, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware!"

Transcriptie

1 ICT Veiligheid

2 VirusAlert

3

4 , 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! Wie via de mail een Word-bestand krijgt dat 'Christmas offers.docx' heet, moet oppassen. Het bestand bevat kwaadaardige software, waarschuwt antivirusbedrijf Malwarebytes. Wie het bestand opent, ziet in eerste instantie een lege pagina. De gebruiker moet dan macro's inschakelen om de inhoud te kunnen zien. Wie dat doet, besmet daarmee zijn computer met de in het bestand aanwezige malware. Malwarebytes adviseert mensen om geen mails te openen met aanbiedingen of iets dergelijks. Criminelen spelen in op hebzucht van mensen, maar wie erin meegaat, eindigt met allerlei virussen op de pc

5 Di , 13:12 Waarschuwing voor nepmails van PostNL Pas op: met malware van 'PostNL Security.nl waarschuwt voor nepmails van PostNL waarin consumenten worden opgeroepen om een pakket af te halen. De bijlage van de nepmail bevat een virus dat ontwikkeld is om geld van online bankrekeningen te halen. De titel van het bericht luidt: 'Bezorging van je pakket' en de afzender heet 'MijnPakket-PostNL'. Als consumenten meer informatie willen over het pakket, dan dienen ze de bijlage te openen. Daar zit het gevaar juist. Dit zip-bestand bevat een virus. Het bestand in het zip-bestand heet 'Bezorging van je pakket xml.exe'. Dit bestand heeft een dubbele extensie (een extensie is bijvoorbeeld '.exe') en bestanden met een dubbele extensie zijn vrijwel altijd virussen.

6 Consequenties

7 Hoe groot is het probleem?

8 Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. De laatste maanden merken wij dat er weer forse adware, spyware en phishing aanvallen in Nederland zijn. Zoals je van ICT-team gewend bent wachten wij niet af maar gaan proactief te werk. Je krijgt van ons een aantal tips hoe je een besmetting kan herkennen en voorkomen.

9 Pc's, Macs, laptops, smartphones en tablets worden allemaal blootgesteld aan een steeds gevarieerdere schadelijke softwareprogramma's en andere beveiligingsdreigingen. Als eerste stap voor de beveiliging van je apparaten en de bescherming van jezelf op internet is het de moeite waard om je te verdiepen in de belangrijkste categorieën malware en andere dreigingen. Wat is malware? Wie ontwikkelt malware?

10 Malware Er zijn vele soorten van malware : Computervirussen Word- en Excel-macrovirussen Adware en vele andere typen schadelijke softwareprogramma's Opstartsectorvirussen Scriptvirussen, zoals batch, Windows-shell en Java Keyloggers Drive-by-download Virussen voor stelen van wachtwoorden Backdoor trojans Rootkit Andere trojans Crimeware Spyware???

11 VIRUS Een virus is een programma dat zich hecht aan andere programma's, bestanden of het besturingsysteem. Het is zo ontworpen dat het zichzelf repliceert. Zo probeert het zich te verspreiden van computer naar computer. Wanneer een besmet bestand geopend wordt, doet het virus zijn werk. Het virus heeft toegang tot de computer. De toegebrachte schade varieert van licht vervelende nevenwerkingen (vertragingen, opspringende venstertjes, veranderd pc-gedrag,...) tot zuiver destructieve acties (wissen bestanden of harde schijf).

12 Worm Een worm probeert zichzelf te verspreiden van host naar host door zichzelf te copieren. In tegenstelling tot een virus gebruikt de worm het internet om zichzelf automatisch te verspreiden. Een worm hoeft zich ook niet te hechten aan andere bestanden; de worm kan zichzelf zelfstandig verspreiden (het verspreidingsmechanisme zit ingebouwd). Verspreiding gebeurt meestal aan de hand van adressen die op de geïnfecteerde computer worden aangetroffen, hetzij in het adresboek, hetzij op webpagina's. Een worm veroorzaakt meestal een toename in het netwerkverkeer. Normale programma's gaan langzamer werken of zelfs stilvallen

13 Wat is het verschil tussen een computervirus en een worm? Wormen worden in het algemeen beschouwd als een subcategorie computervirussen, maar met enkele specifieke verschillen: Een worm is een computerprogramma dat zich repliceert, maar geen andere bestanden infecteert. De worm installeert zichzelf eenmaal op een computer en zoekt dan een manier om zich te verspreiden naar andere computers. Een virus bestaat uit code die zichzelf toevoegt aan bestaande bestanden, maar een worm is een apart, zelfstandig bestand.

14 Trojaans Een Trojaans verspreid via internet bv. als attachment bij een die ogenschijnlijk van een betrouwbare bron komt (bv. van Microsoft met de nieuwste update voor Windows - - zogezegd) of bv. genesteld in software die je van internet kan downloaden (bv. "Download dit programma en je pc gaat 10 keer sneller!") In tegenstelling tot computervirussen en wormen kunnen trojans zichzelf niet verspreiden. Normaal gesproken worden trojans ongemerkt geïnstalleerd. Cybercriminelen gebruiken veel verschillende typen trojans. Elk type is ontworpen om een specifieke schadelijke functie uit te voeren. De meest voorkomende trojans zijn: Backdoor trojans (deze bevatten vaak een keylogger) Trojan-Spies Trojans waarmee wachtwoorden worden gestolen Trojan-Proxy's, waarmee je computer verandert in een machine die spam verzendt

15 Waarom worden trojans zo genoemd? In de Griekse mythologie gebruikten de Grieken tijdens de Trojaanse oorlog een list om de stad Troje binnen te dringen. De Grieken bouwden een gigantisch houten paard dat de Trojanen de stad in sleepten, niet vermoedend dat in het paard Griekse soldaten zaten. 's Nachts ontsnapten de Griekse soldaten uit het paard om de stadspoorten te openen zodat het Griekse leger Troje kon binnenvallen. Tegenwoordig gebruiken trojans een list om computers en apparaten van nietsvermoedende gebruikers binnen te dringen.

16 Wat is een keylogger? Een keylogger is een programma dat registreert wat je typt met het toetsenbord van je computer. Criminelen gebruiken keyloggers om vertrouwelijke gegevens te verkrijgen, zoals aanmeldingsgegevens, wachtwoorden, creditcardnummers en pincodes. Backdoor trojans bevatten meestal een geïntegreerde keylogger.

17 Wat is een drive-by-download? In een drive-by-download wordt je computer geïnfecteerd omdat je een website bezoekt die schadelijke code bevat. Cybercriminelen zoeken op internet naar kwetsbare webservers die kunnen worden gehackt. Wanneer er een kwetsbare server is gevonden, kunnen de cybercriminelen hun schadelijke code overbrengen naar webpagina's van de server. Als het besturingssysteem van je computer of van een van de applicaties op je computer een niet-gepatcht beveiligingslek bevat, wordt automatisch een schadelijk programma gedownload naar je computer wanneer je de geïnfecteerde webpagina bezoekt.

18 Wat is een rootkit? Rootkits zijn programma's waarmee hackers detectie voorkomen terwijl ze proberen ongeautoriseerde toegang tot een computer te krijgen. Rootkits worden steeds meer gebruikt om ongemerkt de activiteit van een trojan te verbergen. Wanneer rootkits zijn geïnstalleerd op een computer, zijn deze onzichtbaar voor de gebruiker. Deze kunnen ook stappen ondernemen om te voorkomen dat ze worden gedetecteerd door beveiligingssoftware.

19 Wat is spyware? Spyware is software die is ontworpen om zonder je medeweten en toestemming je gegevens te verzamelen en naar derden te verzenden. Spywareprogramma's doen vaak het volgende: Via een keylogger bijhouden welke toetsen je indrukt op je toetsenbord Vertrouwelijke gegevens verzamelen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers en pincodes adressen van je computer verzamelen Je internetgewoonten bijhouden De spyware zal deze informatie van tijd tot tijd doorsturen naar een centrale databank, waar je gegevens opgeslagen en/of verkocht worden.

20 Spyware is meestal gewoon vervelend. De programmaatjes draaien op de achtergrond van je computer, en vertragen je computer dus enigszins. Als je veel spyware hebt draaien, kan je computer serieus traag worden. Daarnaast zijn er de irritante nevenwerkingen zoals het verschijnen van popups en banners. Spyware heeft op zichzelf echter geen destructieve werking (in tegenstelling tot virussen); de programmaatjes gaan nooit gegevens op je computer vernietigen, of je software beschadigen. Ze verzamelen alleen informatie over je. Spyware is dus vooral een gevaar voor uw privacy.

21 Wat is adware? Adware is de minder gevaarlijke variant van spyware en zorgt er onder andere voor dat we meer reclame en spam krijgen tijdens het surfen en het mailen. Met adwareprogramma's worden advertenties op je computer gestart, zoals pop-upbanners. Ook kunnen hiermee zoekresultaten worden omgeleid naar promotionele websites. Adware is vaak ingebouwd in freeware of shareware. Als je freeware/shareware downloadt, kan adware zonder je medeweten of toestemming worden geïnstalleerd op je systeem. Soms wordt via een trojan ongemerkt een adwareprogramma gedownload vanaf een website en geïnstalleerd op je computer. Als je webbrowser niet de meest recente updates bevat, kan deze beveiligingslekken bevatten die kunnen worden benut door tools van hackers of browserkapers, waarmee adware kan worden gedownload naar je computer. Browserkapers kunnen browserinstellingen wijzigen, verkeerd getypte of onvolledige URL's omleiden naar een specifieke site of je standaardhomepage wijzigen. Ze kunnen ook internetzoekopdrachten omleiden naar pay-to-view- en pornowebsites.

22 Wat is een DoS-aanval? DoS-aanvallen (Denial-of-Service) zijn ontworpen om de normale werking van een website, server of andere netwerkbron te belemmeren of stoppen. Hackers kunnen dit op verschillende manieren realiseren, bijvoorbeeld door meer verzoeken naar een server te verzenden dan deze aankan. Hierdoor nemen de prestaties van de server af waardoor het langer duurt voordat webpagina's worden geopend. Ook kan de server volledig crashen zodat alle websites op de server niet beschikbaar zijn.

23 Wat is een botnet? Een botnet is een netwerk van computers die worden beheerd door cybercriminelen die hiervoor een trojan of een ander schadelijk programma gebruiken. Met die malware kan een crimineel de computers op afstand gebriken voor allerlei vormen van cybercriminaliteit. Meestal zonder dat de eigenaren dat merken! Stelt u zich voor dat iemand anders stiekem uw foto s bekijkt. Of toegang heeft tot uw bankgegevens. Besmetting maakt inbreuk op uw veiligheid en privacy. Maar computers in een botnetwerk worden ook gebruikt om andere internetgebruikers lastig te vallen. Bijvoorbeeld door spam te versturen.

24 Wie ontwikkelt malware? Voor het geval je je afvraagt waarom iemand zoveel moeite zou willen doen om je computer of mobiele apparaat aan te vallen, bespreken we nu het type mensen dat malwareontwikkelaar wordt en welke voordelen ze behalen door malware te ontwikkelen. Vandalen, oplichters, afpersers en andere criminelen Helaas is het zo dat kwaadwillende personen voor elke uitvinding of nieuwe technologie vroeg of laat wel een manier vinden om hiervan misbruik te maken en schade aan te richten of inkomsten te genereren. Doordat het legitieme gebruik van computers, mobiele apparaten en internet is toegenomen, doen vandalen, oplichters, afpersers en andere criminelen hier ook steeds vaker hun voordeel mee door computervirusen, wormen, trojans en andere malware te ontwikkelen.

25 Hoe je te beschermen? Voor iedereen is het normaal om het huis te beveiligen tegen inbraak, de auto af te sluiten of de fiets op slot te zetten tegen diefstal. Waarom dan niet met uw computer of netwerk? U bewaart daarin toch al uw belangrijke documenten, bestanden, boekhoudgegevens, films, foto's etc. waarvan u niet wilt dat deze gestolen of beschadigd worden. Via internet is het een koud kunstje om in te breken in uw computer als deze niet de juiste bescherming heeft. En meestal verloopt de inbraak ongemerkt. Daar gaat het om bij ICT en veiligheid, zorgen dat uw computer niet kwetsbaar is voor aanvallen via het internet door hackers, criminelen,...

26 Hoe weet je of je een virus, worm of trojan heeft? Veelal duidt malware op acties en maatregelen die op uw systemen of netwerk plaatsvinden zonder dat u hiervoor zelf instructies heeft gegeven. Dit kunnen zaken zijn als het niet meer kunnen openen van bestanden of programma s of het steeds trager worden van uw systeem. Ook meldingen van contacten dat je (onbewust) een virus heeft verzonden, zijn hierbij belangrijk. De manier om een virusactiviteit daadwerkelijk vast te stellen, is het uitvoeren van een virusscan op uw computer.

27 Hoe weet je of er op jouw computer is ingebroken? Het inbreken op een computer kan op verschillende manieren, waardoor het moeilijk is een pasklaar antwoord te geven. Enkele symptomen die duiden op een inbraak zijn: De computer start raar op of werkt niet naar behoren Je mist bestanden, waarvan je zeker weet dat ze er aanvankelijk waren Bestanden zijn aangepast zonder dat je ze heeft gebruikt Er draaien rare programma's, die je niet heeft opgestart

28 De basiscomponenten van beveiliging Anti-virus en anti-spyware software aangevuld met desktop firewall (bv de Windowsfirewall die al in Windows 7 of 8 zit) Een firewall stopt niet-geautoriseerd dataverkeer, maar laat data die wel voldoet aan de vooraf gestelde regels (policy) gewoon door. Mail beveiliging (veelal via de virusscanner geregeld) filtert inkomende en uitgaande mail tegen virussen, spyware, spam, phishing Windows updates toepassen Data Backup toepassen, dan zijn persoonlijke gegevens veilig bewaard. Backups kunnen genomen worden op allerlei manieren namelijk via images of gewone copies. Er worden verscheidene media gebruikt waaronder tapes, memory stick of zelf harde schijven. Het kan noodzakelijk zijn, dat backups op verscheidene fysieke plaatsen bewaard worden. Wat doe je immers bij brand?

29 Kan ik zelf iets nog meer doen om te voorkomen dat ik besmet raak met een virus? Je kunt er zelf héél wat aan doen om niet besmet te raken door een aantal regels voor jezelf in acht te nemen. ` Open geen attachments die verstuurd zijn door een onbekende of verdachte bron. Open geen attachments die verstuurd zijn, tenzij je wéét wat het is. Zelfs als deze verstuurd blijken te zijn door een vriend of bekende. Sommige virussen verspreiden zichzelf door andere mail. Open geen attachments die verstuurd zijn, waarvan het onderwerp onverwacht is. Forward of beantwoord nooit spam/junk . Download nooit bestanden van onbekende. Als je toch iets downloadt, zorg er dan voor dat je weet dat de bron betrouwbaar is en indien mogelijk scan je het bestand met een anti-virus programma. Update je anti-virus programma regelmatig. Vergeet niet dat er iedere maand zo'n 500 nieuwe virussen ontdekt worden. Maak regelmatig een backup van de meest belangrijke bestanden. Bij twijfel kun je beter iets niet openen, dan dat je opent en je besmet raakt. Als je een krijgt die er verdacht uitziet of afkomstig is van een persoon of bedrijf die/dat je niet kent, adviseren wij dat je geen bijlagen opent of op links klikt. Voordat je op een link in een klikt, beweegt je cursor in de richting van de link om te verifiëren dat je naar de juiste site geleid wordt. Als je al op een link of bijlage geklikt hebt en je twijfelt, moet je jouw computer direct met antivirus software laten scannen. Bewaar geen wachtwoorden op de Z schijf of op een papiertje bij je pc Als je met vertrouwelijk werk bezig bent en je verlaat je kamer, vergrendel je scherm Documenten die je opslaat op de D: schijf, worden niet meegenomen in de back-up Bedenk wat er zou kunnen gebeuren als je laptop of telefoon gestolen wordt wie zou dan toegang kunnen krijgen tot welke informatie?

30 Is uw computer ondanks alles toch besmet geraakt met een virus of andere schadelijke software? Neem dan direct contact met ons op zodat wij zo snel mogelijk uw computer kunnen opschonen! Wij adviseren om uw computer tot die tijd uit te zetten en niet meer te gebruiken om verdere schade te voorkomen.

31 Neem bij twijfel altijd contact met ICT op ICT team :

32 Spam en phishing Spam is de elektronische vorm van ongewenste post die je op je deurmat of in je postbus vindt. Spam is echter meer dan alleen maar vervelend. Het kan ook gevaarlijk zijn, vooral als het een onderdeel is van een phishing-poging. Spammers en cybercrimielen verzenden grote aantallen spam- s om het volgende te bereiken: Het kleine percentage ontvangers dat daadwerkelijk reageert op het bericht geld afhandig maken Phishing-pogingen uitvoeren om zo wachtwoorden, creditcardnummers, bankrekeninggegevens en meer te bemachtigen Schadelijke code verspreiden op de computers van ontvangers

33 Wat is phishing juist? Phishing is een soort internetfraude. Men probeert achter allerlei persoonlijke informatie te komen, zoals creditcardnummers, wachtwoorden,...

34 Phishing Methode Vaak krijg je een soort mail, zogenaamd van je bank, waarin wordt gevraagd je gegevens te bevestigen. Je klikt door op een link, en je komt op een vervalste website. Deze website is een bijna identieke kopie van de echte banksite. Je merkt het verschil niet, omdat er gebruik gemaakt wordt van URLspoofing. Hierbij wordt de url van een site bijna identiek gekopieerd. Soms krijg je ook een mail met een verdachte bijlage. Hier staat wel de juiste url in, maar als je de bijlage opent, wordt op de achtergrond een trojan horse (trojaans paard) geopend. Als je dan je paswoorden invult, kan de fraudeur deze zien.

