Aan de leden van het Algemeen Bestuur van Waterschap Roer en Overmaas Postbus AD SITTARD. Concept-brief!! Geldt ook als concept voor WPM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de leden van het Algemeen Bestuur van Waterschap Roer en Overmaas Postbus 185 6130 AD SITTARD. Concept-brief!! Geldt ook als concept voor WPM"

Transcriptie

1 STAF PLANNING EN CONTROL Maria Theresialaan 99 Postbus AH Roermond STAF PLANNING EN CONTROL Tel: Fax: Aan de leden van het Algemeen Bestuur van Waterschap Roer en Overmaas Postbus AD SITTARD Concept-brief!! Geldt ook als concept voor WPM UW KENMERK : BEHANDELD DOOR : H.A. Zuurmond UW BRIEF VAN : TELEFOONNUMMER : ONS KENMERK : pc/zd H.A.Zuurmond@wbl.nl BIJLAGE(N) : DATUM : ONDERWERP : Managementrapportage 1 ste kwartaal 2010 van WBL Geacht Bestuur, 1. Inleiding Onlangs is de Managementrapportage (MARAP) t/m 1 ste kwartaal 2010 besproken in het Algemeen Bestuur van het WBL. Hierbij sturen wij u ter informatie een korte samenvatting van de belangrijkste punten van deze MARAP. Indien u geïnteresseerd bent in de gehele MARAP dan is deze toegankelijk via de internetsite: (zie Organisatie/publicaties MARAP). 2. Exploitatieoverschot /-tekort t/m 1 ste kwartaal Het exploitatieoverschot t/m 1 ste kwartaal bedraagt ca. 0,34 miljoen hetgeen voornamelijk veroorzaakt wordt door lagere personeelslasten dan gepland. Daarvan moet het bedrag van de nog niet gecodeerde facturen ter grootte van ca. 0,37 miljoen afgetrokken worden. Per saldo leidt dit tot een exploitatietekort in het 1 ste kwartaal van ca. 0,03 miljoen. Naar verwachting zal dit op jaarbasis op nul uitkomen. 3. Investeringsuitgaven t/m 1 ste kwartaal 2010 De t/m 1 ste kwartaal begrote investeringsuitgaven zijn ca. 5,19 miljoen. De gerealiseerde uitgaven zijn ca. 5,44 miljoen. Daarbij moet nog opgesteld worden de nog niet gecodeerde facturen t/m 1 ste kwartaal 2010 ter grootte van ca. 0,47 miljoen. De realisatie van de investeringsuitgaven t/m 1 ste kwartaal 2010 is dus hoger dan begroot. Bank:

2 Zuiveringsbeheer * Prestatiegegevens De belangrijkste prestaties op zuiveringsgebied zijn: Plan 2010 Realisatie t/m 1 ste kwartaal 2010 CZV (chemisch zuurstofverbruik)-verwijdering 91,7 % 90,2 % P (fosfor)-verwijdering 78,7 % 75,5 % N(stikstof)-verwijdering 77,1 % 67,3 % Drogestofgehalte ontwaterd slib 24,0 % 22,7 % Met name de N-verwijdering blijft achter op het plancijfer. Dit heeft meerdere oorzaken. Met name de ontwerpcriteria van de zuiveringen bij lage buitentemperaturen hebben dit jaar door een periode van drie maanden waarin het continu gevroren heeft, een nadelige invloed gehad op de N-verwijdering. Daarnaast zijn er op een aantal installaties tijdens meetweken verhoogde waarden gemeten tengevolge van regenweeraanvoer. Er wordt een plan van aanpak opgesteld om te bezien op welke wijze er extra ruimte gecreëerd kan worden om de N-verwijdering te waarborgen ook onder minder gunstige weersomstandigheden. De ontwateringresultaten zijn achtergebleven op het plan. Ten opzichte van 2009 zijn de resultaten iets beter (22,5%). * Slibdrogers De slibdrogers Susteren en Hoensbroek hebben meer storingen gehad dan voorgaande jaar. De oorzaak ligt in het feit dat deze drogers nu door de opheffing van de droger Venlo maximaal worden belast en het slib van Venlo de droger Susteren sneller vervuild. * Vermoedelijke overtredingen In maart 2010 is er een drietal proces verbalen aangekondigd door WPM. Het betreft geconstateerde overtredingen in 2009 op de volgende rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI s): Panheel Buiten bedrijf zijn van monsternamekast van de buffer tijdens bemonstering Panheel Niet melden van een revisie van het harkrooster influent Meijel Niet melden van buiten bedrijf zijn van één nabezinktank Op 12 april jl. zijn het hoofd van de unit Zuiveringsbedrijf en de manager Operations door de opsporingsambtenaar van WPM gehoord. Hierbij is een (schriftelijke) verklaring gegeven over de constateringen. Met betrekking tot de eerste overtreding is verklaard dat ZVB erkent niet conform de vergunningvoorschriften te hebben gehandeld en bereid is te schikken. Als kanttekening dient te worden geplaatst dat het bemonsteren van het afvalwater en het beheer van de apparatuur is uitbesteed aan Intertek. De geconstateerde situatie is ten gevolge van nalatigheid van Intertek. Het bedrag van de boete dat verbonden is aan het proces-verbaal, zal worden verhaald op Intertek. Met betrekking tot de twee laatst genoemde constateerde overtredingen is door ZVB verklaard het hier niet mee eens te zijn en dus niet bereid is om te schikken. ZVB is van mening dat deze activiteiten niet hoeven te worden gemeld conform de wettelijk geldende voorschriften. Er is geen sprake van een uitzonderlijke omstandigheid waardoor nadelige gevolgen voor het milieu (kunnen) ontstaan.

3 - 3 - * Ontwikkelingen + Duurzaamheid De Unie van Waterschappen heeft de ambitie uitgesproken dat alle waterschappen vanaf 2010 minimaal 50% duurzaam zullen inkopen. De gemeenten streven naar 75% in 2010 en 100% in Onder duurzaam inkopen wordt verstaan het toepassen van milieu- en sociale criteria in elke fase van het inkoopproces, zodat het geleverde aan deze criteria voldoet. Om duurzaam te kunnen inkopen heeft SenterNovem voor verschillende productgroepen criteriadocumenten opgesteld met daarin opgenomen eisen (waaraan minimaal moet worden voldaan om te kunnen spreken over duurzaam inkoop = selectiecriteria) en wensen (die verder gaan en mee kunnen worden genomen met overige gunningscriteria). Omdat de lat voor wat betreft de eisen op dit moment erg laag ligt, en bijna alle reguliere inschrijvers voldoen aan de eisen, zal het opnemen van de eisen niet of nauwelijks leiden tot meerkosten. Het percentage duurzaam inkopen wordt berekend op basis van de omvang (het bedrag in Euro) van de aanbestedingen en inkopen waarbij alle duurzaamheidseisen zijn toegepast, afgezet tegen het totaal bedrag aan aanbestedingen en inkopen vallend onder de afbakening van deze productgroepen. Het toepassen van duurzaamheidswensen wordt bij de berekening van de afgesproken percentages niet meegerekend. Op 25 mei zal aan het AB van WRO een presentatie worden gegeven omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen bij ZVB (o.a. duurzaamheid). Met WPM zal overlegd worden omtrent het geven van eenzelfde presentatie aan WPM. * Investeringsprojecten In de komende periode worden een aantal grote projecten voorbereid. Het betreffen forse renovaties van zuiveringsinstallaties. In de plannen zal geanticipeerd worden op de toekomstige maatregelen van de Kader Richtlijn Water (KRW). Het is van belang dat het WBL tijdig kan beschikken over de lozingseisen die opgesteld moeten worden door de waterschappen. Het niet op tijd leveren van deze eisen kan op gespannen voet komen te staan met de planning in het Meerjareninvesteringsprogramma. 5. Heffingen in invorderingen * Opdrachtgevers WRO & WPM Prognose opbrengsten 2010 (voorlopige cijfers) Totaal Watersysteem- Heffing WVO-heffing Zuiveringsheffing WRO ,= ,= ,= ,= WPM ,= ,= 0,= ,= Bruto totaal prognose ,= ,= ,= ,= Per 31 maart 2010 is netto opgelegd ,=. Dit is 88,6% van de totale (bruto-) prognose heffing. In het WPM-gebied is er v.w.b. een drietal (herindelings)gemeenten sprake van een vertraagde aanslagheffing. De betreffende gemeenten konden ten gevolge van een gemeentelijke herindeling niet tijdig de WOZ-waardegegevens, van belang voor de heffing gebouwd, aanleveren.

4 - 4 - * Opdrachtgever Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden De samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is per van start gegaan. In januari 2010 zijn, conform de gemaakte planning, de eerste aanslagen heffingsjaar 2010 opgemaakt en verzonden. De aanslagverzending t.b.v. HDSR heeft gespreid plaatsgevonden in de periode tot en met 31 maart * Opdrachtgever gemeente Venlo De (integrale) samenwerking met de gemeente Venlo is per van start gegaan. In februari 2010 zijn, conform de gemaakte planning, de aanslagen gemeentelijke heffingen betreffende de gemeente Venlo opgemaakt en verzonden. * Strategische ontwikkelingen + Samenwerking WBL met Bureau Verontreinigingsheffing Rijkswateren (BVR) In 2008/2009 zijn besprekingen gevoerd met het Bureau Verontreinigingsheffing Rijkswateren (BVR) van Rijkswaterstaat om de mogelijkheden van dienstverlening door het WBL in kaart te brengen. Het Algemeen Bestuur van het Waterschapsbedrijf Limburg heeft inmiddels ingestemd met een gedeeltelijke samenwerking op het gebied van belastingheffing en invordering met Bureau verontreinigingsheffing Rijkswateren van Rijkswaterstaat. Het is de bedoeling de samenwerking in de loop van 2010 van start te laten gaan. + Samenwerking WBL met HDSR-Gemeente Utrecht De afdelingen belastingen van de gemeente Utrecht en HDSR zijn in het kader van een onderzoek naar samenwerkingsmogelijkheden met elkaar in gesprek. De uitvoering van de belastingprocessen van HDSR vindt voor een groot deel in samenwerking met het WBL plaats. HDSR maakt gebruik van WBL-diensten op het vlak van heffing en inning en het digitale concept en de infrastructuur van WBL. Samenwerking tussen HDSR en gemeente Utrecht kan enkel gestalte krijgen indien WBL hierin een sleutelpositie heeft. Als gevolg van de samenwerking met HDSR faciliteert het WBL ook de gemeente Utrecht bij de realisatie van de 1 loketfunctie kwijtschelding voor gemeentelijke en waterschapsheffingen. Met ingang van 1 februari dient een burger uit de gemeente Utrecht eenmalig een kwijtscheldingsverzoek in waarna de uitkomst van de beoordeling toegepast wordt voor zowel de gemeentelijke als de waterschapsheffingen. In het 1 e halfjaar van 2010 wordt een vooronderzoek uitgevoerd naar samenwerkingsmogelijkheden met de gemeente Utrecht en HDSR. De resultaten van dit vooronderzoek moeten richting geven aan een uit te werken business case.

5 Samenwerking WBL met andere gemeenten Op dit moment vinden er oriënterende gesprekken met een aantal Limburgse gemeenten plaats om (op termijn) te komen tot samenwerking op het gebied van heffing en invordering van gemeentelijke heffingen. Met enkele gemeenten zal op korte termijn een onderzoek worden gestart dat antwoord dient te geven op de vraag of samenwerking op het gebied van gemeentelijke belastingen voordelen oplevert. 6. Laboratorium De productie van Intertek bedroeg in 2010 tot begin maart circa laboratoriumpunten. Intertek is inmiddels een structureel overleg gestart met de diverse opdrachtgevers. Laboratorium 2010: productie in laboratoriumpunten Totaal 2009 jan feb mrt* totaal Totaal * = gedeeltelijk WBL WRO WPM Personeelszaken en Ondersteuning * Naar verwachting beschikt de organisatie in het 2 e kwartaal van 2010 over een elektronisch HRM-systeem waarin het concept van employee zelfbediening en management zelfbediening is verwerkt. Hierdoor kan de service naar het management en de medewerkers worden verbeterd en kan relevante HR managementinformatie sneller en beter toegankelijk worden gemaakt. * De cyclus van de Persoonlijk Ontwikkeling Plannen (POP) is opgestart en zal in april worden afgerond. * Naast de reguliere onderhoudswerkzaamheden is veel aandacht en capaciteit uitgegaan naar de realisatie van bouwkundige projecten en de interne verhuizingen. De grote verbouwingen zullen medio juni/juli gereed zijn. 8. Planning en Control Zowel de voorbereiding op de mogelijke verzelfstandiging van de unit Waterschapsheffingen met alle gevolgen daarvan voor begrotingen en meerjarenbegrotingen als de invoering van het nieuwe inkoop- en aanbestedingsbeleid leiden tot veel extra werkzaamheden. Hoogachtend, De directeur, ir. G.C.J.J. Stevens

CMFB 25-08-2009 Agendapunt: CMFB 5

CMFB 25-08-2009 Agendapunt: CMFB 5 CMFB 25-08-2009 Agendapunt: CMFB 5 Sittard, 29 juli 2009 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID Onderwerp: Managementrapportage WBL t/m 1e kwartaal 2009./. Hierbij doen wij u ter kennisneming toekomen

Nadere informatie

Cc. aan. Ter afd?.an ~FW. BEHANDELD DÓÓR Afgedaan ddporkiesnummer E-MAIL DATUM

Cc. aan. Ter afd?.an ~FW. BEHANDELD DÓÓR Afgedaan ddporkiesnummer E-MAIL DATUM W A T E R S C H A P S B E D R I J F DIRECTIE L I M B U R G 201002657 DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond Tel: 0475-394240 Fax:0475-311605 Aan de leden van het Algemeen Bestuur van

Nadere informatie

2042' Waterschap Roer en Overmaas 0 7 JUNI 2012. Cc. aen 1.. BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER E-MAIL DATUM

2042' Waterschap Roer en Overmaas 0 7 JUNI 2012. Cc. aen 1.. BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER E-MAIL DATUM W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G 2042' P, WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464

Nadere informatie

CONCEPT!! *2011.07782* Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD DIR. (MARAP) t/m juni 2011.

CONCEPT!! *2011.07782* Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD DIR. (MARAP) t/m juni 2011. Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD CONCEPT!! WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464

Nadere informatie

0<mer ingen. BEHANDELD DOOR : WAS. Pörteners TELEFOONNUMMER : +31 655742253 E-MAIL. DATUM : 19 september 2011

0<mer ingen. BEHANDELD DOOR : WAS. Pörteners TELEFOONNUMMER : +31 655742253 E-MAIL. DATUM : 19 september 2011 W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G 7229 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60 464 Waterschap Roer en Overmaas Algemeen

Nadere informatie

WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464. - «ifpl NO. 2012.

WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464. - «ifpl NO. 2012. W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464 Waterschap

Nadere informatie

o i. CCD oniï É. 1 JU. LUIt»

o i. CCD oniï É. 1 JU. LUIt» W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G 13 ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG

VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DATUM EN TIJDSTIP:

Nadere informatie

iii.iek. rv". XT-. r.' O;r. Opmerkingen BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER E-MAIL DATUM

iii.iek. rv. XT-. r.' O;r. Opmerkingen BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER E-MAIL DATUM W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G Aan het Algemeen Bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas Postbus 185 6130 AD SITTARD iii.iek. XT-. r.' Opmerkingen 201004677 H..er en üvermaas rv".

Nadere informatie

1 8 DEC. 2013 BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER E-MAIL DATUM. 1. Inleiding Op 11 december 2013 is de Managementrapportage (MARAP) t/m september 2013 (3 e

1 8 DEC. 2013 BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER E-MAIL DATUM. 1. Inleiding Op 11 december 2013 is de Managementrapportage (MARAP) t/m september 2013 (3 e W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G Waterschap Roer en Overmaas het Algemeen Bestuur Postbus 185 6130 AD SITTARD 1 8 DEC. 2013 ISO 9001 iso 14001 OHSAS 18001 r WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG

Nadere informatie

CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG

CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DATUM

Nadere informatie

CONCEPT-brief aan de waterschappen

CONCEPT-brief aan de waterschappen CONCEPTbrief aan waterschappen Waterschap Roer Waterschap Peel en en Maasvallei Overmaas ABvergaring: 6 cember 2012 Onrwerp: Managementrapportage (MARAP) tlm september 2012 Geacht Bestuur, 1. Inleiding

Nadere informatie

Voorstel aan het Algemeen Bestuur:

Voorstel aan het Algemeen Bestuur: DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl Corsanr. UNIT STAF STAF WH ZVB P&C P&O pc/ps-2010.05449 Voorstel aan het Algemeen

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Jaarrapportage 2018 Waterschap Hunze en Aa s Jaarrapportage Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage rapporteren we over de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over de periode 1 januari tot

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over de periode 1 januari tot

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar.

Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. Rapportage 2013 HEA 1. Algemeen Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. In de tabellen worden de netto belastingopbrengsten

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het eerste half jaar van

Nadere informatie

Voorstel aan het Algemeen Bestuur:

Voorstel aan het Algemeen Bestuur: DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond 0BDIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl Corsanr. UNIT STAF STAF WH ZVB P&C P&O pc/ps-2010.09160 Voorstel aan het

Nadere informatie

Voorstel aan het Algemeen Bestuur:

Voorstel aan het Algemeen Bestuur: 7DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl Corsanr. UNIT STAF STAF LAB VH WH ZVB P&C P&O 2010.09142 Voorstel aan het

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest Rapportage 2 e kwartaal Waterschap Noorderzijlvest 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het eerste half jaar van. In

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

CONCEPT-brief aan de waterschappen

CONCEPT-brief aan de waterschappen CONCEPT-brief aan de waterschappen - - Waterschap Roer en Overmaas Waterschap Peel en Maasvallei AB-vergadering: 4 september 203 Onderwerp: Managementrapportage (MARAP) t/m juni 203 Geacht Bestuur,. Inleiding

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen Jaarrapportage Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.3 Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110 ONTWERP In D&H: 30 september 2014 Steller: A Peek In Cie: BMZ 29 oktober 2014 Telefoonnummer: 6013 SKK

Nadere informatie

Graag vernemen wij uw advies ter zake. Het dagelijks bestuur, 120138/LUT 4/4

Graag vernemen wij uw advies ter zake. Het dagelijks bestuur, 120138/LUT 4/4 Het bijgevoegde rapport geeft u een beeld van de berekening van de omvang van de (financiële) risico s 2011 volgens de vastgestelde methodiek. Ook verschaft het rapport informatie over de opbouw van de

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858. Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858. Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013 FPC Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858 Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013 Agendapuntnr. 7 AB-vergadering 6-12-2012 Besluit 1. Ten aanzien

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 14 maart 2017 Agendapunt : 10. Bijlagen : Bestuursrapportage 2016-3 Onderwerp : Bestuursrapportage 2016-3 Informatie bij

Nadere informatie

1 e kwartaalrapportage 2015 NZV

1 e kwartaalrapportage 2015 NZV 1 e kwartaalrapportage 2015 NZV 1. Algemeen Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. In de tabellen worden

Nadere informatie

Voorstel aan het AB * * Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/ Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015

Voorstel aan het AB * * Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/ Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015 FPC Algemeen Fout! Ongeldige bestandsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/2015.05769 Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015 Agendapuntnr. 11 AB-vergadering

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen Rapportage 3 e kwartaal Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over de periode 1 januari tot en met 30 september.

Nadere informatie

DB-vergadering 14-06-2010 Agendapunt 8. Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2011 en meerjarenraming 2011-2015 Waterschapsbedrijf Limburg

DB-vergadering 14-06-2010 Agendapunt 8. Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2011 en meerjarenraming 2011-2015 Waterschapsbedrijf Limburg DB-vergadering 14-06-2010 Agendapunt 8 Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2011 en meerjarenraming 2011-2015 Waterschapsbedrijf Limburg Portefeuillehouder(s) R.L.M. Sleijpen Afdeling Middelen Bestuursprogramma

Nadere informatie

Onderwerp: Zienswijze ontwerpbegroting 2010 en meerjarenraming 2011-2014 Waterschapsbedrijf

Onderwerp: Zienswijze ontwerpbegroting 2010 en meerjarenraming 2011-2014 Waterschapsbedrijf WATERSCHAPSBLAD 2009, NUMMER 30 BIJL.: 2 Agendapunt: 5 Sittard, 15 juni 2009 AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Zienswijze ontwerpbegroting 2010 en meerjarenraming 2011-2014 Waterschapsbedrijf Limburg

Nadere informatie

BsGW Belastingsamenwerking

BsGW Belastingsamenwerking BsGW Belastingsamenwerking De gemeenteraad van de gemeente Bergen Postbus 140 5854 ZJ Bergen INGEKOMEN. Gemeente BERGEN % kopie i&ia^jtïffit * 8 AUG 2012 BsGW Belastingsamenwerking Maria Theresialaan 99

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.6 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 3.6 ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.6 Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439 ONTWERP In D&H: 11-11-2014 Steller: mr K. Wijma / E. Lodder In Cie: BMZ 25-11-2014

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Begroting 2019 Nummer: Bestuursstukken\2727 Agendapunt: 5 DB: Ja 15-10-2018 BPP: Ja 31-10-2018 FAZ: Ja 31-10-2018 VVSW: Ja 31-10-2018 AB: Ja 14-11-2018 Opsteller: Jan Schiphuis, 0598-693886

Nadere informatie

AGENDAPUNT 9 ONTWERP. Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495. Voorstel. Het college stelt u voor om

AGENDAPUNT 9 ONTWERP. Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495. Voorstel. Het college stelt u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 9 Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495 In D&H: 16-07-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 03-09-2013 Telefoonnummer: (030) 6345726

Nadere informatie

, A «- , 18 APR. ZOU. : l ) : 'X 3. Sec:r./ BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER DATUM

, A «- , 18 APR. ZOU. : l ) : 'X 3. Sec:r./ BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER  DATUM W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G 140456 ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: NL61NWAB0636760464,

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân

Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân Rapportage 2 e kwartaal 2016 Wetterskip Fryslân 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het tweede kwartaal van 2016. De

Nadere informatie

Beoogd effect een efficiënte en klantgerichte uitvoering van de taken op het vlak van belastingen, met geminimaliseerde bedrijfsrisico's.

Beoogd effect een efficiënte en klantgerichte uitvoering van de taken op het vlak van belastingen, met geminimaliseerde bedrijfsrisico's. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering E.Th. Kamminga 25 oktober 2012 Datum voorstel 18 september 2012 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van belastingen De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl

Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010......... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl Inhoudsopgave Belastingverantwoording 2010 INLEIDING...4 1. BELASTINGINKOMSTEN PER

Nadere informatie

Verslag Algemeen Bestuur

Verslag Algemeen Bestuur DIR Verslag Algemeen Bestuur Datum 25-05-2011 Tijdstip 15.00 uur Locatie kamer 117-118 Archiefnr. porten/2011.07431 Onderwerp Verslag vergadering Algemeen Bestuur d.d. 25-5-2011 CONCEPT!! Aanwezig: WRO

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2015.05668. Onderwerp Vaststellen kredieten en uitgavenbudget 2015

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2015.05668. Onderwerp Vaststellen kredieten en uitgavenbudget 2015 FPC Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2015.05668 Onderwerp Vaststellen kredieten en uitgavenbudget 2015 Agendapuntnr. 13 AB-vergadering 27-5-2015 Besluit 1. Ten aanzien van het

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. llllllllllllllllll IIIMI. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872

Voorstel aan het AB. llllllllllllllllll IIIMI. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872 W A T E R S C H A P S B E D R J F L I M B U R G Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872 Onderwerp Werkbegroting 2016; 1e Begrotingswijziging 2016 Agendapuntnr. 5.1 AB-vergadering

Nadere informatie

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Aan de Commissie AB Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 9 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905 6500

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

DB-vergadering Agendapunt 1 BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR VAN 20 DECEMBER 2010

DB-vergadering Agendapunt 1 BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR VAN 20 DECEMBER 2010 DB-vergadering 18-01-2011 Agendapunt 1 BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR VAN 20 DECEMBER 2010 Aanwezig: de heren L.H. Dohmen, H.M.G. Hartmann, C.H.J.M. Lebens, J.H.J. van der

Nadere informatie

WATERSCHAPSBLAD 2010, NUMMER 30 BIJL.: 1 Agendapunt: 11. Onderwerp: Zienswijze ontwerpbegroting 2011 en meerjarenraming 2011-2015 Waterschapsbedrijf

WATERSCHAPSBLAD 2010, NUMMER 30 BIJL.: 1 Agendapunt: 11. Onderwerp: Zienswijze ontwerpbegroting 2011 en meerjarenraming 2011-2015 Waterschapsbedrijf AB 29-06-2010 WATERSCHAPSBLAD 2010, NUMMER 30 BIJL.: 1 Agendapunt: 11 Sittard, 14 juni 2010 AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Zienswijze ontwerpbegroting 2011 en meerjarenraming 2011-2015 Waterschapsbedrijf

Nadere informatie

Mededeling aan het AB

Mededeling aan het AB FPC Mededeling aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/2013.09706 Onderwerp Overzicht besluitvorming en kostenontwikkeling slibverwerking Agendapuntnr. 3.1 AB-vergadering 4-9-2013 Het Algemeen

Nadere informatie

EMU-saldo vanuit het perspectief van de waterschappen

EMU-saldo vanuit het perspectief van de waterschappen Bijlage 2 Bijlage EMU-saldo vanuit het perspectief van de waterschappen 1. Aanleiding Gegeven de huidige situatie van de overheidsfinanciën en het EMU-tekort van Nederland krijgt het EMU-saldo van de waterschappen

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om uur bij Hefpunt in Groningen.

Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om uur bij Hefpunt in Groningen. HP/2013/260 Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om 09.30 uur bij Hefpunt in Groningen. Aanwezig: J. Bartelds (voorzitter), H.R. van der

Nadere informatie

CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG

CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DATUM

Nadere informatie

TARIEVENNOTA november 2018

TARIEVENNOTA november 2018 TARIEVENNOTA 2019 7 november 2018 INHOUD 1 Inleiding...4 2 Algemeen...4 2.1 Tarief Watersysteem...5 2.2 Tarief Zuiveren... 6 2.3 Tarief verontreinigingsheffing... 7 2.4 Toelichting op de Tarievennota

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Meerjarenraming 2016-2019 Nummer: Bestuursstukken\1869 Agendapunt: 6 DB: Ja 26-5-2015 BPP: Ja FAZ: Ja VVSW: Ja AB: Ja 24-6-2015 Opsteller: Eenje van Wijngaarden, 0598-693899 Financiële en Algemene

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 22-04-2014 Agendapunt 7 Steller / afdeling R. Drummen / Staf unit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder C.H.J.M. Lebens Bijlage(n) 1 Programma Bestuur,

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 26 februari 2013 SSO. 25 januari 2013 R.J.E. Peeters. Opstelling waterschappen t.a.v. GLB en POP3. Schelwald, A.J.M..

ALGEMENE VERGADERING. 26 februari 2013 SSO. 25 januari 2013 R.J.E. Peeters. Opstelling waterschappen t.a.v. GLB en POP3. Schelwald, A.J.M.. V E R G A D E R D A T U M 26 februari 2013 SSO S E C T O R / A F D E L I N G S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 25 januari 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 18 Voorstel Kennisnemen

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 14-01-2014 Agendapunt 4 Steller / afdeling N. Rossel / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 3 Programma Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Uitbreiding rwzi Hoensbroek votering verhoging uitvoeringskrediet

Voorstel aan het AB. Uitbreiding rwzi Hoensbroek votering verhoging uitvoeringskrediet BRO Proj ecten Fout! Ongeldige best andsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. spiert/2015.05799 Onderwerp Uitbreiding rwzi Hoensbroek votering verhoging uitvoeringskrediet Agendapuntnr.

Nadere informatie

WATERSCHAPSBLAD 2011, NUMMER 36 BIJL.: DIV. Agendapunt: 3. Onderwerp: Lijst van ingekomen stukken, meldingen integriteit en mededelingen

WATERSCHAPSBLAD 2011, NUMMER 36 BIJL.: DIV. Agendapunt: 3. Onderwerp: Lijst van ingekomen stukken, meldingen integriteit en mededelingen AB 27-09-2011 WATERSCHAPSBLAD 2011, NUMMER 36 BIJL.: DIV. Agendapunt: 3 Sittard, 30 augustus 2011 AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Lijst van ingekomen stukken, meldingen integriteit en mededelingen

Nadere informatie

In D&H: 04-02-2014 Steller: J.C.P. de Wit BMZ (tkn) Telefoonnummer: 030 634 57 24 SKK Afdeling: Zuiveringsbeheer

In D&H: 04-02-2014 Steller: J.C.P. de Wit BMZ (tkn) Telefoonnummer: 030 634 57 24 SKK Afdeling: Zuiveringsbeheer COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt Onderwerp: Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer 2012 (BMZ) Nummer: 787874 In D&H: 04-02-2014 Steller: J.C.P. de Wit In

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0754 B.18.0754 Landgraaf, 24 april 2018 ONDERWERP: ontwerpbegroting 2019 en meerjarenraming 2019-2023 BsGW Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

DB-vergadering 15-06-2009 Agendapunt 11. Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2010 en meerjarenraming 2011-2014 Waterschapsbedrijf Limburg

DB-vergadering 15-06-2009 Agendapunt 11. Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2010 en meerjarenraming 2011-2014 Waterschapsbedrijf Limburg DB-vergadering 15-06-2009 Agendapunt 11 Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2010 en meerjarenraming 2011-2014 Waterschapsbedrijf Limburg Portefeuillehouder(s) R.L.M. Sleijpen Afdeling Middelen Bestuursprogramma

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Bedrijfsvoering 31 oktober 2013 Toetreding tot de gemeenschappelijke regeling BsGW per

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Bedrijfsvoering 31 oktober 2013 Toetreding tot de gemeenschappelijke regeling BsGW per Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- Bedrijfsvoering 31 oktober 2013 onderwerp Toetreding tot de gemeenschappelijke regeling BsGW per 1-1-2014 22683 zaakkenmerk Inleiding Op 10 november 2010

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 22-04-2014 Agendapunt 9 Steller / afdeling J. Louwsma / Beheer Openbaar Ja Bestuurder R.L.M. Sleijpen Bijlage(n) 2 Programma Bedrijfsvoering Registratiecode

Nadere informatie

Ons kenmerk N800/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk N800/ Aantal bijlagen Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur Leden van de gemeenteraad Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024) 329 25 11 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

De voorzitter. W. van den Beucken

De voorzitter. W. van den Beucken BsGW Gemeenten en Waterscliappen Maria Theresialaan 99 BsGW Gemeenten en Waterschappen Limburg T 6043 CX Roermond Postbus 1275 6040 KG Roermond 088 84 20 444 E info@bsgw.nl W www.bsgw.nl KvK-nr. 52426297

Nadere informatie

MARAP t/m 1 e kwartaal 2009 DB/AB

MARAP t/m 1 e kwartaal 2009 DB/AB MARAP t/m 1 e kwartaal DB/AB Waterschapsbedrijf Limburg Pagina 1 van 45 Alle units Totaal Waterschapsbedrijf Marap t/m 1e kwartaal Kwartaal 1 bedragen x 1.000 Tot en met kwartaal 1 Totaal jaar Begroting

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Begroting 2018 Nummer: Bestuursstukken\2466 Agendapunt: 6 DB: Ja 9-10-2017 BPP: Ja FAZ: Ja VVSW: Ja AB: Ja 15-11-2017 Opsteller: Jan Schiphuis, 0598-693886 Personeelszaken, Financiën en Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Toetsingskader Rechtmatigheid 2013 Waterschap Peel en Maasvallei

Toetsingskader Rechtmatigheid 2013 Waterschap Peel en Maasvallei Toetsingskader Rechtmatigheid 2013 Waterschap Peel en Maasvallei ļw Water set- ap Peel en Ma as val Proces bijdrage aan WBL-BsGW 4310a Bijdrage Waterschapsbedrijf Limburg 4310a Kosten taakontwikkeling

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen Rapportage 2 e kwartaal Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het eerste half jaar van. In de SLA zijn

Nadere informatie

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Pagina 1 van 5 Registratienr.: Z/18/068379/130957 Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Onderwerp: Toetreden gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning Activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1632 Kenmerk: 2015/95267 d.d. 10 december 2015 Verzonden:

Nadere informatie

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat.

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de programmabegroting 2016 en het jaarverslag 2014 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (lees: VR BN) Status Oordeelvormend Voorstel

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen

Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen Informatiebijeenkomst Waterschapsverkiezingen 1 juli 2014 Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: een introductie Het waterschapsbestuur De waterschapsverkiezingen Introductie Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=1gzlsvox

Nadere informatie

Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116

Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116 Gemeente Bussum Vaststellen 'Kwijtscheldingsregeling 2013' Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum

Nadere informatie

Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan.

Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan. Geachte raadsleden, raadsvoorstel Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan. Beslispunten 1. Een bedrag van. 530.071,- beschikbaar te stellen uit de algemene reserve Meerstad

Nadere informatie

Datum 25 januari 2013 Betreft MAU 2013-2015. Geacht college,

Datum 25 januari 2013 Betreft MAU 2013-2015. Geacht college, > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T 070 333 44 44 F 070 333 40 33 www.rijksoverheid.nl Contact Betreft MAU 2013-2015 Geacht college,

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Verlenging LGR beheer en onderhoud gemalen Gemeente Simpelveld

Voorstel aan het AB. Verlenging LGR beheer en onderhoud gemalen Gemeente Simpelveld BRO Algemeen Fout! Ongeldige bestandsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/2015.07577 Onderwerp Verlenging LGR beheer en onderhoud gemalen Gemeente Simpelveld Agendapuntnr. 5

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2 Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken 2015-2019 Nummer: 865878-v9 In D&H: 11-11-2014 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Factsheet bepalen percentage duurzaam inkopen

Factsheet bepalen percentage duurzaam inkopen Factsheet bepalen percentage duurzaam inkopen In deze factsheet vindt u: Toelichting over waarom het zinvol is om het percentage duurzaam inkopen te bepalen Korte formule voor het berekenen van het percentage

Nadere informatie

Illlllllllllllllllllllill

Illlllllllllllllllllllill Voorstel aan Dagelijks Bestuur Illlllllllllllllllllllill routina met data: paraaf: overleg portefeuillehouder 19 november 2012 afdelingshoofd dagelijks bestuur 18-12-2012 commissie wb commissie bcwvm algemeen

Nadere informatie

CABA + CMFB 03-09-2013 Agendapunt: CABA 8 AAN DE COMMISSIES ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN EN MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID

CABA + CMFB 03-09-2013 Agendapunt: CABA 8 AAN DE COMMISSIES ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN EN MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID CABA + CMFB 03-09-2013 Agendapunt: CABA 8 CMFB 8 Sittard, 20 augustus 2013 AAN DE COMMISSIES ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN EN MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID Onderwerp: Toetreding gemeenten Maastricht,

Nadere informatie

./. Hierbij doe ik u toekomen een concept-notitie aan de commissie Financiën inzake de eerste triaalrapportage per 30 april 2007.

./. Hierbij doe ik u toekomen een concept-notitie aan de commissie Financiën inzake de eerste triaalrapportage per 30 april 2007. DB 21-05-2007 Agendapunt: o16 Sittard, 15 mei 2007 AAN HET DAGELIJKS BESTUUR Onderwerp: Eerste triaalrapportage per 30 april 2007; 7e begrotingswijziging 2007./. Hierbij doe ik u toekomen een concept-notitie

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding

Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding Secretariaat: Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn Tel. (055) 527 24 01 secretariaat.smo@veluwe.nl Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding Datum 17 augustus 2010 Opgemaakt door Waterschap Veluwe Beheers- en

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjarenraming en ontwerpbegroting 2017 WBL

Onderwerp: Meerjarenraming en ontwerpbegroting 2017 WBL Onderwerp: Meerjarenraming -2021-2026 en Algemeen Bestuur ontwerpbegroting WBL Portefeuillehouder: Ger Driessen Datum: 22-06-2016 Vergaderingnummer: 7 Agendapunt: 10 Registratienummer: 2016.04110 Voorstel

Nadere informatie

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren TARIEVENNOTA 2017 1. Inleiding Het Beleidsjaarplan 2017 naar programma s sluit met een totaal aan lasten van 74.797.100. Aan baten is een bedrag geraamd van 15.344.400. Het saldo bedraagt derhalve 59.452.700.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08 0075 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0075 B&W-besluit d.d.: 12-08-2008 B&W-besluit nr.: 08.0795 Naam programma +onderdeel: Bestuur en dienstverlening - Belastingen Onderwerp: Regionale samenwerking

Nadere informatie

AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439. Voorstel

AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP. Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439. Voorstel Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen voor 2015 Nummer: 874439 VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4.5.A/ 5.5 B ONTWERP In D&H: 11-11-2014 Steller: mr K. Wijma / E. Lodder In Cie: BMZ 25-11-2014

Nadere informatie

CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN

CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 Sittard, 5 maart 2013 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek watertoetsloket Inleiding Voor het werkveld watertoets

Nadere informatie

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2014 In het Bestuursakkoord Water (mei 2011) zijn afspraken gemaakt over onder andere het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen.

Nadere informatie

AGENDAPUNT 4a/b. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om

AGENDAPUNT 4a/b. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4a/b Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444 In D&H: 02-04-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 23-04-2013

Nadere informatie

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op:

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9 Onderwerp: Oplegnotitie bij voorstel Wijziging belastingverordeningen 2014 Nummer: 751817 In D&H: 05-11-2013 Steller:

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 26 oktober 2016 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 5. Bedrijfsvoering Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Najaarsrapportage

Nadere informatie

Datum : 14 september 2004 Nummer PS : PS2004WEM07 Dienst/sector : WEM/Water Commissie : WEM Registratienummer : 2004WEM003832i

Datum : 14 september 2004 Nummer PS : PS2004WEM07 Dienst/sector : WEM/Water Commissie : WEM Registratienummer : 2004WEM003832i S T A T E N V O O R S T E L Datum : 14 september 2004 Nummer PS : PS2004WEM07 Dienst/sector : WEM/Water Commissie : WEM Registratienummer : 2004WEM003832i Portefeuillehouder : J. Binnekamp Titel : wijziging

Nadere informatie

RWS-2017/328 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschrift 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef

RWS-2017/328 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschrift 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef Onderwerp Maatwerkvoorschrift op grond van artikel 3.5e van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor RWZI Piershil, voor het lozen van fosfor op het Spui. Zaaknummer RWSZ2016-00018059 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Algemeen Bestuur WBL: vergadering d.d. 30 mei 2012

Algemeen Bestuur WBL: vergadering d.d. 30 mei 2012 Financieel verslag 2011 Waterschapsbedrijf Limburg Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond Tel. 088-8420000 Algemeen Bestuur WBL: vergadering d.d. 30 mei 2012 Inhoud Financieel verslag 2011

Nadere informatie