aansprakelijkheid Van links naar rechts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "aansprakelijkheid Van links naar rechts"

Transcriptie

1 april 2012 nr. 4 Jaargang 20 Maandelijks Verschijnt niet in juli Afgiftekantoor Antwerpen X P inhoud aansprakelijkheid Van links naar rechts 1 schaderegeling Inspanningen in het weekend 2 zwakke weggebruiker Betrokkenheid garandeert niets 3 aansprakelijkheid Kijk uit! 5 voertuig Car-pass niet waterdicht 6 omnium De natuur of eigen schuld 8 aansprakelijkheid Van links naar rechts Wanneer de versies van de partijen betrokken in een verkeersongeval elkaar tegenspreken, geeft de verklaring van een getuige vaak de doorslag. Dit voor zover de beweringen van de getuige niet ingaan tegen de materiële bewijzen. Vlak voor de botsing rijdt de heer Honda met zijn motorfiets achter de personenwagen van mevrouw Averechts. Aangekomen op de parking van de industriezone te Lint wenst mevrouw Averechts haar voertuig te parkeren in de parkeervakken aan haar rechterzijde. Tijdens dit manoeuvre komen beide voertuigen met elkaar in aanrijding. Volgens de heer Honda week zijn voorligger uit naar links. Hij vervolgt zijn weg wanneer de auto plots rechtsaf slaat zonder te pinken. Mevrouw Averechts verklaart aan de verbalisanten rechtsaf te slaan om te parkeren. Ze weet niet meer of ze haar richtingsaanwijzer had ontstoken, maar ze denkt van wel. Haar voertuig wordt plots rechts vooraan aangereden door een motorfiets die zij niet had zien aankomen. Ze was op weg naar de volleybaltraining. Er is een getuige van het ongeval, met name Jill Touret. Nbau.NN/Nbaunn/KL-NN01 EXTRA VOORDEEL VOOR U ALS ABONNEE Als abonnee van deze nieuwsbrief heeft u gratis toegang tot het volledige online archief ervan op Handig als u een artikel uit een vorig nummer wil raadplegen. U logt gewoon in met uw gebruikersnaam en paswoord. Kent u deze niet meer? Bel gratis naar onze klantendienst op of mail naar info@kluwer.be. De getuige, die zich op de parking bevond, geeft te kennen dat de motorrijder zeer snel kwam aangereden. De autobestuurder was naar rechts aan het afslaan met de rechterrichtingsaanwijzer ontstoken wanneer de motorrijder begon te slippen. Hij had zijn motorfiets niet meer onder controle en reed in op het afslaande voertuig. Ik ben geen familie van één der partijen maar ik ken ze allebei van ziens. Uit de schadelokalisatie van de personenwagen blijkt dat het voertuig al volledig dwars stond toen het werd aangereden. De beoordeling van de aansprakelijkheid wordt voorgelegd aan de politierechtbank te Antwerpen. De politierechter leidt uit de plaats van de schade-impact af dat mevrouw Averechts op het moment van de aanrijding helemaal dwars moet hebben gestaan. Dit kan enkel wanneer zij voordien eerst naar links is uitgeweken om vervolgens rechtsaf te slaan.

2 2 NIEUWSBRIEF AUTO NR 4 APRIL 2012 KLUWER Wanneer eerst naar links wordt uitgeweken kan de rechterrichtingsaanwijzer onmogelijk in werking zijn geweest. Mevrouw Averechts weet bovendien niet meer of ze haar richtingsaanwijzer al dan niet had gebruikt. De heer Honda betwist dat deze was ontstoken. Getuige is niet objectief Met de verklaring van getuige Touret houdt de rechtbank geen rekening, nu blijkt dat ze in dezelfde volleybalploeg speelt als mevrouw Averechts. Haar verklaring beide partijen van ziens te kennen, is bijgevolg niet correct. De politierechter stelt zich dan ook grote vragen bij de objectiviteit van deze getuige. Wat vaststaat, is dat mevrouw Averechts een manoeuvre uitvoerde en bijgevolg voorrang diende te verlenen aan de andere weggebruikers. De heer Honda reed al enige tijd achter haar voertuig, doch zij verklaarde hem niet te hebben gezien. Voor de politierechter staat het vast dat mevrouw Averechts de enige aansprakelijke is van deze aanrijding. (Pol. Antwerpen 7 november 2011, niet gepubliceerd) schaderegeling Inspanningen in het weekend Wanneer een slachtoffer ondanks een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid toch het werk hervat, maar hierbij extra inspanningen moet doen, moet hij hiervoor vergoed worden. De vraag is of hij deze meerinspanningen ook tijdens het weekend levert. Op een herfstdag in oktober raakt de heer Effort betrokken in een verkeersongeval. Een verstrooide tegenligger komt terecht op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer waardoor beide voertuigen frontaal met elkaar in aanrijding komen. De verstrooide tegenligger wordt strafrechtelijk vervolgd. Hij betwist de betichtingen en wordt door de politierechter op grond van twijfel vrijgesproken. De heer Effort, die zich burgerlijke partij had gesteld, gaat in beroep. Op basis van de schadelokalisatie en de plaats van de brokstukken oordelen de rechters in beroep dat de verstrooide tegenligger aansprakelijk is voor het ongeval. Zonder gordel rijden verergert schade Omtrent de burgerlijke belangen stelt deze laatste dat de kwetsuren van de heer Effort minder ernstig zouden geweest zijn als hij zijn veiligheidsgordel zou gedragen hebben.

3 KLUWER NIEUWSBRIEF AUTO NR 4 APRIL Ook de rechtbank is van mening dat er sprake is van foutieve risico-aanvaarding. De fout in hoofde van het slachtoffer heeft het schadegeval niet veroorzaakt, maar heeft wel bijgedragen tot zwaardere gevolgen, zodat een verdeling van aansprakelijkheid op burgerlijk vlak zich opdringt. De heer Effort moet één derde van zijn lichamelijke schade zelf dragen. Dit heeft ook gevolgen voor de medische kosten. Het ziekenfonds betaalde 6.029,44 euro en het remgeld van de heer Effort bedroeg 692,51 euro. Bij een verdeling van aansprakelijkheid heeft de mutualiteit voorrang op het slachtoffer, zodat hij in casu niets van het remgeld meer kan terugvorderen van de aansprakelijke bestuurder. Meerinspanningen als gevolg van arbeidsongeschiktheid Het voornaamste discussiepunt bij de lichamelijke schade van de heer Effort heeft betrekking op de meerinspanningen. De gerechtsexpert kende, na een periode van volledige arbeidsongeschiktheid, degressieve periodes van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid toe (25%, 15%, opnieuw 25% en 10%). De heer Effort vordert een vergoeding voor de meerinspanningen die hij moest leveren bij het hervatten van het werk, ondanks een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. De vergoeding voor meerinspanningen komt tegemoet aan de schade als gevolg van extra inspanningen die moeten geleverd worden bij het uitoefenen van professionele activiteiten. De aansprakelijke bestuurder stelt dat deze vergoeding slechts voor 5 dagen per week kan worden gevorderd. Meerinspanning heeft weerslag op weekend De rechtbank is echter van oordeel dat de inspanningen die men moet leveren tijdens de week, zich ook laten voelen tijdens het weekend. Bijkomende inspanningen kunnen zich eveneens voordoen bij andere activiteiten, wat dan evenzeer kan leiden tot schade. De volledige eis van de heer Effort wordt toegekend, mits toepassing van de verdeelsleutel. (Rb. Brugge 4 november 2011, niet gepubliceerd) zwakke weggebruiker Betrokkenheid garandeert niets Wanneer zwakke weggebruikers door hun eigen onachtzaamheid letsels oplopen, biedt artikel 29bis van de wet betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverze-

4 4 NIEUWSBRIEF AUTO NR 4 APRIL 2012 KLUWER Valpartij kering inzake motorrijtuigen (hierna: WAM-wet) nog een financiële uitweg. Daartoe is de betrokkenheid van een motorrijtuig vereist. Maar dit volstaat niet. Mijnheer Malchance heeft autopech maar kan gelukkig beroep doen op zijn bijstandcontract. Een onmiddellijke herstelling is niet mogelijk en het voertuig moet getakeld worden. De takelwagen brengt alles over naar de garage van Langleterre. Het is al donker wanneer het konvooi aankomt en het ontladen langs de openbare weg aanvangt. Moeder Langleterre komt een handje helpen maar struikelt spijtig genoeg over de koppelingsbaar die de takelwagen had laten zakken. Ze had deze niet opgemerkt en loopt bij haar val allerlei verwondingen op. Art 29bis Het staat vast dat het slachtoffer een zwakke weggebruiker is en dat zij letselschade heeft geleden, dat het ongeval zich niet op privé-terrein heeft voorgedaan en dat de takelwagen betrokken is. En toch wil de BA-verzekeraar niet tot vergoeding overgaan. Verkeersongeval Het verweer van deze maatschappij bestaat erin te stellen dat we niet te maken hebben met een verkeersongeval maar met een ongeval in het kader van het exploitatierisico. Dit standpunt volgend, zou de verzekeraar BA Auto op geen enkele manier moeten tussenkomen (noch op basis van art 29bis van de WAM-wet, noch op die van de gewone aansprakelijkheid). De rechtbank wijst erop dat de schade moet ontstaan bij een verkeersongeval, zijnde een ongeval in een verkeerscontext. Het betrokken voertuig of het slachtoffer moet deelnemen aan het verkeer waarbij vervoersmiddelen, voetgangers of eventueel zelfs dieren betrokken zijn en waarbij het ongeval verband houdt met de risico's van het wegverkeer. Onder dat laatste verstaat men de risico's die inherent zijn aan het gebruiken van de weg om zich te verplaatsen. Dit moet van toepassing zijn op minstens één van de betrokken personen of voertuigen. Lossen is geen verkeersrisico De betrokken rechter beschouwt het laden of lossen van een stilstaand motorrijtuig niet als een verkeersdeelname. Mevrouw Langleterre passeerde er niet toevallig als voetgangster maar hielp en gaf zelfs instructies. De activiteit waarbij zij gekwetst raakt, staat volkomen los van enige deelname aan het wegverkeer en is niet verbonden aan enig risico dat zich binnen de sfeer van het wegverkeer bevindt. Haar vordering op basis van art 29bis van de WAM-wet wordt afgewezen. (Pol. Brugge 16 juni 2010, RW , nr. 14)

5 KLUWER NIEUWSBRIEF AUTO NR 4 APRIL aansprakelijkheid Kijk uit! Wanneer een voetganger op de openbare weg ten val komt, kan er sprake zijn van een gebrek als oorzaak van de val. Het slachtoffer begaat echter mogelijk zelf ook een fout. Feestje bouwen In juli 2006 viert een wijkcomité in De Haan feest. De gemeente heeft voor de nodige infrastructuur gezorgd, waaronder een stevige elektriciteitskabel die op de openbare weg ligt. Mevrouw Pladarms valt of struikelt hierover als voetganger. Dit is althans haar verhaal, dat enkel bevestigd wordt door haar verwanten. De politie heeft later alleen de verklaring van haar dochter geregistreerd. Gebrek? De gemeente wordt gedagvaard als bewaarster van de openbare weg, die getroffen is door een gebrek. Dat ze de bewaarster is, wordt niet in vraag gesteld. Wel rijzen er vragen over het gebrekkig karakter van de weg. De rechter herinnert aan de geldende principes: een zaak is gebrekkig wanneer zij een abnormaal kenmerk vertoont, dat haar ongeschikt maakt voor het normaal gebruik conform de bestemming ervan, en dit kenmerk van die aard is om in bepaalde omstandigheden aan derden schade te berokkenen. Ook wijst hij er op dat het gebrek niet inherent aan de zaak of blijvend van aard moet zijn. Het volstaat dat het gebrek een samenstellend deel van de zaak uitmaakt. Wordt het bestaan van een gebrek aanvaard, dan wordt de bewaarder vermoed aansprakelijk te zijn. Abnormaal kenmerk Om te bepalen of de staat van de weg abnormaal is, zal men deze vergelijken met het model van de weg. Is er sprake van een verschil tussen de concrete weg en het algemeen model, dan is het abnormaal kenmerk aangetoond. Daarbij gaat men niet uit van de ideale weg maar wel van wat men redelijkerwijze mag verwachten. Is er met andere woorden nog sprake van een normale, veilige structuur? Weten, zien, kennen Bewaarders roepen vaak in dat ze geen kennis hadden van het gebrek of het gebrek zichtbaar was voor het slachtoffer, dan wel dat het slachtoffer weet had van het gebrek. Dit zijn allemaal elementen die niet ter zake doen en de vermoede aansprakelijkheid niet opheffen. De kabel Bij een wijkfeest met kermisattracties is het normaal dat er allerlei nutsvoorzieningen aanwezig zijn. De aanwezigheid van kabels is derhalve op zich niet abnormaal. Wel is het normaal dat de gemeente er voor zou zorgen dat elk gevaar voorkomen wordt. Dat mevrouw Pladarms gevallen of gestruikeld is over de kabel, kan niet ernstig betwist worden, ook al wordt er pas later een verklaring afgelegd tegenover de politie en zijn de getuigen allen verwanten van het slachtoffer. Nu de kabel niet werd ingebed of afgedekt, kan er niet meer gesproken worden van een veilige structuur. Dat er geen andere ongevallen plaats hebben gevonden of jongere weggebruikers niet over de kabel zouden gevallen zijn, verandert hier niets aan.

6 6 NIEUWSBRIEF AUTO NR 4 APRIL 2012 KLUWER Ontkomen aan de aansprakelijkheid De gemeente is daarom aansprakelijk gesteld. Wat kan de bewaarder van de gebrekkige zaak wel doen om aan een integrale vergoedingsplicht te ontsnappen. Zeggen dat hij geen fout heeft begaan, lost niets op. Wel zou hij kunnen proberen te bewijzen dat de schade mee veroorzaakt is door (onder andere) de fout van het slachtoffer zelf. Elke voetganger moet immers zien waar hij zijn voeten zet en waakzaam zijn bij het volgen van de weg. Dit is zeker zo wanneer men een feestterrein betreedt waar men zich aan allerlei obstakels moet verwachten. Het struikelen/vallen over een dikke, zichtbare kabel had, mits de nodige voorzichtigheid in hoofde van mevrouw Pladarms, voorkomen kunnen worden. Met een normale aandacht zou de schade er niet (in dezelfde mate) geweest zijn. De rechtbank besluit dat beide aspecten in gelijke mate hebben bijgedragen tot de geleden schade zodat het slachtoffer slechts 50% van haar schadevergoeding kan claimen bij de gemeente. (Pol. Brugge, 30 maart 2009, RW , p. 1051) voertuig Car-pass niet waterdicht U kent ongetwijfeld het grappige televisiespotje van Car-pass met de man die ettelijke kilometers achteruit rijdt in de hoop zijn kilometerstand terug te draaien. Met het initiatief van de Car-pass wil de overheid fraude met de kilometerteller bestrijden. En toegegeven, het werkt. Toch is het systeem niet waterdicht. Met de wet van 11 juni 2004 wordt het wijzigen van de kilometerstand van een voertuig uitdrukkelijk strafbaar gesteld. De correctionele straf is niet mals. Een inbreuk wordt gesanctioneerd met een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en met een geldboete van 10 euro tot euro of met een van die straffen alleen. De regeling is van toepassing op personenwagens, lichte vrachtauto s, minibussen en kampeerwagens. Car-pass registreert kilometerstand Als controlemiddel bij uitstek wordt de Car-pass ingevoerd. Feitelijk gaat het om een document waarop de door vaklui en de instellingen voor automobielinspectie geregistreerde kilometerstanden worden verzameld. De per koninklijk besluit opgerichte VZW Car-pass levert de passen af. Deze pas is een verplicht document bij elke verkoop in België van een gebruikt voertuig. Op basis van een internetadvertentie koopt de heer Duts op 18 september 2009 een tweedehands Alfa Romeo Spider. De wagen werd een eerste keer gebruikt op 10 september De prijs bedraagt euro. Bij wijze van betaling ruilt hij zijn eigen BMW in. Bij de transactie wordt een geldig keuringsbewijs en een Car-pass meegeleverd. Deze geeft een kilometerstand aan van km.

7 KLUWER NIEUWSBRIEF AUTO NR 4 APRIL Al snel na de verkoop vertoont het voertuig diverse technische gebreken. Bij een grondig onderzoek van de wagen wordt een onderhoudsboekje in de koffer aangetroffen. Dit werd een laatste keer in 2002 ingevuld bij een kilometerstand van km. Dit maakt de heer Duts bijzonder argwanend. Hij surft naar de site waar hij de wagen op vond, en stelt tot zijn verbazing vast dat zijn BMW te koop wordt aangeboden met een alweer gemanipuleerde kilometerstand. Daarop contacteert de heer Duts de verkoper, de heer Smart, met het oog op een minnelijke ontbinding van de koop. Hij eist terugbetaling van de koopsom en de gemaakte kosten, voor een totaal van 7.846,62 euro. De heer Smart geeft echter niet thuis, zodat het tot een dagvaarding komt. Verkoop of ruil? Een aangestelde gerechtsdeskundige bevestigt de kilometerfraude. Omdat de vordering gesteund is op de principes van een koopovereenkomst, moet de rechter in eerste instantie nagaan of het om een koop dan wel een ruil gaat. Het onderscheid is van belang voor de schadevergoeding. Bij een ruil is bijvoorbeeld een vernietiging uit hoofde van benadeling niet mogelijk. De rechtbank van eerste aanleg hakt deze knoop snel door in een vonnis van 25 maart Het betreft wel degelijk een koop. Er is een overeenkomst en er is een opgave van het verkocht goed en de prijs. Vermits bij de koop de kilometerstand één van de doorslaggevende elementen was, wordt de hypothese van dwaling weerhouden. Bij een juiste kilometerstand is het duidelijk dat de heer Duts nooit zoveel zou hebben willen betalen. De koopovereenkomst wordt daarom vernietigd. Wist verkoper van kilometerfraude? Of er ook een recht is op een schadevergoeding voor de bijkomende kosten, hangt af van het feit of er ook bedrog is. Was de verkoper met andere woorden op de hoogte van de gemanipuleerde kilometerstand. Het is daarvoor niet noodzakelijk dat de heer Smart zelf de kilometerstand terugdraaide. Vermits de heer Smart in het verkeer na de koop op diverse leugens kon betrapt worden o.a. over het al dan niet vervangen van de distributieriem, is het voor de rechtbank snel duidelijk dat deze minstens op de hoogte moest geweest zijn van de kilometerfraude. De koopovereenkomst wordt daarom vernietigd wegens bedrog. Wees voorzicht bij de aankoop van tweedehands voertuig De hele vordering wordt evenwel niet toegekend. De heer Duts heeft immers een jaar met de Alfa gereden. Dit voordeel raamt de rechtbank op 750 euro. Van de koopsom moet dus maar terugbetaald worden. De andere kosten voor herstellingen en onderhoud, worden wel toegekend voor zover ze geen normaal onderhoud betreffen. De heer Smart moet euro betalen. Achteraf is het vonnis onuitvoerbaar gebleken. De verkoper van vreemde origine is immers met de noorderzon vertrekken. Bij het aankopen van een wagen via het internet blijft toch voorzichtigheid geboden. Voor importwagens is de historiek van de Carpass beperkt. (Rb. Antwerpen 25 maart 2011, niet gepubliceerd)

