Mijn auto`s. Auteur Bakie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn auto`s. Auteur Bakie"

Transcriptie

1 Mijn auto`s Auteur Bakie Auteur Bakie Copyright nvt 2013

2 Inleiding Deze verhaaltjes gaan over mijn ervaringen met mijn en onze auto`s thuis en de auto`s waar ik iets mee beleeft heb en meestal van mezelf waren. Als je op feestjes en partijen komt hoor je vaak over auto`s praten maar zelden over de belevenissen met auto, hooguit een paar kleine opmerkingen en dan vooral nog over te hard rijden en mankementen die men er mee heeft gehad. Ik wil met mijn verhalen een uitbreiding geven over wat ik er allemaal mee beleeft heb. De afbeeldingen zijn niet altijd onze auto`s maar wel het type waar ik het over heb. Op verjaardagen hoor je altijd van die verhalen over auto`s tenminste mannen praten daar vaak over, ik dacht ik ga mijn ervaringen met de heilige koe eens opschrijven en jawel ook voor mij blijkt het een heilige koe ook al dacht ik van niet

3 Mijn eerste ervaringen De eerste auto waar ik bewust mee in contact kwam was de eerste auto van mijn vader. Dat was een Opel Olympia record, de auto van toen waren nog niet zo gestroomlijnd, ik spreek over Mijn vader was amper voor de 2e keer getrouwd met mijn 2e moeder en hij moest regelmatig van Waalre naar Ospel bij weert, en hij ging met de auto de boer op zoals dat toen heette. Hij was kleermaker en handelsreiziger zoals ze dat toen noemde, hij kwam heel trots met zijn auto bij de boeren en burgers de ondergoed en bh`s verkopen aan de struise boerinnen in Waalre Riethoven en omstreken. En ik mocht dan regelmatig mee als klein blond menneke met een bos krullen dat verkocht ook bij de weke boerinnen, maar ik mocht ook of eigenlijk moest altijd mee naar Ospel en als we daar dan binnengereden kwamen op zondag gingen de gordijntjes een klein beetje open want zoveel auto`s reden in dat kleine boerendorp niet en zeker niet op zondag. Met mijn vader maakten we regelmatig uitstapjes naar Zoutelande of naar Limburg of naar een of andere plaats waar iets te beleven viel, zo zijn we een keer in valkenburg beland en sloeg de motor af en we stonden bergop. Ik zou nu zeggen dat is geen probleem, en misschien was het ook geen probleem maar ons vader had er toch op een of andere manier moeite mee, hij kreeg hem niet in de juiste versnelling, en toen moesten we de auto bergop omhoog duwen, en ik weet wel dat hij iets verkeerd had gedaan alleen weet ik niet wat, maar hij schaamde zich er wel voor. Later heeft vader een Ford Taunus gekocht maar reed toch vaak Opel.

4 De eerste indruk van een echte auto, voor mijn gevoel toch was die van mijn broer wil die had een grote zwarte Citroën, met van die treeplanken en een motorkap die van de zijkant uit open ging, je kon daar tijdens het rijden op die planken aan de buitenkant blijven staan dat was erg leuk. Voor dat ik zelf een auto ben gaan rijden ben ik er 2 keer mee in aanraking gekomen, een keer in Waalre en een keer in Veldhoven. Ik ging naar mijn broer Rinus die woonde in Veldhoven ik wilde een auto passeren die in de kerkakkerstraat naar rechts ging staan en langzaam reed, dus ik reed er met mijn bromfiets een mobilette, dat was zo`n automatische brommer met een snaar, rechts voorbij en plots draaide hij linksaf, en schepte mij waarbij ik aan de andere kant van de weg terecht kwam. Ik had wel wat last van mijn rug en wat kneuzingen maar verder viel het wel mee, gelukkig betaalde de verzekering da schade. Een ander ongeluk met bromfiets en auto was in Waalre, het was erg glad en ik reed met mijn tomos rustig om vanuit Valkenswaard de burgemeester uienstraat in te draaien, maar voor mij reed een vrachtwagen die remde, en ik schoof met een slakke gangetje tegen de achterkant aan. Ik dacht er is weinig tot niets aan de hand maar de botsing had de vork geheel gebroken en de tomos was Total loss.

5 Ik heb nog wel meer ervaringen met de auto, ik had nog geen rijbewijs en Jeanne wel die kreeg vaak de auto van pa mee en Jeanne wilde mij ook wel eens laten rijden, ik ben regelmatig terug gereden vanuit Amsterdam als we van mijn zuster naar huis reden, en de Opel cadet reed best lekker en ik reed ook rustig zonder veel risico. Maar ik ben ook wel eens goed weggekomen, we reden naar Ospel naar tante Greet en ik reed alweer langs het kanaal van Someren naar Nederweert, ik moest linksaf draainen om over het kanaal richting ospel te rijden en zag in mijn spiegel dat er een auto achter mij zat en die had niet gezien dat ik richting aan gaf en toen dacht ik als hij tegen mij aan rijdt dan ben ik nat zonder rijbewijs, dus toen ben ik op het grasveldje gereden aan de rechtse kant, en kwam net voor een slootje tot stilstand.

6 Mijn 1e auto Het was een 2e hansje een NSU, volgens het handboek betekende dat Nooit Sukkelt U, volgens critici betekende het Na Starten Uitgeput. Enkele leuke bijkomstigheden in het hand boek stond, een NSU rijder is altijd bereid om anderen uit de nood te helpen daarom is een sleepkabel toegevoegd bij het hulpgereedschap. Als je bedenkt dat het een prinsje was, weet iedere autokenner dat je nog geen giet uit de sloot kunt trekken met een NSU met die capaciteit. Maar ik was wel blij met dat oud ding want van boven was hij droog en je kon er toch wel overal mee komen. Maar de deur was aan de chauffeur kant helemaal rot dus Peter van Beers maakte daar met pop nagels een roestvrijstalen plaat tegen zodat je er in ieder geval niet uit kon vallen, die plaat was beter dan de hele carrosserie. Er kwam wel wat water binnen via de portieren maar dat liep wel weg door de rotte bodem, op een gegeven moment zakte we met onze voeten door de bodem heen, dus hij moest vervangen worden onze NSU.

7 Simca Onze 2e auto was de auto van mijn broer een Simca 1500 gls, dat was nog eens een auto ik heb totaal geen verstand van auto`s maar deze was voor zijn tijd redelijk luxe met allerlei lampjes in de deur en op het dashboard, en ik hou van die onbenullige tierlantijntjes. Wat had die grand luxe Simca nog meer wat hem bijzonder maakte voor mij, hij reed hard tot 155 km/u ging dat ook goed maar daarna trilde hij aan het stuur, en belangrijk voor mij als jonkie, hij trok als een vliegtuig op bij de stoplichten, en dat kwam door de dubbele carburateur. Het was een genot om in die auto te rijden maar die dubbele carburateur was wel een probleem, want hij zoop meer benzine dan ik bier in die tijd, en je kon hem ook horen zuipen hij maakte een geluid als een boer die enorme dorst had, normaal deed hij dat niet maar als die dubbele carburateur in werking kwam dan stond de pomphouder al te zwaaien. Gelukkig waren we aan het bouwen en hadden we een aanhanger nodig tijdens de bouw, dus ik kon aan Jeanne het verbruik van 1:5 verkopen met het smoesje dat het aan die aanhanger lag. De broers van Jeanne hebben hem ook nog mee gehad op vakantie naar Spanje, daar hebben ze ook veel plezier mee gehad. Als altijd ben ik meer voor het auto rijden dan voor het onderhoud, dus de banden versleten snel, mede door het snel optrekken en omdat hij toch ook wel een beetje slecht was uitgelijnd. Dus de politie had me al eens zien rijden met te kale banden, en eerlijk gezegd was de auto ook wel een beetje op, dus de politie kwam aan huis vertellen dat we de auto van nieuwe banden moesten voorzien, anders zouden ze hem van de weg halen. Ik vond het wel fijn dat ze kwamen waarschuwen, dus hebben we een ander auto gekocht.

8 2cv Met deze (auto) heb ik veel afgezien maar ook wel lol gehad. Het was sowieso al een auto om de buurkinderen te laten genieten van het waggelen, maar ik vroeg me ook af wie er nu het meest van genoot. Ik heb vanaf het begin een beetje een hekel aan de eend gehad, maar achteraf had ik daar weinig reden voor. Het leuke aan de eend was dat hij zo weinig benzine verbruikte dus we gingen vaker zomaar ergens naar toe, en de open kap, of eigenlijk doek was ook wel eens leuk. Als je bedenkt dat ik met de Simca voor een stoplicht stond om dan weg te racen, bij de eend stond ik voor een stoplicht kromgebogen door de voorruit kijkend of het groen werd, en dan gaf ik een spuit gas en was vervolgens als laatste weg, geïrriteerd en wel. Maar toch liep ons eendje op de teller 130 km/u dus zo slecht was dat niet voor een eend, ik droomde in die tijd wel eens dat er een supersnelle motor in lag en dat ik iedereen voor de gek kon houden door snel weg te rijden bij de stoplichten en met 200 km/u elke normale auto voorbij te racen. Dromen zijn bedrog want het kon volgens kenners niet omdat de carrosserie er niet op gemaakt was, dus je zou snel verongelukken. Mijn eend die had vier deuken vier deuken had mijn eend dat zong ik wel eens en dat klopte ook ik had voor al eens ergens tegenaan gezeten en aan de linker en rechterkant zaten een paar kleine deukjes, maar het ergste was de deuk aan de achterkant die had ik er per ongeluk ingereden. Bij schoonvader thuis hadden ze een kleine gemengde boerderij met een paard (1cv) een tractor en een beetje vee, ik reed regelmatig op die tractor zo ook op die dag. Zo`n tractor heeft vaak 2 versnellingpoken dwz de een is de echte versnelling en de andere is voor de girering, geloof ik en dat wilde zeggen dat de trekkracht er mee geregeld werd, ik wilde de tractor achter mijn eend zetten en vergat een van die pookjes vrij te zetten, dus ik rij mijn eigen eend in mekaar van achteren. Nog zo`n domme stunt in Veldhoven had je net als in elk dorp toen een motorcrossbaan, maar die werd niet meer gebruikt, ik dacht mijn eend kan alles dus ik rij er een keer overheen.

9 Op zich ging het ook wel redelijk leuk een beetje op en neer en lekker door die bochten met wat met gras begroeid dus vast zitten was moeilijk zeker omdat het weer al een tijd goed was geweest, dan kom je bij de klassieke springbulten, en ik dacht zal ik er overheen gaan, en toen dacht dat het stik ik rij niet terug dus dan maar erover, ik neem een aanloop en rij erover. Keileuk was dat maat ik had geen rekening gehouden met mijn achteruitrijd lamp die laag achter de bumper was bevestigd, die ging eraf onderaan het dal van de 2 bulten, ik heb niet gekeken en ben gewoon doorgereden, met de gedacht stomme l Ik zat toen net als vele jaren ervoor en erna nog op de avondschool en werkte bij de Wilma, een bouwbedrijf uit weert, ik had een aktetas gekocht om mijn papieren van de bouw in te doen, terwijl ik een keer in de stad Eijndhoven de auto had geparkeerd hadden ze die tas uit de eend gestolen. Niet dat het erg was van die tas maar wel van de eend want die was voor de rest van zijn carrière bij mij gehandicapt, ze hadden nl het doek van boven open gesneden, en dat heb ik de rest van de tijd met plakband dicht geplakt. Een keer ben ik flink geschrokken met de eend, ik rij normaal als ik van en naar oisterwijk rij door de hut in Wintelre, een gevaarlijke smalle weg waar je pas op het laatst aan de kant gaat voor tegenliggers, maar dat ging altijd wel goed, hoewel ik die spanning wel altijd opzocht. Ik kom een keer van het werk terug en het was erg koud maar volgens de 50 weermannen en vrouwen die we in Nederland hebben had het niet gevroren, dwz niet volgens hun witte kastje wat op 150 cm van de grond staat. Maar toen kende die mannen en vrouwen de term vorst aan de grond en in de bocht nog niet, dus ik kom aangereden vanuit Oirschot richting Oerle en de laatste bocht is de overgang van veld naar bos en de weg was spiegelglad. En ik reed te hard voor die situatie want normaal kende ik als een soort rally rijder de snelheid van elke bocht, maar niet bij gladheid. Ik verloor de macht over het stuur en reed recht door de mast en het struikgewas in, ik dacht echt ik ga dood, gekker nog ik dacht dit is dood want ik zag niet meer als flitsende takken, tot mijn verbazing kon ik gewoon uitstappen en de eend was nog weinig beschadigd. Ik stap dus uit en zie een kleine tankwagen van de schipper uit Oerle komen en die begon ook te slippen dus ik maakte me weg, maar gelukkig kwam die net tot stilstand voor de greppel, die heeft mij eruit gesleept en kon ik met kloppend hart weer verder. Eigenlijk heb ik altijd onterecht geklaagd over de eend want hij heeft me nooit in de steek gelaten, ik ben een keer onder weg naar Oisterwijk zonder benzine komen staan, maar dat was mijn eigen schuld, en als hij een keer niet goed liep dan kon ik zelf met een stratoskoop ( ik geloof dat het zo heette) de ontsteking weer afstellen, of de sproeier uitblazen.

10 Datsun sherry Onze eerste nieuwe auto was een Datsun sherry, die had ik kunnen kopen van de km vergoeding die ik bij de Wilma kreeg. Voorheen reed ik altijd naar een collega in Oisterwijk om vervolgens samen aar uitrecht te rijden, en mijn eend stond dan elk de dag bij hun in de magrietstraat voor de deur. Maar mevr. Robben vond dat die nieuwe Datsun niet voor aan de straat mocht staan dus hij moest in de garage, het was de eerste rit naar Oisterwijk dat hij dus in de garage moest, de Audi eruit en ik zet de Datsun voor de garage deur niet op de handrem, en jawel hoor hij loopt tegen het stalen frame van de deur, deukkie dus in de eerste week. Ook deze auto was redelijk zuinig en voor Europese begrippen zat er van alles op en aan, zoals standaard stuurbekrachtiging, en dat was toen nog niet erg normaal, maar ook allerlei metertjes op en rond het dashboard. Met deze auto zijn we voor het eerst op vakantie geweest naar Oostenrijk via Duitsland en naar Joegoslavië en Italië. In Joegoslavië hebben we er ook een avontuurtje meegemaakt, we reden met de broer en a.s. schoonzus van mijn vrouw Jeanne in een auto strak tegen elkaar aan naar onze bestemmingen. En in Joegoslavië zijn we op avontuur gegaan zonder kompas goede kaart en uiteraard zonder navigatie, we reden naar plattak een wintersportgebied in Kroatië blijkbaar redelijk bekend, maar het was hartje zomer dus niks sneeuw. We rijden naar boven de richting gevolgd maar we kwamen uit op een vlakte zonder noemenswaardige wegen enkele paden door de bossen en ook geen ANWB bordjes waar we heen zouden moeten, en geen mensen om het te vragen. Dus we hebben maar een houten bordje gevolgd waar iets van plattak op leek te staan het was er met krijt opgeschreven, we rijden die bospad in en plots zien we een stel bos arbeiders die met paarden bomen uit het bos aan het slepen waren, dat was heel leuk want het leek voor ons iets uit de vorige eeuw. Wij vroegen in beschaafd verstaanbaar Nederlands de weg naar plattak, maar die buitenlanders verstonden het weer eens niet, maar met handen en voeten is ons uitgelegd waar we heen moesten, en we kwamen wonderwel ( anders had ik dit niet kunnen schrijven) weer in de bewoonde en verharde wereld. De Datsun was de eerste auto waar ik nu eens echt heel tevreden over was.

11 Peugeot 205 Hierna hebben we een Peugeot 205 gekocht, ook zo`n lekker wegliggertje wat op een skelter leek, dus scheuren ging in verhouding erg goed. De 205 reed erg zuinig had men verteld maar dan moet je wel op kruissnelheid rijden, en dat is erg moeilijk voor mij. Maar we zijn er mee naar de wintersport gereden en ik dacht nu ga ik het ook proberen ook, hij zou 1;15,5 lopen werd gezegd dus vanaf huis heb ik goed bijgehouden wanneer we tankten en hoe hard ik reed dus niet boven de 120 km/u. En inderdaad we moesten pas voorbij München tanken en hij haalde de 1;15 ruimschoots dus ik was blij dat ik niet zo nauw hoefde kijken omdat hij toch al redelijk zuinig was. Wij waren erg blij met dit autootje

12 Renault 18 Toen kochten we bij Renault Eindhoven onze eerste grote bak een Renault 1800, dat was nog eens een auto die reed ruim 200 en verbruikte maar 1;14 er zaten allerlei tierelantijntjes aan en hij was erg ruim. Het eerste probleem wat we er mee hadden was de koplamp die was vanaf het begin lek, dus ik terug, nee zeiden ze bij de prul garage die was heel en bij het wegrijden heb je daar een steentje tegen gehad dus eigen risico. Het 2e probleem was dat hij slecht startte, telkens als ik bij die prulgarage kwam deden ze er iets aan maar nooit afdoende, en het is niet zo dat ik verstand van auto`s heb behalve dan van mijn eendje. We gingen weer eens op vakantie en weer met Tinus en Wilma, zij met de schadelijke Volvo en wij met de zuinige Renault, we scheurden op topsnelheid naar het meer van Geneve ofwel lac leman. Eigenlijk reden we redelijk hard en we moesten dan ook snel tanken die van Tinus was bijna leeg en die van ons nog niet maar we tankten toch ook maar, en omdat ik er geen verstand van had en onze tank groter was dacht ik, logisch want die van ons is veel zuiniger. Achteraf bleek dat we net zoveel benzine getankt hadden al hun, dus ik was boos, we hebben de kilometers bijgehouden en wat bleek de teller week ruim 20 % af. ja zo kan ik ook een zuinige auto verkopen. Vanaf dat moment was die auto voor mij oud vuil, want van bedriegen houd ik niet zo van. Toch hebben we wel wat lol gehad want omdat ik hem niet meer als een nieuwe auto beschouwde deden we er ook rare dingen mee, zo stapten de kinderen regelmatig door het raam naar binnen net als de generaal bij de tv serie the dukes of hazards, en hij is ook wel eens van de oprit af gerold tot net niet tegen de lantaarnpaal die er stond.

13 Opnieuw een Peugeot 205 Dat was er een met een bijzonder verhaal we hadden onze box vol van die Renault en we wilde weer een echte auto kopen en de Peugeot 205 was ons heel goed bevallen dus wij weer een Peugeot besteld bij van hoof want dat leek ons wel een goede garage, hoewel ze meer in Simca deden, maar door hun goede naam wilde we daar wel kopen en er zat toen 8 weken levertijd op. Intussen hadden we bij ttvv een superloterij gestart voor een nieuw gebouw want dat pingpongen in een gymzaal waren we moe, de loten kosten 150 gulden per stuk en er waren 12 trekkingen telkens met een tv of zo als hoofdprijs en de slottrekking was voor een auto een cruise en een kleuren tv. Ik gaf veel training bij ttvv en kreeg daar 600 gulden per jaar voor, ik zei geef mij er maar 4 loten voor. Toen had ik thuis de poppen aan het dansen dat ik zomaar 600 gulden aan de club gaf want daar kwam het op neer, je voelt al wel wat er gebeurde wie won de auto? Juist ja ik. Ik kon omdat de auto bij van hoof te laat binnen was die auto afbestellen maar we hebben toch wel de administratie kosten betaald. Toen kregen we een Peugeot van Verdonk, en klagen als ik kan zei ik dat ik geen goede ervaringen had met Renault, hun zeiden maar nu zit je bij de beste garage van Nederland, vooral ben zei dat. We hebben de auto gehad moesten nog van alles bijbetalen maar de beurten waren duur en de service was niet geweldig of eigenlijk niet beter als bij Renault. In de eerste tijd mocht Jeanne er van mij niet in rijden omdat ze zo gemopperd had.

14 Hierna een Peugeot 405 Een mooie fijne auto niet te groot niet te klein die hebben we maar een jaar gehad en verder geen bijzondere dingen mee beleeft, onze kinderen waren al geen kinderen meer om echt gekke dingen te doen ik werkte toen bij Waals wat later Berkbouw werd en ik reed ook niet overdreven veel km. Het was wel een grote auto maar erg fijn vond ik die niet omdat hij niet als een 205 op de weg lag en me niet het gevoel gaf dat ik contact met de weg had.

15 Mercedes 207 Begonnen met ons eigen bedrijf kochten we deze witte Mercedes verhoogd en verlengd, we hadden hem bij rijkers in Valkenswaard gekocht en moest dienst doen als privé en bedrijfswagen. Eigenlijk is deze auto niet erg bijzonder en we hebben er ook geen speciale dingen mee gedaan, behalve dan op vakantie naar Spanje. De kinderen waren op een leeftijd gekomen dat ze iets meer wilde dan een saaie camping in midden Frankrijk, die waren niet saai maar op die leeftijd rond de 13 jaar is dat saai. Dus onze supertent moest in de bus en de 2 galpers ook, maar zoals je ziet er zat alleen maar glas in de achterdeuren en in de laadruimte was geen stoel of zo. Via mijn zwager hebben we toen 2 autostoelen gekregen en die konden we achter in de cabine zetten vast op de bodem. Dat mag niet en veel mensen zeggen dan, het is onverantwoord, maar de stoelen stonden vast en konden geen kant op. Verder hebben we uit de achterwand van de cabine een plank uitgezaagd te grote van een tafel, met een scharnier eraan zodat hij gewoon weer dicht kon. Dus de mannen konden gewoon kaarten een spelletje doen enz. ze vonden het erg spannend en geweldig leuk, ze praten er nu nog over. Nadat we eerst een wel erg saai camping hadden gehad gingen we snel richting het zuiden op zoek naar een plek waar iets te doen was. Ik had altijd gezegd nooit naar Spanje en nooit naar een grote camping en nooit naar een plek waar ze alleen maar Nederlands praten, maar Jos Stoter had gezegd dat het in Estertite schoon en heel erg leuk was, dus ik twijfelde, want de cote dázur ', waar ik eigenlijk heen wilde was weer erg duur zei men. Tot Valance hebben we getwijfeld, en daar moest beslist worden omdat de wegen daar spitsen, dus toch naar Spanje Naar de op een na grootste camping van Spanje, ze spraken massaal Nederlands en sterker nog er lag een hele kolonie uit Eindhoven. We hebben een fantastisch vakantie gehad.

16 Pontiac 1900 Dit was de auto die het moest doen we waren net voor onszelf begonnen als aannemer en de accountant had ons aanbevolen om zo`n dure auto te kopen omdat het belasting technisch veel beter uitkwam. En omdat we het geld samen met de ingeruilde Peugeot hadden hebben we het gedaan. Een fantastische auto waar we met veel mensen in konden en hij had nog een redelijk grote koffer Hij trok goed voor zo`n zware auto en reed erg hard wat ik altijd fijn vind, het benzine verbruik was ook navenant, maar die koste toen nog niet zoveel Met deze auto hebben we te veel meegemaakt leuk en minder leuk, ik vind het nog altijd de fijnste auto die ik ooit gehad heb. Je zat er erg comfortabel in met een panoramaruit aan de voorzijde fijne stoelen en airco die ik zelden of nooit aanhad. Het fijne was dat we alles mee konden nemen als we op vakantie gingen onze supertent met alle benodigdheden konden we ruim kwijt dus hoefde we geen aanhanger meer te hebben. Op de camping bleek dat de accu snel leeg was als we onze koelkast op de sigaretten aansteker aansloten en in Spanje heb je wel een koelkastje nodig. Deze auto lag laag op de weg en op een keer toen ik naar iemand in gestel een kerstpakket ging afgeven reed ik over een verkeersdrempel die aan de hoge kant was, normaal rij ik dan hard maar nu reed ik een keer langzaan, omdat hij redelijk hoog was. Ik rij over die drempel en blijf met de sleepkabel haak achter losliggende stenen haken, de auto was totaal kapot dwz de dubbel as was gebroken, er stond een man aan de kant en die zei je moet het opgeven aan de gemeente want jij bent nr 5 al. Ik heb zijn naam genoteerd heb het aangegeven bij de gemeente en die hebben wonderwel keurig de schade betaald. Toen moesten we op wintersport samen met de van montfoortjes en moest ik tijdelijk een ander auto hebben, die kreeg ik mee van de garage en dat was een snellere en krachtiger auto, we waren nog maar amper in Duitsland en ik moest al tanken. Maar er bleek ook een eco stand op te zitten en die zorgde ervoor dat het brandstof verbruik veel lager werd Tijdens de volgende winterstop vakantie reden we in de buurt van München en er stond een giga file (stau) en we kwamen telkens dezelfde auto's tegen die weer langs ons reden, dan weer voor ons en dan weer achter ons in een van die auto's zaten leuke meiden, en er werden briefje uitgewisseld dat kon gemakkelijk met in die file en de schuifdeur ging gemakkelijk open.

17 Toen weer een heel andere auto door allerlei moeilijkheden konden we geen grote auto meer rijden dus toen een Opel astra station die was groot genoeg voor ons en er kon gereedschap in om te gaan werken

18

19

20

om te analyseren en je mening te geven.

om te analyseren en je mening te geven. 1: Cases om te analyseren en je mening te geven. 1. Geen zin in het leven. Dick de Groot vierde gisteren zijn 76 e verjaardag. Het was geen blijde dag. Hij miste zijn vrouw die een half jaar geleden was

Nadere informatie

beeradvocaten Het was 24 uur lang een hel Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen

beeradvocaten Het was 24 uur lang een hel Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen beeradvocaten Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen Paul van Rotterdam (30) en Nicole de Leeuw (28) hadden een heerlijke vakantie in Maleisië achter de rug. Zij

Nadere informatie

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr.

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. 2 BESTUUR Voorzitter: Frans van Saane, Berkenring 84, 4881

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Koen Kamphuys Auteursrecht Copyright.

Koen Kamphuys Auteursrecht Copyright. Koen Kamphuys PDF-versie. Bestandsnaam: deeddaar.pdf, van bronbestand deeddaar.doc, versie 2.2, (17/2/1997) Gedownload van: http://www.bart.nl/~kamphuys/deeddaar.zip. E-mail: kamphuys@bart.nl 1996, 1997,

Nadere informatie

Nummer 116 / Jaargang 33 FEBRUARI 2012 IN DIT NUMMER: Spider vakantie van familie Smit. Een sleephulp met nasleep. distributieriem zelf vervangen

Nummer 116 / Jaargang 33 FEBRUARI 2012 IN DIT NUMMER: Spider vakantie van familie Smit. Een sleephulp met nasleep. distributieriem zelf vervangen Nummer 116 / Jaargang 33 FEBRUARI 2012 IN DIT NUMMER: Spider vakantie van familie Smit Een sleephulp met nasleep distributieriem zelf vervangen COLOFON INHOUD VAN DE VOORZITTER Due Posti is het clubblad

Nadere informatie

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller.

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller. Voor de regisseur OORLOG ZONDER VRIENDEN is een moeilijk stuk om te spelen. Het stelt hoge eisen aan de spelers, de regisseur, de zaal, de belichting en de attributen en de kleding. Lees dus dit eerst,

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Een half jaar later

Hoofdstuk 1. Een half jaar later Proloog Oké, nog vijf minuten. Als Sam er dan nog steeds niet was zou ze de envelop zelf openmaken. Dat ding maakte haar al nu al, vanaf het moment dat ze thuis was gekomen, bijna twee uur geleden, gek

Nadere informatie

Als oorlog echt is. Dolf Verroen. bron Dolf Verroen, Als oorlog echt is. Leopold, Amsterdam 1991.

Als oorlog echt is. Dolf Verroen. bron Dolf Verroen, Als oorlog echt is. Leopold, Amsterdam 1991. Als oorlog echt is Dolf Verroen bron. Leopold, Amsterdam 1991. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/verr010also01_01/colofon.htm 2004 dbnl / Dolf Verroen 6 Voor mijn moeder omdat ik het geluk

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Zwart op wit. 10 jaar FOVIG-columns. Iris Stekelenburg-van Halem. Voor Nanda

Zwart op wit. 10 jaar FOVIG-columns. Iris Stekelenburg-van Halem. Voor Nanda Zwart op wit 10 jaar FOVIG-columns Stekelenburg-van Halem Voor Nanda Nanda Rief, voormalig hoofd van het FOVIG-bureau, heeft mij gestimuleerd voor elk FOVIG- Nieuws een column aan te leveren. Achteraf

Nadere informatie

De eerste 100 weken na je scheiding

De eerste 100 weken na je scheiding Yolande de Best De eerste 100 weken na je scheiding Openhartig, aangrijpend & herkenbaar: 21 vrouwen vertellen Inhoud Voorwoord 7 1 Nienke: Ik heb altijd gedacht dat hij wel gek op me was 11 2 Liesbeth:

Nadere informatie

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. in een Beschermde Werkplaats. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. in een Beschermde Werkplaats. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw Werken in een Beschermde Werkplaats ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw is een beweging van, voor en door mensen met een verstandelijke beperking. We willen

Nadere informatie

Langzaam, zo snel als zij konden

Langzaam, zo snel als zij konden Langzaam, zo snel als zij konden Toon Tellegen bron. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam 1990 (3de druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/tell003lang01_01/colofon.htm 2004 dbnl / Toon

Nadere informatie

Reisverhalen Amerika @ www.ontdek-amerika.nl Last Update : Januari 27, 2007

Reisverhalen Amerika @ www.ontdek-amerika.nl Last Update : Januari 27, 2007 Inleiding We hadden een luxe probleem. Eigenlijk, diep in ons hart, wilden we gewoon weer terug naar ons favoriete stukje Amerika: de Grand Circle. Maar we wilden ook wel eens iets anders proberen, er

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt. oktober 2014

Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt. oktober 2014 Ik kom van ver Verhalen uit de internationale Transvaalbuurt oktober 2014 Inhoudsopgave Het project Ik Kom Van Ver blz. 5 De Transvaalbuurt in cijfers blz. 7 Buitenlanders blz. 9 Elizabeth Wales blz. 11

Nadere informatie

MarketingMeester.com Coaching Programma Casper Camps LEES DIT EERST

MarketingMeester.com Coaching Programma Casper Camps LEES DIT EERST LEES DIT EERST De Mysterieuze Succesversneller Die Mijn Leven Veranderde Van Doelloze Mislukkeling Met Schulden Naar Een Van Het Leven Genietende Betekenisvolle Winnaar Wonend In De Caribbean Beste deelnemer

Nadere informatie

Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven

Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven 20-11-2014 Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven Vier jaar geleden aarzelde hij even of hij wel moest doorgaan in zijn vak. Na een korte periode van somberheid

Nadere informatie

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis 3 Perhaps when we find ourselves wanting everything, it is because we are dangerously near to wanting nothing. Sylvia Plath 4 hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9

Inhoud. Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9 Meulenberg vertelt Inhoud Voorwoord 4 Geschiedenis 6 10 Straffe madammen 9 Jonge jaren in het vaderland 12 Liefde & huwelijk 16 Migratie 18 Barakken 22 Taal 28 Dagelijkse leven 32 Heimwee & terugkeer

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

WOORDKOMPAS Z pagina 1

WOORDKOMPAS Z pagina 1 WOORDKOMPAS Z pagina 1 de z(et) van Zacharias en van Zaandam het zaad/ de -en Ik wil lavendel in mijn tuin. Breng je uit Frankrijk een

Nadere informatie

Toen we thuiskwamen, was tante Marjan er. Ik ging naar bed. We dachten allemaal dat ik migraine had.

Toen we thuiskwamen, was tante Marjan er. Ik ging naar bed. We dachten allemaal dat ik migraine had. 16 Februari Het is begonnen op de verjaardag van Pluis. Ze werd zeven. Ik voelde me die dag niet lekker en bleef thuis in bed. Eigenlijk voelde ik me de hele week al ruk. Het was een donderdag, dus Pluis

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie