Eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor techniek toegelicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor techniek toegelicht"

Transcriptie

1 TECHNIEK Eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor techniek toegelicht Begin dit schooljaar gaan we al voor het vierde jaar opnieuw aan de slag met de vernieuwde leerplannen techniek, zowel in de a- als de b-stroom. Langzaam begint iedereen hierin wel een beetje zijn weg te vinden. Ook de ambtenaren van de doorlichting zijn ondertussen ijverig aan de slag om techniek in de focus te plaatsen. Leraren zijn vaak bezig met de leerinhouden uit 5 of 11 mindmappen. De doorlichtingambtenaar focust hoofdzakelijk op de vraag via welke projecten de realisatie of de eindtermen en ontwikkelingsdoelen zijn gerealiseerd of aangeboden. Heel wat leraren kunnen de projecten niet plaatsen bij een ET of OD. In dit artikel vind je een aantal voorbeelden waarin je kunt zien hoe je deze ET of OD kunt interpreteren. Eindtermen (ET) en ontwikkelingsdoelen (OD) Eindtermen: te realiseren over het eerste en tweede jaar van de a-stroom. Ze houden een resultaatsverplichting in. Alle leerlingen moeten de eindtermen bereikt hebben. Ontwikkelingsdoelen houden geen resultaatsverplichting in. Ontwikkelingsdoelen zijn streefdoelen. Alle ontwikkelingsdoelen moeten in de loop van het 1ste jaar van de b-stroom worden aangeboden. Kerncomponenten van techniek De leerlingen kunnen: 1 Verschillende onderdelen en deelsystemen in een technisch systeem 1 onderzoeken: de functies en de relaties ertussen toelichten 1 Een technisch systeem is een geheel van elkaar wederzijds beïnvloedende elementen en onderdelen die gericht zijn op het bereiken van (een) bepaald(e) doel(en).

2 Hoe kunnen we dit ontwikkelingsdoel realiseren? Enkele voorbeelden: - de functie van de onderdelen van een eenvoudige elektrische stroomkring uitleggen; - onderzoeken van een stroomkring met een schakelaar en zonder een schakelaar (verklaring van de rol van een schakelaar); - welk verschil geeft het gebruik van een drukschakelaar t.o.v. een tuimel- of schuifschakelaar; - wat als je de spiegel niet monteert of zwart maakt; - welke verschillen of overeenkomsten zijn er tussen een stroomkring met led- of gloeilamp; - deelsysteem: fitting en gloeilamp, batterij 2 Bij werkende of falende technische systemen onderzoeken hoe verbeteringen mogelijk zijn We kunnen deze doelstelling realiseren in bestaande projecten of het ontwerp aanpassen of aanvullen, bv. een eenvoudige stroomkring kan voorzien worden van een schakelaar. Bij niet werkende elektrische onderdelen van een project kun je met een eenvoudige multimeter nagaan waar het defect of euvel zich voor doet. 3 In concrete voorbeelden aangeven dat het bestuderen en aanpassen van een technisch systeem leidt tot optimalisering, innovatie en/of nieuwe uitvindingen De evolutie van het strijkijzer illustreert goed hoe deze ET of OD te realiseren is. Strijkijzer met gloeiende kooltjes De kooltjes koelen na verloop van tijd af en moeten dan ook vervangen worden.

3 Gietijzeren strijkijzer Het ijzer moet regelmatig opgewarmd worden op de kachel of stoof. Meerdere ijzers zijn nodig om continu te kunnen strijken. Een pannenlap is nodig om het warme handvat te hanteren. Een houten handvat voorkomt dat je nog een pannenlap moet gebruiken om het strijkijzer te hanteren. De ontwikkeling van een elektrische weerstand zorgt voor continue warmte van het strijkijzer. Aanvankelijk waren deze strijkijzers vrij zwaar. De strijkijzers werden na verloop van tijd lichter. Dat maakte het gebruik ervan minder lastig. Door middel van een thermostaat werd de temperatuur van het strijkijzer regelbaar, naargelang de aard van het te strijken textiel. Een ingebouwd waterreservoir en drukknop (die stoom genereert) maken dat we de te strijken was niet meer op voorhand manueel vochtig moeten maken. Deze voorziening zorgt ervoor dat het comfort bij het strijken verbetert. Door het strijkijzer lichter te maken verbeterde het glijdvermogen. Dit werd nog beter door de zool te bekleden met teflon. Bezwaar bleef nog het gewicht van het water in het interne reservoir. In de zoektocht om het comfort bij het strijken te verhogen, staat het waterreservoir naast het strijkijzer. Het strijkijzer is lichter. Het waterreservoir is groter. Er moet dus bijgevolg minder bijgevuld worden.

4 Industrieel ontwerpers en fabrikanten zijn nog altijd op zoek naar vernieuwing, aanpassingen en verbeteringen om zo het strijkcomfort te verbeteren en minder tijdrovend te maken. Je kunt deze ET of OD bereiken door bv. het maken van een tijdsband. We kunnen dit suggereren voor verschillende onderwerpen/voorwerpen. We denken bv. aan: - muziekdragers; - radio; - fiets; - auto; - TV; - gamebox; - GSM, smartphone; - computer; - uurwerk; - Bovenstaande tijdsband is online gemaakt via: 4 In concrete voorbeelden van technische systemen uitleggen welk onderhoud noodzakelijk is voor de goede en duurzame werking ervan Vooral complexe, maar ook eenvoudige technische systemen zijn onderhevig aan onderhoud. Goed en regelmatig onderhoud verlengt de levensduur en vermijdt slijtage of defecten. Met een goed onderhouden fiets is het gemakkelijker fietsen. Een goed onderhouden grasmachine doet weer zijn werk feilloos na de

