdelijke huisvesting;

7 Overige ondersteuning gericht op het individu of huishouden/gezin Dagbesteding Vervoersdiensten Overige groepsgerichte ondersteuning Overige maatwerkarrangementen Beschermd wonen Opvang/maatschappelijke opvang Spoedopvang - Verhuizing en inrichting; - Vrijmaken woning. Ondersteuning zelfstandig leven gericht op individu of huishouden/gezin Onder dagbesteding wordt verstaan: een structurele tijdsbesteding met een welomschreven doel waarbij de cliënt actief wordt betrokken en die hem zingeving verleent, niet zijnde een reguliere dagstructurering die in de woon- /verblijfssituatie wordt geboden, dan wel een welzijnsactiviteit zoals zang, bingo, uitstapjes en dergelijke. Onder dagbesteding vallen de volgende vormen van ondersteuning: - Dagopvang bij beperking in de ontwikkeling; - Dagopvang bij fysieke beperkingen; - Dagopvang bij psychosociale beperkingen; - Dagactiviteit zintuiglijk gehandicapte. Onder vervoersdiensten vallen de volgende voorzieningen: - Individueel rolstoelvervoer; - Individueel vervoer; - Rijles scootmobiel; - Vervoer naar dagopvang. Overige zorg en ondersteuning geleverd in groepsverband Deze term voor aanduiding van maatwerkarrangementen kan gebruikt worden wanneer een gemeente een andere indeling hanteert dan de andere opgenomen categorieën voor aanduiding van maatwerkarrangementen. Dit betreft een term die dus alleen wordt gehanteerd indien de huidige indeling (conform iwmo) niet dekkend is. Dit betreft wonen in een accommodatie van een instelling met daarbij behorende toezicht en begeleiding, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, het psychisch en psychosociaal functioneren, stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen, bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. Dit betreft de huidige GGZ-c pakketten. Maatschappelijke opvang is volgens de definitie in de Wmo het tijdelijk bieden van onderdak, begeleiding, informatie en advies aan personen die, door een of meer problemen, al dan niet gedwongen de thuissituatie hebben verlaten en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. Deze vorm van opvang is gelijk aan maatschappelijke opvang, maar kent een aanvullend spoedkenmerk. Hieronder valt de volgende voorziening:

8 - Crisisopvang. Overig beschermd wonen en opvang Rolstoelen Vervoervoorzieningen Woonvoorzieningen Overige hulpmiddelen Pleegzorg Deze term voor verwijzen naar beschermd wonen en opvang kan worden gebruikt wanneer een gemeente een andere indeling hanteert dan de andere opgenomen categorieën voor aanduiding van bescherm wonen en opvang. Dit betreft een term die dus alleen wordt gehanteerd indien de huidige indeling (conform iwmo) niet dekkend is. Onder rolstoelen wordt verstaan: - Accessoires rolstoel; - Elektrische rolstoel; - Handmatig bewogen rolstoel; - Individuele aanpassing rolstoel; - Onderhoud en reparatie; - Sport rolstoel; - Werkstoelen. Onder vervoersvoorzieningen vallen de volgende voorzieningen: - Aangepaste fietsen; - Aanpassing vervoermiddel; - Accessoires vervoersvoorziening; - Ander verplaatsingsmiddel kinderen; - Open elektrische buitenwagen (scootmobiel); - Gesloten buitenwagen; - Ander verplaatsingsmiddel volwassenen; - Bruikleenauto; - Collectieve vervoervoorziening; - Collectieve vervoervoorziening rolstoel; - Driewielfietsen; - Financiële tegemoetkoming vervoervoorziening; - Onderhoud en reparatie; - Verzekeringen. Onder woonvoorzieningen vallen de volgende voorzieningen: - Financiële tegemoetkoming woningaanpassing; - Onroerende woonvoorziening; - Roerende woonvoorziening; - Traplift/tillift; - Verwijderen woonvoorziening; - Onderhoud en reparatie. Deze term voor aanduiding van hulpmiddelen kan gebruikt worden wanneer een gemeente een andere indeling hanteert dan de andere opgenomen categorieën voor aanduiding van hulpmiddelen (rolstoelen, vervoervoorzieningen en woonvoorzieningen). Dit betreft een term die dus alleen wordt gehanteerd indien de huidige indeling (conform iwmo) niet dekkend is. De jeugdige verblijft in een pleeggezin. Er is van pleegzorg

9 Gezinsgericht Gesloten plaatsing Overig residentieel (voorlopige/tijdelijke) voogdij (voorlopige) onder toezicht stelling (OTS) Jeugdreclassering Activiteiten in het preventief justitieel kader Bijstandsverlening en inkomensvoorzieningen en- subsidies sprake als er een pleegcontract is tussen de pleegouder(s) en een pleegzorgaanbieder. Hiervan is ook sprake in geval van vakantie-/weekendopvang, indien dat formeel onderdeel uitmaakt van het hulpaanbod. Alle vormen van verblijf die een gezinssituatie benaderen, maar geen pleegzorg zijn. Te denken valt aan gezinshuizen, logeerhuizen en zorgboerderijen waar overnacht wordt. De jeugdige verblijft bij een jeugdhulpaanbieder op basis van een machtiging gesloten jeugdzorg of op basis van een machtiging BOPZ. De jeugdige verblijft op de accommodatie van de jeugdhulpaanbieder, veelal in een groep met andere jeugdigen. In feite betreft het alle vormen van verblijf die niet onder een van de voorgaande categorieën vallen. Hieronder vallen ook begeleid wonen en kamertraining. Deze hulpvormen vinden doorgaans plaats in een verblijf van de hulpaanbieder. Conform de artikelen 254 en 255 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Conform de artikelen 254 en 255 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Conform artikel 1.1 van de Jeugdwet is jeugdreclassering: - De reclasseringswerkzaamheden genoemd in artikel 77hh, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht, begeleiding, genoemd in artikel 77hh, tweede lid, van dat wetboek; - Het begeleiden van en toezicht houden op jeugdigen die deelnemen aan een scholings- en trainingsprogramma als bedoeld in artikel 3 van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen; - Het geven van de aanwijzingen, bedoeld in artikel 12, vijfde lid, van die wet, - De overige taken die bij of krachtens de wet aan de gecertificeerde instellingen zijn opgedragen. Dit betreft activiteiten van de gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. Deze specifieke preventieve- en nazorgactiviteiten die zich in het veld van de vrijwillige hulpverlening afspelen betreffen geen jeugdhulp, maar activiteiten die uitgaan van de inzet van de specifieke expertise van de gecertificeerde instelling (GI)en het justitieel kader om (opnieuw) een maatregel te voorkomen. Bijstandsverlening volgens de Participatiewet. - Inkomensvoorzieningen en loonkostensubsidies op grond van de Participatiewet; - Geneeskundige en andere adviezen in verband met de bijstandsverlening; - IOAW (Wet inkomensvoorzieningen oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers);

10 Sociale werkvoorziening Gemeentelijk armoede- en schuldenbeleid Re-integratie- en participatievoorzieningen Participatiewet - IOAZ (Wet inkomensvoorzieningen oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen); - Kosten van levensonderhoud uit het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz 2004); - Kosten levensonderhoud voor startende ondernemers uit Bbz Uitsluitend voorzieningen die betrekking hebben op de sociale werkvoorziening. Per 2015 wordt de instroom in de Wsw gesloten. Deze functie heeft dus alleen betrekking op de bestaande gevallen. - Bestaande sociale werkvoorziening (industriële werkverbanden, cultuur- en civieltechnische werkverbanden, administratieve werkverbanden); - Reeds bestaande Wsw-dienstbetrekkingen en begeleid werken dienstbetrekkingen. Tot deze functie behoren niet: - Werkgelegenheidsinitiatieven en werkgelegenheidsprojecten (zie 623 Re-integratie en participatie-voorzieningen Participatiewet). Gemeentelijk armoede- en schuldenbeleid zoals de bijzondere bijstand en de kwijtscheldingen lokale belastingen, schuldhulpverlening en dergelijke. - Bijzondere bijstand; - Individuele inkomenstoeslag; - Individuele studietoeslag; - Meerkosten beperking of chronische ziekte; - Kwijtscheldingen gemeentelijke belastingen; - Kwijtscheldingen reinigingsrechten, afvalstoffenheffing en rioolrechten; - Stadspassen en korting op musea, sportclubs, bibliotheek e.d. in het kader van het minimabeleid; - Schuldhulpverlening. Het totaal van de re-integratie- en participatievoorzieningen die gemeenten inzetten op grond van de Participatiewet. - Re-integratie-instrumenten, waaronder Work First, proefplaatsing, participatieplaatsen, vrijwilligerswerk/ sociale activering, detacheringsbanen, scholing, duale trajecten; Erkenning van Verworven Competenties (EVC), ondersteuning bij starten van een eigen bedrijf, bepaalde vormen van tijdelijke loonkostensubsidie (voor zover ingezet als re-integratie-instrument); - Stimuleringsmaatregelen, waaronder Inkomensvrijlating, Stimuleringspremies, Vrijlating onkosten vergoeding vrijwilligerswerk, Onkostenvergoedingen, No-riskpolis; - Voorzieningen, waaronder Jobcoach, begeleiding Werkvoorzieningen zoals: werkplekaanpassingen,