8 8 NIEUWSBRIEF AUTO NR 4 APRIL 2012 KLUWER omnium De natuur of eigen schuld Tegen de kracht van de natuur is geen verhaal. Bij schade helpt enkel een zaakschadeverzekering. Een omniumverzekering met andere woorden. En inderdaad, veel verzekeraars bieden een beperkte omnium aan die de schade veroorzaakt door de natuur vergoedt. Hagel is een mooi voorbeeld. Maar ook vallende rotsblokken en een aanrijding met dieren is vaak gedekt. Op 25 augustus 2002 doet zich te Rijkevorsel een ware stortvloed voor. Als gevolg hiervan loopt het geparkeerde voertuig van de heer Humide gedeeltelijk onder. Deze probeert het voertuig zelf te verplaatsen. Wanneer hij de motor probeert te starten, zuigt de motor water aan waardoor een motorpanne ontstaat. De herstelkosten bedragen 4.012,33 euro. Geen nood. De heer Humide heeft een beperkte omniumverzekering die schade door natuurkrachten vergoedt. De verzekeraar weigert echter elke vergoeding. Volgens de verzekeraar is de schade het gevolg van de eigen fout door de wagen te proberen starten, hoewel deze overstroomd was. De benadeelde laat het daar echter niet bij en daagt de verzekeraar voor de rechter. In eerste aanleg haalt hij zijn slag thuis. De verzekeraar wordt veroordeeld. Wel worden slechts moratoire intresten toegekend, vanaf de ingebrekestelling. De intresten zijn immers niet automatisch verschuldigd vanaf de datum van het schadeverwekkende feit. De verzekeraar tekent beroep aan zodat het hof van beroep zich moet buigen over de zaak. Volgens het Hof is het aan de heer Humide om aan te tonen dat de schade onder de dekking van de polis valt en er niet wordt door uitgesloten. In de polis worden de natuurkrachten beperkend opgesomd: overstroming, hagel, storm, steenslag, grondverschuiving, sneeuw- of ijsdruk, lawine of enig andere natuurkracht. Motor had geen schade voor het starten De verzekeraar aanvaardt dat de lokale overstroming onder het begrip natuurkracht valt. Hij betwist wel dat deze overstroming de schade heeft veroorzaakt. Uit geen enkel element blijkt dat de motor al geblokkeerd was voor de heer Humide instapte. De wagen reed nog over een halve meter vooruit alvorens stil te vallen. De motor blokkeerde pas omdat water werd aangezogen door de luchtinlaat die zich op een hoogte van 25 cm bevond. In een arrest van 4 oktober 2005 wordt de eerste uitspraak hervormd. De heer Humide ziet zijn vordering afgewezen. (Antwerpen 4 oktober 2005, niet gepubliceerd) Redactieraad: Johan De Wit, Kathleen Kengen, Peter Vanheusden, Tom Vanwambeke, Paul Winters. Eindredactie: Erik Roelants, nieuwsbrief.auto@wkb.be. De redactie streeft naar betrouwbaarheid van de gepubliceerde informatie, waarvoor ze echter niet aansprakelijk kan worden gesteld. De namen die in de artikels vermeld worden, zijn fictief. Enige overeenstemming met reële personen of zaken is niet intentioneel en berust louter op toeval. De nieuwsbrief Nieuwsbrief Auto is een uitgave van Kluwer Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk, Ragheno Business Park, Motstraat 30, B-2800 Mechelen. Kluwer klantenservice: tel (gratis oproep) (vanuit het buitenland), fax , info@kluwer.be Wolters Kluwer Belgium NV. Behoudens de uitdrukkelijk bij wet bepaalde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze ook, zonder de uitdrukkelijke voorafgaande en schriftelijke toestemming van de uitgever.

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 #vvsgbwcongres Aansprakelijkheid van zonepersoneel Geert Vandenwijngaert #vvsgbwcongres De aansprakelijkheid van en voor de personeelsleden

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 SEPTEMBER 2011 C.10.0242.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0242.F AXA BELGIUM nv, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. MERCATOR VERZEKERINGEN nv, 2. ETHIAS nv.

Nadere informatie

AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER

AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER AANSPRAKELIJKHEID Inhoud 1. De vergoeding van de zwakke weggebruiker. 2. De aansprakelijkheid van en voor de leerlingen. 3. De verzekering van leerlingen en leerkrachten.

Nadere informatie

WAM. inhoud. Geen betrokkenheid van een geparkeerde wagen

WAM. inhoud. Geen betrokkenheid van een geparkeerde wagen december 2013 nr. 11 Jaargang 21 Maandelijks Verschijnt niet in juli Afgiftekantoor Antwerpen X P309280 inhoud WAM Geen betrokkenheid van een geparkeerde wagen 1 aansprakelijkheid Spiegeltje, spiegeltje

Nadere informatie

Eindelijk, De BA Max Aangeboden voor het leven aan alle goede bestuurders 1!

Eindelijk, De BA Max Aangeboden voor het leven aan alle goede bestuurders 1! De BA Max Aangeboden voor het leven aan alle goede bestuurders 1! Eindelijk, wordt de goede bestuurder vergoed voor zijn kwetsuren door zijn verzekering B.A. Auto! Eén bestuurder op twee denkt dat zijn

Nadere informatie

Eindelijk, De BA Max Aangeboden voor het leven aan alle goede bestuurders 1!

Eindelijk, De BA Max Aangeboden voor het leven aan alle goede bestuurders 1! De BA Max Aangeboden voor het leven aan alle goede bestuurders 1! Eindelijk, wordt de goede bestuurder vergoed voor zijn kwetsuren door zijn verzekering B.A. Auto! De BA Max Aangeboden voor het leven aan

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 129 d.d. 17 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 129 d.d. 17 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 129 d.d. 17 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting De auto van Consument is beschadigd geraakt

Nadere informatie

Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband

Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband Prof. dr. Alois VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen 1 BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID EN STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID A. Begrip burgerlijke

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID IN SCHOOLVERBAND. Prof. dr. Aloïs VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID IN SCHOOLVERBAND. Prof. dr. Aloïs VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID IN SCHOOLVERBAND Prof. dr. Aloïs VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen INHOUD I. De begrippen burgerlijke aansprakelijkheid en strafrechtelijke II. Twee concrete

Nadere informatie

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar Polis 30 504 345 Bijzondere Voorwaarden : Verzekeringsnemer : Doel van de polis Het verzekeren van de doelgroep-medewerkers (hierna verzekerde(n) genoemd) die een individuele overeenkomst hebben ondertekend

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 050.01 ingediend door: hierna te noemen 'klaagster, tegen: hierna te noemen verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

Samenvatting. Volledige tekst. Het Hof van Beroep, zitting houdende op 27 maart te Antwerpen, 15 e kamer

Samenvatting. Volledige tekst. Het Hof van Beroep, zitting houdende op 27 maart te Antwerpen, 15 e kamer Samenvatting 1. Artikel 89 5 van de Wet op de Landverzekeringsovereenkomst staat niet in de weg dat de verzekeraar aan de benadeelde(n) die hun rechtstreeks vorderingsrecht uitoefenen, een exceptie, nietigheid

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 Instantie Datum uitspraak 02-09-2015 Datum publicatie 18-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 3818581 UC EXPL 15-1353

Nadere informatie

De juiste waarborgen voor uw persoonlijke situatie. Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA)

De juiste waarborgen voor uw persoonlijke situatie. Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) De juiste waarborgen voor uw persoonlijke situatie Het is niet altijd makkelijk om te beslissen welke waarborgen u nodig hebt om uw voertuig en uzelf goed te verzekeren. Deze wegwijzer kan u daarbij helpen:

Nadere informatie

DK220 Bijzondere Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

DK220 Bijzondere Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen DK220 Bijzondere Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Deze voorwaarden vormen één geheel met de Algemene Voorwaarden. Woorden welke cursief geschreven zijn, worden nader beschreven

Nadere informatie

FAQ car-pass. 1. Wat is een car-pass?

FAQ car-pass. 1. Wat is een car-pass? FAQ car-pass 1. Wat is een car-pass? 2. Wanneer wordt de car-pass gebruikt? 3. Moet een ander verkoopsdocument worden opgemaakt bij de verkoop van een tweedehandswagen? 4. Wat zijn de gevolgen als er geen

Nadere informatie

Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar. Autoverzekeringen. In alle zekerheid de weg op!

Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar. Autoverzekeringen. In alle zekerheid de weg op! Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar Autoverzekeringen In alle zekerheid de weg op! In onze mobiele wereld neemt de auto een belangrijke plaats in. Samen met uw familie maakt u er dan ook vaak gebruik

Nadere informatie

Uw motorfiets is meer dan een vervoermiddel voor u. Het is een passie, een levensstijl... Daarom wilt u hem ook zo goed mogelijk beschermen.

Uw motorfiets is meer dan een vervoermiddel voor u. Het is een passie, een levensstijl... Daarom wilt u hem ook zo goed mogelijk beschermen. Uw motorfiets is meer dan een vervoermiddel voor u. Het is een passie, een levensstijl... Daarom wilt u hem ook zo goed mogelijk beschermen. Kies voor een volledige bescherming op maat, uniek in België.

Nadere informatie

gordel aan, helm op met een gerust gemoed de baan op

gordel aan, helm op met een gerust gemoed de baan op auto- & motorverzekering gordel aan, helm op met een gerust gemoed de baan op veiligheid van de bestuurder Waarom draagt u uw veiligheidsgordel of uw motorhelm? Omdat u zich bewust bent van de gevolgen

Nadere informatie

Top Omnium. Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen!

Top Omnium. Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen! Top Omnium Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen! Top Omnium is een verzekeringsproduct van AG Insurance. Het betreft een verzekeringscontract voor een duur van één jaar, stilzwijgend verlengd voor

Nadere informatie

Knelpuntboekingen toegelicht De 30 meest gestelde praktijkvragen

Knelpuntboekingen toegelicht De 30 meest gestelde praktijkvragen Knelpuntboekingen toegelicht De 30 meest gestelde praktijkvragen Leen De Boitselier, Irene Timmermans, Peter Verschelden Moore Stephens Verschelden Ragheno Business Park, Motstraat 30, 2800 Mechelen tel.

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 35/2012 van 8 maart 2012 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 35/2012 van 8 maart 2012 A R R E S T Rolnummer 5127 Arrest nr. 35/2012 van 8 maart 2012 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 29bis van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Mr. Bert Kabel (1) Inleiding In het hedendaagse verkeer komt het regelmatig voor dat verkeersdeelnemers elkaar geen voorrang verlenen. Gelukkig

Nadere informatie

TOP OMNIUM. Kies de beste omnium voor uw nieuwe wagen! Spaar en behaal maximaal fiscaal voordeel. www.aginsurance.be

TOP OMNIUM. Kies de beste omnium voor uw nieuwe wagen! Spaar en behaal maximaal fiscaal voordeel. www.aginsurance.be TOP OMNIUM Kies de beste omnium voor uw nieuwe wagen! Spaar en behaal maximaal fiscaal voordeel www.aginsurance.be Met Top Omnium kiest u de beste bescherming voor uw nieuwe wagen Uw verplichte verzekering

Nadere informatie

WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT

WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT I. Autoverzekeringen a) BA-verzekering In België is men verplicht een BA-verzekering (of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten

Nadere informatie

A t u o t o s s v a v n a n m e m e e r e r d a d n a n 1 0 1 0 j a j a a r a r toch pechverhelping.

A t u o t o s s v a v n a n m e m e e r e r d a d n a n 1 0 1 0 j a j a a r a r toch pechverhelping. Inhoudsopgave Auto s van meer dan 10 jaar toch pechverhelping. We komen in de maanden dat vriesweer wordt aangekondigd en waarbij motorpech realiteit is. Dit is zeker het geval met wagens die al enkele

Nadere informatie

TOP OMNIUM. Kies de beste omnium voor uw nieuwe wagen! Spaar en behaal maximaal fiscaal voordeel. www.aginsurance.be

TOP OMNIUM. Kies de beste omnium voor uw nieuwe wagen! Spaar en behaal maximaal fiscaal voordeel. www.aginsurance.be TOP OMNIUM Kies de beste omnium voor uw nieuwe wagen! Spaar en behaal maximaal fiscaal voordeel www.aginsurance.be Met Top Omnium kiest u de beste bescherming voor uw nieuwe wagen Uw verplichte verzekering

Nadere informatie

Top Omnium. Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen!

Top Omnium. Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen! Top Omnium Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen! Met Top Omnium kiest u de volledige bescherming voor uw nieuwe wagen Uw verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Met voorbijgaan aan hetgeen anders in de verzekerings voorwaarden mocht zijn bepaald, wordt deze verzekering

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 JANAUARI 2012 C.11.0318.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0318.N AXA BELGIUM nv, met zetel te 1170 Watermaal-Bosvoorde, Vorstlaan 25, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2015:738

ECLI:NL:GHSHE:2015:738 ECLI:NL:GHSHE:2015:738 Instantie Datum uitspraak 09-03-2015 Datum publicatie 09-03-2015 Gerechtshof 's-hertogenbosch Zaaknummer 20-003525-14 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2008:BC6472

ECLI:NL:RBUTR:2008:BC6472 ECLI:NL:RBUTR:2008:BC6472 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 01-02-2008 Datum publicatie 12-03-2008 Zaaknummer 16-604030-07 Rechtsgebieden Strafrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - meervoudig

Nadere informatie

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto Voorwaardenblad 301-93 Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Artikel 65-10.1504 Datum

Nadere informatie

Top Omnium. Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen!

Top Omnium. Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen! Top Omnium Volledige bescherming voor uw nieuwe wagen! Met Top Omnium kiest u de volledige bescherming voor uw nieuwe wagen Uw verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 OKTOBER 2008 C.07.0130.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0130.N FB VERZEKERINGEN, naamloze vennootschap, met zetel te 1000 Brussel, Emile Jacqmainlaan 53, eiseres, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Dit wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 30 juni 2011. Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 OKTOBER 2009 C.08.0200.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0200.F FORTIS INSURANCE BELGIUM, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. D. I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 DECEMBER 2010 P.10.0213.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.10.0213.N G. R. burgerlijke partij, eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen T.

Nadere informatie

VIVIUM Auto. Zorgeloos op weg met de 5 sterren autoverzekering. De autoverzekering die u een échte oplossing biedt bij een ongeval.

VIVIUM Auto. Zorgeloos op weg met de 5 sterren autoverzekering. De autoverzekering die u een échte oplossing biedt bij een ongeval. VIVIUM Auto Zorgeloos op weg met de 5 sterren autoverzekering De autoverzekering die u een échte oplossing biedt bij een ongeval. 1. U kunt met een gerust hart uw wagen toevertrouwen aan een specialist

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T Rolnummer 5297 Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 38, 5, van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 DECEMBER 2013 P.13.0980.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.13.0980.N A M Y L V, beklaagde, eiser, met als raadsman mr. Cavit Yurt, advocaat bij de balie te Brussel. I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

Prioritaire voertuigen

Prioritaire voertuigen Prioritaire voertuigen Wat doet de politierechtbank ermee? Kathleen Stinckens Rechter in de politierechtbank Leuven Inleiding Zonder ongeval Met ongeval Voor de burgerlijke rechtbank Voor de strafrechtbank

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. W.H.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. W.H. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-560 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Klacht ontvangen op : 17 juli 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND ALGEMENE DEFINITIES Verzekeringsnemer Verzekerde Verzekeraar Contract Schadegeval De natuurlijke of rechtspersoon die het contract sluit, verder u genoemd. Iedere persoon die beroep kan doen op de waarborgen,

Nadere informatie

Wat u moet weten van de nieuwe VLAREM-trein 2012. Luc VANDEKERKHOVE

Wat u moet weten van de nieuwe VLAREM-trein 2012. Luc VANDEKERKHOVE Wat u moet weten van de nieuwe VLAREM-trein 2012 Luc VANDEKERKHOVE 2 oktober 2013 Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk 2013 Wolters Kluwer Belgium NV Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 maart 2004 C.03.0037.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.03.0037.F.- BELGISCHE STAAT, minister van Landsverdediging, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen L. K., Mr.

Nadere informatie

Rolnummer 4995. Arrest nr. 86/2011 van 18 mei 2011 A R R E S T

Rolnummer 4995. Arrest nr. 86/2011 van 18 mei 2011 A R R E S T Rolnummer 4995 Arrest nr. 86/2011 van 18 mei 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 29bis van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Bent u Elit3-cliënt bij Fidea? Lees dan verder wat de tijdelijke BOB-waarborg voor u kan betekenen.

Bent u Elit3-cliënt bij Fidea? Lees dan verder wat de tijdelijke BOB-waarborg voor u kan betekenen. 24 november 2017 Deze FAQ is louter ter informatie en houdt geen enkele contractuele verbintenis in. Voor de exacte modaliteiten verwijzen wij naar de Bijzondere of Algemene Voorwaarden. 1. Mijn verzekeringsbemiddelaar

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 070.00 ingediend door: hierna te noemen klager`, tegen: hierna te noemen 'verzekeraar. De Raad van Toezicht Verzekeringen heeft

Nadere informatie

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Met voorbijgaan aan hetgeen anders in de verzekerings voorwaarden mocht zijn bepaald, wordt deze verzeke

Nadere informatie

Rolnummer 2652. Arrest nr. 86/2003 van 11 juni 2003 A R R E S T

Rolnummer 2652. Arrest nr. 86/2003 van 11 juni 2003 A R R E S T Rolnummer 2652 Arrest nr. 86/2003 van 11 juni 2003 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 4, 1, van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2017-232 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris) Klacht ontvangen op : 30 juni 2016 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2016:665

ECLI:NL:RBROT:2016:665 ECLI:NL:RBROT:2016:665 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 20012016 Datum publicatie 28012016 Zaaknummer C/10/473480 / HA ZA 15333 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

: Onderlinge Verzekeringmaatschappij 'SOM' U.A., gevestigd te De Meern, verder te noemen Verzekeraar

: Onderlinge Verzekeringmaatschappij 'SOM' U.A., gevestigd te De Meern, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-164 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, mr. B.F. Keulen en drs. W. Dullemond, leden en mr. R.G. de Kruif, secretaris) Klacht ontvangen op

Nadere informatie

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie.

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie. Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk Federale Overheidsdienst Justitie U bent gedagvaard >voor de politierechtbank >voor de correctionele

Nadere informatie

POLIS EVENEMENTEN. Doelgroep

POLIS EVENEMENTEN. Doelgroep Doelgroep Deze polis is bestemd voor evenementen met een tijdelijk karakter waarvan de organisatie niet tot de bedrijfsactiviteit van de organisator behoort. Met deze polis richten wij ons dus vooral tot

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN!! WWW.VERKOOPMIJNAUTO.BE WWW.DEALERAANKOOP.BE INHOUDSOPGAVE Art. 1 Definities begrippen Art. 2 Identiteit van de ondernemer Art. 3 Toepasselijkheid Art. 4 De openbare veiling Art.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JUNI 2015 C.14.0403.N C.14.0474.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.14.0403.N VLAAMSE VERVOERMAATSCHAPPIJ DE LIJN, met zetel te 2800 Mechelen, Motstraat 20, eiseres, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST

OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST OPZEGGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ISBN 978-90-4653-621-6 D/2011/2664/488 BP/R_P-BI11063 Verantwoordelijke uitgever : Hans Suijkerbuijk Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen Telefoon: 0800-14500

Nadere informatie

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5855 Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 13, tweede lid, van de wet van 3 juli 1967 betreffende preventie van of de schadevergoeding

Nadere informatie

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijfsmotorrijtuig

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijfsmotorrijtuig Voorwaardenblad 321-94 Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijfsmotorrijtuig Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Artikel 264-20.1504

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-123 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. van Pelt, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-123 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. van Pelt, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-123 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. van Pelt, secretaris) Klacht ontvangen op : 12 augustus 2015 Ingesteld door : Consument Tegen

Nadere informatie

Dimona of de onmiddellijke aangifte van tewerkstelling

Dimona of de onmiddellijke aangifte van tewerkstelling Dimona of de onmiddellijke aangifte van tewerkstelling Philip BRAEKMANS Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Sociale Praktijkstudies nr. 11001 Stof bijgehouden tot 1 oktober

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 25/2014 van 6 februari 2014 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 25/2014 van 6 februari 2014 A R R E S T Rolnummer 5615 Arrest nr. 25/2014 van 6 februari 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 29bis, 1, tweede lid, van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

5 raadgevingen van. De Car-Pass staat garant voor de juiste kilometerstand. www.car-pass.be

5 raadgevingen van. De Car-Pass staat garant voor de juiste kilometerstand. www.car-pass.be 5 raadgevingen van De Car-Pass staat garant voor de juiste kilometerstand. www.car-pass.be 1. Check de kilometerstand op de factuur of het keuringsbewijs. Ga je met de auto of een lichte bestelwagen naar

Nadere informatie

4. Uw extra troef: Turbo Bonus, in een hogere versnelling naar de laagste bonusmalusgraad! Bonus-Malus -2 uniek en voor het leven!

4. Uw extra troef: Turbo Bonus, in een hogere versnelling naar de laagste bonusmalusgraad! Bonus-Malus -2 uniek en voor het leven! 4. Uw extra troef: Turbo Bonus, in een hogere versnelling naar de laagste bonusmalusgraad! Met Turbo Bonus tellen ongevallen van meer dan 5 jaar geleden niet meer mee voor de berekening van de bonus-malusgraad.

Nadere informatie

U hebt de laagste Bonus-Malus? Ontdek uw exclusieve voordelen voor het leven!

U hebt de laagste Bonus-Malus? Ontdek uw exclusieve voordelen voor het leven! U hebt de laagste Bonus-Malus? Ontdek uw exclusieve voordelen voor het leven! U rijdt al jaren zonder ongeval in fout? U hebt een verantwoordelijke rijstijl? Kortom u bent een goede bestuurder? Dan doen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 APRIL 2018 C.17.0578.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.17.0578.N 1. BALOISE BELGIUM nv, met zetel te 2600 Antwerpen (Berchem), Posthofbrug 16, 2. AG INSURANCE nv, met zetel te 1000 Brussel,

Nadere informatie

29/01/2015. Wie verzekeren wij? Wat verzekeren wij? Lichamelijke ongevallen

29/01/2015. Wie verzekeren wij? Wat verzekeren wij? Lichamelijke ongevallen DAG VAN DE OPVOEDER KORTRIJK 03 februari 2015 Een volledig verzekeringsdossier B.A. Uitbating School en Ongevallen B.A. Bestuurders Rechtsbijstand Arbeidsongevallen en Gemeen Recht Uw school Alle Bouwplaats

Nadere informatie

Rolnummer 4834. Arrest nr. 78/2010 van 23 juni 2010 A R R E S T

Rolnummer 4834. Arrest nr. 78/2010 van 23 juni 2010 A R R E S T Rolnummer 4834 Arrest nr. 78/2010 van 23 juni 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen over artikel 162bis van het Wetboek van strafvordering, zoals ingevoegd bij artikel 9 van de wet van 21 april

Nadere informatie

Gewestelijke dienst. a) Naam en voornaam:...

Gewestelijke dienst. a) Naam en voornaam:... Gewestelijke dienst Ongevalsaangifte Artikel 36, 2 en 3 gecoördineerde wet van 4.7.94 Art. 24 K.B. van 3.7.96 Identificatie van de gerechtigde a) Naam en voornaam:... b) Inschrijvingsnummer bij de gewestelijke

Nadere informatie

Verzekering Motorrijtuigen

Verzekering Motorrijtuigen Verzekering Motorrijtuigen Informatiedocument over het verzekeringsproduct KBC Verzekeringen NV- België - onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014. KBC Verzekeringen KBC-Polis voor Uw Voertuig

Nadere informatie

FIDEA LICHTE VRACHTWAGEN

FIDEA LICHTE VRACHTWAGEN FIDEA LICHTE VRACHTWAGEN - Fidea Lichte Vrachtwagen Het verkeer wordt dag na dag drukker en uiteraard doet u er alles aan om uzelf en uw dierbaren zo veilig mogelijk te vervoeren, maar soms loopt het toch

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van bestuurders en zaakvoerders

Aansprakelijkheid van bestuurders en zaakvoerders Aansprakelijkheid van bestuurders en zaakvoerders Peter VERSCHELDEN Accountant Moore Stephens Verschelden, Accountants en Belastingconsulenten Bedrijfsrevisor Moore Stephens Verschelden, Bedrijfsrevisoren

Nadere informatie

Opgelet! Onder meer schade aan het verzekerde voertuig of de door het verzekerde voertuig vervoerde goederen, is niet verzekerd.

Opgelet! Onder meer schade aan het verzekerde voertuig of de door het verzekerde voertuig vervoerde goederen, is niet verzekerd. FIDEA MOTORFIETS - Fidea Motorfiets Het verkeer wordt dag na dag drukker en uiteraard doet u er alles aan om uzelf en uw dierbaren zo veilig mogelijk te vervoeren, maar soms loopt het toch fout. En dan

Nadere informatie

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer?

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? www.wbf.nl Waarborgfonds kan uitkomst bieden Het kan iedereen overkomen: u wordt aangereden door een motorvoertuig dat onbekend is (omdat de dader is

Nadere informatie

Carpass Veelgestelde vragen

Carpass Veelgestelde vragen Carpass Veelgestelde vragen 1. Wat is een carpass?... 2 2. Wanneer moet een carpass worden afgeleverd?... 2 3. Moet er een ander verkoopdocument worden opgesteld bij de verkoop van een tweedehandsvoertuig?...

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 7 juni 2017

PERSBERICHT Brussel, 7 juni 2017 PERSBERICHT Brussel, 7 juni 2017 Verkeersongevallen 2016 in detail: oorzaken, leeftijd, & type weggebruiker, plaats & tijd ongeval De Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium publiceert vandaag

Nadere informatie

uw autoverzekering op maat

uw autoverzekering op maat uw autoverzekering op maat Bij AXA stellen we u geen gewone autoverzekering voor, we bieden u een autoverzekering die op u persoonlijk is afgestemd. Sinds hoeveel jaar hebt u uw rijbewijs? Wanneer had

Nadere informatie

N.V. Univé Schade, gevestigd te Assen, hierna te noemen Aangeslotene.

N.V. Univé Schade, gevestigd te Assen, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-233 d.d. 6 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mevrouw mr. I.M.L. Venker, secretaris) Samenvatting Consument en Aangeslotene hebben

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 APRIL 2009 C.08.0269.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0269.N N. T., eiser, toegelaten tot het voordeel van de kosteloze rechtspleging bij beslissing van het bureau voor rechtsbijstand

Nadere informatie

Informatiefiche. Verantwoordelijkheid van de bevoegde persoon

Informatiefiche. Verantwoordelijkheid van de bevoegde persoon Informatiefiche Verantwoordelijkheid van de bevoegde persoon VERANTWOORDELIJKHEID Een (ernstig) arbeidsongeval leidt zowel tot strafrechtelijke verantwoordelijkheid als burgerlijke aansprakelijkheid Strafrechtelijke

Nadere informatie

Wat is een onmiddellijke inning?... 2. Wat is een minnelijke schikking?... 2

Wat is een onmiddellijke inning?... 2. Wat is een minnelijke schikking?... 2 Inhoudsopgave Wat is een onmiddellijke inning?... 2 Wat is een minnelijke schikking?... 2 Wat is een voorstel tot Verval van de Strafvordering door Betaling van een Geldsom of VSBG?... 2 In welke zaken

Nadere informatie

JAGUAR INSURANCE NIEMAND GEEFT MEER OM UW JAGUAR DAN JAGUAR INSURANCE THE ART OF PERFORMANCE

JAGUAR INSURANCE NIEMAND GEEFT MEER OM UW JAGUAR DAN JAGUAR INSURANCE THE ART OF PERFORMANCE NIEMAND GEEFT MEER OM UW JAGUAR DAN THE ART OF PERFORMANCE OVERZICHT VAN DE EXCLUSIEVE VOORDELEN VAN Gefeliciteerd, u hebt gekozen voor een stijlvolle, degelijke en betrouwbare Jaguar waarop u in alle

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Pack CarSharing

Algemene Voorwaarden. Pack CarSharing Algemene Voorwaarden Pack CarSharing 0079-8285130N-16122017 AG Insurance nv E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel RPR Brussel BTW BE 0404.494.849 www.aginsurance.be Tel. +32(0)2 664 81 11 Fax +32(0)2 664

Nadere informatie

Verantwoord op de weg met de Bromfietsverzekering van Univé

Verantwoord op de weg met de Bromfietsverzekering van Univé Univé Bromfietsverzekering Univé, een betrokken vereniging Lid zijn is z n geld meer dan waard Univé Verzekeringen werkt als een vereniging zonder winstoogmerk. We helpen onze leden met schade-, zorg-

Nadere informatie

Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: Zitting van:

Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: Zitting van: Nummer: Rep. nr.: 2009/ Zitting van: 18 maart 2009 Eindarrest 2008/PR/10 Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen:

Nadere informatie

Rolnummers 4767 en 4788. Arrest nr. 53/2010 van 6 mei 2010 A R R E S T

Rolnummers 4767 en 4788. Arrest nr. 53/2010 van 6 mei 2010 A R R E S T Rolnummers 4767 en 4788 Arrest nr. 53/2010 van 6 mei 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen over artikel 162bis van het Wetboek van strafvordering, zoals ingevoegd bij artikel 9 van de wet van

Nadere informatie

TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) UITSPRAAK in de zaak nr. [nummer] mevrouw [naam klaagster], hierna te noemen klaagster,

TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) UITSPRAAK in de zaak nr. [nummer] mevrouw [naam klaagster], hierna te noemen klaagster, TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) UITSPRAAK 18-015 in de zaak nr. [nummer] ingediend door: met betrekking tot: mevrouw [naam klaagster], hierna te noemen klaagster, [naam aangeslotene

Nadere informatie

ECLI:NL:GHLEE:2011:BP4388

ECLI:NL:GHLEE:2011:BP4388 ECLI:NL:GHLEE:2011:BP4388 Instantie Datum uitspraak 10-02-2011 Datum publicatie 14-02-2011 Gerechtshof Leeuwarden Zaaknummer 24-001943-10 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Strafrecht

Nadere informatie

UITLEENOVEREENKOMST CARAVAN

UITLEENOVEREENKOMST CARAVAN UITLEENOVEREENKOMST CARAVAN Overeenkomst voor het ontlenen van de caravan eigendom van Jeugd Rode Kruis vzw tussen: Jeugd Rode Kruis vzw, met maatschappelijke zetel te Motstraat 40, 2800 Mechelen, vertegenwoordigd

Nadere informatie

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN De Polis Handel en diensten beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn beroepsleven. De verzekering is bestemd voor kleinhandelszaken. Verzekeringen Wat kan

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-521 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, terwijl mr. R.A. Blom, secretaris) Klacht ontvangen op : 2 januari 2018 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 OKTOBER 2012 P.12.0423.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.0423.N I D P O R, beklaagde, eiser, met als raadsman mr. Tom Van Bockstaele, advocaat bij de balie te Oudenaarde, tegen Y B, burgerlijke

Nadere informatie

KBC-ONGEVALLENVERZEKERING

KBC-ONGEVALLENVERZEKERING KBC-ONGEVALLENVERZEKERING De KBC-Ongevallenverzekering biedt de verzekerden financiële bescherming wanneer zij het slachtoffer worden van een ongeval. Elke privé-persoon die geen zelfstandige activiteit

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSGR:2003:AI1012

ECLI:NL:GHSGR:2003:AI1012 ECLI:NL:GHSGR:2003:AI1012 Instantie Datum uitspraak 11-06-2003 Datum publicatie 12-08-2003 Zaaknummer 2200326602 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 's-gravenhage

Nadere informatie

FABU informatiefiche, de waarborgen en bijzonderheden in een contract auto, moto, bromfiets, lichte vrachtwagen, vrachtwagen,

FABU informatiefiche, de waarborgen en bijzonderheden in een contract auto, moto, bromfiets, lichte vrachtwagen, vrachtwagen, Waarborg Burgerlijke aansprakelijkheid Bestuurdersverzekering Globale verkeersongevallen Pechbijstand Beperkt gebruik Beschrijving Schade aan derden, zowel de lichamelijke als de stoffelijke schade. Verplichte

Nadere informatie

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE HASSELT VAN 15 DECEMBER 2015

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE HASSELT VAN 15 DECEMBER 2015 RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE HASSELT VAN 15 DECEMBER 2015 INZAKE HET OPENBAAR MINISTERIE BURGERLIJKE PARTIJEN Vlaamse Vervoersmaatschappij ( ) openbare instelling onder de vorm van een NV, met ondernemingsnummer

Nadere informatie