Be on track met indexbeleggen!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Be on track met indexbeleggen!"

Transcriptie

1 Be on track met indexbeleggen! Parworld Track Indexfondsen van BNP Paribas Investment Partners

2 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 2 Indexbeleggen: mis de trend niet! Indexbeleggen en passief beheerde beleggingsoplossingen winnen aan populariteit en krijgen de laatste jaren steeds meer media-aandacht, niet in het minst omdat de markt voor deze vorm van beleggen verbazend snel groeit. Maar volgens ons zijn er ook andere, meer voor de hand liggende redenen waarom het aandeel van passief beheerde beleggingsoplossingen in portefeuilles stijgt, als autonome beleggingen en als bouwstenen in een breed gespreide portefeuille. vermogen onder beheer van trackers en indexfondsen in europa Trackers Trackers + indexfondsen %* Bron: Lipper FMI. December 2011, in mld euro. * Geannualiseerd.

3 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 3 Passief presteren Indexbeleggen is een vorm van passief vermogensbeheer waarbij het vermogen belegd wordt volgens de samenstelling van een aandelen- of obligatie index of een andere financiële index. Er wordt geen poging gedaan om een hoger rendement te behalen dan deze index die als benchmark fungeert. Het doel is om het rendement van de index zo precies mogelijk na te bootsen. Binnen indexbeleggen hebben beleggers de keuze uit trackers (Exchange Traded Funds) en indexfondsen. Omdat trackers en indexfondsen niet slimmer proberen te zijn dan de markt en door geautomatiseerde computermodellen worden beheerd is het grootste voordeel bij deze beleggingen de doorgaans lagere beheerkosten. Het nadeel is uiteraard dat trackers en indexfondsen in theorie de markt (lees: de index) niet zullen verslaan omdat u niet betaalt voor de visie van een fondsbeheerder. Indexbeleggen is relatief nieuw binnen vermogensbeheer. De eerste trackers dateren van begin jaren 70. Vergelijk dat met de eerste aanzet van hedgefondsen en durfkapitaal waarvoor we respectievelijk naar de jaren 20 en 40 moeten terugkeren en het wordt snel duidelijk hoe jong indexbeleggen eigenlijk is. Indexbeleggen is nog niet volwassen: na het succes van trackers gedurende de laatste jaren zitten er volgens ons nog tal van innovaties in de pijplijn zoals nieuwe beleggingscategorieën en betere toegang tot de markten. Trackers vs. indexfondsen Het verschil tussen trackers en indexfondsen is dat trackers beursgenoteerd zijn en continu (intraday) verhandeld kunnen worden. Beleggers kunnen dus trackers gedurende een handelsdag op de beurs aan- en verkopen tegen de op dat moment geldende koers. Er is net als bij de aandelenhandel ook een bied-laat spread. Bij onvoldoende vraag en aanbod (liquiditeit) kan deze spread significant zijn en brengt dus altijd extra kosten met zich mee in het aan- en verkopen van trackers. Indexfondsen worden daarentegen eenmaal per dag verhandeld tegen de dagelijkse Netto Intrinsieke Waarde (NIW) en dat maakt indexfondsen vooral geschikt om positie te kiezen voor de middellange tot lange termijn. Een spread tussen de bied- en laatprijs is niet aan de orde en dus zijn er ook niet de bijbehorende kosten. Indexfondsen zijn interessant door de doorgaans lagere beheerkosten en in het bijzonder voor de belegger die precies wil weten waar een fonds in belegt. Indexbeleggen in het kort Indexbeleggen... is een vorm van passief vermogensbeheer streeft er naar het rendement van de index zo precies mogelijk na te bootsen is transparant, overzichtelijk en eenvoudig geeft meer rust omdat indexbeleggingen in tegenstelling tot actief beheerde beleggingsfondsen niet proberen de index te verslaan is doorgaans goedkoper dan actief beheerde beleggingsfondsen omdat u niet betaalt voor de visie van een fondsbeheerder bestaat uit trackers en indexfondsen

4 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 4 THEAM THEAM en BNP Paribas Investment Partners THEAM is onderdeel van BNP Paribas Investment Partners. THEAM werd in 2011 opgericht door de expertise op het vlak van vermogensbeheer en investment banking te combineren. THEAM vormt zo een one-stop-shop voor eenvoudige, vernieuwende en goed renderende beleggingsoplossingen op maat. THEAM biedt een scala van producten aan, dat varieert van trackers en indexfondsen, via alternatieve beleggingen gericht op outperformance tot garantieen beschermingsproducten met een asymmetrisch risicoprofiel. THEAM heeft 44 miljard euro onder beheer. 100% eigendom van BNP Paribas Investment Partners 116 werknemers in Parijs, Brussel en Hongkong 44 miljard euro vermogen in beheer Een gemengde clientèle waarvan de helft institutioneel Ondersteund door een gespecialiseerd sales team (in totaal 400 sales medewerkers binnen BNP Paribas Investment Partners en BNP Paribas Corporate & Investment Banking) BNP Paribas Investment Partners Een multi-specialist - model gebaseerd op partnerschap De 6e grootste Europese vermogensbeheerder en 17e wereldwijd Circa 3400 medewerkers in 41 landen in Europa, Azië en Amerika 502 miljard euro vermogen in beheer en adviesbeheer M2+-rating in Fitch Ratings Alle cijfers en informatie op deze pagina zijn per 30 september Drie methodes Onze Parworld Track indexfondsen kennen drie methodes om het rendement van de desbetreffende index te repliceren. Welke methode wordt toegepast hangt onder andere af van het aantal en de verhandelbaarheid van de effecten in de index, de transparantie van de index methodologie/opbouw, juridische aspecten en de transactiekosten. Bij deze vorm worden alle effecten uit de gevolgde index in de desbetreffende verhoudingen gekocht om het rendement na te bootsen. Tracking error Het één-op-één nabootsen van het rendement van de index door een indexfonds zal niet altijd volledig lukken. Deze afwijking noemt men de tracking error en is een maatstaf die meet hoe dicht een indexfonds bij zijn index blijft. Een tracking error van 0% betekent dat een indexfonds de index precies volgt. Samenstelling = Index * BNP Paribas Investment Partners streeft naar een volledig fysieke of optimised methode per eind eerste kwartaal 2013.