11 vervoersvoorzieningen, doventolk, brailleregels, aangepaste rolstoel etc.; - Loonwaardebepaling; - Inburgering (WI) (voorheen onderdeel van functie 621 Vreemdelingen) cursus Nederlands; - Voorzieningen ter voorbereiding van een zelfstandig bestaan als startend ondernemer en ter begeleiding van startende ondernemers uit het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz); - Beschut werk.

Productcodevertaaltabel bij iwmo 2.0

Productcodevertaaltabel bij iwmo 2.0 Deze tabel geeft alle productcodes weer die zijn opgenomen in het informatiemodel voor iwmo 2.0, versie 1.3. De productcodes worden weergegeven per productcategorie en met bronvermelding. Bovendien is

Nadere informatie

BEGRIPPENLIJST GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN

BEGRIPPENLIJST GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN BEGRIPPENLIJST GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Bijlage bij het overzicht van indicatoren Begrippenlijst gemeentelijke monitor sociaal domein In deze begrippenlijst zijn de begrippen opgenomen die

Nadere informatie

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015)

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) DEFINITIELIJST BIJ RAPPORTAGE GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) Opgesteld door KING/VNG Datum 15 september 2015

Nadere informatie

In deze rapportage worden de belangrijkste onderzoeksbevindingen samengevat, nadat eerst de onderzoeksvragen nog eens zijn geformuleerd.

In deze rapportage worden de belangrijkste onderzoeksbevindingen samengevat, nadat eerst de onderzoeksvragen nog eens zijn geformuleerd. 1 Rapportage eenmalig accountantsonderzoek Iv3-sociaal domein Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Juni 2015 Bij brief van 21 november 2014 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Standaard productcodetabel iwmo 2.0 versie 1.0, juli 2015

Standaard productcodetabel iwmo 2.0 versie 1.0, juli 2015 Standaard productcodetabel iwmo 2.0 versie 1.0, juli 2015 Productcategorie Code Omschrijving 01 Hulp bij het huishouden 02 Begeleiding 03 Persoonlijke verzorging Productcode Code Omschrijving 01A00 Hulp

Nadere informatie

Veranderingen in Iv3 met omschrijving en toelichting als gevolg van de nieuwe sociaal domein 3D taken

Veranderingen in Iv3 met omschrijving en toelichting als gevolg van de nieuwe sociaal domein 3D taken Bijlage bij paragraaf 3.3 septembercirculaire 2014 Veranderingen in Iv3 met omschrijving en toelichting als gevolg van de nieuwe sociaal domein 3D taken De verandering in de Informatie voor Derden (Iv3)

Nadere informatie

Op deze functie staan de baten en lasten die betrekking hebben op bijstandsverlening volgens de Participatiewet.

Op deze functie staan de baten en lasten die betrekking hebben op bijstandsverlening volgens de Participatiewet. Bijlage bij paragraaf 3.4 meicirculaire gemeentefonds 2014 Tabel veranderingen in Iv3 met omschrijving en toelichting als gevolg van de nieuwe sociaal domein 3D taken Nieuwe functie met kernbegrippen Omschrijving

Nadere informatie

Toelichtingen Iv3 functies Jeugd en Wmo. Toelichtingen Jeugd

Toelichtingen Iv3 functies Jeugd en Wmo. Toelichtingen Jeugd Toelichtingen Jeugd Functie 670 - Algemene voorzieningen Wmo en Jeugd Onder deze functie vallen de algemene voorzieningen op grond van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Algemene voorzieningen zijn toegankelijk

Nadere informatie

Datamodel voor pilotgemeenten

Datamodel voor pilotgemeenten Datamodel voor pilotgemeenten Divosa Benchmark Sociaal domein Type bericht JW315/WMO315 AANVRAAG header Ontvanger Identificerende code Product Toewijzing ingangsdatum Toewijzing einddatum Verwijzer Omvang

Nadere informatie

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015)

Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) DEFINITIELIJST BIJ RAPPORTAGE GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Achtergrond bij eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein (september 2015) Opgesteld door KING/VNG Datum 30 oktober 2015

Nadere informatie

Producten en productcodes WMO en Jeugdwet 2016 Amersfoort 23-feb-16

Producten en productcodes WMO en Jeugdwet 2016 Amersfoort 23-feb-16 Producten en productcodes WMO en Jeugdwet 2016 Amersfoort 23-feb-16 Hoofdcategorie Subcategorie Product Jeugd - Ambulante behandeling - JGGZ 51 - Generalistische basis-ggz 51000 - Toewijzing Generalistische

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Format gegevensuitwisseling

Format gegevensuitwisseling Format gegevensuitwisseling Naam inwoner Straat PC/Woonplaats Naam intaker Functie en organisatie intaker E-mail intaker Geboortedatum BSN Telefoonnummer Datum gesprek Datum aanvraag beschikking Tel.nr.

Nadere informatie

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Sociaal domein Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Wat verandert er per 1 januari 2015? Hoofdlijnen nieuwe Wmo Wmo 2007: 1. Welzijnswet 2. Wet voorzieningen Gehandicapten 3. Hulp bij het Huishouden (HbH)

Nadere informatie

Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (mei 2018)

Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (mei 2018) Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (mei 2018) Opgesteld door VNG Realisatie Datum 8 mei 2018 Versie 4.1 2 Begrip

Nadere informatie

Product Regeling Tarief 2019 Eenheid CAK Code 01A01 - Huishoudelijke hulp 1 Amersfoort WMO 63,75 stuks 7 01A02 - Huishoudelijke hulp 2 Amersfoort WMO

Product Regeling Tarief 2019 Eenheid CAK Code 01A01 - Huishoudelijke hulp 1 Amersfoort WMO 63,75 stuks 7 01A02 - Huishoudelijke hulp 2 Amersfoort WMO Product Regeling Tarief 2019 Eenheid CAK Code 01A01 - Huishoudelijke hulp 1 Amersfoort WMO 63,75 stuks 7 01A02 - Huishoudelijke hulp 2 Amersfoort WMO 76,5 stuks 6 02A01 - Begeleiding door wijkteam WMO

Nadere informatie

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Achtergrond bij tweede rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein (januari 2016)

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Achtergrond bij tweede rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein (januari 2016) Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein Achtergrond bij tweede rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein (januari 2016) Opgesteld door KING/VNG Datum 27 januari 2016 Versie 2.0 2

Nadere informatie

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (januari 2017)

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (januari 2017) Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (januari 2017) Opgesteld door KING/VNG Datum 10 januari 2017 Versie 3.1 2 Begrip

Nadere informatie

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2017)

Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2017) Definitielijst rapport gemeentelijke monitor Sociaal Domein Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2017) Opgesteld door KING/VNG Datum 7 juli 2017 Versie 3.1 2 Begrip Algemene

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

WSNP = Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen CIZ-AWBZ = indicaties AWBZ CAK-AWBZ: Zorg met verblijf en zorg zonder verblijf RIO = Regionaal inkomensonderzoek WTCG = Wet tegemoetkoming chronisch zieken

Nadere informatie

Zorglandschap jeugd Flevoland

Zorglandschap jeugd Flevoland Zorglandschap jeugd Flevoland Gebruik jeugdhulp met verblijf in de Flevolandse gemeenten Gegevens Centraal Bureau voor de Statistiek en Jeugdzorg Nederland (20) Gehanteerde definities Centraal Bureau voor

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan Raad

Inhoud voorstel aan Raad 2014/178837 Inhoud voorstel aan Raad Onderwerp Aanvullende beleidspunten Jeugdwet en Wmo 2015 Gevraagd besluit De aanvullende beleidspunten Jeugdwet en Wmo 2015 vast te stellen, inhoudende dat: a) het

Nadere informatie

Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2016)

Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2016) Definitielijst rapport Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein Definities van indicatoren Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (juli 2016) Opgesteld door KING/VNG Datum 30 juni 2016 Versie 3.0 2 Begrip Algemene

Nadere informatie

Bijlage 2 Takenoverzicht

Bijlage 2 Takenoverzicht Bijlage 2 Takenoverzicht Met welke vragen kan onze inwoner straks bij het wijkteam terecht? Wanneer is het wijkteam bevoegd? Wanneer is er een rol voor het Kennis en Advies Centrum? Wanneer treden wij

Nadere informatie

Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten,

Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten, Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein RAPPORTAGE Asten, 20-07-2017 Inleiding Gemeenten voeren sinds 2015 hun eigen beleid in het sociaal domein. De ambities achter de decentralisaties zijn groot: gemeenten

Nadere informatie

Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen 1.1 Hulp bij het huishouden namens zo-net 1.2 Taxivervoer 1.3 Scootmobiel- en/of rolstoelpool

Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen 1.1 Hulp bij het huishouden namens zo-net 1.2 Taxivervoer 1.3 Scootmobiel- en/of rolstoelpool Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen Dit zijn voorzieningen die in principe voor iedereen beschikbaar zijn die daar behoefte aan heeft, zonder ingewikkelde aanvraagprocedures. Het betreft huishoudelijke

Nadere informatie

Bijlage 1 - Gegevens monitor Sociaal domein - Gemeente Oirschot Inhoud

Bijlage 1 - Gegevens monitor Sociaal domein - Gemeente Oirschot Inhoud Bijlage 1 - Gegevens monitor Sociaal domein - Gemeente Oirschot Inhoud Gegevens monitor Sociaal domein - Gemeente Oirschot... 1 1. Gegevens naar Model Veldhoven... 2 1.1 Wmo... 2 1.2 Jeugd... 4 1.3 Participatie...

Nadere informatie

Productbeschrijving Wmo contract 2016

Productbeschrijving Wmo contract 2016 Productbeschrijving Wmo contract 2016 In dit document worden de ingekochte producten beschreven. Het is bedoeld als handreiking bij de beoordeling van de in te zetten ondersteuning. Geen vaste criteria

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 1 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING MAASSLUIS VLAARDINGEN SCHIEDAM 2015 - De colleges van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

INDICATOREN GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN

INDICATOREN GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN INDICATOREN GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN INDICATORENSET 2015 & ONTWIKKELAGENDA Doel van dit document In dit document vindt u een overzicht van alle indicatoren die onderdeel worden van de lijke

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Specifieke afwegingskaders

Specifieke afwegingskaders Specifieke afwegingskaders In deze bijlagen staan drie afzonderlijke kaders voor de volgende categorieën maatwerkvoorzieningen: a) Thuisondersteuning en dagbesteding b) Kortdurend verblijf c) Beschermd

Nadere informatie

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018 Rapportage WMO en Jeugdzorg 3 e kwartaal 2018 Inhoud WMO - Zelfstandig Leven (OZL), Maatschappelijke deelname (OMD) en Kortdurend verblijf (KV)... 2 WMO - Huishoudelijke Ondersteuning (HO)... 8 WMO - Hulpmiddelen

Nadere informatie

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per

Inhoud. Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per Rapportage WMO en Jeugdzorg 4 e kwartaal 2018 Op basis van de gegeven bekend per 25-01-2019. Inhoud WMO - Zelfstandig Leven (OZL), Maatschappelijke deelname (OMD) en Kortdurend verblijf (KV)... 2 WMO -

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Decentralisatie AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg Bijeenkomst inwoners 12 november 2014 Tamara van de Wijdeven Nieuwe taken gemeente: AWBZ/Wmo Decentralisatie

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op

Nadere informatie

Dit stukje gaat alleen over de WMO met waar nodig de relatie naar de twee andere wetten.

Dit stukje gaat alleen over de WMO met waar nodig de relatie naar de twee andere wetten. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning- Samenvatting en aandachtspunten uit de bespreking in de Tweede Kamer gericht op de gevolgen voor mensen met chronische beademing door Elske ter Veld, voorzitter VSCA

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Registratie code : 14B *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere

Registratie code : 14B *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere Registratie code : 14B.02305 *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen en algemene bepalingen... 4 Artikel 1 Begripsbepalingen... 4 Artikel 2 Vormen

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N:

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N: Gemeenteblad 589 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Voorst 2015; B E S L U

Nadere informatie

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand Tussenrapportage Sociaal Domein januari - augustus 2018 Ridderkerk Eind 2017 is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe tussenrapportage Sociaal Domein, die is gekoppeld aan de P&C-cyclus. Hierbij treft

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING AALSMEER. Artikel 1. Financiële tegemoetkoming

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING AALSMEER. Artikel 1. Financiële tegemoetkoming FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING AALSMEER. Artikel 1 Financiële tegemoetkomingen. 1. De bedragen van de financiële tegemoetkoming bedragen per 1 januari 2015: Voorziening Financiële tegemoetkoming

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING AMSTELVEEN. Artikel 1. Financiële tegemoetkoming

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING AMSTELVEEN. Artikel 1. Financiële tegemoetkoming FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING AMSTELVEEN. Artikel 1 Financiële tegemoetkomingen. 1. De bedragen van de financiële tegemoetkomingen bedragen per 1 januari 2015: Voorziening Sportvoorziening

Nadere informatie

De raad van de gemeente Schiermonnikoog,

De raad van de gemeente Schiermonnikoog, De raad van de gemeente Schiermonnikoog, Gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel e van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Definities en bewerkingen gegevens Arrangementenmonitor 2016

Definities en bewerkingen gegevens Arrangementenmonitor 2016 Definities en bewerkingen gegevens Arrangementenmonitor 2016 Bewerkingen algemeen De door de gemeenten en VGZ aangeleverde gegevens zijn als volgt bewerkt en opgeschoond. Records met postcodes buiten de

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Definities en bewerkingen gegevens Arrangementenmonitor

Definities en bewerkingen gegevens Arrangementenmonitor Definities en bewerkingen gegevens Arrangementenmonitor Bewerkingen algemeen De door de gemeenten en VGZ aangeleverde gegevens zijn als volgt bewerkt en opgeschoond. Records met postcodes buiten de betreffende

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015 De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 24 maart 2015, gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4, eerste, tweede, derde en zevende lid, 2.1.5, eerste lid, 2.1.6, 2.1.7, 2.3.6,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) Het college van burgemeester en wethouders van Almere, BESLUIT: Vast te stellen navolgende Nadere regels tot wijziging (tweede wijziging) van de Nadere regels verordeningen Jeugdwet en Wmo Artikel I: De

Nadere informatie

Declaratieformat GEMEENTE BEEK. Gemeentelijke Groene Vink

Declaratieformat GEMEENTE BEEK. Gemeentelijke Groene Vink Declaratieformat GEMEENTE BEEK Gemeentelijke Groene Vink Gegevens gemeente Contactgegevens Naam gemeente Beek Adres Raadhuisstraat 9 E-mailadres info@gemeentebeek.nl Telefoonnummer 046-4389222 Declaratieformat

Nadere informatie

Persoons gebonden budget

Persoons gebonden budget Persoons gebonden budget Heinz Faber. Sociaal Domein - Programmering, Ontwikkeling en Kwaliteit Jeannette Telder - WIJeindhoven 29 september 2015 Presentatie U wordt geïnformeerd over: Wat is er veranderd

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 Artikel 1. Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: a) uitkeringsgerechtigden: personen die een uitkering ontvangen op grond van

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Veelgestelde vragen & antwoorden zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Algemeen Wat verandert er? De zorg in Nederland wordt vanaf 2015 geregeld in vier wetten: De Wet langdurige zorg

