Rijmpjes en versjes uit de oude doos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rijmpjes en versjes uit de oude doos"

Transcriptie

1 Rijmpjes en versjes uit de oude doos Simon Abramsz. bron. J.M. Meulenhoff, Amsterdam z.j. [1937?] Zie voor verantwoording: dbnl

2 V Voorbericht. Ja, we hebben eens in een heel oude doos gesnuffeld en er heel oude versjes en rijmpjes uit gehaald. Heel oud, maar nog niet verouderd! Al hebben ze reeds een eeuwenlangen staat van dienst; al hebben onze bet-overgrootmoeders er onze overgrootmoeders en overgrootvaders, toen die nog in of nauwelijks uit de luren waren, reeds mee vermaakt en bekoord - nòg zit er levenskracht in die oude rijmen en nòg gaat er dezelfde geheimzinnige bekoring van uit. Het verzoek van den heer J.M. Meulenhoff, om de meest bekende en, voor onze kleinen, meest geschikte van die oer-oude rijmen in een bundeltje te vereenigen, was mij dan ook ten hoogste aangenaam, vooral bij de toezegging van genoemden heer, dat hij denzelfden kunstenaar, die Onze Kinderversjes van Vroeger en Nu 1) zoo aardig illustreerde, zou uitnoodigen, om ook dit bundeltje illustratief te maken tot een boekske, waarnaar men, zoo ik hoop, met genoegen zal kijken. 1) Onze Kinderversjes van Vroeger en Nu. - Uitgegeven door J.M. Meulenhoff te Amsterdam.

3 VI En zoo ga nu dit bundeltje de wereld in met onzen hartelijken wensch, dat het 't lievelingsboekje moge worden van die kleintjes en... hun moeders in ons Vaderland en zijn koloniën. S. Abramsz. Amsterdam, October Bij de verschijning van den nieuwen druk. Dat de poëzie van onze oude Nederlandsche rijmpjes en versjes ook in onze dagen nog wordt gevoeld en gewaardeerd, blijkt ons uit de ontvangst, die aan dit boekje is ten deel gevallen. Nu wederom een herdruk noodig is geworden, heeft onze bekwame illustrator, de heer Jan Sluyters, er nog wat aardige plaatjes bij geteekend en zoo zal ook deze nieuwe oplage, vertrouwen we, haar weg wel weer vinden. We bevelen ons boekje aan in de belangstelling van allen, die kinderen liefhebben. S. Abramsz.

4 1 [Rijmpjes] [A, B, C, de kat gaat mee] A, B, C; De kat gaat mee; De hond blijft thuis - Piep! zei de muis in 't voorhuis.

5 2 [Suja, suja, kindje] Suja, suja, kindje! Moeder is je mintje, Vader is je winnebrood - Over een jaar is 't kindje groot.

6 3 [Suja, poppedeine] Suja, poppedeine, 't Kindje is er nog kleine; 'k Wou dat het kindje maar grooter was, Dat kwam moeder wel te pas.

7 4 [Klaas Vaak die komt] Klaas Vaak die komt, Klaas Vaak die komt; Hij komt den schoorsteen in; Hij komt op kindjes oogjes - Is dat geen goed begin?

8 5 [Twee kindertjes bij mekaar] Twee kindertjes bij mekaar: Een zusje en een broertje; 'k Wou maar dat ik er meer van had Van al dat kleine goedje.

9 6 [Schuitje varen over de zee] Schuitje varen over de zee! Schippertje, neem je mijn kindje ook mee? Nee, schippertje, nee, Je krijgt ons klein kindje niet mee! Schuitje varen over de zee! Schippertje, neem je papaatje ook mee? Nee, schippertje, nee, Je krijgt ons papaatje niet mee! Schuitje varen over de zee! Schippertje, neem je mamaatje ook mee? Nee, schippertje, nee, Je krijgt ons mamaatje niet mee!

10 7 [Ooievaar, Lepelaar] Ooievaar, Lepelaar, Takkendief - Ooievaar heeft de kindertjes lief.

11 8 [Jan, mijn man, wou ruiter worden] Jan, mijn man, wou ruiter worden, Janneman had er geen degen; Toen nam Jan, mijn man, een koek - Die stak Jan al door zijn broek: Janneman had er een degen. Jan, mijn man, Rij wat an, Dat je een ruiter worden kan.

12 9 [Hansje knipperdolletje] Hansje knipperdolletje Die zat laatst aan den dijk; Hij krabde daar zijn bolletje, Zijn mutsje viel in 't slijk. Hansje, wil je je mutsje verkoopen? Nee, zus, domme zus, Wie verkoopt er ooit zijn muts?

13 10 [Hansje Pek] Hansje Pek Die zat op 't hek; Toen kwam zijn grootje, Die gaf hem een broodje; Toen kwam zijn zusje, Die gaf hem een kusje; Toen kwam een kindje, Dat gaf hem een lintje; Toen kwam de pastoor, Die gaf hem een klap om zijn oor.

14 11 [Hier is de sleutel van den Bibelebontschen berg] Hier is de sleutel van den Bibelebontschen berg. - Op dien Bibelebontschen berg Staat een Bibelebontsch huis; In dat Bibelebontsch huis Wonen Bibelebontsche menschen; En die Bibelebontsche menschen Hebben Bibelebontsche kinderen En die Bibelebontsche kinderen Eten Bibelebontsche pap Met den Bibelebontschen lepel Uit een Bibelebontschen nap.

15 12 [Tikke takke toonen] Tikke takke toonen; 't Varkentje in de boonen; 't Paardje in de haver; 't Koetje in de klaver;

16 13 ['t Schaapje in het groene gras] 't Schaapje in het groene gras; 't Eendje in den waterplas; 't Vischje in het netje - 't Kindje, wip! in 't bedje.

17 14 [Vinger in de hoed] Vinger in de hoed, Wie er meedoet; Vanavond Met een kaarsje Een een lichtje aan de deur - Hoezee!