5 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 5 Multi-expertise investment capabilities Euro Fixed Income Specialist investment partners Alternative Fixed Income Money Market e Global Credit Equities Asset Allocation Equities & Fixed Income Equi Local/Emerging Markets Discretionary Portfolio Management India Local & regional solution providers Indonesia Brasil Drie methodes Synthetische * Bij synthetische wordt een zogenaamde swap aangegaan: een geselecteerde tegenpartij levert dan tegen een vergoeding het rendement van de index aan het indexfonds. Optimised Deze methode lijkt op volledige fysieke, echter worden niet alle effecten uit de gevolgde index gekocht maar een selectie daarvan. Geldmarkt of aandelenmandje Swap: Rendement - asset Index + index Semiindex Index Parworld Track Indexfondsen streven ernaar het rendement van hun indices te kopiëren met een maximale tracking error van 1%.

6 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 6 Onze Parworld Track indexfondsen Onder de naam Parworld Track voeren wij een wereldwijd dekkend aanbod van indexfondsen op 14 indices die nauwgezet de prestaties van deze indices volgen. Het aanbod omvat indexfondsen op regio- en landenindices en vastrentende waardenindices. Net als bij actief beheerde producten moeten beleggers goed weten hoe een indexfonds in elkaar steekt volgens Guido Stucchi, Hoofd Index en ETF Management bij THEAM, een beleggingspartner van BNP Paribas Investment Partners. Stucchi legt uit waarom onze Parworld Track indexfondsen gebruik maken van een flexibele aanpak en welke trends hij ziet bij indexbeleggen. Guido Stucchi, Hoofd Index en ETF Management bij THEAM Op welke wijze wordt het koersverloop van de index door de Parworld Track indexfondsen nagebootst? Stucchi: Elke methode heeft zijn specifieke vooren nadelen en volgens ons is er dan ook niet één die altijd beter is dan de andere. Daarom kijken we eerst naar het karakter van de index en beoordelen aan de hand daarvan hoe die het beste nagebootst kan worden. Daarbij maken we de keuze tussen volledige fysieke, synthetische of optimised. Die laatstgenoemde methode is een vorm van fysieke waarbij niet alle, maar slechts een gedeelte van alle indexcomponenten wordt gekocht. Wij hebben speciale modellen die ervoor zorgen dat er een zeer representatieve selectie wordt gemaakt, zodat de portefeuille nagenoeg hetzelfde reageert op marktgebeurtenissen als de index. De tracking error van dit soort indexfondsen is zeer laag, maar de liquiditeit is aanzienlijk groter dan bij volledige omdat er minder posities worden aangehouden. Dat maakt optimised vaak tot een goede keuze voor indices die zijn opgebouwd uit heel veel verschillende posities. Zijn tracking error, transactiekosten en liquiditeit de drie elementen die de methode bepalen? Stucchi: Dat zijn allemaal belangrijke factoren waar we altijd naar kijken, maar het komt ook voor dat andere zaken een grote rol spelen bij die keuze. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Parworld Track indexfondsen voor aandelen uit opkomende markten. Door de belastingregimes in veel van die landen zou een relatief groot deel van de dividenduitkering daar worden ingehouden. Dat gaat ten koste van het rendement voor de eindbelegger en daarom kiezen wij in zulke gevallen voor synthetische. Daarmee wordt het koersverloop van de indices zeer nauwkeurig nagebootst, terwijl we Europese aandelen waarover we veel minder dividendbelasting hoeven af te dragen als onderpand kunnen aanhouden. Welke ontwikkeling ziet u momenteel bij uw klanten? Stucchi: Sommige partijen willen alleen positie kiezen in indexfondsen op basis van fysieke. In hun perceptie ligt het tegenpartijrisico van die producten lager dan dat bij synthetische. Daarmee gaan ze er overigens wel aan voorbij dat veel aanbieders van fysieke indexfondsen proberen om extra rendement te genereren door het uitlenen van aandelen, zodat in de praktijk ook daar een risico zit. Iets anders dat me opvalt, is dat er een steeds grotere vraag komt naar producten op basis van alternatieve strategieën, zoals de MSCI Minimum Volatility Index en fundamental indexing. Hierdoor kan met de voordelen van passief beleggen worden ingespeeld op een strategie met een beter risico-rendement perspectief dan dat van een traditionele index. Wij kijken voortdurend naar dit soort marktontwikkelingen om passende producten te ontwikkelen. Ik verwacht dan ook dat ons aanbod de komende tijd verder zal groeien.

7 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 7 Ons aanbod van Parworld Track indexfondsen Aandelen indexfonds Volgt (index) Sinds BEHEER- KOSTEN (PER JAAR) LOPENDE KOSTEN (PER JAAR) Replicatie methode ISIN code (Privilege share class) Parworld Track Continental Europe Parworld Track Emerging Markets MSCI Europe ex-uk MSCI Emerging Markets 03/10/2007 0,30% 0,50% 18/10/2010 0,35% 0,55% Parworld Track EMU MSCI EMU 01/12/2010 0,30% 0,50% Parworld Track Europe MSCI Europe 18/10/2010 0,30% 0,50% Parworld Track Europe Small Cap MSCI Europe Small Cap 01/12/2010 0,30% 0,50% Parworld Track Japan MSCI Japan 03/10/2007 0,30% 0,50% Parworld Track North America Parworld Track Pacific ex-japan MSCI North America MSCI Pacific ex-japan 03/10/2007 0,30% 0,50% 18/07/2008 0,30% 0,50% Parworld Track UK MSCI UK 03/10/2007 0,30% 0,50% Parworld Track World MSCI World 18/10/2010 0,30% 0,50% Synthetische * Optimised Synthetische * LU LU LU LU LU LU LU LU LU LU Volgt (index) Sinds Vastrentende waarden indexfonds BEHEER- KOSTEN (PER JAAR) LOPENDE KOSTEN (PER JAAR) Replicatie methode ISIN code (Privilege share class) Parworld Track Emerging Markets Bond JPM EMBI Global Diversified Composite 16/05/2011 0,30% 0,50% Optimised LU Parworld Track EMU Government Bond JPM GBI EMU 01/12/2010 0,25% 0,45% Optimised LU Parworld Track Euro Inflation Linked Bond Barclays Euro Government Inflation Linked All Maturities 01/12/2010 0,25% 0,45% LU Parworld Track Global Government Bond ex-emu JPM GBI ex- EMU 01/12/2010 0,25% 0,45% Optimised LU * BNP Paribas Investment Partners streeft naar een volledig fysieke of optimised methode per eind eerste kwartaal De lopende kosten per jaar zijn inclusief de beheerkosten per jaar.

8 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 8 Top 5 beleggingen in het fonds Aandelen INDEXFONDS Volgt (INDEX) Top 5 beleggingen in het fonds (per eind september 2012) Parworld Track Continental Europe MSCI Europe ex-uk 1. Nestle 2. Novartis 3. Roche Holding Genuss 4. Total 5. Sanofi Parworld Track Emerging Markets MSCI Emerging Markets 1. Samsung Electronics Co 2. Taiwan Semiconductor MFG 3. China Mobile 4. Gazprom 5. China Construction Bk Parworld Track EMU MSCI EMU 1. Total 2. Sanofi 3. Siemens 4. Basf 5. Banco Santander Parworld Track Europe MSCI Europe 1. Nestle 2. HSBC Holdings 3. Novartis 4. Vodafone Group 5. BP Parworld Track Europe Small Cap MSCI Europe Small Cap 1. John Wood Group 2. Pennon Group 3. Travis Perkins 4. MTU Aero Engines Holding 5. Informa Group

9 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 9 Aandelen INDEXFONDS Volgt (index) Top 5 beleggingen in het fonds (per eind september 2012) Parworld Track Japan MSCI Japan 1. Toyota Motor Corp 2. Mitsubishi UFJ Fin Group 3. Honda Motor Co 4. Sumitomo Mitsui Fin. Group 5. Mizaho Financial Group Parworld Track North America MSCI North America 1. Apple 2. Exxon Mobil Corp 3. General Electric Co 4. Chevron Corp 5. IBM Corp Parworld Track Pacific ex-japan MSCI Pacific ex-japan 1. BHP Billiton Ltd 2. Commonwealth Bank 3. Westpac Banking 4. ANZ Banking Group 5. National Australia Bank Parworld Track UK MSCI UK 1. HSBC Holdings 2. Vodafone Group 3. BP 4. Royal Dutch Shell A 5. Glaxosmithkline Parworld Track World MSCI World 1. Apple 2. Exxon Mobil Corp 3. General Electric Co 4. Chevron Corp 5. IBM Corp

10 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 10 Vraag en antwoord De voordelen van Parworld Track indexfondsen op een rij Beleggen in Parworld Track indexfondsen brengen doorgaans lagere kosten met zich mee dan beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen. Parworld Track indexfondsen zijn transparant qua beleggingen en kosten. U weet welk rendement u koopt, namelijk het rendement van de index minus kosten en de afwijking veroorzaakt door de tracking error. Onze Parworld Track indexfondsen kennen drie vormen van waarbij de index de meest geschikte methode bepaalt. U kunt kiezen uit 10 aandelen Parworld Track indexfondsen en 4 vastrentende waarden Parworld Track indexfondsen. Ons Parworld Track aanbod wordt beheerd door THEAM. THEAM is binnen BNP Paribas Investment Partners de specialist op het gebied van indexbeleggen. V.: Wat is indexbeleggen? A.: Indexbeleggen is een vorm van passief vermogensbeheer waarbij het vermogen belegd wordt volgens de samenstelling van een aandelen- of obligatie index of een andere financiële index. Er wordt niet geprobeerd om een hoger rendement te behalen dan deze index. Het doel is om het rendement van de index zo precies mogelijk na te bootsen. V.: Actief of passief vermogensbeheer? A.: Sinds het eerste indexfonds is er al heel wat geschreven over de voordelen van actief beheer ten opzichte van indexbeheer. Na een discussie die al zo n 30 jaar voortsleept, is bijna iedereen het er nu wel over eens dat deze twee beleggingsstijlen niet per se concurrenten hoeven te zijn. Integendeel zelfs: indexproducten stellen actieve beheerders in staat om zich snel en goedkoop in specifieke vermogenscategorieën, sectoren en landen te positioneren. Er is dus geen goed of slecht. V.: Wat is het verschil tussen trackers en indexfondsen? A.: Trackers zijn beursgenoteerd en continu (intraday) verhandelbaar. Er is net als bij aandelen ook een bied- en laat spread. Bij onvoldoende vraag en aanbod (liquiditeit) kan deze spread significant zijn en brengt dus altijd extra kosten met zich mee. Indexfondsen worden daarentegen eenmaal per dag verhandeld tegen de dagelijkse Netto Intrinsieke Waarde (NIW). Er is geen spread en dus zijn er ook niet de bijbehorende kosten. V.: Welke vormen van bestaan er om het rendement na te bootsen? A.: Indexbeleggingen kennen drie methodes om het rendement van de index te repliceren: 1) volledige fysieke 2) synthetische * 3) optimised Welke methode wordt toegepast hangt onder andere af van het aantal en de verhandelbaarheid van de effecten in de index, de transparantie van de index methodologie/opbouw, juridische aspecten en de transactiekosten. V.: Waarom de keuze uit drie methodes? A.: Volgens ons is onze aanpak innovatief omdat wij open staan voor verscheidene manieren van indexbeleggen en de klant de keuze laten tussen een volledige fysieke, synthetische of optimised. Wij zijn ervan overtuigd dat de meest kostenefficiënte techniek alleen kan worden gekozen na een diepgaande analyse van factoren zoals de index samenstelling, de liquiditeit van de onderliggende effecten, het land van registratie van het fonds, de belastingtarieven, de transactiekosten, enz. V.: Wat zijn de kosten van Parworld Track indexfondsen? A.: De lopende kosten** die voor de verschillende Parworld Track indexfondsen gelden staan vermeld op pagina 7. Dit percentage omvat alle kosten (exclusief transactie kosten) die nodig zijn voor het beheer van het fonds en variëren van 0,45% tot 0,55% per jaar (afhankelijk van de index). Daarnaast betaalt u éénmalig een instapvergoeding (maximaal 5%). Deze is afhankelijk van de distributeur of het verkoopkanaal waar u uw beleggingstransacties uitvoert. Parworld Track Indexfondsen streven ernaar het rendement van hun indices te kopiëren met een maximale tracking error van 1%. * BNP Paribas Investment Partners streeft naar een volledig fysieke of optimised methode per eind eerste kwartaal ** Beleggers worden erop gewezen, dat de genoemde lopende kosten kunnen variëren als gevolg van wijzigingen in de provisiestructuur van het beleggingsfonds. Nadere informatie kunt u vinden in de Essentiële Beleggersinformatie (EBi).

11 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 11 THEAM: actief in passief beheer EasyETF Indexed Funds Indexed & ETF Equities Commodities Hidden Assets Multi-Assets Active Systematic Guaranteed & Protected Funds Alternative Management Garanteed Funds Protected Funds Absolute Return Hedge Fund Solutions Een breed productscala waaronder indexbeleggingsstrategieën: van aandelen tot commodities, van ethisch tot thematisch, van Azië tot de VS THEAM biedt u verregaande expertise, ook in indexfondsen Een klantgerichte aanpak wanneer het erom gaat uw beleggingswensen te realiseren: van kant-en-klare indexfondsen tot voor u op maat gemaakte oplossingen THEAM biedt u antwoorden Uw partner voor indexfondsen. THEAM: onderdeel van BNP Paribas Investment Partners, met meer dan 116 specialisten en EUR 44 miljard aan vermogen onder beheer*. * Per 30 september 2012; bron: THEAM en BNP Paribas Investment Partners Wilt u meer informatie? Wilt u ook profiteren van de voordelen van onze Parworld Track indexfondsen? Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar uw tussenpersoon in verzekeringen of uw (beleggings)adviseur van uw bank of broker. U kunt ook kijken op Hier vindt u de Essentiële Beleggersinformatie, de prospectussen, de (historische) koersen, de rendementen en andere statistieken van de Parworld Track indexfondsen.

12 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 12 Aantekeningen

13 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 13

14 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 14 Aantekeningen

15 Be on track met indexbeleggen! I Vierde kwartaal 2012 I 15

16 Dit document dient enkel ter informatie en is 1) geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de financiële instrumenten hierin beschreven en 2) geen beleggingsadvies. De in deze brochure genoemde beleggingsfondsen zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten op grond van de Wet op het financieel toezicht. Voor deze producten is een prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) opgesteld met informatie over het product, de kosten en de risico s. Vraag erom en lees hem voordat u het product koopt. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar bij BNP Paribas Investment Partners*, Client Service, Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam en via De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De mogelijkheid bestaat dat uw belegging in waarde stijgt; het is echter ook mogelijk dat uw belegging weinig tot geen inkomsten zal genereren en dat uw inleg bij een ongunstig koersverloop geheel of ten dele verloren gaat. BNP Paribas Investment Partners* heeft alle redelijkerwijs mogelijke zorg besteed aan de betrouwbaarheid van dit materiaal, echter aanvaardt geen aansprakelijkheid voor druk- en zetfouten. De in dit document opgenomen informatie en opinies kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. BNP Paribas Investment Partners is niet verplicht de hierin opgenomen informatie en opinies te actualiseren of te wijzigen. * BNP Paribas Investment Partners is de wereldwijde merknaam van de vermogensbeheerdiensten van BNP Paribas Groep. Dit document is uitgegeven door BNP Paribas Investment Partners Netherlands N.V. (adres: Burgerweeshuispad Tripolis Building 200, Postbus 71770, 1008 DG, Amsterdam) dat deel uitmaakt van de BNP Paribas groep. September Design: - P

Be on track met indexbeleggen Parworld Track Indexfondsen

Be on track met indexbeleggen Parworld Track Indexfondsen Be on track met indexbeleggen Parworld Track Indexfondsen Inhoud Indexbeleggen: mis de trend niet! Be on track met onze Parworld Track indexfondsen Onze aandelen indexfondsen Onze vastrentende waarden

Nadere informatie

Top speler in Europa. BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro

Top speler in Europa. BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro Top speler in Europa BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro 1 Wij denken dat dit een goed moment is om in Europese ondernemingen te beleggen en wel om de volgende redenen: Ze zijn momenteel sterk: ondanks

Nadere informatie

Doelbeleggen. Dirk van Ommeren, 5 maart 2015

Doelbeleggen. Dirk van Ommeren, 5 maart 2015 Doelbeleggen Dirk van Ommeren, 5 maart 2015 I 09/03/2015 I 2 Mijn financiële tijdslijn Doelbeleggen of doelsparen? 2025 2030 2035 EUR 15.000? EUR 25.000? EUR 35.000? I 09/03/2015 I 3 Doelbeleggen of doelsparen

Nadere informatie

MAART Samenvoeging van subfondsen. BNP Paribas L1 en Parvest

MAART Samenvoeging van subfondsen. BNP Paribas L1 en Parvest MAART 2011 Samenvoeging van subfondsen en Parvest Samenvoeging van subfondsen - en Parvest I maart 2011 I 2 Sinds het samengaan met Fortis Investments, bestaat het fondsaanbod van BNP Paribas Investment

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen Werknemers Pensioen. Ingangsdatum 1 januari 2017 Versie

Informatie beleggingsfondsen Werknemers Pensioen. Ingangsdatum 1 januari 2017 Versie Informatie beleggingsfondsen Werknemers Pensioen Ingangsdatum 1 januari 2017 Versie 16-12-2016 1 Inhoud Algemeen 3 Beleggingskeuzes 3 Lifecycle beleggen 4 Werknemers Pensioen Mixfondsen 4 Onderliggende

Nadere informatie

WORKSHOP WERELDWIJD BELEGGEN

WORKSHOP WERELDWIJD BELEGGEN WORKSHOP WERELDWIJD BELEGGEN Sander Zondag, CIO OBAM Investment Centre Grip op je Vermogen, 19 April 2013 2 Agenda Quiz - op zoek naar de wereldwijde belegger Wereldwijd vs NL belegger OBAM film AGENDA

Nadere informatie

Ruilverhouding fondsen

Ruilverhouding fondsen Ruilverhouding fondsen Dit document dient enkel ter informatie en is 1) geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de financiële instrumenten hierin beschreven en 2) geen beleggingsadvies.

Nadere informatie

Media Relations. UBS Asset Management noteert 52 ETF's aan de Euronext Amsterdam Stock Exchange

Media Relations. UBS Asset Management noteert 52 ETF's aan de Euronext Amsterdam Stock Exchange Media Relations 27 januari 2016 Persbericht UBS Asset Management noteert 52 ETF's aan de Euronext Amsterdam Stock Exchange UBS is hiermee gelijk goed voor 25% van het totale aantal ETF s genoteerd in Amsterdam

Nadere informatie

Indexmatig beheer indexmatig beheer.

Indexmatig beheer indexmatig beheer. Indexmatig beheer Naast actief beheer van beleggingen, wint een andere aanpak veld: die van het indexmatig beheer. Bij deze beheersvorm streeft men naar een marktconform rendement tegen een zo laag mogelijke

Nadere informatie

Alleen bedoeld voor professionele beleggers - Februari 2011. Samenvoeging van subfondsen. BNP Paribas L1 en Parvest

Alleen bedoeld voor professionele beleggers - Februari 2011. Samenvoeging van subfondsen. BNP Paribas L1 en Parvest Alleen bedoeld voor professionele beleggers - Februari 2011 Samenvoeging van subfondsen en Parvest Samenvoeging van subfondsen - en Parvest I februari 2011 I 2 Sinds het samengaan met Fortis Investments,

Nadere informatie

INFORMATIE BELEGGINGS FONDSEN WERKNEMERS PENSIOEN

INFORMATIE BELEGGINGS FONDSEN WERKNEMERS PENSIOEN INFORMATIE BELEGGINGS FONDSEN WERKNEMERS PENSIOEN Ingangsdatum 1 januari 2017 Versie 1-7-2016 INHOUD Algemeen 3 Beleggingskeuzes 3 Lifecycle beleggen 4 Werknemers Pensioen Mixfondsen 4 Onderliggende fondsen

Nadere informatie

BNP Paribas Plan Easy Future

BNP Paribas Plan Easy Future Januari 2014 easy future: GEEF JE PLANNEN VORM Q&A BNP Paribas Plan Easy Future 1/Als er geen subfonds beschikbaar is met een looptijd die aansluit bij mijn project, in welk fonds moet ik dan beleggen?

Nadere informatie

Eenvoudig beleggen met trackers

Eenvoudig beleggen met trackers Eenvoudig beleggen met trackers Rabobank Rijn en Veenstromen 14 Oktober 2010 Gertjan Dorrepaal Directoraat Private Banking Beleggingscompetence Agenda 1. Wat zijn Trackers? Explosieve groei Geschiedenis

Nadere informatie

Onderzoek Indextrackers. Samenvatting

Onderzoek Indextrackers. Samenvatting Onderzoek Indextrackers Samenvatting 1. Inleiding De stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op correcte, duidelijke en niet misleidende informatieverstrekking aan consumenten. Het

Nadere informatie

Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s. Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten

Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s. Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten 8 oktober 2015 Wie geeft deze presentatie? Martijn Rozemuller Oprichter

Nadere informatie

Houvast, genieten van extra inkomen uit dividenden en kans op aantrekkelijk rendement?

Houvast, genieten van extra inkomen uit dividenden en kans op aantrekkelijk rendement? Houvast, genieten van extra inkomen uit dividenden en kans op aantrekkelijk rendement? Met de hoogdividend fondsen van BNP Paribas Investment Partners kan het allemaal De hoogdividend fondsen van BNPP

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie

Essentiële Beleggersinformatie Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

FOR PROFESSIONAL INVESTORS. Emerging Dividends. Grip op je Vermogen, Den Haag, september 2012

FOR PROFESSIONAL INVESTORS. Emerging Dividends. Grip op je Vermogen, Den Haag, september 2012 FOR PROFESSIONAL INVESTORS Emerging Dividends Grip op je Vermogen, Den Haag, september 2012 Emerging Dividends I september 2012 I 2 Op zoek naar inkomen even Google checken GoogleTM zoek-activiteit naar

Nadere informatie

Onderzoek Indextrackers. Samenvatting

Onderzoek Indextrackers. Samenvatting Onderzoek Indextrackers Samenvatting 1. Inleiding De stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op correcte, duidelijke en niet misleidende informatieverstrekking aan consumenten. Het

Nadere informatie

ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd.

ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. Beleggen

Nadere informatie

BNP PARIBAS OBAM N.V. Aandeelhoudersvergadering 2013/ November 2014

BNP PARIBAS OBAM N.V. Aandeelhoudersvergadering 2013/ November 2014 BNP PARIBAS OBAM N.V. Aandeelhoudersvergadering 2013/2014 3 November 2014 2 Agenda Boekjaar 2013 / 2014 Resultaat & Beleid Recente marktontwikkelingen Vooruitzichten OBAM highlights 3 Boekjaar 2013/14

Nadere informatie

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT 28 SEPTEMBER 2017 Inhoudsopgave Wat verandert er?... 3 Duurzaam beleggen... 4 Duurzame indexen... 4 Hoeveel bedrijven worden uitgesloten?...

Nadere informatie

ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen

ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen Vrijdag 22 april 2016 Wie geeft deze presentatie? Martijn Rozemuller Voormalig arbitrage handelaar bij Optiver Oprichter

Nadere informatie

Mijn klant wil beleggen

Mijn klant wil beleggen Mijn klant wil beleggen Workshop portefeuillemanagement voor adviseurs 9-11-2017 Wie ben ik? Bouke van den Berg Business development Think ETF s > 10 jaar ervaring bij o.a. ING, Russell, Vanguard Tijdens

Nadere informatie

Wat te doen met je pensioen? Grip op je Vermogen - Dirk van Ommeren - 3 oktober 2014

Wat te doen met je pensioen? Grip op je Vermogen - Dirk van Ommeren - 3 oktober 2014 Wat te doen met je pensioen? Grip op je Vermogen - Dirk van Ommeren - 3 oktober 2014 2 Pensioen: turen naar de vrijheid 50 jaar lang werken we toe naar ons pensioen Dan willen we onafhankelijk zijn En

Nadere informatie

Actief vs. Passief. Niels Faassen, Fund Analyst HCC Beleggen Symposium "Je bent nooit te oud om te leren" 10 oktober 2015

Actief vs. Passief. Niels Faassen, Fund Analyst HCC Beleggen Symposium Je bent nooit te oud om te leren 10 oktober 2015 Actief vs. Passief Niels Faassen, Fund Analyst HCC Beleggen Symposium "Je bent nooit te oud om te leren" 10 oktober 2015 2014 Morningstar. All Rights Reserved. Agenda Morningstar Fondsbeleggen Introductie

Nadere informatie

ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND. MAAK KENNIS MET ishares EN ETF s

ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND. MAAK KENNIS MET ishares EN ETF s ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND MAAK KENNIS MET ishares EN ETF s Exchange Traded Funds (ETF s), ook wel trackers genoemd, hebben de beleggingswereld ingrijpend veranderd. ETF s zijn eenvoudig, flexibel

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie

Essentiële Beleggersinformatie Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT 14 SEPTEMBER 2017 Inhoudsopgave Wat verandert er?... 3 Duurzaam beleggen... 4 Engagement... 4 Uitsluiting... 4 Duurzame indexen... 4 Hoeveel

Nadere informatie

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten Herkent u zich hier in? U wilt eigenlijk

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers

Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers Indexbeleggen bij Legal & General met BlackRock, wereldwijd marktleider in indextrackers Wat is indexbeleggen? Wat zijn Exchange Traded Funds (ETF s)? Wat zijn de voordelen van ETF s? BlackRock Funds of

Nadere informatie

Single, Double or Triple!

Single, Double or Triple! VFB 11ste T.A. - DAG Single, Double or Triple! Door P. Gins Mark Schils Directeur CompuGraphics Uitgever van beursgrafiek.be CompuGraphics & TransStock Reeds gegeven onderwerpen Het belang van de Stop-Loss

Nadere informatie

Slimmer beleggen met Think ETF s

Slimmer beleggen met Think ETF s Slimmer beleggen met Think ETF s Vrijdag 23 september 2016 Wie geeft deze presentatie? Martijn Rozemuller Hiervoor arbitrage handelaar bij Optiver In 2008 oprichter en sindsdien Managing Director Think

Nadere informatie

Beursgenoteerd vastgoed kansrijk. Grip op je Vermogen 19 april 2013

Beursgenoteerd vastgoed kansrijk. Grip op je Vermogen 19 april 2013 Beursgenoteerd vastgoed kansrijk Grip op je Vermogen 19 april 2013 Beursgenoteerd vastgoed kansrijk april 2013 2 I. Wie zijn wij? II. Investeren in vastgoed: Een mooi huis in Florida of de beste winkelcentra

Nadere informatie

Kies voor groei, grijp het potentieel van Amerikaanse aandelen

Kies voor groei, grijp het potentieel van Amerikaanse aandelen Kies voor groei, grijp het potentieel van Amerikaanse aandelen Kies voor groei, grijp het potentieel van Amerikaanse aandelen I oktober 2012 I 2 Waarom beleggen in Amerikaanse aandelen bij BNP Paribas

Nadere informatie

WERELDWIJD BELEGGEN: HIER LIGGEN DE KANSEN Sander Zondag, CIO Global Equities (OBAM) Grip op je Vermogen, 3 Oktober 2014

WERELDWIJD BELEGGEN: HIER LIGGEN DE KANSEN Sander Zondag, CIO Global Equities (OBAM) Grip op je Vermogen, 3 Oktober 2014 WERELDWIJD BELEGGEN: HIER LIGGEN DE KANSEN Sander Zondag, CIO Global Equities (OBAM) Grip op je Vermogen, 3 Oktober 2014 2 Waarom in aandelen? Waarom wereldwijd? Welke aanpak? 3 NINJA Loans?! NO Income,

Nadere informatie

Dinsdag 22 september 2015. Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie

Dinsdag 22 september 2015. Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie Dinsdag 22 september 2015 Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie Wie geven deze presentatie? Tycho Schaaf Beleggingsspecialist LYNX Martijn Rozemuller Oprichter en directeur Think ETF s 1 De agenda

Nadere informatie

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017 Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017 Even voorstellen Bouke van den Berg Ruim 14 jaar actief in de financiële wereld Diverse commerciële functies bij ING, Vanguard en Russell

Nadere informatie

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen?

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Over Think Think is opgericht in 2009 als eerste Nederlandse ETF aanbieder. Waarom? Omdat ETF s nog niet perfect waren. Think is sinds 2011 een 60% dochter

Nadere informatie

Slimmer beleggen met Think ETF s. 7 oktober 2016, Den Haag

Slimmer beleggen met Think ETF s. 7 oktober 2016, Den Haag Slimmer beleggen met Think ETF s 7 oktober 2016, Den Haag Even voorstellen Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actie in de financiële wereld In 1995 gestart als arbitrage handelaar bij Optiver Oprichter en

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Presentatie ETF s voor BSC Duitenberg. Dinsdag 17 februari 2015

Presentatie ETF s voor BSC Duitenberg. Dinsdag 17 februari 2015 Presentatie ETF s voor BSC Duitenberg Dinsdag 17 februari 2015 De agenda Wat is een ETF De impact van kosten Wat is een index Manieren om een index te volgen Dividendlekkage Portefeuillemanagement & verhandeling

Nadere informatie

Risico pariteit -1- 1 Aandelen Wereldwijd Ontwikkelde Markten - MSCI World Index MSCI Daily Net TR World Euro, Aandelen Wereldwijd

Risico pariteit -1- 1 Aandelen Wereldwijd Ontwikkelde Markten - MSCI World Index MSCI Daily Net TR World Euro, Aandelen Wereldwijd Risico pariteit Risico pariteit is een techniek die wordt ingezet om de risico s in een beleggingsportefeuille te reduceren. Sinds 2008 heeft risico pariteit om drie redenen veel aandacht gekregen: 1.

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/015 Het NN First Class Return Fund leverde in het tweede kwartaal 1,7% in De wereldeconomie vertraagde sterk, aandelen begonnen

Nadere informatie

Beleggingsmodel Fondsen

Beleggingsmodel Fondsen Beleggingsmodel Fondsen De meest comfortabele manier van beleggen Steeds afgestemd op het actuele beursklimaat Keuze uit verschillende risico s en rendementen Gecombineerde beleggingsexpertise van ABN

Nadere informatie

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF BELEGGEN ONLINE Iedereen kan eenvoudig meeprofiteren van de beleggingsexpertise van Hof Hoorneman Bankiers door te beleggen

Nadere informatie

Bouw uw eigen beleggingsportefeuille

Bouw uw eigen beleggingsportefeuille Bouw uw eigen beleggingsportefeuille Joost van Leenders, oktober 2013 Bouw uw eigen beleggigsportefeuille I oktober 2013 I 2 Agenda Strategisch versus tactisch beleggingsbeleid Spreiding, waarom ook alweer?

Nadere informatie

Beleggen als onderdeel van een gezond financieel lange termijnplan? Donderdag 6 oktober 2016

Beleggen als onderdeel van een gezond financieel lange termijnplan? Donderdag 6 oktober 2016 Beleggen als onderdeel van een gezond financieel lange termijnplan? Donderdag 6 oktober 2016 Even voorstellen Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actie in de financiële wereld In 1995 gestart als arbitrage

Nadere informatie

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen ING Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de ING Fondsen wellicht iets voor u. ING Fondsen als een moderne,

Nadere informatie

Informatie beleggingstitels Care IS

Informatie beleggingstitels Care IS Informatie beleggingstitels Care IS Juli 2015 Pagina 1 van 10 Inleiding Dit document beschrijft geeft een beschrijving van de beleggingstitels in de modelportefeuilles van Care IS. Binnen de beleggingsportefeuilles

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen

Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen Amsterdam, 29 maart 2006 Nederlanders zijn het best bekend met duurzame beleggingsfondsen. Dat blijkt uit onderzoek

Nadere informatie

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING

ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN HOF HOORNEMAN REKENING ZELF BELEGGEN ONLINE Iedereen kan eenvoudig meeprofiteren van de beleggingsexpertise van Hof Hoorneman Bankiers door te beleggen

Nadere informatie

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen NN Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de NN Fondsen wellicht iets voor u. NN Fondsen als een moderne, heldere

Nadere informatie

Terug naar de kern Bob Hendriks

Terug naar de kern Bob Hendriks Terug naar de kern Bob Hendriks Oktober 2013 Waarom nog beleggen? 2 Agenda BlackRock? Sparen & beleggen We leven langer/pensioen Inkomsten uit beleggen Conclusie 3 BlackRock is opgericht voor deze nieuwe

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten.

Verder zien. Meer weten. Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

Actief beleggen sluit indexbeleggen niet uit Bob Hendriks

Actief beleggen sluit indexbeleggen niet uit Bob Hendriks Actief beleggen sluit indexbeleggen niet uit Bob Hendriks Oktober 2012 Een nieuwe wereld 2 Agenda BlackRock? Actief versus indexing Actief nader bekeken Indexing nader bekeken Waar beleg ik eigenlijk in?

Nadere informatie

Veilig Klant: beleggingsadvies. met ETF s. Is beleggen een alternatief voor sparen? Donderdag 28 september2017

Veilig Klant: beleggingsadvies. met ETF s. Is beleggen een alternatief voor sparen? Donderdag 28 september2017 Veilig Klant: beleggingsadvies Is beleggen een alternatief voor sparen? met ETF s Donderdag 28 september2017 Wie ben ik? Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actief in de financiële wereld In 1995 gestart als

Nadere informatie

Het valutarisico is volledig afgedekt naar de euro. Het model maakt gebruik van futures, wat kan leiden tot leverage.

Het valutarisico is volledig afgedekt naar de euro. Het model maakt gebruik van futures, wat kan leiden tot leverage. Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

Fonds- en tarievenoverzicht

Fonds- en tarievenoverzicht Fonds- en tarievenoverzicht Geldig per 1 september 2014 Inhoudsopgave 1 Actueel fondsaanbod 1 2 Kosten beleggen 2 3 Doorgeven beleggingsorders 3 4 Feestdagen 3 5 Verwerking beleggingsorders 3 6 Verwerking

Nadere informatie

Slimmer beleggen met ETF s. Donderdag 22 juni te Nijmegen

Slimmer beleggen met ETF s. Donderdag 22 juni te Nijmegen Slimmer beleggen met ETF s Donderdag 22 juni te Nijmegen Even voorstellen Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actief in de financiële wereld In 1995 gestart als arbitrage handelaar bij Optiver Oprichter en

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht. Uitgave 1 / 2013

Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht. Uitgave 1 / 2013 Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht Uitgave 1 / 213 Beleggingsfondsen Allianz Holland Fund 25 24 23 22 21 2 1 18 17 16 mrt 3 mrt 4 mrt 5 mrt 6 mrt 7 mrt 8 mrt 9 mrt 1 mrt 11 mrt 12

Nadere informatie

Informatie Care IS Beleggingsportefeuille

Informatie Care IS Beleggingsportefeuille Informatie Care IS Beleggingsportefeuille Onderstaande informatie is samengesteld op14 juni 2013 Inleiding Binnen de beleggingsportefeuilles van Care IS wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende beleggingscategorieën:

Nadere informatie

Beleggingsupdate Allianz Pensioen

Beleggingsupdate Allianz Pensioen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Beleggingsupdate Allianz Pensioen Beleggingsupdate Q3 2017 Rendementen Allianz Pensioen Passieve en Actieve Lifecycles In deze Beleggingsupdate vindt u tabellen

Nadere informatie

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Verstandig beleggen begint bij de Rabobank. Of u nu een beginnende of ervaren belegger bent, of u nu veel of weinig tijd voor uw beleggingen heeft. De Rabobank

Nadere informatie

Vermogensbeheerrapportage

Vermogensbeheerrapportage A.B. Stier en/of C.D. Stier-Jansen NL01BINK0123456789 256500 Kerkstraat 1 1000 AB Amsterdam Nederland Care IS vermogensbeheer Mgr. Cornelis Veermanlaan 1G 1131 KB Volendam Tel: 0299-720961 Email: info@care-is.nl

Nadere informatie

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 11 oktober 2017

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 11 oktober 2017 Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 11 oktober 2017 Wie ben ik? Bouke van den Berg Ruim 15 jaar actief in de financiële wereld Gewerkt voor ING, Russel en Vanguard Sinds vijf jaar

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

IndexfondsWijzer. Wat is een indexfonds? Typen indexfondsen

IndexfondsWijzer. Wat is een indexfonds? Typen indexfondsen IndexfondsWijzer U overweegt een belegging in een indexfonds in uw beleggingsportefeuille. Maar wat zijn indexfondsen en wat is de toegevoegde waarde van deze financiële instrumenten in uw beleggingsportefeuille?

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten

UW MENSEN, UW KAPITAAL. Beleggingsinformatie. Vrij beleggen. Life Cycle beleggen. Rendement en risico s. Kosten UW MENSEN, UW KAPITAAL Beleggingsinformatie 2 Life Cycle beleggen Vrij beleggen Rendement en risico s 4 6 8 Kosten 9 Beleggingsinformatie Hoe werkt het beleggingspensioen van Cappital? In de pensioenregeling

Nadere informatie

DIT DOCUMENT IS BELANGRIJK EN VEREIST UW ONMIDDELLIJKE AANDACHT.

DIT DOCUMENT IS BELANGRIJK EN VEREIST UW ONMIDDELLIJKE AANDACHT. DIT DOCUMENT IS BELANGRIJK EN VEREIST UW ONMIDDELLIJKE AANDACHT. Indien u niet zeker weet wat u moet doen, raadpleeg dan onmiddellijk uw broker, bankmanager, juridisch adviseur, accountant, relatiebeheerder

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/016 Het NN First Class Return Fund behaalde dit kwartaal,9% De groei in opkomende markten werd breder gedragen Wereldwijde aandelen

Nadere informatie

Leren beleggen als Warren Buffett met ETF s

Leren beleggen als Warren Buffett met ETF s Leren beleggen als Warren Buffett met ETF s Wie ben ik? Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actief in de financiële wereld In 1995 gestart als arbitrage handelaar bij Optiver Oprichter en Managing Director

Nadere informatie

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN

INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN INFORMATIE BELEGGINGSFONDSEN (NETTO) WERKNEMERS PENSIOEN Informatie voor werkgevers Ingangsdatum 1 januari 2016 Als uw werknemer niet kiest voor een gegarandeerde uitkering wordt zijn premie belegd. Dit

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht. Uitgave 1 / 2012

Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht. Uitgave 1 / 2012 Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht Uitgave 1 / 212 Beleggingsfondsen Allianz Holland Fund 14 8 7 6 Allianz Holland Pacific Fund 17 16 14 8 7 6 Koers per 31 maart 212 52,36 Laatste

Nadere informatie

Informatie Pensioen Profiel beleggen en Vrij beleggen. Ingangsdatum 1 januari 2018 Versie 10 juli 2017

Informatie Pensioen Profiel beleggen en Vrij beleggen. Ingangsdatum 1 januari 2018 Versie 10 juli 2017 Informatie Pensioen Profiel beleggen en Vrij beleggen Ingangsdatum 1 januari 2018 Versie 10 juli 2017 1 Inhoud Algemeen 3 Beleggingskeuzes 3 Profielbeleggen 4 Lifecycle fondsen 4 ASR Pensioen Mixfondsen

Nadere informatie

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Kunnen beleggers tegelijk financieel rendement behalen én een positieve invloed uitoefenen op milieu, mens en maatschappij? Impactbeleggen maakt dit

Nadere informatie

beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel

beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel beleggen in etf s efficient, transparant en flexibel ETF s 35% Wat is indexbeleggen? 5% 5% Indexbeleggen is een simpele manier om gespreid te beleggen. Met indexbeleggen volgt u een bepaalde index. Hiermee

Nadere informatie

Fonds- en tarievenoverzicht

Fonds- en tarievenoverzicht Fonds- en tarievenoverzicht Geldig per 10 juli 2015 Inhoudsopgave 1 Actueel fondsaanbod 1 2 Kosten beleggen 2 3 Doorgeven beleggingsorders 3 4 Feestdagen 3 5 Verwerking beleggingsorders 3 6 Verwerking

Nadere informatie

BNP Paribas Plan Target Click Funds Uw belegging afgestemd op uw financiële doelen

BNP Paribas Plan Target Click Funds Uw belegging afgestemd op uw financiële doelen Uw belegging afgestemd CORPORATE op uw financiële EXPERTISE doelen I juli PRODUCTS 2010 I 1 BNP Paribas Plan Target Click Funds Uw belegging afgestemd op uw financiële doelen Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Hypotheekrekening Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen Kies voor goede fondsprestaties van Allianz met de

Nadere informatie

WERELDWIJD BELEGGEN: HIER LIGGEN DE KANSEN Siegfried Kok, Senior Portfolio Manager Global Equities (OBAM) BINCK Beleggersdag, 29 mei 2015

WERELDWIJD BELEGGEN: HIER LIGGEN DE KANSEN Siegfried Kok, Senior Portfolio Manager Global Equities (OBAM) BINCK Beleggersdag, 29 mei 2015 WERELDWIJD BELEGGEN: HIER LIGGEN DE KANSEN Siegfried Kok, Senior Portfolio Manager Global Equities (OBAM) BINCK Beleggersdag, 29 mei 2015 2 Beleggen op wereldschaal Overzicht OBAM OBAM principes Waar liggen

Nadere informatie

Deutsche Bank Wealth Management 0

Deutsche Bank Wealth Management 0 0 Standaard risicoprofielen Bandbreedtes Vermogensbeheer Risico Profielen Conservative Core Growth Min Target Max Min Target Max Min Target Max Aandelen 0% 20% 40% 20% 40% 60% 40% 60% 80% Vastrentende

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

FGR fondsen in Nederland

FGR fondsen in Nederland P RO F I T E E R VA N I N N OVAT I E V E I N D E X F O N D S E N FGR fondsen in Nederland EFFICIËNT GEBRUIKMAKEN VA N D E K R AC H T VA N INDEXBELEGGEN Om het rendement van uw beleggingsportefeuille te

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

Uitsluitend voor professionele beleggers Niet aan klanten meegeven. parvest. ZOEK NIET VERDER. PARVEST: Bevek naar luxemburgse recht

Uitsluitend voor professionele beleggers Niet aan klanten meegeven. parvest. ZOEK NIET VERDER. PARVEST: Bevek naar luxemburgse recht Uitsluitend voor professionele beleggers Niet aan klanten meegeven parvest. ZOEK NIET VERDER. PARVEST: Bevek naar luxemburgse recht 106 compartimenten 1 gemoedsrust voor uw klanten In de huidige veranderende

Nadere informatie

Meer Rendement met Dividend

Meer Rendement met Dividend Meer Rendement met Dividend Veel beleggers onderschatten het belang van een stabiele dividenduitkering voor hun portefeuille. Koerswinst lijkt soms de Alfa en Omega van beleggen, maar op langere termijn

Nadere informatie

Ontwikkel eenvoudig innovatieve indexportefeuilles binnen het nationaal regime

Ontwikkel eenvoudig innovatieve indexportefeuilles binnen het nationaal regime Ontwikkel eenvoudig innovatieve indexportefeuilles binnen het nationaal regime Even voorstellen Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actief in de financiële wereld In 1995 gestart als arbitrage handelaar bij

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht. Uitgave 2 / 2012

Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht. Uitgave 2 / 2012 Allianz Nederland Asset Management B.V. Beleggingsbericht Uitgave 2 / 212 Beleggingsfondsen 16 8 7 Allianz Holland Fund 6 Koers per 3 juni 212 5,72 Laatste 6 maanden 2,2% Laatste 12 maanden -5,9% Laatste

Nadere informatie

Risico s en kenmerken van beleggen

Risico s en kenmerken van beleggen Risico s en kenmerken van beleggen 1. Risico s en kenmerken in het algemeen Beleggen brengt risico s met zich mee. Vaak geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe meer risico s. Ook geldt dat in het

Nadere informatie

Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste!

Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste! Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste! 12 december 2014 Martijn Rozemuller Thinketfs.nl Wat is indexbeleggen? Indexbeleggen is passief beleggen Ac8ef beleggend fonds Er wordt geprobeerd een hoger

Nadere informatie

Alles over ETF s deel 2 Van strategie tot portefeuille

Alles over ETF s deel 2 Van strategie tot portefeuille Alles over ETF s deel 2 Van strategie tot portefeuille Dinsdag 10 november 2015 Wie geven deze presentatie? Tycho Schaaf Beleggingsspecialist LYNX Martijn Rozemuller Oprichter en Managing Director Think

Nadere informatie

IndexfondsWijzer. Inhoud

IndexfondsWijzer. Inhoud IndexfondsWijzer U overweegt een belegging in een indexfonds in uw beleggingsportefeuille. Maar wat zijn indexfondsen en wat is de toegevoegde waarde van deze financiële instrumenten in uw beleggingsportefeuille?

Nadere informatie

DIT DOCUMENT IS BELANGRIJK EN VEREIST UW ONMIDDELLIJKE AANDACHT.

DIT DOCUMENT IS BELANGRIJK EN VEREIST UW ONMIDDELLIJKE AANDACHT. DIT DOCUMENT IS BELANGRIJK EN VEREIST UW ONMIDDELLIJKE AANDACHT. Indien u niet zeker weet wat u moet doen, raadpleeg dan onmiddellijk uw effectenmakelaar (broker), bankmanager, juridisch adviseur, accountant,

Nadere informatie