Epidemiologie ( M. van Ranst)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Epidemiologie ( M. van Ranst)"

Transcriptie

1 Epidemiologie ( M. van Ranst) 1. Inleiding 1.1. <Epidemiologie> epi = op dèmos = volk logos = leer Leer van zaken die een volk kan overkomen. Studie van verspreiding van ziekten onder de bevolking. EPIDEMIE: Toestand waarbij een bepaalde ziekte op een bepaald moment een grote groep van de bevolking treft. Voorbeelden: Onbekende longziekte in Zuidoost Azië (SARS of Severe Acute Respiratory Syndrome) Griep Verdere indeling: <Endemie>: Toestand waarbij een bepaalde ziekte langdurig bij een constant deel van de bevolking voorkomt. Voorbeelden: Aids Ebolakoorts (van het Ebolavirus) <Pandemie>: Epidemie die wereldwijd verspreid wordt & is. Voorbeelden: Griep Influenza virus 1.2. <Genetic shift> H2 H1 N2 N1 Jaar1 Jaar2 H & N zijn sferische eiwitten (met een envelop) die zich aan het oppervlak van het virus bevinden. H staat voor Hemagglutinin (H, Eng.) (i/d cel) & N voor Neuraminidase (N, Eng.) (uit/d cel). Virussen veranderen dikwijls en als mensen niet bestand zijn tegen het nieuwe virus krijgen we een pandemie. Vogelgriep (2006) is van het type H5N1. We kunnen dus enkele bedenkingen maken bij nieuw virus!

2 Geschiedenis: Een aantal belangrijke grieppandemieën Influenza pandemieën: Onvoorspelbaar, maar toch geregeld terugkomend! Voordien: H3N8 1918: Spaanse griep (H1N1) Ergste ramp; ook verhoogd door de troepenbeweging na en tijdens WO I. De meeste mensen stierven niet aan de griep zelf, maar 14 dagen erna aan een longontsteking. Vermoeden: Het virus ging over van de vogels op de mens (zoals de meeste influenzavirussen?) 40 jaar is ± de nuttige leeftijd van een virus. In die tijd hebben veel personen antistoffen aangemaakt en is de kans beperkt tot de nieuw geborenen! 1957: Aziatische griep (H2N2) In 1918 duurde de verspreiding nog 1 tot 1,5 jaar. In 1957 duurde het nog 6 maanden! 1968: Hong Kong griep (H3N2) Bestaat nu nog altijd! 1977: Russische griep (H1N1) Vermoeden bestaat dat het was ingevroren in Rusland en weer werd losgelaten! Bestond al sinds de jaren 50 en is al afgezwakt. De algemene trend toont aan dat de griepperiodes elk jaar in de winter minder erg worden. H3N2 en H1N1 zijn respectievelijk 40 en 30 jaar oud. Influenza is een vogelvirus, met centraal de water- en trekvogels, maar het virus en de ziekte kan ook via varkens worden overgedragen op de mens. H5N1 is helemaal geen nieuw virus! Vooral in 1997 opgedoken in Hong Kong, maar al in 1959 ontdekt. Wordt echter nog altijd niet gemakkelijk overgedragen op de mens! In een normale kippenkwekerij sterven 1 à 1,5 kippen per dag. Het virus is zo agressief dat de eieren van de kip niet kunnen besmet zijn. De kip zal dood zijn voor ze een volwaardig ei zal kunnen leggen met virussen erin! De Symptomen zijn: Ademnood, blauwe lellen (O2-tekort) & puntbloedingen zowel bij kip als bij de mens. Al in 1918 zag men dit symptoom. Grote sterfte of mortaliteit zorgt voor bescherming tegen verdere verspreiding van de epidemie! De kans op besmetting is klein omdat de kippen al dood zijn voordat ze eventueel zouden kunnen een heleboel andere kippen besmetten. Ze kunnen dus niet de epidemie verspreiden in een andere stal of bij de mens. Bij zo n epidemie zal er een grote sterfte zijn bij jonge individuen omdat hun immuunsysteem er het hevigst zal op reageren, hoewel het er

3 eigenlijk niets meer aan kan doen. Zodat het individu nog sneller dood gaat! Als de mortaliteit zou dalen zou de kans op besmetting stijgen! De natuur beschermt m.a.w. zichzelf! In een land zoals België is de epidemie te beperken door een professionele, kordate aanpak. Bij mensen die toch besmet raken met H5N1 hebben we bijna altijd te maken met onwetendheid! Voorbeelden daarvan zijn de kinderen in China en Nigeria die veelvuldig in contact komen met de kippenkooien. Ook de Koerden in Turkije die de Turkse waarschuwingen op de radio niet konden verstaan zijn een mooi voorbeeld hoe onwetendheid ontstaat. Ook mensen sterven snel aan de ziekte of worden (zeker) snel ziek. Deze hoge mortaliteit, zorgt voor een kleinere lus. Dit zorgt voor weinig mobiliteit en minder kans op besmetting of overdracht. Oplossing/Geneesmiddel: Vaccins? Productiecapaciteit? Voorraad? Europa: OK!, Tegen 2010: ± 33% Trivalent vaccin? Tegen H1N1, H3N2 & influenza B Theoretisch mogelijk?! Praktijk: voor ± 50% bevolking van Europa! Tamiflu (is geen geneesmiddel!) Inhibitor voor Neuramidase, zodat de virussen en cellen aan elkaar plakken! Virussen komen nooit vrij! M.a.w. voorkomt de verspreiding en ziektebeeld, maar is enkel van nut bij toediening in de eerste 48u. Als een epidemie heerst, probeert men hier altijd onmiddellijk iets aan te doen, dikwijls doet men zinloze dingen. 2. Epidemie Besmettelijk Monocausaal Epidemiologie Niet besmettelijk Multicausaal klinische geneeskunde Beiden (epidemiologie en klinische geneeskunde doen hetzelfde, ze hebben hetzelfde werkgebied maar ze leggen een andere focus! Epidemiologie focust op niveau van de populatie en de klinische geneeskunde op niveau van het individu. Het doel is zoveel mogelijk mensen gezond houden.

4 Epidemiologie: Beschrijving Analyse Planning of implementatie Evaluatie Op niveau populatie Klinische geneeskunde: Klinisch onderzoek Diagnose Behandeling Genezen Op niveau individu 2.1. Descriptie (beschrijving) Antwoord op 4 vragen: Wat (gevalsdefinitie), Wanneer (tijd), Wie (populatie) en Waar (plaats). A. Wat? Gevalsdefinitie: Standaard criteria om te beslissen wie er de ziekte heeft en wie niet. Soms makkelijk te herkennen (vb. Pokken) Soms moeilijk (vb. Hondsdolheid) Hondsdolheid: Klinische beschrijving: Acute encephalomyelitis met progressie tot coma of dood binnen 10 dagen na eerste symptomen. Labo diagnose: Detectie van virale antigenen in hersenbiopsie en isolatie van Rabiësvirus in speeksel of lumbaalvocht. De definitie moet men dus strikt en nauwkeurig omschrijven. Wie wordt een geval? Patiënt is geïnfecteerd. Patiënt heeft symptomen (soms moeilijk want bijvoorbeeld hepatitis A of geelzucht bij een klein kind geeft bijna geen symptomen). Ziek genoeg om arts te zien. Arts vermoedt diagnose. Arts stuurt staal naar labo. Test is positief. Aangifte aan centrale instantie. Meestal is er een onderschatting en onderrapportering!

5 B. Wanneer? De griepepidemie bijvoorbeeld, heeft 2 pieken, rond oktober kinderen terug naar school en rond januari Nieuwjaar. De jaarlijkse griepepidemie is een afwisseling tussen een sterke en een zwakke epidemie. Deze griep bestaat immers al sinds 1968, dat is bijna 40 jaar, ongeveer de maximumleeftijd voor een griepvirus, m.a.w. de griepepidemieën zijn dus aan het uitdeinen. C. Wie? REPRODUCTIEGETAL: Het aantal mensen dat andere mensen zullen besmetten. In de populatie zijn het vooral kinderen en ouderen die mogelijk aan een griepepidemie zullen sterven. Uit grafieken kan men belangrijke dingen afleiden, zoals het feit dat 65-plussers moeten worden gevaccineerd. Leeftijd, geslacht, etniciteit, sociologische en economisch factoren spelen ook duidelijk een rol! Op de piek van de epidemie is er ongeveer 5% van de mensen ziek, over een totale periode van 15 weken zal ongeveer 30% van de bevolking ziek worden. Kinderen geven gemakkelijk de griep door aan ouderen! Daarom moet men als men de epidemie wil uitstellen (of eventueel zelfs onderdrukken) de kinderen vaccineren. Men moet m.a.w. ALTRUÏSTISCH VACCINEREN. Men vaccineert de kinderen om ouderen te redden. De cyclus van het doorgeven is een sfeer. Het begint op school bij de kinderen, gaat over naar de ouders en het gezin, die brengen het dan weer op hun werk of op andere scholen, en dan worden uiteindelijk ook nog de oudere mensen (oma s & opa s) besmet door meestal de (jonge) (klein)kinderen. Men maakt een onderscheid tussen: Morbiditeit en Mortaliteit. Morbiditeit is het aantal mensen dat de ziekte krijgt. Mortaliteit is het aantal mensen dat effectief aan de ziekte overlijdt. D. Waar? Plaats? Geografische ligging? Bijvoorbeeld de Cholera epidemie in Londen in 1854 werd veroorzaakt door een watermaatschappij Southwark die vervuild water leverde. John Snow, de eerste epidemioloog ( Vader van de epidemiologie) ging de epidemie in kaart brengen.

6 2.2. Analyse ASSOCIATIESTUDIE: Empirisch vaststellen van een verband tussen bepaalde factor die voorkomt en het voorkomen van een ziekte. Dit resulteert in een HYPOTHESE. Keren we terug op ons voorbeeld van de watermaatschappij in Londen, dan was de vraag of het water al door de stad was gestroomd. De hypothese was, als het water al door de stad had gestroomd dat er dan meer Cholera gevallen zouden zijn. GIS (Geografisch Informatie Systeem): Op kaart de gevallen aanduiden zoals Snow deed. CAUSALITEITSSTUDIE: Bewijzen van het oorzakelijk verband tussen het voorkomen van een bepaalde factor en het voorkomen van de ziekte. We bewijzen de juistheid van de hypothese. Niet enkel een associatie in de tijd maar ook causaliteit is belangrijk! 2.3. Planning of implementatie Men gaat de factor die de ziekte veroorzaakt beperken of weghalen. Snow liet de waterpomp met het besmette water afsluiten. Maar het is niet altijd omdat je kunt begrijpen en herkennen waarom iets gebeurt, dat je er even gemakkelijk iets kunt aan doen. Voorbeelden uit de geneeskunde hiervan zijn dermatologie en neurologie Evaluatie Na de genomen maatregelen moet men vaststellen of die geholpen hebben. 3. Definities Infectiviteit: Proportie blootgestelde mensen die geïnfecteerd worden met het agens. Pathogeniciteit: Proportie geïnfecteerde mensen die klinische symptomen ontwikkelen. Virulentie: Proportie mensen met klinische symptomen die zeer ernstig ziek zijn/worden of sterven.

7 4. Infectieketen Infectieketen: Overdragen van persoon tot persoon; transmissie Reservoir: Ecologische niche (plaats) waar pathogeen leeft en zich kan vermenigvuldigen. Soorten: Menselijk reservoir Patiënt Drager (carrier) Dierlijk reservoir Omgevingsreservoir Drager: Is geïnfecteerd met de kiem. Kan de kiemen overdragen. Heeft geen klinische symptomen. Voorbeeld: Mary Mallon, een kokkin in de streek rond New York en drager van Tyfus. Overal waar ze ging werken stierf het gezin. Zoonosis: Infectie die van een gewerveld dier naar de mens kan worden overgedragen. Rosse woelmuis draagt het Hantavirus over op de mens in de streek rond Chimay. SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) is oorspronkelijk een ziekte van vleermuizen, die Civet katten infecteren die op hun beurt gegeten worden door de mens. Waarschijnlijk is SARS ontstaan in Guangdong, China. Tsjernobyl effect: Ramp met een positief politiek effect. Bron: Object, dier of persoon waarvan de infectie afkomstig is. Primaire Casus: Individu dat een infectieziekte in een populatie binnenbrengt. Bijvoorbeeld de eerste met HIV besmette patiënt. Secundaire Casus: Perso(o)n(en) die geïnfecteerd word(t)(en) door de primaire casus.

8 Sociogram: Undirected of directed Mensen ondervragen over hun omgeving. Als in dezelfde omgeving opnieuw iemand gevonden wordt met een bepaald symptoom gaat men na of de personen iets gemeenschappelijk hebben. Transmissiegetal: Er zijn mensen die gemakkelijker en meer andere mensen zullen besmetten. Er is een grotere productie van partikels door een geboren afwijking in het immuunsysteem. Basis reproductiegetal: Het aantal mensen aan wie iemand de ziekte zal doorgeven. Dit getal moet dalen onder de 1, dan zal 1 persoon minder dan 1 andere persoon besmetten. Incubatieperiode: De periode vanaf het begin van de infectie tot het uitbreken van de ziekte. Infectieuze periode: De periode waarin de ziekte zich kan verspreiden van de ene persoon naar de andere persoon. Serieel interval: Tijd tussen 2 golven van de ziekte. Ieder ziekmakend organisme heeft een eigen kenmerkend serieel interval. M.a.w. de tijd tussen personen die in golf 1 ziek worden t.o.v. golf 2. De gevaarlijke periode is de periode tussen het begin van de infectieuze periode en het einde van de incubatieperiode! Je kan andere personen besmetten zonder het zelf te weten omdat je nog geen klinische symptomen als gevolg van de ziekte vertoont.

9 5. Transmissie 5.1. Direct Droplets Ontstaan als men niest of hoest (vooral door de mond) en zo kan je bij een infectieziekte andere mensen besmetten. Kleine druppeltjes kunnen heel ver reiken (maximum 10m). Normaal hebben ze een reikwijdte van 2m. Hoe tegengaan? Zakdoek Mondmaskertjes (hard plastic) Ramen open Experimentele transmissie: Hoeveel gesnoten? Maskertjes: Er bestaan verschillende soorten: Papieren Chirurgische FFP2, FFP3, N-95 of PAPR Papieren en chirurgische maskertjes beschermen niet goed! FFP2, FFP3 en N-95 zijn betere beschermers. FFP2 is 92% effectief, FFP3 is 98% effectief en

10 N-95 is 95% effectief. FFP3 bestaat in een versie voor het medisch personeel met ventiel en voor de patiënt zonder ventiel. PAPR is een machine! Direct contact Huid: Humaan papillomavirus (wratjes): Leven in huid en kunnen de basale laag van de huid aantasten. Wordt onderdrukt door je immuunsysteem. Mucosaal of seksueel: Via de slijmvliezen: Herpes simplex virus (via lippen): In ganglions en worden bij zwakke momenten geactiveerd. Seksuele transmissie: HIV- transmissie Humaan papillomavirus Transplacentair (transmissie in de zwangerschap): HIV-prevalentie bij zwangere vrouwen waarvan de kinderen geboren kunnen besmet zijn met HIV. Men kan de kans dat de baby besmet zal zijn/worden met HIV heel gevoelig verkleinen tot bijna 0% als men de laatste weken van de zwangerschap antiretrovirale middelen toedient. Parvovirus B19: Als vrouw zwanger is, kan het virus over gaan naar de foetus Indirect Aerogeen, via een vector, via een vehikel, via het (de) bloed(producten) of via fomites (anorganische voorwerpen die besmetting overbrengen, levenloze smetstofdragers) Aerogeen (meest belangrijk) Limiet verspreidingsgebied via de lucht is 2 km. Het zijn partikeltjes van ongeveer 1 m (kleiner dan aerosol). De partikeltjes drogen snel uit en worden stofdeeltjes die uren blijven zweven. Je kan die partikeltjes inademen en geïnfecteerd raken. Voorbeelden: Mazelen, bof (dikoor), water-, wind-, of wijnpokken (allemaal hetzelfde, zeer infectieus en wordt veroorzaakt door het Viracella Zoster virus) en mond- en klauwzeer Vector Dier, vaak een insect, dat een pathogeen van een geïnfecteerd persoon op een ander persoon overzet. Voorbeelden: Malariamuggen (Plasmodium bacterie) Aedes Aegypti (alleen het vrouwtje). Deze mug is een vector van de Gele koorts. Deze ziekte tast de lever aan. Waardoor je overal begint te bloeden, ook intern.

11 Vehikel Voedsel: Via bijvoorbeeld de moedermelk kunnen ziekten zoals HIV en Hepatitis B doorgegeven worden van moeder op kind. Maar moedermelk is in de eerste 6 maanden een belangrijke bron van antilichamen. Feco- oraal: In aanraking komen met faeces. Was dus je handen na een bezoek aan het toilet. Via besmet water (vb. Gagnes) kunnen er zich ook ziekten verspreiden. Een beroepsziekte bij duikers is Hepatitis A, dat uit zeer kleine partikeltjes bestaat en goed kan overleven in zeewater (vooral waar er niet veel getijden zijn). Via zeewater en oesters, mosselen, kan er een kleine besmetting ontstaan. Bij ons maken niet genoeg mensen de ziekte nog door om voldoende beschermd te zijn. Bij kinderen geeft Hepatitis A aanleiding tot een kleine griep, maar volwassenen krijgen hierdoor geelzucht en dat is gevaarlijker! Bij 18-jarigen die niet zijn ingeënt is maar ± 10% beschermd. Handhygiëne in bijvoorbeeld de voedingssector is dan ook erg belangrijk! Bloed(producten): Brandweer en hulpdiensten zijn (worden) meer blootgesteld aan Hepatitis B en Hepatitis C en HIV. Bloedtransfusies in België zijn veilig. Bij een prikaccident is het risico op een HIV-infectie na het prikaccident ongeveer 0.32%. Bij intraveneuze druggebruikers is er een groot aantal dat een Hepatitis C infectie opgelopen heeft of zal oplopen. In Zwitserland geldt dit dan voor HIV en niet voor Hepatitis C zoals in België. Body modification: Tattoo of piercing geeft een risico op besmetting met Hepatitis C Fomites Mond- en klauwzeer (wielen van vrachtwagens en schoenen van de mensen) Beenhouwerswratten : 20% van de mensen in de vleessector hebben handwratten. Vooral veroorzaakt door veiligheidshandschoenen (maliënkolder) want de wratten ontstaan via kleine wondjes die veroorzaakt worden door kapotte lusjes van de handschoenen. 6. Epidemiologie van de infectieziekten Infectieziekten of overdraagbare ziekten of besmettelijke ziekten Geval kan ook bron zijn. Bron hoeft geen geval te zijn (carrier). Immuniteit (bescherming tegen de volgende keer) Urgentie: Onmiddellijk handelen! Preventie is aanvaardbaar.

12 6.1. Immuniteit Na klinische infectie Na subklinische infectie (wanneer je heel jong bent, geïnfecteerd en ziek maar je hebt er niet veel last van) Na vaccinatie (artificieel) 6.2. Ziektefrequentie Incidentie Aantal nieuwe gevallen die een bepaalde ziekte doormaken binnen een bepaalde periode Prevalentie Aantal gevallen die aan een bepaalde ziekte lijden op een bepaald moment. Dit is dus een momentopname, maar die kan heel breed zijn. Prevalentie (P) is het product van de incidentie (I) en de duur van de ziekte (D). P=I x D Cf.: MEER = WATERVAL x TIJD Nieuw geval Incidentie: +1 Prevalentie: +1 (genezing of dood) De prevalentie is minder nuttig voor acute infecties want die zijn moeilijk te tellen en er zijn seizoensvariaties. De prevalentie zal stijgen (verhoogd zijn) bij: Langdurige ziekte Behandeling zonder genezing (Bijvoorbeeld, voor 1995, daalde de prevalentie voor HIV, maar nu de behandeling ervoor zorgt dat de patiënten langer leven stijgt de prevalentie.) Verhoogde incidentie (meer nieuwe gevallen) Immigratie van gevallen Emigratie van gezonden Verbetering diagnostiek De prevalentie zal dalen (verlaagd zijn) bij: Kortdurende ziekte Hoge case fatality rate Verlaagde incidentie Immigratie van gezonden Emigratie van zieken Verbetering van genezende therapie

13 Seroprevalentie Percentage van de bevolking met serologische merkers (vb.: Antigenen tegen een welbepaald virus) van vroegere infectie. Dit is een cumulatieve prevalentie Case fatality rate Deel van de geïnfecteerden die sterven aan de gevolgen van de infectie. Griep: laag, Ebola: hoog. Ook leeftijdsafhankelijk, bijvoorbeeld voor SARS: <25j. = <1%; 25-45j. = 6%; 45-65j. = 15%; >65j. = 50% Mortaliteit Proportie van de populatie dat sterft ten gevolge van een infectieziekte. Griep: hoog, Ebola: laag. Mortaliteit (M) is het product van incidentie (I) en Case fatality rate (CFR) M = I CFR Attack rate Deel van de niet immune personen die blootgesteld worden aan de ziekte en dan klinisch ziek worden Reproductieve ratio Potentieel van een infectieziekte om zich van persoon tot persoon in een populatie te verspreiden. In de achttiende en negentiende eeuw, hadden we de cholera. In de twintigste eeuw hadden we pokken en polio. In de Middeleeuwen ging een derde van de bevolking dood aan de pest. Mortaliteitsgrafiek: Kijken hoelang de mens leeft (levensverwachting). Hoe zwarter, hoe hoger de kans op sterfte. Infectieziekten zijn de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte. Polio bijvoorbeeld zorgt voor verlamming van het middenrif (aantasting van de zenuwen). Dan moet de patiënt een ijzeren long krijgen!

14 INFECTIEZIEKTEN = DE BELANGRIJKSTE DOODSOORZAAK 7. Factoren in het ontstaan van nieuwe infectieziekten 7.1. Milieu of ecologie Broeikaseffect De temperatuur tussen 1860 en 2000 is gestegen met 0,7 C. Slaapziekte, een ziekte veroorzaakt door eencellig organisme, komt steeds meer en meer voor. In de hals krijgt men dan opgezette klieren. De vector voor deze ziekte is de tsee-tsee vlieg. Deze vlieg is zeer gevoelig aan temperatuurschommelingen. Bijvoorbeeld wanneer de temperatuur stijgt met 3 C kan in heel Tanzania en Kenia de slaapziekte uitbreken. Dit is dus een verandering in het verspreidingspatroon van een ziekte Eco-ingrepen De Nijl: Vroeger waren er regelmatig overstromingen en droge periodes. Er was veel leven op de oever, maar dat stierf tijdens de drogere periode, m.a.w. de natuur had controle. Maar dit was vervelend voor de economische ontwikkeling, men besloot dus een dam te bouwen. Bepaalde slakjes bij de Nijl zijn echter gastheren voor bepaalde parasieten en laat ze vrij in het water. Deze parasieten zijn de cystozoma en eenmaal in het lichaam tasten ze het blaasepitheel aan en dit zorgt voor de zogenaamde menstruatie bij jongens. De jongens spelen vaak in de Nijl (blijkbaar vaker dan de meisjes) en een gevolg is dat ze bloed uitwateren (hematurie). Men heeft ook andere slakken met andere soorten cystozoma. Die zorgen onder andere ook voor leverontstekingen, ascitesvocht in de buik. De Egyptische regering wilde deze epidemie aanpakken. Maar dat liep faliekant af (zie later) Verkeer en transport Globaal verkeer: In 1850 heb je 1 jaar nodig om rond de wereld te reizen. In 1900 kon dit in ongeveer 80 dagen. In 2000 kun je dit als je geluk hebt in 1 dag. We reizen een pak meer dan vroeger! We nemen dan ook een heleboel onprettige dingen met ons mee!

15 Ebola zal in België niet op grote schaal uitbreken! De media schetst hierover een verkeerd (opgeblazen) beeld! Malaria in onze streken is al een hele tijd niet meer aanwezig (al 250 jaar). Het water is ondertussen al te vervuild zodat de mug (gastheer) niet meer kan overleven. Maar sinds de jaren 70 zijn er veel meer vliegtuigreizen en safari s. Daardoor komt er terug malaria voor in de ziekenhuizen. Versleten autobanden waar er water instaat, de ideale broedplaats voor vliegen en insecten, worden in de VSA geïmporteerd. Hetzelfde geldt voor bamboe uit Azië. Daardoor komt het dat muskiet terug is in de zuidelijke staten van de VSA. De Aziatische tijgermuskiet is gastheer van de dengue, wat knokkelkoorts veroorzaakt. Daardoor krijgt men bloedingen in de kleine gewrichten Technologische veranderingen (innovaties) Niet medisch Technisch: In de VSA, in het Stanford hotel was er een bijeenkomst van veteranen. Plots werden er een heleboel mensen ziek. Mensen kregen longontstekingen en een paar mensen stierven. De omgeving van het hotel en mensen in het hotel werden ziek. Later bleek dit de legionellabacterie te zijn. Die komt (ook) voor in plassen water. Normaal worden we er niet ziek van, je mag zelfs een glas besmet water drinken. We worden er wel gevoelig aan indien het besmette water fijn wordt verneveld en dan tot diep in de longen wordt opgenomen. In het hotel was de airco niet goed afgesteld, dit verspreidde de bacterie. Zelfs wanneer de patiënt hoest zijn de druppeltjes niet fijn genoeg. Een andere mogelijk scenario ontstaat, wanneer je na lange tijd terug in de douche stapt. De eerste mist kan ook de bacterie bevatten. Nog een andere mogelijkheid is dat de bacterie zich verspreidt via het koelwater van pletwalsen. Voeding: In de VSA was er een hamburgertent, waar vuile met Escherichia Coli besmette handen in contact kwamen met vlees. Daardoor werden kleine kinderen ziek. Bovendien was het vlees ook nog niet volledig doorbakken. Door toedoen van de bacterie ontstaat er dan acuut nierfalen. Vroeger werd alles thuis bereid, nu is er fastfood. Dolle koeienziekte of BSE (Boviene Spongiforme Encefalopathie) geeft aanleiding tot aantasting van de hersenen, verlammingen, De ziekte kwam op eind jaren 80 en had zijn piek tussen 1990 en Na 1995 kreeg men een vergoeding voor het ruimen van koeien. Deze vergoeding mag niet te hoog zijn, anders worden alle koeien geruimd, ook de gezonden. Men is dus maatregelen beginnen nemen. Begin jaren 96 verschijnt er een nieuwe variant van Creutzfeld- Jacob bij jonge mensen. Het ziekteverloop is veel langer (5 tot 6 jaar). Koeieneten is eigenlijk verwerkte koe, dus zijn de koeien eigenlijk kannibalen geworden. Ook de hersenen worden verwerkt.

16 Wanneer tussen de dode koeien een dolle koe zit, krijgt men problemen als men de productie wil opdrijven (in plaats van 20 minuten wil men maar een kwartiertje meer over het gehele proces doen)! Men gaat minder verhitten, minder stomen. Alles gaat vlugger waardoor de prionen niet meer stuk gaan. Daardoor neemt de epidemie toe in sterkte. Het (met dierlijke prionen) besmette goedje komt dan ook nog in de menselijke voedselketen terecht. Men heeft ontzettend veel geluk gehad want de kans om de ziekte te krijgen was zeer hoog. Men denkt dat er tussen de 300 en 500 mensen zijn gestorven aan de gevolgen hiervan tussen 1995 en Men vreesde voor erger! Medisch Bloedtransfusie: Alle organismen in bloed van ene persoon worden mee getransporteerd naar de andere persoon. Er is veel screening wat er voor zorgt dat dit redelijk veilig is. Transplantatie: Een orgaan (met een deel bloed) wordt van de ene persoon overgebracht naar de andere persoon. Bij ons wordt dit geregeld door Eurotransplant. Xenotransplantatie: Een orgaan van een andere diersoort overbrengen (zoals bijvoorbeeld een varken) naar de mens. Grootte van het orgaan is ongeveer hetzelfde, maar suppressie van het immuunsysteem moet zeer agressief gebeuren. Veel mensen zijn ertegen. Injectienaalden: Vroeger waren die naalden heel duur, nu zijn ze heel goedkoop! Nu gebruikt men heel veel naalden, ongeveer naalden per jaar (meer dan mensen)! Toch worden er nog naalden hergebruikt. Dit is een belangrijke vorm van overdracht. Bijvoorbeeld het Hepatitis C virus wordt zo makkelijk overgedragen. Ongeveer 3% ter wereld is drager, in België 0.87%, in Egypte 10% en in Noord-Egypte zelfs 27%. In Egypte heeft men gevaccineerd met besmette naalden in de poging een epidemie uit te roeien en zo heeft men een nieuwe gecreëerd (zie eerder) Microbiële adaptatie Bacteriën kunnen resistent worden tegen bepaalde antibiotica! Er is nood aan nieuwe antibiotica! Men spreekt van eerste generatie, tweede generatie Dit wordt steeds duurder! Ontstaan van de ziekenhuisbacterie (MRSA)!

17 7.5. Bevolking en maatschappij Vroeger waren er verschillende groepjes mensen die quasi geen contact met anderen groepen hadden en dus enkel met elkaar. Nu stijgt het bevolkingsaantal stilaan en de kloof qua rijkdom groeit. Er is ook een verschil in hygiëne tussen nu en vroeger en tussen de Westerse landen en de ontwikkelingslanden. Dit heeft de strijd tegen infectieziektes bijvoorbeeld TBC en mazelen geholpen. De bevolkingsexplosie heeft voornamelijk plaats in ontwikkelingslanden en de hele wereld is tegenwoordig 1 dorp geworden. Basisvaccinatie voor alle kinderen ter wereld kost ongeveer 1 miljard euro per maand!

<endemie: toestand waarbij een bepaalde ziekte langdurig bij een constant deel van de bevolking voorkomt

<endemie: toestand waarbij een bepaalde ziekte langdurig bij een constant deel van de bevolking voorkomt Epidemiologie ( M. van Ranst) LES 1 0. INLEIDING 0.1 - epi = op - dèmos = volk - logos = leer leer van zaken die een volk kan overkomen studie van verspreiding van ziekten onder de bevolking

Nadere informatie

Aerogeen Vector Vehikel

Aerogeen Vector Vehikel TRANSMISSIE INDIRECTE TRANSMISSIE Aerogeen Vector Vehikel - voedsel / feco-oraal oraal - bloedproducten - fomites INDIRECTE TRANSMISSIE Aerogeen Vector Vehikel - voedsel / feco-oraal - bloedproducten -

Nadere informatie

Prof. Dr. Marc Van Ranst Klinische Virologie & Epidemiologie K.U.Leuven en KULAK EPIDEMIOLOGIE

Prof. Dr. Marc Van Ranst Klinische Virologie & Epidemiologie K.U.Leuven en KULAK EPIDEMIOLOGIE Prof. Dr. Marc Van Ranst Klinische Virologie & Epidemiologie K.U.Leuven en KULAK EPIDEMIOLOGIE EPIDEMIOLOGIE Academiejaar 2003-200 2004 Marc Van Ranst Tel (secr( secr.): 016-347908 marc.vanranst vanranst@uz.kuleuven.ac.be

Nadere informatie

Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd.

Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd. Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd. Figuur 2: conceptueel kader voor globalisatie en volksgezondheid. Stilleestekst deel 2 Pagina 1 van 9 Figuur 3A:

Nadere informatie

Virussen zonder grenzen

Virussen zonder grenzen Virussen zonder grenzen Prof. Eric Snijder Afdeling Medische Microbiologie Leids Universitair Medisch Centrum 1 Inferno, een kolfje naar mijn hand 2 1 2012... MERS Nature, October 4, 2012 3 Ebola 4 2 Ebola...

Nadere informatie

Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza

Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza NVAG themamiddag d.d. 02-03 2006, Utrecht Prof.dr. Frans van Knapen influenza virus typeringen: H-antigeen N-antigeen Permanente veranderingen in influenza

Nadere informatie

Hoe krijg je hepatitis B?

Hoe krijg je hepatitis B? Hepatitis B Hepatitis B is een infectie van de lever, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. In Nederland wordt dit virus vooral overgedragen door seksueel contact. Het dringt via de slijmvliezen van

Nadere informatie

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist 14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist GRIEPVACCINATIE VAN ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? 1. Griep quiz 2. Wat is seizoensgriep?

Nadere informatie

INFECTIEZIEKTEN. H.H. TAN, arts 2015

INFECTIEZIEKTEN. H.H. TAN, arts 2015 INFECTIEZIEKTEN H.H. TAN, arts 2015 INFECTIEZIEKTEN 2 - PANDEMIE * Als een epidemie zich naar andere landen verspreidt * Spaanse griep 1918 (20-40miljoen slachtoffers, vnl. jonge, gezonde mensen van

Nadere informatie

Besmetting met HIV Inleiding Wat is HIV Wat is AIDS

Besmetting met HIV Inleiding Wat is HIV Wat is AIDS Besmetting met HIV Inleiding Door een ongeluk, waarbij u mogelijk in contact bent gekomen met het bloed van iemand met HIV of AIDS, loopt u kans om met HIV besmet te raken. Juist bij een ongeluk gaat alles

Nadere informatie

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)?

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie 2 Wat leest u in deze folder? Deze folder gaat over een grieppandemie (wereldgriep). U leest de antwoorden op 10 belangrijke

Nadere informatie

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Inleiding Monteurs van vooral de service en reparatie&renovatie lopen een kans geïnfecteerd te raken met een virus, tengevolge van het (per

Nadere informatie

Controles tijdens de zwangerschap

Controles tijdens de zwangerschap Controles tijdens de zwangerschap Tijdens de zwangerschap worden de volgende onderzoeken uitgevoerd: Beoordelen van de groei van de baarmoeder Bij elk bezoek wordt de groei van de baarmoeder nagegaan.

Nadere informatie

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës)

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen

Nadere informatie

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1)

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1) Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep ofwel Nieuwe ofwel Pandemische Influenza A(H1N1) griep (H1N1) 2009 Influenza Mexicaanse griep Wat is

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden?

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? WAT IS SEIZOENSGRIEP? WAT IS SEIZOENSGRIEP? > Een acute luchtweginfectie: Plots begin met koorts en rillingen Hoofdpijn Spierpijn Keelpijn

Nadere informatie

Stilleestekst deel 1. Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd. Stilleestekst deel 1 Pagina 1 van 12

Stilleestekst deel 1. Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd. Stilleestekst deel 1 Pagina 1 van 12 Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd. Stilleestekst deel 1 Pagina 1 van 12 Epidemiologie (tekst 1) Epidemiologie bestudeert de verspreiding van ziekten

Nadere informatie

Hepatitis B Inleiding Hepatitis A Preventie hepatitis B Preventie hepatitis A

Hepatitis B Inleiding Hepatitis A Preventie hepatitis B Preventie hepatitis A Naast deze infokaart over hepatitis zijn er ook infokaarten beschikbaar over: infectieziekten algemeen, tuberculose, seksueel overdraagbare aandoeningen, jeugd en onveilig vrijen en jeugd en vaccinatie.

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Protocol handelen bij besmettelijke ziekten

Protocol handelen bij besmettelijke ziekten Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol handelen bij besmettelijke

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1821 woorden 27 november keer beoordeeld. Nederlands. Algemeen:

6,2. Werkstuk door een scholier 1821 woorden 27 november keer beoordeeld. Nederlands. Algemeen: Werkstuk door een scholier 1821 woorden 27 november 2003 6,2 11 keer beoordeeld Vak Nederlands Algemeen: Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) hebben velen klachten en het kan verschillende oorzaken

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor risicovolle beroepsgroepen vaccinatie DTP en Hepatitis A/B www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR RISICOVOLLE BEROEPSGROEPEN Als medewerker kunt u via uw werk risico lopen op

Nadere informatie

Veel voorkomende SOA. Gynaecologie. alle aandacht

Veel voorkomende SOA. Gynaecologie. alle aandacht Veel voorkomende SOA Gynaecologie alle aandacht Veel voorkomende SOA Er zijn virale en bacteriële soa. Virale soa worden veroorzaakt door een virus. Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

Doel van deze opleiding:

Doel van deze opleiding: Doel van deze opleiding: Wat zijn biologische agentia? Hoe kan men besmet geraken? Waar zijn biologische agentia te vinden? Wat zit er in rioolwater? Wat zijn risicovolle werkzaamheden mbt biologische

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Testen op hiv tijdens de zwangerschap

Testen op hiv tijdens de zwangerschap Testen op hiv tijdens de zwangerschap Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze brochure wordt informatie gegeven over HIV, de ziekte AIDS en mogelijke behandelingen. Er wordt besproken wat een HIV-test is en

Nadere informatie

OVER BEESTJES EN MEER

OVER BEESTJES EN MEER OVER BEESTJES EN MEER Besmettingsrisico s voor hulpverleners Alden Biesen, 8 oktober 2015 Even opwarmen Als ik dienst heb, controleer ik steeds of mijn nagels proper en kort zijn. Ik heb dan geen kunstnagels

Nadere informatie

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april 2007 6,9 19 keer beoordeeld Vak ANW Inhoud 1. Wat is AIDS? 2. Wat is HIV? 3. Hoe werkt het ziekteverloop van AIDS? 4. Wat doet het immuunsysteem

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten

Bescherm je kind tegen infectieziekten Bescherm je kind tegen infectieziekten Bijna 95% van alle kinderen in Nederland is gevaccineerd tegen infectieziekten. Door betere hygiëne, een betere gezondheidszorg én door vaccinaties komt sterfte door

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Xenotransplantatie

Praktische opdracht ANW Xenotransplantatie Praktische opdracht ANW Xenotransplantatie Praktische-opdracht door een scholier 1700 woorden 12 juni 2003 6,2 13 keer beoordeeld Vak ANW Inhoudsopgave Inleiding Deelvraag 1 Deelvraag 2 Deelvraag 3 Deelvraag

Nadere informatie

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne VRAAG EN ANTWOORD Hepatitis B aandachtscampagne: Zeg Nee!...Tegen hepatitis B 1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne Q. Wat is het doel van de campagne? A. We willen Chinezen woonachtig in Rotterdam

Nadere informatie

Werkstuk Biologie aids

Werkstuk Biologie aids Werkstuk Biologie aids Werkstuk door een scholier 2490 woorden 9 februari 2009 6,2 81 keer beoordeeld Vak Biologie Werkstuk aids. Inhoudsopgave : Hoofdstuk [1] Wat is aids? Hoofdstuk [2] Hoe word aids

Nadere informatie

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN Nr. 108 Wat is de klassieke of seizoensgriep In de volksmond wordt er gesproken over de griep, waar het gaat over een zware verkoudheid of een luchtwegeninfectie met enkele

Nadere informatie

WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN VAN HEPATITIS B?

WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN VAN HEPATITIS B? WAT IS HEPATITIS Hepatitis is een ontsteking van de lever. Er zijn verschillende soorten leverontsteking. Ooit wereldwijd waargenomen zijn hepatitis A t/m H, waarvan hepatitis A, B en C de meest bekenden

Nadere informatie

Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B vaccinatie Hepatitis B vaccinatie De lever speelt een centrale rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en suikers en de zuivering van het bloed. Soms raakt de lever ontstoken. In zo n geval is er sprake van

Nadere informatie

Klik om stijl te bewerken

Klik om stijl te bewerken Klik om stijl te bewerken Coxevac vaccinatie bij geiten 20-2-2019 1 Inhoud Voorstelling Ceva + mezelf Q-koorts: Wat is het? Q-koorts: Symptomen (mens + dier) Q-koorts: Diagnostiek Q-koorts: Preventie Q-Koorts:

Nadere informatie

Hepatitis A.

Hepatitis A. Hepatitis A www.hepatitisinfo.nl Hepatitis A Epidemiologie Transmissie Virologie Symptomen van een infectie met hepatitis A Diagnostiek Behandeling Preventie Hepatitis A epidemiologie http://wwwnc.cdc.gov/travel/pdf/yellowbook-2012-map-03-03-estimated-prevalence-hepatitis-a.pdf

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 1758 woorden 1 november keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud:

6,5. Werkstuk door een scholier 1758 woorden 1 november keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud: Werkstuk door een scholier 1758 woorden 1 november 2003 6,5 46 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoud: -Inleiding; -Oorzaak van een HIV-infectie; -Vermenigvuldiging van dit virus; -Diagnose van een HIV-infectie;

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

Vaccinatie hepatitis B Geneeskundestudenten

Vaccinatie hepatitis B Geneeskundestudenten Vaccinatie hepatitis B Geneeskundestudenten Vaccinatie hepatitis B De Nederlandse Arbo-wetgeving eist dat ziekenhuizen en andere instellingen verantwoorde zorg aan hun patiënten bieden. Patiënten mogen

Nadere informatie

Je kunt Aids bij iemand aantonen door middel van een Aids-test. Men kan kijken of het lichaam antistoffen

Je kunt Aids bij iemand aantonen door middel van een Aids-test. Men kan kijken of het lichaam antistoffen Praktische-opdracht door een scholier 1883 woorden 28 juni 2001 6,8 123 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Opzet Het probleem dat ik ga beschrijven is één van de grootste problemen in de wereld. Misschien

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Besmetting met hepatitis B. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Besmetting met hepatitis B. rkz.nl Patiënteninformatie Besmetting met hepatitis B rkz.nl Inleiding Door een ongeluk, waarbij u mogelijk in contact bent gekomen met het bloed van iemand met Hepatitis B, loopt u kans om met Hepatitis B besmet

Nadere informatie

5,6. Antwoorden door een scholier 1405 woorden 28 november keer beoordeeld

5,6. Antwoorden door een scholier 1405 woorden 28 november keer beoordeeld Antwoorden door een scholier 1405 woorden 28 november 2008 5,6 44 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar Anw antwoorden: Hoofdstuk 1: 1 Hoe gaat de reguliere gezondheidszorg te werk? - Patiënt gaat naar

Nadere informatie

INFECTIERISICO VERMINDEREN

INFECTIERISICO VERMINDEREN INFECTIERISICO VERMINDEREN In deze folder leest u welke maatregelen het UCCZ Dekkerswald treft om de kans op een infectie voor u zo klein mogelijk te maken. Wat is een infectie? Infecties w orden veroorzaakt

Nadere informatie

Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B vaccinatie Hepatitis B vaccinatie De lever speelt een centrale rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en suikers en de zuivering van het bloed. Soms raakt de lever ontstoken. In zo n geval is er sprake van

Nadere informatie

De termen HIV, Aids en Seropositief worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet dezelfde dingen.

De termen HIV, Aids en Seropositief worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet dezelfde dingen. Spreekbeurt door een scholier 1684 woorden 22 november 2002 7.2 312 keer beoordeeld Vak Nederlands Dit is een condoom, als je die niet gebruikt bij het vrijen kun je seksueel overdraagbare aandoeningen

Nadere informatie

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën DEEL 7 VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten Bacteriën Een bacterie is eigenlijk het kleinste levende wezentje op aarde. Ze zijn verschrikkelijk klein: een duizendste van een millimeter groot.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-617b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52.

Nadere informatie

Terugkerende aanvallen

Terugkerende aanvallen Genitale herpes Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zorgt voor een pijnlijke infectie van de huid en de slijmvliezen in en rond

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

PRAKTISCH Toxoplasmose

PRAKTISCH Toxoplasmose PRAKTISCH Toxoplasmose l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Toxoplasmose is een belangrijke zoönose. Dat betekent dat deze ziekte

Nadere informatie

INFOKAART INFECTIEZIEKTEN ALGEMEEN

INFOKAART INFECTIEZIEKTEN ALGEMEEN INFOKAART INFECTIEZIEKTEN ALGEMEEN Naast deze infokaart over infectieziektebestrijding in het algemeen zijn er ook infokaarten beschikbaar over: hepatitis, tuberculose, seksueel overdraagbare aandoeningen,

Nadere informatie

Topje van de ijsberg!

Topje van de ijsberg! Wetenschapsdag Topje van de ijsberg! ZONDAG 21 OKTOBER 2007 12.00-17.00 UUR Infectieziekten 4 Gekriebel en gezoem In warme landen brengen muggen, knutten en teken door hun steken of beten infectieziekten

Nadere informatie

Gastro-enteritis. Ziektebeeld. Incubatieperiode

Gastro-enteritis. Ziektebeeld. Incubatieperiode DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB GASTRO-ENTERITIS 73 Gastro-enteritis Voor meer achtergrondinformatie over een individuele kiem, zie ook volgende fiches: Calicivirusinfecties Campylobacteriose Escherichia

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Aids

Werkstuk Maatschappijleer Aids Werkstuk Maatschappijleer Aids Werkstuk door een scholier 1699 woorden 21 oktober 2004 6,4 81 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Ik hou mijn werkstuk over aids. Aids is een afkorting voor van

Nadere informatie

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK MEDE OP BASIS VAN NOTITIE NUOVO Teksten voor website PCOU en Willibrord Het H1N1-influenzavirus (de

Nadere informatie

Micro-organismen. organismen

Micro-organismen. organismen Micro-organismen organismen Agenda Wat zijn micro-organismen? Verschil tussen bacteriën en virussen Wat zijn micro-organismen? Een micro-organisme is niet zichtbaar met het blote oog: Bacteriën (gram positief/negatief)

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Patiënteninformatie. Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Inhoud Inleiding... 3 Moet ik mij laten vaccineren?... 3 NIET LEVENDE VACCINS (mogen altijd toegediend worden)... 4 Influenza

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten. Daarom

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

Humaan Papillomavirus (HPV) Polikliniek Gynaecologie

Humaan Papillomavirus (HPV) Polikliniek Gynaecologie Humaan Papillomavirus (HPV) Polikliniek Gynaecologie Humaan Papilloma Virus (HPV) Inleiding Als u nog nooit van het HPV (Humaan Papilloma Virus) gehoord heeft, is dat niet raar: want ondanks dat het virus

Nadere informatie

Wat u moet weten over RSV. patiënteninformatie

Wat u moet weten over RSV. patiënteninformatie Wat u moet weten over RSV patiënteninformatie Beste ouders Het Respiratoir Synctieel Virus (RSV) is een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. De frequentie van de ziekte is het

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school.

Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school. Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school. Infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep 1 ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP U ontvangt deze folder omdat u in aanmerking komt voor een vaccinatie

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De pest

Werkstuk Geschiedenis De pest Werkstuk Geschiedenis De pest Werkstuk door een scholier 1688 woorden 27 september 2005 6 362 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Ik heb als onderwerp De zwarte Dood gekozen, of ook wel de pest.

Nadere informatie

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat in een aantal landen de medische voorzieningen

Nadere informatie

Wat u moet weten over RSV

Wat u moet weten over RSV 1273/939/8 - SA - mei 2011 Wat u moet weten over RSV Pediatrie 03 443 35 16 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. 03 443 30 11 fax 03 440 43 74 www.gzaziekenhuizen.be GasthuisZusters

Nadere informatie

De mensheid lijdt het meest. Door vaccinaties? Infectieziekten?

De mensheid lijdt het meest. Door vaccinaties? Infectieziekten? De mensheid lijdt het meest Door vaccinaties? Infectieziekten? Corien Heemstra, huisarts in Veldhoven belangenverstrengeling: eenmalig betaald een praatje gehouden voor het personeel van MSD Kees Verduin,

Nadere informatie

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema kindergeneeskunde informatiebrochure Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Vaccinatie tegen meningococcen B 4 3. Vaccinatie tegen Varicella (windpokken) 5

Nadere informatie

Het hepatitis B -virus is heel besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-op-bloed contact of bij de geboorte.

Het hepatitis B -virus is heel besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-op-bloed contact of bij de geboorte. Hepatitis B CWZ is één van de door de NVMDL erkende hepatitis behandelcentra in Nederland. Op de polikliniek Maag-, darm- en leverziekte (MDL) werken meerdere MDL-artsen en een verpleegkundige specialist

Nadere informatie

De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen

De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen Inhoud De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen Lia de Graaf-Miltenburg Deskundige infectiepreventie VCCN Den Bosch mei 2015 - Isolatie vormen - Microbiologie en virologie - Bacteriën

Nadere informatie

Monitoringrapport 2012

Monitoringrapport 2012 Monitoringrapport 2012 Humaan 12 immuundeficiëntievirus 217 (HIV) infectie in 6Nederland Nederlandse samenvatting Monitoring van HIV in Nederland Elk jaar rond 1 december, Wereld AIDS dag, publiceert de

Nadere informatie

EPIDEMIOLOGIE - LEERLING. SuccesformulesVoorkant_Opmaak :08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE. Naam: Klas: Datum:

EPIDEMIOLOGIE - LEERLING. SuccesformulesVoorkant_Opmaak :08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE. Naam: Klas: Datum: EPIDEMIOLOGIE - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus Naam: Klas: Datum: INLEIDING Wiskunde speelt een belangrijk

Nadere informatie

Legionella pneumophila (veteranenziekte)

Legionella pneumophila (veteranenziekte) Legionella pneumophila (veteranenziekte) Inleiding De legionella-uitbraak in 1999 op de bloemententoonstelling in Bovenkarspel was voor de overheid aanleiding om maatregelen te nemen om een nieuwe uitbraak

Nadere informatie

Griep en griepvaccinatie. Infodocument

Griep en griepvaccinatie. Infodocument Griep en griepvaccinatie Infodocument Griep en griepvaccinatie 1 Wat is griep? Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt daarom ook wel influenza genoemd. Het influenzavirus veroorzaakt

Nadere informatie

Griep en griepvaccinatie 1/5

Griep en griepvaccinatie 1/5 Griep en griepvaccinatie 1/5 E-info Griep en griepvaccinatie 1 Wat is griep? Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt daarom ook wel influenza genoemd. Het influenzavirus veroorzaakt een

Nadere informatie

RABIËS VIRUSKENNER. Onderzoeksverslag 29 MAART 2017

RABIËS VIRUSKENNER. Onderzoeksverslag 29 MAART 2017 RABIËS VIRUSKENNER Onderzoeksverslag 29 MAART 2017 CHRISTELIJK LYCEUM DELFT HT3k, Groep 2 Stijn van der Kolk, Thomas Vlug, Nanne Kluivingh en Oscar Wishaupt INHOUD INLEIDING... 2 OPDRACHT 1 ORIËNTATIE

Nadere informatie

Eerste Hulp en infectieziekten

Eerste Hulp en infectieziekten Eerste Hulp en infectieziekten Richtlijnen en adviezen voor de eerstehulpverlener, opgesteld door de Stichting Koninklijke Nationale Organisatie voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken Het Oranje

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1947 woorden 27 december keer beoordeeld. Verzorging 1. CHLAMYDIA-INFECTIE

Werkstuk door een scholier 1947 woorden 27 december keer beoordeeld. Verzorging 1. CHLAMYDIA-INFECTIE Werkstuk door een scholier 1947 woorden 27 december 2001 7 106 keer beoordeeld Vak Verzorging 1. CHLAMYDIA-INFECTIE Chlamydia is de soa, die in Nederland het meest voorkomt. Vooral bij meisjes en jonge

Nadere informatie

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik Infectiepreventie De jaarlijkse griepprik 1 De jaarlijkse griepprik Deze folder informeert u over de vaccinatie tegen de seizoensgriep. U krijgt deze folder omdat u, net als uw collega s, ook dit jaar

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over ebola

Vragen en antwoorden over ebola Vragen en antwoorden over ebola 2 oktober 2014 Wat is ebola? Het ebolavirus veroorzaakt een zeldzame maar zeer ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt. De ziekteverschijnselen zijn: hoge koorts,

Nadere informatie

Op reis. Voorbereiding, vaccinatie en adviezen

Op reis. Voorbereiding, vaccinatie en adviezen Op reis Voorbereiding, vaccinatie en adviezen Op Reis Gaat u op vakantie (met of zonder kinderen), een zakenreis, stage of vrijwilligerswerk? Wij helpen u graag bij een goede voorbereiding. Vaccinaties,

Nadere informatie

Spreekbeurt ANW Griep

Spreekbeurt ANW Griep Spreekbeurt ANW Griep Spreekbeurt door een scholier 2803 woorden 1 maart 2003 7,6 158 keer beoordeeld Vak ANW Punt 1; Wat is griep? Griep is een andere naam voor influenza. Influenza is een acute besmettelijke

Nadere informatie

Informatie over Clostridium difficile

Informatie over Clostridium difficile Informatie over Clostridium difficile 2 Clostridium difficile is een bacterie die bij elk mens in de dikke darm voorkomt. Door toediening van antibiotica kan het evenwicht in de darmen verstoord raken.

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids?

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids? Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni 2004 6,9 17 keer beoordeeld Vak ANW Wat is Aids? Het Aids-virus, dat staat voor aquired immune deficiency syndrome, wordt veroorzaakt door het HIV-virus.

Nadere informatie

Het voorkomen van besmettelijke ziekten

Het voorkomen van besmettelijke ziekten Het voorkomen van besmettelijke ziekten Het voorkomen van besmettelijke ziekten - vaccinaties Het meest effectieve middel tegen besmettelijke ziekten zijn, indien beschikbaar, vaccinaties. Wanneer een

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 49. Bij het beantwoorden

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS

Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS Spreekbeurt door een scholier 1217 woorden 12 oktober 2003 7,4 76 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Open je ogen voor AIDS ze sluit! Inhoudstafel 1. Inleiding 2.

Nadere informatie