Stichting Afrika, een Dorp. Zimbabwe reis november Riny Conijn Voorzitter stichting Afrika, een Dorp

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Afrika, een Dorp. Zimbabwe reis 21 28 november 2003. Riny Conijn Voorzitter stichting Afrika, een Dorp"

Transcriptie

1 Stichting Afrika, een Dorp Zimbabwe reis november 2003 Riny Conijn Voorzitter stichting Afrika, een Dorp

2 Reisverslag 21 tot en met 28 november 2003 Op maandag 17 november brachten wij, Cees Pels en ik, de vracht voor Zimbabwe naar Schiphol. We leverden 1088 kilo dozen en kisten af. Deze bevatten: kleding, medische apparatuur; gereedschappen; schoolspullen; papier; voedsel; enz. De vracht komt op woensdag 19 november aan in Harare zodat ik bij aankomst met Edna en anderen de vracht kan ophalen.. 20 november 2003 vertrek naar Zimbabwe. Vrijdagmorgen 21 november rond 7.00 uur arriveer ik op Harare airport. Terwijl ik wacht op mijn bagage hoor ik dat de naam van Mrs. Edna Murahwa wordt omgeroepen. Nadat ik door de douane ben gegaan meld ik me bij de informatiebalie. Het blijkt dat een mijnheer de naam van Edna heeft laten omroepen. Al gauw ontmoet ik de heer Mhandu die namens Mr. Munyoro (MP namens Makoni district) komt helpen met het vervoer van de vracht naar Rusape, het past namelijk niet in één auto. Samen met Mhandu sta ik buiten te wachten op Edna. Het duurt even en dan komt ze, met Mr. Pise, aan lopen. Het weerzien is weer allerhartelijkst. We zijn de hele dag bezig om de vracht geklaard te krijgen. Na bestudering van de brief van de Provincial Administrator en een brief van onze Stichting, dat de goederen voor Ruwombwe Orphanage Fund en dus voor humanitaire doelen bestemd zijn, verstrekt het hoofd van de douane een clearence. Gelukkig had ik een kopie van de statuten van het Fund bij me, om te bewijzen dat het Fund een officieel orgaan is. Weer andere officials controleren nogmaals de papieren. Dan blijken 2 kleine flesjes hoestdrank nog voor oponthoud te zorgen! Wanneer ik voorstel om deze dan maar in te leveren, krijgen we plotseling toch toestemming om de boel mee te nemen. We hebben dan inmiddels een keer of 4 op het vliegveld van het ene naar het andere kantoor gereden! En dat in een hitte van zo n 38 graden! Eindelijk, rond ½ 6 kunnen we inladen. De twee auto s worden tot op het dak vol geladen. Het past allemaal maar net aan. Voor we vertrekken naar Rusape haalt Mr. Pise een pistool onder zijn stoel vandaan! Voor de zekerheid! Omdat we zwaar beladen zijn rijden we maar langzaam, zo n 60 km per uur. De reis naar Rusape kost ruim 3 uur. Als we bij de council aankomen is alles al donker. De guard slaapt. Na toetersignalen komt hij, met een groot geweer in de hand, naar de poort. Pas als alles in de boardroom, de raadszaal, staat zien we de geweldige hoeveelheid van dozen en kisten. Morgen gaan we uitpakken en verdelen.

3 Zaterdag 22 november 2003 In mijn handbagage heb ik foto s. Pise krijgt de foto waarop Cees Pels en ik samen met de burgemeester Weterings en gemeente-secretaris Hazenberg staan. Edna geef ik de foto van Cees en mij. Nou, reken er maar op dat die een mooie plek krijgen. Pise hangt de zijne op zijn kantoor. Voordat we naar de council gaan, brengen we een bezoek aan de assistent van Mr. Munyoro, de heer Mapfumo. Hij komt ons ook helpen. Edna, Mrs. Pise, Mr. Mapfumo en ik beginnen met uitpakken van de dozen. We verdelen de kleding. Een gedeelte houden we voor de weeskinderen én voor de kindertjes die in het Hospitaal liggen. De overige kleding wordt verkocht; voor sociale prijzen uiteraard. De opbrengst hiervan is bestemd voor het aanschaffen van zaad en kunstmest. De lakens worden uitgezocht voor klinieken en voor verkoop. De medische apparatuur is voor het hospitaal in Rusape, het gereedschap voor de timmerwerkplaats, voor de nieuwe lichting studenten. De computer voor Rukweza school, de laptops voor de council. De schrijfmachine is voor de vrouwengroep, die wordt gestald in een kantoortje in Rukweza, waar elektriciteit is. Het meegebrachte voedsel is bestemd voor de families Murahwa en Pise, mijn gastgezinnen. Wat zijn ze daar blij mee! In de namiddag rijden we de eerste vracht naar Edna s huis. Het is leuk om Dairai, haar dochter en de andere kinderen te ontmoeten. In het donker rijden we even langs de timmerwerkplaats: Gurure New Generation Carpentry. In het schijnsel van de autolichten zie ik werkbanken, een houtvoorraad en frames voor doodkisten. Tafadzwa, zoon van Edna, toont de kleine meubelen, stoelen en kastjes die ze hier maken. Je kunt goed zien dat er gewerkt wordt, het stof en de houtkrullen zijn zichtbaar aanwezig. De huidige groep jongens, 6 in getal, beëindigen in december aanstaande hun opleiding. De leraar, een oudere timmerman heeft er veel aardigheid in om zijn kennis aan hen over te brengen. De timmerman verdient maar een schamel maandsalaris (5.000,- zim dollar), Edna wil dit optrekken naar zim dollar per maand. In januari 2004 start een volgende groep. Maar de opleidingstermijn wil ze, na overleg met de timmerman, verkorten van 12 naar 6 maanden om vervolgens weer een groep op te leiden.

4 Ik stel haar voor om tegen die tijd te overwegen er een commercieel bedrijf van te maken. Je kunt toch ook maar niet doorgaan timmermannen op te leiden, want dan kan straks niemand meer droog brood verdienen! De plaque, een gedenksteen, is nog steeds niet aangebracht. Moeten we met Pise bespreken! We zullen ook vanavond de dagen en activiteiten gaan plannen, want anders is de week zo voorbij! Vorig jaar breiden de vrouwen vesten en truien voor schoolgaande kinderen van de wol die toen door onze Stichting is gedoneerd. Er zijn nog maar 4 exemplaren over. Van het geld dat ze verdienden wordt ook weer zaad e.d. gekocht. s Avonds rond 7 uur zijn we weer bij Pise thuis. Mr. Mapfumo blijft ook eten en we praten over de erbarmelijke economische situatie in het land en met name in Makoni. Er is nauwelijks nog iets te koop en de prijzen zijn torenhoog. Pise meldt dat de inflatie nu rond de 1300% is. Er wordt voorspeld dat deze binnen enkele maanden zal oplopen tot 1700%. De politieke situatie is gespannen, er zit iets in de lucht, volgens hen. Ze verwachten dat Mugabe zal aftreden wanneer hij 80 jaar wordt. Bij de Pise s wonen behalve zijn twee zonen nog een familielid, Tinasche. Dochter Conny zit nog steeds op kostschool. Pise meldt dat de council geen geld meer heeft om salarissen e.d. te betalen. Hij is van plan om geld te lenen bij de centrale overheid. De banken geven geen rente meer maar berekenen rente aan de klanten. Op de bankrekening van de vrouwengroep stond zim dollar. Onlangs meldde de baliemedewerkster dat er geen geld meer op de rekening staat! Dan is er ook geen papiergeld meer, de banken verstrekken nu Bearer cheques i.p.v. papiergeld. De cheques vertegenwoordigen waarden van 10, 20 of 30 duizend dollar. Elk gesprek gaat over geld en dat men niet meer rond kan komen. Zondag 23 november 2003 Rond 8.00 uur worden, Edna en ik, opgehaald door Mr. Mapfumo. We rijden langs de council en laden de dozen met kleding en de schoolspullen in om mee te nemen naar Ruwombwe, het gebied van Edna. Mr. Marosso, chauffeur van de council rijdt de tweede auto. Maar hij moet eerst nog achter benzine aan. Ook de council koopt nu op de zwarte markt. Rond ½ 10 vertrekken we. In Ruwombwe rijden we eerst langs de Methodist church. Vandaag vieren vier Methodist kerken in Ruwombwe een gezamenlijke dienst. Ik zie veel bekende gezichten. De mensen komen op me af om me te begroeten. De kerk is een beetje versierd. Na de begroeting en de zang verlaten we de kerk en trekken verder.

5 We rijden naar de timmerwerkplaats. Vandaag zijn de leraar, een oude timmerman en een aantal jongens aanwezig. De oude man toont me een aantal gereedschappen, die zijn eigendom zijn, die de jongens niet hebben. Ik neem daar foto s van. We zullen in de nieuwe kisten kijken of we iets dergelijks vinden. Ook neem ik foto s van de activiteiten. De jongens schaven, zagen, timmeren er op los. Vervolgens rijden we naar Edna s huis. Daar zijn weer bezoekers, mensen die met haar willen praten. Later hoor ik over hun probleem. Een van hun zonen heeft de ander met een bijl gedood. Ze vochten over een radio. Oh mai, those poor people, roept Edna. Ze is in tranen. Later zitten we te praten over de timmerwerkplaats, ze heeft een financieel overzicht. Als gevolg van de erbarmelijk economische situatie wordt er nauwelijks iets verdiend, de omzet is pover. Ze verkopen 2 tot 3 doodkisten per maand, af en toe wat kleine meubelen. De voorraad die onlangs is gekocht is voldoende tot ongeveer februari Een aanvulling kan niet gekocht worden en dan heb ik het nog helemaal niet over transporten! En als Edna het salaris van de timmerman/leraar wil optrekken kan ze dat maar net aan betalen. Ik begin ernstig te twijfelen aan de levensvatbaarheid van het project. Wanneer ik een opmerking plaats in die richting zie ik betrokken gezichten tegenover me. Zowel Edna als haar zoon Tafadzwa spreken de verwachting uit dat het heus wel beter wordt. Wanneer, vraag ik. Ja, als we dat zouden weten! Misschien ben ik te ongeduldig. Edna s administratie blijft rommelig. De map die ik in januari achter liet komt op tafel. Maar onze laatste schriftelijke afspraken zitten er niet in. Ze heeft nog wel de Overeenkomst, waarin duidelijk is vermeld dat de Stichting het project financiert tot het moment van opening van de GNGC. Ik vind dat we ze toch moeten blijven ondersteunen. Later bespreken we de aanleg van elektriciteit naar Gurure. Als we dit kunnen betalen wordt de timmerwerkplaats en de naast liggende Gurureschool voorzien van elektra. Ík geef haar us dollar voor de elektra, 300 voor schoolgeld voor de weeskinderen en 150 voor alleenstaande oudere vrouwen. Edna wil morgen naar Mutare om het geld te wisselen. Ik vind dat niet veilig, zo n berg geld moet ze in delen wisselen. Naar verwachting levert dit bedrag in us dollars zo n 12 miljoen zim dollar op, er wordt nu tegen een koers van één us dollar 4000 zim dollar betaald. Dat kan ze niet eens vervoeren. Ik overtuig haar ervan at het beter is om het geld te wisselen wanneer ik ben vertrokken. Het geld voor de aanleg van elektra kan ze nog bewaren. Het wisselen van de dollars is een linke zaak. Ze moet goed weten wie ze daarvoor benadert. Maar ze weet daar wel raad op, ik vertrouw daar op. Een van deze dagen moet ook bekend worden welke van de 6 jongens naar Holland komt om één maand bij het SSPB stage te lopen. Dit wordt door de jongens en de oude timmerman bepaald. Hoe zal zo n joch, zo van het platteland, zich voelen en gedragen in Holland? Er bekruipt me een gevoel van twijfel. Maar ik wacht het maar rustig af. Het valt me zwaarder dan vorig jaar om hier zo simpel te bivakkeren. Mijn verblijf hier is nu wel erg armetierig. Gelukkig bracht ik etenswaren mee, want anders???? Geen gewone wc, geen stromend water, geen elektra. Het is erg heet. Gelukkig zitten we nog even in de schaduw. Als ik later even ga liggen, stroomt het water van mijn gezicht. Het is snikheet in de slaapkamer onder een golfplaten dak. Edna maakt s avonds een prutje van de meegebrachte ham en we genieten van de rijst. s Nachts word ik diverse keren wakker en kijk door het raam naar die prachtige sterrenhemel.

6 Maandag 24 november 2003 Ik heb die nacht dus niet zo best geslapen. Ik werd steeds wakker van al die beesten rond het huis. Die geiten die doen s nachts geen oog dicht en lopen maar te schreeuwen. Edna brengt me een kop koffie. Dan komt Memory, een stiefdochter, vragen of ik haar kan helpen aan boeken te komen, ze brengt me een lijst. Misschien kan ik thuis een kijken via Bol.com. Welke soep ik wil voor ontbijt?? Ik vind groentesoep wel redelijk voor de vroege ochtend! Elizabeth komt binnen, ze ziet er goed uit. Elizabeth doet veel voor de het kerkje. Edna overhandigt haar het kruisbeeld van St. Eloy uit Beverwijk. Met bewondering houdt ze het kruis op, ze vindt het prachtig. Vandaag gaan we naar Gurureschool. Elizabeth gaat mee. Ze draagt een mooie jurk van de stof die ik vorig jaar voor haar meebracht. Ze draagt de doos met snoepgoed, kleurboeken en potloden op haar hoofd. Op de school aangekomen lopen we al direct tegen de hoofdonderwijzer op. Hij heet Madonna of zoiets, daar maak ik grapjes over. Aan de wand op het kantoortje zie ik foto van de Sterrekijker hangen, dat is leuk. Hij regelt onmiddellijk een kleine preformance. Banken en stoelen worden onder een grote boom gezet en al de kinderen, rond de 500, eromheen. Nadat we plaatsnemen begint de voorstelling. We worden getrakteerd op poëzie en zang. Daarna wordt het tijd voor het uitdelen van de snoep. Klas voor klas komen de kinderen naar voren en Edna en Elizabeth delen het snoepgoed uit. Het is aandoenlijk om die verbaasde gezichtjes te zien. Vooral de kleintjes, die reageren oprecht. Er is ruim voldoende, er is zelfs bijna een volle doos over. We besluiten deze te bewaren tot het hospitaal. Na een gesprek met een van de onderwijzers over het leven in een westers land, vertrekken we naar de timmerwerkplaats, deze ligt dicht bij de school. In de kisten zaten inderdaad kleinere schaven. We tonen deze en vragen of dit naar wens is. Nee, hij bedoelt nog smaller schaafbladen. De oude man gebruikt nu zijn eigen Stanley schaven. En ja, die willen de jongens ook wel. Maar dit is voorlopig wat er is, daar moeten jullie het mee doen. Naar smallere schaven zal ik thuis informeren. De timmerman heeft ook de beste jongen aangewezen om naar Nederland te komen. Dat is wordt Tafadzwa Murahwa, Edna s zoon. Ik ben daar blij mee, want Tafadzwa ken ik, het is een aardige en betrouwbare jongen. Ik fax, zodra ik thuis ben een formele uitnodigingsbrief. Die heeft hij nodig voor de aanvraag van zijn paspoort. Rond uur komt een vrachtwagen langs van de Grain Marketing Board. Dit is een overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de verdeling van maïs. Nu brengt hij plantmaïs voor drie dorpen en daarna rijdt hij naar Rusape, dus kan ik mooi meerijden. Als we bij Toriro kliniek aankomen wordt ik door verschillende mensen begroet. Ik herken de vrouwen en de dorpshoofden, leuk om hen toch even te zien. Ook hier wordt maïs uitgeladen en daarna rijden we richting Rusape. We nemen de shortcut, over hobbelige zandwegen.

7 Bij de council aangekomen tref ik nu pas alle medewerkers. Hallo, how are you? klinkt van alle kanten. Ze hebben inmiddels de meegebrachte geschenken gehad. Diverse kleine kantoormaterialen zijn aan hen uitgedeeld. De een n nieuwe perforator, de ander een pen, een notitieboek of een muismat. De twee laptops zijn ook voor de council. Samen met de computer moeten ze voorzien worden van Engelse programma s. Daarbij krijgen ze hulp van een SNV er uit Mutare. Als ik bij Pise op kantoor zit komt een arts van het hospitaal binnen. Hij komt de medische apparaten bekijken. Ik begrijp niet veel van zijn gepraat, maar snap wel dat hij wat kritisch is. Hij heeft het over moderne apparaten waarmee je baby s harttonen kunt horen. De dingen die ik meebracht geven de harttonen op papier aan. Maar volgens mij is dat niet waar, deze machines geven de tonen ook via een schermpje. Nou, we zien morgen wel! Pise wil de overdracht van de apparaten, morgen, een formeel tintje geven. Hij schrijft nu de speech voor de council chairman. De District Administrator van Makoni zal er zijn, een aantal counselors, doktoren en verpleegsters. Dinsdag 25 november 2003 Vandaag naar het hospitaal! Pise maakte een programma en een speech en zegt en passant dat ik ook moet speechen! Oh, daar had ik niet opgerekend, nou ik praat wel wat aan elkaar. Toch prettig dat ik van tevoren er even over kan denken. Om 8.00 uur zijn Edna en ik op de council. We praten even met de Zesa-man, in dienst van het Zimbabwe elektriciteitsbedrijf, over een elektra offerte. Bij toeval vond ik een folder waarin melding wordt gemaakt van een regeringsprogramma dat zegt: Als de lokale bevolking 40% van het investeringsbedrag voor de aanleg van elektra opbrengt betaalt de overheid 60%. Onze investering hoeft dus maar 40% te zijn. Dat is mooi, nu komt het project een stuk dichterbij. Ik vraag hem hoelang zo n aanvraag duurt. Volgens hem wordt dat snel besloten. Als wij geld hebben, zit er op provincie niveau een administrator die over een budget beschikt. Nou, dat zal voor het eerst zijn dat hier iets snel geregeld kan worden! Morgenochtend spreken we hem weer rond 8.00 uur. Hij zal ondertussen een berekening gaan maken en wellicht ter plekke polshoogte nemen. Hij moet nu naar Mutare en gaat via de terug weg even langs Gurure. Edna wijst op de kaart aan waar de elektriciteit moet komen, bij de carpentershop en Gurureschool. Dan gaan we naar het hospitaal, een heel gezelschap. Pise, Edna, ik, counselors, onderwijzers van Rukwezaschool. Die krijgen vandaag de computer. Nu, dat ik hier een paar dagen ben, zie ik diverse zaken terug van de spullen die ik meebracht. Pise s sleutelhanger, Norman met nieuwe schoenen, hier en daar een meegebracht stropdas, Dairai met een tas van een modewinkel uit Beverwijk en Mrs. Pise draagt een paar oude schoenen van mijzelf! De bijeenkomst in het hospitaal is buiten onder een overkapping. De Indische dokter is er, ander medisch personeel, de Matron een soort hoofdzuster, mensen van het Health Department en nog wat figuren. Er worden stoelen en banken aangevoerd door een vrachtauto die bijna op de binnenbanden rijdt. Pise deelt het programma mede en de dokter opent de bijeenkomst. Dan moet ik wat zeggen. Lijkt me een goed moment om iets te melden over mijn Foundation. No big bank account, no office, no fancy cars, no secretaries, just four

8 people doing voluntary work in Beverwijk; collecting money, material, searching for donors, packing and preparing the freight. Ik meld nog even dat de inzet van Edna voor haar volk en haar land ons heeft geraakt. Daarom doen we dit! Dan wordt Pise s speech voorgelezen door de council chairman. Na alle plichtplegingen wordt het tijd de spullen te overhandigen. De vacuümpomp, kolfmachine en de drie CTG instrumenten om de baby s harttonen te beluisteren. De Matron kijkt haar ogen uit naar de flessenwarmers en de weegschalen zijn ook zeer welkom. Ze zijn er heel erg mee verguld. Als we later op de kinderafdeling rondlopen deelt Edna kinderkleding en wat snoepgoed uit, de spekken uit Holland. De kleertjes worden in blijdschap aanvaard. Zo rondlopend kijk ik om me heen en denk onwillekeurig aan de rijkdom die in onze ziekenhuizen toch zo heel gewoon is. Nog terugdenkend aan de opmerkingen van die dokter over moderne apparaten kom ik tot ontdekking dat er helemaal geen apparatuur is, er staat niks, alleen een paar bedjes. Op dit moment liggen ongeveer 25 kinderen in dit ziekenhuis. Ik zie een hoopje lappen op een voeteneind van een bed. De Matron vouwt het open en daaronder ligt een veel te vroeg geboren kindje. Iets verder toont de dokter ons een kind met brandwonden. Het kind ligt de hele dag onder die lakens in een soort tent, het is over de hele rug verbrand en ligt in zijn eigen plas. Met de hygiëne neemt men het niet zo nauw. Hier heeft men geen behandelingen of medicijnen. Het kind zou het kunnen halen maar moet eigenlijk naar Harare, maar geen geld voor benzine of ander vervoer. Daarbij komt ook nog eens dat, al maanden, de dokters in Harare staken. Dus die gaat gewoon dood, reageer ik. De dokter haalt de schouders op. Een jongere dokter vraagt of ik even mee ga naar de keuken. Hij toont de boiler, die is stuk. Nu koken ze water en voedsel buiten, op een kampvuur. Hij vraagt of ik kan helpen. Ik adviseer hem om me schriftelijk aan te geven waar behoefte aan is. Maar... ik beloof niks, ik doe mijn best! En ze hebben dus dan kan ik via hun adres Edna bereiken! Nog even over die chairman, daar heb ik het niet zo op! Hij stond vanmorgen, met trots naast een mercedes, die bleek van hem te zijn. Hij vertelde ook nog dat deze 22 miljoen Zim dollar heeft gekost. Hoe komt die man aan zo n auto?? Als ik met Pise alleen in de auto zit meld ik hem dat. Misschien moet ik het niet zeggen maar hoe komt jouw chairman aan een auto van 22 miljoen? Wat, reageert Pise, 22 miljoen? Corruption, de man laat zich gebruiken. Dan mag jij ook wel uitkijken, is mijn reactie. Want dan kan hij de council wel eens misbruiken voor zijn corruptie praktijken. Maar corruptie op rural council niveau??? Vraag ik hem. Als dit op nationaal niveau plaatsvindt kan ik me er nog wat bij voorstellen, maar hier? Pise vertrouwt de man niet en vind net als ik dat zoiets, zoveel geld, aan zijn bevolking moet toekomen. Volgens Pise krijgen dit soort mensen het heel moeilijk als er ooit een omslag komt in het land. Ja, beaam ik en in mijn beste Engels sluit ik de discussie af met: Zo gewonnen, zo geronnen!

9 Terug op de council wordt de computer aan de hoofdonderwijzer van Rukweza High School overhandigd. Ik vraag de onderwijzer de naam van de school te typen. De man is zo zenuwachtig dat hij toch maar de hulp vraagt van een councilmedewerker. De eerste computer op een school in Ruwombwe! Er wordt afgesproken dat ook de plaatselijke bevolking gebruik mag maken van deze faciliteit. Als deze of gene een brief heeft te typen, dan kan dat op de school, and for free, zegt Edna nog. Op mijn vraag of er mensen zijn met kennis van computers regeert de onderwijzer bevestigend. Maar de councilmedewerker komt over enige tijd zelf de computer installeren en zal dan ook peilen hoe het staat met die kennis. Morgen brengt de council de computer en de laptops naar Mutare, het SNV, daar zetten ze Engelse programma s er op. De laptops blijven bij de council. Verschillende medewerkers vertellen me hoe blij ze daar mee zijn. Oké, het zit er bijna op. Morgen nog de Zesa-man én de financiële afhandeling van de account. Mr. Mapfumo rijdt me naar Pise s huis. Ik moet eens even bij Pise navraag doen over die Mr. Mapfumo. Hij zal me later zeggen dat het een prima kerel is, betrouwbaar. Donderdag rijdt hij ons naar Harare. Dan bezoeken we ook nog Mr. Munyoro, de MP voor Makoni. Hij wil me graag nog even zien. Dan stelt Mr. Mapfumo voor om s middags wat te gaan winkelen. You won t believe me, zeg ik hem, but I have no money, lachen we op weg naar Pise s huis. God wat is het warm! Thuis gekomen krijg ik van Auntie rijst met één aardappel en vind het heerlijk! s Middags meet ik mijn bloeddruk, die is goed en dan slaap ik twee uur. Ik heb inderdaad geen Zim dollars om uit te geven, ik heb niks gewisseld. Mrs. Pise gaat s avonds naar de kerk. Ze heeft al ruim een uur aan het eten besteed. De aardappels zijn klaar en het vlees, staat buiten, op een kampvuurtje te pruttelen. Ik maak de groente en de soep. Pise en ik praten wat over vanmorgen, die doktor die zo moeilijk deed over die CTG instrumenten. Hij, Pise, sprak met de andere doktoren hierover. Ze zijn er erg blij mee, meldde hij. Ook Pise bevestigt mijn indruk dat er nauwelijks instrumentarium is. s Avonds na het eten zitten we met zijn drieën te praten. Mrs. Pise vindt het blijkbaar nodig om de kwetsbaarheid van haar echtgenoot te testen. Ze begint over een buurvrouw die zo bang is voor hem. Hij is daar door verrast. Ik trouwens ook want om nou zijn persoonlijkheidskenmerken te bespreken vind ik wel erg privé. Ik houd me wat op de vlakte en probeer het gesprek een beetje algemeen te houden. We praten in het algemeen over hoog en laag. Waar sta jezelf en hoe kijkt een ander naar jou. Nadat naar Mr. Pise naar bed is gegaan, ga ik me nog even wassen want het is nog steeds warm en ik voel me zweterig. Woensdag 26 november 2003 Ik ben vandaag al vroeg wakker, ook vanwege de warmte. Het is nog donker. Ik lig te luisteren naar de geluiden. Iemand gaat naar de wc. Als er geplast is wordt er niet doorgetrokken. Dat scheelt weer water. Mrs. Pise roept haar zoon Witness om 5 uur. Ik hoor

10 de jongen in de badkamer. Ook Tinasche, de inwonende jongen, moet nu opstaan. Deze jongens gaan om 6 uur naar school. Ik stap om ½ 6 uit bed en ga op zoek naar warm water voor een kop koffie. Ik wil vanmorgen met Mr. Pise meerijden naar de council. Edna en ik hebben een afspraak om 8 uur met de Zesa-man. Ik ben benieuwd of ze er op tijd is! Tijdens het ontbijt geef ik Pise 2 videobanden, eentje met 100 Us dollar erin. Ik nam de videobanden mee van Apollo 13 en eentje van Jim Carrey. Ik ben om 7.30 uur bij de council. De een na de andere medewerker druppelt binnen. Ik sta even te praten met Mrs. Mitisi, zij is weduwe met 4 kinderen. Ze zitten allemaal nog op school. Het is erg moeilijk voor haar om het schoolgeld te betalen, de oudste doet het erg goed en wil naar de universiteit. Een andere medewerker spreekt me aan of hij geld kan geven zodat ik de volgende keer een verrekijker en een camera voor hem meebreng. Ik heb niks aan Zim dollars, want daarmee kan ik nergens anders betalen. Hij weet dat niet. Ik zal eerst eens naar prijzen informeren. Voor de zekerheid geeft hij een briefje met zijn naam erop. Ik wil best eens kijken maar hij zal toch gewoon moeten betalen. Om ½ 9 is Edna er nog steeds niet. Daar zit ik dus weer te wachten. Ondertussen arriveert de council-chairman met die mercedes van 22 miljoen. Hij draagt vandaag een safaripak. Hoe zal hij daar aangekomen zijn? Hij schijnt ook bij zijn vrouw weg te zijn, zal wel een nieuwe hebben! Inmiddels ben ik binnen gaan zitten, uit de zon. Mr. Chipungo brengt vandaag de computers naar Mutare. Deze zijn met een paar dagen klaar. Ook Peter komt even hallo zeggen. Dat ritueel: hand geven, good morning, good morning, how are you, fine, how are you, fine thank you, in de handen klappen, magadine, magadine. Tjonge, tjonge. Kort daarop komt Edna aan. De Zesa-man is er niet, maar wel een vervanger. Die komt aan met de quotation, de offerte. Ik neem de kopieën mee. De offerte is in totaal ,-, 40% komt neer op een investering van onze Stichting voor ,- zim dollars. De offerte blijft één maand staan tot 25 december. Dat geeft ons de tijd om nog even te overleggen met onze donor. Wanneer we daar een akkoord hebben dan bel ik Edna door dat ze de offerte kan tekenen. Ze moet dan 10% aanbetalen. Ik gaf haar 3.100,- us dollars. Dus die aanbetaling is geen probleem. Ik kom dan in februari aanstaande met de rest van het geld. De aanleg duurt ongeveer een maand. De stroom moet ongeveer 5 kilometer verder worden afgetakt. Dan via palen wordt de kabel doorgetrokken. Zesa plaatst een transformator en dan kan er elektra worden doorgetrokken naar de werkplaats en de school. De aansluitingen in de gebouwen moet je zelf verzorgen. We worden daarvoor verwezen naar een Zesa kantoor in het centrum van Rusape. Daar gaan we straks even langs. Mr. Mutari heeft de afrekeningen van de account. We hoeven de Harare / Rusape trip niet te betalen. Die neemt de council voor zijn rekening. We bekijken de plaque voor de timmerwerkplaats. Die is nu in orde. Bij het Zesa kantoor legt een medewerker uit dat je dan straks wel stroom hebt in Gurure maar om deze te installeren in de gebouwen moeten er kabels en meters komen. Zesa beschikt niet meer over elektrameters. Oh you people, waar haal ik die dan vandaan? Hij adviseert om die maar mee te brengen uit Nederland. Nou, dat zullen we nog wel zien. Edna regelt een auto en die brengt me naar Pise s huis. Oh, wat is het heet. Na de lunch begint het te regenen, een plensbui. Daarna loopt de temperatuur weer op.

11 Later in de middag komt Edna weer langs. Ze heeft hier en daar geïnformeerd naar het wisselen van de us dollars. Tot mijn verbazing wordt er nu om euro s gevraagd. Nou dat is voor ons veel makkelijker. Het eten duurt weer eeuwen. We beginnen rond 5 uur patatjes te bakken en om 7 uur gaat Mrs. Pise weer naar de kerk. Rond ½ 9 eten we nog steeds niet, alles staat te verpieteren en ik val om van de honger. s Avonds is er nieuws op de tv over de begrotingsbehandelingen van de regering. De volgende de dag staan de kranten bol van de kritiek hierop. Donderdag 27 november 2003 We staan om 5 uur op, want vandaag vertrekken we, met Mr. Mapfumo naar Harare. Edna en ik hebben het over vrijwilligerswerk en solidariteit zoals dat in Nederland door de jaren heen tot ontwikkeling kwam. We hebben het over de begrotingsvoorstellen en hoe de kritiek groeit. Alle postkantoren zijn dicht, daar wordt gestaakt. Doktors, onderwijzers en werknemers in allerlei overheidsinstellingen staken. Iedereen wil meer geld, maar dat kan de overheid niet betalen. Behalve wanneer politie of soldaten staken, dan krijgen die er onmiddellijk geld bij. Ja, natuurlijk, denk ik. Om ½ 7 is mijn boeltje gepakt. Pise, Edna en ik praten nog wat na over verzoeken aan onze Stichting. Hij wil heel graag een switchboard voor de telefoons. Er zitten 14 toestellen op. Ik vertel hun over de aanbieding van Jan Nome van de Brandweer. Jan bood mij een brandweerauto aan, maar hoe krijg je die in Zimbabwe en heb je er hier ook wat aan? Ik twijfel, Pise ziet het wel zitten. De auto op de boot naar Durban en dan zorgt hij wel dat een paar man de auto ophalen. Hij denkt dat er geen invoerrechten betaald hoeven te worden. Rond 1/2 9 komt Mapfumo. We halen nog een brief bij de council op, een bedankbrief voor het college van burgemeester en wethouders in Beverwijk en dan naar Harare. Onderweg worden we tot 2 keer toe door een roadblock aangehouden. Mapfumo heeft één gladde band, wanneer hij de politie 3.000,- Zim dollar betaalt kunnen we weer doorrijden. Onderweg praten we over hun vrijheidsstrijd tegen de Engelsen en Ian Smith in de periode 1974 / Daar heeft zich veel ellende voorgedaan, met heel veel slachtoffers. Ze wijzen me regelmatig op plekken waar hard gevochten is en waar de Engelsen uitkijkposten hadden. Ook wijst hij op een voormalige gevangenis en hoe je daar levend uit kwam! We spreken over verraders, net als toen bij ons. Dan vertel ik hun het een en ander over onze oorlog. Dicht bij Harare slaan we af naar een soort buitenwijk. We gaan eerst naar zijn huis, daar laden we mijn bagage uit en gaan vervolgens naar de stad. Langs de weg wijst hij me op Greenhouses, een soort kassen maar dan afgedekt met plastic. Er zitten hier nogal wat Nederlanders die bloemenkwekerijen hebben. Mapfumo belooft me de volgende keer mee te nemen op een trip naar de bezienswaardigheden in het land. Ze gaan sparen voor benzine. We hebben het weer over die brandweerauto. Dat wordt niks hier. Ik geef wat technische informatie zoals de watertank op de wagen, die is ongeveer 2500 liter. Dat spuit je zo weg en dan hebben ze geen watervulplaatsen in de straten. Voordat je de auto weer gevuld hebt, is het huis al afgebrand. Daar komt ook nog bij dat deze auto niet bruikbaar is in de Rural areas. Heeft dit nu wel zin? De bebouwing hier is zo anders dan in Nederland. Bij ons staan de huizen dicht op elkaar of bovenop elkaar, maar hier is zoveel ruimte. Als een huis in Nederland brandt moet je het snel blussen want anders gaan de naastliggende woningen er aan. Maar dat is hier niet zo.

12 En dan zoveel moeite doen, zoveel energie en geld verspillen voor een wagen waar je bijna niks aan hebt. Nee, dat moeten we maar niet doen. In de stad halen we zijn vrouw op om vervolgens naar het kantoor van Mr. Muyoro te gaan. Behalve dat deze in het parlement zit is hij ook eigenaar van een vuilophaalbedrijf in Harare. Hij vindt de meegebrachte stropdas heel mooi en bedankt me omslachtig voor alle spullen die ik meebracht. Hij informeert naar een tweede timmerwerkplaats aan de overkant van de rivier. Ik adviseer hem om dan maar met Edna te onderhandelen. Er is weer veel gereedschap aangekomen, misschien wil ze met hem samenwerken?? Ik ga daar niet meer over. Hij heeft contact met een sponsor die 5 miljoen zim dollar investeert in zijn district. Edna overtroeft hem weer door te melden dat haar sponsor 36 miljoen gaat investeren! Die twee bieden altijd tegen elkaar op! Hij vertrekt naar Rusape om daar morgen te lunchen met de ambassadeur uit Japan. Goh, zeg ik Edna, jij nodigt mij nooit uit voor een lunch in het Crodille restaurant! Wij gaan nu op stap met de vrouw van Mapfumo. Ze neemt ons mee naar een stadsdeel met een overdekte markt. Het doet me een beetje denken aan die compound, vorig jaar in Lusaka Zambia. Mr. Mapfumo stak me een Bearer cheque toe van Zim dollar, daar mag ik wat moois voor kopen. Op de markt kopen we een aantal Shona beeldjes. Ik vind ze mooi, maar de vrouwen vinden ze maar niks. Ik moet nog heel wat praten om ze over te halen die beeldjes aan te schaffen. Uiteindelijk verlaten we de markt met beeldjes voor de bestuursleden van onze Stichting, de burgemeester en de gemeente-secretaris. Edna heeft nog steeds een goede herinnering aan onze Willem, de bode bij de gemeente. Voor hem kopen we een speelgoed motortje, gemaakt van ijzerdraad en rubber. Op weg naar huis bezoeken de dames nog een supermarkt. Ik blijf in de auto. Als het begint te regen stroomt het water aan de binnenkant van de autoramen op het dashboard. Het huis waar Mapfumo woont is nog niet helemaal af, de wanden zijn wel gepleisterd maar nog niet geschilderd en de plafonds zitten er nog niet in. Rond het huis is een grote ruime tuin waarin bomen zijn gepland en waar ook een deel voor groente en dergelijk is ingericht. Ze hebben een douche!! Alleen met koud water. s Avonds zet Mrs. Mapfumo een heerlijk maaltijd op tafel. Als haar man nog belt kan ik hem oprecht melden dat ik nog nooit zo lekker heb gegeten in Zimbabwe. Maar dat mag hij niet tegen Pise zeggen!!! Vrijdag 28 november 2003 Nu is het moment van vertrek dichtbij. Het regent en het is verdomd koud, het lijkt wel najaar in Nederland. Ik beloof Edna om ½ december te bellen over de voortgang van het elektraproject. Dan bye, bye, tot februari! En, om uur, vertrekt het vliegtuig naar Londen. Ik bel naar huis, ik kom er aan! Zijn jullie straks op Schiphol?

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets.

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets. Stomme trutten Kijk, die stomme trutjes zijn er weer. Kelly wijst naar buiten. Sanne kijkt nieuwsgierig uit het raam. Voor het huis aan de overkant staan twee meisjes. Meisjes met blonde paardenstaartjes.

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger Olle van Damme (groep 6) Stickman in het leger 1 2 Inhoud: Een verhaal over een jongen die naar huis en naar zijn ouders wil gaan, maar dan plotseling in een oorlog belandt. Samen met zijn vriend Luuk

Nadere informatie

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI AVI E4* Alcoholisme, ruzie, bang zijn Midden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in. De volgende dag valt Anna in de klas in

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Ze belt naar een kinderdagverblijf. Is er een plaats vrij? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel REALITY REEKS Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP marian hoefnagel Een gekke naam Rudsel?? Jims mond valt open van verbazing. Is dat een naam? Hij kijkt met grote ogen naar de jongen die naast hem zit.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Nieuws van mama uit Holland

Nieuws van mama uit Holland 1 Nieuws van mama uit Holland Als Nadia en haar oudere broertje Iván uit school komen, zit oma klaar in de versleten stoel. Kom gauw zitten, zegt ze en ze trekt Nadia op schoot. Ze heeft een brief van

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Mijn huis, mijn thuis

Mijn huis, mijn thuis Les 5: Mijn huis, mijn thuis (A-klas) Mijn huis, mijn thuis 1. Mijn huis Mijn naam is Ik ben jaar oud. Ik woon in Ik woon samen met... mensen. Heb je een broer? JA / NEE Heb je een zus? JA / NEE Mijn huis

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons

Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag 3: We hebben even geen tijd om verslag te doen - we schamen ons Dag allemaal, Helaas moeten wij even afwijken van het schema. Vanavond hebben wij de bbq bij Light into Europe en kunnen dan geen verslag

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les 12. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Les 12. De eerste werkdag www.edusom.nl Thema Op het werk. Les 12. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. Kofi gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef

Nadere informatie

26 maart 2015 weer naar MEC. Kerst, Griet, Jan en Yvonne

26 maart 2015 weer naar MEC. Kerst, Griet, Jan en Yvonne 26 maart 2015 weer naar MEC. Kerst, Griet, Jan en Yvonne De vorige keer gingen we 4 weken, nu echt 5 weken. Via Nairobi vlogen we naar Lusaka. Het is al half twaalf en erg donker als we aankomen. Snel

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest

Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest Hallo allemaal, Eerst even laten weten dat we goed en veilig aangekomen zijn zonder problemen. Leuk dat jullie weer met ons meereizen, we zullen proberen jullie

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N Personen Pa Ma Kind 1 Kind 2 Dominee Vrouw van de Dominee Zondagsschooljuf Man van de zondagsschooljuf Buurman Smit Buurvrouw Smit Het Ding (speelt wel mee,

Nadere informatie

Stichting Afrika, een Dorp. Reisverslag 2 tot en met 9 maart 2004. Riny Conijn Voorzitter Stichting Afrika, een Dorp

Stichting Afrika, een Dorp. Reisverslag 2 tot en met 9 maart 2004. Riny Conijn Voorzitter Stichting Afrika, een Dorp Stichting Afrika, een Dorp Reisverslag 2 tot en met 9 maart 2004 Riny Conijn Voorzitter Stichting Afrika, een Dorp Reisverslag 2 tot en met 9 maart 2004 Op 2 maart 2004 word ik, in de loop van de ochtend,

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid In Nederland staan 40 asielzoekerscentra (AZC's). Dat zijn plekken waar asielzoekers wonen. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Omdat er in hun eigen land oorlog is bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014 Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014 Janneke Blaauwbroek & Michael Janse, juni 2014 Pagina 1 Billie de Beer woont nu al een paar dagen bij de hamsters in Tuinstede.

Nadere informatie

Van de Noordkaap terug naar huis

Van de Noordkaap terug naar huis Van de Noordkaap terug naar huis (het doel is bereikt maar de vakantie is nog niet voorbij) Tinie Hoek 1 Onderweg zijn is mooi Thuiskomen ook Appingedam 2015 Tinie Hoek www.tiniehoek.nl tiniehoek@gmail.com

Nadere informatie

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel. Lotte heeft Luizen Buiten is het koud. Er vallen dikke druppels uit de bomen en de wind blaast hard door de straat. Lotte loopt hand in hand met opa Generaal over het schoolplein. Ze moest eerder van school

Nadere informatie

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia.

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Speciale editie December 2015 Nummer: 005 Barbara Foundation The Gambia Een beter leven voor de kinderen in Gambia Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Het is alweer jaren

Nadere informatie

Als Jasmijn weer eens verliefd is, komt ze meteen naar Lonnie toe.

Als Jasmijn weer eens verliefd is, komt ze meteen naar Lonnie toe. Nieuwe buren Er zijn nieuwe buren bij ons in de straat komen wonen. Jasmijn hijgt van het harde fietsen. Ze wil het nieuwtje zo gauw mogelijk aan haar vriendin vertellen. En?, vraagt Lonnie lachend. Leuke

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014

VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014 VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014 In deze verslagen kunt u lezen over de bevindingen tijdens het bezoek van de familie Veldman aan onze contacten in Roemenië en Oekraïne. Zaterdag 3

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Daarna laat Soumiya

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn Stufe 1 i1 Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn 3. heet jij? a) Wie b) Wat c) Hoe 4. Hoe gaat het met? a) jou b)

Nadere informatie