COLOFON d'jqc~bs~tqf4g jaargang 13 - maart 2001 verschijnt viermaal per jaar ISSN O Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COLOFON d'jqc~bs~tqf4g jaargang 13 - maart 2001 verschijnt viermaal per jaar ISSN 0923-1 1458 O Nederlands Genootschap van Sint Jacob"

Transcriptie

1

2 BNESTUUR mw. K. van den Berg, voorzitter F. Brons, bestuurssecretaris J. Hoffman, penningmeester Hl. Schutte, 2' penningmeester mw. H. Pouderoyen, lid J. van der Meulen, lid mw. M. Blokland, lid mw. T. van der Maat, iid LEDENSERVICE (uitsluitend schriftelijk) Biestellen van artikelen Piostbus LB Utrecht BIESTUURSSECRETARIAAT p/a Heuvelweg XN Soest SECRETARIAAT BINNENLAND Insturen van compostela's p/a Fazantenkamp DG Maarssenbroek 8. (0346) SECRETARIAAT INTERNATIONAAL p,/a Hagelweg HC Venray (0478) LEDENADMINISTRATIE pja Margriet NC Hardenberg (0523) COLOFON d'jqc~bs~tqf4g jaargang 13 - maart 2001 verschijnt viermaal per jaar ISSN O Nederlands Genootschap van Sint Jacob Meningen en feiten, zoals die door auteurs worden weergegeven, vallen buiten verantwoordelijkheid van redactie en uitgever. REDACTIE Herman van den Brink ]eroen Gooskens Sjef van Hulten (voorzitter; eindredactie) Stephan van Meulebrouck (bureau- en eindredactie) ]os Mijland Herman Stokmans ]osé Wienk REDACTIEADRES Judith Boon Safarigeel CN Zoetermeer DRUK & GRAFISCHE VERZORGING Koopmans' drukkerij, Hoorn Ruud Conens (logo) AANWIJZINGEN VOOR INSTUREN KOPIJ Bijdragen voor de/acobsstaf dienen bij voorkeur in Word op diskette voorzien van een uitdraai gezonden te worden naar het redactieadres. Sluitingsdatum nr. 50: 9 april Gelieve op A4 formaat met één brede marge te werken. Indien illustraties worden aangeleverd deze voorzien van onderschriften en voorkeurplaats in de marge aangeven met een met de foto corresponderend nummer. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of te weigeren.

3 2 Santiago (nog) niet gehaald jos Mijland 9 Jacobusboeken Toon van Miert, Herman van den Brink, josé Wienk, Herman Stokmans, jeroen Cooskens 17 Uit de pelgrimskeuken Stephan van Meulebrouck 18 De virtuele pelgrim Ed Boon 23 Een nieuwe route: Camino de Alicante, deel 2. Toledo-Santiago josé Wienk 28 Heiligen onderweg: de weg naar de hemel Herman van den Brink 29 Via de la Plata jeroen Cooskens 32 Genootschap van Sint Jacob Afbeelding omslag: Monument voor omgekomen pelgrim bij El Acebo. (foto: Stephan van Meulebrouck)

4 SANTIAGO (NOG) NIET GEHAALD ]os MIJLAND Naar aanleiding van onze oproep in de vorigelacobsstaf om uw verhalen over niet voltooide pelgrimstochten zijn er heel wat reacties binnengekomen. Uit deze reacties werd een selectie gemaakt. In drie situaties werden gesprekken gevoerd. De weerslag daarvan vindt u hieronder terug. Tevens staat een aantal schriftelijke reacties - in gecomprimeerde vorm - afgedrukt. De teleurstelling over het vroegtijdig afbreken van de tocht was in de meeste gevallen uiteraard groot. Maar niemand bleek zo gedesillusioneerd dat hij er niet over wilde praten of dat Santiago voorgoed uit zijn leven moest verdwijnen. Integendeel, er bleek ook veel vertrouwen in een eventuele nieuwe poging. Sommige mensen die reageerden hebben weer heel concrete plannen, anderen zullen op termijn zeker nog eens naar Santiago pelgrimeren. Wij danken alle pelgrims die hebben willen reageren en zo een hart onder de riem steken van degenen die het (nog) niet gehaald hebben. Uit het verslag van Michde GESPREK MET LARISSA OLKHOWSKY Mevrouw Larissa Olkhowsky uit Gouda maakte samen met haar dochter Michele tussen 23 juli en 4 september 1999 de tocht naar Santiago de Compostela. Voor Michele zou het de laatste tocht worden. Zij was al lang ziek als gevolg van borstkanker maar wilde toch een reis naar Santiago maken. Ze had daarover gehoord en het idee had zich in haar vastgezet. Hoe dat te doen? Ook Larissa was zwaar ziek geweest, maar wilde toch graag de wens van haar dochter vervullen nu het misschien nog mogelijk was. Met de trein gingen ze naar Parijs om de pelgrimspaspoorten te halen. Eén van de wensen van Michele was het brengen van een bezoek aan de Sacré Coeur. Op weg naar de kerk zagen zij een zwaar gewonde duif. Deze moest worden gedood om haar uit haar lijden te verlossen. Er werd aan een stoere Fransman gevraagd om dit

5 werk af te maken. Toen ging de duif naar de hemel. Michele wilde haar reis in tekeningen vastleggen. Tekeningen die erg tot de verbeelding spreken en waarvan er enkele bij dit artikel zijn afgedrukt. 'Mijn gouden boekje', zo noemde Michele haar tekenboek. In een van de tekeningen zien we bijvoorbeeld het verhaal van de gewonde duif terug. Vanuit Parijs nam men de trein naar Montelimar en vandaar ging het per bus naar de Ardèche. Daar haalden Larissa en Michele de ezel Pierrot op die de bagage zou dragen omdat Michèle dat niet meer kon. Ze zijn er drie weken gebleven om aan de ezel te wennen en de ezel aan hen te laten wennen. Pierrot moest leren in een aangepast tempo te lopen, bagage te dragen en een beetje te luisteren. Want ze gingen niet met twee personen maar met z'n drieën op reis en even wennen aan elkaar is dan heel verstandig. Op 15 augustus begon de grote tocht met als startplaats Le Puy-en-Velay. Daar kregen ze veel bekijks, vooral dankzij de ezel. Die leverde ook problemen op omdat ook voor hem een goede overnachtingsplaats gevonden moest worden. Men had met elkaar en met Pierrot een afspraak gemaakt: 'moe is moe'. Als één van de reizigers zei of liet blijken dat het genoeg voor vandaag was, ging men onmiddellijk een goede rustplaats zoeken. De tocht ging aanvankelijk boven verwachting goed, maar na tweehonderd kilometer, in Aspalion bij Rodez, bleek verder gaan echt onmogelijk. Michele moest op 31 augustus acuut in het ziekenhuis van Rodez worden opgenomen waar ze allerhartelijkst werd verzorgd. De zorg gold niet alleen de ernstig zieke; ook haar moeder werd door één van de verpleegsters liefdevol opgevangen. Vele malen kon zij met het thuisfront bellen om een aantal praktische zaken te kunnen regelen. Na enkele dagen gingen moeder en dochter met de ambulance naar huis. Pierrot ging weer terug naar zijn baas in de Ardeche. Enkele weken na de thuiskomst is Michele op 4 oktober op 32-jarige leeftijd overleden, nadat zij door haar eigen moeder werd verzorgd. Blij was zij dat haar laatste wens voor een gedeelte in vervulling kon gaan. Dit jaar, in april, gaat Larissa de tocht hervatten. Ze begint waar de vorige tocht moest worden beëindigd: in Espalion. Zij zal zeker de zorgzame verpleegster uit Rodez gaan bezoeken die zo behulpzaam was geweest in die moeilijke dagen. De pelgrimspas van Michele zal opnieuw worden gebruikt omdat de zus van Michele, Marion, de laatste 100 kilometer met haar moeder mee gaat lopen en de compostela voor Michele gaat behalen. Wij wensen Larissa en haar dochter Marion een voorspoedige reis en behouden thuiskomst. Niet alleen Jacobus maar ook Michèle zullen zeker extra waakzaam zijn. NB Als lezers willen reageren op dit interview mogen ze rechtstreeks contact opnemen met Larissa Olkhovsky, Vierde Kade 59, 2806 SB Gouda.

6 Monument voor omgekomen pelgrim, tussen Melide en Santa Irene (foto: Stephan van Meulebrouck) UIT HET VERSLAG VAN LIESBETH VAN DER PLUYM EN MERIJN VAN DE HOOGENHOFF UIT STRIJEN Liesbeth van der Pluym stuurde ons een verslag van haar pelgrimstocht van Saint-]ean-Pied-de-Port naar Santiago. Samen met haar maatje Merijn van de Hoogenhoff liep ze tot León. Onderweg hadden ze het zwaar te verduren, niet alleen vanwege het slechte weer maar ook als gevolg van het missen van stempels en vooral vanwege de moeite om goede slaapplaatsen te kunnen vinden. Na een bezoek aan de kathedraal van León besloten ze te stoppen. Het ging echt niet meer. De voeten wilden niet meer. Verder gaan leek onmogelijk. Toch eindigt het verslag niet in een mineurstemming maar met de opmerking: 'Nu heb ik ongeveer 500 km afgelegd en de volgende keer hoef ik dus nog maar iets meer dan 200 km. Nu eerst alles verwerken en mijn voeten laten genezen en dan weer plannen maken voor het restant'. INTERVIEW MET ANNET TEUNISSEN IN OSS: 'DE WEG ISIE ALTIJD EEN STAPjE ~ O R ' U hebt haar al leren kennen van de omslag van de laatstelacobsstaf. Twee voeten. Misschien waren het wel haar eigen voeten die in juli 1997 een voettocht maakten van Pieterburen naar Zuid-Limburg. Dat ging goed, dat ging zelfs heel prima. Aanvankelijk had ze wel veel te veel bagage: al die tekenspullen, de tent. De overtollige spullen werden naar huis gestuurd. het was een mooie oefening voor een verdere tocht, misschien zelfs wel tot Santiago in Spanje. Totdat zij een jaar later tijdens de tocht over het pelgrimspad van Den Bosch naar Visé bij Cadier en Keer werd aangereden waarmee een einde kwam aan een prachtige droom: 'Wandelen en schilderen en vrij zijn, nadat je vele jaren hard hebt gewerkt in een groot gezin en een drukke baan. Als kleuterleidster, als beeldend kunstenares lessen gevend altijd bezig, steeds nieuwe ideeën tot realiteit brengen. Wandelen in een rustig tempo, veel tijd vindend om te kunnen schilderen en tekenen en zo zichzelf vooral in spirituele zin beter leren kennen. Wandelen naar Santiago: wandelen door een boek over de kunstgeschiedenis. Kunst, elke dag opnieuw in allerlei gedaanten, uit verschillende tijdperken.

7 Dat moet fantastisch zijn...' Dat was de bedoeling. Al die mooie plannen verdwenen ineens met een klap: whiplash. Zwemmen, wandelen, fietsen, werken, het kon allemaal beetje bij beetje. Veel rusten en dat elke dag, tussen het werk door waar een matras lag om dat mogelijk te maken. Vandaag afwachten hoe het morgen zal zijn. En dan nog maar niet praten over de verzekeringskwesties. Tijdens ons gesprek in het atelier in Oss blijken we elkaar goed aan te voelen. Onze leefwerelden raken elkaar hoewel we totaal anders zijn en heel ander werk doen. Ze laat enthousiast haar werk zien, dat op een ijskoude zolder is opgeslagen. Eén van haar schilderijen is die van een oude deur bij de Jacobskapel in Nijmegen, die in een roestige scharnier hangt. Ik vertel haar dat het Latijnse woord voor scharnier cardo is. Hetzelfde woord kan worden gebruikt voor keerpunt. Dan neemt het gesprek een wending. Annet blijkt over veel dingen te hebben nagedacht. Tijdens haar eenzame wandeltocht vanuit Pieterburen, die zij vooral als een innerlijke tocht ervaart, is ze zich van veel dingen, die ze al in zich heeft, bewust geworden. Tenslotte vertelt zij dat er een voor haar onbegrijpelijke uitdrukking door het hoofd speelt. Na wat doorvragen komt het begrip positurn of 'gesetteld zijn' op tafel. Is dat toeval of moest dat zo zijn? Nu alles ogenschijnlijk op een rij stond gebeurde dat ongeluk ergens in de buurt van de Belgische grens. Een ongeluk dat je verplicht je te herbezinnen op je verdere leven. Op mijn vraag of ze ooit nog naar Santiago gaat antwoordt ze: ' Dat sluit ik niet uit. Ik moet eerst weer gezond zijn. Mijn tocht was mij een stapje voor. Iemand of iets heeft een stokje gestoken voor mijn plannen. Toch ben ik niet teleurgesteld.' Als ik vertrek is er wel grote schrik, teleurstelling en verontwaardiging. Eén van haar grotere werken die aan de muur hing, blijkt te zijn verdwenen. De conciërge heeft niets gemerkt. Het moet zijn gebeurd tijdens of vlak vóór de Kerstdagen. Wie doet nou zoiets? 'Ik kan tentoongestelde werken die in vrij toegankelijke ruimtes hangen niet eens verzekeren. Het enige wat ik heb is een foto.' W (foto:stephan Meulebirouck)

8 UIT HET FIETSVERSLAG VAN TEUN DE GROOT Teun de Groot fietste in juni 1998 alleen van Nederland naar Spanje. Dat was de bedoeling. Niet alleen slecht weer, maar vooral ook pech met de fiets sloopte haar. Ondanks veel helpende handen moest ze uiteindelijk stoppen. Maar dat stoppen was een verhaal apart. Onderstaand een citaat uit haar verslag: 'Het thuisfront sprak me telefonisch moed in. Mijn oude schoolvriendin, die in de Dordogne woonde, zou me komen ophalen als het echt niet meer ging. Zestig kilometer voor Tours brak een spaak en met de spaak ook de weerstand. Ik belde mijn vriendin die mij bij de kathedraal van Tours zou ophalen. In de auto van mijn vriendin dacht ik dat er een eind zou komen aan de schrik, niet wetend wat voor een verschrikkelijke tragedie wachtte. Bij thuiskomst troffen we de echtgenoot van mijn vriendin dood aan. Hij had van de afwezigheid van zijn vrouw gebruik gemaakt om zich van het leven te beroven. Zonder dat te weten bleek dat ik een andere opdracht had. De tegenslagen waren er niet voor niets geweest: ik was niet op weg gegaan naar Santiago maar om mijn vriendin bij te staan in die eerste moeilijke uren. Mijn pelgrimstocht eindigde in een oorverdovende dissonant. In het afgelopen jaar 2000 fietste ik vanaf Tours naar Santiago. Nu louter zon, voorspoed en vreugde. Het was alsof het "mocht", alsof Jacobus zei: "Toe maar, je hebt je taak volbracht, nu ben jij aan de beurt". Met trots en dankbaarheid laat ik "mijn bewijs van goed gedrag", mijn compostela zien.' GESPREK MET HANNEKE TIDDENS Hanneke woont met haar gezin in een weids landschap onder de rook van Roermond. Vanuit het keukenraam zie je de spoorbrug over de Maas. Niet raar dat je dan wel eens van verre reizen droomt. Ook zij ging op pad naar Santiago. Eindelijk er eens echt uit, na 25 jaar hard werken in een druk gezin. De kinderen studeren en zijn het huis uit, dus dat geeft wat rust en ruimte om iets voor jezelf te doen. Lekker uitwaaien samen met een paar vriendinnen. Echtgenoot Pirn had er weinig moeite mee dat Hanneke nu eindelijk iets ging doen voor haarzelf, helemaal voor haarzelf. Via Mechelen in België wilde zij langs de bekende route, zoals die beschreven staat in de driedelige serie met een routebeschrijving van Haarlem naar Santiago, gaan fietsen. Samen met Hetty en Irma die een paar dorpen verder wonen. Met drie personen. 'Neen, om mij hoef je je geen zorgen te maken', zei haar man. Hij moest alleen bij een routinecontrole bloed laten prikken. Als je, zoals Pirn, directeur van bent een groot internationaal bedrijf en veel onderweg bent, is het goed je nu en dan eens te laten nakijken door een arts. Pirn en Hanneke namen op 6 juli 2000 afscheid bij een kapelleke zoals er zoveel in Limburg zijn. Misschien dat Pirn bij dat afscheid ook een druppeltje van de niet voor hem bestemde pelgrimszegen kreeg. Hij zou

9 het meer dan de pelgrims nodig hebben. Het fietsen ging prima en elke dag hadden ze veel plezier met elkaar. Ze genoten van de aandacht als totaal vreemden bon courage wensten. 'Drie dames op een fiets, waar vind je zoiets?' zo zagen ze de Fransen denken. Nu en dan werd er eens naar huis gebeld. Na enkele dagen begon Pirn anders dan was afgesproken toch elke dag te bellen: 'Fijn te weten waar jullie zijn en hoe het met jullie gaat. Met mij gaat het goed.' Weken later, op 25 juli - men realiseerde zich niet dat het de feestdag van Sint- Jacobus was - bevonden ze zich in de buurt van Arcachon. Pim moest voor zaken in de buurt zijn en ze maakten een afspraak ergens in een café op de markt. Pirn vroeg of Hanneke even een straatje omliep. Niet gek na een afwezigheid van bijna drie weken. Toen vertelde Pim dat bij de bloedtest op 6 juli 'iets' ontdekt was. Het bleekt leukemie te zijn. Pirn had inmiddels enkele onderzoeken gehad, maar had daarover niets laten weten want hij wilde Hanneke en haar vriendinnen niet onnodig ongerust maken. Ze hadden immers zolang naar deze reis uitgezien. Hanneke zou immers bij het minste gerucht van onraad onmiddellijk naar Roermond terugkeren. Dit kopje koffie betekende het einde van de reis. Iedereen was volledig overstuur en er restte niets anders dan een plan te maken om zo gauw mogelijk naar huis te gaan. Hetty en Irma besloten de tocht wel af te maken en zijn daarin dan ook geslaagd! Toen begon er voor Hanneke en Pim een lange tijd van zorg en kuren. Hoe zouden de testen uitvallen? De werkzaamheden werden tot een minimum beperkt. Pirn kreeg nare bijverschijnselen als gevolg van medicijnen en chemokuren. Toch ging het goed, verrassend goed zelfs, hij kreeg goede uitslagen en hoopvolle vooruitzichten. Nog steeds heeft hilj wel aangepaste werktijden, maar Pim is er weer regelmatig bij. In de afgelopen kerstvakantie ging hij naar het bedrijf om zijn mensen te begroeten die daar moeten doorwerken. Toen scheen ook de zon weer. De Kerstdagen hebben ze met veel plezier en intensiteit doorgebracht met het gezin, zich realiserend dat het allemaal heel anders had kunnen zijn. Nog plannen om naar Santiago te gaan? 'We gaan in 2001 terug, zelfs de vertrekdatum staat al vast: J5 juli. Wat ik ondanks alle zorgen en verdriet toch heb geleerd is het?inden van rust en evenwicht, juist in de maanden dat we dat zo hard nodig hebben. we zijn er i nog niet, maar we gaan de goede richting in.' Hanneke en Pim: bon courage.

10 UIT HET VERSLAG DE MESETA VAN THEO BUNNIK UIT NUMEGEN Twee broers, Theo en Wil1 Bunnik uit Nijmegen, fietsten in het najaar van 2000 vanaf de Frans-Spaanse grens naar Santiago. Als je hun verslag leest vraag je je af waarom ze hebben gereageerd op de oproep om verhalen over het thema 'Santiago (nog) niet gehaald'. Het gaat aanvankelijk heel goed, totdat ze in de buurt van Frómista zijn. Ik citeer: 'Toen kwam de man met de hamer: van het ene moment op het andere, zonder enig voorteken, werd ik misselijk, kreeg hoofdpijn en alle consumpties van die dag was ik in een mum van tijd kwijt. Een geweldige moeheid kwam over me. Na een half uur meende ik weer door te kunnen. Na zeven kilometer was het weer hetzelfde. Dit plaatsje heet Revenga de Campos. Vrij vertaald: "de wraak van de plaats". Waar had ik deze wraak aan te danken? Will regelde vervoer. Mijn fiets werd gestald en ik ging per auto terug naar Frómista, dit dank zij spontane hulp van twee dames. In Frómista herhaalde het feest zich weer en met koud water en goede woorden trachtten de omstanders mij weer op de been te krijgen. Dit bleek vergeefse moeite. Een Duits sprekende pelgrim wees mij waar de dokter woonde. Iedereen was met mij begaan. Will was inmiddels ook gearriveerd en regelde een hotel. Ik lag snel in bed...' Dit betekende het eind van een pelgrimstocht. Theo Bunnik eindigt zijn verslag met een hartelijke dankbetuiging aan zijn jongere broer. NB Annet Teunissen exposeert van 13 februari 2001 tot 27 maart 2001 in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen onder de titel 'Bomen over het Pieterpad'. U bent van harte welkom. (foto: Stephon van Meulebrouck)

11 In dejacobsstaf 48 heeft Herman van den Brink Santiago de Compostela van Ulrich Wegner besproken. Ik zou daar graag wat aan toe willen voegen. Het is inderdaad een prachtig uitgegeven boekwerk. Vooral wie van plaatjes kijken houdt - en wie houdt daar niet van - komt aan zijn trekken: schitterende illustraties, bijna allemaal in kleur. Niet alle afbeeldingen hebben met Santiago te maken, maar dat doet er niet toe. Voor Herman van den Brink was de afbeelding 'Een pelgrim wordt ontluisd' nieuw. In het inhoudelijk veel interessantere Pelgrims door de eeuwen heen. Santiago de Compostela in woord en beeld (Utrecht 1985) van Jan van Herwaarden stond zij al (p. 144a). Jammer is dat Wegner bij de prent van de zich wassende pelgrims (p. 68) -terecht door Van den Brink een 'heerlijk' plaatje genoemd - niet verwijst naar de mogelijkheid dat het de sacrale wassing in de Lavacolla betreft en niet verwijst naar het waarom van de naam Lavamentula die de schrijver van de Codex Calixtinus gebruikt. Op p. 244 komt hij er wel op terug maar vermeldt alleen: '... waarbij ook delen van het lichaam die men anders oversloeg grondig werden gereinigd.' Ik wil ook altijd zo graag weten in welke plaats ik de beelden van Jacobus of andere afbeeldingen kan vinden. De aanduidingen van de vindplaats ontbreken vaak (bijvoorbeeld op p. 7 en 21). Maar goed, het blijft een schitterend boek. Het volgende zal wel met beroepsdeformatie te maken hebben: ik vind de zinsbouw in de vertaling niet sterk en de woordkeus niet altijd even gelukkig. Drie fouten in het stukje over Theodemir (p. 104) is toch vreselijk. Ik heb me geërgerd aan o.a. spelfouten in sommige plaatsnamen: Clavis (p. 24) i.p.v. Clavijo, Cerebro (p. 31) i.p.v. Cebreiro, Covarrubisa (p. 128) i.p.v. Covarrubias, Cirauqi (p. 194) dat Cirauqui moet zijn. Dit plaatsje ligt wel erg goed bij de auteur: twee nagenoeg dezelfde foto's in de eerste 25 bladzijden en nog een maar dan vanuit het omgekeerde perspectief op p De laatste prent staat overigens in het register niet als zodanig aangegeven. Had nou niemand het woord abscis, dat o.a. gebruikt wordt op p. 186,187, 189, 195,209, kunnen vervangen door absis? Voor de lezer die voor het eerst kennis maakt met Sint-Jacobus en Santiago de Compostela geeft het boek fantastische informatie; voor iemand die zich er al langer mee bezighoudt, bevat het weinig nieuws. De vele herhalingen gaan snel storen. Je vraagt je af waarom de auteur niet langer heeft stilgestaan bij de Codex Calixtinus; dat is toch het basisboek voor de kennis van onze passie? De weg naar Santiago is een weg van verhalen. Daarom zou het voor een 'nieuweling' boeiend zijn geweest kennis te maken met de geschiedenis van Felicia, de martelares van de Camino, en haar broer Guillermo. Hun wederwaardigheden worden ieder jaar uitgebeeld in Obanos, vlakbij Puente la Reina. Wegner

12 vermeldt niet meer dan dat er een mysteriespel wordt opgevoerd. Volgens mij is het overigens geen mysteriespel: er wordt zeker geen geloofsmysterie ten tonele gebracht. Heel vreemd is het dat de schrijver - of is het door de vertaalster verkeerd vertaald - Calixtus aartsbisschop van Wenen laat zijn (p. 177). Hij bekleedde dat ambt toch als Guy van Bourgondië in Vienne en dat ligt in het Franse departement Isere aan de Rhône. Concluderend: Wegners boek is een prachtig kijkboek, is voor niet-ingewijden inhoudelijk interessant, biedt gevorderden bijna geen nieuwe informatie en bevat te veel taal- en spelfouten en herhalingen. Er zijn betere overzichtsboeken over Santiago verschenen. Dat van jan van Herwaarden uit 1985 is er een van. HERMAN VAN DEN BRINK David M. Gitlitz en Linda Kay Davidson, The pilgrimage road to Santiago. The complete cultural handbook (New York: St. Martin's Griffin, 2000) 440 blz., ISBN , paperback f 64,95. Importeur: BV Van Ditmar Boekenimport, Amsterdam. In dit nummer, met als thema 'wandelen/fietsen', past het hier te bespreken boek bij uitstek. In het decembernummer oordeelde ik buitengemeen gunstig over het boek van Wegner, de bovenstaande aanvulling doet daaraan niet af. Ik schreef: 'Het bijzondere van dit boek is namelijk de volledigheid die niet heeft geleid tot een te grote omvang of tot een onleesbare feitenbrij'. Vol lof was ik ook over de rijkdom aan goedgekozen illustraties. Op deze punten vormt het voorliggende boek het tegendeel: een zee aan feiten en geen afbeeldingen. Dit betekent evenwel niet dat het minder waardevol is. Is het boek van Wegner vooral om thuis te lezen, het werk van Gitlitz en Davidson is er om onderweg te raadplegen. Onderweg, dat wil zeggen voor het Spaanse gedeelte van de pelgrimsweg. Tot Puente la Reina worden drie routes beschreven (blz. 3-83): de westelijke over Roncesvalles, die over Somport/Canfranc en de meest oostelijke, over Sallent. Dan volgt een beschrijving van de gemeenschappelijke weg tot Santiago de Compostela (blz ). Het zijn veel en dichtbedrukte bladzijden: een overdaad aan gegevens. Maar toch - en dit is het knappe van het werk - verdrinkt men er niet in. De opzet is namelijk uiterst systematisch. Er zijn twee typen van hoofdstukken. De hoofdstukken over de route geven voor elke dagetappe de plaatsen waarlangs men gaat, met een korte toelichting; soms worden ook alternatieven aangereikt. De auteurs weten waarover zij schrijven: zij maakten de tocht vijfmaal met hun studenten. Dan zijn er afzonderlijke hoofdstukken

13 over de pleisterplaatsen, op wandelafstand van elkaar gelegen, met historische gegevens, een beschrijving van de monumenten en veelal een plattegrond. Uitweidingen zijn in kadertjes geplaatst; met het symbool van een auto zijn bijvoorbeeld 'uitstapjes' aangegeven naar nabij gelegen cultureel belangrijke plaatsen. Deze hoofdstukken zijn het uitvoerigst. Om enkele voorbeelden te geven: Pamplona (blz ), Burgos ( ), León ( ), Astorga ( ); natuurlijk spant Santiago de kroon: Er is verder nog een waardevolle 'toegift' ( ). Zo een kunsthistorische woordenlijst, met verhelderende tekeningen ( ). Ook de toelichting in de naamlijst van kunstenaars ( ) en van heiligen ( ) en de time-line ( ) vormen een handig naslagwerk. De index is gedetailleerd: , met in totaal bijna duizend trefwoorden! En ter controle: Cirauqui is door Gitlitz en Davidson goed gespeld; én zij gaan in op het spel te Obanos: 'written by canónigo Don Santos Beguiristáin and performed since 1965 on the Sunday following Corpus Christi' (zie bovenstaande reactie door Toon van Miert). De conclusie? De auteurs zijn niet bescheiden: de ondertitel luidt 'het complete culturele handboek'. Toch is daarmee niet te veel gezegd. Zelfs het begrip 'cultureel' is nog te eng: geologie, flora, fauna, alles komt ter sprake. En de zeggingskracht is groot: geen overtollige woordenbrij. Zo luidt een van de slotzinnen (368): 'lf you can manage it, walk home. Remember that everything looks different when viewed from west to east'. Kortom: een onmisbaar boek, de prijs meer dan waard. La Ruta de la Plata o pie y en bicicleta. Monumentos Castronomia Refugios Etapas. (Madrid: Ediciones El Pais Aguilar, 2000) 193 blz., ISBN , ringband 17,43. Een nieuwe Spaanse gids die er zeer aantrekkelijk uitziet, in handzaam formaat (23 bij 15 cm), gewicht inclusief ringband 400 gram. De eerste 30 bladzijden staan in het teken van de geschiedenis van deze route, het gebruik van deze guia en allerlei praktische tips. Achterin is van alle etappes een duidelijk overzicht opgenomen, gevolgd door een index van zowel alle plaatsen waar men door of langs komt, als van de monumenten. Voor fietsers wordt in verband met de onverharde paden en wegen een mountainbike aangeraden. Waar de route voor hen te moeilijk zou zijn is een alternatief aangegeven in de kleur groen. De route is voorzien van gele pijlen. Deze guia heeft Mérida als startplaats en sluit in Astorga aan bij de Camino francés om na 28 etappes en 492 km in Santiago te eindigen. Iedere etappe bestaat uit drie delen. Ten eerste een

14 globaal overzicht van de etappe met de bijzonderheden, de geschatte looptijd in uren, de afstand en de zwaarte ervan aangegeven in 1,2 of 3 schoenen. Dan volgt een kaart met de route in rode kleur ingetekend, waarbij in een brede kantlijn afstanden en diverse mogelijkheden in symbolen (betekenis op achterflap) staan aangegeven, zodat in een oogopslag te zien is wat je kunt verwachten. Tenslotte is er de routebeschrijving zelf, ingedeeld in blokjes waarin de bijzonderheden van elk plaatsje, praktische gegevens omtrent eten, winkels, mogelijkheden tot overnachten en belangrijke telefoonnummers staan aangegeven. Voor fietsers staan bovendien eventuele fietswinkels enlof reparatiewerkplaatsen vermeld. Openingstijden van musea worden wel vermeld, die van kerken helaas (nog) niet. Bezienswaardigheden worden aangegeven door een blauwe driehoek met oog, gevaarlijke punten door een rode driehoek met een uitroepteken in een wit rondje. Al lopend of fietsend loop je zo niet de kans iets over het hoofd te zien! De 6 belangrijkste steden (Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora, Astorga en Santiago) worden uitvoerig beschreven. Dit alles gelardeerd met aardige foto's. Bij enkele plaatsen wordt geen aandacht besteed aan de aanwezige Santiagokerken, wat jammer is. Dit is het geval bijvoorbeeld bij Cáceres, Salamanca en Zamora (in deze laatste stad is bij het Oficina de Turismo een folder te krijgen met alle openingstijden van de kerken). In de monumentenindex staan deze kerken wel vermeld, het is dus zaak ook dáár te kijken of er eventueel een Santiagokerk in één van de etappeplaatsen staat aangegeven. Het is jammer dat de routebeschrijving niet in Sevilla begint. Nu mis je, in deze overigens schitterende gids, diverse hoogtepunten zoals Sevilla zelf, de Romeinse opgraving Itálica, niet ver van Sevilla, Zafra en diverse andere interessante plaatsjes met bijzondere kerken. Het zou mij echter niets verwonderen als deze guía een echt 'hebbedingetje' wordt! Wolfgang W. Meyer, jakobswege. Wurttemberg - Baden - Franken - Schweiz (Tubingen: Silberburg-Verlag, 2000) 180 blz., ISBN , paperback DM In dit boekje worden pelgrimswegen beschreven van Rothenburg ob der Tauber. over Ulm naar de Bodensee (in 16 etappen); van Winnenden bij Stuttgart naar Schaffhausen (in 9 etappen); de Schwabenweg van Konstanz naar Einsiedeln in Zwitserland (in 5 etappen, vanaf het drielandenpunt Thurgau - Sankt Gallen - Zurich wordt de weg jakobsweg genoemd, gemarkeerd door bruine naambordjes met witte rand) en nog anderejakobswege in Zuid-Duitsland. Al deze wegen

15 leiden uiteindelijk naar Santiago de Compostela. In het begin van dit boekje komen we enkele hoofdstukken tegen over de legendevorming en het ontstaan van de]akobuscultus, over de wegen die de pelgrims bewandel(d)en naar Jakobus, over de Jakobsschelp als pelgrimsteken, de rechtshulp en de verzorging van de pelgrims enz. Hierna volgen eindelijk zeven routebeschrijvingen (boven kort aangegeven). Niet alleen door Wolfgang W. Meyer, maar ook door enkele andere auteurs, waarvan ik persoonlijk Frau Gerhilde Fleischer ken, omdat ik vele malen met haar in groepsverband heb gewandeld in Zuid-Duitsland. Het boekje is verlucht met duidelijke kleurenfoto's en etappekaartjes, bestaande uit details van de topografische kaart 1 : van het Landesvermessungsamt Baden-Wurttemberg (internet: In kleine gele kaderblokken wordt beknopt aangegeven hoeveel kilometers de diverse etappen lang zijn, welke kaarten gebruikt moeten/ kunnen worden (meestal 1 :50 OOO), hoeveel tijd men onderweg is (dit is natuurlijk betrekkelijk), waar men kan overnachten en de noodzakelijke adressen van de diverse Verkehrsvereine met telefoonnummers. Het is een fleurig boekje geworden met in grijze kaderblokjes aardige anekdoten en andere zaken. Mijn advies is: volg ook eens de Duitse en Zwitserse jakobswege. Het zal nieuwe perspectieven openen voor de Santiagogangers die wij zijn! Shirley MacLaine, Voettocht naar Santiago de Compostela (Amsterdam: Forum, 2000) 240 blz., ISBN , paperback f 36,50. José Antonio Garcia-Monge en Juan Antonio Torres Prieto, Camino de Santiago. Viaje al interior de uno mismo (Bilbao: Desclée de Brouwer, 1999) 149 blz., ISBN X, paperback (prijs onbekend). Lezen lijkt wel leven: wie in boeken over Santiago duikt, maakt hetzelfde mee als wie erheen wandelt. Ongekende hoogtepunten wisselen af met onverwachte tegenvallers, verrassingen houden de spanning er voortdurend in. Als wandelaar sla je een zichtbaar veelbelopen pad in dat rijke einders belooft, maar het loopt uit op een mistige mesthoop; dan weer leidt een op het oog miezerig paadje je naar een oase van groen en bloemen. Voor de lezer gaat het niet anders; een veelbesproken boek als dat van Shirley MacLaine blijkt zonde van de tijd omdat deze dame meer met zichzelf bezig is dan met het geheim van de camino, terwijl twee onbekende Spaanse auteurs samen voor een spiritueel juweeltje zorgen. Ik begin kort met de teleurstelling. MacLaine toont zich als schrijfster op en top

16 Amerikaanse: assertiviteit zit haar als gegoten, van enige zelfrelativering is geen sprake. De aardbol draait om haar persoontje, een van de belangrijkste problemen van de tocht lijkt wel hoe de persmuskieten van zich af te slaan die haar bij voorkeur tot onder de douche van de refugio's achtervolgen. Dat moet dan wel allegorisch bedoeld zijn, want in werkelijkheid geeft de schrijfster zich nauwelijks bloot; als lezer bekruipt je allengs het gevoel dat de tocht dient als kapstok om wereldwijsheden aan op te hangen, een mooie aanleiding om middels het citeren van bekende denkers en dichters eigen diepgang te insinueren. Dit alles wordt dan gegoten in een modieus kleed van een eigentijdse mythe met seksualiteit als thema om tot lezen te verleiden (of tot kopen?). Helaas, helaas, het boek kan op geen bladzijde meeslepen of overtuigen. Wat in de ondertitel 'de spirituele reis van een bijzondere vrouw' heet, blijkt gaandeweg een gekunstelde poging om de veelgelezen en veelgeprezen Coelho en diens weg naar het zwaard te imiteren. Die poging is tot mislukken gedoemd omdat Shirley MacLaine zowel naar vorm als naar inhoud allure mist. Haar schrijven is geen poëzie en haar denken heeft geen diepgang, erger nog: het mist de overtuigingskracht van een authentieke zoektocht. Als penitentie zou ze beter nog maar eens in alle anonimiteit naar Santiago kunnen wandelen; wellicht lukt het haar dan zich te bevrijden van de pretentieuze eigenwaan die haar teistert, en leert ze het geluk kennen zich klein en gelukkig te voelen bij het grote geheim van de camino. Dat moet mooiere parabels en een pakkender boek kunnen opleveren. Dat brengt me bij het tweede boekje, dat in zijn eenvoud overtuigt maar in zijn Spaanse versie voor velen helaas onleesbaar zal blijven. Daarom ligt het in mijn bedoeling om deze korte bespreking in volgende nummers te laten volgen door een paar uitgebreidere citaten. Twee schrijvers heeft het boekje, die elkaar wonderwel aanvullen: in het eerste deel is het José Antonio die de wandelaar gidst op de ontdekkingsreis naar het eigen zelf; want wat baat het de mens op reis te gaan als hij niet ook innerlijk op zoek gaat? Als gids maakt hij gebruik van wetenschappelijke kennis (geschiedenis en psychologie), van westerse en oosterse wijsheid, van gezond verstand vooral. Elke zin van hem is een oproep om wakker te worden, om de tocht naar Santiago niet domweg als een toeristisch uitje, een sportieve prestatie of een kunstreis te beleven, maar om er een echte camino van te maken: een zoektocht in de diepte, die het lichaam traint en de geest bevrijdt en het leven doet stromen. 'Camino' in deze zin is prototypisch voor het menselijk bestaan; want wat is de mens anders dan homo viator, altijd onderweg voorbij de horizon van het hier en nu naar een wenkende toekomst? In alle tijden en alle culturen blijft de mens een voorbijganger die weigert zich op te sluiten in overzichtelijke zekerheden, aangestoken als hij is door een onstilbare honger naar transcendentie.

17 Dit voortdurende voorbijgaan wordt in de Santiago-traditie door het begrip 'camino' verbeeld en onderstreept; het geheim dat de camino in zich bergt en gaandeweg voor de wandelaar ontvouwt in zijn etappes, in zijn landschappen, in zijn stenen en in zijn monumenten. Het volgende citaat (hoewel geen citaat in strikte zin; het is een eigen compositie van zinnen die op verschillende plekken in het boek staan te lezen) ter illustratie: 'Niet de wandelaar maakt de camino, maar de camino maakt de wandelaar. De camino is de grote leermeester van het leven. Het ritme van de camino legt zijn stempel op je voeten en op je hart. Stap voor stap zoek je verder en dieper, stap voor stap groeit je verlangen en je liefde. ]e wordt één met de natuur om je heen, in het spoor van generaties die je zijn voorgegaan over dezelfde weg. Laat de camino je vormen, laat het leven je zijn geheim ontvouwen: dat je niet alleen op weg bent naar een bepaalde plek, maar dat je deel uitmaakt van het grote geheel van de schepping. Die ervaring stelt je in staat in vrede naar de horizon van je eigen bestaan te kijken en met geduld verder te gaan in het leven.' De tweede schrijver is juan Antonio, dezelfde naar wie ik twee jaar geleden in een boekbespreking heb verwezen onder de naam fra 1uan. Monnik in Silos is hij, kenner van de Camino francés van de Pyreneeën naar Santiago, maar bovenal kenner en beoefenaar van de innerlijke zoektocht naar het andere, naar de ander, naar de Ander. In een geestelijke geografie onderscheidt hij aan de hand van de landschappen vier fasen in de tocht: het gebergte van de Pyreneeën als symbool van het oorspronkelijke paradijs en het eerste enthousiasme, de afdaling naar de vallei van de Ebro als symbool van loslaten en nederigheid, de monotone Castiliaanse hoogvlakte als symbool van beproeving en uithoudingsvermogen, en dan de vreugdevolle opgang langs de Monte Irago en O Cebreiro naar het wenkende doel, de Pórtico de la Gloria, eindpunt dat geen eindpunt is (want zoals Augustinus zegt: 'wat anders kan ons einddoel zijn dan het koninkrijk dat geen einde kent?'). Fra Juan beschrijft in korte hoofdstukken de romaanse heiligdommen (het hemelse Ieruzalem) en de gotische tempels (wonderen van licht), de kloosters en heilige plaatsen, de rijkdom van Gods schepping onderweg als hulpmiddelen op zoek naar Hem, die aan alles vooraf gaat en alles te boven gaat. Hij gebruikt teksten van Petrus de Eerbiedwaardige en van pseudo-dionysius, van Benedictus en Bernardus en vooral ook van de grote Godzoeker Augustinus, om de innerlijke zoektocht naar Hem te beschrijven en te inspireren. Geen vrome praatjes voor de vaak, geen goedkope poging om waarheden te verkondigen; maar naar bijbels voorbeeld en met gebruik van de unieke taal der psalmen zijn het schitterende teksten om bij de geheimen van het leven stil te staan en het hart te raken. Wie de smaak ervan kan waarderen, zal genieten van gedach-

18 ten die hem te denken geven en van beelden die hem afstemmen op de eeuwigheid. Ze helpen de lezer loslaten wat betrekkelijk is en zoeken wat echt van waarde is; en dat is precies wat veel pelgrims toch als diepste kern van hun pelgrimstocht ervaren. Daarom is dit simpele boekje op onze tocht door het leven een welkom viaticum, een krachtige godenspijs, een verfrissende toverdrank. OVERIGE ONTVANGEN BOEKEN Hugo Barbas, Reisverslag Santiago de Compostella (z.p. [Amersfoort], z.j.) 156 blz., paperback. Bundeling verslagen die tijdens voettocht naar huis werden gestuurd. Met kaartjes en 6 kleurenfoto's. Wim van Velzel, Ontmoetingen onderweg. Fietsend naar Santiago de Compostella (z.p. [Amersfoort], z.j.) 72 blz.. In eigen beheer uitgegeven verslag van fietstocht, ondernomen in 1999, van Utrecht naar Santiago. Met hoogtegrafiek en afstandstabel. Bestellen: bij de auteur, Ibisstraat 29, 3815 TL Amersfoort, tel Alle genoemde werken zullen worden opgenomen in de bibliotheek van het Genootschap. OPROEP De redactie ontvangt regelmatig in eigen beheer uitgegeven pelgrimsverslagen. Soms willen lezers van dit blad deze boekjes bestellen, hetgeen via de reguliere boekhandel dan niet mogelijk blijkt aangezien het geen 'officiële' uitgaven betreft. De redactie verzoekt daarom eenieder, die zijn of haar verslag inzendt, te vermelden of en zo ja hoe het betreffende werk besteld kan worden.

19 UIT DE PELGRIMSKEUKEN STEPHAN VAN MEULEBROUCK 'TAPAS' IN PARIJS Dat tapas een onmisbaar element uitmaken van de Spaanse gastronomie mag zo onderhand wel genoegzaam bekend zijn. Ook buiten Spanje zien we steeds meer barretjes en restaurants waar de Spaanse hapjes op het menu staan. Groot was mijn verbazing toen ik merkte dat er aan de via Turonensis, in hartje Parijs, ook een levendige tapascultuur bestaat, geheel buiten de Spaanse traditie om: die van de joodse kemia. Onder die naam worden de hapjes verstaan die geserveerd worden in de cafés in de wijk St.-Paul. Ik werd er geïntroduceerd door een vriend. 'De bar staat vol met schaaltjes met allerhande lekkernijen', zo vertelde hij me. 'En op zaterdagavond, aan het einde van de sabbat, is het helemaal feest. Als je dan in een paar cafés iets hebt gedronken, hoef je niet meer te eten! Want overal worden je de heerlijkste gerechten aangeboden. Zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.' Dat klonk bekend! Herinneringen aan de barrio humedo, de uitgaanswijk van León, kwamen weer bij me boven. Zeker toen we binnenstapten in de eerste kroeg: blauw van de rook, kaal tl-licht, formica tafelbladen, veel leren jasjes en de grond voor de bar bezaaid met prikkertjes, servetjes en peuken. Misschien is er dan toch een link met Spanje! Ik werd door mijn vriend voorgesteld aan een aantal van de stamgasten. Groot was de verbazing toen ik ze vertelde dat het Nederlands vele woorden van jiddische herkomst kent: jatten, bajes, de mazzel. Geamuseerd hoorden ze het allemaal aan. En het werd een gezellige avond! Het ene na het andere glas werd ingeschonken en we deden ons tegoed aan artisjokken, zonnebloempitten en sprot. De sfeer was luidruchtig doch gemoedelijk. Eén oud mannetje was wel bijzonder vrolijk. 'Sinds de oorlog is voor hem het leven één grote bonus', vertrouwde mijn vriend me toe... Die wetenschap stemde me ook een beetje droef. Misschien zaten hier nog meer overlevenden van de holocaust. Het drong nu trouwens ook pas tot me door dat de bezoekers overwegend ouderen waren. De Frans-joodse jeugd amuseert zich tegenwoordig liever in trendy discotheken. De traditie van het joodse kroegleven in Parijs sterft uit; met de dood van de laatste café-bezoeker in St.-Paul zal ook dit deel van de joodse cultuur verdwenen zijn. Profiteer er daarom van nu het nog kan. Mocht Parijs op uw weg naar Compostela liggen, stap dan eens binnen in café Chez Raymond of Chezjeannot. En neem alvast een voorproefje op de Spaanse tapas. Mazzeltov!

20 DE VIRTUELE PELGRIM Ruim een jaar bestaat de website al. Reden genoeg om eens te gaan evalueren. Het moge duidelijk zijn dat de site goed bezocht wordt en veel stof tot nadenken geeft. Dat blijkt al uit de bijna 5000 bezoekers in 1 jaar tijd. Ruim 256 reacties van uiteenlopende aard heeft het opgeleverd. Men vraagt meestal naar algemene informatie over pelgrimeren, routebeschrijvingen, advies over de aanschaf van schoenen en fietsen, alternatieve routes en noem maar op. Ook bereikt ons regelmatig het verzoek om homepages en reisverslagen te lezen en te linken. In de eerste weken van januari 2001 hebben 36 mensen verzocht om toezending van een informatiepakket. Dit is 15% meer dan in januari Je zou hier uit kunnen concluderen dat de website populairder geworden is bij niet-leden en dat we goed te vinden zijn. Al deze informatie heeft geleid tot een evaluatie, door de werkgroep Internet, op 14 december jongstleden. Uit dit overleg zijn de volgende aanpassingen c.q. verbeteringen naar voren gekomen. ALGEMEEN Het bestuur heeft besloten dat de website als zodanig statisch blijft van opzet, en de destijds geformuleerde basisdoelstelling (het geven van informatie aan niet-leden over het Genootschap en over pelgrimeren naar Santiago de Compostela) gehandhaafd blijft. De look - and - fee1 wordt verbeterd op de volgende punten: Nog rustiger aanblik, met name op het beginscherm Verbetering leesbaarheid Vraagstelling verduidelijken In één oogopslag kunnen zien wat men wil Juiste formulering doelstelling website De 3 kernzaken van het Genootschap krijgen meer aandacht - Santiago de Compostela - Pelgrimeren en -Jacobus Het belangrijkste is dat men eerst lid moet worden alvorens men gedetailleerde informatie krijgt Irrelevante vraagstellingen minimaliseren. HISTORISCHE ACHTERGRONDEN Deze pagina wordt uitgebreid met meer achtergronden en een eigen inbreng vanuit het Genootschap in de vorm van een destijds gepubliceerd voorwoord

inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht

inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht VAN DE REDACTIETAFEL Vol goede moed zijn we als redactie aan de 37 ste jaargang van ons tijdschrift INKO begonnen. Vol goede

Nadere informatie

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr.

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. 2 BESTUUR Voorzitter: Frans van Saane, Berkenring 84, 4881

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST

Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST 4 Kerstvakantie 7 Allemaal overstappen 10 Dus, wat is je echte werk 12 Het hart van de piloot kennen

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

september 2006 Vondst van het jaar Het bestaat echt... vondsten doen zonder detector Vondstberichten Wat ik zegge wou...

september 2006 Vondst van het jaar Het bestaat echt... vondsten doen zonder detector Vondstberichten Wat ik zegge wou... V E R E n i g i n g S B L A D V A n D E D E T E c T O R A M A T E U R Detector september 2006 magazine Vondst van het jaar Het bestaat echt... vondsten doen zonder detector Vondstberichten Wat ik zegge

Nadere informatie

De Stem van Mijn Geliefde. De Stem van Mijn Geliefde

De Stem van Mijn Geliefde. De Stem van Mijn Geliefde HANDBOEK OVER GEHOORZAAMHEID door Esther Korson Ik sliep, maar mijn hart waakte, de stem van mijn Geliefde, Die klopte Ziet Hem, Hij komt, springende op de bergen, huppelende op de heuvelen! Hooglied 5:2

Nadere informatie

COLOFON. Voor alle in het Visnet genoemde data geldt: Deo Volente. Opmaak: Henny Grootenboer Drukwerk: Easy Copy Sjaloom Zorg

COLOFON. Voor alle in het Visnet genoemde data geldt: Deo Volente. Opmaak: Henny Grootenboer Drukwerk: Easy Copy Sjaloom Zorg COLOFON Het Visnet is een uitgave van de Hervormde Gemeente te Stellendam en zal tien keer per jaar verschijnen aan het begin van de maand. Het wordt verspreid onder alle adressen die in het kerkelijk

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht

inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht VAN DE REDACTIETAFEL 38 e jaargang nummer 3 We zijn alweer toe aan het derde nummer van de lopende jaargang. Wat gaat 2015

Nadere informatie

Iets ouds onder de zon

Iets ouds onder de zon Iets ouds onder de zon Voor Emma Iets ouds onder de zon Weg uit de dertigersdip en op zoek naar passie en inspiratie in je werk en in je leven Luud Berings ISBN xxx-90-xxxxx-xx-x web: www.doussac.com e-mail:

Nadere informatie

JAARGANG 15 NUMMER 1 JAARGANG 15 NUMMER

JAARGANG 15 NUMMER 1 JAARGANG 15 NUMMER Vereniging ouders van een vermoord kind Cocon Een schaduw, levenslang JAARGANG 15 NUMMER 1 JAARGANG 15 NUMMER 1 MAART 2015 MAART 2015 Cocon is het ledenblad van de V e r e n i g i n g o u d e r s v a n

Nadere informatie

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur groep 7-8 Oorlog zonder vader kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu discipline: Literatuur 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659

Nadere informatie

t Evermore: passie voor koffie & thee t Hier geen vrachtverkeer t Boulevard: een moordbuurt STICHTING VAN & VOOR BEWONERS EN BEDRIJVEN

t Evermore: passie voor koffie & thee t Hier geen vrachtverkeer t Boulevard: een moordbuurt STICHTING VAN & VOOR BEWONERS EN BEDRIJVEN t Evermore: passie voor koffie & thee t Hier geen vrachtverkeer t Boulevard: een moordbuurt STICHTING VAN & VOOR BEWONERS EN BEDRIJVEN Blvd is het magazine van en voor donateurs, bewoners en bedrijven,

Nadere informatie

Als kanker meer is dan je aankunt

Als kanker meer is dan je aankunt Als kanker meer is dan je aankunt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Als kanker meer is dan je aankunt 5 Momenten waar je kracht uithaalt 13 De balans vinden 15 Bewuster, intenser en spiritueler 17 Verlies

Nadere informatie

Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014. IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen

Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014. IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014 IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen COLOFON INHOUD VAN DE VOORZITTER Due Posti is het clubblad van het FIAT 124

Nadere informatie

GRENZENLOOS EEN EINDELOOS LAND MEDISCH FRANS THUIS IN ZWEDEN MAGAZINE. Ondernemen in Vancouver, BC. Redt u zichzelf bij de dokter?

GRENZENLOOS EEN EINDELOOS LAND MEDISCH FRANS THUIS IN ZWEDEN MAGAZINE. Ondernemen in Vancouver, BC. Redt u zichzelf bij de dokter? MAGAZINE GRENZENLOOS Grenzenloos.nl Voor emigranten, expats en tweedehuisbezitters 2 Mrt 2014 NR Liesbeth Arts Wonen in Frankrijk EEN EINDELOOS LAND Ondernemen in Vancouver, BC MEDISCH FRANS Redt u zichzelf

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Vraag wat u maar wilt...

Vraag wat u maar wilt... TIJDSCHRIFT UITGEGEVEN DOOR STICHTING L ABRI - NEDERLAND jaargang 17 nr. 2 2012 Prinsjesdag is geweest. De verkiezingen zijn voorbij. Den Haag maakt zich op voor een nieuwe periode, een nieuwe regering,

Nadere informatie

Verder leven met kanker

Verder leven met kanker Verder leven met kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Omgaan met onzekerheid 4 Van vermoeden tot behandeling 10 Verwerking: verschillende manieren 13 Op zoek naar een nieuw houvast 17 Voor partner,

Nadere informatie

Een levende relatie met de Heer Jezus

Een levende relatie met de Heer Jezus M. G. de Koning Een levende relatie met de Heer Jezus evangelisatie Inhoud Vooraf...4 Deel : Waarom eigenlijk?... 5. Relaties...5 Inleiding...5 Relatie maakt de mens...5 De norm in de relatie...5 Twee

Nadere informatie

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp.

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp. Nieuwskrant 13 Mei Uitgave 13, juli/augustus 2002 Informatief magazine betreffende de gevolgen van de vuurwerkramp Uitgave 1, april 2001 Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die

Nadere informatie

Zwart op wit. 10 jaar FOVIG-columns. Iris Stekelenburg-van Halem. Voor Nanda

Zwart op wit. 10 jaar FOVIG-columns. Iris Stekelenburg-van Halem. Voor Nanda Zwart op wit 10 jaar FOVIG-columns Stekelenburg-van Halem Voor Nanda Nanda Rief, voormalig hoofd van het FOVIG-bureau, heeft mij gestimuleerd voor elk FOVIG- Nieuws een column aan te leveren. Achteraf

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Training financiële zelfredzaamheid en empowerment voor klanten van de Voedselbank Amsterdam Amsterdam, juni 2010 Drs. Hille Hoogland Drs. Adinda van de Beek Voorwoord

Nadere informatie

MET Zorg. Samen maken we meer mogelijk. Jenny Buijks en Jan Valkenborgh Raad van Bestuur

MET Zorg. Samen maken we meer mogelijk. Jenny Buijks en Jan Valkenborgh Raad van Bestuur MET Zorg en Ziel Samen maken we meer mogelijk Jenny Buijks en Jan Valkenborgh Raad van Bestuur Inhoud 02 03 05 Voorwoord Twan 17 Hoofdstuk 1 Het dorpsleven 20 Hoofdstuk 2 Nieuw begin 23 Hoofdstuk 3 Fotografisch

Nadere informatie

De Fietsende Vlinder. nummer 100 april 2010

De Fietsende Vlinder. nummer 100 april 2010 De Fietsende Vlinder nummer 100 april 2010 "De Fietsende Vlinder" is een uitgave van de Wielertoerclub Houten '80 en wordt verspreid onder de leden, adverteerders en donateurs in een oplage van ca. 300

Nadere informatie

4 De Reformatie in Frankrijk 8 Jonathan Edwards werk zeer gewild in Polen 10 Augustinus: rooms-katholiek of protestants?

4 De Reformatie in Frankrijk 8 Jonathan Edwards werk zeer gewild in Polen 10 Augustinus: rooms-katholiek of protestants? 58 e jaargang - nummer 1 MAART 2015 4 De Reformatie in Frankrijk 8 Jonathan Edwards werk zeer gewild in Polen 10 Augustinus: rooms-katholiek of protestants? www.irs.nu 380862_In De Rechte Straat nr 5 maart

Nadere informatie