5 winter, bij aanvang van het grasmaaiseizoen. Het koffiezetapparaat moet soms worden ontkalkt, de diepvries ontdooid, een naaimachine moet worden gesmeerd Onderhoud is soms ook noodzakelijk omwille van de eigen veiligheid. Denken we maar aan het onderhoud van een wagen, een lift, nazicht en onderhoud van de branders voor de centrale verwarming of de boilers. Soms is onderhoud, herstellen of vervangen noodzakelijk, bv. wanneer een lamp defect of de fietsband lek is. Onderhoud is niet altijd fysisch. Soms moet je eens de harde schijf van je PC of laptop opruimen en overbodige bestanden of niet gebruikte programma s wissen. Leerlingen zullen ongetwijfeld zelf heel wat voorbeelden kunnen aanbrengen waaruit blijkt dat onderhoud noodzakelijk is. 5 In concrete voorbeelden de stappen van het cyclisch technisch proces 2 aanduiden: probleemstelling, onderzoeken, ontwerpen, maken, in gebruik nemen, evalueren We kunnen deze ET of OD niet d.m.v. één project realiseren. Het is de bedoeling dat leerlingen de systematiek van het technisch proces al doende verwerven. Boodschap is in het verloop van de diverse projecten regelmatig terug te komen op het cyclisch proces. Opdracht blijft het aanbrengen van een duidelijke structuur volgens het technisch proces en duiding te geven tijdens de les of in het projectdossier. Visuele ondersteuning kan wellicht helpen om leerlingen tot inzicht te laten komen en bewust te laten worden van de diverse stappen in het technisch proces. Zo herkennen ze deze systematiek in nieuwe situaties. 2 Technisch proces Een proces kent een geleidelijk verloop van een reeks acties om een technisch systeem in te zetten, te ontwikkelen of te verbeteren. Kenmerkend voor techniek is het technisch proces, de vijf stappen: onderzoeken, ontwerpen, maken, in gebruik nemen, evalueren.

6 6 In concrete voorbeelden uit techniek het nut aantonen van de gebruikte hulpmiddelen zoals gereedschappen, machines, grondstoffen, materialen, energie, informatie, menselijke inzet, geldmiddelen, tijd Zonder inzet van hulpmiddelen zoals gereedschappen, machines, grondstoffen, materialen, energie, informatie, menselijke inzet, geldmiddelen, tijd kunnen we niets realiseren. Leerlingen zullen dit ervaren doorheen de verschillende projecten die je realiseert in de techniekles. Een voorbeeld: een pennenhouder in hout Gereedschappen meetlat winkelhaak potlood zaag priem houtboor verzinkboor kolomboormachine machineklem kwast Grondstof Materiaal Energie Informatie Menselijke inzet Geldmiddelen Tijd massief hout naar keuze lijm schuurpapier afwerkingsmiddel spierkracht elektriciteit tekening van het werkstuk stappenplan van de realisatie infosteekkaart van de houtsoort veiligheidsinstructiekaart instructies van de leraar realisatie door de leerlingen grondstofkostprijs kostprijs van materialen energie vaste kosten 3 realisatietijd: 4 lesuur 3 Vaste kosten zijn kosten voor afschrijving machines, slijtage aan gereedschappen, afvoer van afval e.a.

7 7 In concrete voorbeelden van technische systemen uitleggen dat men voor de ontwikkeling en het gebruik keuzen maakt op basis van criteria Om een probleem op te lossen bestaan er meestal verschillende mogelijkheden. Na het ontleden van de probleemgegevens ga je op zoek naar verschillende mogelijke manieren om het probleem aan te pakken. Op een bepaald ogenblik beslis je op welke wijze je dit zal doen. De keuze om voor de ene of de andere oplossing te kiezen, berust meestal op een proces waarbij we een aantal elementen (criteria) overwegen, afwegingen die we kunnen maken vanuit verschillende uitgangspunten. 8 In concrete voorbeelden uit techniek illustreren dat energie een noodzakelijk hulpmiddel is en omgevormd kan worden Voorbeelden: - spierkracht wordt omgezet in beweging, bij het zagen, schuren, fietsen; - elektrische energie wordt bij de kolomboormachine omgezet in beweging; - elektrische energie wordt omgezet naar warmte bij de lijnbuiger voor kunststof, soldeerbout, kookplaat; smeltlijmpistool; - zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit in een fotovoltaïsche cel - 9 Met concrete voorbeelden uit techniek de rol illustreren van sturingen en regelsystemen in technische systemen Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, worden we vaak geconfronteerd met gestuurde apparaten of regelsystemen. Enkele voorbeelden: - de kamerthermostaat met weekprogramma voor het aansturen van de verwarming; - de instelbare timer voor het aan- of uitzetten van allerlei toestellen; - de wekkerradio zorgt dat je tijdig opstaat, met de preset-instelling kies je met één toets jouw favoriete zender;

8 - een programmeerbare dvd-recorder neemt de geselecteerde programma s op, ook als je niet thuis bent; - de digitale agenda verwittigt je op voorhand aan een gemaakte afspraak; - een GPS wijst stap voor stap de weg naar de eindbestemming; - met een afspeellijst, programmeer je de volgorde van de muziek op je MP3 speler; - 10 Technische systemen, het technisch proces, hulpmiddelen en keuzes herkennen in verschillende toepassingsgebieden uit de wereld van techniek waaronder energie, informatie en communicatie, constructie, transport en biochemie Meestal behoren technische systemen niet louter tot één toepassingsgebied. We zien dikwijls een combinatie van elementen uit verschillende toepassingsgebieden met elkaar. Zo hebben apparaten die gebruik maken van elektrische energie ook een behuizing. Ook de motor is op zich een constructie. Een compostvat is een constructie, zo ontworpen, om de ideale voorwaarden te scheppen om het biochemisch proces van composteren mogelijk te maken. Vaak worden nieuwe technische systemen ontwikkeld om het comfort en gebruiksgemak te verhogen, te vereenvoudigen of te versnellen.

9 Het huidig wafelijzer is uitgerust met een thermostaat. Zo kun je de temperatuur exact regelen. De handgrepen zorgen er voor dat je je handen niet verbrandt bij het bakken. De bakvormen zijn verwisselbaar, zodat zowel Luikse als Brusselse wafels of nieuwjaarswafels gebakken kunnen worden. Daarenboven zijn de bakvormen bekleed met een antikleef baklaag. Laat leerlingen maar eens de vergelijking maken met het gietijzeren wafelijzer op de Leuvense stoof van overgrootmoeder. Techniek als menselijke activiteit De leerlingen kunnen: 11 Vanuit een behoefte een technisch probleem definiëren na onderzoek van de relevante vereisten Deze doelstelling gaat over het definiëren van de behoefte en het vastleggen van de criteria of eisen waaraan de oplossing moet voldoen. Deze eindterm of ontwikkelingsdoel overlapt met doel nr.7: In concrete voorbeelden van technische systemen uitleggen dat men voor de ontwikkeling en het gebruik keuzen maakt op basis van criteria. Vooraleer leerlingen kiezen voor de ene of de andere oplossing kunnen ze door middel van een aantal testen of wat opzoekwerk conclusies trekken in functie van welke oplossing het meest aan de criteria voldoet. 12 Modellen, tests en evaluaties gebruiken om een eenvoudig technisch systeem te ontwerpen uitgaande van een gedefinieerd probleem en rekening houdend met vooropgestelde normen en criteria Daag leerlingen vanuit een probleemstelling uit met de vraag om een oplossing te zoeken voor het probleem. Het kan hierbij een ontwerp blijven, maar een realisatie, maquette, concepttekening behoren misschien ook tot de mogelijkheden. Voorbeeld: De tijdwinstmachine, vakoverschrijdend project DPB

10 13 Een gegeven of eigen ontwerp planmatig uitvoeren met oog voor vereisten van kwaliteit, veiligheid, ergonomie en milieu Je kunt bij ieder project, uit eender welk toepassings- of verkenningsgebied bij de realisatie vertrekken vanuit een stappenplan. Dit kan op verschillende manieren worden opgevat: als een opeenvolging van bewerkingen, in een lijstje, een flowcard of via een opeenvolging van foto s. Een visuele ondersteuning komt leerlingen uit de b-stroom zeker ten goede. Kwaliteitseisen kunnen in de ontwerpfase worden vastgelegd, eventueel samen met de leerlingen en functioneren mee als criteria bij zelfevaluatie of evaluatie. Kwaliteitseisen kunnen ook deel uitmaken van de criteria waaraan de oplossing voor de probleemstelling moet voldoen. Aandacht voor veilig handelen is een belangrijke attitude. Een steeds terugkerende aandacht hiervoor is beslist noodzakelijk. Leerlingen moeten bij het gebruik van gereedschappen en machines risico s leren inschatten en de attitude aanleren om collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen spontaan te gebruiken. Op veiligheid staat geen prijs. Je moet hier dus altijd van vertrekken bij aankoop of gebruik van gereedschap, machines of installaties. Duidelijke, soms herhaalde instructie van de leerlingen is hiervoor een noodzaak.

11 14 Een technisch systeem in gebruik nemen Iedereen maakt dagelijks ontelbare keren gebruik van een of ander complex of minder ingewikkeld technisch systeem zonder zich daarvan bewust te zijn. We zijn het gewoon om na een drukke dagtaak neer te ploffen in de sofa, de afstandsbediening in de hand te nemen om te kijken naar ons favoriet programma op TV. Ga zelf maar eens na hoeveel technische systemen bij deze banale actie aan bod komen. Deze doelstelling beoogt het in gebruik nemen van een eigen ontworpen of gerealiseerd project. Kun je je de vreugde of ontgoocheling voorstellen van een leerling uit het 1ste jaar als hij of zij voor de eerste keer de schakelaar van een eenvoudig zelfgebouwd elektrisch circuit aanzet en ziet dat het lampje, al dan niet, brandt? 15 Een technisch systeem evalueren op basis van vooraf bepaalde normen en criteria en hieruit conclusies trekken om het technisch proces te optimaliseren Laat leerlingen kritisch reflecteren op hun eigen handelen of realisatie aan de hand van de vooropgestelde criteria die bij aanvang van de ontwerpfase zijn vastgelegd. Bij het einde van het project kun je ook peilen naar wat leerlingen op een andere manier zouden doen en waarom, indien ze opnieuw hetzelfde project zouden aanpakken. Zoeken naar alternatieven aan het eind van het technisch proces hoort hierbij ook thuis. Leerlingen zijn beslist ook in staat om zichzelf of medeleerlingen te evalueren. Hier zijn vooraf duidelijk gemaakte afspraken en criteria een noodzaak. De zes criteria, kenmerken van een goede evaluatie, zijn: - validiteit, - betrouwbaarheid, - transparantie, - efficiëntie, - objectiviteit, - normering. 16 De opeenvolgende stappen van het technisch proces doorlopen om een eenvoudig technisch systeem te realiseren Deze doelstelling vraagt, denk ik, weinig toelichting. Het is evident dat de vijf stappen van het technisch proces in ieder project aan bod komen. Leerlingen, zowel uit de a- of b-stroom raken door het regelmatig herhalen van deze stappen vertrouwd met het technisch proces.

12 17 Hulpmiddelen kiezen en inzetten in functie van het doel en het gebruik In het begin van het 1ste jaar zullen de leerlingen sterk en strikt moeten worden aangestuurd bv. bij het gebruik van nodige hulpmiddelen of gereedschappen of bij het realiseren van een of ander werkstuk. Een met foto s geïllustreerd stappenplan kan een goede ondersteuning zijn, vooral voor leerlingen met dyslexie of zij die moeite hebben met lezen. Het aanbieden van leerstof op diverse manieren is één van de drie principes van UDL 4. Naarmate de leerlingen meer vertrouwd raken met materialen, gereedschappen, machines en werkmethoden, kun je overstappen naar meer open opdrachten en hen zelf laten beslissen op welke manier ze tot een oplossing of realisatie komen. Het blijft uiteraard een belangrijke taak van de leraar om altijd het veiligheidsaspect in het oog te houden. 18 Technische systemen die ze vaak gebruiken onderhouden volgens de onderhoudsvoorschriften Iedereen weet dat dagelijks onderhoud van machines, installaties, toestellen of gereedschappen de levensduur ervan verlengt en defecten of slijtage door gebruik vermindert. Dit kan beslist al op het niveau van de eerste graad. Zo kun je de leerlingen aan het werk zetten bij: het onderhouden van de eigen fiets, smeren van de fietsketting, herstellen van het licht, eventueel het vervangen van remblokjes; het onderhouden van de machines en infrastructuur in het technieklokaal; het onderhouden van de kolomboor, het smeren van de draadstangen van de bankschroeven, het vervangen van een stofzak in de stofzuiger, het vervangen van de soldeerstiften van een soldeerbout Ook het onderhoud van huishoudtoestellen komt hiervoor in aanmerking, zoals bv. het ontkalken van een koffiezetapparaat. Onderhoud kan ook ruimer geïnterpreteerd worden. Zo kan het opruimen van de harde schijf van een pc als onderhoud worden beschouwd. 4 UDL: universal design for learning zie

13 19 Technische systemen zorgzaam, doelgericht, veilig en ergonomisch gebruiken Het is evident dat we technische systemen op een correcte manier moeten gebruiken. De analyse van een gebruikershandleiding kan hiertoe bijdragen. Beslist noodzakelijk is om bij gebruik van machines of installaties eerst duidelijke instructies te geven en de veiligheidsmaatregelen te overlopen. Leerlingen moeten vertrouwd raken met het spontaan gebruik van de PBM en collectieve beschermingsmiddelen. Naast veiligheid is ook het aannemen van een goede werkhouding en het aanleren van een juiste methodiek noodzakelijk. In deze zin is het belangrijk om als leraar aandacht te hebben voor de correcte hoogte van de werktafels, bankschroeven en bedieningshoogte van machines. 20 Technische systemen realiseren in meerdere en verschillende toepassingsgebieden uit de wereld van techniek waaronder energie, informatie en communicatie, constructie, transport en biochemie Een realisatie kan zijn: het ontwerpen, maken, aanpassen, onderhouden, optimaliseren, herstellen, monteren of demonteren en gebruiksklaar maken. Vanuit het leerplan wordt er verwacht dat alle vormen van realiseren minstens één keer per schooljaar aan bod komen en dat de vijf toepassingsgebieden evenwichtig verdeeld worden over de loop van het schooljaar. De keuze op welke manier leerlingen iets realiseren hangt volledig af van de aard van het project. Zo is het bv. niet noodzakelijk dat er telkens een materieel werkstuk als eindproduct wordt gerealiseerd. Techniek en samenleving De leerlingen kunnen: 21 In concrete voorbeelden aantonen dat technische systemen ontworpen en gemaakt zijn om aan sociale en culturele behoeften te voldoen Een goed voorbeeld uit de leefwereld van de leerlingen is de evolutie van muziekdragers. Deze evolutie heeft zowel op sociaal als cultureel vlak een impact gehad.

14 Vele jongeren lopen vandaag met een hoofdtelefoon of met 'oortjes' te luisteren naar de muziek vanop hun smartphone. Dit is kenmerkend voor de huidige, meer individualistische tijdsgeest. De evolutie in de beschikbaarheid van mobiel internet, sociale media, life-streaming hebben ongetwijfeld, naast een invloed op sociaal vlak, ook effect op het culturele. Denk maar aan de impact van bv. websites als Google, YouTube, Skype en andere. 22 In concrete voorbeelden aangeven wat de positieve en negatieve effecten van technische systemen zijn op het maatschappelijke leven en op de natuur Meestal creëert de ontwikkeling van nieuwe technische systemen een hogere mate van comfort of gebruiksgemak. Producenten zoeken immers bij de ontwikkeling van hun producten naar een betere afstemming op de behoeften van de consument. In het verleden is hierbij niet altijd rekening gehouden met de invloed op het milieu. Gelukkig is er nu meer aandacht voor deze negatieve aspecten, ook vanuit de overheid. Zo hebben ontwerpers met de ontwikkeling van een bestuurderloze auto de bedoeling het rijden met een wagen veiliger en energiezuiniger te maken. Eenmaal de technologie op punt staat, is het mogelijk dat ook mensen met een beperking zich autonoom met de wagen kunnen verplaatsen Voorbeelden geven van maatschappelijke keuzes die bepalend zijn voor de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe technische systemen Een van de voorbeelden in deze context is het onderzoek en de ontwikkeling van systemen om op een duurzame manier energie op te wekken. De keuze om meer middelen in te zetten voor het ontwikkelen van duurzame energie, heeft ertoe geleid dat bv. het rendement van zonnepanelen is verhoogd en de kostprijs voor productie en materiaal is gedaald.

15 De subsidies voor het installeren en het leveren van groene stroom, hebben velen doen beslissen om dergelijke panelen te installeren. 24 In concrete voorbeelden aangeven dat wetenschappen de keuzes binnen het technisch proces beïnvloeden Wetenschap maakt gebruik van techniek en technische systemen worden ontwikkeld in functie van de wetenschap. Dankzij de ontwikkeling van de microscoop kan techniek ingezet worden voor medisch, biologisch en forensisch onderzoek en bij het onderzoek van materialen, om maar een paar toepassingen te noemen. 25 In concrete voorbeelden aangeven dat technische systemen variëren in de tijd en ruimte Hier kan de evolutie van de windmolen als voorbeeld dienen. Vanaf de 15de eeuw werden de staakmolens gebruikt om graan, tarwe en gerst te malen. In Nederland schakelde men ze in om vijzels aan te drijven om water over te pompen en zo de polders droog te houden. Begin 19de eeuw werden windmolens voor het eerst gebruikt voor het opwekken van elektrische energie. Nu zien we, her en der, de reusachtige

16 windturbines met tandwielkast of ringgenerator staan als we door Vlaanderen rijden. 26 In concrete voorbeelden aangeven hoe men duurzaam kan handelen in de verschillende stappen van het technisch proces Zorg om het milieu is een rode draad in het vak techniek. Er gebeurt nu veel onderzoek om technische systemen te optimaliseren, zodat ze minder energie verbruiken of werken op een eigen alternatieve energiebron. Naast aandacht voor energiegebruik is ook het zuinig en bewust omspringen met grondstoffen van belang. Op niveau van de klas kan hieraan in ieder techniekproject aandacht worden besteed. Verder kan gevraagd worden aan leerlingen om afval te beperken en bv. deze te scheiden in diverse fracties zodat deze kunnen worden gerecycleerd. Bij het ontwerpen kun je vragen dat leerlingen het cradle to cradle (C2C)- principe hanteren bij het maken van keuzes. Het C2C-principe kan uitgelegd worden als ontwerpen van wieg tot graf. De centrale gedachte van de cradle to cradle (wieg tot wieg)-filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is en geen restproducten overblijven die alsnog gestort worden. Ook het idee om na te denken over het hergebruik van gerecycleerd materiaal in een project kan hierbij aansluiten. 27 In concrete voorbeelden aangeven welke rol bepaalde technische beroepen vervullen in de verschillende stappen van een technisch proces Het realiseren van deze eindterm of dit ontwikkelingsdoel kan het best gebeuren door in alle projecten aandacht te hebben voor de diverse beroepen die met een of ander aspect van het project te maken hebben. Op de website of vinden we een hele reeks filmpjes over de meest diverse beroepen.

17 28 Het belang erkennen van technische beroepen en van technische vaardigheden in de huidige samenleving en daarbij geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen Tijdens de technieklessen kunnen leerlingen zelf ervaren dat zowel mannen als vrouwen, gelijkwaardig zijn en dat, in tegenstelling tot de huidige maatschappelijke perceptie, niet echt uitsluitend mannelijke of vrouwelijke beroepen bestaan. Door zelf een aantal technische vaardigheden aan te leren in de techniekles, door naar voorbeelden te vragen van technische problemen die ze thuis zelf hebben meegemaakt, kunnen de leerlingen ongetwijfeld vertellen wie er is langs gekomen om het technisch probleem te verhelpen. Je kunt ook op het ogenblik dat een of ander beroep ter sprake komt aan deze eindterm of ontwikkelingsdoel tegemoet komen. 29 De wederzijdse beïnvloeding van techniek en samenleving illustreren in verschillende toepassingsgebieden uit de wereld van techniek waaronder energie, informatie en communicatie, constructie, transport en biochemie Deze eindterm of dit ontwikkelingsdoel is eigenlijk de synthese van nagenoeg alle bovenstaande doelen. Als je hier dieper op in wilt gaan, kun je beslist wel een aantal voorbeelden in de techniekles vinden. Op vlak van energie kun je bv. de maatschappelijke discussie i.v.m. kernenergie versus de winning van alternatieve energie ter sprake brengen. Wat heel actueel is en waar leerlingen beslist mee te maken hebben, is de evolutie in de verstrekking van informatie en de evolutie van de communicatietechnologie. In de middeleeuwen werden berichten per koerier van zender naar ontvanger gebracht. Vandaag stuur je een mail naar de andere kant van de wereld en die is nagenoeg in realtime ter plaatse. De ontwikkeling van nieuwe materialen heeft de constructie en kostprijs van een wagen heel sterk bepaald. In het kader van biochemie kun je discussiëren over de genetische manipulatie van gewassen.

18 Tot slot Bij een doorlichting komen de inspecteurs controleren waar en wanneer, in welke projecten de eindtermen zijn gerealiseerd of waar de ontwikkelingsdoelen zijn aangereikt en hoe je hebt geëvalueerd en/of de doelstellingen door de leerlingen zijn bereikt. Het is dus van groot belang om dit als leraar zelf goed op te volgen. Een handig hulpmiddel kan hierbij het gebruik van de kruistabel zijn. Deze kun je downloaden op de website van het VVKSO. Voor de a-stroom: Voor de b-stroom: Tenslotte wil ik jou een inspirerend schooljaar toewensen. Stef Grimonprez

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek 1 kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en ontwikkelingsdoelen techniek 2 Ontwikkelingsdoelen techniek Kleuteronderwijs De kleuters kunnen 2.1

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek

Nadere informatie

1 Vooraf. 2. Doelgerichte opdrachten voor in de klas. Lesbrief voor leerkrachten: Tinkercad en 3D-printen

1 Vooraf. 2. Doelgerichte opdrachten voor in de klas. Lesbrief voor leerkrachten: Tinkercad en 3D-printen Lesbrief voor leerkrachten: Tinkercad en 3D-printen 1 Vooraf Tinkercad is een programma waarmee we eenvoudige objecten kunnen tekenen, die nadien door de 3D-printer geprint kunnen worden. 2. Doelgerichte

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder)

Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder) Lesvoorbereiding: Bouw (tegelzetter, metselaar, schilder) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de sector Bouw Beginsituatie:

Nadere informatie

Vooraf. Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup

Vooraf. Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup Vooraf Sketchup is een programma waarmee we vooral leren een huis te tekenen. Er kunnen evenwel ook objecten mee getekend worden die we kunnen uitprinten met de 3D-printer.

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker)

Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker) Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de sector

Nadere informatie

Duiding bij het pakket Kijk, Wat(t) een huis! Pagina 1

Duiding bij het pakket Kijk, Wat(t) een huis! Pagina 1 Activiteit : Kijk wat(t) een huis! Korte beschrijving : Hoeveel energie verbruikt een koffiezetapparaat? Maakt het gebruik van een spaarlamp nu echt zoveel verschil uit? En als je een TV op standby zet,

Nadere informatie

INLEIDING. Ik heb een bijpassende bundel gemaakt in functie van het nieuwe leerplan techniek.

INLEIDING. Ik heb een bijpassende bundel gemaakt in functie van het nieuwe leerplan techniek. INLEIDING Wat is IT S ALIVE? It s alive is ontwikkeld door de rvo-society, gelegen in het bedrijf Imec. It s alive is een box met elektronische componenten. De leerlingen leren schakelingen bouwen maar

Nadere informatie

Schematisch. Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs. Eindtermen basisonderwijs

Schematisch. Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs. Eindtermen basisonderwijs Technologie Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Schematisch OD Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs ET Eindtermen basisonderwijs 2.1 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 De kleuters: KERNCOMPONENTEN VAN TECHNIEK - kunnen

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 200-20 Steffi Dekinder KHL ) Probleemstelling : Je bent al enkele keren je boek van techniek vergeten mee te brengen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, matrijzenbouwer, )

Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, matrijzenbouwer, ) Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, matrijzenbouwer, ) Klas: 1ste graad secundair onderwijs A stroom / B - stroom Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssector

Nadere informatie

9. met concrete voorbeelden uit techniek de rol illustreren van sturingen en regelsystemen in technische systemen; (robot programmeren)

9. met concrete voorbeelden uit techniek de rol illustreren van sturingen en regelsystemen in technische systemen; (robot programmeren) Bouw je eigen grasmaaier Samenvatting Leeftijd 12-14 jaar Vaardigheden abstraheren algoritme en procedure decompositie van het probleem voorspellen Totale tijdsduur 120 De Engino is een robot die de leerlingen

Nadere informatie

6 Mens en techniek ICT 1ste graad

6 Mens en techniek ICT 1ste graad Materialen 6.1 Kinderen zien in dat courante producten gemaakt zijn uit welbepaalde materialen en/of grondstoffen. OD2.1 ET2.1 vervoeren van bananen link met tandwielen van de fiets maken van een ribbelmachine

Nadere informatie

Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel

Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende onderzoeksopdrachten.

Nadere informatie

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano.

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano. 1 TECHNIEK Binnenklasdifferentiatie binnen het vak techniek Iedere leraar weet dat niet alle leerlingen gelijk zijn. Ze verschillen van karakter, intelligentie, handigheid, interesses, sociale achtergrond

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. Programmeren met Scratch 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project

Nadere informatie

Kijkwijzer technologische opvoeding

Kijkwijzer technologische opvoeding Kijkwijzer technologische opvoeding Anders kijken naar kinderen tijdens technologische activiteiten. Een kernbegrip bij de evaluatie van het werk van de leerlingen is measurable learning outcome, het meetbaar

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Technologische Opvoeding Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Printmedia Beginsituatie:

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Social Profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker)

Lesvoorbereiding: Social Profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker) Lesvoorbereiding: Social Profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Technologische Opvoeding Onderwerp:

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL 1) Probleemstelling : Je hebt op school een kerstfeestje. Jij staat in voor de decoratie

Nadere informatie

Eenmaal de robotauto of dancebot naar wens beweegt worden de leerlingen geprikkeld door middel van doelgerichte opdrachten

Eenmaal de robotauto of dancebot naar wens beweegt worden de leerlingen geprikkeld door middel van doelgerichte opdrachten Bouwen en programmeren met RoboRobo Samenvatting Leeftijd 12-14 jaar Vaardigheden abstraheren algoritme en procedure decompositie van het probleem voorspellen Totale tijdsduur 170 minuten De RoboRobo is

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur)

Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur) Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

Naam: Klas: Mieke Gilté

Naam: Klas: Mieke Gilté Naam: Klas: Mieke Gilté Stap1: probleem of behoefte Probleemstelling a. Op veel bureaus heerst een grote wanorde: stiften, balpennen, allerhande papieren, enz. liggen kriskras door elkaar. Het duurt dan

Nadere informatie

1 verschillende onderdelen en deelsystemen in een technisch systeem onderzoeken: de functies en de relaties ertussen toelichten;

1 verschillende onderdelen en deelsystemen in een technisch systeem onderzoeken: de functies en de relaties ertussen toelichten; Spel maken met Scratch Samenvatting Leeftijd 12-14 jaar Vaardigheden abstraheren algoritme en procedure decompositie van het probleem Totale tijdsduur 150 minuten Wil je graag je eigen computerspel maken?

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum Techniek (2013-2014) In het vademecum geef ik jullie graag een overzicht van de begrippen

Nadere informatie

Maak het, met hout Leerkrachtenbundel

Maak het, met hout Leerkrachtenbundel Maak het, met hout Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende onderzoeksopdrachten. Vervolgens

Nadere informatie

Hout en bouw. Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind?

Hout en bouw. Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind? Hout en bouw Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind? In de huidige lessentabellen van hout, bouw en schilderwerk staat het vak TW nog afzonderlijk vermeld. Heel wat leraren

Nadere informatie

TECHNISCHE ACTIVITEITEN

TECHNISCHE ACTIVITEITEN TECHNISCHE ACTIVITEITEN EERSTE GRAAD EERSTE LEERJAAR-KEUZEGEDEELTE LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (vervangt leerplan D/2010/7841/101 vanaf 1 september 2011) Vlaams Verbond van het Katholiek

Nadere informatie

Eindtermen Techniek De leerlingen onderzoeken waarneembare eigenschappen van courante materialen en grondstoffen i.f.v. een technisch proces.

Eindtermen Techniek De leerlingen onderzoeken waarneembare eigenschappen van courante materialen en grondstoffen i.f.v. een technisch proces. Eindtermen Techniek Inzicht ontwikkelen in technische systemen en processen en hun relatie tot verschillende technologische domeinen en tot andere domeinen (wetenschappen, wiskunde ). 6.35 De leerlingen

Nadere informatie

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen Eindtermen educatief project Korstmossen, snuffelpalen van ons milieu 2 de en 3 de graad SO Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen I. Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project 'STEM Computer' 3 de graad

Nadere informatie

HANDLEIDING EENVOUDIG PROGRAMMEREN MET SPHERO SPRK

HANDLEIDING EENVOUDIG PROGRAMMEREN MET SPHERO SPRK HANDLEIDING EENVOUDIG PROGRAMMEREN MET SPHERO SPRK DOEL De leerlingen op een eenvoudige manier een robot programmeren. De leerlingen werken zorgvuldig. De leerlingen zien het verband tussen techniek en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid

Nieuwsbrief. Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid Tijdens het schooljaar 2009 2010 werkte het Steunpunt Diversiteit & Leren samen met RVO - Society,

Nadere informatie

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 INLEIDING ONDERZOEKSOPDRACHTEN De onderzoeksopdrachten, zijn kaarten die best geplastificeerd kunnen worden. De leerlingen

Nadere informatie

Mededelingen Techniek

Mededelingen Techniek Mededelingen Techniek Aan de leraars Techniek 1 Mededelingen vanuit het vakgebied 1.1 Blik uit inspectieverslagen Gedurende verschillende maanden zal ik in elk maanbericht sterke of verbeterpunten uitschrijven,

Nadere informatie

Eerste graad A-stroom

Eerste graad A-stroom EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Vijverbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde Het natuurlijk milieu Reliëf 16* De leerlingen leren respect opbrengen voor de waarde van

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl7 Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Opleiding AO BE 024 (Ontwerp) Versie {1.0} (Ontwerp) Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 15 januari

Nadere informatie

INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL. Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje.

INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL. Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje. INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje. 1. Wat is het? Hoe heet het? 2. Waarvoor wordt het gebruikt?

Nadere informatie

Lesvoorbereiding : Voedingsindustrie (beroepen : kwaliteitsverantwoordelijke, productieoperator en onderhoudstechnicus)

Lesvoorbereiding : Voedingsindustrie (beroepen : kwaliteitsverantwoordelijke, productieoperator en onderhoudstechnicus) Lesvoorbereiding : Voedingsindustrie (beroepen : kwaliteitsverantwoordelijke, productieoperator en onderhoudstechnicus) Klas: 1ste graad secundair onderwijs Leervak: Techniek Onderwerp: Atelier i.v.m.

Nadere informatie

De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten.

De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten. HANDLEIDING BAMBOX DOEL De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten. De leerlingen werken veilig. De leerlingen zien het verband

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs Music componist Samenvatting Leeftijd 10-12 jaar Vaardigheden algoritme en procedure decompositie van het probleem voorspellen Totale tijdsduur 150 minuten De leerlingen ontdekken hoe ze een liedje kunnen

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

HANDLEIDING TECHNO BOXEN

HANDLEIDING TECHNO BOXEN HANDLEIDING TECHNO BOXEN DOEL De leerlingen maken kennis met verschillende technische systemen en kunnen hierbij een eenvoudige handleiding stap voor stap volgen. De leerlingen werken veilig. De leerlingen

Nadere informatie

Vorderingsplan - C.V.O. DTL Herentals

Vorderingsplan - C.V.O. DTL Herentals Vorderingsplan - C.V.O. DTL Herentals Opleiding: COMFORTSCHAKELINGEN Niveau: Afdeling: Studiegebied: Mechanica-Elektriciteit (SVWO) Residentieel elektrotechnisch installateur Lesnr. Behandeld van/tot Leerinhoud

Nadere informatie

INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL. Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje.

INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL. Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje. INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje. 1. Wat is het? Hoe heet het? 2. Waarvoor wordt het gebruikt?

Nadere informatie

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet!

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet! INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Bij voorkeur hebben de lln het onderzoek transportmiddelen uitgevoerd. De leerlingen hebben ervaring met het ontwerpend en onderzoekend leren.

Bij voorkeur hebben de lln het onderzoek transportmiddelen uitgevoerd. De leerlingen hebben ervaring met het ontwerpend en onderzoekend leren. Doelgroep Bij voorkeur hebben de lln het onderzoek transportmiddelen uitgevoerd. De leerlingen hebben ervaring met het ontwerpend en onderzoekend leren. Lesdoelen De leerlingen kunnen specifieke functies

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad Timing: 1 á 2 lestijden De les in het kort: De leerlingen

Nadere informatie

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s)

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s) Evalueren Inleiding In het leerplan techniek 1b en A-stroom vind je info i.v.m. evalueren. Het is belangrijk dat je vooraf deze tekst even doorneemt. Aanvullend willen we je met dit document extra informatie

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 3 e graad basisonderwijs Leervak: WO Technologie - Maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

INLEIDING. Alles loopt op wieltjes. Inleiding. Opdracht. Beoordeling. Kennis en vaardigheden. Bronnen. Leerkrachten. Emmy Van D huynslager

INLEIDING. Alles loopt op wieltjes. Inleiding. Opdracht. Beoordeling. Kennis en vaardigheden. Bronnen. Leerkrachten. Emmy Van D huynslager INLEIDING Je staat er misschien niet bij stil, maar als je fietst, maak je gebruik van verschillende mechanismen. Je brengt de ronddraaiende beweging van je pedalen over op het achterwiel. De overbrenging

Nadere informatie

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 INLEIDING ONDERZOEKSOPDRACHTEN De onderzoeksopdrachten, zijn kaarten die best geplastificeerd kunnen worden. De leerlingen

Nadere informatie

Energie : elektriciteit : stroomkringen

Energie : elektriciteit : stroomkringen Energie : elektriciteit : stroomkringen De netspanning is uitgevallen! Pas dan merk je wat elektriciteit voor ons betekent. Geen licht, geen computer, geen playstation, het eten op het elektrisch fornuis

Nadere informatie

HANDLEIDING DOBBELSTEEN

HANDLEIDING DOBBELSTEEN HANDLEIDING DOBBELSTEEN DOEL De leerlingen maken van een houten blokje een dobbelsteen en gebruiken hiervoor verschillende technische hulpmiddelen, zoals een winkelhaak, schuurpapier en een tafelboormachine.

Nadere informatie

Deze activiteit is een verkorte en beperktere workshop van een workshop die wordt aangeboden in de LEGO Education Innovation Studio van VIVES.

Deze activiteit is een verkorte en beperktere workshop van een workshop die wordt aangeboden in de LEGO Education Innovation Studio van VIVES. Delivery Car Samenvatting Leeftijd 10-12 jaar Vaardigheden algoritme en procedure decompositie van het probleem omgaan met gegevens voorspellen Totale tijdsduur 135 minuten Veel fastfoodketens - zoals

Nadere informatie

HOUT, BOUW EN SCHILDERWERK ICT in hout, bouw en schilderwerk

HOUT, BOUW EN SCHILDERWERK ICT in hout, bouw en schilderwerk HOUT, BOUW EN SCHILDERWERK ICT in hout, bouw en schilderwerk Onderstaande illustratie spreekt voor zich. Ze is ook toe te passen in de afdelingen hout, bouw en schilderwerk. De evolutie van de mens, door

Nadere informatie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie EINDTERMEN Bosbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde De mens en het landschap Het landelijk landschap 22 milieueffecten opnoemen die in verband kunnen gebracht worden

Nadere informatie

2 Elektriciteit Elektriciteit. 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn.

2 Elektriciteit Elektriciteit. 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn. 2 Elektriciteit 1 2.1 Elektriciteit 1 A De aal heeft ca 4000 elektrische cellen van 0,15 volt, die in serie geschakeld zijn. 2 mp3-speler dynamo fiets accu lamp op je kamer stopcontact auto batterij 3

Nadere informatie

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende (onderzoeks)opdrachten.

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

www.praktischtechniek.nl

www.praktischtechniek.nl D. Bekijk nu de andere zaklampen. Vul de tabel in. Werken alle zaklampen? Ja / nee Omdat: Welke zaklamp schijnt het langst? Techniekkit: Noord Nederland Domein: Energie omzetting Competentie: Ontwerpen

Nadere informatie

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN 3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN WAT IS HET? De 3M Science Challenge is een wedstrijd voor leerlingen van middelbare scholen scholen die draait om creativiteit, vindingrijkheid en innovatie. OPDRACHT

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e

BSO TWEEDE GRAAD. vak TV ELEKTRICITEIT 2000/057. (vervangt 98036) 1 u/week. IT-e BSO TWEEDE GRAAD vak TV ELEKTRICITEIT 1 u/week IT-e 2000/057 (vervangt 98036) 1 2 e graad SO Vak: ELEKTRICITEIT TV 1 ste jaar: 1u/w 2 de jaar: 1u/w BEGINSITUATIE VOOR HET VAK Voor het vak elektriciteit

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2 Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. Bekijk de twee stroomkringen op de foto s hieronder. stroomkring 1 stroomkring 2 Noem voor beide stroomkringen

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL DEMONTEUR PERSONENWAGENS EN LICHTE BEDRIJFSVOERTUIGEN Datum uitgave: 2015 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11 32 info@educam.be

Nadere informatie

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1 Pedagogische begeleiding SO Vakbegeleiding wiskunde ONDERZOEKSCOMPETENTIES WISKUNDE DERDE GRAAD AS0 Specifieke eindtermen i.v.m. onderzoekscompetenties (SETOC) Wat? Leerplan a derde graad aso VVKSO De

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL DEMONTEUR/MONTEUR Datum uitgave: november 2011 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11 32 Carrosserie: demonteur/monteur Situering

Nadere informatie

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden -

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover

Nadere informatie

INLEIDING FOCUS eerste graad

INLEIDING FOCUS eerste graad INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door er zelf een te maken! Wij maken in dit project een bloem die reageert op het licht.

Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door er zelf een te maken! Wij maken in dit project een bloem die reageert op het licht. Bloemen hebben zonlicht nodig om te bloeien, sommigen gaan zelfs dicht als het donker wordt. We moeten ze ook steeds kunnen verzetten zodat ze kan geplaatst worden in de tuin, op de vensterbank, op het

Nadere informatie

Introductie. De kit bestaat uit verschillende materialen en een DVD. Op de DVD staan de volgende bestanden: Handboek over Gebouwen, met animaties;

Introductie. De kit bestaat uit verschillende materialen en een DVD. Op de DVD staan de volgende bestanden: Handboek over Gebouwen, met animaties; IUSES Toolkit Introductie Met deze experimentele toolkit kunnen experimenten uitgevoerd worden op het gebied van energie efficiency, energiebesparing en duurzame energie. Hij is ontwikkeld voor docenten

Nadere informatie

Logisch toch / Groen transport

Logisch toch / Groen transport Doelgroep De leerlingen hebben ervaring met het ontwerpend en onderzoekend leren. De lln hebben (bij voorkeur) het onderzoek groene energie gevoerd. Bij voorkeur kennen de lln het verschil tussen potentiële

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat

Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat het programma in het eerste leerjaar te zwaar is We raken

Nadere informatie

Voor de leerkracht: Het bedrijf verkennen via het STEM-schema tijdens het voorbezoek

Voor de leerkracht: Het bedrijf verkennen via het STEM-schema tijdens het voorbezoek Leidraad voorbereiding bedrijfsbezoek Inleiding Het enthousiasme is groot om het beeld bij kinderen van STEM-disciplines, in het bijzonder van techniek, een positieve wending te geven. Dat is ook nodig,

Nadere informatie

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme A. MISSIE MEDIATRAINING De grote missie van deze module is leerlingen te laten ontdekken en hen te laten proeven van de mediawereld door niet alleen het negatieve, maar zeker ook het positieve ervan te

Nadere informatie

Tablet of smartphone

Tablet of smartphone Inhoud Inhoud...2 ipad...3 1. Probleemstelling 2. Ontwerpen - Ontwerpprobleem...9 - Criteria en normen...10 - Ontwerpoplossingen ifv criteria...11 - Ontwerpoplossingen kiezen en verantwoorden...13 - Ontwerpoplossingen

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 5 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

Tablet en smartphone

Tablet en smartphone Inhoud Inhoud 2 Tablet 3 1. Communiceren 4 1. Communiceren 4 2. Geluid 6 3. Geluidsgolven 7 4. Digitale signalen 7 a. elektriciteit 7 b. licht 8 2. Probleemstelling 9 1. Behoefte 9 2. Criteria 9 3. Technisch

Nadere informatie

Technisch proces doorlopen. Stap 1: probleem of behoefte

Technisch proces doorlopen. Stap 1: probleem of behoefte Technisch proces doorlopen Stap 1: probleem of behoefte 2 Probleemstelling Opdracht Het speelgoed museum van Mechelen organiseert een wedstrijd voor het ontwerpen van een popje. Alle leerlingen van de

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK 2 Inhoud 4 5 8 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA ONDERHOUDSWERKER GEBOUWEN 24 maanden

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA ONDERHOUDSWERKER GEBOUWEN 24 maanden Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA ONDERHOUDSWERKER GEBOUWEN 24 maanden Toelichting: Op dit formulier worden de competenties hernomen die binnen de opleiding tot onderhoudswerker gebouwen worden.

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

Bouwen en programmeren met RoboRobo

Bouwen en programmeren met RoboRobo ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. Bouwen en programmeren met RoboRobo 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar)

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax De elektrische installatie in een woning heeft heel wat elektrische circuits. Een elektrisch circuit of een elektrische stroomkring is opgebouwd uit een stroombron, een verbruiker, een schakelaar en geleiders.

Nadere informatie

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader).

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader). De volgende vakken komen aan bod Aardrijkskunde Maatschappelijke vorming (MAVO) Nederlands Godsdienst Niet-conventionele zedenleer LEERDOELSTELLINGEN LESFICHE C Door aan de slag te gaan met lesfiche C

Nadere informatie

STIMULERENDE STIJLEN. voor leerlingen en lesgevers

STIMULERENDE STIJLEN. voor leerlingen en lesgevers STIMULERENDE STIJLEN voor leerlingen en lesgevers functiebeperking kansarmoede persoonlijkheid geslacht Leerstijlen 1. het concept BUITEN NA dagelijks leven DE LES Leerstijlen IN DE LES lesdidactiek leerproces

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7

Nadere informatie

Tablet of smartphone

Tablet of smartphone De koffie drone Inhoud Inhoud...2 ipad...3 1. Probleemstelling...4 2. De drone als technisch systeem analyseren...5 3. Onderzoekjes doen...8 4. Ontwerpen...9 5. Realiseren...15 6. In gebruik nemen...20

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT Ben je uit huis of ga je slapen, draai de verwarming

Nadere informatie

GT 120 GIETIJZEREN GAS / STOOKOLIEKETEL, VLOERMODEL

GT 120 GIETIJZEREN GAS / STOOKOLIEKETEL, VLOERMODEL ZONNE-ENERGIE HOUT WARMTEPOMPEN GAS/STOOKOLIE CONDENSATIE GIETIJZEREN GAS / STOOKOLIEKETEL, VLOERMODEL ADVANCE Grenzeloos comfort >> >> >> Geluidsarme werking en Lange levensduur Oplossingen en Comfort

Nadere informatie

WICO CAMPUS TIO OVERPELT

WICO CAMPUS TIO OVERPELT WICO CAMPUS TIO OVERPELT Het technologisch proces. Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode FASE 1: We hebben een probleem. We willen s avonds voor een

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker)

Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker) Lesvoorbereiding: Chemie, kunststoffen en life-sciences (beroep: Onderzoeker) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssector Chemie, kunststoffen

Nadere informatie

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Doelgroep De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Lesdoelen De leerlingen kunnen geleiders en isolatoren

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 7: : Thema 7 1 Introductieles De leerling kan vertellen welke apparaten/ in huis op elektriciteit werken en kd.7 wat de relatie

Nadere informatie

Peiling wereldoriëntatie: natuur en techniek in het basisonderwijs. dr. Eef Ameel Colloquium 16 juni 2016

Peiling wereldoriëntatie: natuur en techniek in het basisonderwijs. dr. Eef Ameel Colloquium 16 juni 2016 Peiling wereldoriëntatie: natuur en techniek in het basisonderwijs dr. Eef Ameel Colloquium 16 juni 2016 Overzicht De peiling wereldoriëntatie natuur en techniek Achtergrondinformatie Resultaten van de

Nadere informatie