Klinische fysiotherapie na buikchirurgie met ongecompliceerd verloop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klinische fysiotherapie na buikchirurgie met ongecompliceerd verloop"

Transcriptie

1 Klinische fysiotherapie na buikchirurgie met ongecompliceerd verloop Productcategorie Aanbieder Kliniek Fysiotherapie Specialisme Patiëntengroep Chirurgie Patiënten na buikchirurgie met een ongecompliceerd beloop. Buikchirurgie is gedefinieerd als: alle operatieve procedures waarbij de buikwand wordt gepasseerd om per laparoscopische of laparotomische procedure chirurgische handelingen te verrichten aan de interne organen. Ongecompliceerd beloop is gedefinieerd als: een perioperatief beloop waarin geen complicaties optreden. Onder complicaties kan worden verstaan: Primaire complicaties (direct gerelateerd aan de operatie): - Nabloeding - Hemorragische shock - Naadlekkage darm - Paralytische of mechanische ileus - Wondinfectie - Wonddehiscentie - Sepsis Secundaire complicaties (niet direct gerelateerd aan de operatie): - Cardiogene shock - Atelectase - Pneumonie - Urineweginfectie - Infectie van centrale lijn - Diepe veneuze trombose of embolie - Delier Het fysiotherapeutisch proces bij patiënten met een buikoperatie kan verdeeld worden in de volgende onderdelen: - Pre-operatieve fysiotherapie - Postoperatieve fysiotherapie bij een ongecompliceerd beloop (nadruk ligt op preventie van complicaties) - Postoperatieve fysiotherapie bij een gecompliceerd beloop (nadruk ligt op behandeling van complicaties en preventie van verergering) Voor patiënten met één of meerdere van de bovenstaande complicaties geldt de productbeschrijving Klinische fysiotherapie na buikchirurgie gecompliceerd. Voor alle patiënten met complicaties die tot gevolg hebben dat ze opgenomen worden op de IC geldt de productbeschrijving Klinische fysiotherapie op de intensive care. Voor pre-operatieve fysiotherapie bij patiënten met buikoperaties geldt de productbeschrijving Pre-operatieve fysiotherapie bij buikchirurgie.

2 Inhoud Intake en Onderzoek na Verwijzing De patiënt is verwezen door een medisch specialist. Verwijzing vindt plaats wanneer er een verhoogd risico op postoperatieve complicaties bestaat. De risicofactoren die hierbij in ogenschouw genomen kunnen worden, betreffen: Patiëntgebonden risicofactoren - Leeftijd 70 jaar of ouder (Boyd et al. 2008; Kennedy et al. 2011; Smetana et al. 2006) - ASA klasse* 2 of hoger (Smetana et al. 2006; zie bijlage 1) - Diabetes Mellitus (Dronkers et al. 2013) - Chronisch Obstructieve Longziekten (Kennedy et al. 2011; Leung et al. 2009; Smetana et al. 2006) - Cardiovasculaire aandoeningen in voorgeschiedenis (Boyd et al. 2008; Leung et al. 2009; Wilson et al. 2010) - Dementie (Boyd et al. 2008) - Hartfalen (Smetana et al. 2006) - Gemetastaseerde kanker (Boyd et al. 2008) - Roken (Smetana et al. 2006) - Alcohol gebruik (Smetana et al. 2006) - Productieve hoest (Dronkers et al. 2013) - Gewichtsverlies (Smetana et al. 2006) - BMI > 25 kg/m3 (Kennedy et al. 2011) - Fysiek functioneren (geoperationaliseerd als een lage LAPAQ score; onder 416 kcal) (Dronkers et al. 2013) - ADL-afhankelijkheid (Boyd et al. 2008; Malani 2009; Smetana et al. 2006) - Serum albumine niveau van minder dan 35 gr/l (Boyd et al. 2008; Smetana et al. 2006) - Beperking in sensoriek (Smetana et al. 2006) Proceduregebonden risicofactoren - Laparotomie > laparoscopie (Kennedy et al. 2011) - Operatie aneurysma aorta abdominalis (Smetana et al. 2006) - Thoracale chirurgie (Smetana et al. 2006) - Abdominale chirurgie (Smetana et al. 2006) - Langdurige ingreep (geoperationaliseerd als 4 uur of langer) (Kennedy et al. 2011; Smetana et al. 2006) - Spoedeisende chirurgie (Smetana et al. 2006) - Vasculaire chirurgie (Smetana et al. 2006) - Algehele anaesthesie (Smetana et al. 2006) - Perioperatieve bloedtransfusie (Smetana et al. 2006) NB: Er is nog geen predictiemodel gevalideerd voor deze patiëntencategorie. Smetana et al. (2006) hebben wel uitgezocht voor welke factoren redelijke tot hoge bewijskracht is. Deze zijn onderstreept in bovenstaand overzicht. Een tabel met deze factoren staat in bijlage 2. De eerste zitting betreft de intake en het onderzoek dat wordt uitgevoerd naar aanleiding van de verwijzing. Aan de hand van deze intake en dit onderzoek brengt de fysiotherapeut het risico op postoperatieve pulmonale complicaties en het bewegend functioneren in kaart. Risicostratificatie vindt plaats aan de hand van patiënt- en proceduregebonden factoren. Op basis van deze screening stelt de fysiotherapeut een indicatie voor preventie van postoperatieve pulmonale complicaties en functieverlies.

