Lestip 'Kleine Muis zoekt een huis'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lestip 'Kleine Muis zoekt een huis'"

Transcriptie

1 Lestip 'Kleine Muis zoekt een huis' Over het boek Op een dag kroop Kleine Muis uit haar holletje en zag een grote appel liggen. Maar zo n appel raakt natuurlijk niet in het piepkleine holletje van Muis. Daarom gaat ze op pad, van holletje naar hol, van diertje naar dier tot het donker wordt en ze weer bij haar eigen plekje uitkomt. Ondertussen is de appel wel secuur afgeknibbeld, rest er niet meer dan een klokhuis en past hij perfect in Kleine Muis holletje. Een eenvoudig prentenboek met gaatjes en veel bruikbare elementen voor in de eerste kleuterklas (groot-klein, licht-donker, vol-leeg ). Auteur(s) Petr Horácek, Petr Horácek (illustrator) Uitgeverij Gottmer / 2006 Aantal pagina's 25 p. ISBN Genre Prentenboek Doelgroep 1ste kleuterklas, 2de kleuterklas, 3de kleuterklas Trefwoorden Auteur lestip Stijn De Paepe Aanzet Kleine Muis zoekt een huis is een ideaal prentenboek om een verteltafel van te maken. Van papiermaché of plastic bloempotten maak je vijf holletjes, van klein naar groot en die zet je op een tafel vol bladeren, takjes, mos, en wat voor natuurlijks je nog vindt. Een muizen-, beren- en konijnenknuffel vind je ongetwijfeld; mol en das zijn wat lastiger maar met een beetje naaiwerk kom je een heel eind. Vergeet ook de attributen niet: de boeken en bril van Mol, de kussens van das en de sla van konijn. En een appel voor muis, uiteraard. Begin met een introductie van Muis die uit haar holletje komt piepen. Vertelbeurt Vertel het boek een eerste keer aan de hand van je verteltafel, een tweede keer met prentenboek: van concreet naar minder concreet dus.

2 Verwerkingsactiviteiten Hoeken worden holletjes Transformeer de hoeken in je kleuterklas tot de holletjes uit het prentenboek. De boekenhoek wordt een mollenhol, de huishoek een muizenhol. Misschien kan je ook een gezonde hoek inrichten, het konijnenhol. Daar maak je samen met kleuters broodjes gezond of slaatjes. Het holletje van Das wordt een snoezelhoekje met kussens. De onthaalhoek is het grote hol van Beer: daar is lekker veel plaats.zorg ervoor dat de holletjes voor de kleuters de hele tijd herkenbaar zijn: maak een uithangbord met de afbeelding van het dier in kwestie of gebruik een knuffel ter herkenning, die ze dan ook nog eens kunnen betrekken in hun spel. Mol Een mol houdt niet van daglicht, dus de boekenhoek maak je aan de hand van donkere doeken duisterder. Zorg voor sfeer- en leeslampjes, want lezen in het donker is natuurlijk geen evidentie. Zorg ook voor een aantal (lees)brillen en maak dat de boekencollectie helemaal bij het centrale prentenboek past. Hou het daarom enkel bij boeken waarin de dieren echt wel zijn wie ze zijn. Dat wil zeggen: het doet er toe dat ze muis, mol of konijn zijn, hun eigenheid speelt een rol in het verhaal. Ook non-fictie past in dit plaatje. Boekensuggesties vind je in de bibliografie bij deze lestip. Konijn Konijn heeft geen plaats meer in zijn hol voor Muis en haar appel want dat ligt vol slablaadjes. Die zin uit het boek is de ideale aanleiding voor een hoekje creatief met rauwkost : Konijns salad bar. Nadat je sla met de kleuters van dichtbij hebt waargenomen en uitgebreid hebt laten proeven, kan je er met hen mee aan de slag en prepareer je mooie slaatjes of gezonde bruine broodjes smos (zie ook: Kleuters, Lestip 6 Tommie en de torenhoge boterham ). Das Het dassenholletje wordt wellicht het favoriete plekje van de week: een snoezelige hoek met kussens in alle formaten en kleuren die je maar op de kop kan tikken. Maar ook met dassenzachte fleecedekentjes en gezelligschemerig afgedekt. Een luilekkerburcht dus, want een dassenhol heet eigenlijk een burcht. Kleuter - Nederlands - Lezen 3.4 Kleuter - Nederlands - Lezen 3.3 Kleuter - Nederlands - Taalbeschouwing 5.3 Kleuter - Wereldoriëntatie - Natuur (algemene vaardigheden) 1.1 Kleuter - Wereldoriëntatie - Natuur (gezondheid) 1.9 Kleuter - Wereldoriëntatie - Natuur (gezondheid) 1.10 Kleuter - Lichamelijke opvoeding - Motorische competenties (zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties) 1.16 Kleine muisjes zoeken huisjes Zet een postenparcours uit in de gymzaal en kleed dat parcours helemaal in volgens het boek.

3 Eerste post: de grote appel past niet in Muis holletje. Gooi- en mikspel met ballen (appels) naar gaten (holletjes) die variëren wat grootte en afstand betreft. Tweede post: Mol in zijn lange-gangenhuis. Voorzie kruipbuizen waar kleuters als in een mollenpijp door moeten kronkelen. Derde post: Mol in zijn boekenhoekje. Leg een aantal dikke, oude grotemensenboeken klaar. Kleuters moeten een bepaalde afstand afleggen met één, twee, drie boeken die ze met uitgestrekte armen, op hun vlakke handen moeten dragen. Balanceren en goed het evenwicht behouden is de boodschap. Vierde post: Konijns fitnesskamer. Hier doen de kleuters allerhande springoefeningen. Vijfde post: rollebollen in Das kussens. Hier mogen de kleuters rollen in alle richtingen op dikke matrassen of even rusten op één van Das kleurige kussentjes. Zesde post: de grote passen van de Enorme Beer. Op deze post voorzie je een hinkelspel aangepast aan je groep waar kleuters grote berenpassen moeten uitproberen om van het ene vak naar het andere te raken. Laatste post: Muis komt thuis. Tijd voor een relaxatiemomentje wat muizenmassage of een mollenmuziekje en een glaasje water uit Muis rode kan met witte stippen. Kleuter - Lichamelijke opvoeding - Motorische competenties (zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties) 1.1 Kleuter - Lichamelijke opvoeding - Motorische competenties (zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties) 1.3 Kleuter - Lichamelijke opvoeding - Motorische competenties (zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties) 1.7 Kleuter - Lichamelijke opvoeding - Motorische competenties (zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties) 1.16 Krassen Bepaalde prenten in het boek zijn geïnspireerd op de verftechniek waarbij je een laag zwarte verf aanbrengt op een laag wasco om naderhand de zwarte laag gedeeltelijk weg te krassen. Met name de holen zijn op die manier vormgegeven en het effect mag er zijn. Zet de kleuters aan het werk met de bekende techniek en laat hen het resultaat gebruiken als achtergrond voor hun dierenhol naar keuze. Het diertje tekenen ze op een apart blad, knippen ze uit en kleven ze dan op hun gekraste achtergrond. Kunnen ze er ook een gat in maken? Als je deze activiteit begeleidt zou je het verhaal kunnen reconstrueren en hun eigen platen een plaats geven aan de muur. Of je maakt er een volgordespelletje van. Kleuter - Nederlands - Lezen 3.1 Kleuter - Nederlands - Schrijven 4.1 Kleuter - Muzische vorming - Beeld 1.4 En verder Happen als kleine reus Hang tijdens een fruitig tussendoortje eens enkele appels aan een draadje op mondhoogte van de kleuters. Lukt het om er zonder handen hapjes van te nemen? Zulke fruitmomenten kan je overigens sowieso gebruiken om te verwijzen naar het essentiële aspect van de

4 krimpende appel: knabbelen van complete appel tot klokhuis. En daarna? Valt er met dat klokhuis nog iets te doen? Kleuter - Wereldoriëntatie - Natuur (levende en niet-levende natuur) 1.7 Het muizen- en berenkoor Muis is heel wat kleiner dan Beer, dat spreekt. Vertrek van dat contrast voor een muzikaal moment rond hoorbare tegenstellingen: hoog (muis) laag (beer); stil (muis) luid (beer); snel (muis) traag (beer). Gebruik de prenten uit het boek of de poppen van je verteltafel om de variabelen aan te geven. Je kan vertrekken vanuit een speelliedje (op de wijs van De wielen van de bus gaan rond en rond): Het holletje van Muis is veel te klein, veel te klein, veel te klein Het holletje van Muis is veel te klein Veel te klein en variëren Het hol van de Beer is veel te groot Het stemmetje van Muis klinkt De stem van de Beer klinkt De pootjes van Muis gaan De poten van de Beer gaan Combineer stemexpressie met uitbeelding of ondersteun ze met instrumenten: berentrommen en muizenbelletjes. Laat kleuters ook zelf dirigeren en variaties aanbrengen. Kleuter - Muzische vorming - Muziek 2.4 Kleuter - Muzische vorming - Muziek 2.5 Kleuter - Muzische vorming - Drama 3.3 Verteltafel Uiteraard zou het zonde zijn om, als je van Kleine Muis een verteltafel hebt gemaakt, die niet aan te bieden als begeleide of zelfstandige activiteit. Het is een uitgelezen kans om de taalvaardigheid van je kleuters te stimuleren en te observeren. Ze reconstrueren het verhaal, herhalen (nieuwe) woorden, fantaseren en vullen aan. Een activiteit waarin alle taalvaardigheden geoefend worden. Nog meer gaatjes Bied een aardetafel aan waarin kleuters naar hartenlust gangetjes, gaatjes en holletjes kunnen graven. Maak een nieuw ganzenbord met vier van de vijf figuurtjes die allemaal naar hun hol toe moeten. Allerlei spelletjes waarbij dingen van verschillende grootte in dito gaatjes moeten.

5 Kleuter - Nederlands - Luisteren 1.5 Kleuter - Nederlands - Luisteren 1.6 Kleuter - Nederlands - Spreken 2.6 Kleuter - Nederlands - Spreken 2.10 Kleuter - Nederlands - Spreken 2.11 Kleuter - Nederlands - Lezen 3.1 Bibliografie Binkie / Catharina Valckx. De Harmonie, 2005 De kleine reus / Max Bolliger en Monika Leimgrüber (ill.). Lemniscaat, 1975 Dieren om ons heen: mol / Steven Savage. Corona, 2006 Dieren om ons heen: muis / Steven Savage. Corona, 2006 Grijsje / Anke de Vries en Willemien Min (ill.). Lemniscaat, 2001 Ik wil iets heel moois geven / Jonathan Emmett en Vanessa Cabban (ill.). Van Goor, 2008 Jonge kleuters verkennen gaatjes: belangstellingscentrum voor jonge kleuters / Hilde De Craecker. vsko, 2003 Muis / Kaat Vrancken en An Candaele (ill.). De Eenhoorn, 2005 Muis is veel te klein / Brigitte Minne en Guido Van Genechten (ill.). Averbode, 2001 Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft / Werner Holzwarth, Wolf Erlbruch (ill.) en Ineke Ris (vert.). De Vries-Brouwers, 2007

Inhoudstafel...2 Inleiding...4 Lestips bij de boekenpakketten van Jeugdboekenweek 2010...5

Inhoudstafel...2 Inleiding...4 Lestips bij de boekenpakketten van Jeugdboekenweek 2010...5 Lestips Inhoud Inhoudstafel...2 Inleiding...4 Lestips bij de boekenpakketten van Jeugdboekenweek 2010...5 Kleuters...5 Lestip 1 - Deur dicht!...6 Lestip 2 - Django heet Django...10 Lestip 3 - Feodoor heeft

Nadere informatie

Lestip 'Groot!' Over het boek. Aanzet. Vertelbeurt

Lestip 'Groot!' Over het boek. Aanzet. Vertelbeurt Lestip 'Groot!' Over het boek Een humoristisch prentenboek over de voor- en nadelen van klein, dan wel groot zijn. Het jongetje uit het boek is negenennegentig centimeter groot en dat is bijna een meter',

Nadere informatie

Lestip 'Die hoed zit goed'

Lestip 'Die hoed zit goed' Lestip 'Die hoed zit goed' Over het boek Die hoed zit goed is een verzameling van raadsels, gedichten en stripverhalen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken volgens eenzelfde stramien en

Nadere informatie

Lestip 'Het is een boek!'

Lestip 'Het is een boek!' Lestip 'Het is een boek!' Over het boek Dit is een schitterend prentenboek over de confrontatie tussen multimedia en boeken. Aap en Ezel zitten tegenover elkaar in de zetel. Aap leest een boek, Ezel is

Nadere informatie

Lestip 'Jacques naar de stad'

Lestip 'Jacques naar de stad' Lestip 'Jacques naar de stad' Over het boek Jacques is een klein, mollig hondje met een trui aan. Samen met zijn vriend meneer Wiebelsok trekken ze de stad in. Ze drinken een kopje thee in een café en

Nadere informatie

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek'

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Over het boek 'Mijn wraak zal zoet zijn!', dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken

Nadere informatie

Lesbrief Kleine Muis zoekt een huis

Lesbrief Kleine Muis zoekt een huis Lesbrief Kleine Muis zoekt een huis Van 23 januari t/m 2 februari vinden de Nationale Voorleesdagen 2008 plaats! Doel van De Nationale Voorleesdagen is het bevorderen van het voorlezen aan kinderen die

Nadere informatie

Lestip 'Bedtijd voor monsters'

Lestip 'Bedtijd voor monsters' Lestip 'Bedtijd voor monsters' Over het boek Is er een monster op komst? Eentje dat berg, dal en moeras doorkruist, op zoek naar jou? Elke kleuter voelt een mengeling van angst en fascinatie voor monsters.

Nadere informatie

Lestip 'Deur dicht!' Over het boek. Aanzet. Vertelbeurt

Lestip 'Deur dicht!' Over het boek. Aanzet. Vertelbeurt Lestip 'Deur dicht!' Over het boek Een varkentje neemt de tijd in de badkamer. Handdoek klaarleggen, jurk uittrekken, in de spiegel kijken. Maar de rust is van korte duur. Ook de andere varkens van het

Nadere informatie

Lestip 'De schepping van de vlinders'

Lestip 'De schepping van de vlinders' Lestip 'De schepping van de vlinders' Over het boek Twee groepen ontwerpers hebben alles wat leeft bedacht. De ene groep heeft de dieren gemaakt, de andere de planten. Maar nu zorgt Arno voor problemen.

Nadere informatie

Lestip 'Gijsje' Over het boek. Aanzet

Lestip 'Gijsje' Over het boek. Aanzet Lestip 'Gijsje' Over het boek Een jongen vertelt het ontroerende verhaal van Gijsje, een gans die een bijzondere plaats innam in zijn familie. Hij vertelt hoe Gijsje in hun leven kwam, hoe de gans hem

Nadere informatie

Lestip 'Mevrouw wit konijn'

Lestip 'Mevrouw wit konijn' Lestip 'Mevrouw wit konijn' Over het boek Ken jij het witte konijn uit Alice in Wonderland? Hij werd beroemd toen hij gehaast weg rende en Alice hem achterna huppelde. Misschien vraag je je af hoe het

Nadere informatie

Muis zoekt huis. Suggesties rond de voorstelling

Muis zoekt huis. Suggesties rond de voorstelling Muis zoekt huis Suggesties rond de voorstelling Inleiding Dit is de brief met tips rond de voorstelling Muis zoekt huis. In deze brief staan spelletjes en opdrachtjes die met de leerlingen gedaan kunnen

Nadere informatie

Je kan dit ook als individuele schriftelijke opdracht geven voor de kinderen het verhaal lezen.

Je kan dit ook als individuele schriftelijke opdracht geven voor de kinderen het verhaal lezen. Lestip 'Help! Help!' Over het boek Gevaar zit niet altijd waar je het verwacht. En redders in nood zijn niet altijd mannelijke helden. En niet alle sprookjes eindigen met een ridder die de prinses trouwt.

Nadere informatie

Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel.

Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel. Inrichting van de themahoek Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem 2006. ISBN 9789025740870 Zandtafel Een klein poppenhuis

Nadere informatie

Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis'

Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis' Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis' Over het boek De kleine Meneer Minuscuul gaat in zijn notendopbootje vol kanonnen en koffers met kleren op zoek gaat naar een walvis. Maar uiteindelijk is hij misschien

Nadere informatie

Lestip 'Voel je wat ik voel?'

Lestip 'Voel je wat ik voel?' Lestip 'Voel je wat ik voel?' Over het boek Blozende wangen, ruziënde ouders, scherven van vriendschap en snippers van geluk, ze komen allemaal aan bod in deze bundel. Hij bevat meer dan 150 gedichten

Nadere informatie

Lestip 'Hip en Pip' Over het boek. Aanzet

Lestip 'Hip en Pip' Over het boek. Aanzet Lestip 'Hip en Pip' Over het boek Hip houdt van zijn luilekkerhondenleventje bij Eef. Als Eef de pup Pip in huis haalt, moet Hip alle aandacht delen. Dat vindt hij maar niks en hij bedenkt de ene na de

Nadere informatie

Lestip 'Huisbeestenboel'

Lestip 'Huisbeestenboel' Lestip 'Huisbeestenboel' Over het boek Een vogel, een kat, een vis, een konijn, een hond... Wat doen al deze huisdieren als ze alleen thuis zijn? Niet braaf in de stoel of in hun kooi blijven zitten, zoveel

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

Lestips bij. Thema s: insect, natuur, versje

Lestips bij. Thema s: insect, natuur, versje Lestips bij Algemene tips Een kriebeldierenspel: de kleuters linken schaduwen van kriebeldieren aan de prenten van de dieren. Speel een schimmenspel voor de kinderen. Neem de diervormen over op zwart papier

Nadere informatie

Lestip 'De grote hamster massamoord'

Lestip 'De grote hamster massamoord' Lestip 'De grote hamster massamoord' Over het boek Anna moet voor school een opstel schrijven over Wat-ik-in-de-zomervakantie-heb-gedaan, maar eerst wil ze vertellen over iets anders. Over de Grote Hamstermassamoord,

Nadere informatie

1. Berenbakker. Activiteit van een broodzak een bakkersmuts voor een berenbakker maken (zie knutselpagina in bijlage) ...

1. Berenbakker. Activiteit van een broodzak een bakkersmuts voor een berenbakker maken (zie knutselpagina in bijlage) ... smeert een boterham 1. Berenbakker van een broodzak een bakkersmuts voor een berenbakker maken (zie knutselpagina in bijlage) De kinderen krijgen allemaal een broodzak en mogen die versieren. Enkele tips

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Lestip 'Siebe Schaap wil ook een mensje'

Lestip 'Siebe Schaap wil ook een mensje' Lestip 'Siebe Schaap wil ook een mensje' Over het boek Net als zijn vriendjes op school wil Siebe Schaap een huismensje. Mensenmishandeling, vinden Mama en Papa Schaap. Siebe krijgt er dan toch eentje

Nadere informatie

DE TALENTENARCHIPEL. Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO

DE TALENTENARCHIPEL. Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO DE TALENTENARCHIPEL Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO Toelichting voor de ouders bij de verschillende eilanden. Muziekeiland Genieten van muziek en manieren zoeken om zelf muziek te maken, om te

Nadere informatie

Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien

Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien Werkbundel Poelien laat haar kuikens zien 1 inhoud Voorwoord Uitleg boerderijkoffer Ontwikkelingsdoelen Gebruikte iconen Werkblaadjes De haan en de hen 7 Ik zie 8 Zo worden kuikens geboren 9 Van ei tot

Nadere informatie

Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder'

Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder' Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder' Over het boek Op een dag ontsnapt er een blauw paardje uit een schilderij van Kandinsky. Niemand kan het zien behalve meneer Kandinsky zelf. Het paardje zet zijn

Nadere informatie

Lestip 'Raaf, ree, lees je mee?'

Lestip 'Raaf, ree, lees je mee?' Lestip 'Raaf, ree, lees je mee?' Over het boek In dit boek staan 26 prenten van dieren die je in de tuin, aan zee of in het bos ziet. Bij elk dier hoort een verhaaltje. Maar het zijn niet zomaar verhaaltjes.

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 6 Thema: kleuren! Maandag 3 oktober. Zakia is kapitein. En de zon is er weer! Leuk, want na de middag mogen we even wat langer buiten. We zullen spelletjes spelen. De kalenders

Nadere informatie

aan bod bij de verschillende spelletjes en motorische vaardigheden zoals bijv:

aan bod bij de verschillende spelletjes en motorische vaardigheden zoals bijv: Het boek Kleine muis zoekt een huis vormt de leidraad voor ons nieuwe thema op het KDV de komende maand. Er wordt uit voorgelezen en taalspelletjes mee gedaan met het taalkastje. Daarnaast gaan we natuurlijk

Nadere informatie

Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10. Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB

Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10. Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB Onderwerp: Totempaal maken. Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10 Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB dg1: Het indianendorp. (2) dg2: Bouwhoek. (6) dg3: Timmerhoek. (2) dg4: Thematafel.

Nadere informatie

Lestip 'Feodoor heeft zeven zussen'

Lestip 'Feodoor heeft zeven zussen' Lestip 'Feodoor heeft zeven zussen' Over het boek Kan je het je voorstellen? Zeven zenuwzieke zussen en daar zit Feodoor dan tussen. In vijf lange voorleesgedichten worden Feodoor en zijn septet zussen

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Daar zat een aapje op een stokje. 1. Kledingstuk maken voor knuffel ...

B. Lessuggesties bij het lied Daar zat een aapje op een stokje. 1. Kledingstuk maken voor knuffel ... doet zijn jas aan 1. Kledingstuk maken voor knuffel een kledingstuk (rok of broek) voor een knuffel knutselen De kinderen krijgen verschillende materialen ter beschikking om een rok of broek te ontwerpen

Nadere informatie

DIT BEN IK. Thema: Verhalen

DIT BEN IK. Thema: Verhalen Het thema verhalen begint bij de kleuters heel dichtbij: ze kijken aan de hand van een foto naar zichzelf en naar het gezin waaruit ze komen. Wie staan er op de foto? Waar is deze foto gemaakt? En wat

Nadere informatie

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET Talenposters Leerlingen staan doorgaans niet zo bewust stil bij de talige bagage waarover ze beschikken of dat ze betekenissen geven aan diverse talen. Met deze activiteit zetten we hen aan het denken

Nadere informatie

Lestips bij het boek 'De vijand'

Lestips bij het boek 'De vijand' Lestips bij het boek 'De vijand' Over het boek Het is oorlog. Er zijn twee soldaten. Elke soldaat heeft een handboek en een wapen. In het handboek leest de soldaat over de vijand. Die is wreed en wil hem

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Prentenboeken, daar zit muziek in!

Prentenboeken, daar zit muziek in! Prentenboeken, daar zit muziek in! Elk jaar in januari vinden de peutervoorleesdagen plaats. Dit evenement krijgt steeds meer aandacht. Muziek-op-Schoot docenten worden geregeld gevraagd workshops te geven

Nadere informatie

Lestip 'Kunnen we de tijger redden?'

Lestip 'Kunnen we de tijger redden?' Lestip 'Kunnen we de tijger redden?' Over het boek Het boek gaat over bedreigde dieren zoals de tijger. Maar ook over de dodo en andere uitgestorven beesten. Die zijn verdwenen omdat ze zich niet aan hun

Nadere informatie

Lestip 'Tommie en de torenhoge boterham'

Lestip 'Tommie en de torenhoge boterham' Lestip 'Tommie en de torenhoge boterham' Over het boek Je hebt prentenboeken waarbij je in één oogopslag de prenten gescreend hebt en gelezen. En je hebt er waarop je nooit uitgekeken raakt. Zo n prentenboek

Nadere informatie

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven?

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Teken een beeldtafel. Kijk naar het voorbeeld en gebruik je eigen fantasie.

Nadere informatie

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips knoopt zijn veters Algemene tips Laat de kinderen de klank herhaaldelijk nabootsen. Vertel een verhaaltje waarin woorden met de klank in kwestie duidelijk voorkomen. Wanneer de kinderen die klank horen,

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'

Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' Over het boek Lang geleden droomde de Chinese keizer van een tuin. Een tuin vol avontuur en mysterie, de mooiste tuin ooit, de Tuin der Tuinen. Want de

Nadere informatie

Aflevering. Boekentas ordenen. Instrumenten herkennen Muzische vorming, Muziek 2.5. Knutseltas. Knutselharp. Sjakie en de bonenstaak

Aflevering. Boekentas ordenen. Instrumenten herkennen Muzische vorming, Muziek 2.5. Knutseltas. Knutselharp. Sjakie en de bonenstaak Aflevering 1 Boekentas ordenen Nederlands, Luisteren 1.2, 1.3 en 1.4 Nederlands, Spreken 2.7, 2.4, 2.9 en 2.11 Wiskundige initiatie, Getallen 1.2 Knutseltas Wiskundige initiatie, Getallen 1.1 en 1.5 Wiskundige

Nadere informatie

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult'

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Over het boek Job gaat met zijn ouders op reis naar Parijs. Daar hebben ze belangrijk nieuws te vertellen: Job wordt grote broer! Job reageert koeltjes:

Nadere informatie

Lestip 'Pomelo groeit'

Lestip 'Pomelo groeit' Lestip 'Pomelo groeit' Over het boek Pomelo het olifantje is gegroeid en voelt zich de hemel te rijk. Maar hij stelt zich ook een paar vragen: mag je, als je groot bent, alles doen wat je maar wilt? Groei

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

Lestip 'Ik wil vleugels'

Lestip 'Ik wil vleugels' Lestip 'Ik wil vleugels' Over het boek Vogels zijn wonderlijke wezens! In dit boek kan je lezen en zien waarom ze zo speciaal zijn. Wat ze allemaal kunnen, hoe je ze kan onderscheiden van elkaar, wat de

Nadere informatie

De inhoud. 1. De inleiding. 2. De woordspin. 3. Het uiterlijk van de das. 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren?

De inhoud. 1. De inleiding. 2. De woordspin. 3. Het uiterlijk van de das. 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren? De inhoud 1. De inleiding 2. De woordspin 3. Het uiterlijk van de das 4. Wat eet de das? 5. Waar wonen dassen? 6. Hoe wordt de das geboren? 7. De dassenwerkgroep Utrecht 8. De afsluiting 9. Bronnen 1.

Nadere informatie

VERTELCYCLUS WEEK 8: BAKKER VERSIE 1 (5-12- 2014)

VERTELCYCLUS WEEK 8: BAKKER VERSIE 1 (5-12- 2014) VERTELCYCLUS WEEK 8: BAKKER VERSIE 1 (5-12- 2014) 1 BOEKEN:! WERELDWOORDEN: Titel: Een taart voor kleine Beer Auteur: Max Velthuijs Jaartal: 2011 Uitgeverij: De Vier Windstreken Bloem: een wit poeder dat

Nadere informatie

Lestip 'De jacht op de sabeltandtijger '

Lestip 'De jacht op de sabeltandtijger ' Lestip 'De jacht op de sabeltandtijger ' Over het boek In een tijd heel lang geleden, toen de mannen jagers en vechters waren en de vrouwen zoeksters en pluksters, was de sabeltandtijger een beruchte bedreiging.

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding Inhoud Woorden in prenten 5 Voorwoord 6 Inleiding Prentenboeken 2 38 Wil je mijn vriendje zijn? 66 Plons! 94 Nandi s verrassing 22 Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft Bijlagen

Nadere informatie

Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?'

Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?' Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?' Over het boek Een royaal prentenboek is dit, waarin bakerrijmpjes en versjes functioneel werden verwerkt. De zoektocht van Dries naar zijn zusje Lies brengt je doorheen

Nadere informatie

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Zich gedragen weten door, verbonden met en aangesproken door gemeenschappen dichtbij en veraf; ontdekken

Nadere informatie

Lesbrief. Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis. Groep 1, 2, 3 en 4

Lesbrief. Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis. Groep 1, 2, 3 en 4 Lesbrief www.leopold.nl Uitgeverij Leopold, in samenwerking met het Mauritshuis Groep 1, 2, 3 en 4 Doelgroep: Groep 1, 2, 3 en 4 Benodigdheden: kroontjespen, inkt, vellen papier, kleurpotloden, kleine

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Lestip 'Hoe maak ik tijd?'

Lestip 'Hoe maak ik tijd?' Lestip 'Hoe maak ik tijd?' Over het boek Felix moet van zijn mama alleen op bezoek bij zijn tante Zweem. Wanneer hij zegt dat hij 'Geen tijd' heeft, zegt zijn mama: 'Dan maak je maar tijd!' Felix vindt

Nadere informatie

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar?

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar? 2 vogel Piet Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? De peuters luisteren en spelen met het prentenboek Vogel Piet. Het verhaal gaat over vogel Piet, een vogeltje zonder veren. het prentenboek

Nadere informatie

VERTELCYCLUS WEEK 9: ZAAIEN VERSIE 2 (1-10- 2015)

VERTELCYCLUS WEEK 9: ZAAIEN VERSIE 2 (1-10- 2015) VERTELCYCLUS WEEK 9: ZAAIEN VERSIE 2 (1-10- 2015) 1 BOEKEN: Titel: Haas wil worteltjestaart Auteur: A. Bon & G. Jaquet Jaartal: 2012 Uitgeverij: The house of books Dit verhaal is lang, maar ook vlot geschreven.

Nadere informatie

Lestip 'Het verhaal van Slimme Krol en hoe hij aan de dood ontsnapte'

Lestip 'Het verhaal van Slimme Krol en hoe hij aan de dood ontsnapte' Lestip 'Het verhaal van Slimme Krol en hoe hij aan de dood ontsnapte' Over het boek Het jongetje Krol is zeven jaar oud en droomt er al zijn hele leven van een spook te ontmoeten. Dat is nog nooit gelukt,

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen'

Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen' Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen' Over het boek Otto-Jan houdt niet van lezen. Hij doet er dan ook alles voor om niet te moeten lezen. Dat is hem altijd goed gelukt en hij kreeg zelfs hulp van zijn

Nadere informatie

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage)

Elk van deze oefeningen kan aangevuld worden met het stappenplan: boterham smeren (zie bijlage) het knutselblad De berenbakker (zie bijlage) smeert een boterham 1. De voedingsdriehoek kennismaken met en ontwerpen van een voedingsdriehoek Samen met de kinderen bekijk je wat een mens van voeding nodig heeft om gezond te leven. Je tekent met de

Nadere informatie

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Werkblad 1 / Maskers

Werkblad 1 / Maskers Werkblad 1 / Maskers Je draagt het masker op je voorhoofd, zodat je er net onderdoor kunt kijken. Plak hier en wegwerpbekertje of een bakje van een toetje zoals Danoontje. Biggetje: 1. Knip het masker

Nadere informatie

Lestip 'De grote konijnenreddingsactie'

Lestip 'De grote konijnenreddingsactie' Lestip 'De grote konijnenreddingsactie' Over het boek Anna en haar vriendin Suzanne spelen vaak met Job, die bij hen in de straat woont. Maar nu is Job bij zijn vader gaan wonen en hij heeft zijn konijn

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Magneten : Een bootje

Magneten : Een bootje Magneten : Een bootje Aantal kinderen: 2-4 Niveau: 3 Benodigdheden: kurk punaise bakje waar water in kan tandenstokers vlagje plastic eendjes of visjes met een schroef in de bek handdoek of dweil magneten

Nadere informatie

auteur & illustrator: pauline oud

auteur & illustrator: pauline oud Thema s: - kleuterklas - nieuwe vrienden - herfst Samenvatting: Er is een nieuw kindje bij Saar op school, en zijn naam is Kas. Saar helpt Kas vandaag een beetje. Ze laat hem zien waar de blokkenhoek is,

Nadere informatie

KLASNIEUWS 11. 16 november 20 november 2015

KLASNIEUWS 11. 16 november 20 november 2015 KLASNIEUWS 11 16 november 20 november 2015 2 weken geleden had Oskar een plastieken potje ketchup mee. Dan konden wij dit ook kopen in het winkeltje van de klas, zei hij. We zagen op het etiketje tomaten

Nadere informatie

Lestip 'Dagboek van een wombat'

Lestip 'Dagboek van een wombat' Lestip 'Dagboek van een wombat' Over het boek Mottenbal, een vertederende en eigenwijze wombat, doet de hele dag niet veel meer dan slapen, eten en zich af en toe eens lekker krabben. Maar zelfs een wombat

Nadere informatie

Wat kun je zeggen? Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar?

Wat kun je zeggen? Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar? 1 2 PEUTERPRIKKEL 1 Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? De peuters verkennen het effect van een discobol en verschillende soorten licht. discobol, opgehangen in ruimte die verduisterd

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 5 Thema: fruit Maandag 26 september. Vandaag is Ben kapitein! En Gianny is terug. Hij is ziek geweest, en weer genezen. En, het is open- klas-dag! Iedereen is welkom om

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los.

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los. Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Langreuter, Jutta Stefanie Dahle ISBN-13: 9789059241046 NUR 273 D/2014/6186/19 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Jij en ik! Victor Haas heeft een fikse ruzie met mama Haas: Hij moet mee opruimen,

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

Speel mee met de dieren in het bos

Speel mee met de dieren in het bos bij het boek Een muis om van te houden van Ans Heij-de Boer Tien dieren voor op je vingers Vingerpoppetjes maken en hoe speel je ermee? * Liedje bij de vingerpoppetjes * Doe de dieren na * Speel mee met

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

Belangstellingscentrum. Ik ga op verkenning in de klas

Belangstellingscentrum. Ik ga op verkenning in de klas 1 Belangstellingscentrum Ik ga op verkenning in de klas u Bijlage 3 e x p r e s s i e goedemorgenlied handjes zwaaien heen en weer. goedemorgen hier ben ik weer. sta maar recht en draai eens rond. stap

Nadere informatie

Over het boek: Over deze lestips:

Over het boek: Over deze lestips: Over het boek: Nel en Bas willen hun tanden niet poetsen. Dieren doen dat toch ook niet? Daar zijn mama en papa niet zo zeker van Samen gaan ze naar de dierentuin en bekijken ze de dieren en hun poetsgewoontes.

Nadere informatie

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Lesopdracht Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Benodigdheden (ochtend) -Prentenboek: Rupsje nooit genoeg Eric Carle -Groot vel papier -Zwarte markeerstift -Diverse papiersoorten: karton,

Nadere informatie

voor de eerste graad Win samen spel

voor de eerste graad Win samen spel voor de eerste graad Allemaal beestjes Op stap met Pluimstaart Wekkerwandeling Op een grote paddenstoel Een kunstig bos Kampen bouwen Win samen spel Kookacademie Stip en zijn vrienden Allemaal beestjes

Nadere informatie

Workshop: CircusKermisland

Workshop: CircusKermisland Workshop: CircusKermisland Er is een circuswereld bij ons in het dorp opgeslagen. Je kan er leuke shows gaan bekijken. Maar je kan er ook gaan rondlopen in circuskermisland. Een paradijs van spelletjes

Nadere informatie

ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN

ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN ONTDEKDOOS RUIMTELIJKE BEGRIPPEN Els Willems Hilde De Craecker en Marleen Duerlo kleuterleidster pedagogisch begeleiders In onze reeks voorbeelden van ontdekdozen komt in deze aflevering een ontdekdoos

Nadere informatie

Lestip 'Het rijmt' Over het boek. Aanzet. Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014

Lestip 'Het rijmt' Over het boek. Aanzet. Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014 Lestip 'Het rijmt' Over het boek Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014 Een gevarieerde verzameling van versjes en vooral liedjes die Ted van Lieshout schreef voor verschillende muziekproducties

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur christelijke scheppingsspiritualtiteit betekent in het leven van mensen en. KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Lestip 'Durf voor drie'

Lestip 'Durf voor drie' Lestip 'Durf voor drie' Over het boek Drie verhalen voor beginnende lezers in één boek: De brief die Rosie vond, Een kuil om in te wonen en Het beest heet Mona. Het ene verhaal gaat over een mysterieuze

Nadere informatie

Lestip 'William wil de wereld zien'

Lestip 'William wil de wereld zien' Lestip 'William wil de wereld zien' Over het boek William is de drukste thuis. Hij is heftig en wild en fel. Op een dag heeft hij er genoeg van. Hij staat recht en kondigt aan dat hij de wereld wil zien.

Nadere informatie

thema: Huis Opzegliedje: we bouwen een huis We bouwen een huis, een heel groot huis Deurtje open en deurtje toe; Kiekeboe!

thema: Huis Opzegliedje: we bouwen een huis We bouwen een huis, een heel groot huis Deurtje open en deurtje toe; Kiekeboe! thema: Huis Beste ouders, verzorgers, Het huis is een plaats die veiligheid biedt en bescherming, een basisbehoefte van een kind. Het project huis staat dichtbij de ervaringswereld van ieder kind. Voor

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hier wonen wij! Bijlagen activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

Lestip 'Louize en de Listige Kat'

Lestip 'Louize en de Listige Kat' Lestip 'Louize en de Listige Kat' Over het boek Juffrouw Louize de Vries en haar geheimzinnige vriend Meneer Norbert houden van mysteries oplossen. Wanneer in de buurt juwelendiefstallen plaatsvinden en

Nadere informatie