Be on track met indexbeleggen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Be on track met indexbeleggen!"

Transcriptie

1 Be on track met indexbeleggen! Parworld Track Indexfondsen van BNP Paribas Investment Partners

2 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 2 Indexbeleggen: mis de trend niet! Indexbeleggen en passief beheerde beleggingsoplossingen winnen aan populariteit en krijgen de laatste jaren steeds meer media-aandacht, niet in het minst omdat de markt voor deze vorm van beleggen verbazend snel groeit. Maar volgens ons zijn er ook andere, meer voor de hand liggende redenen waarom het aandeel van passief beheerde beleggingsoplossingen in portefeuilles stijgt, als autonome beleggingen en als bouwstenen in een breed gespreide portefeuille. vermogen onder beheer van trackers en indexfondsen in europa Trackers Trackers + indexfondsen %* Bron: Lipper FMI. December 2011, in mld euro. * Geannualiseerd.

3 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 3 Passief presteren Indexbeleggen is een vorm van passief vermogensbeheer waarbij het vermogen belegd wordt volgens de samenstelling van een aandelen- of obligatie index of een andere financiële index. Er wordt geen poging gedaan om een hoger rendement te behalen dan deze index die als benchmark fungeert. Het doel is om het rendement van de index zo precies mogelijk na te bootsen. Binnen indexbeleggen hebben beleggers de keuze uit trackers (Exchange Traded Funds) en indexfondsen. Omdat trackers en indexfondsen niet slimmer proberen te zijn dan de markt en door geautomatiseerde computermodellen worden beheerd is het grootste voordeel bij deze beleggingen de doorgaans lagere beheerkosten. Het nadeel is uiteraard dat trackers en indexfondsen in theorie de markt (lees: de index) niet zullen verslaan omdat u niet betaalt voor de visie van een fondsbeheerder. Indexbeleggen is relatief nieuw binnen vermogensbeheer. De eerste trackers dateren van begin jaren 70. Vergelijk dat met de eerste aanzet van hedgefondsen en durfkapitaal waarvoor we respectievelijk naar de jaren 20 en 40 moeten terugkeren en het wordt snel duidelijk hoe jong indexbeleggen eigenlijk is. Indexbeleggen is nog niet volwassen: na het succes van trackers gedurende de laatste jaren zitten er volgens ons nog tal van innovaties in de pijplijn zoals nieuwe beleggingscategorieën en betere toegang tot de markten. Trackers vs. indexfondsen Het verschil tussen trackers en indexfondsen is dat trackers beursgenoteerd zijn en continu (intraday) verhandeld kunnen worden. Beleggers kunnen dus trackers gedurende een handelsdag op de beurs aan- en verkopen tegen de op dat moment geldende koers. Er is net als bij de aandelenhandel ook een bied-laat spread. Bij onvoldoende vraag en aanbod (liquiditeit) kan deze spread significant zijn en brengt dus altijd extra kosten met zich mee in het aan- en verkopen van trackers. Indexfondsen worden daarentegen eenmaal per dag verhandeld tegen de dagelijkse Netto Intrinsieke Waarde (NIW) en dat maakt indexfondsen vooral geschikt om positie te kiezen voor de middellange tot lange termijn. Een spread tussen de bied- en laatprijs is niet aan de orde en dus zijn er ook niet de bijbehorende kosten. Indexfondsen zijn interessant door de doorgaans lagere beheerkosten en in het bijzonder voor de belegger die precies wil weten waar een fonds in belegt. Indexbeleggen in het kort Indexbeleggen... is een vorm van passief vermogensbeheer streeft er naar het rendement van de index zo precies mogelijk na te bootsen is transparant, overzichtelijk en eenvoudig geeft meer rust omdat indexbeleggingen in tegenstelling tot actief beheerde beleggingsfondsen niet proberen de index te verslaan is doorgaans goedkoper dan actief beheerde beleggingsfondsen omdat u niet betaalt voor de visie van een fondsbeheerder bestaat uit trackers en indexfondsen

4 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 4 THEAM THEAM en BNP Paribas Investment Partners THEAM is onderdeel van BNP Paribas Investment Partners. THEAM werd in 2011 opgericht door de expertise op het vlak van vermogensbeheer en investment banking te combineren. THEAM vormt zo een one-stop-shop voor eenvoudige, vernieuwende en goed renderende beleggingsoplossingen op maat. THEAM biedt een scala van producten aan, dat varieert van trackers en indexfondsen, via alternatieve beleggingen gericht op outperformance tot garantieen beschermingsproducten met een asymmetrisch risicoprofiel. THEAM heeft 44 miljard euro onder beheer. 100% eigendom van BNP Paribas Investment Partners 116 werknemers in Parijs, Brussel en Hongkong 44 miljard euro vermogen in beheer Een gemengde clientèle waarvan de helft institutioneel Ondersteund door een gespecialiseerd sales team (in totaal 400 sales medewerkers binnen BNP Paribas Investment Partners en BNP Paribas Corporate & Investment Banking) BNP Paribas Investment Partners Een multi-specialist - model gebaseerd op partnerschap De 6e grootste Europese vermogensbeheerder en 17e wereldwijd Circa 3400 medewerkers in 41 landen in Europa, Azië en Amerika 502 miljard euro vermogen in beheer en adviesbeheer M2+-rating in Fitch Ratings Alle cijfers en informatie op deze pagina zijn per 30 september Drie methodes Onze Parworld Track indexfondsen kennen drie methodes om het rendement van de desbetreffende index te repliceren. Welke methode wordt toegepast hangt onder andere af van het aantal en de verhandelbaarheid van de effecten in de index, de transparantie van de index methodologie/opbouw, juridische aspecten en de transactiekosten. Bij deze vorm worden alle effecten uit de gevolgde index in de desbetreffende verhoudingen gekocht om het rendement na te bootsen. Tracking error Het één-op-één nabootsen van het rendement van de index door een indexfonds zal niet altijd volledig lukken. Deze afwijking noemt men de tracking error en is een maatstaf die meet hoe dicht een indexfonds bij zijn index blijft. Een tracking error van 0% betekent dat een indexfonds de index precies volgt. Samenstelling = Index * BNP Paribas Investment Partners streeft naar een volledig fysieke of optimised methode per eind eerste kwartaal 2013.

5 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 5 Multi-expertise investment capabilities Euro Fixed Income Specialist investment partners Alternative Fixed Income Money Market e Global Credit Equities Asset Allocation Equities & Fixed Income Equi Local/Emerging Markets Discretionary Portfolio Management India Local & regional solution providers Indonesia Brasil Drie methodes Synthetische * Bij synthetische wordt een zogenaamde swap aangegaan: een geselecteerde tegenpartij levert dan tegen een vergoeding het rendement van de index aan het indexfonds. Optimised Deze methode lijkt op volledige fysieke, echter worden niet alle effecten uit de gevolgde index gekocht maar een selectie daarvan. Geldmarkt of aandelenmandje Swap: Rendement - asset Index + index Semiindex Index Parworld Track Indexfondsen streven ernaar het rendement van hun indices te kopiëren met een maximale tracking error van 1%.

6 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 6 Onze Parworld Track indexfondsen Onder de naam Parworld Track voeren wij een wereldwijd dekkend aanbod van indexfondsen op 14 indices die nauwgezet de prestaties van deze indices volgen. Het aanbod omvat indexfondsen op regio- en landenindices en vastrentende waardenindices. Net als bij actief beheerde producten moeten beleggers goed weten hoe een indexfonds in elkaar steekt volgens Guido Stucchi, Hoofd Index en ETF Management bij THEAM, een beleggingspartner van BNP Paribas Investment Partners. Stucchi legt uit waarom onze Parworld Track indexfondsen gebruik maken van een flexibele aanpak en welke trends hij ziet bij indexbeleggen. Guido Stucchi, Hoofd Index en ETF Management bij THEAM Op welke wijze wordt het koersverloop van de index door de Parworld Track indexfondsen nagebootst? Stucchi: Elke methode heeft zijn specifieke vooren nadelen en volgens ons is er dan ook niet één die altijd beter is dan de andere. Daarom kijken we eerst naar het karakter van de index en beoordelen aan de hand daarvan hoe die het beste nagebootst kan worden. Daarbij maken we de keuze tussen volledige fysieke, synthetische of optimised. Die laatstgenoemde methode is een vorm van fysieke waarbij niet alle, maar slechts een gedeelte van alle indexcomponenten wordt gekocht. Wij hebben speciale modellen die ervoor zorgen dat er een zeer representatieve selectie wordt gemaakt, zodat de portefeuille nagenoeg hetzelfde reageert op marktgebeurtenissen als de index. De tracking error van dit soort indexfondsen is zeer laag, maar de liquiditeit is aanzienlijk groter dan bij volledige omdat er minder posities worden aangehouden. Dat maakt optimised vaak tot een goede keuze voor indices die zijn opgebouwd uit heel veel verschillende posities. Zijn tracking error, transactiekosten en liquiditeit de drie elementen die de methode bepalen? Stucchi: Dat zijn allemaal belangrijke factoren waar we altijd naar kijken, maar het komt ook voor dat andere zaken een grote rol spelen bij die keuze. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Parworld Track indexfondsen voor aandelen uit opkomende markten. Door de belastingregimes in veel van die landen zou een relatief groot deel van de dividenduitkering daar worden ingehouden. Dat gaat ten koste van het rendement voor de eindbelegger en daarom kiezen wij in zulke gevallen voor synthetische. Daarmee wordt het koersverloop van de indices zeer nauwkeurig nagebootst, terwijl we Europese aandelen waarover we veel minder dividendbelasting hoeven af te dragen als onderpand kunnen aanhouden. Welke ontwikkeling ziet u momenteel bij uw klanten? Stucchi: Sommige partijen willen alleen positie kiezen in indexfondsen op basis van fysieke. In hun perceptie ligt het tegenpartijrisico van die producten lager dan dat bij synthetische. Daarmee gaan ze er overigens wel aan voorbij dat veel aanbieders van fysieke indexfondsen proberen om extra rendement te genereren door het uitlenen van aandelen, zodat in de praktijk ook daar een risico zit. Iets anders dat me opvalt, is dat er een steeds grotere vraag komt naar producten op basis van alternatieve strategieën, zoals de MSCI Minimum Volatility Index en fundamental indexing. Hierdoor kan met de voordelen van passief beleggen worden ingespeeld op een strategie met een beter risico-rendement perspectief dan dat van een traditionele index. Wij kijken voortdurend naar dit soort marktontwikkelingen om passende producten te ontwikkelen. Ik verwacht dan ook dat ons aanbod de komende tijd verder zal groeien.

7 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 7 Ons aanbod van Parworld Track indexfondsen Aandelen indexfonds Volgt (index) Sinds BEHEER- KOSTEN (PER JAAR) LOPENDE KOSTEN (PER JAAR) Replicatie methode ISIN code (Privilege share class) Parworld Track Continental Europe Parworld Track Emerging Markets MSCI Europe ex-uk MSCI Emerging Markets 03/10/2007 0,30% 0,50% 18/10/2010 0,35% 0,55% Parworld Track EMU MSCI EMU 01/12/2010 0,30% 0,50% Parworld Track Europe MSCI Europe 18/10/2010 0,30% 0,50% Parworld Track Europe Small Cap MSCI Europe Small Cap 01/12/2010 0,30% 0,50% Parworld Track Japan MSCI Japan 03/10/2007 0,30% 0,50% Parworld Track North America Parworld Track Pacific ex-japan MSCI North America MSCI Pacific ex-japan 03/10/2007 0,30% 0,50% 18/07/2008 0,30% 0,50% Parworld Track UK MSCI UK 03/10/2007 0,30% 0,50% Parworld Track World MSCI World 18/10/2010 0,30% 0,50% Synthetische * Optimised Synthetische * LU LU LU LU LU LU LU LU LU LU Volgt (index) Sinds Vastrentende waarden indexfonds BEHEER- KOSTEN (PER JAAR) LOPENDE KOSTEN (PER JAAR) Replicatie methode ISIN code (Privilege share class) Parworld Track Emerging Markets Bond JPM EMBI Global Diversified Composite 16/05/2011 0,30% 0,50% Optimised LU Parworld Track EMU Government Bond JPM GBI EMU 01/12/2010 0,25% 0,45% Optimised LU Parworld Track Euro Inflation Linked Bond Barclays Euro Government Inflation Linked All Maturities 01/12/2010 0,25% 0,45% LU Parworld Track Global Government Bond ex-emu JPM GBI ex- EMU 01/12/2010 0,25% 0,45% Optimised LU * BNP Paribas Investment Partners streeft naar een volledig fysieke of optimised methode per eind eerste kwartaal De lopende kosten per jaar zijn inclusief de beheerkosten per jaar.

8 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 8 Top 5 beleggingen in het fonds Aandelen INDEXFONDS Volgt (INDEX) Top 5 beleggingen in het fonds (per eind september 2012) Parworld Track Continental Europe MSCI Europe ex-uk 1. Nestle 2. Novartis 3. Roche Holding Genuss 4. Total 5. Sanofi Parworld Track Emerging Markets MSCI Emerging Markets 1. Samsung Electronics Co 2. Taiwan Semiconductor MFG 3. China Mobile 4. Gazprom 5. China Construction Bk Parworld Track EMU MSCI EMU 1. Total 2. Sanofi 3. Siemens 4. Basf 5. Banco Santander Parworld Track Europe MSCI Europe 1. Nestle 2. HSBC Holdings 3. Novartis 4. Vodafone Group 5. BP Parworld Track Europe Small Cap MSCI Europe Small Cap 1. John Wood Group 2. Pennon Group 3. Travis Perkins 4. MTU Aero Engines Holding 5. Informa Group

9 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 9 Aandelen INDEXFONDS Volgt (index) Top 5 beleggingen in het fonds (per eind september 2012) Parworld Track Japan MSCI Japan 1. Toyota Motor Corp 2. Mitsubishi UFJ Fin Group 3. Honda Motor Co 4. Sumitomo Mitsui Fin. Group 5. Mizaho Financial Group Parworld Track North America MSCI North America 1. Apple 2. Exxon Mobil Corp 3. General Electric Co 4. Chevron Corp 5. IBM Corp Parworld Track Pacific ex-japan MSCI Pacific ex-japan 1. BHP Billiton Ltd 2. Commonwealth Bank 3. Westpac Banking 4. ANZ Banking Group 5. National Australia Bank Parworld Track UK MSCI UK 1. HSBC Holdings 2. Vodafone Group 3. BP 4. Royal Dutch Shell A 5. Glaxosmithkline Parworld Track World MSCI World 1. Apple 2. Exxon Mobil Corp 3. General Electric Co 4. Chevron Corp 5. IBM Corp

