PESTPROTOCOL OBS DE DUIZENDPOOT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PESTPROTOCOL OBS DE DUIZENDPOOT"

Transcriptie

1 PESTPROTOCOL OBS DE DUIZENDPOOT Vooraf In dit pestprotocol staat welke maatregelen de school neemt om pesten te voorkomen (preventie) en pesten aan te pakken. Het geeft aan dat OBS De Duizendpoot het bestrijden van pesten belangrijk vindt en geeft betrokkenen houvast hoe te handelen bij pestproblematiek. Het protocol staat op de website van de school zodat ouders hiervan kennis kunnen nemen. Preventie Op OBS De Duizendpoot benadrukken we het belang van preventie van pestgedrag. In een goede sfeer krijgt pestgedrag minder kans om te gedijen. Aan die sfeer moet dagelijks worden gewerkt. Leerkrachten werken samen met de kinderen aan een veilig en positief pedagogisch groepsklimaat waar het kind zichzelf mag en kan zijn (wordt geaccepteerd in de groep). De Kids Skills werkwijze van Ben Furman staat hierbij centraal. Deze manier van werken past bij onze pedagogische identiteit die in de schoolgids wordt beschreven in onze vijftien standaarden. Kids Skills betekent: uitgaan van een positieve grondhouding (uitgaan van wat wel werkt en niet blijven hangen in wat niet lukt), inzetten van positief taalgebruik en het benoemen en belonen van positief (wenselijk) gedrag. Bij aanvang van elk schooljaar worden in elke groep positief geformuleerde gedragsregels gemaakt, samen met de kinderen. Deze gedragsregels zijn duidelijk zichtbaar in de klas. De leerkracht ziet toe op naleving daarvan. Vaardigheden worden klassikaal of d.m.v. een individueel plan aangeleerd door middel van een oplossingsgerichte manier van werken (Kids Skills aanpak): 1.Een goede start: wat gaat (al) goed. 2.Wat wil je/willen jullie nog leren? 3.Wat zijn daarvan de voordelen? 4.Het uitspreken van vertrouwen (dat gaat lukken!) 5.Het maken van een plan: wie en wat heb je daarbij nodig? Bij het maken van een plan wordt een bepaalde periode vastgelegd. Er wordt regelmatig geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Als de vaardigheid onder de knie is, wordt dat beloond. De kinderen vieren als het ware dat ze iets geleerd hebben. De leerkracht verwijst regelmatig naar wat ze hebben laten zien ( dat kan jij/kunnen jullie ). Wekelijks staat het onderdeel sociale vaardigheden op het rooster. Voor deze lessen gebruiken we de materialen uit onze orthotheek.

2 Pestgedrag Definitie Pesten is een stelselmatige vorm van agressie waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch schade toe te brengen. Bij pesten is de macht ongelijk verdeeld. Relatief nieuwe manieren van pesten zijn het digitaal en mobiel pesten. Kinderen of jongeren gebruiken dan het internet (bijvoorbeeld pesten via Facebook) of pesten elkaar door vervelende berichten via de mobiele telefoon te sturen. (bron: Nederlands Jeugdinstituut) Signalering Kinderen of ouders die geconfronteerd worden met pestgedrag worden geacht dit te melden bij de desbetreffende leerkracht. Aan kinderen wordt duidelijk gemaakt dat dit niet hetzelfde is als klikken, maar onderdeel uitmaakt van een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De leerkracht heeft een belangrijke rol in het signaleren en aanpakken van pestgedrag. Het is zijn/haar taak om pesten tegen te gaan en hier duidelijk stelling tegen te nemen. Pestgedrag tast het klimaat van de hele groep aan. In een klas waar gepest wordt kunnen alle kinderen slachtoffer worden. Leerkrachten signaleren door oprecht te luisteren naar kinderen en door kinderen goed te observeren. Pesten is meestal een groepsproces met verschillende rollen: de dader, de meeloper, degene die aanmoedigt, de buitenstaander, de verdediger en het slachtoffer. Van een leerkracht wordt verwacht dat hij/zij die verschillende rollen bespreekbaar maakt. Op de Duizendpoot proberen we dit door middel van een positieve insteek vorm te geven ( bijvoorbeeld met een supportgroep). Leerlingen moeten weten dat ze bij de leerkracht terecht kunnen en hulp kunnen krijgen. Op onze school kunnen de leerlingen ook terecht bij twee (interne) vertrouwenspersonen. Deze maken bij aanvang van elk nieuw schooljaar een kennismakingsrondje. KIJK en SAQI Naast de dagelijkse observatie van de leerkracht wordt er op onze school jaarlijks gesignaleerd via het Leerlingvolgsysteem voor Sociaal Emotionele Ontwikkeling. Op deze wijze worden eventuele problemen nauwkeurig in beeld gebracht. Op de Duizendpoot werken we met Kijk en SAQI. Kijk is een observatie-en registratiesysteem voor de onderbouw. Voor de bovenbouw gebruiken we de School Attitude Questionnaire Internet (SAQI): een vragenlijst die informatie geeft over hoe een leerling de school ervaart. De SAQI meet de motivatie voor schoolvakken, de tevredenheid met school en het zelfvertrouwen.

