Een Samba ADDC maken. Linux- wachtwoord: Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Samba ADDC maken. Linux- wachtwoord: Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123!"

Transcriptie

1 Een Samba ADDC maken Videoversie van deze handleiding: w In deze handleiding maken we een Active Directory Domain Controller gebaseerd op Linux met Samba. De instellingen die wij gebruiken zijn als volgt: Domein: linuxdomein.local Server hostname: serverx Volledige servernaam (in domein): serverx.linuxdomein.local Linux- accountnaam: Administrator Linux- wachtwoord: hoi Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123! Samba versie 4 is ideaal en ontworpen om als een Active Directory Domein Controller te kunnen functioneren, zolang je genoeg neemt met 1 forest met daarin 1 domein. In de toekomst worden mogelijk meerdere forests en meerdere domeinen ondersteunt, maar dat is nu nog niet het geval. In de volgende handleiding gaan we een Samba ADDC maken gebaseerd op Ubuntu Server LTS. Laten we beginnen! 1. Hardware voorbereiden a. Benodigdheden: i. Een vooraf opgezet netwerk (bedraad) ii. Een lege CD of USB opslagapparaat van minimaal 1GB iii. De server zelf. b. Minimalen systeemeisen server (niet aanbevolen voor dagelijks gebruik): i. 300 MHz x86 (Intel of AMD) processor ii. 128 MiB RAM; 256 MiB voor een virtuele installatie iii. 1 GB vrije schijfruimte iv. (Geïntegreerde) Grafische Kaart en Monitor die een resolutie van minimaal 640x480 kunnen weergeven. v. CD drive of USB- opslagapparaat (voor de installatie). 2. Ubuntu Server Installatie CD/USB maken a. Download Ubuntu Server van: i. Op het moment van schrijven is de nieuwste versie. Toch wordt aanbevolen Ubuntu Server LTS te gebruiken. LTS staat voor Long Term Support en dat is de Ubuntu versie die 5 jaar wordt ondersteund. b. Maak je een CD? i. Brand het ISO bestand op CD met je favoriete applicatie. Het werkt ook perfect met de ingebouwde ISO- brander van Windows 7/8 of het schijfhulpprogramma in Mac OS X. Het werkt ook met de ISO- brander die Ubuntu meelevert. c. Maak je een USB? i. Gebruik een hulpprogramma om de ISO op USB te zetten. Een aanbevolen tool hiervoor is bijvoorbeeld Universal USB Installer. (http://www.pendrivelinux.com/universal- usb- installer- easy- as /)

2 ii. Ik ga niet helemaal uit de doeken doen hoe dit werkt, het spreekt eigenlijk wel voor zich. Kies je USB- stick, distro (Ubuntu Server in ons geval), selecteer de ISO en klik volgende. Klaar is je USB stick. 3. Installeer Ubuntu Server a. Stop je CD in het CD- ROM station of steek je USB- stick in een vrije USB poort. b. Start op vanaf de CD- ROM of USB- stick. c. De installatie start. Kies de gewenste taal en klik op enter. Kies daarna Ubuntu Server Installeren d. Er kan een melding komen dat de vertaling niet compleet is en dat je onvertaalde dialogen kan tegenkomen. We don t care en kiezen de standaard optie Ja. e. In het volgende scherm kies je de locatie (Nederland in mijn geval) f. Kies in het volgende scherm voor Nee bij toetsenborddetectie en kies je toetsenbordindeling uit de lijst (Ik kies voor Engels US en vervolgens in de volgende lijst voor Engels US, internationaal met dode toetsen)

3 g. De installatiemodules worden nu geladen Duurt niet lang! h. In het volgende scherm kies je de hostname van de server (computernaam). Let op, de hostname die je hier kiest wordt straks de hostname die de server gebruikt binnen het domein. i. Oké, nu maken we een gebruiker. Er wordt gezegd dat je eerst je volledige naam mag invullen. Ik kan dus Remco de Man invullen maar kies hier voor dit voorbeeld voor Administrator. j. Nu kies je de gebruikersnaam waarmee je straks daadwerkelijk inlogt. Omdat ik in het vorige scherm voor Administrator heb gekozen staat er alvast administrator ingevuld. Dit is voor dit voorbeeld prima, maar je kunt hier ook iets anders kiezen. Let erop dat deze alleen uit kleine letters, cijfers en

4 speciale tekens mag bestaan. (hoofdletters en spaties zijn niet toegestaan). k. Nu wordt er 2x om een wachtwoord gevraagd. Kies hier je eigen wachtwoord. Ik kies voor een James Bond- like veilig wachtwoord voor dit voorbeeld, namelijk hoi. l. De volgende vraag is of we onze persoonlijke map willen versleutelen. Het is aan jezelf of je dat doet. Het is eigenlijk niet belangrijk voor de algehele veiligheid van de server. Dus ik doe het niet. m. Oké, we gaan nu de schijven indelen. Hier is het punt waar het creepy wordt. Kies Handmatig in het eerste scherm.

5 n. Je komt nu in een scherm met je harde schijven. In mijn voorbeeld werk ik in een Parallels Virtuele PC, met 1 HDD. Deze gaan we partitioneren. Kies de schijf die je wilt partitioneren. o. Ik krijg de melding dat ik nog geen schijfindelingstabel op de schijf heb. Dat is niet zo raar, want deze virtuele PC is net aangemaakt. Ik maak een schijfindelingstabel door op Ja te drukken. p. In mijn overzicht heb ik nu VRIJE RUIMTE op de schijf. Ik kies deze zodat ik kan gaan partitioneren. q. In het volgende scherm kies ik voor Een nieuwe partitie aanmaken. r. Onder normale omstandigheden is het logisch dat een server meerdere harde schijven heeft. Omdat ik in dit voorbeeld 1 harde schijf gebruik ga ik meerdere partities maken. Ik kies dus in het volgende voorbeeld om 50% van de schijf te gebruiken. Onder normale omstandigheden zou je hier

6 bijvoorbeeld 100% kunnen kiezen.

7 s. Ik kies voor een Primaire Partitie en ga verder. t. Vervolgens wordt gevraagd of ik de nieuwe partitie aan het begin of het einde van de vrije ruimte wil maken. Ik kies gewoon voor het begin. Als je de hele harde schijf gebruikt voor de partitie (en dus voor 100% hebt gekozen), dan krijg je deze vraag niet. u. Nu krijg je informatie over de partitie. Dit is belangrijk. Kies bij Gebruiken als: voor Ext4 loggend bestandssysteem. Op deze eerste partitie gaan we het OS installeren, en kies ik dus bij aanhechtpunt voor /, de root van het UNIX/Linux bestandssysteem. De rest kan op de standaardinstellingen blijven staan.

8 v. Ik maak nog een partitie op dezelfde schijf. Dit gaat op dezelfde manier als net. Je zou ook op eventuele andere harde schijven partities kunnen aanmaken. Het enige verschil is met het maken van de OS partitie, is dat het aanhechtpunt verschilt. Bij het aanhechtpunt kies je nu voor Aanhechtpunt handmatig invoeren en voer je bijvoorbeeld in: /data. Als je meerdere datapartities/hdd s hebt kun je bijvoorbeeld kiezen voor /datax, waarbij je de X steeds vervangt door een oplopend nummer. Het is ook aanbevolen een swap partitie te maken. Deze partitie kan worden gebruikt als wisselgeheugen als het RAM volraakt. Om deze partitie te maken, maak je een partitie alleen kies je bij Gebruiken als: voor Wisselgeheugen (swap area). Verder hoef je voor die partitie niks in te stellen. w. Oké, het indelen van de partities is klaar, en ziet er nu bij mij zo uit. Dit kan bij jouw natuurlijk anders zijn. We sluiten de schijfindeler en schrijven de veranderingen naar de schijf.

9 x. Nadat je de schijfindeler hebt gesloten worden de partities aangemaakt en het basissysteem geïnstalleerd. Dit duurt even, dus gun jezelf een koekje. Als er wordt gevraagd om Proxy- gegevens, kun je deze invullen. Heb je geen proxy? Dan laat je het leeg en ga je verder. y. De volgende vraag gaat over automatische updates. Standaard is de instelling geen automatische updates. Dit is alleen echter niet aan te bevelen. Vaak willen serverbeheerders zelf controle houden op de updates maar voor het doel van deze server zou ik automatische beveiligingsupdates zeker activeren. Dat kies ik dus ook. De optie systeem beheren met landscape is geen optie voor ons. Je moet dan een landscape abonnement bij Canonical (het bedrijf achter Ubuntu) afsluiten.

10 z. Nu volgt de software- selectie. Schakel in dit scherm (met de spatiebalk) alleen OpenSSH server in. Ga daarna verder. aa. Nu wordt de rest van de programmatuur geïnstalleerd. Dit duurt weer even. Als je honger hebt kun je nog een koekje nemen. bb. Daarna wordt GRUB geïnstalleerd. Dit is de bootloader van het besturingssysteem. Als gevraagd wordt of je GRUB in het MBR van de schijf wilt installeren, kies dan voor Ja.

11 cc. Vervolgens krijg je de melding dat de installatie is voltooid. Dat is mooi. Haal de CD- ROM uit het Cd- Romstation of de USB- stick uit de USB- poort en kies volgende. dd. Het systeem wordt nu herstart. We kunnen verder met de volgende stap. 4. Het systeem voorbereiden op de installatie van de Samba ADDC a. Log in op het systeem met je gebruikersnaam en James Bond- like veilige wachtwoord zoals je dat bij de installatie hebt opgegeven. Let op! In Linux wordt het wachtwoord terwijl je het typt niet weergegeven, ook niet als sterretjes of puntjes.

12 b. We zijn ingelogd. Laten we beginnen met updaten van de server. Ubuntu maakt gebruik van de pakketmanager apt. We laten apt dus nu alle pakketten (software) updaten. Voer het volgende commando uit: sudo apt-get update Even weten wat dit doet. sudo is het eerste commando. Het staat voor superuser do en is eigenlijk een commando om iets als beheerder uit te voeren, net zoals op Windows Pc s. apt- get is het hoofdcommando van de pakketmanager, apt. Het update commando van apt- get zal de pakketlijsten updaten. Dit is nog niet het updaten van de pakketten zelf, maar eigenlijk het zoeken naar updates. c. sudo vraagt zo goed als altijd om je James Bond like veilige wachtwoord. Voer deze nu in. Ook hier zie je weer niks, maar Linux zal je typen gewoon begrijpen. d. De pakketlijsten worden opgehaald. Dat duurt eventjes.

13 e. Als de pakketlijsten zijn opgehaald, kunnen we updaten. Dat doen we door weer apt- get als beheerder uit te voeren, maar nu met het dist- upgrade commando. sudo apt-get dist-upgrade f. Apt zal laten zien dat er wel wat pakketten zijn om te updaten. Er wordt gevraagd of je zeker bent dat je dat wilt. Bevestig dit met de J van Ja. (In het Engels de Y van Yes). g. De pakketten worden gedownload en geïnstalleerd. Net na de installatie zal dat wel even duren. Dus neem wat drinken of speel een spel op je superluxe smartphone. h. Nadat de pakketten zijn geïnstalleerd kun je het beste de nieuwe server even herstarten. Doe dit als beheerder met het commando reboot. sudo reboot i. Het rebooten zal opvallend snel gaan. Dat is ook niet zo raar, we hebben nog helemaal niet veel geïnstalleerd! j. We zijn opnieuw opgestart. Laten we weer inloggen en de netwerkinstellingen wijzen. Log in. k. De netwerkinstellingen van Ubuntu zijn vastgelegd in het bestand /etc/network/interfaces. Die gaan we bewerken met de kladblok - like applicatie van linux: nano. Deze voeren we als beheerder uit. sudo nano /etc/network/interfaces l. Als je je wachtwoord hebt ingevoerd kom je in nano terecht. Navigeer met de pijltjestoetsen en wijzig wat nodig is. Ergens in het bestand staat de netwerkcontroller van de server. Als je er meerdere hebt kan dit ingewikkelder zijn. Meestal is eth0 de primaire netwerkkaart. Dit kan echter ook eth1, eth2, ethx zijn. Wij gaan hier uit van eth0. m. Ergens in het bestand zal staan iface eth0 inet dhcp. Dit gaan wij veranderen en we gaan er wat aan toevoegen. Verander iface eth0 inet dhcp naar iface eth0 inet static en voeg daarachter de volgende regels toe:

14 address network netmask gateway Je voelt natuurlijk wel aankomen dat deze instellingen door je eigen netwerkinstellingen veranderd dienen te worden. Je address wordt het statische IP- adres van de server. De rest van de netwerkinstellingen spreken eigenlijk voor zich. n. Met CTRL- X sluit je Nano. Als er wordt gevraagd om je instellingen op te slaan doe je dit natuurlijk. Kies voor Y om de wijzigingen op te slaan. Daarna vraagt nano naar welk bestand je de wijzigen wilt opslaan. Behoud het interfaces bestand wat al staat ingevuld en druk Enter. o. Terug op de command- line gaan we de DNS- servers toevoegen aan resolvconf. Dit is een script wat de DNS servers beheerd. We wijzigen het script voor resolvconf door het bestand /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base te openen in nano. Voer dus uit (als beheerder met sudo): sudo nano /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base p. Nadat je (eventueel) je wachtwoord hebt ingevoerd, kom je in een leeg bestand terecht. Voeg hier DNS servers aan toe door op de regel nameserver x.x.x.x te zetten. Hierin moet je x.x.x.x vervangen door het IP- adres van de DNS- server. Laten we kiezen voor de DNS- servers van Google in dit voorbeeld. We doen dit door de volgende twee regels toe te voegen: nameserver nameserver q. Opnieuw sluiten we nano met CTRL- X. Kies voor Y om de wijzigingen op te slaan. Daarna vraagt nano naar welk bestand je de wijzigen wilt opslaan. Behoud het bestand wat al staat ingevuld en druk Enter. r. Terug op de command- line gaan we de netwerkinterface herstarten. Zo hoeven we niet de hele server te herstarten om het netwerk opnieuw in te laden. We voeren 2 commando s uit. 1 om het DNS gedeelte van de server te herstarten en 1 voor de netwerkinterfaces. We moeten de volgende commando s uitvoeren: sudo service resolvconf restart sudo service networking restart Dit is een commando wat we ook wel in 1 regel kunnen schrijven. We doen daarom: sudo service resolvconf restart && sudo service networking restart s. Test of je verbinding hebt met internet door een website te pingen die altijd online is, zoals die van Google. Doe dit net zoals op Windows met het ping command. Hiervoor hoef je geen beheerder te zijn. ping google.nl

15 t. Het pingen gaat door totdat je CTRL- C doet. Als je antwoord krijgt van Google kun je concluderen dat er een stabiele verbinding is. Gebruik dus CTRL- C om het testen te stoppen. u. Nu we up- to- date zijn en de netwerkinstellingen zijn ingesteld kunnen we ook wel vanaf afstand op de server inloggen. Dat is onze volgende stap. 5. Vanaf afstand inloggen op de server voor de installatie van Samba. a. Omdat we bij de installatie van Ubuntu Server hebben gekozen voor de OpenSSH server kunnen we nu op afstand inloggen op de server. In Linux en Mac OS X kan dit heel makkelijk met het terminal commando ssh. In Windows moet je hiervoor een programma zoals PuTTY (http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html) hebben. b. Wij gaan hier uit van een UNIX gebaseerd systeem met het ssh commando (hier Mac OS X), maar PuTTY zal niet veel anders werken. We loggen in met het statische IP adres wat we de server hebben gegeven. We doen ssh Omdat ik een virtuele server gebruik, is het IP- adres Op jouw server heb je het IP- adres in de vorige stap ingesteld. We loggen in: ssh De eerste keer dat je verbind zal worden gevraagd om bevestiging. In Linux en Mac OS X beantwoord je dit met yes. In PuTTY kun je op de knop yes drukken in het venster wat in beeld komt.

16 c. Nu vul je je wachtwoord in. Ook hier komt deze weer niet in beeld. Ook in PuTTY op Windows niet. d. Oké, als het goed is zie je zoiets als het plaatje hieronder. We zijn dan extern ingelogd op de server. 6. Samba installeren a. We gaan nu samba installeren. We doen dit via de externe verbinding die we nu hebben gemaakt. Het voordeel hiervan is dat we links naar de terminal/putty kunnen kopiëren en plakken en het terminalvenster/venster van PuTTY groter kunnen maken. Ik ga ervanuit dat je nu ingelogd bent.

17 b. Voor dat we samba downloaden hebben we eerst een aantal hulppakketten nodig. Dit zijn pakketten om Samba straks te kunnen bouwen en te laten werken. Het volgende commando bevat alle pakketten (als je extern bent ingelogd kun je nu dus gewoon kopiëren en plakken!): sudo apt-get install build-essential pkg-config libkrb5-dev libacl1-dev libattr1-dev python2.7-dev libpam0g-dev libldap2-dev git c. Voer je wachtwoord in en bevestig met J dat je de pakketten wilt installeren. Het zou kunnen dat apt aangeeft dat je voor deze pakketten nog een aantal pakketten nodig hebt. Deze worden automatisch geïnstalleerd. Dat is niet erg. Het downloaden en installeren kan even duren. Waarschijnlijk is het alweer tijd voor een koekje? d. Oké, nu gaan we samba downloaden. Dit doen we via GIT. We gaan dus een GitHub repository klonen naar een temporary map die we in onze home folder aanmaken. We beginnen met de map. We maken hem aan en gaan de map meteen binnen: mkdir samba && cd samba e. Nu gaan we samba ophalen uit de samba Git Repository. We gebruiken de stable- branche. We willen geen instabiliteitsproblemen hebben op een productieserver. Voer het volgende commando uit om de repository- branche te klonen: git clone -b v4-0-stable git://git.samba.org/samba.git samba-v4-0-stable f. Ook dit kan weer even duren. Het beste pak je alvast het hele pak koekjes, anders blijf je lopen. We wachten tot het is voltooid. g. Als de download is voltooid hebben we nog geen werkende samba. We hebben slechts de source- code van samba. Deze zullen we eerst moeten compileren. Dit is gelukkig niet te moeilijk. Eerst moeten we onze gekloonde map binnengaan. Dit doen we gewoon met cd. cd samba-v4-0-stable

18 h. In de samba- v4-0- stable map bevinden zich alle benodigde bestanden. Laten we gaan compileren. Hiervoor moeten we samba eerst configureren. Doe dit door het volgende commando als beheerder uit te voeren:./configure. sudo./configure i. Als het configureren klaar is (kan even duren, vandaar dat je alle koekjes moest pakken) kunnen we echt gaan compileren of bouwen. We doen dit door het volgende commando uit te voeren: sudo make

19 j. Oké, het bouwen zal ook wel even geduurd hebben. We zijn er nu bijna! Samba is gebouwd maar moet nog geïnstalleerd worden. Dit doen we door het laatste commando uit te voeren: sudo make install k. Als het installeren is voltooid (je pak koekjes zal nu wel leeg zijn) kunnen we naar de map waar samba is geïnstalleerd, namelijk /usr/local/samba. Laten we naar die map gaan met: cd /usr/local/samba l. Oké, samba is nu wel geïnstalleerd, maar is nog geen ADDC (Active Directory Domain Controller). Dat gaan we nu veranderen. Voer het volgende commando uit: sudo bin/samba-tool domain provision m. Er worden nu een aantal vragen gesteld (erg kort geformuleerd zijn ze wel!). Vul voor Realm: je hele domein met top level domein. Wij kiezen in dit voorbeeld voor linuxdomein.local n. De volgende vraag is Domain. Hier vul je het nieuwe domein in zonder top level domein. Dit is dus linuxdomein. o. Vervolgens wordt gevraagd om de Server role:. Vul hier dc in, wat staat voor domain controller. Bij DNS backend: vul je niks in en druk je op enter. Vervolgens vul je bij DNS forwarder IP address: het IP- adres van de server in. p. Als laatste wordt gevraagd om een Administrator password:. Dit is het wachtwoord wat de administrator van de domein controller krijgt. Verwar dit niet met het wachtwoord van de administrator van de server. Die hebben we al opgegeven d.m.v. sudo. In het voorbeeld kiezen we hier Hoi123!, omdat dit wachtwoord sterker moet zijn.

20 q. Het domein wordt nu ingesteld. Je krijgt zoiets als hieronder staat. Je domein is nu klaar voor gebruik. r. Nu het domein klaar is voor gebruik, moeten we er nog voor zorgen dat samba bij het starten van de server ook opstart. Dat gaan we nu doen door met nano de opstartcommando s te bewerken. Het volgende commando: sudo nano /etc/rc.local s. Als je het bestand geopend hebt, voeg je toe voor de regel met exit 0 de volgende regel: /usr/local/samba/sbin/samba Je krijgt dus iets als het onderstaande.

21 t. We sluiten nano met CTRL- X. Kies voor Y om de wijzigingen op te slaan. Daarna vraagt nano naar welk bestand je de wijzigen wilt opslaan. Behoud het bestand wat al staat ingevuld en druk Enter. u. Laten we nu samba meteen opstarten. Voer het volgende commando uit: sudo /usr/local/samba/sbin/samba v. Laten we testen of we verbinding kunnen maken. Gebruik daarvoor het volgende commando: /usr/local/samba/bin/smbclient //localhost/netlogon -UAdministrator%'Hoi123!' -c 'ls' Op deze manier loggen we in op het domein met de domeinadministrator. Alleen het wachtwoord tussen de apostrofjes, bij mij Hoi123! moet je veranderen. Anders krijg je een NT_STATUS_LOGON_FAILURE. w. Als je verbinding hebt gemaakt ben je klaar met het instellen van het domein aan de linux kant. Het enige wat je nog kan instellen aan de linux kant zijn de shares. Dat doen we in de volgende stap. 7. Samba shares maken a. Om samba shares te maken gaan we het configuratiebestand van samba, smb.conf, bewerken. We openen dat met nano, als beheerder, natuurlijk. sudo nano /usr/local/samba/etc/smb.conf a. Aan het eind van het bestand kunnen we onze share aanmaken. Een share ziet er zo uit: [testshare] path = /data/share comment = Dit is een test share read only = no Hierin is testshare (tussen de blokhaken) de sharenaam. Straks maken we verbinding hiermee via \\serverx\testshare. Bij path geeft je de locatie op waar de share zich op het linux bestandssysteem bevindt. Wij gaan deze plaatsen op de datapartitie in de map share, dus /data/share. Bij comment kun je een opmerking over de share opgeven. Daarnaast is read only = no belangrijk als je wilt kunnen schrijven naar de share. Dit zijn nog geen gebruiker gerelateerde rechten, het is een masterfunctie. Als je read only op yes zet, kun je zelfs als domeinadministrator de share niet bewerken.

22 b. Maak eventueel nog een paar shares aan. Dit kan door meerdere van dit soort dingen toe te voegen. Je eindigt met zoiets als hieronder. c. We sluiten nano met CTRL- X. Kies voor Y om de wijzigingen op te slaan. Daarna vraagt nano naar welk bestand je de wijzigen wilt opslaan. Behoud het bestand wat al staat ingevuld en druk Enter. d. Voordat de shares werken moeten we de mappen van de shares nog aanmaken. Daarnaast geef ik meteen de goede rechten mee. In mijn geval doe ik dus: sudo mkdir /data/share && sudo chmod 0777 /data/share e. Nu moeten we alleen nog samba herstarten. Dit doen we door het volgende commando uit te voeren: sudo pkill samba && sudo /usr/local/samba/sbin/samba f. Om te testen of de shares bereikbaar zijn, kun je het volgende commando uitvoeren: /usr/local/samba/bin/smbclient //localhost/sharenaam -UAdministrator%'Hoi123!' -c 'ls' Vervang SHARENAAM door je sharenaam (de naam tussen de blokhaken in smb.conf) en Hoi123! door jouw domeinadministrator wachtwoord. g. De share(s) zijn nu aangemaakt. De rechten hiervan kun je later in Windows instellen. De linux kant is nu zelfs helemaal klaar. We gaan over op Windows om het domein verder te beheren. 8. De Samba ADDC beheren (vanuit Windows) a. Om de Samba Active Directory Domain Controller te beheren vanuit Windows, moeten we eerst in het domein zitten van de domeincontroller. Dat gaan we nu doen.

23 b. Op de Windows computer, ga naar Computer > Eigenschappen. c. Klik onder de categorie Instellingen voor computernaam, domein en werkgroep op de knop Instellingen wijzigen. d. In het scherm systeemeigenschappen wat nu opent, klik je op de knop Netwerk- ID.

24 e. Selecteer in de wizard de bovenste optie, die beschrijft dat de computer deel gaat uitmaken van een bedrijfsnetwerk. f. Op het volgende scherm kiezen we voor een bedrijfsnetwerk met domein, we hebben tenslotte niet voor niks onze domein controller geconfigureerd. g. Het volgende scherm vertelt iets over de gegevens die je nodig hebt. Niet interessant. We gaan verder.

25 h. Nu wordt het pas interessant. Vul bij Gebruikersnaam het administrator- account in. Dit is Administrator. Dit heeft Samba automatisch aangemaakt. Als wachtwoord kies je je gekozen Administrator wachtwoord. Dat was in mijn geval Hoi123!. Tenslotte natuurlijk nog de domeinnaam. Daar kiezen we linuxdomein.local. Windows veranderd dit in hoofdletters. Dat is geen probleem. We kunnen nu doorgaan. i. In het volgende scherm wordt gevraagd om een computernaam en computerdomein. Kies voor de computernaam een leuke naam of behoud de bestaande naam. In mijn geval laat ik de computernaam gewoon staan. Voor computerdomein vul je opnieuw ons domein in: linuxdomein.local. Ga verder.

26 j. Je krijgt nu een venster waarin wordt vertelt dat de computer niet bestaat in ons domein. Dat is logisch, want ons domein is net aangemaakt en nog helemaal leeg. Vul daarom nog een keer de Administrator gegevens in. Voor gebruikersnaam kiezen we dus Administrator en voor het wachtwoord Hoi123!. Het domein is nogmaals linuxdomein.local. i. Mocht je zojuist een foutmelding hebben gekregen, probeer dan eens het IP- adres van je server in te stellen als primaire DNS- server. Dit lost vaak het probleem op. k. Er wordt nu gevraagd of we een domeingebruikersaccount mogen toevoegen. Dit is niet zo belangrijk en mag je zelf weten. Ik laat het gewoon staan, omdat het wel handig kan zijn als ik problemen moet oplossen. De standaardinstellingen voldoen dus.

27 l. Als je kozen hebt om net zoals mij een domeingebruikersaccount op de computer te maken, wordt gevraagd wat het toegangsniveau van dit account wordt. Omdat ik straks volledige rechten wil, verander ik dit naar Administrator. m. We krijgen een melding dat de computer herstart moet gaan worden. Druk op Voltooien. Druk vervolgens op het scherm van Systeemeigenschappen op OK. In het scherm wat nu verschijnt druk je op Nu opnieuw opstarten. Heb je geen SSD? Neem dan een koekje ;). n. Als je bent herstart zal je merken dat je CTRL+ALT+Delete moet doen om in te loggen. Doe dit. Log in met de gebruikers LINUXDOMEIN.LOCAL\Administrator. Omdat ik een domeingebruikersaccount heb aangemaakt wordt dit mij automatisch aangeboden. Heb je dit niet gedaan zal je LINUXDOMEIN.LOCAL\Administrator. in het gebruikersnaam vak moeten typen. Kies opnieuw je James Bond- like veilige wachtwoord, bij mij Hoi123!.

28 o. Als je bent ingelogd, kunnen we nog niet meteen de server beheren. Dat ondersteund een Windows Client namelijk standaard niet. Dat is makkelijk op te lossen. We gaan RSAT van Microsoft downloaden. RSAT staat voor Remote Server Administration Tools. Open je favoriete browser (of gewoon de snelst beschikbare browser) en ga naar nl/download/details.aspx?id=7887. Er bestaat ook een RSAT voor Windows 8 en Windows 8.1. Hiervoor zoek je op Google naar Microsoft RSAT.

29 p. Klik op Download om RSAT te downloaden. Afhankelijk van je Internetsnelheid kan dit een tijdje duren. Als het lang duurt, gun jezelf dan nog een koekje. q. Zodra het downloaden klaar is open je het gedownloade bestand. Deze bereid kort voor en vraagt dan of je de update wilt installeren. Kies Ja. r. Vervolgens worden de pakketten gekopieerd naar de cache en wordt gevraagd of je akkoord gaat met de licentieovereenkomst. Kies Akkoord.

30 s. RSAT wordt nu geïnstalleerd. Dit duurt echt een tijdje, zelfs op een SSD. Koekjes kunnen weer geen kwaad. Misschien heb je zelfs een tweede pak koekjes nodig! t. Zodra de update klaar is kun je het installatievenster met de knop Sluiten sluiten. Tevens is de handleiding van RSAT nu geopend. Die gaan wij niet gebruiken en sluiten we dus ook. u. In tegenstelling tot Windows 8 zal de installatie op Windows 7 de onderdelen niet meteen activeren. Dat gaan we nu doen. Open het menu Start en typ in Windows onderdelen in- of uitschakelen. Kies de bovenste optie.

31 v. Vouw de map Externe- serverbeheerprogramma s uit. Klap nu Beheerprogramma s voor onderdelen uit en selecteer Hulpprogramma s voor Groepsbeleidbeheer. Klap nu ook de map Beheerprogramma s voor rollen uit en klap vervolgens Hulpprogramma s voor AD DS en AD LDS uit. Zorg ervoor dat alle onderdelen en subonderdelen van deze map worden geselecteerd. Klap nu Hulpprogramma s voor Bestandsservices uit en selecteer deze tevens. In de map kies je alleen voor Hulpprogramma s voor share- en opslagbeheer. Kies nu OK. w. De Windows- onderdelen worden nu geïnstalleerd. Dit kan weer een tijdje duren, maar zal niet zolang duren als de installatie van het volledige RSAT pakket. Pak voor de zekerheid toch maar een koekje.

32 x. Oké, de installatie is afgerond. Laten we de Samba server gaan beheren alsof het een Windows Server is. Hierbij zijn kanttekeningen: Een samba domeincontroller ondersteunt maar 1 forest met daarin maar 1 domein. Voor uitgebreide organisaties is het mogelijk dus niet geschikt. Voor de meeste bedrijven echter wel. We open nu de Microsoft Management Console. Typ in het menu Start mmc in. Voer deze als Administrator uit. y. De Microsoft Management Console opent. Ga naar Bestand > Modules toevoegen/verwijderen In het venster dat nu opent kies je uit de linker lijst Active Directory gebruikers en computers en klik je op Toevoegen >. Hetzelfde doe je voor Groepsbeleidbeheer. Eenmaal toegevoegd druk je op OK.

33 z. Gefeliciteerd! Je hebt nu toegang tot de servertools en je kunt je Samba server beheren vanuit Windows. Ik ga niet uitleggen hoe deze tools werken, aangezien ze hetzelfde werken als in Windows Server. Wat misschien wel handig is om deze management console met deze modules op te slaan. Dit kun je doen met Bestand > Opslaan. Dan kun je de volgende keer meteen weer de console openen zoals je deze achterliet. 9. De rechten van de Samba- shares beheren. a. De rechten van de Samba shares kun je zeer makkelijk vanuit Windows beheren. Om dit te doen zorg je dat je als domeinadministrator bent ingelogd en open je een Windows Explorer venster en typt in de adresbalk het volgende: \\serverx.linuxdomein.local\ (of natuurlijk je eigen hostname en domeinnaam). Je krijgt nu de Shares te zien. i. Belangrijk! Door een tekortkoming in samba is het alleen mogelijk de shares te bekijken en te bewerken als je de hostname van de server voor de domeinnaam toevoegt. \\linuxdomein.local\ zal dus niet werken. \\serverx\ (alleen de hostname) werkt dan weer wel.

34 b. Hierbij staat o.a. onze testshare die we hebben aangemaakt. Klik met de rechtermuisknop op de Share en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Beveiliging. c. Ga naar Geavanceerd. Je komt nu bij de uitgebreide rechten.

35 d. Klik in dit scherm op Machtigingen wijzigen. e. Je krijgt het volgende scherm te zien. f. Het beste is (volgens de wiki van Samba zelf ) om eerst alle rechten te verwijderen en vervolgens vanaf niks te beginnen. Dat doen we dus maar. We verwijderen alle rechten tot we geen 1 groep over hebben. g. Schakel nu de optie Overneembare machtigingen van het bovenliggende object opnemen uit. Dit is nodig zodat Samba de rechten die we instellen kan overnemen.

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project vertel ik wat Open Source is en wat ik daarover heb gevonden. Ik laat zien hoe ik een Virtuele machine geschikt maak voor Dual Boot. Dan laat ik zien hoe je 2 besturingssystemen

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen UBUNTU 8 installatie Onderwerpen Ubuntu downloaden VMWare klaarmaken Ubuntu installeren VMWare tools installeren 1. Ubuntu downloaden ( ) Je kan ubuntu gratis downloaden via de website www.ubuntu.com.

Nadere informatie

Linux Server Installatie

Linux Server Installatie Linux Server Installatie Debian 5 Lenny Installeer Debian zonder grafische omgeving. Minimum voorwaarden voor een Debian Server: Install Type Minimal RAM[114] Recommended RAM[114] Hard Drive space used[114]

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Hoe kunt u bestanden en mappen delen tussen Windows en Linux Mint.

Hoe kunt u bestanden en mappen delen tussen Windows en Linux Mint. Hoe kunt u bestanden en mappen delen tussen Windows en Linux Mint. In deze handleiding ga ik u uitleggen hoe ik bestanden en mappen deel tussen Linux Mint en Windows. Er zijn vele andere manieren om dit

Nadere informatie

1. Vo. Controleer, Indien jouw. uw computer. Kies uw taal.

1. Vo. Controleer, Indien jouw. uw computer. Kies uw taal. Les 2 Installeren Ubuntu desktop 1. Vo oorbereiding Controleer, bij problemen of voor de zekerheid, de CD op fouten. Leg de Ubuntu cd/dvd in de speler en herstart uw computer. Indien jouw computer niet

Nadere informatie

Installatiehandleiding KIK-Lokaal

Installatiehandleiding KIK-Lokaal Installatiehandleiding KIK-Lokaal Vragen over KIK? KIK@KADASTER.NL (088) 183 55 00 WWW.KADASTER.NL/KIK In deze handleiding wordt beschreven aan welke systeemeisen uw PC dient te voldoen en welke handelingen

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows 98

Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding voor de systeembeheerder Arno Schoon IO1D4.1 Installatiehandleiding Windows 98 ICT Beheerder BOL-4 leerjaar 1 Koning Willem I College Project 2

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows

NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows Elders in dit werk hebt u kunnen lezen hoe DSfW ingezet kan worden als alternatief voor Active Directory. Dit heeft echter

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 Inhoudsopgave 1. Windows Server 2012 voorbereiden... 3 2. Rollen installeren op Windows Server 2012... 6 3. DHCP Scopes overzetten...

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Procedure voor het inrichten van een TIC cliënt + Installeren van de TIC Narrow Casting cliënt software

Procedure voor het inrichten van een TIC cliënt + Installeren van de TIC Narrow Casting cliënt software Procedure voor het inrichten van een TIC cliënt + Installeren van de TIC Narrow Casting cliënt software Inhoud Inleiding... 2 Bios instellen... 3 Windows 10 installatie... 4 Windows configureren... 10

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015 Handleiding Opslag Online Client voor Windows Versie maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van de software 4 2.3 Installeren van

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING REKENSOFTWARE MatrixFrame MatrixFrame Toolbox MatrixGeo 1 / 9 SYSTEEMEISEN Werkstation met minimaal Pentium 4 processor of gelijkwaardig Beeldschermresolutie 1024x768 (XGA) Windows

Nadere informatie

Handleiding installatie en gebruik VPN

Handleiding installatie en gebruik VPN Handleiding installatie en gebruik VPN 2 Handleiding Installatie en gebruik VPN Inhoud Deel I Introductie 3 Deel II De te volgen stappen 4 1 Aanvragen en activeren van uw VPN account 4 2 Downloaden connectie

Nadere informatie

Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA

Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA In dit document wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een Zyxel ADSL modem als SIP ATA kunt configureren, zonder gebruik te maken van de DSL aansluiting op het

Nadere informatie

Een Windows XP-netwerk maken

Een Windows XP-netwerk maken Een Windows XP-netwerk maken Inleiding Deze beschrijving geldt voor Windows XP Professional (Home edition komt in zekere maten overeen met Professional), Nederlandse versie. Ook geldt dit document alleen

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

Samba installeren en configureren

Samba installeren en configureren Samba installeren en configureren Inleiding Samba is een serie Unix applic aties die gebruik kunnen maken van het SMB (Server Message Block) protocol. Veel besturingssystemen, inclusief Windows en OS/2,

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

TECHNISCH ONTWERP Windows Server Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent

TECHNISCH ONTWERP Windows Server Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent TECHNISCH ONTWERP Windows Server 2016 Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent VERSIEBEHEER Versie: Wijzigingen: Door/Datum: V0.1 Hoofdstukken/koppen toegevoegd Tomas/ 17-05-2017 V0.2 Invullen hoofdstukken

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Praktijk opdrachten VMware

Praktijk opdrachten VMware Praktijk opdrachten VMware 1 1. Toegang tot de ICT Academie Cloud omgeving Om toegang te krijgen tot de Cloud omgeving van de ICT Academie, kun je onderstaande procedure volgen: http://wiki.vcloud.ictacademie.net/wp

Nadere informatie

Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98

Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98 Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...1 Woord vooraf...1 Stap 1 Installatie werkstation...2 Stap 2 Netwerk instellen...3 Stap 3 - Poledit......5 Stap 4

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

Onderzoeksnetwerk via Linux

Onderzoeksnetwerk via Linux Onderzoeksnetwerk via Linux Het onderzoeksnetwerk biedt opslagruimte en printers voor onderzoeksdoeleinden. Deze quickreference beschrijft hoe u vanaf een Linux computer de gedeelde opslagruimte kunt benaderen

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding Rekensoftware MatrixFrame versie 5.3 MatrixTools versie 5.3 1 / 8 Systeemeisen Minimale systeemeisen voor werkstation: Microsoft Windows 7, 8 of 10 (32 of 64 bits) Intel Core i5

Nadere informatie

WAVIX Installatie Handleiding

WAVIX Installatie Handleiding Modelit Rotterdamse Rijweg 126 3042 AS Rotterdam Telefoon +31 10 4623621 info@modelit.nl www.modelit.nl in opdracht van RIKZ WAVIX Installatie Handleiding Modelit KvK Rotterdam 24290229 Datum 27 September

Nadere informatie

Inloggen SAP Selfservice FWN

Inloggen SAP Selfservice FWN Inloggen SAP Selfservice FWN Handleiding Nederlands maart 2013 - 2 - Inhoud Besturingssysteem en browser 4 Windows gebruikers 5 Gebruik Terminal server met Windows 6 Gebruik Terminal server met Linux 8

Nadere informatie

Linux Gevorderden Basis installatie Linux. Elektronica-ICT. Selina Oudermans 2ICT4. Academiejaar 2015-2016

Linux Gevorderden Basis installatie Linux. Elektronica-ICT. Selina Oudermans 2ICT4. Academiejaar 2015-2016 Linux Gevorderden Basis installatie Linux Elektronica-ICT Selina Oudermans 2ICT4 Academiejaar 2015-2016 Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, BE-2440 Geel 65 3 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 3 INLEIDING... 4 1

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

De polling is er nu dan ook in een service variant en kan dus in plaats van de normale polling gebruikt worden.

De polling is er nu dan ook in een service variant en kan dus in plaats van de normale polling gebruikt worden. FAQ 1. Inleiding TwPoll is een proces dat continu loopt. Bij veel bedrijven wordt dan ook de polling op een server geplaatst. Wanneer een server om een of andere rede uit valt zal de polling niet automatisch

Nadere informatie

Handleiding Remote Werkplek

Handleiding Remote Werkplek Handleiding Remote Werkplek MS Windows Versie: 1.4 Remote Werkplek Datum: 25-10-2016 Aanmelden op Remote Werkplek Met de Remote Werkplek, kunt u gebruik maken van de meeste applicaties die ook op uw werkplek

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten 1.0 Introductie Wanneer je een product hebt aangeschaft van Eminent waarbij het vereist is een harde schijf in te bouwen, kan het vaak lastig zijn een

Nadere informatie

Handleiding VANAD Comvio SBC Windows

Handleiding VANAD Comvio SBC Windows Handleiding VANAD Comvio SBC Windows Toelichting In deze handleiding wordt beschreven hoe u te werk dient te gaan om uw computer voor te bereiden en in te loggen op VANAD Comvio SBC. Bestemming Dit document

Nadere informatie

Inrichting Windows XP Pro werkstation in schoollan

Inrichting Windows XP Pro werkstation in schoollan Inrichting Windows XP Pro werkstation in schoollan Om een Windows XP Pro computer toe te voegen aan schoollan moet de computer van tevoren bekend zijn in het domein en moet deze geautoriseerd worden door

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

Installatie Handleiding TechControl

Installatie Handleiding TechControl Installatie Handleiding TechControl Maneffic Solutions Vincent Schuurhuis Versie 1.01 Plaats de CD in het CD-Rom station van de computer, de installatie zal automatisch gestart worden. Indien u de installatie

Nadere informatie

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand:

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand: Remote administratie Als administrator hebt u verschillende mogelijkheden om een Linux systeem van op afstand te beheren. Populaire toepassingen zijn bijvoorbeeld Webmin en VNC. Het gebruik van deze twee

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

Printopdrachten sturen vanaf een notebook op de campus en je pc thuis naar de printer/copiers voor studenten

Printopdrachten sturen vanaf een notebook op de campus en je pc thuis naar de printer/copiers voor studenten Printopdrachten sturen vanaf een notebook op de campus en je pc thuis naar de printer/copiers voor studenten Installatie van de Océ printerdriver onder Windows 2000 (NL) Deze informatie is bestemd voor

Nadere informatie

Instructie voor het draadloos netwerk. Korte instructie voor het draadloos netwerk Drenthecollege-Studenten versie 2010-06. Stap 1. Stap 2.

Instructie voor het draadloos netwerk. Korte instructie voor het draadloos netwerk Drenthecollege-Studenten versie 2010-06. Stap 1. Stap 2. Instructie voor het draadloos netwerk Drenthecollege-Studenten In de meeste gebouwen van het Drenthe college zijn twee draadloze netwerken beschikbaar. Een netwerk voor de studenten en een netwerk voor

Nadere informatie

Handleiding installatie Zorin OS 9 Core 1. Beste lezer, ik zal trachten een zo duidelijk mogelijke handleiding te leveren met screenshots.

Handleiding installatie Zorin OS 9 Core 1. Beste lezer, ik zal trachten een zo duidelijk mogelijke handleiding te leveren met screenshots. Handleiding installatie Zorin OS 9 Core 1 Installeren van Zorin OS 9 Core Beste lezer, ik zal trachten een zo duidelijk mogelijke handleiding te leveren met screenshots. Downloaden. Voor het beste resultaat

Nadere informatie

Stap Sluit de kabel vanaf uw modem aan op de Modem-aansluiting van uw router. (u herkent het juiste poortje aan de blauwe kleur)

Stap Sluit de kabel vanaf uw modem aan op de Modem-aansluiting van uw router. (u herkent het juiste poortje aan de blauwe kleur) Stap 1. 1. Sluit de kabel vanaf uw modem aan op de Modem-aansluiting van uw router. (u herkent het juiste poortje aan de blauwe kleur) 2. Sluit de adapter aan op de router en steek de stekker in het stopcontact.

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen.

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. 1 INHOUD: Inleiding blz 3 a) Installatie van het Zakelijk Veiligheidspakket voor de eerste keer.

Nadere informatie

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding Inhoudsopgave 1. Voorbereiding.... 3 2. Domain Controller Installeren... 4 3. VPN Configuren... 7 4. Port forwarding.... 10 5. Externe Clients verbinding

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Mac OSX Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren en Intramed

Nadere informatie

windowscorner: - beveiligingswaarschuwingen uitschakelen

windowscorner: - beveiligingswaarschuwingen uitschakelen Page 1 of 12 WAARSCHUWING De beveiligingsinstellingen van Windows Vista zijn niet voor niets hoog ingesteld. Het aanpassen (verlagen) van het beveiligingsniveau is potentieel gevaarlijk voor het besturingssysteem.

Nadere informatie

Aan de slag met Search and Recover

Aan de slag met Search and Recover Aan de slag met Search and Recover Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Systeemeisen 2. Installatie van de downloadversie 3. Licentie- en installatieproblemen oplossen 4. Aan de slag met Search

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit jaar (2011) voor de laatste

Nadere informatie

4.5 Een IP camera toevoegen

4.5 Een IP camera toevoegen 4.5 Een IP camera toevoegen 4.5.1 De IP camera gebruiksklaar maken 1 Draai de antenne vast op de IP camera. 2 Sluit de adapterkabel aan op de IP camera. Steek hierna de stekker van de IP camera in het

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014

Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014 Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Server Online Windows voor het eerst gebruiken 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud

Nadere informatie

Plato gebruikershandleiding

Plato gebruikershandleiding Plato gebruikershandleiding Deze handleiding is voor zowel nieuwe installaties van Plato als voor installaties die niet meer werken. Deze handleiding bestaat uit meerdere instructies voor zowel Microsoft

Nadere informatie

Server Online Aan de slag met Server Online

Server Online Aan de slag met Server Online Server Online Aan de slag met Server Online Inhoudsopga ve 1 Inleiding... 3 2 Server Online Windows voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2 Verbinding maken met

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2009-2010 met Oracle Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Voorbereiden van de installatie... 2 2.1 Gegevens verzamelen...

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4 Stap 3: Windows

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik)

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik) Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player (voor intern gebruik) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 BIOS instellen... 4 Windows 7 installatie... 5 Windows 7 configureren... 11 Tweak

Nadere informatie

Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet.

Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet. Handleiding inloggen http://remote.ggnet.nl Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet. Inhoudsopgave: 2 Inlogprocedure 7 Bijlagen 7 Bijlage

Nadere informatie

Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10

Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10 Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10 Heeft u vragen over deze tekst, dan kunt u e-mailen naar support@tweesnoeken.nl. Algemeen Zorg ervoor dat u als beheerder (administrator) van de pc

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Planbord installatie instructies

Planbord installatie instructies Planbord installatie instructies Uit Comprise Wiki Inhoud 1 Basis installatie 1.1 Installeren 1.1.1 Microsoft Data Access Components 1.2 De eerste keer starten 2 Veelgestelde vragen 2.1 "Network resource

Nadere informatie

Open Safari op de Mac, ga naar de webpagina www.ros-kabelkrant.nl/ros_download.html en klik op SSH scripts Mac OS X : Figure 1 SSH scripts downloaden

Open Safari op de Mac, ga naar de webpagina www.ros-kabelkrant.nl/ros_download.html en klik op SSH scripts Mac OS X : Figure 1 SSH scripts downloaden Mac OS X instructie Voor het op afstand werken in de studio wordt gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding. Om verbinding te kunnen maken moeten moeten daarom eerst twee code bestanden ( public en

Nadere informatie

Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen

Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen 2014-2015 Inhoudsopgave Over Raspberry PI... 2 Wat is een Raspberry Pi?... 2 Mogelijkheden met de Raspberry Pi:... 2 Je hebt 2 types:... 3 A-type:... 3 Cursus

Nadere informatie

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network)

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Versie: 20 april 2009 (Wouter Marra) Vragen en opmerkingen: fadbalie@geo.uu.nl, tel: 2098 Door gebruik te maken van een VPN verbinding kunt

Nadere informatie

Update Autoflex naar 9.2x.xx

Update Autoflex naar 9.2x.xx Update Autoflex naar 9.2x.xx Midden Engweg 15b 3882 TS Putten telefoon (0341) 375 180 fax (0341) 375 188 internet: www.autoflex.nl email : info@autoflex.nl IBAN NL25 RABO 0354 2405 01 BTW nr. 8113.33.632.B.01

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access) Upgraden van FWG 3.0/2008-2009* naar FWG 3.0/2009-2010 Attentie!! Indien u gaat upgraden en u maakt gebruik

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING. Versie 1.3

SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING. Versie 1.3 SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING Versie 1.3 1 Handleiding Installatie Scenario Advies... 1 2 Voorbereiding installatie Scenario Advies... 1 2.1 Downloaden programmatuur... 2 3 Serverinstallatie Scenario

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening. uitvoering Standaard en Groen versie 2.5

Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening. uitvoering Standaard en Groen versie 2.5 Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening uitvoering Standaard en Groen versie 2.5 Inhoud 1 Lees dit eerst... 2 2 Voorbereiding... 2 Op school... 2 Thuis... 3 Updates... 3 3 Aan de

Nadere informatie

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 1 INLEIDING Om toegang tot de beveiligde persoonlijke omgeving van de HDN website te krijgen (www.hdn.nl), moet uw Internet browser voorzien zijn van een HDN certificaat.

Nadere informatie

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Inleiding Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Doel Het doel van deze instructie is inzicht te geven in

Nadere informatie

Checklist Installatie PC5 Ubuntu 9.04 Desktop i386 10-10-2009

Checklist Installatie PC5 Ubuntu 9.04 Desktop i386 10-10-2009 TIP Kijk op karelzimmer.nl voor voor downloads, checklists, en scripts. 1. Installatie voorbereiden. 1.1. Aanmelden als karel. 1.2. Maak Ubuntu USB-stick aan via Systeem > Beheer > USB-opstartschijf aanmaken.

Nadere informatie

Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server

Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server Uitleg over het implementeren van Microsoft Windows XP Professional op de werkstations en de bijbehorende management tools. Dit boekje

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

Handleiding Beveiligen van Wordpress

Handleiding Beveiligen van Wordpress Handleiding Beveiligen van Wordpress Deze handleiding beschrijft de stappen die u dient te nemen om uw Wordpress website te beveiligen Versie 1.0 Kies een sterk wachtwoord Gebruik als wachtwoord een combinatie

Nadere informatie

Minecraft server op Linux (Debian)

Minecraft server op Linux (Debian) Minecraft server op Linux (Debian) Inhoudsopgave 1. Server voorbereiden.... 3 2. Minecraft server installeren... 4 3. Server instellingen... 6 4. Port forwarding... 8 2 1. Server voorbereiden. LET OP!

Nadere informatie