Duurzaamheid begint bij juiste keuzes. straategie. Beton is duurzaam waterbeheer. Beton is duurzame verwerking. Beton is duurzaam veilig

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaamheid begint bij juiste keuzes. straategie. Beton is duurzaam waterbeheer. Beton is duurzame verwerking. Beton is duurzaam veilig"

Transcriptie

1 straategie duurzaam Het technische katern in Straategie helpt u bij de totstandkoming van verantwoorde bestratingen. Goede producten, maar ook nog eens in een goed ontwerp, goed ingekocht, goed uitgevoerd en goed onderhouden. Dat maakt de kwaliteitscirkel rond. Meer informatie over (inkoop)techniek en duurzaamheid is te vinden op Duurzaamheid begint bij juiste keuzes Introductie Toegegeven, duurzaamheid is vaak een ongrijpbaar begrip dat op vele manieren te interpreteren is. Daarom bieden de feiten houvast. Daarom maakt een objectief DUBOkeur zoveel duidelijk. Daarom mogen bij een verantwoorde keuze voor bestratingen behalve de milieutechnische voordelen van betonnen bestratingsproducten ook andere maatschappelijke pluspunten worden meegewogen. In dit katern een mix van feiten en meningen die u helpen bij de juiste keuzes. Beton is duurzaam waterbeheer Beton is duurzame verwerking Beton is duurzaam veilig Beton is duurzaam stiller Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig!

2 Meest milieuvriendelijke producten Met het DUBOkeur certificaat laat een bedrijf zien dat het voldoet aan de strenge criteria die het NIBE heeft vastgesteld voor het verkrijgen hiervan. Een product wordt in zijn toepassing beoordeeld en dient te voldoen aan de criteria voor een klasse 1 of klasse 2 milieubeoordeling. Dat betekent dat het product het minst milieubelastende moet zijn (klasse 1) of één van de minst milieubelastenade producten (klasse 2) in vergelijking met de andere producten in de betreffende productgroep. De betontegel (klasse 1) en betonstraatsteen (klasse 2) scoren op milieutechnisch gebied beduidend beter in hun toepassing dan bijvoorbeeld baksteen, natuursteen en asfalt en zijn daarmee de meest milieuvriendelijke bestratingsproducten. er in Nederland en Europa zijn. Hoewel de GWWsector nog een jonge speler is vergeleken met duurzaam bouwen in woning- en utiliteitsbouw, zijn er veel LCA-gegevens beschikbaar. De kwaliteit van de gegevens is door het NIBE gecheckt. Het zijn betrouwbare uitkomsten. Bovendien moeten de producten herkenbaar beter zijn om ze een hogere plek in de rangorde te geven. Voor zowel de betonstraatsteen als betontegel is dat het geval. Nadere informatie: Alle milieuaspecten zijn meegewogen over een levensduur van 75 jaar, waarbij de levenscyclusanalyse (LCA) is gebaseerd op de databases die R

3 Fabrikanten met DUBOkeur De volgende bedrijven hebben op 25 september het DUBOkeur verkregen: Bleijko Betonindustrie: Van den Bosch beton: Excluton: Haringman Betonwaren: Holcim Betonproducten: Kijlstra Bestrating: Betonfabriek v/h Gebr. Langhout: Martens Beton: MBI Beton: Betonindustrie Monshouwer: Morssinkhof Groep: Noppert Beton: Nijmeegse Betonindustrie De Hamer: Struyk Verwo Infra: Verdoorn Beton: betontegels betontegels een duurzaam materiaal Betonnen bestratingsmaterialen zijn duurzaam. Ze zijn zelfs duurzamer dan concurrerende verhardingsmaterialen als baksteen, natuursteen en asfalt. Uit berekeningen in Simapro Levens Cyclus Analyse (LCA) bleek zowel de gangbare keiformaat (Euroformaat) betonstraatsteen met een dikte van 80 mm als de betontegel 30 x 30 cm van 45 mm dikte in hun toepassing op dit moment de meest milieuvriendelijke toepassing, vergeleken met baksteen, asfalt en twee soorten natuursteen (van Belgische en Chinese herkomst). Daarbij zijn de materialen aan 18 uiteenlopende (milieu)criteria tijdens hun levensduur getoetst om een zo breed mogelijk spectrum van duurzaamheid te bestrijken. Van grondstoffenwinning tot materiaalgebruik, van energieverbruik tot afvalscenario s, van productie tot transport en van emissies tot beheer. De resultaten leiden ertoe dat deze betonnen bestratingsproducten voldoen aan DUBOkeur criteria.

4 Goede graadmeter voor alle betonproducten Bij de quickscan voor het milieuclassificatiesysteem is uitgegaan van het worstcase scenario. De meest ongunstige waarden zijn als leidraad genomen voor de standaard (Euroformaat) betonstraatsteen en betontegel (30 x 30 x 4,5 cm). En dan nog z n hoge score. Dan mag de conclusie worden getrokken dat behalve de nu onderzochte gangbare betonstraatsteen en betontegel meerdere typen voldoen aan milieuen duurzaamheideisen. Het is ondoenlijk om de 1001 verschillende betonnen bestratingsproducten afzonderlijk te beoordelen. De kracht van betonnen bestratingsmaterialen blijft namelijk de grote verscheidenheid. Voor elk wat wils. Voor elk vraagstuk en elke locatie het meest geëigende betonnen product. Maar wel in de wetenschap dat de betonstraatsteen en betontegel de meest duurzame bestratingsmaterialen van dit moment zijn. Waarom wachten tot 2010 Met het verkrijgen van het DUBOkeur label voor betonnen bestratingsproducten tonen de fabrikanten aan dat zij nu anno 2008 al voldoen aan de maatstaven voor duurzaam inkopen. Waarom als opdrachtgever, architect, aannemer of bestekschrijver wachten tot 2010 als de wetgeving van kracht wordt? Nu al heeft u iets in handen en kunt u iets betekenen op milieugebied. Simpelweg door te kiezen voor bestratingsproducten met dit keurmerk. duurzaam waterbeheer Waterpasserende bestratingen zorgen voor een inventief waterbeheer, zowel van het hemelwater als van het grondwater. Wateroverlast voor bewoners en bedrijven wordt geminimaliseerd. De gemeente Huizen heeft de Ericaweg voorzien van waterpasserende. De riolering in deze woonstraat moest worden vernieuwd. Dan koppelen wij meteen af, met alle voordelen van dien, zoals geringere vuilwaterafvoer en minder overstorten, aldus Harrie Loman, hoofd uitvoering Civiele Werken van de gemeente. Waterpasserende bestrating is voor ons een goede keuze als doeltreffender opvolging van eerdere methoden zoals waterdoorlatende stenen en infiltratiebuizen, die wij op redelijke grote schaal hebben toegepast. We hebben wel kolken geplaatst in het straatprofiel voor extreme regenval, hoewel de Ericaweg vrij hoog ligt. De nu toegepaste waterpasserende zullen hun werk naar verwachting prima doen. Het speciale randprofiel zorgt niet alleen voor een afdoende waterdoorlatende voeg, maar leidt ook tot een stabiele bestrating en toont ook nog eens fraai qua uitstraling.

