Reisverslag naar Kroatië 2011 Met de Sportsman m/v DEKSELS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reisverslag naar Kroatië 2011 Met de Sportsman m/v DEKSELS"

Transcriptie

1 Reisverslag naar Kroatië 2011 Met de Sportsman m/v DEKSELS Voorbereidingen; De week voor we echt vakantie hebben, weten we nog niet waar we heen zullen gaan. ( Zoals ieder jaar! ) We worden lekker gemaakt door kennissen die ons nog even foto s laten zien en enkele mooie plekjes aanwijzen van kustgebieden in midden Kroatië. Het kiezen tussen Zweden (westkust) of Kroatië werd toen wel makkelijker, ook omdat het Zweedse weer niet zo bijzonder goed leek te worden. Regen hebben we genoeg gehad. Zon is wat we graag willen! Omdat we twee jaar geleden ook in Kroatië waren,hoeven we ons niet zoveel meer in te lezen. Wat ons lokt is ; Een lange kustlijn met veel grote en kleine eilanden,veel zonuren weinig regen (en een grillige wind).ook een kust met rotsen,baaitjes,stranden en beeldschone haventjes en stadjes. We maken onze reisdocumentenmap, boeken, auto- en waterkaarten weer klaar. Kopen vignetten voor Oostenrijk en Slovenië. Stoppen de navionix kaart in de plotter en binden alvast het Kroatische vlaggetje van twee jaar gelden aan het geusje. Pakken de auto en boot weer in en klappen de Deksels weer dicht. Op naar een nieuw avontuur! Maandag 1 aug. (Sneek- Oostenrijkse grens (Passau) ) Om uur brengen we de laatste post nog even naar de brievenbus. Laat nu de vakantie maar beginnen! We rijden met 20 graden Sneek uit, bij Zwolle zie ik de 1 e Bora al! (gelukkig is het een automerk). Via Lemmer,Kampen,Arnhem zijn we om uur in Duitsland. We stoppen steeds om de 2 uur en houden dan een plas -, loop-,tank-,eet- of slaappauze. Wel houden we het ritme van de tank van de auto aan. Op de parkeerplaats maken we de nodige foto s van 30 geplette auto s,vrouw met krulspelden in haar en mensen die liggen te slapen aan de kant van de weg of heerlijk picknicken in de stank van urine.

2 Nadat we de hele A3 (770 km) (via Oberhausen, Koln,Frankfurt, Wurzburg,Neurenburg,Regenburg ) hebben afgereisd, komen we na vele wortels,flesjes water en verschillende old goodies muziekjes aan vlakbij de Oostenrijkse grens. Hier gaat al vast het vignet voor het raam. (900 km gereden) Dinsdag 2 aug. (Oostenrijkse grens (Passau)-Marina Agana) Om 0.30 uur gaan we even gestrekt onder ons Deksel liggen,tussen twee vrachtauto s in. Om 6.00 uur steekt Tjerk zijn hoofd boven het ingangluik omdat we zo verder gaan en staat er al weer iemand met de vraag ; Can I make a picture? 2x klikken, Thank you!. In Oostenrijk (via Passau, Graz) trekt de nevel tussen de bergen snel op en zetten we de zonnebril op en af ivm de vele tunnels. Tjerk neemt nog even wat krachtvoer (gebakken eieren met spek ) en ik een cappuccino. We tanken even en iedereen kan weer een tijdje mee. Om uur rijden we Slovenië (via Maribor) binnen, vignet even verwisselen. De wegen zijn hier wat minder goed. En om uur zijn we in Kroatië (via Zagreb, Zadar, Sibernik ),prima wegennet als slagader door Kroatië!.

3 Via de kustweg komen we aan om uur met 36 graden in Marina Agana. We parkeren Deksels even op de Marina en rijden (15 km ) naar Trogier om de inklaringpapieren klaar te laten maken bij de Capetanja (havenkantoor). (Snel even geld wisselen E 100,00 is 735 Kuna) Daar kopen we een vignet,landkaart en onze bemanningspapieren volgens de voorschriften. Heel gewichtige toestand, met stempels en zegels. Alleen staat Deksels nu wel verkeerd te boek,nl als DESKLES en Tjerk als TJEK uit JA SNEEK.

4 Met deze papieren komen we in en uit het water en kunnen we de havens in. Bij de haven aangekomen staan de kraan jongens al te wachten. Snel gaat Deksels met de kraan te water en ruimen we de boot in en de auto en trailer op. Water tanken en hier liggen we dan weer in de Adriatische zee! We vallen al gauw in slaap bij een zwoele nacht, de krekels zijn er ook weer! Al met al hebben we nu 1709 km gereden en er uur (min 6.00 uur slaapstop) overgereden lekker vlot. Woensdag 3 aug (Marina Agana Marina Agana) Vanmorgen wakker geworden van havenbezoekers die de boot staan te bekijken. Gelijk doen we onze zwemkleding aan, zetten de bimini tent er op,ontbijten,ruimen wat op en het deksel gaat weer dicht. Ondanks het mooie weer moeten we op onze hoede zijn,want we kunnen te allen tijden door de heftige Bora of zware onweersbuien overvallen worden. Dus moeten we altijd de weersverwachtingen goed in de gaten houden. De meest voorkomende winden in het Adriatische gebied; Bora; uit NNO-ONO Jugo; uit OZO-ZZO Maestral; uit ZZW-WNW Wij maken elke dag gebruik van internet (www.windfinder.com/buienradar/windguru.cz) of halen een weersbericht uit de haven (Marine Meteorological Centre Split). Even water laden, vuilnis weg, havenpapieren ophalen, betalen en we gaan. De rest van de dag dobberen we in de baai bij Trogier en vermaken ons met zwemmen, snorkelen,lezen, puzzelen,uitrusten en vooral genieten van het mooie weer en prachtige uitzicht met dito schepen. Tegen de avond gaan we terug naar de haven van Marina Agana. Met de auto gaan we naar Trogier. De oude stadskern van Trogier ligt op een klein eilandje even uit de kust en is een juweeltje aan de Dalmatische kust. Met een brug verbindt het eiland met het vaste land.met heel veel leuke kleine koele,schone straatjes en pleintjes van uitgesleten witte natuurstenen. Sinds 1997 staat het terecht op de lijst van de Unesco. Zeker de moeite waard. Op de markt staan de heerlijkste dingen als,lavendelhoning, kruiden, olijven,vijgen,druiven, worsten, hammen en kaasjes uit eigen boerderij. Smullen!

5 Langs de kade met palmbomen liggen weer de prachtigste schepen van tientallen meters lang. Donderdag 4 aug (Marina Agana-Drvenik(Veli Drvenik)) Vanmorgen om 6.00 uur een bekend geluidje,regen, gelukkig maar voor even!. Nadat we ons ochtendritueel weer hebben gehad,kwam er een vreemd geluid uit de toilet tas van Tjerk.De hele scheerschuimfles was leeg en de toilet tas en de rest vol! We gaan even diesel tanken in Trogier en varen nog even daar waar we gister avond langs de kade liepen.

6 Daarna zoeken we verder op een baai om te zwemmen. Anker uit met een meters lange lijn en achter liggen we met 2 meerlijnen aan de wal,zodat we niet zo veel slingeren. Die grote jongens komen volle kracht bij je langs en op deze manier liggen we met de kop op de golven. We varen naar het eiland Veli Drvenik in het plaatsje Drvenik, er is een weg die gebruikt word als auto, fiets en wandelboulevard. Er is een bakker met nog 9 broden op de plank en een postbus. Vanavond komt de veerboot. Het lijkt een heel rustiek dorpje tot dat s avonds de verschillende muziek van alle kanten komt tot een uur of drie. Vrijdag 5 aug ( Drvenik (Veli Drvenik)-Malinska (Solta)) Om half 9 is het al zo warm dat we de tent al uitdrijven. Snel zoeken een baaitje op,en laten ons in het frisse aqua blauwe heldere water zakken. Onze buiten douche doet het prima, we zouden niet zonder kunnen met het zoute water. Omdat het water zo helder is,krijg je bijna hoogte vrees als je op de boot loopt. Je ziet de prachtige vissen zwemmen en het koraal liggen. S morgens is het weer rustig en gaan we vaak varen,s middags trekt de wind meer aan en s avonds laat word het weer rustiger. Inmiddels windkracht 5. Via allerlei onbewoonde eilandjes varen we naar het eiland Solta en liggen in het stadje Malinska. Hier liggen we tegenover een voormalig kasteel, wat nu een hotel is geworden. Er is stroom en water, dus laden we gelijk maar in. De douche is tussen 2 schermen in op de kade,met je zwemkleding aan kun je hier alleen douchen. We verkennen het stadje en gaan daarna lekker op onze boot zitten te genieten van al het gebeuren om ons heen. De hele nacht is het een hoop lawaai van muziek,er is een bruiloft tot wel 4 uur de volgende morgen. Zaterdag 6 aug (Malinska (Solta)-Bobovisce (Brac)); We worden weer vroeg wakker en na het ochtend ritueel doen we het deksel weer dicht. Vandaag varen we langs de noordkust van het eiland Solta,kale en begroeide stukken waar geen mens is. In eens bedenken we dat we nog geld moeten wisselen, en we komen net langs een plaatsje varen.toch maar even aan, we steken de straat over en er staat een bank om te wisselen, zowaar! Het is redelijk rustig en we varen door naar het eiland Brac. Op het eiland is een grote brand geweest van het voorjaar,het is vlak bij de huizen langs gegaan. Wat zal dat een paniek zijn geweest. Het eiland is 40 km lang en 15 km breed.

7 We varen naar Bobovisce en liggen daar in een punt van een baai voor anker en genieten met een wijntje van de sterrenhemel. Zondag 7 aug.(bobovisce(brac)-starigrad(hvar)) Wat zal ik nu weer eens aantrekken!. Elke dag de zelfde vraag van Tjerk. Dan de zwembroek maar! Wat een luxe! Het weer is fantastisch! Elke dag 36 graden! Maar ja,hvar heeft dan ook 200 zonnedagen!. We gaan even boodschappen doen in een supermarktje, ze zijn 2 maanden per jaar open. We hebben geluk de hele bier voorraad opgekocht en wij lopen met 8 biertjes de winkel weer uit! Onderweg zien we een grote korf met broden,vast voor het vangen van vis.

8 We varen via de zuidkust naar het eiland Hvar. Onderweg gaan we nog even bij een baai aan waar een bunker in de berg gemaakt is om onderzee schepen van Tito te verstoppen. Er wonen nu vissers in de grot en het is er lekker koel. In eens kwam er van uit het water een geluid. Heee,friesland boppe! (jongens die van een gulitschip kwamen) Toch leuk die friezen! De overtocht van Brac naar Hvar is niet echt leuk, de wind is behoorlijk sterk in de middag en we varen door het knobbelige water met veel verkeer dus flinke golven naar Hvar. Na een flink zoutbad komen we in de grote baai,daar is het gelukkig weer wat rustiger. Ze moeten toch maar eens zonnebrillen met ruitenwissers uitvinden! Op Brac hebben ze stenen van uitstekende kwaliteit, ze hebben ook een methode bedacht zodat de blokken op elkaar aansluiten zonder cement te hoeven te gebruiken. Deze stenen worden ook gebruikt oa voor het paleis in Split, Stockholm en in Washington voor het witte huis. Starigrad is de volgende haven (met gratis rioolstank) waar we aan gaan leggen. We liggen weer aan een moorring, anker achter en twee lijnen aan de wal

9 Weer zo n kneuterig stadje met en leuke boulevard,pleintjes en winkeltjes, galeries en al die souvenirs zooi. Omdat hier op de rotsen veel lavendel staat, verkopen ze hier ook veel lavendel spullen als bosjes, olie en honing. Trouwens een heerlijk geur als je in de baai ligt. Voor ons hebben we een vinotheek,er staat een scheepsmodel voor de deur en iedereen maakt er een foto van,dus wij ook. S avonds ontdekken we dat het een gezellige hangplek is om een glas wijn te kopen en lekker op de trappen te gaan zitten om het op te drinken en er de dag door te nemen. Zo n winkel moeten we natuurlijk ook even zien, en kopen daar een Coca cola fles van 2 liter met zelf gemaakte wijn en een liter fles met grappa. Het smaakte goed en vielen dan gelukkig snel in slaap,want het feest voor de deur ging tot s morgens vroeg 4 uur door!

10 Maandag 8 aug(starigrad(hvar)-duga baai (Hvar)) Ik moet al in de agenda kijken welke dag het is. Het horloge hebben we al gelijk in de 1 e haven afgedaan. Dit is toch echt vakantie! Na een bezoekje aan de markt zijn we weer een baai in gegaan de wind is toch te sterk om daar te varen naar Hvar. In de baai ligt een onbemand schip die van het anker is geslagen, en op en rots af gaat. Als we onderweg zijn om te helpen, komt net de eigenaar met 2 kinderen (2-4 jr) in een rubberbootje van de wal. Zijn vrouw zwemt er achteraan,niet echt slim,want ze moest echt tijden zwemmen voor ze er was. Plus dat er net een schip van wel 40 meter aankomt varen en de wind behoorlijk sterk is. Gelukkig loopt alles goed af. Omdat de wind (6/7 bft) blijft,varen we niet uit en blijven we in de Dugabaai slapen. Spannend wat de wind gaat doen. Dinsdag 9 aug (Dugabaai (Hvar)-Vinogradisce baai (SV Klement)) Alles is goed gegaan vannacht,we hebben wel rondjes gedraaid. Maar we liggen verder goed. De wind is wat gaan liggen en voor dat het vanmiddag weer aan gaat trekken varen we door. Zodra we de hoek om gaan bij Pelegrin komen we in een heel ander gebied. De Sv Klement eilanden zien we al liggen,kleine deels groene eilandjes met lage rotsen. In Hvar haven is het erg druk met veel grote schepen,hier kunnen we haast niet aanmeren. Dan maar eens kijken bij de SV Klement eilanden,daar zijn erg leuke baaien,maar het is hier wel en stuk drukker. Aan het einde van de middag varen we naar de ACI Marina Palmizana, om een beschutte plek te zoeken voor de harde wind die weer gaat komen. Dan zouden we met de taxiboot naar Hvar kunnen gaan de volgende dag. Helaas is de haven vol,en moeten we een andere slaapplek zoeken. We kiezen voor de Vinogradisce baai met 2 lange lijnen aan de wal en een anker. Toen we daar lagen zagen we dat iedereen de stootwillen uit hebben. Nu weten we waarom, omdat er nog wel eens schepen van het anker af slaan. Er liggen wel s avonds 60 schepen in de baai. Morgen ochtend om 8 uur zou de wind op z n hardst zijn, we wachten af. We draaien het schip met de kop in de wind om,zodat we de wind niet steeds in de kajuit hebben. Lekker makkelijk! Omdat we geen bijbootje hebben kunnen we niet aan de wal komen. Tjerk bedenkt al weer een constructie zodat we de volgende keer een bijbootje mee kunnen nemen. Nou ja,ook nog een bijbootje op de bimini?. Maar we vermaken ons prima,genoeg te zien!. Nu maar eens zien wat de wind zo gaat doen.

11 Woensdag 10 aug (Vinogradisce baai-vinogradisce baai) Vanmorgen vroeg om half 6 begonnen de 1 e boten al uit te varen,zenuwachtig gedoe met weg varen en ankerlijnen die in elkaar zaten. Tjerk vermaakt zich kostelijk en geeft van af de stuurstoel al zijn commentaar aan mij door. Om 8 uur is het een drukte van belang, de wind is behoorlijk sterk 6/7 bft. Maar die zeilboten liggen,omdat ze alleen een vooranker hebben met de kont in de wind of dwars op de golven. Sommigen snijden lijnen door om weg te gaan. Anderen komen de baai weer in varen en kunnen niet goed ankeren omdat er te weinig ruimte is. We hebben de hele morgen haast geen tijd om de afwas te doen. Maar ja het gaspitje waait steeds ook uit. We liggen hier goed en besluiten om hier te blijven liggen vannacht. Zwemmen kunnen we nu wel even vergeten, want veel douchewater hebben we niet meer. En het is wel zo zout dat je anders erg gaat plakken. Gelukkig hebben we een flinke voorraad flessen water gekocht. Net kwam er een speedboot de baai in varen met twee aanhangmotoren met wel 300 pk per stuk! Ach ja dan kun je wel even oversteken van uit Italië. Tjonge wat kan een mens lui zijn.tjerk heeft al een baard van zeker een week. Maar ja, we moeten zuinig zijn met water! En zo werden we in slaap gewiegd. Donderdag 11 aug (Vinogradisce baai (SV Klement)-Palmizana (SV Klement)) Tjerk heeft de meerlijnen los gemaakt en het aller laatste water opgemaakt om even het zout af te spoelen. Afgelopen maandagmorgen hadden we 80 liter getankt en het water is nu echt op. De wind is nu redelijk. We gaan naar de baai tegen over ons in de ACI Marina Palmizana. Daar hebben we een plekje voor de nacht aan de steiger. Drukke dag! Water laden, stroom laden en de was doen, vuilnis weg, boodschappen halen. Na dit alles trekken we de korte broek aan en gaan met de taxiraceboot naar de overkant. We worden keurig op de kade van Hvar aan land gezet.

12 Daar is het een drukte van belang,leuke havenstad wel veel toeristen. In de haven liggen ook een aantal giga schepen, waarvan de eigenaar druk aan het bellen is (daling van de beurzen!!). En mevrouw met volle tassen uit de stad komt met zwierige hoed op, hoge hakken en fludder bloesje aan. Het personeel vraagt of ze de soep kan op dienen op het achter dek. En er ligt al een bijbootje klaar om een tripje te doen naar een onbewoond eiland. Zouden ze net zoveel plezier hebben als wij op Deksels? Ik kan je zeggen dat wij al enorm veel bekijks en omhoogstekende duimen hebben gehad vanaf oa deze schepen. Terwijl je ze anders niet ziet,komen ze zelfs voor ons in de benen! Ach, hoe leuk zou het zijn als ze Deksels nu graag willen kopen. Prima!,

13 Als we dan 1 nachtje op hun schip mogen slapen en wij hun bijboot meekunnen nemen. Willen we met alle plezier gelijk de boot leeg pakken en krijgen ze de trailer er bij. Ach ik kan er wel een heel verhaal over schrijven,maar ons Dekseltje krijgen ze lekker niet! In de levendige gezellige stad zijn weer veel souvenirwinkeltjes en galeries. Ook prachtige sieraden,ik kan het niet laten en koop een armband van allerlei zoetwater parels. Aan het begin van de avond varen we met de taxiboot weer terug naar de ACI Marina. Daar lopen we nog even naar de andere kant van de baai de rotsen,tussen de naaldbossen met cactussen en zien de plek waar we gisteren hebben gelegen bij nacht.

14 Bij een restaurantje zitten we nog even een borrel te drinken en na te genieten van deze drukke dag! Die avond krijg ik last van allemaal rode plekken aan de benen zand vlooien,muggen? (de volgende avond zijn ze weer weg) Het water is wat gezakt, toch eb en vloed? Onze buurman spreekt wat engels en wij vragen wat we hier nog zeker moeten zien. Het eiland Vis en Korcula is zeker de moeite waard Vrijdag 12 aug;(palmizana (SV Klement)-Komiza (Vis)) Vanmorgen om 7 uur gaan we op naar het eiland Vis. De golven waren al aardig hoog (1-2 m )en we hebben er weer een zout t shirt bij. Achter af was het toch wel wat te gek geweest. Onder de kust komen we weer wat bij van het tumult. Zo varen we naar het eiland Ravnik, daar is een groene grot.

15 Met Deksels (bimini naar beneden) varen we helemaal alleen zo de grot in. In het dak van de grot zit een gat waar het zonlicht door schijnt. Het water schijnt helemaal schitterend groen. Vleesmuizen en zwaluwtjes vliegen ons om de oren. Prachtig gezicht! We varen onder Vis door (mooie ruwe kust) en gaan even in een baai zwemmen. Heerlijk na al die dagen niet kunnen zwemmen. Na een lekkere douche en even ontbijten (nou ja lunchen inmiddels) gaan we nog even dwars door de golven en weer nat naar het stadje Komiza. Daar liggen we aan een pier,maar goed ook want de wind steekt steeds meer op. We houden even siesta, veel te warm. Voeren de bosjes vissen met oud brood.

16 Tegen de avond lopen we een stuk en komen een bij leuk,aan de haven uitkijkend restaurantje tegen. Daar gaan we eten (oa octopus) en zien de maan opkomen van achter de berg. Hij ziet ons ook overal! Ook hier is het hoogte verschil te merken,eb en vloed? (of met volle maan!) Zaterdag 13 aug;(komiza (Vis)-Bisevo-Vrboska (Hvar)) Nadat we voor de zoveelste keer het weerbericht hebben bekeken via internet,gaan we door. Als we de haven uitvaren besluiten we nog even een eiland Bisevo verder op te gaan waar een blauwe grot Modra Splilja is. Daar aangekomen moeten we eerst de boot voor anker gooien en met een kleiner taxibootje (50kuna) naar de grot.

17 De ingang is klein en je moet hier betalen (60 kuna voor 2 pers.).deze grot is gevonden door Baron Rausoonet in Via een nauwe ingang van 1,5 meter hoogte komen we in een soort kamer (35 m. lengte,17m. breedte en 6m hoogte),omdat het zonlicht onder de wand van de rots (1 m.) doorschijnt,zie je prachtig helder blauw water (16m diep). Tussen uur kun je het prachtig zien. Geweldig gezicht,zo varen we er weer uit en terug naar de Deksels. Van Bisevo (het best bewaarde eiland volgens het wereld natuurfonds) varen we naar de SV Klement eilanden en door naar Hvarbaai. Onderweg komen er grote golven van de miljoenen schepen tegen en zien we nieuwsgierige dolfijnen en tonijnen. Geweldig! We varen toch maar door, bij Hvar zijn er knobbelige golven van al het verkeer.

18 Ons zoutbad weer gehad. Dus zoeken we maar even een baai waar we kunnen zwemmen en douchen. En varen boven langs het eiland Hvar langs naar een baai bij Vrboska. Het is hier zo n heerlijk plekje en we liggen hier lekker alleen,zodat we besluiten om hier lekker te blijven overnachten. De maan komt op tussen de cactussen en verlichte onze hele boot!. Op 8 meter diepte zagen we de schaduw van onze boot door de maan! Zondag 14 aug. (Vrboska (Hvar)-Krizica baai (Peljesac)) Omdat we s avonds vanuit bed de sterrenhemel kunnen zien, worden we wakker van de zon in ons gezicht en met heerlijke lavendelgeur. Da s nog eens lekker wakker worden! Wat zal ik nu weer eens aan doen? Ach ja, de zwembroek dan maar weer! Wat een luxe! De golven geven een honingrad van zonlicht op het water. Prachtig! We hebben echt vakantie en genieten volop van de natuur en al zijn (on)hebbelijkheden. Bol het beroemde strand een driehoekig in zee uistekende landtong is erg populair bij windsurfers. Deze plek hebben we overgeslagen gisteren,omdat ons plan toen was om terug te varen naar Brac en hoger op te gaan. Maar na een telefoontje van kennissen is het plan omgegooid. Ze liggen in Krizica baai (Peljesac). Nog even bij de stadjes Vrboska aan en Jelsa om te tanken.

19 Om in een speer door 2.15 uur hardvaren naar Krizica baai (Peljesac) over een spiegelgladde zee te varen. Daar zijn ze weer dolfijnen!

20 Onder het eiland Hvar ging het prima,maar tussen de eilanden Hvar en Peljesac woei het behoorlijk en hadden we weer de volle laag. Nog even bijgekomen in een baai voor we aan kwamen bij de fam. W. We horen hoe zij de 1 e vakantie week hebben door gebracht,met allemaal kommer en kwel. (schroefas kapot,schroef los, fietsband stuk(niet meer te krijgen),van het anker geslagen,anker in de knoop,schade aan boot,zelfs gegijzeld geweest! ambassade, ten onrechte E700,00 moeten betalen! ) Hun boot (6 jaar daar) gaat waarschijnlijk weer terug naar Nederland zelfs. Hopelijk gaat hun vakantie nu echt beginnen. Samen eten we gezellig in een visrestaurant een heerlijke verse vissoep en zeebaarsfilet. En drinken we een lekker glas wijn op de goede afloop (gelukkig materiële schade) en hopen op een betere vakantie tijd. We hebben wel goed in de gaten gekregen dat je goed op moet passen met buitenlanders. Corruptie van de bovenste plank! In Nederland bellen we gelijk de verzekering,hoe het bij ons zit. Gelukkig hebben we een goede dekking en hebben ze een speciaal fonds voor dit soort calamiteiten. We varen (en rijden) van nu af met een grote boog om Kroaten heen! Misschien wel ten onrechte,maar we willen een wel leuke vakantie houden! S avonds vaart er een vissersbootje met een grote lamp voorop,vlak voor de kade. De visser heeft een drietandstok om inktvissen te vangen. Maandag 15 aug (Krizica(Peljesac)-Scedro-Stomorska(Solta)) Omdat ze naar het zuiden gaan en wij weer terug naar het noorden,nemen we afscheid en zien elkaar hopelijk in Nederland weer. Hoe zuidelijker we komen hoe meer het water zakt. Ook is het vandaag erg vochtig en nevelig. Met een gladde zee voorons varen we onder het eiland Hvar door naar het eiland Scedro.In de baaien Manastir en Lovisce valt niet veel te beleven,er liggen gulits en een prachtig groot zeilschip.

21

22 En varen door naar Hvar,daar liggen een soort containerschip als cruiseboot en een prachtig oud zeilschip met gasten. Het is een drukte van belang,mensen die water en diesel willen liggen te wachten.er staan hier behoorlijke golven dus varen maar door naar Pelegrin vuurtoren naar het eiland Solta. Daar even in een baai zwemmen en door naar Stomorska (Solta). Toch nog een SK gezien!

23 Even water tanken, nou ja even tot twee keer toe vloog de slang los en alles kledder nat. Ach het is zo droog! Na een wandeltochtje over de boulevard zien we dat het onweert in Split. Met geroezemoes (van het restaurant voor de boot) vallen we in slaap en als je tot 4 uur dit hebt gehad beginnen de 4 hanen van het dorp ook nog te vergaderen en worden we weer wakker met gekwebbel van oude koffie drinkende dames. O ja, toen de hanen schor waren, begonnen de krekels ook hier weer. Toch heeft een baai ook zo zijn voordelen! Dinsdag 16 aug (Stomorska (Solta)-Sesulabaai (Solta)) Vandaag een belangrijke dag Tjerk heeft scheerschuim en water en gaat nu zijn baard er af scheren van 14 dagen. We maken speciale foto s met snor en sik en bakkebaarden.

24 Onder weg nog even een baai aangedaan en varen door naar de Sesulabaai. Het is hier ondiep (2.5 m) en liggen hier heerlijk rustig,liggen lekker in het maanlicht (komt prachtig aan het einde van de baai op ) te genieten van een lekker glas Kroatische wijn. Woensdag 17 aug (Sesulabaai(Solta)-Krknjas(Veli Drvenik)) Vanmorgen was het erg heet hebben we gelijk een lekkere zwembaai opgezocht. Door gevaren naar het eiland Veli Drvenik,lekker in een baai gelegen. In de baai Krknjas waar nog al eens excursies naar toe gaan, omdat daar de Blue Lagoon is,liggen we voor anker. Het is inderdaad een mooi plekje,prachtig helder blauw water zoals overal haast,maar hier is minder wier op de bodem en kun je heel ver kijken onder water.

25 Raar gezicht, we liggen voor anker dus met de kop in de wind (zou je denken),maar het stroomt hier behoorlijk en liggen nu met de kont in de wind. Vanavond weer een prachtige sterrenhemel en maan. Donderdag 18 aug ( Krknjas (Veli Drvenik)-Marina Agana) We varen nu terug naar onze eindbestemming, maar als we van Veli Drvenik weg varen naar Marina Agana komt er bij de ingang van de baai een school dolfijnen en tonijnen langs als of ze ons weg zwaaien.

26 Voor we naar de Marina gaan liggen we nog even in onze laatste baai te genieten komt er een boot bij ons liggen ze zwaaien een grote friese handdoek over de boot en ja hoe kon het ook anders ze komen ook nog uit Sneek (de fam. de B.)!. Wij maken nog even een leuke foto van elkaar! Aan het eind van de middag gaan we naar de Marina Agana en spoelen de boot af. Halen nog even wat boodschappen voor morgen voor onder weg. Gelukkig stonden de auto en de trailer er nog goed bij. We stappen in de auto en rijden (45 km ) naar Split. Parkeren midden in de oude stad (19.00 uur,31 graden!). Via een marktplek lopen we het oude deel in.

27 Ook hier hebben ze de stad behoorlijk onder handen gehad. Het ziet er onderhouden uit en heeft veel oude en nieuwe moderne stukken gecombineerd. Hier ook veel nauwe (koele) straatjes en pleintjes en een prachtige boulevard. Aan de boulevard staat het grootste en best bewaarde paleis uit de Romeinse tijd. Zeker de moeite waard (ook op de Unesco lijst!). Op eens hoor je weer muziek door een steegje en kom je op een plein waar iedereen staat te dansen,wat een feest! Ondanks de hitte,nog 26 graden om uur! Wat een gezelligheid hier! Alhoewel ik weer de benen vol rode plekken heb, wat is dat toch vlooien,muggen,muskieten? Onze laatste avond in Kroatië sluiten we af met een borrel in de beach club.

28 Vrijdag 19 aug (Marina Agana-Regensburg (Duitsland)) Vanmorgen onze spullen ingepakt en het Deksel ging weer dicht,helaas!. De jongens van de kraan hebben de boot weer afgespoten en op de trailer gezet. Nog snel even douchen en we gingen om uur van de Marina Agana weg. Helaas, we hadden nog best langer willen blijven, wie weet een volgende keer. Onder tussen al weer 34 graden. Via de kustweg rijden we de snelweg weer op. Nog een keer kijken we over de rand van de brug bij Skradin waar we 2 jaar geleden onder door zijn gegaan.

29 En komen borden tegen pas op! voor everzwijntjes! en later een met pas op! voor beren,wolven en vossen! Om uur is het al 36 graden!.er staan er veel mensen met pech onder weg. Om uur zijn we in Zagreb en verbrassen onze laatste kuna s. Na 22 tunnels rijden we Kroatië uit om uur (23 graden). Bij de grens worden we nog even aangehouden, puur nieuwsgierigheid van de douane denken we. De Slovenië vignet weer voor de ruit en we gaan met een beetje regen verder. Weer een slechte weg en we mogen niet harder dan 60 km. Na 2 tunnels zijn we in Oostenrijk om uur, zon 25 graden. We rijden het riool van Oostenrijk weer door.tussen de tunnels door hebben we onweer,het regent hard. Even maken we een feestje,want de auto km teller zien we op km draaien We proosten met een flesje water en een zakje chips. Op de parkeerplaats maken we een dansje.

30 Om uur bereiken we de Duitse grens. Om uur stoppen we even om te slapen (nou ja we liggen lang uit) op een parkeerplaats voor een restaurant bij Regensburg. Koude nacht het is maar 15 graden. Zaterdag 20 aug (Regensburg (Duitsland)-Lang staart Poelen) Om 6 uur doet Tjerk het ingang luik open en er komen net voorbijgangers langs lopen en schrikken van het duiveltje uit het doosje effect! We vertrekken weer de nevel in,langs de hopvelden. De zon komt net op als we over de brug bij de Donau rijden.(13 graden!) Wanneer we weg rijden van een parkeerplaats voor Frankfurt,ziet Tjerk dat er iets aan de band van de trailer zit (kauwgum en papier?) Nee, bij nader inzien een dikke bobbel aan de zijkant van het voorste wiel. Op de vluchtstrook rijden we rustig naar een landweggetje om de band te verwisselen. Half uur later rijden we weer vrolijk door. Toen vond Tjerk dat hij wel een gebakken ei met spek had verdiend en ik een cappuccino. Nog even hebben we een kleine file van een half uur en bij Koln is het al weer 27 graden. Na 3 tunnels in Duitsland zijn we om uur bij de Nederlandse grens. We rijden even door naar de familie in Zwartsluis daar is alles goed gelukkig.het weer was niet zo denderend de afgelopen tijd. In Sneek aangekomen gaan we gelijk de boot weer te water laten en varen via het Sneekermeer naar de Langstaart poelen. (Lekker niet in huis of kantoor geweest! Lijkt wel spijbelen!). Daar zitten we dan weer met de dikke fleece jack en regenjas aan en een wed. joustra berenburgje in de hand en een stukje friese worst. Frieser kan het haast niet!

31 Zondag 21 aug (lang staart Poelen -Sneek) Met echt Hollands weer en lekker geklots van de golven worden we wakker. Onder een warm dekbed liggen we nog heerlijk na te genieten van deze geweldige vakantie. We gaan vandaag maar niet in het vieze donkere water zwemmen. Nog even bij de Regenboog kampioenschappen gekeken en we varen via de fam. Tuinstra naar huis. Daar waar een dikke stapel post en kranten liggen te wachten!. Al met al hebben we (Sneek-Sneek) ; 3519 km gereden uur gevaren Op de heen weg; 1709 km en uur gereden (min 6.00 uur slaapstop) Terugweg (met stops) ; Kroatië ; 6.35 uur Slovenië; 0.35 uur Oostenrijk; 4.45 uur Duitsland; uur (min 6.30 uur slaapstop,)(file en band verwisselen) Nederland; 2.20 uur Totaal; uur 6.30 uur (min 6.30 uur slaapstop) Gereden ; uur We weten nu wat het Zwitserleven een klein beetje inhoud! Graag reacties naar Tjerk en Betsy

Camino del Norte 3 mei 2 juni 2012 Van Irun naar Santiago de Compostela Wandeltocht door Jan Aartsen

Camino del Norte 3 mei 2 juni 2012 Van Irun naar Santiago de Compostela Wandeltocht door Jan Aartsen Camino del Norte 3 mei 2 juni 2012 Van Irun naar Santiago de Compostela Wandeltocht door Jan Aartsen 1 Voorwoord. Dit jaar willen we, Jef en ik, de Camino del Norte gaan doen, ook wel in het Spaans genoemd

Nadere informatie

Fillipijnen 2007 starring:

Fillipijnen 2007 starring: Fillipijnen 2007 starring: Eric van den Arend Petra Klijn Pascal Eshuis Raymond de Bruyn Henk Pruijssen Dirk van Dalen Peggy van Vechel Veronique Rijnen Barracuda V crew: Macky Marciano Renato Dedicated

Nadere informatie

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011 Tsjechië 28 april t/m 7 mei 2011 Donderdag 28 april Heel - Soest (Duitsland) 200 km We gaan deze meivakantie naar Tsjechië. Voor ons de eerste keer dat we daar naar toe gaan, dus we zijn erg benieuwd.

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Reisverhalen Amerika @ www.ontdek-amerika.nl Last Update : Januari 27, 2007

Reisverhalen Amerika @ www.ontdek-amerika.nl Last Update : Januari 27, 2007 Inleiding We hadden een luxe probleem. Eigenlijk, diep in ons hart, wilden we gewoon weer terug naar ons favoriete stukje Amerika: de Grand Circle. Maar we wilden ook wel eens iets anders proberen, er

Nadere informatie

allen. Dan voor het eten.

allen. Dan voor het eten. Tweee jaar lang hebben Dirk, Edwin en Bart de traditie hoog gehouden om de donderdagavonden bij elkaar te komen en te praten over..vissen!!! Omdat ze weten dat ik van vissen hou, vragen Ed en Dirk of ik

Nadere informatie

Via Alpina 2008 stage 1 40 by Arjen & Ingo Ronner

Via Alpina 2008 stage 1 40 by Arjen & Ingo Ronner Via Alpina 2008 stage 1 40 by Arjen & Ingo Ronner Dag 1 4/6/2008 - Utrecht De spanning voor het vertrek valt weg bij het begin van de treinreis. Coupe is lekker met bedjes. Van Milaan naar Trieste veertig

Nadere informatie

http://inactievoorkenia.waarbenjij.nu/?page=message&id=4142015

http://inactievoorkenia.waarbenjij.nu/?page=message&id=4142015 http://inactievoorkenia.waarbenjij.nu/?page=message&id=4142015 Welkom! Welkom op inactievoorkenia.waarbenjij.nu, In dit dagboek kun je vanaf nu de reisverlagen, foto's en video's van inactievoorkenia lezen

Nadere informatie

Samen er op uit, Uitrusten? Vergeet het maar.

Samen er op uit, Uitrusten? Vergeet het maar. Kampeer logboek vanaf 1984. Zomer 1984 Voor het eerst sinds de zakelijke problemen gaan we samen met de Haverkates op vakantie naar Frankrijk, Michel die helemaal surfgek is heeft het Lac de Serre Poncon

Nadere informatie

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller.

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller. Voor de regisseur OORLOG ZONDER VRIENDEN is een moeilijk stuk om te spelen. Het stelt hoge eisen aan de spelers, de regisseur, de zaal, de belichting en de attributen en de kleding. Lees dus dit eerst,

Nadere informatie

WOORDKOMPAS Z pagina 1

WOORDKOMPAS Z pagina 1 WOORDKOMPAS Z pagina 1 de z(et) van Zacharias en van Zaandam het zaad/ de -en Ik wil lavendel in mijn tuin. Breng je uit Frankrijk een

Nadere informatie

Op reis met tante Felicia

Op reis met tante Felicia Op reis met tante Felicia G i P a 3 leg uit/synoniem doe voor laat zien het cijfer verwijst naar de bijbehorende verhaalplaat in anker 12 kinderen niet aardig vinden iemand die er griezelig uitziet en

Nadere informatie

DUIKTIJD Het clubblad van Duikcentrum Kennemerland. negentiende jaargang, nummer 3 digitaal december 2014

DUIKTIJD Het clubblad van Duikcentrum Kennemerland. negentiende jaargang, nummer 3 digitaal december 2014 DUIKTIJD Het clubblad van Duikcentrum Kennemerland. negentiende jaargang, nummer 3 digitaal december 2014 van de voorzitter Hoi beste DCK ers. Door allerlei omstandigheden is de duiktijd dit jaar niet

Nadere informatie

verschillen: die & deze // dit & dat...

verschillen: die & deze // dit & dat... verschillen: die & deze // dit & dat... ROC van Amsterdam educatie ROC van Amsterdam verschillen: die & deze // dit & dat... mooi lelijk snel langzaam groot klein winter zomer aan uit kort lang zoet zuur

Nadere informatie

Ga met dit gezin mee terug naar de Gouden Eeuw!

Ga met dit gezin mee terug naar de Gouden Eeuw! Ga met dit gezin mee terug naar de Gouden Eeuw! Inleiding Dit is de papieren versie van de website die u kunt vinden op: http://proto.thinkquest.nl/~klb013/startpagina.htm Een gezin uit de Gouden Eeuw

Nadere informatie

Rommelen met de tijd SCÈNE 1

Rommelen met de tijd SCÈNE 1 Rommelen met de tijd Tekst en muziek: Marjon Dobbe Rommelen met de tijd is een afscheidsmusical voor groep 8. Een groepje studievrienden besluit na een jaar of tien weer eens samen een weekje op vakantie

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

Zondag 22 december Macena Mojacar Mojacar Maandag 23 december Vera Villaricos Mojacar Villaricos

Zondag 22 december Macena Mojacar Mojacar Maandag 23 december Vera Villaricos Mojacar Villaricos Zondag 22 december. Het plan was dus om naar een heuse camperplaats te gaan vanwege stroom, water en eventueel een machine was te draaien. Bij de voor-studie van de route bleek echter dat we dan langs

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL SAMENVATTINGEN groep 5 ISBN 90 345 1843 4 212396 Blok 1 Leven op een grote bol Les 1 Mijn plek op aarde De aarde heeft de vorm van een bol. Er liggen grote stukken land

Nadere informatie

Ironman Kraichgau (7-6-2015)

Ironman Kraichgau (7-6-2015) Ironman Kraichgau (7-6-2015) Zoals ik na de Challenge Almere al had aangekondigd heb ik in 2015 twee sportieve doelen op de triathlon om naar toe te pieken. De eerste is de Ironman Kriachgau met als doel

Nadere informatie

Vrijdag 26 april 2013 22ºC

Vrijdag 26 april 2013 22ºC Zo oud en toch zo modern! Zo traditioneel en toch zo vooruitstrevend! Zo gewoon en toch ook zo excentriek! Zo officieel en toch heel eenvoudig! En vooral zo menselijk.. Vrijdag 26 april 2013 22ºC Na een

Nadere informatie

om te analyseren en je mening te geven.

om te analyseren en je mening te geven. 1: Cases om te analyseren en je mening te geven. 1. Geen zin in het leven. Dick de Groot vierde gisteren zijn 76 e verjaardag. Het was geen blijde dag. Hij miste zijn vrouw die een half jaar geleden was

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Een half jaar later

Hoofdstuk 1. Een half jaar later Proloog Oké, nog vijf minuten. Als Sam er dan nog steeds niet was zou ze de envelop zelf openmaken. Dat ding maakte haar al nu al, vanaf het moment dat ze thuis was gekomen, bijna twee uur geleden, gek

Nadere informatie

Op zoek naar het verdwijnpunt. Slovenië

Op zoek naar het verdwijnpunt. Slovenië Op zoek naar het verdwijnpunt Verslag KNNV - reis Slovenië 24 mei - 6 juni 2009 Westelijk deel Slovenië ( uit excursiehandleiding KNNV- AKC kamp augustus 2007 ) SLOVENIË Slovenië is ongeveer half zo groot

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Beginnerslessen Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over vakantie. Een gesprek voeren over vrije tijd. Een vakantiehuisje huren Informatie vinden op het vliegveld.

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos

Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Vasia Beach Villas - (Griekenland Kreta Milatos) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Onze zomer reis naar de Franse Ardennen - 2005

Onze zomer reis naar de Franse Ardennen - 2005 Onze zomer reis naar de Franse Ardennen - 2005 Eerst iets over de planning : In ons tweede motorboot jaar wilden we graag met de Toermalijn naar Frankrijk. Over de Franse bevaarbare wateren wisten we niet

Nadere informatie

Een week uit het leven van een Duizendpoot

Een week uit het leven van een Duizendpoot Een week uit het leven van een Duizendpoot Achter deze pagina vind je zeven maal de beschrijving van een week uit het leven van een Duizendpoot. Het begint met de agenda van een bepaalde bestuurder en

Nadere informatie

Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013

Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013 Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013 1 De vakantiegasten: Jorn, Jonathan en Frank O. Rosella en Anne Frank K en Eva Patty, Arend en Anne 2 In het noorden van Spanje, in de

Nadere informatie