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

Declaratieformat GEMEENTE SITTARD-GELEEN. Gemeentelijke Groene Vink

Declaratieformat GEMEENTE SITTARD-GELEEN. Gemeentelijke Groene Vink Declaratieformat GEMEENTE SITTARD-GELEEN Gemeentelijke Groene Vink Gegevens gemeente Contactgegevens Naam gemeente Sittard-Geleen Adres Markt 1 E-mailadres facturenwmo@sittard-geleen.nl Telefoonnummer

Nadere informatie

23 maart 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani. Informatiebijeenkomst STAP. Welkom

23 maart 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani. Informatiebijeenkomst STAP. Welkom Welkom Programma: Introductie NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Compensatieregelingen Chronisch Zieken WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Wat is STAP? Wat kunnen we

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Presentatie Uitvoering taken Sociaal domein Onderwerpen 1. Vaststelling verordeningen,

Nadere informatie

Wmo 2015 op hoofdlijnen. Michiel Geschiere (VWS)

Wmo 2015 op hoofdlijnen. Michiel Geschiere (VWS) Wmo 2015 op hoofdlijnen Michiel Geschiere (VWS) Doelstelling hervorming langdurige zorg Verbeteren kwaliteit Versterken zelf- en samenredzaamheid Vergroten financiële houdbaarheid 2 Wettelijke opdracht

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Definitieve versie 30-10-2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het

Nadere informatie

Factsheet Stapelingsmonitor 2014 Gemeente Schiedam

Factsheet Stapelingsmonitor 2014 Gemeente Schiedam Gemeente Schiedam Januari 2014 Gemeente Schiedam Door de decentralisaties in het sociaal domein komen steeds meer verantwoordelijkheden bij gemeenten te liggen. Zo ook bij de gemeente Schiedam. Naast deze

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

Kompassie met elkaar Wmo 2015. 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen

Kompassie met elkaar Wmo 2015. 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen Kompassie met elkaar Wmo 2015 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen In deze presentatie 1. Hoe is het nu geregeld? 2. Hoe is het straks geregeld? De nieuwe Wmo 2015 Participatiewet Jeugdwet

Nadere informatie

Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere

Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere VERSIE: Concept inspraakprocedure 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen en algemene bepalingen...4 Artikel 1 Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Nadere regels jeugdhulp Sint Anthonis 2017

Nadere regels jeugdhulp Sint Anthonis 2017 Reg.nr.: 15426_1 Nadere regels jeugdhulp Sint Anthonis 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Sint Anthonis; gelet op de artikelen 2, derde lid, 10, derde en vierde lid, en 14 vierde lid van

Nadere informatie

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1.

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1. IS Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede Inhoud Inhoud 1 Hoofdstuk 1 - Inleiding 2 Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2 Artikel 1. Tarief pgb 2 Artikel 2. Hoogte pgb 2 Hoofdstuk 3 - Eigen bijdrage

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp Veranderingen in de zorg. Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Het kabinet wil de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vanaf 2015 ingrijpend hervormen. De taakverdeling ziet er vanaf 2015 op hoofdlijnen

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper Landelijke Contactdag Tourette 2016 Ed Carper d Voorstellen Laura d Programma 10:15 Peter van der Zwan / Marjan Maarschalkerweerd 10:45 Pauze met Ed Citroen 11:30 Daniëlle Cath 12:15 Jolande van de Griendt

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

UITVOERING WMO. Gemeente Eersel

UITVOERING WMO. Gemeente Eersel UITVOERING WMO Gemeente Eersel Deze beknopte informatie is samengesteld op basis van: De Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Eersel 2018 Het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente

Nadere informatie

Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente?

Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente? Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente? 3 oktober 2014 Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Overgang naar Wmo en Jeugdwet Het proces van aanvraag

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Transities Jeugd en Wmo 18 september 2014 Even voorstellen Marieke Dawson sr. beleidsmedewerker Jeugd en Wmo 1 In deze presentatie Wettelijk kader: wat verandert er? Wat heeft de

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 1 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Dit hoofdstuk presenteert in vogelvlucht de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De bedoeling van dit hoofdstuk is een beeld te geven van hoe de wet in elkaar

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

Besluit Jeugdhulp gemeente s-hertogenbosch 2019

Besluit Jeugdhulp gemeente s-hertogenbosch 2019 Besluit Jeugdhulp gemeente s-hertogenbosch 2019 Gelet op de artikelen 3, tweede en derde lid 11, derde t/m achtste lid 15, vierde lid van de Verordening Jeugdhulp gemeente 's-hertogenbosch 2015 1. Artikel

Nadere informatie

Productenoverzicht Inkoop sociaal domein

Productenoverzicht Inkoop sociaal domein Productenoverzicht sociaal domein In het onderstaande overzicht staat per transitie aangegeven wat voor producten er zijn en op wat voor wijze deze producten worden ingekocht. De producten in het groen

Nadere informatie

Pleegzorg 24 u pedagogisch Pleegzorg 24 u specialistisch Deeltijd pleegzorg

Pleegzorg 24 u pedagogisch Pleegzorg 24 u specialistisch Deeltijd pleegzorg GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Grave. Nr. juli 0 Nadere regels Jeugdhulp gemeente Grave 0 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grave; Gelet op artikel, derde lid, artikel

Nadere informatie

Gemeentelijke monitor Sociaal Domein

Gemeentelijke monitor Sociaal Domein Gemeentelijke monitor Sociaal Domein Bijlagen 1.1 Demografie Groene en grijze druk Figuur 1: Percentage groene en grijze druk in gemeente, 2010-2014 0-14 jaar 18 18 65 jaar en ouder 17 17 Figuur 2: Percentages

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële naam regeling verordening tegenprestatie gemeente Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

Van landelijk naar lokaal

Van landelijk naar lokaal Van landelijk naar lokaal Decentraliseren en particperen Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente? 7 februari 2015 Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Overgang naar Wmo

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen Verordening Tegenprestatie 2015 Gemeente Achtkarspelen De Raad van de gemeente Achtkarspelen: overwegende dat: de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers,

Nadere informatie

vast te stellen de hierna volgende Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

vast te stellen de hierna volgende Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alkmaar. Nr. 1818 8 januari 2015 Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 De raad van de gemeente Alkmaar; gelezen het voorstel de stuurgroep fusie; gelet op

Nadere informatie

Nadere regels Jeugdhulp Boxtel 2016

Nadere regels Jeugdhulp Boxtel 2016 Nadere regels Jeugdhulp Boxtel 2016 Het college van burgemeester en wethouders van Boxtel; gelet op de artikelen 2, derde lid, 10, derde en vierde lid, en 14 vierde lid van de Verordening jeugdhulp gemeente

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning/ Jeugdhulp 2015 gemeente Raalte

Besluit maatschappelijke ondersteuning/ Jeugdhulp 2015 gemeente Raalte CVDR Officiële uitgave van Raalte. Nr. CVDR350315_1 8 mei 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning/ Jeugdhulp 2015 gemeente Raalte Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte;

Nadere informatie

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid.

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid. HET WETTELIJK LANDSCHAP ANNO 2016 WET PASSEND ONDERWIJS Regelt dat zoveel mogelijk kinderen binnen regulier onderwijs een startkwalificatie halen. Legt zorgplicht bij scholen om voor iedere leerling een

Nadere informatie

Wmo en beschermd wonen/ maatschappelijke opvang. Stand van zaken 18 januari 2016

Wmo en beschermd wonen/ maatschappelijke opvang. Stand van zaken 18 januari 2016 Wmo en beschermd wonen/ maatschappelijke opvang Stand van zaken 18 januari 2016 Kaders: Nieuwe Wmo 2015 Wmo Wmo beleidsplan 2013-2016 Inrichting Sociale infrastructuur 26-05-2014 Verordening Wmo (29-09-2014)

Nadere informatie

CONCEPT INDICATOREN GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN

CONCEPT INDICATOREN GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN CONCEPT INDICATOREN GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Indicatorenset 2015 & ontwikkelagenda Doel van dit document Op 16 juli heeft een werkbijeenkomst in het kader van de gemeentelijke monitor sociaal

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Programma -Uitleg veranderingen Jeugd en algemeen Wmo -Uitleg maatwerkvoorzieningen en Wiz -Uitleg participatiewet -Veelgestelde vragen -Ruimte om

Nadere informatie