3 Naar aanleiding van intake en onderzoek stelt de fysiotherapeut een behandelplan op dat is afgestemd op de individuele patiënt. De primaire doelstelling is gelegen in de preventie van postoperatieve complicaties (met nadruk op het voorkomen van atelectase, pneumonie). De secundaire doelstelling is het voorkomen van deconditioneren en het herwinnen van ADL-functies, zoals maken van transfers en (trap)lopen ten behoeve van een veilig ontslag. De ontslagbestemming is afhankelijk van het preëxistent functioneren van de patiënt. De klinische opname bedraagt bij een ongecompliceerd herstel twee tot zeven dagen, afhankelijk van de grootte van de operatie. De factoren die de snelheid van herstel en revalidatie bij een ongecompliceerd beloop bepalen zijn leeftijd, preëxistent fysiek functioneren en de grootte van de ingreep. De gegevens uit intake, onderzoek en behandelplan worden vastgelegd in het patiëntendossier. Waar mogelijk wordt klinimetrie gebruikt om de uitkomstmaten bij baseline te objectiveren. Korte zitting Fysiotherapie Fysiotherapie in de klinische fase richt zich op het volgende: Functies en anatomische eigenschappen: Voorkomen van postoperatieve pulmonale complicaties door: - het monitoren van de pulmonale functie en het signaleren van postoperatieve pulmonale complicaties; - het instrueren van een correcte houding bij het eten om aspiratie te voorkomen (Eisenstadt 2008); - het instrueren van ademhalingsoefeningen, waarbij een nadruk wordt gelegd op het vergroten van de Functionele Residuale Capaciteit door diepe inspiratie (met hold ) (Dit is gebaseerd op de dagelijkse praktijk. Voor het gebruik van incentive spirometers hierbij is geen evidentie (Guimaeres et al. 2012)); - het instrueren van een effectieve mucusklaring door middel van geforceerde expiratie met ondersteuning van de buikwond bij patiënten na laparotomie (Ramshorst et al. 2010); - in geval van mucusretentie: het ondersteunen van de mucusklaring door middel van het verbeteren van de expiratoire flow door het aannemen van een opgerichte (zit)houding en evt. door manuele compressie wanneer de patiënt onvoldoende hoestkracht heeft. Voorkomen van postoperatieve pulmonale complicaties, diepe veneuze trombose en deconditioneren door vroeg mobiliseren. Dat wil zeggen: mobiliseren van bed naar stoel en zo mogelijk ook lopen vanaf dag 1. De fysiotherapeut heeft als taak om te monitoren of het mobiliseren volgens plan verloopt en kan in het geval van problemen naar oplossingen zoeken (bijv. in de vorm van het aanleren van een alternatieve transferstrategie of het aanbieden van een loophulpmiddel). Voorkomen van wonddehiscentie door het instrueren van patiënten die een laparotomie hebben ondergaan. Deze patiënten dienen excessieve belasting van de buikspieren te vermijden die op kan treden bij het maken van transfers (zij dienen bijv. niet de papegaai in te zetten, maar dienen de transfer van lig naar zit te maken door over de zij tot zit komen).

4 Activiteiten: Het herwinnen van ADL-zelfstandigheid of zelfredzaamheid aan de hand van functionele mijlpalen (passend bij leeftijd, preëxistent functioneren, context en ontslagbestemming van de patiënt). (Euwes M. et al. 2010) Persoonlijke en externe factoren: Advies m.b.t. het gebruik van (loop)hulpmiddelen in de thuissituatie. Afsluiting en Rapportage Resultaat Kwaliteit product Tijdens de afsluiting en rapportage sluit de fysiotherapeut de behandeling af en legt de status van ontslag vast in het patiëntendossier. De fysiotherapeut initieert zo nodig - fysiotherapeutische zorg in de eerste lijn. Informatie over de preoperatieve fysieke status en het postoperatief herstel wordt dan overgedragen aan de fysiotherapeut in de eerste of derde lijn. Beschrijving van het resultaat ten behoeve van de patiënt Bij ontslag uit de klinische setting zijn eerder genoemde functionele doelen verbeterd en/of worden op een verantwoorde en veilige manier gewaarborgd in de vervolgsetting: Patiënt heeft een ongecompliceerd beloop; Patiënt kan zelfstandig ademhalingsoefeningen uitvoeren ter preventie van postoperatieve pulmonale complicaties; Patiënt kan zelfstandig effectieve mucusklarende technieken inzetten ter preventie van postoperatieve pulmonale complicaties; Patiënt is op de hoogte van de noodzaak tot mobiliseren ter preventie van postoperatieve pulmonale complicaties; Wanneer de ontslagbestemming de thuissituatie is: Patiënt kan veilig en zelfstandig functioneren in de thuissituatie met gebruik van (loop)hulpmiddelen: FAC-score 4 als de patiënt geen trap hoeft te kunnen lopen of 5 als de patiënt trap moet lopen; Patiënt heeft inzicht in eigen herstelproces en wat er nodig is om dit optimaal te laten verlopen. Er heeft zo nodig - een overdracht naar de eerste lijn plaatsgevonden op de dag van ontslag. In deze overdracht is vermeld: preoperatieve functionele status (incl. co-morbiditeit), beleid en beloop na de operatie, eventuele bijzonderheden, functionele status bij ontslag, persoonlijke en externe factoren die invloed hebben op het functioneel herstel. In kaart brengen van stoornissen in functie: Pijn De fysiotherapeut kan de pijn evalueren met behulp van de Visual Analogue Scale (100 mm. Lijn) of Numeric Pain Rating Scale (0-10 schaal). Een gratis scoreformulier is beschikbaar via: In kaart brengen van beperkingen in activiteiten Zelfstandig en veilig mobiliseren (met loophulpmiddelen) De fysiotherapeut kan de zelfstandigheid en veiligheid van het mobiliseren met loophulpmiddelen objectiveren met behulp van de Functional Ambulation Categories (FAC score). Een scoreformulier is gratis beschikbaar via: NB. De precieze keuze van klinimetrische instrumenten kan per ziekenhuis verschillen.

5 Er bestaat (nog) geen richtlijn voor het fysiotherapeutisch handelen na een buikoperatie. Bovenstaande beschrijving van fysiotherapeutisch handelen en gebruik van meetinstrumenten kan alleen op basis van expertise en literatuuronderzoek worden gegeven: Handelen van de ziekenhuisfysiotherapeut is gebaseerd op de competenties zoals beschreven in het beroepscompetentieprofiel ziekenhuisfysiotherapeut: Euwes M, Engelbert RHH, Geleijn E, Mulder WJ, van der Veen M, Rietberg M, Dronkers J, Coppoolse R (2010). [Online beschikbaar op: Beroepscompetentieprofiel ziekenhuisfysiotherapeut, NVZF Diverse meetinstrumenten zijn gekozen op basis van de informatie van meetinstrumentenzorg.nl Boyd CM, Landefeld CS, Counsell SR, Palmer RM, Fortinsky RH, Kresevic D, Burant C, Covinsky KE. Recovery of activities of daily living in older adults after hospitalization for acute medical illness. J Am Geriatr Soc Dec;56(12): Dronkers JJ, Chorus AM, van Meeteren NL, Hopman-Rock M. The association of pre-operative physical fitness and physical activity with outcome after scheduled major abdominal surgery. Anaesthesia Jan;68(1): Sue Eisenstadt E. Dysphagia and aspiration pneumonia in older adults. J Am Acad Nurse Pract Jan;22(1): Guimarães MM, El Dib R, Smith AF, Matos D. Incentive spirometry for prevention of postoperative pulmonary complications in upper abdominal surgery Cochrane Database Syst Rev Jul 8;(3):CD Kennedy GD, Rajamanickam V, O'connor ES, Loconte NK, Foley EF, Leverson G, Heise CP. Optimizing surgical care of colon cancer in the older adult population. Ann Surg Mar;253(3): Leung AM, Gibbons RL, Vu HN. Predictors of length of stay following colorectal resection for neoplasms in 183 Veterans Affairs patients. World J Surg Oct;33(10): Malani PN. Functional status assessment in the preoperative evaluation of older adults. JAMA Oct 14;302(14): van Ramshorst GH, Eker HH, Harlaar JJ, Nijens KJ, Jeekel J, Lange JF. Therapeutic alternatives for burst abdomen. Surg Technol Int Apr;19: Smetana GW, Lawrence VA, Cornell JE; American College of Physicians. Preoperative pulmonary risk stratification for noncardiothoracic surgery: systematic review for the American College of Physicians. Ann Intern Med Apr 18;144(8): Wilson RJ, Davies S, Yates D, Redman J, Stone M. Impaired functional capacity is associated with all-cause mortality after major elective intra-abdominal surgery. Br J Anaesth Sep;105(3): Onderdeel van medisch zorgproces. De fysiotherapeut wordt op de dag van OK in consult gevraagd door de behandelend arts. De fysiotherapeut neemt contact op met de arts bij het signaleren van complicaties en wanneer de patiënt klaar is om met ontslag te gaan.

