Kwaliteit en duurzaamheid in de buurt plannen en activiteiten voor de periode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwaliteit en duurzaamheid in de buurt plannen en activiteiten voor de periode 2013-2016"

Transcriptie

1 Kwaliteit en duurzaamheid in de buurt plannen en activiteiten voor de periode

2 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.02 plannen en activiteiten voor de periode Inhoudelijke Ambities Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit Onze ambitie is om door middel van cultuur de leefbaarheid in Laak te vergroten. Kwaliteit en duurzaamheid staan daarbij hoog in het vaandel. Kwaliteit bieden en kwaliteiten in de buurt losmaken, zichtbaar maken en op een hoger plan brengen. Stedelijke, nationale en internationale kwaliteit naar Laak halen om het culturele leven te versterken. Dat alles willen we duurzaam doen. Geen losse projecten, maar meerjarige culturele programma s die de tijd krijgen om te groeien en te rijpen. De vijf eerder genoemde kernfuncties bieden ons houvast in het werken in ons stadsdeel dat soms een culturele snoepwinkel lijkt vanwege alle mogelijkheden. Hieronder gaan we per functie na aan welke programma s we de komende tijd in het bijzonder willen werken en met wie we dat willen doen. Gezamenlijke uitgangspunten van drie van de vier decentrale theaters/cultuurankers * Drie decentrale theaters (cultuurankers) richten zich in het bijzonder op de bewoners van het stadsdeel waar ze gevestigd zijn. Zij brengen de culturele wensen van de bewoners in kaart en zorgen voor een aanbod dat daarbij past. Bovendien maken zij de (podium-)kunsten toegankelijk en werken daartoe samen met (groepen) bewoners en met het onderwijs. Gevestigde instellingen en gezelschappen kunnen in de decentrale theaters een nieuw publiek bereiken. Bovendien zijn het culturele hotspots in het stadsdeel; dé locaties waar nieuwe projecten en initiatieven ontstaan. Bewoners kloppen er makkelijk aan met hun ideeën en wensen, en kunstenaars weten dat ze er direct in contact kunnen komen met bewoners. Zo ontstaat er een levendig contact tussen amateurs en professionals, een van de belangrijkste voorwaarden voor een uitdagend cultureel klimaat, waarin makkelijk de stap gezet kan worden van receptieve naar actieve kunstbeoefening. Laaktheater werkt samen met onder andere Koorenhuis, Culturalis, de Haagse musea, Filmhuis, het Residentie Orkest en de stedelijke theaters. * Culturalis Theater, Theater Dakota, Laaktheater. De Regentes doet niet mee Educatie Ken uzelve (steeds beter) Voor Laaktheater is cultuureducatie een instrument om inhoudelijke kennis over en vaardigheden in de verschillende kunstdisciplines over te brengen, en een middel om de sociaal-emotionele ontwikkeling te versterken. Dat cul-

3 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.03 tuureducatie ook de taal en rekenprestaties verbetert, is voor Laak een belangrijk gegeven. Daarnaast zien wij dat cultuureducatie een belangrijke bijdrage levert aan burgerschapsvorming en de daarbij behorende zelfreflectie. Door cultuur leer je de dingen ook eens op zijn kop te bekijken, leer je gewoontes met verwondering te bekijken, leer je andere emoties bij jezelf te herkennen, leer je hoe jij kijkt en hoe een ander kijkt, leer je waar je kracht zit. Kortom: je leert jezelf (steeds beter) kennen. Hoe kan het dat ik tranen in mijn ogen krijg als ik u viool hoor spelen? Ik ben helemaal niet verdrietig! Jongetje tijdens een uitvoering van het Residentieorkest in Laaktheater Wij hechten dan ook aan cultuureducatie en zijn erg gelukkig met het voornemen van de om een expertisecentrum in het leven te roepen. We verwachten veel van de kruisbestuiving die dat zal opleveren en van het toegankelijk maken van kennis over cultuureducatie voor scholen. Wij benadrukken echter dat de uitvoering dichtbij, herkenbaar en persoonlijk moet zijn. De peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, voorscholen en scholen in Laak ervaren ons cultuureducatieprogramma als een aanvulling en verrijking, omdat het vraaggestuurd is. Wij kunnen vraaggestuurd werken omdat we nauwe contacten onderhouden. Een sterke troef is natuurlijk ons theater. Doordat veel groepen lopend naar ons toe kunnen, komt cultuur binnen het organisatorische en financiële schoolbereik. Sinds de afschaffing van het gratis busvervoer naar de stad voor schoolklassen is het aantal buurtschoolbezoeken toegenomen. Dat we mooie combi s maken tussen onze jeugdprogrammering en onze schoolprogrammering is vanzelfsprekend. De middelbare school voor praktijkonderwijs in Laak, de Esloo, doet voor het eerst mee in ons educatieprogramma in het schooljaar 2011/2012. Met het roc Mondriaan en Johan de Witt hopen we vanaf 2013 samen te werken. Dus waar groep staat, kunt u ook klas lezen. Met onze combinatiefunctionaris gaan we de komende jaren werken aan doorlopende leerlijnen in de cultuureducatie. Doorlopende leerlijnen in de zin dat er vanaf groep 1 t/m groep 8 een opbouw zit in de lessen. Dat er leerdoelen zijn die gekoppeld worden aan leeftijden en kunstdisciplines. Geen hapsnap werk, maar cultuur als een volwaardig vak naast taal, rekenen, wereldoriëntatie, geschiedenis en gymnastiek. Een tweede doorgaande leerlijn zien we in het stroomlijnen van de onderschoolse cultuurlessen en de lessen in het kader van de verlengde schooldag. Veelal sluiten die niet of nauwelijks op elkaar aan.

4 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.4 Daarnaast programmeren we zowel voor het primair als het voortgezet onderwijs minimaal twee voorstellingen per seizoen met daaraan gekoppeld een lesbrief en/of workshop. Bovendien halen we jaarlijks een bijzonder educatieproject naar Laak en/of ontwikkelen we zelf een educatieproject. Een voorbeeld van het eerste is het Zinderfestival van Stella. Een voorbeeld van het laatste is het musicalproject waar meer dan de helft van de scholen aan zal deelnemen en dat 2500 kinderen naar Laaktheater zal brengen. Ook bij dit project worden de kinderen van Laak met verschillende instellingen in de stad en kunstdisciplines in aanraking gebracht. In Laak behoort cultuur met de grote C niet vanzelfsprekend tot het thuisklimaat. Waar het kan betrekken wij daarom ouders bij het educatieprogramma. Ouders nu eens niet als hofleveranciers van hapjes en kostuums, maar als mensen voor wie burgerschapsvorming net als voor de kinderen van belang is. We nodigen dus ook ouders uit voor de schoolvoorstellingen, bieden hen workshops aan en nemen hen ook mee als we op bezoek gaan in de stad bij een culturele instelling. Tot slot is Laaktheater een erkend leerbedrijf en krijgen wij stagiairs over de vloer van de praktijkschool tot en met postdoc opleidingen. Samenwerkingspartners op het gebied van cultuureducatie zijn: onder meer Koorenhuis, Culturalis, de theaters in de stad, de overige Cultuurankers, het Filmhuis, de Haagse musea, Nederlands Danstheater, Residentie Orkest, Drang. Laaktheater neemt deel aan het educatieoverleg Den Haag. Dit overleg organiseert de jaarlijkse Theateradviesdag voor de scholen in Den Haag en omstreken. Doelen Cultuureducatie Uitbreiding aantal scholen waarmee wij samenwerken: in 2016 werken wij met 80% van de peuterspeelzalen en (voor)scholen samen; adviseren van scholen op het gebied van doorlopende leerlijnen in cultuureducatie; Koppeling maken tussen scholen en aanbieders van cultuurworkshops op het gebied van film, muziek, dans en beeldende kunst; programmeren van schoolvoorstellingen in ons theater; ontwikkelen van lesmateriaal en workshops rond de schoolvoorstellingen; Makelen tussen stedelijke instellingen en scholen; deelname aan en uitwisseling met het expertisecentrum cultuureducatie; jaarlijks organiseren van twee wetenschappelijke lezingen cultuureducatie voor docenten in Laak, in samenwerking met het expertisecentrum.

5 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.05 Huidige financiering Cultuureducatie Rijksfinanciering ,- Fondsen ,- Financiering cultuureducatie Rijksfinanciering ,- Fondsen ,- Programmeren De wereld in Laaktheater Laaktheater heeft een sterke naam op het gebied van jeugdtheater voor kinderen tot 12 jaar. De afgelopen jaren zijn we met succes meer gaan programmeren voor de allerjongsten (2+). Daarmee gaan we door. Ook zijn we meer workshops gaan organiseren aansluitend bij voorstellingen, zodat de jeugd ook actief de kunsten beoefent in ons theater. Ook daarmee gaan we door. De prijs van onze kaartjes is laag, maar voor Laak met zijn vele minima niet laag genoeg. Wij zitten vol als we voorstellingen gratis of voor 2 euro aan kunnen bieden. Daarom zijn wij in samenwerking met Van HarteResto hun commerciële sponsors aan het benaderen om het gat te dichten tussen de 10 euro die wij eigenlijk moeten vragen om uit de kosten van alleen de voorstelling te komen (dus zonder doorberekening van de overige kosten) en het bedrag dat minima kunnen betalen. We zijn op zoek naar een wereldser aanbod Opvallend is dat het aanbod aan jeugdtheater in Nederland voornamelijk autochtoon en in de westerse theatertraditie is. Onze zoektocht naar wereldser aanbod die wij samen voerden met tin (Theater Instituut Nederland), Jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam en Fonds voor de Podiumkunsten leverde slechts een handjevol alternatieven op. Met Kosmopolis Den Haag en verschillende ambassades zijn we aan het onderzoeken of een Artist in Residence Programma haalbaar is. Een kunstenaar met wortels in een andere traditie vragen we om een kindervoorstelling in Laak te maken. Rondom dit maakproces organiseren we masterclasses in samenwerking met bijvoorbeeld de hku. De voorstelling kan vervolgens verder Den Haag en het land in. We denken dat ons multiculturele Laak en Den Haag met zijn vele expats een goede omgeving is voor een dergelijk programma.

6 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.06 Ondertussen hebben we een voorstelling gefaciliteerd, gemaakt door een groep Poolse, hoger opgeleide moeders geïnspireerd op Poolse jeugdliteratuur. Momenteel zijn we aan het onderzoeken of we deze voorstelling Met de Locomotief door Laak aan andere theaters kunnen aanbieden en kunnen aangrijpen om in contact te blijven met de Poolse gemeenschap in Laak en daarbuiten. Op het moment van schrijven hebben zich ook Turkse theatermakers gemeld die zich aan ons theater willen verbinden voor het maken van een voorstelling voor de jeugd. Uit een leeronderzoek van een hbo-stagiair dat voorjaar 2011 is gehouden, blijkt dat de volwassenen in Laak vooral voorstellingen willen bezoeken met sterk eigen cultuurelementen, dan wel voorstellingen die met de buurt zijn gemaakt. Een verrassende uitkomst was dat men ook debatten interessant zou vinden in Laaktheater. Er is hierover contact gelegd met het stadsdeelkantoor Laak. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of een filmprogramma in Laaktheater de concurrentie met de tv aankan. Voor volwassenen is altijd in beperkte mate en in nauwe samenwerking met wijkpartners geprogrammeerd. We programmeren voor cliënten van de voedselbank, gasten van VanHarte Resto, Moedercentrum De Koffiepot, Vadercentrum Adam en vrijwilligers van Stek, de senioren van Lipa. We halen voorstellingen naar Laak die hier gezien moeten worden vanwege de thematiek of het belang voor de wijk. Ook hier hebben we de burgerschapsvorming in het vizier. Kennis nemen van andere onderwerpen, andere verbeeldingsmogelijkheden, andere invalshoeken, begrip kweken voor de ander en daarmee ook voor jezelf. Daarnaast programmeren we voor een ontspannen avondje uit. Culturele hoogtijdagen grijpen we aan voor een cultuuroverstijgende invulling. Met Sint Maarten een multicultureel lichtjesfeest organiseren met Vadercentrum Adam. Samen met de Hindoestaanse Vereniging praten we over een multiculturele lenteviering rondom Holi. Jaarlijks willen we ons op deze manier verbinden aan een culturele vereniging of zelforganisaties en gezamenlijk iets neerzetten dat cultuuroverstijgend is. Laaktheater zou graag nauwer samenwerken met de Haagse theaters in het centrum. Op het moment van schrijven heeft een aantal stedelijke theaters zich verbonden aan Theater Dakota voor de programmering. Indien dit een succesvolle manier van werken is, willen zij iets dergelijks met Laaktheater aangaan.

7 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.07 Doelen programmering Wekelijks programmeren van één jeugdtheatervoorstelling en één kunstworkshops voor de jeugd; een actieve bijdrage leveren aan het internationaler maken van het jeugdtheater in onze stad en metropoolregio; Maandelijks programmeren van één voorstelling voor volwassenen in samenwerking met wijkpartners; jaarlijks een cultuuroverstijgend festival rondom een culturele feestdag; jaarlijks een toegankelijk debat in Laaktheater; Meer samenwerking met de theaters in het centrum; vanaf 2014: filmprogrammering. Huidige financiering Programmering Meerjarenbeleidsplan ,- Fondsen 00,- Financiering Programmering Meerjarenbeleidsplan ,- Kosmopolis Den Haag 5.000,- (wereldjeugdtheater) Overige bijdrages ,- (wereldjeugdtheater) ambassades + fondsen Commercïele sponsors ,- (goedkopere kaartjes) Community Art Culturele duurzaamheid Als enige professionele culturele instelling in Laak houden we de vinger aan de pols voor wat betreft het culturele klimaat in ons stadsdeel. We constateren ontwikkelingen, zien de lacunes en organiseren projecten waar nodig. Daarnaast betrekken we de creatieve sector en kunstenaars in Laak bij ons werk, zodat het schrale culturele klimaat in Laak verbetert. Een voorbeeld van het laatste is dat we gezamenlijk met bink vijf hoog en beeldend kunstenaar Wilma Marijnissen een familievoorstelling in de Binckhorst aan het maken zijn. Om bewoners actief bij cultuur te betrekken en de eigen kracht zichtbaar te maken en te versterken, organiseren we community art projecten. Hoogwaardige artistieke projecten waarin het werken met bewoners de inspiratiebron vormt. Aan sommige projecten zullen bewoners deelnemen als uitvoerend acteur, danser, verhalenverteller et cetera. Andere keren zullen hun verhalen en invalshoeken de inspiratiebron vormen voor kunstenaars om iets eigenstandigs te maken, dat echter nooit helemaal losgezongen is van de bewoners. Uitdrukkelijk willen we ons niet beperken tot de podiumkunsten: beeldende kunst, eetbare kunst, groene kunst, het behoort allemaal tot de mogelijk-

8 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.08 heden. Mits duurzaam bijdragend aan het culturele klimaat in Laak en mits bewoners erbij betrokken zijn. Door bewoners en groepen actief bij kunst te betrekken, verzekeren we ons ervan dat de kunst van iedereen is. Door dit structureel te doen, kunnen we duurzaam bouwen aan onderling vertrouwen, leefbaarheid en burgerschapscompetenties. We zien daarbij ons stadsdeel als podium. Ons huisgezelschap, het Laaks Wijktheater, gaat dit seizoen voor het eerst op locatie spelen, namelijk in een oud schoolgebouw in Laak Noord. Op die manier willen we tevens leven blazen in leegstaande gebouwen, of unheimische plekken. Jaarlijks gaan we een kindervoorstelling maken op locatie in de rafelranden van Laak of in ons theater. Voor de komende beleidsplanperiode zijn we een vierjarig communityproject aan het opzetten onder de titel De Smaak van Laak, samen met instellingen en bewoners. In het kader van dit project stimuleren we dat bewoners zelf diverse kunstactiviteiten gaan organiseren. Jaarlijks komt er een theatervoorstelling in de wijk die ook aantrekkelijk is voor publiek uit andere delen van Den Haag en de regio. (Zie voor het vergelijkbare project Proef de Buurt dat de directeur in het verleden in Rotterdam heeft opgezet). We streven er met dit project naar dat we in 2016 een festivalprogrammering De Smaak van Laak kunnen neerzetten. Met Theatergroep Drang - de locatie voorstellingmaker van Den Haag voeren we gesprekken over de inzet van jonge net afgestudeerde theatermakers, voortkomend uit hun gezelschap bij onze community theaterprojecten. Daarnaast wil Drang graag samen met Laaktheater en bewoners een productie maken. Ook met de Haagse hogeschool, specialisatie Kunst in de Wijk, gaan we samenwerken rondom onze community art projecten. Doelen community art jaarlijks een jeugdtheatervoorstelling op een spannende locatie in Laak en / of in ons theater; de Smaak van Laak operationeel in 2013 met jaarlijks meerdere kleinere community projecten en een jaarlijkse theaterwandeling onder professionele theaterregie waarbij heel Laak het podium kan zijn en in 2016 een groots festival; verbinden van jaarlijks minstens 2 kunstenaars of bedrijven uit de creatieve sector aan ons theater voor community art projecten; samenwerking met Drang; samenwerking met de Haagse Hogeschool.

9 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.09 Huidige financiering Community Art Fondsen ,- Financiering Community Art Fondsen en sponsors ,- TheaterLab Don t be a part of the problem, be a part of the solution Zoals eerder gezegd liggen de kansen in Laak op straat, maar helaas de problemen ook. Met ons TheaterLab willen we een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken of samen met andere partners oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het TheaterLab is bij uitstek het product waarmee we de markt opgaan. Dat kan op verschillende manieren. Op aanvraag van sociale partners, overheid of gemeentelijke diensten die een goed zicht hebben op wat bewoners in Den Haag nodig hebben, zoals de ggd of ocw maken we een stuk voor een welomschreven publiek over een welomschreven thematiek als onderdeel van een programma. Dit zullen vaak besloten voorstellingen zijn om een gesprek op gang te brengen, of een probleem aan de orde te stellen. Voorstellingen kunnen gaan over onderwerpen als relationeel geweld, dementie, overlastgevend gedrag, eetstoornissen, crimineel worden op je 8ste, suïcidale gedachten et cetera. Een andere manier is dat wij kansen zien om theater in te zetten bij een vraagstuk. Een voorbeeld op dit moment is, dat het betrekken van ouders bij de ontwikkeling van de brede buurtschool in Laak Noord een moeizame zaak blijkt te zijn. We zijn in gesprek met de initiatiefnemers van de brede buurtschool over het inzetten van theatrale middelen om dit proces op gang te helpen. Een groep van 50 jongeren in spoorwijk maakt het leven van de overige buurtbewoners zuur. Laaktheater kijkt samen met het stadsdeel en de politie of een kunstproject een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de spanningen. Keer op keer constateren we dat het opvoedingsklimaat voor de allerjongsten meer aandacht behoeft in ons stadsdeel. Jonge moeders die hun baby van acht maanden proberen te laten stilzitten in de tram, machteloze klappen die worden uitgedeeld in de supermarkt, drie keer nee snauwen en dan toch ja doen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. We kwamen het Schotse Starcatchers programma op het spoor en hebben contact gelegd om te leren van hun werkwijze voor Laak. Dit programma bestaat vijf jaar en is een inspi-

10 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.10 rerende combinatie van opvoeding, cultuureducatie en het maken van voorstellingen voor kleine kinderen. Theatermakers werken met peuters en hun ouders in kinderdagverblijven gedurende een jaar. Ouders en peuterleidsters leren hoe zij de kinderen creatief kunnen stimuleren. Uit dit werk halen de theatermakers de inspiratie voor het maken van een voorstelling, die vervolgen weer (mede) bezocht wordt door de kinderen en de ouders met wie is gewerkt. Het prettige van Starcatchers is dat het de werkwijze met wetenschappelijk onderzoek laat begeleiden, zodat de resultaten beproefd en overdraagbaar zijn. Enkele doelstellingen van Starcatchers > Maken van hoogwaardige producties voor de allerkleinsten; > Creëren van artists in residencies; > Ondersteunen en stimuleren van creativiteit bij ouders en medewerkers in de kinderopvang; > Initiëren van wetenschappelijk onderzoek; > Verspreiden van good practices en onderzoeksresultaten. Doelen theaterlab jaarlijks minstens één TheaterLab activiteit; vanaf 2014: Starcatchers operationeel. Huidige financiering TheaterLab Sponsors en fondsen 00,- Financiering TheaterLab Sociale partners en ,- incidentele subsidie Cultuuranker: verbindingen maken en bruggen bouwen Van handgeknoopte touwbruggetjes tot de Golden Gate Bridge In de toekomst willen we ons als Laaktheater nadrukkelijker profileren als het gaat om bridging and bonding. Wij vormen de culturele schakel tussen stadsdeel en stad/regio. En zijn daardoor een partner voor de stedelijke en regionale instelling als het gaat om buurtprojecten of bewoners (en omgekeerd). We zien grote kansen door creatief ondernemers (o.a. uit de Binckhorst) en kunstenaars aan Laak en Laaktheater te binden.

11 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.11 Bovendien willen we niet alleen een podium bieden aan verschillende kunstvormen van bewonersgroepen, maar deze ook op een hoger plan brengen, dan wel een nieuwe culturele dynamiek stimuleren door verbindingen te leggen met andere kunstvormen/disciplines/culturen. Als culturele partner in het stadsdeel bij fysieke en economische ontwikkelingen zien wij de komende vier jaar vooral mogelijkheden in Laak Noord. Wij zijn blij dat wij nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze wijk. Verder verbinden we en bouwen we bruggen door: > Mensen die met ideeën rondlopen voor een kunst- of cultuurproject te steunen, te raden en de plattegrond van fondsenland te geven; > Onze bewonersdenktank die meedenkt over de wijkprogrammering en de inhoud van de wijkproducties; > Samen met bink vijf hoog, Stroom en Stichting Culturele Innovatie Laak Noord netwerkbijeenkomsten te organiseren voor kunstenaars en creatief ondernemers; > Een culturele kaart van en voor Laak te maken, zodat kunstenaars en creatief ondernemers elkaar en ons kunnen vinden; > Onze bezoekers te attenderen op andere culturele instellingen in de wijk en in de stad door daar ruimte voor te maken in ons theater, op onze website en door speciale aanbiedingen onder de aandacht te brengen; > Stedelijk culturele instellingen naar Laak te halen en uitstapjes naar culturele instellingen in de stad te organiseren voor kinderen en hun ouders. Belangrijk vinden we, dat we goed oog houden voor de aard van de brug die we bouwen. Soms zal een touwbruggetje voldoende zijn. Pas als het water zeer diep is en er veel verkeer naar de overkant moet, gaan we een Golden Gate Bridge bouwen. Ondanks dat Laaktheater een van de cultuuranker in Den Haag is, heeft zij hiervoor geen financiële middelen, noch formatie ter beschikking. Laaktheater verbaast zich daarom over de uitspraak in het meerjarenbeleidskader dat dure scouting in de volgende beleidsperiode niet meer aan de orde is. Huidige financiering cultuurankerschap Sponsors en fondsen ,- Financiering cultuurankerschap Meerjarenbeleidsplan Activiteitengelden ,- Personele middelen ,- Fondsen en sponsors ,-

12 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.12 Dans Stedelijke culturele instellingen Stadsdeel Laak Literatuur Wijkinstellingen Muziek Bewoners Erfgoed Theater Creatieve sector / kunstenaars Et cetera Educatie Programmeren Community Art TheaterLab Bruggen bouwen Verbinden figuur 1.2 Landelijke en Internationale expertise naar Laak/Den Haag Positionering L Art pour la Société Wij onderscheiden ons van andere instellingen, omdat Laak ons werkgebied is. Bovendien zetten we culturele middelen in om de leefbaarheid in Laak te versterken. Cultuur als pijler voor wijkontwikkeling naast de economische, fysieke en sociale pijlers: geen L Art pour L Art, maar L Art pour la Société. Daarbij zoeken we expertise en inspiratie voor de wijk, in de stad, in de metropoolregio, in het land en zelfs internationaal. Over deze samenwerkingsrelaties is al veel gezegd in de voorgaande paragraaf over de inhoudelijke ambities. Naast samenwerkingsverbanden in de culturele sector gaan we steeds meer samen doen met ondernemers in de creatieve sector uit, bijvoorbeeld, de Binckhorst, woningcorporaties en partners in de wijk. Als enige professionele culturele instelling in het stadsdeel van mensen zien wij onszelf als buurtspin in het stedelijk web; het knooppunt van culturele initiatieven in het stadsdeel. Met onze artistieke plannen zijn we ervan overtuigd dat we heel wat Hagenaars kunnen verleiden om ook eens naar Laak te komen. Zodoende vormen we een verrijking van het cultureel aanbod in schrale tijden.

13 KWALITEIT EN DUURZAAMHEID IN DE BUURT P.13 Met het voortbestaan van een cultuuranker in Laak, laat Den Haag zien dat zij wil investeren in Laak en dat zij gelooft dat er prachtige kwalitatief hoogwaardige producten geboren kunnen worden in peuterspeelzaal en op straat. De buurt blijkt dan ook een broedplaats te kunnen zijn. Daarmee laat zij zien dat cultuur inderdaad van iedereen en voor iedereen is. Niet onbelangrijk in de race voor Culturele Hoofdstad Cultureel Ondernemerschap Laaktheater wil meer cultureel ondernemer worden doordat zij 48% van de omzet zelf wil gaan verdienen door ons TheaterLab, verhuringen, recettes en producties. Voor de komende periode verwachten wij uitstekend te kunnen boeren in Laak. In Laak Noord gaat fors geïnvesteerd worden door o.m. Europa. Laaktheater is hierbij betrokken als dé culturele partner. We hebben veel ideeën over en zien veel mogelijkheden voor culturele projecten in ons stadsdeel. Ook weten bewoners ons weer steeds beter te vinden voor ondersteuning van door hen geïnitieerde projecten. Wereldvoorstellingen voor peuters en kinderen die we in Laak maken, kunnen we verkopen aan andere theaters. We trekken publiek naar Laak met onze bijzondere voorstellingen waarbij heel Laak het podium vormt. En met ons TheaterLab hebben we een marktproduct waarmee we willen gaan verdienen. Maatschappelijk Draagvlak Laaktheater bestaat dankzij haar draagvlak bij bewoners in de buurt en op de scholen. De inspanningen die wij de komende periode gaan verrichten zijn er op gericht meer culturele projecten samen met de verschillende bewonersgroepen te coproduceren en ons oor goed te luisteren te leggen voor wat betreft de wensen voor de programmering in ons theater. Voor volwassenen programmeren we tot volle tevredenheid samen met buurtpartners. Daarnaast willen we, door ons te richten op wereldser jeugdtheater, meer expats en nieuwe publieksgroepen uit de buurt naar onze kinderprogrammering trekken. Het draagvlak onder ouders en peuters wordt vergroot dankzij ons Starcatchers programma. Rondom culturele projecten willen wij meer sponsors trekken in de vorm van het beschikbaar stellen van tijd en/of geld. Wij hebben al Vrienden van Laaktheater die we duidelijker inzicht gaan geven in wat we met hun vriendelijke bijdrage financieren. Effectmetingen, publiekspeilingen, marktverkenningen, tevredenheidsonderzoeken et cetera zullen we met enige regelmaat laten uitvoeren door stagiaires van de Haagse Hogeschool. Uiteraard wordt Laaktheater bestuurd volgens de code cultural governance en culturele diversiteit.

Meerjaren beleidsplan

Meerjaren beleidsplan Meerjaren beleidsplan 2020-2024 Inhoudsopgave pagina 1. Plannen en activiteiten 3 Bedrijfsvoering 4 2. Financieel beleid 5 3. Algemene informatie 6 2 Beleidsplan 2020-2024 Kunst4all is in 2018 opgericht

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

EXPERTISECENTRUM CULTUURONDERWIJS. Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST

EXPERTISECENTRUM CULTUURONDERWIJS. Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST November 2016 Inleiding Stadsdeel Zuidoost is uniek. Het hoort bij Amsterdam, maar het is ook een stad apart, waar de inwoners zich zeer betrokken

Nadere informatie

Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016 Stadspanel Den Haag, ronde voorjaar 2011

Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016 Stadspanel Den Haag, ronde voorjaar 2011 Rapport Signaal Uitgave Auteurs Informatie Onderzoek en Integrale Vraagstukken Nr X, Jaargang 2004 Oplage Redactieadres Internet / Intranet X exemplaren Gemeente Den Haag OCW-intranet/Organisatie Postbus

Nadere informatie

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan Dit is de Lindenberg De Lindenberg is het huis waar alles kan. Niet in de letterlijke zin natuurlijk; ook de Lindenberg heeft te maken met wet- en regelgeving en financiële grenzen. Maar de zin verwoordt

Nadere informatie

creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand

creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand creatieve oplossing voor tijdelijke leegstand Korte Voorhout 20 Postbus 216, 2501 ce Den Haag 070 785 4903 06 430 54 372 info@annavastgoedencultuur.nl Heeft u een leegstaand pand waarvoor u nog geen bestemming

Nadere informatie

Cultuur in Den Haag in cijfers

Cultuur in Den Haag in cijfers Cultuur in cijfers Gemeente Den Haag Afdeling Cultuurbeleid Oktober 2013 Cultuur in cijfers 1 Voorwoord Voor u ligt het cijfermatig overzicht van de prestaties van de Haagse culture instellingen. Deze

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM

MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM MUZEHOF REGIO ZUTPHEN/LOCHEM Lokaal expertisecentrum voor cultuureducatie en -participatie Met kunst- en cultuureducatie en -participatie wordt de (lokale) samenleving mooier en kleurrijker. Daar zetten

Nadere informatie

Rapport Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016

Rapport Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016 Rapport Beleidskader Kunst & Cultuur 2013-2016 Stadspanel Den Haag, ronde voorjaar 2011 INHOUDSOPGAVE Inleiding - 2 - Wat vindt men belangrijk aan het aanbod van kunst en cultuur in Den Haag? - 3 - Hoe

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Het Basispakket Cultuureducatie: Biedt een kader voor het invullen van de landelijke kerndoelen voor cultuur educatie

Nadere informatie

Programma Kinderen Maken Muziek

Programma Kinderen Maken Muziek Programma Kinderen Maken Muziek Periode 2015-2017 Inleiding Kinderen Maken Muziek wil een bijdrage leveren aan het versterken van de sociale cohesie door kinderen samen een instrument te leren bespelen.

Nadere informatie

Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013

Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013 Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013 Inleiding De gemeente Dalfsen wil voor haar jonge inwoners een cultureel en kunstzinnig klimaat scheppen waarin zoveel

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Stadsschouwburg Utrecht

Stadsschouwburg Utrecht Stadsschouwburg Utrecht Bijeenkomst culturele instellingen 6 juli 2007 Verschil Maken Uitwerking: twee loketten 1. Artistieke beslissingen: fondsen persoongerichte subsidies (inter)nationale projecten

Nadere informatie

Stichtingsdocument 2015-2016

Stichtingsdocument 2015-2016 T Stichtingsdocument 2015-2016 Swammerdamstraat 38bg 1091 RV Amsterdam T: 020 6 75 08 80 F: 020 6 70 84 56 info@skcnet.nl www.skcnet.nl 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1.Wat doet de organisatie... 3

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

Deze samenwerkingen worden ook buiten Alkmaar aangegaan. Ons uiteindelijke doel is:

Deze samenwerkingen worden ook buiten Alkmaar aangegaan. Ons uiteindelijke doel is: +- MISSIE Wij bevorderen, verbinden en vergroten! #bevorderen Stichting SLK bevordert de cross-over tussen literatuur en beeldende kunst met de ambitie de doelgroep voor beide disciplines te vergroten.

Nadere informatie

Centrum voor de kunsten

Centrum voor de kunsten regio Ontdek jezelf bij De Muzehof 2014 2015 Centrum voor de kunsten Muzehof Coehoornsingel 1, Zutphen - info@muzehof.nl - muzehof.nl muzehof Centrum voor de kunsten is dé ontmoetingsplek op het gebied

Nadere informatie

Praktisch fondswerven binnen uw organisatie Juni 2007

Praktisch fondswerven binnen uw organisatie Juni 2007 maar geen geld? Praktisch fondswerven binnen uw organisatie Juni 2007 Doel workshop Instellingen in zorg & welzijn zijn voor nieuwe projecten en ontwikkelingen vaak op zoek naar 3 e geldstromen. In deze

Nadere informatie

Factsheet festival De Betovering

Factsheet festival De Betovering Factsheet 2018 - festival De Betovering Creativity is contagious. Pass it on! - Albert Einstein - Feiten en cijfers editie 2018 Omdat we graag onze resultaten en plannen met jullie delen. Omdat kunstdeelname

Nadere informatie

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen.

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen. KUNSTPARTICIPATIE: OVER DEZE SUBSIDIE Met de programmalijn Kunstparticipatie wil het Fonds de vernieuwing van het aanbod van kunstbeoefening in de vrije tijd realiseren. Daarnaast wil het bijdragen aan

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Kunstschool Boxtel. Inleiding

Kunstschool Boxtel. Inleiding Kunstschool Boxtel Inleiding In dit beknopte scenario wordt een kleine duurzame organisatie voor cultuureducatie in de gemeente Boxtel omschreven; Kunstschool Boxtel. Kunst- en cultuureducatie stimuleert,

Nadere informatie

"Alle kinderen moeten kunnen genieten van kunst en cultuur"

Alle kinderen moeten kunnen genieten van kunst en cultuur "Alle kinderen moeten kunnen genieten van kunst en cultuur" ONS DOEL Kunst is goed en leuk om te doen, voor alle mensen en voor kinderen in het bijzonder. Het Jeugdcultuurfonds Brabant wil financiële drempels

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN MOET OF MOETEN WE DAT JUIST ZELF UITMAKEN?

EEN LEVEN LANG LEREN MOET OF MOETEN WE DAT JUIST ZELF UITMAKEN? EEN LEVEN LANG LEREN MOET OF MOETEN WE DAT JUIST ZELF UITMAKEN? Waarom is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren? Wat zijn de redenen dat we dit moeten doen?

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Oplegger met wijzigingen in Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur Haagse Nieuwe

Oplegger met wijzigingen in Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur Haagse Nieuwe Oplegger met wijzigingen in Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2013 2016 Haagse Nieuwe Voorwoord - Passage over initiatieven van instellingen met negatief advies die een doorstart onderzoeken geactualiseerd.

Nadere informatie

ICK ACADEMIE. Lezing in de Mediatheek (foto: Thomas Lenden) ONDERNEMINGSPLAN 2017-2020 / ICK ACADMIE 1

ICK ACADEMIE. Lezing in de Mediatheek (foto: Thomas Lenden) ONDERNEMINGSPLAN 2017-2020 / ICK ACADMIE 1 ICK ACADEMIE De ICK pijler Academie ziet dans als bron van kennis die een verrijking is voor de kunsten, de wetenschap en de samenleving. Startpunt van de projecten zijn artistieke vragen uit de directe

Nadere informatie

STICHTING DE LICHTING MUZIEK THEATER

STICHTING DE LICHTING MUZIEK THEATER STICHTING DE LICHTING MUZIEK THEATER DANS BELEIDSPLAN 2014-2017 Inleiding Stichting de Lichting is opgericht in 1986 en heeft als algemene doelstelling het stimuleren van podiumkunsten, en het verrichten

Nadere informatie

Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant

Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant Cultuuronderwijs in stadsdeel Centrum Eindrapportage in opdracht van Cultuurschakel Den Haag, over de ontwikkeling van cultuuronderwijs bij de scholen voor primair

Nadere informatie

Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief

Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief De bijzondere band tussen Cortegaerdt en De Spiegel Stichting Cortegaerdt heeft met een royale schenking in 2007 de bouw van theater De Spiegel mede

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk?

Wat vinden wij belangrijk? informatieavond Wat vinden wij belangrijk? Kunst is een verrijking voor je leven. Het stimuleert de creativiteit, geeft plezier en zelfvertrouwen en zorgt voor ontwikkeling. Kunst stimuleert kritisch denkvermogen

Nadere informatie

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Ridderkerk

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Ridderkerk Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Fonds voor Cultuurparticipatie Gemeente LeXlab Jongerenwerk Building-Arts Stichting Johannes Postschool Attraversiamo 123ZING Cultuurregisseur

Nadere informatie

De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk

De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk De Multi waaier 12 tips voor het opbouwen van een cultureel divers netwerk Culturele diversiteit en amateurkunst Deze waaier biedt u twaalf tips om u op weg te helpen een cultureel divers netwerk op te

Nadere informatie

Cultureel Perspectief in Rijswijk

Cultureel Perspectief in Rijswijk Cultureel Perspectief in Rijswijk Rijswijk, maart 2014 de Bibliotheek aan de Vliet Cultureel Perspectief in Rijswijk Voorwoord In dit Cultureel Perspectief vragen ondergetekenden aandacht voor het belang

Nadere informatie

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Papendrecht

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Papendrecht Gemeente cultuur Gemeente wijken Gemeente sociaal domein Duurzaamheidscentrum Weizigt Muziek vereniging Excelsior Stichting Dorpsbehoud Rivas Zorggroep Fonds voor Cultuurparticipatie Zorgcentrum Waardeburgh

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleid. in Purmerend

Cultuureducatiebeleid. in Purmerend Cultuureducatiebeleid in Purmerend Kenmerken Over de gemeente Aantal inwoners 30.000-90.000 inwoners (middelgrote gemeente) Soort gemeente stadsgemeente Regiofunctie centrumgemeente van de regio Contactgegevens

Nadere informatie

Inspiratie door de brede school. Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009

Inspiratie door de brede school. Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009 Inspiratie door de brede school Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009 Deelnemende scholen: CSG Calvijn Maarten Luther OSG Nieuw Zuid: Putsebocht Nova College

Nadere informatie

A: Beleidsdeel. Wat willen we bereiken en wat gaan we doen

A: Beleidsdeel. Wat willen we bereiken en wat gaan we doen Programma 14 Cultuur (concept) A: Beleidsdeel Visie Culturele activiteiten versterken de binding tussen mensen en groepen mensen. Ze prikkelen mensen tot zelfontplooiing. Cultuur draagt daarom bij aan

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

Alle kinderen genieten van kunst en cultuur

Alle kinderen genieten van kunst en cultuur Alle kinderen genieten van kunst en cultuur 2 ONS DOEL Kunst is goed om te doen, voor alle mensen en voor kinderen in het bijzonder. Het Jeugdcultuurfonds wil financiële drempels weghalen om zo ook kinderen

Nadere informatie

Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind

Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind Dit format is bedoeld voor scholen die in 2015 een tweede aanvraag doen voor de subsidieregeling cultuur voor ieder kind van de

Nadere informatie

THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ?

THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? Hoewel we sinds februari 2013 stichting DEGASTEN zijn, bestaan we al sinds 2003 onder de naam Jong RAST, in Amsterdam. Jong RAST bestaat sinds 2003 als talentontwikkelingsorganisatie

Nadere informatie

Gereedschap voor succes

Gereedschap voor succes Gereedschap voor succes magazine voor maximaal buurtgeluk met kunst & cultuur 1 2 Gereedschap voor succes in buurtcultuur Succes! Kunst in de buurt brengt bewoners dichter bij elkaar en verbindt talenten.

Nadere informatie

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst Piet Mondriaan 74 VSO DE HELDRING IN AMSTERDAM: MEER ZELFVERTROUWEN DANKZIJ CULTURELE EDUCATIE 75 Dankzij culturele educatie krijgen onze leerlingen meer zelfvertrouwen en zijn ze gelukkiger. Naam: VSO

Nadere informatie

Cultuur vormt een belangrijke factor die bijdraagt aan de. aantrekkelijkheid van onze gemeente... THEATER LUDENS

Cultuur vormt een belangrijke factor die bijdraagt aan de. aantrekkelijkheid van onze gemeente... THEATER LUDENS Cultuur vormt een belangrijke factor die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van onze gemeente... THEATER LUDENS BELEIDSVISIE 2014-2018 1 Inleiding Het Theater Ludens heeft haar eerste jaar achter de rug.

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum

Moeder- en kindcentrum Moeder- en kindcentrum Jaarverslag 2012 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Februari 2013 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 info@bij-1.nl Stichting

Nadere informatie

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Om in aanmerking te komen voor een subsidie tussen 25.000 en 65.000 euro moet een project aan de volgende criteria voldoen: 1. het project

Nadere informatie

Centrum Beeldende Kunst Dordrecht

Centrum Beeldende Kunst Dordrecht Centrum Beeldende Kunst Dordrecht Centrum Beeldende Kunst Dordrecht Podium hedendaagse kunst en vormgeving Kunstuitleen Servicebureau voor kunstenaars Kunst in de openbare ruimte Lezingen, debatten activiteiten

Nadere informatie

Prestatievoorstel & verantwoording 2014 (bijlage bij subsidiebeschikking)

Prestatievoorstel & verantwoording 2014 (bijlage bij subsidiebeschikking) Prestatievoorstel & verantwoording 2014 (bijlage bij subsidiebeschikking) Prestaties : Naam organisatie : Stichting Amersfoort in C Maatschappelijk doel (betreft outcomedoelstellingen) Het bieden

Nadere informatie

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk Inleiding Het voormalige Centrum voor Interculturele Studies (CIS), inmiddels opgenomen in het expertisecentrum Educatie van HKU, streefde naar een inclusieve

Nadere informatie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie 201-2017 Actief burgerschap en sociale integratie Inhoudsopgave: Kwaliteitszorg actief burgerschap en sociale integratie Visie en planmatigheid Visie Doelen Invulling Verantwoording Resultaten Risico s

Nadere informatie

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw 7 oktober 2015, Jan Eelco Jansma Samenvatting Dit document doet verslag van een online enquête (voorjaar-zomer 2015) onder betrokkenen bij stadslandbouw.

Nadere informatie

De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten

De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten OPEN ACADEMIE LINGEWAARD De onweerstaanbare verleiding om van kunst te genieten Kunst en cultuur zijn essentieel om ons staande te houden BEELDENDE KUNST THEATER FOTO/VIDEO D A N S M U Z I E K Lingewaard,

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Stichting voor toegepaste filosofie. culturele dienstverlening voor organisaties en instellingen. Beleidsplan 2013-2017. Inleiding

Stichting voor toegepaste filosofie. culturele dienstverlening voor organisaties en instellingen. Beleidsplan 2013-2017. Inleiding Stichting voor toegepaste filosofie culturele dienstverlening voor organisaties en instellingen Beleidsplan 2013-2017 Inleiding Onze ambitie richt zich niet alleen op het onderwijs, maar ook op de culturele

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening

Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening (ook als ontmoetingsplek) in de binnenstad. Cultuurparticipatie Kernfuncties leren, lezen en informeren bieden voor burgers mogelijkheden

Nadere informatie

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF Uitgewerkt door: Thijs Oud kunst- en cultuurcoördinator Kunst & COO Langezwaag, juni 2011 KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF De opdracht voor Kunst & COO INHOUDSOPGAVE 1.

Nadere informatie

Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Praktische informatie Danswaaier - Een lessenreeks op school Data Locatie Duur

Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Praktische informatie Danswaaier - Een lessenreeks op school Data Locatie Duur Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Voor leerlingen van primair onderwijs stellen wij een combinatie van activiteiten samen waarbij moderne dans en NDT centraal staan, onder de

Nadere informatie

Cultuur als bindmiddel

Cultuur als bindmiddel Cultuur als bindmiddel Actiegroep Diversiteit/Cultuureducatie Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie Cultuur doet bewegen

Nadere informatie

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011 CKE koers 214 van care naar share Eindhoven, september 211 Doelstellingen CKE heeft in mei deze verkenning gestart naar aanleiding van de druk op het subsidie en de wens adequaat in te kunnen spelen op

Nadere informatie

Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst.

Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst. Het versterken van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers, met als dragers cultuur, erfgoed en kunst. Missie uit: Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 Ontdekken en Verbinden Programma 18.00

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur stadsdeel Oost 2017 (2016, Z ) gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur d.d.

Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur stadsdeel Oost 2017 (2016, Z ) gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 168028 1 december 2016 Uitwerkingsbesluit Kunst en Cultuur stadsdeel Oost 2017 (2016, Z-16-29001) 27 september 2016 Het algemeen bestuur van de

Nadere informatie

Samen werkt het beter? De samenwerking tussen scholen en de culturele omgeving

Samen werkt het beter? De samenwerking tussen scholen en de culturele omgeving Samen werkt het beter? De samenwerking tussen scholen en de culturele omgeving DEEL 5 HOE KUNNEN SCHOLEN EN CULTURELE INSTELLINGEN OP EEN GOEDE MANIER SAMENWERKEN? KARIN HOOGEVEEN EN SANDRA BEEKHOVEN (SARDES)

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Projectinformatie MONGENS EN JEISJES. Groep 5-6 Dansvoorstelling Primair Onderwijs

Projectinformatie MONGENS EN JEISJES. Groep 5-6 Dansvoorstelling Primair Onderwijs Projectinformatie MONGENS EN JEISJES Groep 5-6 Dansvoorstelling Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Mongens en Jeisjes waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit

Nadere informatie

Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis

Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis Ten behoeve van een duidelijke positionering in de stad van zowel CultuurSchakel als Koorenhuis in de nieuwe structuur van cultuureducatie

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn T.a.v. de Adviescommissie Meerjarenbeleid 2013-2016 Postbus 12 652 2500 DP Den Haag

Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn T.a.v. de Adviescommissie Meerjarenbeleid 2013-2016 Postbus 12 652 2500 DP Den Haag Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn T.a.v. de Adviescommissie Meerjarenbeleid 2013-2016 Postbus 12 652 2500 DP Den Haag Den Haag, 1 december 2011 Geachte heer/mevrouw, Op 7 december

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Van de 459 respondenten was het merendeel vrouwelijk (75 procent).

Van de 459 respondenten was het merendeel vrouwelijk (75 procent). Bijlage 1 Enquête Opvoeden en opgroeien in Oisterwijk Januari 2015 1. Waarom deze enquête? De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en gezond en veilig opgroeien. Kinderen

Nadere informatie

Definities kernbegrippen sector

Definities kernbegrippen sector Definities kernbegrippen sector De begrippen die binnen onze sector gehanteerd worden zijn flexibel en aan verandering onderhevig, vooral omdat het om abstracte begrippen gaat die vaak in een beleidsmatige

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

Samenvatting Strategisch beleidsplan 2013-2016. Zonder visie regeert de boekhouder

Samenvatting Strategisch beleidsplan 2013-2016. Zonder visie regeert de boekhouder Samenvatting Strategisch beleidsplan 2013-2016 Zonder visie regeert de boekhouder 1. Inleiding Dit is het tweede beleidsplan dat is geschreven voor en door het bestuur en management van Stichting Theaterschip.

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk?

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? www.kunstedu.nl info@kunstedu.nl 06 11322235 www.kunstedu.nl Cultuureducatie denkkader: VISIE verankering cultuurmenu verankering cultuurmenu

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Presentatie Rijnbrink Cultuureducatie / Natascha Hanegraaf Waarom cultuureducatie? Door het ontwikkelen en vergroten van creativiteit, het empathisch vermogen, zelfreflectie

Nadere informatie

Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat?

Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat? Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat? Wie ben ik Een willekeurige collega uit een andere sector Met dezelfde uitdaging en vraagstukken Met een persoonlijk verhaal Wil graag mijn ervaringen delen Overeenkomsten

Nadere informatie

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad.

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Van glasfusion tot streetdance in Deventer Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Wie in Deventer iets wil leren op het gebied van kunst, kan niet

Nadere informatie

MuseumRijswijk Een toekomstvisie

MuseumRijswijk Een toekomstvisie Museum Een toekomstvisie Toen D66-raadslid Mark Storm in oktober 2014 zijn omgedachte over Museum online * zette, was het museum nog directeurloos. Inmiddels is Ruud Kuper, directeur van de se Schouwburg,

Nadere informatie

VERSLAG CENTRAL DE CULTURA

VERSLAG CENTRAL DE CULTURA 1 VERSLAG CENTRAL DE CULTURA Programma ter bevordering van de culturele samenwerking tussen het Fonds voor Cultuurparticipatie en Brazilië 2010-2012 Verslag van de culturele uitwisseling met de theatergroep

Nadere informatie