GROEN: t is goud waard. Wat betekent het Agentschap voor Natuur en Bos voor u?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GROEN: t is goud waard. Wat betekent het Agentschap voor Natuur en Bos voor u?"

Transcriptie

1 GROEN: t is goud waard Wat betekent het Agentschap voor Natuur en Bos voor u?

2

3 Groen nodigt uit tot wonen, bezoeken, ondernemen en investeren. De hoge leefbaarheid en sterke aantrekkingskracht van groene steden en gemeenten vertalen zich ook in een niet mis te verstaan economisch voordeel. Kortom: groen is goud waard. WONEN U wilt een stad of gemeente zijn waar het goed en gezond wonen is. Uw burgers stellen immers steeds hogere eisen aan hun leefomgeving. Met onder andere groene renovatieprojecten in de dorpsof stadskern wil u naar een hogere versnelling gaan vanuit het besef dat groen aantrekt. Maar er is meer: u zoekt naar verbondenheid van het centrum met het buitengebied, een harmonisch evenwicht tussen uw gemeente of stad en de ruime omgeving. Het prijskaartje schrikt u af? Weet dan dat groen leidt tot een rechtstreekse opbrengst voor de overheid: een groene omgeving zorgt voor een prijsstijging van vijf tot tien procent op onroerend goed en vormt een rem op leegstand. Dat hoeft niet te verbazen: uw stad of gemeente ademt een hoog leef- en woongenot uit, met spelende kinderen en picknicks in het stadspark.

4 WERKEN Uw beleid mikt op de lange termijn door een aantrekkelijk vestigingsklimaat te scheppen voor bedrijven en een aangename werkcontext voor werknemers. Steeds meer bedrijven beseffen dat een groene werkomgeving het concentratievermogen en de productiviteit van werknemers vergroot. Ook kan u met uw groenbeleid werkgelegenheid creëren in de sociale economie. RECREATIE Groen zit in onze natuur. Daarom is het goed dat u als bestuur voor inwoners en bezoekers een ruimte wilt creëren die uitnodigt tot rust, tot bewegen, spelen en ontspannen, een plek om thuis te komen. Door te investeren in groen, geeft u bovendien een sterke impuls aan de lokale horeca en de toeristische sector in brede zin. Centrumgroen, stadbossen in de randstad en bos- en natuurgebieden in het buitengebied vormen een enorme recreatieve troef waar u als stad of gemeente zeker de vruchten van plukt.

5

6

7 GEZONDHEID Gezondheid is een speerpunt van uw lokaal beleid. Uw inwoners associëren beweging met buiten zijn en met natuur, hét perfecte decor om te joggen, wandelen en spelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat groen de kosten voor gezondheidszorg vermindert. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen die opgroeien in een groene omgeving vijftien procent minder overgewicht hebben (Stichting Recreatie, 2008). nu en in de toekomst, als bescherming tegen natuurrampen zoals wateroverlast, als garantie voor gezond voedsel en proper water, voor het leveren van grondstoffen. Het behoud van deze ecosysteemdiensten is onze levensverzekering. BIODIVERSITEIT, WAAR- OM EIGENLIJK? Biodiversiteit is leven. Ze omvat de rijkdom aan micro-organismen, planten- en diersoorten en habitats op onze planeet en is het resultaat van miljoenen jaren evolutie, van natuurlijke selectie en adaptatie. Het lijkt soms anders, maar biodiversiteit is geen ver-van-mijn-bedverhaal, ook uw lokale groen is van groot belang, zowel binnen als buiten het centrum. Uw inwoners zijn sterk gebaat met het behoud ervan. We hebben biodiversiteit nodig voor onze basisbehoeften, ANB: UW COMPAGNON! Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) staat u bij met woord en daad om de ambities van uw lokale beleid waar te maken en de voordelen van groen te maximaliseren. Uw ambities liggen in lijn met de onze op Vlaams niveau, een perfect uitgangspunt om als compagnons samen op pad te gaan. Wij leveren maatwerk zowel op vlak van inhoudelijke ondersteuning als op vlak van subsidiëring. Daarom nodigen wij u uit om samen na te denken over meer en betere natuur in en om uw stad of gemeente, over meer groen voor en door mensen. De antwoorden liggen binnen handbereik. In de volgende pagina s vindt u een greep uit ons aanbod.

8 1. GROEN IN DE STAD Parken en bossen, bomen langs straten, geveltuinen en groendaken maken van uw stad of gemeente een plek waar het goed wonen is. Samen met u zetten het Agentschap voor Natuur en Bos en het expertisecentrum Inverde hun schouders onder de doelstelling van Vlaanderen in Actie (ViA) om tegen 2020 van Vlaanderen een groen en dynamisch stedengewest te maken. Dit lukt alleen als we samen-net-werken, met u en tal van andere partners. Groen in de Stad is dus één grote uitnodiging naar elke stad en gemeente. Elkaar ontmoeten Groen in de Stad (GidS) gaat fundamenteel over netwerken, samenwerken, elkaar ontmoeten, kennis en ervaring delen. Vanuit het realiseren van uw eigen doelen draagt u bij aan de gemeenschappelijk doelstelling van ViA, één groen Vlaams stedengewest. Hiervoor zetten we maximaal in op het verbinden van partners. Kennis en creativiteit vormen daarbij steeds de basis. De GidS-website vormt straks de motor van het netwerk en biedt u een jaarprogramma van studiedagen, groensafari s en nieuwe kennisproducten. Financiële steun Wilt u de leefbaarheid van uw stad of gemeente verhogen? Dan kunnen we u financieel bijstaan met de jaarlijkse oproep voor Groen in de Stad-projecten. De oproep wordt gelanceerd op Vlaams en op provinciaal niveau. Het jaarthema voor 2012 is De juiste boom op de juiste plaats werkt. De Vlaamse laureaat krijgt een subsidie van euro. Voor elke provinciale laureaat is er een subsidie van euro weggelegd. Voor de aankoop van gronden, voor de ontwikkeling, de (her)inrichting of de opmaak van beheerplannen voor stedelijk groen is er het thema natuur van de samenwerkingsovereenkomst. Ook verenigingen of zelfs particulieren in uw stad of gemeente met een goed idee over groen, kunnen bij ons een financieel steuntje in de rug krijgen.