6 Kwaliteit fysiotherapeut De fysiotherapeut is BIG geregistreerd, geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister, werkt volgens deze klinische productbeschrijving en neemt contact op met de behandeld arts wanneer de situatie dat vereist. Kosten Intake en Onderzoek na Verwijzing 1 Zitting intake en onderzoek na verwijzing; Korte zitting Fysiotherapie Gemiddeld 2 tot 7 x korte zitting; Het aantal benodigde zittingen is afhankelijk van de leeftijd, het preexistent fysiek functioneren en de grootte van de ingreep. Lange zitting Fysiotherapie n.v.t. Afsluiting en Rapportage 1 Zitting afsluiting en rapportage; Toeslag Weekend Altijd in combinatie met een van bovenstaande zitting-codes; Inlichtingen en aanvragen Eigenaar van het product Drs. Pauline de Bakker Fysiotherapeut, klinisch epidemioloog Flevoziekenhuis pdbakker@flevoziekenhuis.nl Dhr. Peter Claessen Afdelingshoofd fysiotherapie Flevoziekenhuis pclaessen@flevoziekenhuis.nl Vast Landelijk & Lokaal

Prehabilitatie en postoperatieve training CRC Netwerk bijeenkomst 5 maart

Prehabilitatie en postoperatieve training CRC Netwerk bijeenkomst 5 maart Prehabilitatie en postoperatieve training CRC Netwerk bijeenkomst 5 maart 2019 10-3-2019 1 Probleemstelling - 15.000 mensen per jaar krijgen de diagnose CRC - 30% krijgt complicaties binnen 30 dagen na

Nadere informatie

Pre- en postoperatieve begeleiding in de praktijk

Pre- en postoperatieve begeleiding in de praktijk Pre- en postoperatieve begeleiding in de praktijk Buik- en thoraxchirurgie Bert Strookappe MSc Fysiotherapeut Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede Utrecht, 16 december 2011 Inhoud presentatie Preoperatieve

Nadere informatie

Intervention Fidelity Matters

Intervention Fidelity Matters Zorgprogramma Preventie en Herstel (ZPH) Intervention Fidelity Matters Annemarie JBM de Vos Ton JEM Bakker Paul L de Vreede Jeroen DH van Wijngaarden Ewout W Steyerberg Johan P Mackenbach Anna P Nieboer

Nadere informatie

Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar

Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar Kaart toenemende demografie obesitas The influence of obesity on total joint arthroplasty.

Nadere informatie

Joint Care in ZGV. Zorgvernieuwingen. Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl

Joint Care in ZGV. Zorgvernieuwingen. Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl Joint Care in ZGV Zorgvernieuwingen Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl Inhoud Project opzet Pre-operatieve screening Plan van aanpak Ervaringen met de screening & het proces Discussie

Nadere informatie

Fast Track Het ontwikkelen van een database: orthopedie TKA en THA.

Fast Track Het ontwikkelen van een database: orthopedie TKA en THA. Fast Track Het ontwikkelen van een database: orthopedie TKA en THA. Isala Anouk Spijkerman & Marieke Hollewand 24 september 2014 Introductie Veel voorkomende operaties in Nederland: Totale knie prothese:

Nadere informatie

Better in, Better out, ervaringen uit de praktijk. Ellen Oosting, 2013

Better in, Better out, ervaringen uit de praktijk. Ellen Oosting, 2013 Better in, Better out, ervaringen uit de praktijk Ellen Oosting, 2013 Ziekenhuis Gelderse Vallei 650 gewrichtsvervangende operaties per jaar 6 orthopeden Zorgpad Joint Care : THP / TKA Opnameduur gemiddeld

Nadere informatie

Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Sophia de Rooij

Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Sophia de Rooij Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis Sophia de Rooij 2 Mw C. Bundel-Katz 3 Mw C. Bundel-Katz 4 Mw C. Bundel-Katz 5 Mw C. Bundel-Katz 6 Mw C. Bundel-Katz Voelt zich na een korte wandeling in haar tuin niet

Nadere informatie

Het stellen van functionele doelen bij patiënten na een totale knie artroplastiek wat zijn de consequenties?

Het stellen van functionele doelen bij patiënten na een totale knie artroplastiek wat zijn de consequenties? Het stellen van functionele doelen bij patiënten na een totale knie artroplastiek wat zijn de consequenties? G. van der Sluis, J. Elings, S. Bausch-Goldbohm, R. Bimmel, F. Galindo-Garre, N. van Meeteren

Nadere informatie

Preoperatieve screening, wat levert het de patiënt op?