5 Veelzijdig duurzaam Overheden kopen hun bestratingsmaterialen steeds bewuster in. Daarbij wordt duurzaamheid een selectiecriterium. Er zijn echter vele accenten te leggen bij de keuze van bestratingsmaterialen, getuige enkele reacties uit de markt. Soms zijn dat andere functies zoals waterpasserende bestratingen, soms geschiktheid voor machinaal straten, soms eigen milieu- en kwaliteitscriteria. De gunstige Levens Cyclus Analyse (LCA) en de veelzijdigheid in functies van beton zullen ongetwijfeld in die afweging steeds hoger scoren. duurzame verwerking Betonnen bestratingsmaterialen zijn het meest vergevorderd in machinale verwerking. Dit spaart de gezondheid van straatmakers en zorgt voor continuïteit van de bestratingsbranche. In de gemeente Nijkerk is machinaal straten een vanzelfsprekendheid. Op het moment dat (nieuwbouw)wijken met grote oppervlakten aan straatwerk moeten worden bestraat, ziet de gemeente dat als haar verantwoordelijkheid om arbeidsvriendelijke bestratingsmethoden in te zetten. Oók als sprake is van speciale figuratie, waarvoor de aannemer een aparte vacuümklem moet ontwikkelen. Het blijkt geen obstakel. Integendeel, door een goede samenwerking tussen opdrachtgever, ontwerper, aannemer en fabrikant van betonnen bestratingsmaterialen geldt: waar een wil is, is ook een weg!

6 Provincie Overijssel: Veiliger wegbermen Ook voor het programma Duurzaam Veilig is de juiste materiaalkeuze belangrijk. De provincie Overijssel heeft inmiddels ruim 400 kilometer bermverharding aangelegd langs provinciale wegen. Nadat in 2003 een uitgebreide proef is gedaan om tot de juiste constructie en materiaalkeuzes te komen, worden grasbetontegels in twee typen als succesvolle oplossing voor dit vraagstuk toegepast. Het is een selectie van betonproducten geworden, omdat een stukje massa in combinatie met een goede constructie met geotextiel de meest duurzame oplossing bood, aldus Evert Driegen, projectleider Eenheid Wegen en Kanalen van de provincie Overijssel. We hebben bijvoorbeeld ook praktijkproeven met vrachtwagens genomen om inzicht te krijgen in de krachten op zo n bermverharding. We wilden een degelijke oplossing voor dit nijpende probleem. Immers, bij 1 op de 3 ongelukken was sprake van eenzijdige bermongevallen. Om dit aantal ongevallen terug te dringen, is besloten de bermen veiliger te maken door middel van een bermverharding. Inmiddels heeft de grote slag plaatsgevonden en zijn de meeste wegen en knelpunten aangepakt. Er is ook veel belangstelling geweest van andere provincies die met dit vraagstuk zitten. Ook van gemeentes omdat er bijvoorbeeld veel landbouwwegen zijn waar voertuigen elkaar moeten passeren en de berm beschadigen. Wij kijken traditiegetrouw serieus naar zaken als veiligheid, duurzaamheid, milieu en energie. Zoals betonproducten met een percentage secundaire grondstoffen of dynamische wegverlichting in, boven en naast de weg, waarmee we nu proeven doen. De provincie Overijssel neemt met regelmaat het voortouw. duurzaam veilig Diverse betonnen bestratingsmaterialen sluiten aan op het thema duurzaam veilig, zoals grasbetontegels voor veiliger bermen, LED-verlichting in betonbanden, signaal- en markeringsproducten en producten voor verkeersdrempels. De rondweg N348 bij Deventer is voorzien van brede bermverhardingen met grasbetontegels. De maatregel is genomen om het aantal ongevallen te beperken. Buitenlands onderzoek toont aan dat (semi-)verharding van de berm tot 15 à 20% minder slachtoffers leidt. Ook de Nederlandse praktijkervaring lijkt dit te bevestigen. Vooral het aantal eenzijdige ongevallen neemt spectaculair af. Bij deze nieuw aangelegde rondweg werden meteen extra brede rijstroken aangelegd. Daardoor kon worden volstaan met 80 cm brede stroken van grasbetontegels. De CROW-richtlijnen pleiten voor een (semi-)verharding van bermen over een breedte van 2,40 meter vanuit de binnenkant van de kantstreep. Het maatwerkontwerp bij Deventer betreft een nieuwe weg; bij bestaande wegen moet goed worden gekeken naar rijbaanbreedte, verharde strook naast de kantlijn en breedte van de bermverharding.

7 Fusiegemeente Berkelland: Voortborduren op veelbelovende initiatieven Als zelfstandige gemeente werd in Eibergen sinds jaar en dag gekeken naar milieuaspecten en afvalscenario s van bestratingen en materialen. Zo werd al in een vroeg stadium gekozen voor betonnen bestratingsmaterialen waarin een deel van het grind is vervangen door secundaire grondstoffen c.q. puingranulaat. Bovendien ging het om kleurvaste betonproducten om ook dit aspect van duurzaamheid te benadrukken. We brachten ons puin zelfs naar de fabrikant van de betonnen bestratingsmaterialen om dit te verwerken, mede in onze nieuwe stenen, tegels en banden, aldus Robert Asschert, één van de projectleiders bij de gemeente Berkelland. Dat is jarenlang het beleid geweest. Op het moment dat Eibergen met drie andere gemeenten werd samengevoegd tot de fusiegemeente Berkelland, kon dat beleid niet 1 op 1 worden overgenomen, omdat je eerst de diverse aanpakken vanuit die voormalige gemeenten onderling moet afstemmen. Er komt nu ook een afdeling inkoop aan te pas. Dat neemt niet weg dat de keuze voor de milieuvriendelijke betonproducten een vervolg heeft gekregen in diverse toepassingen. We zijn gewoon tevreden over de producten. Er is nog geen officieel vervolgbeleid, maar ik ga er vanuit dat wij mede voortborduren op de weloverwogen materiaalkeuzes die Eibergen destijds heeft gemaakt. Bewuste keuzes, waar anno 2008 geen reden is om er van af te wijken. Sterker, het lijken nog steeds verantwoorde keuzes, ook met het oog op duurzaam inkopen. duurzaam stiller Geluidsreducerende bestratingen bieden voordelen voor de omwonenden. De open structuur van de absorbeert een deel van het bandengeluid. De Burgemeester Le Coultrestraat in Bodegraven is voorzien van geluidsreducerende. De woonstraat vormt een drukke verbindingsroute door de gemeente. De ervaring is dat met de open oppervlaktestructuur 2 tot 4 db geluidsreductie opleveren. Dat is van significante waarde in de woonstraat. Bovendien is met de een vriendelijke bestrating gecreëerd, fraaier dan de plak asfalt die eerst voor de deur lag. Gekozen is voor geluidsreducerende én kleurvaste stenen, zodat het straatbeeld ook aantrekkelijk blijft.

