Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding"

Transcriptie

1 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 1 / 16 ( ) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Hoe deze cursus gebruiken, met of zonder begeleiding.

2 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 2 / 16 ( ) 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel Welke documenten heb je nodig? Als je begeleid wordt door een leerfacilitator Als je de cursus zonder begeleiding gebruikt Afkortingen gebruikt voor de boeken: Documenten en boeken nodig voor fase 1 [zwangerschap tot 4 jaar] Documenten en boeken nodig voor fase 2 [van 4 tot 6 jaar] Documenten en boeken nodig voor fase 3 [van 6 tot 10/11 jaar] Documenten en boeken nodig voor fase 4 [van 10/11 tot 20/21 jaar] Documenten nodig als je enkel thema 1 wil behandelen [kennis over drugs, tabak, alcohol] Documenten en boeken nodig als je enkel thema 2 wil behandelen [evolutie van kinderen] Documenten en boeken nodig als je enkel thema 3 wil behandelen [grenzen en normen en hun evolutie] Documenten en boeken nodig als je enkel thema 4 wil behandelen [ken je kinderen goed] Documenten en boeken nodig als je enkel thema 5 wil behandelen [communicatie met tieners] Documenten en boeken nodig als je enkel thema 6 wil behandelen [wat doen als je ontdekt dat een kind van je drugs, tabak of overmatig alcohol gebruikt] Hoe wordt een case [geval] behandeld? 'Feit' cases en 'gewone' cases Behandeling van een 'feit' case Behandeling van een 'gewone' case Case kaarten bundels binnen een bepaald thema...16 Versies van dit document: Versie Datum Commentaar /09/ /02/14 Het oude thema 5 (sociaal bindweefsel) valt weg. Het oude thema 6 (communicatie met tieners) wordt het nieuwe thema 5. Het oude thema 7 (reactie op gebruik) wordt het nieuwe thema 6.

3 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 3 / 16 ( ) 2 Welke documenten heb je nodig? 2.1 Als je begeleid wordt door een leerfacilitator Een leerfacilitator is iemand die je helpt leren. De leerfacilitator zal voor iedere deelnemer een kopie van de nodige case [geval] kaarten klaar hebben. De leerfacilitator zal aan iedere deelnemer een exemplaar van het(de) nodige boek(en) geven. De leerfacilitator zal voor elke deelnemer een kopie klaar hebben van de documenten met commentaar op de reacties die aan de deelnemers als oplossing van een case voorgesteld worden (voor sommige cases). Tenslotte zal de leerfacilitator ook voldoende kopieën klaar hebben van het blad waarop je je bevindingen moet schrijven na de groepsdiscussie over een case en het raadplegen van een(de) boek(en). Telkens een bepaalde case behandeld wordt, zal de leerfacilitator een kopie van de case kaart aan elke deelnemer geven. Na de groepsdiscussie zal hij/zij voor sommige cases een kopie geven van de commentaren op de voorgestelde reacties waaruit er tijdens de groepsdiscussie één werd gekozen door iedere deelnemer. 2.2 Als je de cursus zonder begeleiding gebruikt Als je over een computer met Internet toegang beschikt tijdens het leren, dan kan je de documenten rechtstreeks lezen vanop de website van de dta preventie cursus. Om je bevindingen op te schrijven kan je eender welke tekstverwerker gebruiken. Anders moet je de case documenten gebruiken om de case kaarten te printen en uit te knippen en moet je de andere documenten printen en voldoende kopieën maken van het blad voorzien om je bevindingen op te schrijven. Zie verder voor de lijsten met nodige boeken en documenten naargelang welke fase of welk thema je wil behandelen.

4 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 4 / 16 ( ) Afkortingen gebruikt voor de boeken: Afkorting Details PVDL Psychologie van de levensloop, Pol Craeynest, Acco, 2de druk, 2006, ISBN X OIEG Opvoeden is een groeiproces, Peter Adriaenssens, Lannoo, 21ste druk, 2002, ISBN VHMJG Van hieraf mag je gaan, Peter Adriaenssens, Lannoo, 9de druk, 2005, ISBN PMJT Praten met je tiener, Peter Adriaenssens, Lannoo, 4de druk, 2007, ISBN LZNS Laat ze niet schieten, Peter Adriaenssens, Lannoo, 2de druk, 2010, ISBN Mijn DTA document [info over Drugs, Tabak, Alcohol] is te vinden via:

5 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 5 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig voor fase 1 [zwangerschap tot 4 jaar] Boeken: PVDL, OIEG Voor de documenten wordt met een volgnummer aangeduid in welke volgorde ze moeten gebruikt worden: Noot: 'Feit' cases zijn cases die in deze cursus beschouwd worden als te maken hebbend met feiten, zoals de effecten van een bepaalde drug op een mens, effecten die via onderzoek volgens de 'wetenschappelijke methode' zijn vastgesteld. Voor de andere cases worden zowel de meningen resulterend uit de groepsdiscussie als de mening van de auteurs van de boeken beschouwd en genoteerd. (1) Het document met de cases voor thema 1 [kennis over drugs, tabak, alcohol] tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van thema 1. (2) Het document met de cases voor fase 1 [0 tot 4 jaar] (Thema's 2,3 en 7) tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van fase 1, thema 2. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om de documenten te gebruiken:

