Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF proef Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens September Nummer 4 In juli 2008 startte de grootschalige praktijkproef Anti-ongevalsystemen, waarbij verschillende antiongevalsystemen en een registratiesysteem worden getest. Doelen van het project Anti-ongevalsystemen (AOS) zijn: verminderen van het aantal ongevallen met vrachtwagens; inzicht krijgen in het effect op de doorstroming; in kaart brengen van de effectiviteit van de verschillende anti-ongevalsystemen. De proef is één van de ruim 60 projecten van Fileaanpak op de korte termijn (FileProof) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. FileProof heeft als doel heeft de bereikbaarheid te vergroten en de doorstroming van het verkeer verbeteren. In dit nummer blikken we alvast vooruit naar het afsluitende congres Rij veilig, vervoer groen in september, informeren wij u onder andere over de afrondingsfase van het project, de data-analyse, wat u na afloop met de anti-ongevalsystemen kunt doen en geven wij u een terugblik op de ondernemersbijeenkomsten in mei en juni. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de artikelen of heeft u ervaring met de anti-ongevalsystemen die u met ons wilt delen, dan kunt u contact opnemen met Esther de Waard (dewaard@connekt.nl) of met Anja Klaver (anja.klaver@rws.nl). Connekt-congres Rij veilig, vervoer groen op Kom op ook naar het Connekt-congres Rij veilig, vervoer groen in Amersfoort. Bepaal wat u zelf kunt doen op het gebied van veilig en duurzaam vervoeren en laat u inspireren door diverse praktijkervaringen en innovaties in de logistiek. Het congres vindt plaats op in de Rijtuigenloods in Amersfoort en is een initiatief van de Connekt-programma s Duurzame Logistiek en Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto s. Op Dag van de Duurzaamheid - laten bedrijven, overheden én kennisinstellingen zien dat veilig rijden en duurzaam vervoeren loont.

2 Achtereenvolgens zullen er op de dag een inlooplunch, een informatiemarkt met demonstraties, plenaire presentaties, diverse workshops, een plenaire afsluiting, en een networkborrel met informatiemarkt worden gehouden. Bij de workshops kunt u kiezen uit actuele onderwerpen als trends en toekomst, veranderingen in de supply chain, emissiemeting, brandstofbesparing, stedelijke bereikbaarheid, voertuigtechnologie en de chauffeur in de sleutelrol. Ook kunt u zich laten inspireren op de informatiemarkt over efficiënt en groen vervoeren, brandstofbesparing, emissiemeting, rijtaakondersteuning in het voertuig, opleidingen etc. Deelname aan het congres is gratis. Meer dan 400 mensen hebben zich inmiddels al aangemeld voor het congres. Wilt u ook deelnemen, meld u zich dan aan via de site Afrondingsfase Eind juni zijn de metingen in de proef Anti-ongevalsystemen (AOS) voor vrachtauto s geëindigd. Gedurende acht maanden zijn vrachtwagens gevolgd op Nederlandse autosnelwegen. Via een ingebouwd registratiesysteem zijn alle data per voertuig vastgelegd. De geregistreerde data geven niet alleen inzicht in de werking van de verschillende systemen maar ook hoe de chauffeur hierop reageert. De proef bevindt zich momenteel in de afrondingsfase. Onderzoekers werken hard aan de analyse van de vergaarde data van de vrachtauto s. Voor alle systemen wordt beoordeeld hoe effectief de waarschuwingen zijn, hoe effectief de bestuurder op de waarschuwingen reageert en wat de effecten zijn op de verkeersveiligheid en de doorstroming. Daarnaast zijn de deelnemende bedrijven en hun chauffeurs bevraagd over hun ervaringen met de geteste systemen. De resultaten zullen bekend worden gemaakt tijdens het Connekt-congres op Gezien de unieke scope van de AOS-proef is er internationaal veel vraag naar de resultaten. Op het 16e ITS (Intelligent Transport Systems) wereldcongres in Stockholm eind september treft u het projectteam in het Nederlandse paviljoen en zullen er presentaties over de AOS-proef worden gegeven.

3 AOS-Mobileye uitbreiden of anders instellen na de proef? Input voor het AOS-praktijkproef is onder andere gegenereerd met de Mobileye van Clifford Electronics. Deze systemen zijn onder te verdelen in: AWS-4000 (Headway Monitoring & Warning en Forward Collision Warning); AWS-2000 (Lane Departure Warning); AWS-1000AWS-2000REF (stil referentiesysteem zonder melding aan de chauffeur). De Mobileye van Clifford bestaat uit een hightech camera die gemonteerd is achter de voorruit. Het systeem meet en detecteert afstanden tot wegmarkering en voertuigen en waarschuwt voor mogelijk gevaarlijke situaties. De ingebouwde systemen (Headway Monitoring & Warning/Forward Collision Warning en Lane Departure Warning) kunnen na afloop van het AOSproject worden uitgebreid naar een vollediger pakket, apparatuur kan worden vervangen, of flexibel worden ingesteld. In overleg met de fleet manager kunnen na afloop van het project, de gefixeerde waardes van de systemen flexibeler worden ingesteld. Of bijvoorbeeld bij Lane Departure Warning wel en bij Forward Collision Warning niet. Waarschuwingsignalen kunnen ook worden aangepast. Zo kan er volumematig wat aan het geluid gedaan worden, zodat de piep als minder irritant ervaren wordt. Omdat de systemen het eigendom zijn geworden van de transporteurs, kunnen gebruikers de systemen laten upgraden, bijstellen of uit laten breiden. Zo kan de AWS-4000 uitgebreid worden met Lane Departure Warning, de AWS-2000 uitgebreid met Forward Collision Warning en de AWS-1000 kan worden uitgebreid van een stil systeem naar volledig AWS-4000 systeem inclusief waarschuwingssysteem voor de chauffeur. Voor alle mogelijkheden kunnen belangstellenden contact opnemen met Jeroen Schutz van Clifford Electronics op tel of via Black Box Feed Back van CarrierWeb Begin 2008 werd CarrierWeb benaderd om deel te nemen aan het AOS-project om samen met andere gerenommeerde instellingen en bedrijven een bijdrage te leveren aan de verbetering van veiligheid op de weg. Voor het AOS-project is de reeds bestaande CarrierWeb Performance Module uitgebreid. Deze module is gebaseerd op data die CarrierWeb rechtstreeks uit de CANbus (= Motor Management) van een voertuig leest en presenteert op haar Web Portal. Voor het AOS-project is de frequentie van het analyseren van de CANbus data verhoogd (van 1 x per uur naar 1 x per 2 minuten) en is de gebruiker interface op de boordcomputer aangepast. Safe distance Short distance Dangerous distance

4 Met het Black Box Feed Back-systeem krijgt de chauffeur op zijn boordcomputer een overzicht van zijn actuele en historische prestaties (ten opzichte van zijn collega s) over: Snelheidsschommelingen Harde remmingen Gebruik Cruise Control Brandstofverbruik Bij de bedrijven Heisterkamp en Bolk zijn in totaal 700 voertuigen voorzien van een boordcomputer (MDT3000) inclusief CANbus interface en performance module. Naast het analyseren van de rapportages die CarrierWeb op hun Web Portal aanbiedt, is er ook tussen chauffeurs een competitie ontstaan om beter te presteren, wat een positieve bijdrage heeft geleverd aan het brandstofverbruik. Heeft u vragen over de rapportages of over de mogelijkheden van het Black Box Feed Back-systeem dan kunt u contact opnemen met Paul Faijaars van CarrierWeb op tel of via paul.faijaars@carrierweb.com. Ondernemersbijeenkomsten Op 27 mei en op 3 juni vonden in Nijmegen en Delft AOS-ondernemersbijeenkomsten plaats. Tijdens beide bijeenkomsten werd de laatste stand van zaken van de proef gepresenteerd. Ook konden de transporteurs of verladers hun mening geven over de ingebouwde systemen. Hierbij kwamen zaken aan de orde als: bewustwording, functionaliteit van de systemen, kostenbatenanalyse en interoperabiliteit. Bewustwording Bewustwording en gedragsverandering moet dé drijfveer zijn volgens de aanwezige transporteurs. De chauffeur ondersteunen is belangrijk maar gedragverandering in rijstijl en gedragsbeïnvloeding bewerkstelligen is nog belangrijker. Er moet vooral worden ingezet op bewustwording, training, rijgedrag op de lange termijn, anders bieden de systemen slechts tijdelijke assistentie. Om gedragbeïnvloeding te realiseren is een anti-ongevalsysteemmet terugkoppeling noodzakelijk, zodat het juiste rijgedrag beklijft. Hoe presteer ik ten opzichte van mijn collega en wat zijn de effecten van de terugkoppeling van het rijgedrag? Ook de vergelijking met de referentiegroep speelt hierin een belangrijke rol. Functionaliteit Voor alle systemen geldt dat de ondernemers aangeven dat ze robuust genoeg zijn voor het functioneren in de vrachtauto s; er is nauwelijks sprake geweest van uitval van systemen. De deelnemende transporteurs zijn tevreden over de functionaliteit van de geteste systemen. Wel gaven de transporteurs aan dat ze liever zien dat de achteraf ingebouwde (retrofit) systemen flexibel afgesteld kunnen worden. Dit in verband met verschillende rijstijlen, werkzaamheden en het reduceren van valse meldingen.

5 De transporteurs melden dat het type signaal dat wordt afgegeven aan de chauffeur verbeterd kan worden. Een hard geluidsignaal wekt irritatie op. Mogelijk is een ander geluidsignaal of ander soort signaal (bijvoorbeeld een lichtsignaal) beter voor de acceptatie van chauffeurs. Ondernemers geven verder aan dat systemen voornamelijk effect hebben op bepaalde tijdstippen. Vooral later op de dag of s nachts en wanneer sprake was van langere ritten, werden anti-ongevalsystemen als duidelijke meerwaarde ervaren. Vrijwel alle deelnemende bedrijven hebben aangegeven de systemen te blijven gebruiken na afloop van de proef. Kosten-batenanalyse Aanschaf van de systemen is voor ieder een samenspel van rijgedrag en investeringen. In de huidige crisistijd met kleine marges wordt sterk gekeken naar wat de systemen opleveren. De overheid als launching customer helpt hier zeker bij. De systemen zijn op dit moment nog behoorlijk duur in aanschaf, maar het gebruik kan bijvoorbeeld ook van invloed zijn op de verzekeringspremies. Uitwisselbare systemen Bij het installeren van anti-ongevalsystemen zou het handig zijn als ze een vast onderdeel van de nieuw bestelde vrachtauto zouden zijn. Of een plug & playsysteem waarbij je niet eerst langs vier à vijf leveranciers hoeft te gaan. Ook zouden de kastjes in Europa uitwisselbaar moeten worden. Er zitten nu teveel verschillende kastjes (navigatie, tol, planning.) in het voertuig. Veel bedrijven pleiten voor uitwisselbare systemen op het dashboard; dit om het kerstboomeffect in de voertuigen te vermijden. Nummer 5 en tevens laatste editie van de nieuwsbrief Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto s met daarin de resultaten van de proef en een terugblik op 9 september, kunt u in oktober verwachten. De vorige nieuwsbrieven kunt u downloaden van de Connekt-site ongevalsystemen/.

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens NIEUWSBRIEF proef Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens Oktober 2009 - Nummer 5 In juli 2008 startte een grootschalige praktijkproef naar de werking van anti-ongevalsystemen. Hierbij werden verschillende

Nadere informatie

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens NIEUWSBRIEF proef Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens April 2009 - Nummer 3 In juli 2008 startte deze grootschalige praktijkproef, waarbij verschillende anti-ongevalsystemen en een registratiesysteem

Nadere informatie

Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto s

Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto s Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto s Resultaten van een grootschalige praktijkproef met het oog op vermindering ongevallen, meer veiligheid en betere doorstroming Verkeersveiligheid en voertuigtechniek

Nadere informatie

Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto's

Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto's Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto's Grootschalige praktijkproef met het oog op vermindering ongevallen, meer veiligheid en een positief effect op doorstroming Samenvatting Het ministerie van Verkeer

Nadere informatie

Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto s

Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto s Anti-ongevalsystemen voor vrachtauto s Resultaten van een grootschalige praktijkproef met het oog op vermindering ongevallen, meer veiligheid en betere doorstroming Verkeersveiligheid en voertuigtechniek

Nadere informatie

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens NIEUWSBRIEF proef Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens Januari 2009 - Nummer 2 In juli 2008 startte een grootschalige praktijkproef, waarbij verschillende anti-ongevalsystemen en een registratiesysteem

Nadere informatie

Een aangename en veilige reis met Clifford en Mobileye.

Een aangename en veilige reis met Clifford en Mobileye. Een aangename en veilige reis met Clifford en Mobileye. 3 seconden die tellen. Het controleren van de achteruitkijkspiegel, het beantwoorden van de telefoon, of vluchtig kijken naar de kinderen op de achterbank.

Nadere informatie

Chauffeur? Je verveelt je nooit!!! A 50 gisterenavond 21 uur

Chauffeur? Je verveelt je nooit!!! A 50 gisterenavond 21 uur Chauffeur? Je verveelt je nooit!!! A 50 gisterenavond 21 uur Duurzame inzet: CO2- en brandstofbesparing "ik ga voor groen Pieter Bouwmans Leon Urlings Utrecht 5-2-2015 Film https://www.youtube.com/watch?v=qyc5wodtzda

Nadere informatie

W01-1 Het Nieuwe Rijden CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

W01-1 Het Nieuwe Rijden CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201703-004 / 02-10-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training W01-1 Het Nieuwe Rijden, E-learning (systeem: All Secure Cargo) 5.

Nadere informatie

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Beknopte gebruiksaanwijzing Algemene versie 07-2014 Introductie Het duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Veel bedrijven zijn verplicht CO 2 -doelstellingen

Nadere informatie

Gratis kaart. Complete en betaalbare MKB-oplossing

Gratis kaart. Complete en betaalbare MKB-oplossing Complete en betaalbare MKB-oplossing De Oracle Business Intelligence Suite is een open en complete oplossing waarmee u iedereen binnen de organisatie van de juiste informatie kunt voorzien: De gegevens

Nadere informatie

Waar ligt uw MVO uitdaging?

Waar ligt uw MVO uitdaging? welkom Waar ligt uw MVO uitdaging? Verbeteren imago transportbranche Bijdrage Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Inzage en reductie CO2 uitstoot Reductie brandstof kosten Reductie, banden, schades

Nadere informatie

Eisen CCV: De cursist moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs, passende bij het voertuig.

Eisen CCV: De cursist moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs, passende bij het voertuig. Pagina 1 van 5 1. Naam en registratienummer Opleider: 2. Versienummer: 201703-004 / 02-10-2017 3. Code en type training W02-1 E-learning (systeem: All Secure Cargo) 4. Naam training: Rijoptimalisatie 5.

Nadere informatie

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens, start van de proef Grootschalige praktijkproef met het oog op vermindering ongevallen, meer veiligheid en een

Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens, start van de proef Grootschalige praktijkproef met het oog op vermindering ongevallen, meer veiligheid en een Anti-ongevalsystemen voor vrachtwagens, start van de proef Grootschalige praktijkproef met het oog op vermindering ongevallen, meer veiligheid en een positief effect op doorstroming Vrachtverkeer, veiligheid

Nadere informatie

Doe de persoonlijke APK voor ervaren rijders! Daag jezelf uit! Ervaren hoe veilig, duurzaam en zuinig jij echt rijdt? powered by

Doe de persoonlijke APK voor ervaren rijders! Daag jezelf uit! Ervaren hoe veilig, duurzaam en zuinig jij echt rijdt? powered by Doe de persoonlijke APK voor ervaren rijders! Daag jezelf uit! Ervaren hoe veilig, duurzaam en zuinig jij echt rijdt? powered by Even voorstellen: Veilig Verkeer Nederland en VVCR Europe Veilig Verkeer

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 CO 2 reductiedoelstellingen 2015 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1. Doelstellingen... 3 2 Subdoelstellingen... 4 2.1. Subdoelstelling uitstoot/verbruik

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

3B1 CO2 reductiedoelstellingen

3B1 CO2 reductiedoelstellingen 3B1 CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4

Nadere informatie

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30 Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober 2018 13:00-17:30 Beste genodigde, Een urgenter vraagstuk dan de toekomst van onze planeet is er niet. Daarom is er ook geen urgentere

Nadere informatie

DEMONSTRATIE AUTOMATISCH EN COÖPERATIEF RIJDEN

DEMONSTRATIE AUTOMATISCH EN COÖPERATIEF RIJDEN 9 SEPTEMBER 2015 DEMONSTRATIE AUTOMATISCH EN COÖPERATIEF RIJDEN Binnen het Automated Driving Programma werkt TNO aan de versnelde implementatie van automatisch rijden van zowel personen- als vrachtauto

Nadere informatie

LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement

LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement LVMB-thematafel Stedelijk Verkeersmanagement Stand van zaken Henk Taale 5 juli 2018 Programma Leiden 09.30-10.00 uur: Inloop en koffie 10.00-10.15 uur: Terugblik en stand van zaken 10.15-10.35 uur: Conceptueel

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017

VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017 VOORTGANGSRAPPORTAGE REDUCTIE DOELSTELLILNGEN 2017 Hemmen Aanneming Wegenbouw B.V. www.hemmen-bv.nl Emmen, februari 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 3 2.1.1. Bedrijfsdoelstellingen

Nadere informatie

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Mij is gevraagd iets te vertellen over onze pogingen om rendement in de bedrijfsvoering te verbinden met duurzaamheid. Dat is vooral een kwestie om met boerenverstand

Nadere informatie

VOLVO TRUCKS SERVICES

VOLVO TRUCKS SERVICES VOLVO TRUCKS SERVICES DRIE UNIEKE PAKKETTEN BESPAAR DIRECT SLIMMER VEILIGER EFFICIËNTER DE TOEKOMST Er is meer dan alleen uw truck op de weg. Het gaat ook om goede prestaties, een laag brandstofverbruik,

Nadere informatie

Mesttransport wordt eenvoudiger dan ooit

Mesttransport wordt eenvoudiger dan ooit Mesttransport wordt eenvoudiger dan ooit De AGR Cockpit één systeem voor meststoffenregistratie, navigatie, track & trace, urenregistratie en (tele)communicatie 1 De AGR Cockpit 2 De AGR Cockpit Data2Track

Nadere informatie

TRAJECT CONTROLE. Case study - A2 (Amsterdam/Utrecht), Nederland

TRAJECT CONTROLE. Case study - A2 (Amsterdam/Utrecht), Nederland TRAJECT CONTROLE Case study - A2 (Amsterdam/Utrecht), Nederland MEER VERKEER MINDER LAWAAI & VERVUILING De belangrijkste verkeersader tussen het noorden en het zuiden van Nederland is de A2 tussen Amsterdam

Nadere informatie

Versie: 4. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: 1-7-2014. Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 9

Versie: 4. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: 1-7-2014. Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 9 Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 9 Verantwoording Titel : CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement Versie : 4.0 Datum : 1-7-2014 Opgesteld door : Afdeling P&O en KAM Gecontroleerd en goedgekeurd

Nadere informatie

Co2 uitstoot reductie: De grootste besparingspotentie zit tussen de oren

Co2 uitstoot reductie: De grootste besparingspotentie zit tussen de oren Co2 uitstoot reductie: De grootste besparingspotentie zit tussen de oren Besparen door gedragsverandering Kees Harrewijn www.harrewijnfuel.nl - 18 juni 2014 Presentatie van 10 minuten 1. Harrewijn brandstofmanagement

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Initiatieven CO 2 reductie (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) Van de Haar Groep. Publicatie website & SKAO

CO 2 Prestatieladder. Initiatieven CO 2 reductie (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) Van de Haar Groep. Publicatie website & SKAO CO 2 Prestatieladder (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) ❽ Van de Haar Groep Publicatie website & SKAO Wekerom, 06-11- 18 - geactualiseerd Inhoudsopgave 1 - Doel, inhoud en structuur keten-initiatief...

Nadere informatie

MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT DAF CONNECT

MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT DAF CONNECT MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT DAF CONNECT TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM DAF CONNECT REAL-TIME INFORMATIE VOOR OPTIMALE PRESTATIES Altijd zicht op de prestaties van uw vloot en grip op uw logistieke

Nadere informatie

3B1 CO2 reductiedoelstellingen

3B1 CO2 reductiedoelstellingen 3B1 CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4

Nadere informatie

ebook Hoe het rijgedrag van uw bestuurders van invloed is op uw bedrijfsresultaat

ebook Hoe het rijgedrag van uw bestuurders van invloed is op uw bedrijfsresultaat ebook Hoe het rijgedrag van uw bestuurders van invloed is op uw bedrijfsresultaat Rij ik goed? Bedrijven met een wagenpark waren vroeger afhankelijk van positieve dan wel negatieve feedback van mensen

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 19 november 2014 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0

Nadere informatie

eurofot - European Large-Scale Field Operational Test on In-Vehicle Systems

eurofot - European Large-Scale Field Operational Test on In-Vehicle Systems eurofot - European Large-Scale Field Operational Test on In-Vehicle Systems Intelligente Transport Systemen in praktijk getest: resultaten en ervaringen van het eurofot project Eline Jonkers, TNO NVC 31

Nadere informatie

Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour

Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour Landelijke Smart Mobility Ronde Tafel Human Behaviour Landelijke Ronde Tafels voor Smart Mobility Samen werken aan randvoorwaarden voor versnelling en opschalen van implementatie Programma 13:00 13:10

Nadere informatie

3.B.1-1 CO 2 reductiedoelstellingen

3.B.1-1 CO 2 reductiedoelstellingen Document 3.B.1-1 CO2 reductiedoelstellingen Auteur Toorenaar Datum 22-01-2018 3.B.1-1 CO 2 reductiedoelstellingen Inleiding In dit document worden de scope 1 & 2 CO 2 reductiedoelstelling van Wagenaar

Nadere informatie

SLECHTE RIJGEWOONTEN EN DE GEVOLGEN VOOR UW BEDRIJF

SLECHTE RIJGEWOONTEN EN DE GEVOLGEN VOOR UW BEDRIJF SLECHTE RIJGEWOONTEN EN DE GEVOLGEN VOOR UW BEDRIJF INHOUD INLEIDING 1 VEELVOORKOMENDE SLECHTE RIJGEWOONTEN 2 DE FEITEN 2 DE REDENEN 3 EEN GOED SYSTEEM 4 DE VOORDELEN 5 INLEIDING Bedrijven met wagenparken

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst met Mercedes PRO. Ontdek het nu bij Mercedes-Benz Dealer Bedrijven.

Klaar voor de toekomst met Mercedes PRO. Ontdek het nu bij Mercedes-Benz Dealer Bedrijven. Klaar voor de toekomst met Mercedes PRO. Ontdek het nu bij Mercedes-Benz Dealer Bedrijven. Vergemakkelijk en versnel uw bedrijfsvoering. Mercedes PRO is het nieuwe merk van Mercedes-Benz Vans. De servicedienst

Nadere informatie

ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016

ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016 ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016 ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? Doel van de workshop:

Nadere informatie

Hoe meet u de kwaliteit van uw incassopartners? Martijn Groot Directeur Cwize Huurincasso Congres 2016

Hoe meet u de kwaliteit van uw incassopartners? Martijn Groot Directeur Cwize Huurincasso Congres 2016 Hoe meet u de kwaliteit van uw incassopartners? Martijn Groot Directeur Cwize Huurincasso Congres 2016 PROGRAMMA Introductie Cees, Credit Manager bij een woningcorporatie Hoe enorm spannend is zijn werk!

Nadere informatie

Integratie is groen! Lean & Green 2.0

Integratie is groen! Lean & Green 2.0 Integratie is groen! Lean & Green 2.0 Integratie als randvoorwaarde voor grip op logistieke proces in keten Frank Erftemeijer 03-10-2013 Agenda Introductie Yellowstar Lean & Grean trends Overheid Verladers

Nadere informatie

Halfjaarlijkse rapportage footprint, doelstellingen en maatregelen

Halfjaarlijkse rapportage footprint, doelstellingen en maatregelen A. Hak Infranet - CO 2-emissies scope 1 en 2 - eerste helft 2018 Inleiding A. Hak Infranet was gecertificeerd op niveau 5 van de CO 2-Prestatieladder, en is in 2017 terug naar niveau 3. Onze nulmeting

Nadere informatie

Probleem 2. Oplossing 3. Kosten en opbrengsten 4. Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6. Verdeling van kosten en opbrengsten 7

Probleem 2. Oplossing 3. Kosten en opbrengsten 4. Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6. Verdeling van kosten en opbrengsten 7 Inhoudsopgave Onderwerp paginanummer Probleem 2 Oplossing 3 Kosten en opbrengsten 4 Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6 Verdeling van kosten en opbrengsten 7 Stakeholders 8 Implementatieplan

Nadere informatie

ER IS NOG PLEK BIJ CURSUSSEN NAJAAR 2012!

ER IS NOG PLEK BIJ CURSUSSEN NAJAAR 2012! ASW Cursus bulletin Het ASW Cursusbulletin blikt terug op cursussen die zijn geweest en brengt onder de aandacht wat er de komende maanden op de kalender staat. Wilt u dit bulletin rechtstreeks in uw mailbox

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

CO 2 -prestatieladder. Inventarisatie sector en keteninitiatieven. Alsema B.V. Versie 1.1 Datum 12-06-2014 Status Definitief.

CO 2 -prestatieladder. Inventarisatie sector en keteninitiatieven. Alsema B.V. Versie 1.1 Datum 12-06-2014 Status Definitief. Pagina 1 van 7 CO 2 -prestatieladder Inventarisatie sector en keteninitiatieven Alsema B.V. Pagina 2 van 7 Aangepast rijgedrag bespaart brandstof Spreek chauffeurs aan op rijgedrag en bespaar brandstof!

Nadere informatie

Energie Management Programma A&M Recycling

Energie Management Programma A&M Recycling Energie Management Programma A&M Recycling Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van Aanpak 5 3.1 Maatregelen voor behalen

Nadere informatie

Versie: 3. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8

Versie: 3. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8 Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8 Verantwoording Titel : CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement Versie : 3.0 Datum : 16-10-2013 Opgesteld door : Afdeling P&O en KAM Gecontroleerd en goedgekeurd

Nadere informatie

Vlaams Instituut voor de Logistiek. Stephane Van den Keybus Key Account Manager, VIL

Vlaams Instituut voor de Logistiek. Stephane Van den Keybus Key Account Manager, VIL Vlaams Instituut voor de Logistiek Stephane Van den Keybus Key Account Manager, VIL VIL missie Van Vlaanderen een duurzame en innovatieve logistieke topregio in Europa maken 1 VIL Structuur VIL Innovatieplatform

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan

CO 2 Communicatieplan CO 2 Communicatieplan CO2 communicatieplan Opgesteld d.d.: 07-05-2019 Akkoord bevonden door Rein Tempel (directeur) Versie: 3 Opgesteld door: Marijke Schat () Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen

Nadere informatie

Kennissessie Werkgroep zorg WELKOM. Case4BestValue

Kennissessie Werkgroep zorg WELKOM. Case4BestValue Kennissessie Werkgroep zorg WELKOM Programma 14:00 15:00 uur uitleg beoordeling prestatieonderbouwing, risico- en kansendossier 15:00 15:45 uur Oefenen met RAVA-plannen Groepjes vormen 20 minuten lezen

Nadere informatie

DAF CONNECT MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT

DAF CONNECT MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT DAF CONNECT MEER RENDEMENT DOOR MEER INZICHT DAF Connect De wereld wordt steeds kleiner. Connectiviteit stelt ons in staat sneller, eenvoudiger en slagvaardiger te zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Nadere informatie

Blik op. Let s drive business. Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag.

Blik op. Let s drive business. Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag. Blik op de weg Marktonderzoek: een onderzoek naar zakelijk rijgedrag Marktonderzoek: De weg die voor ons ligt: een onderzoek naar het rijgedrag van de zakelijke bestuurder Rijgedrag kan een belangrijke

Nadere informatie

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen Monitoring SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat 19 2741SV Waddinxveen 1 Inhoudsopgave Monitoring...3 Introductie...3 Netwerkcomponenten...4 Back-up...4 Discovery...4 Poller...5 SNMP-traps...5 Maintenance...5

Nadere informatie

Loon- en maaibedrijf De Struunhoeve BV

Loon- en maaibedrijf De Struunhoeve BV Loon- en maaibedrijf De Struunhoeve BV Review CO 2 reductiesysteem Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 In het kader van papier vermindering is de inhoudsopgave op de voorpagina afgedrukt Inhoudsopgave

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS KETENINITIATIEF. Opvolgen Quick Start model

CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS KETENINITIATIEF. Opvolgen Quick Start model CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS KETENINITIATIEF Opvolgen Quick Start model 80% VAN DE UITKOMSTEN WORDT VEROORZAAKT DOOR 20% VAN DE OORZAKEN VILFREDO PARETO

Nadere informatie

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan Datum: April 2015 versie 3 Pagina 1 van 8 3.B.1_1 CO 2 reductiedoelstellingen 2017 V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan te Nijkerk Datum: April 2015 versie 3 Pagina 2 van 8 Inhoud 1 Doelstellingen 3 1.1.

Nadere informatie

LeasePlan Connected Car Wij zien toekomst in slimmer rijden. Met LeasePlan Connected Car maken we zakelijk rijden veiliger, schoner én goedkoper.

LeasePlan Connected Car Wij zien toekomst in slimmer rijden. Met LeasePlan Connected Car maken we zakelijk rijden veiliger, schoner én goedkoper. LeasePlan Connected Car Wij zien toekomst in slimmer rijden. Met LeasePlan Connected Car maken we zakelijk rijden veiliger, schoner én goedkoper. What s next? Wij zien toekomst in slimmer rijden. Met LeasePlan

Nadere informatie

Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid

Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid Verplichte Nascholing Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid De Richtlijn Vakbekwaamheid is een Europese richtlijn die op 15 juni 2003 is vastgesteld. Voor buschauffeurs die wonen of werken in

Nadere informatie

De weg om uw doelen te bereiken.

De weg om uw doelen te bereiken. CONSEQUENT EFFICIENT Downloading % 99 SYSTEM Downloading % 71 % 25 Downloading % 25 % 16 % 88 START % 06 Downloading % 34 Downloading % 23 % 16 % 65 Downloading % 75 De weg om uw doelen te bereiken. MAN

Nadere informatie

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan Datum: Oktober 2015 versie 4 Pagina 1 van 10 3.B.1_1 CO 2 reductiedoelstellingen 2017 V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan te Nijkerk Datum: Oktober 2015 versie 4 Pagina 2 van 10 Inhoud 1 Doelstellingen

Nadere informatie

Betrouwbaar Eenvoud. Overzichtelijk. Privacy

Betrouwbaar Eenvoud. Overzichtelijk. Privacy Betrouwbaar Eenvoud Overzichtelijk Privacy Wilt u voor uw bedrijf: Efficiëntere inzet van uw medewerkers? Besparen op het brandstofverbruik en de onderhoudskosten? 24/7 beveiligde toegang tot de posities

Nadere informatie

Sonneborn Refined Products. Robert Hogendoorn

Sonneborn Refined Products. Robert Hogendoorn Van DCS naar workflow aanpak: management van beslissingsdata en kennisborging in systemen Sonneborn Refined Products Robert Hogendoorn 9 december 2011 www.humiq.nl 1 Agenda Kennismaken Project aanleiding

Nadere informatie

Vragen naar aanleiding van de instructie Werkscan 2.0

Vragen naar aanleiding van de instructie Werkscan 2.0 1. Wat is de doorlooptijd voor het doorgeven van de leads? De leads worden doorgezet naar de Werkscandeskundige. Deze krijgt 5 werkdagen de tijd om een offerte op stellen. Na deze periode worden er geen

Nadere informatie

management review CO 2 reductiesysteem

management review CO 2 reductiesysteem revisiedatum: 17-01-2019 blad: 1 van 5 1. Inleiding Op 17 januari is een management review gehouden waarin het functioneren van het CO 2 reductiesysteem en de voortgang van de CO 2 -reductiedoelstellingen

Nadere informatie

MAN TeleMatics voor zuinig rijden en een transparante logistiek

MAN TeleMatics voor zuinig rijden en een transparante logistiek MAN TeleMatics voor zuinig rijden en een transparante logistiek MAN TeleMatics software in een nieuw jasje Asse 17/06/2013 Verschillende servicepakketten voor elk doel Wagenparken onderweg beheren met

Nadere informatie

ABAX RFID - gebruikershandleiding

ABAX RFID - gebruikershandleiding ABAX RFID - gebruikershandleiding Met de ABAX RFID READER kan de medewerker zich als bestuurder voor de desbetreffende auto aanmelden via de RFID reader van zijn/haar bedrijf. De RFID reader ondersteunt

Nadere informatie

CARS&CARGO. Shaping Transport Collaboration

CARS&CARGO. Shaping Transport Collaboration CARS&CARGO Vrachtuitwisseling Teleroute ondersteunt snelle groei Cars&Cargo met netwerkopbouw en reductie leegrijden BOB SNIJDER DIRECTEUR VAN CARS&CARGO IN HAZELDONK Ondernemer of zakenman? Bob Snijder,

Nadere informatie

Co2 reductie bij de bedrijfsvoering van Scherrenberg B.V.

Co2 reductie bij de bedrijfsvoering van Scherrenberg B.V. Co2 reductie bij de bedrijfsvoering van Scherrenberg B.V. Scherrenberg B.V. heeft zich in het kader van haar Kwaliteit- Arbo en Milieubeleid ten doel gesteld om de uitstoot van CO2 bij de uitvoering van

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 Inleiding In het energie management actieplan zijn de reductiedoelstellingen beschreven. Tevens is hierin het plan van aanpak opgenomen waarin de maatregelen

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

ebook Is uw wagenpark klaar voor de rit?

ebook Is uw wagenpark klaar voor de rit? ebook Is uw wagenpark klaar voor de rit? Inleiding Als u gebruikmaakt van een GPS-voertuigvolgsysteem, zult u daar directe voordelen mee realiseren. Het is echter belangrijk om die op peil te houden. Dat

Nadere informatie

Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go

Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go Stork lanceerde in 2014 een online leerportal voor zijn medewerkers. Sindsdien kunnen medewerkers zelfstandig opleidingen zoeken en boeken binnen het aanbod

Nadere informatie

OWERING TECHNOLOGY. Presentatie inhoud. Wie is Trimble?

OWERING TECHNOLOGY. Presentatie inhoud. Wie is Trimble? Win-Win oplossing 1. Meer orders met minder trucks, trailers en chauffeurs 2. Lager dieselverbruik 3. Minder CO2 uitstoot 4. Minder ongevallen 5. Lagere kosten reparatie, onderhoud en banden 6. Besparing

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen. De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV. Hoofddorp 13 april 2015. M. Korbee, Afdeling KAM.

CO 2 Reductie doelstellingen. De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV. Hoofddorp 13 april 2015. M. Korbee, Afdeling KAM. CO 2 Reductie doelstellingen De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV Hoofddorp 13 april 2015 M. Korbee, Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding

Nadere informatie

Energiebeoordeling 2017

Energiebeoordeling 2017 Energiebeoordeling 2017 Opgesteld door: M Schakenraad A. Heerkens Februari 2017 Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bedrijf 3. Energieverbruik en energiegebruikers 4. Gebieden met significant

Nadere informatie

ImFlow: BELEIDSMATIG VERKEERS MANAGEMENT

ImFlow: BELEIDSMATIG VERKEERS MANAGEMENT ImFlow: BELEIDSMATIG VERKEERS MANAGEMENT Uw doelstellingen onder controle De slimme, duurzame stad Imflow zal de huidige manier van verkeersmanagement rigoureus veranderen. Effectief en duurzaam vervoer

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Autorisatie: Bedrijf Functie Naam Handtekening Datum Opsteller Vermeulen Groep KAM-manager C. Adriaanse 25-06-2018 Controle Vermeulen Groep KAM-manager C. Adriaanse 25-06-2018 Vrijgegeven

Nadere informatie

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl MAN EfficientLine 2 De zuinigste MAN nu nog zuiniger 6,5% minder verbruik www.man-trucks.nl MAN EfficientCruise De basis voor een grote besparing Door koppeling van GPS data aan de cruise control is het

Nadere informatie

[3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen]

[3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen] 2017 [3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen] Co2 prestatieladder 3.0 Conform niveau 3 Transportbedrijf R.Vels & Zn. BV 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Mogelijkheid en reductie CO2 uitstoot... 4 1.1. Input... 4

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen

CO 2 reductiedoelstellingen Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Doelstellingen... 2 2 Subdoelstellingen... 2 2.1 Subdoelstellingen kantoor en werf/ werkplaats... 2 2.2 Subdoelstelling bedrijfsauto s en projecten... 2 2.3 Subdoelstelling

Nadere informatie

Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing?

Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing? POWERED BY RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID opleiden & ontwikkelen CODE 95 Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing? Informatie voor werkgevers Goed op weg met code 95! De code 95 op het rijbewijs

Nadere informatie

IS UW WAGENPARK KLAAR VOOR DE RIT?

IS UW WAGENPARK KLAAR VOOR DE RIT? IS UW WAGENPARK KLAAR VOOR DE RIT? Als u gebruikmaakt van een GPS-voertuigvolgsysteem, zult u daar directe voordelen mee realiseren. Het is echter belangrijk om die op peil te houden. Dat geldt vooral

Nadere informatie

Gehlen Schols Logistics

Gehlen Schols Logistics Winner 2011 Vestigingen: NL - Kerkrade (hoofdkantoor) DE - Düren BE - Grâce Hollogne SK - Bratislava Logistieke diensten: Internationaal Transport en Expeditie Dagelijks: Duitsland, Zwitserland, Benelux

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 5 november 2013 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2016

Energie beoordelingsverslag 2016 Energie beoordelingsverslag 2016 Datum:... Paraaf directie:... Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

start om 19:00 uur 1

start om 19:00 uur 1 start om 19:00 uur 1 Certifications Google AdWords (Fundamentals, Display, Search) Google Analytics DoubleClick (DCM, DBM, DRM) 2 1. Voorstellen 2. Google Analytics 3. Analytics rapportages 4. Doelen instellen

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2015 11-02-2016

Energie beoordelingsverslag 2015 11-02-2016 Energie beoordelingsverslag 2015 11-02-2016 Energie Beoordelingsverslag 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Autorisatie: Bedrijf Functie Naam Handtekening Datum Opsteller Vermeulen Groep KAM-manager C. Adriaanse 18-11-2016 Controle Vermeulen Groep KAM-manager C. Adriaanse 18-11-2016 Vrijgegeven

Nadere informatie

Zinus maakt oudercommunicatie simpel en snel

Zinus maakt oudercommunicatie simpel en snel Zinus maakt simpel en snel Alle benodigde tools in één systeem App Digitale nieuwsbrief Website Televisie Goede communicatie een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs In een tijd waarin personeel

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. 20 januari 2016

Energiemanagement actieplan. 20 januari 2016 Energiemanagement actieplan 20 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van Aanpak 5 3.1 Maatregelen voor behalen

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan

CO 2 Communicatieplan CO 2 Communicatieplan 2019 CO 2 communicatieplan 2019 Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning 8 6. Organisatie 9 CO

Nadere informatie

Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten

Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten 23042012_WORKsmart_ECO_bro_NL WORKsmart -Eco Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten www.tomtom.com/business Let s drive business Inhoud 2 Hoe groen is uw onderneming? 3 Optimaliseer de inzet van

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): Mevrouw C.K. Kloens De heer D. Slothouber 23 oktober 2013 (revisie 1.0) Definitief rapport Inhoudsopgave:

Nadere informatie

ENERGIE MANAGEMENT ACTIEPLAN

ENERGIE MANAGEMENT ACTIEPLAN Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 BEOORDELING METING EN JUISTHEID VAN INZICHT... 2 2. REFLECTIE DOELSTELLINGEN VOORGAAND JAAR... 2 3. REDUCTIEDOELSTELLINGEN... 3 BETREKKING DOELSTELLINGEN OP PROJECT(EN)

Nadere informatie

ENERGIE MANAGEMENT ACTIEPLAN

ENERGIE MANAGEMENT ACTIEPLAN Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 BEOORDELING METING EN JUISTHEID VAN INZICHT... 2 2. REFLECTIE DOELSTELLINGEN VOORGAAND JAAR... 2 3. REDUCTIEDOELSTELLINGEN... 3 BETREKKING DOELSTELLINGEN OP PROJECT(EN)

Nadere informatie

CaseMaster RP ResellerProfiling

CaseMaster RP ResellerProfiling CaseMaster RP ResellerProfiling ResellerProfiling Het verzamelen van reseller informatie is een zeer belangrijke stap in het proces om bij te blijven in de huidige tijd. De performance van de resellers

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2016

Energiemanagement actieplan 2016 Energiemanagement actieplan 2016 September 2016 Energie Management Actieplan 2015-2020 (versie 3.0) Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope

Nadere informatie

Meten is weten! Om zeker te weten dat uw voertuigen en mensen optimaal presteren, wilt u inzicht in waar ze zijn en wat ze doen.

Meten is weten! Om zeker te weten dat uw voertuigen en mensen optimaal presteren, wilt u inzicht in waar ze zijn en wat ze doen. Meten is weten! Om zeker te weten dat uw voertuigen en mensen optimaal presteren, wilt u inzicht in waar ze zijn en wat ze doen. Dat is waardevolle informatie om uw organisatie efficiënter aan te sturen.

Nadere informatie