3 Kijk en SAQI kunnenzekerheid verschaffen in situaties waarin vermoedens bestaan dat een leerling pest of gepest wordt. Als uit de analyse van het Leerlingvolgsysteem blijkt dat er sprake is van pestgedrag past de leerkracht de nodige interventies toe. Dit gebeurt in samenspraak met de Intern Begeleider (IB er), de ouders en de directeur. Begeleiding bij pestgedrag Gepest kind Kinderen die gepest worden kunnen met hun verhaal terecht bij de eigen leerkracht. Ook kunnen zij terecht bij de interne vertrouwenspersonen. Er wordt gewerkt volgens onderstaand stappenplan. Pestende kinderen Kinderen die ervan worden beschuldigd andere kinderen te pesten, moeten ook terecht kunnen bij de eigen leerkracht of bij de interne vertrouwenspersonen. Er wordt altijd naar beide kanten geluisterd. Ouders Ouders van gepeste kinderen én ouders van pestende kinderen kunnen zich eveneens melden bij de leerkracht, de interne vertrouwenspersoon of bij de directie en/of IB er. De directie of IB er zal in eerste instantie terug verwijzen naar de klassenleraar en het hieronder vermelde stappenplan. Leerkrachten/vertrouwenspersonen/Intern Begeleider Leerkrachten en interne vertrouwenspersonen kunnen begeleid worden door de Interne Begeleider ( IB er) van school. De IB er geeft handvatten aan de leerkracht. Bij aanhoudende problematiek kan de IB er, met toestemming van de directie, de casus voorleggen aan het zorgteam of aan externen. De Interne Begeleider beschikt verder over een overzicht van hulpverleners, waar leerlingen of ouders een beroep op kunnen doen buiten school. De directie De directie wordt bij de overgang van stap 2 naar stap 3 altijd op de hoogte gebracht van interventies naar aanleiding van een signalering en controleert of alle stappen zorgvuldig worden genomen.

4 Het stappenplan Stap 1 Incidenteel pestgedrag De leerkracht (of vertrouwenspersoon) gaat in gesprek met dader en slachtoffer. De leerlingen proberen samen een oplossing te bedenken voor de toekomst. De leerkracht/vertrouwenspersoon heeft hierbij een coachende en sturende rol. Er wordt naar beide rollen gekeken: is er bijvoorbeeld sprake van verminderde weerbaarheid waaraan gewerkt kan worden, is er sprake van gebrek aan inlevingsvermogen waaraan gewerkt moet worden of allebei? De leerkracht maakt van het incident een aantekening in blad per kind (in de leerlingenadministratie) indien nodig. Belangrijk is dat de leerkracht er op terug komt: is het gedrag daadwerkelijk ten goede gekeerd?. De leerkracht blijft alert tijdens observaties. Stap 2 Voortdurend pestgedrag Bij herhaaldelijk voortdurend (en geregistreerd) pestgedrag stuurt de leerkracht, in overleg met de Intern Begeleider, nog meer aan op het leerproces van de leerlingen. De ouders van de pester(s) én van het gepest kind worden uitgenodigd voor een gesprek. Er wordt een plan met afspraken opgesteld in samenspraak met de ouders. De klas wordt erbij betrokken middels een groepsplan. Ieders rol (zwijger, meeloper, verdediger, aanmoediger) wordt hierbij bespreekbaar gemaakt. Getracht wordt om pestgedrag om te zetten in samenwerking. Kids Skills kan weer worden ingezet t.b.v. een groepsvaardigheid. Het plan wordt door de leerkracht uitgewerkt op papier en de (betreffende) leerlingen en hun ouders worden hierover geïnformeerd. Er wordt een datum gesteld voor evaluatie. Alles wordt vastgelegd in de leerlingadministratie (oudergespreksformulier of groepsplan). Stap 3 Onophoudelijk pestgedrag Bij onophoudelijke voortduring van het pestgedrag bespreekt de leerkracht de casus met de Intern begeleider en de directie. De IB er kan, in overleg met de directie, het zorgteam inschakelen of betrekt er een externe instantie bij (bijvoorbeeld GGZ of SMW). Zowel het gepeste kind als het pestende kind kunnen onderwerp van aandacht zijn. De leerlingen en hun ouders worden op de hoogte gebracht van de adviezen van het zorgteam (of het schoolmaatschappelijk werk). Afspraken worden vastgelegd door de leerkracht. Het zorgteam geeft verdere adviezen voor vervolgstappen. Rapportage wordt door de leerkracht opgenomen in het leerlingdossier en eventueel in het groepsplan. Er wordt gezamenlijk geëvalueerd. Eventuele vervolgstappen worden genoteerd.