35 Wat doe je tegen phishing? Phishing kan je het best voorkomen door altijd goed op te letten en kritisch te surfen. Bijvoorbeeld: als je surft naar google, maar je ziet dat de url niet maar is, dan is het een vervalsing. Dit is echter niet genoeg. Lees daarom aandachtig volgende tips: Zorg altijd dat je de nieuwste versie van je software hebt. Wijzig je wachtwoorden regelmatig. Gebruik ook niet altijd dezelfde wachtwoorden voor alle accounts die je hebt. Zorg ervoor dat je accounts niet verlopen. Vaak krijg je mails waarin staat dat je je account moet verlengen/updaten,... Zorg ervoor dat je goed geïnfomeerd bent Reageer nooit op spam, De meeste spammers bevestigen de ontvangst en registreren reacties. Hoe vaker je reageert, hoe meer spam je zult ontvangen. Denk na voordat je klikt op 'afmelden, Spammers verzenden nepberichten waarin je je kunt afmelden, om zo actieve adressen te verzamelen. Als je in een dergelijk bericht op 'afmelden' klikt, ontvang je alleen nog maar meer spam. Klik dus niet op koppelingen met de tekst 'afmelden' in s die afkomstig zijn van onbekende bronnen.

36 Gebruik een spamfilter. Vaak krijg je ook via spam met phishing te maken. Gebruik ook een firewall en virusscanner. Surf naar sites door de url zelf in te typen. Maak geen gebruik van links die in verdachte s staan. Als er gevraagd wordt persoonlijke info in te voeren, maar je weet niet zeker of het wel veilig is, bel dan het bedrijf in kwestie, of stuur een mail. Controleer je bankafschriften en -rekeningen. Als je deze regelmatig controleert, en je ziet verdachte transacties, kan je de oplichters nog tijdig tegenhouden. Meld phishing altijd aan het bedrijf dat wordt nagemaakt. Hierdoor voorkom je dat er nog andere mensen in de val van de oplichters lopen. Zorg ervoor dat je browser bijgewerkt is, Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van je webbrowser gebruikt en dat alle nieuwste internetbeveiligingspatches zijn toegepast.

37 Maak meerdere adressen Het is verstandig om minimaal twee adressen te gebruiken: Privé- adres Gebruik dit alleen voor persoonlijke correspondentie. Spammers stellen lijsten samen met mogelijke e- mailadressen door combinaties van voor de hand liggende namen, woorden en getallen te gebruiken. Je moet het de spammer zo moeilijk mogelijk maken om je adres te raden. Gebruik voor je privéadres niet gewoon je voor- en achternaam, en bescherm je adres door als volgt te werk te gaan: Publiceer je privé- adres nooit op openbaar toegankelijke onlinebronnen. Als je je privéadres elektronisch moet publiceren, probeer het dan te maskeren om te voorkomen dat het wordt gevonden door spammers. is bijvoorbeeld een adres dat spammers eenvoudig kunnen vinden. Gebruik in plaats hiervan Jan-punt-Jansen-apenstaartyahoo.com. Wanneer je je privéadres moet publiceren op een website, kun je dit beter doen in de vorm van een grafisch bestand dan een koppeling. Als je privéadres is ontdekt door spammers, moet je het wijzigen. Hoewel dit misschien niet handig is, kun je voorkomen dat je spam ontvangt door je adres te wijzigen. Openbaar adres Gebruik dit adres wanneer je je moet registreren bij openbare forums of in chatrooms, of wanneer je je wilt aanmelden voor mailinglijsten of andere internetservices. Met de volgende tips kun je ook de hoeveelheid spam beperken die je ontvangt op je openbare adres: Behandel je openbare adres als een tijdelijk adres. De kans is groot dat spammers je openbare adres snel zullen vinden, vooral als het veel wordt gebruikt op internet. Aarzel niet om je openbare adres vaak te wijzigen. Gebruik eventueel meerdere openbare adressen. Op die manier is de kans groter dat je kunt achterhalen welke services je adres verkopen aan spammers.

38 Let goed op als uw mail van onbekenden ontvangt Als je een ontvangt van een onbekende persoon of bedrijf, let dan goed op. Klik nooit op links die in het bericht staan, en open geen bijlagen die eventueel zijn toegevoegd. Deze bijlagen kunnen een virus bevatten en kunnen uw computer eenvoudig besmetten. Met name zip-bestanden zijn een populair middel dat hackers gebruiken om een virus naar u toe te mailen. Ook met s van bedrijven die je wél kent moet je voorzichtig zijn, vooral als deze je proberen wijs te maken dat er iets mis is met uw computer of uw account bij dat bedrijf. Berichten die van banken lijken te zijn moet je altijd negeren en verwijderen, deze zijn vrijwel zonder uitzondering altijd bedoeld om uw internetbankieren-gegevens te ontfutselen. Banken zullen je nooit via contacteren betreffende uw bankzaken of internetbankieren.

39 Het lezen van een bericht kan op zichzelf geen gevaar zijn, pas als u doorklinkt via een link naar een website óf een bijlage opent loopt u gevaar.

40

41

42 Test 1

43 Antwoord

44 TEST 2

45 Antwoord

46 Test 3

47 Antwoord

48 Risico s Soort bedreiging Impact NVAO Risico informatie diefstal (fysiek, digitaal) Verlies van (beoordelings)gegevens en gevoelige informatie, diefstal papieren dossiers Gemiddeld hacking Illegale aanpassing website, SWIT, equ Klein storing netwerk Uitval systemen, werkproces stopt Gemiddeld virus Uitval systemen, werkproces stopt Klein menselijke fouten (wachtwoorden of pc toegankelijk, geen clean desk, usb stick laten slingeren) Gegevensverlies van (gevoelige) informatie, toegang tot NVAO applicaties imagoschade, betrouwbaarheid staat ter discussie Gemiddeld

49 Hacker? Een persoon die probeert toegang te krijgen tot je computer Probeert je persoonlijke gegevens te achterhalen, of de werking van je computer te hinderen

50 Hoe hou ik een hacker buiten? Installeer een firewall Een firewall is een <muur> tussen het internet en je copmuter Houdt inbraken tegen

PC beveiliging. Virussen, wormen, Trojaanse paarden en hoaxen. Wat is een virus? Wat is een worm?

PC beveiliging. Virussen, wormen, Trojaanse paarden en hoaxen. Wat is een virus? Wat is een worm? PC beveiliging Virussen, wormen, Trojaanse paarden en hoaxen Computervirussen bestaan al van lang voor Internet. In de jaren '80 bijvoorbeeld werden virussen bijna uitsluitend via disketjes verspreid.

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Inhoud F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Abonnement beheren...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd?...4

Nadere informatie

Les D-06 Veilig internetten

Les D-06 Veilig internetten Les D-06 Veilig internetten Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Er wordt heel wat informatie over het net verspreid, waaronder ook informatie die voor andere partijen interessant

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Wat moet er na de installatie gebeuren?...4 1.1.1 Abonnement beheren...4 1.1.2 Het product openen...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

Syllabus 2013 12 Prijs 2,00

Syllabus 2013 12 Prijs 2,00 Syllabus 2013 12 Prijs 2,00 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze lezing zullen we ons eerst afvragen wat er

Nadere informatie

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Lesbrief 1 Inleiding Digiveilig en Mediawijs Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Nadere informatie

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014 Welkom Veiligheid en Samenleving Q4 2014 Veiligheid en samenleving Voel jij je veilig online? Is je computer beveiligd? Is je antivirussoftware wel up-to-date? Wat is echt een goed wachtwoord? Herken een

Nadere informatie

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af?

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? 1 van 6 Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 6 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 6 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Toets uw kennis...

Nadere informatie

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cprotect: Bescherm het onvervangbare! cprotect is een applicatie die u eenvoudig op uw (Android)

Nadere informatie

Hardware Specialisatie. Sessie: virussen, spam, spyware

Hardware Specialisatie. Sessie: virussen, spam, spyware Hardware Specialisatie Sessie: virussen, spam, spyware Overzicht > Inleiding < Virussen Spam Spyware Tips Inleiding (1) I had a dream... (door Bill Gates) o Een computer in elke huiskamer! o Alle computers

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Android smartphones en tablets Mobiel IVP Android Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 1 Inleiding... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Nieuwsbrief 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Nieuwsbrief 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Nieuwsbrief... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Spyware Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan u niet weet waar ze vandaan

Nadere informatie

Computerbegeleiding. Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0

Computerbegeleiding. Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0 Computerbegeleiding Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0 Onderwerpen Wie of wat vergalt ons computerplezier Hoe merk je dat er iets mis is Hoe kunnen we ons wapenen Algemene

Nadere informatie

Activatiecode voor Kaspersky ONE voor 3 apparaten voor 1 jaar.

Activatiecode voor Kaspersky ONE voor 3 apparaten voor 1 jaar. Talen Nederlands Korte omschrijving Activatiecode voor Kaspersky ONE voor 3 apparaten voor 1 jaar. Omschrijving Universal Security Met Kaspersky ONE Universal Security bescherm je met maar één licentie

Nadere informatie

Veilig Internetten. Rob van Geuns April 2013

Veilig Internetten. Rob van Geuns April 2013 Veilig Internetten Rob van Geuns April 2013 Agenda Wat is malware? Wat bestaat er allemaal? Wat voor kwaad doet het? Waar komt die troep vandaan? Waarom? Hoe voorkomen we besmetting? Hoe weet ik dat ik

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Veiligheid en PC. Belangrijkste bedreigingen: Virussen: schade toebrengen aan PC, server

Veiligheid en PC. Belangrijkste bedreigingen: Virussen: schade toebrengen aan PC, server Belangrijkste bedreigingen: Virussen: schade toebrengen aan PC, server Spam: ongewenste e-mail Spyware: spionage wat doe ik op PC en internet Scam: oplichterij Hacking: inbreken op computer PHishing: identiteit

Nadere informatie

Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren

Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren In dit white paper zullen we uitleggen hoe u met behulp van virtualisatie veilig kunt internetbankieren. We zullen eerst een korte uitleg geven hoe

Nadere informatie

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014 door André van Brussel

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014 door André van Brussel Welkom Veiligheid en Samenleving Q4 2014 door André van Brussel Veiligheid en samenleving Voel jij je veilig online? Is je computer beveiligd? Is je antivirussoftware wel up-to-date? Wat is echt een goed

Nadere informatie

lyondellbasell.com Cyber Safety

lyondellbasell.com Cyber Safety Cyber Safety Hoe kwetsbaar is jouw Online Identity? Delen van de aanbevolen software en oplossingen, in deze presentatie, zijn ter informatie en kunnen alleen worden geinstalleerd op je persoonlijke computer

Nadere informatie

Veilig op Internet. essentiële basiskennis. DSE, 14 oktober 2010

Veilig op Internet. essentiële basiskennis. DSE, 14 oktober 2010 Veilig op Internet essentiële basiskennis DSE, 14 oktober 2010 1 Herken je deze berichten? gefeliciteerd: je hebt met jouw emailadres een prijs van 1 miljoen gewonnen. uw account is gehackt, geef s.v.p.

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien hoe je een programma in de firewall moet blokkeren en hoe je een computer beveiligd tegen Spyware wat het is en wie het gebruiken. Ook laat ik een lijstje zien van

Nadere informatie

Bewustwording Ransomware Virussen

Bewustwording Ransomware Virussen L'Unité, het Franse woord voor eenheid, oftewel 'Eenheid in Automatisering' sinds 1991... Virussen L Unité Groep Nijverheidsweg 18 info@lunite.nl 035 75 11 900 1271 EA Huizen www.lunite.nl Inleiding Gezien

Nadere informatie

Beschermt tegen alle virussen en internetdreigingen

Beschermt tegen alle virussen en internetdreigingen Talen Français Nederlands Deutsch English Korte Activatiecode voor Kaspersky Internet Security voor 3 pc's voor 2 jaar. omschrijving Omschrijving Kaspersky Internet Security 2013 Met Kaspersky Internet

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Internet Veiligheidspakket Versie september 2015

Dienstbeschrijving Internet Veiligheidspakket Versie september 2015 Dienstbeschrijving Internet Veiligheidspakket Versie september 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 F-Secure 3 1.2 Verschillende pakketten 3 Hoofdstuk 2. Pc en Mac 4 2.1 Functionaliteiten 4

Nadere informatie

PC-beveiliging. Karel Titeca 9 december 2004

PC-beveiliging. Karel Titeca 9 december 2004 PC-beveiliging Karel Titeca 9 december 2004 K. U. L E U V E N - L U D I T PC-beveiliging Inleiding Wat zijn de problemen en gevaren? Inleidende begrippen Wat kunt u doen? Gebruik van wachtwoorden Virusscanner

Nadere informatie

Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7

Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7 Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7 PC beveiligen.nl Pagina 1 van 25 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Basisinformatie pagina 4 Tips & instellingen Virusscanner pagina 5 Updaten pagina 5 Extensies

Nadere informatie

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cprotect: Bescherm het onvervangbare! cprotect is een applicatie die u eenvoudig op uw (Android)

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

Norton Antivirus 2009 Testrapport.

Norton Antivirus 2009 Testrapport. Norton Antivirus 2009 Testrapport. 18-09-2009 PC Web plus 1 Gebruikt test systeem. - AMD Athlon XP 2100+ - 1GB ram - 120 GB harde schijf - Windows XP SP3 - Standaard Firewall van Windows XP - McAfee Siteadvisor

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

wat te doen tegen ongewenste e-mail

wat te doen tegen ongewenste e-mail SP@M wat te doen tegen ongewenste e-mail Internet en mobiele telefonie bieden u steeds meer mogelijkheden. Toch zijn er naast de vele voordelen van deze diensten, ook nadelen waar u rekening mee moet houden.

Nadere informatie

5. Veilig e-mailen en bestellen op internet

5. Veilig e-mailen en bestellen op internet 125 5. Veilig e-mailen en bestellen op internet Mogelijk ontvangt u regelmatig ongewenste e-mail. Voorbeelden daarvan zijn phishingmails, spam, hoaxes en kettingbrieven. Veel van deze e-mails worden tegenwoordig

Nadere informatie

Handleiding. Voorkom infiltratie met ongewenste programma s: Outlook Express. Auteur: Henk Schuurman eerste uitgave: 8 november 2010 Wijzigingen:

Handleiding. Voorkom infiltratie met ongewenste programma s: Outlook Express. Auteur: Henk Schuurman eerste uitgave: 8 november 2010 Wijzigingen: VOIP - SOFTWARE - HARDWARE - INTERNET - CONSULTANCY Soft Solutions Ruijslaan 49 7003 BD Doetinchem Nederland Telefoon : 0314 36 04 47 Gsm : 06 55 806 940 Handelsreg. Arnhem nr. : 09051259 BTW : NL 0658

Nadere informatie

Wormen Virussen Trojans Adware Spyware

Wormen Virussen Trojans Adware Spyware Soorten dreigingen Er zijn vandaag vele bedreigingen voor de computerveiligheid.. Wormen Deze categorie schadelijke programma s verspreidt zichzelf hoofdzakelijk door te profiteren van zwakke plekken in

Nadere informatie

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware 1 2 augustus 2005 Inhoudsopgave: Gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus... 3 Introductie... 3 Installeren

Nadere informatie

Subject: Backups en Beestjes

Subject: Backups en Beestjes Voorwoord voor Back-ups en Beestjes. Het werken met up-to-date data en informatie is belangrijk. Mensen en bedrijven wagen het er niet op dat al hun data verloren gaat aan craches, virussen en andere soorten

Nadere informatie

Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN

Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN Helaas, 100% beveiliging bestaat niet. Kwetsbaarheden veranderen dagelijks en hackers zitten niet stil. Een datalek

Nadere informatie

Cryptolocker virussen

Cryptolocker virussen Cryptolocker virussen V1.0 25 april 2017 pagina 2 Inhoudsopgave Over deze handleiding... 3 Wat is een cryptolocker virus?... 4 Hoe word je besmet?... 5 Gekende manieren van besmetting... 5 Hoe merk je

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL

THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL INLEIDING INHOUD Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Sinds de introductie ervan is er dan ook veel veranderd en de mogelijkheden worden

Nadere informatie

8.4 TIPS VOOR WACHTWOORDEN. . Gebruik een sterk wachtwoord dat. . Gebruik wachtwoordsoftware

8.4 TIPS VOOR WACHTWOORDEN. . Gebruik een sterk wachtwoord dat. . Gebruik wachtwoordsoftware 8.4 TIPS VOOR WACHTWOORDEN Wachtwoorden beschermen zo ongeveer uw hele privéleven, van uw Windows- of Mac-account, mailbox, onlinenetwerk tot uw bankrekening en wifiverbinding. Het is dus van groot belang

Nadere informatie

1 Ransomware Preventie Slachtoffer van ransomware?... 8

1 Ransomware Preventie Slachtoffer van ransomware?... 8 Inhoud 1 Ransomware... 3 Introductie... 3 Ransomware: een stijgende dreiging... 4 Wat is het losgeld dat gevraagd wordt bij ransomware?... 4 Hoe wordt een informaticasysteem geïnfecteerd... 5 Hoe gebeurt

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Beveiliging op uw Windows 10-computer

Studio Visual Steps. Beveiliging op uw Windows 10-computer Studio Visual Steps Beveiliging op uw Windows 10-computer Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2016 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juni 2016

Nadere informatie

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail E-mail: soorten en gevaren SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail Hoe geraakt een spammer aan je e-mailadres - Webpagina s en nieuwsgroepen worden gescand - Kinderen worden gelokt naar webpagina s waar

Nadere informatie

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen www.safesurfen.be Safe surfen juf Lies 1 INLEIDING 1. WAAROVER GAAT DEZE BUNDEL? Deze bundel wil je op weg helpen om veilig op het internet te surfen. In de bundel staan gevaren van het internet

Nadere informatie

Internetbeveiliging. Dienstbeschrijving

Internetbeveiliging. Dienstbeschrijving Internetbeveiliging Dienstbeschrijving Per april 2014 Inhoudsopgave 1. Wat is Internetbeveiliging? 4 1.1 Waarom Internetbeveiliging? 4 1.2 Pakketten Internetbeveiliging 4 1.2.1 Anti-virus 5 1.2.2 Anti-spyware

Nadere informatie

Hoe om te gaan met gevaren van internet.

Hoe om te gaan met gevaren van internet. Hoe om te gaan met gevaren van internet. Ben te Kulve 26-10-2017 https://www.alertonline.nl/ https://veiliginternetten.nl/ http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/boefproof Maak je computer schoon Dat

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

V I R U S S E N versie 1f 19 juni 2013 Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6

V I R U S S E N versie 1f 19 juni 2013 Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 V I R U S S E N versie 1f 19 juni 2013 Deel 1 Verslag Virus Deel 2 Software virusscanner met gebruiksaanwijzing Deel 3 Online virusscanners Deel 4 Help, ik heb het Politievirus! Deel 5 Virusscanner testen

Nadere informatie

Veilig Internetten. Rob van Geuns Februari 2015

Veilig Internetten. Rob van Geuns Februari 2015 Veilig Internetten Rob van Geuns Februari 2015 Agenda Wat is malware? Wat bestaat er? Wat voor kwaad doet het? Waar komt die troep vandaan? Waarom? Hoe voorkomen we besmetting? Hoe weet je dat je besmet

Nadere informatie

Inhoudsopgave Internet voor beginners

Inhoudsopgave Internet voor beginners Inhoudsopgave Internet voor beginners 1 Ontdek het internet Het internet De internetverbinding 2 Surfen op het internet Internet Explorer o Opstarten en afsluiten o De vorige versies o Onderdelen o Surfen

Nadere informatie

Deze negen tips besparen je een hoop ellende

Deze negen tips besparen je een hoop ellende Contact: Lieke Maalderink 020 670 22 32 Maart 2015 Hoe voorkom je phishing en andere veel voorkomende vormen van betaalfraude? Phishing is een vorm van internetfraude waarbij fraudeurs op verschillende

Nadere informatie

Betekenis woord phishing

Betekenis woord phishing Phishing 1 Betekenis woord phishing Het woord 'phishing' is een samentrekking van de eerste letters van 'password harvesting', oftewel wachtwoorden oogsten, en 'fishing', wat vissen betekent. Het heeft

Nadere informatie

geheimen van online zelfverdediging

geheimen van online zelfverdediging geheimen van online zelfverdediging DR. Marc INHOUD Laat je niet belazeren! ➊ Houd uw beveiligingscodes geheim. ➋ Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. ➌ Zorg voor een goede beveiliging

Nadere informatie

B-Sign SpeedUp Versie 1.2. Inhoud

B-Sign SpeedUp Versie 1.2. Inhoud Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Programma s verwijderen....4 Clean Browser...5 Clean Register...6 Schijf defragmentatie...11 Regcure...12 Software...15 Eind...16 Tip: Maak een back-up van uw computer.

Nadere informatie

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren Veilig internetbankieren Malware en dan met name de digitale bankrovers die bekend staan onder de naam "bankingtrojanen" worden natuurlijk steeds geavanceerder, vandaar dat er ook steeds meer maatregelen

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

Arrix Automatisering Heideanjer 2 9202 PG DRACHTEN Tel. (0512) 54 32 21 www.arrix.nl

Arrix Automatisering Heideanjer 2 9202 PG DRACHTEN Tel. (0512) 54 32 21 www.arrix.nl 10 security tips Security wordt vaak als hinderlijk ervaren. Wachtwoorden worden vergeten en software wordt niet geupdate. Kortom, men ziet niet altijd het belang van informatiebeveiliging en voelt zich

Nadere informatie

Security in het MKB: Windows 10

Security in het MKB: Windows 10 Security in het MKB: De security uitdagingen en behoeften in het MKB Security in het MKB: De security uitdagingen en behoeften in het MKB Bedrijven zijn zich inmiddels bewust van de noodzaak om hun bedrijfsgegevens

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Symbian (Nokia) smartphones Mobiel IVP Symbian Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 1 Inleiding... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden.

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden. 1 Veilig downloaden Eén van de meest populaire bezigheden op internet is downloaden. Het gaat dan om downloaden van muziek en software, maar ook bijvoorbeeld films en foto s. Zeker sinds de meeste computergebruikers

Nadere informatie

Handleiding voor snelle installatie

Handleiding voor snelle installatie Handleiding voor snelle installatie ESET NOD32 Antivirus v3.0 ESET NOD32 Antivirus biedt de beste beveiliging voor uw computer tegen kwaadaardige code. Gebouwd met de ThreatSense scanmachine, die geïntroduceerd

Nadere informatie

F-Secure Mobile Security for S60

F-Secure Mobile Security for S60 F-Secure Mobile Security for S60 1. Installeren en activeren Vorige versie Installatie U hoeft de vorige versie van F-Secure Mobile Anti-Virus niet te verwijderen. Controleer de instellingen van F-Secure

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Disclaimer Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele dagen blijken steeds meer mensen slachtoffer

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie juli 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetsysteem.nl 1 Inhoud Korte introductie... 3 Over de handleiding... 3 Let op (info over browser)...

Nadere informatie

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten Les 2... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

Veilig op Internet. essentiële basiskennis. Eric Ideler, Digitale Stad Eindhoven helpdesk@dse.nl 14 november 2013

Veilig op Internet. essentiële basiskennis. Eric Ideler, Digitale Stad Eindhoven helpdesk@dse.nl 14 november 2013 Veilig op Internet essentiële basiskennis Eric Ideler, Digitale Stad Eindhoven helpdesk@dse.nl 14 november 2013 Herken je deze berichten? gefeliciteerd: je hebt met jouw emailadres een prijs van 1 miljoen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Computerveiligheid. Welkom

Computerveiligheid. Welkom Computerveiligheid Welkom 14 november 2013 1 Planning 19:15 Ontvangst 19:30 Lezing computer veiligheid 20:30 Het beantwoorden van vragen 21:30 Afsluiting 2 Onderwerpen Virussen Updates Wachtwoorden Spam

Nadere informatie

Protocol digitaal werken Voor leerlingen van Het Hooghuis Heesch

Protocol digitaal werken Voor leerlingen van Het Hooghuis Heesch Protocol digitaal werken Voor leerlingen van Het Hooghuis Heesch Protocol voor het gebruik van de computers, het internet en alle andere netwerkgerelateerde apparatuur. Heesch april 2013 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Karel Titeca Bart Denys november / december 2015. Awareness sessie eindgebruikers

Karel Titeca Bart Denys november / december 2015. Awareness sessie eindgebruikers Karel Titeca Bart Denys november / december 2015 Awareness sessie eindgebruikers Om te beginnen: een filmpje En nu iets over onze identiteit. Onze echte. Karel Titeca Verantwoordelijke Communicatie, Servicepunt

Nadere informatie

Populaire gratis software en download websites En de malware die daar mogelijk in zit. Rob Kooman

Populaire gratis software en download websites En de malware die daar mogelijk in zit. Rob Kooman Populaire gratis software en download websites En de malware die daar mogelijk in zit Rob Kooman 12 mei 2015 HCC seniorenacademie 1 Help! Browser doet zijn eigen ding PC erg traag bij opstarten en/of verwerking

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van het antispam-systeem

Handleiding voor het gebruik van het antispam-systeem Handleiding voor het gebruik van het antispam-systeem Voorstelling van het systeem: Dagelijks worden er miljoenen e-mails verstuurd, waarvan ¼ van alle verstuurde e-mails effectief belangrijk zijn. De

Nadere informatie

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u:

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u: 15 1. Beveiligen Beveiliging is essentieel voor computers die verbinding maken met internet. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op virussen of andere schadelijke software op uw computer.

Nadere informatie

Veiligheid van uw data en uw netwerk

Veiligheid van uw data en uw netwerk Veiligheid van uw data en uw netwerk ICT & Veiligheid Veiligheid van uw data en uw netwerk. Netwerken worden steeds complexer en bedrijven krijgen steeds meer data die als belangrijk worden beschouwd.

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

VEILIG INTERNET 5 HET PERSPECTIEF PCVO

VEILIG INTERNET 5 HET PERSPECTIEF PCVO VEILIG INTERNET 5 HET PERSPECTIEF PCVO Veilig internet 5 Pagina 1 van 16 INHOUD 5 COMPUTERBEVEILIGING... 2 5.1 Installeer een beveiligingssoftware... 2 5.2 Schakel een firewall in... 3 5.3 Updaten van

Nadere informatie

ESET SMART SECURITY 7

ESET SMART SECURITY 7 ESET SMART SECURITY 7 Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Aan de slag Klik hier om de meest recente versie van dit document te downloaden ESET Smart Security

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://nl.yourpdfguides.com/dref/2859493

Uw gebruiksaanwijzing. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://nl.yourpdfguides.com/dref/2859493 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de F-SECURE MOBILE SECURITY

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Pz Grens, Patrick De Smedt Van: Vleugels Sven [sven.vleugels@pzgrens.be] Verzonden: woensdag 20 juni 2012 13:47 Aan: niet-openbare ontvangers: Onderwerp: BIN Flash : Herinnering : Ransomware virus blijft

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Criminaliteit op internet: Ransomware Kwaadaardige software blokkeert PC's van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele maanden blijken steeds

Nadere informatie

Handleiding voor snelle installatie

Handleiding voor snelle installatie Handleiding voor snelle installatie ESET Smart Security ESET Smart Security levert geavanceerde bescherming voor uw computer tegen kwaadaardige code. De software is gebaseerd op de ThreatSense scanner,

Nadere informatie

ISABEL E-SECURITY BEWAAK EN BESCHERM UW ONLINE BETALINGS- VERKEER.

ISABEL E-SECURITY BEWAAK EN BESCHERM UW ONLINE BETALINGS- VERKEER. ISABEL E-SECURITY BEWAAK EN BESCHERM UW ONLINE BETALINGS- VERKEER. VEILIGER INTERNETBANKIEREN DANKZIJ ISABEL 6. Isabel Group is vooruitstrevend in veiligheid. Cybercriminaliteit is een reële bedreiging

Nadere informatie

Korte Activatiecode voor AVG Internet Security voor 10 pc voor 2 jaar. omschrijving Omschrijving AVG Internet Security 2013

Korte Activatiecode voor AVG Internet Security voor 10 pc voor 2 jaar. omschrijving Omschrijving AVG Internet Security 2013 Korte Activatiecode voor AVG Internet Security voor 10 pc voor 2 jaar. omschrijving Omschrijving AVG Internet Security 2013 NIEUW! Ultieme bescherming voor uw pc en online identiteit Bekroonde virusbescherming

Nadere informatie

ESET SMART SECURITY 9

ESET SMART SECURITY 9 ESET SMART SECURITY 9 Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP Aan de slag Klik hier om de meest recente versie van dit document te downloaden ESET Smart Security is alles-in-een software die beveiliging

Nadere informatie

COMPUTERONDERHOUD. Pagina 1 van 9

COMPUTERONDERHOUD. Pagina 1 van 9 COMPUTERONDERHOUD Een aangename PC om mee te werken is een PC die goed onderhouden is. Het onderhoud van een PC is op zich niet moeilijk en kan je stap voor stap uitvoeren. Voor dat je begint aan het onderhoud

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij 1 INLEIDING 1.1 Inleiding De cloud is een recent begrip en duidt op het opslaan en bewerken van informatie niet op je eigen pc, maar ergens op het internet (op een server). Het grote voordeel van het opslaan

Nadere informatie