Binnenlopen bij het open spreekuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Binnenlopen bij het open spreekuur"

Transcriptie

1 Binnenlopen bij het open spreekuur methodiekbeschrijving de kracht!! van het Open Inloop Spreekuur : * Concreet en laagdrempelig * Herkenbaar * In de buurt, aanwezig en betrokken * Activeren en verbinden * Interculturele benadering: aansluiten bij de behoefte van de cliënt * Rekening houden met de omgeving, aansluiten bij andere instellingen

2 Handelen vanuit vertrouwen, inspiratie en bezieling Directe en concrete hulp Het Inter-lokaal is een welzijnsorganisatie die zich richt op kwetsbare burgers. Het doel is om mensen te ondersteunen en te stimuleren, zodat zij zelf (weer) de regie over hun leven kunnen nemen. Het Inter-lokaal wil mensen op basis van vertrouwen, inspiratie en bezieling activeren. Een van de fundamenten waarmee Het Interlokaal dit doet is het Open Inloop Spreekuur. Het Open Inloop Spreekuur is de plaats waar mensen terecht kunnen met vragen op allerlei gebied: voor directe en praktische zaken maar ook voor hulp bij het verder zoeken naar ondersteuning. Mensen kunnen zonder afspraak binnenlopen om hun vraag te stellen. Het gaat onder meer om vragen op de volgende gebieden: juridisch, wet- en regelgeving, financieel, scholing, inkomen, opvoeding, belastingen, sociale zekerheid, gezondheid, sociaal en psychisch welbevinden. Bij de Open Inloop Spreekuren komen op jaarbasis meer dan vragen binnen. Het Open Inloop Spreekuur vindt plaats op verschillende locaties, zoals in het centrum (St. Annastraat), Dukenburg, Lindenholt en Neerbosch-Oost (OpMaat). De combinatie van een laagdrempelig aanbod op maat, concrete materiële dienstverlening en adequate doorgeleiding naar hulpverlening maakt dat het spreekuur mensen helpt hun problemen tijdig op te lossen. Zo kunnen ze beter participeren in de samenleving. Bovendien worden verdere problemen vroegtijdig gesignaleerd en escalatie voorkomen. De kracht van het Open Inloop Spreekuur wordt gevormd door een aantal kernelementen: Concreet en laagdrempelig Herkenbaar In de buurt, aanwezig en betrokken Activeren en verbinden Interculturele benadering: aansluiten bij de behoefte van de cliënt Rekening houden met de omgeving, aansluiten bij andere instellingen Binnen het spreekuur zijn verschillende typen hulpvragen en ondersteuning te onderscheiden. Eenmalige contacten gaan over een concrete vraag die gelijk beantwoord kan worden. Als er zaken uitgezocht of nagevraagd moeten worden is er sprake van een kort begeleidingstraject. Ook biedt Het Inter-lokaal een postadres aan mensen die geen woonadres hebben en dat nodig hebben om hun leven op orde te krijgen. De toekenning van een postadres is verbonden aan een traject van drie tot zes maanden. Soms is er sprake van langdurige ondersteuning, vaak bij mensen met psychische problemen. Casus Mijnheer voelde zich eenzaam en bij het spreekuur bespraken we met hem de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zijn Nederlands was niet goed terwijl hij juist zo graag contact zou leggen met anderen. Hij heeft toen, met goed gevolg, een taalcursus gevolgd en nu rijdt hij, trots als een pauw, als vrijwilliger in een busje door de Betuwe en is erg blij met al zijn contacten! Als je een beetje vertelt, kan ik je een beetje helpen. Als je veel vertelt, kan ik je heel veel helpen.

3 Herkenbaar helpen de weg vinden In de buurt Bij het Open Inloop Spreekuur kloppen mensen aan die moeite hebben zich staande te houden. Ze kunnen soms moeilijk de weg vinden in de samenleving. Veel alledaagse taken worden ingewikkeld als je onvoldoende kennis hebt of de taal niet goed spreekt. Het lezen en schrijven van brieven en het bijhouden van administratie kan dan al een hele uitdaging zijn. Vaak zijn mensen ook slecht geïnformeerd over hun positie, rechten en over procedures. Door communicatieproblemen, beperkte taalvaardigheden, gebrek aan kennis of informatie en gebrek aan hulpbronnen hebben de bezoekers van het spreekuur moeite om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Een relatief groot deel van deze groep bestaat uit niet-westerse allochtonen, maar een substantieel deel is autochtoon. In de regel hebben zij een klein inkomen, zijn er financiële problemen of is er sprake van psychosociale problematiek. Daardoor verkeren zij in een sociaal isolement en hebben ze vaak een grote afstand tot overheid en hulpverlening. Het is een doelgroep die moeilijk te vinden en te bereiken is en die niet goed weet waar ze met welk probleem terecht kan. Voor hen voorziet het spreekuur in een grote behoefte. Vanuit het Open Inloop Spreekuur is er nauw contact met de doelgroep. Dat komt ook doordat een deel van de spreekuurmedewerkers afkomstig is uit diezelfde netwerken of gemeenschappen. Door te werken met mensen met ervaringskennis bestaat er groot besef van de situatie waarin de cliënt zich bevindt. Er zijn allerlei manieren waarop mensen bij het Open Inloop Spreekuur terecht komen: mensen komen zelf binnen lopen, via mond tot mond reclame, op vindplaatsen en door outreachend werken en door verwijzing door derden. Sommige spreekuurmedewerkers draaien niet alleen in het spreekuur mee maar werken ook vindplaatsgericht en outreachend. Als voorpost van het Open Inloop Spreekuur stappen zij actief op bewoners af, leggen ze contacten met mensen en vragen hoe het met hen gaat. Voor de bewoners uit de wijk zijn zij vertrouwde gezichten en worden zij steeds gemakkelijker op allerlei plekken door hen aangesproken. In het winkelcentrum, op de markt, bij de Hollandse bakker of bij de Turkse kruidenier. Deze manier van werken draagt bij aan de laagdrempeligheid van het Open Inloop Spreekuur. Een cliënt had altijd gewerkt en had nooit grote problemen. Doordat er wat mis ging, kwam hij op straat te staan. De cliënt was heel erg gefrustreerd over zijn situatie, blokkeerde daardoor enorm en verviel in een grote passiviteit. Hij kon niet accepteren dat hem dit overkwam. Hij wilde geen uitkering, maar door het contact aan te houden met het spreekuur ging hij inzien dat er toch iets moest gebeuren.

4 Aanwezig en betrokken De spreekuurmedewerker neemt de tijd om het probleem met de cliënt te bespreken. Daarbij wordt verder gekeken dan alleen de hulpvraag. De spreekuurmedewerker richt zich op wat zin heeft om te doen, wat past en wat bijdraagt aan de "ervaren baat" of het geluk. Dit kan alleen omdat de spreekuurmedewerker daar tijd en ruimte voor maakt. Daarbij wordt gekeken naar de persoon. Die is meer dan zijn probleem en de hele context wordt betrokken. Tijdens de gesprekken wordt daarom niet alleen gefocust op het probleem waar ondersteuning bij nodig is. theorie Presentie De spreekuurmedewerkers werken volgens de principes van de presentiebenadering van Andries Baart. Een methode waarbij de hulpverlener aansluit bij motieven van de cliënt gericht op de vraag, rekening houdend met de leefwereld en levensloop. De zorggever neemt niet alleen de hulpvraag als vertrekpunt maar ziet wat er bij de ander op het spel staat. De relatie staat voorop en aandacht is in deze benadering een kernwoord met als betekenis: contact, dichtbij komen en echtheid. Meer informatie op Spreekuurmedewerkers reiken geen pasklare oplossingen aan, maar zijn vooral ondersteunend, faciliterend en coachend. Er wordt ook gekeken naar de vraag achter de vraag. In dialoog met de cliënt worden de eigen mogelijkheden die mensen hebben om oplossingen te vinden voor hun problemen in kaart gebracht. De spreekuurmedewerker speelt daarbij in op de praktische behoefte van de cliënt. De spreekuurmedewerker is er ook om de cliënt tijdens het traject te motiveren voor mogelijke andere hulpverleningstrajecten. De spreekuurmedewerker heeft, afhankelijk van de vraag en situatie, verschillende rollen, die afwisselend en door elkaar gehanteerd worden. Zo is de medewerker: ondersteuner, gids, onderzoeker, adviseur, belangenbehartiger en bemiddelaar, makelaar, klokkenluider. Soms merk je dat er een bepaalde weerstand of schaamte zit bij de cliënt. Iemand met een gokverslaving kan dat enige tijd verbergen, maar uiteindelijk komen de gevolgen van de verslaving toch naar boven. Vaak heeft deze schaamte te maken met een oordeel over zichzelf. Dan is het belangrijk dat je als spreekuurmedewerker erkenning geeft voor de situatie. De situatie mag er zijn, de persoon wordt daar niet minder om, maar er wordt wel een last ervaren waar wat aangedaan moet worden. Pas als de cliënt zijn situatie inziet en voor een deel accepteert, kunnen er stappen gezet worden om deze aan te pakken.

5 Activeren en verbinden Een principe dat essentieel is in het werk van de spreekuurmedewerker is empowerment. Empowerment is een versterkingsproces op verschillende niveaus. Centraal staat regie of greep krijgen over het leven (zelfredzaamheid). Daarbij wordt ook gekeken naar de omgeving en of daar steun te vinden is. Participatie is een kernaspect van empowerment. Ook als de cliënt iets niet kan is het belangrijk de controle bij hem of haar te laten. Empowerment hecht ook een grote waarde aan ervaringsdeskundigheid. Het besef bij de cliënt dat de spreekuurmedewerker soms zelf dezelfde situatie heeft ervaren en daar ook weer uit is gekomen, vergroot de kans van slagen. Ik twijfelde een keer of ik een activiteit zelf moest doen of de cliënt. Op dat moment heb ik dat niet benoemd, maar achteraf dacht ik dat kunnen ze prima zelf. Ik heb ze toen opgebeld en gezegd dat ik er nog eens over nagedacht had en vond dat ze dat zelf moesten doen. Dat was toen ook prima. Deze benadering gaat ook uit van het principe van de minst ingrijpende zorg. De ondersteuning die geboden of ingeschakeld wordt sluit maximaal aan bij de leefwereld van de cliënt. Extra aandacht wordt daarom geschonken aan de omgeving van cliënten: geprobeerd wordt om bestaande netwerken te versterken, te herstellen en te activeren. Casus Een cliënt kwam, in paniek, omdat hem een huisuitzetting boven het hoofd hing. We hebben bij de woningbouwvereniging uitstel van betaling kunnen regelen. Vervolgens kwam hij met zijn halve administratie, allemaal in plastic zakken. Zijn inkomen bleek niet in orde te zijn, hij had veel schulden en hij bleek gokverslaafd te zijn. Door bevriezen van schulden hebben we wat rust kunnen creëren en samen met hem zijn we naar de verslavingszorg gegaan waar hij in een traject kon komen. Intussen was er zoveel vertrouwen opgebouwd dat mijnheer akkoord ging met bewindvoering. Intercultureel De spreekuurmedewerker heeft aandacht voor de rol die iemands achtergrond speelt. Interculturele communicatie gaat over het contact tussen personen met verschillende culturele achtergronden. Cultuur wordt hier breed opgevat. Het is een overdraagbaar systeem van normen, waarden, opvattingen en symbolen. Cultuur kan dus verwijzen naar etniciteit, geslacht of naar een ander systeem van groepssymbolen. Bij interculturele communicatie is het van belang om de ander te willen begrijpen. Dit betekent dat je met een open houding en onbevooroordeelde blik verhelderende vragen stelt en zaken bespreekt. Het is van groot belang te kijken naar alle rollen en culturen die iemand in zich kan herbergen. theorie TOPOI-model De spreekuurmedewerkers handelen volgens het TOPOI-model. Het TOPOImodel omvat een praktisch kader om cultuurverschillen en misverstanden in gesprekken op te sporen en aan te pakken. Het vertrekpunt van het TOPOImodel is niet de cultuur maar communicatie tussen mensen. Er zijn vijf gebieden waar zich in de communicatie cultuurverschillen en misverstanden kunnen voordoen: Taal, Ordening, Personen, Organisatie en Inzet. Deze gebieden hebben betrekking op de verbale en non-verbale communicatie, de manier van kijken en de onderlinge relatie van de personen en de context waarin de de communicatie plaats vindt. Ik ben altijd geïnteresseerd in de context van de cliënt. Als een cliënt met een vraag komt om een formulier in te vullen, ben ik altijd alert op de voorgeschiedenis en de toekomstige situatie. Waarom lukt het invullen nu niet, heeft hij dit formulier eerder ingevuld of is hij wellicht veel inkomsten misgelopen. Vaak is het moeite hebben met het invullen van formulieren een symptoom van iets anders.

6 Kwaliteit bieden en bewaken Samen onderdeel zijn van de keten van zorg Het team van spreekuurmedewerkers bestaat uit medewerkers met diverse werkverbanden en heeft een multiculturele samenstelling. Het Inter-lokaal heeft als leerwerkbedrijf veel ervaring in het ontdekken en stimuleren van verborgen talent. Veel mensen die bij Het Inter-lokaal en het Open Inloop Spreekuur werken zijn via het Leerwerk-bedrijf aan de slag gekomen. Het Open Inloop Spreekuur is ingericht op lerende mensen in de organisatie. Dit betekent ook een grote doorstroming van medewerkers. Om continuïteit en kwaliteit van dienstverlening te kunnen (blijven) bieden zijn wordt veel geïnvesteerd in begeleiding en scholing. De spreekuurmedewerkers worden ondersteund door spreekuurcoördinatoren, werkbegeleiders en medewerkers van de back office. Alle beginnende medewerkers krijgen bovendien een mentor. De spreekuurmedewerkers werken altijd in koppels, waarbij ervaren en nieuwe medewerkers samenwerken. Na elk spreekuur vindt een nabespreking met het voltallige team plaats. Tijdens de spreekuren en bij de nabespreking is er altijd specifieke expertise (psychosociaal, juridisch etc.) van backoffice en andere organisaties aanwezig. De volgende samenwerkingspartners zijn direct betrokken bij het spreekuur: 3M advocaten, Dichterbij, Iriszorg, IVC Nijmegen, MEE Gelderse Poort, NIM Maatschappelijk werk, RIBW Nijmegen & Rivierenland, Sociaal Raadslieden, Swon het seniorennetwerk, ZZG Zorggroep. Daarnaast wordt in project Dunya en de locatie OpMaat samengewerkt met deze en andere samenwerkingspartners. Professionaliteit en deskundigheidsbevordering Elke nieuwe medewerker krijgt een introductieprogramma waarin onder meer aandacht besteed wordt aan: rooster, werkwijze, registratie, veiligheid en privacy. De spreekuurmedewerkers volgen ook een intensief intern scholingsprogramma. Onderwerpen die daarbij onder andere aan bod komen zijn: contact maken, actief luisteren, feedback geven, omgaan met grenzen en loyaliteit. Daarnaast zijn er vakinhoudelijke trainingen, zoals bijvoorbeeld loonstrookjes lezen. Voortgang wordt gecontroleerd aan de hand van een competentieprofiel. Bij complexere vragen wordt de back-office van Het Inter-lokaal ingeschakeld. Er is specifieke deskundigheid aanwezig op diverse terreinen: belastingen, juridische kwesties, vreemdelingenzaken, opvoeding, inburgering, re-integratie et cetera. Ook aanwezige samenwerkingspartners worden actief betrokken. Zo kan tijdens het spreekuur een expert geconsulteerd worden of deze geeft feedback tijdens de nabespreking. In overleg vindt afstemming of overdracht van inzet plaats. Dit betekent een warme overdracht en geen wachtlijsten. Soms is er elders meer specifieke expertise aanwezig. Dan wordt doorverwezen naar andere aanbieders en hulpverleners. Ik ging een keer mee met een Afghaanse cliënt die in scheiding lag en in aanmerking wilde komen voor een postadres. De gemeenteambtenaar in kwestie vond dat meneer er niet voldoende thuisloos uitzag, omdat hij in een net pak verscheen. Ik heb de gemeenteambtenaar moeten uitleggen wat het voor mijn cliënt betekent om in scheiding te liggen, dat hij gêne heeft over zijn situatie, niet wil dat anderen dit weten en daarom zorgt dat hij er netjes uitziet. Ik heb het belang van het postadres voor deze meneer duidelijk moeten maken. Zonder deze cultuurvertaling was het niet gelukt. Het Spreekuur functioneert het best als er integraal en intensief wordt samengewerkt met ketenpartners. Het mes snijdt dan aan twee kanten: de partners leveren een bijdrage aan de kwaliteit van het spreekuur en het spreekuur vergroot het bereik van de partners. Steeds vaker wordt er vanuit één multidisciplinair team gewerkt. Belangrijk is om met de spreekuren in de wijk te zitten en fysiek en psychologisch dichtbij een moeilijk bereikbare doelgroep te staan. Dit draagt, in belangrijke mate, bij aan de laagdrempeligheid. Op basis van signalen van derden gaan medewerkers ook op huisbezoek bij mensen waar moeilijk contact mee te maken is. Hierdoor leveren de spreekuurmedewerkers een belangrijke bijdrage aan vroegsignalering en verbinden ze moeilijk bereikbare groepen aan passende hulp en voorzieningen. Vertalen van de (inter)culturele en sociale context Spreekuurmedewerkers hebben een scherp oog voor de culturele en sociale context van zowel cliënten als medewerkers die bij hulpverleningsinstellingen werkzaam zijn. Het gaat vaak om het stimuleren van wederzijds begrip en het wegnemen van miscommunicatie. Het Inter-lokaal is een diverse organisatie. Er werkten in 2011 mensen met 22 verschillende achtergronden. Medewerkers van Het Inter-lokaal worden mede vanwege deze interculturele expertise steeds vaker gevraagd om te adviseren, mee te kijken of een rol te spelen in het ontwikkelen van nieuwe metho-

7 dieken en projecten. Het Inter-lokaal zorgt er in haar samenwerking met partners voor dat er aandacht is voor diversiteit en het belang van interculturele communicatie. Daarbij zijn medewerkers van Het Inter-lokaal actief in de verschillende netwerken om waar mogelijk verbindingen te leggen. Casus Op verzoek van een gemeenteambtenaar kwam een boze man bij ons. Hij had een verbod om bij de gemeente binnen te komen omdat hij zo agressief was en als hij dan toch contact moest hebben vond het plaats op het politiebureau. Mijnheer had alles verloren, hij was gescheiden, had geen inkomen en zag het leven niet meer zitten. Mijnheer heeft een postadres gekregen en de spreekuurmedewerker heeft veel tijd aan hem besteed. Hij doet nu erg zijn best om mee te werken en om rustig te blijven en vooral om hulp te aanvaarden die hij zo hard nodig heeft. En dat is moeilijk voor hem omdat hij zijn trots heeft. Ik ging laatst met een cliënt mee die was aangemeld voor een test om te bepalen of er sprake was van een verstandelijke beperking. Het is heel schrijnend om te zien dat iemand waar je al zo lang een relatie mee hebt opgebouwd, zoveel moeite heeft met een simpele opdracht. Dat is soms best moeilijk. Ten slotte Bij de Open Inloop Spreekuren kunnen mensen gewoon binnenlopen met hun vragen. De spreekuren bieden concrete en praktische ondersteuning, maar betrekken de context van de persoon én sturen op zelfregie. Zo leveren de spreekuren een belangrijke bijdrage aan de inclusiviteit van de samenleving. Medewerkers helpen bewoners in kwetsbare posities om obstakels weg te nemen en om zo volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Bovendien verbinden de spreekuren een moeilijk bereikbare groep aan netwerken en instellingen. Vanuit de laagdrempelige verbondenheid met bewoners heeft het spreekuur ook een belangrijke preventieve functie; vanuit het alledaagse wordt vroegsignalering en vraagverheldering mogelijk.

8 Colofon Van heerwaarden Onderzoek en Advies Het Inter-lokaal Fotografie: Goedele Monnens Vormgeving en lay-out: OptimaForma, Nijmegen De complete methodiekbeschrijving is op verzoek te bestellen. Voor meer informatie neemt u contact op met Miesjel Spruit: of mail naar info@inter-lokaal.nl Het Open Inloop Spreekuur van Het Inter-lokaal! Sanja Ibrahim William Jacqueline Marlies Abdulhakim Mahmood Hayat Ozan Desiree Ilja Qalid

Binnenlopen bij het Open Spreekuur

Binnenlopen bij het Open Spreekuur Binnenlopen bij het Open Spreekuur Focus op kracht en kansen alternatief: Burgerkracht en verbinding mei 2012 Van Heerwaarden Onderzoek en Advies en Het Inter-lokaal Auteur: Yvonne van Heerwaarden Het

Nadere informatie

Je steunsysteem is overal om je heen.

Je steunsysteem is overal om je heen. Je steunsysteem is overal om je heen. Kwartiermaken in de wijken in Oss en in de regio. Burgerkracht en Presentie Definitie kwartiermaken: Kwartiermaken gaat over het bevorderen van het maatschappelijk

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie Petri Embregts Participatie Geplande ratificatie VN verdrag voor rechten van mensen met beperking

Nadere informatie

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts In verbinding zelf keuzes maken Petri Embregts Cliënten eigen keuzes laten maken, ze regie geven over hun eigen leven, dat is wat we nastreven Dhr Hans Bouter Leidsch Dagblad Eigen regie, zelf keuzes maken

Nadere informatie

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN WMO W A A I E R Obstakels - Voorwaarden en Aanbevelingen DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN 1 Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen wijken en buurten Obstakels Isolement Vooroordelen

Nadere informatie

Werktrajectbegeleider

Werktrajectbegeleider Werktrajectbegeleider Functiebeschrijving naar aanleiding van CAO-tekst Trajectbegeleider Vastgesteld door: Directeurbestuurder Datum: December 2005 Algemene kenmerken De werktrajectbegeleider richt zich

Nadere informatie

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Het doel van deze beschrijving is om enerzijds houvast te geven voor het borgen van de unieke expertise van de cliëntondersteuner voor

Nadere informatie

Er zijn als het moet. Visie van de William Schrikker Groep op gespecialiseerde jeugdzorg aan kinderen (van ouders) met een beperking

Er zijn als het moet. Visie van de William Schrikker Groep op gespecialiseerde jeugdzorg aan kinderen (van ouders) met een beperking Er zijn als het moet Visie van de William Schrikker Groep op gespecialiseerde jeugdzorg aan kinderen (van ouders) met een beperking Onze cliënten Jeugdzorg is er in soorten en maten. De William Schrikker

Nadere informatie

De krachtgerichte methodiek

De krachtgerichte methodiek Het Centrum Voor Dienstverlening is u graag van dienst met: De krachtgerichte methodiek Informatie voor samenwerkingspartners van het CVD Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening

Nadere informatie

Beleidsvisie SWW

Beleidsvisie SWW Beleidsvisie SWW 2017-2018 Aanleiding De ontwikkelingen in het sociale domein gaan snel en dit vraagt van de SWW dat voortdurend wordt gekeken of het beleid nog voldoende actueel is. Met deze beleidvisie

Nadere informatie

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa WIJ ZIJN IXTA NOA IXTA NOA. OFTEWEL IK STA NIEUW. IXTA NOA IS EEN EIGENZINNIGE VERZAMELING VAN MENSEN DIE ZELFBEWUST EN

Nadere informatie

llochtone meiden en vrouwen in-zicht

llochtone meiden en vrouwen in-zicht 2010 PROJECTEN Nieuwsbrief INHOUD Allochtone meiden & vrouwen in-zicht (Vervolg project) Kinderen aan zet (Onderzoek naar de gevolgen voor kinderen van het hebben van een moeder die seksueel misbruikt

Nadere informatie

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN Onderdeel van Arkin Ieder mens is waardevol. Mentrum behandelt mensen met langerdurende ernstige problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.

Nadere informatie

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius januari 2014 Zoektocht Op de drempel van 2014 kijk ik nog eens naar wat ons het

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen!

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen! Inleiding Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. ziet al een aantal jaren de aanloop van kwetsbare burgers toenemen. Uit onderzoek van Movisie blijkt dat kwetsbare burgers onvoldoende op het netvlies te staan

Nadere informatie

= = = = = = =jáåçéêüéçéå. =téäòáàå. Het TOPOI- model

= = = = = = =jáåçéêüéçéå. =téäòáàå. Het TOPOI- model éêçîáååáéi á ã Ä ì ê Ö O Ç É a áê É Åí áé téäòáàå jáåçéêüéçéå Het TOPOI- model In de omgang met mensen, tijdens een gesprek stoten we gemakkelijk verschillen en misverstanden. Wie zich voorbereidt op storingen,

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter?

Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter? Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter? Inleiding In deze notitie staan de tips en adviezen uit het project Samen op zoek naar verandering. Ze zijn het resultaat

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0-7 jaar. Integrale Vroeghulp Regio Arnhem, Nijmegen en Tiel

Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0-7 jaar. Integrale Vroeghulp Regio Arnhem, Nijmegen en Tiel Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0-7 jaar. ONS KIND ONTWIKKELT ZICH ANDERS. ER KLOPT IETS NIET, MAAR WAT? IK MAAK ME ZORGEN OVER ONS KIND, MET WIE KAN IK DIE DELEN? Onze jongste

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

CONGRES GGZ- 25 MAART 2015 ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT

CONGRES GGZ- 25 MAART 2015 ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT CONGRES GGZ- 25 MAART 2015 ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT WAT IS HERSTEL? Herstel? Verlies van wat betekent dat? www.pccaritas.be 2 WAT IS HERSTEL? ik ben schizofreen Ik ben x en heb leren leven met

Nadere informatie

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen Huis van Renkum Doelen waaraan wordt bijgedragen Het Huis van Renkum draagt in de meest brede zin bij aan het hoofddoel van de gemeente Renkum: het vergroten van de zelfredzaamheid, het sociaal functioneren

Nadere informatie

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig Misdrijf Verkeersongeluk Calamiteit Juridisch Emotioneel Praktisch Veelzijdig deskundig biedt juridische, praktische en emotionele hulp aan slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk.

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Doen wat nodig is In Utrecht vinden wij het belangrijk dat alle inwoners een zinvolle rol kunnen spelen

Nadere informatie

Opvoeden in andere culturen

Opvoeden in andere culturen Opvoeden in andere culturen Bevorderen en versterken: competenties vergroten Een betere leven DVD 1 Bevolkingsgroepen aantal Allochtoon3.287.706 Autochtoon13.198.081 Europese Unie (exclusief autochtoon)877.552

Nadere informatie

Mantelzorg en professionals: bondgenoten in de zorg

Mantelzorg en professionals: bondgenoten in de zorg Mantelzorg en professionals: bondgenoten in de zorg Workshop Mantelzorg Febe Lenie de Pater Consulent Mantelzorg Freelancer Mantelzorgondersteuning November 2014 Doel workshop Bewustwording rol en positie

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

FACT. Informatie voor verwijzers en professionals

FACT. Informatie voor verwijzers en professionals FACT Informatie voor verwijzers en professionals FACT Heeft u te maken met mensen met een lichte verstandelijk beperking, waarbij sprake is van psychiatrische problematiek en/of ernstige gedragsproblemen?

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team ST_PU_KZ Plan buurtgericht werken schuldhulpverlening 1- Notagegevens Notanummer 2009.216772 Datum 26-8-2009 Programma: 09. Werk en inkomen

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 11/21/2016 Programma Voorstellen, wie zijn wij? Schaalwandelen Landelijk beeld, hoe ontschot zijn we werkelijk? Eindhoven vertelt Samen

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Een blik op onze identiteit en onze toekomst Informatie voor medewerkers 2 Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid Inhoud

Nadere informatie

Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017. bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet

Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017. bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017 bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet Beleidsplan Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SUNZ) Stichting Urgente Noden Zoetermeer is opgericht 19

Nadere informatie

PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2014

PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2014 PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2014 MaDi MaDi Amsterdam Zuidoost en Diemen Prestatieverantwoording Diemen 2014 INHOUD INLEIDING 1 Algemeen Maatschappelijk Werk 2 MaDi Raadsman 3 Ouderenadviseur 4 Algemeen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012 Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams 21 maart 2012 Het zijn uitdagende tijden Trends Decentralisatie begeleiding en dagbesteding Awbz Transitie Jeugdzorg Wet Werken naar Vermogen Passend Onderwijs Kantelen

Nadere informatie

Preventie in de buurt

Preventie in de buurt Preventie in de buurt Afwegingskader eenmalige subsidies preventie GGZ 2020 Leeswijzer In hoofdstuk 1 lichten we de aanleiding voor dit afwegingskader toe. In hoofdstuk 2 gaan we in op het kader waarin

Nadere informatie

De kracht van moeder- en vadercentra

De kracht van moeder- en vadercentra De kracht van moeder- en vadercentra De kracht van moeder- en vadercentra Deelnemen aan de samenleving is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zoals voor vrouwen en mannen die laagopgeleid zijn of die de

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

SOLOPLUS. Soloplusplan, CvE, juni 2014 Pagina 1

SOLOPLUS. Soloplusplan, CvE, juni 2014 Pagina 1 SOLOPLUS Soloplusplan, CvE, juni 2014 Pagina 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Kernactiviteit en doelstelling 3 3 Doelgroep 3 4 Ondersteuning 4 5 Huisvesting 5 6 Risicofactoren 5 7 Succesfactoren 5 8 Financiën

Nadere informatie

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita Welkom / Swagatam Stichting Vrouwen organisatie Sarita Stichting Sarita Vrouwenorganisatie Sarita opgericht 4 juni 1994 Nieuwe logo Betekenis De naam Sarita betekent letterlijk: een snel stromende rivier.

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Project Thuisadministratie

Project Thuisadministratie Project Thuisadministratie Doel Het ondersteunen van mensen die tijdelijk of langdurig het overzicht over de eigen administratie kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Voor Wie: Voor mensen die vanwege

Nadere informatie

Reïntegratie... een stapsgewijze benadering

Reïntegratie... een stapsgewijze benadering N A Z A R I A N & Z U I D E M A Reïntegratie... een stapsgewijze benadering Van kennis naar kunde. A C A D E M Y Nr. 12 M I J N O B J E C T I V I T E I T Waarom deze training? Wanneer je als reïntegratiecoach

Nadere informatie

Theorie & Praktijk Sociale wijkteams

Theorie & Praktijk Sociale wijkteams Wmo-werkplaats Zwolle startevenement Theorie & Praktijk Sociale wijkteams 2 april 2014 Opbouw Rondje voorstellen Theorie Sociale wijkteams (Eelke) Theorie Sociale wijkteams (Albert) Praktijk Sociale wijkteams

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

werken aan Zelfmanagement en passende zorg

werken aan Zelfmanagement en passende zorg werken aan Zelfmanagement en passende zorg Inleiding De ggz is steeds meer gericht op herstel, het vergroten van de zelfredzaamheid en zo veel mogelijk deelnemen aan de maatschappij van cliënten. Wilt

Nadere informatie

Welkom. meegeldersepoort.nl

Welkom. meegeldersepoort.nl Welkom meegeldersepoort.nl Welkom bij MEE Gelderse Poort In deze folder staat informatie over onze diensten en uitleg over onze werkwijze. Wilt u deze infor matie goed doorlezen en bewaren? Wat biedt MEE

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

Sociale wijkteams. Wensen en ervaringen van bewoners en zorgvragers centraal

Sociale wijkteams. Wensen en ervaringen van bewoners en zorgvragers centraal Sociale wijkteams Wensen en ervaringen van bewoners en zorgvragers centraal Sociale wijkteams Wensen en ervaringen van bewoners en zorgvragers centraal 2 Taakuitbreiding gemeenten Gemeenten krijgen een

Nadere informatie

IrisZorg Preventieve wijkgerichte

IrisZorg Preventieve wijkgerichte IrisZorg Preventieve wijkgerichte hulpverlening 1. Wie zijn Bianca Lubbers en Vincent Stijns? 2. Wat is IrisZorg? 3. Wat is IRIS in de Buurt? 4. Wat doet IRIS in de Buurt? casuïstiek 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg

Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

Brugteam Gent: Trajecten naar trajecten

Brugteam Gent: Trajecten naar trajecten Gent: Trajecten naar trajecten 1 Kader Deze tekst handelt over het, CAW Oost-Vlaanderen, regio Gent-Eeklo. 2 Inhoud 1. Missie 4 2. Visie 4 3. Doelgroep 4 4. Werkingsprincipes 4 5. Praktische Informatie

Nadere informatie

Presentatie Guido Walraven

Presentatie Guido Walraven Presentatie Guido Walraven 3 4 Presentatie van de bundel Aandacht en kracht: verbinden van activering van zorg Aanbieding van de bundel door Yvonne van Heerwaarden aan: Marianne van de Boom (MDA), en 5

Nadere informatie

Het Signalerend. Toegankelijke. Activerende. Netwerk

Het Signalerend. Toegankelijke. Activerende. Netwerk Stean foar Stipe Visie op cliëntondersteuning zorg, welzijn en aangepast wonen Het Signalerend ignalerende Toegankelijke Effectieve Activerende Netwerk (dat stiet as in hûs!) Inleiding Sinds januari 2007

Nadere informatie

Eigen kracht van burgers en zelfregie vormen nu het motto.

Eigen kracht van burgers en zelfregie vormen nu het motto. ZELF- REGIE Zelfregie Eigen kracht van burgers en zelfregie vormen nu het motto. De opdracht van ons, Buddyzorg Limburg, is dan ook om mensen zó te ondersteunen, dat ze zo goed mogelijk de regie kunnen

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

Op huisbezoek bij een vluchtelingengezin: hoe doet u dat?

Op huisbezoek bij een vluchtelingengezin: hoe doet u dat? Op huisbezoek bij een vluchtelingengezin: hoe doet u dat? Bernice Samson en Anouk Tiggeloven 14 juni 2018 Inhoud 1. Inleiding wie zijn wij? aanleiding 2. casus 3. discussie casus 2 aanleiding Verschillende

Nadere informatie

Frisse-blik-sessie Mantelzorg

Frisse-blik-sessie Mantelzorg Vilans 12 februari 2017 Frisse-blik-sessie Mantelzorg Een stevig beleid voor informele zorg is belangrijk Mantelzorgers, familieleden, buren, vrienden en vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Promens Care. Triadekaart. Triade. ouders/ naastbetrokkene

Promens Care. Triadekaart. Triade. ouders/ naastbetrokkene Promens Care Triadekaart Triade kaart CLiënT begeleider ouders/ naastbetrokkene De Triadekaart De cliënt: Mijn zus doet veel voor me. Meer dan ik nodig vind. Een nieuw begrip De begeleider: Uitstekend

Nadere informatie

De oplossingsgerichte flowchart

De oplossingsgerichte flowchart De oplossingsgerichte flowchart Inleiding De oplossingsgerichte flowchart is een hulpmiddel om de werkrelatie te beschrijven tussen cliënt en hulpverlener. Het instrument kan bij elke client-hulpverlener

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

5 april Actie(f) voor ouderen.

5 april Actie(f) voor ouderen. 5 april 2011. Actie(f) voor ouderen. Hans Krikke H.Krikke@sw=sl.nl 1. Over de organisatie 2. Over vrijwilligers die omzien naar de kwetsbare ander 3. Over ouderen met en zonder kleurtje 4. Over wat vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015

Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015 Who Cares! Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015 Op deze bijeenkomst gingen we in gesprek over de kansen en de grenzen ten aanzien

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen

Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? 1 Advies is vaak iets anders

Nadere informatie

Onkundig en onaangepast: eenzaamheid en sociaal isolement

Onkundig en onaangepast: eenzaamheid en sociaal isolement Onderwerpen Onkundig en onaangepast: eenzaamheid en sociaal isolement Wat is sociaal isolement? Oorzaken en gevolgen De leefsituatie van sociaal geïsoleerden Wat kunnen we doen aan sociaal isolement? Conclusies

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Wijkgericht werken. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0186

Keuzedeel mbo. Wijkgericht werken. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0186 Keuzedeel mbo Wijkgericht werken gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0186 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

Wmo en hulpvragers Een training voor betrokkenen Gerard Nass Martin Schuurman Andries Lever Kennismarkt Gehandicaptensector 6 maart 2015

Wmo en hulpvragers Een training voor betrokkenen Gerard Nass Martin Schuurman Andries Lever Kennismarkt Gehandicaptensector 6 maart 2015 Wmo en hulpvragers Een training voor betrokkenen Gerard Nass Martin Schuurman Andries Lever Kennismarkt Gehandicaptensector 6 maart 2015 1 Doel en opzet van de training Beoogd wordt het opstarten en ondersteunen

Nadere informatie

Gaan vluchtelingen óók meedoen in Gooi en Vechtstreek?

Gaan vluchtelingen óók meedoen in Gooi en Vechtstreek? Zienswijze van VG&V (Vluchtelingenwerkgroep Gooi en Vechtstreek) Gaan vluchtelingen óók meedoen in Gooi en Vechtstreek? Inleiding Ter voorbereiding op de extra taken die gemeenten krijgen vanaf 1 januari

Nadere informatie

GGzE centrum autisme volwassenen

GGzE centrum autisme volwassenen GGzE centrum autisme volwassenen GGzE centrum autisme volwassenen Centrum voor specialistische zorg, kennis en ontwikkeling op het gebied van autisme Informatie voor verwijzers >> GGzE centrum autisme

Nadere informatie

PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2013

PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2013 PRESTATIEVERANTWOORDING DIEMEN 2013 MaDi MaDi Amsterdam Zuidoost en Diemen Prestatieverantwoording Diemen 2013 INHOUD INLEIDING 1 Algemeen Maatschappelijk Werk 2 MaDi Raadsvrouw 3 Ouderenadviseur 4 Algemeen

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Ervaringen en ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Jos de Kimpe Carlijn Nieuwenhuis FEBRUARI

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Petri Embregts

Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Petri Embregts Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Petri Embregts Inhoud Waarom een kans in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Inzetbaarheid en effectiviteit

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

www.meegeldersepoort.nl

www.meegeldersepoort.nl www.meegeldersepoort.nl Verkiezingsevent 25 februari 2014 Workshop Herkennen van en omgaan met mensen met een (licht) verstandelijke handicap Programma Welkom en voorstellen Programma Wat is LVB: niveau

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten behoeve van

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend!

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Heb je geen werk, geen uitkering maar wél ambitie? Wil je bijvoorbeeld graag werkervaring opdoen, in contact komen

Nadere informatie

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht?

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? NVTZ Lokaliteit en toezicht houden Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? Rian van de Schoot -Vilans Programma Hervorming Langdurende Zorg en de opkomst van wijkteams Wat weten

Nadere informatie