5 Stap 4 Procedure Schorsing en Verwijdering Als een situatie in de klas onhoudbaar is, het pedagogisch klimaat in een klas zodanig is aangetast dat de dagelijkse gang van zaken er onder lijdt en/of een leerling in de klassikale setting niet te corrigeren of te verbeteren valt, verwijzen we naar de procedure Schorsing en Verwijdering. De directie kan in bepaalde gevallen overgaan tot schorsing van de leerling voor maximaal één week. Ook kan de directie na overleg met het Samenwerkingsverband overgaan tot verplaatsing van een leerling naar een andere school. Deze procedure staat beschreven in onze schoolgids. Tot slot Op staan veel tips en ook een telefonische hulplijn voor leerlingen.

Het veilige pedagogische klimaat van de school

Het veilige pedagogische klimaat van de school Het veilige pedagogische klimaat van de school Op de Montessorischool vinden we een sociaal veilig klimaat heel belangrijk. De kern van veiligheid is respect, het respectvol omgaan met elkaar. Dit betekent

Nadere informatie

Pestprotocol SWS de Wending

Pestprotocol SWS de Wending Pestprotocol SWS de Wending Dit protocol is onderdeel van het Aves-protocol sociale en fysieke veiligheid Waarom een pestprotocol? SWS De Wending wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden,

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

LMC HPC Charlois. Anti Pestprotocol. Pesten op een effectieve & constructieve wijze voorkomen

LMC HPC Charlois. Anti Pestprotocol. Pesten op een effectieve & constructieve wijze voorkomen LMC HPC Charlois Anti Pestprotocol Pesten op een effectieve & constructieve wijze voorkomen I Huijser & DS Boldewijn 1-1-2017 Inhoud 1. Verantwoording Pestprotocol... 2 Doelstelling... 2 Wat verstaan we

Nadere informatie

Handelingen van leerlingen Als de kinderen merken dat er gepest wordt, vertellen zij dit aan de leerkracht en/of ouders.

Handelingen van leerlingen Als de kinderen merken dat er gepest wordt, vertellen zij dit aan de leerkracht en/of ouders. Het pestprotocol Het pestprotocol is een aantal afspraken over het tegengaan van pesten. Afspraken tussen de school, de kinderen en de ouders. De basis voor die voor die afspraken vormen twee regels die

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school

Sociale veiligheid op school Sociale veiligheid op school 1 Inleiding In dit document staat omschreven welk beleid en welke protocollen gehanteerd worden op t Kofschip met betrekking tot de sociale veiligheid. Het is een weerslag

Nadere informatie

LMC PrO Talingstraat. Pestprotocol

LMC PrO Talingstraat. Pestprotocol LMC PrO Talingstraat Pestprotocol Inhoud 1. Verantwoording Pestprotocol... 3 Doelstelling... 3 2. Preventie... 4 Het pedagogisch klimaat... 4 Preventie programma s... 4 3. Signaleren... 5 Signaleren door

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Het Klokhuis

Pestprotocol OBS Het Klokhuis Pestprotocol OBS Het Klokhuis Op OBS Het Klokhuis vinden wij het belangrijk om kinderen een veilig pedagogisch klimaat te bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen

Nadere informatie

PROTOCOL GEWENST GEDRAG

PROTOCOL GEWENST GEDRAG PROTOCOL GEWENST GEDRAG 1. WAT DOEN WE OM GEWENST GEDRAG TE BEWERKSTELLIGEN? 1.1 OMGANGSREGELS Onze school heeft algemene omgangsregels geformuleerd, waaraan iedereen zich houdt. De regels benoemen het

Nadere informatie

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren!

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Pesten is een veel voorkomend en een niet makkelijk op te lossen probleem. CSBO Bergkristal heeft een plan van aanpak voor het voorkomen van pesten. Wij geven

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool. De Wjukslach

Pestprotocol van basisschool. De Wjukslach Pestprotocol van basisschool De Wjukslach Wat is de inhoud van het pestprotocol? Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordigers van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat men pestgedrag

Nadere informatie

PESTPROTOCOL (versie april 2014)

PESTPROTOCOL (versie april 2014) PESTPROTOCOL (versie april 2014) Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilige leeromgeving bieden. Kinderen moeten zich op een prettige en positieve manier kunnen ontwikkelen. Een gevoel van veiligheid

Nadere informatie

Anti-pestprotocol mei 2018

Anti-pestprotocol mei 2018 Anti-pestprotocol mei 2018 Inhoudsopgave 1. Waarom een pestprotocol? 2. Uitgangspunten 3. Preventieve maatregelen 4. Repressieve maatregelen 5. Concrete pedagogische invulling 6. Preventie en aanpak van

Nadere informatie

Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging

Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging Inhoud 1. Inleiding a. Uitgangspunt b. Wat is pesten? 2. Schoolregels en afspraken 3. Pestgedrag op school a. Pestgedrag voorkomen b. Pestgedrag snel signaleren

Nadere informatie

- Extra informatie. - Waarom een anti-pestprotocol. Inhoudsopgave: - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag.

- Extra informatie. - Waarom een anti-pestprotocol. Inhoudsopgave: - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag. Anti-pestprotocol Inhoudsopgave: - Waarom een anti-pestprotocol. - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag. - Evaluatie. - Extra informatie 1 Waarom een anti-pestprotocol?

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Vormen van pesten: Dit zijn voorbeelden van pesten. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbeelden te noemen.

Anti-pestprotocol. Vormen van pesten: Dit zijn voorbeelden van pesten. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbeelden te noemen. Inleiding: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan

Nadere informatie

Protocol gewenst gedrag

Protocol gewenst gedrag Openbare Basisschool De Skeauwen 18 9247 BT Ureterp 0512-302112 info@obsdetwirre.nl www.obsdetwirre.nl Protocol gewenst gedrag In dit protocol staat omschreven wat er op De Twirre wordt gedaan om gewenst

Nadere informatie

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Juni Inhoudsopgave

Juni Inhoudsopgave Pestprotocol 1 Juni 2010 Inhoudsopgave A. Pestprotocol B. Waarom een pestprotocol? C. Uitgangspunten D. Preventieve maatregelen E. Repressieve maatregelen F. De concrete pedagogische invulling Omwille

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

Pesten binnen een Vreedzame school

Pesten binnen een Vreedzame school Pesten binnen een Vreedzame school Inleiding ICBS Statenkwartier wil de leerlingen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL STICHTING PROCON. versie: 09-01-2009 revisie: 09-01-2013 PROTOCOL BIJ ONAANVAARDBAAR EN ANTISOCIAAL GEDRAG

GEDRAGSPROTOCOL STICHTING PROCON. versie: 09-01-2009 revisie: 09-01-2013 PROTOCOL BIJ ONAANVAARDBAAR EN ANTISOCIAAL GEDRAG GEDRAGSPROTOCOL STICHTING PROCON versie: 09-01-2009 revisie: 09-01-2013 PROTOCOL BIJ ONAANVAARDBAAR EN ANTISOCIAAL GEDRAG Onder onaanvaardbaar gedrag verstaan wij over het algemeen alle gedrag dat niet

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

PESTPROTOCOL Splitting

PESTPROTOCOL Splitting PESTPROTOCOL Splitting Een pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school niet accepteren en volgens een vooraf bepaalde

Nadere informatie

Antipest protocol. Om veiligheid voor elke leerling binnen school mogelijk te maken, zijn regels of onderlinge afspraken noodzakelijk.

Antipest protocol. Om veiligheid voor elke leerling binnen school mogelijk te maken, zijn regels of onderlinge afspraken noodzakelijk. Antipest protocol Inleiding Op onze school vinden we het belangrijk dat leerlingen op zorgvuldige manier met andere leerlingen omgaan, op zorgvuldige manier met materialen omgaan en dat zij zich binnen

Nadere informatie

verantwoordelijkheid samen schitteren

verantwoordelijkheid samen schitteren Anti pestprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Wat verstaat we op de Diamant onder pesten 3 4. Activiteiten in het kader van de preventie 4 5. Sociaal sterke groep 5 6. Als

Nadere informatie

Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1

Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Anti-pest protocol OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Inleiding Anit-pest protocol Wat is pesten? Op de site van het Nederlands Jeugd Instituut staat het volgende: Pesten is een stelselmatige vorm

Nadere informatie

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer.

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer. Gedragsprotocol en Antipestprotocol 2017-2018 De vijf basisregels van de Kanjertraining worden op onze school gebruikt. We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas We lachen elkaar niet

Nadere informatie

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten)

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pesten is een ingewikkeld probleem, dat vaak diepe sporen trekt in iemands leven. Wij onderschatten de impact niet, beschouwen pesten

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

Pestprotocol. Simon Smitweg GA Leiderdorp

Pestprotocol. Simon Smitweg GA Leiderdorp Pestprotocol Simon Smitweg 7 2353 GA Leiderdorp 071-5899260 Inleiding Pesten is een stelselmatige vorm van agressie waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Pestprotocol Nutsscholen Oss

Pestprotocol Nutsscholen Oss Pestprotocol Nutsscholen Oss Pestprotocol Nutsscholen Oss, versie 15 november 2013 1 INHOUD Bladzijde: 1. Waarom hanteren wij een pestprotocol 3 2. Op welke wijze wordt in onze school gewerkt aan het voorkomen

Nadere informatie

Pestprotocol. Pestprotocol CBS De Hoeksteen

Pestprotocol. Pestprotocol CBS De Hoeksteen Pestprotocol Dit is het pestprotocol van Basisschool De Hoeksteen. In dit protocol kunt u lezen hoe wij pesten proberen te voorkomen en hoe pesten aan te pakken. Er is een verschil tussen (digitaal) pesten

Nadere informatie

Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden

Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden 1. Wij gaan heel zorgvuldig met elkaar om Alle geledingen binnen de school worden geacht respectvol met elkaar om te gaan. Als team hebben

Nadere informatie

Pestprotocol. Montessori Lyceum Groningen

Pestprotocol. Montessori Lyceum Groningen Pestprotocol Montessori Lyceum Groningen Inhoudsopgave Algemeen... 3 De vijfsporenaanpak... 3 Visie van de school over pesten en verantwoordelijkheid... 4 Preventieve (les)activiteiten... 4 Stappenplan...

Nadere informatie

Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen

Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen 1. Plagen en pesten Het verschil tussen plagen en pesten is duidelijk aan te geven. Bij plagen is sprake van incidenten. Pesten gebeurt systematisch. Een definitie

Nadere informatie

Pestprotocol & Pestaanpak

Pestprotocol & Pestaanpak Pestprotocol & Pestaanpak Kamerlingh Onnes Juli, 2016 Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Definities...3 Pesten...3 Cyberpesten...3 Direct en indirect pesten...3 2. Aanpak van pesten...4 Voorwaarden...4 Passend

Nadere informatie

Pestprotocol Deventerleerschool

Pestprotocol Deventerleerschool 2015 Pestprotocol Deventerleerschool 06TU Deventer Leerschool 30-6-2015 Pesten Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook

Nadere informatie

Pestprotocol Het Mozaïek

Pestprotocol Het Mozaïek Pestprotocol Het Mozaïek Een leerling wordt gepest als hij of zij geregeld en voor een langere periode wordt blootgesteld aan negatieve acties van welke soort dan ook door één of meerdere leerlingen, een

Nadere informatie

DAT KINDEREN EEN ANDER PLAGEN IS HEEL GEWOON, MAAR BIJ PESTEN IS ER EEN SLACHTOFFER WAAROVER EEN KIND OFMEER KINDEREN DE BAAS SPELEN.