9

10 De juiste boom op de juiste plaats werkt. Ontdek welke boom bij u past en ontmoet hem op 27 mei tijdens de Dag van het Park. DVHPARK2012_AFFICHE_A3.indd 1 09/02/12 16:16

11 Internationale ambitie Groen in de Stad is een internationaal verhaal. De ambitie is om tussen nu en 2020 zoveel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten te laten erkennen als Liveable Community. Die kunnen dan stuk voor stuk ambassadeurs zijn voor Vlaanderen in de wereld. Een haalbare kaart voor elk bestuur met groene ambities: in 2011 bemachtigde Nieuwpoort de award en in 2006 deed Brasschaat hen dit al voor. In 2020 wil Vlaanderen als stedengewest in z n geheel de Liv.Comaward in de wacht slepen: een mondiaal vernieuwend concept. De overhandiging bij de LivCom-finale willen we dan ook in Vlaanderen zelf laten plaatsvinden. Zo rollen we de groene loper uit voor de rest van de wereld. Meer info op Dag van het Park Zondag 27 mei 2012 is het opnieuw Dag van het Park, dé hoogdag voor het project Groen in de Stad. Dé sterren van de dag blijven net als bij de voorbije 21 edities Vlaamse steden en gemeenten. Net vóór de Dag van het Park maken we de laureaten van de projectoproep Groen in de Stad bekend. Het jaarthema 2012 van Groen in de Stad De juiste boom op de juiste plaats werkt zetten we tijdens de Dag van het Park ook extra in de schijnwerpers. We bieden tal van aantrekkelijke, boeiende en cross-mediale boomverhalen. Ook lanceren we dit voorjaar de bomenwijzer ( Die tool helpt u om een weloverwogen keuze te maken bij het aanplanten van bomen. Meer info over de Dag van het Park vindt u op Meer info en inspirerende voorbeelden over Groen in de Stad vindt u op onze website. > Natuurbeleid > Groen in de Stad De Ambassadeur Groene Steden maakt u in een persoonlijk gesprek graag wegwijs in het gehele aanbod van Groen in de Stad.

12 2. BUITEN DE STADSKERN: PARTNERS VOOR MEER EN BETERE NATUUR Groen binnen fietsafstand van uw centrum, of zelfs vlak aan de stadsrand, heeft sterke voordelen voor de recreatieve sector in uw stad of gemeente, voor de gezondheid van uw inwoners en het getuigt van een goed doordacht woonbeleid. Dat wist u al. Maar hoe begint u eraan als stad of gemeente? Ook hier staat u er niet alleen voor. Het Agentschap voor Natuur en Bos biedt u subsidie en/of begeleiding aan voor de aankoop van terreinen, de bebossing, de recreatieve inrichting en het beheer ervan. U kunt een beroep doen op één van deze subsidies, maar combineren staat u vrij. Ook als u samenwerkingsverbanden met derden wenst aan te gaan voor het beheer of de inrichting, staat het ANB u graag bij met advies. Aankoop van te bebossen terrein Wilt u terreinen aankopen om deze vervolgens te bebossen? Dan komt uw project in aanmerking voor een subsidie van tachtig procent voor de aankoop van deze terreinen met middelen uit het bossencompensatiefonds. Voor deze subsidie stuurt het ANB jaarlijks een oproep in het voorjaar. Vooral projecten die sterk bijdragen tot de leefkwaliteit in uw gemeente of stad zijn goede kanshebbers, bijvoorbeeld stadsrandbossen of lokale bosuitbreidingsinitiatieven. > Natuurbeleid > Bos (Her)bebossing van terreinen Om terreinen te (her-)bebossen steunt het Agentschap voor Natuur en Bos u financieel en met deskundig advies. Deze subsidies zijn er voor zowel private als openbare bosbeheerders. Als gemeente kunt u bij ons terecht voor advies in verband met de beplanting, bezaaiing en maatregelen voor natuurlijke bosverjonging. We maken u graag wegwijs in de verschillende subsidiemogelijkheden, bijvoorbeeld voor de bebossing van landbouwgronden. > Natuurbeleid > Bos

13

14 Recreatief gebruik en inrichting Kwaliteitsvolle recreatie zonder de ecologische draagkracht van uw groen te overschrijden: hoe doet u dat? Een goed evenwicht is hier de sleutel. Vanuit onze ervaring als beheerder in eigen domeinen reiken wij u instrumenten aan voor een optimale recreatieve inrichting en een goed doordachte toegankelijkheidsregeling voor een bos- of natuurgebied. > Natuurbeleid > Toegankelijkheid Beheer van terreinen U kunt bij ons aankloppen voor het technisch beheer van uw openbare bos- en natuurgebieden en de realisatie van de doelstellingen uit het (bos)beheerplan. We staan met onze botten op het terrein en maken dan ook graag onze handen vuil door actief te zijn op het terrein. Dat kan gaan over ondersteuning bij de houtverkoop, bij regulier onderhoud of bij het uitvoeren van inrichtingswerken. Wilt u weten hoe u zelf een bos kunt beheren volgens de regels van de kunst? Op deze vraag geven de criteria duurzaam bosbeheer en de beheervisie openbaar bos een antwoord. U bent bij ons aan het juiste adres voor een begeleiding op maat en voor de subsidies voor de opmaak van een bosbeheerplan. Dit aanbod geldt voor de gronden die u als gemeente zelf in beheer heeft, maar ook voor de inwoners van uw gemeente die bosbeheerder zijn. > Natuurbeleid > Bos

15 3. HANDHAVING: SAMEN STERK! Om het aanwezige of ontwikkelde groen in uw gemeente veilig te stellen, is het belangrijk toe te zien op het naleven van de wetgeving aangaande natuur en bos. Handhaving is nodig, want zonder blijft wetgeving dode letter. Daarom helpt het ANB de gemeentelijke politiediensten en milieudiensten bij de handhaving van deze wettelijke bepalingen. Ook bij toezichts- en opsporingsdaden kunnen de gemeentelijke diensten rekenen op de expertise van onze natuurinspecteurs. > Natuurbeleid > Natuurinspectie