8 Gemeente Weert: Meervoudig gebruik bestrating bepaalt keuzes De vraag is of duurzaamheid bij bestratingen wel zo relevant is. Guus Rameckers, senior beleidsadviseur van de gemeente Weert, ervaart althans dat naast functionaliteit en geschiktheid zaken als vormgeving en beleving zwaar wegen bij de keuze. Het is vaak een gevoelskwestie bij bestratingen, ook bij de burgers voor wie je het allemaal doet. Soms is een hele oude bestrating juist sfeervol, soms wil men al snel nieuw en comfortabel materiaal in een straat. Veel interessanter is mijns inziens de ontwikkeling dat de verkeers- en verblijfsbestrating tegelijkertijd andere functies kan vervullen, zoals voor riolering en waterbeheer. Al vanaf 2001 benutten wij de bestrating voor de afkoppeling van ons rioolstelsel. In kwaliteit en kwantiteit gaan wij bewuster met ons oppervlaktewater om. Ook brengen wij minder water naar de zuiveringsinstallaties. Waterpasserende bestratingen spelen daarbij een voorname rol. Gedurende de toepassing ervan word je steeds een ervaring rijker. Legden wij eerst de straten tonrond waarbij vervuiling langs de trottoirbanden ontstond, later zijn wij de straten vlak gaan leggen en nu zelfs hol. Er is veel veranderd in bestratingen. Op grond van nieuwe kennis en inzichten kunnen wij ons beleid structureren. Ook bij rioleringen. Nu werken wij bijvoorbeeld met een afkoppelstrategie tot 2030, waar je vroeger soms ad hoc maatregelen nam. Bovendien werken afdelingen voor wegen, riolering, groen, riolering en beheer veel nauwer samen voor een hoogwaardige en duurzame stedenbouw. Daar passen uiteraard juiste en verantwoorde materiaalkeuzes bij. Maar ons doel ligt hoger dan de materiaalkeuze. duurzaam fraai Betonnen producten zijn vandaag de dag in de meest fraaie uitvoeringen verkrijgbaar. Zo worden veelal in de toplaag natuurlijke materialen verwerkt, zodat sprake is van kleurvaste en betontegels. Ook is er een scala aan nabehandelingen mogelijk, van stralen tot polijsten en van open structuren tot figuraties. De boulevard van Katwijk is bestraat met een moderne versie van de grindtegel: een speciaal ontwikkelde zandkleurige tegel met een toeslag van parelmoer, glanskiezel en blauwgrijze natuursteen, passend bij de sfeer van zee en stand. Ook het speciale formaat van 50 x 20 x 8 cm laat de mogelijkheden van beton zien. De extra brede betonbanden hebben dezelfde uitstraling gekregen. Landschapsontwerper Marlies van Diest en de gemeente Katwijk hebben op die manier de basis gelegd voor een duurzaam fraai product.

Productlijn H2O stenen 1/5. H2O stenen 21x10,5. H2O halve stenen 10,5x10,5. H2O keperstenen 21x10,5

Productlijn H2O stenen 1/5. H2O stenen 21x10,5. H2O halve stenen 10,5x10,5. H2O keperstenen 21x10,5 H2O stenen 21x10,5 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks velling machinaal (kg) per m² pakket 21x10,5x8 3,99 45 NV + 21x10,5x10 4,94 45 NV - H2O halve stenen 10,5x10,5 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks

Nadere informatie

Productlijn H2O stenen 1/5. H2O stenen 21x10,5. H2O halve stenen 10,5x10,5. H2O keperstenen 21x10,5. Verklaring velling NV = Normale velling

Productlijn H2O stenen 1/5. H2O stenen 21x10,5. H2O halve stenen 10,5x10,5. H2O keperstenen 21x10,5. Verklaring velling NV = Normale velling H2O stenen 21x10,5 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks velling machinaal (kg) per m² pakket 21x10,5x8 3,99 45 NV + 21x10,5x10 4,94 45 NV - H2O halve stenen 10,5x10,5 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks

Nadere informatie

[THEMASPECIAL] Fit for use. Obstakels verdienen reflectie. Stilste jongetje van de klas. Thema s: Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig!

[THEMASPECIAL] Fit for use. Obstakels verdienen reflectie. Stilste jongetje van de klas. Thema s: Betonnen bestrating, oneindig veelzijdig! straategie Bron van inspiratie voor ontwerp & inrichting van verharding in de openbare ruimte Special april 2013 [THEMASPECIAL] Fit for use Obstakels verdienen reflectie Stilste jongetje van de klas Betonnen

Nadere informatie

Productlijn Betonstraatstenen 10 cm breed

Productlijn Betonstraatstenen 10 cm breed Betonstraatstenen 20x10 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks velling machinaal (kg) per m² pakket 20x10x8 3,62 50 BV, NV + Halve betonstraatstenen 10x10 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks velling (kg)

Nadere informatie

Productlijn Trottoirtegels 30x30

Productlijn Trottoirtegels 30x30 Tegels 30x30 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks facet machinaal (kg) per m² pakket 30x30x4,5 9,52 11 F, KF, VL + 30x30x5 10,58 11 F, KF, VL + 30x30x6 12,69 11 F, KF, VL + 30x30x7 14,81 11 F, KF, VL +

Nadere informatie

Productlijn Betonstraatstenen 10,5 cm breed

Productlijn Betonstraatstenen 10,5 cm breed Betonstraatstenen 21x10,5 machinaal pakket 21x10,5x7 3,44 45 NV - 21x10,5x8 3,99 45 BV, NV + 21x10,5x10 4,94 45 BV, NV + 21x10,5x12 5,96 45 NV + Halve betonstraatstenen 10,5x10,5 10,5x10,5x8 2,03 90 BV,

Nadere informatie

Certificaat. Product: Betonstraatsteen (210/105/80) Dit product is beoordeeld als goede dubokeuze in bovengenoemde toepassingen.

Certificaat. Product: Betonstraatsteen (210/105/80) Dit product is beoordeeld als goede dubokeuze in bovengenoemde toepassingen. ertificaat Product: Betonstraatsteen (210/105/80) Wegverharding voor een weg in een woongebied Wegverharding voor een licht belaste weg Wegverharding voor een gemiddeld belaste weg ertiicaathouder: telefoon:

Nadere informatie

duurzaam design DE TAAL VAN OPEN RUIMTES www.bleijko.com Met de blik gericht op de toekomst wil het oog ook nú iets...

duurzaam design DE TAAL VAN OPEN RUIMTES www.bleijko.com Met de blik gericht op de toekomst wil het oog ook nú iets... duurzaam design DE TAAL VAN OPEN RUIMTES Met de blik gericht op de toekomst wil het oog ook nú iets... www.bleijko.com duurzaam design De titel van deze brochure Duurzaam Design vertaalt de doelstelling

Nadere informatie

machinale bestratingssystemen en technieken

machinale bestratingssystemen en technieken over gewicht DE TAAL VAN OPEN RUIMTES machinale bestratingssystemen en technieken slijtageslag In de toekomst handmatig blijven bestraten wordt een slijtageslag die alleen verliezers zal kennen. Stratenmakers,

Nadere informatie

Certificaat. Product: Betonstraatsteen (210/105/80) Dit product is beoordeeld als goede dubokeuze in bovengenoemde toepassingen.

Certificaat. Product: Betonstraatsteen (210/105/80) Dit product is beoordeeld als goede dubokeuze in bovengenoemde toepassingen. ertificaat Product: Betonstraatsteen (210/105/80) Wegverharding voor een weg in een woongebied Wegverharding voor een licht belaste weg Wegverharding voor een gemiddeld belaste weg ertiicaathouder: telefoon:

Nadere informatie

Duurzaamheid in de inrichting van publieke ruimte met prefab bestratingsproducten. Anne Froidmont, Voorzitter FEBESTRAL, FEBE

Duurzaamheid in de inrichting van publieke ruimte met prefab bestratingsproducten. Anne Froidmont, Voorzitter FEBESTRAL, FEBE Duurzaamheid in de inrichting van publieke ruimte met prefab bestratingsproducten Anne Froidmont, Voorzitter FEBESTRAL, FEBE Onderzoek NIBE 2 Prefabbeton: voordelenop een rij - Lokale productie/aankoop

Nadere informatie

- Bestrating met (hoge) opsluitbanden zorgt voor eerste buffercapaciteit. - Weinig schade als regenwater gelegenheid

- Bestrating met (hoge) opsluitbanden zorgt voor eerste buffercapaciteit. - Weinig schade als regenwater gelegenheid Inleiding - Water verwerken op plek waar het valt. - Straten liggen er toch, dus geef ze een extra functie. - Slimme maatregelen nauwelijks meerkosten: straatprofiel met hoge banden, drempels. - Specifieke

Nadere informatie

DUURZAAMHEID LIGT OP STRAAT

DUURZAAMHEID LIGT OP STRAAT CYCLE FOR CONCRETE Betonnen bestrating wordt aan het einde van de levensduur retour gehaald en verwerkt tot puingranulaat. Deze hoogwaardige schone grondstof wordt weer verwerkt in nieuwe bestratingsproducten

Nadere informatie

DE TAAL VAN OPEN RUIMTES. waterdoorlatende en -passerende bestrating, funderings- en rioleringssystemen

DE TAAL VAN OPEN RUIMTES. waterdoorlatende en -passerende bestrating, funderings- en rioleringssystemen water weg! DE TAAL VAN OPEN RUIMTES waterdoorlatende en -passerende bestrating, funderings- en rioleringssystemen wateroverlast Perfora Overheden, deskundigen en het bedrijfsleven onderkennen de klimaatverandering

Nadere informatie

Straat van de toekomst

Straat van de toekomst Machinaal straten 2 Straat van de toekomst Al meer dan 20 jaar heeft Struyk Verwo Infra ervaring met machinaal straten. We beschikken daardoor over veel kennis en ervaring. Die expertise zetten wij voortdurend

Nadere informatie

Bijzondere tarieven 2016 Maastricht - Heerlen - OGN 2011

Bijzondere tarieven 2016 Maastricht - Heerlen - OGN 2011 Bijzondere tarieven 2016 Maastricht - Heerlen - OGN 2011 Definitief 04-12-2015 Opmerking: 1 Bestrating (klinkers) 0-15 m2 Zie tarieven OGN 2011 2 Bestrating (klinkers) > 15 m2 Zie tarieven OGN 2011 3 Betontegels

Nadere informatie

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Stap 1: Uitwerking van de waardeketen... 4 2.1 Grondstoffen... 4 2.2 Transport naar betoncentrale... 4 2.3 Prefab betoncentrale... 4 2.4 Transport naar het project... 5 2.5 Gebruikersfase

Nadere informatie

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid

Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid 1 Oplossing Drainvoeg 1,5 jaar na aanleg, strak straatwerk, goede doorlatendheid Probleem Losliggende stenen, vervuild, dichtgeslibd en niet meer doorlatend 2 Drainvoeg wat is het? waterdoorlatende infiltratievoeg

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Project Oranjelaan en omgeving in Vlijmen

Collegevoorstel. Zaaknummer: Project Oranjelaan en omgeving in Vlijmen Collegevoorstel Inleiding Voor het project Oranjelaan en omgeving in Vlijmen zijn twee aanleidingen: - Het project is vooral ingegeven door de overlast van hemelwater ( water op straat situatie ), die

Nadere informatie

Kleurrijk en speels Stemmig en genuanceerd Strak en onderscheidend Contrastrijk en esthetisch Kleurhoudende slijtvaste bestrating

Kleurrijk en speels Stemmig en genuanceerd Strak en onderscheidend Contrastrijk en esthetisch Kleurhoudende slijtvaste bestrating Kleurrijk en speels Stemmig en genuanceerd Strak en onderscheidend Contrastrijk en esthetisch Kleurhoudende slijtvaste bestrating www.noppertbeton.nl NOPTOP Werken aan kwaliteit Kleurhoudende toplaag NOPTOP

Nadere informatie

DRAINWAVE WATERDOORLATENDE VOEGSTRIPS

DRAINWAVE WATERDOORLATENDE VOEGSTRIPS DRAINWAVE WATERDOORLATENDE VOEGSTRIPS Infiltratie met Drainwave HOGE DOORLAATBAARHEID, MINDER ONDERHOUD Door klimaatverandering, bodemdaling en verdergaande verstedelijking neemt de kans op wateroverlast

Nadere informatie

Tarieven sierbestrating OGN 2011

Tarieven sierbestrating OGN 2011 Tarieven sierbestrating 2015 - OGN 2011 Definitief 27-11-2014 Opmerking: 1 Tegels 0-15 m2 Zie OGN 2011, tarieven 2015 2 Tegels > 15 m2 Zie OGN 2011, tarieven 2015 3 Klinkers 0-15 m2 Zie OGN 2011, tarieven

Nadere informatie

MKI score van wegen aanleg en onderhoud

MKI score van wegen aanleg en onderhoud MKI score van wegen aanleg en onderhoud Inleiding Duurzaam gebruik van materialen & grondstoffen is onder te verdelen in twee hoofdonderwerpen: Keuze voor materialen & grondstoffen. Hierbij spelen aspecten

Nadere informatie

Beeldverslag verhardingsmaterialen

Beeldverslag verhardingsmaterialen Beeldverslag verhardingsmaterialen Door: Teus Centen Klas: V41b Locatie: Nijmegen Naam: Teus Centen Klas: V41b Beeldverslag verhardingen Auteur: Teus Centen Opleiding: Tuin, Park en landschap Plaats: Nijmegen

Nadere informatie

Bijzondere tarieven 2017 Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen - OGN 2011

Bijzondere tarieven 2017 Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen - OGN 2011 Bijzondere tarieven 2017 Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen - OGN 2011 Definitief 14-12-2016 2017 2016 Opmerking: 1 Bestrating (klinkers) 0-15 m2 Zie tarieven OGN 2011 2 Bestrating (klinkers) > 15 m2

Nadere informatie

Tarieven sierbestrating 2014 - OGN 2011

Tarieven sierbestrating 2014 - OGN 2011 Tarieven sierbestrating 2014 - OGN 2011 Definitief: 19-11-2013 Opmerking: 1 Tegels 0-15 m2 Zie OGN 2011, tarieven 2014 2 Tegels > 15 m2 Zie OGN 2011, tarieven 2014 3 Klinkers 0-15 m2 Zie OGN 2011, tarieven

Nadere informatie

Bijzondere tarieven Maastricht - Heerlen - OGN 2011

Bijzondere tarieven Maastricht - Heerlen - OGN 2011 Bijzondere tarieven Maastricht - Heerlen - OGN 2011 Definitief 14-04-2015 Opmerking: 1 Bestrating (klinkers) 0-15 m2 Zie OGN 2011, tarieven 2015 2 Bestrating (klinkers) > 15 m2 Zie OGN 2011, tarieven 2015

Nadere informatie

Product Sustainability Indicator

Product Sustainability Indicator Product Sustainability Indicator Waarom een scorecard? Duurzaam bouwen is al lang geen trend meer. De vraag naar duurzame gebouwen groeit en daarmee de vraag naar duurzame producten. Maar wat is een duurzaam

Nadere informatie

Reconstructie singels te Coevorden

Reconstructie singels te Coevorden SINGELS COEVORDEN Reconstructie singels te Coevorden Coevorden is een oude vestingstad in het zuidoosten van Drenthe. Het feit dat het een vestingstad met garnizoen was heeft de ontwikkeling van de stad

Nadere informatie

Algemene doelen: Samenhang, herkenbaarheid eenduidigheid OR Basis Kwaliteit verhogen Efficiënter beheer door verkleining sortiment

Algemene doelen: Samenhang, herkenbaarheid eenduidigheid OR Basis Kwaliteit verhogen Efficiënter beheer door verkleining sortiment Algemene doelen: Samenhang, herkenbaarheid eenduidigheid OR Basis Kwaliteit verhogen Efficiënter beheer door verkleining sortiment Verharding Klinker Betonstraatsteen granito Asfalt Stoeptegel granito

Nadere informatie

Legverbanden en pakketten tegels

Legverbanden en pakketten tegels Legverbanden en pakketten Machinaal bestraten Machinaal bestraten en machinaal vleien is voor de huidige stratenmaker een must. Het oorspronkelijke stratenmakers vak is erg arbeidsintensief en veel stratenmakers

Nadere informatie

Toelichting bij kaart

Toelichting bij kaart Definitief Ontwerp Fietsstraat Cremerstraat Juni 2016 Toelichting bij kaart Voorgeschiedenis November 2013 neemt de gemeenteraad een amendement aan waarmee 1 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de beginnen

Nadere informatie

Samen regenwater zorgzaam afvoeren

Samen regenwater zorgzaam afvoeren Samen regenwater zorgzaam afvoeren Samen regenwater zorgzaam afvoeren Door klimaatverandering en verstedelijking neemt de kans op wateroverlast door hevige regenbuien nog steeds toe. Hogere temperaturen

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

Prefab beton voor openbare ruimte, water en groen

Prefab beton voor openbare ruimte, water en groen Prefab beton voor openbare ruimte, water en groen ANNE BEELDENS, PROF. DR.IR. R A A D G EV E N D I N G E N I E U R A B - R O A D S G A S T P R O F E S S O R KU L E U V E N A. B E E L D E N S @ A B - R

Nadere informatie

Sferio 100% natuurstenen deklaag, geslepen en gestraald

Sferio 100% natuurstenen deklaag, geslepen en gestraald Sferio 100% natuurstenen deklaag, geslepen en gestraald Sferio Stenen Sferio is een nieuwe lijn betonstraatstenen binnen de Street Art range. De deklaag van Sferio stenen is zowel geslepen als gestraald.

Nadere informatie

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) Inhoud 1. Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Bedrijf... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Energieverbruik en energieverbruikers... Fout!

Nadere informatie

Easy Flow waterregulerende bestrating Struyk Verwo Infra. Straatbepalend.

Easy Flow waterregulerende bestrating Struyk Verwo Infra. Straatbepalend. Easy Flow Waterregulerende bestrating Voordelen van waterregulerende bestrating: vermindering van overstorten het grondwater blijft op niveau door (gedeeltelijke) infiltratie betere benutting van de capaciteit

Nadere informatie

Als functioneel en duurzaam ook mooi mag zijn!

Als functioneel en duurzaam ook mooi mag zijn! Als functioneel en duurzaam ook mooi mag zijn! powered by Wascon Duurzaam, slijtvast, kleurvast 3 Het thema duurzaamheid wint nog steeds aan bekendheid, wat het belang ervan onderstreept. Niet duurzaam

Nadere informatie

Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten

Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten Inleiding In het kader van certificering op niveau 5 van de CO 2-prestatieladder voert Jac. Barendregt één analyse uit van een

Nadere informatie

Productlijn Betonstraatstenen 15 cm breed

Productlijn Betonstraatstenen 15 cm breed Betonstraatstenen 15x15 15x15x8 4,18 44,44 BV, NV Betonstraatstenen 20x15 20x15x8 5,52 33,33 BV, NV Betonstraatstenen 30x15 machinaal pakket 30x15x6 6,35 22 BV, ZMV - 30x15x8 8,46 22 BV, NV, ZMV + 30x15x10

Nadere informatie

Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG

Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG Invloed op duurzaamheid als constructeur via de MPG Olga van der Velde Datum: 14-06-2018 Constructeursdag Circl paviljoen www.nibe.org o.vandervelde@nibe.org 06 34 06 54 25 Voorstelronde: NIBE in het kort

Nadere informatie

Raamovereenkomst Leveren betonnen bestratingsmaterialen

Raamovereenkomst Leveren betonnen bestratingsmaterialen Raamovereenkomst Leveren betonnen bestratingsmaterialen besteknummer 2015.091.049 6 april 2016 Inhoud BESTEK 2015.091.049... 2 1. MERKNAMEN... 2 2. GEBRUIK VAN PALLETS... 2 3. HOUTPRODUCTEN... 2 4. VAN

Nadere informatie

Verantwoorde keuze van bestratingsproducten

Verantwoorde keuze van bestratingsproducten Verantwoorde keuze van bestratingsproducten Bij de keuze van producten voor bestratingen gelden verschillende afwegingsfactoren. De impact van een bepaalde keuze op het milieu is daar één van, een factor

Nadere informatie

Parallelsessie 6. Fietspaden. Fietspaden vanuit de gebruiker Afweegmodel Fietspaden Van A naar F, van inspiratie naar ontwerp

Parallelsessie 6. Fietspaden. Fietspaden vanuit de gebruiker Afweegmodel Fietspaden Van A naar F, van inspiratie naar ontwerp Parallelsessie 6 Fietspaden Fietspaden Fietspaden vanuit de gebruiker Afweegmodel Fietspaden Van A naar F, van inspiratie naar ontwerp Sessievoorzitter: Paul van Weenen, Provincie Utrecht Tijd voor vragen?