10 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 10 Vraag en antwoord De voordelen van Parworld Track indexfondsen op een rij Beleggen in Parworld Track indexfondsen brengen doorgaans lagere kosten met zich mee dan beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen. Parworld Track indexfondsen zijn transparant qua beleggingen en kosten. U weet welk rendement u koopt, namelijk het rendement van de index minus kosten en de afwijking veroorzaakt door de tracking error. Onze Parworld Track indexfondsen kennen drie vormen van waarbij de index de meest geschikte methode bepaalt. U kunt kiezen uit 10 aandelen Parworld Track indexfondsen en 4 vastrentende waarden Parworld Track indexfondsen. Ons Parworld Track aanbod wordt beheerd door THEAM. THEAM is binnen BNP Paribas Investment Partners de specialist op het gebied van indexbeleggen. V.: Wat is indexbeleggen? A.: Indexbeleggen is een vorm van passief vermogensbeheer waarbij het vermogen belegd wordt volgens de samenstelling van een aandelen- of obligatie index of een andere financiële index. Er wordt niet geprobeerd om een hoger rendement te behalen dan deze index. Het doel is om het rendement van de index zo precies mogelijk na te bootsen. V.: Actief of passief vermogensbeheer? A.: Sinds het eerste indexfonds is er al heel wat geschreven over de voordelen van actief beheer ten opzichte van indexbeheer. Na een discussie die al zo n 30 jaar voortsleept, is bijna iedereen het er nu wel over eens dat deze twee beleggingsstijlen niet per se concurrenten hoeven te zijn. Integendeel zelfs: indexproducten stellen actieve beheerders in staat om zich snel en goedkoop in specifieke vermogenscategorieën, sectoren en landen te positioneren. Er is dus geen goed of slecht. V.: Wat is het verschil tussen trackers en indexfondsen? A.: Trackers zijn beursgenoteerd en continu (intraday) verhandelbaar. Er is net als bij aandelen ook een bied- en laat spread. Bij onvoldoende vraag en aanbod (liquiditeit) kan deze spread significant zijn en brengt dus altijd extra kosten met zich mee. Indexfondsen worden daarentegen eenmaal per dag verhandeld tegen de dagelijkse Netto Intrinsieke Waarde (NIW). Er is geen spread en dus zijn er ook niet de bijbehorende kosten. V.: Welke vormen van bestaan er om het rendement na te bootsen? A.: Indexbeleggingen kennen drie methodes om het rendement van de index te repliceren: 1) volledige fysieke 2) synthetische * 3) optimised Welke methode wordt toegepast hangt onder andere af van het aantal en de verhandelbaarheid van de effecten in de index, de transparantie van de index methodologie/opbouw, juridische aspecten en de transactiekosten. V.: Waarom de keuze uit drie methodes? A.: Volgens ons is onze aanpak innovatief omdat wij open staan voor verscheidene manieren van indexbeleggen en de klant de keuze laten tussen een volledige fysieke, synthetische of optimised. Wij zijn ervan overtuigd dat de meest kostenefficiënte techniek alleen kan worden gekozen na een diepgaande analyse van factoren zoals de index samenstelling, de liquiditeit van de onderliggende effecten, het land van registratie van het fonds, de belastingtarieven, de transactiekosten, enz. V.: Wat zijn de kosten van Parworld Track indexfondsen? A.: De lopende kosten** die voor de verschillende Parworld Track indexfondsen gelden staan vermeld op pagina 7. Dit percentage omvat alle kosten (exclusief transactie kosten) die nodig zijn voor het beheer van het fonds en variëren van 0,45% tot 0,55% per jaar (afhankelijk van de index). Daarnaast betaalt u éénmalig een instapvergoeding (maximaal 5%). Deze is afhankelijk van de distributeur of het verkoopkanaal waar u uw beleggingstransacties uitvoert. Parworld Track Indexfondsen streven ernaar het rendement van hun indices te kopiëren met een maximale tracking error van 1%. * BNP Paribas Investment Partners streeft naar een volledig fysieke of optimised methode per eind eerste kwartaal ** Beleggers worden erop gewezen, dat de genoemde lopende kosten kunnen variëren als gevolg van wijzigingen in de provisiestructuur van het beleggingsfonds. Nadere informatie kunt u vinden in de Essentiële Beleggersinformatie (EBi).

11 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 11 THEAM: actief in passief beheer EasyETF Indexed Funds Indexed & ETF Equities Commodities Hidden Assets Multi-Assets Active Systematic Guaranteed & Protected Funds Alternative Management Garanteed Funds Protected Funds Absolute Return Hedge Fund Solutions Een breed productscala waaronder indexbeleggingsstrategieën: van aandelen tot commodities, van ethisch tot thematisch, van Azië tot de VS THEAM biedt u verregaande expertise, ook in indexfondsen Een klantgerichte aanpak wanneer het erom gaat uw beleggingswensen te realiseren: van kant-en-klare indexfondsen tot voor u op maat gemaakte oplossingen THEAM biedt u antwoorden Uw partner voor indexfondsen. THEAM: onderdeel van BNP Paribas Investment Partners, met meer dan 116 specialisten en EUR 44 miljard aan vermogen onder beheer*. * Per 30 september 2012; bron: THEAM en BNP Paribas Investment Partners Wilt u meer informatie? Wilt u ook profiteren van de voordelen van onze Parworld Track indexfondsen? Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar uw tussenpersoon in verzekeringen of uw (beleggings)adviseur van uw bank of broker. U kunt ook kijken op Hier vindt u de Essentiële Beleggersinformatie, de prospectussen, de (historische) koersen, de rendementen en andere statistieken van de Parworld Track indexfondsen.

12 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 12 Aantekeningen

13 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 13

14 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 14 Aantekeningen

15 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 15

16 Dit document dient enkel ter informatie en is 1) geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de financiële instrumenten hierin beschreven en 2) geen beleggingsadvies. De in deze brochure genoemde beleggingsfondsen zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten op grond van de Wet op het financieel toezicht. Voor deze producten is een prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico s. Vraag erom en lees hem voordat u het product koopt. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar bij BNP Paribas Investment Partners*, Client Service, Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam en via De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De mogelijkheid bestaat dat uw belegging in waarde stijgt; het is echter ook mogelijk dat uw belegging weinig tot geen inkomsten zal genereren en dat uw inleg bij een ongunstig koersverloop geheel of ten dele verloren gaat. BNP Paribas Investment Partners* heeft alle redelijkerwijs mogelijke zorg besteed aan de betrouwbaarheid van dit materiaal, echter aanvaardt geen aansprakelijkheid voor druk- en zetfouten. De in dit document opgenomen informatie en opinies kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. BNP Paribas Investment Partners is niet verplicht de hierin opgenomen informatie en opinies te actualiseren of te wijzigen. * BNP Paribas Investment Partners is de wereldwijde merknaam van de vermogensbeheerdiensten van BNP Paribas Groep. Dit document is uitgegeven door BNP Paribas Investment Partners Netherlands N.V. (adres: Burgerweeshuispad Tripolis Building 200, Postbus 71770, 1008 DG, Amsterdam) dat deel uitmaakt van de BNP Paribas groep. September Design: - P

Be on track met indexbeleggen Parworld Track Indexfondsen

Be on track met indexbeleggen Parworld Track Indexfondsen Be on track met indexbeleggen Parworld Track Indexfondsen Inhoud Indexbeleggen: mis de trend niet! Be on track met onze Parworld Track indexfondsen Onze aandelen indexfondsen Onze vastrentende waarden

Nadere informatie

beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel

beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel Waarom zou u beleggen? Sparen is een veilige oplossing om geld weg te zetten voor later. Het is echter niet verstandig om uw hele vermogen op een spaarrekening

Nadere informatie

Exchange Traded Funds en indexfondsen. Indexproducten: volg een index tegen relatief lage kosten

Exchange Traded Funds en indexfondsen. Indexproducten: volg een index tegen relatief lage kosten Exchange Traded Funds en indexfondsen Indexproducten: volg een index tegen relatief lage kosten 2 Wat is een indexproduct? Indexproducten zijn gespreide beleggingen. Ze volgen de beleggingen die deel uitmaken

Nadere informatie

ETF-gids voor beleggers

ETF-gids voor beleggers ETF-gids voor beleggers Ontdek een wezenlijk andere manier van beleggen Exchange Traded Funds (ETF s) zijn een andere manier om met beleggingen om te gaan, die voor veel particuliere beleggers nog vrij

Nadere informatie

Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers

Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers Wat is indexbeleggen? Wat zijn Exchange Traded Funds (ETF s)? Wat zijn de voordelen van ETF s? BlackRock Funds of

Nadere informatie

ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND. MAAK KENNIS MET ishares EN ETF s

ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND. MAAK KENNIS MET ishares EN ETF s ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND MAAK KENNIS MET ishares EN ETF s Exchange Traded Funds (ETF s), ook wel trackers genoemd, hebben de beleggingswereld ingrijpend veranderd. ETF s zijn eenvoudig, flexibel

Nadere informatie

Succesvol indexbeleggen in een dynamische wereld

Succesvol indexbeleggen in een dynamische wereld Succesvol indexbeleggen in een dynamische wereld De meeste beleggers, zowel institutionele als particuliere, zullen ontdekken dat het volgen van de financiële markten met minimale kosten de beste manier

Nadere informatie

Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant

Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant Leidraad actief en passief beleggen in het belang van de klant 1 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

ETPedia. De educatieve gids voor Exchange Traded Products (ETP s)

ETPedia. De educatieve gids voor Exchange Traded Products (ETP s) ETPedia De educatieve gids voor Exchange Traded Products (ETP s) 2 ETPedia ETF Securities vindt dat beleggers de risico's die aan hun beleggingen zijn verbonden, altijd moeten begrijpen en zich er ten

Nadere informatie

Indexmatig beheer Wanneer het marktgemiddelde het hoogst haalbare is...

Indexmatig beheer Wanneer het marktgemiddelde het hoogst haalbare is... Indexmatig beheer Wanneer het marktgemiddelde het hoogst haalbare is... Naast actief beheer van beleggingen, wint een andere aanpak veld: die van het indexmatig beheer. Bij deze beheersvorm streeft men

Nadere informatie

EXCHANGE TRADED PRODUCTS

EXCHANGE TRADED PRODUCTS ETF EDGE EXCHANGE TRADED PRODUCTS Dimitri Neutiens ZELFSTANDIG TECHNISCH ANALIST EN OPRICHTER VAN ETCFUND EN ETFSTRATEGIE Rapport V2014-02 Laatste update: 23 februari 2014 Inhoudsopgave INLEIDING... 2

Nadere informatie

Onderzoek Indextrackers. Samenvatting

Onderzoek Indextrackers. Samenvatting Onderzoek Indextrackers Samenvatting 1. Inleiding De stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op correcte, duidelijke en niet misleidende informatieverstrekking aan consumenten. Het

Nadere informatie

trackers een nieuwe dimensie in beleggen Drs Rogier Rake RBA Drs Sander Heemskerk RBA

trackers een nieuwe dimensie in beleggen Drs Rogier Rake RBA Drs Sander Heemskerk RBA 4 trackers een nieuwe dimensie in beleggen Drs Rogier Rake RBA Drs Sander Heemskerk RBA Amsterdam 2007 5 trackers een nieuwe dimensie in beleggen ISBN 90-805886 - 3-6 1e druk 2006 2e herziene druk 2007

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BELEGGEN IN BELEGGINGS- EN PENSIOENVERZEKERINGEN

INFORMATIE OVER BELEGGEN IN BELEGGINGS- EN PENSIOENVERZEKERINGEN INFORMATIE OVER BELEGGEN IN BELEGGINGS- EN PENSIOENVERZEKERINGEN Legal & General biedt u volop keuze uit vele beleggingsmogelijkheden van zeer uiteenlopende aard. In deze fondserochure vindt u onder andere

Nadere informatie

Actief beleggen en indexbeleggen

Actief beleggen en indexbeleggen Actief beleggen en indexbeleggen DUFAS, mei 2010 1 Copyright DUFAS 2010 In geval van distributie of reproductie van informatie afkomstig uit deze publicatie dient de informatie accuraat te zijn en dient

Nadere informatie

ABN AMRO Basic UCITS ETF

ABN AMRO Basic UCITS ETF ABN AMRO Basic UCITS ETF ABN AMRO Basic UCITS ETF Wat zijn Basic UCITS ETF's? Wat is een index? Zo is de ETF ontstaan. Verschil in kosten tussen actieve en passieve fondsen. Het rendement van Basic ETF

Nadere informatie

Fondseninformatie Beleggingsverzekeringen Peildatum: 30 september 2010 Geldig tot: 1 maart 2011

Fondseninformatie Beleggingsverzekeringen Peildatum: 30 september 2010 Geldig tot: 1 maart 2011 Fondseninformatie Beleggingsverzekeringen Peildatum: 30 september 2010 Geldig tot: 1 maart 2011 Voor de meest actuele fondseninformatie verwijzen wij u naar onze website www.landg.nl/fondseninformatie

Nadere informatie

Adviseurs. Thema: Indexproducten

Adviseurs. Thema: Indexproducten Indexproducten Adviseurs Thema: Indexproducten in de frontlinie Indexproducten raken steeds meer ingeburgerd bij beleggers. Maar hebben beleggingsadviseurs wel het juiste arsenaal in huis om aan de wensen

Nadere informatie

Handleiding Vermogensbeheer

Handleiding Vermogensbeheer Handleiding Vermogensbeheer Inhoudsopgave 1. Wat is Knab Vermogensbeheer?... 4 2. Hoe werkt Knab Vermogensbeheer?... 4 2.1. Het beleggingsplan... 5 2.1.1. Je risicoprofiel... 5 2.1.2. Jouw beleggingsexpert...

Nadere informatie

Funds of ishares Portfolio Series. Multi-Asset Portefeuilles Afgestemd op uw Risicoprofiel

Funds of ishares Portfolio Series. Multi-Asset Portefeuilles Afgestemd op uw Risicoprofiel B l a c k R o c k S t r at e g i c F u n d s ( B S F ) Funds of ishares Portfolio Series Multi-Asset s Afgestemd op uw Risicoprofiel Met BSF Funds of ishares maakt BlackRock strategisch gebruik van ETF

Nadere informatie

MyPersonal Portfolio. Defensief

MyPersonal Portfolio. Defensief HOOFDSTUK Pagina 1. Inleiding 3 2. Het beleggingsproces 4 3. Doelstellingen en uitgangspunten van uw portefeuille 6 4. Uw portefeuille: de verdeling over de beleggingscategorieën 7 5. Het openen van een

Nadere informatie

White paper series. Trackers, voor elke belegger wat lekkers. Een must read voor de belegger die zichzelf niets te kort wil doen.

White paper series. Trackers, voor elke belegger wat lekkers. Een must read voor de belegger die zichzelf niets te kort wil doen. White paper series Trackers, voor elke belegger wat lekkers. Een must read voor de belegger die zichzelf niets te kort wil doen. Copyright Armgard Investment Management - 1 - info@armgard.nl - twitter

Nadere informatie

ETF. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep

ETF. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Wat is een ETF? 3 2. Kenmerken 4 3. Voordelen 7 4. Welk rendement kan een tracker

Nadere informatie

Beleggen in Fortis ASR fondsen

Beleggen in Fortis ASR fondsen Beleggen in Fortis ASR fondsen 2 3 Beleg met beleid en visie Er zijn uiteenlopende redenen om te beleggen. Denk aan vermogensvorming voor na uw pensioen, aan een extraatje voor uw kinderen of kleinkinderen

Nadere informatie

Beleggen bij Schretlen & Co

Beleggen bij Schretlen & Co Beleggen bij Schretlen & Co 30.0.120 Beleggen bij Schretlen_PMS_V2.indd 1 09-01-14 13:52 Beleggen bij Schretlen & Co Voordat u bij Schretlen & Co gaat beleggen, willen wij u informeren over hoe wij tegen

Nadere informatie

Beleggingsoplossingen voor uw klanten

Beleggingsoplossingen voor uw klanten Magazine voor professionele beleggers - JNURI 2011 Strategy & Focus Beleggingsoplossingen voor uw klanten Strategy & Focus I januari 2011 I 2 STRTEGY & FOCUS JNURI 2011 Manager Strategy & Focus Philippe

Nadere informatie

Alleen voor professionele beleggers. Het beheer van. ishares Markit iboxx $ High Yield Capped Bond

Alleen voor professionele beleggers. Het beheer van. ishares Markit iboxx $ High Yield Capped Bond Alleen voor professionele beleggers Het beheer van ishares Fixed Income ETF s ishares Markit iboxx $ High Yield Capped Bond HET BEHEER VAN ISHARES FIXED INCOME ETF s [ 1 ] Het beheer van ishares Fixed

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Rekening. Ruimte voor rendement

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Rekening. Ruimte voor rendement Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Rekening Ruimte voor rendement Wereldspeler met Hollandse mentaliteit Allianz Nederland Asset Management, waarvan het eerste fonds al in 1959 werd opgericht,

Nadere informatie

Boordevol informatie voor de belegger die strategische beslissingen moet nemen.

Boordevol informatie voor de belegger die strategische beslissingen moet nemen. Beleggingsstrategieën met trackers White paper series Boordevol informatie voor de belegger die strategische beslissingen moet nemen. Copyright Armgard Investment Management - 1 - info@armgard.nl - twitter

Nadere informatie

Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden

Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden Profielfonds Beleggen voor wie beleggen eenvoudig wil houden Op eenvoudige wijze beleggen Altijd volgens uw risicoprofiel Actief beheer door experts Mei 2015 Ik wil profiteren van de mogelijkheden van

Nadere informatie