16

17 4. EXPERTISE: DE KORTSTE WEG NAAR ANTWOORDEN Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft de voorbije jaren stevig geïnvesteerd in het ontwikkelen en samenbrengen van kennis ten behoeve van de spelers in de vorm van vademecums, ideeënboeken en handleidingen. Enkele voorbeelden zijn de beheervisie Harmonisch Park- en Groenbeheer, de vademecums Beheerplanning, Bomen, Water, Graslanden, Paden en Verhardingen, Kruidachtigen en Recreatieve infrastructuur. Die reeks wordt de komende jaren stelselmatig aangevuld. Wij stellen onze expertise maar al te graag ter beschikking, bijvoorbeeld bij lokale beschermingsinitiatieven van fauna en flora of de bestrijding van overlastsoorten zoals invasieve waterplanten. Verder houden wij u op de hoogte van creatieve ontwikkelingen binnen en buiten de groene materie. Het ANB wordt in haar kennisverspreiding geflankeerd door het expertisecentrum Inverde. Inverde wil de bevoorrechte dienstverlener zijn voor de overheid én de sector. Dat doet de organisatie door te investeren in de kennis van mensen én in groene projecten van de overheid. Inverde investeert in een groener Vlaanderen en dit steeds met terugverdieneffecten. Inverde werkt op maat en is selectief, kiest voor het verschil en niet voor kwantiteit. Inverde deelt haar kennis en ervaring graag met u. Zoekt u een opleiding over bos-, groen- of natuurbeheer op maat van uw personeel? Neem een kijkje in het ruime aanbod aan technische of theoretische opleidingen op > cursusaanbod > opleidingen op vraag. Vindt u niet wat u zoekt? Contacteer ons en we zoeken een oplossing op maat. Individuele personen kunnen ook deelnemen aan ons open cursusaanbod: > Cursusaanbod > Open aanbod. Inverde richt zich met haar dienstverlening niet enkel naar openbare besturen, maar ook naar sociale economiebedrijven, boomverzorgers, bosexploitanten, bosgroepen, regionale landschappen, overheidsorganisaties, brandweerkorpsen, verenigingen, bedrijven en het ruime publiek. Meer info: Inverde, Koning Albert II-laan 20 bus 22, 1000 Brussel, , info@inverde.be,

18 5. GROEN EN SOCIALE ECONOMIE Bermbeheer, exotenbestrijding, onderhoud haagkanten, hakhoutbeheer, voor deze arbeidsintensieve beheerwerken kan u subsidies krijgen via de Mina-werkers en groenjobs. Zeker tot eind 2013 kunt u een beroep doen op deze middelen voor de tewerkstelling van mensen die in het reguliere arbeidscircuit geen job konden vinden: een groen én een sociaal beleid. > Natuurbeleid > Natuur > Samenwerking 6. WEEK VAN HET BOS Naar jaarlijkse gewoonte vindt de Week van het Bos ook dit jaar plaats in oktober (14 tot en met 21 oktober 2012). Het thema waarrond we dit jaar werken is gastheerschap. We leggen de focus op de openstelling van natuurgebieden, bossen en parken voor zoveel mogelijk bezoekers. Er zijn speelzones voor kinderen, mountainbikepaden, fiets- en wandelroutes en waar kan besteden we extra aandacht aan mensen met een beperkte mobiliteit. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil zich opstellen als een perfecte gastheer in haar gebieden. We nodigen ook u als gemeente of stad uit om er ook dit jaar samen met ons een geslaagd evenement van te maken. Alle informatie over de Week van het Bos vindt u op

19 ANB, tot uw dienst! Mocht het uit bovenstaande nog niet duidelijk zijn: het Agentschap voor Natuur en Bos is er voor u. Als wij u kunnen bijstaan met raad en daad, neem dan gerust contact op. Wij helpen u met het openen van deuren, het bouwen van bruggen, het vinden van creatieve oplossingen om u te leiden naar win/win-relaties. Want wij zijn er rotsvast van overtuigd: uw groen is goud waard. Hoe het Agentschap voor Natuur en Bos contacteren? Op onze website vindt u per thema aanspreekpunten. Zij helpen u graag verder op weg. Vindt u niet wat u zoekt op onze website, dan kunt u ons mailen of bellen en loodsen wij u naar de juiste man of vrouw binnen ons agentschap. Agentschap voor Natuur en Bos Centrale Diensten Koning Albert II-laan 20, 1000 Brussel Tel Fax anb@vlaanderen.be Provinciale Dienst Antwerpen Gebouw Anna Bijns Lange Kievitstraat 111/113 bus Antwerpen Tel Fax ant.anb@vlaanderen.be Provinciale Dienst Limburg VAC - Koningin Astridlaan 50 bus Hasselt Tel Fax lim.anb@vlaanderen.be Provinciale Dienst Vlaams-Brabant Vlaams Administratief Centrum Diestsepoort 6 bus 75, 3000 Leuven Tel Fax vbr.anb@vlaanderen.be Provinciale Dienst West-Vlaanderen Jacob van Maerlantgebouw Koning Albert I-laan 1/2 bus Brugge (Sint-Michiels) Tel Fax wvl.anb@vlaanderen.be Provinciale Dienst Oost-Vlaanderen Gebr. Van Eyckstraat 2-6, 9000 Gent Tel Fax ovl.anb@vlaanderen.be

20 Dit is een uitgave van het Agentschap voor Natuur en Bos Uitgave: maart 2012 Foto s: Griet Buyse (ANB), Dirk Demeyere (ANB), Inverde, istock, Kristof Lantmeesters (ANB), Tom Linster, Wouter Pattyn (Naturalight), Shutterstock V.U. Dirk Bogaert, Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel

Vegetal city of Flanders. Groen en dynamisch stedengewest Vlaanderen

Vegetal city of Flanders. Groen en dynamisch stedengewest Vlaanderen Vegetal city of Flanders Groen en dynamisch stedengewest Vlaanderen Het waarom in drie lijnen De stad = biotoop van de mens van morgen Het waarom in drie lijnen De stad = biotoop van de mens van morgen

Nadere informatie

Aanvraag van een subsidie voor het opstellen van een beheerplan dat voldoet aan de criteria voor duurzaam bosbeheer

Aanvraag van een subsidie voor het opstellen van een beheerplan dat voldoet aan de criteria voor duurzaam bosbeheer Aanvraag van een subsidie voor het opstellen van een beheerplan dat voldoet aan de criteria voor duurzaam bosbeheer Agentschap voor Natuur en Bos Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553

Nadere informatie

Omdat. Agentschap voor Natuur en Bos. Je kan niet zomaar iets, ergens plannen/planten. Iedereen wil leefbare steden en gemeenten 20/09/2011

Omdat. Agentschap voor Natuur en Bos. Je kan niet zomaar iets, ergens plannen/planten. Iedereen wil leefbare steden en gemeenten 20/09/2011 Agentschap voor Natuur en Bos Grammatica van de stedelijke groentaal Vibe 21 september 2011 Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor - het beleid - het duurzaam beheren en - versterken van natuur,

Nadere informatie

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. paden en verhardingen. Oostende donderdag 24 maart 2011 Hasselt donderdag 7 april 2011.

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. paden en verhardingen. Oostende donderdag 24 maart 2011 Hasselt donderdag 7 april 2011. Harmonisch Park- en Groenbeheer Studiedag paden en verhardingen Oostende donderdag 24 maart 2011 Hasselt donderdag 7 april 2011 Arcadis Arcadis De aanleg van paden en verhardingen in groengebieden is vaak

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20120910 In te vullen door de behandelende

Nadere informatie

31/03/2011. Nieuw technisch vademecum Paden en verhardingen. Even voorstellen? Werkveld Agentschap voor Natuur en Bos

31/03/2011. Nieuw technisch vademecum Paden en verhardingen. Even voorstellen? Werkveld Agentschap voor Natuur en Bos Technisch Vademecum Eva Troch Agentschap voor Natuur en Bos Studiedag Trage wegen 31/03/11 Even voorstellen? Het Agentschap voor Natuur en Bos Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beleid,

Nadere informatie

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wenst voor de zomermaanden 10 jobstudenten aan te werven voor de volgende functies:

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wenst voor de zomermaanden 10 jobstudenten aan te werven voor de volgende functies: Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wenst voor de zomermaanden 10 jobstudenten aan te werven voor de volgende functies: Functietitel: Administratief medewerker onthaal Afdeling/Dienst/Cel: Centrale

Nadere informatie

Project optimalisatie aanbod speelzones

Project optimalisatie aanbod speelzones Project optimalisatie aanbod speelzones 24/04/2017 Definitie SPEELZONES OF SPEELBOSSEN - stuk bos, natuurreservaat, weide waar kinderen, jongeren en begeleiders vrij kunnen spelen - paden verlaten - kampen

Nadere informatie

Aanvraag van een subsidie voor de ecologische bosfunctie

Aanvraag van een subsidie voor de ecologische bosfunctie Aanvraag van een subsidie voor de ecologische bosfunctie Agentschap voor Natuur en Bos Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 81 02 - Fax (02)553 81 05 1 CODE VAN DE AFDELING-001 JJMMDD

Nadere informatie

U neemt een vergunde mestopslag in gebruik die hoort bij een bestaande (leegstaande) exploitatie.

U neemt een vergunde mestopslag in gebruik die hoort bij een bestaande (leegstaande) exploitatie. FAQ s opslag van vaste dierlijke op landbouwgrond 1. Wat is vaste dierlijke mest? Onder vaste dierlijke mest wordt verstaan: champost stalmest vaste fractie na het scheiden van dierlijke mest dierlijke

Nadere informatie

Ruimtelijke. Ordening Planning. Ordening en Stedenbouw Provinciebestuur Vlaams-Brabant Dienst Ruimtelijke ordening Provincieplein 1 3010 Leuven

Ruimtelijke. Ordening Planning. Ordening en Stedenbouw Provinciebestuur Vlaams-Brabant Dienst Ruimtelijke ordening Provincieplein 1 3010 Leuven Adreslijst adviesinstanties volgens het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma s van 12-10-2007 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009 Harmonisch Park- en Groenbeheer Studiedag Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009 Bomen zijn belangrijke groenelementen in de publieke ruimte. Ze geven letterlijk en figuurlijk kleur aan

Nadere informatie

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen,

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen, Zaterdag 17 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak Bosgroepen Oost-Vlaanderen - Wachtebeke Dames en heren, Beste gedeputeerde(n), Beste

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Albert II-laan 20, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20071015

Nadere informatie

Regionaal Overleg Milieu. 6 maart 2018

Regionaal Overleg Milieu. 6 maart 2018 Regionaal Overleg Milieu 6 maart 2018 Zorgen voor meer en betere natuur, samen met u, dat is het Agentschap voor Natuur en Bos. Onze missie verandert niet, maar onze structuur wel. Zo maken we onze werking

Nadere informatie

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee t Paelsteenveld, Geef ons uw idee A. Inleiding t Paelsteenveld is een 10 hectare groot park in de kustgemeente Bredene. De dahliatuin telt variëteiten uit alle windstreken die s zomers de omgeving opfleurt.

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-01-160330 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten

Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten Onroerend Erfgoed Antwerpen Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 53 2018 ANTWERPEN Tel. +32 (0)3 224 62 10 Fax +32 (0)3 224 62 23 antwerpen@onroerenderfgoed.be

Nadere informatie

Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildschade of schade door beschermde soorten

Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildschade of schade door beschermde soorten Aanvraag van een vergoeding voor belangrijke wildscde of scde door beschermde soorten ANB-19-091126 ANB Antwerpen Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111/113 bus 63 2018 ANTWERPEN Tel. 03 224 62 62 - Fax

Nadere informatie

Vilda / Yves Adams. Wegwijs in het natuurbeheerplan AGENTSCHAP NATUUR & BOS

Vilda / Yves Adams. Wegwijs in het natuurbeheerplan AGENTSCHAP NATUUR & BOS Vilda / Yves Adams Wegwijs in het natuurbeheerplan AGENTSCHAP NATUUR & BOS Via een natuurbeheerplan wil Natuur en Bos eigenaars of beheerders van een natuurgebied of -reservaat ondersteunen. Met dat plan

Nadere informatie

Woensdag 23 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Renovatie Leopold II-Park - Nieuwpoort

Woensdag 23 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Renovatie Leopold II-Park - Nieuwpoort Woensdag 23 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Renovatie Leopold II-Park - Nieuwpoort Geachte burgemeester (Roland) Crabbe en schepenen, Dear

Nadere informatie

Bewegwijzering langs gewestwegen

Bewegwijzering langs gewestwegen Bewegwijzering langs gewestwegen Wat mag, wat niet? Duidelijke regels voor een beter wegbeeld Onze Vlaamse wegen staan dicht bezaaid met borden die de weg aangeven naar toeristische trekpleisters, hotels,

Nadere informatie

KWALITEITSNORMEN VOOR ZELFSTANDIGE WONINGEN EN KAMERS AGENTSCHAP WONEN VLAANDEREN NIEUW: DAKISOLATIENORM WONENVLAANDEREN.BE

KWALITEITSNORMEN VOOR ZELFSTANDIGE WONINGEN EN KAMERS AGENTSCHAP WONEN VLAANDEREN NIEUW: DAKISOLATIENORM WONENVLAANDEREN.BE KWALITEITSNORMEN VOOR ZELFSTANDIGE WONINGEN EN KAMERS NIEUW: DAKISOLATIENORM AGENTSCHAP WONEN VLAANDEREN WONENVLAANDEREN.BE Algemeen De Vlaamse Wooncode bepaalt de minimale normen waaraan woningen in Vlaanderen

Nadere informatie

Woonkwaliteit: de normen waaraan een woning of kamer moet voldoen. Toelichtingsbrochure

Woonkwaliteit: de normen waaraan een woning of kamer moet voldoen. Toelichtingsbrochure Woonkwaliteit: de normen waaraan een woning of kamer moet voldoen Toelichtingsbrochure 1. Aan welke normen moet een woning of kamer voldoen? 4 2. Wat wordt er gecontroleerd tijdens een woningonderzoek?

Nadere informatie

ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID

ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID V.U.: Agentschap Wonen-Vlaanderen, Koning Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel Vormgeving: Lien Van Cromphaut D/2009/3241/318 4 Inhoud Wat is een woning? 6 Wanneer is een

Nadere informatie

De VLM, uw partner in de open ruimte. Pag.1

De VLM, uw partner in de open ruimte. Pag.1 De VLM, uw partner in de open ruimte Pag.1 Wie zijn we? VLM of Vlaamse Landmaatschappij De Vlaamse Landmaatschappij is als agentschap van de Vlaamse overheid verantwoordelijk voor de inrichting van de

Nadere informatie

Woonkwaliteit: aan welke normen moet een zelfstandige woning of kamer voldoen? Nieuw: dakisolatienorm

Woonkwaliteit: aan welke normen moet een zelfstandige woning of kamer voldoen? Nieuw: dakisolatienorm Woonkwaliteit: aan welke normen moet een zelfstandige woning of kamer voldoen? Nieuw: dakisolatienorm 1. Inleiding: aan welke normen moet een woning voldoen? 5 2. Wat wordt er gecontroleerd tijdens een

Nadere informatie

Werken aan de Groene(re) Rand

Werken aan de Groene(re) Rand Werken aan de Groene(re) Rand Colloquium Stand van de Rand 22 oktober 2016 Enkele uitgangspunten Ambitieuze taakstelling Als je ver wil wandelen, ga dan samen Diversiteit in de Rand = per gebied specifieke

Nadere informatie

TARIEVEN VAN DE VERKEERSBELASTING EN EUROVIGNET voor vrachtwagens

TARIEVEN VAN DE VERKEERSBELASTING EN EUROVIGNET voor vrachtwagens Agentschap Vlaamse Belastingdienst TARIEVEN VAN DE VERKEERSBELASTING EN EUROVIGNET voor vrachtwagens Vlaamse Belastingdienst Bauwensplaats 13 bus 1 9300 Aalst FOD_FIN_infobrochure_vrachtwagens_2012.indd

Nadere informatie

Kinderen en jongeren staan open voor natuur, dat weet ik maar al te. goed. Wie het geluk heeft om tussen het groen op te groeien, kent de

Kinderen en jongeren staan open voor natuur, dat weet ik maar al te. goed. Wie het geluk heeft om tussen het groen op te groeien, kent de Zaterdag 27 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Plantdag project Speelgroen Tover jouw terrein om tot een groen avontuur Geachte burgemeester

Nadere informatie

vzw Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging In 1997 werd vzw Kempens Landschap opgericht om landschap en

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming in de kosten van hulpmiddelen en aanpassingen,

Nadere informatie

Jaarlijkse verklaring van rechtstreekse verkopen van melk en zuivelproducten voor het tijdvak

Jaarlijkse verklaring van rechtstreekse verkopen van melk en zuivelproducten voor het tijdvak Jaarlijkse verklaring van rechtstreekse verkopen van melk en zuivelproducten voor het tijdvak 2014-2015 (ALV) Markt- en Inkomensbeheer MIB-REF-084ME-140313 In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum

Nadere informatie

INVESTERINGSSUBSIDIES NATUUR OPROEP VOOR PRIVE-EIGENAARS, PRIVAATRECHTELIJKE PERSONEN EN LOKALE BESTUREN

INVESTERINGSSUBSIDIES NATUUR OPROEP VOOR PRIVE-EIGENAARS, PRIVAATRECHTELIJKE PERSONEN EN LOKALE BESTUREN INVESTERINGSSUBSIDIES NATUUR OPROEP VOOR PRIVE-EIGENAARS, PRIVAATRECHTELIJKE PERSONEN EN LOKALE BESTUREN INLEIDING Samen voor meer en betere natuur in Vlaanderen. Dat is de visie van het Agentschap voor

Nadere informatie

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure OE_PR-02-150416 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////T

Nadere informatie

Vrij spel in bossen en natuurreservaten: Wat mag en wat mag niet in speelzones. Eliza Romeijn-Peeters

Vrij spel in bossen en natuurreservaten: Wat mag en wat mag niet in speelzones. Eliza Romeijn-Peeters Vrij spel in bossen en natuurreservaten: Wat mag en wat mag niet in speelzones Eliza Romeijn-Peeters Even voorstellen Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) Wie en wat? - Enige milieuvereniging specifiek

Nadere informatie

Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen. Joachim Castelain, 8 mei 2012

Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen. Joachim Castelain, 8 mei 2012 Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen Joachim Castelain, 8 mei 2012 Inhoud presentatie 1. Oriëntering: eerstelijnsscan (AO) 2. Steun voor advies (AO) 3. Steun bij investeringen

Nadere informatie

uw kenmerk XXXXXXXXXXXX telefoonnummer 1700

uw kenmerk XXXXXXXXXXXX telefoonnummer 1700 XXXXX XXXXXX XXXXXXXXXXXXX 1 1700 DILBEEK BELGIE Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen Studietoelagen Koning Albert II-laan 15-1210

Nadere informatie

REGIONALE LANDSCHAPPEN IN LIMBURG KEMPEN & MAASLAND HASPENGOUW & VOEREN LAGE KEMPEN

REGIONALE LANDSCHAPPEN IN LIMBURG KEMPEN & MAASLAND HASPENGOUW & VOEREN LAGE KEMPEN REGIONALE LANDSCHAPPEN IN LIMBURG KEMPEN & MAASLAND HASPENGOUW & VOEREN LAGE KEMPEN VOORWOORD De belangrijkste onderscheidende kwaliteiten van Limburg ten opzichte van de rest van Vlaanderen zijn de bijzondere

Nadere informatie

ondersteunt uw gemeentelijk detailhandelsbeleid

ondersteunt uw gemeentelijk detailhandelsbeleid ondersteunt uw gemeentelijk detailhandelsbeleid Een vernieuwend gemeentelijk detailhandelsbeleid: een uitdaging! Een goede mix van winkelen, wonen en werken is de basis van een gezonde handelskern in steden

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer (nr. 6) VLAREM-aanpassing 30 dagen uitgedaagd Interne milieuzorg Subsidies materialenbeheer Projectoproep bebossing Projectoproep volkstuinen

Nadere informatie

Resultaten Brainstormevent Technopool Sierteelt

Resultaten Brainstormevent Technopool Sierteelt Resultaten Brainstormevent Technopool Sierteelt Bruno Gobin 1 Doel Brainstormevent Samenbrengen van verschillende actoren betrokken bij de realisatie van groen in onze leefomgeving kennisuitwisseling Stakeholders

Nadere informatie

TARIEVEN VAN DE VERKEERSBELASTING voor personenwagens, lichte vrachtwagens en aanverwanten

TARIEVEN VAN DE VERKEERSBELASTING voor personenwagens, lichte vrachtwagens en aanverwanten Agentschap Vlaamse Belastingdienst TARIEVEN VAN DE VERKEERSBELASTING voor personenwagens, lichte vrachtwagens en aanverwanten Geldig van 01/07/2010 tot en met 30/06/2011 Vlaamse Belastingdienst Bauwensplaats

Nadere informatie

Bij Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zorgen wij ervoor dat iedereen in Vlaanderen van de natuur kan genieten, nu en in de toekomst.

Bij Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zorgen wij ervoor dat iedereen in Vlaanderen van de natuur kan genieten, nu en in de toekomst. Bij Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zorgen wij ervoor dat iedereen in Vlaanderen van de natuur kan genieten, nu en in de toekomst. Samen met partners zijn we, als vakmannen en vrouwen van natuur,

Nadere informatie

SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5

SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5 11-12-2013 Samenwerkingsovereenkomst Vlaams Gewest gemeenten/steden/provincies Centraal Aanspreekpunt Lokale Overheden SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5 1. SO 2008-2013: einddatum particuliere subsidiedossiers

Nadere informatie

INVESTERINGSSUBSIDIES NATUUR OPROEP VOOR PRIVE-EIGENAARS, PRIVAATRECHTELIJKE PERSONEN EN LOKALE BESTUREN

INVESTERINGSSUBSIDIES NATUUR OPROEP VOOR PRIVE-EIGENAARS, PRIVAATRECHTELIJKE PERSONEN EN LOKALE BESTUREN INVESTERINGSSUBSIDIES NATUUR OPROEP VOOR PRIVE-EIGENAARS, PRIVAATRECHTELIJKE PERSONEN EN LOKALE BESTUREN INLEIDING Samen voor meer en betere natuur in Vlaanderen. Dat is de visie van het Agentschap voor

Nadere informatie

Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk?

Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk? Overlast en GAS: een geslaagd huwelijk? Studiedag CPS Beheren van de publieke ruimte 19 november, Mechelen Koen Van Heddeghem Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) Historiek GAS VVSG onderzoek

Nadere informatie

van onroerend erfgoed onroerenderfgoed.be

van onroerend erfgoed onroerenderfgoed.be Financiële VAREND ondersteuning ERFGOED bij aankoop IN VLAADEREN en beheer van onroerend erfgoed onroerenderfgoed.be onroerenderfgoed.be Deze folder maakt je als eigenaar of gebruiker van een onroerend

Nadere informatie

Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen

Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen Goede avond dames en heren, Meneer Vancauwenberghe (VLM), Schepen Balthazar, Gedeputeerde

Nadere informatie

Erkenningsaanvraag Schoolfruit Schooljaar

Erkenningsaanvraag Schoolfruit Schooljaar Erkenningsaanvraag Schoolfruit Schooljaar 2014-2015 (ALV) Markt- en Inkomensbeheer MIB-REF-070SFA-140811 In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB)

Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) Gebruik van de benaming persoon met een handicap In dit formulier wordt de benaming persoon met een handicap gebruikt om te verwijzen naar de persoon

Nadere informatie

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure OE_PR-02-150629 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////T

Nadere informatie

PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015

PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015 PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ Wijziging vereiste aantal analyseresultaten koolstofgehalte en zuurtegraad in de bodem in het kader van de randvoorwaarden In het

Nadere informatie

Vlaanderen. is ondernemen INNOVATIE START HIER AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN

Vlaanderen. is ondernemen INNOVATIE START HIER AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN Vlaanderen is ondernemen INNOVATIE START HIER AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN Innoveren & Ondernemen Innoveren is ondernemen en ondernemen is innoveren. Wie onderneemt moet elke dag een beetje innoveren

Nadere informatie

Stad Gent start twee proeftuinen voor ontharding

Stad Gent start twee proeftuinen voor ontharding 15 januari 2019, 14:50 (CET) Stad Gent start twee proeftuinen voor ontharding Door de klimaatverandering hebben we te kampen met hogere temperaturen en hevige regenval. We kunnen de klimaatverandering

Nadere informatie

Artikel 3. Deze overeenkomst beoogt de volgende doelstellingen :

Artikel 3. Deze overeenkomst beoogt de volgende doelstellingen : DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN EN BOSGROEP VLAAMSE ARDENNEN vzw Tussen enerzijds de Provincie Oost-Vlaanderen, vertegenwoordigd door de Bestendige Deputatie, waarvoor optreden de heer A. Denys, gouverneur,

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare

Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare Geachte gedeputeerde Decorte, Geachte burgemeester Martens, schepenen, mandatarissen,

Nadere informatie

30/10/2012. Technisch Vademecum Kruidachtigen. Inleiding. Het Agentschap voor Natuur en Bos. Foto: Evelyne Fiers

30/10/2012. Technisch Vademecum Kruidachtigen. Inleiding. Het Agentschap voor Natuur en Bos. Foto: Evelyne Fiers Technisch Vademecum Kruidachtigen Eva Troch Agentschap voor Natuur en Bos Platform Openbaar Groen 23/10/2012 Inleiding Het Agentschap voor Natuur en Bos 1 Werkveld Agentschap voor Natuur en Bos stadscentrum

Nadere informatie

Subsidiekanalen. voor groene speelruimte. Augustus 2010

Subsidiekanalen. voor groene speelruimte. Augustus 2010 Subsidiekanalen voor groene speelruimte Augustus 2010 Deze bundel geeft de subsidiekanalen voor groene speelruimte weer, die in januari 2010 voorhanden zijn. Uiteraard kunnen bepalingen wijzigen, subsidies

Nadere informatie

Opdracht. Hoe? Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld. Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid:

Opdracht. Hoe? Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld. Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid: Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld 25/02/2011 Opdracht Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid: Bedrijven door de crisis helpen Meer en sterker ondernemerschap Een meer groene

Nadere informatie

Vernieuwen zit in onze natuur

Vernieuwen zit in onze natuur Vernieuwen zit in onze natuur Zorgen voor meer en betere natuur, samen met u, dat is het Agentschap voor Natuur en Bos. We willen snel en eenvoudig werken en zetten hierbij transparantie en innovatie centraal.

Nadere informatie

Voor bos relevante passages uit de BELEIDSNOTA LEEFMILIEU EN NATUUR 2009-2014 van Vlaams minister Joke SCHAUVLIEGE

Voor bos relevante passages uit de BELEIDSNOTA LEEFMILIEU EN NATUUR 2009-2014 van Vlaams minister Joke SCHAUVLIEGE Voor bos relevante passages uit de BELEIDSNOTA LEEFMILIEU EN NATUUR 2009-2014 van Vlaams minister Joke SCHAUVLIEGE P5. 2. Managementsamenvatting Inzake biodiversiteit kan Vlaanderen in 2020 de vergelijking

Nadere informatie

Groene gemeente Trefdag Lokale besturen Sien Cromphout & Rani Bracke

Groene gemeente Trefdag Lokale besturen Sien Cromphout & Rani Bracke Groene gemeente 24-11-16 Trefdag Lokale besturen Sien Cromphout & Rani Bracke Ecologisch Educatief Groene gemeente Economisch Recreatief Gezondheid Groen speelweefsel Wat? Waarom? Waar en hoe? Ideeën en

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

Stedenfonds.

Stedenfonds. 1 Stedenfonds Welke lokale besturen komen in aanmerking De 13 centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Het stedenfonds richt zich ook tot de VGC, maar de VGC valt niet onder het toepassingsgebied

Nadere informatie

1 DE VACATURE IN HET KORT

1 DE VACATURE IN HET KORT Agentschap voor Natuur en Bos zoekt een straffe Projectcoördinator Contractueel (80%): 12 maanden: 1 september 2017 31 augustus 2018 Niveau: A Rang: A1 Graad: Adjunct van de directeur (A111) Met standplaats:

Nadere informatie

Briefadvies. roep. Datum

Briefadvies. roep. Datum Briefadvies Verlenging definitieve erkenning Bosg roep Kempense Heuvelrug De verlenging van de definitieve erkenning van de Bosgroep Kempense Heuvelrug voor de periode 2013-2018 Datum van goedkeuring Volgnummer

Nadere informatie

Agenda Groen voor de Stad

Agenda Groen voor de Stad Agenda Groen voor de Stad Een nieuw Haags groenbeleid Derde stadsgesprek, 19 april 2016 Programma 1. Opening 2. Presentatie: resultaten gesprek met de stad 3. Deelsessies 4. Vervolg 5. Afronding en borrel

Nadere informatie

Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid

Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid Inhoudstafel Wat is een woning? 3 Hoe verloopt de procedure ongeschiktheid/ onbewoonbaarheid?

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning

Aanvraag voor ondersteuning Aanvraag voor ondersteuning Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag voor ondersteuning in. Voor de volgende soorten ondersteuning kunt u op het VAPH een beroep

Nadere informatie

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019

Infomoment Plattelandsprojecten Waasland. 18 februari 2019 Infomoment Plattelandsprojecten Waasland 18 februari 2019 PLATTELANDSONTWIKKELING? Plattelands(ontwikkelings)projecten 2015-2020 Ongeveer 15 miljoen euro voorzien in Oost-Vlaanderen Verschillende maatregelen

Nadere informatie

GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie.

GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie.be GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD foto Marko van der Steenhoven PERSBERICHT Antwerpen,

Nadere informatie

Deze overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar en gaat in op 1 januari 2017 en loopt tot en met 31 december 2019.

Deze overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar en gaat in op 1 januari 2017 en loopt tot en met 31 december 2019. Samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en de provincie [in te vullen] over de projectfinanciering van Bosgroepen en Regionale Landschappen Tussen enerzijds het Vlaamse Gewest,

Nadere informatie

Bruggenbouwer op het platteland. De Vlaamse Landmaatschappij

Bruggenbouwer op het platteland. De Vlaamse Landmaatschappij De Vlaamse Landmaatschappij Al meer dan 75 jaar zet de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zich in voor de omgevingskwaliteit op het Vlaamse platteland en in de stadsrand. Gebiedsgericht en altijd samen met

Nadere informatie

INGROENEN VAN BEGRAAFPLAATSEN. voor een betaalbaar onderhoud zonder pesticiden

INGROENEN VAN BEGRAAFPLAATSEN. voor een betaalbaar onderhoud zonder pesticiden INGROENEN VAN BEGRAAFPLAATSEN voor een betaalbaar onderhoud zonder pesticiden "Citaat kerkhof Maasmechelen VOOR DE GEMEENTE Ecologisch en eenvoudig onderhoud zonder pesticiden en/ of onkruidbranders en

Nadere informatie

Samenvatting Stap 1: Overzicht huidige beloningsstructuur voor producten en diensten

Samenvatting Stap 1: Overzicht huidige beloningsstructuur voor producten en diensten Samenvatting 1 In Nederland, maar ook internationaal gezien, is er een toenemende vraag naar duurzame en hernieuwbare grondstoffen en brandstoffen. Men zoekt bovendien naar oplossingen om klimaat- en milieuproblemen

Nadere informatie

Rol voor private eigenaars bij bosuitbreiding in Vlaanderen

Rol voor private eigenaars bij bosuitbreiding in Vlaanderen PERSBERICHT 5 december 2017 Rol voor private eigenaars bij bosuitbreiding in Vlaanderen Bossen in Vlaanderen zijn een waardevol goed en verdienen onze permanente aandacht. Vanuit het Aanspreekpunt Privaat

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

De Vlaamse Landmaatschappij

De Vlaamse Landmaatschappij De Vlaamse Landmaatschappij Al meer dan 75 jaar zet de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zich in voor de omgevingskwaliteit op het Vlaamse platteland en in de stadsrand. Gebiedsgericht en altijd samen met

Nadere informatie

Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven

Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven Informatie voor patiënten Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven 2 Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven 3 Inleiding

Nadere informatie

Hoofdlijnen Natuurrapport 2007

Hoofdlijnen Natuurrapport 2007 Hoofdlijnen Hoofdlijnen Natuurrapport 2007 Biodiversiteit Verstoringen/bedreigingen Duurzaam gebruik Hoofdlijnen Natuurrapport 2007 Biodiversiteit Verstoringen/bedreigingen Duurzaam gebruik Toestand plant-

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: E.F. Weijdema 070-441 67 48 ef.weijdema@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016

Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016 Registratienummer DSB 2016.297 RIS294705 Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016 De wereld om ons heen is in beweging en ook onze stad verandert. Den Haag is echter nog steeds

Nadere informatie

Projectoproep Natuur in je Buurt Barbara Geschier Agentschap voor Natuur en Bos

Projectoproep Natuur in je Buurt Barbara Geschier Agentschap voor Natuur en Bos Projectoproep Natuur in je Buurt 2019 Barbara Geschier Agentschap voor Natuur en Bos Er wordt meer en meer bewijs verzameld dat de natuur positieve effecten heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid,

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE NATUUR - EN LANDSCHAPSPLOEGEN. Lokale besturen en sociale economie zetten samen het natuurbeleid om in de praktijk

INTERGEMEENTELIJKE NATUUR - EN LANDSCHAPSPLOEGEN. Lokale besturen en sociale economie zetten samen het natuurbeleid om in de praktijk INTERGEMEENTELIJKE NATUUR - EN LANDSCHAPSPLOEGEN Lokale besturen en sociale economie zetten samen het natuurbeleid om in de praktijk INL: EEN PUBLIEK PRIVATE SAMENWERKING De samenwerking tussen het lokale

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Intekening en rapportering

Samenwerkingsovereenkomst Intekening en rapportering Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Intekening en rapportering 3 niveau s (basis, onderscheiding, projecten) Jaarlijks ondertekenen Voor 2012 - basis GR 06/12/2011 Jaarlijks

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-86-180730 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bosbeheerplanning in Vlaanderen

Bosbeheerplanning in Vlaanderen Achtergrond 2 typen Doel/Voordelen/Procedure Case Meerdaalwoud,Heverleebos & Egenhovenbos Achtergrond Bosbeheer in Vlaanderen = bevoegdheid Vlaamse Overheid Bos in Vlaanderen: 10,8% bos = ca. 146.000 ha

Nadere informatie

Gewijzigde prioriteiten voor de Vlaamse Wooninspectie SITUERING

Gewijzigde prioriteiten voor de Vlaamse Wooninspectie SITUERING Gewijzigde prioriteiten voor de Vlaamse Wooninspectie SITUERING De Vlaamse Wooninspectie (onderdeel van het agentschap Inspectie RWO) staat in voor de strafrechtelijke handhaving van de elementaire veiligheids-,

Nadere informatie

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer (nr. 8) Slotevent financiering klimaatplannen SO-projecten: rapportering Subsidies materialenbeheer Subsidies groenprojecten Campagne

Nadere informatie

Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen

Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen NOTA Datum: 2 april 2015 Van: Dienst Economie en Internationale Samenwerking Team Sociale Economie Onderwerp: projectoproep 2 april 2015 Subsidies voor sociale economie projecten in de provincie Antwerpen

Nadere informatie

uw kenmerk 1 telefoonnummer 1700

uw kenmerk 1 telefoonnummer 1700 XXXXXXX XXXXX XXXXXXXXXXXXX X 1700 DILBEEK BELGIE Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen Studietoelagen Koning Albert II-laan 15-1210

Nadere informatie

Reliëfwijzigingen in overstromingsgebied. Leiegardens 2014, Your Estate Solution

Reliëfwijzigingen in overstromingsgebied. Leiegardens 2014, Your Estate Solution Reliëfwijzigingen in overstromingsgebied Leiegardens 2014, Your Estate Solution Algemeen deel: Handhaving RO 1. Bevoegde instanties 2. Contactgegevens 3. Handhavingsprioriteiten RO 4. Handhavingstraject

Nadere informatie

UW WONING WERD ONGESCHIKT EN/OF ONBEWOONBAAR VERKLAARD. WAT NU? Vlaanderen AGENTSCHAP WONEN VLAANDEREN WONENVLAANDEREN.BE.

UW WONING WERD ONGESCHIKT EN/OF ONBEWOONBAAR VERKLAARD. WAT NU? Vlaanderen AGENTSCHAP WONEN VLAANDEREN WONENVLAANDEREN.BE. Vlaanderen is wonen UW WONING WERD ONGESCHIKT EN/OF ONBEWOONBAAR VERKLAARD. WAT NU? Toelichtingsbrochure ongeschiktheid onbewoonbaarheid AGENTSCHAP WONEN VLAANDEREN WONENVLAANDEREN.BE Wat is een woning?...

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

nr. 179 van ELISABETH MEULEMAN datum: 1 december 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Project 'Pimp je Speelplaats - Stand van zaken

nr. 179 van ELISABETH MEULEMAN datum: 1 december 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Project 'Pimp je Speelplaats - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 179 van ELISABETH MEULEMAN datum: 1 december 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Project 'Pimp je Speelplaats - Stand van zaken Op maandag

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur. 10 december 2018, Kortrijk

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur. 10 december 2018, Kortrijk Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur 10 december 2018, Kortrijk Natuur in Vlaanderen (VEN) Bedrijvigheid in Vlaanderen Bedrijvigheid in Vlaanderen Vlaanderen bestaat voor 50.220

Nadere informatie