Nadere informatie

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Project : Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Projectnummer : NC8110503 Versie : definitief Datum : 15 juli 2008 Aanleiding Het terrein van de Tivolikerk en het naastgelegen Zusterhuis aan de Heezerweg

Nadere informatie

Met WT kolk alle verhardingen mogelijk

Met WT kolk alle verhardingen mogelijk Hoe kunt u de levensduur van het rioolstelsel fors verlengen? Welke voordelen liggen voor het oprapen? Waarom kunt u oude straatstenen combineren met de waterbergende weg? Hemelwater kan via Aquaflow WT

Nadere informatie

techniek straategie Introductie en productiewijze Kleur en kleurvastheid Toeslagmaterialen Nabehandeling Specifieke deklagen

techniek straategie Introductie en productiewijze Kleur en kleurvastheid Toeslagmaterialen Nabehandeling Specifieke deklagen straategie techniek Deklagen: oneindig veelzijdig Het mooie aan beton is dat er totale architectonische vrijheid is om te variëren met de deklaag c.q. toplaag. Daardoor kan men de uitstraling volledig

Nadere informatie

Productlijn Inritbanden 13/15

Productlijn Inritbanden 13/15 Inritbanden 45x16x50 hd 45x16 50 links 68,40 HD 45x16 50 midden 61,10 VL 45x16 50 rechts 68,40 HD Inritbanden 45x18x75 vb 45x18 75 links 115,14 VB 45x18 75 midden 110,70 VL 45x18 75 rechts 115,14 VB Inritbanden

Nadere informatie

een veilig gevoel: dat wil toch iedereen?

een veilig gevoel: dat wil toch iedereen? een veilig gevoel: dat wil toch iedereen? Een GND-deur, een ECHT veilig gevoel GND is een stichting waar 14 toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten bij zijn aangesloten. Samen maken we ons sterk voor

Nadere informatie

transport grondstoffen verpakking water energie MANAGEMENT SUMMARY

transport grondstoffen verpakking water energie MANAGEMENT SUMMARY MANAGEMENT SUMMARY Aanleiding: De keuze voor het werken met disposable en versus de wasbare microvezel doeken in de professionele schoonmaak wordt vaak op basis van meerdere factoren gemaakt. Een van de

Nadere informatie

Door authentieke klinkers toe te passen in uw tuinen, op uw inrit en paden, creëert u een sfeer waarin vroegere tijden herleven.

Door authentieke klinkers toe te passen in uw tuinen, op uw inrit en paden, creëert u een sfeer waarin vroegere tijden herleven. Stenen met Historie STENEN MET HISTORIE Stenen met Historie Oude gebakken klinkers zijn stuk voor stuk uniek. Het gaat niet om machinaal vervaardigde klinkers van beton, maar om uit klei gebakken natuurproducten.

Nadere informatie

PARKSTENEN ZARAFA EN PENTA VOOR EEN VLOEIENDE OVERGANG NAAR GROEN

PARKSTENEN ZARAFA EN PENTA VOOR EEN VLOEIENDE OVERGANG NAAR GROEN PARKSTENEN ZARAFA EN PENTA VOOR EEN VLOEIENDE OVERGANG NAAR GROEN Natuurlijke voetgangerszones met één formaat parksteen De sfeer in een stadspark wil je als ontwerper graag behouden door de bestrating

Nadere informatie

Een weloverwogen fietspad is van beton

Een weloverwogen fietspad is van beton Duurzaam bouwen met beton Referentieprojecten infrastructuur Een weloverwogen fietspad is van beton Het AfwegingsModel Wegen (AMW) voor verhardingsconstructies, ontwikkeld door CROW, kan door alle disciplines

Nadere informatie

Karaktervolle kleurrijke bestrating. Authentieke uitstraling Karaktervol kleurenpalet Zijdezacht en voldoende stroef Smaakmaker in bestrating

Karaktervolle kleurrijke bestrating. Authentieke uitstraling Karaktervol kleurenpalet Zijdezacht en voldoende stroef Smaakmaker in bestrating Karaktervolle kleurrijke bestrating Authentieke uitstraling Karaktervol kleurenpalet Zijdezacht en voldoende stroef Smaakmaker in bestrating www.noppertbeton.nl 2 Smaakmaker in bestrating: TRINITOP Kleurrijke

Nadere informatie

FUGRO GEOSERVICES B.V.

FUGRO GEOSERVICES B.V. FUGRO GEOSERVICES B.V. CO 2 Prestatieladder Bijlage H1.3 Ketenanalyse van erftoegangsweg binnen de bebouwde kom Afdeling Ontwikkeling Infra Datum: 25 april 2017 Versie 1.1 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...

Nadere informatie

Beheer en onderhoud. 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration. 2. Low Cost Measures. 3. Warnke Studie. 4.

Beheer en onderhoud. 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration. 2. Low Cost Measures. 3. Warnke Studie. 4. Beheer en onderhoud 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration (US Department of Transportation, Verenigde Staten) 2. Low Cost Measures (Elsamex Spanje) 3. Warnke Studie (Deutsche

Nadere informatie

De kunst van het alledaagse. IT-buizen

De kunst van het alledaagse. IT-buizen De kunst van het alledaagse IT-buizen De Kijlstra IT-buis: de complete oplossing tegen bodemverdroging. Op veel plaatsen in ons land worden hemel en aarde gescheiden door een verhard oppervlak. Bebouwing

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF > Herinrichting

NIEUWSBRIEF > Herinrichting Drachten - Drentse grens Mei 05 NIEUWSBRIEF > Coalitieakkoord > Afsluitweekend > Herinrichting > Project in > Bustour voor NATUUR Wijnjewoude beeld Coalitieakkoord Meer perspectief voor alle inwoners van

Nadere informatie

Ketenanalyse perronbestrating. Rapportage van de scope 3 CO 2 -emissies

Ketenanalyse perronbestrating. Rapportage van de scope 3 CO 2 -emissies Rapportage van de scope 3 CO 2 -emissies Verantwoording Titel : Ketenanalyse perronbestrating Revisie : 2.0 Datum : 7 april 2011 Auteur(s) : ing. J. Gerressen ir. E. Olthof ir. E. Sjonger E-mail adres

Nadere informatie

Afbeelding 2.2. Berekende maximale WOS uitgangssituatie 80 % afkoppelen bui 09

Afbeelding 2.2. Berekende maximale WOS uitgangssituatie 80 % afkoppelen bui 09 Afbeelding 2.1. Locatie bedrijventerrein Nijverheidsweg 2.2. Uitgangspunten BRP De wijziging op de uitgangspunten zoals toegepast in het BRP betreft het percentage afgekoppeld oppervlak wegverharding.

