Basiscursus Mindfulness

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basiscursus Mindfulness"

Transcriptie

1 Basiscursus Mindfulness Locatie Basiscursus mindfulness (bestaat uit 8sessies) Ervaringsgerichte basistraining van mindfulness. 8 wekelijkse bijeenkomsten met oefeningen en nabesprekingen, dagelijks individueel werk. Interne en externe deelnemers zijn voldoende hersteld van depressie en of worden niet te erg overspoeld door acute problemen. Max. 15 deelnemers Er zal een cursus doorgaan op donderdagnamiddag voor 8 weken, daarna een cursus op dinsdagnamiddag voor 8 weken (juiste data te bekomen bij PB). De sessies duren een ganse namiddag. Gebouw 6 - Cafetaria sporthal Deelnemers nemen zelf, of via afdeling, contact met therapeut (Van Steenkiste of Bosiers) voor een voorafgaand gesprek.

2 Compassietraining Compassie (of: mededogen) is het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en bereidheid om daarin verantwoordelijkheid te nemen. Het is een algemeen menselijke eigenschap, die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei gekomen is. Gelukkig kan compassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden en dat is het doel van compassietraining. Terwijl medelijden vooral gepaard gaat met angst en sentimentaliteit, vraagt compassie om moed en ruimhartigheid. Beoefening van zelfcompassie is niet egocentrisch, maar zorgt juist voor een gezonde relatie met onszelf en juist ook voor een grotere openheid en mededogen naar anderen toe. De training is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie. Veel mensen met langdurige of terugkerende psychische problemen, van welke aard ook, hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. Zij kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme gevoelens voor zichzelf en anderen te ervaren. Zij kunnen vluchten in isolement of zich storten in bezigheden of relaties die hen niet echt voldoening geven. Gesprekstherapieën bieden niet altijd een oplossing. Soms geven zij wel inzicht maar bereiken onvoldoende het ervaringsniveau (Ik snap het wel, maar voel het niet.) Juist dan valt compassietraining te overwegen, waarin oefeningen aangeboden worden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren. Zie in omschrijving Zie in omschrijving Voor iedereen die in het verleden een basiscursus Mindfulness van 8 weken heeft doorlopen. Max. 15 Donderdagnamiddag van 14u00 tot 16u30 Locatie Gebouw 6 Deze module bestaat uit 4 sessies.

3 EAT: equine assisted therapy therapie met assistentie van paarden In deze module leer je werken met paarden. Je leert welke verzorging ze nodig hebben en hoe je dit moet aanpakken. Je kan ook gewoon meegaan om rustig contact te leren maken met het paard, te helpen in de stallen, de paarden eten te geven, Het berijden van een paard kan een volgende stap zijn, maar is niet het doel op zich. We rijden met een minibusje naar De Leukste Thuis in Brecht waar enkele therapie paarden op ons wachten. Op een vrijblijvende manier contact maken met een paard Verantwoordelijkheid nemen voor het goed uitvoeren van de verzorging van een paard. Leren signalen van het paard te begrijpen en inspelen op diverse sociale situaties. Sociale contacten leggen met mensen die je mogelijks nog niet kent. Plezier en/of ontspanning ervaren in de omgang met dieren. Zelfreflectie door middel van het paard bekomen. Technische vaardigheden/technieken aanleren, en deze op gepaste wijze uitvoeren. Angst voor dieren overwinnen en zelfvertrouwen opbouwen. We verzamelen aan gebouw 3, aan de inkomhal. We vertrekken daar met het busje richting Brecht. Dit is 8 km rijden. Bij aankomst worden de paarden eerst gepoetst. Dit noemen we grondwerk. De therapeuten begeleiden je en leren je wat bij over de signalen die een paard verzendt tijdens de verzorging. Zo leer je de verzorging correct aan, om ze nadien volledig zelfstandig op te nemen. de therapeut je afraadt om in de buurt van het paard te komen heeft dit een reden en wordt van je verwacht dat je deze goede raad opvolgt. Als er een grote groep meegaat, zal je het nodige geduld moeten opbrengen tot de therapeut jou individueel kan begeleiden. Het is zeker de bedoeling dat je een band creëert met je paard, dus het kan zijn dat je één specifiek paard krijgt toegewezen om individuele redenen, die ook meegedeeld zullen worden. Hoe lang de verzorging duurt, en wat er concreet gedaan wordt, bekijken we het moment zelf. Dit hangt af van (de mobiliteit van) de deelnemers, de weersomstandigheden, maar zeker ook het humeur van het paard. Deze module is geschikt voor iedereen die het leuk vindt om met dieren om te gaan. Omdat een verkeerde omgang met paarden soms tot onveilige situaties kan leiden is het erg belangrijk dat je instructies van de therapeut strikt opvolgt. Minder mobiele patiënten worden belemmerd in de omgang met paarden (paarden kunnen immers onverwachte bewegingen maken), en een fysieke basisconditie is een vereiste.

4 Aantal deelnemers Locatie Max. 6 deelnemers Dinsdag van 13u15 (vertrek hier) tot ongeveer 16u30 Therapie gaat enkel door bij geschikt weer, d.w.z. bij een temperatuur minder dan 5 C, en bij te hevige wind gaat de EAT niet door. Samenkomst gebouw 3 Inkomhal (Brecht, De Leukste Thuis) Het is aan te raden om meermaals deel te nemen, gezien de band die je opbouwt met het paard erg waardevol kan zijn voor de therapie. Draag gemakkelijke kledij (niet te strak, maar ook niet te los) zonder extra objecten. Je krijgt laarzen en tok, het dragen hiervan is verplicht bij het rijden. Indien je zelf laarzen en/of een tok in bezit hebt mag je die altijd meenemen. De kost voor het vervoer is inbegrepen in de ligdagprijs.

5 Herstelwerkgroep 1 We staan stil bij essentiële factoren in ieder zijn herstelproces en delen ervaringen daarrond in de groep. Daarnaast is er zeker ook ruimte voor andere thema s. We staan open voor voorstellen uit de groep. We bewaken samen dat herstel centraal blijft. Inzicht krijgen in het eigen herstelproces door stil te staan bij herstelbevorderende en herstelbelemmerende factoren. We ontdekken deze samen en ondersteunen mekaar met feedback. Open dialoog vertrekkend vanuit eigen ervaring of aangereikte thema s. We richten ons op personen die in behandeling zijn in het zorgprogramma angst en depressie. Min. 5 en max. 8 deelnemers Dinsdagnamiddag om de 14 dagen van 13.30u tot 15.30u. Locatie Gebouw 7, keuken 5 Eerst is er een verkennend gesprek om de werking van de herstelwerkgroep toe te lichten. Met regelmaat zijn er instapmomenten. Je bepaalt zelf hoe lang je deelneemt. Er is ook de mogelijkheid om na ontslag te blijven deelnemen. We vertrekken telkens samen vanuit de blauwe zone naar de locatie. 2 ervaringswerkers

6 Herstelwerkgroep 2 We staan stil bij essentiële factoren in ieder zijn herstelproces en delen ervaringen daarrond in de groep. Daarnaast is er zeker ook ruimte voor andere thema s. We staan open voor voorstellen uit de groep. We bewaken samen dat herstel centraal blijft. Inzicht krijgen in het eigen herstelproces door stil te staan bij herstelbevorderende en herstelbelemmerende factoren. Het is de bedoeling van elkaar te leren door het uitwisselen van ervaringen. Open dialoog vertrekkend vanuit eigen ervaring of aangereikte thema s. Staat open voor iedereen die werk wil maken van herstel, mensen vanuit de doelgroep angst en depressie verwijzen we graag door naar de andere herstelwerkgroep. Min. 5 en max. 8 deelnemers Dinsdagnamiddag om de 14 dagen van 13.30u tot 15.30u. Locatie Gebouw 7, keuken 4 Je bepaalt zelf hoe lang je deelneemt. Er is ook de mogelijkheid om na ontslag te blijven deelnemen. Je kan instappen als er een plaats vrijkomt. 2 ervaringswerkers

7 Sinds oktober 2014 volg ik de tweewekelijkse bijeenkomsten van de HOP Herstelwerkgroep en ik ben heel blij dat ik me daarbij heb aangesloten. Het doet me stilstaan bij mezelf op diverse vlakken, waardoor ik mezelf beter leer kennen. Ook de uitwisseling met de andere deelnemers vind ik heel waardevol omdat er respect is voor ieders verhaal en beleving. We leren van elkaar en steunen elkaar. Ook de begeleiding door Sven en Geert is waardevol voor mij want ze kunnen ons hoop geven en door hun voorbeeld leren we dat we ondanks onze kwetsbaarheid toch iets kunnen betekenen voor anderen. Ik hoop dat ik op deze manier zelf ook nog verder kan evolueren en misschien andere mensen kan helpen in de toekomst. Vanaf het begin had ik er een goed gevoel bij. De waarden van de groep worden op een zinvolle manier uitgedragen namelijk lotgenoten-contact. Het we-gevoel overheerst(niet het ik-gevoel). Je kan er alles vertellen en de opbouw vond ik ook heel goed (steunpunten, valkuilen, )

8 Manisch depressiviteit Manisch depressiviteit Laagdrempelig aanbod om te spreken over manisch depressiviteit, enerzijds ondersteuning van lotgenotencontact, anderzijds een forum aanbieden waar men terecht kan voor tips, handvaten, hoe houvast vinden in dagelijks leven, zonder zichzelf als persoon hierin te verliezen. Een groepsaanbod waarin men ook op langere termijn terecht kan, ook tijdens dagbehandeling, of Postkuur. Locatie Gesprekken Mensen met bipolaire stoornis, met een hulpvraag hierrond. Voldoende mogelijkheid om in contact te treden met zichzelf en de buitenwereld (dus niet middenin een decompensatie, eerder vanaf een beetje opklaring). Max. 15 deelnemers Dinsdag van 13u00-14u00 Gebouw 4 Themagroep 2 Rif Vooraleer je kan inschrijven voor deze module, gelieve eerst contact op te nemen met Lieve Evenepoel.

9 Schilderen, ik kan dat niet. Schilderen, ik kan dat niet! Beeldende middelen, zoals schildertechnieken, tekentechnieken, steen, klei, textiel en digitale media, vormen de basis van het beeldend therapeutisch werken. Er wordt individueel gewerkt in groep. EEN POSITIEF ZELFGEVOEL ONTWIKKELEN Niet symptoomgericht werken in beeldende therapie, kan leiden tot het ontdekken van je eigen mogelijkheden. Deze mogelijkheden kunnen ingezet worden om tot een oplossing te komen van je klacht. Tijdens de therapie leert de cliënt zichzelf beter kennen, gevoelens van persoonlijke controle worden vergroot en het zelfvertrouwen neemt toe. Er worden vaardigheden ontwikkeld om te leren omgaan met onverwachte problemen of uitdagingen. Deze helpen de cliënt om de controle over zijn leven te vergroten en bieden de mogelijkheid om de cliënt te laten participeren in voor hem relevante activiteiten. Deze module is gebaseerd op de Empowerment theorie. In deze module richten we ons op de kracht van ieder mens en niet op de negatieve symptomen. En hanteren we de cliënt-centered therapy. Waarbij niet het probleem centraal staat in de therapie, maar de cliënt zelf met zijn mogelijkheden om vanuit zichzelf te groeien. Door positieve ervaringen op te doen tijdens het beeldend werken, maken we het individu sterker in zijn sociale context, zodat deze beter in staat is om zijn omgeving te controleren. Jouw bekwaamheden en mogelijkheden worden versterkt. We gaan op zoek naar de manier van werken met beeldende materialen die bij jou past en gaan deze ontwikkelen tot jouw vorm en jouw kleur. Mensen waarbij een negatief zelfgevoel aanwezig is. Max. 8 deelnemers Donderdag van 15u15-16u30

10 Locatie Gebouw 7 - Beeldende therapie lokaal mensen komen uit eigen beweging 1 keer per week 1 uur en een kwartier beeldend werken Module van 8 weken

11 Spreken over alcohol met Archipel en AA Locatie Alcoholgebruik is een maatschappelijk ingeburgerd gegeven. Alcohol heeft zowel positieve als negatieve gevolgen bij gebruik. We zien echter dat alcohol ook heel wat schade kan aanrichten voor de gebruikende persoon op zich en / of voor de omgeving. Stilstaan bij gebruik, misbruik, problematisch gebruik, verslaving proberen we samen te doen. Alcohol als thema bespreekbaar maken!! Samen met een ervaringsdeskundige van AA (= anonieme alcoholisten) en iemand van de begeleiding van afdeling Archipel (= afdeling voor personen met een problematisch gebruik van alcohol en of medicatie) willen we een open gesprek voeren over alcohol. We richten ons op mensen die willen stilstaan bij de betekenis van alcohol voor zichzelf en de maatschappij. Min. 3 en max. 8 deelnemers Donderdag van 15u00-16u15 Gebouw 4 inkomhal (verzamelen blauwe zone) Lokaal op afdeling Archipel, B0002

12 Werk maken van herstel Herstel vanuit gedeelde ervaring Op een laagdrempelige wijze ervaringen uitwisselen met lotgenoten, die zelf hebben ondervonden wat het betekent opgenomen te zijn, en ondersteuning te krijgen in het eigen herstelproces. Dit alles met wederzijds respect en erkenning van ieders eigenheid en kwetsbaarheid. Open dialoog vertrekkend vanuit eigen ervaring. Soms werkend vanuit aangereikte thema s of eigen beleving. Iedereen die zich aangesproken voelt te werken rond zijn eigen herstel, gesteund door ervaringswerkers. Je bent bereid om uit eigen ervaring en beleving te praten en staat open voor anderen hun verhaal. Min. 5 & max. 8 deelnemers Donderdag van 13u15-14u30 Locatie Gebouw 7 Keuken 4 Gesloten module van 6 weken, uitstappen kan altijd, instappen bij de start van een reeks. 2 à 3 mensen van de HOP-werking

Basiscursus Mindfulness

Basiscursus Mindfulness Basiscursus Mindfulness Locatie Basiscursus mindfulness (bestaat uit 8sessies) Ervaringsgerichte basistraining van mindfulness. 8 wekelijkse bijeenkomsten met oefeningen en nabesprekingen, dagelijks individueel

Nadere informatie

Basiscursus Mindfulness

Basiscursus Mindfulness Basiscursus Mindfulness Locatie Basiscursus mindfulness (bestaat uit 8sessies) Ervaringsgerichte basistraining van mindfulness. 8 wekelijkse bijeenkomsten met oefeningen en nabesprekingen, dagelijks individueel

Nadere informatie

* de compassie training is ook los van de mindfulness training te volgen, er wordt echter geregeld verwezen naar oefeningen uit

* de compassie training is ook los van de mindfulness training te volgen, er wordt echter geregeld verwezen naar oefeningen uit Compassie training Wat is compassietraining? In de compassietraining worden oefeningen aangeboden om meer acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren. Hierdoor wordt je in staat een mildere

Nadere informatie

Het praktische gebruik van de computer

Het praktische gebruik van de computer Het praktische gebruik van de computer Wil je een brief typen of iets opzoeken, maar heb je de computer nog maar weinig van dichtbij bekeken? Praten je kinderen ook over Twitter of Facebook en hoor je

Nadere informatie

Beeldend werken: De lijn van het zijn.

Beeldend werken: De lijn van het zijn. Beeldend werken: De lijn van het zijn. Open atelier, een ontmoeting op ervaringsniveau. In het werken met vellen papier of delen er van, met nabijheid of afstand, met figuur en achtergrond, met punten

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Communicatie. Optimaliseren van de communicatievaardigheden.

Communicatie. Optimaliseren van de communicatievaardigheden. Communicatie Doelstelling Communicatie is zeer belangrijk in het dagelijkse leven. Bijna in alle activiteiten wordt hierop beroep gedaan. Uit onderzoek blijkt dat er heel wat mensen zijn die hiermee problemen

Nadere informatie

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie. Deze mindfulnesstraining wordt op de afdeling

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Mindfulnesstraining Aandachttraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT). De mindfulnesstraining wordt aangeboden

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

8-weekse training "Voluit Leven"

8-weekse training Voluit Leven 8-weekse training "Voluit Leven" Trajekt Eijsden-Margraten start met een 8 weekse groepstraining "Voluit leven". In deze training, die gebaseerd is op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gecombineerd

Nadere informatie

8-weekse training "Voluit Leven"

8-weekse training Voluit Leven 8-weekse training "Voluit Leven" Trajekt Eijsden-Margraten start met een 8 weekse groepstraining "Voluit leven". In deze training, die gebaseerd is op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gecombineerd

Nadere informatie

Breien en haken, een stapje verder

Breien en haken, een stapje verder Breien en haken, een stapje verder Hobby & Vrije tijd Heb je enige ervaring in het haken en/of breien. Beheers je volgende technieken: Breien: opzet, rechts en averechts breien, tricotsteek Haken: ketting

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Deze site gaat je niet gelukkig maken...

Deze site gaat je niet gelukkig maken... naam wachtwoord login informatie aanmelden Deze site gaat je niet gelukkig maken... Dat wil zeggen dat je hier niet leert hoe je een leven zonder teleurstelling, pijn, somberheid, angst, onzekerheid of

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken 10 goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken Intact Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem en hun naasten, ongeacht welke verslaving. De eerste stap

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Creacafé. Je kan hier vrij naartoe komen et terug vertrekken. Er staat steeds een tasje koffie of thee voor iedere bezoeker klaar.

Creacafé. Je kan hier vrij naartoe komen et terug vertrekken. Er staat steeds een tasje koffie of thee voor iedere bezoeker klaar. Creacafé Hobby & vrije tijd Het creacafé is een vrije activiteit waarbij iedereen kan aansluiten. We hebben ter plaatse creatief materiaal, waar je gratis gebruik van kan maken. Hiernaast kan je ook gewoon

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Gezond koken in 30 minuten

Gezond koken in 30 minuten Gezond koken in 30 minuten Heb jij vaak weinig tijd of heb je niet steeds evenveel zin om te koken? Wil je toch zelf een maaltijd klaarmaken én gezond eten? Nieuwe producten leren kennen? Dan is deze module

Nadere informatie

HEDEN. Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt.

HEDEN. Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt. ERVAAR JE EIGEN KRACHT EN MOGELIJK- HEDEN Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt. Ervaringsdeskundigen van Het Kiemuur geven deze herstelgerichte cursussen. Zij doorliepen zelf een herstelproces

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Training: Mindfulness 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Waarom? Leven in deze hectische tijd vraagt veel van ons dat maakt dat we ons vaak uitgeput

Nadere informatie

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis Informatie voor cliënten en hun verwijzers Mentaliseren Bevorderende Therapie voor cliënten met een borderline

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015!

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015! Agenda 2015 SEPTEMBER 22 september Start training: Mindfulness VOL! 23 september Start training: Mindfulness NOG 2 PLAATSEN! DECEMBER 1 december start extra training: Mindfulness In de onderstaande pagina

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Breien en haken voor beginners

Breien en haken voor beginners Breien en haken voor beginners Doelgroep Hobby & Vrije Tijd Wil je graag starten met breien en/of haken maar weet je niet goed hoe, dan ben je bij ons meer dan welkom. Wat leer je bij ons: Breien: opzet,

Nadere informatie

Meer informatie MRS 0610-2

Meer informatie MRS 0610-2 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie en angststoornissen. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Semi industrieel atelier

Semi industrieel atelier Semi industrieel atelier Domein Omschrijving Doelstelling Methodiek Doelgroep Aantal deelnemers Wanneer Arbeid & activatie Je voelt dat arbeid een gedeelte is dat bij het leven hoort en je wilt deze zinvolle

Nadere informatie

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep 10 goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep InTact Zelfhulp Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem, ongeacht welke verslaving en voor naasten

Nadere informatie

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Even mezelf voorstellen Boeken - Jansen, G.: Denk wat je wilt, doe wat je droomt - Jansen, G.: Leef! - Jansen, G.: Laat los: ruimte

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis Psychiatrie Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY002 / Cognitieve gedragstherapiegroep

Nadere informatie

Psychiatrie. Therapieprogramma. www.catharinaziekenhuis.nl

Psychiatrie. Therapieprogramma. www.catharinaziekenhuis.nl Psychiatrie Therapieprogramma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het therapieprogramma... 3 Waarom groepstherapie?... 3 De groepsindeling... 4 De observatiegroep... 4 De behandelgroep... 4 Werkwijze therapeuten...

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Vraag 1 Lees de tekst Internaliserend gedrag en co-morbiditeit en beantwoord daarna de vraag.

Vraag 1 Lees de tekst Internaliserend gedrag en co-morbiditeit en beantwoord daarna de vraag. Feedbackvragen Casus Martijn Vraag 1 Lees de tekst Internaliserend gedrag en co-morbiditeit en beantwoord daarna de vraag. Bij Martijn is sprake van sociaal isolement, somberheid, niet eten. Dat duidt

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Wacht maar tot ik groot ben!

Wacht maar tot ik groot ben! www.geerttaghon.be Wacht maar tot ik groot ben! Omgaan met agressie bij kleine kinderen Geert Taghon 2013 Ontwikkeling kleine kind De wereld leren kennen en zich hieraan aanpassen (adaptatie) Processen

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie

Ervaring. Therapie met dieren. Voor de foto s is gebruik gemaakt van een model. TEKST JOLI LUIJCKX BEELD Jodi Fotografie

Ervaring. Therapie met dieren. Voor de foto s is gebruik gemaakt van een model. TEKST JOLI LUIJCKX BEELD Jodi Fotografie Ervaring Therapie met dieren Voor de foto s is gebruik gemaakt van een model Therapiedieren zijn hot. Even googelen en je tovert zo een gevarieerd aanbod voor zorg en vrijetijdsbesteding op je scherm.

Nadere informatie

Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning

Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning Stressmanagement-training: Vaardig door ontspanning Veel mensen met een hart- of vaatziekte (HVZ) en hun partners ervaren ook nog stress als ze thuis hun leven weer proberen op te bouwen. Dit is dus ná

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

KENT U PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE? Psychosomatische Fysiotherapie (PSF) is een 3-jarige specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie.

KENT U PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE? Psychosomatische Fysiotherapie (PSF) is een 3-jarige specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. KENT U PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE? Psychosomatische Fysiotherapie (PSF) is een 3-jarige specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. De Psychosomatisch Fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd

Nadere informatie

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Jos Dröes Marianne Klein Bramel Nadelen van het gebruik van ziektediagnoses: * Normaal conflict-, of copinggedrag, en normale reacties

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

Ziekteverzuim begeleiding Van ziek naar werk

Ziekteverzuim begeleiding Van ziek naar werk Ziekteverzuim begeleiding Van ziek naar werk Een intensief en op maat gesneden traject voor individuele coaching én groepsbegeleiding in de vrije natuur, speciaal bedoeld voor gemeenten en UWV klanten

Nadere informatie

Positionering dienstverlening. uitdaging. Preventief: focus op groei. probleem. klachten. huisarts. psycholoog. Curatief: focus op genezen

Positionering dienstverlening. uitdaging. Preventief: focus op groei. probleem. klachten. huisarts. psycholoog. Curatief: focus op genezen Positionering dienstverlening uitdaging Preventief: focus op groei probleem klachten huisarts psycholoog Curatief: focus op genezen Ik wil iets in mijn leven veranderen en ik zoek daar ondersteuning in,

Nadere informatie

Drs. F.J.A.A. Schurmans, klinisch psycholoog (BIG) Diepenveenseweg 22, 7413 AP Deventer

Drs. F.J.A.A. Schurmans, klinisch psycholoog (BIG) Diepenveenseweg 22, 7413 AP Deventer Infofolder Inzicht-gevende groepstherapie MBCT/MBCL Wat is de inzicht-gevende groepstherapie MBCT/MBCL? De basis voor deze groepstherapie is Cognitieve Gedragstherapie aangevuld met elementen uit MBCT

Nadere informatie

Resocialiserende dagbehandeling

Resocialiserende dagbehandeling Resocialiserende dagbehandeling Een driedaagse dagbehandeling voor volwassenen met psychiatrische problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Resocialiserende dagbehandeling betekent dat u 3

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen MEE & de Wering Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen 1 Weerbaarheid & sociale vaardigheden Voor kinderen van 9 12 jaar (basisschool) Het hoofddoel van de cursus Ho, tot hier en niet verder! is het bevorderen

Nadere informatie

UMC St Radboud. Mindfulness voor mensen met MS

UMC St Radboud. Mindfulness voor mensen met MS UMC St Radboud Mindfulness voor mensen met MS Patiënteninformatie De diagnose MS is ingrijpend voor u en uw omgeving. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij ziekte angst, depressie en andere psychologische

Nadere informatie

Emoties, wat is het signaal?

Emoties, wat is het signaal? Emoties, wat is het signaal? Over interpretatie en actieplan dr Frits Winter Functie van Emoties Katalysator, motor achter gedrag Geen emoties, geen betrokkenheid, geen relaties Te veel emoties, te veel

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Voorstelling HOP. Presentatie hersteldag 03-12-2013. Mick: Inleiding. Wat eraan voorafging:

Voorstelling HOP. Presentatie hersteldag 03-12-2013. Mick: Inleiding. Wat eraan voorafging: Voorstelling HOP Mick: Inleiding Wat eraan voorafging: Een aantal jaar geleden is Wilma Boevink een lezing komen geven voor de medewerkers van het PZ Bethaniën omtrent het belang van ervaringswerkers in

Nadere informatie

Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving.

Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving. Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik kreeg één keer per week therapie om beter in mijn vel te zitten. Ik leerde om te gaan met vervelende gebeurtenissen

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

Dansexpressie. Je wordt uitgenodigd om jezelf in beweging te ontdekken en jezelf uit te drukken door dans en beweging.

Dansexpressie. Je wordt uitgenodigd om jezelf in beweging te ontdekken en jezelf uit te drukken door dans en beweging. Dansexpressie Lichamelijk welzijn en expressie Je wordt uitgenodigd om jezelf in beweging te ontdekken en jezelf uit te drukken door dans en beweging. Jezelf en elkaar door dans beter en op een andere

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki?

Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki? 7. Bijlage Resultaten enquête Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki? 1. Waarom ben je aan het project begonnen? (Για ποιό λόγο ξεκίνθςεσ να ςυμμετζχεισ

Nadere informatie

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen??

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? 1 Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? Kinderen opvoeden, adviseren en ondersteunen is een hele taak dat veel ouders best lastig vinden. Als ouder wil je je kind beschermen en

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Mindfulness voor je kids. oefeningen

Mindfulness voor je kids. oefeningen Mindfulness voor je kids oefeningen David Dewulf Mindfulness voor je kids oefeningen Wil je meer weten over Mindfulness voor je kids? Ontvang de nieuwsbrief van I AM met maandelijks nieuwe tips. Mail

Nadere informatie

Ken jezelf. Hilde Lahaye & Isabelle Baert

Ken jezelf. Hilde Lahaye & Isabelle Baert Ken jezelf Hilde Lahaye & Isabelle Baert 2 Veerkracht - Vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslagen. - Mensen met veerkracht laten minder snel de moed zakken. - Iemand met verkracht gelooft

Nadere informatie

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Leven met de ziekte van Parkinson De ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychologische en sociaal-emotionele

Nadere informatie

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest Samen Ontspannen Eenheid tussen lichaam en geest 1 Folder Cursus Speels Ontspannen Een goed begin van het weekeinde met een uur ontspanning in Landsmeer Hanneke Heij Mindful of Mindfull? Hoe zou het zijn

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers THERAPIE Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Soms gebeurt er iets naars. Je wilt er wel over praten, maar je weet niet met wie. Of misschien kun je er niet

Nadere informatie

Kliniek Ouder & Kind

Kliniek Ouder & Kind Kliniek Ouder & Kind Voor wie? Heb je last van heftige emoties zoals verdriet, somberheid, wanhoop, angst, boosheid of een wisseling van heftige emoties (dan weer blij, dan weer boos, dan weer verdrietig)

Nadere informatie

Samen eetproblemen aanpakken in Rotterdam. Helpt u mee?

Samen eetproblemen aanpakken in Rotterdam. Helpt u mee? Samen eetproblemen aanpakken in Rotterdam. Helpt u mee? voor mensen met een eetprobleem en hun naasten Eetproblematiek in cijfers Helaas komen eetproblemen en -stoornissen nog steeds veel voor in Nederland

Nadere informatie

DE ONTMOETING ROUWCAFE VOOR NABESTAANDEN DOOR VERLIES AAN DE DOOD WWW.ROUWZORGAMSTERDAM.NL

DE ONTMOETING ROUWCAFE VOOR NABESTAANDEN DOOR VERLIES AAN DE DOOD WWW.ROUWZORGAMSTERDAM.NL DE ONTMOETING ROUWCAFE VOOR NABESTAANDEN DOOR VERLIES AAN DE DOOD WWW.ROUWZORGAMSTERDAM.NL Samen Eenzaamheid verminderen GGD 24 november 2015 Verlies en rouw en eenzaamheid Rouw= het antwoord dat je geeft

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? - Normaal begaafde kinderen van 4 tot 13 jaar, woonachtig in de regio Gelderland-Zuid, die in hun gedrag signalen afgeven die mogelijk duiden op een problematische

Nadere informatie

GROEIEN IN GROEP. Aanbod groepstherapie: Koningin Astridlaan Kessel-Lo.

GROEIEN IN GROEP. Aanbod groepstherapie: Koningin Astridlaan Kessel-Lo. Aanbod groepstherapie: GROEIEN IN GROEP Koningin Astridlaan 14 3010 Kessel-Lo www.naiade-therapie.be E-mail: info@naiade-therapie.be GSM: 0473/111674 Wat is groepstherapie? Groepstherapie is een therapievorm

Nadere informatie

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Stedendriehoek, Twente, Zwolle/Noord Veluwe en Flevoland Informatie, advies en hulp Alcohol, drugs, medicijnen, gamen, gokken Bianca Swart Preventiewerker Preventie basisonderwijs

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Carefulness AANDACHT VOOR ZORG ZORG VOOR AANDACHT

Carefulness AANDACHT VOOR ZORG ZORG VOOR AANDACHT Carefulness AANDACHT VOOR ZORG ZORG VOOR AANDACHT Inleiding Aandacht is een essentieel onderdeel in de zorg. Aandacht voor de patiënt en de zorgverlener vergroot de vitaliteit, de effectiviteit en de kwaliteit

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken.

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. ü Yes ü No ü Yes ü No Krijg een contstante stroom klanten en verhoog je inkomen ü No Auteurs

Nadere informatie

UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U?

UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U? UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U? Nadine Köhle, MSc. Contactdag Stichting Olijf 3 oktober 2015 Garderen EVEN VOORSTELLEN ACHTERGROND KANKER HEB JE NIET ALLEEN! 4 ACHTERGROND IMPACT VAN DE

Nadere informatie

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie Petri Embregts Participatie Geplande ratificatie VN verdrag voor rechten van mensen met beperking

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Herstel en Balans De rol van de psycholoog Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Kanker zet je leven op zijn kop 1 Kanker, gevolgen voor de patiënt Heftige emoties. Verlies van controle

Nadere informatie

VAGGA AFDELING volwassenen groepsaanbod 2019

VAGGA AFDELING volwassenen groepsaanbod 2019 Groepstherapie voor jongvolwassenen Jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar die het moeilijk hebben op vlak van sociale contacten en/ of zelfbeeld en waarbij sprake is van depressieve klachten, angstklachten

Nadere informatie

Nieuw Gedrag, Nieuwe Mogelijkheden! Ineke van Gent Psycholoog NIP EFT-Relatietherapeut

Nieuw Gedrag, Nieuwe Mogelijkheden! Ineke van Gent Psycholoog NIP EFT-Relatietherapeut Nieuw Gedrag, Nieuwe Mogelijkheden! Ineke van Gent Psycholoog NIP EFT-Relatietherapeut 06 41 86 03 80 info@psycholoogvannu.nl Niet lekker in je vel? Ontevreden hoe het gaat met jezelf of met je relatie?

Nadere informatie

STERK AAN HET WERK: cursus is reeds gestart en loopt verder op onderstaande data

STERK AAN HET WERK: cursus is reeds gestart en loopt verder op onderstaande data Beste lezer, Herstelwijzer is de naam van een ambulant, vrij toegankelijk vormings -en behandelaanbod georganiseerd door VZW Hestia en Alexianen Zorggroep Tienen in samenspraak met verschillende netwerkpartners

Nadere informatie