18 15 [Hu, hu, paardje] Hu, hu, paardje, Met je vossestaartje, Met je ruige pootje, Spring ereis over een slootje, Van het slootje in het riet - Dat doet kindje's paardje niet.

19 16 [Tiere liere let let let] Tiere liere let let let, Musschen zijn geen vinken; Mietje heeft de kan gebroken, Waar zullen we nu uit drinken?

20 17 [Slaap, kindje, slaap!] Slaap, kindje, slaap! Daar buiten loopt een schaap; Een schaap met witte voetjes, Drinkt er de melk zoo zoetjes; Schaapje met zijn witte wol, Kindje drinkt zijn buikje vol.

21 18 [O oven, o oven!] O oven, o oven! Bak onder, bak boven, Bak plat en bak rond - Bak bolletjes voor mijn mond.

22 19 [Paardje, paardje, rij naar stee] Paardje, paardje, rij naar stee; Breng voor 't kindje koekjes mee; Koekjes met vier hoekjes; Aan alle kanten even smal; Raad eens, wie ze hebben zal; 't Kindje krijgt de koekjes al - Als ze stout is, niemendal.

23 20 [Wel te rusten] Wel te rusten, Neus in 't kussen, Neus in de veeren - Morgen eten we lekkere peren.

24 21 [Molenaartje, maalt je molen] Molenaartje, maalt je molen? Maal voor 't kindje een zakje meel; Dan zal moeder pankoek bakken, Die in kindje's keeltje zakken; Stroop, stroop, stroop met meel - Dat glijdt zacht door kindje's keel.

25 22 [Kom, laten we nu eens zingen] Kom, laten we nu eens zingen Van onzen kleinen hond; Die had Marietje d'r kousjes Gestoken in zijn mond. En hadden we niet geroepen: Och, hondje, laat toch staan, Dan had-ie Marietje d'r kousjes Aan z'n vuile voetjes gedaan.

26 23 [A, B, C, de meisjes drinken thee] A B C De meisjes drinken thee; De jongetjes koopen brokken En de meisjes die eten mee.

27 24 [Krullebolletje ging eens wandelen] Krullebolletje ging eens wandelen En hij nam zijn zusje mee; Toen kocht hij een pond amandelen En hij deelde dat in twee. Zus, wat zal ik voor je koopen, Al voor je nieuwe jaar? Een heel mooi poppetje Met lang en krullend haar.

28 25 [Er zat een aapje op een stokje] Er zat een aapje op een stokje Achter moeders keukendeur; Hij had een gaatje in zijn rokje - Daar stak het schelmpje zijn staartje deur.

29 26 [Kindje, ga naar bedje] Kindje, ga naar bedje En doe je oogjes toe En als je dan weer wakker wordt, Dan spelen we kiekerdeboe.

30 27 [Groen, groen grasje] Groen, groen grasje, Melk in mijn taschje, Melk in mijn kommetje - Dag mijn zoete jongetje!

31 28 [Een, twee, drie, vier] Een, twee, drie, vier - Een hoedje van papier, En als dat hoedje dan niet past, Dan zetten we 't in de glazenkast. Een, twee, drie, vier - Een hoedje van papier.

32 29 [Trararetje, trararetje] Trararetje, trararetje, Een koetje en een paretje, Een osje en een stiertje, Een varken en een miertje - Tiereliereliertje.

33 30 [Zagen, zagen, wiedewiedewagen] Zagen, zagen, wiedewiedewagen, Jan kwam thuis, om een boterham te vragen; Vader was niet thuis, Moeder was niet thuis - Piep! zei de muis in 't voorhuis.

34 31 [Tusschen Keulen en Parijs] Tusschen Keulen en Parijs Leit de weg naar Rome; Al wie met ons mee wil gaan, Die moet onze manieren verstaan. Zoo zijn onze manieren!

35 32 [Bim, bam, beieren] Bim, bam, beieren - De koster lust geen eieren. Wat lust hij dan? Spek in de pan - O, zoo'n lekkere koster dan!

36 33 [Bim, bam, de klok die luidt] Bim, bam, de klok die luidt. Weet je wel, wat dat beduidt? De boeren loopen de kerk uit.

37 34 [Het wevertje zat naast zijn vrouw] Het wevertje zat naast zijn vrouw; Hij wist niet, wat hij weven zou. Hij weefde een ditje, hij weefde een datje, Hij weefde een kussentje voor zijn katje.

38 35 [Ouwe Jan en jonge Jan] Ouwe Jan en jonge Jan Die zouen samen pompen; Ouwe Jan die brak zijn been, En jonge Jan zijn klompen.

39 36 [Daar buiten, daar buiten] Daar buiten, daar buiten, Daar liggen twee ouwe schuiten. Wat ligt er in die eene schuit? Een tobbe. Wat ligt er in die tobbe? Een emmer. Wat ligt er in dien emmer? Een pot. Wat ligt er in dien pot? Een tonnetje.

40 37 [Wat ligt er in dat tonnetje?] Wat ligt er in dat tonnetje? Een lepel. Wat ligt er in dien lepel? Een ei. Wat ligt er in dat ei? Twee kruimeltjes wittebrood, Twee kruimeltjes roggebrood, Roer omme, roer omme, Dat al de vogeltjes zongen.

41 38 [Klop, klop, hamertje!] Klop, klop, hamertje! Zeg, is d'r niemand thuis? Er is nog een oud vadertje, Die is alleen in huis. Wat zal dat vadertje eten? Kaas en brood. Wat zal dat vadertje drinken? Water uit de sloot.

42 39 [Hoe laat is 't?] Hoe laat is 't? Twaalf uren. Wie zeit dat? De meid. Waar is ze? In de keuken. Wat doet ze? Ze breit. Voor wie? Voor de kleine poppedeine, Voor de groote bombam - Goeien avond, speelman!

43 40 [Kaatje, ben je boven?] Kaatje, ben je boven? - Ja, Mevrouw! - 'k Wil je wat beloven! - Goed, Mevrouw! - Tien pond suiker; Zes flesschen wijn; Doe dat in een keteltje, Roer dat met een lepeltje - O, wat zal dat lekker zijn!

44 41 [Daar was ereis een vrouw] Daar was ereis een vrouw, Die koeken bakken zou; Het meel dat wou niet rijzen; De pan viel om, De koeken waren krom En de man heet Jan van Gijzen.

45 42 [Daar was ereis een koning] Daar was ereis een koning, Die smeerde zijn eigen met honing, Die smeerde zijn eigen met roet, Toen was die koning bitter en zoet.

46 43 [Koop thee voor je geld] Koop thee voor je geld, Koop thee voor je geld, Koop thee met witte puntjes; Zet je handen in je zij, Dat hoort er zoo bij; Doe je handen op je borst, Dat is goed voor den dorst. O, mijn lieve Truitje, hoe kan je zoo wezen! O, mijn lieve Truitje, hoe kan je zoo zijn! Is er dan geen dokter, om jou te genezen? Is er dan geen dokter of chirurgijn?

47 44 [Mietje ging eens water halen] Mietje ging eens water halen, Mietje ging eens pompen; Zij liep op haar klompen, Zonder kousjes aan haar been, Dansend door de plasjes heen. Dans maar ras, ras, ras, Dans maar vroolijk door den plas; Dans maar voort, voort, voort, Dans maar vroolijk door de poort. Dans maar ras, ras, ras, Dans maar vroolijk door den plas... Van je één, twee, drie.

48 45 [Goeien avond, tante Betje] Goeien avond, tante Betje, Goeien avond, oome Jan, En mijn moeder laat je vragen, Of je niet eens komen kan Met de kleine poppedeine, Met de groote bombam - Goeien avond, tante Betje, Goeien avond, oome Jan.

49 46 [Handje plak] Handje plak, Ga naar de markt, Koop een koe, Een stukje van de lever toe; Een stukje van de longen Voor een zieken jongen; Een stukje van de pens Voor een ziek mensch; Een stukje van de lever Voor den zieken wever.

50 47 [A, b, c, d, e, f, g, meester de jongens nemen knikkers van me mee] A, b, c, d, e, f, g - Meester de jongens nemen knikkers van me mee! - Stoute jongen, je mag niet klikken, Anders krijg je zeven tikken! Meester, ga gerust je gang - 'k Ben voor een tik zoo gauw niet bang.

51 48 [Torentje, torentje, bussekruit!] Torentje, torentje, bussekruit! Wat hangt er uit? Een gouden fluit, Een gouden fluit met knoopen... 't Torentje is gebroken.

52 49 [Waar ben je toch geweest?] Waar ben je toch geweest? Bij tante - bij tante! Waar ben je toch geweest? Bij tante op het feest! Wat heb je daar gehad? Een koekje - een koekje! Wat heb je daar gehad? Een koekje met een gat!

53 50 [Mijn vader zou laatst eens een kistje beslaan] Mijn vader zou laatst eens een kistje beslaan; Raad eens, hoeveel spijkers daarin zouden gaan. Zes! Olie in de flesch. Acht! Soldaat op wacht, Soldaat op post - Jij bent eerlijk afgelost.

54 51 [Heb je wel gehoord van de holle bolle wagen] Heb je wel gehoord van de holle bolle wagen, Waar die schrokkerige Gijs op zat? Die kon schrokken Groote brokken: Een koe en een kalf, Een heel paard half, Een os en een stier, Zeven tonnen bier, Een schip met rapen, Een kerk vol schapen - En nog kon Gijs van den honger niet slapen!

55 52 [Koen, maak je mijn schoen?] Koen, maak je mijn schoen? - Ja, juffrouw, ik zal 't dadelijk doen! - Koen, maak je 'm sterk? - Ja, juffrouw, dat is mijn dagelijksch werk. - Koen, is mijn schoen klaar? - Ja, juffrouw, betaal maar. - Koen, ik heb geen geld ontvangen. - Nu, dan blijft uw schoen daar hangen, Want op klanten zonder geld, Daar ben ik niet op gesteld. - Dag, Koen! - Dag, juffrouw zonder schoen!

56 53 [Er waren eens drie eendjes in een pontje] Er waren eens drie eendjes in een pontje; Het eene heette Bontje, Het tweede heette Gontje En het derde heette Klisklasklepelklontje. Dat vond eens een klontje, Maar ze wou het niet geven aan Bontje. Toen nam Bontje een steen En gooide dien naar Klisklasklepelklontje's been. O foei! zei toen Gontje, Neem jij een steen En gooi je dien naar Klisklasklepelklontje's been?

57 54 [Daar gingen eens drie oude wijfjes over een zwik zwak bruggetje] Daar gingen eens drie oude wijfjes over een zwik zwak bruggetje. De een heette vrouw Biba, de tweede Biba de Binka En de derde Sina Snikna Knikker de Knikna. Toen nam vrouw Biba een steen, En smeet dien naar vrouw Biba de Binka haar been, Zoodat vrouw Sina Snikna Knikker de Knikna daarom green.

58 55 [Schoenlappertje zou uit lappen gaan] Schoenlappertje zou uit lappen gaan 's Avonds al in de lichte maan; Zóó stak hij er zijn naaldetje; Zóó trok hij er zijn dradetje; Zóó sloeg hij er de pen, de pen - Denk je, dat ik niet lappen ken?

59 56 [Klompertje en zijn wijfje] Klompertje en zijn wijfje Die gingen vroeg opstaan, Om met hun boter en eiertjes Al naar de markt te gaan. Ze waren halverwege, Halverwege den dijk, Toen braken al de eiertjes En 't botertje viel in 't slijk. Het speet 'r niet om d'r eiertjes, Maar om d'r mooien doek, Dien ze gister pas gemaakt had Van Klompertje's beste broek.

60 57 [Herder, laat je schaapjes gaan] Herder, laat je schaapjes gaan. Ik durf niet. Waarom niet? Om den boozen wolf niet. De booze wolf is gevangen Tusschen twee ijzeren tangen, Tusschen zon en maan - Herder, laat je schaapjes gaan.

61 58 [Zakdoekje leggen] Zakdoekje leggen, Niemand zeggen, 'k Heb den heelen nacht gewaakt; Twee paar schoenen afgemaakt: Eén van stof en één van leer, Hier leg ik mijn zakdoekje neer.

62 59 [Juffrouw, wil je je jongetje verbieden?] Juffrouw, wil je je jongetje verbieden? Hij komt 's avonds aan mijn deur! Tingelingeling, klop, klop, klop - Juffrouw, blief je ook zwavelstok?

63 60 ['t Regent zeer] 't Regent zeer - 't Regent zeer - 't Water loopt bij de pannen neer!

64 61 [Jan die sloeg Lijsje] Jan die sloeg Lijsje En Lijsje die sloeg Jan Al met de koekepan. O, wat een ongeluk! De koekepan was stuk.

65 62 [Klein, klein, muisje!] Klein, klein, muisje! Waar zit-ie? In 't huisje. Wat doet-ie? Hij werkt. Voor wie? Voor de kleine poppedijne, Voor de groote bombam - Goeien avond, speelman.

66 63 [Naar bed, naar bed, zei Duimelot] Naar bed, naar bed, zei Duimelot; Eerst nog wat eten, zei Likkepot; Waar zal ik het halen? vroeg Langelot; Uit Grootvaders kastje, zei Ringeling; Dat zal ik verklappen, zei 't kleine ding.

67 64 [Duimelot is in 't water gevallen] Duimelot is in 't water gevallen; Likkepot heeft hem er uit gehaald; Lange Jaap heeft hem thuis gebracht; Korte Knaap heeft hem in 't bed geleid En kleine Pinkje heeft alles gezeid.

68 65 [Altijd is Kortjakje ziek] Altijd is Kortjakje ziek, Midden in de week, maar Zondags niet. Zondags gaat zij naar de kerk Met een boek met zilverwerk.

69 66 [Ben je boos?] Ben je boos? Pluk een roos, Zet hem op je hoed, Dan ben je morgen weer goed.

70 67 [Palm-palm-Paschen!] Palm-palm-Paschen, Hei koerei! Over éénen Zondag Hebben wij een ei. Eén ei is geen ei, Twee ei is een half ei, Drie ei is een Paaschei.

71 68 [Kluwentje, kluwentje garen] Kluwentje, kluwentje garen, Mooi meisje van zestien jaren, Keer omme, keer omme, Mooi Jantje, keer je eens omme. Mooi Jantje heeft zich al omgekeerd, Dat heeft hij van een mooi meisje geleerd; Keer omme, keer omme, Mooi Jantje, keer je eens omme.

72 69 [Toen 't kindje op de wereld kwam] Toen 't kindje op de wereld kwam, Al uit zijn donker hoekje, Toen dronken de vrienden wijnkandeel En ze wonden 't in een doekje. Al wie 't kindje zijn luurtjes vouwt, Leven ze lang, dan worden ze oud, En ze zullen ter bruiloft komen, Als ons klein kindje trouwt.

73 70 [Och, Jantje, wil niet huilen] Och, Jantje, wil niet huilen: Daar heb je mijn beste muilen; Daar heb je mijn mooie beugeltasch, Waar al mijn goeie geld in was.

74 71 [Wat doet het hondje?] Wat doet het hondje? Wat doet het koetje? De schaapjes roepen: De geitjes roepen: Het haantje: En het poesje:

75 72 [Koene kranen] Koene kranen, Witte zwanen - Wie wil mee naar Engeland varen? Engeland is gesloten, De sleutel is gebroken. In Engeland Daar stuift het zand, Daar luiden de klokjes van boem.

76 73 [Meester, mag ik naar huis toe gaan?] Meester, mag ik naar huis toe gaan? 't Is al twalef uren! Moeder heeft de pap al gaar, 't Zal niet lang meer duren.

77 74 [Amsterdam, die groote stad] Amsterdam, die groote stad, Die is gebouwd op palen; Als die stad eens ommeviel, Wie zou dat betalen?

78 75 [Tik, tak, tol] Tik, tak, tol; De boer die nam een knol, Al van de vrouw d'r wagen, Zonder het te vragen - Tik, tak, tol.

79 76 [Ik heb een potje gekocht] Ik heb een potje gekocht. Wat voor een potje? Een groen potje. Wat was er in dat potje? Pap, pap, slabberdepap, Van den ketel in den lepel, Van den lepel in den nap - Slabber op je pap.

80 77 [Danderomdeine kwam van Brugge] Danderomdeine kwam van Brugge Met zijn kastjen op zijn rugge, Met zijn stokjen in zijn hand - Zoo kwam Danderomdeine in 't land.

81 78 [Dit is de sleutel van de Muiderpoort] Dit is de sleutel van de Muiderpoort; Breng hem zonder lachen voort; Er leit een schuitje van Amersfoort; 't Is belaân met isme, krisme, krasme, krullemarijn. De schipper van 't schuitje met isme, krisme, krasme, krullemarijn, Die vroeg aan mijn, Of isme, krisme, krasme, krullemarijn Wel van goed papier zou zijn.

82 79 [Berend Botje ging uit varen] Zuidlaren. Berend Botje ging uit varen Met zijn scheepje naar Zuidlaren; De weg was recht, de weg was krom - Nooit kwam Berend Botje weerom!

83 80 [Luilak, beddezak] Luilak, Beddezak, Staat om negen uren op! Negen uren, hallef tien, Kan de luilak nòg niet zien.

84 81 [Klikspaan, halve maan] Klikspaan, Halve maan, Je durft niet over mijn straatje te gaan! 't Hondje zal je bijten, 't Katje zal je krabbelen - Dat komt van al je babbelen!

85 82 [Daar was eens een mannetje, dat was niet wijs] Daar was eens een mannetje, dat was niet wijs; Het bouwde zijn huisje al op het ijs; 't Begon te dooien, maar niet te vriezen - Toen moest dat mannetje zijn huisje verliezen.

86 83 [Dertig dagen heeft November] Dertig dagen heeft November, April, Juni en September. De andere hebben dertig en één, Uitgenomen Februari alleen, Want die heeft er viermaal zeven; 't Schrikkeljaar nog één daarneven.

87 84 [Maart roert zijn staart] Maart Roert zijn staart; April Doet óók nog wat hij wil; In Mei Dan leggen alle vogeltjes een ei.

88 85 [Maartsche buien] Maartsche buien Die beduien, Dat de zomer aan komt kruien.

89 86 [Sint-Niklaasje bonne, bonne, bonne] Sint-Niklaasje bonne, bonne, bonne, Gooi wat in mijn leege tonne, Gooi wat in mijn laarsje - Dank je, Sint-Niklaasje.

90 87 [Sinterklaas, die goeie heer] Sinterklaas, die goeie heer, Die komt alle jaren weer, Met zijn paardje voor zijn wagen - Zoo komt Sinterklaas aanjagen.

91 88 [Daar kruipt een vogeltje] Daar kruipt een vogeltje Al door het groene woud. Van je meierasasa, Van je heierasasa; Daar kruipt een vogeltje Al door het groene woud.

92 89 Strooiversje. Vijf kleuters dansen hand aan hand, Vijf kleuters dansen hand aan hand, Want Sinterklaas is weer in 't land, Op 't mooie, witte paardje. Joepla; nu keeren wij ons om; Joepla! nu keeren wij ons om; Heilge Bisschop, kom, o kom, Strooi nu voor alle kinderen!

93 90 [Tante Ans zat op een gans] Tante Nans Zat op een gans; Wip! zei de gans En weg vloog tante Nans.

94 91 [Eén, twee, kopje thee] Een, twee, Kopje thee; Drie, vier, Glaasje bier; Vijf, zes, Kurk op de flesch; Zeven, acht, Soldaat op wacht; Negen, tien, 'k Heb een dief gezien; Tien, elf - Jij bent de dief zelf!

95 92 [Jan-oom zat op een boom] Jan-oom Zat op een boom Te wachten. Toen brak de boom, Toen viel Jan-oom, En al de koetjes lachten.

96 93 [Raadselrijmpjes] [Hoog geklommen, laag gedaald] Hoog geklommen, laag gedaald, Opengebroken, 't hart uitgehaald.

97 94 [Daar staat een boom in 't westen] Daar staat een boom in 't Westen; Met twee en vijftig nesten; Ieder nest met zeven jongen, Râ, wat namen zij ontvongen.

98 95 [Vier roode ransen] Vier roode ransen, Acht poppen dansen; De man, die op den bok zat, Speelde met de klip klap.

99 96 ['t Is van ijzer] 't Is van ijzer, 't Heeft geen wijzer, 't Staat altijd op de helft van zes.

100 97 ['t Is in de vrouw] 't Is in de vrouw, Maar niet in den man; 't Is in de kroes, Maar niet in de kan; 't Is in het varken, Maar niet in het spek, 't Is wel in je rug, maar niet in je nek.

101 98 [Een man, die daags een daalder won] Een man, die daags een daalder won, Verteerde daags een ducaton; En toch kon hij bestaan.

102 99 [Daar staat een juffertje in de deur] Daar staat een juffertje in de deur Met een wit boezeltje veur; Hoe meer dat ze staat, Hoe meer dat ze vergaat.

103 100 [Eerst zoo wit als was] Eerst zoo wit als was, Dan zoo groen als gras, Dan zoo rood als bloed - 't Smaakt alle kindertjes goed.

104 101 [Hummeltje Tummeltje klom op den wagen] Hummeltje Tummeltje klom op den wagen; Hummeltje Tummeltje viel van den wagen; Daar is niet ééne timmerman, Die Hummeltje Tummeltje maken kan.

105 102 [Kool, die koud is] Kool, die koud is, En drie dagen oud is, Hoe heet men die?

106 103 [Daar loopt een beestje over den dijk] Daar loopt een beestje over den dijk, Met zijn oogjes kijkerdekijk; Met zijn haartjes krulderdekrul - Je zoudt het niet raden, al werd je dul.

107 104 [Een houten huisje] Een houten huisje, Een koperen kluisje, Een ijzeren draaiom in 't gat - Ra, ra, wat is dat?

108 105 [Daar ging een mannetje over de brug] Daar ging een mannetje over de brug, Met zeven katten op zijn rug; Elke kat had zeven jongen - Ra, ra, hoeveel pooten er over de brug gongen.

109 106 [Tweebeen zat op driebeen] Tweebeen zat op driebeen; Toen kwam vierbeen, Die wou tweebeen bijten; Toen nam tweebeen driebeen, Om er vierbeen mee te smijten.

110 107 [Toen ik was jong en schoon] Toen ik was jong en schoon, Droeg ik een blauwe kroon. Toen ik was oud en stijf, Sloegen ze me op het lijf. Toen ik was genoeg geslagen, Werd ik door prinsen en graven gedragen.

111 108 [Jij uit de aarde] Jij uit de aarde, wat doe je hier? - - Een man van boven zendt me hier. - Als ik je bijt, wat zal je dan zeggen? - - De man van boven zal je in zijn tonnetje leggen.

112 109 [Keizer Karel had een hond] Keizer Karel had een hond; 'k Leg je 't woord al in den mond: Hoe heet Keizer Karel z'n hond?

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl Onze oude versjes C. Spoor bron. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/spoo015onze01_01/colofon.php 2010 dbnl 5 [Onze oude versjes] Daar was ereis een vrouw Die

Nadere informatie

Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Kinderrijmpjes

Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Kinderrijmpjes Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Kinderrijmpjes J.J.A. Goeverneur bron. A.W. Sijthoff, Leiden ca. 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001kind03_01/colofon.php 2011 dbnl i.s.m.

Nadere informatie

Handje-plak. Nelly Bodenheim. bron Nelly Bodenheim, Handje-plak. S.L. van Looij, Amsterdam z.j. [1900]

Handje-plak. Nelly Bodenheim. bron Nelly Bodenheim, Handje-plak. S.L. van Looij, Amsterdam z.j. [1900] Handje-plak Nelly Bodenheim bron. S.L. van Looij, Amsterdam z.j. [1900] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/bode004hand01_01/colofon.htm 2004 dbnl / erven Nelly Bodenheim 3 [Handje-plak]

Nadere informatie

Kindjes boek. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Kindjes boek. De Boekerij, Amsterdam 1987 (eerste druk 1909)

Kindjes boek. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Kindjes boek. De Boekerij, Amsterdam 1987 (eerste druk 1909) Kindjes boek Rie Cramer bron. De Boekerij, Amsterdam 1987 (eerste druk 1909) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006kind01_01/colofon.htm 2004 dbnl / erven Rie Cramer 5 [Kindjes boek]

Nadere informatie

Ik heb de zon zien zakken

Ik heb de zon zien zakken Ik heb de zon zien zakken Ik heb de zon zien zakken in de zee. Ik heb de zon zien zakken in de zee. Ik heb de zon zien zakken, de zon zien zakken, de zon zien zakken in de zee. Ik heb de zon zien zeeën

Nadere informatie

Volledige teksten behorende bij de MIniShanti-CD van TCM

Volledige teksten behorende bij de MIniShanti-CD van TCM Volledige teksten behorende bij de MIniShanti-CD van TCM Berend Botje Berend Botje ging uit varen Met zijn scheepje naar Zuid-Laren De weg was recht, de weg was krom Nooit kwam Berend Botje weerom Eén

Nadere informatie

Liedjes van vroeger. Rie Cramer en Alex de Jong. Zie voor verantwoording:

Liedjes van vroeger. Rie Cramer en Alex de Jong. Zie voor verantwoording: Liedjes van vroeger Rie Cramer en Alex de Jong bron Rie Cramer, Liedjes van vroeger. W. de Haan, Utrecht 1928 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006lied01_01/colofon.php 2014 dbnl /

Nadere informatie

Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Feestrijmpjes

Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Feestrijmpjes Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Feestrijmpjes J.J.A. Goeverneur bron. A.W. Sijthoff, Leiden ca. 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001kind04_01/colofon.php 2011 dbnl i.s.m.

Nadere informatie

Een lied van mij voor jou - kinderen

Een lied van mij voor jou - kinderen LIEDTEKSTEN - 1 Berend Botje Berend botje ging uit varen Met z n scheepje naar Zuid-Laren De weg was recht, De weg was krom Nooit kwam Berend Botje weerom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Waar is Berend Botje gebleven?

Nadere informatie

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 V E R B E E L D D O O R T E D V A N L I E S H O U T LEOPOLD / AMSTERDAM KAATJE KOE 1 Ik ben het zat! Wat doe ik hier!

Nadere informatie

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje.

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje. Voor de melodie: www.sinterklaasliedjes.nl Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste

Nadere informatie

Torentje torentje bossekruid, of het eerste prentenboek op Moeders schoot

Torentje torentje bossekruid, of het eerste prentenboek op Moeders schoot Torentje torentje bossekruid, of het eerste prentenboek op Moeders schoot Jan Schenkman bron. J. Vlieger, Amsterdam 1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/sche039tore01_01/colofon.php

Nadere informatie

Bennie's prentenboek

Bennie's prentenboek Bennie's prentenboek B. Midderigh-Bokhorst en S. Maathuis-Ilcken bron B. Midderigh-Bokhorst, Bennie's prentenboek. G.B van Goor Zonen, Gouda ca. 1920 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/midd035benn01_01/colofon.php

Nadere informatie

Sinterklaasliedjes. Daar wordt aan de deur geklopt

Sinterklaasliedjes. Daar wordt aan de deur geklopt Sinterklaasliedjes Daar wordt aan de deur geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Wees maar gerust mijn kind. Ik ben een goede

Nadere informatie

Ju, ju, paardje en zestig andere oude rijmpjes

Ju, ju, paardje en zestig andere oude rijmpjes Ju, ju, paardje en zestig andere oude rijmpjes Piet Marée bron. Ad. M.C. Stok, Zuid-Hollandsche Uitgevers mij, Den Haag 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/mare027juju02_01/colofon.php

Nadere informatie

Liedjes uit oma s tijd

Liedjes uit oma s tijd Liedjes uit oma s tijd 1. Altijd is Kortjakje ziek Altijd is Kortjakje ziek midden in de week maar zondags niet. Zondags gaat zij naar de kerk met een boek vol zilverwerk. Altijd is Kortjakje ziek midden

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?...

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo...... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Lente. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Lente. W. de Haan, Utrecht 1910. 2014 dbnl / erven Rie Cramer

Lente. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Lente. W. de Haan, Utrecht 1910. 2014 dbnl / erven Rie Cramer Lente Rie Cramer bron. W. de Haan, Utrecht 1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006lent02_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 4 5 [In de Mei] In de Mei, in de Mei, Zijn de

Nadere informatie

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST NU: OUD: Sinterklaasje, kom maar binnen Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal!

Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal, Dag vriendjes allemaal! Goeiemorgen! Goeiemorgen! Dag vriendjes allemaal! Wij komen om te zingen, Te dansen en te springen, Goeiemorgen! Goeiemorgen!

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Sint Nicolaas op school Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Verdienen ze een prijsje of zijn ze t niet waard? Zij zijn als de anderen, wel roerig van aard.

Nadere informatie

Kinderliedboekje Inhoudsopgave

Kinderliedboekje Inhoudsopgave Kinderliedboekje Inhoudsopgave Jezus is de goede herder...2 Hoor de vogels zingen weer...2 Dank U voor deze nieuwe morgen...3 Jezus is geboren...4 Zit je deur nog op slot...4 Dank U voor uw liefde Heer...4

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Schouwen Duiveland Juli 2015

Vrije tijd. Activiteiten Schouwen Duiveland Juli 2015 Activiteiten Schouwen Duiveland Juli 2015 Vrije tijd Vrijetijdscentrum De Nieuwe Hoek Scheldestraat 5, 4301 VA Zierikzee Coördinator vrije tijd: Anita van Keulen akeul@gors.nl 06-11748783 (op dinsdag en

Nadere informatie

Sinterklaas liedboek

Sinterklaas liedboek Sinterklaas liedboek Hij komt, hij komt Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint: mijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt

Nadere informatie

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 OPEN PODIUM ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 Sinterklaasliederen zingen met Gregor Bak Medewerkenden: Gregor Bak Zwarte Piet Alle stoute kinderen Alle lieve kinderen Alle stoute ouderen Alle lieve ouderen Zie

Nadere informatie

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen Ons eerste boek plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert W.F. Oostveen bron. A.W. Sijthoff, Leiden 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/oost080onse01_01/colofon.php

Nadere informatie

WERELDORIËNTATIE 1e & 2e klas 12 oktober - 30 oktober 1998

WERELDORIËNTATIE 1e & 2e klas 12 oktober - 30 oktober 1998 WERELDORIËNTATIE 1e & 2e klas 12 oktober - 30 oktober 1998 1. De leeuw en de muis 2. De muis en de slak 3. De zieke leeuw 4. De vos en de raaf 5. De vos en de geit 6. De twee bokken 7. De herdersjongen

Nadere informatie

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl Makkers en rakkers Nel Ooievaar bron. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ooie002makk01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Makkers en rakkers] 3 Een mus

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

PIET MARÉE JU, JU, PAARDJE EN 60 ANDERE OUDE RIJMPJES

PIET MARÉE JU, JU, PAARDJE EN 60 ANDERE OUDE RIJMPJES PIET MARÉE JU, JU, PAARDJE EN 60 ANDERE OUDE RIJMPJES DIT IS EEN [DEELTJE UIT PIET MAREÉ'S HET BONTE BOEKENHUIS" PIET MARÉE EN ZESTIG ANDERE OUDE RIJMPJES AD. M. C. STOK ZUtD-HOLLANDSCHE UITGEVERS MIJ

Nadere informatie

Zien en zingen. Een bundel oude kinderliedjes

Zien en zingen. Een bundel oude kinderliedjes Zien en zingen. Een bundel oude kinderliedjes Hugo de Groot bron. Met illustraties van Corina. A.J.G. Strengholt, Amsterdam 1945 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/groo172zien01_01/colofon.php

Nadere informatie

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919]

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Broertje's boek Maren Koster bron. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kost012broe01_01/colofon.htm 2005 dbnl / erven Maren Koster 3 Broertje speelt.

Nadere informatie

De Zak van Sinterklaas

De Zak van Sinterklaas De Zak van Sinterklaas Sinterklaas, Sinterklaas, o jongens, jongens 't is zo'n baas! Daar stopt hij, daar stopt hij, daar stopt hij blij van zin. De hele, de hele, de hele wereld in! Sinterklaas, Sinterklaas,

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Liedjes waarbij de combinatie zingen en bewegen centraal staan. Denk hierbij aan: wij maken een kringetje, hoofd schouders knie en teen.

Liedjes waarbij de combinatie zingen en bewegen centraal staan. Denk hierbij aan: wij maken een kringetje, hoofd schouders knie en teen. De liedjes In mijn kast staan minstens vijf bundels met liedjes en versjes die ik zou kunnen gebruiken in het onderwijs. Ondanks al deze boeken merk ik dat ik, maar ook andere (aankomend) leerkrachten

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Ik heb geen zin om op te staan

Ik heb geen zin om op te staan Liedteksten De avonturen van mijnheer Kommer en mijnheer Kwel Voorbereiding in de klas: meezingen refrein Het Dorp Het is weer tijd om op te staan Maar ik heb geen zin Hij heeft geen zin Om naar m n school

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen...... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 5 Liedje over twee hazen:... 5 Bolletjes:... 5 Een koetje

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

De spreeuw en de musch

De spreeuw en de musch De spreeuw en de musch Een boek voor een kind dat al leest W. Haanstra bron. Mej. L. Hardenberg, Leiden 1890-1900 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haan040spre01_01/colofon.php 2011 dbnl

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Zie ginds komt de stoomboot. En we zingen en we springen en we zijn zo blij

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Zie ginds komt de stoomboot. En we zingen en we springen en we zijn zo blij Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Want we zitten allemaal even recht En we zingen en we springen en we zijn zo blij Want er zijn geen stoute kind'ren

Nadere informatie

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek Germa de Vos Kletsboek Een vrolijk voorleesboek 1 Het huis van de tien kinderen 1., daar kun je haast niet lopen. Overal zitten kleintjes hun vetertjes te knopen. 2., daar is het altijd feest, omdat er

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot

Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer. Hoe waaien de wimpels al heen

Nadere informatie

Daar zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot

Daar zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot Daar zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot Jan Pieter Heije bron. Johannes Müller, Amsterdam 1910-1920 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/heij007daar01_01/colofon.php 2011 dbnl 2

Nadere informatie

1. De tuin wordt opgeruimd

1. De tuin wordt opgeruimd 1. De tuin wordt opgeruimd Wat gaan jullie doen? vraagt mama. Ze is iets lekkers aan het maken: zoute bolletjes. Dat doet ze elke vrijdagmiddag als Joas, Aron en Lisa uit school komen. Vaak helpt een van

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

December, wintermaand

December, wintermaand December, wintermaand Rie Cramer bron. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1938 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006dece01_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 2 3 December - Wintermaand

Nadere informatie

April, grasmaand. Rie Cramer. bron Rie Cramer, April, grasmaand. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1939. 2014 dbnl / erven Rie Cramer

April, grasmaand. Rie Cramer. bron Rie Cramer, April, grasmaand. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1939. 2014 dbnl / erven Rie Cramer April, grasmaand Rie Cramer bron. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1939 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006apri01_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 2 3 April - Grasmaand April...

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

EURO 0 5CENT 1EURO EURO

EURO 0 5CENT 1EURO EURO 1 2 3 4 1 EURO 5 6 7 8 9 10 11 12 EURO 2 0 5CENT 5CENT 0 5CENT 1EURO 0 5CENT EURO 2 0 1EURO1CENT 13 14 15 16 17 18 20 19 21 22 23 24 25 26 27 28 30 29 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

Nadere informatie

Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical)

Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical) 1. Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical) Ik ben Jip - I am Jip Ik ben Janneke - I am Janneke En we wonen naast elkaar - And we live beside each other Hij heet Jip - His name is Jip - He is

Nadere informatie

Sambo, ga je mee? Leonard Roggeveen. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/rogg009samb01_01/colofon.htm

Sambo, ga je mee? Leonard Roggeveen. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/rogg009samb01_01/colofon.htm Sambo, ga je mee? Leonard Roggeveen bron G.B. van Goor Zonen's Uitgeversmaatschappij N.V., Den Haag/Batavia z.j. [1939] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/rogg009samb01_01/colofon.htm 2005

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie

Eerst de printer kiezen (op printer-icoon klikken en kijken welke printer gekozen is, desnoods de keuze wijzigen).

Eerst de printer kiezen (op printer-icoon klikken en kijken welke printer gekozen is, desnoods de keuze wijzigen). Deze fabels op tekenpapier uitprinten. Dit kan zowel op de kleurenlaserprinter als op de zwart-witlaserprinter. De volgorde van de fabels kan gewijzigd worden. Eerst de printer kiezen (op printer-icoon

Nadere informatie

Liedjesboek met gebaren

Liedjesboek met gebaren Liedjesboek met gebaren 15 liedjes met ondersteunende gebaren 2017 Baby- en kindergebaar Illustraties: Liedee (Lisanne van Osch) Uitgegeven door: Baby- en kindergebaar, www.babygebaar.nl Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Net als mensenkindjes sluit je visjes niet op Laat ze goed bewegen En zwemmen Hop hop hop hop hop hop hop (x2)

Net als mensenkindjes sluit je visjes niet op Laat ze goed bewegen En zwemmen Hop hop hop hop hop hop hop (x2) Hoera, Kortjakje is niet meer ziek! We maakten 5 kinderliedjes actiever, gezonder en positiever door ze in een nieuw jasje te steken. Want niets beter voor je kind dan samen bewegen op leuke muziek. Eén

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Themaweek School Maandag 16 februari t/m vrijdag 20 februari 2015

Themaweek School Maandag 16 februari t/m vrijdag 20 februari 2015 Themaweek School Maandag 16 februari t/m vrijdag 20 februari 2015 A is een aapje A is een aapje, dat eet uit zijn poot. B is de bakker, die bakt voor ons brood. C is Charlotte, die drinkt chocolaad. D

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Gelukkig Hansje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Gelukkig Hansje. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860.

Gelukkig Hansje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Gelukkig Hansje. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860. Gelukkig Hansje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001gelu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Gelukkig Hansje. Wilt

Nadere informatie

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan Als een olifant door een porseleinkast gaan Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als één schaap over de dam is volgen er meer Als iemand het voorbeeld geeft, zijn er al snel meer mensen die dit voorbeeld volgen

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

dichtbij of ver van hier Mijn geheime plek

dichtbij of ver van hier Mijn geheime plek Mijn geheime plek Een stil plekje, voor mij alleen. Mijn plekje, daar ga ik vaak heen. Want dat plekje, is heel speciaal voor mij. En op dat plekje, voel ik me vrij. In elk seizoen van het jaar, Vind je

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Attributen: Materiaal: Poppenkastpoppen: Koning Brul Kok Bollebuik Hofnar Prinses Roosje De hond van de prinses

Attributen: Materiaal: Poppenkastpoppen: Koning Brul Kok Bollebuik Hofnar Prinses Roosje De hond van de prinses Naam: Christens Leen Klas: 2 ILKO IAJ Leidster: Juf Paulette Leeftijd: 4jarigen Onderwerp: Poppenspel: de koning die niet slapen kon Datum: 13.11.2003 Thema: Prinsen en prinsessen Beginsituatie: De kleuters

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Wat de kleintjes gaarne zingen

Wat de kleintjes gaarne zingen Wat de kleintjes gaarne zingen Philip Kruseman bron. J. Phil. Kruseman, Den Haag 1927 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/krus011watd01_01/colofon.php 2010 dbnl 4 Heb je het nog niet vernomen?

Nadere informatie

Fidel en zijn kameraadjes

Fidel en zijn kameraadjes Fidel en zijn kameraadjes Reinoudina de Goeje bron. G. Theod. Bom, Amsterdam 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001fide01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Fidel en zijn kameraadjes.

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Doelen van de lessen. Januari C.D. 4

Doelen van de lessen. Januari C.D. 4 Januari C.D. 4 Doelen van de lessen De kinderen kunnen een voorgelezen verhaal navertellen zonder gebruik te hoeven maken van illustraties. De kinderen kunnen fonemen als de kleinste klankeenheden in woorden

Nadere informatie

Fabelen en gedichtjes

Fabelen en gedichtjes Fabelen en gedichtjes J.J.A. Goeverneur bron. Hugo Suringar, Leeuwarden 1873 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001fabe01_01/colofon.htm 2005 dbnl 1 De Raaf 2 De Raaf. Zie daar dien

Nadere informatie

De sprookjesdialogen van groep 3

De sprookjesdialogen van groep 3 De sprookjesdialogen van groep 3 In groep 3 kregen de kinderen, samen of in een tweetal, de opdracht om een dialoog tussen sprookjesgfiguren te schrijven, waarna ze een schilderij maakten bij hun dialoog.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan

De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan Fredericus Hendrikus van Leent bron. P. Kluitman, Alkmaar 1887 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leen016gesc01_01/colofon.php 2010

Nadere informatie