Mijn auto`s. Auteur Bakie

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn auto`s. Auteur Bakie"

Transcriptie

1 Mijn auto`s Auteur Bakie Auteur Bakie Copyright nvt 2013

2 Inleiding Deze verhaaltjes gaan over mijn ervaringen met mijn en onze auto`s thuis en de auto`s waar ik iets mee beleeft heb en meestal van mezelf waren. Als je op feestjes en partijen komt hoor je vaak over auto`s praten maar zelden over de belevenissen met auto, hooguit een paar kleine opmerkingen en dan vooral nog over te hard rijden en mankementen die men er mee heeft gehad. Ik wil met mijn verhalen een uitbreiding geven over wat ik er allemaal mee beleeft heb. De afbeeldingen zijn niet altijd onze auto`s maar wel het type waar ik het over heb. Op verjaardagen hoor je altijd van die verhalen over auto`s tenminste mannen praten daar vaak over, ik dacht ik ga mijn ervaringen met de heilige koe eens opschrijven en jawel ook voor mij blijkt het een heilige koe ook al dacht ik van niet

3 Mijn eerste ervaringen De eerste auto waar ik bewust mee in contact kwam was de eerste auto van mijn vader. Dat was een Opel Olympia record, de auto van toen waren nog niet zo gestroomlijnd, ik spreek over Mijn vader was amper voor de 2e keer getrouwd met mijn 2e moeder en hij moest regelmatig van Waalre naar Ospel bij weert, en hij ging met de auto de boer op zoals dat toen heette. Hij was kleermaker en handelsreiziger zoals ze dat toen noemde, hij kwam heel trots met zijn auto bij de boeren en burgers de ondergoed en bh`s verkopen aan de struise boerinnen in Waalre Riethoven en omstreken. En ik mocht dan regelmatig mee als klein blond menneke met een bos krullen dat verkocht ook bij de weke boerinnen, maar ik mocht ook of eigenlijk moest altijd mee naar Ospel en als we daar dan binnengereden kwamen op zondag gingen de gordijntjes een klein beetje open want zoveel auto`s reden in dat kleine boerendorp niet en zeker niet op zondag. Met mijn vader maakten we regelmatig uitstapjes naar Zoutelande of naar Limburg of naar een of andere plaats waar iets te beleven viel, zo zijn we een keer in valkenburg beland en sloeg de motor af en we stonden bergop. Ik zou nu zeggen dat is geen probleem, en misschien was het ook geen probleem maar ons vader had er toch op een of andere manier moeite mee, hij kreeg hem niet in de juiste versnelling, en toen moesten we de auto bergop omhoog duwen, en ik weet wel dat hij iets verkeerd had gedaan alleen weet ik niet wat, maar hij schaamde zich er wel voor. Later heeft vader een Ford Taunus gekocht maar reed toch vaak Opel.

4 De eerste indruk van een echte auto, voor mijn gevoel toch was die van mijn broer wil die had een grote zwarte Citroën, met van die treeplanken en een motorkap die van de zijkant uit open ging, je kon daar tijdens het rijden op die planken aan de buitenkant blijven staan dat was erg leuk. Voor dat ik zelf een auto ben gaan rijden ben ik er 2 keer mee in aanraking gekomen, een keer in Waalre en een keer in Veldhoven. Ik ging naar mijn broer Rinus die woonde in Veldhoven ik wilde een auto passeren die in de kerkakkerstraat naar rechts ging staan en langzaam reed, dus ik reed er met mijn bromfiets een mobilette, dat was zo`n automatische brommer met een snaar, rechts voorbij en plots draaide hij linksaf, en schepte mij waarbij ik aan de andere kant van de weg terecht kwam. Ik had wel wat last van mijn rug en wat kneuzingen maar verder viel het wel mee, gelukkig betaalde de verzekering da schade. Een ander ongeluk met bromfiets en auto was in Waalre, het was erg glad en ik reed met mijn tomos rustig om vanuit Valkenswaard de burgemeester uienstraat in te draaien, maar voor mij reed een vrachtwagen die remde, en ik schoof met een slakke gangetje tegen de achterkant aan. Ik dacht er is weinig tot niets aan de hand maar de botsing had de vork geheel gebroken en de tomos was Total loss.