DAT KINDEREN EEN ANDER PLAGEN IS HEEL GEWOON, MAAR BIJ PESTEN IS ER EEN SLACHTOFFER WAAROVER EEN KIND OFMEER KINDEREN DE BAAS SPELEN. Anti-pestprotocol DAT KINDEREN EEN ANDER PLAGEN IS HEEL GEWOON, MAAR BIJ PESTEN IS ER EEN SLACHTOFFER WAAROVER EEN KIND OFMEER KINDEREN DE BAAS SPELEN. De school heeft als het om pesten gaat wel een inspanningsverplichting,

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Pestprotocol It Twaspan

Pestprotocol It Twaspan Pestprotocol It Twaspan It Twaspan wil de kinderen een omgeving bieden waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten willen deze ontwikkeling bevorderen door het

Nadere informatie

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Hoe werken wij aan een positief klimaat 3. Wat verstaan wij onder ongewenst gedrag 4. Wat doen leerkrachten bij ongewenst gedrag

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Pestprotocol. De Triangel

Pestprotocol. De Triangel Pestprotocol De Triangel 1 Inleiding Pesten is een groot probleem, dat op alle scholen voorkomt. Ook op de Triangel krijgen we te maken met pestsituaties. In dit protocol staat beschreven wat wij doen

Nadere informatie

BURG. DE RUITERSCHOOL

BURG. DE RUITERSCHOOL BURG. DE RUITERSCHOOL Pestprotocol Een samenvatting van dit protocol hangt zichtbaar in de school. Dit protocol is vastgesteld op 14 maart 2013 Vastgesteld door team Burg. De Ruiterschool: 4 maart 2013

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool Olof Palme mei 2016

Pestprotocol van basisschool Olof Palme mei 2016 l o f a l m e Pestprotocol van basisschool Olof Palme mei 2016 Basisschool Olof Palme biedt voor alle kinderen die de school bezoeken een veilige omgeving. Dit betekent dat de school expliciet stelling

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool Olof Palme augustus 2017

Pestprotocol van basisschool Olof Palme augustus 2017 l o f a l m e Pestprotocol van basisschool Olof Palme augustus 2017 Basisschool Olof Palme biedt voor alle kinderen die de school bezoeken een veilige omgeving. Dit betekent dat de school expliciet stelling

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

Anti-pestbeleid KW-school

Anti-pestbeleid KW-school Anti-pestbeleid KW-school Uitgangspunt: Wij willen een school zijn, waar kinderen samen spelen, samen leren, samenwerken en waar ieder kind zich veilig voelt. Dat betekent dat pestgedrag bij ons op school

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Januari Pestprotocol

Januari Pestprotocol Januari 2018 Pestprotocol Dit pestprotocol vormt de verklaring van alle geledingen van het Linde College en de ouder(s)/verzorger(s) waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school niet accepteren en

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool De Kerneel Het fundament voor een veilige school

Pestprotocol basisschool De Kerneel Het fundament voor een veilige school Basisschool De Kerneel Speelhuijs 4 6031 HR Nederweert Telefoon 0495-631560 info@kerneel.nl www.kerneel.nl Pestprotocol basisschool De Kerneel Het fundament voor een veilige school 1. Visie en doel Op

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

Pestprotocol van "De Bussel"

Pestprotocol van De Bussel Pestprotocol van "De Bussel" Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Otterkolken

Gedragscode Basisschool de Otterkolken Gedragscode Basisschool de Otterkolken Inhoudsopgave Blz. Gedragscode basisschool de Otterkolken 2 Hoe ondersteunen wij onze vier kernwaarden 3 Protocol tegen pesten 4 Bijlage 1 Stappenplan schorsing en

Nadere informatie

plagen Pest protocol obs Jules Verne 2012 Inleiding.

plagen Pest protocol obs Jules Verne 2012 Inleiding. Pest protocol obs Jules Verne 2012 Inleiding. Onze school is een Vreedzame school. Dit houdt in dat in alle groepen heldere afspraken zijn gemaakt over hoe we met elkaar om gaan. Ook worden kinderen d.m.v.