6 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 6 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig voor fase 2 [van 4 tot 6 jaar] Boeken: PVDL, OIEG Voor de documenten wordt met een volgnummer aangeduid in welke volgorde ze moeten gebruikt worden: Noot: 'Feit' cases zijn cases die in deze cursus beschouwd worden als te maken hebbend met feiten, zoals de effecten van een bepaalde drug op een mens, effecten die via onderzoek volgens de 'wetenschappelijke methode' zijn vastgesteld. Voor de andere cases worden zowel de meningen resulterend uit de groepsdiscussie als de mening van de auteurs van de boeken beschouwd en genoteerd. (1) Het document met de cases voor thema 1 [kennis over drugs, tabak, alcohol] tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van thema 1. (2) Het document met de cases voor fase 2 [4 tot 6 jaar] (Thema's 2 en 3) tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van fase 2, thema 2. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om de documenten te gebruiken:

7 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 7 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig voor fase 3 [van 6 tot 10/11 jaar] Boeken: PVDL, OIEG Voor de documenten wordt met een volgnummer aangeduid in welke volgorde ze moeten gebruikt worden: Noot: 'Feit' cases zijn cases die in deze cursus beschouwd worden als te maken hebbend met feiten, zoals de effecten van een bepaalde drug op een mens, effecten die via onderzoek volgens de 'wetenschappelijke methode' zijn vastgesteld. Voor de andere cases worden zowel de meningen resulterend uit de groepsdiscussie als de mening van de auteurs van de boeken beschouwd en genoteerd. (1) Het document met de cases voor thema 1 [kennis over drugs, tabak, alcohol] tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van thema 1. (2) Het document met de cases voor fase 3 [6 tot 10/11 jaar] (Thema's 2, 3 en 4) tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van fase 3, thema 2. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om de documenten te gebruiken:

8 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 8 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig voor fase 4 [van 10/11 tot 20/21 jaar] Boeken: VHMJG, PMJT, LZNS Voor de documenten wordt met een volgnummer aangeduid in welke volgorde ze moeten gebruikt worden: Noot: 'Feit' cases zijn cases die in deze cursus beschouwd worden als te maken hebbend met feiten, zoals de effecten van een bepaalde drug op een mens, effecten die via onderzoek volgens de 'wetenschappelijke methode' zijn vastgesteld. Voor de andere cases worden zowel de meningen resulterend uit de groepsdiscussie als de mening van de auteurs van de boeken beschouwd en genoteerd. (1) Het document met de cases voor thema 1 [kennis over drugs, tabak, alcohol] tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van thema 1. (2) Het document met de cases voor fase 4 [10/11 tot 20/21 jaar] (Thema's 2, 3 en 4) tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van fase 4, thema 2. Noot: deze documenten zijn nog onvolledig of nog niet beschikbaar. (3) Het document met de cases voor thema 5 [communicatie met tieners]. (4) Het document met de cases voor fase 4 [10/11 tot 20/21 jaar] (Thema 6). Noot: dit document is nog onvolledig. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om de documenten te gebruiken:

9 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 9 / 16 ( ) Documenten nodig als je enkel thema 1 wil behandelen [kennis over drugs, tabak, alcohol] Noot: 'Feit' cases zijn cases die in deze cursus beschouwd worden als te maken hebbend met feiten, zoals de effecten van een bepaalde drug op een mens, effecten die via onderzoek volgens de 'wetenschappelijke methode' zijn vastgesteld. Voor de andere cases worden zowel de meningen resulterend uit de groepsdiscussie als de mening van de auteurs van de boeken beschouwd en genoteerd. Het document met de cases voor thema 1 [kennis over drugs, tabak, alcohol] tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van thema 1. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om de documenten te gebruiken:

10 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 10 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig als je enkel thema 2 wil behandelen [evolutie van kinderen] Boeken: PVDL, VHMJG, LZNS Voor de documenten wordt met een volgnummer aangeduid in welke volgorde ze moeten gebruikt worden: Noot: 'Feit' cases zijn cases die in deze cursus beschouwd worden als te maken hebbend met feiten, zoals de effecten van een bepaalde drug op een mens, effecten die via onderzoek volgens de 'wetenschappelijke methode' zijn vastgesteld. Voor de andere cases worden zowel de meningen resulterend uit de groepsdiscussie als de mening van de auteurs van de boeken beschouwd en genoteerd. (1) Het document met de cases voor fase 1 [0 tot 4 jaar] (enkel de cases voor thema 2) tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van fase 1, thema 2. (2) Het document met de cases voor fase 2 [4 tot 6 jaar] (enkel de cases voor thema 2) tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van fase 2, thema 2. (3) Het document met de cases voor fase 3 [6 tot 10/11 jaar] (enkel de cases voor thema 2) tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van fase 3, thema 2. (4) Het document met de cases voor fase 4 [10/11 tot 20/21 jaar] (enkel de cases voor thema 2) tezamen met het document met de commentaren op de gekozen oplossing voor de 'feit' cases van fase 4, thema 2. Noot: deze documenten zijn onvolledig of nog onbestaande. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om de documenten te gebruiken:

11 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 11 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig als je enkel thema 3 wil behandelen [grenzen en normen en hun evolutie] Boeken: OIEG, VHMJG, LZNS Voor de documenten wordt met een volgnummer aangeduid in welke volgorde ze moeten gebruikt worden: (1) Het document met de cases voor fase 1 [0 tot 4 jaar] (enkel de cases voor thema 3). (2) Het document met de cases voor fase 2 [4 tot 6 jaar] (enkel de cases voor thema 3). (3) Het document met de cases voor fase 3 [6 tot 10/11 jaar] (enkel de cases voor thema 3). (4) Het document met de cases voor fase 4 [10/11 tot 20/21 jaar] (enkel de cases voor thema 3). Noot: dit document is nog onvolledig. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om de documenten te gebruiken:

12 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 12 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig als je enkel thema 4 wil behandelen [ken je kinderen goed] Boeken: OIEG, VHMJG, LZNS Voor de documenten wordt met een volgnummer aangeduid in welke volgorde ze moeten gebruikt worden: (1) Het document met de cases voor fase 3 [6 tot 10/11 jaar] (enkel de cases voor thema 4). (2) Het document met de cases voor fase 4 [10/11 tot 20/21 jaar] (enkel de cases voor thema 4). Noot: dit document is nog onvolledig. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om de documenten te gebruiken:

13 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 13 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig als je enkel thema 5 wil behandelen [communicatie met tieners] Boeken: VHMJG, PMJT Document: Het document met de cases voor thema 5 [communicatie met tieners]. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om dit document te gebruiken:

14 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 14 / 16 ( ) Documenten en boeken nodig als je enkel thema 6 wil behandelen [wat doen als je ontdekt dat een kind van je drugs, tabak of overmatig alcohol gebruikt] Voor de documenten wordt met een volgnummer aangeduid in welke volgorde ze moeten gebruikt worden: (1) Het document met de cases voor fase 1 [0 tot 4 jaar] (enkel de cases voor thema 6). (2) Het document met de cases voor fase 4 [10/11 tot 20/21 jaar] (enkel de cases voor thema 6). Noot: dit document is nog onvolledig. Gebruik de web pagina van de dta preventie cursus om deze documenten te gebruiken:

15 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 15 / 16 ( ) 3 Hoe wordt een case [geval] behandeld? 3.1 'Feit' cases en 'gewone' cases 'Feit' cases zijn cases die in deze cursus beschouwd worden als te maken hebbend met feiten, zoals de effecten van een bepaalde drug op een mens, effecten die via onderzoek volgens de 'wetenschappelijke methode' zijn vastgesteld. Voor 'gewone' cases worden zowel de meningen resulterend uit de groepsdiscussie als de mening van de auteurs van de boeken beschouwd en genoteerd. 3.2 Behandeling van een 'feit' case (1) De leerfacilitator geeft aan iedere deelnemer een kopie van de case kaart voor de 'feit' case. Op die case kaart staat na de beschrijving van de case ook een meerkeuze van 4 voorgestelde reacties op de case. (2) De deelnemers lezen de beschrijving van de 'feit' case en de meerkeuze van 4 voorgestelde reacties. (3) De leerfacilitator brengt een groepsdiscussie op gang over de voorgestelde reacties. De moderator van de groepsdiscussie is één van de deelnemers (de deelnemers zijn om beurten moderator van een volledige groepsdiscussie). Iedere deelnemer kiest welke voorgestelde reactie volgens hem/haar de juiste is. (4) Na de groepsdiscussie wordt door elke deelnemer in het commentaren document gezocht naar de commentaar op de door hem/haar gekozen reactie en, als ze niet de juiste is, naar wat dan wel de juiste reactie is. (5) Iedere deelnemer noteert zijn bevindingen en de juiste reactie op zijn/haar daarvoor voorzien blad (1 blad per case). 3.3 Behandeling van een 'gewone' case (1) De leerfacilitator geeft aan iedere deelnemer een kopie van de case kaart voor de 'gewone' case. Op die case kaart staat de beschrijving van de case. In die beschrijving kunnen een aantal vragen staan die in het vet gezet zijn, of er kunnen na de beschrijving een aantal punten opgesomd zijn. De vragen of de opgesomde punten zijn de vertrekpunten voor de groepsdiscussie. Onderaan de case kaart staat ook het(de) boek(en) aangeduid die de bron(nen) is(zijn) van de case, met het(de) bladzijde nummer(s) van de bladzijden over de case. (2) De deelnemers lezen de beschrijving van de 'gewone' case en de vragen of opgesomde punten.

16 Gebruik van de dta preventie cursus Pagina 16 / 16 ( ) (3) De leerfacilitator brengt een groepsdiscussie op gang over de vertrekpunten (vragen of opgesomde punten op de case kaart). De moderator van de groepsdiscussie is één van de deelnemers (de deelnemers zijn om beurten moderator van een volledige groepsdiscussie). (4) Na de groepsdiscussie wordt in het(de) boek(en) gekeken naar de mening van de auteur(s) van het(de) boek(en) dat(die) als bron(nen) staan aangeduid op de case kaart, met tevens de aanduiding van de bladzijde(n) in dat(die) boek(en). (5) Iedere deelnemer noteert zijn bevindingen (zowel over de resultaten van de groepsdiscussie als over de mening van de auteur(s) van het(de) boek(en)) op zijn/haar daarvoor voorzien blad (1 blad per case). 3.4 Case kaarten bundels binnen een bepaald thema Case kaarten die altijd in een welbepaalde volgorde vlak na elkaar moeten behandeld worden worden gegroepeerd in een case kaarten bundel binnen een bepaald thema. Losse case kaarten ( geenbundel kaarten) en case kaarten bundels als geheel mogen in principe in eender welke volgorde behandeld worden.

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Case kaarten fase 2 Pagina 1 / 56 (19-11-13) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document om de case kaarten te maken voor Fase 2 [van 4 tot 6 jaar] Dit document

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Case kaarten fase 4 Pagina 1 / 318 (01-02-14) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document om de case kaarten te maken voor Fase 4 [van 10/11 tot 20/21 jaar]

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Case kaarten fase 3 Pagina 1 / 68 (01-02-14) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document om de case kaarten te maken voor Fase 3 [van 6 tot 10/11 jaar] Dit

Nadere informatie

Specificatie van de cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Specificatie van de cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Specificatie van de dta preventie cursus Pagina 1 / 27 (01-02-14) Specificatie van de cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Cursus bestaande uit een 'kaartspel'

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Case kaarten fase 1 Pagina 1 / 66 (01-02-14) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document om de case kaarten te maken voor Fase 1 [van 0 tot 4 jaar] Dit document

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Commentaar op oplossing feit cases fase 2 thema 2 Pagina 1 / 9 (17-08-13) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document met de commentaar op de gekozen oplossing

Nadere informatie

HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN?

HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN? HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN? Deinze 4 juni 2013 www.drugpunt.be/heelwatinhuis Drugpunt Leie & Schelde Filip Claeys Sanne Foulon www.drugpunt.be

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Commentaar op oplossing feit cases fase 1 thema 2 Pagina 1 / 20 (01-08-13) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document met de commentaar op de gekozen oplossing

Nadere informatie

Algemene informatie over Centrum Maliebaan

Algemene informatie over Centrum Maliebaan Algemene informatie over Centrum Maliebaan Centrum Maliebaan is een instelling voor verslavingspsychiatrie in de provincie Utrecht. Verslavingspsychiatrie is een gespecialiseerde vorm van geestelijke gezondheidszorg.

Nadere informatie

SAI Leopoldlaan 9 9300 Aalst. Debatteren. Een documentatiemap

SAI Leopoldlaan 9 9300 Aalst. Debatteren. Een documentatiemap SAI Leopoldlaan 9 9300 Aalst Debatteren Een documentatiemap Naam: Klas: Vak: Nederlands Schooljaar 2013 2014 Debatteren: instructieblad 1. Oriëntatie van de opdracht Er zijn drie debatten waarbij je telkens

Nadere informatie

Uitnodiging Triple P Cursussen Positief opvoeden

Uitnodiging Triple P Cursussen Positief opvoeden Uitnodiging Triple P sen Positief opvoeden Beste professional, Opvoeden kan heel leuk zijn, maar de meeste ouders hebben ook ontdekt dat het niet altijd een feest is. Dat is heel normaal. Ouders hebben

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Commentaar op oplossing feit cases fase 3 thema 2 Pagina 1 / 10 (18-08-13) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document met de commentaar op de gekozen oplossing

Nadere informatie

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: Kies als ouders samen regels voor het gezin. Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

Informatie voor de gebruiker

Informatie voor de gebruiker 0 Informatie voor de gebruiker Deelnemen Starten met Quimmo.be aan discussies Informatie en discussies raadplegen. Abonnement opzeggen Zelf nieuwe onderwerpen aanmaken Klik bovenaan op voor de volgende

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Commentaar op gekozen oplossing feit cases thema 1 Pagina 1 / 150 (30-07-13) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document met de commentaar op de gekozen oplossing

Nadere informatie

Het empathiequotiënt (eq)

Het empathiequotiënt (eq) Het empathiequotiënt (eq) Het empathiequotiënt (EQ) versie voor volwassenen Hoe moet deze vragenlijst ingevuld worden? In deze vragenlijst staan een aantal stellingen opgesomd. Lees elke stelling aandachtig

Nadere informatie

Het geboorteplan. Informatie voor zwangeren. April 2010. Wat is een geboorteplan?

Het geboorteplan. Informatie voor zwangeren. April 2010. Wat is een geboorteplan? Het geboorteplan Informatie voor zwangeren April 2010 Wat is een geboorteplan? In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te

Nadere informatie

27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd

27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd 27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Kikid Het is als ouder jouw verantwoordelijkheid, dat je kind NEE kan zeggen tegen drank!

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd

21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd 21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Brijder jeugd Preventie Voorlichting (in de klas en aan docenten) ABC gesprekken Aanwezig bij verschillende ZAT

Nadere informatie

Technische handleiding

Technische handleiding Presenteert Technische handleiding http://www.skillville.be LEERKRACHTEN Inhoudsopgave 1 INLOGGEN... 3 1.1 Inloggegevens... 3 1.2 Wachtwoord vergeten?... 3 2 MIJN GROEPEN... 4 2.1 Overzicht... 4 2.2 Nieuwe

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad

SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad Inhoudstafel A. Aanmelden 2 B. Profiel en wachtwoord aanpassen 3 C. Smartschool via e-mail 4 D. Startpagina 5 E. Berichten lezen, opmaken, verzenden 6 F. Lessenrooster

Nadere informatie

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK VOORBESPREKING Een kinderreglement Kinderen laten nadenken over de rechten van het kind. Verzamel samen met de kinderen materiaal uit de media waarin kinderen betrokken

Nadere informatie

Vragenlijst: Partner in Balans

Vragenlijst: Partner in Balans Samenvatting juni 2016 www.villabalans.nl Algemeen Enquête naam Auteur Ingrid Schoen-van Bommel (info@villabalans.nl) Taal NL - Enquête URL http://www.survio.com/survey/d/x8p6m6c4n9t9b8h1n Eerste antwoord

Nadere informatie

Voorwoord 7 Leeswijzer 9

Voorwoord 7 Leeswijzer 9 Inhoudsopgave Voorwoord 7 Leeswijzer 9 Deel I Traumatische ervaringen 1 Wat kinderen kunnen meemaken 15 2 De reacties van kinderen op trauma 21 3 De impact op het gezin en de school 33 Deel II Kinderen

Nadere informatie

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10 Handleiding 1/10 Wat is Wink? Wink is gratis software waarmee je presentaties en handleidingen kan maken. Een Winkpresentatie kan een stappenplan zijn over hoe je bepaalde software moet gebruiken. De auteur

Nadere informatie

ZELF EEN WEBLOG MAKEN

ZELF EEN WEBLOG MAKEN ZELF EEN WEBLOG MAKEN Kristof De Loose ICT-coördinator GBS De Waterleest Eppegem GBS De Pimpernel Zemst-Laar Zelf een weblog maken - 1 - Kristof De Loose INHOUD Inleiding 2 Wat is een weblog? 3 Waarom

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Handleiding helpdesk PBS

Handleiding helpdesk PBS Handleiding helpdesk PBS Auteur: Ina Vanderborght Laatste wijzigingen: 03/08/2015 door Katie Pieters INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 1. CONCEPT... 3 2. ONLINE HELPDESKTOOL... 4 2.1. DE WERKOMGEVING... 4

Nadere informatie

Mirjams mama en moekie

Mirjams mama en moekie Seksuele diversiteit graad 1 Mirjams mama en moekie Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print 2 lege gedragspatroongrafieken af voor

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie?

Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie? Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie? Verzekeren en erfelijkheid 1 Heb je een aanleg voor kanker? Dan kunnen sommige familieleden de aanleg voor de ziekte ook hebben. Het is belangrijk

Nadere informatie

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode Intervisiemethodes Methode 1: Incidentenmethode Bij de incidentmethode wordt een gebeurtenis uit de werksituatie van een van de deelnemers op gestructureerde wijze besproken. Stap 1 Introductie van het

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen 1. Kijkt veel naar andere kinderen. 1. Kan speelgoed met andere kinderen 1. Zoekt contact met andere kinderen 1. Kan een emotionele

Nadere informatie

Rechtvaardige Rechters in actie

Rechtvaardige Rechters in actie Lesvoorbereiding Rechtvaardige Rechters in actie Print de personagestickers op etiketten of maak er kaartjes van (zie richtlijnen bij Verwondering). Werk graad 2 Print en knip de identiteitskaarten uit,

Nadere informatie

Acht leesadviezen voor thuis

Acht leesadviezen voor thuis Acht leesadviezen voor thuis Advies1 Advies 2 Advies 3 Advies 4 Advies 5 Advies 6 Advies 7 Advies 8 Overleg met uw kind over de tijdstippen waarop er het best kan worden ge. Als uw kind daarin inbreng

Nadere informatie

INHOUD. Wat zoek je?... 2 Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...10. Naam. Opleiding. Project. Datum

INHOUD. Wat zoek je?... 2 Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...10. Naam. Opleiding. Project. Datum INHOUD Wat zoek je?... Waar zoek je?... 4 Hoe zoek ik?... 8 Wat heb ik?...0 Naam Opleiding Project Datum WAT ZOEK JE? Oriëntatie: Welke bronnen gebruik je? Om een globaal beeld te krijgen van je onderwerp

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Webinar Drugs en alcochol bij pubers. Hanne Peeters (VAD) Sofie Leemans (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vagga).

Webinar Drugs en alcochol bij pubers. Hanne Peeters (VAD) Sofie Leemans (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vagga). Webinar Drugs en alcochol bij pubers Hanne Peeters (VAD) Sofie Leemans (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vagga). WELKOM HOE KUNNEN OUDERS - EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN, UITSTELLEN OF BEPERKEN?

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Afvalstoffenfiche Toepassing

Gebruikershandleiding Afvalstoffenfiche Toepassing Gebruikershandleiding Afvalstoffenfiche Toepassing Gebruikershandleiding Afvalstoffenfichetoepassing Documentbeschrijving 1. Titel publicatie Gebruikershandleiding Afvalstoffenfiche-toepassing 2. Verantwoordelijke

Nadere informatie

Brigitte heet iedereen welkom en vraagt naar een eerste reactie op het ontvangen van de uitnodiging:

Brigitte heet iedereen welkom en vraagt naar een eerste reactie op het ontvangen van de uitnodiging: VBS De Schatkist Westmeerbeek 23 mei 2013 Verslag ouderpanel Aanwezigen: Tine Spaepen, Bart Ceulemans, Joke Verduyckt, Sandy Serneels, Cindy De Veuster, Tina Van Cleynenbreugel, Nancy Clé, Daisy Vannuffelen

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS. Handleiding DMS. Dit document is de handleiding voor het DMS (Document Management Systeem) op drie verschillende niveau s:

HANDLEIDING DMS. Handleiding DMS. Dit document is de handleiding voor het DMS (Document Management Systeem) op drie verschillende niveau s: HANDLEIDING DMS Dit document is de handleiding voor het DMS (Document Management Systeem) op drie verschillende niveau s: Gebruiker Coördinator Administrator end2end solutions pagina 1 Op het DMS van Ieper

Nadere informatie

KLASSIEKE HUILBABY S

KLASSIEKE HUILBABY S KLASSIEKE HUILBABY S Voorwoord Zodra je bevallen bent, wacht iedereen vol spanning op de eerste hartenkreet van je kleintje. Wanneer je baby goed doorhuilt, haalt iedereen opgelucht adem, goedkeurend

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Tekst: Astrid-Fia De Craecker Fotografie: Clair Obscur Vormgeving/Opmaak: Studio Lannoo Patronen: Cleemput bvba

Tekst: Astrid-Fia De Craecker Fotografie: Clair Obscur Vormgeving/Opmaak: Studio Lannoo Patronen: Cleemput bvba patronen Colofon www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken en met interessante, exclusieve aanbiedingen. Tekst: Astrid-Fia

Nadere informatie

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding

Cursus. Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Case kaarten Thema 1 Pagina 1 / 84 (20-07-13) Cursus Preventie van Drugs, Tabak, en Alcohol misbruik door een goede opvoeding Document om de case kaarten te maken voor Thema 1 [kennis over drugs, tabak,

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Datum: Naam: Adres: GSM: Onderstreep welke van de volgende begrippen op u van toepassing is: 1: Hoofdpijn.

VRAGENLIJST. Datum: Naam: Adres: GSM: Onderstreep welke van de volgende begrippen op u van toepassing is: 1: Hoofdpijn. VRAGENLIJST Het doel van deze vragenlijst is een globaal beeld te krijgen van de aard van uw problemen. Het zal de gesprekken ten goede komen indien u deze vragen, onafhankelijk van elkaar, zo nauwkeurig

Nadere informatie

HANDLEIDING online reserveren van abonnement[en]

HANDLEIDING online reserveren van abonnement[en] HANDLEIDING online reserveren van abonnement[en] SEIZOEN 2015-2016 HANDLEIDING online reserveren van abonnement[en] Wat heb je nodig om online één of meerdere abonnementen te reserveren? NOODZAKELIJK:

Nadere informatie

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten.

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten. Lieve ouder, Langs de één of andere weg ben je in het bezit gekomen van dit boekje, omdat je je kindje verloor door abortus en je het daar moeilijk mee hebt. Dit boekje is een soort dagboek, een leidraad

Nadere informatie

Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm

Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm Samen uw kind stimuleren om Te doen en te ondervinden Acties te ondernemen

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Ouderavond Puberwereld

Ouderavond Puberwereld Ouderavond Puberwereld bronnen : Puberbrein binnenstebuiten en Beter omgaan met pubers Van de Brugghenschool Katwijk R van der Gaag GGD Hollands Midden Gezondheidsbevorderaar Aandachtsgebieden : genotmiddelen,

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Infogids. SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.

Infogids. SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o. Infogids SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.be INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inloggen op smartschool... 5

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Kinderen en patiëntenrechten

Kinderen en patiëntenrechten Kinderen en patiëntenrechten Patiëntenrechten van kinderen zijn vastgelegd in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De wet onderscheidt drie leeftijdsgroepen: kinderen tot 12 jaar, kinderen

Nadere informatie

Terreinvoorbeelden aanvullend bij

Terreinvoorbeelden aanvullend bij Terreinvoorbeelden aanvullend bij variant GRB V3.5.0-2.0.0 A g e n t s c h a p v o o r G e o g r a f i s c h e I n f o r m a t i e V l a a n d e r e n Gebroeders Van Eyckstraat 16, B-9000 Gent Tel: 09/261.52.00

Nadere informatie

Competentietest. Hoe werkt de test?

Competentietest. Hoe werkt de test? Competentietest Dit is een test die jou en de andere militanten in je bedrijf kan helpen om vrij eenvoudig en snel na te gaan hoe ver competentiemanagement in je eigen bedrijf ontwikkeld en/of ingevoerd

Nadere informatie

Praktijk voor KinderEefke & Jeugd Psychologie van Rensch Opvoeden is niet altijd makkelijk! ÒIk sta je graag bij om twijfels over de opvoeding of ontwikkeling van je kind weg te nemen. Jullie kind staat

Nadere informatie

V anaf september komt er een

V anaf september komt er een 4 D E J A A R G A N G N 3 J U N I, J U L I, A U G U S T U S 2 0 1 0 COLOFON : De nieuwsbrief is een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat 84 2140

Nadere informatie

Spelend leren, leren spelen

Spelend leren, leren spelen Spelend leren, leren spelen een werkboek voor kinderen en ouders Rudy Reenders, Wil Spijker & Nathalie van der Vlugt Spelend leren, een werkboek voor kinderen en ouders leren spelen Rudy Reenders, Wil

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen.

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. 1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. Vooraleer je aan een literatuuronderzoek begint, is het belangrijk om voldoende informatie over je onderwerp te verzamelen via vakwoordenboeken,

Nadere informatie

Terreinvoorbeelden aanvullend bij

Terreinvoorbeelden aanvullend bij Terreinvoorbeelden aanvullend bij variant GRB V3.5.0-2.0.0 GRP A g e n t s c h a p v o o r G e o g r a f i s c h e I n f o r m a t i e V l a a n d e r e n Gebroeders Van Eyckstraat 16, B-9000 Gent Tel:

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ 'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ '2.(26678'(17(1+$1'/(,',1*,QOHLGLQJ,QORJJHQ 'RNHRVPHQXEDON Mijn Profiel 4 Mijn Agenda 4 &XUVXVRYHU]LFKW &XUVXVVWDUWSDJLQD Agenda 8 Ad valvas 8 Documenten 8 Links 9 Forums 9 Oefeningen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat?

Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Scheiding der machten De rechters zijn gescheiden www.rechtvoorjou.nl Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Maak de volgende oefeningen met behulp van de informatie op de website*. Naam Leerling:...Klas:...

Nadere informatie

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Uw kind op internet Tieners lijken soms wel helemaal verslingerd aan internet: gamen met anderen over de hele wereld, uren ronddwalen in het Habbo

Nadere informatie

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Zeeuwse jongeren en alcohol In 2010 is de Zeeuwse campagne Laat ze niet (ver)zuipen! van start

Nadere informatie

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

HANDLEIDING. online reserveren van abonnement[en]

HANDLEIDING. online reserveren van abonnement[en] HANDLEIDING online reserveren van abonnement[en] SEIZOEN 2014-2015 1 HANDLEIDING online reserveren van abonnement[en] Wat heb je nodig om online één of meerdere abonnementen te reserveren? NOODZAKELIJK:

Nadere informatie

kopieerblad leerling naar een verhaal d at u m :.. /.. /...

kopieerblad leerling naar een verhaal d at u m :.. /.. /... kopieerblad leerling Op zoek naar een verhaal N a a m : V o o r n a a m : d at u m :.. /.. /.... 2 Stap 1: Welk verhaal ga je schrijven? Heb je zelf een migratieverhaal? Ga je op zoek naar het verhaal

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact.

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact. Deelnemers welkom heten Dag 1: Deelnemers welkom heten Introductie trainers Energizer: De deelnemers lopen kriskras door de ruimte. Zij geven elkaar een krachtige hand en zeggen hoe zij heten in verstaanbaar

Nadere informatie

Bekijk de actuele vragen en reageer!

Bekijk de actuele vragen en reageer! Subscribe Share Past Issues Translate Haarlemmermeervoorelkaar doet je goed! Bekijk deze e-mail in je browser Beste Carline, Iets goeds doen voor iemand kan al met iets kleins. Van het aansluiten van een

Nadere informatie

VAK 53 BIJKOMENDE BEREKENINGSEENHEDEN Accijnzen / Bijzondere accijnzen / Verpakkingsheffing (AC4)

VAK 53 BIJKOMENDE BEREKENINGSEENHEDEN Accijnzen / Bijzondere accijnzen / Verpakkingsheffing (AC4) INHOUDSTAFEL HISTORIEK VERSIES VAN HET DOCUMENT... 2 ALGEMEEN... 3 INSTUREN... 4 AARDGAS... 6 BIER... 7 ETHYLALCOHOL... 8 GASOLIE... 9 KOFFIE... 10 LIMONADE... 11 WIJN... 12 ZWARE STOOKOLIE... 13 NL_VAK

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN

DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN www.rechtvoorjou.nl Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Maak de volgende oefeningen met behulp van de informatie op de website. Naam Leerling: Klas:. 3.0 a.

Nadere informatie

Handleiding Horesca Lieferink Online Bestelsysteem versie 3.6

Handleiding Horesca Lieferink Online Bestelsysteem versie 3.6 Handleiding Horesca Lieferink Online Bestelsysteem versie 3.6 Om gebruik te maken van het Horesca Lieferink Online Bestelsysteem dient u te beschikken over een door Horesca Lieferink toegekend gebruikersnaam

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL textiele werkvormen. gedurende 720 minuten

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL textiele werkvormen. gedurende 720 minuten Examen VMBO-GL en TL 2012 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL textiele werkvormen Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen bestaat uit de onderdelen A, B, C, D, E en F. Je

Nadere informatie

Nanotechnologie handleiding leerkracht

Nanotechnologie handleiding leerkracht Nanotechnologie handleiding leerkracht Website Alle informatie over het lespakket nanotechnologie is terug te vinden op volgende website: eefysicsnanotech.weebly.com Je vindt er alle downloadbaar lesmateriaal

Nadere informatie

Psychiatrie: ADHD. Dit thema gaat over ADHD als voorbeeld van een concentratie of aandachtsstoornis.

Psychiatrie: ADHD. Dit thema gaat over ADHD als voorbeeld van een concentratie of aandachtsstoornis. DC 13 Psychiatrie: ADHD 1 Inleiding Dit thema gaat over ADHD als voorbeeld van een concentratie of aandachtsstoornis. Beroepscontext: als onderwijsassistent kun je ingezet worden in het werken met leerlingen

Nadere informatie

Positief Huishouden met Kinderen

Positief Huishouden met Kinderen Positief Huishouden met Kinderen Deel 3: Opruimen met kinderen Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Dit is een werkboek dat hoort bij de videotraining Positief Huishouden

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief roken UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief roken UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET ROKEN 3 GEWOONTEN 3 ROKEN EN JOUW GEZONDHEID 4 VERSLAAFD AAN

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL handenarbeid

beeldende vakken CPE GL en TL handenarbeid Examen VMBO-GL en TL 2014 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL handenarbeid Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen bestaat uit de onderdelen A, B, C, D, E en F. Je moet

Nadere informatie

Is Nix18 echt Nix18?

Is Nix18 echt Nix18? Is Nix18 echt Nix18? Waarom bent u vanavond gekomen? Hoe gaan andere ouders hier mee om? Tips om je kind duidelijk te maken dat het niet gezond voor je is. Hoe wordt er op school mee omgegaan? Waarom laten

Nadere informatie

F3.3 Ouderbetrokkenheid Draaiboek bijeenkomst werken met een portfolio

F3.3 Ouderbetrokkenheid Draaiboek bijeenkomst werken met een portfolio F3.3 Ouderbetrokkenheid Draaiboek bijeenkomst werken met een portfolio F3.3 DRAAIBOEK OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst werken met een portfolio Door Kees Broekhof (Sardes) Draaiboek bijeeenkomst werken met

Nadere informatie

DE TALENTENARCHIPEL. Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO

DE TALENTENARCHIPEL. Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO DE TALENTENARCHIPEL Basisschool Pastoor Dergent /NIX ism CEGO Toelichting voor de ouders bij de verschillende eilanden. Muziekeiland Genieten van muziek en manieren zoeken om zelf muziek te maken, om te

Nadere informatie

BACHELOR IN DE PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND ARTEVELDEHOGESCHOOL

BACHELOR IN DE PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND ARTEVELDEHOGESCHOOL Arteveldehogeschool Bachelor in de pedagogie van het jonge kind Joseph Gérardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg 09/234.88.00 info.pedagogiejongekind@arteveldehs.be PRECEDENTENLIJST om (een) vrijstelling(en)

Nadere informatie