Tips verkoop huis Checklist

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips verkoop huis Checklist"

Transcriptie

1 Tips verkoop huis t s i l k c e h C

2 Hoe verkoop ik mijn huis zo snel en goed mogelijk? U gaat uw huis verkopen en heeft de beste makelaar in handen genomen waarin u alle vertrouwen heeft. Het gaat immers om een grote stap in uw leven en één van uw meest kostbare bezittingen. De makelaar heeft veel mogelijkheden en zal alles eraan doen om uw woning zo goed mogelijk te verkopen in overleg met u. Maar daarnaast zijn er ook stappen die u als verkoper kunt doen om uw woning goed te verkopen. Wij willen u dan ook graag hierbij helpen! Wij zien dat huizen die goed verzorgd en ingericht zijn ook goed ver kopen. De klant moet als hij een huis binnenkomt direct een klik hebben, het gevoel van thuiskomen ervaren. Want een huis is als een mens: de eerste indruk is allesbepalend!! Misschien heeft u zelf ook al huizen bezichtigd. Probeer u te verplaatsen in wat u zelf prettig vindt als u een huis gaat bekijken; waar let u op en wat speelt een rol in de ervaring van een huis? Visueel is nummer 1 maar ook geur, sfeer en temperatuur spelen hierin een belangrijke rol. Reflecteer dit op uw eigen woning en probeer zelf, of samen met uw makelaar, eens objectief uw woning te bekijken. Maak een lijst met wat er opvalt en kijk hoe u dit kunt aanpakken. Zeker indien u al een nieuwe woning heeft is het moeilijk om nog te investeren in werk, tijd en geld om de oude woning op te frissen. Toch is het van belang bij de verkoop van uw woning. Wij lopen graag met u een rondje en geven u tips en advie- ingericht zijn, verkopen sneller. Huizen die goed verzorgd en zen om uw woning verkoopklaar te maken. Soms zijn dat hele kleine dingen die uzelf als bewoner gewoon niet meer ziet maar waar een objectief oog dan heel anders naar kan kijken. Eén ding vooraf is belangrijk om je te realiseren: 95% van de huizen wordt via internet bekeken. Potentiële kopers oriënteren zich in eerste instantie aan de hand van foto s, waarbij je maar één keer een eerste indruk kan maken! Is die eerste klik geen goede eerste indruk dan wordt er snel al doorgeklikt naar de volgende woning.

3 Uw huis als product U gaat uw huis verkopen, niet het meubilair of de decoratie maar het kale huis. Daarbij is het goed te realiseren dat 80% van de mensen niet door het interieur heen kan kijken. U zult dus moeten proberen het huis een beetje aan te passen zodat het zo neutraal mogelijk uitziet en dat men niet afgeleid wordt door opvallende zaken. Zorg dat uw huis zo neutraal mogelijk is ingericht. Elk huis heeft zijn sterke punten en minder sterke punten. De sterke punten willen we natuurlijk benadrukken. Dit kunnen verschillende zaken zijn zoals; de luxe badkamer, de keuken, de grote slaapkamers, het prachtige uitzicht, de locatie etc. Dit wilt u op de foto s tot zicht brengen en tijdens een bezichtiging onder de aandacht. De makelaar zal ook kijken naar de doelgroep voor het huis. Dit om het huis bij de juiste doelgroep onder de aandacht te kunnen brengen. Hierbij kunt u denken aan; starters woning, grote gezinnen, ouderen etc. Daarnaast spelen andere factoren een rol zoals de omgeving en de buurt; zijn er winkels, openbaar vervoer, scholen of sport accommodaties etc.

4 Foto s maken Internet is dus een heel belangrijk medium om die eerste indruk te maken met uw huis. De foto s moeten dus perfect zijn, zodat er niet verder geklikt gaat worden en dat er mogelijk gebeld wordt voor het maken van een afspraak tot een bezichtiging. Ga zelf maar eens na; welke woningen trokken uw interesse? Juist, die waarop de woning goed tot zijn recht kwam. Om goede foto s te krijgen kun je zelf ook een aantal zaken doen die van groot belang zijn: 1. De makelaar komt uw woning in portefeuille nemen en gaat foto s maken. Zet een boeket bloemen op tafel, zorg dat het aanrecht in de keuken leeg is, tafels leeg zijn (c.q. geen papieren), geen schoenen of kleren die rondslingeren en probeer de badkamer even vrij te maken van alle tubetjes en flesjes shampoo. Hang de handdoeken netjes op en doe de deksel van het toilet omlaag. voor na 2. Ruim op! Zorg dat een huis netjes is. Jassen aan de kapstok, aanrecht opgeruimd, tafels netjes. Was in de wasruimte weg, bergen papier op tafel weg. Zorg dat er niet te veel prullaria staat. Een huis staat vol met persoonlijke spullen. Logisch, echter dit kan de klant afleiden. Probeer wel wat leuke accessoires neer te zetten maar niet te veel. Liever 1 mooi object dan tig verschillende door elkaar. Doe een aantal spulletjes tijdelijk in een grote doos zodat ze even uit het oog zijn. Ook hier wil de makelaar u graag bij helpen indien u dit moeilijk vindt. 3. Licht en ruimte. Schuif gordijnen open zodat er maximale lichtinval is en maak ruimte. Schuif eens met de meubels, zet eens wat weg. Haal eens een vloerkleedje weg en kijk of er meer ruimte door ontstaat. 4. De tuin. Zorg dat de tuin er onderhouden uitziet. In de winter is dat natuurlijk iets moeilijker. Maar in de zomer is het wel belangrijk dat de tuin geen bos wordt. Het gras maaien doet al wonderen.

5 5. Vaak rijden mensen even door de straat alvorens een afspraak te maken tot een bezichtiging. Het vooraanzicht van het huis is dus van belang om iemand aan te zetten tot het maken van een afspraak. Zorg dus dat deze goed is en dat de voortuin, oprit en voorgevel netjes zijn. Houtwerk en voordeur goed in de verf. Huis goed in het zicht is dus goed snoeien. Zet vuilnisbakken/containers uit het zicht. voor na 6. Staat een huis leeg, is het vaak veel moeilijker de ruimtes in te schatten. Men denkt vaak dat een lege ruimte ruimtelijker lijkt maar het tegendeel is waar. Een volle ruimte oogt minder ruim maar een goed ingerichte ruimte geeft het beste beeld. Het kan daarom goed zijn om een woning niet leeg te laten staan. Uw makelaar kan u hierin adviseren. Uw makelaar wil u bij al deze punten graag helpen of een rondje met u lopen en samen met u kijken naar de mogelijkheden. Tevens zal de makelaar de foto s aanpassen aan het jaargetij. Foto s waar sneeuw op te zien is, is prachtig maar niet in augustus en omgedraaid ook natuurlijk. Het is dus belangrijk de foto s actueel te houden.

6 Herstel en verbeterpunten U krijgt straks vreemde mensen over de vloer, deze mensen zullen zeer kritisch zijn en op alle details letten! Dingen die uzelf niet eens meer ziet, zullen hun opmerken. Deze gaan we dus aanpakken. 1. Herstel; piepende deuren, een plintje dat u al jaren had willen plaatsen, dat peertje waar nog een kapje op moet. Zorg dat u al deze kleine dingen even aanpakt. De kijker zal deze zaken ervaren van; hier moet het nodige nog aan gebeuren. Terwijl dat eigenlijk maar kleine zaken zijn. Echter voor de kijker geeft dit wel twijfels van; wat moet er dan nog meer aan gebeuren? Zorg ervoor dat deuren en kozijnen goed in de verf zitten! Dat kleine gebreken hersteld worden. De makelaar maakt graag een rondje met u door het huis om een en ander vooraf te bekijken en tips te geven om zaken op een makkelijke manier en met zo min mogelijk kosten op te lossen. 2. Depersonaliseer; neutraliseren. Je huis is je thuis doordat je er je eigen smaak en leven in legt. Echter voor de kijker moet het zijn huis gaan worden. Hij moet dus door alles heen kunnen kijken. Daarbij kunt u hem helpen. Neem een aantal grote dozen en probeer het huis zo neutraal mogelijk te maken. Stop, tijdelijk natuurlijk, alle persoonlijke zaken zoals fotolijstjes, souvenirs en andere verzamelingen in de doos. voor na 3. U kunt nog verder gaan hierin en ook kijken naar kleuren en behang. Met kleur kun je een heel ander beeld geven. Ruimte creëren en aandacht geven daar waar nodig.. zoals op de sterke punten van het huis. Neutrale, lichte kleuren spreken iedereen aan.

7 De bezichtiging; opruimen en schoonmaken De makelaar komt met de eerste kandidaten kijken. Zoals eerder gezegd; die eerste indruk is alles bepalend. Daarbij dient een huis schoon, fris en opgeruimd te zijn. Klanten zijn kritisch. Indien een huis er netjes uit ziet en opgeruimd is geeft dat al snel een gevoel dat het huis dan ook goed onderhouden zal zijn en men niet snel op gebreken zal stuitten. 1. Een huis dient goed verzorgd te zijn. Dus zorg dat alles schoon is en fris ruikt voor een bezichtiging, zet ramen lekker open van te voren zodat er een frisse lucht hangt. Geen kookgeurtjes of geuren van de kattenbak of andere dierengeurtjes. Er mag zeker geleefd worden in een huis maar zorg ervoor dat alles zo fris mogelijk ruikt. Een boeketje verse bloemen, een gevulde fruitschaal laten het al fris uitzien. voor na 2. Zorg dat u zelf tijdens een bezichtiging niet aanwezig bent. Het is voor de makelaar van groot belang een oprechte en eerlijk mening van de mogelijke koper te krijgen om uw woning te kunnen verkopen. Stel dat kandidaten bijvoorbeeld zien dat de badkamer en keuken verouderd zijn en dan afhaken op de woning omdat ze denken dat vervangen en/of vernieuwen te duur is. De makelaar kan indien hij hoort dat dit het struikelblok vormt voor de koop van de woning, een berekening maken wat dit zou gaan kosten. Tevens kunnen wij naar de hypotheek kijken van de kandidaten wat haalbaar is om ook nog wat verbouwingskosten te financieren. Alleen indien de makelaar een duidelijk beeld heeft wat de kandidaten van de woning vinden kan hij hierop inspelen. Indien de verkopers/huiseigenaren aanwezig zijn durven mensen vaak niet hun oprechte mening te geven. 3. Laat bepaalde lampen aan daar waar nodig, schuif gordijnen open, zet de verwarming iets aan in de winter. (zie checklist) 4. Zorg dat honden en katten bij bezichtigingen het huis uit zijn. Ga even een blokje om met ze of breng ze even weg. Dieren zijn leuk en gezellig en maken vaak deel uit van het gezin maar wist je dat 30% van de mensen bang is voor honden en/of katten? Kooien met tamme ratten, slangen en/of spinnen geven niet de sfeer aan een woning die je wilt geven tijdens een bezichtiging.

8 5. Tot slot; laat iemand anders een keer een rondje lopen door uw huis. Het is zelf vaak moeilijk te zien wat er anders kan omdat het zo gegroeid is. Hangt ergens nog een peertje zonder lampenkap? Dat ziet u vaak zelf helemaal niet meer totdat iemand anders u erop attendeert. Uw makelaar helpt u graag hierbij! Tevens kunt u een huis volledig laten stylen door een verkoopstyliste (zie daarvoor www. landelijknetwerkverkoopstylisten.nl) echter met een paar trucks en tips zoals gekleurde kussentjes, vaasjes, handdoekenset en een beddensprei etc. komen we al een heel eind op weg. Het voelt misschien zonde om voor je oude huis wat leuke nieuwe frisse accessoires te kopen maar denk alvast aan je nieuwe woning waarin deze nieuwe accessoires minstens zo leuk zullen staan. Het is geen weggegooid geld op die manier. voor na Het Landelijk Netwerk Verkoopstylisten geeft wel aan hoe belangrijk het is dat een huis goed verzorgd is zij spreken zelfs in cijfers. Het Landelijk Netwerk Verkoopstylisten stelt dat; - 80% van de woningen sneller verkocht wordt, - woningen tegen een hogere verkoopprijs worden verkocht, - en dat de opbrengst van woningen gemiddeld 8% hoger ligt. Mensen zijn visueel ingesteld en oordelen op basis van wat ze zien. Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Dit geeft natuurlijk wel aan hoe belangrijk het is een woning direct van begin af aan goed op de markt te zetten!! Samen zorgen wij ervoor dat uw huis zo goed mogelijk klaar gemaakt wordt voor de verkoop! Damen uw actieve makelaar!!!

9 Checklijst De volgende lijst is een uitvoerige opsomming, zo ver hoeft u natuurlijk niet te gaan maar het is misschien wel goed om te kijken op welke punten u wel kunt voldoen. Nog even alles op een rijtje als er kijkers komen: - Haal honden- en kattenmanden weg - Haal de kattenbak weg - Haal bad- en/of wc matten weg - Zorg dat de dieren buiten/weg zijn - Lucht het huis en zet de thermostaat op 20o C - Doe de verlichting aan, ook naast het bed - Doe alle gordijnen open - Zet verse bloemen neer - Zorg dat er in de keuken vers fruit staat - Hang nieuwe schone handdoeken op - Vermijd zware etensgeuren - Zet de radio uit - Plan het bezoek als de galerij net is schoongemaakt en/of een dag dat er geen grofvuil wordt opgehaald - Steek als het buiten fris is de openhaard aan - Zorg dat het huis schoon is - Ruim speelgoed op in boxen en probeer het even uit het zicht te zetten - Zorg dat het hang- en sluitwerk soepel werkt Buiten: - Zet bloeiende planten bij de voordeur - Verwijder al het onkruid en maak het pad naar de voordeur schoon - Zorg dat de stoep voor het huis ook schoon is - Verwijder alle algen aanslag - Zeem de ramen! - Verwijder alle spinrag - Zorg dat alles goed in de lak staat - Zorg dat het gras gemaaid is, zaai gaten opnieuw in - Haal gevallen bladeren uit de tuin - Plaats vuilnisbakken/containers uit het zicht

10 - Als het weer het toe laat, plaats kussens in de tuinstoelen - Zet een bloeiende plant op de tuintafel - Haal de beschermkap van de BBQ - Veeg de stoep - Haal speelgoed uit de tuin breek een eventueel grote trampoline af - Zorg dat de vijver helder is - Zet geen fietsen tegen de gevel - Hang geen was in het zicht te drogen - Zorg dat er bloeiende planten in de borders staan, of vul potten met eenjarigen - Tuinkabouters en windmolens, niet iedereen houdt daarvan, sla ze tijdelijk op - Zorg dat het huisnummer zichtbaar is! - Snoei planten zo dat er een goed zicht op het huis is - Loop het voegwerk na - Laat eventueel de gevel reinigen, dat kan zeker oudere huizen een flinke opfrisser geven - Zorg dat s avonds de lampen branden - Zorg dat de auto, als deze op de oprit staat keurig gewassen is De berging en garage: - Haal de auto uit de garage - Zorg dat de werkbank netjes opgeruimd is - Hang grote objecten op, dat geeft ruimte op de vloer - Maak ook hier schoon en wit eventueel de muren - Zorg dat het hang- en sluitwerk soepel werkt - Zorg dat het licht het doet Binnen De hal: - Zorg dat de doorgang vrij is - Haal alle losse spullen van de trap - Zet de deuren naar de kamers/keuken open - Doe het licht aan - Zorg dat er aan de kapstok maar enkele jassen hangen - In een kleine hal, hang een spiegel op De woonkamer: - Verwijder alle losse objecten, eigenlijk alles kleiner dan een voetbal weghalen - Zorg dat de boekenkast niet te vol staat en zet boeken van groot naar klein

11 - Is de hoeveelheid meubilair afgestemd op de doelgroep en grote van de kamer - Verwijder stapels kranten en tijdschriften - Leg maximaal 3 kussentjes in de bank - Zet de meubels in de was - Ruim speelgoed op - Doe de gordijnen open - Zijn de gordijnen erg donker of voorzien van een drukke print, vervang ze dan voor effe neutraal gekleurde gordijnen ( IKEA) - Was de vitrages - Doe de zonneschermen omhoog - Zet niet te veel in de vensterbanken, zeker geen grote planten - Hebben de muren lichte neutrale kleuren - Is de vloerbedekking schoon De keuken: - Zorg dat het aanrechtblad niet te vol staat, het enige apparaat wat er op mag staan is het koffiezet apparaat - Haal de flessen en potjes van het aanrecht, dit geeft het beeld dat er te weinig kastruimte is - Zorg dat het aanrecht en alle apparatuur schoon is. Er wordt zeker naar gekeken - Haal alle persoonlijke dingen weg, geen tekeningen op het prikboard of mageneetplaatjes op de koelkast - Zorg dat de kastdeurtjes en lades soepel werken. - Ruim de kastjes op - Zorg dat er een lege vuilniszak in de pedaal emmer zit. - Haal de kattebak en honden/poezenmand weg - Hang een schone set keukendoeken op - Doe de vaatdoek en afwasborstel in een kastje

12 - Een schaal vers fruit, ziet er niet alleen mooi uit, het kan ook heerlijk ruiken - Als er een vensterbank is, plaats dan wat kruidenplantjes. Zet niet te veel in de vensterbanken, zeker geen grote planten - Hebben de muren lichte neutrale kleuren De slaapkamers: - Doe de gordijnen open - Maak het bed op! - Gebruik neutraal bedlinnen - Maak gebruik van sierkussentjes - Hou een neutraal kleurenschema aan - Haal alle persoonlijke spullen weg - Ruim de inbouwkasten op - Zet lampjes op de nachtkastjes - Geef een hotel uitstraling aan de Master bedroom - Maak de muren in de kinderkamer neutraal, gebruik eventueel wat gekleurde accessoires om accent te brengen. - Ruim speelgoed op - Lucht alle kamers goed, maar zorg dat deze niet te koud zijn als de kijkers er zijn De badkamer en het toilet: - Zorg dat deze ruimtes schoon zijn - Zorg dat deze ruimtes fris ruiken - Zorg dat de badkamer droog is als er kijkers komen - Zijn de voegen nog fris - Hang een nieuw douche gordijn op (wit textiel) - Maak de afvoerputjes schoon

13 - Doe de vuile was in een wasmand, één wasmand per badkamer - Haal alle spulletjes van de wastafel, de badrand en de eventuele rand boven het toilet - Laat geen schoonmaakmiddelen staan - Hang geen schoonmaakdoekje onder de wastafel - Zorg dat er nieuwe frisse handdoeken hangen - Is het tegelwerk erg gedateerd, coat het dan wit of crème - Doe de wc-bril naar beneden - Zet een leuk setje met wellness producten neer - Een schaal met badzout. Ruikt niet alleen lekker, het geeft ook een luxe uitstraling Zolder Heeft u een echte rommel zolder? Nu is het moment om eens te bekijken wat er echt weg kan, dan hoeft u straks minder te verhuizen! Ruim de rest netjes op eventueel achter schotten of achter een rolgordijntje dan ziet het in elk geval netjes uit en lijkt de zolder een ruimte die ook nog benut kan worden.

14

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Thuisstudie Opgeruimd wonen! Les 4: De spullenstroom. Inhoudsopgave: Binnenkant. 4.1 Inleiding. 4.2 Stop de spullenstroom. 4.3 Spullen welkom heten

Thuisstudie Opgeruimd wonen! Les 4: De spullenstroom. Inhoudsopgave: Binnenkant. 4.1 Inleiding. 4.2 Stop de spullenstroom. 4.3 Spullen welkom heten Thuisstudie Opgeruimd wonen! Les 4: De spullenstroom Inhoudsopgave: 4.1 Inleiding 4.2 Stop de spullenstroom 4.3 Spullen welkom heten 4.3.1 Kopen 4.3.2. Maken 4.3.3 Krijgen 4.3.4 Vinden 4.3.5 Verzamelen

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders Leven & Geld Woongenot Droomhuis kopen is voor iedereen anders Kinderen helpen met hun koophuis veilig onder de pannen Krijgt u al energie van de zon? Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur

Nadere informatie

Wij hebben ons huis nú al veiliger en comfortabeler laten maken

Wij hebben ons huis nú al veiliger en comfortabeler laten maken Wij hebben ons huis nú al veiliger en comfortabeler laten maken Informatieve brochure over langer zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis. Met veel handige tips. Vele jaren veilig en comfortabel wonen

Nadere informatie

WELKOM thuis! Een appartement heeft zo z n voordelen. In dit nummer. Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4

WELKOM thuis! Een appartement heeft zo z n voordelen. In dit nummer. Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4 nr. 8 jaargang 4 oktober 2011 WELKOM thuis! Magazine van Woonstichting Vryleve Denkt u met ons mee? Lees meer op pagina 4 Een appartement heeft zo z n voordelen In dit nummer Ventilatie warmtepomp Interview

Nadere informatie

Blauwdruk Cliënt Journey. Cliëntbeleving, Momenten van de Waarheid en de 9+ beleving bij intramurale en extramurale zorg

Blauwdruk Cliënt Journey. Cliëntbeleving, Momenten van de Waarheid en de 9+ beleving bij intramurale en extramurale zorg Blauwdruk Cliënt Journey Cliëntbeleving, Momenten van de Waarheid en de 9+ beleving bij intramurale en extramurale zorg Agenda 1 Inhoudsopgave 2 Aanpak Cliënt Journey: De Cliënt Journeys richten zich op

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

1 Zo presenteer je jezelf

1 Zo presenteer je jezelf 1 Zo presenteer je jezelf Wat voor impact heb je op anderen? Hoe kom je over? Welke uitstraling heb je, en welke uitstraling hebben jouw bedrijf en je bedrijfspand? Het zijn geen vragen die je jezelf dagelijks

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina Voorbeelden: routes naar energieneutraal wonen pagina INTERVIEW: bliksemsnelle renovatie pagina technische details en onderbouwing vanaf pagina huis vol energie

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Verjaren. Besparen. editie duurzaam wonen

Verjaren. Besparen. editie duurzaam wonen Verjaren en Besparen editie duurzaam wonen Milieu Centraal Wat kan ik doen om energie te besparen? Kan ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen? Welke soorten verf zijn minder milieubelastend? Wie rekening

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Samen. wonen01. De Mercatus starterslening. Een chaos in huis? Neem een opruimcoach

Samen. wonen01. De Mercatus starterslening. Een chaos in huis? Neem een opruimcoach één van de vijf koopvoordelen van Mercatus De Mercatus Starterslening Dit is een zeer aantrekkelijke regeling waarbij Mercatus een gedeelte van de lening voor haar rekening neemt. Zie het als een tweede

Nadere informatie

IN 4 STAPPEN NAAR JE NIEUWE KEUKEN PLANNINGGIDS 2015

IN 4 STAPPEN NAAR JE NIEUWE KEUKEN PLANNINGGIDS 2015 IN 4 STAPPEN NAAR JE NIEUWE KEUKEN PLANNINGGIDS 2015 In 4 stappen naar je nieuwe keuken Deze brochure is je gids bij het opmeten, plannen, bestellen en installeren van je IKEA keuken. Binnenin ontdek je

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

Hoe concreter hoe beter

Hoe concreter hoe beter 8 Tekst Ronny Vink Foto s Arthur de Mie Thema: Communiceren met lvb-ers Reportage over een cursus communicatie voor ambulante begeleiders Hoe concreter hoe beter Ambulante begeleiders van zorgorganisatie

Nadere informatie

9.1 Autoreplies... 18 9.2 Klantencontact... 18 9.3 Negatieve e-mails... 18 9.4 E-mails beantwoorden... 19 10 Spam en wetgeving... 20 10.1 Opt-in...

9.1 Autoreplies... 18 9.2 Klantencontact... 18 9.3 Negatieve e-mails... 18 9.4 E-mails beantwoorden... 19 10 Spam en wetgeving... 20 10.1 Opt-in... Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 1.1 Vang zwervende bezoekers op... 3 1.2 Een tweede kans voor twijfelaars... 3 1.3 Goedkoop en direct resultaat... 4 2 Haal het maximale uit je mailinglijst... 5 2.1 Ga

Nadere informatie

NOTA. Dia 2 Inhoud PP

NOTA. Dia 2 Inhoud PP NOTA Titel: Auteur: Achtergrond nota bij de PowerPoint Energietips voor thuis Ellen Baert Versie: 1 Datum wijziging: Opmerking: Dia 1 Minder energie verbruiken, tips voor thuis? Dia 2 Inhoud PP Gas, elektriciteit

Nadere informatie

Vakantiegevoel. Leven & Geld. VEILIG OP VAKANTIE Tips & checklists. WAT KOST EEN VAKANTIE? All inclusive hoeft niet duur te zijn!

Vakantiegevoel. Leven & Geld. VEILIG OP VAKANTIE Tips & checklists. WAT KOST EEN VAKANTIE? All inclusive hoeft niet duur te zijn! Leven & Geld Vakantiegevoel WAT KOST EEN VAKANTIE? All inclusive hoeft niet duur te zijn! LEKKER DE TUIN IN! Thuis genieten van de zomer HANDIG HULPMIDDEL VakantieBudgetPlanner VEILIG OP VAKANTIE Tips

Nadere informatie

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar!

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! 2 Inhoudsopgave Je woning verkopen 3 NVM betekent kwaliteit 4 Wat kan de NVM-makelaar voor jou betekenen? 6 Stap 1: Vraagprijs bepalen 8 Stap 2:

Nadere informatie

Peuters laten spelen is een vak. Handige tips over spelbegeleiding. Sardes, december 2013. Paulien Muller Hans Cohen de Lara

Peuters laten spelen is een vak. Handige tips over spelbegeleiding. Sardes, december 2013. Paulien Muller Hans Cohen de Lara Peuters laten spelen is een vak Handige tips over spelbegeleiding Sardes, december 2013 Paulien Muller Hans Cohen de Lara Peuters laten spelen is een vak Handige tips over spelbegeleiding Sardes, december

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Niet zo, maar zo. Tips voor de omgang. met blinden en slechtzienden. Oversteken. De engelbewaarder. Hoe te leiden

Niet zo, maar zo. Tips voor de omgang. met blinden en slechtzienden. Oversteken. De engelbewaarder. Hoe te leiden Niet zo, maar zo Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden In Nederland zijn er ongeveer 625.000 mensen met verminderd gezichtsvermogen. Hiervan hebben er 158.000 een zeer ernstige visuele beperking

Nadere informatie

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wat gaan we doen?... 3 3. Tijdens de uitvoering... 6 4. Wat betekent het voor uw huur en energiekosten?...

Nadere informatie