, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware!"

Transcriptie

1 ICT Veiligheid

2 VirusAlert

3

4 , 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! Wie via de mail een Word-bestand krijgt dat 'Christmas offers.docx' heet, moet oppassen. Het bestand bevat kwaadaardige software, waarschuwt antivirusbedrijf Malwarebytes. Wie het bestand opent, ziet in eerste instantie een lege pagina. De gebruiker moet dan macro's inschakelen om de inhoud te kunnen zien. Wie dat doet, besmet daarmee zijn computer met de in het bestand aanwezige malware. Malwarebytes adviseert mensen om geen mails te openen met aanbiedingen of iets dergelijks. Criminelen spelen in op hebzucht van mensen, maar wie erin meegaat, eindigt met allerlei virussen op de pc

5 Di , 13:12 Waarschuwing voor nepmails van PostNL Pas op: met malware van 'PostNL Security.nl waarschuwt voor nepmails van PostNL waarin consumenten worden opgeroepen om een pakket af te halen. De bijlage van de nepmail bevat een virus dat ontwikkeld is om geld van online bankrekeningen te halen. De titel van het bericht luidt: 'Bezorging van je pakket' en de afzender heet 'MijnPakket-PostNL'. Als consumenten meer informatie willen over het pakket, dan dienen ze de bijlage te openen. Daar zit het gevaar juist. Dit zip-bestand bevat een virus. Het bestand in het zip-bestand heet 'Bezorging van je pakket xml.exe'. Dit bestand heeft een dubbele extensie (een extensie is bijvoorbeeld '.exe') en bestanden met een dubbele extensie zijn vrijwel altijd virussen.

6 Consequenties

7 Hoe groot is het probleem?

8 Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. De laatste maanden merken wij dat er weer forse adware, spyware en phishing aanvallen in Nederland zijn. Zoals je van ICT-team gewend bent wachten wij niet af maar gaan proactief te werk. Je krijgt van ons een aantal tips hoe je een besmetting kan herkennen en voorkomen.

9 Pc's, Macs, laptops, smartphones en tablets worden allemaal blootgesteld aan een steeds gevarieerdere schadelijke softwareprogramma's en andere beveiligingsdreigingen. Als eerste stap voor de beveiliging van je apparaten en de bescherming van jezelf op internet is het de moeite waard om je te verdiepen in de belangrijkste categorieën malware en andere dreigingen. Wat is malware? Wie ontwikkelt malware?

10 Malware Er zijn vele soorten van malware : Computervirussen Word- en Excel-macrovirussen Adware en vele andere typen schadelijke softwareprogramma's Opstartsectorvirussen Scriptvirussen, zoals batch, Windows-shell en Java Keyloggers Drive-by-download Virussen voor stelen van wachtwoorden Backdoor trojans Rootkit Andere trojans Crimeware Spyware???

11 VIRUS Een virus is een programma dat zich hecht aan andere programma's, bestanden of het besturingsysteem. Het is zo ontworpen dat het zichzelf repliceert. Zo probeert het zich te verspreiden van computer naar computer. Wanneer een besmet bestand geopend wordt, doet het virus zijn werk. Het virus heeft toegang tot de computer. De toegebrachte schade varieert van licht vervelende nevenwerkingen (vertragingen, opspringende venstertjes, veranderd pc-gedrag,...) tot zuiver destructieve acties (wissen bestanden of harde schijf).

12 Worm Een worm probeert zichzelf te verspreiden van host naar host door zichzelf te copieren. In tegenstelling tot een virus gebruikt de worm het internet om zichzelf automatisch te verspreiden. Een worm hoeft zich ook niet te hechten aan andere bestanden; de worm kan zichzelf zelfstandig verspreiden (het verspreidingsmechanisme zit ingebouwd). Verspreiding gebeurt meestal aan de hand van adressen die op de geïnfecteerde computer worden aangetroffen, hetzij in het adresboek, hetzij op webpagina's. Een worm veroorzaakt meestal een toename in het netwerkverkeer. Normale programma's gaan langzamer werken of zelfs stilvallen

13 Wat is het verschil tussen een computervirus en een worm? Wormen worden in het algemeen beschouwd als een subcategorie computervirussen, maar met enkele specifieke verschillen: Een worm is een computerprogramma dat zich repliceert, maar geen andere bestanden infecteert. De worm installeert zichzelf eenmaal op een computer en zoekt dan een manier om zich te verspreiden naar andere computers. Een virus bestaat uit code die zichzelf toevoegt aan bestaande bestanden, maar een worm is een apart, zelfstandig bestand.

14 Trojaans Een Trojaans verspreid via internet bv. als attachment bij een die ogenschijnlijk van een betrouwbare bron komt (bv. van Microsoft met de nieuwste update voor Windows - - zogezegd) of bv. genesteld in software die je van internet kan downloaden (bv. "Download dit programma en je pc gaat 10 keer sneller!") In tegenstelling tot computervirussen en wormen kunnen trojans zichzelf niet verspreiden. Normaal gesproken worden trojans ongemerkt geïnstalleerd. Cybercriminelen gebruiken veel verschillende typen trojans. Elk type is ontworpen om een specifieke schadelijke functie uit te voeren. De meest voorkomende trojans zijn: Backdoor trojans (deze bevatten vaak een keylogger) Trojan-Spies Trojans waarmee wachtwoorden worden gestolen Trojan-Proxy's, waarmee je computer verandert in een machine die spam verzendt

15 Waarom worden trojans zo genoemd? In de Griekse mythologie gebruikten de Grieken tijdens de Trojaanse oorlog een list om de stad Troje binnen te dringen. De Grieken bouwden een gigantisch houten paard dat de Trojanen de stad in sleepten, niet vermoedend dat in het paard Griekse soldaten zaten. 's Nachts ontsnapten de Griekse soldaten uit het paard om de stadspoorten te openen zodat het Griekse leger Troje kon binnenvallen. Tegenwoordig gebruiken trojans een list om computers en apparaten van nietsvermoedende gebruikers binnen te dringen.

16 Wat is een keylogger? Een keylogger is een programma dat registreert wat je typt met het toetsenbord van je computer. Criminelen gebruiken keyloggers om vertrouwelijke gegevens te verkrijgen, zoals aanmeldingsgegevens, wachtwoorden, creditcardnummers en pincodes. Backdoor trojans bevatten meestal een geïntegreerde keylogger.

17 Wat is een drive-by-download? In een drive-by-download wordt je computer geïnfecteerd omdat je een website bezoekt die schadelijke code bevat. Cybercriminelen zoeken op internet naar kwetsbare webservers die kunnen worden gehackt. Wanneer er een kwetsbare server is gevonden, kunnen de cybercriminelen hun schadelijke code overbrengen naar webpagina's van de server. Als het besturingssysteem van je computer of van een van de applicaties op je computer een niet-gepatcht beveiligingslek bevat, wordt automatisch een schadelijk programma gedownload naar je computer wanneer je de geïnfecteerde webpagina bezoekt.

18 Wat is een rootkit? Rootkits zijn programma's waarmee hackers detectie voorkomen terwijl ze proberen ongeautoriseerde toegang tot een computer te krijgen. Rootkits worden steeds meer gebruikt om ongemerkt de activiteit van een trojan te verbergen. Wanneer rootkits zijn geïnstalleerd op een computer, zijn deze onzichtbaar voor de gebruiker. Deze kunnen ook stappen ondernemen om te voorkomen dat ze worden gedetecteerd door beveiligingssoftware.

19 Wat is spyware? Spyware is software die is ontworpen om zonder je medeweten en toestemming je gegevens te verzamelen en naar derden te verzenden. Spywareprogramma's doen vaak het volgende: Via een keylogger bijhouden welke toetsen je indrukt op je toetsenbord Vertrouwelijke gegevens verzamelen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers en pincodes adressen van je computer verzamelen Je internetgewoonten bijhouden De spyware zal deze informatie van tijd tot tijd doorsturen naar een centrale databank, waar je gegevens opgeslagen en/of verkocht worden.

20 Spyware is meestal gewoon vervelend. De programmaatjes draaien op de achtergrond van je computer, en vertragen je computer dus enigszins. Als je veel spyware hebt draaien, kan je computer serieus traag worden. Daarnaast zijn er de irritante nevenwerkingen zoals het verschijnen van popups en banners. Spyware heeft op zichzelf echter geen destructieve werking (in tegenstelling tot virussen); de programmaatjes gaan nooit gegevens op je computer vernietigen, of je software beschadigen. Ze verzamelen alleen informatie over je. Spyware is dus vooral een gevaar voor uw privacy.

21 Wat is adware? Adware is de minder gevaarlijke variant van spyware en zorgt er onder andere voor dat we meer reclame en spam krijgen tijdens het surfen en het mailen. Met adwareprogramma's worden advertenties op je computer gestart, zoals pop-upbanners. Ook kunnen hiermee zoekresultaten worden omgeleid naar promotionele websites. Adware is vaak ingebouwd in freeware of shareware. Als je freeware/shareware downloadt, kan adware zonder je medeweten of toestemming worden geïnstalleerd op je systeem. Soms wordt via een trojan ongemerkt een adwareprogramma gedownload vanaf een website en geïnstalleerd op je computer. Als je webbrowser niet de meest recente updates bevat, kan deze beveiligingslekken bevatten die kunnen worden benut door tools van hackers of browserkapers, waarmee adware kan worden gedownload naar je computer. Browserkapers kunnen browserinstellingen wijzigen, verkeerd getypte of onvolledige URL's omleiden naar een specifieke site of je standaardhomepage wijzigen. Ze kunnen ook internetzoekopdrachten omleiden naar pay-to-view- en pornowebsites.

22 Wat is een DoS-aanval? DoS-aanvallen (Denial-of-Service) zijn ontworpen om de normale werking van een website, server of andere netwerkbron te belemmeren of stoppen. Hackers kunnen dit op verschillende manieren realiseren, bijvoorbeeld door meer verzoeken naar een server te verzenden dan deze aankan. Hierdoor nemen de prestaties van de server af waardoor het langer duurt voordat webpagina's worden geopend. Ook kan de server volledig crashen zodat alle websites op de server niet beschikbaar zijn.

23 Wat is een botnet? Een botnet is een netwerk van computers die worden beheerd door cybercriminelen die hiervoor een trojan of een ander schadelijk programma gebruiken. Met die malware kan een crimineel de computers op afstand gebriken voor allerlei vormen van cybercriminaliteit. Meestal zonder dat de eigenaren dat merken! Stelt u zich voor dat iemand anders stiekem uw foto s bekijkt. Of toegang heeft tot uw bankgegevens. Besmetting maakt inbreuk op uw veiligheid en privacy. Maar computers in een botnetwerk worden ook gebruikt om andere internetgebruikers lastig te vallen. Bijvoorbeeld door spam te versturen.

24 Wie ontwikkelt malware? Voor het geval je je afvraagt waarom iemand zoveel moeite zou willen doen om je computer of mobiele apparaat aan te vallen, bespreken we nu het type mensen dat malwareontwikkelaar wordt en welke voordelen ze behalen door malware te ontwikkelen. Vandalen, oplichters, afpersers en andere criminelen Helaas is het zo dat kwaadwillende personen voor elke uitvinding of nieuwe technologie vroeg of laat wel een manier vinden om hiervan misbruik te maken en schade aan te richten of inkomsten te genereren. Doordat het legitieme gebruik van computers, mobiele apparaten en internet is toegenomen, doen vandalen, oplichters, afpersers en andere criminelen hier ook steeds vaker hun voordeel mee door computervirusen, wormen, trojans en andere malware te ontwikkelen.

25 Hoe je te beschermen? Voor iedereen is het normaal om het huis te beveiligen tegen inbraak, de auto af te sluiten of de fiets op slot te zetten tegen diefstal. Waarom dan niet met uw computer of netwerk? U bewaart daarin toch al uw belangrijke documenten, bestanden, boekhoudgegevens, films, foto's etc. waarvan u niet wilt dat deze gestolen of beschadigd worden. Via internet is het een koud kunstje om in te breken in uw computer als deze niet de juiste bescherming heeft. En meestal verloopt de inbraak ongemerkt. Daar gaat het om bij ICT en veiligheid, zorgen dat uw computer niet kwetsbaar is voor aanvallen via het internet door hackers, criminelen,...

26 Hoe weet je of je een virus, worm of trojan heeft? Veelal duidt malware op acties en maatregelen die op uw systemen of netwerk plaatsvinden zonder dat u hiervoor zelf instructies heeft gegeven. Dit kunnen zaken zijn als het niet meer kunnen openen van bestanden of programma s of het steeds trager worden van uw systeem. Ook meldingen van contacten dat je (onbewust) een virus heeft verzonden, zijn hierbij belangrijk. De manier om een virusactiviteit daadwerkelijk vast te stellen, is het uitvoeren van een virusscan op uw computer.

27 Hoe weet je of er op jouw computer is ingebroken? Het inbreken op een computer kan op verschillende manieren, waardoor het moeilijk is een pasklaar antwoord te geven. Enkele symptomen die duiden op een inbraak zijn: De computer start raar op of werkt niet naar behoren Je mist bestanden, waarvan je zeker weet dat ze er aanvankelijk waren Bestanden zijn aangepast zonder dat je ze heeft gebruikt Er draaien rare programma's, die je niet heeft opgestart

28 De basiscomponenten van beveiliging Anti-virus en anti-spyware software aangevuld met desktop firewall (bv de Windowsfirewall die al in Windows 7 of 8 zit) Een firewall stopt niet-geautoriseerd dataverkeer, maar laat data die wel voldoet aan de vooraf gestelde regels (policy) gewoon door. Mail beveiliging (veelal via de virusscanner geregeld) filtert inkomende en uitgaande mail tegen virussen, spyware, spam, phishing Windows updates toepassen Data Backup toepassen, dan zijn persoonlijke gegevens veilig bewaard. Backups kunnen genomen worden op allerlei manieren namelijk via images of gewone copies. Er worden verscheidene media gebruikt waaronder tapes, memory stick of zelf harde schijven. Het kan noodzakelijk zijn, dat backups op verscheidene fysieke plaatsen bewaard worden. Wat doe je immers bij brand?

29 Kan ik zelf iets nog meer doen om te voorkomen dat ik besmet raak met een virus? Je kunt er zelf héél wat aan doen om niet besmet te raken door een aantal regels voor jezelf in acht te nemen. ` Open geen attachments die verstuurd zijn door een onbekende of verdachte bron. Open geen attachments die verstuurd zijn, tenzij je wéét wat het is. Zelfs als deze verstuurd blijken te zijn door een vriend of bekende. Sommige virussen verspreiden zichzelf door andere mail. Open geen attachments die verstuurd zijn, waarvan het onderwerp onverwacht is. Forward of beantwoord nooit spam/junk . Download nooit bestanden van onbekende. Als je toch iets downloadt, zorg er dan voor dat je weet dat de bron betrouwbaar is en indien mogelijk scan je het bestand met een anti-virus programma. Update je anti-virus programma regelmatig. Vergeet niet dat er iedere maand zo'n 500 nieuwe virussen ontdekt worden. Maak regelmatig een backup van de meest belangrijke bestanden. Bij twijfel kun je beter iets niet openen, dan dat je opent en je besmet raakt. Als je een krijgt die er verdacht uitziet of afkomstig is van een persoon of bedrijf die/dat je niet kent, adviseren wij dat je geen bijlagen opent of op links klikt. Voordat je op een link in een klikt, beweegt je cursor in de richting van de link om te verifiëren dat je naar de juiste site geleid wordt. Als je al op een link of bijlage geklikt hebt en je twijfelt, moet je jouw computer direct met antivirus software laten scannen. Bewaar geen wachtwoorden op de Z schijf of op een papiertje bij je pc Als je met vertrouwelijk werk bezig bent en je verlaat je kamer, vergrendel je scherm Documenten die je opslaat op de D: schijf, worden niet meegenomen in de back-up Bedenk wat er zou kunnen gebeuren als je laptop of telefoon gestolen wordt wie zou dan toegang kunnen krijgen tot welke informatie?

30 Is uw computer ondanks alles toch besmet geraakt met een virus of andere schadelijke software? Neem dan direct contact met ons op zodat wij zo snel mogelijk uw computer kunnen opschonen! Wij adviseren om uw computer tot die tijd uit te zetten en niet meer te gebruiken om verdere schade te voorkomen.

31 Neem bij twijfel altijd contact met ICT op ICT team :

32 Spam en phishing Spam is de elektronische vorm van ongewenste post die je op je deurmat of in je postbus vindt. Spam is echter meer dan alleen maar vervelend. Het kan ook gevaarlijk zijn, vooral als het een onderdeel is van een phishing-poging. Spammers en cybercrimielen verzenden grote aantallen spam- s om het volgende te bereiken: Het kleine percentage ontvangers dat daadwerkelijk reageert op het bericht geld afhandig maken Phishing-pogingen uitvoeren om zo wachtwoorden, creditcardnummers, bankrekeninggegevens en meer te bemachtigen Schadelijke code verspreiden op de computers van ontvangers

33 Wat is phishing juist? Phishing is een soort internetfraude. Men probeert achter allerlei persoonlijke informatie te komen, zoals creditcardnummers, wachtwoorden,...

34 Phishing Methode Vaak krijg je een soort mail, zogenaamd van je bank, waarin wordt gevraagd je gegevens te bevestigen. Je klikt door op een link, en je komt op een vervalste website. Deze website is een bijna identieke kopie van de echte banksite. Je merkt het verschil niet, omdat er gebruik gemaakt wordt van URLspoofing. Hierbij wordt de url van een site bijna identiek gekopieerd. Soms krijg je ook een mail met een verdachte bijlage. Hier staat wel de juiste url in, maar als je de bijlage opent, wordt op de achtergrond een trojan horse (trojaans paard) geopend. Als je dan je paswoorden invult, kan de fraudeur deze zien.

35 Wat doe je tegen phishing? Phishing kan je het best voorkomen door altijd goed op te letten en kritisch te surfen. Bijvoorbeeld: als je surft naar google, maar je ziet dat de url niet maar is, dan is het een vervalsing. Dit is echter niet genoeg. Lees daarom aandachtig volgende tips: Zorg altijd dat je de nieuwste versie van je software hebt. Wijzig je wachtwoorden regelmatig. Gebruik ook niet altijd dezelfde wachtwoorden voor alle accounts die je hebt. Zorg ervoor dat je accounts niet verlopen. Vaak krijg je mails waarin staat dat je je account moet verlengen/updaten,... Zorg ervoor dat je goed geïnfomeerd bent Reageer nooit op spam, De meeste spammers bevestigen de ontvangst en registreren reacties. Hoe vaker je reageert, hoe meer spam je zult ontvangen. Denk na voordat je klikt op 'afmelden, Spammers verzenden nepberichten waarin je je kunt afmelden, om zo actieve adressen te verzamelen. Als je in een dergelijk bericht op 'afmelden' klikt, ontvang je alleen nog maar meer spam. Klik dus niet op koppelingen met de tekst 'afmelden' in s die afkomstig zijn van onbekende bronnen.

36 Gebruik een spamfilter. Vaak krijg je ook via spam met phishing te maken. Gebruik ook een firewall en virusscanner. Surf naar sites door de url zelf in te typen. Maak geen gebruik van links die in verdachte s staan. Als er gevraagd wordt persoonlijke info in te voeren, maar je weet niet zeker of het wel veilig is, bel dan het bedrijf in kwestie, of stuur een mail. Controleer je bankafschriften en -rekeningen. Als je deze regelmatig controleert, en je ziet verdachte transacties, kan je de oplichters nog tijdig tegenhouden. Meld phishing altijd aan het bedrijf dat wordt nagemaakt. Hierdoor voorkom je dat er nog andere mensen in de val van de oplichters lopen. Zorg ervoor dat je browser bijgewerkt is, Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van je webbrowser gebruikt en dat alle nieuwste internetbeveiligingspatches zijn toegepast.

37 Maak meerdere adressen Het is verstandig om minimaal twee adressen te gebruiken: Privé- adres Gebruik dit alleen voor persoonlijke correspondentie. Spammers stellen lijsten samen met mogelijke e- mailadressen door combinaties van voor de hand liggende namen, woorden en getallen te gebruiken. Je moet het de spammer zo moeilijk mogelijk maken om je adres te raden. Gebruik voor je privéadres niet gewoon je voor- en achternaam, en bescherm je adres door als volgt te werk te gaan: Publiceer je privé- adres nooit op openbaar toegankelijke onlinebronnen. Als je je privéadres elektronisch moet publiceren, probeer het dan te maskeren om te voorkomen dat het wordt gevonden door spammers. is bijvoorbeeld een adres dat spammers eenvoudig kunnen vinden. Gebruik in plaats hiervan Jan-punt-Jansen-apenstaartyahoo.com. Wanneer je je privéadres moet publiceren op een website, kun je dit beter doen in de vorm van een grafisch bestand dan een koppeling. Als je privéadres is ontdekt door spammers, moet je het wijzigen. Hoewel dit misschien niet handig is, kun je voorkomen dat je spam ontvangt door je adres te wijzigen. Openbaar adres Gebruik dit adres wanneer je je moet registreren bij openbare forums of in chatrooms, of wanneer je je wilt aanmelden voor mailinglijsten of andere internetservices. Met de volgende tips kun je ook de hoeveelheid spam beperken die je ontvangt op je openbare adres: Behandel je openbare adres als een tijdelijk adres. De kans is groot dat spammers je openbare adres snel zullen vinden, vooral als het veel wordt gebruikt op internet. Aarzel niet om je openbare adres vaak te wijzigen. Gebruik eventueel meerdere openbare adressen. Op die manier is de kans groter dat je kunt achterhalen welke services je adres verkopen aan spammers.

38 Let goed op als uw mail van onbekenden ontvangt Als je een ontvangt van een onbekende persoon of bedrijf, let dan goed op. Klik nooit op links die in het bericht staan, en open geen bijlagen die eventueel zijn toegevoegd. Deze bijlagen kunnen een virus bevatten en kunnen uw computer eenvoudig besmetten. Met name zip-bestanden zijn een populair middel dat hackers gebruiken om een virus naar u toe te mailen. Ook met s van bedrijven die je wél kent moet je voorzichtig zijn, vooral als deze je proberen wijs te maken dat er iets mis is met uw computer of uw account bij dat bedrijf. Berichten die van banken lijken te zijn moet je altijd negeren en verwijderen, deze zijn vrijwel zonder uitzondering altijd bedoeld om uw internetbankieren-gegevens te ontfutselen. Banken zullen je nooit via contacteren betreffende uw bankzaken of internetbankieren.

39 Het lezen van een bericht kan op zichzelf geen gevaar zijn, pas als u doorklinkt via een link naar een website óf een bijlage opent loopt u gevaar.

40

41

42 Test 1

43 Antwoord

44 TEST 2

45 Antwoord

46 Test 3

47 Antwoord

48 Risico s Soort bedreiging Impact NVAO Risico informatie diefstal (fysiek, digitaal) Verlies van (beoordelings)gegevens en gevoelige informatie, diefstal papieren dossiers Gemiddeld hacking Illegale aanpassing website, SWIT, equ Klein storing netwerk Uitval systemen, werkproces stopt Gemiddeld virus Uitval systemen, werkproces stopt Klein menselijke fouten (wachtwoorden of pc toegankelijk, geen clean desk, usb stick laten slingeren) Gegevensverlies van (gevoelige) informatie, toegang tot NVAO applicaties imagoschade, betrouwbaarheid staat ter discussie Gemiddeld