5 Ik heb nog wel meer ervaringen met de auto, ik had nog geen rijbewijs en Jeanne wel die kreeg vaak de auto van pa mee en Jeanne wilde mij ook wel eens laten rijden, ik ben regelmatig terug gereden vanuit Amsterdam als we van mijn zuster naar huis reden, en de Opel cadet reed best lekker en ik reed ook rustig zonder veel risico. Maar ik ben ook wel eens goed weggekomen, we reden naar Ospel naar tante Greet en ik reed alweer langs het kanaal van Someren naar Nederweert, ik moest linksaf draainen om over het kanaal richting ospel te rijden en zag in mijn spiegel dat er een auto achter mij zat en die had niet gezien dat ik richting aan gaf en toen dacht ik als hij tegen mij aan rijdt dan ben ik nat zonder rijbewijs, dus toen ben ik op het grasveldje gereden aan de rechtse kant, en kwam net voor een slootje tot stilstand.

6 Mijn 1e auto Het was een 2e hansje een NSU, volgens het handboek betekende dat Nooit Sukkelt U, volgens critici betekende het Na Starten Uitgeput. Enkele leuke bijkomstigheden in het hand boek stond, een NSU rijder is altijd bereid om anderen uit de nood te helpen daarom is een sleepkabel toegevoegd bij het hulpgereedschap. Als je bedenkt dat het een prinsje was, weet iedere autokenner dat je nog geen giet uit de sloot kunt trekken met een NSU met die capaciteit. Maar ik was wel blij met dat oud ding want van boven was hij droog en je kon er toch wel overal mee komen. Maar de deur was aan de chauffeur kant helemaal rot dus Peter van Beers maakte daar met pop nagels een roestvrijstalen plaat tegen zodat je er in ieder geval niet uit kon vallen, die plaat was beter dan de hele carrosserie. Er kwam wel wat water binnen via de portieren maar dat liep wel weg door de rotte bodem, op een gegeven moment zakte we met onze voeten door de bodem heen, dus hij moest vervangen worden onze NSU.

7 Simca Onze 2e auto was de auto van mijn broer een Simca 1500 gls, dat was nog eens een auto ik heb totaal geen verstand van auto`s maar deze was voor zijn tijd redelijk luxe met allerlei lampjes in de deur en op het dashboard, en ik hou van die onbenullige tierlantijntjes. Wat had die grand luxe Simca nog meer wat hem bijzonder maakte voor mij, hij reed hard tot 155 km/u ging dat ook goed maar daarna trilde hij aan het stuur, en belangrijk voor mij als jonkie, hij trok als een vliegtuig op bij de stoplichten, en dat kwam door de dubbele carburateur. Het was een genot om in die auto te rijden maar die dubbele carburateur was wel een probleem, want hij zoop meer benzine dan ik bier in die tijd, en je kon hem ook horen zuipen hij maakte een geluid als een boer die enorme dorst had, normaal deed hij dat niet maar als die dubbele carburateur in werking kwam dan stond de pomphouder al te zwaaien. Gelukkig waren we aan het bouwen en hadden we een aanhanger nodig tijdens de bouw, dus ik kon aan Jeanne het verbruik van 1:5 verkopen met het smoesje dat het aan die aanhanger lag. De broers van Jeanne hebben hem ook nog mee gehad op vakantie naar Spanje, daar hebben ze ook veel plezier mee gehad. Als altijd ben ik meer voor het auto rijden dan voor het onderhoud, dus de banden versleten snel, mede door het snel optrekken en omdat hij toch ook wel een beetje slecht was uitgelijnd. Dus de politie had me al eens zien rijden met te kale banden, en eerlijk gezegd was de auto ook wel een beetje op, dus de politie kwam aan huis vertellen dat we de auto van nieuwe banden moesten voorzien, anders zouden ze hem van de weg halen. Ik vond het wel fijn dat ze kwamen waarschuwen, dus hebben we een ander auto gekocht.

8 2cv Met deze (auto) heb ik veel afgezien maar ook wel lol gehad. Het was sowieso al een auto om de buurkinderen te laten genieten van het waggelen, maar ik vroeg me ook af wie er nu het meest van genoot. Ik heb vanaf het begin een beetje een hekel aan de eend gehad, maar achteraf had ik daar weinig reden voor. Het leuke aan de eend was dat hij zo weinig benzine verbruikte dus we gingen vaker zomaar ergens naar toe, en de open kap, of eigenlijk doek was ook wel eens leuk. Als je bedenkt dat ik met de Simca voor een stoplicht stond om dan weg te racen, bij de eend stond ik voor een stoplicht kromgebogen door de voorruit kijkend of het groen werd, en dan gaf ik een spuit gas en was vervolgens als laatste weg, geïrriteerd en wel. Maar toch liep ons eendje op de teller 130 km/u dus zo slecht was dat niet voor een eend, ik droomde in die tijd wel eens dat er een supersnelle motor in lag en dat ik iedereen voor de gek kon houden door snel weg te rijden bij de stoplichten en met 200 km/u elke normale auto voorbij te racen. Dromen zijn bedrog want het kon volgens kenners niet omdat de carrosserie er niet op gemaakt was, dus je zou snel verongelukken. Mijn eend die had vier deuken vier deuken had mijn eend dat zong ik wel eens en dat klopte ook ik had voor al eens ergens tegenaan gezeten en aan de linker en rechterkant zaten een paar kleine deukjes, maar het ergste was de deuk aan de achterkant die had ik er per ongeluk ingereden. Bij schoonvader thuis hadden ze een kleine gemengde boerderij met een paard (1cv) een tractor en een beetje vee, ik reed regelmatig op die tractor zo ook op die dag. Zo`n tractor heeft vaak 2 versnellingpoken dwz de een is de echte versnelling en de andere is voor de girering, geloof ik en dat wilde zeggen dat de trekkracht er mee geregeld werd, ik wilde de tractor achter mijn eend zetten en vergat een van die pookjes vrij te zetten, dus ik rij mijn eigen eend in mekaar van achteren. Nog zo`n domme stunt in Veldhoven had je net als in elk dorp toen een motorcrossbaan, maar die werd niet meer gebruikt, ik dacht mijn eend kan alles dus ik rij er een keer overheen.

9 Op zich ging het ook wel redelijk leuk een beetje op en neer en lekker door die bochten met wat met gras begroeid dus vast zitten was moeilijk zeker omdat het weer al een tijd goed was geweest, dan kom je bij de klassieke springbulten, en ik dacht zal ik er overheen gaan, en toen dacht dat het stik ik rij niet terug dus dan maar erover, ik neem een aanloop en rij erover. Keileuk was dat maat ik had geen rekening gehouden met mijn achteruitrijd lamp die laag achter de bumper was bevestigd, die ging eraf onderaan het dal van de 2 bulten, ik heb niet gekeken en ben gewoon doorgereden, met de gedacht stomme l Ik zat toen net als vele jaren ervoor en erna nog op de avondschool en werkte bij de Wilma, een bouwbedrijf uit weert, ik had een aktetas gekocht om mijn papieren van de bouw in te doen, terwijl ik een keer in de stad Eijndhoven de auto had geparkeerd hadden ze die tas uit de eend gestolen. Niet dat het erg was van die tas maar wel van de eend want die was voor de rest van zijn carrière bij mij gehandicapt, ze hadden nl het doek van boven open gesneden, en dat heb ik de rest van de tijd met plakband dicht geplakt. Een keer ben ik flink geschrokken met de eend, ik rij normaal als ik van en naar oisterwijk rij door de hut in Wintelre, een gevaarlijke smalle weg waar je pas op het laatst aan de kant gaat voor tegenliggers, maar dat ging altijd wel goed, hoewel ik die spanning wel altijd opzocht. Ik kom een keer van het werk terug en het was erg koud maar volgens de 50 weermannen en vrouwen die we in Nederland hebben had het niet gevroren, dwz niet volgens hun witte kastje wat op 150 cm van de grond staat. Maar toen kende die mannen en vrouwen de term vorst aan de grond en in de bocht nog niet, dus ik kom aangereden vanuit Oirschot richting Oerle en de laatste bocht is de overgang van veld naar bos en de weg was spiegelglad. En ik reed te hard voor die situatie want normaal kende ik als een soort rally rijder de snelheid van elke bocht, maar niet bij gladheid. Ik verloor de macht over het stuur en reed recht door de mast en het struikgewas in, ik dacht echt ik ga dood, gekker nog ik dacht dit is dood want ik zag niet meer als flitsende takken, tot mijn verbazing kon ik gewoon uitstappen en de eend was nog weinig beschadigd. Ik stap dus uit en zie een kleine tankwagen van de schipper uit Oerle komen en die begon ook te slippen dus ik maakte me weg, maar gelukkig kwam die net tot stilstand voor de greppel, die heeft mij eruit gesleept en kon ik met kloppend hart weer verder. Eigenlijk heb ik altijd onterecht geklaagd over de eend want hij heeft me nooit in de steek gelaten, ik ben een keer onder weg naar Oisterwijk zonder benzine komen staan, maar dat was mijn eigen schuld, en als hij een keer niet goed liep dan kon ik zelf met een stratoskoop ( ik geloof dat het zo heette) de ontsteking weer afstellen, of de sproeier uitblazen.

10 Datsun sherry Onze eerste nieuwe auto was een Datsun sherry, die had ik kunnen kopen van de km vergoeding die ik bij de Wilma kreeg. Voorheen reed ik altijd naar een collega in Oisterwijk om vervolgens samen aar uitrecht te rijden, en mijn eend stond dan elk de dag bij hun in de magrietstraat voor de deur. Maar mevr. Robben vond dat die nieuwe Datsun niet voor aan de straat mocht staan dus hij moest in de garage, het was de eerste rit naar Oisterwijk dat hij dus in de garage moest, de Audi eruit en ik zet de Datsun voor de garage deur niet op de handrem, en jawel hoor hij loopt tegen het stalen frame van de deur, deukkie dus in de eerste week. Ook deze auto was redelijk zuinig en voor Europese begrippen zat er van alles op en aan, zoals standaard stuurbekrachtiging, en dat was toen nog niet erg normaal, maar ook allerlei metertjes op en rond het dashboard. Met deze auto zijn we voor het eerst op vakantie geweest naar Oostenrijk via Duitsland en naar Joegoslavië en Italië. In Joegoslavië hebben we er ook een avontuurtje meegemaakt, we reden met de broer en a.s. schoonzus van mijn vrouw Jeanne in een auto strak tegen elkaar aan naar onze bestemmingen. En in Joegoslavië zijn we op avontuur gegaan zonder kompas goede kaart en uiteraard zonder navigatie, we reden naar plattak een wintersportgebied in Kroatië blijkbaar redelijk bekend, maar het was hartje zomer dus niks sneeuw. We rijden naar boven de richting gevolgd maar we kwamen uit op een vlakte zonder noemenswaardige wegen enkele paden door de bossen en ook geen ANWB bordjes waar we heen zouden moeten, en geen mensen om het te vragen. Dus we hebben maar een houten bordje gevolgd waar iets van plattak op leek te staan het was er met krijt opgeschreven, we rijden die bospad in en plots zien we een stel bos arbeiders die met paarden bomen uit het bos aan het slepen waren, dat was heel leuk want het leek voor ons iets uit de vorige eeuw. Wij vroegen in beschaafd verstaanbaar Nederlands de weg naar plattak, maar die buitenlanders verstonden het weer eens niet, maar met handen en voeten is ons uitgelegd waar we heen moesten, en we kwamen wonderwel ( anders had ik dit niet kunnen schrijven) weer in de bewoonde en verharde wereld. De Datsun was de eerste auto waar ik nu eens echt heel tevreden over was.

11 Peugeot 205 Hierna hebben we een Peugeot 205 gekocht, ook zo`n lekker wegliggertje wat op een skelter leek, dus scheuren ging in verhouding erg goed. De 205 reed erg zuinig had men verteld maar dan moet je wel op kruissnelheid rijden, en dat is erg moeilijk voor mij. Maar we zijn er mee naar de wintersport gereden en ik dacht nu ga ik het ook proberen ook, hij zou 1;15,5 lopen werd gezegd dus vanaf huis heb ik goed bijgehouden wanneer we tankten en hoe hard ik reed dus niet boven de 120 km/u. En inderdaad we moesten pas voorbij München tanken en hij haalde de 1;15 ruimschoots dus ik was blij dat ik niet zo nauw hoefde kijken omdat hij toch al redelijk zuinig was. Wij waren erg blij met dit autootje

12 Renault 18 Toen kochten we bij Renault Eindhoven onze eerste grote bak een Renault 1800, dat was nog eens een auto die reed ruim 200 en verbruikte maar 1;14 er zaten allerlei tierelantijntjes aan en hij was erg ruim. Het eerste probleem wat we er mee hadden was de koplamp die was vanaf het begin lek, dus ik terug, nee zeiden ze bij de prul garage die was heel en bij het wegrijden heb je daar een steentje tegen gehad dus eigen risico. Het 2e probleem was dat hij slecht startte, telkens als ik bij die prulgarage kwam deden ze er iets aan maar nooit afdoende, en het is niet zo dat ik verstand van auto`s heb behalve dan van mijn eendje. We gingen weer eens op vakantie en weer met Tinus en Wilma, zij met de schadelijke Volvo en wij met de zuinige Renault, we scheurden op topsnelheid naar het meer van Geneve ofwel lac leman. Eigenlijk reden we redelijk hard en we moesten dan ook snel tanken die van Tinus was bijna leeg en die van ons nog niet maar we tankten toch ook maar, en omdat ik er geen verstand van had en onze tank groter was dacht ik, logisch want die van ons is veel zuiniger. Achteraf bleek dat we net zoveel benzine getankt hadden al hun, dus ik was boos, we hebben de kilometers bijgehouden en wat bleek de teller week ruim 20 % af. ja zo kan ik ook een zuinige auto verkopen. Vanaf dat moment was die auto voor mij oud vuil, want van bedriegen houd ik niet zo van. Toch hebben we wel wat lol gehad want omdat ik hem niet meer als een nieuwe auto beschouwde deden we er ook rare dingen mee, zo stapten de kinderen regelmatig door het raam naar binnen net als de generaal bij de tv serie the dukes of hazards, en hij is ook wel eens van de oprit af gerold tot net niet tegen de lantaarnpaal die er stond.

13 Opnieuw een Peugeot 205 Dat was er een met een bijzonder verhaal we hadden onze box vol van die Renault en we wilde weer een echte auto kopen en de Peugeot 205 was ons heel goed bevallen dus wij weer een Peugeot besteld bij van hoof want dat leek ons wel een goede garage, hoewel ze meer in Simca deden, maar door hun goede naam wilde we daar wel kopen en er zat toen 8 weken levertijd op. Intussen hadden we bij ttvv een superloterij gestart voor een nieuw gebouw want dat pingpongen in een gymzaal waren we moe, de loten kosten 150 gulden per stuk en er waren 12 trekkingen telkens met een tv of zo als hoofdprijs en de slottrekking was voor een auto een cruise en een kleuren tv. Ik gaf veel training bij ttvv en kreeg daar 600 gulden per jaar voor, ik zei geef mij er maar 4 loten voor. Toen had ik thuis de poppen aan het dansen dat ik zomaar 600 gulden aan de club gaf want daar kwam het op neer, je voelt al wel wat er gebeurde wie won de auto? Juist ja ik. Ik kon omdat de auto bij van hoof te laat binnen was die auto afbestellen maar we hebben toch wel de administratie kosten betaald. Toen kregen we een Peugeot van Verdonk, en klagen als ik kan zei ik dat ik geen goede ervaringen had met Renault, hun zeiden maar nu zit je bij de beste garage van Nederland, vooral ben zei dat. We hebben de auto gehad moesten nog van alles bijbetalen maar de beurten waren duur en de service was niet geweldig of eigenlijk niet beter als bij Renault. In de eerste tijd mocht Jeanne er van mij niet in rijden omdat ze zo gemopperd had.

14 Hierna een Peugeot 405 Een mooie fijne auto niet te groot niet te klein die hebben we maar een jaar gehad en verder geen bijzondere dingen mee beleeft, onze kinderen waren al geen kinderen meer om echt gekke dingen te doen ik werkte toen bij Waals wat later Berkbouw werd en ik reed ook niet overdreven veel km. Het was wel een grote auto maar erg fijn vond ik die niet omdat hij niet als een 205 op de weg lag en me niet het gevoel gaf dat ik contact met de weg had.

15 Mercedes 207 Begonnen met ons eigen bedrijf kochten we deze witte Mercedes verhoogd en verlengd, we hadden hem bij rijkers in Valkenswaard gekocht en moest dienst doen als privé en bedrijfswagen. Eigenlijk is deze auto niet erg bijzonder en we hebben er ook geen speciale dingen mee gedaan, behalve dan op vakantie naar Spanje. De kinderen waren op een leeftijd gekomen dat ze iets meer wilde dan een saaie camping in midden Frankrijk, die waren niet saai maar op die leeftijd rond de 13 jaar is dat saai. Dus onze supertent moest in de bus en de 2 galpers ook, maar zoals je ziet er zat alleen maar glas in de achterdeuren en in de laadruimte was geen stoel of zo. Via mijn zwager hebben we toen 2 autostoelen gekregen en die konden we achter in de cabine zetten vast op de bodem. Dat mag niet en veel mensen zeggen dan, het is onverantwoord, maar de stoelen stonden vast en konden geen kant op. Verder hebben we uit de achterwand van de cabine een plank uitgezaagd te grote van een tafel, met een scharnier eraan zodat hij gewoon weer dicht kon. Dus de mannen konden gewoon kaarten een spelletje doen enz. ze vonden het erg spannend en geweldig leuk, ze praten er nu nog over. Nadat we eerst een wel erg saai camping hadden gehad gingen we snel richting het zuiden op zoek naar een plek waar iets te doen was. Ik had altijd gezegd nooit naar Spanje en nooit naar een grote camping en nooit naar een plek waar ze alleen maar Nederlands praten, maar Jos Stoter had gezegd dat het in Estertite schoon en heel erg leuk was, dus ik twijfelde, want de cote dázur ', waar ik eigenlijk heen wilde was weer erg duur zei men. Tot Valance hebben we getwijfeld, en daar moest beslist worden omdat de wegen daar spitsen, dus toch naar Spanje Naar de op een na grootste camping van Spanje, ze spraken massaal Nederlands en sterker nog er lag een hele kolonie uit Eindhoven. We hebben een fantastisch vakantie gehad.

16 Pontiac 1900 Dit was de auto die het moest doen we waren net voor onszelf begonnen als aannemer en de accountant had ons aanbevolen om zo`n dure auto te kopen omdat het belasting technisch veel beter uitkwam. En omdat we het geld samen met de ingeruilde Peugeot hadden hebben we het gedaan. Een fantastische auto waar we met veel mensen in konden en hij had nog een redelijk grote koffer Hij trok goed voor zo`n zware auto en reed erg hard wat ik altijd fijn vind, het benzine verbruik was ook navenant, maar die koste toen nog niet zoveel Met deze auto hebben we te veel meegemaakt leuk en minder leuk, ik vind het nog altijd de fijnste auto die ik ooit gehad heb. Je zat er erg comfortabel in met een panoramaruit aan de voorzijde fijne stoelen en airco die ik zelden of nooit aanhad. Het fijne was dat we alles mee konden nemen als we op vakantie gingen onze supertent met alle benodigdheden konden we ruim kwijt dus hoefde we geen aanhanger meer te hebben. Op de camping bleek dat de accu snel leeg was als we onze koelkast op de sigaretten aansteker aansloten en in Spanje heb je wel een koelkastje nodig. Deze auto lag laag op de weg en op een keer toen ik naar iemand in gestel een kerstpakket ging afgeven reed ik over een verkeersdrempel die aan de hoge kant was, normaal rij ik dan hard maar nu reed ik een keer langzaan, omdat hij redelijk hoog was. Ik rij over die drempel en blijf met de sleepkabel haak achter losliggende stenen haken, de auto was totaal kapot dwz de dubbel as was gebroken, er stond een man aan de kant en die zei je moet het opgeven aan de gemeente want jij bent nr 5 al. Ik heb zijn naam genoteerd heb het aangegeven bij de gemeente en die hebben wonderwel keurig de schade betaald. Toen moesten we op wintersport samen met de van montfoortjes en moest ik tijdelijk een ander auto hebben, die kreeg ik mee van de garage en dat was een snellere en krachtiger auto, we waren nog maar amper in Duitsland en ik moest al tanken. Maar er bleek ook een eco stand op te zitten en die zorgde ervoor dat het brandstof verbruik veel lager werd Tijdens de volgende winterstop vakantie reden we in de buurt van München en er stond een giga file (stau) en we kwamen telkens dezelfde auto's tegen die weer langs ons reden, dan weer voor ons en dan weer achter ons in een van die auto's zaten leuke meiden, en er werden briefje uitgewisseld dat kon gemakkelijk met in die file en de schuifdeur ging gemakkelijk open.

17 Toen weer een heel andere auto door allerlei moeilijkheden konden we geen grote auto meer rijden dus toen een Opel astra station die was groot genoeg voor ons en er kon gereedschap in om te gaan werken

18

19

20

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke

Nadere informatie

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt.

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt. Manon De muziek dreunt in haar hoofd, haar maag, haar buik. Manon neemt nog een slok uit het glas dat voor haar staat. Wat was het ook alweer? O ja, rum-cola natuurlijk. Een bacootje noemen de jongens

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart Les 4A Titel Thema Benodigdheden Doelstelling Net even iets anders Betrouwbaarheid: geloofwaardigheid Computer, printer, DVD fragment 2 en 3, werkblad 4A.1 en informatieblad 4A.1, achtergrondinformatie

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: autopech

Auditieve oefeningen bij het thema: autopech Auditieve oefeningen bij het thema: autopech Boek van de week: 1; Op reis met de auto 2; Garage Gust 3; De autocoureur 4; Tim op de tegels Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N Personen Pa Ma Kind 1 Kind 2 Dominee Vrouw van de Dominee Zondagsschooljuf Man van de zondagsschooljuf Buurman Smit Buurvrouw Smit Het Ding (speelt wel mee,

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand van heb. De vorige keer zei ik dat de nieuwe broek

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

hartstikke gelukkig op Mallorca

hartstikke gelukkig op Mallorca In de patio groeit een enorme citroenplant. 42 BEWONERS ZIJ KIRSTEN SPROET (38), EIGENARESSE VAN LIFESTYLEWINKEL MIMAR (WWW.MIMARBALEAR.COM) HIJ BERND WITTMANN (37), ONDERNEMER IN ZONWERINGS- SCHERMEN

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Rijschool Amstelland 06 22115768

Rijschool Amstelland 06 22115768 De hellingproef (Hellingproef met de voetrem kan alleen bij een diesel motor worden toegepast) Voor dat je stopt ga je eerst kijken (binnen spiegel, rechterschouder en dan de richting). Als je eenmaal

Nadere informatie

Ik heb geen zin om op te staan

Ik heb geen zin om op te staan Liedteksten De avonturen van mijnheer Kommer en mijnheer Kwel Voorbereiding in de klas: meezingen refrein Het Dorp Het is weer tijd om op te staan Maar ik heb geen zin Hij heeft geen zin Om naar m n school

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang wachten tot we erin konden. Onze klas mocht als eerste de

Nadere informatie

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek Germa de Vos Kletsboek Een vrolijk voorleesboek 1 Het huis van de tien kinderen 1., daar kun je haast niet lopen. Overal zitten kleintjes hun vetertjes te knopen. 2., daar is het altijd feest, omdat er

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Oktober 2012. Wat vindt u van de Wmo-maatregelen zoals een scootmobiel die 8 km/uur kan? Onzinnig. Tegen. Tegen. Belachelijk!!!!

Oktober 2012. Wat vindt u van de Wmo-maatregelen zoals een scootmobiel die 8 km/uur kan? Onzinnig. Tegen. Tegen. Belachelijk!!!! Oktober 2012 Zó! Zoetermeer heeft aan scootmobielgebruikers gevraagd wat zij vinden van de bezuinigingen op de Wmo en vooral wat ze vinden van het voorstel om scootmobielen te verstrekken die een stuk

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Botsing >> Snelheid >> Kracht

Botsing >> Snelheid >> Kracht Botsing >> Snelheid >> Kracht Voorwoord; Allemaal hebben we wel eens na zitten denken. Hoe hard reed ik óf juist die ander nou? Hoe groot is de impact nou eigenlijk geweest? etc.etc. Dat is ook wel logisch

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Weer kijkt Kees in zijn binnenspiegel. Naar de man op de achterbank. De lifter. Slaapt die man nou? Kees heeft hem al een uur niet meer gehoord.

Weer kijkt Kees in zijn binnenspiegel. Naar de man op de achterbank. De lifter. Slaapt die man nou? Kees heeft hem al een uur niet meer gehoord. Gevaarlijke tijd Soms moet Kees hard remmen. De bochten in Frankrijk zijn lang. Het waait hard. Af en toe waait er iets over de snelweg. En er liggen zelfs takken op de weg. Kees is al een paar keer erg

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 V E R B E E L D D O O R T E D V A N L I E S H O U T LEOPOLD / AMSTERDAM KAATJE KOE 1 Ik ben het zat! Wat doe ik hier!

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Parking - N E Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers. Dit is A=... en B=...

Parking - N E Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers. Dit is A=... en B=... Dit avontuur is eigenlijk bedoeld voor geo-kids. Leeftijd is niet zo belangrijk maar wij denken zo tussen de 6 en 12 jaar. Durf je het avontuur aan om samen met je ouders het raadsel van de schatkaart

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Lieve vrienden van El Manguaré,

Lieve vrienden van El Manguaré, Lieve vrienden van El Manguaré, Vanuit een overstroomd Iquitos de tweede tamtam van 2012. Twee dagen geleden schreef ik onderstaand stukje: Manguaré kampt met wateroverlast! Zoals Yolanthe in de vorige

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

waarom ontwikkelingssamenwerking?

waarom ontwikkelingssamenwerking? ontwikkeling EN waarom ontwikkelingssamenwerking? EUROPESE COMMISSIE DE 116 MEI 2003 EN waarom ontwikkelingssamenwerking? Dit boekje vertelt een verhaal zoals ik vroeger zelf graag aan mijn drie kinderen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

Don zit naast Jamiro. Ze zit omgekeerd in haar stoel en kijkt door de achterruit.

Don zit naast Jamiro. Ze zit omgekeerd in haar stoel en kijkt door de achterruit. Botsing Jamiro kijkt door de ruit van de auto. Hij zit achter het stuur, maar hij let niet goed op de weg. Jamiro heeft geen rijbewijs. Hij heeft de auto gestolen. Samen met Don. Don zit naast Jamiro.

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto 1 BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015

Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015 Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015 Een organisatie van de bib & Davidsfonds Hoeilaart De laureaten Categorie 8 & 9-jarigen - Eervolle vermelding Heel lang geleden Ooit was ik zo mooi. ik zat

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

Une Belle Histoire Nou, daar sta je dan. Met je goede gedrag, langs de snelweg in Belgie met een lekke achterband. Maar wacht, ik ga veel te snel. Vrijdagochtend zouden we met 14 Goodfellas vertrekken

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: Crista Hendriks Coverontwerp: Pluis Tekst & Ontwerp ISBN: 9789402126112 Crista Hendriks 2014-2 - Voor Oscar... zonder jou zou dit verhaal er nooit

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie