Nieuwe Driemanspolder. Veelgestelde vragen met antwoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe Driemanspolder. Veelgestelde vragen met antwoorden"

Transcriptie

1 Nieuwe Driemanspolder Veelgestelde vragen met antwoorden

2 ALGEMENE VRAGEN OVER HET PROJECT

3 Waar ligt de Nieuwe Driemanspolder precies? De Nieuwe Driemanspolder ligt tussen Zoetermeer, Den Haag Leidschenveen en Leidschendam Voorburg. Het gebied wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de zuidzijde door de Leidschendamseweg (N469) en de wijk Leidschenveen aan de westkant.

4 Wat houdt de herontwikkeling van het gebied in? Tussen 2016 en 2020 ontstaat in de polder tussen Zoetermeer, Leidschenveen en Leidschendam een natuur en recreatiegebied met wandel, fiets en ruiterpaden, plassen, moeras, planten en dieren. Bij extreme regenval wordt het gebied gebruikt om water op te vangen (piekberging). Door piekberging, natuur en recreatie te combineren is sprake van meervoudig ruimtegebruik.

5 Waarom wordt deze mooie polder herontwikkeld? Bij hevige regenval is er in de regio Midden Holland behoefte aan een gebied waar water opgevangen kan worden (piekberging). De aanleg van piekberging verbetert de waterveiligheid in het hele Rijnlandse boezemstelsel en maakt onderdeel uit van een pakket van maatregelen om het gebied van Rijnland klimaatbestendig te maken voor de toekomst. Ook worden hiermee een aantal regionale knelpunten in het boezemstelsel rondom Stompwijk opgelost. Tevens neemt door de herontwikkeling van deze polder de ruimte toe om te genieten van natuur en recreatiemogelijkheden.

6 Wie zijn de partners? Het hoogheemraadschap van Rijnland voert de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder uit. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid Holland en de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam Voorburg en Den Haag.

7 Welke nieuwe functies krijgt de Nieuwe Driemanspolder? De polder wordt bestemd voor de functies piekberging, recreatie en natuur.

8 Komt er ruimte voor agrarische functies? Er wordt geen duurzame landbouw meer in het gebied uitgeoefend. Wel wordt nog naar een passende beheersvorm gezocht voor de graslanden en bloemrijke kaden in het gebied.

9 Wanneer start de uitvoering en is het klaar? De uitvoering start naar verwachting medio 2016 en de oplevering is gepland in De periode tot medio 2016 wordt gebruikt voor de voorbereiding en het selecteren van een aannemer die de realisatie gaat doen.

10 Waarom duurt het zo lang voor de Nieuwe Driemanspolder klaar is? Voor de schop de grond in kan, moeten de resterende gronden worden verworven. Daarnaast dient een aannemer te worden geselecteerd voor de uitvoering van de werkzaamheden. Het is een groot project; de Nieuwe Driemanspolder is circa 350 ha groot, gelijk aan ruim 500 voetbalvelden. De uitvoeringtijd is minimaal 3 jaar. De opbouw van kades dient zorgvuldig te gebeuren en er is tijd nodig om de grond te laten inklinken en tot rust te laten komen. Daarnaast vergt o.a. het uitgraven van de waterpartij en het verzetten van 2 miljoen m3 grond tijd.

11 Zijn alle gronden al verworven? Het verwerven van alle benodigde gronden voor de realisatie van de Nieuwe Driemanspolder loopt nog. Nog niet alle gronden zijn in eigendom van Rijnland. Op dit moment (maart 2014) is de helft van de grond verworven. Rijnland doet de aankoop van de gronden van agrariërs in de nieuwe Driemanspolder (zogenaamde minnelijke verwerving) in nauw overleg met de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Uitgangspunt is om de gronden op minnelijke of vrijwillige basis aan te kopen. Er kunnen meerdere redenen zijn dat dit niet lukt en dan wordt overgegaan tot onteigening. Hiervoor is aparte wet en regelgeving en dit gebeurt allemaal op een zorgvuldige manier.

12 Waarom is het zo lang stil geweest? Door bezuinigingen van het vorige kabinet kwam de herontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder in 2010 op losse schroeven te staan. Vanaf 2010 tot 2013 is overleg gevoerd over de ontstane situatie tussen alle betrokken partijen en het Rijk. Deze onderhandelingen hebben in juni 2013 geresulteerd in een doorstart die is vastgelegd in de eind 2013 ondertekende Wijzigingsovereenkomst.

13 Dit is al het zoveelste plan voor het gebied. Waarom zal het nu wel lukken? Doordat de financiering nu rond is en de Wijzigingsovereenkomst ondertekend door alle projectpartners, is er een solide basis om daadwerkelijk de voorbereiding van de uitvoering op te starten. De verwachting is dat de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder medio 2016 kan starten.

14 Financiën De totaalkosten voor herinrichting van de polder bedragen circa 70 miljoen. Dit is een zogenaamd taakstellend budget (plafondbudget). Dit betekent dat eventuele tegenvallers moeten worden gecompenseerd door besparingen in de rest van het plan.

15 Komt het plan er precies zo uit te zien als jullie nu laten zien? Wij gebruiken streef of referentiebeelden om het plan te visualiseren. Er is voor het realiseren van het plan een plafondbudget beschikbaar, tegenvallers in de voorbereiding of uitvoering kunnen hun weerslag hebben op de inrichting.

16 Wie gaat het gebied onderhouden? De gemeenten Zoetermeer en Leidschendam Voorburg worden beheerder en eigenaar van het land. Het water komt in eigendom en beheer bij Rijnland. Voor het onderhoud en beheer worden overeenkomsten en beheerplannen opgesteld, die door de provincie getoetst worden en waaraan de provincie ook een financiële bijdrage verleend.

17 VRAGEN OVER PIEKBERGING

18 Waarom is piekberging nodig? Bij hevige regenval is er in de regio Midden Holland behoefte aan een gebied waar water opgevangen kan worden (piekberging). Het peil in de boezemkanalen stijgt dan te snel waardoor dijken dreigen te overstromen of door te breken. In dat geval moet het regenwater gecontroleerd worden afgevoerd naar een piekberging. Dat kan prima in de Nieuwe Driemanspolder. Zo voorkomt Rijnland natte voeten in deze regio.

19 Komt mijn huis ook onder water te staan? Nee, dat is niet aan de orde. Er komt na de herinrichting geen enkel huis onder water te staan als gevolg van de inzet van de piekberging in de Nieuwe Driemanspolder.

20 Waarom is uitbreiding van boezemgemaal Katwijk niet voldoende? De uitbreiding van boezemgemaal Katwijk maakt onderdeel uit van een pakket van meerdere maatregelen om Rijnland klimaaten toekomstbestendig te maken. De piekberging Nieuwe Driemanspolder maakt onderdeel uit dit zelfde pakket. Bovendien lost de piekberging een aantal regionale knelpunten in het boezemstelsel rondom Stompwijk op.

21 Wordt de Nieuwe Driemanspolder aangelegd als watercompensatie voor de aanleg van Leidschenveen? Nee, de piekberging Nieuwe Driemanspolder maakt onderdeel uit van een pakket van meerdere maatregelen om het hele beheersgebied van Rijnland klimaat en toekomstbestendig te maken, net zoals bijvoorbeeld de uitbreiding van boezemgemaal Katwijk. Bovendien lost de piekberging ook een aantal regionale knelpunten in het boezemstelsel rondom Stompwijk op.

22 Hoe lang duurt het voor de polder is volgelopen? Het tijdelijk vollopen van de Nieuwe Driemanspolder met 2 miljoen m3 water duurt ongeveer 2 dagen: bij piekberging gaat liter per seconde over de inlaatstuw van Rijnland, met een snelheid van 1 à 2 kilometer per uur. De hoeveelheid water die vanuit Ommedijkse watering bij Stompwijk de Nieuwe Driemanspolder instroomt, wordt met klepstuwen geregeld.

23 Hoe lang duurt het voor de polder weer is leeg gelopen? Vijf dagen na hevige regenval is het waterpeil in de boezemkanalen meestal weer op normaal niveau en is de inzet van piekberging niet meer nodig. De afvoer van deze grote hoeveelheid water terug naar het boezemstelsel duurt ongeveer 10 dagen. Het water wordt via de westzijde van het gebied afgevoerd naar de Stompwijkse Vaart.

24 Hoe vaak komt de Nieuwe Driemanspolder onder water te staan? Inzet van de piekberging is op grond van berekeningen eens in de 10 jaar nodig, op basis van de huidige klimaatmodellen.

25 Kan de berging dieper gegraven worden om meer water te bergen? Dieper graven blijkt geen toegevoegde waarde te hebben voor waterberging.

26 Wie zorgt ervoor dat de polder weer schoon wordt gemaakt en hoe lang duurt dat? Rijnland is verantwoordelijk voor het opruimen van de polder en de opruimkosten na piekberging. Direct nadat het normale waterpeil is bereikt, vindt inspectie plaats van het ondergelopen gebied door de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam Voorburg en Rijnland gezamenlijk. Daarbij wordt vastgesteld: of het gebied kan worden vrijgegeven voor toegang en gebruik; of er sprake is van schade veroorzaakt door het gebruik als piekberging; welke opruimwerkzaamheden wanneer verricht moeten worden en wie verantwoordelijk is voor de acties; of, en zo ja, in hoeverre herstelmaatregelen nodig zijn voor de waterkwaliteit en de visstand.

27 Verandert het oppervlaktewaterpeil t.o.v. de huidige situatie? Het oppervlaktewaterpeil verandert in het plassengebied (tussen de kaden) zelf en in een deel van de aanvoerroute (Limietsloot). In de toekomst varieert het oppervlaktepeil in de plassen en de Limietsloot onder normale omstandigheden tussen NAP 4,50m en 4,90m. Dat is circa 1 à 1,5 m hoger dan de huidige waterpeilen. Bij een piekberging komt het water maximaal 1,10 meter hoger (NAP 3,40m) te staan dan onder normale omstandigheden. Dat is circa 2,5 m hoger dan de huidige winterpeilen in de polder.

28 Wie gaat het oppervlaktewaterpeil vaststellen en beheren? Rijnland stelt een peilbesluit op, waarin de waterstanden worden vastgelegd. Het beheer valt eveneens onder de verantwoordelijkheid van Rijnland en is gericht op handhaving van de waterpeilen uit het peilbesluit.

29 Wat wordt de waterdiepte? De waterdiepte bedraagt over het algemeen 1m bij het laagste peil (NAP 4,90). In het midden van de plassen komen diepere stukken voor tot 2m.

30 Zijn er grondwaterstandveranderingen te verwachten en wat betekent dat voor mijn huis? Uit geohydrologisch onderzoek is gebleken dat het effect van de wijziging in de oppervlaktewater peilen op de grondwaterstanden nihil is. Dit komt mede doordat een kwelsloot/zone wordt aangelegd langs de binnenzijde van de kade langs het plassengebied. Ook is de invloed op de grondwaterstand beperkt omdat de bodem grotendeels uit klei bestaat, die slecht doorlatend is voor water.

31 Hoe hoog zijn de kaden, verdwijnt straks mijn uitzicht? De kades worden gemiddeld 2,5 m hoog ten opzichte van het huidige maaiveld. Of het uitzicht verdwijnt, hangt van de locatie af. Zo zal vanaf de Voorweg over de kades heen gekeken kunnen worden, maar vanaf de laag liggende Wilsveen lukt dat weer niet. Via de 3D visualisatie is een inschatting te maken van het toekomstige uitzicht.

32 Wat gebeurt er in geval van schade bij een piekberging, dus als er 2 miljoen m3 water in het gebied wordt ingelaten bij wateroverlast? (1) Door de inrichting van het gebied zal schade aan de omgeving beperkt zijn. Er worden kades neergelegd die voldoen aan de veiligheidsnormen. De paden en recreatieve voorzieningen binnen de kaden kunnen tijdens het inzetten van de piekberging geheel of gedeeltelijk onder water lopen (afhankelijk van de ingelaten hoeveelheid water). Na gebruik van de piekberging worden de paden en voorzieningen weer schoon gemaakt.

33 Wat gebeurt er in geval van schade bij een piekberging, dus als er 2 miljoen m3 water in het gebied wordt ingelaten bij wateroverlast? (2) Er zijn hogere delen aangelegd voor dieren. Voordat het water wordt ingelaten, treedt een protocol in werking om te controleren of het gebied vrij is om het water op te slaan. Onverhoopte schade door inundatie aan onroerende zaken, aangelegd of gebouwd conform het definitieve inrichtingsplan, wordt door Rijnland hersteld of vergoed via de Verordening Schadevergoeding. Schade veroorzaakt aan roerende zaken, komt niet voor vergoeding in aanmerking.

34 VRAGEN OVER RECREATIE

35 Wat kan ik straks allemaal doen in de Nieuwe Driemanspolder? Als de Nieuwe Driemanspolder is heringericht in 2020 kunnen bezoekers volop genieten van water, natuur en recreatiemogelijkheden als fietsen, skaten, wandelen, paardrijden, paarden mennen, (kano)varen, vogels kijken, kamperen en horecabezoek. De aangelegde paden sluiten aan op bestaande paden in de omgeving. Zo kunnen mensen ook grotere fiets of wandeltochten maken.

36 Wat betekent het dat er alleen maar extensieve recreatie is toegestaan? Dat betekent dat in de Nieuwe Driemanspolder vormen van openluchtrecreatie plaatsvinden waarbij rust voorop staat en het aantal recreanten per oppervlakte eenheid beperkt is. Wandelen en fietsen, maar bijvoorbeeld niet motorcrossen. De uitwerking van extensieve recreatie in de Nieuwe Driemanspolder gebeurt door Rijnland in overleg met de gemeenten Leidschendam Voorburg en Zoetermeer en volgens de eisen uit de betreffende bestemmingsplannen en de Beleidsvisie Groen van de Provincie Zuid Holland.

37 Waarom is alleen maar extensieve en geen intensieve recreatie mogelijk? Extensieve recreatie (b.v. wandelen en fietsen) is minder verstorend voor natuur en bewoners van het gebied. Voor deze vormen van recreatie zijn weinig voorzieningen nodig. Bovendien komt het gebied geregeld onder water te staan, dat beperkt ook de aanleg van intensieve recreatievoorzieningen.

38 Kan ik ook wat eten of drinken in de Nieuwe Driemanspolder? Het bestemmingsplan biedt aan Zoetermeerse kant ruimte voor een horecazaak, botenverhuur en een camping met de daarbij behorende faciliteiten. Tevens zijn aan de randen van de Nieuwe Driemanspolder verschillende horecavoorzieningen.

39 Welke voorzieningen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan of kunnen nog nader worden ingevuld? De gehele aanleg van de Nieuwe Driemanspolder is in de bestemmingsplannen van Leidschendam Voorburg en Zoetermeer opgenomen. In de bestemmingsplannen zijn voorzieningen mogelijk gemaakt die niet tot de projectscope van de Nieuwe Driemanspolder behoren. Het gaat om de exploitatie van horeca, camping en bootverhuur in het bestemmingsplan Zoetermeer en het plaatsen van een informatiecentrum (langs de Kostverlorenweg) in het bestemmingsplan Leidschendam Voorburg.

40 Komt er verlichting in het gebied? De Nieuwe Driemanspolder is een recreatie en natuurgebied in het buitengebied, er is gekozen om de fietspaden in principe niet te verlichten om zo de natuurontwikkeling te bevorderen. Langs de doodlopende weg vanaf de Leidschendamseweg naar de horecavoorziening en dagcamping komt wel verlichting.

41 Leuk zo n fietspad op de kade, maar wat doen jullie aan de inkijk? De afstand tussen fietspad en woningen is minimaal 100 meter waardoor inkijk op lager gelegen woningen beperkt zal zijn.

42 Komt er een camping in het gebied? In het bestemmingsplan is ruimte gereserveerd voor een camping met maximaal 90 plaatsen en een bedrijfswoning. De realisatie van de camping behoort echter niet tot de projectscope zelf.

43 Kunnen we straks zwemmen in de waterplas? Vanuit recreatief oogpunt zou zwemmen in de grote plas aantrekkelijk zijn. De norm voor zwemwaterkwaliteit (bacteriologisch) kan echter niet gehaald worden, waardoor er geen specifieke voorzieningen worden gemaakt om zwemmen mogelijk te maken. Zwemmen is voor eigen risico.

44 Komt er een zwemstrand? Nee, in de Nieuwe Driemanspolder is geen zwemstrand gepland. De norm voor zwemwaterkwaliteit kan niet gehaald worden, waardoor er geen specifieke voorzieningen worden gemaakt om zwemmen mogelijk te maken.

45 Komt er een ligweide? Ja, de aanleg van een ligweide is in het plan voorzien in de buurt van de mogelijke toekomstige horecavoorziening, langs de rand van de plas.

46 Welke mogelijkheden komen er voor honden? Dit zal worden uitgewerkt in de beheervisie voor het gebied. Deze beheervisie wordt de eerste helft van 2014 door de betrokken gemeenten en Rijnland opgesteld.

47 Is het mogelijk om bij het ontwerp, bijvoorbeeld met de hoogte van de bruggen, te zorgen dat een aaneengesloten schaatsroute ontstaat? De mogelijkheden tot schaatsen zijn volop aanwezig in het gebied. Er kan op de grote plassen worden geschaatst en van de ene naar de andere plas. De kunstwerken van de Ringsloot hebben een doorvaarthoogte van circa 1,2m, behalve de brug van de N206 die niet passeerbaar wordt voor schaatsers en boten.

48 Worden de fietspaden skate vriendelijk ingericht (glad wegdek)? Alle doorgaande (provinciale) fietspaden in het gebied zullen voorzien worden van een asfalt verharding.

49 Komen er naast ruiterpaden ook menpaden in het gebied? Ja, naast de aanleg van gewone ruiterpaden wordt een deel van de route op verzoek van de gemeente Leidschendam Voorburg ontwikkeld als menpad. Voor een menpad is een andere inrichting nodig dan een ruiterpad omdat daarop getrokken wagens moeten kunnen rijden.

50 Wat voor boten mogen er eigenlijk op de plassen varen? In de Nieuwe Driemanspolder zijn vormen van openluchtrecreatie toegestaan waarbij rust voorop staat. Boten en ander drijvend materieel met verbrandingsmotoren zijn niet toegestaan.

51 Wat is de maximale diepgang van boten? De waterdiepte is over het algemeen maar circa 1m. Dat betekent dat het gebied vooral geschikt is voor kano s en roeiboten.

52 Komt er een open vaarverbinding met andere wateren buiten het gebied? Het gebied wordt op een afzonderlijk waterpeil gehouden. Er komen geen voorzieningen voor de scheepvaart, zoals sluizen. In het gebied zal kleinschalig recreatiegebruik worden toegestaan, zoals kanoën en roeien.

53 VRAGEN OVER NATUUR

54 Wat voor vegetatie kunnen we in het gebied verwachten? Het gebied zal voor een groot deel uit open water en natte natuur bestaan. Bij natte natuur denken we aan (zegge)moeras, natte strooiselruigte, nat (schraal)grasland, bloemrijk rietland en wilgenstruweel. Daarnaast meer droge natuur, waaronder bloemrijk grasland, droge ruigte en bosschages.

55 Wat verandert er in de natuurwaarden van het gebied door de herontwikkeling? (1) De Nieuwe Driemanspolder heeft in de huidige situatie door intensief agrarisch gebruik een beperkte biodiversiteit. Het centrale en noordwestelijke deel van de Nieuwe Driemanspolder is van ecologisch belang. Door de herinrichting zal de natuurkwaliteit van het gebied veranderen en ontstaat een gevarieerder natuurgebied met plek voor veel verschillende soorten. De beoogde natuurdoelen zijn vooral van belang voor moerasvogels, amfibieën, vlinders en libellen.

56 Wat verandert er in de natuurwaarden van het gebied door de herontwikkeling? (2) Kenmerkende soorten die op korte termijn in het gebied kunnen worden verwacht zijn o.a. de blauwborst, bruine kiekendief, bittervoorn en rietorchis. Op de langere termijn verwachten we mogelijk ook meer zeldzamere soorten, zoals de ringslang en waterspitsmuis. Voor de weidevogels zal het gebied minder geschikt worden als broedlocatie, terwijl de functie als foerageergebied zal verbeteren. De overige al aanwezige beschermde soorten zullen ook in de nieuwe situatie een plek in het gebied vinden.

57 Wat gebeurt er om overlast door blauwalg te voorkomen? Een teveel aan voedingstoffen in het water (vooral fosfaat) kan leiden tot blauwalgoverlast. Door het oppervlaktepeil 40 centimeter te laten fluctueren, wordt neerslag in de plassen opgevangen voor drogere tijden. Daardoor hoeft in de zomer minder oppervlaktewater (fosfaatrijk) van buitenaf te worden aangevoerd. Uit berekeningen blijkt dat het watersysteem op deze manier robuust is ingericht en de kans op blauwalgoverlast zo klein mogelijk is. Het is echter niet uit te sluiten dat het zo af en toe toch voorkomt, bijvoorbeeld na gebruik van de piekberging Een onzekere factor is de invloed van vogels aangezien vogelpoep een belangrijk bron van fosfaat vormt.

58 Gaat het om stilstaand water? Door de inrichting van het gebied met grote open wateroppervlakten zal windinvloed zorgen voor voldoende stroming in het water. Stilstaand water is op zich ook niet erg, als het watervolume voldoende groot is. Diepere delen zorgen ervoor dat het water zichzelf schoonhoudt.

59 Hoe wordt muggenoverlast voorkomen? Bij de inrichting is een aantal maatregelen bedacht waardoor het onaantrekkelijk wordt voor steekmuggen. Voldoende waterdiepte, geen laagtes op de eilanden waarin water stil kan staan en afstand tussen voor muggen aantrekkelijk gebied en woonbebouwing. Ook levert de verwachte visstand een bijdrage aan de bestrijding van steekmuggen.

60 Welke vissoorten zullen er voorkomen in de waterplas in de Nieuwe Driemanspolder? De inrichting van de plas en de waterkwaliteit bepaalt het type vis dat voorkomt. De visstand ontwikkelt zich vanzelf gedurende de jaren, vissen hoeven niet uitgezet te worden. Het is te verwachten is dat de visstand zich in grote delen van het gebied ontwikkelt tot een type met snoek en blankvoorn. De visstand kan variëren per deel van het gebied. Ook zijn variaties in de tijd mogelijk, bijvoorbeeld als gevolg van de inzet van de piekberging.

61 Is er een risico voor verontreiniging vanuit de voormalige puinstortplaats? Nee. De stort is geïsoleerd en gedraineerd. Zogenaamd percolatiewater wordt afgevoerd naar het gemeentelijk riool en kan de omgeving dus niet beïnvloeden.

62 VRAGEN OVER BEREIKBAARHEID

63 Wat zijn naar verwachting de effecten van het nieuwe gebied op parkeren en de ontsluiting? In de plannen zijn fiets en wandelverbindingen met de omliggende gebieden opgenomen. Voor recreanten die met de auto komen, worden binnen het projectgebied parkeerplaatsen voorzien, afgestemd op de recreatiecapaciteit van het plan. De centrale parkeerplaats bevindt zich aan de Zoetermeerse kant, bereikbaar via de Zoetermeerse Rijweg. In Leidschendam is een parkeerplaats voorzien bij de kruising van de Kostverlorenweg/ Stompwijkseweg. Enkele kleine parkeervoorzieningen komen aan de Voorweg (bij restaurant De Witte Raaf) en Wilsveenseweg.

64 Hoe weten jullie dat het aantal parkeerplaatsen genoeg is? Wat als er wel overlast door parkeren ontstaat? Het aantal parkeerplaatsen is berekend op basis van de verwachte recreatietoeloop. Overlast wordt niet verwacht omdat veel bezoekers waarschijnlijk lopend of per fiets komen. Wanneer parkeeroverlast zou ontstaan, wordt opgetreden tegen misstanden en zal bekeken worden of aanpassing nodig is. In het gebied is rekening gehouden met een uitbreiding aan de kant van Zoetermeer, mocht het aantal parkeerplaatsen na verloop van tijd toch niet voldoende blijken te zijn.

65 Is het gebied van alle kanten bereikbaar? Vanuit zowel Den Haag als Zoetermeer en Leidschendam Voorburg wordt het gebied bereikbaar. De mate van bereikbaarheid verschilt per plaats. Zo wordt alleen het middengebied per auto toegankelijk vanuit Zoetermeer. Vanuit de andere gemeenten wordt het middengebied bereikbaar per fiets, te paard, te voet of over het water. De gemeenten maken zelf verdere keuzes over de bereikbaarheid vanuit het omliggende gebied en de daarmee samenhangende voorzieningen. De gemeente Leidschendam Voorburg heeft bijvoorbeeld het voornemen een transferium te ontwikkelen nabij de parkeervoorziening nabij de kruising Veenweg/ Stompwijkseweg.

66 VRAGEN OVER DE UITVOERING

67 Gaat de aanbesteding in een keer of in delen? Het project zal naar alle verwachting als één geheel worden aanbesteed.

68 Weet u al waar de uitvoering gaat starten en waar de inrichting als eerst gerealiseerd is? Nee, de uitvoerende partij krijgt een bepaalde vrijheid om een optimale fasering uit te werken. Het project wordt in 2020 opgeleverd.

69 Wat gebeurt er bij schade als gevolg van de aanleg van de Nieuwe Driemanspolder? Als schade wordt veroorzaakt door schuld of nalatigheid van Rijnland, is Rijnland wettelijk aansprakelijk. Rijnland heeft zich daartegen verzekerd. De schade wordt door Rijnland hersteld of vergoed op grond van de Verordening Schadevergoeding. Ook bij de uitvoering van werkzaamheden door aannemers geldt iets dergelijks. Rijnland verplicht aannemers zich te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid.

70 Hoe wordt de overlast bij de realisatie beperkt? De realisatiefase zal met name gekenmerkt worden door grondverzet en grondtransport. Om overlast te reduceren, wordt zoveel mogelijk binnen de projectbegrenzingen gewerkt en daarmee overlast voor de omgeving beperkt. De uitvoerende partij moet zich houden aan alle geldende wet en regelgeving.

71 Hoe zit het met bouwverkeer tijdens de uitvoering? De uitvoerende partij zal zich houden aan alle geldende wet en regelgeving. Er worden eisen gesteld aan het gebruik van de bestaande wegen. Deze komen voort uit het beperken van de overlast, maar ook uit de voorschriften die gelden voor gebruik van wegen. Voor afwijkende zaken dient apart ontheffing te worden aangevraagd door de aannemer, bijvoorbeeld bij speciale zware transporten, of voor in en uitritten voor bouwverkeer.

72 Ik woon vlakbij, krijg ik niet te maken met geluidsoverlast tijdens de uitvoering? De aannemer zal bij de uitvoering moeten voldoen aan de wettelijke kaders voor bouwgeluid. Daarbij vinden de werkzaamheden op de meeste plaatsen op ruime afstand van bebouwing plaats. Enige overlast kan niet worden uitgesloten.

73 Waarom worden de kades tijdens de uitvoering hoger dan in de eindsituatie? Tijdens de bouw en aanleg van de kades worden deze extra voorbelast om zettingen (dalingen) in de ondergrond te forceren en zo zettingen na ingebruikname te voorkomen. Deze extra voorbelasting is tijdelijk, maar kan wel enkele jaren blijven liggen om in de zettingen in de ondergrond te laten optreden.

74 VRAGEN OVER HET PROCES

75 Hoe worden we verder betrokken/op de hoogte gehouden? Rijnland informeert geïnteresseerden via de website digitale nieuwsbrieven en incidenteel via informatie /consultatiebijeenkomsten. Verder vinden er individuele gesprekken plaats met direct belanghebbenden. Iedereen die iets inbrengt en gegevens achterlaat bij ons informeren wij over wat ermee gebeurt.

76 Hoe is de planning? Op weg naar oplevering kent het project Nieuwe Driemanspolder deze mijlpalen (onder voorbehoud):

77 Kunt u aangeven of en wanneer officiële inspraakmomenten zijn? (1) Bestemmingsplan Voor het project zijn al eerder meerdere bestemmingsplanprocedures doorlopen. De meeste bestemmingsplannen zijn inmiddels onherroepelijk vastgesteld. Het bestemmingsplan voor het Zoetermeerse deel is op 17 februari 2014 vastgesteld door de gemeenteraad. Voor degenen die eerder een zienswijze hebben ingediend bestaat nog de mogelijkheid tot beroep en de gang naar de Raad van State.

78 Kunt u aangeven of en wanneer officiële inspraakmomenten zijn? (2) Projectplan, peilbesluit en legger Voor de aanleg van het waterstaatskundige deel van de Nieuwe Driemanspolder wordt toestemming gevraagd middels een zogenaamd Projectplan in het kader van de Waterwet. Daarnaast worden de peilen vastgelegd in een nieuw peilbesluit en worden afmeting en ligging van kades, watergangen en de polder formeel vastgelegd in een zogenaamde legger. Het projectplan, peilbesluit en legger zullen door Rijnland voor alle belanghebbenden ter inzage worden gelegd in de tweede helft van Daarnaast wordt dit jaar door Rijnland een ontheffing in het kader van de Flora en Faunawet en een omgevingsvergunning aangevraagd.

79 Kunt u aangeven of en wanneer officiële inspraakmomenten zijn? (3) Rol aannemer De toekomstig aannemer zal, voordat hij daadwerkelijk aan de slag gaat, nog diverse vergunningen aanvragen gerelateerd aan de uitvoering. Voorbeelden hiervan zijn een watervergunning voor het tijdelijk onttrekken van grondwater voor de aanleg van bruggen en diverse omgevingsvergunningen voor de aanleg van de bruggen zelf.

80 Bij wie kan ik terecht voor meer informatie, ideeën of vragen over de Nieuwe Driemanspolder? Voor meer informatie, ideeën of vragen over de Nieuwe Driemanspolder kunt u terecht op de website of via info@n3mp.nl of bij de communicatieadviseur van Rijnland.

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Droge voeten, schoon water 247-028-00224 Projectgebied De Nieuwe Driemanspolder wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de

Nadere informatie

Nieuwe Driemanspolder. Meest gestelde vragen

Nieuwe Driemanspolder. Meest gestelde vragen Nieuwe Driemanspolder Meest gestelde vragen ALGEMEEN Waar ligt de Nieuwe Driemanspolder precies? De Nieuwe Driemanspolder ligt tussen Zoetermeer, Den Haag Leidschenveen en Leidschendam-Voorburg. Het gebied

Nadere informatie

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder NIEUWSFLITS #1 2016 Leiden, 7 januari 2016 Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder De zeven werkbijeenkomsten die het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft georganiseerd

Nadere informatie

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f 26 juni 2013 1 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Zowel binnen als buiten het natuurgebied Empese

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik Voornemen Het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is voornemens, gelet op artikel

Nadere informatie

BESPREKINGSVERSLAG. Vanavond gaan we dieper in op de planvorming voor het gebied rond Wilsveen.

BESPREKINGSVERSLAG. Vanavond gaan we dieper in op de planvorming voor het gebied rond Wilsveen. Betreft: Werkbijeenkomst Nieuwe Driemanspolder, Wilsveen Datum bespreking: 2 september 2014 Registratienummer 14.90982 Plaats: De Witte Raaf, Projectnummer 92410 Zoetermeer Opgesteld door: Marjette Robbers

Nadere informatie

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Vanavond krijgt u informatie over het project Ruygeborg II. Als u vragen heeft kunt u die aan ons stellen. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ideeën over Ruygeborg.

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Stadsontwikkeling Team Ruimtelijke Ordening & Milieu. Uw kenmerk. 2509 LP Den Haag Uw brief van Bijlagen 2

Stadsontwikkeling Team Ruimtelijke Ordening & Milieu. Uw kenmerk. 2509 LP Den Haag Uw brief van Bijlagen 2 I I %IIPPIØ gemeente Zoete r meer directie Stad Postbus 15 Stadsontwikkeling Team Ruimtelijke Ordening & Milieu 2700 AA Zoetermeer Het college van Gedeputeerde Staten van - Uw kenmerk Datum 9 AUG 2013

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nieuwsbrief Natura 2000-gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nummer 5, februari 2018 Op 10 januari jl. vond in de Schildkamp in Asperen een inloopbijeenkomst

Nadere informatie

Werkbijeenkomst Nieuwe Driemanspolder, Einde Kostverlorenweg/Stompwijkseweg Datum bespreking: 9 september 2014 Registratienummer 14.

Werkbijeenkomst Nieuwe Driemanspolder, Einde Kostverlorenweg/Stompwijkseweg Datum bespreking: 9 september 2014 Registratienummer 14. Betreft: Werkbijeenkomst Nieuwe Driemanspolder, Einde Kostverlorenweg/Stompwijkseweg Datum bespreking: 9 september 2014 Registratienummer 14.90923 Plaats: Dorpshuis Stompwijk, Projectnummer: 92410 Stompwijk

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

Verdrogingsbestrijding Vossenbroek

Verdrogingsbestrijding Vossenbroek Projectplan Waterwet (definitief besluit) Datum 08-09-2014 Projectnummer P2200C Onderwerp Verdrogingsbestrijding Vossenbroek Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit

Nadere informatie

Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit)

Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit) Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit) 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? De Kasteelgracht is een waterpartij in Apeldoorn gelegen in de wijk Woudhuis

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET (definitief besluit) Projectnummer Onderwerp CP2119 projectplan voor Molenbeek Nunspeet Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het projectplan

Nadere informatie

Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering (ontwerpbesluit)

Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering (ontwerpbesluit) Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Er wordt een nieuwe automatische stuw en een nieuwe zandvang aangelegd

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Projectplan Verbetering Laakkade fase 3a/ Laakverbreding/ Laakzone fase A

Ontwerpbesluit Projectplan Verbetering Laakkade fase 3a/ Laakverbreding/ Laakzone fase A Ontwerpbesluit Projectplan Verbetering Laakkade fase 3a/ Laakverbreding/ Laakzone fase A 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? De Laakkades moeten voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Nr. 2 - Juli 2011 Klankbordgroep In de klankbordgroep worden belanghebbenden uit het gebied geïnformeerd over de voortgang van het project. Ideeën over de invulling

Nadere informatie

Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther. Waterschap Aa en Maas

Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther. Waterschap Aa en Maas Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther Waterschap Aa en Maas 's-hertogenbosch, 12 maart 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 DEEL I: VERRUIMING PROFIELEN

Nadere informatie

Verbetering peilscheiding polder abessinië (reeuwijk) Projectplan op basis van artikel 5.4 van de Waterwet

Verbetering peilscheiding polder abessinië (reeuwijk) Projectplan op basis van artikel 5.4 van de Waterwet Verbetering peilscheiding polder abessinië (reeuwijk) Projectplan op basis van artikel 5.4 van de Waterwet Archimedesweg 1 CORSA nummer: 16.10198 postadres: postbus 156 auteur: Marieke Desmense 2300 AD

Nadere informatie

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Dit Projectplan gaat over het aanpassen van de Heelsumse beek vanaf de N225 tot aan de

Nadere informatie

Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag

Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag Opsteller: E. Jansens Molenaar Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Besteksfase 701897 Datum: 29 augustus 2016 Datum: 29 augustus

Nadere informatie

Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket

Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket 22-12-201 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Technische omschrijving... 3 Fase 1, Voorbereidende werkzaamheden... 3 Oriëntatie kabels en leidingen...

Nadere informatie

WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER

WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2013.868 RIS 260186 WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - door rijksbezuinigingen op EHS

Nadere informatie

Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019

Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019 Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019 Op 27 mei heeft het tweede werkatelier over de natuurontwikkeling in de Bonnenpolder plaatsgevonden. De avond bestond uit twee delen. Een plenair deel met

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomst Verbetering Regionale Keringen Bredaseweg Terheijden

Verslag informatiebijeenkomst Verbetering Regionale Keringen Bredaseweg Terheijden Verslag informatiebijeenkomst Verbetering Regionale Keringen Bredaseweg Terheijden Datum: 12 januari 2016 Aanvang: 20.00 uur Locatie: Café Ons Thuis, Bredaseweg 20 Terheijden Welkom door Leon van Rijthoven

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Datum 14 december Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel. Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Datum 14 december Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel. Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET Datum 14 december 2015 Projectnummer P205508 Onderwerp Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het

Nadere informatie

opbarsting van waterreservoirs en polders

opbarsting van waterreservoirs en polders School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever De opdrachtgever is Paul Hollander die werkt als projectmanager van de ontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder. Zie ook www.rijnland.net.

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

I. 647.325,13 ten laste van de exploitatie te brengen, dit is reeds verwerkt bij de eerste bestuursrapportage (BURAP 1) 2012.

I. 647.325,13 ten laste van de exploitatie te brengen, dit is reeds verwerkt bij de eerste bestuursrapportage (BURAP 1) 2012. agendapunt H.10 1008366 Aan Verenigde Vergadering AFSLUITEN INVESTERINGSPLAN EN KREDIET AANVOERTRACÉ BERGING DRIEMANSPOLDER Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 28-6-2012 1. het investeringsplan en krediet

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

OPLEGNOTIITIE GRONDWATER EFFECTEN ONDERZOEK ZANDWINNING BEUNINGSE PLAS 2014

OPLEGNOTIITIE GRONDWATER EFFECTEN ONDERZOEK ZANDWINNING BEUNINGSE PLAS 2014 OPLEGNOTIITIE GRONDWATER EFFECTEN ONDERZOEK ZANDWINNING BEUNINGSE PLAS 2014 GEMEENTE BEUNINGEN 28 november 2014 078139811:B - Definitief D03061.000032.0300/GF Inhoud Inleiding... 3 Het effect van de vaarverbinding...

Nadere informatie

Projectplan Vervangen stuw , polder Schieveen. Gemeente Rotterdam

Projectplan Vervangen stuw , polder Schieveen. Gemeente Rotterdam Projectplan Vervangen stuw 217472, polder Schieveen Gemeente Rotterdam Opsteller: Esmeralda Jansens Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Schetsontwerp 100087-03.430925 Datum: 21 juni 2018 Datum:

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

Peilbesluit Rietveld 2017

Peilbesluit Rietveld 2017 Peilbesluit Rietveld 2017 Vast te stellen door het algemeen bestuur op 04-10-2017 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Titel: Peilbesluit Rietveld 2017 Dm: #1259444 Auteur: Linda Nederlof Datum: juni

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570 Watervergunning Voor het dempen, graven en verbreden van (een) watergang(en) en het aanleggen van plasbermen op de locatie bij Heeswijk 120 in Montfoort Datum 27 september 2017 Zaaknummer 16570 Poldermolen

Nadere informatie

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant?

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant? Aan aan- en afwezigen en tijd bespreking, 20.00 uur Plaats bespreking Het Plashuis, Noorden Projectnummer 01.0638 E-mail noordsedorpsweg @waternet.nl Aanwezig bewoners en geïnteresseerden Onderwerp bespreking

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Projectplan Aanleg stuwen skivijver te Naaldwijk, Gemeente Westland

Projectplan Aanleg stuwen skivijver te Naaldwijk, Gemeente Westland Projectplan Aanleg stuwen skivijver te Naaldwijk, Gemeente Westland Opsteller: E. Jansens Molenaar Status: Definitief (versie 2) Projectfase: Projectnummer: Schetsontwerp 702048 Datum: 24 juli 2018 Datum:

Nadere informatie

Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok)

Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok) Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok) Opsteller: P. Verhulst Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: DO NVT Datum: 27 04-2011 Kopie: Archief Opdrachtgever Teamleider Projectleider

Nadere informatie

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Stedelijke wateropgave - waterberging Musselkanaal Nummer: Bestuursstukken\1836 Agendapunt: 9 DB: Ja 7-4-2015 BPP: Ja 24-4-2015 FAZ: ja 24-4-2015 VVSW: Nee AB: Ja 13-5-2015 Opsteller: Robert

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Maart 2011 Wilt u meepraten over de piekberging? Tijdens de informatieavond hebben we gepeild wie graag wil deelnemen aan een klankbordgroep. In deze groep kunt u

Nadere informatie

Projectplan Verbeteren waterkwaliteit Thurledevijver gemeente Rotterdam

Projectplan Verbeteren waterkwaliteit Thurledevijver gemeente Rotterdam Projectplan Verbeteren waterkwaliteit Thurledevijver gemeente Rotterdam Opsteller: Nienke Schuil Status: definitief Projectfase: Projectnummer: Bestekfase 701832 Datum: 02/10/2015 Kopie: Archief Opdrachtgever

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Boterhuispolder 22 mei 2012

Informatiebijeenkomst Boterhuispolder 22 mei 2012 Informatiebijeenkomst Boterhuispolder 22 mei 2012 Programma 20.00 uur Welkom 20.05 uur Inleiding Herbert Zilverentant 20.10 uur Inleiding Kees van Velzen 20.15 uur Inleiding Pieter Hellinga 20.20 uur Toelichting

Nadere informatie

Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015

Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015 Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015 Programma vanavond - Doel - Toelichting over het proces - Onderzoeken - Randvoorwaarden - Toelichting Voorkeursalternatief - Vragen en aanvullende suggesties in

Nadere informatie

Projectplan Sluiskant Klein Plaspoelpolder Gemeente Leidschendam-Voorburg

Projectplan Sluiskant Klein Plaspoelpolder Gemeente Leidschendam-Voorburg Versie 16 juni 2016 701948 Projectplan Sluiskant Klein Plaspoelpolder Gemeente Leidschendam-Voorburg Opsteller: C.M. Woltering Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Datum: 16-06-2016 Datum: 16-06-2016

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord 18 en 20 september 2012 Algemeen Wat wordt er ontwikkeld in de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord? In de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord worden circa

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam

Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam Hoe ziet het project eruit? Fase 0 = herstel beschoeiing en rietzone Dorregeest; Fase 1 = ophogen Saskerleidam; Fase 2 =

Nadere informatie

From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober :08:37 To:

From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober :08:37 To: From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober 2012 16:08:37 To: Hulst, Willy van der Cc: Subject: RE: Geen vergunning nodig: Natuurbeschermingswet vergunning N2000 gebied polder Oukoop? Geachte mevrouw

Nadere informatie

Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016

Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016 Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016 Op 4 juli organiseerde de provincie Gelderland in De Sleutel in Breedeweg een inloopavond over de ontwikkelingen in De Bruuk. Vanuit het bewonerscollectief kregen wij

Nadere informatie

Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan

Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan Gemeente Deventer Opdrachtgever ORB H.J. Laing Datum paraaf Projectleider ORB J.J. van der Woude Datum paraaf Gemeente

Nadere informatie

Motivatie wijzigingsplan

Motivatie wijzigingsplan Motivatie wijzigingsplan Ten behoeve van natuurontwikkeling in het gebied Hanenplas, wordt de gemeente verzocht om de bestemming van een aantal percelen (gelegen binnen het bestemmingsplan buitengebied

Nadere informatie

: Projectplan Waterwet Realiseren open water verbinding vijver Coehoornsingel in Zutphen met de Berkel

: Projectplan Waterwet Realiseren open water verbinding vijver Coehoornsingel in Zutphen met de Berkel Onderwerp Status : Projectplan Waterwet Realiseren open water verbinding vijver Coehoornsingel in Zutphen met de Berkel : Besluit Datum vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden : 21 november

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Wat is buitengewoon onderhoud? Het buitengewoon onderhoud omvat het op de juiste afmetingen (breedte, diepte en helling van taluds) houden van een watergang.

Nadere informatie

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld.

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld. Veelgestelde vragen over Fietspad F446.00 Roodemolenpolder Versie 3: 5 maart 2014 De plannen voor de aanleg van een nieuwe Fietsverbinding tussen Voorhout en Sassenheim door de Roodemolenpolder leiden

Nadere informatie

PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet

PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet Verwijderen 2 bruggen vervangen door 2 duikers in Zandhoekse Loop en Landmeersche Loop Pagina 1 van 6 26-3-2019 projectplan verwijderen

Nadere informatie

Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland

Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland Opsteller: Rienke Dekker Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Definitief ontwerp 701581 Datum: 25 april 2012 Kopie: Archief Opdrachtgever

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

HOOFDSTUK TITEL. Herontwikkeling plas Caron. Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping

HOOFDSTUK TITEL. Herontwikkeling plas Caron. Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping Herontwikkeling plas Caron Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping OVER PLAS CARON De voormalige zandwinplas plas Caron is een begrip in de omgeving. Vissers, wandelaars en

Nadere informatie

Harderbos en Harderbroek verbonden

Harderbos en Harderbroek verbonden Harderbos en Harderbroek verbonden De Ganzenweg is een verbinding voor mensen, maar een barrière voor dieren. Er ligt al een faunapassage onderdoor. De route daar naar toe is voor dieren nog niet ideaal.

Nadere informatie

Projectplan Waterwet Vijver Anton van Duinkerkenpark Bergen op Zoom

Projectplan Waterwet Vijver Anton van Duinkerkenpark Bergen op Zoom Projectplan Waterwet Vijver Anton van Duinkerkenpark Bergen op Zoom Documentnummer: Zaaknummer: 12IT027757 12.ZK09281 DEEL 1: Aanleg van natuurvriendelijke oevers in de vijver van het Van Duinkerkenpark

Nadere informatie

Kaderrichtlijn Water Nieuwkoopse Plassen

Kaderrichtlijn Water Nieuwkoopse Plassen Kaderrichtlijn Water Nieuwkoopse Plassen Het hoogheemraadschap van Rijnland werkt - samen met gebiedspartners de gemeente Nieuwkoop, de provincie en Natuurmonumenten - al vele jaren aan water van topkwaliteit

Nadere informatie

Projectplan Watergebiedsplan Zoeterwoude- Zoetermeer

Projectplan Watergebiedsplan Zoeterwoude- Zoetermeer Projectplan Watergebiedsplan Zoeterwoude- Zoetermeer projectnummer: (Ontwerp) Projectplan op basis van Archimedesweg 1 CORSA nummer: 17.038168 postadres: postbus 156 auteur: Marieke Desmense 2300 AD Leiden

Nadere informatie

Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen

Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen Auteur: N. van Rooij District: Raam Inhoudsopgave Pagina 1 van 7 Leeswijzer... 3 DEEL

Nadere informatie

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1 Landgoed Heijbroeck Waterparagraaf Datum : 11 juni 2013 Auteur Opdrachtgever : W.J. Aarts : Fam. van Loon 1 VOORWOORD In opdracht van Fam. van Loon is er door Bureau van Nierop een waterparagraaf conform

Nadere informatie

Projectplan Waterwet

Projectplan Waterwet Projectplan Waterwet Verplaatsen stuw 280 DHS Nieuwe Ervenloop nabij de Ploegstraat te Someren-Eind Document titel Projectplan Waterwet Verplaatsen stuw 280 DHS Nieuwe Ervenloop nabij de Ploegstraat te

Nadere informatie

Projectplan Aflaat Nieuwe Vecht Zwolle

Projectplan Aflaat Nieuwe Vecht Zwolle Projectplan Aflaat Nieuwe Vecht Zwolle Definitieve versie, april 2013 Waterschap Groot Salland Daartoe gemandateerd door het dagelijks bestuur van het waterschap, besluit de secretaris-directeur van het

Nadere informatie

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden.

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden. Notitie Referentienummer Kenmerk 190509/Ack 277242 Betreft Waterbergingsopgave Hogewegzone Concept d.d. 19 mei 2009 1 Inleiding De Hogewegzone in de gemeente Amersfoort wordt de komende jaren vernieuwd.

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Notitie Datum Kenmerk 7 november 2011 PN 279972 Betreft Waterparagraaf horecagelegenheid langs de A44, gemeente Teylingen Status: definitief 1 Aanleiding In de gemeente Teylingen wordt een nieuw station

Nadere informatie

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005)

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Registratienummer 12.15043 Datum 20 maart 2012 Samenvatting Aanleiding Door een

Nadere informatie

B i j l a g e 4 : W a t e r a d v i e s H o o g h e e m r a a d s c h a p H o l l a n d s N o o r d e r k w a r t i e r

B i j l a g e 4 : W a t e r a d v i e s H o o g h e e m r a a d s c h a p H o l l a n d s N o o r d e r k w a r t i e r B i j l a g e 4 : W a t e r a d v i e s H o o g h e e m r a a d s c h a p H o l l a n d s N o o r d e r k w a r t i e r BügelHajema Mevr. A. Pool Balthasar Bekkerwei 76 8914 BE LEEUWARDEN Datum 18 maart

Nadere informatie

Informatieavond Waterschap Rivierenland. Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard

Informatieavond Waterschap Rivierenland. Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard Informatieavond Waterschap Rivierenland Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard Programma 19.00 u: Opening en welkom (Arie Bassa, bestuurder WSRL) 19.05 u: Fasering project en doorkijk naar kadeversterking

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Aan Bart van Eck Onderwerp Advies over natuurwetgeving bij de inrichtingsplannen voor de waterberging de Ronde Hoep 1 Aanleiding De polder de Ronde Hoep is aangewezen voor calamiteitenberging in de deelstroomgebiedsvisie

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584 Watervergunning Voor het hebben van een tijdelijke gedeeltelijke verondieping in een tertiair oppervlaktewaterlichaam (=natuursloot) op de locatie achter Meije 89 te Bodegraven Datum 29 augustus 2017 Zaaknummer

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Watertoets Definitief Provincie Noord Holland Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 11 december 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Inrichting watersysteem...

Nadere informatie

Startdocument piekberging Haarlemmermeer Bijlage 1

Startdocument piekberging Haarlemmermeer Bijlage 1 Startdocument piekberging Haarlemmermeer Bijlage 1 Datum: 21 oktober 2010 Behorende bij aanbiedingsbrief startdocument m.e.r. d.d. 21 oktober 2010 Onderwerp: Startdocument strategisch project Piekberging

Nadere informatie

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water Nieuwkoopse Plassen Op weg naar water van topkwaliteit De Nieuwkoopse Plassen en het aangrenzende gebied vormen een prachtig natuurgebied. We werken samen met anderen aan verbetering van de waterkwaliteit

Nadere informatie

Toelichting plan Hoge Wei, Oosterhout

Toelichting plan Hoge Wei, Oosterhout Toelichting plan Hoge Wei, Oosterhout Wei Ligging Hoge te Oosterhout Stedenbouwkundig plan Hoge Wei, Oosterhout Toelichting stedenbouwkundig plan Hoge Wei, Oosterhout - Het plangebied is erg grillig qua

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144 van Gedeputeerde Staten op vragen van B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144 Onderwerp Vragen zware staalindustrie bij de Biesbosch Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Reeuwijkse Plassen schoner en mooier Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt tot 2015 verschillende maatregelen die samen zorgen voor de verbetering van de waterkwaliteit en

Nadere informatie

Projectplan Vervangen stuw en duiker in de polder Schieveen in de Gemeente Rotterdam

Projectplan Vervangen stuw en duiker in de polder Schieveen in de Gemeente Rotterdam Projectplan Vervangen stuw 217202 en duiker 21700349 in de polder Schieveen in de Gemeente Rotterdam Opsteller: E. Jansens Molenaar Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Definitiefase 100087-03.430925

Nadere informatie

Gebied: De Drie Polders

Gebied: De Drie Polders Gebied: De Drie Polders Basisschets De basisschets is het resultaat voort gekomen uit twee schetssessies. Onderstaande schets is het streefbeeld waar draagvlak voor is en is de basis geweest voor de nadere

Nadere informatie

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten De kades moeten de veiligheid van nu ook in de toekomst kunnen bieden. De bodemdaling in West-Nederland gaat door en we moeten

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Ber 03-06-2013 B Conform Geparafeerd door: Dragt, J. D&H 11-06-2013 H Conform Geparafeerd door: Dragt, J.

Parafering besluit PFO Ber 03-06-2013 B Conform Geparafeerd door: Dragt, J. D&H 11-06-2013 H Conform Geparafeerd door: Dragt, J. agendapunt 3.b.1 1069670 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden WIJZIGINGSOVEREENKOMST NIEUWE DRIEMANSPOLDER Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 11 juni 2013 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid 10 februari 2012 Versie 1.1 Projectnummer 6444 Status: Concept In het najaar van 2011 werd in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer een nieuw hoofdstructuurplan opgezet

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Watervergunning Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Datum 4 juli 2017 Zaaknummer 13832 Poldermolen 2 Postbus

Nadere informatie

Werken aan water in de Nieuwkoopse plassen

Werken aan water in de Nieuwkoopse plassen Werken aan water in de Nieuwkoopse plassen Het hoogheemraadschap van Rijnland werkt aan water van topkwaliteit voor de Nieuwkoopse plassen. De laatste jaren is de kwaliteit van het water al sterk verbeterd,

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en.

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en. Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en. Informatiebijeenkomst gemeenteraad Marum 20 mei 2015 Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier Agenda 1. Opening 2. Voorstellen gasten

Nadere informatie

Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip

Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip vastgesteld bestemmingsplan West-Terschelling West Aletalaan fase 4 Gemeente Terschelling Projectnummer 250651 Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip blad 259 van 381 Ruimtelijke Ordening - Oranjewoud WFN1215886

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland

Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland Opsteller: P. Verhulst Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: DO NVT pagina 1 Van 7 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beschrijving

Nadere informatie

Visie Buytenpark 28 juni 2010

Visie Buytenpark 28 juni 2010 0 Visie Buytenpark 28 juni 2010 1 Visie Buytenpark een ruimtelijke strategie 28 juni 2010 Gemeente Zoetermeer Afdeling stadsontwikkeling Telefoon: 079-3469705 Fax: 079-3469812 E-mail: a.kruijshaar@zoetermeer.nl

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 8 december 2017 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Van Omme &

Nadere informatie