Versie januari 2014 Nieuwe EPB-software 3G. Inhoud

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versie januari 2014 Nieuwe EPB-software 3G. Inhoud"

Transcriptie

1 1 Inhoud VOORWOORD INWERKINGTREDING VAN DE NIEUWE EPB-SOFTWARE 3G INSTALLEREN Systeemvereisten Softwarecompatibiliteit NIEUWE INDELING VAN HET GEBOUW EXTRA FUNCTIONALITEITEN VAN DE VERSIE Het genereren van de startverklaring Het genereren van de EPB-aangifte De nieuwe eisen voor hernieuwbare energie Extra invoermogelijkheden Resultaten hernieuwbare energie Formulieren Sociale huisvesting WIJZIGINGEN NAAR AANLEIDING VAN HET WIJZIGINGSBESLUIT VAN 29 NOVEMBER Perceelsgebonden PV-panelen Aanpassen formule berekening referentiewaarde van het E-peil van wooneenheden Aanpassen eis netto-energiebehoefte Wijziging formule interne warmtewinsten OPGELOSTE BUGS Invoeren mechanische toevoeropeningen bij renovaties Fout bij het opslaan van het bestand Type toestel VAAK VOORKOMENDE PROBLEMEN Installatie- of opstartproblemen Verbindingsproblemen met de bibliotheek In situ-gespoten PUR... 17

2 2 Voorwoord Op 1 januari 2014 schakelt het VEA officieel over op een nieuwe EPB-software, namelijk de EPB-software 3 gewesten (3G). Het Vlaamse Gewest stapt mee in het softwarepakket van het Waalse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. De EPB-software van de drie gewesten is gebruiksvriendelijker en bevat meer mogelijkheden dan de huidige EPB-software Vlaanderen. Op 22 juli 2013 werd al een eerste versie beschikbaar gesteld. Die versie was bedoeld om u vertrouwd te maken met de nieuwe EPB-software. Op 6 januari 2014 wordt de versie 5.0. beschikbaar gesteld. Met die versie is het mogelijk om EPB-aangiften en startverklaringen aan te maken. 1. Inwerkingtreding van de nieuwe EPB-software 3G Welke software u moet of kan gebruiken, hangt af van de aanvraagdatum van de stedenbouwkundige vergunning of van de melding. Voor projecten met een aanvraagdatum van de stedenbouwkundige vergunning of meldingsdatum: vóór 01/01/2012 is het verplicht om met de huidige EPB-software Vlaanderen te werken; vanaf 01/01/2012 en vóór 01/01/2014 kunt u zowel met de huidige EPB-software Vlaanderen als met de nieuwe EPB-software 3G versie 5.0 werken; vanaf 01/01/2014 is het verplicht om met de EPB-software 3G versie 5.0. te werken. Zolang de aanvraagdatum van de vergunning of de meldingsdatum vóór 01/01/2014 ligt, blijft het dus mogelijk om EPB-aangiften en startverklaringen die aangemaakt zijn met de huidige EPB-software Vlaanderen, in te dienen op de energieprestatiedatabank. Opgelet, met de EPB-software 3G is het niet mogelijk om: projecten in te voeren met een aanvraagdatum van de vergunning of meldingsdatum vóór 01/01/2012; een project van het Waalse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest te converteren naar een Vlaams project en omgekeerd; een bestand te openen dat aangemaakt is in de huidige EPB-software Vlaanderen. Projecten met een aanvraagdatum van de vergunning of meldingsdatum vanaf 01/01/2014, maakt u dus best direct in de EPB-software 3G aan. 2. Installeren U kunt de versie 5.0. van de EPB-software 3G downloaden op 2.1 Systeemvereisten De EPB-software 3G werkt op types computers die tenminste aan de volgende criteria voldoen: een Intel microprocessor of evenwaardig met een frequentie van minstens 1.66 GHz; minstens 512 MB actief RAM-geheugen; een geïntegreerde grafische kaart van het type Intel Media Accelerator 950 of meer; een beeldscherm met een resolutie van minstens 1024 x 768 pixels; 120 MB beschikbare ruimte op de disk voor de installatie van de EPB-software; 100 tot 500 KB per EPB-projectbestand. Voor een optimaal gebruik is de volgende configuratie aanbevolen: een Intel microprocessor of evenwaardig met een frequentie van minstens 1.83 GHz; minstens 2 GB actief RAM-geheugen;

3 3 een dedicated grafische kaart van het type Nvidia, ATI met 128 MB geheugen of meer; een beeldscherm met een resolutie van minstens 1280 x 768 pixels; 120 MB beschikbare ruimte op de disk voor de installatie van de EPB-software; van 500 KB tot meerdere MB ruimte op de disk per EPB-projectbestand in functie van de omvang van het beschouwde project. 2.2 Softwarecompatibiliteit De software is compatibel met de volgende besturingssystemen: Microsoft Windows XP Service Pack 3 Microsoft Windows Vista Microsoft Windows Seven 32 en 64 bit Microsoft Windows 8 32 en 64 bit Mac OS X Linux UBUNTU 10.X De compatibiliteit met andere besturingssystemen is mogelijk, maar wordt niet gegarandeerd. 3. Nieuwe indeling van het gebouw In de EPB-software 3G en in de EPB-software Vlaanderen versie 1.8.0, wordt een nieuwe indeling van het gebouw gebruikt. Dat brengt enkele nieuwe begrippen met zich mee. In Tabel 1 worden de verschillende benamingen van de mogelijke volumes in de EPBsoftware Vlaanderen en in de EPB-software 3G vergeleken. EPB-software Vlaanderen (versie en ouder) Deelproject K-peilvolume Subdossier EPB-software 3G + EPB-software Vlaanderen versie Gebouw K-volume EPB-eenheid Tabel 1 - verschillende benamingen van volumes Meer uitleg hierover kunt u terugvinden in het document nieuwe indeling van het gebouw (pdf-bestand 0.5 MB).

4 4 4. Extra functionaliteiten van de versie 5.0 Volgende functionaliteiten zijn nu opgenomen in de versie 5.0: het genereren van startverklaringen en EPB-aangiften; de nieuwe eisen voor hernieuwbare energie. 4.1 Het genereren van de startverklaring Met de versie 5.0 van de EPB-software 3G is het mogelijk om een EPBS-bestand te genereren, nodig om de startverklaring op te laden in de energieprestatiedatabank. Een startverklaring wordt aangemaakt per gebouw. U kunt een EPBS-bestand genereren als u zich in de energieboom op de knoop van het gebouw bevindt (Figuur 1). Figuur 1 Als u vervolgens het tabblad Formulieren selecteert, kunt u dubbelklikken op de balk Genereer startverklaring (Figuur 2). Figuur 2 U krijgt dan een nieuw venster te zien, waarop de nog ontbrekende invoer voor het genereren van het EPBS-bestand wordt getoond (Figuur 3).

5 5 Figuur 3 Alle ontbrekende invoer wordt getoond op het dashboard (Figuur 94). U kunt klikken op een specifieke melding en vervolgens komt u automatisch terecht op de locatie van de ontbrekende invoer. Figuur 4 Als er geen ontbrekende invoer meer is, zal bij het genereren van het EPBS-bestand de knop Een export maken voor de administratie actief worden. Als u daarop klikt, kunt u het EPBSbestand opslaan (Figuur 5).

6 6 4.2 Het genereren van de EPB-aangifte Figuur 5 Met de versie 5.0 van de EPB-software 3G is het mogelijk om een EPBA-bestand te genereren. De EPB-aangifte wordt aangemaakt per EPB-eenheid, met uitzondering van de gemeenschappelijke delen. Bij gemeenschappelijke delen kunt u in de software geen EPBAbestand genereren. U kunt een EPBA-bestand genereren als u zich in de energieboom op de knoop van de EPBeenheid bevindt (Figuur 6). Figuur 6 Als u vervolgens het tabblad Formulieren selecteert, kunt u dubbelklikken op de balk Genereer aangifte (Figuur 2).

7 7 Figuur 7 U krijgt dan een nieuw venster te zien, waarop de nog ontbrekende invoer voor het genereren van het EPBA-bestand wordt getoond (Figuur 8). Figuur 8 Alle ontbrekende invoer wordt getoond op het dashboard (Figuur 9). U kunt klikken op een specifieke melding en vervolgens komt u automatisch terecht op de locatie van de ontbrekende invoer. Figuur 9 Als er geen ontbrekende invoer meer is, zal bij het genereren van het EPBA-bestand, de knop Een export maken voor de administratie actief worden. Als u daarop klikt, kunt u het EPBAbestand opslaan (Figuur 10).

8 8 Figuur De nieuwe eisen voor hernieuwbare energie Extra invoermogelijkheden Hernieuwbare energie is geïmplementeerd in versie 5.0 van de EPB-software 3G. Dat was nog niet zo in versie Daarvoor werden enkele nieuwe invoermogelijkheden toegevoegd: Houtpellets/houtbriketten werd toegevoegd als energiedrager. In het geval van een biomassaketel of biomassakachel zijn de volgende drie invoervelden toegevoegd (Figuur 11): o Opwekkingsrendement volgens KB van 12/10/10; o Voldoet aan de max. emissiewaarden van CO en fijn stof ; o Een verplicht invoerveld voor een stavingsstuk. Figuur 11 Als het een warmtekrachtkoppeling op biomassa betreft, komt er een extra aanvinkvakje: WKK voldoet aan de kwaliteitsvereisten (Figuur 12).

9 9 Figuur 12 In het geval van externe warmtelevering of absorptiekoelmachine op externe warmtelevering worden twee extra velden toegevoegd (Figuur 13): o Aandeel dat uit hernieuwbare energie wordt geproduceerd; o Een verplicht stavingsstuk. Figuur 13 In versie 5.0 van de software is het ook mogelijk om participatie aan te geven. Dat kunt u doen als u zich in de energetische boomstructuur op het niveau van de EPBeenheid bevindt, op het tabblad Installatiecomponenten (Figuur 14).

10 Resultaten hernieuwbare energie Figuur 14 De resultaten en eisen met betrekking tot hernieuwbare energie kunt u terugvinden als u zich in de energetische boomstructuur op het niveau van de EPB-eenheid bevindt. De volgende stap is bovenaan op Resultaten klikken. Vervolgens kunt u het onderdeel Hernieuwbare energie eisen openklikken (Figuur 15). Als er niet wordt voldaan aan de eisen voor hernieuwbare energie, verstrengt de E-peileis met 10% Formulieren Figuur 15 In het formulier van de startverklaring is een rubriek 6 betreffende de hoeveelheid hernieuwbare energie toegevoegd. (Figuur 16).

11 Sociale huisvesting Figuur 16 Als de bestemming van de EPB-eenheid wonen is, moet u in de versie 5.0 aangeven of het al dan niet sociale huisvesting betreft. Dat kunt u aanduiden als u zich in de energetische boomstructuur op niveau van de EPB-eenheid bevindt (Figuur 17). Figuur Wijzigingen naar aanleiding van het wijzigingsbesluit van 29 november Perceelsgebonden PV-panelen Het wijzigingsbesluit van 19 juli 2013 maakt het mogelijk om perceelsgebonden PV-panelen voor stedenbouwkundige vergunningsaanvragen of meldingen vanaf 1 november 2013 in te rekenen. Het al dan niet aanwezig zijn van een gebouwgebonden fotovoltaïsch zonneenergiesysteem kunt u al aanduiden sinds de versie 4.3.0, als u zich in de energetische

12 12 boomstructuur op de knoop van de EPB-eenheid bevindt, op het tabblad van de installatiecomponenten (Figuur 18) Figuur 18 Voor stedenbouwkundige vergunningsaanvragen of meldingen vanaf 1 november 2013 kunt u nu ook perceelsgebonden PV-panelen in rekening brengen (Figuur 19). Figuur 19 Enkel perceelsgebonden panelen die geplaatst zijn na de datum van de startverklaring en die volledig geplaatst zijn op het perceel waarop het beschouwde EPW- of EPU-volume zich bevindt, mogen worden meegerekend (wijzigingsbesluit van 29/11/2013, van kracht voor alle stedenbouwkundige vergunningen aangevraagd of meldingen gedaan vanaf 01/01/2014). 5.2 Aanpassen formule berekening referentiewaarde van het E-peil van wooneenheden Het wijzigingsbesluit van 29 november 2013 beschrijft de aangepaste formule voor de berekening van de referentiewaarde van het E-peil bij residentiële projecten. In verschillende dossiers waarin kleine EPW-volumes voorkomen (kleine appartementen en studio s), bleek er een probleem te zijn om aan het geëiste E-peil te voldoen. Na analyse van dat probleem

13 13 werd de formule voor de referentiewaarde van het karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik aangepast. Oude formule (in MJ): E char annprim en cons, ref a 1 A T,E a 2 V EPW a 3 V dedic,ref Nieuwe formule (in MJ): E charannprim en cons, ref a 1 A T,E a 2 max V EPW V ; EPW 192 a 2 3 V dedic,ref Enkel bij wooneenheden met een beschermd volume kleiner dan 192 m³, heeft die aanpassing een impact op het E-peil. De aanpassing is van toepassing op alle dossiers waarvan de EPB-aangifte vanaf 01/01/2014 wordt ingediend. 5.3 Aanpassen eis netto-energiebehoefte Voor EPW-projecten met aanvraagdatum of meldingsdatum vanaf 01/01/2014, wordt met het wijzigingsbesluit van 29 november 2013 de eis op de netto-energiebehoefte aangepast. Voor die projecten bedraagt de eis: - 70 KWh/m²; - OF (100-25c) KWh/m² (met c = compactheid van de EPB-eenheid). Voor projecten met een stedenbouwkundige aanvraagdatum of meldingsdatum voor 01/01/2014 blijft de eis nog altijd 70 KWh/m². 5.4 Wijziging formule interne warmtewinsten Het wijzigingsbesluit van 29 november 2013 beschrijft een nieuwe formule voor de berekening van de interne warmtewinsten. De aanpassing geldt enkel voor EPW-volumes kleiner dan 192 m³. Q Q met Vseci 1.41V EPW 78. tm als V EPW 192 m³ [MJ] V i, seci,m EPW Vseci 0.67 V EPW 220. tm als V EPW 192 m³ [MJ] V i, seci,m EPW VEPW het volume van het EPW-volume, in m³ Enkel bij wooneenheden met een beschermd volume kleiner dan of gelijk aan 192 m³, heeft die aanpassing een impact op het risico op de oververhitting en eventueel op het E-peil. Die aanpassing geldt ook voor projecten waarvoor de stedenbouwkundige vergunning al werd aangevraagd of melding al werd gedaan vóór 01/01/2014, maar waarvoor de EPB-aangifte wordt ingediend vanaf 01/01/ Opgeloste bugs In versie van de EPB-software 3G kwamen er nog een reeks problemen naar boven. Die problemen waren bijvoorbeeld: het al dan niet verschijnen van ontbrekende invoer op het dashboard, foutmeldingen De voornaamste aanpassingen op dat vlak worden in dit hoofdstuk nog eens opgesomd.

14 Invoeren mechanische toevoeropeningen bij renovaties In de versie van de EPB-software 3Gwas het nog niet mogelijk om mechanische toevoeropeningen toe te voegen bij verbouwingen en renovaties. u kon enkel regelbare toevoeropeningen toevoegen. In versie 5.0 van de software kan dat wel. U duidt daarvoor eerst een ventilatiesysteem aan. Afhankelijk van het gekozen systeem, kan u al dan niet mechanische toevoeropeningen invoeren(figuur 20). 6.2 Fout bij het opslaan van het bestand Figuur 20 In de versie van de EPB-software 3G was het mogelijk dat u foutmeldingen kreeg tijdens het werken aan een project, waarna het onmogelijk was om het bestand opnieuw te openen. Dat betreft een bug in de software die opgelost is in versie Type toestel Als u als warmteopwekker voor sanitair warm water voor Verbrandingstoestel voor SWW koos, gaf de EPB-software 3G (versie 4.3.0) als ontbrekende invoer altijd het Type toestel aan, terwijl er geen ontbrekende invoer aanwezig was (Figuur 21). Dat was een fout in de software en is opgelost in versie 5.0.

15 15 Figuur Vaak voorkomende problemen 7.1 Installatie- of opstartproblemen Problemen met het installeren of opstarten zijn dikwijls een Java-probleem. U kunt de volgende stappen ondernemen: nagaan of het installatiebestand correct is: opnieuw downloaden en de installatie opnieuw proberen; de geïnstalleerde javaversie moet minstens <java 1.5.0> zijn. U kunt de geïnstalleerde javaversie nagaan door volgend commando in te typen bij MS-DOS (Figuur 22): Figuur 22 Om MS-DOS te openen kunt u op de start-knop links onderaan op het bureaublad klikken. Vervolgens gaat u zoeken naar CMD (Figuur 23). Als u daarop dubbelklikt, zal het MS-DOS-venster openen.

16 Figuur 24 Als er een juiste javaversie aanwezig is, is de volgende stap die aan de jar-bestanden te linken. De javaversie aan de jar-bestanden linken doet u als volgt: Op Windows 7 of recenter: Ga naar Start > Alle programma s > Standaardprogramma s (default programs) > Een bestandstype of protocol aan een programma koppelen (Associate a file type of protocol with a program) (Figuur 23). Figuur 23

17 17 Nu kunt u nagaan of de jar-bestanden gelinkt zijn met Java Platform SE Binary (Figuur 24): Figuur 24 Ouder dan windows 7: dat kunt u terugvinden in de handleiding van de software, in het hoofdstuk De koppeling van de jar-bestanden controleren op pagina 170 en verder. 7.2 Verbindingsproblemen met de bibliotheek Als u last hebt van verbindingsproblemen met de bibliotheek, kan dat twee oorzaken hebben: Als u als besturingssysteem over Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 beschikt, is het aangeraden om de software niet te installeren in de map C:\Program Files. Die map legt immers beperkingen op die de normale werking van de software kunnen belemmeren, in het bijzonder wat betreft de bibliotheek. U de-installeert best de software en installeert die opnieuw, maar in een andere map (bijvoorbeeld: C:\PEB). Het probleem kan ook worden veroorzaakt door een firewall of antivirus. Die blokkeren de werking van de bibliotheek. U kunt dat oplossen door een uitzondering toe te voegen aan de antivirus of firewall. Hoe u dat kan doen, vindt u terug in de handleiding van de software, in het hoofdstukken De melding in verband met de blokkering door de firewall van Windows activeren en Een Uitzondering aan de Firewall van Windows toevoegen op pagina 171 tot In situ-gespoten PUR Omwille van de moeilijkheden om de exacte dikte van de (in situ) gespoten PUR te bepalen, moet er nog een correctiefactor worden toegepast. Dat is vastgelegd in het Transmissiereferentiedocument van het ministerieel besluit van 29 oktober 2007 (tot wijziging van het ministerieel besluit van 2 april 2007) in punt 7.3 (te downloaden op: ).

18 18 Daar staat bepaald dat de warmteweerstand RPUR van een (in situ) gespoten PURisolatielaag als volgt wordt berekend (Figuur 25): Figuur 25 In de EPB-software Vlaanderen is er bij opake materialen in de bibliotheek geen mogelijkheid om een product in te voeren via de R-waarde. U kunt daar enkel de λ-waarde invullen als productgegeven, naast merk/type. Praktisch lost u dat op door de gecorrigeerde λ-waarde in te vullen bij een bibliotheekelement, namelijk door de rekenwaarde van λ te delen door de correctiefactor a: λ / 0,85 voor daktoepassingen; λ / 0,925 voor vloertoepassingen. In de EPB-software 3G: kan, bv. voor een laag gespoten PUR, de warmteweerstand direct worden ingevoerd in de bibliotheek. In die warmteweerstand moet rekening zijn gehouden met de correctiefactor a. is bij het toevoegen van een materiaal uit de EPBD-databank al rekening gehouden met die correctiefactor. Dat kunt u zien door een dak en een vloer te vergelijken. Daarbij is de correctiefactor a verschillend.

Extra uitleg bij installatie EPB-software 3G

Extra uitleg bij installatie EPB-software 3G Extra uitleg bij installatie EPB-software 3G Inhoud VOORWOORD... 2. INSTALLEREN... 2. Systeemvereisten... 2.2 Softwarecompatibiliteit... 2 2. VAAK VOORKOMENDE PROBLEMEN... 2 2. Installatie- of opstartproblemen...

Nadere informatie

Startverklaring en EPB-aangifte

Startverklaring en EPB-aangifte versie mei 0 Startverklaring en -aangifte inhoud Inleiding.... Startverklaring Principe startverklaring S-bestand genereren.. -software Vlaanderen.. -software 3 gewesten -aangifte Principe -aangifte A-bestand

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 2.1 Wijzigingen aan de eisen vanaf 1 januari 2016... 2 2.2 STS-ventilatie...

Nadere informatie

Nieuwe indeling van het gebouw

Nieuwe indeling van het gebouw 1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD... 2 1. NIEUWE BEGRIPPEN VOOR DE INDELING VAN HET GEBOUW... 2 2. WIJZIGINGEN IN DE AARD VAN DE WERKEN... 2 2.1 Aard van de werkzaamheden in de EPB-software Vlaanderen

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.5.0... 2 3.1 Aanpassing combilus

Nadere informatie

EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1

EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1 1 EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 6.0.1... 2 3.1 Regelgeving 1 ventilatiesysteem...

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. NIEUWE WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.0.5... 2 2.1 Toestellen voor sanitair

Nadere informatie

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 1 EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INGRIJPENDE ENERGETISCHE RENOVATIE... 2 1.1 Definitie en eisen bij ingrijpende energetische

Nadere informatie

EPB SOFTWARE. Bijgewerkte versie 3.0

EPB SOFTWARE. Bijgewerkte versie 3.0 EPB SOFTWARE Bijgewerkte versie 3.0 Pagina 1 van de 9 EPB software: Bijgewerkte versie 3.00-28/06/2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Specifieke versie voor het brussels hoofdstekelijk gewest... 3 3. Evaluatie

Nadere informatie

Handleiding EPB-Software. Alfanumeriek gedeelte Versie 4.3

Handleiding EPB-Software. Alfanumeriek gedeelte Versie 4.3 Handleiding EPB-Software Alfanumeriek gedeelte Versie 4.3 Voorwoord Gebruiksvoorwaarden De EPB-Software die in deze handleiding wordt beschreven, wordt gratis geleverd door Wallonië, het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Didactische handleiding. Voor Eenvoudige Renovatie EPB-SOFTWARE. Versie 3.5

Didactische handleiding. Voor Eenvoudige Renovatie EPB-SOFTWARE. Versie 3.5 Didactische handleiding Voor Eenvoudige Renovatie EPB-SOFTWARE Versie 3.5 Deze didactische handleiding, gerealiseerd door de dienst EPB Architect en het BIM, heeft tot doel de lezer vertrouwd te maken

Nadere informatie

Didactische handleiding EPB-SOFTWARE

Didactische handleiding EPB-SOFTWARE Didactische handleiding EPB-SOFTWARE Bijwerking van de versie 3.5 Juli 2012 PAGINA 1 OP 10 EPB-Software: Bijwerking 3.5-26/06/2012 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. EVALUATIE VAN DE EISEN... 3 3. REKENSNELHEID...

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

Handleiding EPB-Software. Alfanumeriek gedeelte versie 2.5

Handleiding EPB-Software. Alfanumeriek gedeelte versie 2.5 Handleiding EPB-Software Alfanumeriek gedeelte versie 2.5 Voorwoord Gebruiksvoorwaarden De EPB-Software die in deze handleiding wordt beschreven, wordt gratis geleverd door Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL Na het aanmelden op de Energieprestatiedatabank met uw eid of token, komt u op het menu EPC Residentieel. Het menu EPC Residentieel bevat drie mogelijkheden. Met de optie

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Handleiding EPB-Software. Alfanumeriek gedeelte Versie 6.0

Handleiding EPB-Software. Alfanumeriek gedeelte Versie 6.0 Handleiding EPB-Software Alfanumeriek gedeelte Versie 6.0 Voorwoord Gebruiksvoorwaarden De EPB-Software die in deze handleiding wordt beschreven, wordt gratis geleverd door Wallonië, het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Didactische handleiding. voor eenvoudige renovaties. waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd. aangevraagd vanaf 1/1/2015 EPB-SOFTWARE

Didactische handleiding. voor eenvoudige renovaties. waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd. aangevraagd vanaf 1/1/2015 EPB-SOFTWARE Didactische handleiding voor eenvoudige renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd vanaf 1/1/2015 EPB-SOFTWARE Versie 6.5 Deze didactische handleiding heeft tot doel de lezer

Nadere informatie

1.1 Installatie Solid Edge ST3

1.1 Installatie Solid Edge ST3 1.1 Installatie Solid Edge ST3 1 : Installeren : SE is niet achterwaarts compatibel, dit betekent dat een tekening gemaakt in een hogere versie, niet in een lagere versie van SE kan geopend worden. Omgekeerd

Nadere informatie

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk / A. Koppenaal I Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk Inhoudsopgave A Inleiding 1 B Installatie 2 C Troubleshoot 4 1 Melding:... Kan database niet

Nadere informatie

Het ABC van de energieprestatieregelgeving

Het ABC van de energieprestatieregelgeving Het ABC van de energieprestatieregelgeving De Vlaamse overheid streeft er naar dat alle gebouwen in Vlaanderen energiezuinig én comfortabel worden. Een van de middelen om dit te realiseren, is de energieprestatieregelgeving,

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank

BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank 1 BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 2 1. BEN-EISEN... 2 2. BEN-EISEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G... 2 3. BEN-EISEN IN DE FORMULIEREN...

Nadere informatie

Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie

Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie 1 Energieprestatieregelgeving - Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. NIEUWE EPB-EIS: MINIMUMAANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE... 2 2. WANNEER VAN TOEPASSING?... 2

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. INLEIDING... 2 2. OPGELOSTE BUGS MET MOGELIJKE GEVOLGEN VOOR DE RESULTATEN OF BOETES... 2 2.1 Foute eis voor constructies tussen

Nadere informatie

EPB-SOFTWARE BRUSSEL

EPB-SOFTWARE BRUSSEL EPB-SOFTWARE BRUSSEL INLEIDING De software EPB-software Brussel werd ontwikkeld in het raam van de ordonnantie van 7 juni 2007 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest houdende de energieprestatie en het

Nadere informatie

AS/Web. Installatiehandleiding

AS/Web. Installatiehandleiding AS/Web Installatiehandleiding Inhoudstafel Herinnering: vereisten... 1 Installatie...2 Bijstand...7 1. Herinnering: vereisten Dit document beschrijft de verschillende stappen om zelf AS/Web correct te

Nadere informatie

Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten.

Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten. 1 Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten. In juli 2013 wordt een eerste versie van de EPB-software 3 gewesten, versie 4.3.0, publiek verspreid via de website van het VEA.

Nadere informatie

Hoofdstukkenoverzicht EPW

Hoofdstukkenoverzicht EPW VEA 1 Module 3.7 EPW: Synthese E-peil berekening versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Genebroekstraat

Nadere informatie

1.1 Installatie Solid Edge ST6

1.1 Installatie Solid Edge ST6 1.1 Installatie Solid Edge ST6 1 : Installeren : SE is niet achterwaarts compatibel, dit betekent dat een tekening gemaakt in een hogere versie, niet in een lagere versie van SE kan geopend worden. Omgekeerd

Nadere informatie

Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1

Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1 Annex - Nieuwsbrief 2011, nr. 5 1 Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. INLEIDING... 2 2. HET INVOERVENSTER BOUWKNOPEN IN DE EPB-SOFTWARE... 2 2.1 Stap 1: selectie

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Handleiding aanmaak CSR

Handleiding aanmaak CSR Handleiding aanmaak CSR Voordat u begint: Om een Certificate Signing Request (CSR) te maken moet het programma OpenSSL geïnstalleerd worden. Dit programma kan geheel gratis gedownload worden vanaf de OpenSSL

Nadere informatie

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen.

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. 1 INHOUD: Inleiding blz 3 a) Installatie van het Zakelijk Veiligheidspakket voor de eerste keer.

Nadere informatie

Veelgestelde vraag. Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel

Veelgestelde vraag. Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel 1 Veelgestelde vraag Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. HISTORIEK... 2 2. AAN WELKE EPB-EISEN MOET EEN GEMENE MUUR TUSSEN AANPALENDE

Nadere informatie

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010 Terminal Services Dit document beschrijft hoe op afstand kan worden ingelogd op een Terminal Server. Lees dit document zorgvuldig, voordat u voor het eerst hiervan gebruik maakt! Isaeus Solutions Tel:

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk INHOUDSOPGAVE 1 SYSTEEMEISEN VOOR HET INSTALLEREN EN WERKEN MET VERZUIMXPERT... 3 2

Nadere informatie

Didactische handleiding EPB-SOFTWARE

Didactische handleiding EPB-SOFTWARE Didactische handleiding EPB-SOFTWARE Bijwerking van de versie 4 PAGINA 1 VAN 9 EPB-software: Bijwerking van de versie 4-26/03/2015 Inhoud 1. inleiding... 3 2. nieuwe rekenmethode en evaluatie van de eisen...

Nadere informatie

SYSTEEMVEREISTEN TRACK VERZUIM 4

SYSTEEMVEREISTEN TRACK VERZUIM 4 SYSTEEMVEREISTEN TRACK VERZUIM 4 Copyright Tredin B.V. te Lelystad Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt (voor willekeurig welke doeleinden) door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

EPW: Synthese E-peil berekening

EPW: Synthese E-peil berekening Module 3.7 EPW: Synthese E-peil berekening versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding TiSM- PC 10, 25, 100 en PRO Behorende bij TiSM Release 11.1 R e v i s i e 1 1 1 0 28 De producten van Triple Eye zijn onderhevig aan veranderingen welke zonder voorafgaande aankondiging

Nadere informatie

Didactische handleiding EPB-SOFTWARE

Didactische handleiding EPB-SOFTWARE Didactische handleiding EPB-SOFTWARE Update van versie 6.0 PAGINA 1 VAN 10 EPB-software: Update V6.0 1/2/2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. BWLKE... 4 2.1. 2.2. 2.3. Met nieuw gelijkgestelde eenheden (NGE)...

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Meergezinswoning G-2010_316/EP15111/SV/A001/D01

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Meergezinswoning G-2010_316/EP15111/SV/A001/D01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Meergezinswoning

Nadere informatie

Energieprestatie en binnenklimaat van gebouwen

Energieprestatie en binnenklimaat van gebouwen Energieprestatie en binnenklimaat van gebouwen EPB-Rapport Administratieve gegevens van het project Naam van het project Straat Gemeente Referentie kadaster Containers 3 stuks Mechelen 1-A-1 Nummer Postcode

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Res Yachting Spirit G-3493/2012/EP05127/SV/A001/D01

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Res Yachting Spirit G-3493/2012/EP05127/SV/A001/D01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Res Yachting

Nadere informatie

KPN Server Back-up Online

KPN Server Back-up Online KPN Server Back-up Online Snel aan de slag met Server Back-up Online Server Versie 6.1, built 2011 d.d. 20-08-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Handleiding TAPI Driver

Handleiding TAPI Driver Handleiding TAPI Driver Auteur: Marketing Datum: 01-10-2014 Versie: 2.0 Aantal bladen: 7 Nummer: 1021 2 P a g i n a Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Installatie TAPI Driver... 4 2.1 Toegang Operator... 5 2.2

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Installatiehandleiding Privacy- en Verzendmodule DIS voor Windows, Mac OS en Linux

Installatiehandleiding Privacy- en Verzendmodule DIS voor Windows, Mac OS en Linux Installatiehandleiding Privacy- en Verzendmodule DIS Opdrachtgever: Opdrachtnemer: Uitgebracht aan: Nederlandse Zorgautoriteit Uitgebracht door: ZorgTTP Referentie: Installatie PVM_DIS_5.3 Datum: 17-12-2015

Nadere informatie

Energieprestatiedatabank

Energieprestatiedatabank 1 inhoud 1 2 2.1 Principe Hoe gaat u als -verslaggever te werk op de vernieuwde? Mijn -dossiers 2.1.1 Tabblad Stedenbouwkundige vergunning / melding 2.1.2 Tabblad Opladen startverklaring 2.1.3 Tabblad

Nadere informatie

Veiligheid is een fundamenteel element in het kader van informatie-uitwisseling via internet

Veiligheid is een fundamenteel element in het kader van informatie-uitwisseling via internet Gebruikersgids Eenvoud, Innovatie, Veiligheid 1. Veiligheid van de PrivateEstateLife websites 2. Minimumconfiguratie a. Windows b. Macintosh 3. Eerste verbinding a. Ontvangen informatie b. Beveiligde verbinding

Nadere informatie

Installatiehandleiding MatrixKozijn 3.1

Installatiehandleiding MatrixKozijn 3.1 Installatiehandleiding MatrixKozijn 3.1 INSTALLATIEHANDLEIDING MATRIXKOZIJN 3.1 2 1. AANBEVOLEN SYSTEEMEISEN 2 2. INSTALLATIE MATRIXKOZIJN 3.1 2 3. CONVERSIE GEBRUIKERSBESTANDEN 3 3.1. CONVERSIE STAMBESTANDEN

Nadere informatie

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen 1 Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. VRAGEN OVER DE DEFINITIE VAN IER... 2 1.1 Welke schildelen tellen wel en niet mee in de bepaling

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Oudere versie Kaspersky Anti-Virus verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10

Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10 Installatiehandleiding release ADOMI 2014.1 ASD 6.10 Heeft u vragen over deze tekst, dan kunt u e-mailen naar support@tweesnoeken.nl. Algemeen Zorg ervoor dat u als beheerder (administrator) van de pc

Nadere informatie

Activeren van de koppeling BIC Jack 1 Inleiding

Activeren van de koppeling BIC Jack 1 Inleiding Activeren van de koppeling BIC Jack 1 Inleiding Hier staan instructies om de extra opties in BIC voor samenwerking met Jack 6 te activeren. De samenwerking is alleen mogelijk tussen BIC en Jack 6. Geadviseerd

Nadere informatie

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING Versie 1.0 Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TW3/PN-70TW3/PN-80TC3/PN-L603W/PN-L703W/PN-L803C (De verkrijgbaarheid

Nadere informatie

Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades)

Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades) Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades) Pak het Factuur2King.zip bestand uit en plaats de bestanden op de gewenste locatie op de PC (de locatie maakt niet uit). Controleer dat de volgende twee

Nadere informatie

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today?

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today? mymanualsolarapp - Inleiding De manual versie is speciaal gemaakt voor zonnesysteem eigenaren die hun pc niet de hele dag aan willen laten staan of geen computer gekoppelde inverter systemen hebben. Door

Nadere informatie

Installatie NemaDecide en eerste gebruik

Installatie NemaDecide en eerste gebruik Installatie NemaDecide en eerste gebruik Installeren NemaDecide NemaDecide kan worden geïnstalleerd op alle computer vanaf Windows 95. De interface is toegesneden op een beeldschermresolutie van 1280 x

Nadere informatie

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket.

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket. 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft u het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

Handleiding Nero ImageDrive

Handleiding Nero ImageDrive Handleiding Nero ImageDrive Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding van Nero ImageDrive en de volledige inhoud van de handleiding zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn eigendom

Nadere informatie

Remote Back-up Personal

Remote Back-up Personal handleiding Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1

Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1 Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1 1. Inhoud zip-bestand In het zip-bestand treft u het volgende aan: - Programma 1: Voor het aanmaken van de kandidatenlijsten;

Nadere informatie

EPSketch Handleiding

EPSketch Handleiding EPSketch Handleiding INHOUD Voorwoord... 2 Installatie... 3 Openen SketchUpmodel... 3 Project aanmaken... 4 Aanduiden van vlakken... 7 Technieken... 9 Resultaten en Rapport... 9 Google Sketchup referentiekaart...

Nadere informatie

Instalatie Handleiding TWS. Voor Windows en Mac

Instalatie Handleiding TWS. Voor Windows en Mac Instalatie Handleiding TWS Voor Windows en Mac Inhoudsopgave 1 Installatie Windows 3 1.1 Indeling Trader Workstation 6 2 Instalatie Mac 7 3 Instalatie Java 9 1. Installatie Windows Om het platform te installeren

Nadere informatie

Installatie Handleiding TWS. Voor Windows en Mac

Installatie Handleiding TWS. Voor Windows en Mac Installatie Handleiding TWS Voor Windows en Mac Inhoudsopgave 1 Installatie Windows 3 1.1 indeling TraderWorkstation 6 2 Instalatie Mac 7 3 instalatie Java 9 1. Installatie Windows Om het platform te installeren

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie

Nadere informatie

Handleiding aanmaak CSR

Handleiding aanmaak CSR Handleiding aanmaak CSR Voordat u begint: Om een Certificate Signing Request (CSR) te maken moet het programma OpenSSL geïnstalleerd worden. Dit programma kan geheel gratis gedownload worden vanaf de OpenSSL

Nadere informatie

Handleiding installatie en gebruik VPN

Handleiding installatie en gebruik VPN Handleiding installatie en gebruik VPN 2 Handleiding Installatie en gebruik VPN Inhoud Deel I Introductie 3 Deel II De te volgen stappen 4 1 Aanvragen en activeren van uw VPN account 4 2 Downloaden connectie

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren

fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren DOWNLOADEN Kies je besturingsysteem (windows of mac) en klik op downloaden. Het downloaden start automatisch en het installatiebestand kun je

Nadere informatie

Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes

Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes Deze nieuwe versie van Factuur2King lost een kritiek probleem op bij het analyseren van facturen waardoor onder sommige omstandigheden Factuur2King volledig

Nadere informatie

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren.

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren. Hoofdstuk 1 Om gebruik te maken van de Fastguide koppeling in Intramed moet u een aantal instellingen doen: de Fastguide Plugin installeren; uw Fastguide account toevoegen in Intramed. Vervolgens kunt

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

Installatiehandleiding Queen 5

Installatiehandleiding Queen 5 Inhoud 1. INLEIDING... 2 Aandachtspunten bij installatie onder Windows Vista /7/8(.1)/10/Windows Server 2008... 2 Aandachtspunten bij installatie onder Windows 7... 2 2. NIEUWE INSTALLATIE... 2 3. INVOEREN

Nadere informatie

KBC Group. Handleiding Betalingen via Excel in KBC-Local

KBC Group. Handleiding Betalingen via Excel in KBC-Local KBC Group Handleiding Betalingen via Excel in KBC-Local 2013 1. Starten : installatie... 3 1.1 Technische vereisten... 3 1.1.1 Ondersteunde Operating Systemen & Browserversies... 3 1.1.2.NET 4.X... 3 1.1.3

Nadere informatie

Berekening van de hash-code van een bestand of CD

Berekening van de hash-code van een bestand of CD 1 Berekening van de hash-code van een bestand of CD Berekening van de hash-code van een bestand of CD Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Te gebruiken commando bij verschillende besturingsomgevingen 2 3. Download

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

TYPHOON DVD-MAKER. Bestnr. 99 45 02

TYPHOON DVD-MAKER. Bestnr. 99 45 02 Bestnr. 99 45 02 TYPHOON DVD-MAKER Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Kaspersky Password Manager 4.0 verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

145 - FALCON 6 STADSWONINGEN + 1 HANDELSPAND Openbare aanbesteding

145 - FALCON 6 STADSWONINGEN + 1 HANDELSPAND Openbare aanbesteding 145 FALCON 6 STADSWONINGEN + 1 HANDELSPAND Openbare aanbesteding BIJLAGE B EPBVESLAG OPDACHTGEVE: AG VESPA Autonoom gemeentebedrijf Generaal Lemanstraat 55 2018 Antwerpen Contactpersoon : Elisabeth Mercelis

Nadere informatie

Adobe Premiere CS3 downloaden en installeren

Adobe Premiere CS3 downloaden en installeren Adobe Premiere CS3 downloaden en installeren Downloaden Kijk voor het downloaden of je aan de systeemvereisten voldoet. Ga daarvoor naar de bijlagen achteraan in deze cursus. Surf naar www.adobe.com Klik

Nadere informatie

T-MOBILE CLOUD Mac Installatiehandleiding. Private Planet, Ltd.

T-MOBILE CLOUD Mac Installatiehandleiding. Private Planet, Ltd. T-MOBILE CLOUD Mac Installatiehandleiding Private Planet, Ltd. Copyright 2013 Private Planet Ltd. Sommige applicaties zijn niet beschikbaar in alle gebieden. De beschikbaarheid van de applicatie varieert.

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie en

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Sharpdesk V3.3. Installatiehandleiding Versie 3.3.07

Sharpdesk V3.3. Installatiehandleiding Versie 3.3.07 Sharpdesk V3.3 Installatiehandleiding Versie 3.3.07 Copyright 2000-2009 SHARP CORPORATION. Alle rechten voorbehouden. Het reproduceren, aanpassen of vertalen van deze publicatie zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Handleiding installatie van Norman Endpoint Protection Small Office Home Office Licentie SOHO

Handleiding installatie van Norman Endpoint Protection Small Office Home Office Licentie SOHO Handleiding installatie van Norman Endpoint Protection Small Office Home Office Licentie SOHO Handleiding installatie van NPRO_SOHO licentie 1 25 juli 2011 Inhoud Inhoudsopgave Algemeen... 3 Introductie...

Nadere informatie

WAVIX Installatie Handleiding

WAVIX Installatie Handleiding Modelit Rotterdamse Rijweg 126 3042 AS Rotterdam Telefoon +31 10 4623621 info@modelit.nl www.modelit.nl in opdracht van RIKZ WAVIX Installatie Handleiding Modelit KvK Rotterdam 24290229 Datum 27 September

Nadere informatie