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL ISW IRENESTRAAT

ANTI-PESTPROTOCOL ISW IRENESTRAAT ANTI-PESTPROTOCOL ISW IRENESTRAAT POELDIJK, 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Pesten 2.1 Wat is pesten? 2.2 Hoe wordt er gepest? 2.3 De gepeste leerling 2.4 De pester 2.5 De meelopers en andere leerlingen 2.6

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN Hoe zien wij het graag ALGEMENE AFSPRAKEN 1.1 De school is een veilige school... We willen een school zijn waar kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten zich op

Nadere informatie

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN I. Inleiding De ontwikkeling van onze leerlingen staat centraal op Toermalijn. Aan de basis van deze ontwikkeling staat het welbevinden van het

Nadere informatie

Wanneer een leerling regelmatig ongewenst gedrag vertoond gaan we over tot stap 2.

Wanneer een leerling regelmatig ongewenst gedrag vertoond gaan we over tot stap 2. Protocol Gedrag van leerlingen Datum September 2014 Doel protocol Om duidelijkheid te scheppen voor leerling, leerkracht en ouders over welke stappen worden ondernomen bij ongewenst gedrag. Verantwoordelijke

Nadere informatie

Protocol sociaal welbevinden (anti-pestprotocol)

Protocol sociaal welbevinden (anti-pestprotocol) Protocol sociaal welbevinden (anti-pestprotocol) Voorop staat dat op De Phoenix pesten in welke vorm en op welke manier dan ook als onacceptabel gedrag wordt beschouwd. Derhalve zal er altijd worden ingegrepen

Nadere informatie

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Pestprotocol Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Inleiding Op onze school willen we de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve

Nadere informatie

Pestprotocol Nutsscholen Oss. Pestprotocol Nutsscholen Oss

Pestprotocol Nutsscholen Oss. Pestprotocol Nutsscholen Oss INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 2. Handelingsprotocol aanpak van pestgedrag 3. Op welke wijze wordt in onze school gewerkt aan het voorkomen van pestgedrag? 4. Welke maatregelen worden

Nadere informatie

Wij hebben respect voor onszelf, voor elkaar en voor onze omgeving.

Wij hebben respect voor onszelf, voor elkaar en voor onze omgeving. 9.2 Bijlage 2: Anti-pestprotocol Het belang van dit protocol Dit protocol is opgesteld om pestgedrag bij kinderen te voorkomen en indien nodig correct te kunnen handelen in situaties waarbij een kind wordt

Nadere informatie

PESTPROTOCOL AUGUSTINIANUM

PESTPROTOCOL AUGUSTINIANUM PESTPROTOCOL AUGUSTINIANUM PESTPROTOCOL AUGUSTINIANUM INHOUD Inhoud pagina 1 Inleiding pagina 2 Wat is pesten? De visie van school pagina 3 De preventieve aanpak op school pagina 4 - mentorles - gastles

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

Samen goed voor elkaar!

Samen goed voor elkaar! Samen goed voor elkaar! Omgangsprotocol Sint Maartenschool Pesten op school Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF

AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF INLEIDING Een belangrijk uitgangspunt van onze school is, dat ieder kind zich op school veilig en plezierig moet kunnen voelen. Dit betekent dat: op school niet gepest mag

Nadere informatie

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden verbiedt, zoeken de kinderen andere manieren en andere

Nadere informatie

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten PESTPROTOCOL INLEIDING Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Achtbaan

Gedragsprotocol De Achtbaan Gedragsprotocol De Achtbaan Aanbevelingen, consequenties en uitwerking INHOUD 1. Doelstelling van het protocol 2. Voorwaarden voor beleid 3. Wat wordt er onder pesten verstaan? 4. Signalen dat een kind

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni Pestprotocol Algemeen Het klimaat en de sfeer van de school zijn van grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat met orde en regelmaat op prijs.

Nadere informatie

Waar het in het tegengaan van pesten uiteindelijk allemaal omdraait, is het veranderen van de houding van de leerlingen.

Waar het in het tegengaan van pesten uiteindelijk allemaal omdraait, is het veranderen van de houding van de leerlingen. Bijlage 9 Pestprotocol Pesten is niet een probleem dat zich gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt zich vaak in het verborgene af en dat alleen al maakt het moeilijk om er greep op te krijgen. Als school

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

Pestprotocol Maria Bernadette

Pestprotocol Maria Bernadette Afspraken 1. Doe alleen iets bij een ander kind, wat jezelf ook prettig zou vinden. 2. Kom alleen aan een ander als de ander dat ook goed vindt. 3. We gebruiken geen scheldwoorden of andere rare namen.

Nadere informatie

Voor ouders. OBS Beukenlaan

Voor ouders. OBS Beukenlaan Voor ouders OBS Beukenlaan 2018-2019 1 Uitgangspunten voor een fijne, veilige schooltijd voor alle kinderen Op school willen wij pesten voorkomen door het scheppen van een goed pedagogisch klimaat; daar

Nadere informatie

P E S T P R O T O C O L

P E S T P R O T O C O L P E S T P R O T O C O L Beknopte editie juli 2011 Vooraf Pesten komt helaas in de gehele maatschappij voor, maar is volstrekt onacceptabel. Een klimaat waarin wordt gepest, tast iedereen aan. Pestgedrag

Nadere informatie

Protocol Pesten. Pesten is niet hetzelfde als plagen. Bij plagen zijn de machtsverhoudingen gelijk.

Protocol Pesten. Pesten is niet hetzelfde als plagen. Bij plagen zijn de machtsverhoudingen gelijk. Jenaplanschool de Driesprong Meester Gerritsweg 5 8347 JP Eesveen tel: 0521-577245 Email: directie@obsdriesprong.nl Protocol Pesten Hoofdstuk 1. Wat is pesten? Pesten op school: Hoe ga je er mee om? Pesten

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

Anti PestProtocol OBS Da Vinci

Anti PestProtocol OBS Da Vinci Anti PestProtocol OBS Da Vinci Versie 5 Thomas Hoek 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is pesten 3 Vormen van pestgedrag 3 De preventieve aanpak van pestgedrag op Da Vinci 4 Anti Pest coördinator 5 Stappenplan

Nadere informatie

Basisschool Rehoboth

Basisschool Rehoboth Pestprotocol Basisschool Rehoboth Dit is het pestprotocol van Basisschool Rehoboth. In dit protocol kunt u lezen hoe wij pesten proberen te voorkomen en hoe wij ermee om gaan. Er is een verschil tussen

Nadere informatie

Inleiding blz. 3. Deel 1 blz. 4. Definiëring van het begrip pesten, vanuit de visie van de Dr. Schaepmanschool. blz. 4. Deel 2 blz.

Inleiding blz. 3. Deel 1 blz. 4. Definiëring van het begrip pesten, vanuit de visie van de Dr. Schaepmanschool. blz. 4. Deel 2 blz. PESTPROTOCOL Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Deel 1 blz. 4 Definiëring van het begrip pesten, vanuit de visie van de Dr. Schaepmanschool. blz. 4 Deel 2 blz. 4 Hoe gaan we op de Dr. Schaepmanschool om met

Nadere informatie

Het pestprotocol van de PCBO De Diamant

Het pestprotocol van de PCBO De Diamant Het pestprotocol van de PCBO De Diamant Wat is de inhoud van het pestprotocol? Het pestprotocol is een verklaring van de vertegenwoordigers van de school, de ouders en de kinderen waarin is vastgelegd

Nadere informatie

Verwijzingen naar materialen/ literatuur / Websites: pag. 3 Basisregels pag. 3

Verwijzingen naar materialen/ literatuur / Websites: pag. 3 Basisregels pag. 3 Pestprotocol Inhoudsopgave: Verwijzingen naar materialen/ literatuur / Websites: pag. 3 Basisregels pag. 3 1. De leerkracht pag. 4 2. Hulp aan de pester pag. 4 3. Hulp aan het gepeste kind pag. 4 4. Hulp

Nadere informatie

Pest protocol cbs De Rank Pagina 1

Pest protocol cbs De Rank Pagina 1 Pest protocol cbs De Rank Pagina 1 Pestprotocol Onze school is een school die bewust aandacht aan het omgaan met elkaar. Onze methode Kind op Maandag en Leefstijl (thematisch) worden ingezet om hier vorm

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

Pestprotocol Marnixschool

Pestprotocol Marnixschool Pestprotocol Marnixschool A. Inleiding Een zorgzame school Als team van de Marnixschool willen wij een zorgzame school zijn. Dat betekent dat alle kinderen zich veilig moeten voelen. Om deze reden dragen

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Dit pestprotocol heeft als doel: Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het team van

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie