Schoolspecifiek zorgplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolspecifiek zorgplan 2015-2016"

Transcriptie

1 Schoolspecifiek zorgplan Basisschool Munstergeleen Burgemeester Smeetsstraat GM Munstergeleen

2 1. Inleiding Ons logo verwijst naar een bouwpakket uit de modelbouw. Het symboliseert dat we samen bouwen aan de toekomst en ontwikkeling van onze leerlingen. Ook de school ontwikkelt zich verder. Centrale thema daarbij is dat ons onderwijs gericht moet zijn op de onderwijsbehoeften van onze leerlingen. In dit zorgplan wordt beschreven hoe we binnen de school omgaan met zorg en hoe we deze zorg naar een hoger plan kunnen tillen. Een aantal doelen die we ons hebben gesteld, zullen we pas in de komende jaren bereiken. Ons schoolprofiel geeft aan welke onze ambities zijn maar ook waar we denken dat de grenzen van onze zorg liggen. Het schoolprofiel staat ook beschreven in het jaarverslag Kunde Ambitie Middengroep Grens

3 2. Zorgleerling Iedere leerling bij ons op school wordt gezien als een leerling die zorg nodig heeft. Het zich prettig en veilig voelen thuis en op school is de basis om tot verdere ontwikkeling te komen. Sommige kinderen hebben wat meer tijd of instructie nodig, andere leerlingen juist minder. We werken dan ook binnen rekenen, spelling en lezen op meerdere niveaus. In de groepsplannen wordt dit omschreven als intensiefgroep-basisgroep en plusgroep. Als we vinden dat naast deze primaire zorg de leerling nog extra onderwijsbehoeften heeft, spreken we van een zorgleerling. Dat houdt in dat deze leerling op grond van systematisch verzamelde informatie of onderzoek aantoonbaar in deze groep, bij deze leerkracht, in deze school met deze thuissituatie en afgezet tegen de mogelijkheden die het kind heeft, onvoldoende profiteert van het onderwijsaanbod. Van de leerkracht vraagt dit om het aanbod didactisch en/of pedagogisch zo af te stemmen dat het kind weer zo optimaal mogelijk kan leren om de gestelde doelen te bereiken. Dit geldt voor alle leerlingen uit de basisgroep, de intensiefgroep als de plusgroep. Extra hulp en aandacht wordt geboden op diverse gebieden. Uitgangspunt is dat iedereen zich prettig en veilig voelt zodat alle nodige vragen gesteld kunnen worden en dat kinderen vrij zijn om op eigen niveau te kunnen werken. Voor er aandacht besteed wordt aan de vak- en vormingsgebieden zal er eerst een basis moeten zijn gelegd wat betreft werkhouding, taakgerichtheid, verantwoordelijkheidsgevoel voor de eigen ontwikkeling en omgangsvormen met elkaar. Zorg in onze school wordt niet verdeeld maar gedeeld! 2.1: Zorgstructuur: Een belangrijk deel van dit zorgplan is de zorgstructuur. Hoe is de zorg binnen basisschool Munstergeleen georganiseerd. In de loop van dit schooljaar zal zowel onze IB-er Ria Frijters als de adjunct directeur Frans Boels met pensioen gaan. De opvolging is als volgt geregeld: In de maand september neemt de IB-er onderbouw alle dossiers van Ria Frijters over. De werkzaamheden van Frans Boels: financiën en een aantal Beheerstaken worden overgenomen door de directeur Harrie van Bommel Harrie van Bommel: Algehele leiding Onderwijs, Personeel en Financiën, organisatie, administratie en beheer Riana Steinschuld: Interne Begeleiding, Zorg AdviesTeam, Netwerk, Wijkgericht werken, aanvragen PAB, Zorggesprekken, coaching leerkrachten rondom zorg. Eerste aanspreekpunt bij afwezigheid directeur. Marly Philipsen: Interne Begeleiding, specialist Begaafdheid,coaching collega s rondom zorg. Josien van der Pouw: Interne Begeleiding, Specialist sociaal emotionele ontwikkeling,veiligheidscoördinator en coaching leerkrachten rondom seo-zorg.

4 In de loop van het schooljaar worden taken geëvalueerd en zo nodig opnieuw verdeeld. Gedeeld worden de taken in ieder geval. Belangrijke besluiten rondom leerlingen worden in gezamenlijkheid van dit MT genomen. 2.2: Hoe is de zorg geregeld? We onderscheiden 5 zorgniveaus. Niveau 1 en 2 betekent dat de eigen leerkracht via extra instructie, aandacht de zorg binnen de groep organiseert en uitvoert. 2x per jaar overleggen alle leerkrachten met de IB-er over de groepsplannen. In een groepsplan wordt het aanbod van leerstof op drie niveaus beschreven: basisgroep- plusgroep en intensiefgroep. Alle leerlingen van de intensiefgroep zijn leerlingen in zorgniveau 3, hetgeen betekent dat er overleg is met de IB-er over de specifieke zorgbehoeften van de leerling. Als bij de analyse voor het volgende groepsplan blijkt dat er geen vooruitgang is geboekt, schakelt de IB-er de zorg naar niveau 4: er wordt extern hulp ingeroepen in de vorm van een Collegiaal Onderwijs Ondersteuningsvraag (voorheen PAB) bij een specialist (bv ambulant begeleider speciaal onderwijs) of wordt er een extern onderzoek gedaan (bv intelligentie onderzoek, onderzoek dyslexie etc.) Samen met de externe wordt het aanbod voor de leerling en de ondersteuning voor de leerkracht geregeld. Als nu na een half jaar blijkt dat de extra ondersteuning leidt tot het moeten loslaten van leerlijnen, stelt de IB-er een ontwikkelingsperspectief op, dat minimaal eind groep 6 als doel moet hebben voor de uitstroom in groep 8. Mocht dit allemaal niet baten dan is er sprake van zorgniveau 5: we gaan samen met de ouders op zoek naar een school die deze zorg wel of beter kan bieden. Dat kan een school voor speciaal onderwijs zijn of een reguliere basisschool die zich gespecialiseerd heeft in dit specifiek ortho-beeld. 2.3: Handelingsgericht werken (H.G.W.) Wij willen goed onderwijs bieden aan onze leerlingen. Om goed onderwijs te bieden, vinden wij dat we ons moeten richten op de mogelijkheden en kansen van een leerling. De vraag is dan ook niet Wat vragen wij van de leerling?, maar Wat vraagt deze leerling van ons als leerkracht/ouders/betrokkenen?. Het handelingsgericht werken is een manier van werken, waarbij je gaat kijken naar wat een kind nodig heeft om bepaalde doelen te bereiken. Je gaat hierbij uit van de onderwijsbehoeftes van het kind. Beter gezegd: Wat vraagt het kind van mij? Wat heeft dit kind nodig om tot leren te komen? Hierbij richt je je niet op wat er mis is, maar je gaat kijken naar wat het kind nodig heeft om bepaalde doelen te bereiken en welke aanpak een positief effect heeft. Heel belangrijk hierin is om een compleet beeld te krijgen van een kind. Gekeken wordt o.a. naar: - Wat speelt er in de thuissituatie? - Hoe leert dit kind? - Waar is dit kind goed in?

5 Om op deze wijze te kunnen werken, maken wij gebruik van groepsplannen. HGW is voor ons zichtbaar in de: Dagelijkse communicatie met onze leerlingen (bv uitnodigen aan instructietafel); De individuele handelingsplannen (bv overleg met ouders en kind over mogelijkheden voorgestelde aanpak), groepshandelingsplannen, groepsplannen en groepsoverzichten, waarbij het streven is zo veel mogelijk met groepsplannen te werken (clustering) waar de eigen leerlijnen een onderdeel van kan zijn; De zorggesprekken (bv overleg met Intern Begeleider over mogelijkheden en aanpassen aanpak); De consultaties metdoor de ambulant begeleider (COO) (bv het inplannen van een observatie door orthopedagoog/ib waarna in gesprek de mogelijkheden verkend worden om de juiste zorg te biede.; De groeps- en leerlingbesprekingen en groepsoverdrachten; Voor ondersteuning van handelingsgericht werken op schoolniveau geldt: De school beschikt over een samenhangend leerlingvolgsysteem; Er is een doorgaande leer- en ontwikkelingslijn, waarmee leerkrachten hun onderwijs plannen en evalueren; Er is sprake van transparante onderwijszorg, waarin afspraken over procedures en frequenties systematisch zijn vastgelegd; Er is ruime aandacht voor doorlopende professionalisering en uitbreiding van competenties als team en als individu; Er is voldoende aandacht voor kwaliteitszorg door de schoolleider, waarbij behaalde resultaten en opbrengsten systematisch worden geanalyseerd met de IBer en het beleid hierop afstemt. Tijdens klasbezoek is speciale aandacht voor klasmanagement en pedagogisch klimaat. Handelingsgericht werken in de groep houdt in het kort het volgende in: Systematisch en actueel de vorderingen van de leerlingen volgen; Signaleren welke leerlingen extra aandacht nodig hebben; Onderwijsbehoeftes van de leerling benoemen; Het onderwijs afstemmen op verschillen in onderwijsbehoeftes tussen leerlingen; Doelgericht het groepsplan of (groeps)handelingsplan opstellen, uitvoeren en evalueren (PDCA en SMART) Beoogde effecten zijn: De kansen van het kind staan centraal. De leerling leert steeds beter met zijn uitdagingen om te gaan waardoor relatie, competentie en autonomie gestalte kunnen krijgen; De leraar voelt zich steeds competenter omdat hij oplossingen vindt voor specifieke hulpvragen van zijn leerlingen en dit in zijn dagelijkse onderwijspraktijk leert toepassen; Het schoolteam groeit als lerende organisatie, waarbij meer en meer van elkaars expertise gebruik gemaakt wordt. Hiernaast verleg je de focus in het onderwijsaanbod van zelf werken naar (samen) zelfverantwoordelijk leren ; Daardoor krijgt het Handelingsgerichte en opbrengstgerichte denken en werken ook een preventieve werking; Hiermee sluiten we aan bij de ontwikkelingen op het gebied van de 1-Zorgroute en het bieden van Passend Onderwijs in onze regio.

6 Groepsplannen De groepsplannen worden opgesteld vanuit het groepsoverzicht. In het groepsoverzicht wordt zichtbaar gemaakt op welk niveau een kind op dat moment functioneert en wat de recente CITOtoetsscores zijn. Vanuit observaties en ervaringen kan een leerkracht beschrijven welke onderwijsbehoeftes een kind heeft (hoe een kind tot leren komt en hoe een kind leert/ een taak aanpakt). Wanneer dit is samengesteld wordt voor meerdere vakken groepsplannen geformuleerd.(rekenen, Spelling en Lezen voor schooljaar 15-16) De kinderen worden in groepen geclusterd waarbij niet alleen gekeken wordt naar de resultaten, maar ook naar gelijke onderwijsbehoeften. Dit is de leidraad van de leerkracht bij het geven van de lessen. Er wordt gewerkt met 2 groepsplanperiodes, waarbij in iedere periode een tussenevaluatiemoment is opgenomen. Het groepsplan heeft een looptijd van ong. 18 weken. Aan het eind van iedere periode wordt een groepsplan geëvalueerd en tussentijds wordt het groepsoverzicht aangepast.het zijn allemaal zgn. werkdocumenten en een nieuw groepsplan opgesteld. Als blijkt dat een kind 1 groepsplanperiode niet voldoende vooruitgang laat zien of duidelijke kenmerken laat zien dat het meer uitdaging nodig heeft, dan gaan we aan de slag op zorgniveau 4: het betrekken van extern deskundigen bij de zorg.

7 Aan het eind van het schooljaar maakt de leerkracht een analyse van de toetsresultaten en legt daarmee de basis voor het nieuwe groepsplan. Uiterlijk vóór de eerste informatie-avond voor ouders heeft de nieuwe leerkracht samen met de vorige leerkracht de overdracht van alle wezenlijke informatie gerealiseerd en heeft de nieuwe leerkracht het groepsplan in werking gesteld Na de M-toetsen van het LOVS maakt de leerkracht analyses van de resultaten en de groei.deze worden besproken tijdens het zorggesprek met de IB-er. Daarna maakt hij het nieuwe groepsplan voor de tweede helft van het jaar. Na de E-toetsen maakt de leerkracht de analyses en draagt alle dossiers over aan de nieuwe leerkracht waar weer uiterlijk in de eerste drie weken van het nieuwe jaar de overdracht plaatsvindt en de nieuwe groepsplannen worden opgesteld.

8 3. Betrokkenen bij de leerlingenzorg: De ouders De ouders zijn één van de belangrijkste schakels als het gaat om goed onderwijs geven. Ouders kunnen behalve een schat aan informatie leveren aan de leerkracht, ook het leerproces beïnvloeden, daarom vinden wij het van groot belang dat zij ook betrokken zijn bij de school. Ouders zijn aanwezig op de jaarlijkse 10-minuten gesprekken; informatieavonden, thema-ouderavonden, HGPD-gesprekken enz. le andere hulpverleners) de loopperiode van de afspraken die uit een Handelingsplan/groepsplan zijn geformuleerd; De leerkracht: iden van de didactische en sociaal-emotionele ontwikkeling van alle leerlingen in zijn groep en gaat er van uit dat leerlingen verschillende onderwijsbehoeften hebben. De taak van de leerkracht is om zo goed mogelijk aan deze behoeften tegemoet te komen; De leerkracht is bekend met de interne zorgstructuur van de school; schoolspecifiek toetsschema. waarbij de leerkracht meer zicht wil krijgen op de ontwikkeling; n nieuwe leerkracht. Hierbij is de nieuwe leerkracht verantwoordelijk voor het voortzetten van extra zorg voor de leerling; (groepsoverdracht is individueel en in bespreking met oude/nieuwe lkr, groepsplannen en groepsoverzicht worden wel klaargezet) een groepsoverzicht en vervolgens groepsplannen op; overleg; een zorggesprek. vraagt ouders toestemming voor observaties, onderzoeken en overlegmomenten; groep en draagt zorg voor rapportage in het digitaal dossier. cht draagt bij aan ontwikkelingen binnen de school; gebied van zorg en/of leerling problematiek.

9 De intern begeleider (ib-er) De taken van een intern begeleider zijn onder te verdelen in drie gebieden: 1. Coördinerende taken LOVS); n en voorzitten van leerlingbesprekingen, zorggesprekken, gesprekken met externen en teamvergaderingen m.b.t. zorg; ne en externe zorg(remedial teacher, logopediste, motorisch remedial teacher, maatschappelijk werkster, psychologe enz.); dineren overgang Bao- S(B)O ngen van het SBO naar het BAO. 2. Begeleidende taken didactische vragen e.d. wanneer daar behoefte aan is; an een (groeps)handelingsplan, groepsoverzichten, groepsplannen enz.; maken in de orthotheek; coachen van leerkrachten; 3. Innoverende taken

10 s afkomstig uit groeps- en leerlingenbesprekingen, plannen/ideeën terugkoppelen naar het team; trendanalyse omvat minimaal de vakken rekenen, begrijpend lezen, technisch lezen en spelling; emotioneel functioneren van de leerlingen binnen de school. - De directeur nformeren door alle bij de zorg betrokken personen; personen; org; de voor de zorg verantwoordelijke personen; de zorg verantwoordelijke personen binnen de school; teur bewaakt het ontwikkelingsproces van de school, rekening houdend met het schoolconcept en het schoolplan; onderwijsinnovaties; egd gezag.

11 4 Borging Belangrijk onderdeel van de structurele zorg voor leerlingen is het hanteren van een leerlingvolgsysteem (LOVS). Het op systematische wijze verzamelen van gegevens die inzicht geven in de ontwikkeling van kinderen behoort tot de basisactiviteiten met betrekking tot zorgverlening. Op school wordt gewerkt met het digitaal systeem ESIS (Groeps-)(Handelings- )plannen, toetsresultaten, notities en verslagen worden hierin bewaard. Dit systeem is echter in ontwikkeling. Steeds meer leerlinggegevens zullen hierin te vinden zijn. Verder wordt er gewerkt met een eigen digitaal dossier. Binnen dit programma heeft iedere klas een eigen map. In deze map staan de gegevens van kinderen van de klas. 4.1 borging documenten In de IB-ruimte is een dossierkast. Papieren verslagen van o.a. externen, inschrijvingen en andere relevante gegevens zijn hier opgeborgen. De borging van de groepsplannen en overzichten zal zijn in ESIS. De plannen worden in de groepsmap op eenzelfde manier opgeslagen. De groepsoverzichten gaan mee met de groep of gegevens met een leerling. Deze moeten altijd in hetzelfde document bewaard blijven 4.2 inzage ouders Ouders mogen altijd inzage vragen in het dossier van hun zoon of dochter. Dit mogen ze doen via de ib/directie of leerkracht. Uiteraard dient hiervoor een afspraak gemaakt te worden. 5: speerpunten 5.1 ; Onze speerpunten voor de komende jaren - De H.G.W. denkwijze en werkwijze: iedere leerling wordt gezien! - Betrokkenheid van ouders in de 1-zorgroute. - Onder onze leerkrachten zitten ook enkele deskundigen, deze kunnen een collega extra begeleiding geven. Denk aan bijvoorbeeld een gedragsdeskundige. - Een cultuur, waarbij leerkrachten bereid zijn om elkaar te helpen en te ondersteunen. Een zorgleerling is niet alleen de leerling van die groep maar een leerling van de school en dus van ons allemaal. - De zorg naar boven concreet vorm en inhoud geven (meer- en hoogbegaafden) - Opbrengstgericht werken, waarbij de resultaten van rekenen, spelling, lezen en begrijpend lezen minimaal op niveau van de inspectienormen liggen. - Zelfstandig werken en voor de leerlingen het leerproces en de verantwoording daarvoor op een gepast niveau bij de leerlingen leggen (intrinsieke motivatie). - Passend onderwijs (werken vanuit OPP s, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek) - Digitaal leerlingdossier. - Groepsdoorbrekende activiteiten waardoor enkele leerkrachten samen verantwoordelijk zijn voor enkele 2 jaargroepen.(3 of 4 groepen). Hierdoor kan de instructietijd effectiever worden verdeeld.

12 Het mag duidelijk zijn dat de school altijd probeert om de zorg voor onze leerlingen zo optimaal mogelijk uit te voeren. Het zorgplan vormt hiervoor de basis. De zorg aan individuele kinderen zal hoofdzakelijk plaatsvinden tijdens het zelfstandig werken in de groepen. Uitgangspunt blijft om kinderen zoveel mogelijk tijdens de lestijd te helpen.

13

KWALITEITSKAART. 1-Zorgroute. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. 1-Zorgroute. Opbrengstgericht werken KWALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO Deze kaart biedt een aantal indicatoren om bij de uitvoering van de stappen uit 1-zorgroute op groepsniveau en op schoolniveau de kwaliteit te monitoren en te

Nadere informatie

onderwijs, de ontwikkelingen op een rij

onderwijs, de ontwikkelingen op een rij onderwijs, de ontwikkelingen op een rij Veel scholen zijn begonnen met het werken met groepsplannen. Anderen zijn zich aan het oriënteren hierop. Om groepsplannen goed in te kunnen voeren is het belangrijk

Nadere informatie

Strategische kernen Passend Onderwijs. Sander, groep 8. Belangrijke overgangsmomenten in de ontwikkeling van kinderen

Strategische kernen Passend Onderwijs. Sander, groep 8. Belangrijke overgangsmomenten in de ontwikkeling van kinderen Leerlingen met een opvallende ontwikkeling Hoe ga je om met leerlingen met speciale onderwijsbehoeften? Cruciaal in de zorgstructuur is de kwaliteit van instructie. Maar inspelen op onderwijsbehoeften

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool Pius X 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Pius X. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014

SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014 SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie op zorg... 4 Opbrengstgericht werken en passend onderwijs... 5 De structuur van de zorg... 9 Ontwikkelingsperspectief...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5.

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5. Zorgstructuur 1 Inhoudsopgave Visie 3 Kernwaarden. 4 Zorgstructuur. 5 Zorgniveau 1 6 Zorgniveau 2... 7 Zorgniveau 3 9 Zorgniveau 4 11 Zorgniveau 5. 13 Bijlagen.. 15 2 Visie De visie van de Fonkelsteen:

Nadere informatie

De inrichting van de organisatie, een overzicht van de betrokkenen en een overzicht van de zorgniveaus. De cyclus handelings gericht werken

De inrichting van de organisatie, een overzicht van de betrokkenen en een overzicht van de zorgniveaus. De cyclus handelings gericht werken Zorg op de Overlaet Voor u ligt het zorgplan van de Overlaet. In dit document maken we inzichtelijk dat we planmatig omgaan met zorg. Het document is als volgt opgesteld: Onderdeel 1: Onderdeel 2: Onderdeel

Nadere informatie

Mijn kind gaat naar school en dan..? Welk zorgaanbod mag ik verwachten?

Mijn kind gaat naar school en dan..? Welk zorgaanbod mag ik verwachten? Mijn kind gaat naar school en dan..? Welk zorgaanbod mag ik verwachten? Kern van het onderwijs: team en ouders zijn belangrijke partners in de totale ontwikkeling van een kind. De groepsleerkracht verzorgt

Nadere informatie

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken Schoolpsychologencongres 2013 15 maart 2013 Arjan Clijsen Programma workshop Aanleiding Doel en uitgangspunten Ontwerpen eigen onderwijszorgroute

Nadere informatie

Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs. 24 maart 2010

Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs. 24 maart 2010 Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs 24 maart 2010 Programma Wat is een ontwikkelingsperspectief (OPP) Voor wie een OPP? Waarom van een OPP? Wanneer een OPP opstellen? Hoe

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Hart voor zorg Even voorstellen Agenda 1. Externen. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Externen Met wie hebben wij te maken en in welke mate? WSNS-Salland

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. R.K. basisschool De Talenten

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. R.K. basisschool De Talenten RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij R.K. basisschool De Talenten Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 16LQ Onderzoeksnummer : 120887 Datum schoolbezoek : 29 november 2010 Rapport vastgesteld te Zoetermeer

Nadere informatie

Schoolspecifiek ondersteuningsplan basisschool de Beiaard

Schoolspecifiek ondersteuningsplan basisschool de Beiaard Schoolspecifiek ondersteuningsplan basisschool de Beiaard 2016-2017 1. Inleiding De Beiaard is een school, waar ieder kind wordt gezien Deze missie sluit naadloos aan bij die van het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Schoolondersteuningsprofiel 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning...

Nadere informatie

Ouderavond 16 november. 7 mei 2007

Ouderavond 16 november. 7 mei 2007 Ouderavond 16 november 7 mei 2007 Durf te stralen, je dient de wereld niet door je klein te houden! Durf te ervaren wat je kunt! Kijk naar mogelijkheden, dat motiveert om het beste naar boven te halen!

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA VOORWOORD In dit verslag van obs de Delta treft u op schoolniveau een verslag aan van de ontwikkelingen in het afgelopen schooljaar in het kader van de onderwijskundige ontwikkelingen,

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Schalm (18ZU00) De Schalm 18ZU00 Directeur Hiske de Koning Adres Katendrechtsestraat 61 3072 NS ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool De Arnhorst Velp 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Arnhorst in Velp. Iedere school stelt een

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Wieling. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke verplichting.

Nadere informatie

Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen

Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen Met handelingsgericht werken opbrengstgericht aan de slag 1. Inleiding Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen Wat is de samenhang tussen handelingsgericht werken (HGW) en opbrengstgericht werken (OGW)?

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool Pius X

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool Pius X SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 Basisschool Pius X 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Pius X. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten

Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten Masterclass Handelingsgericht Werken voor IB ers en rekenspecialisten 15 september 2010 9.00 16.00 Berber Klein Henk Logtenberg & Liesbeth van Well Agenda (1) 1. Introductie 1.1: Voorstellen 1.2: Warming

Nadere informatie

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008 Stroomdiagram zorg Versie september 2008 1 Fase 1: Reguliere zorg in de groep Start 2. Lkr differentieert: * aanpassing leerstof (weektaak) * instructie (afpelmodel) * leertijd (zelfstandig werken) 1.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Basisschool t Kwekkeveld

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Basisschool t Kwekkeveld RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ Basisschool t Kwekkeveld School/instelling: Basisschool t Kwekkeveld Plaats: Schijndel BRIN-nummer: 13CK Postregistratienummer: 08.H2727425 Onderzoek uitgevoerd op:

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Samenvatting. Totalen

Samenvatting. Totalen MONITOR BASISONDERSTEUNING ANNE FRANKSCHOOL ARNHEM Ingevuld door: Julia van Broeckhuijsen J. Burema Samenvatting Totalen Leerlingen ontwikkelen zich in een veilige omgeving.. De school heeft inzicht in

Nadere informatie

Ondersteuning van leerlingen op. CBS De Rank

Ondersteuning van leerlingen op. CBS De Rank Ondersteuning van leerlingen op CBS De Rank Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Onze uitgangspunten en ambitie... 2 3. De organisatie van de zorg op De Rank... 2 4. Wanneer spreken we van leerlingen die ondersteuning

Nadere informatie

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Zalmplaatschool BRIN 10QX 00 Directeur Nico Bakker Adres Aalreep 8-10 Telefoon 010-4167408 E-mail directie@ Bestuur

Nadere informatie

Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017

Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017 Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017 Leerkrachten en school (Inter)actie naar ouders Stap 1 Leerkracht observeert, signaleert, toetst en werkt handelingsgericht. Dit betekent o.a. dat wij werken met

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring (20KY00) School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring 20KY Directeur

Nadere informatie

Notitie voor leerkrachten

Notitie voor leerkrachten Notitie voor leerkrachten 1 De ondersteuningsniveaus van Basisschool Dierdonk September 2016 Managementteam d.d. 26-09-2016 Teamvergadering d.d. 05-10-2016 Medezeggenschapsraad d.d. 13-03-2017 Voorwoord

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

ZORG- EN BEGELEIDINGSDOCUMENT BASISSCHOOL DE BONGERD

ZORG- EN BEGELEIDINGSDOCUMENT BASISSCHOOL DE BONGERD ZORG- EN BEGELEIDINGSDOCUMENT BASISSCHOOL DE BONGERD Op De Bongerd stemmen we het onderwijs zoveel mogelijk af op de onderwijsbehoeften van ieder kind. Die staan voorop. Het is de taak van de leerkracht

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker

Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker September 2018 Organisatie van de leerlingenzorg CBS De Akker Inhoud: De coördinatie van de leerlingenzorg op CBS De Akker... 3 De structuur van de leerlingenzorg

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Wieling. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke verplichting.

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG FINLANDIA

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG FINLANDIA RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008- FINLANDIA School : Finlandia Plaats : Rotterdam BRIN-nummer : 14EJ Onderzoeksnummer : 110855 Datum uitvoering onderzoek : 24-3- Datum vaststelling

Nadere informatie

Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker

Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker Juli 2019 Organisatie van de leerlingenzorg CBS De Akker Inhoud: De coördinatie van de leerlingenzorg op CBS De Akker... 3 De structuur van de leerlingenzorg

Nadere informatie

Beleidsplan. Ieder kind telt. Werken volgens de 1-zorgroute

Beleidsplan. Ieder kind telt. Werken volgens de 1-zorgroute Beleidsplan Ieder kind telt Werken volgens de 1-zorgroute November 2012 Voorwoord 3 Schematisch overzicht van de 1-zorgroute 4 Handelingsgericht werken op groepsniveau 5 Waarnemen 5 1. Groepsoverzicht

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOL MISTE CORLE Plaats : Winterswijk BRIN-nummer : 18ZG Onderzoek uitgevoerd op : 3 november 2009 Rapport vastgesteld te Zwolle op 30 maart 2010 HB 2811938/9

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS Het Mozaiëk Algemene gegevens School BRIN Directeur Adres CBS Het Mozaiëk 12 XS Jaap Valkhoffplein 5, 3023 PV Rotterdam Telefoon 0102440891 E-mail Bestuur

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Godelindeschool Hilversum 17 september 2015 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2018-2019 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2018 Laatst geactualiseerd: 5 juli 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. Christelijke Speciale basisschool De Branding

Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. Christelijke Speciale basisschool De Branding RAPPORT VAN BEVINDINGEN Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij Christelijke Speciale basisschool De Branding Plaats : Spijkenisse BRIN-nummer : 23XL Onderzoeksnummer : 123530 Datum schoolbezoek :

Nadere informatie

Interne zorgstructuur

Interne zorgstructuur Interne zorgstructuur Zorgniveau 1: Adaptief onderwijs Doel: Preventie van problemen door tegemoet te komen aan de basisbehoeften van kinderen: relatie, competentie en autonomie. In deze fase staat het

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Anne Frankschool Ellecom SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Anne Frankschool Ellecom 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Anne Frankschool Ellecom. Iedere school stelt een SOP op,

Nadere informatie

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen'

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' 3.1 Het management Op managementniveau worden zeven standaarden onderscheiden, die elk een aantal indicatoren omvatten. Na het scoren

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK School : Basisschool Den Dijk Plaats : Odiliapeel BRIN-nummer : 05YW Onderzoeksnummer : 95105 Datum schoolbezoek : 23 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Handboek. Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD)

Handboek. Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Handboek Handelingsgerichte Procesdiagnostiek (HGPD) Handelinggerichte Proces diagnos1ek (HGPD) Op de scholen van de Tjongerwerven CPO wordt handelingsgericht gewerkt. Het doel van HGW is om het onderwijs

Nadere informatie

Zorgstructuur de Hasselbraam

Zorgstructuur de Hasselbraam Zorgstructuur de Hasselbraam Aanpak Er worden 5 niveaus van zorg onderscheiden. Per zorgniveau brengen we in kaart: Inhoud Verantwoordelijkheid: wie is waar verantwoordelijk voor Communicatie: wie praat

Nadere informatie

H.a- gbyfe RAPPORT " ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK

H.a- gbyfe RAPPORT  ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK poj H.a- gbyfe RAPPORT " ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK School Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer R.K. basisschool De Meulehook Geleen 08KT 111394

Nadere informatie

Om dit te realiseren hebben we in het Strategisch Beleidsplan de volgende beleidsvoornemens geformuleerd:

Om dit te realiseren hebben we in het Strategisch Beleidsplan de volgende beleidsvoornemens geformuleerd: Beleidsplan opbrengstgericht werken aan Onderwijs en Kwaliteit Beleid en doelen voor het thema Onderwijs en Kwaliteit voor de jaren 2013 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding Onderwijs is onze kerntaak.

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Charlois (18OR00) Charlois 18OR00 Directeur Lydia van den Hoonaard Adres Clemensstraat 117 3082 CE ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2016-2017 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent!

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De missie van onze school: Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De visie van onze school: A: Goed onderwijs, opbrengstgericht Door middel van een gevarieerd lesaanbod

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het SchoolOndersteuningsProfiel (SOP) van basisschool de Arnhorst in Velp Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen op een eenduidige wijze om de doorgaande lijn te bewaken.

Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen op een eenduidige wijze om de doorgaande lijn te bewaken. Ontwikkelingslijn: Planningssysteem Ontwikkelingsveld 1: Leerlingenadministratie Eigenaren: Anja van Manen en Marian Brands Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen

Nadere informatie

5 oktober 2010 ZORGTRAJECT DE POELJEUGD

5 oktober 2010 ZORGTRAJECT DE POELJEUGD Schema 1 zorgroute: Er zijn 3 niveau s te onderscheiden: Zorg op groepsniveau, zorg op schoolniveau en bovenschoolse zorg. In het bovenstaande model zijn deze als volgt weergegeven: De rode cirkel (linksbovenin

Nadere informatie

Niveaus van zorg in 6 stappen

Niveaus van zorg in 6 stappen Niveaus van zorg in 6 stappen Acties op school (inter)actie naar ouders Ondersteuning op school Stap 1 Leerkracht werkt handelingsgericht in de groep Stap 2 Leerkracht overlegt met collega-leerkrachten

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast.

1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast. BIJLAGE 2 Het basisprofiel Standaard A: pedagogische aanpak 1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast. Toelichting: denk aan regels over informatie verschaffen, omgangsvormen,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2017-2018 Naam school: CBS t Kompas Radewijk Ingevuld op: 1 oktober 2017 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening We hebben in ons team 1 interne begeleider

Nadere informatie

INTERNE ZORGSTRUCTUUR

INTERNE ZORGSTRUCTUUR Basisondersteuning Niveau 1 Groepsniveau In deze fase staat het handelen van de leerkracht centraal. Deze signaleert met behulp van toetsen en observaties de voortgangsresultaten van de leerlingen, zowel

Nadere informatie

Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider

Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider Opbrengst-en handelingsgericht werken Ad Kappen, Gerdie Deterd Oude Weme Programma 16.00 16.15 17.30 17.45 18.30 20.30 opening Marielle lezing ogw

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015. Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis

Schooljaar 2014-2015. Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis Schooljaar 2014-2015 Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis VRAGENLIJST Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Mare (18SV00) De Mare 18SV00 Directeur Reinder. Eggens Adres Grift 50 3075 SB ROTTERDAM Telefoon 0102917514 E-mail

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Inleiding GBS De Open Kring is een gereformeerde basisschool binnen schoolvereniging Veluwe Plus. We worden in veel ondersteuningsvragen op dit moment ondersteund door zorgteam

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS HOEKSTEEN

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS HOEKSTEEN DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2009-2010 OP RKBS HOEKSTEEN Plaats : Enkhuizen BRIN-nummer : 04YU Onderzoeksnummer : 118767 Datum schoolbezoek : Rapport vastgesteld te

Nadere informatie

ZIEN! en inspectie. Handreiking voor de directie e.a. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs. 8 maart 2013

ZIEN! en inspectie. Handreiking voor de directie e.a. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs. 8 maart 2013 ZIEN! en inspectie Handreiking voor de directie e.a. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 8 maart 2013 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys Inleiding Vanaf 1 maart 2013 neemt

Nadere informatie

Onderwijs en samenleving De taak van het onderwijs De rol van de leerkracht Visie op leren Visie op zorg

Onderwijs en samenleving De taak van het onderwijs De rol van de leerkracht Visie op leren Visie op zorg Onderwijs en samenleving De taak van het onderwijs De rol van de leerkracht Visie op leren Visie op zorg Spelers in het veld leerkrachten intern begeleider remedial teacher directie De groepsleerkracht

Nadere informatie

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Handelingsgericht Werken Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Doelen Kennismaking met de uitgangspunten HGW Reflecteren op uitgangspunten HGW Zicht op de betekenis van HGW op de eigen praktijksituatie

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Schoolondersteuningsprofiel basisschool Confetti Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Extra ondersteuning

Nadere informatie

Leerling-zorg op onze school

Leerling-zorg op onze school Leerling-zorg op onze school Inhoud 1. Inleiding blz. 3 1.1 Onze visie op zorg 1.2 Doelstelling van de zorg 1.3 Zorgbreedte 2. Wanneer is een leerling een zorgleerling? 4 3. leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften:

Nadere informatie

Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute. Dag van de zorgcoördinator 2013

Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute. Dag van de zorgcoördinator 2013 Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute Dag van de zorgcoördinator 2013 21 november 2013 Arjan Clijsen en Wout Schafrat Programma workshop Aanleiding Doel en

Nadere informatie

1. Inleiding m.b.t. Passend onderwijs. 2. Samenwerkingsverband Amstelronde. 3. Ondersteuning op de Zwaluw

1. Inleiding m.b.t. Passend onderwijs. 2. Samenwerkingsverband Amstelronde. 3. Ondersteuning op de Zwaluw Zorgplan 2016-2017 Inhoud 1. Inleiding m.b.t. Passend onderwijs 2. Samenwerkingsverband Amstelronde 2.1 Missie en visie van samenwerkingsverband Amstelronde 2.2 Ontwikkelingen in 2016-2017 3. Ondersteuning

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage)

Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage) De intakefase Vóór plaatsing. Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften zijn alleen toelaatbaar tot sbo de Blinker indien het SWV PO 31.04 een toelaatbaarheidsverklaring heeft afgegeven. De procedure

Nadere informatie

Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief

Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Masterclass Lunteren, 19, 20 en 21 maart Arjan Clijsen, KPC Groep Judith Hollenberg, Cito Programma masterclass Korte schets beleid: stand van zaken Doel en uitgangspunten

Nadere informatie

OBS Giessen-Oudekerk

OBS Giessen-Oudekerk School-ondersteuningsprofiel OBS Giessen-Oudekerk 2015-2016 EC-Rotonde Schoolondersteuningsprofiel OBS Giessen-Oudekerk 2015-2016 1 Inhoud. Versie 2015-2016 1. Inleiding. 3 2. Schoolgegevens. 3 3. Visie

Nadere informatie

Protocol remedial teaching

Protocol remedial teaching Protocol remedial teaching SBO De Brigantijn. Kanaalstraat 38, 5711 EJ Someren Hogeweg 6, 5751 KX Deurne Inhoudsopgave: 1. Remedial teaching blz. 3 2. Doelgroep blz. 3 3. Aanmelding blz. 3 4. Intake blz.

Nadere informatie

III extra ondersteuning Niveau 3. Bestuurs systematiek. Monitoren en evalueren minimaal na 3 maanden in am, met AB-er en ouders

III extra ondersteuning Niveau 3. Bestuurs systematiek. Monitoren en evalueren minimaal na 3 maanden in am, met AB-er en ouders I Basis Ontwikkeling kind stagneert Interventie bespreken in kindbespreking Interventie uit te voeren door leerkracht zonder Niveau 1 II Basis + Niveau 2 Niveau 2 Niveau 2 extra Monitoren en evalueren

Nadere informatie

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. Prof. W.J. Bladergroenschool

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. Prof. W.J. Bladergroenschool VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK Prof. W.J. Bladergroenschool Plaats : Groningen BRIN nummer : 02YR OKE 01 SO Onderzoeksnummer : 274473 Datum onderzoek : 10 maart 2014 Datum vaststelling : 1 april 2014 Pagina

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 09AY00 Rooms Katholieke Basisschool De Brembocht

Schoolondersteuningsprofiel. 09AY00 Rooms Katholieke Basisschool De Brembocht Schoolondersteuningsprofiel 09AY00 Rooms Katholieke Basisschool De Brembocht Inhoudsopgave Toelichting 3 DEEL I INVENTARISATIE 6 1 Typering van de school.7 2 Kwaliteit basisondersteuning 7 3 Basisondersteuning

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken door een Handelingsgericht proces. Zefanja Tiemann en Anja Vet - OBS De Tweemaster Sonja de Lange - NTO-Effekt

Opbrengstgericht Werken door een Handelingsgericht proces. Zefanja Tiemann en Anja Vet - OBS De Tweemaster Sonja de Lange - NTO-Effekt Opbrengstgericht Werken door een Handelingsgericht proces Zefanja Tiemann en Anja Vet - OBS De Tweemaster Sonja de Lange - NTO-Effekt Waar gaat het om? Opbrengstgericht werken betekent dat opbrengstgegevens

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs Sonnevanck (20RD00) Directeur Martine - Remijn Adres Zwartewaalstraat 38 3081

Nadere informatie

intern begeleider Sasja Dijkstra

intern begeleider Sasja Dijkstra Schoolondersteuningsprofiel School: Evangelische basisschool De Oase Contact gegevens: Hovens Grevestraat 1 1333 KX ALMERE 036-5376523 www.ebsdeoase.nl deoase@haal.nl Directie en IB: directeur Jelle Admiraal

Nadere informatie

Inhoud DOELSTELLING... 2 PREVENTIE... 2 SIGNALEREN... 3 DIAGNOSTICEREN... 4 DIAGNOSTISCHE TOETSEN GROEPEN 2 T/M 8... 4 VERDERE WERKWIJZE...

Inhoud DOELSTELLING... 2 PREVENTIE... 2 SIGNALEREN... 3 DIAGNOSTICEREN... 4 DIAGNOSTISCHE TOETSEN GROEPEN 2 T/M 8... 4 VERDERE WERKWIJZE... Inhoud DOELSTELLING... 2 PREVENTIE... 2 SIGNALEREN... 3 DIAGNOSTICEREN... 4 DIAGNOSTISCHE TOETSEN GROEPEN 2 T/M 8... 4 VERDERE WERKWIJZE... 4 INTERNE BEGELEIDING (IB)... 5 REMEDIAL TEACHING (RT)... 5 EXTERNE

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert

Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert Het ondersteuningsprofiel is opgebouwd uit vier elementen: basisondersteuning extra ondersteuning grenzen van ondersteuning ambities aangaande ondersteuning

Nadere informatie

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? Samen op weg... Agenda 1. Passend Onderwijs algemeen Ouders School 2. Onderwijs in Best 3. Onderwijs op deze school Kind 4. Gedeelde verantwoordelijkheid Passend

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Babylon Taalschool (08GN00) Babylon Taalschool 08GN00 Directeur Mieke der Kinderen Adres Van Speykstraat 109 3014

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Samsam (18ZH00) Samsam 18ZH00 Directeur Wendy Koopmans Adres Moliereweg 629 3076 GE ROTTERDAM Telefoon 0104190565

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Schoolondersteuningsprofiel 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE...5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning...8

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN. : basisschool de Haren : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN. : basisschool de Haren : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN School : basisschool de Haren Plaats : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042 Datum schoolbezoek : 30 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus versie 7-11-2014 Inhoud: Voorwoord pag. 3 1 Stap verder met 1-Zorgroute pag. 4 Groepsniveau pag. 6 Intern niveau

Nadere informatie