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

PvE voor nieuwe wijk Lage Heide te Valkenswaard

PvE voor nieuwe wijk Lage Heide te Valkenswaard PvE voor nieuwe wijk Lage Heide te Valkenswaard Programma van eisen Gemeente Valkenswaard december 2010 definitief PvE voor nieuwe wijk Lage Heide te Valkenswaard Programma van eisen dossier : AC3113-002.001

Nadere informatie

REFERENTIE BETONMORTELS Aan: Daaf de Kok (De betonketen)

REFERENTIE BETONMORTELS Aan: Daaf de Kok (De betonketen) REFERENTIE BETONMORTELS Aan: Daaf de Kok (De betonketen) Van: 16-maart- 2016 Betreft: Referentie betonmortels 1. Inleiding In opdracht van het Netwerk Betonketen zijn er referentiebetonmengsels voor het

Nadere informatie

Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten

Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten Ketenanalyse upstream Aangekochte Goederen en Diensten Prefab Betonproducten Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door K.J. Barendregt en C.J.J. (Carona) Doolaard - Barendregt

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie. VDH Kijlstra Riolering Bestrating Kernwaarden

Bedrijfspresentatie. VDH Kijlstra Riolering Bestrating Kernwaarden Bedrijfspresentatie VDH Kijlstra Riolering Bestrating Kernwaarden Kijlstra: onderdeel van de Vermeulen Drachten Holding: 10 bedrijven Aantal werknemers: ca. 500 Vestigingen Amsterdam Leeuwarden Veendam

Nadere informatie

"Nieuw verhardingssysteem bergt, infiltreert en zuivert hemelwater.

Nieuw verhardingssysteem bergt, infiltreert en zuivert hemelwater. 1 "Nieuw verhardingssysteem bergt, infiltreert en zuivert hemelwater. Auteurs: J.P. Quataert en R. van Kessel, Holcim Betonproducten en Holcim Grondstoffen Bij de (her)inrichting van bedrijfsterreinen,

Nadere informatie

A GORA HET EXCLUSIEVE TOTAALCONCEPT.

A GORA HET EXCLUSIEVE TOTAALCONCEPT. A GORA HET EXCLUSIEVE TOTAALCONCEPT www.bleijko.com OOSTENDE PROJECT OOSTOEVERS OOSTENDE BOUWPROJECT OOSTOEVERS GESLEPEN Omschrijving: Oppervlakte: Bijzonderheden: Op de maritieme site in Oostende verrijst

Nadere informatie

Kwantificeren van Milieuprestatie. Mantijn van Leeuwen

Kwantificeren van Milieuprestatie. Mantijn van Leeuwen Kwantificeren van Milieuprestatie Mantijn van Leeuwen NIBE (Experts in Sustainability) Ondersteund door LCA gegevens, maakt u betere beslissingen NIBE speelt een centrale rol tussen producenten, ontwerpers,

Nadere informatie

Productlijn Betonstraatstenen 20 cm breed

Productlijn Betonstraatstenen 20 cm breed Dubbelbetonstraatstenen 20x20 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks velling machinaal (kg) per m² pakket 20x20x6 5,64 25 BV, NV + 20x20x8 7,36 25 BV, NV + 20x20x10 9,04 25 BV - Betonstraatstenen 30x20 afmetingen

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

crow gerelateerde VerkeerSdrempelS & -plateaus

crow gerelateerde VerkeerSdrempelS & -plateaus crow gerelateerde VerkeerSdrempelS & -plateaus Verkeersafremming VerkeerSdrempelS en -plateaus Verkeersdrempels en verkeersplateaus zijn volgens CROW het meest effectieve middel om de snelheid van verkeer

Nadere informatie

DE BESTE BASIS VOOR UW BUSINESS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT

DE BESTE BASIS VOOR UW BUSINESS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT DE BESTE BASIS VOOR UW BUSINESS Een ontwerp is zo goed als de uitvoering ervan Het zijn nogal verschillende funderingen en verhar dingen die RvB realiseert. Van parkeer ter reinen, Infraspecialist en organisator

Nadere informatie

1.2 Verhardingselement: straatbaksteen, betonstraatstenen, betontegels en (natuursteen)keien.

1.2 Verhardingselement: straatbaksteen, betonstraatstenen, betontegels en (natuursteen)keien. KWALITEITSNORMEN 1. BEGRIPPEN Standaard RAW 2010 31.41.01 Algemeen 1.1 Te verstaan is onder: a. straatlaag: laagje zand waarin wordt gestraat, eventueel van een andere samenstelling dan het materiaal waarop

Nadere informatie

BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN

BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN BETONBAKKEN Voor de productie van beton worden door veel fabrikanten hoofdzakelijk primaire grondstoffen gebruikt, te weten zand en grind. Deze worden wegens uitputting

Nadere informatie

Je bent geen klapvee van de industrie

Je bent geen klapvee van de industrie in TuinPro: Je hoeft niet klakkeloos te kiezen voor de onverantwoorde rommel die heel wat leveranciers in hun glanzende folders hebben staan. Je hebt een keuze. Je bent geen klapvee van de industrie GreenM²

Nadere informatie

Wegen veiliger door toepassing bermverharding.

Wegen veiliger door toepassing bermverharding. Wegen veiliger door toepassing bermverharding. Auteur: Jan de Ruiter, Holcim BV, Aalst Een goed idee is achteraf beredeneerd eenvoudig, maar je moet er maar opkomen. Holcim Betonproducten BV bedacht dat

Nadere informatie

Whitepaper. Valkuilen bij het kostenramen rijweg

Whitepaper. Valkuilen bij het kostenramen rijweg Whitepaper Valkuilen bij het kostenramen rijweg Whitepaper Valkuilen bij het kostenramen rijweg 2 Wie zijn wij? Kosteninformatie voor de Bouw & Infra-sector Wij zijn een uitgever gespecialiseerd op gebied

Nadere informatie

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies Rapportage van de meest materiele scope emissies Criteria Conform niveau 5 op de CO-prestatieladder.0 Opgesteld door K.J. Barendregt en C.J.J. (Carona) Doolaard - Barendregt Opgesteld op 5-05-09 Paraaf

Nadere informatie

Regenwater in de tuin. Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder

Regenwater in de tuin. Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder in de tuin Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder Wateroverlast door verandering van het klimaat Een wadi is een verlaging in een grasveld of tuin, waar water

Nadere informatie

BETONPLATEN. Betonplaten, van zware industrie tot design verharding.

BETONPLATEN. Betonplaten, van zware industrie tot design verharding. BETONPLATEN Betonplaten, van zware industrie tot design verharding. Architecten en ingenieurs kennen als geen ander de functionele kwaliteit van betonplaten. SIMbeton heeft door de jaren veel ervaring

Nadere informatie

Bestratingsoplossingen. Kiezen tussen mooi en voordelig? Dat hoeft niet!

Bestratingsoplossingen. Kiezen tussen mooi en voordelig? Dat hoeft niet! Kiezen tussen mooi en voordelig? Dat hoeft niet! Kiezen tussen mooi en voordelig? Dat hoeft niet! De mooiste en meest authentieke straten, pleinen en binnensteden van Nederland? Ze zijn gemaakt met gebakken

Nadere informatie

AquaBASE b.v. Waarom?

AquaBASE b.v. Waarom? AquaBASE b.v. Waarom? Gemeenten in Nederland hebben de plicht bij een herinrichting van de openbare ruimte hun straten en wijken klimaatbestendig in te richten. Dit is vastgesteld in de Deltabeslissing

Nadere informatie

MEMO Mogelijkheden bermverharding. 14 januari 2013 Arthur Ernste

MEMO Mogelijkheden bermverharding. 14 januari 2013 Arthur Ernste MEMO Mogelijkheden bermverharding 14 januari 2013 Arthur Ernste Inleiding In totaal zijn er drie typen bermverharding te onderscheiden. In de eerste plaats is er het aanvullen van bermen met ongebonden

Nadere informatie

MOEDERBESTEK TEKSTEN (STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015) - Elementenverhardingen en kantopsluitingen vervaardigd met duurzaam beton dd.

MOEDERBESTEK TEKSTEN (STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015) - Elementenverhardingen en kantopsluitingen vervaardigd met duurzaam beton dd. Bladnr. 1 van 11 MOEDERBESTEK TEKSTEN (STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015) - Elementenverhardingen en kantopsluitingen vervaardigd met duurzaam beton dd. Bladnr. 2 van 11 1. ALGEMEEN Bladnr. 3 van 11 PAR 1.01

Nadere informatie

Hoendiep Meubelboulevard

Hoendiep Meubelboulevard Hoendiep Hoendiep Meubelboulevard Meubelboulevard Meubelboulevard Hoendiep bestrating gevelbeelden sfeerverlichting Vrolijk beleving indeling openbaar gebied Concept kleur & vrolijkheid Eenheid creëren

Nadere informatie

Provincie Overijssel. Duurzaamheid en innovatie in wegaanleg en wegonderhoud. Rien Huurman

Provincie Overijssel. Duurzaamheid en innovatie in wegaanleg en wegonderhoud. Rien Huurman Provincie Overijssel Duurzaamheid en innovatie in wegaanleg en wegonderhoud Rien Huurman Low Emmission 2 Asphalt Pavement LE 2 AP Achtergrond - Reconstructie markt - Footprint - Grondstoffen - Geluid -

Nadere informatie

Kennismaking met Green

Kennismaking met Green Nico Wissing Eric Ticheloven Kennismaking met Green in TuinPro : Je hoeft niet klakkeloos te kiezen voor de onverantwoorde rommel die heel wat leveranciers in hun glanzende folders hebben staan. Je hebt

Nadere informatie

Enquête over onderhoud

Enquête over onderhoud Enquête over onderhoud In november 2014 legden we het Bo-Ex Panel een enquête voor met als onderwerp Onderhoud. Het thema onderhoud is erg breed. Daarom kozen we vooral te vragen naar ervaringen bij de

Nadere informatie

Waterdoorlatende betonstraatstenen

Waterdoorlatende betonstraatstenen Waterdoorlatende betonstraatstenen De grote toename van verharde oppervlakken leidt tot wateroverlast en een verlaging van het peil van de grondwaterstand. Logisch: het hemelwater kan niet meer op natuurlijke

Nadere informatie

INFOVERGADERING. 23 mei (Boeretangsedreef Peperstraat Goorstraat) Sint-Apollonialaan Sterrenstraat - Postelarenweg

INFOVERGADERING. 23 mei (Boeretangsedreef Peperstraat Goorstraat) Sint-Apollonialaan Sterrenstraat - Postelarenweg INFOVERGADERING (Boeretangsedreef Peperstraat Goorstraat) Sint-Apollonialaan Sterrenstraat - Postelarenweg 23 mei 2019 Projectzone Concept 2 rioleringsprojecten in voorontwerp (2009 2019) Aquafin + Antea

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân. Datum: 21 november 2012

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân. Datum: 21 november 2012 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân. Datum: 21 november 2012 Rapportnummer: 2012/187 2 Klacht Verzoekers klagen er over dat de gemeente

Nadere informatie

Studie Luifels Jan Evertsenstraat d.d. 21 Februari 2013

Studie Luifels Jan Evertsenstraat d.d. 21 Februari 2013 Studie Luifels Jan Evertsenstraat d.d. 21 Februari 2013 Van der Schaar Investments B.V. Ir. K.H. van der Schaar Jeroen de Vries Architecten Colofon Opdrachtgever: Van der Schaar Investments B.V. ir. K.H.

Nadere informatie

Dakwater. Duurzaam waterbeheer op multifunctionele daken

Dakwater. Duurzaam waterbeheer op multifunctionele daken Dakwater Duurzaam waterbeheer op multifunctionele daken Beperken van wateroverlast Het bergen van hemelwater gebeurde tot voor kort in vijvers en sloten. Een deel kwam daarbij zelfs in het vuilwater riool

Nadere informatie

VERKENNING. Aan de zuidzijde zijn schermen aanwezig vanaf de Groen Zoomweg tot aan de Oranjelaan.

VERKENNING. Aan de zuidzijde zijn schermen aanwezig vanaf de Groen Zoomweg tot aan de Oranjelaan. BRON A A28 Bron A > A28 > Milieubeleidsplan Harderwijk 2009-2012 1/5 VERKENNING figuur 1 De A28 vanuit de wijk Drielanden Aan de zuidzijde van de gemeente Harderwijk ligt de rijksweg A28. De A28 is één

Nadere informatie

Productlijn Trottoirbanden 13/15x25

Productlijn Trottoirbanden 13/15x25 Trottoirbanden 13/15x25 afmetingen (cm) lengte (cm) gewicht (kg) sluiting 13/15x25 50 41,13 HD, VB 13/15x25 60 49,35 VB 13/15x25 100 82,25 HD, VB 13/15x25 110 90,47 VB 13/15x25 115 94,58 VB 1/9 Trottoirbochtbanden

Nadere informatie

relax De FalcoRelax is een serie straatmeubilair met exclusieve zitelementen die prima passen binnen de inrichting van de openbare ruimte.

relax De FalcoRelax is een serie straatmeubilair met exclusieve zitelementen die prima passen binnen de inrichting van de openbare ruimte. Falco relax FalcorElAx serie De FalcoRelax is een serie straatmeubilair met exclusieve zitelementen die prima passen binnen de inrichting van de openbare ruimte. Met dit door IPV Delft ontworpen bankensysteem

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Riolering. Versie 7 mei 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Riolering. Versie 7 mei 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Riolering 1. Scope/afbakening Onder de productgroep Riolering valt het geheel aan werken, diensten of leveringen gericht op de inzameling

Nadere informatie

Op weg naar verkeersveiligere infrastructuur van de Nederlandse provinciale wegen

Op weg naar verkeersveiligere infrastructuur van de Nederlandse provinciale wegen Op weg naar verkeersveiligere infrastructuur van de Nederlandse provinciale wegen 1 2 ANWB & verkeersveiligheid ANWB onderschrijft VN Decade of Action for Road Safety ANWB 10 puntenplan Veilig op weg naar

Nadere informatie