49 Hacker? Een persoon die probeert toegang te krijgen tot je computer Probeert je persoonlijke gegevens te achterhalen, of de werking van je computer te hinderen

50 Hoe hou ik een hacker buiten? Installeer een firewall Een firewall is een <muur> tussen het internet en je copmuter Houdt inbraken tegen

7 virussen, spam, en spyware

7 virussen, spam, en spyware 7 virussen, spam, en spyware 7.1 Virussen De laatste maanden werd het internet weer overstelpt met verschillende soorten virussen zoals Bagle, Netsky en Mydoom. Er zijn verschillende varianten van deze

Nadere informatie

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie

hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d

hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d Bent u digibewust? BENT u d i g i b e w u s t Internet en e-mail zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Thuis,

Nadere informatie

Veiligheid van uw data en uw netwerk

Veiligheid van uw data en uw netwerk Veiligheid van uw data en uw netwerk ICT & Veiligheid Veiligheid van uw data en uw netwerk. Netwerken worden steeds complexer en bedrijven krijgen steeds meer data die als belangrijk worden beschouwd.

Nadere informatie

een be kn op te ui t le g

een be kn op te ui t le g een beknopte uitleg Voorwoord Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Thuis, op school of op het werk: bijna iedereen maakt er wel gebruik van. Er zijn steeds meer toepassingen en

Nadere informatie

Privacy op het internet

Privacy op het internet Privacy op het internet Optimale strategie voor de internetgebruiker Eindwerk voorgedragen door Joke Lamin tot het behalen van het diploma Bachelor in de Grafische en Digitale Media, afstudeerrichting

Nadere informatie

Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken

Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken OKRA Computerclub Beveilig je computer Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken Deel 1 Help! Mijn computer

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Pc beveiligen

Studio Visual Steps. Pc beveiligen Studio Visual Steps Pc beveiligen 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: november 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

(anti-)spam. Open for Support. Open for Support - Informatiebrochure. Open for Support bv. Versie 2.0 Juli 2009

(anti-)spam. Open for Support. Open for Support - Informatiebrochure. Open for Support bv. Versie 2.0 Juli 2009 bv (anti-)spam - Informatiebrochure Versie 2.0 Juli 2009 bv O4S Informatiebrochure (Anti) Spam Deze brochure is samengesteld door Michel van den Biggelaar voor bv, gevestigd te Maastricht-Airport. Deze

Nadere informatie

Wormen Virussen Trojans Adware Spyware

Wormen Virussen Trojans Adware Spyware Soorten dreigingen Er zijn vandaag vele bedreigingen voor de computerveiligheid.. Wormen Deze categorie schadelijke programma s verspreidt zichzelf hoofdzakelijk door te profiteren van zwakke plekken in

Nadere informatie

Veilig computergebruik.

Veilig computergebruik. Veilig computergebruik. In deze lezing: Het Internet Telebankieren E-mail Sociale netwerken Tenslotte Het internet. Browsers en browserinstellingen (pop-up's), Virus, Phishing Antivirus (betaald - gratis)

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA

HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA ICT EN BEVEILIGING HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA OVER EEN NETWERK? Groep 5 Wietske Rem en Sanne Bakhuis V4C Mw. Van Uden Voorwoord Wij hebben de opdracht gekregen om een verslag te maken over

Nadere informatie

Alles over het gebruik van UPC Smart Guard

Alles over het gebruik van UPC Smart Guard Alles over het gebruik van UPC Smart Guard ALGEMENE INTERNETBEVEILIGING Hoe zie ik dat mijn computer besmet is met malware?...1 Hoe zie ik dat mijn computer besmet is met spyware?...2 Wat is een virus?...2

Nadere informatie

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1)

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1) Auteur: Arie van Wingerden Leercentrum Seniorweb Gorinchem www.seniorwebgorinchem.nl V2.1 02-12-2014 Versies Windows Vista, 7 8 en 8.1 Leercentrum Seniorweb Gorinchem 1 / 31 Start In deze cursus wordt

Nadere informatie

Omdat malware, zoals eerder vermeld, aanwezig is in verschillende verschijningsvormen, zullen we eerst de meest voorkomende de reveu laten passeren.

Omdat malware, zoals eerder vermeld, aanwezig is in verschillende verschijningsvormen, zullen we eerst de meest voorkomende de reveu laten passeren. Malware Pure computercriminaliteit Wees op uw hoede! Febr. 2009 A ls het gaat om virusbestrijding, komt de term malware steeds meer in beeld. Het is een nieuwe vorm van computercriminaliteit. De zoveelste

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

Internet Security 2015

Internet Security 2015 Internet Security 2015 2 Inhoud Internet Security 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Installatie...5 1.1 Voordat u de eerste keer installeert...6 1.2 Het product voor het eerst installeren...6 1.3 Toepassingen installeren

Nadere informatie

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Total Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden gereproduceerd

Nadere informatie

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden

Nadere informatie

Hoe onderneem ik veilig op internet?

Hoe onderneem ik veilig op internet? Hoe onderneem ik veilig op internet? Criminelen weten hun weg online steeds beter te vinden en dat merken ondernemers. 60 procent van de mkb ers maakt zich zorgen over de beveiliging van systemen tegen

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud McAfee Total Protection 3 McAfee SecurityCenter... 5 SecurityCenter-functies... 6 SecurityCenter gebruiken... 7 SecurityCenter bijwerken... 13 Beveiligingsproblemen oplossen

Nadere informatie

Beveiliging en Privacy

Beveiliging en Privacy Gino Damen 12 juni 2001 Versie 1.2 Inhoudsopgave Introductie... 1 Informatie bewaren... 1 Hardware beveiliging... 2 De BIOS beveiliging...2 Het beveiligen van Windows... 3 Beveiligen van Windows 98, 98SE

Nadere informatie

Les D-06 Veilig internetten

Les D-06 Veilig internetten Les D-06 Veilig internetten Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Er wordt heel wat informatie over het net verspreid, waaronder ook informatie die voor andere partijen interessant

Nadere informatie

Gebruikershandleiding versie 8.00

Gebruikershandleiding versie 8.00 versie 8.00 Antivirus Antispam Intrusion Guard Personal Firewall Parental Control Privacy Tools Beperkte garantie Norman garandeert dat de bijgevoegde cd-rom en documentatie geen productiefouten bevatten.

Nadere informatie

Pakket 1: Veilig surfen

Pakket 1: Veilig surfen Pakket 1: Veilig surfen Inhoud 1 PAKKET 1: VEILIG SURFEN 1.1 Eindtermen 2 1.2 Lesdoelen 3 1.3 Vereiste voorkennis 4 1.4 Interessante links met achtergrondinformatie 5 1.5 Tip voor de leerkracht 6 1.6 Inleiding

Nadere informatie

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen:

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen: In deze handleiding leren wij u omgaan met het controlepaneel cpanel. Wij leren u enkele basis mogelijkheden zoals het aanmaken van e-mail accounts, het aanmaken van MySQL databases en deze te koppelen

Nadere informatie

4 + ServiceCenter. 7 + Statusweergaven. 12 + Viruscontrole. 14 + Status. 19 + Back-up maken en herstellen. 26 + Herstel

4 + ServiceCenter. 7 + Statusweergaven. 12 + Viruscontrole. 14 + Status. 19 + Back-up maken en herstellen. 26 + Herstel G DATA Software Inhoudsopgave De eerste stappen 4 + ServiceCenter + Installatie SecurityCenter 7 + Statusweergaven + Licentie + Softwaremodule V irusbeveiliging 12 + Viruscontrole + Bestanden in quarantaine

Nadere informatie

Inhoud. McAfee Internet Security 3

Inhoud. McAfee Internet Security 3 i Inhoud McAfee Internet Security 3 McAfee SecurityCenter... 5 SecurityCenter-functies... 6 SecurityCenter gebruiken... 7 SecurityCenter bijwerken... 13 Beveiligingsproblemen oplossen of negeren... 17

Nadere informatie