Preoperatieve screening, wat levert het de patiënt op? Preoperatieve screening, wat levert het de patiënt op? Lieke Corpelijn, MSc, NP Department HPB surgery, MUMC+ Christel van Beijsterveld, MSc, PT Department physical therapy, MUMC+ Department epidemiology,

Nadere informatie

Slokdarmresectie - Fit aan de Start. Feike Kingma Arts-onderzoeker Chirurgie, UMC Utrecht

Slokdarmresectie - Fit aan de Start. Feike Kingma Arts-onderzoeker Chirurgie, UMC Utrecht Slokdarmresectie - Fit aan de Start Feike Kingma Arts-onderzoeker Chirurgie, UMC Utrecht Slokdarmkanker Slokdarmkanker zit vrijwel altijd in de thoracale slokdarm Jaarlijks aantal nieuwe gevallen per 100.000

Nadere informatie

MAKE FAILURE TO RESCUE A THING OF THE PAST MIRRE DE NOO, WOUTER VAN DIJK

MAKE FAILURE TO RESCUE A THING OF THE PAST MIRRE DE NOO, WOUTER VAN DIJK MAKE FAILURE TO RESCUE A THING OF THE PAST MIRRE DE NOO, WOUTER VAN DIJK Sprekers Mirre de Noo chirurg Deventer Ziekenhuis, lid wetenschappelijke commissie DSCA Wouter van Dijk Medeoprichter en adviseur

Nadere informatie

Indien van toepassing (bij primaire resectie en HIPEC in dezelfde opname): Operatiedatum 2e OK: d d m m m j j j j. dagen

Indien van toepassing (bij primaire resectie en HIPEC in dezelfde opname): Operatiedatum 2e OK: d d m m m j j j j. dagen Reden van opname Type operatie: Meerdere antwoorden mogelijk O Primaire resectie coloncarcinoom O Primaire resectie coloncarcinoom met simultane HIPEC O HIPEC in later stadium O Diagnostische laparoscopie

Nadere informatie

Fysiotherapie & Longfibrose. Bert Strookappe MSc Fysiotherapeut Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede 19 november 2014

Fysiotherapie & Longfibrose. Bert Strookappe MSc Fysiotherapeut Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede 19 november 2014 Fysiotherapie & Longfibrose Bert Strookappe MSc Fysiotherapeut Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede 19 november 2014 Inhoud presentatie Belang van bewegen (algemeen) Bewegen bij acute en chronische ziekte Literatuur

Nadere informatie

Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde

Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde SHELLEY METSELAAR AIOS SOZG Achtergrond Incidentie - 5-11 per 1000 per jaar 1 Diagnose - Combinatie kliniek, lab, X-thorax Sensitiviteit X-thorax 2 - Pneumonie +/-

Nadere informatie

Is het concept Better in Better out effectief bij patiënten die in verband met slokdarm kanker een operatie ondergaan?

Is het concept Better in Better out effectief bij patiënten die in verband met slokdarm kanker een operatie ondergaan? Is het concept Better in Better out effectief bij patiënten die in verband met slokdarm kanker een operatie ondergaan? Prof. dr. Raoul Engelbert, afdeling Revalidatie AMC GIOCA congres 10 januari 2014

Nadere informatie

Better in, better out Peri-operatieve zorg voor kwetsbare ouderen en hoe vind je die?

Better in, better out Peri-operatieve zorg voor kwetsbare ouderen en hoe vind je die? Better in, better out Peri-operatieve zorg voor kwetsbare ouderen en hoe vind je die? Susan Pruijsen, huisarts Els Lambooij, internist-ouderengeneeskunde Judith Wilmer, klinisch geriater http://www.youtube.com/watch?v=lc3jokgni5u

Nadere informatie

BiBo-CRC. Richtlijn voor prevalidatie

BiBo-CRC. Richtlijn voor prevalidatie BiBo-CRC Richtlijn voor prevalidatie Wijzigingen: Onderstaande richtlijn maakt deel uit van een zorgproduct dat nog deels in ontwikkeling is. Er zullen daarom vaker dan gebruikelijk wijzigingen in aangebracht

Nadere informatie

Onderstaande vragen zijn van toepassing op de periode 0-3 maanden postoperatief

Onderstaande vragen zijn van toepassing op de periode 0-3 maanden postoperatief Aantal maanden? Setting: O klinisch O poliklinisch Beoordelaar: (naam) Algemeen Onderstaande vragen zijn van toepassing op de periode 0- postoperatief Is de patient opgenomen geweest in een van de volgende

Nadere informatie

Polikliniek Intensive Care. Cees Zimmerman Grietje Marten- van Stijn oktober 2014

Polikliniek Intensive Care. Cees Zimmerman Grietje Marten- van Stijn oktober 2014 Polikliniek Intensive Care Cees Zimmerman Grietje Marten- van Stijn oktober 2014 Demografische gegevens Tabel 1 Demografische eigenschappen Leeftijd in jaren, gemiddeld (SD) 56 (15) Respondenten N=194

Nadere informatie

Functieverlies is een frequent probleem onder ouderen

Functieverlies is een frequent probleem onder ouderen Stand van zaken Fysieke training vóór en na een grote operatie* De huidige opinie Jordi Elings, Thomas J. Hoogeboom, Jaap J. Dronkers, Erik H.J. Hulzebos en Nico L.U. van Meeteren Functieverlies vóór,

Nadere informatie

Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen. Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon

Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen. Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon Anesthesie en heupfracturen Inleiding Pre-operatieveaandachtspunten Pre-operatiefmanagement Intra-operatief

Nadere informatie

7 jaar Dutch Surgical Colorectal Audit; wat is er verbeterd in de perioperatieve zorg van het colorectaal carcinoom? Pieter Tanis, chirurg, AMC

7 jaar Dutch Surgical Colorectal Audit; wat is er verbeterd in de perioperatieve zorg van het colorectaal carcinoom? Pieter Tanis, chirurg, AMC 7 jaar Dutch Surgical Colorectal Audit; wat is er verbeterd in de perioperatieve zorg van het colorectaal carcinoom? Pieter Tanis, chirurg, AMC Waarom Clinical audits? Nauwkeurig registreren van de uitkomsten

Nadere informatie

Samenvatting Samenvatting

Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting Binnen het domein van hart- en vaatziekten is een bypassoperatie de meest uitgevoerde chirurgische ingreep. Omdat bij een hartoperatie het borstbeen wordt doorgesneden en er meestal

Nadere informatie

Fysiotherapie en ziekenhuiszorg

Fysiotherapie en ziekenhuiszorg Trends Fysiotherapie en ziekenhuiszorg Taakverschuiving Patiënt centraal Ketenzorg Transmurale zorg Zorgpaden Kortere opname duur Herschikking van zorg 2 e lijn naar 1 e lijn (1,5 e lijn) Specialisatie

Nadere informatie

Familieparticipatie in de postoperatieve zorg

Familieparticipatie in de postoperatieve zorg Familieparticipatie in de postoperatieve zorg Het Mantelzorgproject Marthe Schreuder, afdeling chirurgie AMC Patients at home receive care by their loved ones, patients in hospitals are surrendered to

Nadere informatie

Aanvraag gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek

Aanvraag gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek Aanvraag gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek Registratie waarvan gegevens worden opgevraagd: DSCA Contactpersoon: Naam: Mw. Drs. J. t Lam - Boer Centrum/ziekenhuis: Radboud umc Adres: Postbus

Nadere informatie

Alcohol misbruik Consequenties voor IC. Roger van Groenendael

Alcohol misbruik Consequenties voor IC. Roger van Groenendael Alcohol misbruik Consequenties voor IC Roger van Groenendael à Meerdere MC/IC patiënten met alcohol abusus in VG à Belang voor IC opname? Omvang Meest gebruikte en misbruikte drug wereldwijd NL getallen:

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/47466 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Govaert, J.A. Title: Value-based healthcare in colorectal cancer surgery : improving

Nadere informatie

Welkom in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Welkom in het Jeroen Bosch Ziekenhuis Welkom in het Jeroen Bosch Ziekenhuis Delier Vakgroep geriatrie vanaf juni 2014. Bovenste rij: Astrid van Strien, Janet Bootsma, Karen Keijsers, Truuke Kamminga. Onderste rij: Rob van Marum, Cees Wouters,

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. nefrectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. nefrectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER nefrectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet toegelaten

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting * 114 Het eerste hoofdstuk beschrijft het belang van een goede fysieke fitheid van patiënten die een zware operatie moeten ondergaan. Fysieke fitheid geeft een indruk van het vermogen van een patiënt om

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Geïnstrumenteerde Lage Rug Chirurgie (DSSR) 2016

Factsheet Indicatoren Geïnstrumenteerde Lage Rug Chirurgie (DSSR) 2016 Factsheet en Geïnstrumenteerde Lage Rug Chirurgie (DSSR) 2016 Registratie gestart: 2014 Inclusie en exclusie criteria Inclusie Alle patienten met een degeneratieve lumbale wervelkolomaandoening die een

Nadere informatie

Risicovolle fysiotherapie

Risicovolle fysiotherapie Risicovolle fysiotherapie Perioperatieve fysiotherapie bij patiënten na een THA of TKA G. van der Sluis; J. Elings; M. Jans; A. Chorus; N. van Meeteren Wie zijn wij. Geert van der Sluis Jordi Elings FT,

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Lage Rug Hernia of Stenose Chirurgie (DSSR 2) 2016

Factsheet Indicatoren Lage Rug Hernia of Stenose Chirurgie (DSSR 2) 2016 Factsheet en Lage Rug Hernia of Stenose Chirurgie (DSSR 2) 2016 Registratie gestart: 2014 Inclusie en Exclusie criteria - Lage Rug Hernia of Stenose Chirurgie Inclusie: Alle patiënten met een lumbale wervelkolomaandoening

Nadere informatie

Shared decision-making en gebruik van keuzehulpen binnen de GE-oncologie. Hoe pak je dit aan?

Shared decision-making en gebruik van keuzehulpen binnen de GE-oncologie. Hoe pak je dit aan? Shared decision-making en gebruik van keuzehulpen binnen de GE-oncologie. Hoe pak je dit aan? Dirk T. Ubbink PI afdeling Chirurgie AMC Gedeelde besluitvorming, samen beslissen, shared decision-making Wie

Nadere informatie

Outcome na CVVH- behandeling Mortaliteit en nierfunctieherstel bij IC-patiënten na CVVH-behandeling

Outcome na CVVH- behandeling Mortaliteit en nierfunctieherstel bij IC-patiënten na CVVH-behandeling Outcome na CVVH- behandeling Mortaliteit en nierfunctieherstel bij IC-patiënten na CVVH-behandeling Ellen Stikkelbroeck, Renal Practitioner i.o., VieCuri Venlo Inleiding Introductie CVVH in Venlo Onderzoek

Nadere informatie

Risicofactoren voor een delirium

Risicofactoren voor een delirium 3. Risicofactoren voor een delirium 3.1. VRAAGSTELLING In dit hoofdstuk heeft de werkgroep gezocht naar een antwoord op de volgende uitgangsvraag: Wat zijn de omstandigheden die de kans op het optreden

Nadere informatie

Colonischemie na ruptuur van aneurysma aorta abdominalis (RAAA) 29-8-2014 Christopher Geven, co-assistent IC/MC

Colonischemie na ruptuur van aneurysma aorta abdominalis (RAAA) 29-8-2014 Christopher Geven, co-assistent IC/MC Colonischemie na ruptuur van aneurysma aorta abdominalis (RAAA) 29-8-2014 Christopher Geven, co-assistent IC/MC Casus: Man 74 Relevante voorgeschiedenis Hypertensie Hypercholesterolemie 2014: AAA diameter

Nadere informatie

Unilaterale diafragma hoogstand. MR Ghamati

Unilaterale diafragma hoogstand. MR Ghamati Unilaterale diafragma hoogstand. MR Ghamati Inleiding Etiologie Risicofactoren en oorzaken Diagnostisering Kliniek Diafragma plicatie Review Conclusie Etiologie Oorzaken van een hoogstand van hemidiafragma

Nadere informatie

Dutch Spine Surgery Registry DSSR

Dutch Spine Surgery Registry DSSR pagina 1 Dutch Spine Surgery Registry DSSR Vetgedrukte items zijn verplicht Lumbale wervelkolom - Ongeïnstrumenteerd, versie: 2015-6-1 - v3.0.0 Identificatie Het BSN-nummer bestaat uit 9 cijfers, inclusief

Nadere informatie

Behandelwijzer Colonherstelprogramma

Behandelwijzer Colonherstelprogramma Patiënteninformatie Behandelwijzer Colonherstelprogramma C Belangrijke fysiotherapeutische informatie met betrekking tot uw buikoperaties die u vóór uw ziekenhuisopname thuis alvast moet doornemen 1234567890-terTER_

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie

PATIËNTENINFORMATIE. DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie PATIËNTENINFORMATIE DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie 2 DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie Goed om te weten In deze folder geeft Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg over een laparoscopische

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) Start registratie: 2014 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2017 Start registratie: 2014 Inclusie & exclusie criteria DATO Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische

Nadere informatie

Tijdelijke verwardheid (delier) Ondervoeding Vallen Fysieke beperkingen

Tijdelijke verwardheid (delier) Ondervoeding Vallen Fysieke beperkingen Kwetsbare ouderen Het Van Weel Bethesda ziekenhuis zet zich extra in voor de zorg aan ouderen van 70 jaar en ouder. Het ziekenhuis volgt een landelijk Veiligheidsprogramma (VMS) gericht op Kwetsbare Ouderen.

Nadere informatie

Aneurysma Aorta Abdominalis. (Verwijding van de grote buikslagader)

Aneurysma Aorta Abdominalis. (Verwijding van de grote buikslagader) Aneurysma Aorta Abdominalis (Verwijding van de grote buikslagader) Bij toeval is ontdekt, dat uw lichaamsslagader, de aorta, verwijd is. Deze verwijding noemen we een aneurysma. De arts heeft u hier van

Nadere informatie

Chance@home Hartcentrum cardiologie nazorg. Isala

Chance@home Hartcentrum cardiologie nazorg. Isala Chance@home Hartcentrum cardiologie nazorg Isala Auteur: Joke Breukelman Datum: 20 november 2015 Inleiding Organisatie Doel Chance@home Voorwaarden Chance@home Patiëntencategorie Meetinstrumenten Werkwijze

Nadere informatie

PREDOCS Preopname Interventie

PREDOCS Preopname Interventie PREDOCS Preopname Interventie Het voorkomen van postoperatieve delier, depressie, decubitus en infectie bij patiënten van 65 jaar en ouder Roelof Ettema, Linda Peelen, Cor Kalkman, Carl Moons, Marieke

Nadere informatie

KWETSBARE OUDEREN IN HET ZIEKENHUIS HOE VOORKOMEN WE COMPLICATIES?

KWETSBARE OUDEREN IN HET ZIEKENHUIS HOE VOORKOMEN WE COMPLICATIES? KWETSBARE OUDEREN IN HET ZIEKENHUIS HOE VOORKOMEN WE COMPLICATIES? E. Meulen, klinisch geriater Inhoud van dit praatje Casus Wat maakt de oudere patiënt kwetsbaar? Het inschatten van kwetsbaarheid Terug

Nadere informatie

TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016

TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016 De nummering van de indicatoren is gebaseerd op de documenten te vinden op: DICA/Transparantieportaal TP Indicatorenrapportage 2016 Ziekenhuis: Rijnstate Ziekenhuis Jaar: 2016 Structuurindicatoren 1. patiënten

Nadere informatie

Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen 1 Patiëntidentificatie Een uniek patiëntidentificatienummer Vrije tekst

Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen 1 Patiëntidentificatie Een uniek patiëntidentificatienummer Vrije tekst Toelichting op het registratieformulier oktober 2014 Optionele variabelen zijn in donkergrijs weergegeven op het registratieformulier en in deze toelichting. Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen

Nadere informatie

Datum diagnose peritoneaal recidief: d d m m m j j j j. Laparotomie met biopten (eventueel in kader van CR/HIPEC) Gebruik onderstaand figuur.

Datum diagnose peritoneaal recidief: d d m m m j j j j. Laparotomie met biopten (eventueel in kader van CR/HIPEC) Gebruik onderstaand figuur. Peritonitis carcinomatosa Datum diagnose peritoneaal : Modaliteit waarmee diagnose is gesteld? Alleen beeldvorming Percutaan cytologisch biopt Percutaan histologisch biopt Diagnostische laparoscopie met

Nadere informatie

OSAS peri-operatief. Queenayda Kroon Peter Huybrechts

OSAS peri-operatief. Queenayda Kroon Peter Huybrechts Queenayda Kroon Peter Huybrechts Inhoud Casus Slaap apnee Obstructief slaap apnee syndroom (OSAS) 1. Preoperatief 2. Peroperatief 3. Postoperatief Take home messages Casus Man, 66jaar, BMI 31, ASA3 Medische

Nadere informatie

Levenseindezorg op maat : Medische indicaties voor vroegtijdige zorgplanning

Levenseindezorg op maat : Medische indicaties voor vroegtijdige zorgplanning symposium Vroegtijdige Zorgplanning 9 juni 2016 Levenseindezorg op maat : Medische indicaties voor vroegtijdige zorgplanning dr. Anne Beyen Geriater RZ Heilig Hart Tienen Cure model : gevolgen voor (oudere)

Nadere informatie

Indicatorensets Meetbaar Beter

Indicatorensets Meetbaar Beter Indicatorensets Meetbaar Beter 2015 Uitkomstindicatoren Uitkomstindicator Definitie Coronairlijden Aortakleplijden Atriumfibrilleren PCI CB AVR TAVI CB Procedurele 30-daagse 120-daagse 1-jaars 30-daagse

Nadere informatie

Geriatrische Traumatologie

Geriatrische Traumatologie Geriatrische Traumatologie U bent in het ziekenhuis gekomen via de spoedeisende hulp. Omdat u een botbreuk heeft en ouder bent dan zeventig, verblijft u voor en na uw operatie op de afdeling Geriatrische

Nadere informatie

Preventief trainen voor ziekenhuisopname. Dr. Jaap Dronkers

Preventief trainen voor ziekenhuisopname. Dr. Jaap Dronkers Preventief trainen voor ziekenhuisopname Dr. Jaap Dronkers Wat is het? probleem Themabijeenkomst Bewegen bij ouderen Themabijeenkomst Bewegen bij ouderen Functieverlies tijdens ziekenhuisopname Na 1 maand

Nadere informatie

Onderscheid door Kwaliteit

Onderscheid door Kwaliteit Onderscheid door Kwaliteit 2010 Algemeen Binnen de intensieve overeenkomst fysiotherapie 2010 verwachten wij van u 1, en de fysiotherapeuten vallend onder uw overeenkomst, een succesvol afgeronde toets

Nadere informatie

Voorspellende factoren voor terugkeer naar werk en arbeidsongeschiktheid na behandeling voor colorectaal carcinoom

Voorspellende factoren voor terugkeer naar werk en arbeidsongeschiktheid na behandeling voor colorectaal carcinoom Voorspellende factoren voor terugkeer naar werk en arbeidsongeschiktheid na behandeling voor colorectaal carcinoom KRING BIJEENKOMST 2 OKTOBER 2017 Chantal den Bakker Onderzoeksvraag Welke factoren zijn

Nadere informatie

Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA)

Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) Beschrijving Dit overzicht toont de kwaliteitsindicatoren welke per 1 april 2014 ontsloten zullen worden in het kader van het getrapte transparantiemodel van DICA.

Nadere informatie

3.3 Delirium. herkend wordt. Onduidelijk is in hoeveel procent het delirium niet, of niet volgens de gangbare richtlijnen, behandeld wordt.

3.3 Delirium. herkend wordt. Onduidelijk is in hoeveel procent het delirium niet, of niet volgens de gangbare richtlijnen, behandeld wordt. 3.3 Delirium Delirium is waarschijnlijk de meest voorkomende neuropsychiatrische stoornis in het algemeen en academisch ziekenhuis, met een prevalentie van 15 tot 50 procent bij opgenomen oudere patiënten.

Nadere informatie

Kliniek ViaSana. Zelfstandig Behandelcentrum ZBC Mill November 2013

Kliniek ViaSana. Zelfstandig Behandelcentrum ZBC Mill November 2013 Kliniek ViaSana Zelfstandig Behandelcentrum ZBC Mill November 2013 Kliniek ViaSana Drs. Huub Jessen Anesthesioloog/pijnspecialist Kliniek ViaSana 2005 2007 : klinische Behandelingen 250 TKP en THP Kliniek

Nadere informatie

Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019):

Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019): Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019): Aanpassingen op 19/03/2019 in t groen Aanpassingen op 25/03/2019 in t rood Maandag 8 april leslokaal 1 (1400-1830)

Nadere informatie

Oud maar niet versleten Vanuit het perspectief van de revalidatie. H.P.M. Verdonk Fysiotherapeut UMCU Docent fysiotherapie HU

Oud maar niet versleten Vanuit het perspectief van de revalidatie. H.P.M. Verdonk Fysiotherapeut UMCU Docent fysiotherapie HU Oud maar niet versleten Vanuit het perspectief van de revalidatie H.P.M. Verdonk Fysiotherapeut UMCU Docent fysiotherapie HU Ouderen en multimorbiditeit 2/3 tussen 65 en 75 jaar in Nederland heeft meer

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. partiële nefrectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. partiële nefrectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER partiële nefrectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

Oesophaguscarcinoom Chirurgische Behandeling. Sylvia van der Horst, PA chirurgie Maart 2019

Oesophaguscarcinoom Chirurgische Behandeling. Sylvia van der Horst, PA chirurgie Maart 2019 Oesophaguscarcinoom Chirurgische Behandeling Sylvia van der Horst, PA chirurgie Maart 2019 Anatomie oesophagus/ maag Symptomen oesophaguscarcinoom Diagnostiek Behandeling oesophaguscarcinoom Postoperatieve

Nadere informatie

APOP op de opnameafdeling

APOP op de opnameafdeling APOP op de opnameafdeling Ouderen op de SEH Toename van ouderen op de spoedeisende hulp Ouderen hebben een grotere kans op ongewenste uitkomsten zoals functionele achteruitgang tijdens opname of het ontwikkelen

Nadere informatie

25 jaar whiplash in Nederland

25 jaar whiplash in Nederland 25 jaar whiplash in Nederland Vanuit een fysiotherapeutisch perspectief Maarten Schmitt M.Sc 1 2 Fysiotherapeut & manueeltherapeut Hoofd van de Divisie Onderwijs Stichting Opleidingen Musculoskeletale

Nadere informatie

HSMR en SMRs per diagnosegroep Cijfers 2015 IJsselmeerziekenhuizen

HSMR en SMRs per diagnosegroep Cijfers 2015 IJsselmeerziekenhuizen en SMRs per diagnosegroep Cijfers 2015 IJsselmeerziekenhuizen De Praktijk Index Rembrandtlaan 31 3723 BG Bilthoven 030-244 0326 www.depraktijkindex.nl maart 2016 Introductie In deze rapportage worden de

Nadere informatie

Voorbeelden informatiepakketten

Voorbeelden informatiepakketten Bijlage 1 Voorbeelden informatiepakketten 4.3 Overdracht OK-verkoeverafdeling Hieronder wordt de overdracht van de operatiekamer naar de verkoeverafdeling besproken. De overdracht van de operatiekamer

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016

Factsheet Indicatoren Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016 Factsheet en Bariatrische Chirurgie (DATO) 2016 Start registratie: 2015 Inclusie & exclusie criteria DATO Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren DSSR 2017 Geïnstrumenteerd (A) en ongeïnstrumenteerd (B)

Factsheet Indicatoren DSSR 2017 Geïnstrumenteerd (A) en ongeïnstrumenteerd (B) Factsheet en DSSR 2017 Geïnstrumenteerd (A) en ongeïnstrumenteerd (B) DSSR 2017.4 Registratie gestart: 2014 Datum Versie Mutatie Eigenaar 06-07-2016 2017.1 Aanpassingen conform indicatorendagen 1 juli

Nadere informatie

Nieuw Hieronder vindt u een overzicht van de nieuw toegevoegde vragen. De reeds bestaande patiënten records zullen dus open velden bevatten.

Nieuw Hieronder vindt u een overzicht van de nieuw toegevoegde vragen. De reeds bestaande patiënten records zullen dus open velden bevatten. Wijzigingsdocument DATO, februari 2015 In dit document staan alle inhoudelijke wijzigingen, die de DATO heeft ondergaan. Onder het kopje Nieuw staat vermeld welke nieuwe items er zijn toegevoegd aan de

Nadere informatie

Perioperatieve Cardiale Complicaties. BJ Amsel 12 januari 2008

Perioperatieve Cardiale Complicaties. BJ Amsel 12 januari 2008 Perioperatieve Cardiale Complicaties BJ Amsel 12 januari 2008 Simple ideas for the simple-minded De patiënt moet een [naam ingreep] ondergaan Cardiale Complicaties Preoperatieve screening Preventie Postoperatieve

Nadere informatie

Delier na cardiochirurgie Kiki Stolzenbach AIOS Anesthesiologie

Delier na cardiochirurgie Kiki Stolzenbach AIOS Anesthesiologie Delier na cardiochirurgie 03-08-2017 Kiki Stolzenbach AIOS Anesthesiologie Epidemiologie Incidentie 5-55% Meestal eerste uiting tussen dag 1-3 postoperatief O Neal et al Can J Anesth 2017, Cereghetti et

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Onderste extrimiteiten

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Onderste extrimiteiten Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Emory Functional Ambulation Profile (E-FAP) 22 juni 2011 Review: 1) Britta Klingen Tanja Schmitz Julia Wagner 2) Sandra Joeris Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. circumcisie (besnijdenis)

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. circumcisie (besnijdenis) INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER circumcisie (besnijdenis) De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Lage Rug Hernia (DSSR) A. Beschrijving Indicator

Factsheet Indicatoren Lage Rug Hernia (DSSR) A. Beschrijving Indicator Factsheet en Lage Rug Hernia (DSSR) A. Beschrijving DSSR 2014 [2.5; 14-11- 2014] Registratie gestart: 01-01- 2014 Gestart met Spinaalchirurgie Lumbaal geïnstrumenteerd; Januari 2015 start met Lumbale hernia

Nadere informatie

Short Form Project - ziekenhuis ID: Volgnummer: VRAGENLIJST. Zorgvrager

Short Form Project - ziekenhuis ID: Volgnummer: VRAGENLIJST. Zorgvrager Project - ziekenhuis ID: Volgnummer: VRAGENLIJST Zorgvrager 1 UW ERVARINGEN ZIJN WAARDEVOL In deze lijst staan vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven. Uw antwoorden

Nadere informatie

Darmoperatie bij Diverticulitis. Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis

Darmoperatie bij Diverticulitis. Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Darmoperatie bij Diverticulitis Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Chirurgie Waregem_Versie 1_Feb 2016 Inleiding Deze folder geeft uitleg over een operatie van de dikkedarm bij diverticulitis.

Nadere informatie

Factsheet Indicatoren Bariatrische chirurgie (DATO) 2016

Factsheet Indicatoren Bariatrische chirurgie (DATO) 2016 Factsheet en Bariatrische chirurgie (DATO) 2016 Start registratie: 2014 Inclusiecriteria Inclusie De patiënten die geregistreerd dienen te worden zijn die patiënten die een chirurgische interventie ondergaan

Nadere informatie

Laten we ouderen vallen?

Laten we ouderen vallen? Laten we ouderen vallen? Doel van deze bijeenkomst Het aantal valincidenten en de gevolgen worden onderschat en daarom Willen we U bewust maken van de risico s en wat U er zelf aan kunt doen om die aanzienlijk

Nadere informatie

Beste fysiotherapeut,

Beste fysiotherapeut, Beste fysiotherapeut, Dit is een samenvatting van het protocol Totale Heup Prothese. Het protocol is een voorlopige versie die te zijner tijd bijgesteld zal worden op basis van de ervaringen van gebruikers.

Nadere informatie

Meten is weten. ook. bij collum care

Meten is weten. ook. bij collum care Meten is weten ook bij collum care Presentatie door Leny Blonk nurse practitioner orthopedie Alysis zorggroep 1 Meten een dagelijkse bezigheid Leveren van maatwerk 2 Meten een dagelijkse bezigheid Om ons

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming

Nadere informatie

CRF. Ladies trial. Randomisatienummer

CRF. Ladies trial. Randomisatienummer CRF de Ladies trial Laparoscopische peritoneale lavage of resectie voor gegeneraliseerde peritonitis voor geperforeerde diverticulitis: een landelijke multicentrum gerandomiseerde trial Sandra Vennix (AMC/Erasmus

Nadere informatie

Robot geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP) VUmc

Robot geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP) VUmc Robot geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP) VUmc 2010-2012 Prostaatkanker, in welk stadium is de ziekte? T1-2 Lokaal beperkt T3 T4 Groei buiten orgaan Ingroei andere structuur Prostaatkanker,

Nadere informatie

Hulzebos HJ. Thema bewegen voor hart-, vaat-, en CVA-patiënten. In: Harten Zorg Magazine voor Hart- en vaatpatiënten december 1999;4:40-41.

Hulzebos HJ. Thema bewegen voor hart-, vaat-, en CVA-patiënten. In: Harten Zorg Magazine voor Hart- en vaatpatiënten december 1999;4:40-41. Publications Publications Publications Hulzebos HJ. Thema bewegen voor hart-, vaat-, en CVA-patiënten. In: Harten Zorg Magazine voor Hart- en vaatpatiënten december 1999;4:40-41. Verborg CLM, Hulzebos

Nadere informatie

Een gebroken heup (collumfractuur) Collum Care zorgpad

Een gebroken heup (collumfractuur) Collum Care zorgpad Onderwerp: Een gebroken heup (collumfractuur) Collum Care zorgpad 1 GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL Inleiding U bent via de Spoedeisende Hulp opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis met een gebroken

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. suburethrale sling

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. suburethrale sling INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER suburethrale sling De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet

Nadere informatie

DE KENNIS OVER OUDERE PATIËNTEN QUIZ (KOP-Q)

DE KENNIS OVER OUDERE PATIËNTEN QUIZ (KOP-Q) DE KENNIS OVER OUDERE PATIËNTEN QUIZ (KOP-Q) Onderzoeksgroep Chronisch zieken, Faculteit Gezondheidszorg, Hogeschool Utrecht, Utrecht, Nederland Jeroen Dikken, MSc, RN Jita G. Hoogerduijn, PhD Marieke

Nadere informatie

Agenda. Uit onderzoek blijkt dat mensen significant minder actief zijn na een stoma operatie!

Agenda. Uit onderzoek blijkt dat mensen significant minder actief zijn na een stoma operatie! 09-11-18 Recreatief: HET BELANG VAN BEWEGEN VOOR DE STOMADRAGER Golf Yoga Bowling Klimmen Wandelen Zwemmen Stomadrager sinds 2016 Agenda Aanleiding ontwikkelen programma Doelstelling van de training Opbouw

Nadere informatie

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuw toegevoegde vragen. De reeds bestaande patiënten records zullen dus open velden bevatten.

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuw toegevoegde vragen. De reeds bestaande patiënten records zullen dus open velden bevatten. WIJZIGINGSDOCUMENT DSAA januari 2016 In dit document staan alle wijzigingen, die de DSAA heeft ondergaan. Alle wijzigingen in de dataset zijn kortgesloten met de wetenschappelijke commissie. Tot op heden

Nadere informatie

Cardiologie. Longziekten ,6% 5,6% nvt. % Sterfte binnen 1 jaar na EAC

Cardiologie. Longziekten ,6% 5,6% nvt. % Sterfte binnen 1 jaar na EAC Cardiologie % Sterfte binnen 1 jaar na EAC 7,6% 5,6% nvt % patiënten jonger dan 65 jaar die zijn overleden wegens AMI 2,6% 0,9% 0% % patiënten ouder dan 65 jaar die zijn overleden wegens AMI 3,45% 3,5%

Nadere informatie